Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou"

Transkript

1 Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou Ptáci od Olbrama Zoubka. Je to zdařilá ukázka kvalitní architektury počátku šedesátých let minulého století, která se úspěšně svezla na vlně bruselského stylu. Před vchodem do hotelu tak je alespoň pamětní deska upomínající na brněnského rodáka. Je však s podivem, že Adolf Loos v Brně nemá sochu. Vždyť ji tu má Thomas Alva Edison, Wolfgang Amadeus Mozart a naposledy i Jošt Moravský. Takže vlastně kdekdo

2 Možná by musel v Brně pobýt delší čas nebo v moravské metropoli realizovat významné dílo. Snad jsou v Brně pyšní na svoji vilu Tugendhat a Loosovi mají za zlé, že Müllerovu vilu ve stejné době, tedy na samém konci dvacátých let minulého století, postaví v Praze. Znáte tu rivalitu mezi Brnem a Prahou, ne? Adolf Loos se snaží z Brna odejít co nejdále, zkouší to i za velkou louží, ale nakonec se usadí v nedaleké Vídni na dnešní Bösendorferstrasse. Jeho první vídeňský byt, který si ponechá do konce svého života, je dnes k vidění v Muzeu města Vídně.

3 Právě návrhy bytových interiérů se na začátku dvacátého století převážně živí. Navrhuje je nejen ve Vídni, ale také v Plzni. A také hojně publikuje. Píše o vídeňské společnosti a kultuře a nenechá na nikom nit suchou. Kritizuje umění Secese a zejména si bere na mušku dílo Josefa Hoffmanna, kterému vytýká přílišnou zdobnost. Sám pak navrhne interiér komorní kavárny zvané American Bar. Dodnes se v ní podává výborná káva a říká se jí také Loos Bar. Dnešní návštěvník se i přes propast jednoho století snadno ztratí v čase a přenese se do doby, kdy ve Vídni nad šálkem kávy Adolf Loos debatoval s přáteli Karlem Krausem, Oskarem Kokoschkou a Peterem Altenbergem, jehož portrét visí na zdi baru ještě dnes.

4 V roce 1908 napíše článek Ornament a zločin, ve kterém kritizuje veškerou zbytečnou dekoraci a vzápětí tyto své zásady demonstruje na stěžejním díle moderní architektury. Obchodní dům pro firmu s pánskými obleky Goldman und Salatsch. Dům stojí v centru Vídně naproti císařského paláce Hofburg. Císař pán František Josef se kvůli němu odstěhoval do jiných ložnic, aby se na Loosovu kreaci nemusel dívat z okna. Jak už to tak v architektuře bývá, vysloužil si dům řadu přezdívek. Dům bez obočí, Obilné silo nebo Mříž od kanálu. Dnes se domu říká Loos Haus a všichni ve Vídni ihned vědí, o jaký dům se jedná.

5 K podobným závěrům jako Adolf Loos dospívá ve své tvorbě i duchovní otec vídeňské secese profesor Otto Wagner. Pokud dříve své domy dekoroval florálními, květinovými ornamenty, tak ve stavbě Poštovní spořitelny od nich upouští. Wagnerem navržená budova Poštovní spořitelny se stane ikonou moderní architektury stejně jako Loos Haus.

6 Adolf Loos začíná stavět rodinné domy a vily ve vídeňské čtvrti Hietzing v blízkosti císařského zámku Schönbrunn. Nejedná se o takzvaně katalogové domy (takový nešvar by si architekt nedovolil), ale co dům, to unikát. Pro manžele Steinerovy postaví zdánlivě jednopatrový dům, pod jehož střechou se ovšem skrývají čtyři podlaží.

7 Pro právníka Gustava Scheua postaví první terasovitý dům ve střední Evropě.

8 Střechu na Hornerově vile vytvoří ve tvaru obráceného dna lodi.

9 Po první světové válce, o které tehdy nikdo neuvažoval jako o první, se do čtvrti Hietzing vrátí a staví tu další domy. Haus Reitler a Haus Rufer.

