Komunitní plánování sociálních služeb msta Kostelec nad Orlicí a Kosteleckého regionu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Komunitní plánování sociálních služeb msta Kostelec nad Orlicí a Kosteleckého regionu"

Transkript

1 Komunitní plánování sociálních služeb msta Kostelec nad Orlicí a Kosteleckého regionu 1 eská republika jako transformující se zem prochází adou zmn, které s sebou pinášejí rizika, na která je teba reagovat pomocí systému sociální ochrany. Velkou promnou proto prochází i jedna ze složek sociální ochrany sociální služby. Za posledních 10 let se nabídka sociálních služeb stala pestejší. Krom tradiních rezidenních služeb jsou k dispozici služby azylových dom, rzných denních center, stacioná, poraden, osobní asistence, rané pée atd. Pes tento pozitivní vývoj však služby stále nejsou dostupné všem, kteí je potebují. Probíhají významné demografické zmny. Stárnutí populace je jednou z píin zvyšující se poteby sociálních služeb a výdaj na její uspokojení. Dále probíhají zmny ve struktue rodiny. Lidé žijí osamle, v netradiních partnerských svazcích, v neúplných rodinách, bhem svého života zakládají rodinu nkolikrát, a to vše snižuje schopnost rodiny postarat se o své blízké. Lidé v naší spolenosti by mli mít stejné píležitosti a mli by být chránni ped sociálním vylouením. To však nezávisí pouze na kvalit poskytovaných služeb, ale také na jejich dostupnosti. K zajištní dostupnosti v budoucnu pispje metoda komunitního plánování sociálních služeb. Komunitní plánování pispje k tomu, aby služby reagovaly na místní poteby a specifika a aby dostupné finanní zdroje byly efektivn využívány. Vychází z poteby przkumu poteby innosti nebo služby všech zúastnných a cílem je výsledek, který je pijatelný pro vtšinu úastník. Sociální služby tvoí široké spektrum služeb. Mají pomoci uspokojovat specifické poteby sociáln, zdravotn i spoleensky handicapovaných skupin obyvatelstva. Patí mezi n hlavn komplexy služeb pro seniory, osoby zdravotn postižené, rodiny s dtmi a nepizpsobivé osoby. Formou sociální služby jsou teba azylové domy, penziony pro seniory, denní centra, respitní pée, stacionáe, domy na pli cesty, komunitní a kontaktní centra a mnoho dalších, ale i doplkové služby, teba ze sféry zdravotnictví (raná pée, terapeutická komunita), bydlení (podporované a chránné bydlení), nebo služby poradenské. Tak jsou zizovány poradny psychologické, léebné, pedmanželské, pro toxikomany, alkoholiky, nezamstnané apod. (erpáno z materiálu MPSV) Pi tvorb komunitního plánu bychom chtli zapojit úastníky sociálních služeb do pípravy a realizace, podporovat dialog a spolupráci mezi obany. Naším cílem je zvýšit dostupnost, kvalitu sociálních služeb a rozšíit jejich nabídku tak, aby odpovídaly zjištným místním potebám. Dalším cílem je zvýšit efektivitu investovaných finanních prostedk hlavn tím, že jsou vynakládány pouze na ty služby, které jsou skuten potebné což se ukáže na základ demografické analýzy, dotazníkové akce pro obany nebo dialogem zástupc uživatel, poskytovatel a zadavatel u tzv. kulatého stolu.

2 2 Prbh zpracování komunitního plánu v Kostelci nad Orlicí V souvislosti s reformou státní správy a s pevodem agend z Okresního úadu v Rychnov nad Knžnou na povené obce, došlo i k rozdlení okresu na 3 správní obvody obcí s rozšíenou psobností: Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Knžnou, Dobruška. Jak vyplývá z mapy Královéhradeckého kraje, kde je graficky znázornno pokrytí území sítí sociálních služeb, v dívjších letech se sociální služby soustedily na území okresního msta Rychnova nad Knžnou. Pestože nám podle této mapky mnoho sociálních služeb chybí, musíme vycházet ze zdroj, které máme k dispozici a nedávat si nepimené úkoly. Proto se snažíme prvotn ešit úkoly, které nevyžadují pílišné finanní náklady. Každý z nás se mže dostat do situace, kdy bude potebovat pomoc, každému mohou dojít síly i možnosti, jak se postarat sám o sebe nebo o své blízké. Výsledkem Komunitního plánu by mla být dohoda o tom, jaké sociální služby chceme mít pipravené pro sebe a pro lidi kolem nás. Hlavním cílem tohoto plánu je zmapování dostupnosti sociálních služeb v daném území vetn nabídky a kapacity služeb, tak aby odpovídaly místním specifikm a potebám jednotlivých oban. Výsledkem takového plánu je, že prostedky na tyto služby budu vynakládány úeln a efektivn. Na tuto innost by mly navazovat i standardy kvality sociálních služeb v jednotlivých zaízeních. Pi tvorb komunitního plánu jsme vycházeli pevážn z dotazníkového šetení, z informací od poskytovatel, uživatel a zadavatel, kteí jsou zapojeni do procesu tvorby. Prvním výsledkem našeho komunitního plánování bylo vydání brožury (adresá poskytovatel a zdravotnických zaízeních), kterou podpoil Královéhradecký kraj v rámci grantového ízení.

3 3 Základní údaje o Královéhradeckém kraji: Poet obyvatel správního obvodu: (448 obcí) Rozloha správního celku: ha (svojí rozlohou je devátým krajem republiky) Královéhradecký kraj má 5 okres (Hradec Králové, Jiín, Náchod, Rychnov nad Knžnou, Trutnov) Obcí s rozšíenou psobností je 15: (Broumov, Dobruška, Dvr Králové n. Labem, Hoice, Hradec Králové, Jarom, Jiín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Msto n. Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Knžnou, Trutnov, Vrchlabí) Povených obecních úad je 20 Kostelec nad Orlicí jako obec s rozšíenou psobností: Poet obyvatel správního obvodu: Rozloha správního obvodu: ha Obcí ve správním obvodu je 21: (Albrechtice n. Orl., Bolehoš, Borohrádek, Borovnice, astolovice, ermná n. Orl., estice, Doudleby nad Orlicí, Hibiny-Ledská, Chleny, Kostelecké Horky, Krchleby, Lípa nad Orlicí, Nová Ves, Olešnice, Svídnice, Tutleky, Týništ nad Orlicí, Vrbice, Zdelov, Žár nad Orlicí). Povené obecní úady 2: (Kostelec nad Orlicí, Týništ nad Orlicí) Podle posledního sítání obyvatel v roce 2001 se zjišoval i ukazatel pracovní vyjížkovosti. Kostelec nad Orlicí ml nejvyšší podíl zamstnaných, vyjíždjících za prací mimo obec trvalého bydlišt (56,5%). Tato vysoká hodnota vyjaduje nestejnomrné rozmístní pracovních píležitostí v kraji.

4 4 Vznik pracovních skupin Vytvoení takového dokumentu znamená zapojení všech úastník systému sociálních služeb, kterými jsou: uživatelé (ti, kdo sociální služby pijímají) poskytovatelé (ti, kdo sociální služby provozují nebo poskytují bu ve státních nebo soukromých zaízeních, nebo v domácím prostedí) zadavatelé (ti, kdo služby platí, zizují, zadávají) Dne 5. bezna 2003 byly zízeny dv pracovní skupiny, které tvoí Komunitní plán v našem mst. Ob pracovní skupiny jsou volné a otevené všem zájemcm o práci, na pracovní schzky jsou zváni všichni, kdo mají zájem o spolupráci, oslovujeme a zveme obany, kteí mají chu diskutovat, zlepšovat a vymýšlet nové, potebné sociální služby v našem regionu. Do tohoto plánu bychom chtli zapojit i okolní obce, které správním obvodem spadají pod Kostelec nad Orlicí tj. 21 obcí, které jsme osobn i písemn vyzvali a požádali o spolupráci. I. pracovní skupina je zamena na innost zájmových klub, prevenci kriminality, péi o rodinu a menšiny II. pracovní skupina je zamena na služby pro starší a postižené obany Dne se lenové na pracovní schzce shodli na zvolení zástupc do ídící skupiny, kterou tvoí zvolení lenové z jednotlivých pracovních skupin a jejich hlavní náplní je informovat vedení msta a snažit se prosadit jednotlivé dílí úkoly. Domníváme se, že je vhodnjší zamit se na ešení dílích aktuálních problém, vzhledem k tomu, že veejnost oekává okamžité vyešení svých problém a dlouhodobé ešení cíl mže vést k tomu, že veejnost pestane mít zájem na spolupráci. Na tvorb a zpracování Komunitního plánu sociálních služeb v Kostelci nad Orlicí a okolí spolupracujeme i s Obanským poradenským stediskem v Hradci Králové a s odborem sociálních vcí na Krajském úadu v Hradci Králové. Složení pracovních skupin a jejich zamení pi tvorb komunitního plánu I. skupina je zamena na zájmové kluby, prevenci kriminality, péi o rodinu a dti, menšiny. lenové: ervinková Alena obecní úad Doudleby nad Orlicí, Mgr. Dvoáková Eva Dtský domov se školou v Kostelci nad Orlicí, Ing. Jelínek Tomáš, Mgr. Šreibrová Eva Obchodní akademie T.G.M. v Kostelci nad Orlicí, Miklová Blanka vedoucí DDM v Kostelci nad Orlicí, Paulus Petr - vedoucí MP v Kostelci n. Orl, prap. Kaška Radek Policie R, Serbousková Dagmar ZÚ poboka RK. II. skupina je zamena na poskytování soc. služeb pro starší a zdravotn postižené obany. lenové: Blažková Pavlína vedoucí DPS, Fiedlerová Eva místopedsedkyn svazu postižených civilizaními chorobami, Hejhalová Eva zastupitel msta + komise sociální a zdravotní, Ing. Stehlík Josef zastupitel msta, Mgr. Vašíek Jindich editel DD Borohrádek, Minaíková Marie klub dchodc v Kostelci nad Orlicí, Poláková Marie Komise sociální a zdravotní v astolovicích, Morávková Jana vedoucí zdravotní domácí pée.

