Vážení čtenáři a čtenářky,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážení čtenáři a čtenářky,"

Transkript

1

2 Vážení čtenáři a čtenářky, máme zde další číslo vašeho oblíbeného časopisu, ve kterém se, mimo jiné poohlédneme za výjezdem žáků karvinských základních škol do zahraničí, konkrétně do Německa a Anglie. Děkujeme za Vaše příspěvky. Vaše redakce Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

3 Obsah: 1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAMENY Zahraniční výjezd žáků Paigton (Velká Británie) Language competition Language competition (EN) ZÁKLADNÍ ŠKOLA U LESA Dojmy našich žáků z cesty do Anglie Krajské kolo soutěže Hlídky mladých zdravotníků Ozdravný pobyt v Beskydech ZÁKLADNÍ ŠKOLA MAJAKOVSKÉHO Německé okénko Beseda o antisemitismu a holocaustu ZÁKLADNÍ ŠKOLA BOROVSKÉHO Hodnocení poznávacího zájezdu do jižní Anglie Hastings Výjezd do Berlína

4 1.. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAMENY ZAHRANIČNÍ VÝJEZD ŽÁKŮ PAIGNTON (VELKÁ BRITÁNIE) Dne 28.května 2011 vyjelo 39 žáků ze 6. a 7.ročníků karvinských škol do Velké Británie. Cílem bylo město Paignton v Devonu, jihozápadní části Anglie. Cesta byla dlouhá, ale proběhla klidně. V nočních hodinách jsme projeli Německo a Belgii a v brzkých ranních hodinách v neděli jsme se nalodili na trajekt ve francouzském Calais. Cesta trajektem do Doveru trvala asi 1,5 hodiny.

5 Do Paigntonu jsme dorazili odpoledne. Prohlédli jsme si Paignton ZOO a prošli se na místo srazu s našimi anglickými rodinami.

6

7 V pondělí ráno jsme se všichni sešli u jazykové školy LaL, kde se děti ve třech skupinách zúčastnily výuky angličtiny. Výuka byla zaměřena konverzačně na témata Free time a In the house, žáci také pracovali s pracovními listy. Přestávka se nesla v duchu vyprávění zážitků ze setkání s hostitelskými rodinami. Po absolvování výuky žáci obdrželi certifikáty. Setkali jsme se zde také s našim anglickým průvodcem Jamesem, který nás prováděl na výletech až do čtvrtku.

8 Pro pedagogický dozor byla domluvena informační schůzka s manažerem volnočasových aktivit této jazykové školy. Odpoledne jsme navštívili univerzitní město Exeter s krásnou katedrálou a nejužší uličkou na světě - Parliament Street.

9 V úterý jsme absolvovali 1.celodenní výlet. První zastávkou bylo město Torquay, které s městy Paignton a Brixham leží v zálivu Torbay, nazývaným anglickou Riviérou. Dozvěděli jsme se také, že zde často pobývala Agatha Christie. Po prohlídce města a nákupech jsme se vydali do nedalekého miniaturního městečka Babbacombe Model Village. Atraktivní pro nás bylo 4D kino.

10 Odpoledne jsme navštívili NP Dartmoor krajinu vřesovišť, žulových torů a divokých poníků, krajinu spojenou s příběhem psa baskervillského. Ve vesničce Widecombe-in-the moor jsme ochutnali místní specialitu Cream tea.

11 Ve středu 1.6. nás čekal 2.celodenní výlet návštěva unikátního arboreta s obrovskými skleníky, které představují biomy Středomoří a tropických pralesů Eden Project (hrabství Cornwall). V pozdním odpoledni jsme se vrátili zpět do Paigntonu a čas do rozchodu do rodin jsme strávili na pláži. 3. celodenní výlet ve čtvrtek 2.6. nás zavedl do přístavního města Plymouth, kde jsme se prošli kolem Citadely k majáku, navštívili jsme zajímavé National Marine Aquarium. Odpoledne jsme strávili v rybářském městečku Brixham, kde jsme si prohlédli repliku slavné lodi Francise Drakea Golden Hind.

