Numerické řešení transsonického proudění v trysce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Numerické řešení transsonického proudění v trysce"

Transkript

1 Numerické řešení transsonického proudění v trysce Jiří Stodůlka Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Pro fuzní Z-pinchové experimenty je potřeba vytvořit rychlé napuštění plynem, neboli Gasspuff, aby vůbec mohlo dojít k samotné reakci. K napuštění prostoru kde dochází k výboji plazmatem se užívají speciální ventyly s tryskami. Kompletní numerické řešení nadzvukového proudění těmito tryskami, kterým se tato práce bude zabývat, se v této práci člení na sestavení vlastní geometrie a vysíťování, k čemu byl použit preprocesorový program Gambit, a následně vytvoření modelu proudění a samotného numerického výpočtu v CFD programu Fluent. Ve výsledcích je zobrazeno proudění v trysce se zadanou geometrií s výstupem do nulového tlaku, a jsou zde také porovnány varianty pro různé nastavení vstupních tlaků v rozmezí až Pa, vždy podle rozložení Machova čísla ve sledované oblasti a zejména hodnot hustot za výstupem z trysky. Při zvyšování tlaků bylo dosahováno vyšších Machových čísel za výstupem z trysky a také vyšších maximálních hodnot hustoty, ale také k většímu rozptylu do volného prostoru. Na proudění uvnitř trysky neměla hodnota vstupního tlaku vliv. A celkový výsledek pak ukázal neoptimální tvar použité geometrie trysky. Klíčová slova Fuze, Z-pinch, Deuterium, Gass-puff, Nadzvukový, Tryska, Fluent 1. Úvod Cílem této práce je numerické řešení nadzvukového proudění v trysce pro vytvoření rychlého napuštění plynu, tzv. gass-puffu pro fuzní Z-pinchové experimenty pomocí programu Fluent. Stanovení průběhů hodnot Machova čísla a hustoty po výstupu z trysky a rozdíly v hodnotách pro různé tlaky na vstupu do trysky s následným zhodnocením tvaru trysky. 2. Problematika Jaderná fuze je jedním z potenciálních zdrojů energie v budoucnosti. Základním principem této fuze je slučování lehkých jader na jádra těžká doprovázené vznikem energie. Fuzní reakce s nejvyšším účinným průřezem, tedy s nejvyšší pravděpodobností jsou reakce deuteria a tricia. Avšak z důvodu složitosti získávání tricia se spíše využívá reakcí deuteria a deuteria. Takto reakce běží ve dvou variantách, v 50 % jako reakce 2.1 a v 50 % jako reakce 2.2. ( 1.01MeV ) + p( 3. MeV ) D + D T 02 (2.1) ( 0.82MeV ) n( 2. MeV ) 3 D + D 2 He + 45 (2.2)

2 Deuterium je izotop vodíku obsahující jeden proton a jeden neutron. Hlavním důvodem jeho použití je poměrně vysoký obsah v přírodě a to v oceánech, kde je deuterium jedním z 6500 atomů vodíku a je velmi snadno získatelné pouhou elektrolýzou vody. Kromě značky D je možno nalézt i označení 2 H. Pro uskutečnění D-D reakcí je třeba vytvořit tzv. Z-pinch, což je krátce žijící výboj v plazmatu. Existují dvě metody jak toho dosáhnout. První je Plazma Fokus, kdy dochází k Z- pinchi pomocí magnetického pole. Druhá varianta, která je použita v tomto případě, je vytvoření výboje mezi katodou a anodou, mezi kterými se nachází plazma. K tomu slouží zařízení S-300 (Obr 2.1), kde je pulzní generátor proudu, který je vystavěn v Kurčatově institutu (KI) v Moskvě. Obr 2.1 Zařízení S-300 Na Obr 2.1 je vidět zejména transportní linka a samotný generátor se nachází až uvnitř zařízení. Proud pro výboj k němu přichází z baterií (kondenzátorů), poté prochází olejem v tancích po obvodu zařízení, a pak vodou až k vodičům vedoucím k anodě, umístěných ve vakuu. Maximální dosažitelná proud je až 4 MA, pracuje se ale s hodnotami nižšími, a to přibližně na 2 MA, doba nárůstu proudu je pouhých cca 100 ns.

3 Oblastí řešení této práce je právě součást uvnitř zařízení, která má za úkol vytvoření tzv. Gass-puffu, tedy rychlého naplnění plynem pro fuzní Z-pinchové experimenty. Celá část pro vytvoření Gass-puffu je zobrazena na Obr. 2.2a. Skládá se z elektromagnetického ventilu, tzv. Klapanu, který se dokáže elektromagneticky velmi rychle otevřít a z trysky, která je předmětem této práce. Celá tato část je použita jako katoda. Deuterium z trysky je směrováno k anodě (Obr 2.2b), která je umístěná v těsné blízkosti za výstupem z trysky a je tvořená obrubou protkanou vlákny, jimiž protéká proud a to má za cíl vytvořit výboj právě mezi katodou a anodou, kde se nachází deuterium. V tomto stavu je potom možné uskutečnění reakcí 2.1 nebo 2.2 a vzniku energie. Obr 2.2a Katoda tvořena ventylem a tryskou Obr 2.2b Anoda katoda anoda Obr 2.3 Pohled na sestavení katody (trysky) a anody uvnitř zařízení Sestavení částí katody a anody uvnitř zařízení S-300 je ukázáno na Obr Na základě tohoto se odvíjelo i samotné numerické řešení. Vytvoření modelu podle skutečné součásti a simulace proudění a hodnot zejména v místech kde je umístěna anoda.