5 Poet obyvatel Celkem Ženy Muži obyvatelé správního obvodu rok x x obyvatelé v Kostelci nad Orlicí rok Zastoupení obyvatel regionu do 19 let let let 60+ let podle vku 21% 31% 27% 21% Rozdlení obyvatel podle vku Poet uzavených manželství rok 2002 rok 2003 kosteleckých oban rok 2002 rok 2003 Poet narozených dtí dvata chlapci dvata chlapci Poet rozvod Prmrný vk obyvatel kostelecka Celkový prmrný vk obyvatel v Kostelci nad Orlicí rok 2002 rok Muži Ženy 38,6 42,2 Poet nezamstnaných v lokalitách: rok 2000 rok 2001 rok 2002 rok 2003 Kostelecko Týnišsko okres Rychnov n. Knž. celkem Míra nezamstnanosti v lokalitách: rok 2000 rok 2001 rok 2002 rok 2003 Kostelecko 5,84% 6,24% 5,59% 7,05% Týnišsko 4,67% 4,75% 5,25% 5,93% okres Rychnov n. Knž. celkem 5,05% 5,58% 6,01% 6,81% Poet mstských dom (vchod) 43 Poet mstských byt 347 Poet nebytových prostor Rozdlení byt podle velikosti Rozdlení byt podle kategorie 40, I. kateg. II. kateg. III. kateg. IV. kateg ubytovacích jednotek (kasárna) 5

6 Poet žadatel o mstský byt v roce 2003 do 25 let let let 56+ let Kostelec nad Orlicí v % 20% 49% 25% 6% Domov dchodc v regionu - rok 2002 Kapacita lžek Vyízené žádosti/r.2002 DD Albrechtice n. Orl GC DD Týništ n. Or DD Borohrádek Dm s peovatel. služ. v regionu - rok 2002 Kapacita lžek Vyízené žádosti/r.2002 DPS Kostelec nad Orlicí GC DPS - Týništ nad Orlicí 23 3 Sociáln patologické jevy (kriminalita) Kostelecko - Rok 2003 Násilná trestná innost Zjištno 14 Objasnno 9 Mravnostní trestná innost Zjištno 3 Objasnno 3 Majetková trestná innost Zjištno 173 Objasnno 39 Ostatní trestná innost Zjištno 44 Objasnno 37 Hospodáská trestná innost Zjištno 25 Objasnno 20 Zbývající trestná innost Zjištno 25 Objasnno 25 Celkem Zjištno 284 Objasnno 133 Sociáln patologické jevy (kriminalita) Týnišsko - Rok 2003 Násilná trestná innost Zjištno 13 Objasnno 12 Mravnostní trestná innost Zjištno 1 Objasnno 1 Majetková trestná innost Zjištno 161 Objasnno 42 Ostatní trestná innost Zjištno 25 Objasnno 24 Hospodáská trestná innost Zjištno 30 Objasnno 25 Zbývající trestná innost Zjištno 49 Objasnno 49 Celkem Zjištno 279 Objasnno 153 Poet projednávaných pestupk rok 2003 rok 2002 rok 2001 rok 2000 Kostelecko (obvod cca obyvatel) Týnišsko (obvod cca obyvatel) Vyplacené dávky v Kostelci n. Orl.-rok 2003 Poet píjemc Výše poskyt. dávky v K Písp. na úpr. bytu pro ZTP obany ,- Písp.na opatení zvl.pomcek pro ZTP obany ,- Písp.na zakoupení, opr. a zvl. úpravu vozidel ,- Písp. na provoz motorových vozidel ,- Penž.a vcné dávky pro rodiny s nezaopat. dtmi a uchazei o zamstnání ,- Penž. a vcné dávky rodim nezaopat. dtí, thotným ženám a ,- nazaopat.dtem Píspvek na výživu ,- Písp. pi péi o blízkou nebo jinou osobu ,- Píspvek na individuální dopravu ,- Píspvek na zvýšené životní náklady ,- Písp. na provoz telef. úastnické stanice ,- Písp.na poíz.zákl.vyb.dítte a písp.pi uzav.manž ,- 6

7 7

8 8 Správní obvod Kostelce nad Orlicí obce s rozšíenou psobností GC DPS GC DD JOB Agentura domácí pée zdravotní domácí pée Zvláštní škola Dtský domov se školou DD Protidrogová poradna DD DPS + Denní centrum pro seniory Psychologické a pedagogické služby GC DPS = Geriatrické centrum Dm s peovatelskou službu GC DD = Geriatrické centrum Domov dchodc DPS = Dm s peovatelskou službu DD = Domov dchodc JOB = Obanské sdružení JOB

9 9 Instituce zajišující sociální péi v kosteleckém regionu Mstský úad Kostelec nad Orlicí - Odbor sociálních vcí (OSV) Palackého námstí p. 38 Vedoucí: Mgr. Miloslava Stojanová Poskytované služby: a) dávky sociální pée b) služby sociální pée (vydávání prkaz mimoádných výhod pro zdravotn postižené obany, sociáln právní ochrana dtí, evidence a vydávání recept na psychotropní látky, protidrogová prevence, koordinátor pro mládež a dosplé, rómský terénní asistent, poskytování peovatelské služby, osobní asistence pro zdrav. postižené dti..) Cílová skupina: všichni obané poradenská a informaní služba Finanní zdroje: Rozpoet Msta Kostelec nad Orlicí Mstský úad Týništ nad Orlicí odbor sociálních vcí (OSV) Mírové námstí 90, Týništ nad Orlicí Cílová skupina: Potební obané Poskytované služby: a) dávky sociální pée b) obecné sociální poradenství Finanní zdroje: Rozpoet Msta Týništ nad Orlicí Dm s peovatelskou službou (DPS) Frošova 1414 a 763, Kostelec nad Orlicí Vedoucí: Pavlína Blažková Cílová skupina: Služba pro seniory, zdravotn a tlesn postižené obany. V mimoádných situacích také poskytuje služby rodinám s dtmi. Poskytovaná peovatelská služba: Dovážka obd, donáška nákupu, doprovod k lékai, úklid v domácnosti, praní a žehlení prádla, pedikúra, masáže, úkony osobní hygieny, jednoduché ošetovatelské úkony. Služby jsou poskytované v DPS i v terénu, o sobotách a nedlích. Zizovatel: Msto Kostelec nad Orlicí Kapacita zaízení: 70 lžek (18x dvoupokojových byt, 16x jednopokojových byt, 18x jednopokojových byt) Poet klient: 56 klient (v DPS jsou v bytech pro manž. dvojice umístni jednotlivci, proto neodpovídá kapacita zaízení potu ubytovaných klient) Finanní zdroje: Rozpoet Msta 3 097tis. K je uren na DPS, PS (provoz a práce v terénu)

10 10 Peovatelská služba (PS) Frošova 1414, Kostelec nad Orlicí Vedoucí: Pavlína Blažková Cílová skupina: Služba je urena lidem, jejichž schopnosti jsou sníženy zejména v oblastech osobní pée a pée o domácnost, kteí chtjí žít samostatn v bžném prostedí. Poskytovaná peovatelská služba: Podstatou je pomoc lidem zvládnout pedem dohodnuté bžné každodenní úkony, které by vykonávali sami, kdyby jim v tom nebránilo zdravotní postižení nebo stáí. Poet klient v terénu: cca 100 osob Zizovatel: Msto Kostelec nad Orlicí Finanní zdroje: Rozpoet Msta Denní centrum pro seniory (Domovinka) Frošova 1414, Kostelec nad Orlicí Vedoucí: Pavlína Blažková Cílová skupina: Služba je urena klientm, kteí nemohou pro svj vk nebo vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zstávat doma sami, ale rodina je schopna se o n ásten postarat. Kapacita zaízení je v souasné dob pro 3-4 klienty. Poskytovaná služba: Služba je poskytována obanm Kostelce n. Orl a okolních obcí. Cílem je pomoci rodin v péi o seniora v dob, kdy jsou v zamstnání, zajišuje komplexní pomoc osamlým seniorm. Provoz byl zahájen Jsou zde provádny jednoduché ošetovatelské úkony (podávání lék, pevazy ), podání stravy a nápoj, možnost osobní hygieny, možnost pedikúry a masáží, možnost donášky nákupu a provedení nutných pochzek, možnost praní prádla a žehlení, denní zamstnání (vycházky, spoleenské hry, poslech hudby, runí práce, tenáský klub, kontakt s komunitou). Zizovatel: Msto Kostelec nad Orlicí Finanní zdroje: Rozpoet Msta, žádost o dotaci na Královéhradeckém kraji Geriatrické centrum (GC) Turkova 785, Týništ nad Orlicí editel: Marie Vacková Cílová skupina a poskytovaná služba: Geriatrické zaízení je mstské zaízení, které provozuje Domov dchodc (trvalé a pechodné pobyty pro seniory s nepetržitým provozem, kapacita 42 lžek, náklady na 1 lžko 247 tis. K), Dm s peovatelskou službou (ubytování v bytech zvláštního urení, s možností využívání služeb peovatelské služby, kapacita 23 lžek), Denní pobyt v GC, Terénní službu (poskytuje odbornou zdravotní a ošetovatelskou péi a sociální asistenci v domácnostech), Peovatelskou službu (terénní služby cca 45 klient, pomoc pi každodenních úkonech). Zizovatel: Msto Týništ nad Orlicí, státní dotace, dotace KÚ HK, klienti Finanní zdroje:gc DPS (r.2002) 577 tis. K,GC DD (r.2002) tis.k tis.dotace

11 11 Zdravotní domácí pée Procházkova 1227, Kostelec nad Orlicí Vedoucí: Jana Morávková Cílová skupina: Tato služba umožuje pacientm léit se doma, kdy tento pobyt v domácím prostedí je píjemnjší, udržuje rodinu pohromad i v dob nemoci, zlepšuje psychický stav nemocných, urychluje hojení. Poskytovaná zdravotní pée: Léba proleženin, odbr biologického materiálu, kontrola fyziologických funkcí, pée o onkologicky nemocné, aplikace injekcí, pée o diabetiky a pacienty po operacích, rehabilitaní cviení po mozkových píhodách. Poskytovaná peovatelská služba: Donáška obd, nákupu, úklid domácnosti, praní prádla, doprovod, podání lék, hygienická pée, osobní asistence. Pronájem kompenzaních (zdravotních) pomcek dle katalogu Zizovatel: soukromá peovatelská služba Finanní zdroje: úhrady zdravotních pojišoven, vlastní zdroje financování Agentura domácí pée Tylova 316, Kostelec nad Orlicí Vedoucí: Olga Miková Cílová skupina: Tato služba umožuje pacientm léit se doma, kdy tento pobyt v domácím prostedí je píjemnjší, udržuje rodinu pohromad i v dob nemoci, zlepšuje psychický stav nemocných, urychluje hojení. Poskytovaná ošetovatelská pée: Komplexní hygienická pée, polohování ležících, nácvik sobstanosti Poskytovaná zdravotní pée: Podávání a kontrola ordinovaných lék, prevence a ošetení dekubit, bércových ved, odbry krve, pevazy, injekce, mení TK, infuze, injekce do žíly Poskytovaná rehabilitaní pée: Léebná tlesná výchova, fyzikální terapie, masáž reflexní, klasická, komplexní rehabilitaní pée v domácím prostedí Poskytovaná peovatelská služba: Donáška obd, lék, nákup, doprovod apod. Pronájem kompenzaních (zdravotních) pomcek Zizovatel: soukromá peovatelská služba Finanní zdroje: úhrady zdravotních pojišoven, vlastní zdroje financování Domov dchodc (DD) - Borohrádek Rudé armády 1, Borohrádek editel: Mgr. Jindich Vašíek Cílová skupina: Služba je urena lidem, jejichž schopnosti jsou sníženy zejména v oblastech osobní pée a pée o domácnost a kteí v této situaci nechtjí žít ve vlastním domácím prostedí. Souástí služby je poskytnutí bydlení v prostorech zvláš k tomu urených, které uživateli nahrazují domov.