12 V pátek 3.6. brzy ráno jsme se rozloučili s našimi hostiteli a vydali se směrem domů. Cestou jsme navštívili Londýn prošli jsme se od London Eye kolem Big Benu, Westminster Abbey a Downing Street přes Whitehall k Buckingham Palace. V St James s parku jsme si udělali picnic a pokračovali na Trafalgar Square, Picadilly Circus, China Town a prohlídkovou trasu jsme ukončili na Covent Garden.

13 V podvečer jsme vyrazili z Londýna do Doveru. Cesta zpět opět proběhla bezproblémově. Do Karviné jsme dorazili všichni zdraví v sobotu 4.6. kolem 18.hodiny. Mgr.Monika Paráková

14 Na přelomu května a června 2011 se 8 žáků naší školy spolu s dalšími úspěšnými žáky karvinských škol zúčastnilo zájezdů do zahraničí do Anglie a Německa. Tyto zájezdy byly odměnou za prokázané výsledky v jazykové soutěži v rámci projektu města Karviná Cizí jazyky otevřené dveře do EU. Žáci strávili několik dní v jihozápadní Anglii v hrabství Devon město Paignton (AJ 6. a 7.roč.), v jihovýchodní Anglii v hrabství East Sussex město Hastings (AJ 8.-9.roč.) a němčináři v Berlíně v Německu. Během pobytu navštívili několik zajímavých míst, seznámili se se svými náhradními rodinami, vyzkoušeli si použití cizího jazyka v reálném životě. Pobyty zajišťovala agentura Student Agency, s jejímiž službami byli všichni vyučující cizích jazyků, kteří se žáky vyjeli jako pedagogický dozor, velmi spokojeni (skvělí řidiči, průvodci, zajímavě volený program). Ohlasy žáků byly kladné: Zájezd se mi moc líbil. Bylo tam nádherně, rodina se k nám hezky chovala. Nemám si na co stěžovat.

15 Úspěšní žáci ZŠ a MŠ Prameny, kteří se zúčastnili zahraničních výjezdů: Anglie Matyáš Vrba (VI.A) Vojtěch Vajs (VII.B) Jaroslava Plotická (VII.B) Německo Lucie Galuszková (VIII.A) Anna Machová (VIII.A) Robert Seroiszka (IX.H) Alexandr Termer (VIII.A) Josef Skulina (IX.A)

16 (ZŠ a MŠ Prameny, Karviná) Eight pupils from our school won the trip to the foreign countries England and Germany. They used their knowledge of English and German in the language competition Foreign languages the open door into the European Union. They spent nice time in South West England - Devonshire (Paignton), South East England East Sussex (Hastings) and in Berlin (Germany). They visited a lot of interesting places in these destinations. Jarka said: The trip to England was very nice. It was a great time I spent there. The family where I lived was very friendly. I can t complain of anything.

17 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA U LESA Dojmy našich žáků z cesty do Anglie Cílová stanice našeho zájezdu do Anglie bylo město Paignton. Hned po příjezdu jsme navštívili ZOO. Viděli jsme tam divoká zvířata např. tygry, lvy, zebry, žirafy. ZOO byla nádherná. V pondělí jsme jeli do Exeteru podívat se na zdejší katedrálu a měli jsme první možnost nakupovat ve velkém nákupním centru. Jeli jsme také do malé vesničky Widecombe. Tam je malý kostel, ke kterému se váže historka. Kdysi dávno byl kostel, do kterého udeřil blesk. Ten člověk, který byl zlý, na místě zemřel a všechny peníze zmizely. Ve městě Plymouth jsme byli ve velkém akváriu. Byli tam žraloci, rejnoci, medúzy Rybářské město Brixham se nám také líbilo. Město Torquay sousedí s Paigntonem a známá je jeho fontána. Známá je tím, že se objevila na začátku jednoho oblíbeného seriálu. Víte kterého? Nejlepší byla návštěva Londýna budovy parlamentu, Big Ben, Buckinghamský palác a hodně, hodně lidí a obchodů. Zaujala nás prodejna Apple. Bylo tam asi 28 notebooků na zkoušku i s internetem. Zájezd se nám moc líbil a chtěli bychom jet zase. Jan Lébr, Kateřina Šilonová, 6.třída Tento zájezd do Anglie se mi velmi líbil. Nádherný výhled na anglické pobřeží a jeho křídové útesy je nezapomenutelný. Nejvíce se mi líbil výjezd do Londýna a jeho známá místa jako Big Ben, Tower Bridge nebo London Eye. Hodně mě zaujala návštěva muzea voskových figurín, kde jsme potkali kopie známých celebrit. Celý zájezd se mi moc líbil a to nejen kvůli zájezdu samotnému, ale také kvůli kolektivu.určitě bych jela ještě jednou. Ilona Ruščáková, 8.třída