4 3. Vytvoření modelu a jeho sítě Pro vytvoření vysíťovaného modelu s okrajovými podmínkami byl použit program Gambit, který je modelačním preprocesorem Fluentu pro tvorbu geometrie modelu, jeho sítě a sestavení okrajových podmínek. Po sestavení všech částí se z tohoto preprocesoru nakonec exportuje soubor.msh, se kterým se pak dále pracuje při samotném numerickém výpočtu. V prvním kroku byla vytvořena geometrie modelu podle výkresu součásti na Obr. 2.2a. Z úsporných důvodů byla geometrie modelována pouze jako 2-D. Trojrozměrný model by byl mnohonásobně výpočtově náročnější, a tak byla součást řešena pouze jako řez a byla modelována tedy pouze dvourozměrně. Při tom bylo využito osové symetrie součásti a nebylo tedy ani nutno vytvořit model celé součásti, ale stačila pouze polovina. I to výrazně snížilo velikost výpočtové sítě o polovinu, a tedy i délku výpočetního času. Výsledný model součásti se tedy skládá ze samotného tvaru kanálu, který byl přesně zadán, osy součásti a části prostoru za tryskou pro zobrazení proudění po výstupu z trysky. Tento prostor byl modelován do vzdálenosti dalších 40 mm od výstupu, aby bylo možno sledovat hodnoty právě v těsné vzdálenosti za výstupem, kde jsou výsledky nejdůležitější. Výsledná geometrie je zobrazena na obrázku 3.1. tvar kanálu část vnějšího prostoru pro zobrazení proudění za tryskou osa Obr. 3.1 Výsledná geometrie modelu Následné vysíťování proběhlo pomocí metody triangles, tedy trojúhelníků. Výsledná síť čítala přibližně elementů. Jak je vidět na obrázku 3.2, byla síť v problematických místech jako jsou zúžení a zaoblení zjemněna, abychom předešli případným nepřesným výsledkům. Kompletně vysíťovaný model je pak zobrazen na obrázku 3.3. Po kontrole kvality sítě byly maximální hodnoty pro natočení dvou sousedních elementů (skewness) přibližně 0,4 a hodnoty poměru velikostí (size change) nepřesáhly hodnotu 2,0. Kritéria pro kvalitní síť jsou přitom pro natočení 0,5 a menší, a pro poměr velikostí 2,5 a níže, tudíž lze výpočtovou síť považovat za kvalitní a vhodnou k následujícím výpočtům.

5 Obr. 3.2 Zjemnění sítě u zaoblených částí Obr.3.3 Kompletně vysíťovaný model Z obrázku 3.3 je jasně viditelné jak jemná je síť uvnitř kanálu a v bezprostřední blízkosti za výstupem z něj. Nastavení okrajových podmínek je patrné z obrázku 3.4. Pressure inlet je vstupní podmínka, kde se nastavuje hodnota tlaku na vstupu. Pressure outlet je výstupní, kde se nastavuje tlak na výstupu, tedy tlak okolí. Zbytek hran bylo nastaveno jako stěna (wall) a osa jako axis. Za typ kontinua bylo zvoleno tekutina (fluid).

6 walls fluid pressure outlet pressure inlet axis Obr. 3.4 Nastavení okrajových podmínek Po dokončení těchto kroků se exportuje kompletní model součásti do formátu.msh, který obsahuje veškerá data pro následné použití v programu Fluent. 4. Sestavení numerického výpočtu Fluent je CFD (computational fluid dynamics) program pro numerické řešení problémů pomocí metody konečných objemů jak pro 2d tak i 3d proudění a obsahuje mnoho řešičů pro různé problémy z mechaniky tekutin a termodynamiky. Při řešení trysek uvažujeme adiabatické (izoentropické) proudění, tedy bez tepelné výměny. A základní rovnice pro výpočet jsou: Rovnice kontinuity: ρ + t r ( pv ) = Sm (4.1) Rovnice hybnosti v axiálním a radiálním směru: t A energetická rovnice: r rr ( pv ) + ( pvv) = p + g + F r ρ (4.2) t r ( ρe) + ( v( ρe + p) ) = h j J j + S h j (4.3)

