KOLNÍ VZD LÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZD LÁVÁNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOLNÍ VZD LÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZD LÁVÁNÍ"

Transkript

1 KOLNÍ VZD LÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZD LÁVÁNÍ kolní vzd lávací program Základní koly Senice na Hané, i kov 300

2 2. CHARAKTERISTIKA KOLY 2.1. Úplnost a velikost koly Základní kola v Senici na Hané existuje v obci ji od roku V roce byla postavena kolní budova /Zákostelí 164/, ve které nyní probíhá výuka ák 1. stupn. V roce 1941 byla dokon ena výstavba nové budovy / i kov 300/, kde sídlí 2. stupe základní koly. V sou asnosti Základní kola v Senici na Hané sdru uje základní kolu, kolní jídelnu a kolní dru inu. kola je úplná s prvním a devátým ro níkem. Po ty ák se pohybují mezi Jednu polovinu tvo í áci místní a druhou polovinu áci dojí d jící z okolních m st a obcí Vybavení koly kola je umíst na ve dvou samostatných budovách, které jsou od sebe vzdáleny asi 300 metr. Budovu 1. stupn /Zákostelí 164/ tvo í u ebny ro níku. U ebny ro níku, kolní dru ina, kolní jídelna a editelství koly jsou umíst ny v hlavní budov / i kov 300/. áci p i výuce vyu ívají 21 u eben, z nich je 8 odborných /u ebna informatiky, dílen, fyziky a chemie, zem pisu, p írodopisu, výtvarné výchovy, cizích jazyk, keramická dílna aj./. Odborná u ebna informatiky je vybavena data projektorem a po íta i s mo ností p ipojení k Internetu a kolní intranetové síti. Sou ástí u ebny zem pisu i kolní klubovny je video. Okolí koly je vyu ito k výuce p írodopisu, environmentální výchovy i p stitelských prací. ást pozemku koly a sad d ti vyu ívají p i výuce výtvarné výchovy, p írodopisu, p i projektové výuce i p i relaxaci. kolní pozemek je postupn upravován a na odd lených záhoncích jsou ukázky r zných druh rostlin. Sou ástí koly jsou dv volejbalová h i t /jedno s um lým povrchem/ a h i t na malou kopanou. H i t vyu ívají nejen áci koly, ale i ir í ve ejnost Charakteristika pedagogického sboru Pedagogický sbor pracující na kole tvo í mladí i zku ení pedagogové. 100 % u itel je pln kvalifikovaných. Ve kole pracuje poradce pro volbu povolání, metodik prevence sociáln patologických jev a dva specialisté na ekologickou výchovu. N kte í u itelé pro li kurzy kritického my lení, týmové spolupráce, práce na PC aj. V t ina u itel eského jazyka a u itelé 1. stupn mají oprávn ní vést reedukace /nápravy speciálních poruch u ení/. V ichni u itelé jsou pro koleni v problematice ochrany p i mimo ádných událostech. Na kole pracuje výchovný poradce, který je k dispozici d tem i rodi m. kola má dru inu se dv ma vychovatelkami.

3 2.4. Charakteristika ák Na i kolu nav t vují nejen d ti místní, ale polovina ák dojí dí z deseti blízkých m st a vesnic ze Seni ky, Choliny, Vilémova, Cakova, Bílska, Lou ky, Odrlic, Dub an, Lou an a Litovle. Pr m rná napln nost t íd je na 1. stupni 18 ák a na 2. stupni 19 ák Dlouhodobé projekty, mezinárodní spolupráce kola je zapojena do n kolika dlouhodobých projekt v rámci ekologické výchovy MRKEV, UNESCO, spolupracujeme s ekologickým st ediskem SLU ÁKOV v Horce na Morav, s Domem d tí a mláde e v Litovli, se ZOO na Svatém Kope ku aj. Na kole také probíhá Národní program po íta ové gramotnosti. Pedagogové vzájemn spolupracují na kolních projektech. Po ádáme kulturn vzd lávací pobyty v zahrani í, terénní exkurze, ly a ské kurzy atd. T ídní kolektivy vyjí d jí na adu exkurzí, koly v p írod, pracují na projektech zam ených na tvorbu kolektivu, týmu a respektování druhých. Ka doro n probíhají celoro ní projekty na 1. i 2. stupni, projektové dny Den slabiká e, Den jazyk, Váno ní dílny aj. Ve kole je d tem ka doro n nabízeno mnoho krou k /matematický, dramatický, hudební, krou ek va ení, informatiky, keramický, krou ek anglického, n meckého, ruského jazyka, p írodov dný, etologický krou ek a reedukace ve dvou skupinách/. B hem roku se ú astníme mnoha sportovních sout í Mc Donald s Cup, Atletický trojboj, Senická la ka, Kinderiáda, turnaj v házené aj Spolupráce s rodi i a jinými subjekty Spolupráce s rodi i se neustále rozvíjí. Rodi e mohou kolu nav tívit kdykoliv po vzájemné dohod s vyu ujícím, v dob konzulta ních hodin a t ídních sch zek, v dob pro ve ejnost / kola po ádá Den otev ených dve í, dílny pro d ti, besídky a jarmarky ke Dni matek nebo na Velikonoce i Vánoce atd./. Rodi e jsou o innosti koly informováni prost ednictvím kolního asopisu a webových stránek koly. Mo nost vzájemných informací po internetu chceme do budoucna výrazn roz í it. P i kole pracuje také Sdru ení rodi a p átel koly, jeho základním cílem je spolupráce se kolou, pomoc p i zaji ování akcí pro d ti /Ma karní karneval, D tský den, Zahradní slavnosti, Rozlou ení s áky devátého ro níku, ly a ské kurzy, pobyty v p írod, r zné sout e aj./ a materiálního vybavení. Úzce spolupracujeme s obcí a místní knihovnou. Organizujeme nebo se ú astníme ady kulturních a sportovních akcí pro irokou ve ejnost /pásmo ke Dni matek, Hanáckého cestovatele aj./. Velmi p ínosná je i vzájemná spolupráce se spádovými kolami p i spole ných akcích /recita ní sout, sportovní akce, kulturní po ady aj./ i vým na získaných zku eností a nápad mezi pedagogy.

4 2.7. kolská rada kolská rada byla z ízena rozhodnutím ze dne a má est len : - jmenovaní z izovatelem (2) - volení zástupci rodi (2) - zástupci volení pedagogickými pracovníky koly (2) 2.8. Spolupráce s pedagogicko-psychologickou poradnou kola dlouhodob spolupracuje s PPP v Olomouci. Velmi t sná je spolupráce zejména v oblasti pé e o áky se specifickými poruchami u ení.

5 3. CHARAKTERISTIKA VP 3.1. Zam ení koly SV TOZOR Program na í koly je orientován na áka, respektuje jeho osobní maximum a individuální pot eby. Umo uje efektivní, profesionální a promy lenou práci u itele, který ve své práci vyu ívá tradi ní i moderní metody pedagogiky. Má v em ve kole vytvo it zázemí, které rozvíjí tvo ivost a sou asn zohled uje mo nosti. Má vybavit ka dého áka v ím pot ebným pro úsp ný a radostný ivot. Sv tozor je motto, kterým prezentujeme charakteristiku na eho kolního vzd lávacího programu, prost celkový náhled na sv t a d ní v n m. Poda í-li se nám alespo áste n uvést do praxe tyto my lenky, staneme se SV TOZORem. Tedy kolou, která zírá, to je dívá se s otev enýma o ima do Evropy, p ístupna v emu novému, co je pozitivní, kreativní, ochotna se dále u it a zdokonalovat. SV T chápání sv ta v nej ir ím slova smyslu i ve smyslu Evropy, kontakty v Evrop, spolupráce se kolami v zahrani í formou dopis, náv t v, prezentací, spoluú ast na projektech jiných evropských kol, posílení výuky cizích jazyk od t etí t ídy jako d le itý krok pro budoucí ivot v EU, vnímání globálních otázek a problém sv ta, pochopení vztah a odli ností v ivot jiných národ T tolerance, partnerský a tolerantní vztah mezi áky a u iteli zalo ený na vzájemném respektu, p ibírání d tí do spolurozhodování o ivot koly, pé e o talentované d ti O - otev enost koly d tem, rodi m, ve ejnosti, otev enost obsahem vzd lání, demokratickými principy, nabídkou inností, diferencovaným p ístupem, vztahy ve kole, spole nými pro itky u itel, rodi a ák, také zapojením koly i jejich absolvent do ve ejného ivota, jejich profesní orientací, samostatným my lením a odpov dným rozhodováním, chápáním globálních vztah, pochopením a s itím s p írodou, souladem s ivotními a mravními hodnotami ZO vychovávání k zodpov dnosti za své chování, získání jistého penza znalostí, v domostí, dovedností, návyk a postoj, vedení ák ke zdravému ivotnímu stylu R respektování osobnosti áka, realizace spole ných akcí, hledání efektivn j í cesty p i nezdaru, ocen ní úsp ch, radost z p íjemných a hezkých pro itk - kola v p írod, výlety, t ídní akce, vítání prv á k, slavnostní dny, ertovský rej, Vánoce,, toto v e vhodn dopl ováno relaxa ními aktivitami