18

19 Krajské kolo HMZ žáci ZŠ U Lesa vzorně reprezentovali školu i OS ČČK v Karviné Dne v sobotu se uskutečnilo Krajské kolo soutěže Hlídky mladých zdravotníků pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Vše proběhlo ve městě Prostějov, které bylo garantem celé této akce. Soutěže se zúčastnili žáci základních škol z jednotlivých okresů. Byli to vítězové okresních kol soutěže HMZ. Náš region reprezentovalo vítězné družstvo pro II. stupeň ze ZŠ U Lesa. Pětičlenné družstvo soutěžilo v odborných dovednostech při poskytování první pomoci, ale také v odborných znalostech. To vše bylo propojeno nesoutěžními stanovišti, která byla určena pro zábavu. Pochmurné a deštivé počasí komplikovalo soutěžícím jejich výkony. Ve vodě a v blátě statečně ošetřovali různá poranění od tepenného krvácení až po cizí těleso v ráně. S počtem bodů 6 obsadili pěkné 2. místo a zaslouženě získali diplom i pohár. Pod vedením Jakuba Jonšty soutěžili a reprezentovali: Renata Remeníková, Nikol Swaczynová, Eliška Kropáčková, Alexandra Mayerová. Dodatečně blahopřejeme!

20 Ozdravný pobyt v Beskydech Ve dnech května 2011 se uskutečnil ozdravný pobyt pro děti 1. stupně Základní školy Karviná-Ráj, U Lesa. V lednu 2011 jsme se rozhodli k využití dotace z národních zdrojů a v rámci Výzvy MŽP Národního programu, jejíž cílem je zlepšení zdravotního stavu a posílení environmentálního vědomí u dětí školního věku z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší. V rámci 1. výzvy -SFŽP Příloha XI. Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší jsme vypracovali projekt Zelení kouzelníci na realizaci ozdravného pobytu dětí 1. stupně naší školy /dotace z SFŽP činí Kč/. Ve spolupráci s třídními učiteli a za organizace koordinátora EVVO v souladu s tematickými plány a ŠVP byl zpracován plán ozdravného pobytu v Dolní Lomné v Penzionu Armáda. Připravili jsme pracovní materiály a pracovní listy pro žáky, se kterými děti pracovaly v průběhu pobytu, zajistili exkurze. V průběhu plnění tematických cílů bylo využíváno, prostředí blízkého okolí penzionu, přilehlých lesů a pralesa Mionší. Hlavním cílem bylo na základě osobního kontaktu s přírodou pozitivně ovlivnit vztah žáků k přírodě a životnímu prostředí a hlavně poskytnou dětem pobyt na čerstvém vzduchu. Dílčí cíle byly zaměřeny na: -dozvědět se více informací o lese, jeho funkci a využití z hlediska člověka -umožnit poznávat komplexnost vztahu mezi člověkem a ŽP a seznámit se s principy trvale udržitelného rozvoje -uvědomit si význam dřeva a lesa pro lidskou práci -prohloubit pozitivní emoční vztah k životnímu prostředí -prohloubit estetické vnímání a cítění s přírodninami -rozvíjet osobnost žáka,jak po stránce racionální, tak emocionální i volně aktivní -vést žáka k aktivní účasti na řešení problému životního prostředí na místní a regionální úrovni -učit žáky komunikovat, vyjadřovat vlastní názory a zdůvodňovat je -naučit se orientovat v lese, poznávat stromy, rostliny, zvířata Můžeme konstatovat, že tyto dílčí cíle byly v rámci ozdravného pobytu splněny. Děti pracovaly na pracovních listech, vytvářely výrobky z přírodnin, zpracovávaly myšlenkové mapy a projekty. Veškeré své výrobky a práce si žáci zakládali do složek a poté do svých portfólií. V rámci ozdravného pobytu byla zajištěna exkurze na místní pile, kde se žáci seznámili se zpracováním dřeva a výrobky z něj. Prohlédli si zařízení pily a řezání dřeva na hranoly, desky ap... Místní řezbář pán Leszek Sikora /