10 Po válce se podruhé ožení, tentokrát s tanečnicí Elsie Altmannovou. Její portrét od Oskara Kokoschky zdobí jejich vídeňský byt. Nyní tedy expozici Muzea města Vídně. Na konci dvacátých let se po pařížském pobytu navrací do Vídně a pracovně i do Plzně, kde se věnuje úpravě bytových interiérů. Při pohledu z ulice se architektův nezaměnitelný rukopis projeví jen u přestavby domu Jana Brummela.

11 Z celkového počtu Loosem navržených dvanácti plzeňských bytových interiérů jsou dnes vedle bytu Jana Brummela veřejnosti otevřené další dva. Byt manželů Josefa a Štěpánky Voglových a byt Willyho a Gertrudy Krausových.

12 Loos tyto byty vybaví různými typy sedacího nábytku a navrhne pro ně svítidla.

13 Úpravy bytových interiérů v Plzni provádí stavební firma Müller a Kapsa. František Müller požádá Loose, aby mu navrhnul vlastní vilu v Praze. Loos v právě dostavěné vile oslaví v roce 1930 své šedesáté narozeniny. Müllerova vila je od roku 2000 zrekonstruována a otevřena veřejnosti. Její provoz zřizuje Muzeum hlavního města Prahy. Pro milovníky moderní architektury a zájemce o Loosovo dílo je návštěva vily milou povinností.

14 Ve stejné době, tedy v letech staví německý architekt Mies van der Rohe funkcionalistickou vilu pro rodinu Tugendhat v Brně. Vila Tugendhat je dnes také zpřístupněna veřejnosti a obě architektonická díla představují nejvýznamnější vily první poloviny dvacátého století na světě. Druhý společník stavební firmy Müller a Kapsa, Lubomír Kapsa, oslovil pro stavbu svojí vily žáka Jana Kotěry, na přelomu dvacátých a třicátých let již významného architekta Otakara Novotného. Vila Lubomíra Kapsy se nese v tradičnějším pojetí, část interiérů však navrhne Adolf Loos.

15 Na začátku třicátých let se Loos vrací do Vídně, kde se podílí na výstavbě vzorového sídliště Vídeňského díla, Werkbund Siedlung. Vedle Loose se na výstavbě sídliště přičiní celá řada architektů. Nechybí mezi nimi Josef Hoffmann, Josef Frank, holandský architekt Gerrit Rietveld či Loosův žák z Olomouce Jacques Groag.

16 Nechybělo mnoho a v Olomouci mohl stát Loosův dům pro rodinu Konstandtovu. Ze stavby však nakonec sešlo. Konstadtovi později osloví pro stavbu svého domu v Olomouci velmi činného německého architekta Hanse Stratila, který jim postaví jiný dům na jiné parcele. Na místě, kde měl pro Konstadtovi stavět Adolf Loos, nakonec na začátku třicátých let postaví architekt Franz Kuhn vilu pro Otto Zweiga.

17 Loosův rukopis se přesto v Olomouci projeví. Dva z jeho žáků, Jacques Groag a Paul Engelmann v hanácké metropoli postaví několik vil. Paul Engelmann v roce 1927 vilu pro Vladimíra Müllera (s Františkem Müllerem nemá nic společného, jedná se o shodu jmen). Jacques Groag pak v třicátých letech staví vilu pro Paulu a Hanse Briessovy a vilu pro Rudolfa Seidlera. Engelmann i Groag před nacistickou hrozbou utíkají do exilu.

18 Adolf Loos umírá 23. srpna roku 1933 ve Vídni. Tvrdil, že dobrý architekt musí vytvořit takovou práci, která zůstane neokoukaná a svěží padesát let. Výborný architekt pak sto let. Müllerova vila, ten hranatý barák, který byl trnem v oku stavebnímu úřadu, z jehož terasy měli manželé Müllerovi krásný výhled na Hradčany, inspiruje a udivuje dodnes a je jasným důkazem, že Adolf Loos byl více než výborný architekt.