6 VP vychází z obecných vzd lávacích cíl a klí ových kompetencí RVP a z koncepce, která vznikla snahou pedagogického sboru o inovaci pedagogického procesu a ivota koly v bec. Vychází z vlastních mo ností, zku eností a schopností pedagogického sboru, z po adavk rodi a navazuje na tradice koly. Spole né výchovné a vzd lávací strategie sm ující k utvá ení klí ových kompetencí jsou zaji ovány promy lenými a koordinovanými didaktickými prost edky, od výuky jednotlivých p edm t, p es pr ezová témata, a po krátkodobé i dlouhodobé projekty, sm ující k aktivnímu p ístupu ák, k poznávání a e ení problém i k rozvoji jejich kritického my lení. Pova ujeme za nutné nazna it cestu k zdravému ivotnímu stylu, vést ke schopnosti kulturního a estetického pro itku, k zájmu o v ci ve ejné jak lokální, tak globálního charakteru. Program sleduje rozvíjení klí ových kompetencí ák, d le itých pro ivot ka dého jedince, propojujících navzájem více vzd lávacích oblastí a obor a tvo ících základ celkové vzd lanosti ák. Porozum t filozofii VP není slo ité. Program je orientován na áka, respektuje jeho osobnostní mo nosti i individuální pot eby, klade d raz na v estranný rozvoj osobnosti. Má áka vybavit v ím pot ebným pro úsp ný a radostný ivot. D le ité je vytvá et pohodové kolní prost edí, které tvo í nejenom kolní prostory, ale pohodu prost edí vytvá ejí lidé, kte í zde pracují a kte í toto prost edí nav t vují. D raz je kladen na vytvá ení bezpe ného klimatu a prostoru pro aktivitu, na snahu vytvo it ze koly místo aktivního a radostného poznávání, místo, kde se uplatní individuální zvlá tnosti ka dého dít te a jeho právo na r znost a individuální tempo. Velký d raz chceme klást na výchovné p sobení koly. Bezpe né prost edí a pozitivní sociální klima je podmínkou pro kvalitní u ení. VP p edpokládá smysluplné stanovení cíl výchovn vzd lávacího programu koly, ale také co nejaktivn j í zapojení ák do procesu u ení, co nejefektivn j í práci s informacemi, chceme, aby áky obklopovalo to, o em se u í, co vyrobili a pro ili. U í se plánovat, rozhodovat, hodnotit a sebehodnotit. Chceme pozitivn rozvíjet vnit ní motivaci ák. K tomu jsou nezbytné smysluplnost u iva a inností, mo nost mít vliv na volbu t chto inností a spolupráce. VP umo uje efektivní profesionální a promy lenou práci u itele, který vyu ívá nejvhodn j í metody a formy práce, kterými vedeme áky k týmové práci, k vzájemné pomoci, sounále itosti a vzájemnému respektu. D le itá pro rozvoj koly je i podpora dal ího vzd lávání v ech pracovník. Základní my lenkou programu je otev ená kola d tem, rodi m, ve ejnosti. Otev enost obsahem vzd lání, demokratickými principy, nabídkou inností, diferencovaným p ístupem, vztahy ve kole, spole nými pro itky u itel, rodi a ák, také zapojením koly i jejich absolvent do ve ejného ivota, jejich profesní orientací, samostatným my lením a odpov dným rozhodováním, chápáním globálních vztah, pochopením a s itím s p írodou, souladem s ivotními a mravními hodnotami. Do VP za azujeme r zné metody, také skupinovou a kooperativní práci, p i které se v tématicky r zn zam ených oblastech setkávají áci r zného v ku, aby star í p edali své dovednosti mlad ím a nau ili se tak být zodpov dnými. ada projekt je v nována preventivním program m.

7 Ná VP chce srovnatelnou pé i v novat ák m nadaným i t m, kterým to ve kole moc nejde, chce klást d raz na v eobecné a rovné vzd lání pro v echny, nebo pro úsp ný rozvoj dít te má velký význam ivot ve vrstevnické skupin, s r znými vlohami, nadáním i vlastnostmi, po ítá i s integrací d tí s LMD a vývojovými poruchami u ení. Chceme se zam ovat i na áky nadané, chceme jim vytvo it maximální podmínky pro jejich rozvoj. Chceme dále rozvíjet silné stránky koly a maximáln eliminovat a napravovat to, co pova ujeme za nedostatky. Významnou oblastí, kterou chceme vyu ívat je komunikace s ve ejností zejména rodi ovskou a publika ní. Tady kola získává jméno, dává o sob v d t. Zapojujeme se do mezi kolních sout í, olympiád i zápas. Obstáli jsme v testování Kalibro, z n ho nám vyplynulo to, na em chceme stav t, co pova ujeme za silnou stránku koly a v em jsme vysoce hodnoceni na imi áky i jejich rodi i. Toti vytvá ení bezpe ného prost edí, kde vládnou partnerské vztahy, vzájemný respekt a kde je siln zako en n pocit jistoty a radost z kreativního u ení.

8 3.2. Výchovné a vzd lávací strategie na úrovni koly V ichni u itelé na í koly se dohodli, e budou ve výuce vyu ívat tyto výchovné a vzd lávací strategie: KOMPETENCE K U ENÍ B hem výuky u itelé kladou d raz na tení s porozum ním, práci s textem a vyhledávání informací. U itelé vedou áky k sebehodnocení ve v ech vyu ovacích p edm tech. U itelé podn cují tvo ivost ák a ve vhodných p ípadech umo ují ák m realizovat vlastní nápady. KOMPETENCE K E ENÍ PROBLÉMU U itelé vedou áky tak, aby hledali r zná e ení problém a svá e ení si dokázali obhájit. U itelé motivují áky v co nejv t í mí e problémovými úlohami z praktického ivota. U itelé vedou áky k aktivnímu podílu na v ech fázích innosti na plánování, p íprav, realizaci i hodnocení. KOMPETENCE KOMUNIKATIVNÍ U itelé vedou áky k vhodné komunikaci se spolu áky, s u iteli a ostatními dosp lými ve kole i mimo kolu. U itelé u í áky vhodnou formou obhajovat sv j vlastní názor, argumentovat a zárove naslouchat názor m jiných. U itelé podporují p átelské vztahy ve t íd, mezi t ídami i kolami. KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ U itelé mimo jiné pou ívají skupinovou práci i vzájemnou pomoc p i u ení. U itelé vedou áky k respektování spole n dohodnutých pravidel chování, na jejich formulaci se spole n podílejí. U itelé vedou áky k odmítavému postoji ke v emu, co naru uje dobré vztahy mezi áky. KOMPETENCE OB ANSKÉ U itelé i áci respektují práva i povinnosti stanovené nejen kolním ádem. U itelé i áci respektují individuální rozdíly, kulturní i nábo enské odli nosti spolu ák ve t íd kola vítá áky z celého sv ta. U itelé vedou áky k tomu, aby jednali zodpov dn a uv dom le ve kole i na pobytové akci. KOMPETENCE PRACOVNÍ U itelé vedou áky k objektivnímu sebehodnocení a posouzení s reálnými mo nostmi p i profesní orientaci. Pestrou nabídkou zájmových útvar u itelé podn cují u ák zájem o dal í orientaci. Na kole je vypracován celo kolní plán k volb povolání.

9 3.3. Zabezpe ení výuky ák se speciálními vzd lávacími pot ebami a výuky ák mimo ádn nadaných Vzd lávání ák se speciálními vzd lávacími pot ebami - áci se specifickými poruchami u ení áky, u kterých se projevují p íznaky n které z vývojových poruch u ení, posíláme se souhlasem rodi na vy et ení do pedagogicko-psychologické poradny. Na základ vy et ení a doporu ení poradny jsou pak tyto d ti za azovány do reeduka ní pé e. S d tmi pracují zku ené a vy kolené u itelky. Ka dý týden probíhá jedna vyu ovací hodina pravidelné dyslektické nápravy se souhlasem a za spolupráce rodi. V p ípad, e pedagogicko-psychologická poradna nebo speciáln pedagogické centrum diagnostikuje vývojovou poruchu u ení a doporu í integraci v rámci kmenové t ídy, je vypracován individuální vzd lávací plán, podle kterého se v pr b hu kolního roku pracuje. P i klasifikaci t chto d tí p ihlí íme k vývojové poru e a hodnotíme s tolerancí. Na ádosti rodi je mo né hodnotit áka v n kterých p edm tech slovn. znevýhodn ním - áci se sociálním Specifickou pé i v nujeme také ák m z rodinného prost edí s nízkým sociáln kulturním a ekonomickým postavením. Nejen jim umo ujeme plnohodnotný rozvoj jejich schopností a nadání v b né kolní praxi, zapojujeme je do kolektivu, posilujeme jejich sebev domí, ale p edev ím jim nabízíme kálu volno asových aktivit a umo ujeme jim tak zapojit se do krou k i akcí koly podle jejich zájmu.tímto se je také sna íme chránit p ed nebezpe ím sociáln patologických jev. Vzd lávání ák mimo ádn nadaných Za azení nadaných ák do základního vzd lávání vy aduje od u itel náro n j í p ípravu na vyu ování v jednotlivých p edm tech. Pro tyto áky je zapot ebí zvý ené motivace k roz i ování základního u iva do hloubky p edev ím v t ch vyu ovacích p edm tech, které reprezentují nadání dít te. V rámci vyu ování matematiky projevují tito áci kvalitní koncentraci, dobrou pam, zálibu v e ení problémových úloh a svými znalostmi p esahují stanovené po adavky. Umo ujeme jim pracovat na po íta i /vzd lávací programy/, individuáln pracovat s nau nou literaturou /hlavolamy, kvízy, záhady, problémové úlohy/. V dal ích nau ných p edm tech jsou jim zadávány náro n j í samostatné úkoly /referáty k probíranému u ivu, zajímavosti ze sv ta atd./, jsou pov ováni vedením a ízením skupin. Na áky s hudebním nadáním klade u itel vy í nároky odpovídající jejich dovednostem a schopnostem. Vhodným zp sobem je zapojuje do inností v hodin mohou doprovázet na hudební nástroj, p edzpívávat píse ák m výtvarn nadaným jsou zadávány náro n j í práce volí r zné techniky, jsou podporováni v mimo kolních aktivitách, nav t vují výtvarné obory p i základních um leckých kolách.