7 Proudění bylo považováno za nevazké a pro výpočet byly tedy použity rovnice 4.1 až 4.3. Řešič byl zvolen na základě hustoty (density based). Díky symetrii součásti byla nastavena možnost osové symetrie (axisymetric). Nastavení okrajových podmínek proběhlo podle zadaných hodnot, pouze za materiál bylo zvoleno helium, místo daného deuteria. Databáze Fluentu deuterium nezná ale helium má fyzikální vlastnosti velmi podobné deuteriu. Pouze místo hustoty muselo být nastaveno ideal gas, jelikož hustota není konstantní. Řešení prošlo pouze prvním stupněm diskretizace, neboli first order upwind, po tomto postupu obvykle následuje druhý, second order upwind, ale pro tuto úlohu výsledek v tomto nastavení nekonvergoval a docházelo k výpočetním chybám a přerušení výpočtu. Pro výsledek byl tedy použit pouze první. Courantovo číslo bylo nastaveno na hodnotu 1, pouze pro případ kdy došlo k chybě výpočtu bylo sníženo na hodnotu 0.7. Jelikož při expanzi došlo k skokové změně rychlosti, došlo k rázu, bylo zapotřebí zjemnit síť v tomto místě pomocí adaptace, pro dosažení přesnějšího výsledku právě v daných kritických místech. Při adaptaci sice dochází ke zhoršení kvality celkové výpočtové sítě ale pro konečný výsledek to má pozitivní efekt. Obr. 4.1 Síť po adaptaci 5. Výsledky Pro výpočet byly uvažovány čtyři různé varianty tlaku na vstupu, a to Pa, Pa, Pa a Pa. Na výstupu byl tlak vždy nulový. Číselně ale musela být hodnota tlaku na výstupu nastavena na 0.1 Pa, protože s absolutně nulovým tlakem nebyl výpočet schopen konvergovat. Teplota byla na obou parametrech zvolena 300 K. Výsledky byly zobrazeny v konturách Machova čísla pro rozmezí Ma = 0 až 20. pro jednotlivé varianty takto:

8 25000 Pa Pa Pa Pa Obr 5.1 Kontury Machova čísla pro různé hodnoty vstupního tlaku Z Obr. 5.1 je patrný průběh Machova čísla podél trysky a také za ní ve volném prostoru. Proudění uvnitř trysky vypadá u všech variant téměř stejně nezávisle na hodnotě vstupního tlaku a liší se pouze v expanzi do volného prostoru. Detail uvnitř trysky je zobrazen na Obr. 5.2, kde je vyznačena bílou čarou hodnota Machova čísla Ma = 1. Zřetelně je vidět místo kritického průřezu, které se nenachází v nejužším místě. Tam naopak dochází k malému zpomalení a hlavně odtržení proudění od vnitřní stěny, podél jejíž zaoblené části bylo Ma téměř rovno nule. Machovo číslo na výstupu z trysky je také u všech variant rozloženo stejně což je vidět z grafů na Obr Ve vnitřní části je velmi malé, až nulové, a směrem od osy roste a nabývá maximální hodnoty mezi Ma = 6 7. Obr 5.2 Průběh Machova čísla uvnitř trysky pro tlak Pa

9 25000 Pa Pa Pa Pa Obr 5.3 Průběh Machova čísla na výstupu z trysky Jediný rozdíl byl pouze v expanzi do volného prostředí za tryskou, kdy se vyšší vstupní tlak projevil dosahovaným vyšším Machovým číslem a větším rozevřením proudu a tím pádem posunováním rázové vlny směrem od osy symetrie. To je patrné z Obr. 5.1, kde lze dobře porovnat jednotlivé varianty. Hlavním hodnotícím kritériem je rozložení hustoty za výstupem z trysky. To se odvíjí od velikosti rychlosti, potažmo Machova čísla Pa Pa Pa Pa Obr 5.4 Kontury hustoty pro různé hodnoty vstupního tlaku

10 Kontury hustoty jsou zobrazeny na Obr. 5.4 a je z něj patrná závislost na hodnotách Machova čísla z Obr Tvar průběhu je pro všechny varianty podobný a závisí tedy pouze na tvaru kanálu. Rozdíly je možno vidět až v maximálních dosažených hodnotách pro různé velikosti vstupního tlaku, kdy maximální hustota je nejnižší pro nejnižší vstupní tlak a s rostoucím vstupním tlakem roste. Pro hodnotu Pa nejvyšší hodnota za tryskou přesahovala 2 3 hodnotu kg m Pa Pa Pa Pa Obr 5.5 Průběh hustoty ve vzdálenosti 10mm od výstupu z trysky Na Obr. 5.5 je zobrazen průběh hustoty ve vzdálenosti 10 mm od výstupu. Tvar křivky zobrazující hodnotu hustoty je pro všechny varianty podobný, ale je zde dobře patrný rozdíl mezi maximálními hodnotami pro různé varianty. 5. Závěr V této práci jsme se zabývali numerickým výpočtem proudění v trysce pro uskutečnění Z- pinchového výboje pro fuzní experimenty. Následným stanovením výsledků a to přes zobrazení průběhu Machova čísla a zejména průběhu hustoty v bezprostřední blízkosti za výstupem z trysky. Byly řešeny 4 varianty různých tlaků na vstupu v rozmezí až Pa. Z výsledků je patrné, že zvyšování vstupního tlaku nemá vliv na průběh proudění uvnitř trysky, ale docházelo k dosahování vyšších rychlostí, vyšších hustot, ale také k většímu rozptylu do volného prostředí po výstupu z trysky ve směru od osy symetrie. Při zvyšování vstupního tlaku docházelo také k navyšování hustoty za výstupem z trysky. Pro dosažení ještě vyšších hodnot hustoty by bylo třeba ještě zvýšit hodnotu vstupního tlaku, kdy u zařízení S- 300 je možno zvýšit tlak až k hodnotám Pa. Pro dosažení lepšího rozložení hodnot, zejména za výstupem by bylo vhodné upravit nebo optimalizovat stávající geometrii podle požadavků. Bylo by také vhodné použít pro výpočet místo helia opravdu deuterium i s jeho přesnými fyzikálními vlastnostmi.