21 dětem vyprávěl o různých druzích dřeva a jejich využití ke komerčním účelům. Názorně předvedl práci s dřevem a také ukázku vyřezávání žirafy z lipového dřeva, která všechny velice zaujala. Dále se uskutečnila prohlídka s výkladem, pralesa Mionší, kterou nás provázel pracovník CHKO Beskydy pan František Šulgan, který také dětem přednášel o fauně a floře Beskyd, promítl dětem film o šelmách vyskytujících se v Beskydech. Prohlídka i přednášky byly velice zajímavé, děti se zde seznámily přímo v terénu s rostlinami a živočichy zde žijícími,také s jejich ochranou.osvojily si základní slovní zásobu tematických okruhů-příroda,životní prostředí, les, zvířata a rostliny.můžeme konstatovat, že dokáží určit a pojmenovat stromy, zvířata a rostliny nacházející se v oblasti Beskyd. Získaly základní poznatky o různých druzích stromů, zvířat, rostlin. Na základě výše uvedených akcí si žáci prohloubili své znalosti nejen teoreticky, ale hlavně prakticky. Na ozdravném pobytu došlo k blízkému kontaktu žáka nejen s přírodou, ale také žáka a učitele a také mezi žáky samotnými. Výchovní pracovníci se zaměřili na morálku žáků,poznávání žáků v mimoškolním prostředí, dodržování režimu školy a dne. Dále byla sledována adaptace žáků na nové prostředí.žáci trávili denně 10 hodin na čerstvém vzduchu. S prostředím velice dobře sžili. Lokalita umístění objektu je v lehce přístupném místě a v malebném prostředí Beskyd. V blízkosti chatek a pensionu se nachází několik hřišť pro sportovní vyžití dětí. Na základě výše uvedených skutečností lze říci, že výchovně vzdělávací cíle a plány EVVO zúčastněných ročníků byly splněny. Dětem i výchovným pracovníkům se v tomto prostředí líbilo. Školy v přírodě- ozdravné pobyty mají stále své místo i v ŠVP. Žáci se zde naučí mnoho nových věcí, získají nové poznatky nejen teoretické, ale hlavně praktické. Také vztah žáka a učitele se prohloubí, poznávají se v jiných netradičních situacích a tak se jejich vztah prohlubuje. Zpracovala: Mgr. Alena Cieslová

22 3. ZÁKLADNÍ ŠKOLA MAJAKOVSKÉHO Německé okénko A. Kvíz 1. Jak se nazývá hlavní město Německa? a) Vídeň b) Berlín c) Bern 2. Jaké je jméno německého prezidenta? a) Christian Wulff b) Václav Klaus c) Tarja Halonen 3. Které z těchto jídel nenajdeme v Rakousku? a) Kaiserschmarren b) Tafelspitz c) Fondue 4. Německy FRANCIE se řekne? a) Österreich b) Deutschland c) Frankreich 5. V které zemi najdeme dobrůtku Mozartovy koule? a) v Německu b) v Rakousku c) ve Francii 6. Nejvyšší hora Německa je: a) Zugspitze b) Breiteberg c) Papststein 7. Jaké barvy najdeme na Německé vlajce? a) černá, červená, žlutá b) červená, bílá, černá c) modrá, bílá, červená

23 8. Jaká měna je v Rakousku? a) Franky b) Eura c) Libry 9. Který slavný hudební skladatel se narodil v Rakousku? a) L. N. Clérambault b) B.Smetana c) W.A.Mozart 10. Nejvýznamnější německá řeka se jmenuje: a) Rýn b) Elbe c) Mohan Veronika Blaniková, 9.A B. Křížovka 1. kamarád 2. dědeček 3. babička 4. vdova 5. rodiče 6. sestřenice 7. teta Vendula Pawlitová, 9.A