12 12 Poskytované služby: Cílem poskytovaných služeb je podpora rozvoje nebo alespo zachování stávající sobstanosti uživatele, jeho pípadný návrat do vlastního domácího prostedí, obnovení nebo alespo zachování pvodního životního stylu. DD nabízí zdravotní péi, rehabilitace, ultrazvukovou terapii, perlikovou koupel, podvodní masáže, kulturní akce a spoleenský život na základ dobrovolné zájmové a pracovní innosti obyvatel, pomoc obyvatelm pi ešení jejich soukromých záležitostí (sociální a právní výpomoc). Kapacita: 133 lžek, náklady na 1 lžko cca 156 tis. K. Zizovatel a finanní zdroje: Královéhradecký kraj ( tis.k + dotace od zizovatele tis. K, v r.2002) Domov dchodc (DD) Albrechtice nad Orlicí 1. Máje 104, Albrechtice nad Orlicí editel: Ing. Karel Vacek Cílová skupina: viz. DD Borohrádek Poskytované služby: Ošetovatelská jednotka oddlení se zvýšenou péí, rehabilitaní a fyzikální terapie, odborné masérské služby, sociální pracovnice udržuje kontakt s rodinou a spolupracuje s úady, kulturní a spoleenské akce, praní a žehlení prádla, pedikúra a kadenictví. Kapacita: 60 lžek (1x dvoupokojový, 4x tílžkové, 9x tylžkové, 2x ptilžkové) bezbariérový pístup, náklady na 1 lžko cca 245 tis. K. Zizovatel a finanní zdroje: Královéhradecký kraj ( tis.k + dotace od zizovatele tis. K, v r.2002) Dtský domov se školou Kostelec nad Orlicí Tyršova 7, Kostelec nad Orlicí editel: PhDr. Jan Vodika Cílová skupina: Dti a mládež Poskytované služby: Zaízení je ureno pro chlapce, umístné na základ naízení ústavní výchovy, uložené ochranné výchovy nebo na základ pedbžného opatení uloženého soudem dle místa trvalého bydlišt dítte. Dít je do zaízení umísováno zásadn po diagnostickém pobytu v Dtském diagnostickém ústavu. Chlapcm je zde poskytováno školní vzdlávání, zájmové a rekreaní vyžití. Cílem je resocializace znovuzalenní dítte do rodiny, ze které muselo na as odejít pro diagnostikované poruchy chování. Souástí zaízení je speciální základní škola a internát. Zizovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy Zvláštní škola Kostelec nad Orlicí Pelcova 279, Kostelec nad Orlicí editel: Mgr. Vojtch Bek Cílová skupina: Dti a mládež Poskytované služby: V roce 2004 plní povinnou školní docházku 84 žák v 8 tídách, výuku zajišuje 12 uitel. Provoz internátu je nepetržitý a jsou zde ubytované dti, kterým byla soudem naízena ústavní výchova a žáci ze vzdálenjších obcí. Kapacita:

13 13 Zvláštní škola má kapacitu 140 žák, školní družina má kapacitu 14 žák, internát s kapacitou 36 lžek. Zizovatel: Královéhradecký kraj Obanské sdružení JOB Turkova 755, Týništ nad Orlicí Pedseda sdružení: Josef Veselka Cílová skupina: Potební obané, senioi, tlesn postižení, mentáln postižení, smyslov postižení Poskytované služby: Vzdlávací programy zamené na sociální oblast, nabídky dobrovolné práce v sociální oblasti, poradenství o sociálních dávkách (Informaní a výukové centrum), pomoc lidem se zdravotním handicapem, kteí samostatn nezvládají nkteré dležité dovednosti pi hledání a udržení si pracovního místa na oteveném trhu práce. Služba je poskytována ve form osobní podpory prostednictvím individuálních konzultací a podle poteby i provázení, zastupování a pracovní asistence pímo na pracovišti (Podporované zamstnání). Zizovatel: Obanské sdružení Psychologické a pedagogické služby Kostelec nad Orlicí Trávnická 186, Kostelec nad Orlicí Psycholog, psychoterapeut: Mgr. et Mgr. Aleš Jelínek Cílová skupina: Dti a mládež, osoby v krizi Poskytované služby: Firma poskytuje psychologické poradenství, diagnostiku, psychoterapii individuální a skupinovou, soudní znalectví z oboru psychologie, personální péi a výcvikové a relaxaní programy. Zizovatel: Soukromá praxe Protidrogová poradna Kostelec nad Orlicí Palackého nám. 38, Kostelec nad Orlicí Provozovatel: Dagmar Serbousková Cílová skupina: Rodie, pedagogové, dti a mládež, drogov závislí Poskytované služby: Poradenství v oblasti alkoholu, kouení, orientace v problémech se zneužíváním drog. Služba je poskytována zdarma a anonymn. Zizovatel: ZÚ HK poboka RK ve spolupráci s MÚ Kostelec nad Orlicí Finanní zdroje: Personální náklady hradí ZÚ HK, provozní náklady hradí MÚ Kostelec n.orl AT Poradna Týništ nad Orlicí Mírové námstí 8, Týništ nad Orlicí Provozovatel: MUDr. Vra Ruferová Cílová skupina: Drogov závislí Poskytované služby: Ambulantní pée s poradenstvím v oblasti léby závislosti

14 Rómský terénní asistent Mstský úad Kostelec nad Orlicí Cílová skupina: V Kostelci n. Orl. a okolních obcích, které spadají pod Kostelec n. Orl. žije pibližn 327 rómských obyvatel, z toho je v Kostelci n. O. 161 rómských obyvatel a z toho je 81 dtí. Poskytované služby: Asistent je ve stálém kontaktu s odborem sociálních vcí a zajišuje kontakt mezi rodinou a školou, zejména se zvláštní školou, kde jsou vtší problémy ohledn záškoláctví a chování rómských dtí ve škole. V našem mst funguje kroužek rómských dtí, který navštvuje cca 20 dtí. Zizovatel: Msto Kostelec nad Orlicí Finanní zdroje: Financování rómského asistenta je z dotace Doplkového programu podpory terénní sociální práce z MF, kterou perozdluje KÚ Královéhradeckého kraje na základ doporuení Úadu vlády R. V letošním roce je výše této dotace ,-K a z rozpotu Msta Kostelec nad Orlicí ,-K 14

15 15 Výsledky dotazníkového šetení V roce 2003 byla kosteleckým obanm a obanm z okolních obcí, která spadají pod Kostelec nad Orlicí distribuována brožura v celkovém potu kus (Spolen s Vámi o sociálních službách), na tento projekt jsme obdrželi dotaci od Královéhradeckého kraje. V brožue jsme se pedevším zamili na lepší informovanost uživatel o sociálních službách v našem regionu, souástí byl i dotazník zamený na zjištní spokojenosti oban se sociálními službami. Dotazník mezi obany nám pomohli roznést studenti Obchodní akademie T.G.M. v Kostelci nad Orlicí, kteí spolupracovali i pi vyhodnocení zjištných údaj. Celkem jsme obdrželi 250 vyplnných dotazník (34% muž a 66% žen). Pekvapil nás nízký poet vrácených dotazník (pouze 69 kus) z okolních obcí. Osobn jsme oslovili a vyzvali starosty z okolních obcí (21), kdy jsme je požádali a vyzvali ke spolupráci pi tvorb komunitního plánu. Každá obec obdržela jednotný poet dotazník, a to ve výši 30 kus. 1) Pehled informovanosti o poskytovaných sociálních službách 55% oban Kostelce n. Orl. odpovdlo, že má dostatek informací o možnostech poskytování sociálních služeb a 29% odpovdlo, že se nezajímá. Z okolních obcí odpovdlo 43% oban, že mají dostatek informací o poskytování soc. služeb a 36% oban se o tyto informace nezajímá. 2) Nejvíce využívané sociální služby Obané Kostelce n. Orl.: Obané z okolních obcí: - sociáln zájmová innost 35% - sociáln zájmová innost 30% - peovatelská služba 18% - kluby % - poradenství 15% - bezbariérové byty 6% - pomoc pi bydlení v DPS 8% - domovy/penziony 4% - pomoc pi bydlení v DD 3% - azylová pée 3% 3) Nejvíce postrádané sociální služby Obané Kostelce n. Orl. Obané z okolních obcí : - kluby pro mládež % - kluby pro mládež % - dietní jídelny 37% - bezbariérové byty 32% - kluby pro dti 36% - domovy/penziony 26% - poradenství-alkohol 34% - azylová pée 17% - bezbariérové byty 33% - kluby pro dti 17% - poradenství drogy 32% - domovinka 16% - poradenství automaty 31% - dietní jídelny 14% - domovinka 30% - kluby dchodc 14% - pílež. pobyt v DPS 29% - poradenství drogy 12% - azylová pée 27% - sociální asistent 9% - domovy/penziony 25% - pílež. pobyt v DPS 9% - sociální asistent 15% - poradenství alkohol 7% - nocleh a hygiena 15% - poradenství automaty 7% - kluby dchodc 13% - nocleh a hygiena 4% 4) Spokojenost s využívanými sociálními službami Obané Kostelce n. Orl. i okolních obcí jsou nejvíce spokojeni se sociáln zájmovou inností (31% a 25% oban). Na dalším míst jsou nejvíce spokojeni s peovatelskou službou (18% a 12% oban).