10 áci nadaní spí e technicky, manuáln zru ní, jsou sm ováni k zapojení do zájmových aktivit organizovaných kolou nebo základní um leckou kolou. Pohybov nadaní áci jsou podporováni v rozvíjení v ech pohybových aktivit, p edev ím t ch, kde ák projevuje nejv t í zájem a talent. áci jsou zapojováni do sportovních sout í, a u v rámci koly nebo mimo ni. Reprezentují kolu. Velmi asto se stává, e tito áci mají výkyvy v chování. Je nutné toto chování usm r ovat s pedagogickým optimismem a taktn, av ak d sledn. Usm r ujeme áky v osobnostní výchov, vedeme je k rovnému p ístupu k mén nadaným spolu ák m, k toleranci, ochot pomáhat slab ím. Není výjimkou, e vyniká-li ák v jedné oblasti, v jiné je pr m rný. Vzd lávání ák se speciálními vzd lávacími pot ebami t lesné posti ení, LMP Vzd lávání ák t lesn posti ených bude probíhat ve t ídách na 1. a 2. stupni koly formou individuální integrace. áci se budou vzd lávat podle zpracovaného u ebního plánu b ných t íd a na základ individuálních vzd lávacích plán. Ve spolupráci a na doporu ení speciáln pedagogického centra budou realizovány zm ny v u ebním plánu, omezení v t lesné výchov, výtvarné výchov, pracovních innostech, p ípadn v ostatních p edm tech. Proto e kole není bezbariérová, v p ípad t ího t lesného posti ení je nutné po adovat p ítomnost osobního asistenta, který bude pomáhat ákovi p i p izp sobení se kolnímu prost edí, bude pomáhat u itel m p i komunikaci s tímto dít tem, pomáhat p i komunikaci dít te s ostatními áky a také p i komunikaci koly s rodi i posti eného áka. U itel musí áky na p ítomnost posti eného spolu áka p edem p ipravit, stanovit pravidla chování a zp sob komunikace ve t íd i mimo vyu ování. Vzd lávání ák s LMP bude probíhat formou individuální integrace a za pomoci asistenta pedagoga. áci se budou vzd lávat podle individuálního plánu, který bude vycházet z RVP ZV LMP a bude zpracován dle individuálních pot eb áka na základ doporu ení SPC. P i výuce budou áci vyu ívat také u ební materiály pro áky s LMP a r zné kompenza ní pom cky zabezpe ující jejich integraci v b né t íd. Vzd lávání ák s poruchami chování Jedná se o áky hyperaktivní, pop ípad s edukativními problémy, kte í nerespektují n které normy spole enského chování, jsou nep izp sobiví, impulsivní a snadno unavitelní. Vzd lávání t chto ák bude probíhat ve t ídách na 1. a 2. stupni koly formou individuální integrace. Ve spolupráci a na doporu ení pedagogické-psychologické poradny se budou áci vzd lávat podle zpracovaného individuálního výchovn -vzd lávacího plánu. V procesu vytvá ení klí ových kompetencí bude nutné klást zvý ený d raz na samostatné rozhodování, kritické my lení, jednání bez podléhání manipulacím a výchovu k práci a ke spolupráci.

11 3.4. Za len ní pr ezových témat 1. OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA Tematické okruhy OSOBNOSTNÍ ROZVOJ Rozvoj schopností poznávání Sebepoznání a sebepojetí 1. stupe 2. stupe M/INT PR/INT M/INT PR/INT M/INT PR/INT M/INT VL/INT M/INT VL/INT HV/INT TV/INT M/INT TV/INT M/INT PR/INT TV/INT HV/INT TV/INT M/INT TV/INT M/INT TV/INT TV/INT M/INT TV/INT TV/INT TV/INT M/INT TV/INT M/INT M/INT M/INT M/INT M/INT Seberegulace a sebeorganizace VL/INT VL/INT TV/INT TV/INT Psychohygiena V Kreativita D/INT HV/INT IN/INT M/INT HV/INT M/INT SOCIÁLNÍ ROZVOJ Poznávání lidí NJ/INT Mezilidské vztahy PR/INT PR/INT PR/INT HV/INT TV/INT Komunikace HV/INT IN/INT HV/INT TV/INT HV/INT NJ/INT M/INT V NJ/INT HV/INT TV/INT HV/INT NJ/INT M/INT NJ/INT TV/INT NJ/INT Kooperace a kompetice TV/INT MORÁLNÍ ROZVOJ e ení HV/INT M/INT M/INT M/INT

12 problém a rozhodovací dovednosti Hodnoty, postoje, praktická etika M/INT HV/INT M/INT M/INT 2. VÝCHOVA DEMOKRATICKÉHO OB ANA Tematické okruhy Ob anská spole nost a kola Ob an, ob anská spole nost a stát Formy participace ob an v politickém ivot Principy demokracie jako formy vlády a zp sobu rozhodování 1. stupe 2. stupe PR/INT PR/INT PR/INT VL/INT VL/INT IN/INT TV/INT TV/INT NJ/INT TV/INT D/INT D/INT D/INT D/INT D/INT D/INT 3. VÝCHOVA K MY LENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Tematické okruhy Evropa a sv t nás zajímá 1. stupe 2. stupe Den jazyk - projekt HV/INT HV/INT Den jazyk - projekt NJ/INT HV/INT NJ/INT IN/INT

13 Objevujeme Evropu a sv t Jsme Evropané D/INT HV/INT D/INT HV/INT D/INT NJ/INT D/INT HV/INT 4. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Tematické okruhy Kulturní diference Lidské vztahy Etnický p vod Multikultura Princip sociálního smíru a solidarity 1. stupe 2. stupe Den jazyk - projekt Vánoce - projekt Den jazyk - projekt HV/INT HV/INT NJ/INT Vánoce - projekt NJ/INT NJ/INT TV/INT TV/INT D/INT D/INT HV/INT HV/INT HV/INT NJ/INT D/INT D/INT NJ/INT 5. ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Tematické okruhy Ekosystémy PR/INT 1. stupe 2. stupe PR/INT PR/INT F/INT CH/INT CH/INT

14 Základní podmínky ivota PR/INT F/INT CH/INT F/INT CH/INT Lidské aktivity Vztah lov ka k prost edí D/INT Den Zem projekt V PR/INT PR/INT PR/INT D/INT HV/INT V Den Zem - projekt HV/INT M/INT CH/INT HV/INT TV/INT CH/INT M/INT CH/INT HV/INT NJ/INT TV/INT CH/INT M/INT 6. MEDIÁLNÍ VÝCHOVA Tematické okruhy Kritické tení a vnímání mediálních sd lení Interpretace vztahu mediálních sd lení a reality Stavba mediálních sd lení Vnímání autora mediálních sd lení Fungování a vliv médií ve spole nosti Tvorba mediálního sd lení Práce v realiza ním týmu 1. stupe 2. stupe IN/INT NJ/INT NJ/INT TV/INT D/INT NJ/INT

15 3. 5. Projekty B hem kolního roku tradi n prob hnou t i celo kolní projekty: Den jazyk Vánoce prosinec Den Zem NÁZEV: DATUM: MÍSTO: P EDM T: RO NÍK: Den jazyk 26. zá í Z Senice na Hané eský jazyk, anglický jazyk, vlastiv da, zem pis, výtvarná výchova, pracovní innosti, hudební výchova, n mecký jazyk, ob anská výchova ro ník Cíl projektu: - seznámit se s rozmanitostí r zných kultur, jejich tradicemi a hodnotami a na tomto základ si uv domit svou vlastní kulturní identitu, - rozvíjet smysl pro spravedlnost, solidaritu a toleranci, - rozvíjet mezilidské vztahy ve kole, mezi kolou a obcí, - komunikovat, spolupracovat a vzájemn se respektovat p i spole ných aktivitách Rozvíjené kompetence: Metody a formy práce: Kompetence k u ení Kompetence komunikativní Kompetence k e ení problému Kompetence sociální a personální Kompetence ob anská Kompetence pracovní projektové vyu ování skupinová práce exkurze, besedy, výstavy Souvislosti s pr ezovými tématy: Osobnostní a sociální výchova - Osobnostní rozvoj - Sociální rozvoj - Morální rozvoj Výchova demokratického ob ana Výchova k my lení v evropských a globálních souvislostech Multikulturní výchova Mediální výchova

16 NÁZEV: DATUM: MÍSTO: P EDM T: RO NÍK: Vánoce prosinec Z Senice na Hané eský jazyk, anglický jazyk, vlastiv da, zem pis, výtvarná výchova, pracovní innosti, hudební výchova, n mecký jazyk, t lesná výchova, d jepis, ob anská výchova, rodinná výchova ro ník Cíl projektu: - respektovat, chránit a oce ovat na e tradice a kulturní i historické d dictví, - zapojovat se do kulturního d ní, - prohlubovat empatii na základ vlastního pro itku, - rozvíjet smysl pro spravedlnost, solidaritu a toleranci, - rozvíjet mezilidské vztahy ve kole, mezi kolou a obcí, - komunikovat, spolupracovat a vzájemn se respektovat p i spole ných aktivitách Rozvíjené kompetence: Kompetence k u ení Kompetence komunikativní Kompetence k e ení problému Kompetence sociální a personální Kompetence ob anská Kompetence pracovní Metody a formy práce: projektové vyu ování skupinová práce exkurze, besedy, výstavy Souvislosti s pr ezovými tématy: Osobnostní a sociální výchova Výchova demokratického ob ana Multikulturní výchova Mediální výchova - Osobnostní rozvoj - Sociální rozvoj - Morální rozvoj

17 NÁZEV: Den Zem DATUM: 22. dubna MÍSTO: Z Senice na Hané P EDM T: eský jazyk, anglický jazyk, vlastiv da, zem pis, prvouka, p írodov da, p írodopis, výtvarná výchova, pracovní innosti, hudební výchova, n mecký jazyk RO NÍK: ro ník Cíl projektu: - vést k pochopení komplexnosti a slo itosti vztah lov ka a ivotního prost edí a k poznání významu odpov dnosti za jednání spole nosti i ka dého jedince, - vést k aktivní ú asti na ochran a utvá ení prost edí, - rozvíjet smysl pro spravedlnost, solidaritu a toleranci, - rozvíjet mezilidské vztahy ve kole, mezi kolou a obcí, - komunikovat, spolupracovat a vzájemn se respektovat p i spole ných aktivitách Rozvíjené kompetence: Kompetence k u ení Kompetence komunikativní Kompetence k e ení problému Kompetence sociální a personální Kompetence ob anská Kompetence pracovní Metody a formy práce: projektové vyu ování skupinová práce exkurze, besedy, výstavy Souvislosti s pr ezovými tématy: Osobnostní a sociální výchova - Osobnostní rozvoj - Sociální rozvoj - Morální rozvoj Výchova demokratického ob ana Výchova k my lení v evropských a globálních souvislostech Environmentální výchova Mediální výchova

