Seminář a cvičení z matematiky pro 4. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Seminář a cvičení z matematiky pro 4. ročník"

Transkript

1 Seminář a cvičení z matematiky pro 4. ročník 4 hodiny týdně vyučující Mgr. Jitka Fišerová, Mgr. Jana Málková, Mgr. Martina Procházková, Vít Růžička Seminář pro studenty, kteří chtějí absolvovat maturitu z matematiky a následně skládat přijímací zkoušky na vysoké školy technického a ekonomického směru. V prvním pololetí semináře se vyučuje diferenciální a integrální počet. Druhé pololetí je věnováno opakování a prohlubování učiva podle tématických okruhů. I. Základy diferenciálního a integrálního počtu Elementární funkce, jejich vlastnosti a grafy. Okolí bodu. Spojitost funkce v bodě a intervalu. Limita funkce v bodě, limita funkce v nevlastním bodě. Věty o limitách. Derivace funkce, její geometrický a fyzikální význam. Derivace elementárních funkcí. Derivace součtu, součinu a podílu funkcí. Derivace složené funkce. L Hospitalovo pravidlo. Funkce určená implicitně a její derivace. Slovní úlohy na extrémy funkcí. Průběh funkcí užití diferenciálního počtu. Primitivní funkce. Primitivní funkce k základním funkcím. Integrační metody. Určitý integrál. Výpočet obsahu obrazce, objemu rotačního tělesa. II. Systematizace a sjednocení pojmů středoškolské matematiky Číselné obory Rovnice, nerovnice a soustavy Výrazy a jejich úpravy Výroky, výrokové formy, množiny a operace s nimi Přímka a její části Kružnice, kruh, kulová plocha a koule Geometrie v prostoru Trojúhelník Množiny bodů daných vlastností, kartézský součin a binární relace

2 Shodné a podobné zobrazení Úlohy s parametrem Funkce a její graf Absolutní hodnota Exponenciální funkce, exponenciální rovnice, nerovnice a soustavy Logaritmus, logaritmická funkce, logaritmické rovnice, nerovnice a soustavy Goniometrické funkce, goniometrické rovnice, nerovnice a soustavy Matematizace slovních úloh Tělesa Parabola, elipsa, hyperbola Posloupnosti a řady Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika Základy diferenciálního a integrálního počtu Seminář z matematiky pro 4. ročník 2 hodiny týdně vyučující Mgr. Martina Procházková, Vít Růžička, Mgr. Michal Schovánek, Mgr. Marie Souchová Seminář pro studenty, kteří se chtějí naučit základy diferenciálního a integrálního počtu. Zvládnutí této kapitoly středoškolské matematiky je důležité pro následné studium na VŠ technického nebo ekonomického směru. Elementární funkce, jejich vlastnosti a grafy. Okolí bodu. Spojitost funkce v bodě a intervalu. Limita funkce v bodě, limita funkce v nevlastním bodě. Věty o limitách. Derivace funkce, její geometrický a fyzikální význam. Derivace elementárních funkcí. Derivace součtu, součinu a podílu funkcí. Derivace složené funkce. L Hospitalovo pravidlo. Funkce určená implicitně a její derivace. Slovní úlohy na extrémy funkcí. Průběh funkcí užití diferenciálního počtu.. Primitivní funkce. Primitivní funkce k základním funkcím. Integrační metody. Určitý integrál. Výpočet obsahu obrazce, objemu rotačního tělesa.

3 BRITSKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Studenti se v semináři seznámí s významnými díly britské a americké literatury průřezově ze všech období, důraz ovšem bude kladen na novější britskou a americkou literaturu, která je studentům bližší. Práce studentů v semináři bude zaměřena na vlastní četbu textů původních, či upravených, a to v originále (nebo v zjednodušené verzi). Náplň semináře tvoří: - dějiny britské a americké literatury - četba textů - díla britské a americké literatury ve filmu - divadelní představení hry britského nebo amerického autora Výukovým jazykem semináře bude převážně anglický jazyk. Seminář je určen studentům se zájmem o anglický jazyk a literaturu, studentům humanitně orientovaným.