24 C. Doplňovačka 1. die Schu_tas_he 2. das He_t 3. das Lin l 4. der Zir_el 5. der Radie_gu_mi 6. das Voka_el_e_t Barbora Majewská, 9.A D. Přesmyčka 1. ads ucbh 2. dei ftale 3. ied rehesc 4. dre camswmh 5. erd lülfer 6. edi riedke Barbora Majewská, 9.A E. Křížovka pět fialová hnědá stříbrná bílá zelená Lucie Wachtarczyková, 9.A

25 F. Osmisměrka S D R E I ß I G F E E H F Ü N F S N Ü L C U Z N N V E E N F H N W U E I C U F S S D E L U E H N Z I S E I L N R T Z I E E R A C H T Z E G B I T D R E I E H Z Z N Z W Ö L F H N E E S S I E B E N V H H N E U N Z E H N N N Adéla Trávníčková, 9.A Správné řešení naleznete v příštím čísle časopisu.

26 Beseda o antisemitismu a holocaustu V rámci multikulturní výchovy jsme na naši školu pozvali pana inženýra Norberta Pěkníka, což je lektor specializovaný právě na tuto problematiku (certifikován ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea s akreditací MŠMT). Beseda byla určena žákům třídy 9.A, kteří na podzim navštívili vyhlazovací tábor Osvětim a kteří učivo o holocaustu probírali v hodinách dějepisu. Přednášku vedl pan lektor velmi poutavým a zajímavým způsobem, navíc měl připravenou velice zajímavou prezentaci. Větší část besedy věnoval příčinám holocaustu, rozebral podrobně kořeny nenávisti vůči Židům v průběhu minulých dvou tisíc let, výborně vysvětlil žákům termíny jako ghetto, antisemitismus, předsudek, hilsneriáda, konečné řešení židovské otázky. Druhá část besedy pak byla zaměřena na problematiku vyhlazovacích táborů Osvětim, Treblinka, Sobibor, Majdanek Pan lektor žákům přiblížil příběhy konkrétních vězňů a zmínil se i o osudech některých dozorců z vyhlazovacích táborů. Závěr besedy byl věnován nebezpečí šíření rasistických a xenofobních nálad v dnešním světě, kterým je nutné včas čelit. Žáci s panem lektorem živě diskutovali, zamýšleli se nad různými událostmi a celkově na ně tato beseda velmi zapůsobila. Rovněž pan lektor byl velmi spokojen a pochvalně se vyjadřoval o vzorném chování i vědomostech našich deváťáků. Navíc jeden z aktivně diskutujících žáků získal od pana lektora malou pozornost - nerost z oblasti Mrtvého moře. V budoucnu zamýšlíme objednat do školy fotografickou výstavu o osudech židovských dětí za druhé světové války. Mgr. Aleš Homan,Ph.D.