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser.

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser. Z rodné Brtnice se přes středoškolské studium v Brně ocitneš na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Tvým učitelem se stává vlivný architekt profesor Otto Wagner, jehož dílo můžeš na přelomu devatenáctého

Více

ADOLF LOOS a RAUMPLAN

ADOLF LOOS a RAUMPLAN ADOLF LOOS a RAUMPLAN ADOLF LOOS a RAUMPLAN MAURIZIO PEZO SOPHIA VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITEKT A DESIGNÉR ESEJISTA A BŘITKÝ KRITIK GURU LIFESTYLU DANDY SVĚTOOBČAN Chci-li jísti perník, zvolím pravoúhelník

Více

Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně

Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně Během krátké návštěvy Brna jsem navštívila několik míst spojených s bruselským stylem. Většina těchto míst se nachází v centru Brna. Navštívila jsem dva

Více

ADOLF LOOS a RAUMPLAN MAURIZIO PEZO SOPHIA VON ELLRICHSHAUSEN

ADOLF LOOS a RAUMPLAN MAURIZIO PEZO SOPHIA VON ELLRICHSHAUSEN ADOLF LOOS a RAUMPLAN MAURIZIO PEZO SOPHIA VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITEKT A DESIGNÉR ESEJISTA A BŘITKÝ KRITIK GURU LIFESTYLU DANDY SVĚTOOBČAN Chci-li jísti perník, zvolím pravoúhelník velmi přesný a ne kus,

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Adolf Loos (* 1870 Brno 1933 Kalksburg u Vídně) syn brněnského kameníka Adolfa Loose st. (jeho dílna sídlila na Kounicově 20 a 22) studium:

Více

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti?

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti? Úkol 1 Zamyslete se individuálně i ve skupině nad tím, co je to architektura? Zkuste ji definovat. Může vám pomoci metoda brainstorming nebo myšlenková mapa. Poté vyhledejte definice architektury v encyklopediích

Více

Příběh stopy Adolfa Loose v hanácké metropoli

Příběh stopy Adolfa Loose v hanácké metropoli Was ist los, Paul Engelmann? Adolf Loos und sein raumplan Příběh stopy Adolfa Loose v hanácké metropoli bude na delší vyprávění. Bude to mozaika příběhů, která si vyžádá zbystřenou pozornost posluchače

Více

Skrze škvíru v kanálové mříži vkročím. do světa, kde ornament je zločin

Skrze škvíru v kanálové mříži vkročím. do světa, kde ornament je zločin Skrze škvíru v kanálové mříži vkročím do světa, kde ornament je zločin Adolf Loos byl klasik moderní architektury, je první věta na wikipedii u hesla Adolf Loos. Ačkoliv většinu svého života prožije ve

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Centrum Tvých stavebních aktivit je ovšem jinde, o sotva deset minut pěší chůze dál, v okolí ulice Na Vozovce.

Centrum Tvých stavebních aktivit je ovšem jinde, o sotva deset minut pěší chůze dál, v okolí ulice Na Vozovce. Šlapetání Šlapeta Lubomír čistota, klid a mír. Lubomír ovšem nemá zdání, že Zlo přidupe bez pozvání. Lubomír zdá se netuší, že klid Kazisvět přehluší. Svou roli v tom jistě sehrála láska, co taky jiného?

Více

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě, bylo naše první setkání na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad naplněno spíše nepochopením a zmatením, což

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

ADI interiér o nás. www.adint.cz

ADI interiér o nás. www.adint.cz obchod www.adint.cz ADI interiér o nás Dámy a pánové, milí obchodní přátelé, připravili jsme pro Vás již třetí katalog, který představuje prodejní interiéry, které společnost ADI interiér připravuje na

Více

LUDWIG MIES VAN DER ROHE (VÝSTAVBA ) Vila Tugendhat. ALEXANDER NEUMANN, RUDOLF BAUMFELD (VÝSTAVBA ) Vila Löw-Beer