4 Delphi - programování Delphi je integrované grafické vývojové prostředí určené pro tvorbu aplikací na platformě MS Windows v jazyce Object Pascal (objektové nástavbě Pascalu). Umožňuje vizuální návrh grafického uživatelského rozhraní, na jehož základě je automaticky vytvářena kostra zdrojového kódu. Programování v Delphi je z velké části založeno na použití komponent - malých programů, které vykonávají určitou činnost (např. zobrazení textu nebo obrázků, přehrávání multimédií, atd.) Dodávané komponenty významně usnadňují tvorbu aplikací. Seminář je určen začínajícím programátorům, kteří se dosud nesetkali s žádným programovacím jazykem a chtějí snadno a rychle proniknout do tajů programování i pokročilejším programátorům se znalostmi Pascalu. Obsah semináře Programování řízené událostmi Prostředí Borland Delphi Nastavování vlastností formuláře a komponent (TLabel, TEdit, TButton, TRadioGroup) Ošetření základních událostí (OnCreate, OnClick, OnKeyPress) Základní datové typy Funkce ShowMessage, MsgBox Komponenty TTabbedNotebook a TTimer Práce s okny aplikace (modální x nemodální, dialogy) Grafika (třída TCanvas, událost OnPaint) Seminář a cvičení z biologie Seminář pro oktávy a 4. ročník, vyučuje prof. Načeradská nebo prof. Růžička. Seminář tematicky navazuje na seminář pro septimy a 3. ročník. Rozšiřuje a doplňuje poznatky středoškolské biologie v rozsahu, který bude požadován u maturity. Je určen zejména pro zájemce o studium přírodních věd, lékařských a zemědělských oborů. Hlavní témata: Rozmanitost živých organismů, základní odlišnosti hlavních skupin. Fyziologie rostlin Orgánové soustavy živočichů, jejich přehled a srovnání Fyziologie živočichů a člověka Podle zájmu a potřeb studentů budou zařazena další témata, např. Buněčná a molekulární biologie, genetika, viry, prokaryotní organismy, apod. Mozek, komunikace, chování Seminář pro oktávy + 4. ročník, vyučuje prof. Růžička. Cílem semináře je poskytnout studentům hlubší a podrobnější poznatky o chování, řízení a komunikaci živočichů a člověka. Je určen jednak budoucím studentů lékařství, biologie a psychologie jako úvod do problematiky, jednak budoucím studentům humanitních věd o člověku. Jim by měl poskytnout přírodovědný pohled na problematiku, kterou se v budoucnosti budou zabývat spíše z historického, kulturního a společenského hlediska.

5 ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE Vyučující Ing. Eva Soukupová Cílem semináře je zvládnutí rutinních činností souvisejících s denním používáním počítačů. Výpočetní technika se stala základním informačním a komunikačním prostředkem ve firmách, státní správě i v civilním sektoru. Znalosti v této oblasti (pod angl. názvem processing ) jsou požadovány u většiny konkurzů na managery u zahraničních firem i na prestižní úřednická místa. Moderní vysokoškolsky vzdělaný člověk nemůže ztrácet čas hledáním písmenek na klávesnici technika psaní všemi deseti už dávno není pouze výsadou sekretářek. Nácvik této dovednosti bude tvořit podstatnou část semináře. Nedílnou součástí bude zvládnutí psaní písemností (úřední dopisy, žádosti, smlouvy, životopisy, apod.) po formální i obsahové stránce. Náležitá pozornost bude věnována rovněž základním typografickým a estetickým pravidlům psaní dokumentů, která jsou velmi často opomíjena. Perfektně napsaný dokument vždy ztrácí na úrovni, pokud obsahuje gramatické a stylistické chyby. Rovněž této oblasti bude věnována pozornost, jak u dokumentů v českém, tak i v cizích jazycích. Není třeba zdůrazňovat, že znalosti Wordu získané v základním kurzu IVT je třeba zopakovat a rozšířit hlavně v oblasti používání šablon, maker, revize a kontroly pravopisu. Vzhledem ke zvyšujícímu se podílu elektronické komunikace prostřednictvím u a ICQ budou probrány i tyto komunikační prostředky, jak z hlediska jejich technických možností, tak i z hlediska jejich používání. Z důvodu očekávaného rozšíření elektronického podpisu v ČR budou frekventanti seznámeni s jeho podstatou a používáním v úředním styku. Při komunikaci s větší skupinou lidí se dnes již nikdo neobejde bez prezentace základních myšlenek pomocí počítače a dataprojektoru. Základní techniky správného vytváření prezentací a jejich používání budou do semináře též zařazeny. Kulturní historie Ruska v 19. a 20. století základy ruštiny Vyučující: Zdena Lebedová, Michal Hrdlička Seminář má přispět k základnímu osvojení ruského jazyka a k pochopení specifik ruského kulturního vývoje v období 19. a 20. století. Část semináře věnovaná ruskému jazyku spočívá ve výuce základů ruštiny (nácvik azbuky) podle učebnice RADUGA a k ní vydaného pracovního sešitu. Část kulturněhistorická se snaží uchopit problematiku zvláštností vývoje Ruska obzvláště na příkladech z oblasti literární a výtvarné, u vědomí toho, že tyto jsou fenoménem zasahujícím společenské prostředí v Rusku naprosto specifickým způsobem.