16 16 5) Pipomínky oban Námty, pipomínky a stížnosti byly zaznamenány na 75 dotaznících. Nejastjší pipomínky: - zrušit uprchlický tábor (nespokojenost, nepoádek, vysoký poet azylant, zmnit režim píliš volného asu ) - nejastjší pipomínka - kriminalita ve mst - pobytové stedisko pemnit na byty pro mladé rodiny - navýšit bezpenost posílit mstskou policii (v sou. dob- nepetržitý provoz zajištn) - vysoký poet Róm - prostory pro volný as mládeže 5x - mladí manželé nemají byty 1x - hišt pro mládež bez pístupu ps 2x (v r.2004-rekonstr. sportoviš za Sokolovnou) - dostavba koupališt 4x (dokoneno) - zízení DPS v astolovicích 3x - cyklistické stezky 2x (v jednání) - domov dchodc v Kostelci n.o. 1x - hišt pro skateboardisty odhlunné - besedy o drogách a alkoholu (zízena protidrogová poradna ve mst, pravidelné besedy na základních školách v Kostelci n. Orl i okolních obcích) - chybí laviky 2x - dlouhé ekací doby do DPS - jídelna pro dchodce za pijatelnou cenu 3x + stížnost na ADEVU (kvalita obd) - istota ve mst psi (koše) (poet odpadkových koš byl navýšen) - opravy chodník chybí bezbariérové nájezdy 5x - stížnosti na parkování na místech pro invalidní obany - zlepšit chování úedník (1x spokojenost s prací úedník) - umožnit dlouhodob nezam. v evidenci na ÚP pracovat pi veej. prospš. pracích - zajistit bezpenost pechod a rychlost na komunikaci, která vede pes msto (E11) (v letošním roce bude zahájena výstavba okružní kižovatky) - alespo 1x ron vydat asopis o poskytovaných sociálních službách - zlepšit informaní služby (bude zízeno Informaní centrum r. 2004) - mstský rozhlas není slyšet 2x - dietní jídelny a bezbariérové byty pro sociáln slabé rodiny (v souasné dob probíhají jednání o dietní jídeln pro seniory, v r zaala výstavba bezbariérových byt) - stížnosti na noní kluby (hluk, opilci, niení majetku) - chybí nekuácké restaurace 2x - chybí penzion v centru msta - centralizace ordinací do jedné budovy Nkteré pipomínky a stížnosti již byly ásten nebo zcela ešeny, ostatní pipomínky budou ešeny prbžn a pedány kompetentním orgánm.

17 Pehled respondent 17 Respondenti Celkem Celkem Celkem Vkové složení Muži Ženy Muži (%) Ženy (%) do nad 60 Celkem Kostelec nad Orlicí % 65% Obce % 67% Celkem % 66% Pomr respondent dle místa bydlišt Pomr respondent dle vkového složení

18 Využívané služby 18 Služby Kostelec nad Orlicí Obce Služby Muži Ženy Celkem Celkem (%) Muži Ženy Celkem Celkem (%) Poradenství % Bezbariérové byty % Peovatelská služba % kluby % Pomoc pi bydlení v DPS % Domovy - penziony % Pomoc pi bydlení v DD % Azylová pée % Soc. zájmová innost % Dti %

19 Postrádané služby 19 Kostelec nad Orlicí Obce Služby Celkem Služby Celkem Muži Ženy Celkem (%) Muži Ženy Celkem (%) Kluby pro mládež % Bezbariérové byty % Dietní jídelny % Kluby pro dti % Kluby pro dti % Domovy - penziony % Poradenství - alkohol % Azylová pée % Bezbariérové byty % Kluby pro dti % Poradenství - drogy % Denní pobyt (Domovinka) % Poradenství - automaty % Dietní jídelny % Denní pobyt (Domovinka) % Kluby dchodc % Pílež. pobyt v DPS % Poradenství - drogy % Azylová pée % Sociální asistent % Domovy - penziony % Pílež. pobyt v DPS % Sociální asistent % Poradenství - alkohol % Nocleh a hygiena % Poradenství - automaty % Kluby dchodc % Nocleh a hygiena %

20 20 Spokojenost s využívanými sociálními službami Kostelec nad Orlicí Obce Služby Celkem Služby Celkem Muži Ženy Celkem (%) Muži Ženy Celkem (%) Poradenství % Poradenství % Peovatelská služba % Peovatelská služba % Pomoc pi bydlení v DPS % Pomoc pi bydlení v DPS % Pomoc pi bydlení v DD % Pomoc pi bydlení v DD % Soc. zájmová innost % Soc. zájmová innost %

21 21 Nespokojenost s využívanými sociálními službami Kostelec nad Orlicí Obce Služby Celkem Služby Celkem Muži Ženy Celkem (%) Muži Ženy Celkem (%) Poradenství % Poradenství % Peovatelská služba % Peovatelská služba % Pomoc pi bydlení v DPS % Pomoc pi bydlení v DPS % Pomoc pi bydlení v DD % Pomoc pi bydlení v DD % Soc. zájmová innost % Soc. zájmová innost %

22 22 Pehled informovanosti o poskytovaných sociálních službách Kostelec nad Orlicí Obce Informovanost Celkem Informovanost Celkem Muži Ženy Celkem (%) Muži Ženy Celkem (%) ANO % ANO % NE % NE % Nezajímá se % Nezajímá se %

23 23 Trestná innost Kostelec nad Orlicí 59 Obce 10 Celkem poškozených 69 Celkem respondent 250

24 24 Vyhodnocení dotazníku o rozsahu a kvalit sportu a kultury v Kostelci nad Orlicí Odbor školství, kultury a tlovýchovy pi Mstském úadu v Kostelci nad Orlicí vyhodnotil dotazníkovou akci, která probhla v msíci ervnu roku Dotazník zjišoval rozsah, kvalitu a využití sportu a kultury v Kostelci nad Orlicí z pohledu naší mládeže. Dotazník vyplnilo celkem 114 dívek a chlapc ve vku od 13 do 15 let. Z toho 54% bylo dívek a 46% chlapc. Z celkem dotázaných odpovdlo 52%, že má dostatek informací o kulturních a sportovních akcích, 24% nemá dostatek informací a 24% se o dní v tchto oblastech nezajímá. Této akce se zúastnili dti ze ZŠ Komenského, ZŠ námstí a ZŠ Skála. S výsledky dotazník byli seznámeni lenové Komise školství a tlovýchovy a Rada msta Kostelec nad Orlicí. Mládež nejvíce využívá kino 82% sportovní akce 26% (softbal,fotbal ) výstavy 26% kulturní akce 12% (diskotéky,koncerty) Mládež nejvíce využívá tyto zájmové kroužky: Mládež nejvíce postrádá softbal 19% ze sportovních aktivit: fotbal 13% koupališt 33% florbal 12% krytý bazén 15% karate 10% zimní stadion 15% rybáský 10% golfové hišt 6% tanení,pop. balet 13% posilovna 6% zpv 5% z kulturních aktivit: volejbal 5% koncerty 42% výtvarný 5% diskotéky 30% Z vyhodnocených dotazník vyplývá, že mládež by uvítala nové hišt na basketbal a volejbal, dopravní hišt, dtské hišt, lepší kino, plochu na využití skateabordu a trialového kola. Rekonstrukce koupališt byla dokonena po vyhodnocení dotazníkové akce. Jsme rádi, že ješt ped ukonením práce na komunitním plánu jsme získali informace, které se týkají rekonstrukce stávajících sportoviš za objektem Sokolovny v roce Vyroste zde venkovní hišt rozmr 40x20 m s umlým povrchem pro kopanou, házenou a košíkovou. Další hišt 38x38 m s umlým povrchem bude ureno pro tenis a odbíjenou. Pes zimu bude tato plocha zastešena nafukovací halou. Dále zde budou dv antuková hišt na volejbal. Všechna tato sportovišt budou oplocena a budou mít svého správce. Na neoplocené ásti bude travnatá plocha s dvma brankami na kopání a dtské hišt. Celkový náklad se pedpokládá ve výši 11,6 mil. K, z toho státní dotace 9,8 mil. K a podíl msta bude ve výši 1,8 mil. K.

25 25 Prbh zpracování Komunitního plánu sociálních služeb I. fáze 1. Principy Pi tvorb KP jsme se pedevším zamili na principy efektivního využití finanních prostedk s využitím vícezdrojového financování, efektivního využití a propojení sociálních služeb v regionu v návaznosti na zjištné poteby obyvatel v regionu. Naším cílem bylo i zlepšení spolupráce mezi zadavateli, uživateli a poskytovateli sociálních služeb. 2. KP je uren pro toto období a území: Na KP se zaalo pracovat v roce 2002, kdy Zastupitelstvo msta Kostelec nad Orlicí schválilo vypracování projektu Komunitní plán sociálních služeb v Kostelci nad Orlicí a okolí. V souvislosti s pevodem agend z Okresního úadu byl uren pracovník pro komunitní plánování. V roce 2003 byly zízeny dv pracovní skupiny, které tvoí komunitní plán v našem mst. I. skupina je zamena na innost zájmových klub, prevenci kriminality, péi o rodinu, menšiny. II. pracovní skupina je zamena na služby pro starší a zdravotn postižené obany. Dále byla zízena ídící skupina, kterou tvoí lenové z jednotlivých pracovních skupin, jejíchž hlavním úkolem je informovat vedení msta o komunitním plánu a snažit se zrealizovat jednotlivé dílí úkoly. Pi tvorb KP jsme se snažili zapojit i okolní obce (22 obcí), které spadají do správního obvodu Kostelce nad Orlicí. V zapojování obcí budeme pokraovat i nadále. asový horizont komunitního plánování v jeho I. Fázi je stanoven do roku Komunitní plán se opírá o: Výsledky dotazníkového šetení na rozsah a kvalitu sociálních služeb na Kostelecku a na rozsah a kvalitu sportu a kultury v Kostelci nad Orlicí, socio-demografickou analýzu, zmapování sociálních služeb v regionu, závry z jednání pracovních skupin KP. Dalším podkladem byla mapa pokrytí sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje i v jednotlivých obcích. 4. Výsledné priority rozvoje sociálních služeb v našem regionu: Na základ vyhodnocení podklad pro KP (viz. Bod. 3) jsme stanovili tyto priority: A) Dlouhodobé cíle 1. Zízení nízkoprahového zaízení pro dti a mládež nad 15 let 2. Dietní jídelna pro obany 3. Zízení bezplatné telefonní linky pro obany 4. Spolupráce s Pobytovým stediskem MV 5. Slouení KP Kostelec n. Orl. A Týništ nad Orl. 6. Vybudování dtského dopravního hišt v Kostelci nad Orlicí 7. Rekonstrukce stávajících sportoviš za objektem Sokolovny v Kostelci nad Orlicí 8. Zajišování osobní asistence pro zdravotn postižené dti B) Krátkodobé cíle: 1. Protidrogová poradna 2. Obanská poradna 3. Spolupráce s obanským sdružením LAXUS oblast protidrogové prevence 4. Denní centrum pro seniory (Domovinka) 5. Rekondiní cviení pro seniory 6. Zízení krizového lžka pro úely sociáln právní ochrany dtí 7. Pohotovostní lékárenská služba v Kostelci nad Orlicí a okolí 8. Poízení vozidla pro poteby PS v Kostelci nad Orlicí 9. Rekonstrukce ZŠ Komenského na bezbariérovou školu