LUDWIG MIES VAN DER ROHE (VÝSTAVBA ) Vila Tugendhat. ALEXANDER NEUMANN, RUDOLF BAUMFELD (VÝSTAVBA ) Vila Löw-Beer TIC BRNO 01 02 03 04 ALEXANDER NEUMANN, RUDOLF BAUMFELD (VÝSTAVBA 1903 1904) Vila Löw-Beer LUDWIG MIES VAN DER ROHE (VÝSTAVBA 1929 1930) Vila Tugendhat Reprezentativní secesní vilu si nechal postavit továrník

Více

8 VLAJKOVÝCH LODÍ FLAGSHIPŮ FLAGSHIP 1 SEZÓNA NOVÉHO CIRKUSU OD LEDNA DO LISTOPADU SE V PLZNI VYSTŘÍDAJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ NOVÉ CIRKUSY FLAGSHIP 2 GOTTFRIED LINDAUER A MENŠINY Unikátní výstava 40ti portrétů

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

Tipy na výlety Solná komora

Tipy na výlety Solná komora Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně

Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně M E Z I V Á L E Č N Á B Y T O V Á K U L T U R A Spojené UP závody význam jeden z největších a nejvýznamnějších výrobců nábytku u nás, výroba nábytku průmyslovou

Více

Bytová kultura a nábytek v

Bytová kultura a nábytek v Bytová kultura a nábytek v meziválečném č období bí Proměna bytové kultury a nábytku v souvislosti s počátky průmyslové výroby 20. 30. léta 20. století zdůraznění funkce a funkčních vlastností první polovina

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol.

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. MODERNA / termín, užití termín moderna se používá v různých oblastech historie, politika, umění moderna

Více

Solná komora-h.rakousko

Solná komora-h.rakousko Jezero Wolfgangsee Plavba lodí po jezeře denní jízdenka: 17,60 se Salzkammergut Erlebnis-Card: 16,40 www.wolgangseeschifffahrt.at Schafbergbahn jízda úzkokolejkou na horu Schafbergbahn jízda tam i zpět:

Více

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects stories srpen 2015 12 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 3 EDITORIAL stories 4 TÉMA: BYT PUŠKINOVO NÁMĚSTÍ PRAHA 5 VILA BŘEVNOV 6 RODINNÝ DŮM MATĚJSKÁ 7 HISTORIE: TŘI

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu Cesta po stavbách Adolfa Loose Bakalářská práce Autor: Radka Korberová Vedoucí práce: Ak. mal. Vladimír Netolička Jihlava 2010 Vysoká škola polytechnická

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

Přehled akcí na školní rok 2014/2015

Přehled akcí na školní rok 2014/2015 Střední škola stavební HORSTAV Přehled akcí na školní rok 2014/2015 Září 2014 Zahájení nového školního roku Adaptační kurz pro studenty 1. ročníku - Barokní Olomouc (kostel Panny Marie Sněžné) - architektonická

Více

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

katalog referencí reference catalogue

katalog referencí reference catalogue katalog referencí reference catalogue 2016 serie ColorONE, ColorTWO, POOL, Cemento, Naturstone bazén / swimming pool Mladá Boleslav, CZ serie ColorONE, ColorTWO bazén / swimming pool Olomouc, CZ serie

Více

zuzana včeláková semestrální úkol letní semestr 2014 umím udělat pěkný model rodinný dům Štěchovice

zuzana včeláková semestrální úkol letní semestr 2014 umím udělat pěkný model rodinný dům Štěchovice zuzana včeláková semestrální úkol letní semestr 2014 umím udělat pěkný model rodinný dům Štěchovice zadání téma semestru: umím udělat pěkný model semestrální úkol letní semestr 2014 1. ročník téma: sonda

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

Jiří Mezera. semestrální úkol letní sonda do rodinného bydlení první krůčky architektury