6 EKONOMIE vyučující: Ing. Eva Soukupová Co je na ekonomii fascinující, jsou její základní principy, které jsou tak jednoduché, že mohou být napsány na jediné stránce, aby jim každý mohl rozumět. Ale dosud jim rozumí jen velmi málo lidí. Milton Friedman Seminář je určen studentům, kteří se zabývají myšlenkou, že příští studia se budou týkat ekonomie, je užitečný pro maturanty ze ZSV, ale i pro ty, kteří se chtějí jen dozvědět něco zajímavého z této oblasti. Za pomoci výkladu, prezentací a zábavných her se naučíte základní principy a pojmy mikroekonomie, makroekonomie, základů financí i marketingu. Zabývat se budeme i vznikem a vývojem hospodářských společenství, jejichž výsledkem je Evropská unie. Stranou nezůstanou ani aktuální ekonomické problémy, a současná hospodářská i politická situace ve světě. Výhodou tohoto semináře je výuka v počítači vybavené učebně, což umožňuje vyhledávání aktuálních informací na internetu a zapojení moderních výukových metod. Zajímavým doplňkem je Desatero manažera, které vás připraví na řešení problémů v oblasti plánování a organizace práce, vedení lidí, komunikování, jednání se zákazníkem atd. Pro bližší informace o semináři můžete kontaktovat vyučující či některého z mnoha studentů, kteří seminář navštěvují letos. Návrh semináře pro oktávy Algoritmizace a programování v Pascalu vyučující: prof. Málková Vhodné pro studenty, kteří uvažují o studiu na školách technického a přírodovědného zaměření. Výuka předpokládá zvládnuté základy programovacího jazyka Pascal. Obsah: Typ soubor binární a textový, práce se soubory. Dynamické datové struktury seznam, fronta, zásobník Numerické algoritmy - aritmetika celých a reálných čísel, algoritmus pro součet nekonečné řady, operace s maticemi, řešení soustavy N lineárních rovnic o N neznámých, Gaussova eliminační metoda. Aplikované úlohy - hromadné zpracování dat, základní statistické charakteristiky, generování náhodných čísel, modelování náhodných jevů.

7 Seminář z IVT s tématem Grafika a tvorba WWW stránek Ing. Markéta Kožíšková Chceme vás seznámit slovem i obrazem (nabízím ukázky z již realizovaného semináře) s obsahem semináře z IVT s tématem Grafika a tvorba WWW stránek. Obsah semináře úzce souvisí s programovým vybavením, které má škola k dispozici. Obsahem semináře budou následující tematické celky: 1. Vektorová grafika v Zoner Callisto Kreslení křivek, Bézireova křivka, geometrické tvary Práce s textem, umělecký text Úpravy objektů a efekty Aplikace barev Vzájemné přechody objektů 2. Tvorba animací v Zoner Gif Animator Základní principy animace Tvorba jednoduchých gif-animací s použitím dříve vytvořených vektorových kreseb 3. Rastrová grafika v PaintShopPro (alternativně Macromedia Fireworks) tvorba koláží práce s vrstvami, fotomontáže 4. Tvorba www stránek a kaskádové styly Podle složení skupiny je možné navázat na předchozí znalosti studentů. Jazyk HTML opakování (formátování textu, vložení obrázku, animace) Odkazy, obrázek jako odkaz, klikací mapa Tvorba tabulek, využití tabulek pro uspořádání prvků na webové stránce Rámy. Kaskádové styly definice, formátování písma, textu, použití externích souborů typu.css Tvorba formulářů, tlačítka na formulářích, zpracování údajů ve formulářích. 5. Tvorba animací v programu Flash

8 Základy animace ve Flash Tween Motion a Shape, práce s vrstvami. SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY Cíl: - prohloubení praktických znalostí především v oboru gramatickém - rozvoj schopností v oboru užitkové stylistiky - zacílení na přípravu k bezchybnému zvládnutí maturitní kompozice i ústní zkoušky Náplň: - praktická cvičení v oboru ortografie - praktická cvičení v oboru složité syntaxe - praktická cvičení v oboru rétoriky - praktická cvičení v oboru středoškolské stylistiky - prohloubení poznatků v oboru lingvistiky, stylistiky a rétoriky - prohloubení poznatků v oboru historie české jazykovědy - utvrzování a rozvíjení poznatků v oboru historie literatury, literární teorie a interpretace textu Poznámka: Seminář je zaměřen především na praktické zvládnutí požadavků k úspěšnému vykonání maturitní zkoušky z českého jazyka v oborech lingvistiky, stylistiky a dějin literatury Sociálně právní ochrana dětí a psychologická praxe (sociálně právní seminář) Vyučující : PhDr. Alena Uváčiková klinická psycholožka (spolupracuje s nevládními organizacemi na ochranu práv dětí a organizacemi proti domácímu násilí) Určeno pro studenty třetích a čtvrtých ročníků, pro zájemce studia sociálních a humanitních věd, psychologie, práv nebo zájemcům pro sociálně právní nástavbu. V rámci studia budou probírány skutečné kauzistiky, originální soudně znalecké posudky a soudní rozsudky, exkurze do dětského domova, účast na soudním stání. Studenti budou mít možnost vyzkoušet modelové situace na sobě, aby si lépe osvojili metody přiměřeného chování pomáhajících profesí.