26 26 5. Sledování a vyhodnocování plnní cíl KP: Revizi KP budou provádt pracovní skupiny KP ve spolupráci s ídící skupinou, Komisí sociální a zdravotní, odborem sociálních vcí, peovatelskou službou a dalšími institucemi. O výsledcích bude informována Rada Msta a Zastupitelstvo Msta, kterým budou pedávány návrhy k zajišování plnní stanovených priorit. 6. Personální a finanní plán KP A) Dlouhodobé cíle KP: ad 1. Zízení nízkoprahového zaízení pro dti a mládež nad 15 let Nejvtší potebu spatujeme (jak i vyplynulo z dotazníkového šetení-48% oban) v chybjícím zaízení pro mládež 15+. Jak místní, tak i obané z okolních obcí (32%) považují vybudování nízkoprahového zaízení jako svoji prioritu. Jist je to tím, že si všichni uvdomujeme, že tyto kluby nabízejí vyžití ve volném ase a tím je mládež chránna napíklad ped svody drog i kriminálních živl. Nízkoprahové centrum by mlo být v každé povené obci. Nízký práh znamená pedevším dostupnost bez omezení pekážek. Mladí lidé zde pobývají anonymn, mohou kdykoliv pijít a odejít, služby jsou zde poskytovány zdarma a mládež si sama vybírá, jak bude trávit volný as. Tato centra jsou nezisková a finance dostávají pedevším od veejných institucí. Zajímavý je posteh ze zahranií, kdy na tyto centra pro mladé pispívají napíklad supermarkety, které se tak snaží pedcházet pípadným krádežím, kterých by se mohly dopouštt dti žijící pevážn na ulici. Domníváme se, že toto zaízení je potebné vzhledem k vyššímu potu mládeže v našem mst (2 stední školy, 1 uilišt, 2 internátní domovy). Spolu se skupinkou student, zástupc nízkoprahového zaízení KAM v RK jsme zahájili jednání s vedením Msta Kostelec nad Orlicí, které projevilo zájem tuto situaci ešit. Ze schzky lze konstatovat, že Msto má k dispozici vhodný objekt avšak v souasné dob nelze, vzhledem k finanním možnostem Msta, tuto potebu uspokojit. Prozatím nejsme schopni finanní náronost tohoto projektu odhadnout, uvažujeme o tom, že v budoucnosti provede odbor majetku msta kvalifikovaný odhad náklad na rekonstrukci objektu. Po provedení finanní analýzy odborem správy majetku msta, by bylo vhodné využít fond EU, které sleduje oddlení regionálního rozvoje. Termín: Zajistí: Odbor správy majetku msta, oddlení reg. rozvoje ad 2. Dietní jídelna pro obany Tato poteba vyplynula z dotazníkového šetení, kde o tuto službu projevilo zájem 37% místních obyvatel a 14% obyvatel z okolních obcí. Pi pedbžném zjišování zájmu byli osloveni senioi a základní školy, kde nás pekvapil výsledek cca 10 senior. I pes tak nízký poet zájemc jsme si vyžádali kalkulaci ceny za dietní stravu. Konená cena bude upesnna po schválení zákona o DPH. Termín: 2004 Zajistí: vedoucí OSV ve spolupráci s vedoucí PS

27 27 ad 3. Zízení bezplatné telefonní linky pro obany Bezplatná telefonní linka by byla napojena na služebnu Mstské policie, kde je zajištn nepetržitý provoz. Termín: Zajistí: velitel MP ad 4. Spolupráce s Pobytovým stediskem MV V Kostelci n.orl. se nachází pobytové stedisko, které provozuje Správa uprchlických zaízení MV R. V tomto stedisku jsou umístni žadatelé o azyl, kteí ekají na vyízení své žádosti. Správa uprchl. zaízení jim poskytuje ubytování, stravování, hygienické náležitosti a ve spolupráci s nkterými nevládními ogr. zajišuje pro žadatele o azyl volnoasové aktivity a psychologickoprávní poradenství. ást klient tvoí nezletilí žadatelé o azyl bez doprovodu zákonného zástupce, kteí jsou ubytovaní v tzv. chránné zón. Správa uprchl. zaízení nám sdlila, že se v rámci preventivních a volnoasových program snaží vytváet a podporovat aktivity, které mají vést ke zlepšení vztah mezi žadateli o azyl a majoritní spoleností. Správa uprchl. zaízení spolupracuje s pedstaviteli MÚ Kostelec n. Orl. Probíhají pravidelná setkání mezi zástupci Správy uprchl. zaízení, MÚ, Policie R, Cizinecké a pohraniní policie R a základní školy, kterou navštvují dti žadatel. Správa uprchlických zaízení nám sdlila, že i v budoucnu hodlá udržovat dobré vztahy s pedstaviteli Msta a podporovat bezproblémové soužití žadatel o azyl s místními obyvateli. Termín: prbžn Zajistí: OSV a POS, ob. sdružení JOB ad 5. Slouení KP Kostelec n. Orl. A Týništ nad Orl. Pi dokonování této verze byla navázána spolupráce s pracovní triádou Msta Týništ nad Orlicí, kdy probhlo jednání o slouení obou komunitních plán, rozšíení a ucelení sít sociálních služeb v poveném území Msta Kostelec nad Orlicí. Pedbžný odhad finanních náklad je cca ,- K zdroje financování: Rozpoet Msta Kostelec nad Orlicí a Týništ nad Orlicí, dotace z Královéhradeckého kraje a MPSV. Termín: prbžn Zajistí: pracovní skupiny KP v Kostelci n.orl., pracovní triáda Týništ n.orl, vedení obou mst ad 6. Vybudování dtského dopravního hišt v Kostelci nad Orlicí Do budoucnosti se uvažuje o vybudování dtského dopravního hišt v blízkosti ZŠ, které by bylo vhodn upravené i pro skateboarding. Na základ odhadu finanních náklad na realizaci tohoto zámru pedpokládáme podání žádosti o dotaci. Termín: do roku 2006 Zajistí: MP a odbor školství a kult.,odbor správy majetku msta

28 28 ad 7. Rekonstrukce stávajících sportoviš za objektem Sokolovny v Kostelci nad Orlicí Bude zde venkovní hišt rozmr 40x20 m s umlým povrchem pro kopanou, házenou a košíkovou. Další hišt 38x38 m s umlým povrchem bude ureno pro tenis a odbíjenou. Pes zimu bude tato plocha zastešena nafukovací halou. Dále zde budou dv antuková hišt na volejbal. Všechna tato sportovišt budou oplocena a budou mít svého správce. Na neoplocené ásti bude travnatá plocha s dvma brankami na kopání a dtské hišt. Celkový náklad se pedpokládá ve výši 11,6 mil. K, z toho státní dotace 9,8 mil. K a podíl msta bude ve výši 1,8 mil. K. Termín: Zajistí: Odbor správy majetku msta ad 8. Zajišování osobní asistence pro zdravotn postižené dti V souasné dob Msto Kostelec nad Orlicí prostednictvím OSV zajišuje osobní asistenci pro 2 zdravotn postižené dti, které jsou integrovány v MŠ a v ZŠ. Od záí 2004 budeme zajišovat osobní asistenci pro 4 zdravotn postižené dti, které budou všechny integrovány v ZŠ. Náklady jsou hrazeny z rozpotu OSV ve výši ,-K. V roce 2004 bude nutno tuto položku o jednoho osobního asistenta navýšit. Termín: provádí se Zajistí: vedoucí OSV B) Krátkodobé cíle: ad 1. Protidrogová poradna Z dotazníkového šetení vyplynula poteba a zájem oban o zízení protidrogové poradny, která by zajišovala poradenství v oblasti závislosti na drogách a alkoholu. Tuto službu se nám podailo zajistit zdarma ve spolupráci se Zdravotním ústavem, který má poboku v Rychnov nad Knžnou v prbhu tvorby KP. Msto poskytuje bezplatn vyhovující prostory v budov MÚ. Náklady se zízením a provozem jsou zanedbatelné. Termín: je zajištno a provádí se Zajistí: OSV, ZÚ poboka RK ad 2. Obanská poradna V souasné dob probíhá jednání s obanskou poradnou AGAPÉ v RK, která nabízí služby obanského poradenství pro Kostelecko. Je zde požadavek na bezplatné poskytnutí prostor od msta. Termín: 2004 Zajistí: vedoucí OSV ad 3. Spolupráce s obanským sdružením LAXUS oblast protidrogové prevence V rámci protidrogové prevence jsme uzaveli smlouvu s obanským sdružením LAXUS se sídlem v Hradci Králové, cílem je zmapovat drogovou scénu v Kostelci nad Orlicí a ve spádových oblastech, navrhnout strategii práce na místní drogové scén, vyhledávat problémové uživatele drog, pipravit systém sbru pohozených injekních stíkaek v obcích, zajistit vzdlávání dosplých (zejména