18 4. U EBNÍ PLÁN PRVNÍ STUPE Organizace sou ástí ka dodenní výuky je ranní komunita zam ená na pozitivní lad ní, spolupráci, komunikaci, posilování vzájemnosti, spole né i individuální plánování, motivaci na konci ka dého týdne provádíme se áky reflexi zam enou na pojmenování nových poznatk, zku eností, pocit a pro itk, na sebehodnocení i vzájemné hodnocení sou ástí výuky je pr b né hodnocení i sebehodnocení zam ené na pozitivní motivaci ák písemné hodnocení provádí u itel nejmén jedenkrát za m síc formou zprávy do Informa ní kní ky, kam pr b n zaznamenává i m itelné výsledky test, zkou ek vyu ující je vázán dodr ováním denního po tu hodin dle rozvrhu, má právo upravovat délku vyu ovací jednotky i p edm tovou skladbu rozvrhu, zodpovídá p itom za dodr ování hygieny práce, bezpe nosti ák i za spln ní týdenního u ebního plánu domácí úkoly zam ujeme p edev ím na pravidelnou etbu práci s knihou a problémové úkoly, které u í d ti hledat, p emý let, navazovat kontakt s okolím, samostatn objevovat. Hodnocení t ída hodnocení známkou U ební plán na 1. stupni Celkem eský jazyk a literatura Anglický jazyk Matematika Informatika 1 1 Prvouka Vlastiv da P írodov da Hudební výchova Výtvarná výchova T lesná výchova Pracovní innosti CELKEM

19 4.1. Klí ové kompetence výstupy Kompetence k u ení Výstupy: 1. období /1. 3. ro ník/ s pomocí u itele i rodi vyu ívá vhodné zp soby, metody u ení a plánuje domácí p ípravu, chce se u it /je motivován k u ení/ osvojuje si b n u ívanou slovní zásobu, porozumí zadání úkolu, dovede se zeptat na slova i formulace, kterým nerozumí operuje s obecn u ívanými termíny, znaky a symboly, se kterými se v jednotlivých p edm tech a b ném ivot setkává, zajímá se o poznatky z p írody, ivota d tí i dosp lých pod vedením u itele d lá jednoduchá pozorování a experimenty, dovede zaznamenat nebo nakreslit zji t né výsledky, spolu s ostatními áky i u itelem se pokou í formulovat záv ry dovede vysv tlit, k emu je dobré u it se, pln ním svých kolních povinností projevuje pozitivní vztah k u ení, u í se posoudit vlastní výkon a výkon spolu ák, na základ sebehodnocení i hodnocení u itele se sna í zlep it tam, kde zaostává 2. období / ro ník/ poznává, jaký zp sob u ení mu nejvíce vyhovuje a sna í se jej vyu ívat, plánuje si vlastní u ení, samostatn plní své u ební povinnost orientuje se v n kolika r zných informa ních zdrojích, vyhledává v nich pot ebné informace, které dovede srozumiteln sd lit operuje s obecn u ívanými termíny, znaky a symboly, se kterými se v jednotlivých p edm tech a b ném ivot setkává, umí poznatky z jednotlivých oblastí ivota propojit s novými informacemi a vyu ít je p i pln ní r zných úkol na základ instrukcí pozoruje a experimentuje, navrhuje e ení, jak dané výsledky zaznamenat, pokou í se vyvodit záv ry rozli í rozdíly mezi vzd laným a nevzd laným lov kem, vysv tlí dopad vzd lanosti na kvalitu lidského ivota, ke zlep ení svého u ení vyu ívá sebehodnocení, uv domuje si své slabiny v u ení a navrhne n kolik mo ností, jak je odstranit Strategie a specifické metody: - maximální pozornost v novat tení s porozum ním - za azovat práci s mnoha informa ními zdroji a médii, ve kterých ák informace vyhledává, získává a zpracovává pro dal í u ení /aktuality, referáty, výpisky/ - zadávat dlouhodobé úkoly, p i nich ák musí své innosti organizovat, plánovat, problematiku vysv tlovat /projekty, tématické nebo ro níkové u ivo/ - p edkládat ák m u ivo zajímavé, prakticky vyu itelné, vhodn strukturované, p im eného rozsahu i náro nosti - podn covat my lení a tvo ivé aktivity ák, poskytovat prostor pro rozhodování o vlastním u ení /výb rem u ebních cíl, úloh, metod atd./ - povzbuzovat a vést áky ke kladení otázek, dávat prostor pro diskusi

20 - zvy ovat sebed v ru ák a motivaci k u ení pozitivním a astým hodnocením - áky motivovat k u ení ú astí v r zných sout ích, olympiádách a celostátních testováních /Kalibro, Scio/ a jinými zajímavými innostmi ve vyu ovacích hodinách /sout e, kvizy, hry, testy/ - poznat ákovu osobnost, jeho styly a zp soby u ení, zadávanými úkoly podporovat dosahování optimálních výkon ka dého áka /individualizované u ení, vnit ní diferenciace/ - vytvá et ákovská portfolia - informace, které ák pot ebuje k dal ímu u ení, systematicky spirálovit opakovat a procvi ovat prost ednictvím r zných inností - vyu ívat metody efektivního a aktivního u ení, my lenkové a pojmové mapy, tením a psaním ke kritickému my lení, volné psaní, expertní skupiny, projektová výuka, demonstra ní metody, laboratorní práce, experiment, pozorování, metody práce s textem /I.N.S.E.R.T., podvojný deník, trojitý deník/ a r zné metody tení /s p edvídáním, studijní tení, dopl ovací tení aj./ Kompetence komunikativní Výstupy: 1. období /1. 3. ro ník/ respektuje základní komunika ní pravidla v rozhovoru srozumiteln se vyjad uje v b ných komunika ních situacích vyu ívá vhodné jazykové i zvukové prost edky podle situace 2. období /4. 5. ro ník/ respektuje základní komunika ní pravidla v rozhovoru vyjad uje my lenky srozumiteln, souvisle a kultivovan pou ívá vhodné verbální i nonverbální prost edky ovládá komunikaci telefonem pro d le itá sd lení vyu ívá komunikativní dovednosti pro bezpe né sou ití ve skupin vrstevník i v b ném ivot Strategie a specifické metody: - navodit atmosféru bezpe né a p átelské komunikace - spole n se áky tvo it a respektovat pravidla slu ného sou ití, komunikace, hodnocení výkony svých i ostatních - pravideln za azovat metodu rozhovoru, vypravování, diskuse, besedy, metody dramatizace, komunitní kruh, p tilístek - vést áky k hlasité prezentaci a hodnocení práce jednotlivc i skupin nap. p i skupinové, kooperativní i projektové výuce

21 Kompetence k e ení problém Výstupy: 1. období / ro ník/ rozpozná úkol /nebo jeho ást/, kterému nerozumí, s kterým si neví rady a dovede se zeptat pokou í se u n kterých úkol hledat více e ení projeví dostatek v le a vytrvalosti k e ení i slo it j ích úkol na p im ené úrovni vysv tlí spolu ák m své postupy, úvahy, e ení 2. období /4. 5. ro ník/ rozpozná problém a projevuje snahu i vytrvalost jej e it s pomocí u itele analyzuje, co k e ení problému zná a co musí vyhledat s pomocí u itele vybere vhodné informa ní zdroje a vyhledá v nich nezbytné údaje pokusí se navrhnout více e ení a ov it jejich správnost pokusí se vy e it problém /vybrat vhodná e ení/, kdy se mu to neda í, po ádá u itele i spolu áka zhodnotí, nakolik úkol zvládl, srozumiteln vysv tlí ostatním vlastní postupy a výsledky e ení osv d ené postupy se sna í uplatnit p i e ení obdobných úkol Strategie a specifické metody: - zadávat úkoly, které mají více e ení, úkoly s neúplnými i nadbyte nými údaji - klást problémové otázky a nechat dostatek asu na jejich odpov di /Pro? ím se li í? Jak je to mo né? Co mají podobné? Srovnej! Jak bys vysv tlil? Jak lze pou ít? Co si o tom myslí?/ - odbourat strach z chyby, podporovat e ení úkol formou pokus, omyl - u it se pracovat s chybou /hledat a opravovat chyby úmyslné, vlastní i spolu ák, pou it se z nich/ - seznamovat áky se zajímavými p ípady a situacemi - podporovat objevování, pátrání, hledání originálních e ení - vyu ívat metody brainstorming, diskuse, metodu e ení problém, pokusy, experimenty, laboratorní práce, hry, sout e, olympiády, testy, ty sm rky, k í ovky, kvizy, projektovou výuku Kompetence sociální a personální Výstupy: 1. období /1. 3. ro ník/ spoluvytvá í a respektuje základní pravidla dohodnutá pro sou ití skupiny t ídy p i spole ném úkolu projevuje dostate né úsilí a ochotu spolupracovat s ostatními respektuje spolu áky i autoritu u itele a dal í dosp lé dovede spolu áky pochválit, povzbudit, ocenit, ale také kultivovan íct negativní hodnocení