9 Seminář CHEMIE pro 4. ročník Pro všechny zájemce o CHEMII! Pro maturanty z CH a budoucí studenty přírodovědných oborů zvlášť! ŘEŠENÍ starších PŘIJÍMACÍCH testů pro VŠ OKRUHY 1.Obecná chemie základní pojmy a veličiny v chemii chemické názvosloví, stechiometrické výpočty stavba a vlastnosti látek atom, chemická vazba, vztah mezi stavbou a vlastnostmi látek chemická termodynamika rychlost chem. reakcí, chemické rovnováhy OKRUHY 2.Biochemie struktura a funkce biopolymerů AA bílkoviny (enzymy), nukleotidy NA, genetická informace metabolizmus bílkovin, sacharidů a lipidů sval, červené a bílé krvinky, plazmatické bílkoviny Nč

10 Mezinárodní vztahy pro 3. ročníky vyučující: JUDr. Miroslav Polreich Seminář se soustředí na objasnění historického vývoje, teorie a jednotlivých škol mezinárodních vztahů. Zaměří se dále na přehled moderních dějin. Aktuálně budou průběžně hodnoceny současné mezinárodní události. Podrobněji bude vysvětleno postavení a zapojení se do zahraničně politické problematiky států (USA. Ruská federace, Německo a asijské země). Z hlediska jejich organizačních struktur a jejich poslání budou charakterizovány hlavní mezinárodní instituce (OSN, EU, OBSE, NATO). Předpokládá se aktivní účast studentů semináře přednesením a obhájením kratších tématických referátů. Při semináři bude mimo češtiny používána anglická odborná terminologie a částečně přednášeno anglicky. 4.ročníky SEMINÁŘ Z FYZIKY není určen vyučující Řešení teoretických úloh z fyziky, procvičování výpočtů fyzikálních úloh.

11 Seminář ČSR a svět ve 20. století pro maturitní třídy Vyučující: Mgr. Michal Hrdlička Je dobře známo, že vžité představy odumírají těžce a zakořeněné názory bývají jen zřídka měněny. Pro naše dějiny to platí dvojnásob. Seminář je určen těm, kteří si čas od času kladou otázky po průběhu, příčinách či dopadu událostí, které mnohdy rezonují dodnes - viz známé "osmičky" v našich dějinách. Takže všichni zájemci o moderní dějiny, humanitní studia, konkrétně o vývoj Československa v kontextu evropských dějin, vy kdo chcete diskutovat o pojmech "Mnichov", heydrichiáda, "dekrety E. Beneše", vítězný únor, pražské jaro, neváhejte. Politologie seminář pro studenty maturitních ročníků Vyučující: Mgr. M. Hrdlička Seminář bude zaměřen na přiblížení nejdůležitějších témat, jejichž zkoumání je v českém akademickém prostředí na začátku 21. století věnována pozornost. Studenti budou mít šanci seznámit se s hlavními politologickými disciplinami (viz nástin témat), jejich teoretickou bází i praktickými odrazy ve světě reálné politiky. V kurzu budou postupně představována díla nejdůležitějších autorů politické vědy 20. století, čímž by absolventi měli získat relativní výhodu pro přijímací zkoušky na VŠ. Od studentů bude vyžadována velmi aktivní participace na hodinách, včetně četby odborných textů, zejména pak práce Cabada, Kubát a kol.: Úvod do studia politické vědy (2. rozšířené a doplněné vydání), Eurolex Bohemia, Praha 2004 (492 str.) Témata: 1. Politická věda jako samostatná společenskovědní disciplína, politologie v ČR. 2. Politika jako předmět zájmu politické vědy. 3. Metodologie politické vědy. 4. Komparativní politologie. 5. Politická filosofie. 6. Politické ideologie. 7. Politický systém. 8. Politické režimy. 9. Političtí aktéři zájmové skupiny a politické strany. 10. Stranické systémy. 11. Volby a volební systémy. 12. Teorie demokracie. 13. Autoritativní a totalitní politické systémy. 14. Mezinárodní vztahy jako součást politické vědy. 15. Politická geografie a geopolitika. 16. Politická sociologie. 17. Politická antropologie.