29 29 sociálních pracovník, píslušník MP, pracovník technických služeb, uitel a výchovných poradc). Zjištná data budou vyhodnocena a stanou se podkladem pro další ešení této oblasti, zárove budou pedloženy i komisi prevence kriminality. Náklady: ,- K z rozpotu Msta. Termín: 2004 Zajistí: OSV, LAXUS ad 4. Denní centrum pro seniory (Domovinka) V listopadu roku 2003 jsme uvedli do zkušebního provozu Denní centrum pro seniory (Domovinku), které si podle dotazníkového šetení pálo cca 30% místních obyvatel a 16% obyvatel z okolních obcí. V souasné dob je klienty pln využívána. Toto zaízení bylo vybudováno z uvolnného bytu v DPS, který se skládá ze dvou místností, kuchyského koutu a sociálního zaízení. V jedné místnosti je denní centrum a druhá místnost slouží k odpoinku senior. V msíci kvtnu 2004 byl Radou Msta schválen provoz Denního centra pro seniory na dobu neuritou. Provoz je hrazen z prostedk PS a v roce 2004 byla podána žádost o dotaci na provoz tohoto zaízení. Termín: provádí se Zajistí: vedoucí PS ad 5. Rekondiní cviení pro seniory V msíci beznu se rozbhlo kondiní cviení pro seniory, které vede rehabilitaní pracovník. První ohlasy senior jsou pozitivní. K tomuto úelu jsou využívány prostory v DPS Frošova 1414 a náklady si hradí jednotliví uživatelé služby v cen 30,-K/hod. Termín: provádí se Zajistí: vedoucí PS ad 6. Zízení krizového lžka pro úely sociáln právní ochrany dtí V prostorách denního centra je umístno krizové lžko, pro poteby orgánu sociáln právní ochrany dtí, které lze v pípad poteby využít. Toto lžko slouží k odpoinku senior v provozní dob domovinky a poté ho lze využít jako krizové lžko. Na nákladech se podílí OSV a PS ze svých rozpot. Termín: provádí se Zajistí: vedoucí OSV a vedoucí PS ad 7. Pohotovostní lékárenská služba v Kostelci nad Orlicí a okolí V msíci kvtnu 2004 probhla již druhá schzka s provozovateli lékáren, které jsme oslovili a požádali je o spolupráci pi zajišování pohotovostní lékárenské služby o nedlích a svátcích. Z dvodu zrušení pohotovostní lékárenské služby v Rychnov nad Knžnou je tato služba v našem regionu nepokryta. Domníváme se, že provoz pohotovostní lékárenské služby v Hradci Králové je mnoha lidem nedostupný, proto oekáváme požadavky provozovatel, o kterých budeme dále jednat. Termín: erven 2004 Zajistí: OSV

30 30 ad 8. Poízení vozidla pro poteby PS v Kostelci nad Orlicí Na základ požadavku PS byla do rozpotu PS navržena finanní ástka na nákup vozidla pro poteby PS, protože souasný technický stav vozidla PS je nevyhovující a není možné uspokojit další zájemce o poskytování služeb. Termín: 2004 Zajistí: vedení msta ad 9. Rekonstrukce ZŠ Komenského na bezbariérovou školu V letošním roce byla zahájena rekonstrukce ZŠ Komenského v Kostelci n. Orl. Rekonstrukce zahrnuje zateplení budovy, opravu sociálních zaízení a vybudování bezbariérového pístupu v prostorách školy. Celková státní dotace iní 8,5 mil. K. Msto Kostelec n. Orl. Pispívá ástkou 1,6 mil. K Termín: rok Schválení Zkrácená verze Komunitního plánu I. Fáze bude pedložena Rad Msta Kostelec nad Orlicí dne Komentá: Domovy dchodc vyhodnocení Ze statistických dat, které jsem zpracovali je zejmé, že nejvíce klient starších 71 let je umístno v Týništi nad Orlicí cca 95%, v Albrechticích n. O. je to 85% a v Borohrádku 30% tchto senior. Pehled sobstanosti klient má následnou vazbu na další sociální služby (peovatelské služby, zdravotní služby). Je nutné se zamyslet, zda klienti, kteí jsou umístni v domovech dchodc a jsou nesobstaní by nemli být umístni ve zdravotnických zaízeních. Oproti tomu jsou klienti sobstaní nap. v Albrechticích n. O. 12%, v Borohrádku 8% a v Týništi n. O. 5%. I u tchto klient se nabízí otázka, zda by ást tchto senior nebyla spokojenjší ve svých domácnostech s tím, že jim bude zajištna peovatelská služba, která je mnohem levnjší a zachovává pirozený život klient v domácnosti. Stává se, že nkteí klienti nastoupí do tchto zaízení proto, že trpí osamlostí nebo uvolní bydlení svým blízkým. Na základ šetení (osobního kontaktu s klientem) by mli sociální pracovníci, kteí žádost o uvolnní vyizují zvážit, vyhodnotit a nabídnout jiná pro klienta lepší ešení. Domovy dchodc jsou zaízení pro klienty, kdy zdravotní stav tchto senior nevyžaduje trvalou zdravotní péi.

31 31 Závr Víme, že se nám podailo zmapovat poskytovatele sociálních služeb v našem regionu a zjistit potebnost v oblasti sociálních služeb. Všechny pipomínky oban jsme se snažili zahrnout do komunitního plánu. Podailo se nám již rozšíit nabídku nkterých sociálních služeb nap. protidrogová poradna, denní centrum a rekondice pro seniory. Nejvtší pekážkou pro uskutenní ostatních uvedených poteb (nap. nízkoprahové zaízení) spatujeme v nedostatku finanních prostedk. Tato I. verze Komunitního plánu bude následn pipomínkována pracovními skupinami, sociální a zdravotní komisí, Radou Msta, Zastupitelstvem Msta a obany. Podkování patí: - lenm pracovních skupin - obanm za jejich podnty a pipomínky - lenm Komise sociální a zdravotní Msta Kostelec nad Orlicí - studentm Obchodní akademie T.G.M. v Kostelci nad Orlicí a panu profesorovi Ing. Blažkovi - informatikovi Mstského úadu v Kostelci nad Orlicí p. Rýdlovi - tiskárn pi spolupráci na vydání brožury - Zastupitelm a Rad Msta Kostelec nad Orlicí za vstícný postoj

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství Píloha. 2 Strategická ást akního rozvoje sociálních služeb na rok 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství ze Cíl D.1 Zajistit sí krizových poradenských

Více

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk Vimperk, 11. ledna 2011 Za hlavní problém považují obané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo msto Vimperk Obecn prospšná spolenost Jihoeská rozvojová, ve spolupráci s partnery mstem Vimperk a Centrem

Více

Historie. Pechod 11 klientek z Úsp Maenice do 3 chránných byt V eské Líp. Liberecký kraj

Historie. Pechod 11 klientek z Úsp Maenice do 3 chránných byt V eské Líp. Liberecký kraj Liberecký kraj DOLMEN, o.p.s., Agentura pro chránné bydlení Podpora samostatného života projekt podpoený z prostedk ESF, státního rozpotu a Libereckého kraje Eva Brožová Alexandra Beváová Pechod 11 klientek

Více

Slezská diakonie. Dtské Paliativní oddlení Business plán. Realizátor projektu: Pedmt innosti:

Slezská diakonie. Dtské Paliativní oddlení Business plán. Realizátor projektu: Pedmt innosti: Realizátor projektu: Slezská diakonie Tento projekt je postaven na spolupráci dvou subjekt: Slezské diakonie (www.slezskadiakonoe.cz) a Fakultní nemocnice Brno (www.fnbrno.cz) z nichž každý ze subjekt

Více

Sdružení klub neslyšících dtí a mládeže (SKNEDAM) VÝRONÍ ZPRÁVA 2014. Adresa : Holekova 104/4, 150 00 Praha 5 e-mail: sknedam@volny.cz www.sknedam.

Sdružení klub neslyšících dtí a mládeže (SKNEDAM) VÝRONÍ ZPRÁVA 2014. Adresa : Holekova 104/4, 150 00 Praha 5 e-mail: sknedam@volny.cz www.sknedam. Sdružení klub neslyšících dtí a mládeže (SKNEDAM) VÝRONÍ ZPRÁVA 2014 Adresa : Holekova 104/4, 150 00 Praha 5 e-mail: sknedam@volny.cz www.sknedam.cz OBSAH Úvod 3 Hlavní innost 4 Celkové náklady a výnosy

Více

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Strategický cíl: 3.C1 Opatení: 3.C1.1 Popis Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Služby pro obany jsou významným faktorem úrovn životního standartu, zdrojem pracovních

Více

lánek 1. Cíle a psobnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelm.

lánek 1. Cíle a psobnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelm. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veejných knihovnických a informaních služeb poskytovaných knihovnami zizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území eské republiky Ministerstvo

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Sociáln-právní ochrana dtí

Více

ZDRAVOTNÍ PLÁN ZDRAVÉHO MSTA VSETÍN

ZDRAVOTNÍ PLÁN ZDRAVÉHO MSTA VSETÍN ZDRAVOTNÍ PLÁN ZDRAVÉHO MSTA VSETÍN Priorita 1: ZDRAVÍ MLÁDEŽE (Zdraví 21 - cíl. 4) 1.1. Budou realizovány dlouhodobé programy pro podporu zdraví mládeže Skupina aktivit: 1.1.1. Systematicky podporovat

Více

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Bod. 6: Strategie školního vzdlávacího programu a zabezpeení výuky žák se speciálními vzdlávacími potebami 1. Úvod:

Více

ZPRÁVA O INNOSTI. Domova Svatý Jan, poskytovatele sociálních služeb v roce 2012

ZPRÁVA O INNOSTI. Domova Svatý Jan, poskytovatele sociálních služeb v roce 2012 ZPRÁVA O INNOSTI Domova Svatý Jan, poskytovatele sociálních služeb v roce 2012 organizace: Domov Svatý Jan, poskytovatel sociálních služeb se sídlem Svatý Jan 40, 262 56 Krásná Hora IO: 42727235 tel.:

Více

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Poskytování finanních dotací a píspvk se ídí obecn závaznými pedpisy. Jedná

Více

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I.

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I. Centrum sociální pée msta Žamberk O: 00854603 VNITNÍ SMRNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PEOVATELSKÉ SLUŽBY I. PRÁVA 1. Možnost nahlížet do veškeré dokumentace, která je o klientovi vedena. 2. Možnost

Více

Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD

Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, 102 00 ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD Poadové íslo - íslo jednací: 18 - POR/09/2007 Pedagogická rada projednala dne 19.11.2007 Zpracoval: Schválil:

Více

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazníková akce je velmi dležitým krokem v projektu pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí. Slouží k poznání názor, získání

Více

Roní zpráva Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005 Sb.)