22 2. období /4. 5. ro ník/ spoluvytvá í a respektuje základní pravidla dohodnutá pro sou ití skupiny, pro skupinovou práci v týmové práci p ijme r zné role a p ispívá ke spln ní spole ného úkolu, po ádá o pomoc, pomoc ochotn poskytne p i diskusi respektuje názory ostatních, doká e prosadit i sv j názor, sna í se pou it z kladných p íklad rozpozná a odmítne negativní vlivy, návrhy a názory patologických skupin /part/ i jednotlivc projevuje dostatek sebev domí a zárove úcty k ostatním, tak e se dovede bránit ikan a jiným druh m skupinového násilí Strategie a specifické metody: - v hojné mí e vyu ívat u ení pomocí napodobování, p sobení vzor a p íklad - metoda hraní rolí, dramatická výchova, skupinová a kooperativní výuka, partnerská výuka /práce ve dvojicích/, sn hová koule Kompetence pracovní Výstupy: 1. období /1. 3. ro ník/ zvládá základní sebeobslu né úkony, plní si základní pracovní povinnosti udr uje v po ádku pracovní místo, aktovku a pom cky do koly bezpe n pracuje s jednoduchými nástroji a materiály, pracuje podle návodu i instrukcí vá í si práce ostatních 2. období /4. 5. ro ník/ vá í si práce ostatních, rozeznává a odsuzuje v echny formy vandalství pou ívá bezpe n a ú inn materiály, nástroje a vybavení, dodr uje vymezená pravidla, pokyny rozvíjí svoje zájmy a schopnosti v zájmu v estranného rozvoje a dal ího uplatn ní Strategie a specifické metody: - zapojovat do výuky co nejvíce rozmanitých praktických inností - vyráb t r zné pom cky, soubory p írodnin, sbírky, plánky apod. - vyu ívat p i výuce pozorování, experimentování, laboratorní práce, práce na po íta i, po izování fotodokumentace, videozáznam aj. - projektová výuka

23 Kompetence ob anské Výstupy: 1. období /1. 3. ro ník/ respektuje odli nosti mezi spolu áky, ke v em se chová slu n zná svá práva ve kole i mimo ni a plní si své povinnosti pozná nebezpe nou situaci a dovede p ivolat pomoc aktivn se zapojuje do kulturního i sportovního d ní koly, p ípadn obce chrání si své zdraví ve kole i mimo ni dodr uje základní zásady ohleduplného a bezpe ného chování 2. období /4. 5. ro ník/ respektuje odli nosti vzhledové, odli né názory, návyky i p esv d ení mezi spolu áky, spoluob any a ke v em se chová slu n zná svá práva ve kole i mimo ni a plní si své povinnosti, ví, kam se obrátit, pokud je ob tí týrání, ikany poskytuje 1. pomoc p i lehkých úrazech, dovede p ivolat pomoc dodr uje základní pravidla bezpe nosti v dopravním provozu, p i pobytu ve kole i v p írod projevuje pozitivní vztah k tradicím, knihám, k um leckým díl a historickým památkám aktivn se zapojuje do kulturního d ní a sportovních aktivit dle svých zájm zapojuje se a pomáhá organizovat r zné aktivity sm ující k ochran ivotního prost edí, uplat uje je v ka dodenním ivot / et í elekt inou, vodou, t ídí odpad aj/ Strategie a specifické metody: - v hojné mí e vyu ívat u ení pomocí napodobování, p sobení vzor a p íklad - pravideln po ádat zajímavé besedy s odborníky na aktuální témata - metoda hraní rolí, dramatická výchova, komunitní kruh - za azovat do ivota koly ekologické aktivity - sledování a rozbor historických dokument 5. U EBNÍ OSNOVY 1. STUPN

24 6. U EBNÍ PLÁN DRUHÝ STUPE Organizace Výuka probíhá dle pot eby v libovolných prostorách koly i mimo kolu za p edpokladu dodr ování pravidel bezpe nosti ák. Domácí úkoly sm ujeme na rozvoj schopnosti pracovat s textem, vyhledávat, zkou et, pátrat, zobec ovat, komunikovat. Souhrnné i pr b né texty v domostí promý líme tak, aby neov ovaly pouze znalost, ale i dovednost jejich zji ování, pochopení souvislostí a schopnost aplikace. Hodnocení a sebehodnocení je nedílnou sou ástí vyu ovací hodiny a pou íváme je jako návod k dal í ákov práci. Hodnocení ro ník hodnocení známkou U ební plán na 2. stupni Vzd lávací obory Celkem eský jazyk a literatura Anglický jazyk Matematika Informatika D jepis Ob anská výchova Fyzika Chemie P írodopis Zem pis Hudební výchova Výtvarná výchova Výchova ke zdraví T lesná výchova Pracovní innosti Volitelné p edm ty CELKEM

25 Nabídka volitelných p edm t : výpo etní technika, seminá z eského jazyka, seminá z matematiky, seminá z ekologie, praktika ze zem pisu, n mecký jazyk, ruský jazyk, konverzace v anglickém jazyce 7. U EBNÍ OSNOVY 2. STUPN 8. VOLITELNÉ P EDM TY 9. HODNOCENÍ ÁK 10. AUTOEVALUACE KOLY Oblasti autoevaluace Vzd lávací program Podmínky vzd lávání Cíle a kritéria autoevaluace Mapování realizace VP Úrove ízení koly Prostorové a materiální podmínky Klima koly Za le ování a podpora ák Nástroje autoevaluace pozorování, evidence pozorovaných jev, ankety, hospitace, vn j í autoevaluace porady vedení koly, pedagogické rady, spolupráce s kolskou radou, vyhodnocování pozitiv a negativ pozorování, hospitace, po adavky u itel a rodi, dodr ování zákonných norem ankety, spolupráce s ákovskými samosprávami a rodi i, jednání pedagogických rad a vedení koly hospitace, podpora vzájemné komunikace u itel vychovatel výchovného poradce pop. psychologa i speciálního pedagoga z odborného pracovi t asové rozvr ení evalua ních inností pr b n v období pedagogických rad listopad, erven v období pedagogických rad pr b n

26 Pr b h vzd lávání /u itel/ Podpora dosahování hospitace, prezentace, vzd lávacích cíl ákovské práce pr b n Rozvoj strategií u ení hospitace pr b n Rozvoj osobnostních Dotazník ák m, a sociálních hospitace, ízený zp sobilostí rozhovor s u iteli a pr b n áky Rozvoj praktických hospitace, ákovské pr b n návyk a dovedností Za le ování a podpora ák práce hospitace, rozhovor pr b n Oblasti autoevaluace Výsledky vzd lávání / áci/ Vztah rodi ke kole Cíle a kritéria autoevaluace Dosahování vzd lávacích cíl Projevy strategií u ení Projevy osobnostní a sociální zp sobilosti Projevy praktických návyk a dovedností Srovnávací, dovednostní a znalostní testování ák Nástroje autoevaluace rozhovor,hospitace, rozbor ákovských sebehodnotících a hodnotících výrok, spolupráce s odborníky hospitace, ákovské práce rozhovor, anketa ák m hospitace, pozorování zadávání srovnávacích test ankety, spolupráce se kolskou radou a z izovatelem asové rozvr ení evalua ních inností pr b n pr b n pr b n pr b n dle sledovaných jev v období pedagogických rad a jednání R Evaluace koly je systematické posuzování innosti koly a výsledky tohoto posuzování slou í jako zp tná vazba ke korekci vlastní innosti a jako východisko pro dal í práci koly. 1/ Externí evaluace koly Jedná se o evaluaci, která je vedena aktéry, kte í nejsou p ímo zapojeni do aktivity koly s cílem srovnávat výstupy práce koly s jinými subjekty a v kone ném d sledku nést plnou odpov dnost za kvalitu práce celé koly.

27 Cermat celostátní testy pro hodnocení dovedností v eském jazyce, matematice a ve studijních dovednostech pro áky 5. a 9. ro níku Kalibro dotazníky pro áky, rodi e i u itele, které mapují klima koly Výstupy z jednání kolské rady a SRP 2/ Vnit ní evaluace koly /autoevaluace/ Jedná se o hodnocení koly, které provád jí ú astníci vzd lávacího procesu vedení koly, u itelé, áci a slou í k systematickému posuzování innosti koly.

28 11. P ÍLOHY KOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Motto: Co sly ím, vidím, o em mohu diskutovat a mohu to d lat, v tom získávám znalosti a schopnosti. Co procvi uji, to m m ní. man elé Janíkovi HLAVNÍ CÍL: 1. Nau it d ti rozhodovat se pro zdrav j í alternativu. 2. Vybavit áky znalostmi, dovednostmi, vyp stovat v nich eb í ek hodnot, kde zdraví stojí na jednom z prvních míst. 3. Vypracovat projekty : ikana M síc zdravého ivotního stylu Pr vodními znaky zdraví jsou: pozitivní my lení, radost ze ivota, du evní pohoda, vyrovnanost, pocit bezpe í, schopnost p ekonávat p eká ky, u it se z vlastních chyb, vyrovnávat se se stresy, absence nemocí, fyzická aktivita, tvo ivost, nezávislost na návykových látkách, pocit ivotní rovnováhy, schopnost relaxace, existence ivotních cíl a vytrvalost v jejich realizaci. PLÁN INNOSTI: 1. Seznámení editele koly s programem Seznámit editele koly s hlavními úkoly programu. Leden Seznámení koleg s filozofií programu Seznámit se základními body plánu a zaanga ovat je do jeho realizace Únor 2007 Zajistit pr b nou spolupráci s vedením koly, výchovným poradcem a mezip edm tovou spolupráci. 3. Uspo ádat aktivity pro rodi e Informovat výbor SRP a kolskou radu a získat jejich podporu a pomoc.