Jiří Mezera. semestrální úkol letní sonda do rodinného bydlení první krůčky architektury Jiří Mezera semestrální úkol letní 2013-2014 sonda do rodinného bydlení první krůčky architektury zadání hlavní téma: sonda do rodinného bydlení lokalita na výběr: Le Corbusiere, villa Savoye, Vila La

Více

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. v Brně 1937 1939, interiér, Muzeum města Brna. Reprofoto: Marcela

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. v Brně 1937 1939, interiér, Muzeum města Brna. Reprofoto: Marcela OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Otakar Oplatek, fotogalerie Petra Oplatka. Reprofoto: 2. Brno, oddělení územního plánování v padesátých letech na Zemském národním výboře, fotogalerie Petra Oplatka. Reprofoto: 3. Brno,

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Jezero Traunsee. Letní sáňkařská dráha - Strobl. Plavba lodí po jezeře. Jízda kabinkovou lanovkou na Grünberg (1004 m. n. m.)

Jezero Traunsee. Letní sáňkařská dráha - Strobl. Plavba lodí po jezeře. Jízda kabinkovou lanovkou na Grünberg (1004 m. n. m.) Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

Spojené uměleckoprůmyslové MEZIVÁLEČ NÁ BYTOVÁ KULTURA

Spojené uměleckoprůmyslové MEZIVÁLEČ NÁ BYTOVÁ KULTURA Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně MEZIVÁLEČ NÁ BYTOVÁ KULTURA Spojené UP závody význam jeden z největších jětší a nejvýznamnějších výrobců ů nábytku u nás, výroba nábytku průmyslovou cestou kvalitní

Více

Podzimní přírůstky do sítě Městské knihovny v Praze [1]

Podzimní přírůstky do sítě Městské knihovny v Praze [1] [1] Autor: HANZLÍKOVÁ, Lenka [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 3 [3] Rubrika: Atlas knihoven [4] Klíčová slova: budovy knihoven [5], Městská knihovna v Praze [6] Region: 01 Praha [7] Na podzim roku 2018

Více

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 Úkol 1, tzv. historicko-politický Připomeňte si historické události, které vedly ke vzniku samostatné Československé republiky. Co víte o osobě Tomáše Garrigua Masaryka? Kdo

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

Když se starým. NÁdraŽÍM. rozline vůně kávy

Když se starým. NÁdraŽÍM. rozline vůně kávy Když se starým NÁdraŽÍM rozline vůně kávy Pohled do historie Majitelům se podařilo dohledat staré fotografie z počátku století, kdy bylo nádraží ještě plně v provozu. Doplnili je ještě o další obrázky

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Ústí nad Labeme 37. Ústí nad Labem Skřivánek Klopstockova vila č. p Adresa Ústí nad Labem Skřivánek,

Ústí nad Labeme 37. Ústí nad Labem Skřivánek Klopstockova vila č. p Adresa Ústí nad Labem Skřivánek, Ústí nad Labeme 37 Název objektu Ústí nad Labem Skřivánek Klopstockova vila č. p. 2056 Adresa Ústí nad Labem Skřivánek, K.ú./parcela č. Architekt Stavitel Projekt 1934 Realizace 1935 Veleslavínova 4, č.

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Walter Zednicek fotí i ta zákoutí Loosových staveb, jež by jinak běžnému oku zůstala skryta...

Walter Zednicek fotí i ta zákoutí Loosových staveb, jež by jinak běžnému oku zůstala skryta... výstava Walter Zednicek fotí i ta zákoutí Loosových staveb, jež by jinak běžnému oku zůstala skryta... Schodiště v krejčovství Kniže ve Vídni, jehož interiér Loos navrhoval Foto: Archiv firmy Moser 22

Více

serie ColorONE, ColorTWO, POOL, Cemento, Naturstone bazén / swimming pool Mladá Boleslav, CZ

serie ColorONE, ColorTWO, POOL, Cemento, Naturstone bazén / swimming pool Mladá Boleslav, CZ serie ColorONE, ColorTWO, POOL, Cemento, Naturstone bazén / swimming pool Mladá Boleslav, CZ serie ColorONE, ColorTWO bazén / swimming pool Olomouc, CZ serie ColorTWO, POOL bazén / swimming pool Brno -