Roní zpráva Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005 Sb.) Roní zpráva 2007 dle 21 odst. 3 zákona. 218/2000 Sb., o rozpotových pravidlech a o zmn nkterých souvisejících zákon (rozpotová pravidla) ve znní zákona. 482/2004 Sb. Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání A. Text projektu 1. Cíl projektu Cílem projektu je zlepšení životních šancí dtí z DD Žichovec a zlepšení jejich schopnosti integrace do

Více

ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameek

ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameek ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameek Místo v systému pée Obanské sdružení ADVAITA sídlí na Liberecku a nabízí v Libereckém kraji programy protidrogové prevence (primární, sekundární, terciární). Plní úlohu

Více

Stedndobý plán rozvoje a udržitelnosti sociálních služeb na území obce s rozšíenou psobností Stíbro na období 2011 2014

Stedndobý plán rozvoje a udržitelnosti sociálních služeb na území obce s rozšíenou psobností Stíbro na období 2011 2014 Stedndobý plán rozvoje a udržitelnosti sociálních služeb na území obce s rozšíenou psobností Stíbro na období 2011 2014 Obsah Obsah... 2 1. Úvodní slovo... 3 2. Jak jsme tvoili plán... 4 2.1 Postup vzniku

Více

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 pijatá 23. VS RDM 20.4.2006 POSLÁNÍ Posláním RDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dtí a mladých lidí. Své poslání napluje

Více

Školní vzdlávací program Domu dtí a mládeže Pelíšek, Vrchlabí, Husova 212

Školní vzdlávací program Domu dtí a mládeže Pelíšek, Vrchlabí, Husova 212 Školní vzdlávací program Domu dtí a mládeže Pelíšek, Vrchlabí, Husova 212 Zpracovala: Mgr.Ivona ivrná Statutární zástupce DDM Pelíšek, Vrchlabí Školní vzdlávací program Domu dtí a mládeže Pelíšek, Vrchlabí

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012 Projednání pedkládaných zpráv: 1. Žádost Mgr. Hladilové o prodej pozemku v blízkosti jejího domu 2. Uzavení smnné smlouvy

Více

Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007

Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007 Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007 1.Doplnní plánu práce v souladu s celoroním plánem školy/tídní schzky/. 2.Seznámení se s dokumentací výchovného poradce. 3.Zaazení integrovaných

Více

Změna v pracovních skupinách:

Změna v pracovních skupinách: Navazujeme na Zprávu o činnosti v procesu plánování sociálních služeb v našem regionu, která byla přednesena Zastupitelstvu města Kostelec nad Orlicí dne 24.9.2007 Změna v pracovních skupinách: Vstup 3

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

U S N E S E N Í z 25. zasedání Rady msta Jirkov ze dne

U S N E S E N Í z 25. zasedání Rady msta Jirkov ze dne U S N E S E N Í z 25. zasedání Rady msta Jirkov ze dne 28.12.2005 Usnesení.758/05 Kontrola plnní usnesení 1.Usnesení splnná splnná usnesení.534/05, 569/05, 671/05. 2. Inventarizace Mstský úad Jirkov projednala

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE 1/OŠKS/2019 Dotaní program na podporu mládeže, tlovýchovy a sportu Úvod Dotaní program je vyhlášen v souladu s místní Agendou 21 a se strategickými cíli msta stanovenými

Více

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Píloha.1 k usnesení Rady HMP. 1500 ze dne 5.12.2000 CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Celomstsky závazná

Více

ZÁVRENÁ ZPRÁVA O INNOSTI A PLNNÍ ÚKOL PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE KRAJE V ODVTVÍ SOCIÁLNÍCH VCÍ

ZÁVRENÁ ZPRÁVA O INNOSTI A PLNNÍ ÚKOL PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE KRAJE V ODVTVÍ SOCIÁLNÍCH VCÍ ZÁVRENÁ ZPRÁVA O INNOSTI A PLNNÍ ÚKOL PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE KRAJE V ODVTVÍ SOCIÁLNÍCH VCÍ Základní informace o PO - Název píspvkové organizace: Sagapo, píspvková organizace - Adresa: Uhlíská 2, Bruntál,

Více

Vnitní ád školní družiny

Vnitní ád školní družiny Školní družina pi Základní škole ve Fryovicích Fryovice 628, 73945 Vnitní ád školní družiny Vnitní ád je zpracován v souladu se zákonem. 561/2005 Sb.( školský zákon) a vyhláškou. 74/2005 Sb.( o zájmovém

Více

Koncept návrhové ásti RPSS

Koncept návrhové ásti RPSS Koncept návrhové ásti RPSS Priorita 1 Zvyšování informovanosti v sociální oblasti Opatení 1.1 Zvyšování informovanosti o nabídce sociálních služeb na území SO ORP (s drazem na území mimo statutární msto.b.)

Více

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity sponzorována a uznána Evropskou komisí v rámci programu Sokrates Vzdlávací a sociální integrace osob s postižením prostednictvím pohybových aktivit Pes podporu

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Dti z uprchlických rodin

Více

!"! " " # " $!"! " " % " & '!"! " " # " ( ) ' * + +, * - +

!!   #  $!!   %  & '!!   #  ( ) ' * + +, * - + !""#$!""%!""% &'!""# '!""# ( )))) '* ++, * - + Obsah 1) Úvod... 2 2) Plnní cíl a opatení jednotlivých pracovních skupin... 3 A) DTI, MLÁDEŽ A RODINA... 3 B) OBANÉ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM... 6 C) SENIOI...

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Dodatek. 5 ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Jihoeský kraj U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 eské Budjovice I 70890650 zastoupený hejtmanem

Více

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY Vypracovalo zastupitelstvo obce Polerady Dne 23. 3. 2007 Obsah 1. Úvod 2. Hlavní zámry obce Polerady 3. Rozbor souasné situace Obyvatelstvo Školská zaízení Sportovišt Zázemí

Více

ZPRÁVA O INNOSTI ZA ROK 2006

ZPRÁVA O INNOSTI ZA ROK 2006 ZPRÁVA O INNOSTI píspvkové organizace Domov penzion pro dchodce Vychodilova ZA ROK 2006 Brno, únor 2007 1 OBSAH: Charakteristika organizace str. 3 Hlavní innost organizace str. 4 Rozbor innosti ošetovatelské

Více

Vnitní ád školní družiny

Vnitní ád školní družiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATESKÁ ŠKOLA STRUPICE, okres Chomutov Vnitní ád školní družiny Ve Strupicích dne: 24. 8. 2017 Vypracoval: Mgr. Jana Mišková Schválil: pedagogická rada 1. 9. 2017 Smrnice nabývá úinnosti

Více

?????????????????????????

????????????????????????? !"! "#$% &'!"# $%&" ' (!) (%) "%)*+,,',' "-$)++./++0/!1'!1' ' &' "%2!&' ' 3 & & 2-%!'!' $% 1&'' 1' 1 440,' ' "#56!'!!' 78 1' 1' 3%,',' % ' ' $%&"# )** 9:3$$6!;&'!

Více

FARNÍ CHARITA VIMPERK VÝRONÍ ZPRÁVA 2003

FARNÍ CHARITA VIMPERK VÝRONÍ ZPRÁVA 2003 FARNÍ CHARITA VIMPERK VÝRONÍ ZPRÁVA 2003 Vážení tenái naší výroní zprávy Na následujících stránkách Vám pedstavím innosti a aktivity naší charity v roce 2003. Ráda bych pi této píležitosti chtla podkovat

Více

Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství

Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství Strategický cíl: 3.C2 Opatení: 3.C2.5 Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství Popis V souladu s platnými metodickými pokyny a v návaznosti na závazné ásti

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy smovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je urený pro dti 1. stupn. Školní družina pi FZŠ Brdikova má

Více

Š k o l n í j í d e l n a. V ý r o n í z p r á v a školní rok 2006/2007. Základní škola, Liberec, eská 354, píspvková organizace

Š k o l n í j í d e l n a. V ý r o n í z p r á v a školní rok 2006/2007. Základní škola, Liberec, eská 354, píspvková organizace Základní škola, Liberec, eská 354, píspvková organizace Š k o l n í j í d e l n a V ý r o n í z p r á v a školní rok 2006/2007 Základní údaje k 31.10.2006 : Kapacita jídelny : 600 jídel Poet zapsaných

Více

Organizaní ád Mstského úadu Jevíko

Organizaní ád Mstského úadu Jevíko Organizaní ád Mstského úadu Jevíko Smrnice. 1-T/2013 Úinnost od 1. 7. 2013 Za vcnou správnost odpovídá tajemník MÚ Bc. Pavel Sedlák. Smrnice je závazná pro zamstnance Msta Jevíko zaazené do Mstského úadu

Více

Návrh novely vyhlášky. 108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích za ízeních a školských ú elových za ízeních, ve zn ní pozd jších p edpis

Návrh novely vyhlášky. 108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích za ízeních a školských ú elových za ízeních, ve zn ní pozd jších p edpis Návrh novely vyhlášky. 108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích zaízeních a školských úelových zaízeních, ve znní pozdjších pedpis VYHLÁŠKA ze dne... 2014, kterou se mní vyhláška. 108/2005 Sb.,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA za školní rok 2011-2012 Výroní zpráva základní školy Praha 10, U Vršovického nádraží 1/950, za školní rok 2011/2012 1. Pesný název školy

Více

O em si budeme povídat

O em si budeme povídat O em si budeme povídat jak to u nás všechno zaalo pro se zdravotní systémy reformují a jakým smrem co nabízí soukromé (dobrovolné) zdravotní pojištní v em se liší veejné a soukromé zdravotní pojištní co

Více

Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti. OP Zaměstnanost IROP

Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti. OP Zaměstnanost IROP Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti OP Zaměstnanost IROP OP Zaměstnanost - Realizované Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV 1. 11. 2015 31. 10. 2019 Rozpočet: 354 898 659,24

Více

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY Obecná ustanovení Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY ást: 2. ŠKOLNÍ ÁD Na základ ustanovení 30, odst. 1) zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním, základním stedním, vyšším

Více

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada)

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Ergoterapie u klient s kombinovanými vadami píklady z IC Zahrada Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Konference Psychopedické spolenosti, Praha, 9.2.2011 Multidisciplinární tým a role ET Pro nejefektivnjší

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

!!" &%' ( )) *+ %(%, )

!! &%' ( )) *+ %(%, ) !!"#!!$ %!!" &%' ( )) *+ %(%, ) Obsah 1) Úvod... 2 2) Plnní cíl a opatení jednotlivých pracovních skupin... 3 A) DTI, MLÁDEŽ A RODINA... 3 B) OBANÉ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM... 7 C) SENIOI... 13 D) OBANÉ

Více

Projekt finanního vzdlávání bankovních klient

Projekt finanního vzdlávání bankovních klient ESKÁ BANKOVNÍ ASOCIACE Projekt finanního vzdlávání bankovních klient 13. bezna 2006 Obsah 11 2 3 Co ukázal przkum finanní vzdlanosti problémy eských rodinných financí Jak pomoci eským rodinným financím?