12 Semináře pro čtvrtý ročník a oktávy PKCJ ve školním roce 2008/9 Komunikativně gramatický seminář NJ Seminář zaměřen převážně na rozvíjení a zdokonalování : a)mluvení běžná komunikativní témata v souladu s tématy maturitními b)poslech texty (popř. písně)časově i rozsahově náročnější c)četba texty literární i odbornější, novinové články d)psaní samostatná tvorba textů k probíraným tématům Ve výuce budou formou testů opakovány dosud známé gramatické jevy a v gramatické části semináře se budeme věnovat novým, náročnějším běžně méně probíraným gramatickým jevům.( např. další významy, přechodníky, nepřímá řeč, různé typy vedl.vět atd.) Slovní zásoba je pečlivě doplňována a prověřována a odpovídá vždy probíranému tématu. Ve výuce je kladen důraz na práci v různých sociálních formách, výuka je stavěna na pestrých a originálních materiálech.setkáte se i s divácky oblíbenými filmy z německé dílny. Vyučující: Olga Predescu Němčina v Evropě Seminář je zaměřen na reálie a literaturu Německa, Rakouska a Švýcarska a na vztahy mezi Čechy a těmito německy mluvícími zeměmi. Zaměříme se na práci s autentickými dokumenty (videoreportáže, DVD, literární texty a filmy). Zdokonalíme základní dovednosti jako čtení psaní a hlavně mluvený projev. Konverzační témata v semináři Vám pomohou v přípravě na ústní maturitní zkoušku. Vyučující: Michael Kniehl Francouzština ve světě V semináři si studenti rozšíří své znalosti o francouzské kultuře, seznámí se s některými jejími stěžejními představiteli, jak literárními, filmovými i hudebními i hereckými osobnostmi. Zaměříme se na četbu a rozbor autentických dokumentů ve francouzském jazyce (krátké povídky, a úryvky z děl známých moderních autorů, poslech písňových textů, shlédnutí zajímavých filmů) Počítá se i s filmovými reportážemi o frankofonních zemích. Nedílnou součástí semináře je také rozvoj komunikativních dovedností ve francouzském jazyce a zdokonalování jak mluveného projevu i písemného projevu v debatě i při tvorbě vlastních textů. Vyučující: Renata Zittová Španělský jazyk pro začátečníky Pokračování loňského semináře Vyučující. Václav Valenta

13 Seminář AJ šk.r. 2008/2009 Mondelli Lhotáková Hana Název: Praxe a teorie překladu Náplň: - základy teorie překladu Jiří Levý: Umění překladu (1963, 1983, 1998) Peter Newmark: A Textbook of Translation (1988) - překlady neliterárních děl z angličtiny do češtiny (formální a neformální korespondence, technické překlady, novinové články, populárně vědecká pojednání, odborné studie, filmové scénáře) - ukázky literárních překladů z angličtiny do češtiny a jejich srovnání s originálem Anglická komunikace a gramatika Náplní semináře je prohloubení a rozšíření jazykových dovedností - čtení rychlé, pro informaci, pro konverzaci, poslech pro základní informaci, plné porozumění, konverzace a dialogy, gramatické struktury v praktickém použití, zpracování projektů. Úroveň a materiály FCE, vybrané kapitoly z CAF (související s maturitními okruhy). Seminář je vhodný pro studenty, kteří budou chtít skládat FCE, chtějí se seznámit s některými prvky následující zkoušky, případně budou dělat přijímací zkoušky z AJ. FCE - First Certificate in English, CAE - Certificate of Advanced English LITERATURA PO ROCE 1945 Vyučující: Vy a prof. V. Hlaváčová BYTÍ O SOBě BYTÍ PRO SEBE Beat generation Rozhněvaní mladíci ZPÍVAJÍCÍ BÁSNÍCI Antiutopie fantasy - magický realismus Exilová samizdatová oficiální tvorba Literatura + film + divadlo POSTMODERNISMUS Balabán Kratochvil Dousková Nosková Hůlová Rudiš Urban Irvine Welsh Haruki Murakami Salman Rushdie To vše a nebo podle vašeho výběru Mantinel - od roku 1945 stále blíž a blíž k roku 2008 Podmínkou láska ke slovesnému umění Možnosti kino, DVD, divadlo, galerie + knihy, knihy, knihy, tu jsou

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník Školní rok: 2017 2018 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický - z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - dějepisný - společenskovědní

Více

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Studenti si volí semináře s celkovou dotací 4 hodiny týdně. Nabízené semináře mají dotaci 1 hodinu, resp. 2 hodiny týdně. Student si tedy může navolit

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Návrh systému volitelných předmětů

Návrh systému volitelných předmětů Návrh systému volitelných předmětů šestileté studium v předmaturitním ročníku - 2009/10 Týdenní počet hodin v rozvrhu žáka je 33. 1. Povinné předměty - výuka organizovaná podle tříd Český jazyk 5 Cizí

Více

Matematika I. dvouletý volitelný předmět

Matematika I. dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Matematika I O7A, C3A, O8A, C4A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Tento předmět je koncipován s cílem usnadnit absolventům gymnázia přechod na vysoké školy

Více

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA 1. Výrazy a jejich úpravy vzorce (a+b)2,(a+b)3,a2-b2,a3+b3, dělení mnohočlenů, mocniny, odmocniny, vlastnosti

Více

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014 1. Obor reálných čísel - obor přirozených, celých, racionálních a reálných čísel - vlastnosti operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) -

Více

Volitelné předměty 3. ročník

Volitelné předměty 3. ročník Volitelné předměty 3. ročník Školní rok 2018-2019 Předměty podle bloků: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová Tematický plán Vyučující: Ing. Joanna Paździorová 1. r o č n í k 5 h o d i n t ý d n ě, c e l k e m 1 7 0 h o d i n Téma- Tematický celek Z á ř í 1. Opakování a prohloubení učiva základní školy 18 1.1.