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

katalog referencí reference catalogue

katalog referencí reference catalogue katalog referencí reference catalogue 2017 bazén / swimming pool Klatovy, CZ série ColorTWO, POOL série ColorTWO, POOL bazén / swimming pool Bojnice, SK bazén / swimming pool Petržalka, SK série ColorONE,

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera. explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky. značka

Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera. explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky. značka explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera značka Značka projektu BAM v sobě odráží geometrii funkcionalistických domů a vychází

Více

Granty NČA na rok 2013 Přehled projektů

Granty NČA na rok 2013 Přehled projektů 1 Česká architektura 2011-2012 O 1 180 000 100 000 11 30 000 Prostor-Architektura, Interiér, Design, o.p.s. Praha 2 Architekt Ivo Klimeš-Svět architektury a divadla F 269 000 45 000 11 30 000 Ing.arch.

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Valašská trefa. Originální vila vypadá futuristicky, ale s krajinou ladí

Valašská trefa. Originální vila vypadá futuristicky, ale s krajinou ladí Společnost AVG group dodala ORIGINÁLNÍ DESIGNOVOU FASÁDU AVG z hliníkových materiálů. Originální fasáda byla vyrobená z hliníkových kompozitních materiálů na CNC technologii a designových hliníkových panelů

Více

ZPRAVODAJ Č. 6/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 6/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 6/2015 Vážení přátelé slánského muzea, v květnu jsme zahájili hned čtyři výstavy, z nichž tři jsou stále k vidění. Máme za sebou muzejní noc, oslavy osvobození Československa, vyhlášení prestižní

Více

Obrázek 15. Zahradní lavička u Müllerovy vily. Zdroj: archiv Muzea hlavního města Prahy. Obrázek 16. Návrh vyvýšené zahradní besídky od Josefa

Obrázek 15. Zahradní lavička u Müllerovy vily. Zdroj: archiv Muzea hlavního města Prahy. Obrázek 16. Návrh vyvýšené zahradní besídky od Josefa SEZNAM PŘÍLOH Obrázek 1. Ulice Černopolní v roce 1899, zachycuje pozemek dnešní Vily Tugendhat. Zdroj: www.tugendhat.eu/cz/dum/lokalita.html. Obrázek 2. Situační nákres na rozdělení pozemků čís. 512-513/2

Více

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Seznam Braniborská brána v Berlíně (klasicismus) Budova Kapitolu ve Washingtonu DC (klasicismus) Stavovské divadlo v Praze (klasicismus)

Více

Liberec - architektura 20. století

Liberec - architektura 20. století Liberec - architektura 20. století http://commons.wikimedia.org/wiki/file:star%c3%bd_je%c5%a1t%c4%9bd.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/file:je%c5%a1t%c 4%9Bd,_vys%C3%ADla%C4%8D,_pohled_od_jihu.jpg

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Kontakt: Mgr. et Mgr. Jana Tichá, tisková mluvčí NPÚ, 257 010 206, 724 511 225, ticha.jana@npu.cz

Kontakt: Mgr. et Mgr. Jana Tichá, tisková mluvčí NPÚ, 257 010 206, 724 511 225, ticha.jana@npu.cz TISKOVÁ ZPRÁVA Pět vil se ve třetím čtvrtletí stalo kulturními památkami. A s nimi další moderní stavby například přehrada s elektrárnou a správní budova chemičky Praha, 3. prosince 2014 Pět vil, vybudovaných

Více

Židovský špitál v Karlových Varech Mgr. Lukáš Svoboda (Muzeum Karlovy Vary)

Židovský špitál v Karlových Varech Mgr. Lukáš Svoboda (Muzeum Karlovy Vary) Židovský špitál v Karlových Varech Mgr. Lukáš Svoboda (Muzeum Karlovy Vary) Od konce 18. století se do Karlových Varů přijížděli pravidelně léčit také židé. Ve městě se tehdy židům ještě nedovolovalo natrvalo