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování

Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování ze dne 25. února 2005 ve znní vyhl. 107/2008 Sb., s úinností od 1. 4. 2008 ve znní vyhl. 463/2011 Sb., s úinností od 1. 1. 2012 Ministerstvo školství, mládeže

Více

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LIBEREC, ESKÁ 354, PÍSPVKOVÁ ORGANIZACE 1. IDENTIFIKANÍ ÚDAJE Motivaní název školního vzdlávacího programu pro základní vzdlávání: UÍME SE,

Více

Zápis. z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od hodin.

Zápis. z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od hodin. Zápis z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od 18.00 hodin. Program jednání: 1) Uspoádání užívacího vztahu k.ú. Trhové Sviny Úad pro zastupování státu ve vcech 2) Ohlášení píslušnosti

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

#$%&' +$ ! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. / " 14. # "

#$%&' +$ !  # $ % 5. $& '!(  ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. /  14. # !" #$%&' (%)*+#,-,./!0 1%2#"3 +$4 1. 2. 3. 4.! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., 11.. 12. *' # # 13. / " 14. # 15. 0 " l. 1 Úvod 1.1. Dotaní program Podpora sportu ve m"st" Blansko

Více

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ 10 hlavních problém souasné legislativy 1. Neexistence stechového zákon a na nj navazujících

Více

Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008

Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008 Junák svaz skaut a skautek R Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008 1. Úvodní ustanovení (1) V návaznosti na Programy státní podpory práce s dtmi a mládeží pro NNO

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí pée právní rámec dle ustanovení 22 zákona.48/1997 Sb., o veejném zdravotním pojištní v platném znní : Hrazenou

Více

Pehled usnesení ze 41. mimoádné schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty

Pehled usnesení ze 41. mimoádné schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení ze 41. mimoádné schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 1. 8. 2012 v

Více

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008 Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008 Domácí pée právní rámec dle ustanovení 22 zákona.48/1997 Sb., o veejném zdravotním pojištní v platném znní : Hrazenou

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK Semestrální projekt 18.1.2007 GN 262 Barbora Hejlková 1 OBSAH OBSAH...2 ZADÁNÍ...3

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 7 konaného dne 30. 11. 2011

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 7 konaného dne 30. 11. 2011 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 7 konaného dne 30. 11. 2011 Projednání pedkládaných zpráv: 1. Prodej pozemk pro stavbu rodinného domu v lokalit Malina III 2. Žádost pana Kotase o prodej

Více

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty Pítomni: Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 14. 5. 2014 v

Více

Základní škola Šenov, Radniní námstí 1040, 739 34

Základní škola Šenov, Radniní námstí 1040, 739 34 Oblast Ukazatel Cíl Mechanismy ovování 1. Vize Cíle a školní Propojit cíle Kontrola propagace vzdlávací s oekáváním a cíl v praxi - program potebami klient. (konzultace, dotazníky, ukázkové hodiny, lánky

Více

Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín

Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín Smrnice. 1 Smrnice editelky školy ke stanovení výše úplaty za pedškolní vzdlávání dítte v Mateské škole Markova 1176.j:

Více

Využití hospodáského potenciálu msta Využití polohy, prmyslových tradic a dopravního napojení se Saskem

Využití hospodáského potenciálu msta Využití polohy, prmyslových tradic a dopravního napojení se Saskem Strategický cíl: 2.C1 Opatení: 2.C1.1 Využití hospodáského potenciálu msta Využití polohy, prmyslových tradic a dopravního napojení se Saskem Ze zpracovaného profilu msta je nutné vytvoit spolen s místními

Více

Zasedání zastupitelstva obce Skrchov

Zasedání zastupitelstva obce Skrchov Zápis byl upraven pro poteby vyvšení na elektronické úední desce z dvodu ochrany osobních údaj Zasedání zastupitelstva obce Skrchov. 26 konaná dne 2. 9. 2008 Schze se konala v budov obecního úadu, zahájena

Více

Termín pohovor výb rového ízení. Kontaktní osoba. Up es ující údaje

Termín pohovor výb rového ízení. Kontaktní osoba. Up es ující údaje VÝZVA k výbrovému ízení pro zájemce o pracovní pozici Asistent prevence kriminality II Asistent prevence kriminality bude zamstnancem Mstské policie Vimperk. Výbrové ízení je souástí realizace individuálního

Více

Šastné dít prostednictvím šastných rodi. H St Czech Republic

Šastné dít prostednictvím šastných rodi. H St Czech Republic Šastné dít prostednictvím šastných rodi H St HoSt Home-Start Czech Republic 1 Co je to HoSt? HoSt je nestátní nezisková organizace zamená na podporu rodi a jejich péi o dít, které je mladší 6-ti let. Podpora

Více

U S N E S E N Í z 26. zasedání Rady msta Jirkova ze dne

U S N E S E N Í z 26. zasedání Rady msta Jirkova ze dne U S N E S E N Í z 26. zasedání Rady msta Jirkova ze dne 13.12.2006 Usnesení.819/06 Kontrola plnní usnesení 1.Usnesení splnná b e r e n a v d o m í splnná usnesení.689-3b/06, 746/06, 768/06, 784/06, 809/06,

Více

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro období 2007-2010 DM DTÍ A MLÁDEŽE PRAHA 9 MŠICKÁ 720, PRAHA 9 OBSAH ŠVP : 1. Identifikaní údaje DDM 2. Charakteristika DDM 2. 1. Prostorové a materiální podmínky 2. 2. Personální

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy 1 Co je to HoSt? nestátní

Více

Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010

Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010 Základní škola Ddina Žukovského 580 Praha 6 Liboc 161 00, www.zsdedina.cz tel.: 2 35 35 92 29 fax.: 2 35 35 51 85, dundera@zsdedina.cz Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010 Primární

Více

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Zápis. z 4. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 29. ledna 2007 od 18.00 hodin.

Zápis. z 4. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 29. ledna 2007 od 18.00 hodin. Zápis z 4. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 29. ledna 2007 od 18.00 hodin. Program jednání: 1) Letecké snímky (bez materiálu). 2) Mandátní smlouva GrECo-MaP Brokers s.r.o. 3) Smlouva o dílo

Více

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava)

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava) 1. Název projektu 1.1. Struný a výstižný název projektu - uvete, struný a výstižný název projektu, návaznost projektu k priorit, opatení, podopatení a investinímu zámru; 1.2. Cíle projektu 1.2.1. Specifické

Více

+ + Návrh vcného zámru zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

+ + Návrh vcného zámru zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Telefony ústedna: 267204300 267204306 Fax (02) 22718211 E-mail osz_cr@cmkos.cz Vážený pan MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví Palackého nám.. 4 128 00 Praha

Více

EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE. Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005

EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE. Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005 EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005 eská energetická agentura Píspvková organizace MPO (1.9.1995) Hlavní nápl innosti iniciace aktivit vedoucích

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011 Projednání pedkládaných zpráv: 1. Prodej pozemk pro stavbu rodinného domu v lokalit Malina III 2. Nabídka Ing. Eysselta na

Více

komunitní,integraní a spoleensko-kulturní vzdlávání a výchovy sociální a terapeutické

komunitní,integraní a spoleensko-kulturní vzdlávání a výchovy sociální a terapeutické Doba, kdy rodie trvale peují o malé dti jim asto pináší sociální izolaci, ztrátu jistoty a dvry ve vlastní schopnosti. Chceme nabídnout rodinám komunitní prostedí s možností setkávání, spolupráce, vzdlávání,

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PE OVATELSKÁ SLUŽBA

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PE OVATELSKÁ SLUŽBA POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PEOVATELSKÁ SLUŽBA BRNO-STED Poslání peovatelské služby Peovatelská služba M Brno -sted je zaízení, které prostednictvím svých služeb pomáhá seniorm a zdravotn

Více

ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN

ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN j. 25953/2011-43810 ze dne 19. prosince 2011 Organizaní ád Správy kolejí a menz Mendelovy univerzity v Brn ást I Zízení, právní postavení a

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006 Usnesení. 544 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 29.05.2006. Usnesení. 545 Rada msta souhlasí s umístním pedzahrádky ped provozovnou Desperado

Více

ROZBOR INNOSTI A HOSPODAENÍ

ROZBOR INNOSTI A HOSPODAENÍ 2009 ROZBOR INNOSTI A HOSPODAENÍ 1 2 Komunitní stedisko KONTAKT Obsah 1. Základní údaje organizaci. 5 1.1. Vymezení hlavní innosti. 5 1.2. Prostory využívané a svené do pée organizace... 6 1.3. lenní organizace

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

ZPRÁVA O HOSPODAENÍ A O INNOSTI PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2009

ZPRÁVA O HOSPODAENÍ A O INNOSTI PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2009 ZPRÁVA O HOSPODAENÍ A O INNOSTI PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2009 Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod Adresa organizace: editel organizace: Zprávu vypracoval(a):

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI Základní škola Fryovice, okres Frýdek Místek, píspvková organizace VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI za školní rok 2009/2010 podle zákona 561/2004 Sb., vyhlášky 15/2005 Sb. a zákona 106/1999 Sb. 1 Obsah : 1. Základní

Více

Výroní zpráva za rok 2003

Výroní zpráva za rok 2003 Výroní zpráva za rok 2003 Základní údaje: Název organizace: Lorm Spolenost pro hluchoslepé Právní forma: obanské sdružení Sídlo: Zborovská 62, 150 00 Praha 5 IO: 45246068 DI: 005-45246068/ CZ45246068 Bankovní

Více

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, 669 02 Znojmo Znojmo 18.12.2018 Vážení a milí spolupracovníci, zamstnanci Nemocnice Znojmo, dámy a pánové, dovolte mi, abych Vám v závru roku

Více

Údaje o plnní píjm a výdaj za rok 2016 a o stavu finanních prostedk k Skutenost. Upravený. Schválený rozpoet (K) Název položky (K)

Údaje o plnní píjm a výdaj za rok 2016 a o stavu finanních prostedk k Skutenost. Upravený. Schválený rozpoet (K) Název položky (K) Závrený úet hospodaení Venkovského mikroregionu Moravice za rok 2016 (podle 17 zákona. 250/2000 Sb., o rozpotových pravidlech územních rozpot) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne

Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne 22. 2. 2009 Pítomni: Stanislav Michal, Ing. František Hladil Pavel Toman Kamil ech Radek Dvoáek Vladimír Konopá Program: 1) Zpráva finanního

Více