11 Seznam symbolů: D deuterium T tricium 3 2 He izotop helia p proton n neutron ρ hustota 3 [ kg m ] t čas [ s ] p tlak [ Pa ] v rychlost 1 [ m s ] Sm zdroj g tíhové zrychlení 2 [ m s ] F síla [ N ] E energie [ J ] H entalpie [ J ] J difúzní tok [ ] Sh zdroj Seznam použité literatury: [1] Y. Song, P. Coleman, B. H. Failor, A. Fisher, et. al.: Valve and nozzle design for injecting a shell-on-shell gas puff load into a zpinch, Review of scientific instruments 71, American Institute of Physics, 2000, pp [2] S. Forbes: Design and Numerical Modelling of Supersonic Flow in Convergent-Divergent Nozzles, Prague, 2009 [3] J. Nožička: Základy termomechaniky, ČVUT v Praze, 2001 [4] Fluent 6.3 Users Guide, Fluent Inc.,

Numerické řešení proudění deuteria v katodě pulzního generátoru proudu

Numerické řešení proudění deuteria v katodě pulzního generátoru proudu Numerické řešení proudění deuteria v katodě pulzního generátoru proudu Bc. Jiří Stodůlka Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Tato práce se zabývá numerickým řešením proudění deuteria v trysce

Více

Studentská tvůrčí činnost 2009

Studentská tvůrčí činnost 2009 Studentská tvůrčí činnost 2009 Numerické řešení proudového pole v kompresorové lopatkové mříži Balcarová Lucie Vedoucí práce: Prof. Ing. P. Šafařík, CSc. a Ing. T. Hyhlík, PhD. Numerické řešení proudového

Více

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami (Numerical Modelling of Flow of Two Immiscible Fluids Past a NACA 0012 profile) Ing. Tomáš

Více

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika VÝPOČET PROUDĚNÍ V NADBANDÁŽOVÉ UCPÁVCE PRVNÍHO STUPNĚ OBĚŽNÉHO KOLA BUBNOVÉHO ROTORU TURBÍNY SVOČ FST 2011 Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, 386 01 Strakonice Česká republika Bc Jan Čulík, Politických vězňů

Více

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 Miroslav Kabát, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE Autoři: Ing. Petr ŠVARC, Technická univerzita v Liberci, petr.svarc@tul.cz Ing. Václav DVOŘÁK, Ph.D., Technická univerzita v Liberci, vaclav.dvorak@tul.cz

Více

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Manoch Lukáš Abstrakt: Práce je zaměřena na stanovení vlivu úhlu napojení distální anastomózy femoropoplitálního

Více

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Stacionární D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Petr Toms Abstrakt Příspěvek je věnován popisu řešení proudění stacionárního D výpočtu účinnosti jeden a půl vysokotlakého turbínového stupně

Více

Studentská tvůrčí činnost 2009. 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži. David Jícha

Studentská tvůrčí činnost 2009. 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži. David Jícha Studentská tvůrčí činnost 2009 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži David Jícha Vedoucí práce : Prof.Ing.P.Šafařík,CSc. a Ing.D.Šimurda 3D modelování vírových struktur

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 NUMERICKÉ SIMULACE ING. KATEŘINA

Více

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Konference ANSYS 2009 Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Petr Kovařík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, kovarikp@ntc.zcu.cz Abstract: The paper

Více

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU Autoři: Ing. Petr KOVAŘÍK, Ph.D., Katedra energetických strojů a zařízení, FST, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, e-mail: kovarikp@ntc.zcu.cz

Více

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH A DOKTORSKÝCH PRACÍ FST 2007 PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ Jaroslav Štěch ABSTRAKT Úkolem bylo zjistit numerickou CFD

Více

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE Autoři: Ing. Michal KŮS, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni - Výzkumné centrum Nové technologie, e-mail: mks@ntc.zcu.cz Anotace: V článku je uvedeno porovnání

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů

Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů Petra Punčochářová Ústav technické matematiky, Fakulta strojní, Vysoké učení technické v Praze Vedoucí práce: Prof. RNDr. K. Kozel DrSc. Úvod V 80.

Více

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla Konference ANSYS 2009 Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla M. Kůs Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Abstract: The article

Více

CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace

CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace Ondřej Burian Pavel Zácha Václav Železný ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky NUSIM 2013 Co je to CFD?