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea,

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea, Zpravodaj č. 6/ 2011 Vážení přátelé slánského muzea, na prahu léta je již v plném proudu výstavní sezóna Národopisného muzea Slánska ve Třebízi. Návštěvníci vníci sem přicházejí nejen za stálými expozicemi

Více

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková Vilová čtvrť Baba Markéta Vyhnánková Bydlení na dobré adrese v Praze 6 Baba Obytný komplex Hanspaulka Hanspaulka Na Krutci Ořechovka Vilová čtvrť Baba Původní vilová čtvrť Vznik vilové čtvrti Baba Lokalita

Více

IDEÁLNÍ LIDÉ, IDEÁLNÍ MĚSTA. Plán krásného města na příkladu Nové Ostravy. EVA ŠPAČKOVÁ Katedra architektury FAST VŠB TU Ostrava

IDEÁLNÍ LIDÉ, IDEÁLNÍ MĚSTA. Plán krásného města na příkladu Nové Ostravy. EVA ŠPAČKOVÁ Katedra architektury FAST VŠB TU Ostrava IDEÁLNÍ LIDÉ, IDEÁLNÍ MĚSTA Plán krásného města na příkladu Nové Ostravy EVA ŠPAČKOVÁ Katedra architektury FAST VŠB TU Ostrava ČASY MĚST, FSS BRNO 2015 1 OSTRAVA NOVÁ OSTRAVA PORUBA STARÁ PORUBA OSTRAVA

Více

SVATBA ve Staré čistírně

SVATBA ve Staré čistírně Stará čistírna odpadních vod v Praze - Bubenči je významným dokumentem historie architektury, techniky a vodohospodářství. Byla postavena v letech 1901 1906 jako poslední článek systematické stokové sítě

Více

Kryštof Švejda. Vily z období architektonické avantgardy jako inspirace pro vlastní návrh obytného domu

Kryštof Švejda. Vily z období architektonické avantgardy jako inspirace pro vlastní návrh obytného domu Kryštof Švejda Vily z období architektonické avantgardy jako inspirace pro vlastní návrh obytného domu Vedoucí práce: Mgr. František Tichý Datum odevzdání: 23. listopadu 2017 Gymnázium Přírodní škola,

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají OBOR GRAFICKÝ DESIGN SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1. Stupňovité věžové stavby

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival Moravská Třebová 30. 6. 31. 8. 2012 Fotofestival FOTOFESTIVAL Moravská Třebová 2012 je přehlídkou umělecké fotografie, na které se představují

Více

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD V roce 2015 Akademie věd slaví 125. výročí svého založení. Při této příležitosti připravuje pro odbornou i laickou veřejnost mnoho kulturních a vzdělávacích doprovodných

Více

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD V roce 2015 Akademie věd slaví 125. výročí svého založení. Při této příležitosti připravuje pro odbornou i laickou veřejnost mnoho kulturních a vzdělávacích doprovodných

Více

Tipy na výlety Wagrain

Tipy na výlety Wagrain Tipy na výlety Wagrain Vodní svět Amadé www.wagrain-info.at otevírací doba: denně 9:30 20:00 vstupné: 10,00, 5 děti vstupné jednorázový vstup zdarma atrakce: 900 m² vodní plochy tobogány, skluzavky, vnitřní

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

Autorská zprava. Úvod. Bytové domy pro seniory

Autorská zprava. Úvod. Bytové domy pro seniory Autorská zprava Úvod Zadání diplomové práce je návrh souboru staveb sloužících pro ubytování seniorů, včetně denního stacionáře na parcele v prostoru křižovatky ulic U Krčské vodárny a U Habrovky na Praze