Více

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika.

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika. 4.8.3. Cvičení z matematiky Předmět Cvičení z matematiky je vyučován v sextě a v septimě jako volitelný předmět. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Cvičení z matematiky vychází ze vzdělávací oblasti

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd.

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Učební osnova předmětu MATEMATIKA pro nástavbové studium (hodinová dotace: varianta A 4 až 5 celkových týd. hodin, varianta B 6 celkových týd. hodin) Schválilo

Více

Matematika. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání:

Matematika. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Matematika Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

Cvičení z matematiky jednoletý volitelný předmět

Cvičení z matematiky jednoletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Cvičení z matematiky O8A, C4A, jednoletý volitelný předmět Cíle předmětu Obsah předmětu je zaměřen na přípravu studentů gymnázia na společnou část maturitní zkoušky

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2019 2020 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky - informatika, grafika a video 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Volitelné předměty. pro školní rok

Volitelné předměty. pro školní rok Volitelné předměty pro školní rok 2018 2019 Do 3. ročníku, resp. septimy studia žáci volí tři dvouhodinové semináře, v závěrečném 4. ročníku, resp. v oktávě studia absolvují výuku čtyř dvouhodinových seminářů.

Více

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021 Maturitní témata MATEMATIKA 1. Funkce a jejich základní vlastnosti. Definice funkce, def. obor a obor hodnot funkce, funkce sudá, lichá, monotónnost funkce, funkce omezená, lokální a globální extrémy funkce,

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Cvičení z matematiky Náplň: Systematizace a prohloubení učiva matematiky Třída: 4. ročník Počet hodin: 2 Pomůcky: Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné obory

Více

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky Ročník I II III IV Dotace 3 3+1 2+1 2+2 Povinnost povinný povinný povinný povinný Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Ročník 1 2 3 4 5 6 Dotace

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář českého jazyka a literatury II (čtyřhodinový) Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají. Rozšiřuje

Více

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky Systematizace a prohloubení učiva matematiky 4. ročník 2 hodiny Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné

Více

CZ 1.07/1.1.32/02.0006

CZ 1.07/1.1.32/02.0006 PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ 1.07/1.1.32/02.0006 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Název projektu: Po škole do školy Příjemce grantu: Gymnázium, Kladno Název výstupu: Prohlubující semináře Matematika (MI

Více

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 VOLITELNÉ SEMINÁŘE PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 Vážení studenti, blíží se čas výběru volitelných seminářů. Do výuky ve 4. ročníku jsou zařazeny 2 volitelné semináře se tříhodinovou

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky G y m n á z i u m J i h l a v a Výroky, množiny jednoduché výroky, pravdivostní hodnoty výroků, negace operace s výroky, složené výroky, tabulky pravdivostních hodnot důkazy

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6 NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 KONVERZACE V RUSKÉM JAZYCE... 2 DĚJINY UMĚNÍ - PRAKTICKÉ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích

Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích Povinností žáka je napsat seminární práci nejpozději ve 3.ročníku (septima) v semináři (dle zájmu žáka). Práce bude ohodnocena

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie ( SBI ) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013 Příspěvková organizace, IČ: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013 číslo 7/2012 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA... 2 SEMINÁŘ A

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Učební osnova předmětu MATEMATIKA pro střední odborné školy s humanitním zaměřením (6 8 hodin týdně celkem) Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Biologický seminář 2. Cvičení z chemie 3. Cvičení z matematiky 4. Deskriptivní

Více

TEMATICKÝ PLÁN VÝUKY

TEMATICKÝ PLÁN VÝUKY TEMATICKÝ PLÁN VÝUKY Studijní obor: 23-41 - M/1 Strojírenství Zaměření: Předmět: Matematika Ročník: 4. Počet hodin týdně: 4 Počet hodin celkem: Tento plán vychází z rámcového vzdělávacího programu pro

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. pořadí početních operací, dělitelnost, společný dělitel a násobek, základní početní operace

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. pořadí početních operací, dělitelnost, společný dělitel a násobek, základní početní operace Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Matematika Výrazy Obory nástavbového

Více

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 1. Některé základní poznatky z elementární matematiky: Číselné obory, dělitelnost přirozených čísel, prvočísla a čísla složená, největší společný dělitel,

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Časová dotace seminářů 3 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně čtyři semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