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic. - metoda konečných objemů -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic. - metoda konečných objemů - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic - metoda konečných objemů - Rozdělení parciálních diferenciálních rovnic 2 Obecná parciální diferenciální rovnice se dvěma nezávislými proměnnými x a y:

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky M. Jahoda Okrajové podmínky 2 Řídí pohyb tekutiny. Jsou požadovány matematickým modelem. Specifikují toky do výpočetní oblasti, např. hmota, hybnost

Více

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 Bc. Marek Vilím Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Práce pojednává o návrhu numerické simulace obtékání studie studentské formule FS.03

Více

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE Autoři: Ing. David LÁVIČKA, Ph.D., Katedra eneegetických strojů a zařízení, Západočeská univerzita v Plzni, e-mail:

Více

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy Experimentální realizace Buquoyovy úlohy ČENĚK KODEJŠKA, JAN ŘÍHA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá experimentální realizací Buquoyovy úlohy. Jedná se o

Více

Návrh hydraulického rozváděče a jeho numerické řešení proudění

Návrh hydraulického rozváděče a jeho numerické řešení proudění Návrh hydraulického rozváděče a jeho numerické řešení proudění Martin Veselý Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Cílem práce je provést geometrický návrh rováděče a numerický výpočet proudění

Více

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině.

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Přehled proudění Vazkost - nevazké - vazké (newtonské, nenewtonské) Stlačitelnost - nestlačitelné (kapaliny

Více

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow Šťastný Miroslav 1, Střasák Pavel 2 1 Západočeská univerzita v Plzni,

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009.

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III Úloha č. XXVI Název: Vláknová optika Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009 Odevzdal dne: Možný počet bodů

Více

3D CFD simulace proudění v turbinovém stupni

3D CFD simulace proudění v turbinovém stupni 3D CFD simulace proudění v turbinovém stupni Bc. Petr Toms Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík Ph.D. Abstrakt Tato studie se zabývá vlivem přesahu délky oběžné lopatky vůči rozváděcí na účinnost stupně. Přesahem

Více

Theory Česky (Czech Republic)

Theory Česky (Czech Republic) Q3-1 Velký hadronový urychlovač (10 bodů) Než se do toho pustíte, přečtěte si prosím obecné pokyny v oddělené obálce. V této úloze se budeme bavit o fyzice částicového urychlovače LHC (Large Hadron Collider

Více

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH Ing., Martin KANTOR, ČVUT Praha Fakulta stavební, martin.kantor@fsv.cvut.cz Annotation This article deals with CFD modelling of free surface flow in a rectangular

Více

Colloquium FLUID DYNAMICS 2007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 2007 p.1

Colloquium FLUID DYNAMICS 2007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 2007 p.1 Colloquium FLUID DYNAMICS 27 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 27 p.1 NUMERICKÉ ŘEŠENÍ STACIONÁRNÍHO A NESTACIONÁRNÍHO TRANSSONICKÉHO PROUDĚNÍ VE VNĚJŠÍ AERODYNAMICE

Více

κ ln 9, 793 ρ.u.y B = 1 κ ln f r, (2.2) B = 0 pro k s + < 2, 25, (2.3)

κ ln 9, 793 ρ.u.y B = 1 κ ln f r, (2.2) B = 0 pro k s + < 2, 25, (2.3) Obtékání drsných stěn (Modelování vlivu drsnosti stěn na ztráty v lopatkové mříži) Ing. Jiří Stanislav, Prof.Ing. Jaromír Příhoda, CSc., Prof.Ing. Pavel Šafařík, CSc. 1 Úvod Znalost smykového napětí na

Více

Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací. Michal Seifert

Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací. Michal Seifert Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací Michal Seifert Úkoly diplomové práce Popsat matematické modely proudící tekutiny Popis numerických metod založených na metodě konečných objemů Porovnání

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice - laminární tok - Základní pojmy 2 Tekutina nemá vlastní tvar působením nepatrných tečných sil se částice tekutiny snadno uvedou do pohybu (výjimka některé

Více

EXPERIMENTÁLNÍ A NUMERICKÝ VÝZKUM SPALOVACÍ KOMORY

EXPERIMENTÁLNÍ A NUMERICKÝ VÝZKUM SPALOVACÍ KOMORY 10 th conference on Power System Engineering, Thermodynamics & Fluid Flow - ES 2011 June 16-17, 2011, Pilsen, Czech Republic EXPERIMENTÁLNÍ A NUMERICKÝ VÝZKUM SPALOVACÍ KOMORY TŮMA Jan, KUBATA Jan, BĚTÁK

Více

4.4.6 Jádro atomu. Předpoklady: Pomůcky:

4.4.6 Jádro atomu. Předpoklady: Pomůcky: 4.4.6 Jádro atomu Předpoklady: 040404 Pomůcky: Jádro je stotisíckrát menší než vlastní atom (víme z Rutherfordova experimentu), soustřeďuje téměř celou hmotnost atomu). Skládá se z: protonů: kladné částice,

Více

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika SOUČINITEL PŘESTUPU TEPLA V MAKETĚ PALIVOVÉ TYČE ZA RŮZNÝH VSTUPNÍH PARAMETRŮ HLADÍÍHO VZDUHU SVOČ FST 2008 Tomáš Syka Komořanská 38, 434 0 Most Česká republika ABSTRAKT Hlavním úkolem této práce bylo

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno 1 Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Struktura

Více

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4)