Více

DESIGN ARCHITEKTURA MÓDA UMĚNÍ CESTOVÁNÍ 12 DREAM. 99,90 Kč / 4,59

DESIGN ARCHITEKTURA MÓDA UMĚNÍ CESTOVÁNÍ 12 DREAM. 99,90 Kč / 4,59 DESIGN ARCHITEKTURA MÓDA UMĚNÍ CESTOVÁNÍ 12 DREAM 99,90 Kč / 4,59 TEXTURY Jedna ze dvou hotelových restaurací, Cucina Italiana, je pojatá jako trattoria, kde dostávají prostor ty nejklasičtější lahůdky

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE Pracovní listy k úvodní lekci SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru Druhá

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍM ROČNÍKEM IN MEMORIAM JANA HRUŠKY

OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍM ROČNÍKEM IN MEMORIAM JANA HRUŠKY OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍM ROČNÍKEM IN MEMORIAM JANA HRUŠKY Mezinárodní setkání naivních umělců, Státní zámek Lysice OHLÉDNUTÍ 1. 8. ZA 2014 PRVNÍM 8. 8. 2014ROČNÍKEM - IN MEMORIAM JANA HRUŠKY Mezinárodní setkání

Více

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Sídlo: Mlýnská 152, 666 01 Tišnov IČO: 49457543 Telefon: 549 410 082 E-mail: sekretariat@kulturatisnov.cz Internetové stránky: http://www.mekstisnov.cz/

Více

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí Centrum obce Žehuň Za zmínku stojí i vlastní centrum obce, takzvaná náves, v minulosti nazývaná Kopeček, kde stojí pomník padlých z první světové války, který se slavnostně odhaloval 25. září 1921. Pořízen

Více

Městská knihovna Tábor

Městská knihovna Tábor Městská knihovna Tábor 1897-2012 1831 V Táboře působí pouze německý čtenářský spolek Taborer Leseverein, který nemá jedinou českou knihu. 1866 Jsou doloženy zprávy o čtenářském spolku Občanskočtenářská

Více

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén Uměleckoprůmyslová muzea jako nový fenomén Vznik muzeí Zakládání uměleckoprůmyslových muzeí v 2. polovině 19. století bylo podmíněno mezinárodním reformním hnutím, které chtělo odstranit roztržkumeziuměleckým

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila Ústí nad Labeme 40 Název objektu Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa Ústí nad Labem - Centrum, Na Schodech 4, č. p. 1535 K.ú./parcela č. Architekt St. p. č. 2383 Hartwig Fischel, Vídeň Stavitel

Více

Nová budova Národního muzea

Nová budova Národního muzea Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nová budova Národního muzea Pracovní list k návštěvě Nové budovy Národního muzea projekt Držíme krok Karel Prager: Lidé si na nové věci

Více

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT Praha, 11. června Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla právě začíná. Náročné opravy budou probíhat až do konce roku 2015, ale chod

Více

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ Schindlerova továrna Továrna života Továrna života - obnova území opuštěného průmyslového komplexu uprostřed obce Brněnec. Prostory areálu by se mohly stát živým centrem obce, ale i naší soudobé historie

Více

Městská památková zóna tentokráte již v Ústí nad Orlicí pro změnu iz samaljota zimoj.

Městská památková zóna tentokráte již v Ústí nad Orlicí pro změnu iz samaljota zimoj. Městská památková zóny na plánu Wildenschwertu neboli Ústí nad Orlicí z roku 1942, tedy z doby, kdy vlastně ještě žádná Městská památková zóna nebyla. Zato zde pod vládou Adolfa Baara fungovaly jiné administrativní

Více

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner JOSEF HLÁVKA Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner 126TERI 2013/2014 1 ŽIVOTOPIS rakousko-uherský, resp. český, architekt, stavební podnikatel a politik narozen 15. února 1831 v Přešticích zemřel

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému

JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému Tisková zpráva JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému Tisková konference Zahájení Místo výstavy Neděle 19. června 2016, 12:00 hod. Neděle 19. června 2016, 14:00 hod. Muzeum

Více

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK Hanspaulka Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK PROPERTIES ID 11242 Hanspaulka Jeden z klenotů pražských rezidenčních čtvrtí Kouzelná část šesté pražské čtvrti Dejvice,

Více