27 1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA BOROVSKÉHO Hodnocení poznávacího zájezdu do jižní Anglie Hastings Tohoto zájezdu se zúčastnili výherci olympiád z dvanácti základních škol v Karviné, tři vyučující (Mgr. Dorota Machowská, Mgr. Lucie Kalafutová a Mgr. Šárka Mléčková). Dále nás po celou cestu doprovázela průvodkyně ze Student Agency, Radka Dalová, která se postarala o hladký průběh všech fakultativních výjezdů a čtyři řidiči, kteří se během cesty pravidelně střídali. Rády bychom ocenily především profesionalitu, organizovanost a preciznost Student Agency, která již před odjezdem průběžně všechny informovala i o těch nejmenších podrobnostech celé spolupráce. Vyslovujeme též osobní ocenění práce naší průvodkyně, která se nám snažila vždy vyjít vstříc, snažila se předcházet, předvídat a efektivně řešit veškeré možné problémy, které by mohly znepříjemnit cestu. Když jsme už u toho chválení, nezapomínáme ani na představitele našeho města, bez nichž by se zájezd nekonal! V neposlední řadě musíme vyzdvihnout vzorné chování všech čtyřiceti žáků, kteří dokázali, že si tuto odměnu zasloužili. Ale přejděme k programu! Naplánovat poznávací výjezd není snadné. Pokud by se člověk chtěl podívat na vše, musel by v jižní Anglii strávit o mnoho déle, než my. Přesto si myslíme, že jsme viděli kus typické Anglie. Cesta do Anglie se započala v sobotu a trvala necelý den. Obešla se naštěstí bez problémů a trajekt nás rovněž bezpečně přeplavil přes La Manche. Neděle se pak nesla v historickém duchu, protože jsme navštívili hned dva hrady, jeden v Doveru a druhý už v Hastings. Zajímavou shledáváme i prohlídku Jeskyní Pašeráků (Smugglers Caves). Po nichž jsme už byli rozváženi ke svým hostitelským rodinám. Pondělní dopoledne jsme strávili v pirátském městečku Rye, kde jsme ochutnaly Cream tea a prošly se okolo typických anglických domů. Daleko více jsme si všichni ale užili Leeds, kde se příjemně vyčasilo a my si tak mohli užít prosluněných zahrad, bludiště a hradu. V úterý jsme si udělali piknik u hradu Bodiam, zavítali do městečka Battle, kde jsme viděli poutavou rekonstrukci bitvy o Anglii. Později jsme ještě navštívili muzeum Yesterday s World a odpoledne procvičili jazykovou zkušenost žáků v jazykové škole v Hastings. Středa a pátek byl věnován celodennímu výletu do Londýna. Navštívili jsme mnoho významných staveb a památek. Myslím, že přestože časová dotace pro Londýn byla tak omezena, podařilo se vymyslet smysluplný program prohlídek. Ve čtvrtek jsme se prošli po křídových útesech Seven Sisters, které nám částečně znepřístupnilo natáčení dalšího dílu seriálu Top Gear. Přesto jsme si tam užili nádherné dopoledne. Odpoledne nám zpříjemnil výlet do Brightonu, kde jsme si krom Royal Pavilionu užili i nakupování. Po všem tom cestování jsme byli rádi, že si můžeme sednout do autobusu a nechat se odvézt zpět domů. Tak jsme se všichni v pořádku dostali ke svým rodinám. Mgr. Dorota Machowská, Mgr. Lucie Kalafutová a Mgr. Šárka Mléčková