29 Leden 2007 Zá í 2007 pr b n Na t ídních sch zkách a p i osobních pohovorech s rodi i informovat o zám rech a zp sobech realizace programu P ipravit tematické listy pro rodi e ák devátých t íd. Kv ten 2007 pr b n 4. Spolupracovat s ostatními odborníky P i realizaci programu a e ení problém spolupracovat s PPP Olomouc, s nízkoprahovými za ízeními, léka i, odd lením pé e o rodinu, sociálními kurátory, m stskou policií. pr b n 5. Spolupráce se státní a místní samosprávou Spolupracovat s Obecním ú adem v Senici na Hané, Ú adem práce v Olomouci a Krajským ú adem v Olomouci. pr b n 6. Propagace K propagaci vyu ívat zejména kolní asopis, kolní rozhlas, regionální tisk, zpravodaj obce Senice na Hané a Zpravodaj Olomouckého kraje. pr b n 7. Aktivity pro áky Priority pro jednotlivé ro níky ro ník Výchova ke zdravému ivotnímu stylu a základy etické a právní výchovy Navozování p íznivého psychosociálního klimatu ve kole V asné odhalování specifických poruch u ení i jiných posti ení ro níku Výchova ke zdravému ivotnímu stylu,rozvoj etického a právního v domí, ob anských postoj V estranný rozvoj osobnosti áka, vylou ení rizik V problémových t ídách aplikace metod aktivního sociálního u ení Klást zvý ený d raz na spolupráci s rodi i

30 Nabídka volno asových aktivit ro ník Výchova k odpov dnosti za zdraví své i ostatních Vytvá ení eticky hodnotných postoj a zp sob chování Pozornost rizikovým skupinám ák Spolupráce koly p i vyu ívání volného asu d tí, mimo kolní výchova D v ryhodné a dostupné poradenství Zvý ený d raz na spolupráci s rodi i Nabídka volno asových aktivit Systematická profesní p íprava TEMATICKÉ BLOKY Leden únor Zdravá vý iva, alternativní sm ry, stravovací a pitný re im. Osobní bezpe í, problémy ikany. Tvorba plakát na téma ikana Lekto i: koordinátorka, u itelé Rv a P, vychovatelka D, t ídní u itelé Beseda s Policií R Sout Týden zdravé vý ivy - rozhlasové relace, úkoly na nást nce, zhodnocení, vyhlá ení vít z ro ník, termín poslední týden v únoru Nám ty pro t. hodiny: zadání dotazník týkajících se bezpe í ve kole i mimo ni. Vyhodnocení v rámci ro ník. Výchova k toleranci a podporování spolupráce. B ezen - duben Nácvik efektivní komunikace, odmítnutí drogy, návrh neznámých lidí. Bezpe nost v doprav jak se podílí drogy na nehodovosti a úrazech v doprav. Lekto i: koordinátorka, u. Rv, Ov, t. u itelé Láska ano,d ti ne p edná ka MUDr. Ková /pro áky 8.ro níku/ Sout ve znalosti dopravních p edpis a dovedností v jízd na kole T ídní kola - b ezen kolní kolo duben Nám ty pro t. hodiny: pobyt ák v cizím prost edí dodr ování pravidel bezpe ného pohybu, nácvik komunikace s cizími lidmi.

31 Kv ten erven Prevence zneu ívání návykových látek, volný as d tí. Ochrana ivotního prost edí. Lekto i: koordinátorka, vedoucí krou k, u itelé chemie, p írodopisu, rodinné výchovy, t. u itelé, lekto i Slu ákova, rodi e. Kv ten beseda s kurátory erven spole ná akce s rodi i Nám ty pro t. hodiny: posílení schopnosti elit tlaku k u ívání návykových látek zvý eným sebev domím, nácvik schopnosti obstát v kolektivu a e it problémy sociáln p im eným zp sobem. Zá í - íjen Rozvoj osobnosti, handicapovaní lenové spole nosti. Zájmová innost. Lekto i: koordinátorka, u itelé, vych. D, lenové spolk B hem zá í a íjna t ídní u itelé vypracují p ehled zájmové innosti ve t íd. Vytipují áky, se kterými je nutno dále pracovat. Beseda se zástupci Policie R Nám ty pro t. hodiny: spole né vytvo ení pravidel sou ití ve t íd, výchova k toleranci, podporování spolupráce, nácvik komunika ních a sociálních dovedností, um t vyjád it své pot eby, emoce a dovednosti. Listopad prosinec Základy du evní a t lesné hygieny, re im dne, ochrana zdraví, nemoci, pé e o nemocného. Lekto i: koordinátorka, t ídní u itelé, u itelé Rv, Ov, vych. D Informace Státního zdravotního ústavu /jak postupovat p i krvavém poran ní pohozenou infek ní jehlou /, prevence pohlavních onemocn ní, infekce virem HIV. Spolupráce s Centrem ve ejného zdraví, Ovesná 283/3 Olomouc p edná ka k tematu m síce po domluv pro áky 1. i 2. stupn.

32 8. Konzulta ní hodiny, nást nka, schránka na dotazy Konzultaci je mo no dohodnout soukrom s koordinátorkou na jakýkoliv termín. 2x týdn od 12:30 13:00 v klubovn koly. Nást nka s tématem m síce je umíst na v p ízemí koly. áci se mohou seznámit podrobn ji s tématem m síce, nabízí jim mo nosti na vyu ití volného asu, vede je k p emý lení nad r znými problémy dospívání. Uvádí p ehled nejd le it j ích telefonních ísel a poraden. Schránka na dotazy je umíst na v p ízemí. Je nat ena mod e a nadepsána SCHRÁNKA NAD JE. Své dotazy áci mohou posílat na lenka.neckarova@zssenicenh.cz 9. Knihovna, videotéka, propaga ní materiál Knihovni ka, propaga ní materiály i videokazety jsou umíst ny ve sk íni ve sborovn koly. Je dopl ována zejména materiály ze seminá, asopis a po ad televize. V klubovn jsou ák m voln p ístupné publikace a propaga ní materiály státních i nestátních organizací. Materiály jsou nabízeny u itel m pro p ímou práci v hodin i pro samostudium. Koordinátorka bude shroma ovat informace o institucích a organizacích, které v oblasti protidrogové prevence a sociáln patologických jev p sobí v Olomouckém kraji. Ve spolupráci s u iteli rodinné výchovy a výtvarné výchovy prezentují áci své projekty v prostorách koly.

33 11.2. Vzd lávací program pro kolní dru inu Program kolní dru iny navazuje na základní my lenky kolního vzd lávacího programu SV TOZOR. Zam uje se na rozvíjení v ech klí ových kompetencí, obzvlá t kompetence k trávení volného asu, jen jsou d le ité k plnohodnotnému ivotu ka dého jedince. Program kolní dru iny se zam uje na rozvoj áka, jeho u ení a poznání, osvojování základ hodnot, na nich je zalo ena na e spole nost, získávání osobní samostatnosti a schopnosti projevovat se jako samostatná osobnost p sobící na své okolí. Posiluje u ák elementární podv domí o okolním sv t a jeho d ní, o vlivu lov ka na ivotní prost edí. Vede d ti k poznávání a dodr ování pravidel spole enského sou ití a jejich spoluvytvá ení v rámci p irozeného sociokulturního prost edí. Rozvíjí interaktivní a komunikativní dovednost nonverbální i verbální. Stimuluje a podporuje r st a neurosvalový vývoj dít te, podporuje jeho fyzickou pohodu, rozvíjí jeho t lesnou zdatnost i pohybovou a zdravotní kulturu. Podporuje rozvoj jeho pohybových a i manipula ních dovedností. Umo uje p ípravu na vyu ování a zaji uje odpo inkové innosti, jak aktivní, tak i klidové. Sna í se vytvá et vhodné podmínky k získávání a rozvíjení klí ových kompetencí ka dého jedince na úrovni, která je pro n ho osobn dosa itelná. Ke vzd lávání podn cuje áky na základ jejich zájmu a uskute uje jej formou pravidelné výchovné, vzd lávací a zájmové innosti(individuální práce, práce ve skupinkách, práce v kolektivu ), p íle itostnými akcemi( náv t vy knihovny, sout e ) a nabídkou spontánních aktivit. Sna í se zaji ovat individuální pot eby a zájmy jednotlivých d tí. Z nejd le it j ích prost edk, které systematicky pou íváme a chceme dále pou ívat: - áci se spolupodílejí na plánování, p íprav, realizaci, hodnocení jednotlivých aktivit i na celkové innosti kolní dru iny - rodi e si mohou prohlédnout výtvarné práce svých d tí na nást nkách v prostorách D - podle okolností mají d ti mo nost vybrat si z více nabízených inností

34 lov k a jeho sv t 1. Lokální prost edí Vzd lávací a výchovné oblasti Poznávání nejbli ího okolí, organizace koly, kolní dru iny, ur ení významných objekt, pop ípad jejich náv t va. Orientace v prostoru a v ase. Bezpe nost na cest do koly, vycházkách, dopravní výchova. (Kompetence pracovní a ob anské). 2. Lidé kolem nás Osvojení pravidel a zásad vhodného, spole enského chování, tolerance, empatie, vzájemná úcta, komunikace verbální i neverbální, dodr ování pravidel stolování. ( Kompetence k e ení problému, komunikativní, sociální). 3. Lidé a as Vedení k utvá ení a dodr ování správného re imu, vytvá ení pravidelných návyk. U it se správn a ú eln vyu ít sv j volný as. (Kompetence k trávení volného asu). 4. Rozmanitosti p írody Vycházky a pobyt v p írod, pozorování zm n, poznávání, ur ování, následné výtvarné zpracování, environmentální výchova. (Kompetence k u ení). 5. lov k a jeho zdraví Poznávání sama sebe, prevence a pé e o zdraví, osobní hygiena, pou ení o úrazech a jejich prevenci. Výchova ke zdravému ivotnímu stylu. (Kompetence komunikativní, sociální, personální a ob anské). 6. lov k a um ní Osvojení estetiky, vnímání krásna nejen kolen sebe. Um t se vyjád it pomocí linie, tvaru, barvy. Um t vyjád it pocity dramatická výchova. (Kompetence komunikativní, pracovní).

Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice

Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice Motto: Nemůţete neuspět... pokud se nevzdáte Abraham Lincoln

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Charakteristika předmětu V předmětu Výchova ke zdraví je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, v oboru Výchova ke

Více

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY ve škole přece nejde o to, abychom věděli, co žáci vědí, ale aby žáci věděli. 6.1 Cíle hodnocení cílem hodnocení je poskytnout žákovi okamžitou zpětnou vazbu (co

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník Charakteristika předmětu VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 8. a 9. ročník Obsahové, organizační a časové vymezení Předmět výchova ke zdraví se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku 1 hodinu týdně. Svým obsahem

Více

Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba

Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba Charakteristika p edm tu Vzd lávací obsah: Základem vzd lávacího obsahu p edm tu Výtvarná tvorba je vzd lávací

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.:154 37/99-11089 Signatura: bo4bs104 Oblastní pracoviště č. 15 Zlín Okresní pracoviště Vsetín INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Kunovice 756 44 Kunovice 43

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

Základní škola Osek, okres Teplice Hrdlovská 662, 417 05 Osek tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz

Základní škola Osek, okres Teplice Hrdlovská 662, 417 05 Osek tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz Základní škola Osek, okres Teplice tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz Školní vzdělávací program pro školní družinu při ZŠ Osek Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola příspěvková organizace Golčův Jeníkov Zpracovala: Mgr. Alena Víšková Garant: ředitelka školy, výchovná poradkyně,

Více

Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144

Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144 Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144. Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ a

Více

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu.