1. ROK (SEPTIMA, 3. ROČNÍK)

1. ROK (SEPTIMA, 3. ROČNÍK) INFORMATIKA A PROGRAMOVÁNÍ Vyučující: Mgr. Štěpánka Baierlová Hodinová dotace: dvouletý seminář, 2 hodiny týdně Vhodné pro studenty, kteří chtějí maturovat z předmětu Informatika a programování a pro studenty,

Více

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2. Školní vzdělávací program. Příloha č.1. Volitelné předměty

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2. Školní vzdělávací program. Příloha č.1. Volitelné předměty Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2 Školní vzdělávací program Příloha č.1 Volitelné předměty 2 OSMILETÉ VŠEOBECNÉ STUDIUM ČTYŘLETÉ VŠEOBECNÉ STUDIUM (zpracováno podle RVP ZV a RVP G) 1.2 Vzdělávací

Více

Matematika PRŮŘEZOVÁ TÉMATA

Matematika PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Matematika ročník TÉMA 1-4 Operace s čísly a - provádí aritmetické operace v množině reálných čísel - používá různé zápisy reálného čísla - používá absolutní hodnotu, zapíše a znázorní interval, provádí

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku 2018 2019 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie

Více

Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121

Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2011/2012 4/2011 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Obor: 65 42 M / 01 Hotelnictví Třída: HT4A Období: jaro 2019 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. povinná zkouška

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie (SBI) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr.

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr. PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Škola Název ŠVP, Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Platnost 1.9.2009 Délka

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2017 2018 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie 4. Cvičení

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Seznam témat Výroková logika, úsudky a operace s množinami Základní pojmy výrokové logiky, logické spojky a kvantifikátory, složené výroky (konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence), pravdivostní tabulky,

Více

Matematika II. dvouletý volitelný předmět

Matematika II. dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: O7A, C3A, S5A, O8A, C4A, S6A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Tento předmět je koncipován s cílem umožnit studentům dosáhnout lepší výsledky ve společné

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie (SBI) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník Školní rok: 2019 2020 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky - informatika plus 2. Blok společenskovědních

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ 1. Mechanické vlastnosti materiálů 2. Technologické vlastnosti materiálů 3. Zjišťování

Více

Seminář z matematiky. jednoletý volitelný předmět

Seminář z matematiky. jednoletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Seminář z matematiky O8A, C4A, jednoletý volitelný předmět Cíle předmětu Obsah předmětu je koncipován pro přípravu studentů k úspěšnému zvládnutí profilové (školní)

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Cvičení z matematiky geometrie (CZMg) Systematizace a prohloubení učiva matematiky Planimetrie, Stereometrie, Analytická geometrie, Kombinatorika, Pravděpodobnost a statistika Třída: 4.

Více

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV.

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Učební plán Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace min. dotace naše

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu

Více

Volitelné předměty na rok ročník

Volitelné předměty na rok ročník Volitelné předměty na rok 2018-19 3. ročník Literatura a film PRO: studenty, kteří si chtějí prohloubit své znalosti o literatuře a filmu, chtějí v literatuře (i filmu) najít co nejvíc toho, co jim dílo

Více

V tomto předmětu se využívá stejných výchovných a vzdělávacích strategií jako v předmětu Matematika. Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor

V tomto předmětu se využívá stejných výchovných a vzdělávacích strategií jako v předmětu Matematika. Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky 1. Lineární rovnice a nerovnice a) Rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou absolutní hodnota reálného čísla definice, geometrický význam, srovnání řešení rovnic s abs. hodnotou

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky.

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Maturitní témata Matematika Školní rok 2016/17 Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Příprava ke zkoušce trvá 15 minut, ústní zkouška

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

Systém volitelných předmětů

Systém volitelných předmětů Systém volitelných předmětů A. Obecné pokyny Pro žáky 2. roč., respektive sexty: Žák volí jeden hodinový jednoletý předmět konverzaci z cizího jazyka podle volby druhého cizího jazyka v prvním ročníku.

Více

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP Literární seminář Volitelný předmět doplňuje výuku předmětu Český jazyk a literatura. Je koncipován jako jednoletý, určený pouze pro žáky maturitních ročníků. Konverzace v anglickém jazyce Volitelný předmět

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 1. Výroková logika a teorie množin Výrok, pravdivostní hodnota výroku, negace výroku; složené výroky(konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence);

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK Architektonické studie 1 1. pololetí Zajímavosti současné architektury Základy designu a estetiky Návrh jednoduchého objektu skici od ruky (př. vyhlídková věž, altán, ) Architektonická

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018 Obchodní akademie Vinohradská, 120 00 Praha 2, Vinohradská 38, tel.: 778 534 316 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018 číslo 4/2017 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního plánu povinně

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Obor: 65 42 M / 01 Hotelnictví Třída: HT4A Období: jaro 2017 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. povinná zkouška

Více

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016 Volitelné předměty nabídka 2015/2016 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE)

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Náplně povinně volitelných předmětů 3. a + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze

Více

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou)

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou) 3. Učební plán (od 1.9.2018 počínaje primou a kvintou) 3.1. Celkový nižší stupeň Vzdělávací oblasti (obory) ŠVP RVP Matematika a její aplikace 18 + 4 15 Matematika 18 + 4 0 Informační a komunikační technologie

Více

Povinné pro 2. ročník (sexta) - O. Odvárko: Sbírka úloh pro gymnázia Funkce (nakl. Prométheus) 84,- Kč Doporučené pro 2.