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4) Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas 1,, ), V. Vícha 4) 1.a) Mezi spodní destičkou a podložkou působí proti vzájemnému pohybu síla tření o velikosti

Více

Václav Uruba home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF

Václav Uruba home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF Václav Uruba uruba@fst.zcu.cz home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF 13.10.2014 Mechanika tekutin 1/13 1 Mechanika tekutin - přednášky 1. Úvod, pojmy,

Více

Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem

Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem Bc. Jindřich Hála Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D., Ing. Martin Luxa, Ph.D. Abstrakt Příspěvek se zabývá prouděním vazké stlačitelné tekutiny

Více

MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal ribs in a channel with free surface

MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal ribs in a channel with free surface Colloquium FLUID DYNAMICS 007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 4-6, 007 p.1 MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal

Více

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci Konference ANSYS 2011 Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci V. Jirsák, M. Kantor, P. Sklenář České vysoké učení v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Abstract: The

Více

Hydromechanické procesy Obtékání těles

Hydromechanické procesy Obtékání těles Hydromechanické procesy Obtékání těles M. Jahoda Klasifikace těles 2 Typy externích toků dvourozměrné osově symetrické třírozměrné (s/bez osy symetrie) nebo: aerodynamické vs. neaerodynamické Odpor a vztlak

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Co je CFD? 2 Computational Fluid Dynamics (CFD) je moderní metoda jak získat představu o proudění tekutin, přenosu tepla a hmoty, průběhu chemických reakcích

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem CAD data Mechanika s Inventorem Optimalizace FEM výpočty 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah cvičení: Prostředí

Více

SIMULACE ŠÍŘENÍ NAPĚŤOVÝCH VLN V KRYSTALECH MĚDI A NIKLU

SIMULACE ŠÍŘENÍ NAPĚŤOVÝCH VLN V KRYSTALECH MĚDI A NIKLU SIMULACE ŠÍŘENÍ NAPĚŤOVÝCH VLN V KRYSTALECH MĚDI A NIKLU V. Pelikán, P. Hora, A. Machová Ústav termomechaniky AV ČR Příspěvek vznikl na základě podpory záměru ÚT AV ČR AV0Z20760514. VÝPOČTOVÁ MECHANIKA

Více

Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu

Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu T. Hofer, P. Šafařík, M. Luxa 1 1. Úvod Pro měření úloh v aerodynamickém tunelu potřebujeme zajistit na vstupu do měřicího prostoru takový proud vzduchu,

Více

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3. MAGNETSMUS 3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3.1.1 Určete magnetickou indukci a intenzitu magnetického pole ve vzdálenosti a = 5 cm od velmi dlouhého přímého vodiče, jestliže jím protéká

Více

Tvorba výpočtového modelu MKP

Tvorba výpočtového modelu MKP Tvorba výpočtového modelu MKP Jaroslav Beran (KTS) Modelování a simulace Tvorba výpočtového modelu s využitím MKP zahrnuje: Tvorbu (import) geometrického modelu Generování sítě konečných prvků Definování

Více

vysokoteplotního plazmatu na tokamaku GOLEM

vysokoteplotního plazmatu na tokamaku GOLEM Měření základních parametů vysokoteplotního plazmatu na tokamaku GOLEM J. Krbec 1 1 České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská U3V Fyzika přátelsky / Aplikované přírodní

Více

Měření absorbce záření gama

Měření absorbce záření gama Měření absorbce záření gama Úkol : 1. Změřte záření gama přirozeného pozadí. 2. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem. 3. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem přes absorbátor. 4. Naměřené závislosti

Více

Proč funguje Clemův motor

Proč funguje Clemův motor - 1 - Proč funguje Clemův motor Princip - výpočet - konstrukce (c) Ing. Ladislav Kopecký, 2004 Tento článek si klade za cíl odhalit podstatu funkce Clemova motoru, provést základní výpočty a navrhnout

Více

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu Úvod do moderní fyziky lekce 3 stavba a struktura atomu Vývoj představ o stavbě atomu 1904 J. J. Thomson pudinkový model atomu 1909 H. Geiger, E. Marsden experiment s ozařováním zlaté fólie alfa částicemi

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem Mechanika s Inventorem 2. Základní pojmy CAD data FEM výpočty Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Optimalizace Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Lagrangeův

Více

1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU. 1.1 Použitý software FLOW-3D. Vodní nádrže , Brno

1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU. 1.1 Použitý software FLOW-3D. Vodní nádrže , Brno 1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU 1.1 Použitý software FLOW-3D Pro modelování proudění byl zvolen komerční softwarový balík FLOW-3D. Jedná se o CFD (Computional Fluid Dynamics) nástroj využívající matematické

Více

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 237 Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu PONČÍK, Josef

Více

Simulace (nejen) fyzikálních jevů na počítači

Simulace (nejen) fyzikálních jevů na počítači Simulace (nejen) fyzikálních jevů na počítači V. Kučera Katedra numerické matematiky, MFFUK Praha 7.2.2013 Aerodynamický flutter Tacoma bridge, 1940 Fyzikální model Realita je komplikovaná Navier-Stokesovy

Více

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Jiří Pospíšil, Miroslav Jícha pospisil.j@fme.vutbr.cz Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický

Více

CFD. Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí

CFD. Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí Program celoživotního vzdělávání: kurz Klimatizace a Větrání 2013/2014 CFD Jan Schwarzer Počítačová

Více

STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD

STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD 19. Konference Klimatizace a větrání 010 OS 01 Klimatizace a větrání STP 010 STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD Jan Schwarzer, Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky

Více

Posouzení vlivu vnitřních svalků na průchodnost přivaděče zhotoveného z polyetylénových trub.