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu. ŠKOLNÍ DRUŽINA 2013/2014 Školní družina - není pokračováním školního vyučování - je důležitým výchovným partnerem rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí nadání dětí, rozšiřuje dovednosti a tvůrčí

Více

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE 1. Identifikační údaje. 1.1.Název ŠVP: Školní vzdělávací program pro mimoškolní

Více

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v v Skolní družina při ZS Spálené Poříčí Obsah: 1) Identifikační

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE

KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE - ve znění dodatku č.30., platného od 1.9.2011 (7.r.) a ve znění změn, platných od 1.9.2013 (9.r.). Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení

Více

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola )

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád d sledn vychází ze zákona. 561/2004 Sb., o p ed kolním, základním, st edním, vy ím odborné a jiném vzd

Více

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu:

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu: Člověk a svět práce Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu je realizován v průběhu celého základního vzdělávání a je určen všem žákům. Obsah oboru je v 1. - 5. ročníku je

Více

Charakteristika předmětu CHEMIE

Charakteristika předmětu CHEMIE Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu CHEMIE Předmět CHEMIE se na Gymnáziu Jiřího Ortena vyučuje v prvním aţ třetím ročníku čtyřletého gymnázia a v sekundě aţ septimě

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Litovel, Vítězná 1250, okres Olomouc. Vítězná 1250, 784 01 Litovel. Identifikátor školy: 600 140 091

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Litovel, Vítězná 1250, okres Olomouc. Vítězná 1250, 784 01 Litovel. Identifikátor školy: 600 140 091 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Litovel, Vítězná 1250, okres Olomouc Vítězná 1250, 784 01 Litovel Identifikátor školy: 600 140 091 Termín konání inspekce: 21.

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Červený Újezd 30, 273 51 Unhošť IČ:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE NA OBDOBÍ

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE NA OBDOBÍ St ední zdravotnická kola Krom í Albertova 4261 767 01 Krom í ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE NA OBDOBÍ 2017 2018 2018-2019 Zpracovala: kolní metodi ka prevence: Mgr. Barbora Hofrová Schválila: editelka koly:

Více

7.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk (2. cizí jazyk )

7.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk (2. cizí jazyk ) 7.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk (2. cizí jazyk ) Obecné cíle výuky ruského jazyka Předmět ruský jazyk a jeho výuka je koncipována tak, aby žáky vedla k osvojení cizího jazyka. Jeho hlavním

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o.

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o. Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o. Sokolovská 1/133, 739 32 Vratimov Identifikátor školy: 600 026 213 Termín konání

Více

Střednědobý plán rozvoje Základní školy, Liberec, Česká 354, příspěvková organizace

Střednědobý plán rozvoje Základní školy, Liberec, Česká 354, příspěvková organizace Střednědobý plán rozvoje Základní školy, Liberec, Česká 354, příspěvková organizace na období 2013 2016 Zpracovala: Mgr. Šárka Klímová, ředitelka školy V Liberci dne 1. 9. 2013 I. Charakteristika školy

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE ZA ROK 2011-2012 VYPRACOVALA: MGR. NADĚŽDA CHLÁDKOVÁ Charakteristika organizace: Název organizace: Základní škola Horažďovice Adresa: Blatenská 310, 341 01Horažďovice telefon:

Více

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová.

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. ZA POHÁDKOU POHÁDKA MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. Integrované bloky 1. Kamarádi, ti se mají 2. Za lesními skřítky 3. Než zazvoní zvoneček 4. Zima čaruje 5. Voňavé království

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 8/99-11048 Signatura: ak5ns101 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Zvláštní škola Velké Meziříčí,

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. (školní vzdělávací program) Společně tvoříme, poznáváme, hrajeme si a sportujeme. Vladimíra Kovaříková vedoucí vychovatelka

ŠKOLNÍ DRUŽINA. (školní vzdělávací program) Společně tvoříme, poznáváme, hrajeme si a sportujeme. Vladimíra Kovaříková vedoucí vychovatelka ŠKOLNÍ DRUŽINA (školní vzdělávací program) Společně tvoříme, poznáváme, hrajeme si a sportujeme Vladimíra Kovaříková vedoucí vychovatelka Mgr. Helena Lišková ředitelka školy 1 Obsah 1.Identifikační údaje...

Více

PLÁN PRÁCE ZŠ a MŠ TUČAPY 2015-2016

PLÁN PRÁCE ZŠ a MŠ TUČAPY 2015-2016 PLÁN PRÁCE ZŠ a MŠ TUČAPY 2015-2016 ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vedení školy ředitel Mgr. Lubomír TURÍN zástupce Mgr. Milan DANČIŠIN T ř í d n i c t v í 1. třída Mgr. Marie Václavíková 2. + 3.třída Mgr. Magda

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Středisko volného času Mozaika Polička, Nám.B.Martinů 85, 572 01 Polička tel.: 461 725 352, mobil: 736 752 624, e-mail: svecova@mozaika-policka.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Zpracovala: Zdeňka Švecová ředitelka

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 142 053/99-011083 Signatura: bn2cs104 Oblastní pracoviště č. 14 - Ostrava Okresní pracoviště Frýdek-Místek INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Kozlovice 186,

Více

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.4 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět 5.4.1 Vzdělávací obor Člověk a jeho svět 5.4.1.3 NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: VLASTIVĚDA 5.4.1.3.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník. 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník. 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu TYMYJÁN Školní vzdělávací program Základní školy Velké Losiny ČESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník Český jazyk a literatura

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K PRIMÁRNÍ PREVENCI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ U DĚTÍ A ŽÁKŮ I. Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Člověk a společnost Výchova k občanství Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Výchova k občanství vybavuje žáka znalostmi a dovednostmi potřebnými

Více

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

PLÁN HOSPITAČNÍ ČINNOSTI

PLÁN HOSPITAČNÍ ČINNOSTI PLÁN HOSPITAČNÍ ČINNOSTI školní rok 2015 2016 Pro školní rok 2015/2016 byl pedagogický sbor Základní školy Partyzánská doplněn 3 pedagogickými pracovníky - Ing. B. Hlobeňová, Ing. P. Húska, J. Stožický

Více

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj.

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. 19485/2001-22 V Praze dne 2.7.2001 V současné dynamické době dochází k pohybu

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Název školy: Základní škola Postřelmov, okres Šumperk, příspěvková organizace Adresa: Postřelmov, Školní 290, PSČ 789 69 IČO: 70984441

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-244/13-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-244/13-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-244/13-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola Pardubice, Benešovo náměstí 2115 Sídlo: Benešovo náměstí

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká republika Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Třeboň, Sokolská 296, okres Jindřichův Hradec Sokolská 296, 379 01 Třeboň Identifikátor

Více

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program 2014/2015 Základní škola a Střední škola Credo, o.p.s. Ředitel školy: Mgr. Blanka Vacková Školní metodik prevence: Bc. Martina Malá Charakteristika

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006)

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006) Základní škola a mateřská škola Příbram na Moravě, okres Brno-venkov, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006) Příbram na Moravě č.p. 102, 664 84 Zastávka

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 Signatura: ac3cs102 Okresní pracoviště Mělník INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: ZŠ Obříství okres Mělník IZO školy: 102286159 Identifikátor

Více

Školní vzdělávací program Školního klubu

Školní vzdělávací program Školního klubu Školní vzdělávací program Školního klubu při Základní škole T. G. Masaryka Šardice, okres Hodonín, příspěvkové organizaci 1 Identifikační údaje Název dokumentu název školy REDIZO 600116042 IČ 709 95 346

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu prvouka 2.období Prvouka ve 4.a 5.ročníku má časovou dotaci 3 hodiny týdně. Výuka je rozdělena do pěti oblastí : 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas

Více

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁNĚ NAANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (žáci se specifickými poruchami učení) Žáci, u kterých se

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš Vyučovací předmět Rodinná výchova je zařazen samostatně v 7. a 9. ročníku v časové dotaci

Více

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek ŠKOLNÍ DRUŢINA Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015 září, říjen, listopad prosinec, leden, únor březen, duben květen, červen Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek CHARAKTERISTIKA

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Sídlo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 26 41 L/52 PROVOZNÍ ELEKTROTECHNIKA - 1 - 1. NÁZEV IDENTIFIKAČNÍ

Více

ICT plán. Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice

ICT plán. Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice ICT plán Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice Indikátor Aktuální stav k 22.3.2012 Plánovaný stav k 30. 5. 2014 1. řízení a plánování

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Olomouc Inspekční zpráva Středisko praktického vyučování PRAKTIK s. r. o., Olomouc, tř. 17. listopadu 6/A Adresa tř. 17. listopadu 6/A, 772 00 Olomouc Identifikátor:

Více

Autoevaluace školy. Příloha č. 7. 1. Cíl autoevulace. 2. Nástroje autoevulace. 3. Časové rozvržení autoevaluačních činností

Autoevaluace školy. Příloha č. 7. 1. Cíl autoevulace. 2. Nástroje autoevulace. 3. Časové rozvržení autoevaluačních činností Příloha č. 7 Autoevaluace Autoevulace vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. (Školský zákon), vyhláška MŠMT ČR č. 15/2005 Sb. a dalších provádějících předpisů, které stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU Základní škola a Mateřská škola Skuhrov nad Bělou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU školní rok 2015/2016 Zpracovali : Mgr. Oldřich Málek, ředitel školy Mgr. Anna Bartíková, vedoucí školního klubu