Povinné pro 2. ročník (sexta) - O. Odvárko: Sbírka úloh pro gymnázia Funkce (nakl. Prométheus) 84,- Kč Doporučené pro 2. Matematika S e z n a m u č e b n i c Povinné ve všech ročnících - J. Petáková: Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na VŠ (nakl. Prométheus) 212,- Kč - J. Mikulčák: Matematické, fyzikální

Více

Matematický seminář. OVO ŠVP Tématický celek Učivo ŠVP Integrace Mezipředmětové vztahy. jejich soustavy. Spojitost funkce v bodě. Limita funkce v bodě

Matematický seminář. OVO ŠVP Tématický celek Učivo ŠVP Integrace Mezipředmětové vztahy. jejich soustavy. Spojitost funkce v bodě. Limita funkce v bodě Řeší s porozumněním rovnice s parametrem Rovnice, nerovnice a jejich soustavy Řovnice, nerovnice a jejich soustavy Třetí, 24 hodin Zvolí vhodnou metodu řešení rovnice nebo nerovnice Vysvětlí zvolený způsob

Více

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X Požadované učebnice 2018-2019: 1.A, 1.B, 5.X Č Nová literatura pro 1.r. SŠ - učebnice (Didaktis 2018) Nová literatura pro 1.r. SŠ - prac. sešit (Didaktis 2018) Učebnice českého jazyka pro SŠ - Komunikace

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

SEMINÁŘE PRO ŠKOLNÍ ROK 2017 / 2018

SEMINÁŘE PRO ŠKOLNÍ ROK 2017 / 2018 SEMINÁŘE PRO ŠKOLNÍ ROK 217 / 218 MATURITNÍ SEMINÁŘ Z NĚMECKÉHO JAZYKA PaedDr. Budinská Lenka Seminář je koncipován jako průprava na maturitní zkoušku s důrazem na její školní část. Budou procvičovány

Více

MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA

MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA Osmileté studium 1. ročník 1. Opakování a prohloubení učiva 1. 5. ročníku Číslo, číslice, množiny, přirozená čísla, desetinná čísla, číselné

Více

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018 Volitelné předměty nabídka 2017/2018 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět je určen studentům, kteří si chtějí procvičit a zdokonalit dovednosti a

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno více seminářů,

Více

Návrh a realizace modulového. učitelů v Moravskoslezském kraji. Ing. Eva Burianová, Ph.D.

Návrh a realizace modulového. učitelů v Moravskoslezském kraji. Ing. Eva Burianová, Ph.D. Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v Moravskoslezském kraji Ing. Eva Burianová, Ph.D. Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v Moravskoslezském kraji

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Obor: 65 42 M / 01 Hotelnictví Třída: HT4A, HT4B Období: jaro 2016 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. povinná zkouška

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu s

Více

Volitelné předměty. nabídka 2012/2013

Volitelné předměty. nabídka 2012/2013 Volitelné předměty nabídka 2012/2013 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.AB) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku

Více

Učebnice do primy 2014/15

Učebnice do primy 2014/15 Učebnice do primy Hudební výchova učebnice v elektronické podobě (FRAUS) pracovní sešit - Český jazyk 6 pro ZŠ a VG (nová generace) PS (FRAUS) /papírová podoba/ Český jazyk přehled učiva ZŠ (J. Melichar,

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2014/2015

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2014/2015 Obchodní akademie, Praha 2, Vinohradská 38, 120 00 Praha 2, tel.: 224 255 121 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2014/2015 6/2014 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního plánu povinně účastní

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

PŘEHLED UČEBNÍCH PLÁNŮ VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008

PŘEHLED UČEBNÍCH PLÁNŮ VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008 PŘEHLED UČEBNÍCH PLÁNŮ VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008 OBORY VZDĚLÁNÍ: a) 79-41-K/401 Gymnázium - všeobecné denní forma vzdělávání délka vzdělávání: 4 r. 0 m. Učební plán gymnázia se čtyřletým studijním cyklem

Více

Informace k jednotlivým zkouškám na jednotlivých oborech:

Informace k jednotlivým zkouškám na jednotlivých oborech: Informace k jednotlivým zkouškám na jednotlivých oborech: I. Obor Ekonomické lyceum 78-42-M/002 1. Práce s obhajobou z ekonomiky nebo společenských věd: Témata pro práci s obhajobou budou žáci zpracovávat

Více