Posouzení vlivu vnitřních svalků na průchodnost přivaděče zhotoveného z polyetylénových trub. přivaděče zhotoveného z polyetylénových trub. Autor: Vedoucí diplomové práce: Konzultant: Prof. Ing. Jan Melichar, CSc. Ing. Tomáš Hyhlík Ph.D Obsah Cíle práce Aktuální stav Hydraulický výpočet gravitačního

Více

Potenciální proudění

Potenciální proudění Hydromechanické procesy Potenciální proudění + plíživé obtékání koule M. Jahoda Proudění tekutiny Pohyby elementu tekutiny 2 čas t čas t + dt obecný pohyb posunutí lineární deformace rotace úhlová deformace

Více

Základy vakuové techniky

Základy vakuové techniky Základy vakuové techniky Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova konstanta), k = 1,38. 10-23 J/K.. Boltzmannova konstanta, T.. absolutní

Více

Popis softwaru VISI Flow

Popis softwaru VISI Flow Popis softwaru VISI Flow Software VISI Flow představuje samostatný CAE software pro komplexní analýzu celého vstřikovacího procesu (plnohodnotná 3D analýza celého vstřikovacího cyklu včetně chlazení a

Více

Systém větrání využívající Coanda efekt

Systém větrání využívající Coanda efekt Systém větrání využívající Coanda efekt Apollo ID: 24072 Datum: 23. 11. 2009 Typ projektu: G funkční vzorek Autoři: Jedelský Jan, Ing., Ph.D., Jícha Miroslav, prof. Ing., CSc., Vach Tomáš, Ing. Technický

Více

Studium fotoelektrického jevu

Studium fotoelektrického jevu Studium fotoelektrického jevu Úkol : 1. Změřte voltampérovou charakteristiku přiložené fotonky 2. Zpracováním výsledků měření určete hodnotu Planckovy konstanty Pomůcky : - Ampérmetr TESLA BM 518 - Školní

Více

FLUENT přednášky. Metoda konečných objemů (MKO)

FLUENT přednášky. Metoda konečných objemů (MKO) FLUENT přednášky Metoda konečných objemů (MKO) Pavel Zácha zdroj: [Bakker, 2008], [Vodička, 2011], [Runchal, 2008], [Kozubková, 2008] Historie - zřejmě nestarší způsob řešení parciálních diferenciálních

Více

plochy oddělí. Dále určete vzdálenost d mezi místem jeho dopadu na

plochy oddělí. Dále určete vzdálenost d mezi místem jeho dopadu na Přijímací zkouška z fyziky 01 - Nav. Mgr. - varianta A Příklad 1 (5 bodů) Koule o poloměru R=10 cm leží na vodorovné rovině. Z jejího nejvyššího bodu vypustíme s nulovou počáteční rychlostí bod o hmotností

Více

2. Pro každou naměřenou charakteristiku (při daném magnetickém poli) určete hodnotu kritického

2. Pro každou naměřenou charakteristiku (při daném magnetickém poli) určete hodnotu kritického 1 Pracovní úkol 1. Změřte V-A charakteristiky magnetronu při konstantním magnetickém poli. Rozsah napětí na magnetronu volte 0-200 V (s minimálním krokem 0.1-0.3 V v oblasti skoku). Proměřte 10-15 charakteristik

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A3 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Teplotní analýza konstrukce Sdílení tepla

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

Příklad 3 (25 bodů) Jakou rychlost musí mít difrakčním úhlu 120? -částice, abychom pozorovali difrakční maximum od rovin d hkl = 0,82 Å na

Příklad 3 (25 bodů) Jakou rychlost musí mít difrakčním úhlu 120? -částice, abychom pozorovali difrakční maximum od rovin d hkl = 0,82 Å na Přijímací zkouška z fyziky 01 - Nav. Mgr. - varianta A Příklad 1 (5 bodů) Koule o poloměru R=10 cm leží na vodorovné rovině. Z jejího nejvyššího bodu vypustíme s nulovou počáteční rychlostí bod o hmotností

Více

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers Colloquium FLUID DYNAMICS 27 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 27 p.1 PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity

Více

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Hvězdy zblízka Složení hvězdy Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Plazma zcela nebo částečně ionizovaný plyn,

Více

1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás.

1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás. Příklady: 30. Magnetické pole elektrického proudu 1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás. a)

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 3.hodina Hydraulika Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 008/009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

Poznámky k cvičením z termomechaniky Cvičení 3.