Více

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINY

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA G.A.LINDNERA ROŽĎALOVICE Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j. Obsah: strana 1. Materiální podmínky.... 3 2. Personální podmínky.... 3 3. Ekonomické podmínky. 3

Více

Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské - Kompetence pracovní

Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské - Kompetence pracovní Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Cílem kroužku je, aby děti na lekci pomocí motivačních cvičení a her proniknou do tajů královny sportu atletiky, zpevní a protáhnou celé své tělo, ale především

Více

V ý r o č n í z p r á v a za školní rok 2014-2015

V ý r o č n í z p r á v a za školní rok 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Č í ž o v á, okres Písek 1. Základní údaje o škole 1.1 škola V ý r o č n í z p r á v a za školní rok 2014-2015 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Čížová, okres

Více

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-510/09-07 Název školy: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Adresa: Na Sadech 308, 379 26 Třeboň Identifikátor: 600008291 IČ: 60816945 Místo

Více

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích ředitel školy: vedoucí vychovatelka: Mgr. Jaroslav Lohynský Dagmar Ciráková Charakteristika, umístění,

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2524/13-S. Mateřská škola Libiš

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2524/13-S. Mateřská škola Libiš INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-2524/13-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola Libiš Školní 192, 277 11 Neratovice mslibis@mslibis.cz IČO 70999473 Identifikátor

Více

Žák získá jazykové dovednosti v oblasti porozumění poslechu, čtení textu, psaní a konverzace příslušné jazykové úrovně.

Žák získá jazykové dovednosti v oblasti porozumění poslechu, čtení textu, psaní a konverzace příslušné jazykové úrovně. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Německý jazyk Kód modulu Nj E 1/1-4 Délka modulu 33 hodin Platnost 1.09.2010 Typ modulu povinný Pojetí

Více

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov 1 Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov Úvodní komentář k případové studii: Střední zdravotnická škola působí v regionu

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Střední škola umělecká a řemeslná Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, Praha 5. Koncepce rozvoje školy

Střední škola umělecká a řemeslná Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, Praha 5. Koncepce rozvoje školy Střední škola umělecká a řemeslná Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, Praha 5 Koncepce rozvoje školy Zpracovala: Ing. Jana Porvichová, Ph.D. Praha leden 2016 Koncepce

Více

Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí:

Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí: Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí: 1. Dítě a jeho tělo - stimulace a podpora růstu a neurosvalového vývoje dítěte - podpora jeho fyzické pohody, zlepšení tělesné zdatnosti, pohybové

Více

Školní družina Lanškroun, Dobrovského 630, okr. Ústí nad Orlicí Školní vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA

Školní družina Lanškroun, Dobrovského 630, okr. Ústí nad Orlicí Školní vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro školní družinu ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ DRUŽINA KDO CO DĚLÁ S CHUTÍ, MILE, PRÁCE JEST MU KRATOCHVÍLE ZÁKLADNÍ ŠKOLA LANŠKROUN, DOBROVSKÉHO 6 30, OKR. ÚSTÍ NAD ORLICÍ 1 Identifikační

Více

Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice. Plán rozvoje školy 2014-2016

Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice. Plán rozvoje školy 2014-2016 Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice Plán rozvoje školy 2014-2016 Ledenice 1. 1. 2014 1. Popis školy Základní škola, základní umělecká škola

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA- 157/12 - A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA- 157/12 - A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIA- 157/12 - A Název právnické osoby Mateřská škola Pohádka v Praze 12 vykonávající činnost školy: Sídlo: Imrychova 937/15, 143 00 Praha

Více

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 4 Učební plán 4.1 Učební plán I. stupně Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem Z toho DČD Jazyk a jazyková ČJ a literatura 7+2 8+2 7+2 7+1 6+1 43 8 komunikace Anglický jazyk 3

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIJ-335/13-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIJ-335/13-J INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIJ-335/13-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč, Žižkova 505 Sídlo: Žižkova 505, 674

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864

Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864 Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864 Č.j.:MŠ 103 /2015 Účinnost od: 1.9.2015, projednáno na poradě dne 27.8.2015 Spisový znak:1.2 Skartační znak: V5 Změny: 1. Přijímací řízení Zápis dětí do

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2007/2008. Plán práce na školní rok 2007/2008 strana 1 z 16

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2007/2008. Plán práce na školní rok 2007/2008 strana 1 z 16 PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2007/2008 Plán práce na školní rok 2007/2008 strana 1 z 16 OBSAH strana Plán práce 2 Závěry pro práci vyplývající z Výroční zprávy o činnosti školy 2006/2007 4 Porady, schůze, prázdniny,

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-828/12-L

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-828/12-L Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIL-828/12-L Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry II. 212, okres Jablonec nad

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 184 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Prvouka ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Prvouka ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Prvouka ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Prvouka Vzdělávací obsah předmětu Prvouka je utvořen vzdělávacím obsahem vzdělávacího oboru

Více

MINISTERSTVO HOSPODÁŘSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO HOSPODÁŘSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO HOSPODÁŘSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vydalo Ministerstvo hospodářství České republiky dne 20. března 1996 č.j. 4 266/96-74 s platností od 1. září 1996 počínaje prvním ročníkem Kmenový obor: 2651H

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2009/2010

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2009/2010 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2009/2010 Předkladatel: GYMNÁZIUM A OBCHODNÍ AKDEMIE MARIÁNSKÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ, RUSKÁ 355 Adresa peněžního ústavu: Komerční banka, a.s., Hlavní 132/52, Mariánské

Více

Portfolio pedagogické praxe 1. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika

Portfolio pedagogické praxe 1. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium Praha 6, Evropská 33 Portfolio pedagogické praxe 1. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Jméno žáka:

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 141 027/99-011142 Signatura: bn1ts101 Oblastní pracoviště č. 14 - Ostrava Okresní pracoviště Bruntál INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola a městské osmileté

Více

Vzd lávací oblast : lov k a sv t práce Vyu ovací p edm t: lov k a sv t práce - okruh p íprava pokrm

Vzd lávací oblast : lov k a sv t práce Vyu ovací p edm t: lov k a sv t práce - okruh p íprava pokrm Vzd lávací oblast : lov k a sv t práce Vyu ovací p edm t: lov k a sv t práce - okruh p íprava pokrm Charakteristika p edm tu Vzd lávací obsah: Základem vzd lávacího obsahu p edm tu lov k a sv t práce je

Více

Koncepční záměry školy

Koncepční záměry školy Koncepční záměry školy Koncepční záměry školy pro období 2014 2018 Úvod Koncepce školy je základní myšlenkovou osnovou, ve které jsou spojeny záměry státní školské politiky s vlastními podmínkami a představami

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Obchodní akademie, Obchodní škola a praktická škola Olgy Havlové Obchodní 282 542 25 Janské Lázně Plán práce výchovného poradce Školní rok 2015/2016 Výchovný poradce: Mgr. Jana Honzíková Výchovný poradce

Více

PRÁCE S LISTY. kliceprozivot.cz vm.nidm.cz. Název příkladu dobré praxe. Tematická oblast (odbornost) Tvořivé činnosti přírodní materiály

PRÁCE S LISTY. kliceprozivot.cz vm.nidm.cz. Název příkladu dobré praxe. Tematická oblast (odbornost) Tvořivé činnosti přírodní materiály Název příkladu dobré praxe PRÁCE S LISTY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Tvořivé činnosti přírodní materiály Erika Mikanová Praha Místo konání Střelské Hoštice 2010 Průřezové téma,

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIS-2460/10-S Název kontrolované osoby: Mateřská škola Klubíčko s. r. o Sídlo: Želivského 805, 280 02 Kolín IV IČ: 26 131 021 Identifikátor:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE PRO OBDOBÍ ZÁŘÍ 2 0 1 5 SRPEN 2 0 1 8

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE PRO OBDOBÍ ZÁŘÍ 2 0 1 5 SRPEN 2 0 1 8 Střední škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, 150 00 Praha 5 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE PRO OBDOBÍ ZÁŘÍ 2 0 1 5 SRPEN 2 0 1 8 1. Současný stav problematiky Škola vytváří tento program jako základní

Více

Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč

Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč Vnitřní organizační předpis č. 3 ze dne 31. 8. 2012, č.j.

Více

PR O D L U O V Á N Í V L A S T E P E L N O U

PR O D L U O V Á N Í V L A S T E P E L N O U - 1 - M ETODICK Ý LIST Obor: P edm t: Ro ník: Tematický celek: Téma: Rozsah: 69-51-H/01 Kade ník Odborný výcvik Druhý TC Vlásenká ství PR O D L U O V Á N Í V L A S T E P E L N O U M E T O D O U K E R A

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích služeb v rámci projektu Vzdělávání managementu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, příspěvkové organizace v metodách moderního řízení

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA pro nižší a vyšší stupeň gymnázia

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA pro nižší a vyšší stupeň gymnázia ČESKÝ JAZYK A LITERATURA pro nižší a vyšší stupeň gymnázia Charakteristika vyučovacího předmětu 1/ Obsahové vymezení: Předmět Český jazyk a literatura realizuje vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český

Více

Koncepce a rámec školy v letech 2014 2017

Koncepce a rámec školy v letech 2014 2017 Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola Olgy Havlové, Janské Lázně Koncepce a rámec školy v letech 2014 2017 článek 1 Obecná východiska Koncepce školy vychází jednak ze strategických a koncepčních

Více

Minimální preventivní program OU 17. listopadu Hradec Králové

Minimální preventivní program OU 17. listopadu Hradec Králové Minimální preventivní program OU 17. listopadu Hradec Králové OBSAH 1) Úvod 2) Charakter školy 3) Cíl MPP 4) Realizace 5) Vlastní program 5.1) Vzdělávání pedagogických pracovníků 5.2) Vzdělávání žáků OU

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká republika Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Vyšší odborná škola a Střední odborná škola elektrotechnická, Plzeň, Koterovská 85 Koterovská 85, 326 00

Více