Poznámky k cvičením z termomechaniky Cvičení 3. Vnitřní energie U Vnitřní energie U je stavová veličina U = U (p, V, T), ale závisí pouze na teplotě (experiment Gay-Lussac / Joule) U = f(t) Pro měrnou vnitřní energii (tedy pro vnitřní energii jednoho

Více

CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE

CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE Výtok z nádoby, Průtok potrubím beze ztrát Příklad č. 1: Určete hmotnostní průtok vody (pokud otvor budeme považovat za malý), která vytéká z válcové nádoby s průměrem

Více

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví Ing. Petr Fischer Agenda 10:15 11:00 Úvod do problematiky Petr Fischer Technické informace a příklady Jiří Jirát Otázky a odpovědi Používané metody navrhování

Více

Propojení matematiky, fyziky a počítačů

Propojení matematiky, fyziky a počítačů Propojení matematiky, fyziky a počítačů Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ..7/.3./45.9 V Ústí n. L., únor 5 Ing. Radek Honzátko, Ph.D. Propojení matematiky, fyziky a počítačů

Více

CFD MODELOVÁNÍ ODLUČOVÁNÍ TUHÝCH ČÁSTIC

CFD MODELOVÁNÍ ODLUČOVÁNÍ TUHÝCH ČÁSTIC CFD MODELOVÁNÍ ODLUČOVÁNÍ TUHÝCH ČÁSTIC Ing. Martin LISÝ Práce se zabývá možností využití numerického modelování pomocí programu CD STAR při vizualizaci proudění v cyklonu. Program umožňuje sledování průběhu

Více

Kritický stav jaderného reaktoru

Kritický stav jaderného reaktoru Kritický stav jaderného reaktoru Autoři: L. Homolová 1, L. Jahodová 2, J. B. Hejduková 3 Gymnázium Václava Hlavatého Louny 1, Purkyňovo gymnázium Strážnice 2, SPŠ Stavební Plzeň 3 jadracka@centrum.cz Abstrakt:

Více

Průběh a důsledky havarijního úniku CNG z osobních automobilů

Průběh a důsledky havarijního úniku CNG z osobních automobilů Průběh a důsledky havarijního úniku CNG z osobních automobilů Řešitelé: TÚPO, VŠCHT Trvání: 1. 1. 2017 31. 12. 2019 Poskytovatel: MV ČR - Program bezpečnostního výzkumu České republiky 2015-2020 Celková

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 8.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 8. Příklad Vzduch o tlaku,5 [MPa] a teplotě 27 [ C] vytéká Lavalovou dýzou do prostředí o tlaku 0,7 [MPa]. Nejužší průřez dýzy má průměr 0,04 [m]. Za jakou dobu vyteče 250 [kg] vzduchu a jaká bude výtoková

Více

Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem

Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem Zuzana Broučková Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc., Ing. Zdeněk Trávníček, CSc. Abstrakt Tato práce se zabývá experimentálním

Více

Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM

Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM 1. Jak závisí hodnota izobarického součinitele objemové roztažnosti ideálního plynu na teplotě a jak na tlaku? Odvoďte. 2. Jak závisí hodnota izochorického součinitele

Více

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení:

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 4 otázky za 2 body = 8 bodů Datum: 1 příklad za 3 body = 3 body Body: 1 příklad za 6 bodů = 6 bodů Celkem: 30 bodů příklady: 1) Sportovní vůz je schopný zrychlit

Více

Diferenciální rovnice kolem nás

Diferenciální rovnice kolem nás Diferenciální rovnice kolem nás Petr Kaplický Den otevřených dveří MFF UK 2012 Praha, 29. 11. 2012 Petr Kaplický (KMA MFF UK) Diferenciální rovnice kolem nás 1 / 24 Plán 1 Let Felixe B. 2 Pád (s odporem

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 262470 (И) (Bl) (22) přihláženo 25 04 87 (21) PV 2926-87.V (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ÚFTAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (40)

Více

Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF

Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF Plazma Pod pojmem plazma většinou myslíme plynné prostředí, které se skládá z neutrálních částic, iontů a elektronů. Poměr množství neutrálních a nabitých částic

Více

chemického modulu programu Flow123d

chemického modulu programu Flow123d Testovací úlohy pro ověření funkčnosti chemického modulu programu Flow123d Lukáš Zedek, Jan Šembera 20. prosinec 2010 Abstrakt Předkládaná zpráva představuje přehled funkcionalit a výsledky provedených

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické

Více

Dynamika proudících plynů

Dynamika proudících plynů Dynamika proudících plynů Při výpočtech se budeme zabývat prouděním ideálních plynů. Jejich vlastnosti již byly popsány na předchozích přednáškách/cvičeních. Při proudění ideálního plynu si zavedeme ještě

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Vybrané technologie povrchových úprav Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova

Více

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM Místní ztráty, Tlakové ztráty Příklad č. 1: Jistá část potrubí rozvodného systému vody se skládá ze dvou paralelně uspořádaných větví. Obě potrubí mají průřez

Více

Jednofaktorová analýza rozptylu

Jednofaktorová analýza rozptylu I I.I Jednofaktorová analýza rozptylu Úvod Jednofaktorová analýza rozptylu (ANOVA) se využívá při porovnání několika středních hodnot. Často se využívá ve vědeckých a lékařských experimentech, při kterých

Více