28 VÝJEZD DO BERLÍNA ( ) Všechno to začalo v 8:00 u univerzity v Karviné. Auta plná kufrů a tašek a my jsme pod deštníky s rodiči čekali, až budeme moct nastoupit do autobusu a vydat se na dvanáctihodinovou cestu do Berlína. Proběhly poslední pusy na rozloučenou a mohli jsme vyjet. V Brně jsme nabrali paní průvodkyni, čekali v koloně, ale po chvíli jsme už jeli plynule a cesta ubíhala celkem rychle. Když jsme po náročném dni stráveném v autobuse viděli části města Berlína, ulevilo se nám. Rodiny, které na nás už netrpělivě čekaly, vyhlížely, které děti u nich budou trávit pár dní a nocí. Naše první noc v rodině proběhla bez problémů a neminula nás ani chutná večeře. Druhý den jsme navštívili Říšský sněm. Nejprve jsme podstoupili prohlídku sněmu zevnitř. Mohli jsme vidět zasedací místnosti, hlasovací síně a pak jsme se přesunuli do kopule, která je celá prosklená a je v ní točená spirála, po které se může chodit. Úplně nahoře je krásný výhled na Berlín. Po prohlídce jsme navštívili Berlínský holocaust na počest padlých židů za 2. světové války. Poté jsme se vydali na Alexanderplatz, kde jsme mohli zhlédnout vysokou televizní věž Fernsehturm. Zastavili jsme se u slunečních hodin, kde jsme měli krátký rozchod, a pak se vydali po uličkách Berlína. Den uběhl rychle, ale byli jsme unaveni, takže jsme se už těšili na vydatnou večeři v rodinách a na chvíli odpočinku. Třetí den jsme se zase vydali prozkoumat něco jiného. Tentokrát jsme se zaměřili na rok 1961, kdy byla přes jedinou noc postavena Berlínská zeď. Vyrazili jsme tedy na místo bývalého hraničního přechodu mezi tehdejší západní a východní částí Berlína, do muzea na Checkpoint Charlie, kde jsme se mohli o tomhle tématu dozvědět mnoho zajímavostí. Zhlédli jsme několik fotografií, dokonce filmových ukázek k tématu života během existence Berlínské zdi. Poté jsme pokračovali do Arkád, což je velice krásné obchodní centrum, ve kterém jsme mohli nakoupit mnoho zajímavých dárečků pro naše příbuzné a známé. A protože bylo pondělí, neminula nás ani německá škola. V autobuse jsme byli rozděleni do skupinek, ve kterých jsme trávili školní čas. Škola byla docela zábavná, absolvovali jsme soutěže a mnoho jsme se toho také naučili. Rychle to uteklo, než jsme se nadáli, seděli jsme v autobuse na cestě za našimi rodinami, kde jsme se opět výborně najedli a nabrali mnoho sil do dalšího dne. Čtvrtý den bylo jako předchozí den obrovské vedro, proto jsme všichni vyrazili v lehkém a pohodlném oblečení. I přesto jsme se moc těšili na to, co nás dneska čeká. Vydali jsme se do Postupimi. Cesta trvala necelé 2 hodiny. Když jsme tam dorazili, prošli jsme se po ruské čtvrti Alexandrowce, kde bylo mnoho krásných dřevěných domečků. Pak jsme vyrazili na Cecilienhof, což je místo, kde byla podepsána Postupimská dohoda, a hned poté na nádherný zámek Sanssouci, kde jsme si prošli nádherné francouzské zahrady a také zhlédli zámek uvnitř. Potom už jsme autobusem vyrazili na nějaké ty nákupy. Celý den se vydařil a moc se nám líbil. Ve středu 1.6. byl den dětí. Rodina nám přichystala malé překvapení ke snídani a i přes nepřízeň počasí oproti jiným dnům jsme se vydali na meeting point, kde na nás jako každé ráno čekal žlutý autobus. Dopoledne patřilo prohlídce zahrad a zámku Charlottenburg. Poté jsme se vydali do obchodního centra Europa center, ve kterém proběhly poslední nákupy. Poblíž obchodního domu je evangelický kostel a kaple. Jen pro zajímavost Berlíňané nazývají tento kostel rtěnkou a kapli

29 pudřenkou. Den jsme zakončili prohlídkou olympijského stadionu, který se líbil opravdu všem. Nejen, že jsme si prošli stadion křížem krážem, přes šatny až po konferenční místnosti, ale mohli jsme si sednout i do VIP křesel, ve kterých seděla např. Angela Merkelová. Večer, po příchodu do rodin, jsme začali balit kufry. Ve čtvrtek ráno jsme snědli poslední snídani a šli na zastávku. Rodina se s námi rozloučila a my jsme se vydali na cestu domů. Po cestě nám pouštěli různé filmy, no a ani jsme se nenadáli a už kolem osmé hodiny večerní na nás čekali rodiče na univerzitním náměstí v Karviné a my jsme se rozprchli domů vyprávět všechny naše krásné zážitky z Berlína a okolí. Michaela Andrisová, Nela Letochová, Jana Šturcová ZŠ Borovského Děkujeme za pozornost a těšíme se na Vás u dalšího čísla časopisu. Na shledanou, goodbye, auf Wiedersehen Vaše redakce

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Stručný popis jazykového kurzu:

Stručný popis jazykového kurzu: Zpráva z jazykově-vzdělávacího pobytu (Šablona č. 4 Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt pro žáky) Základní informace o projektu Číslo Prioritní osy: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.1 Příjemce:

Více

POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015

POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015 POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015 1. den (27.10.2015) Během cesty do Berlína jsme navštívili Drážďany. Nejdříve jsme si prohlédli namalované panorama

Více

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Vážení rodiče, Nabízíme Vašim dětem cestování za poznáním a zdokonalením jazykových znalostí do Anglie. Jedná se o 6-denní zájezd

Více

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!!

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Velká Británie - Londýn již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Budovy Parlamentu s věží Big Ben, Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Tower of London, Tower Bridge, Katedrála Sv. Pavla,

Více

Zájezd do Anglie ( 26.5. 2014 30.5. 2014) V ranních hodinách ( cca. v 5 hodin ) jsme vyrazili do vytoužené Anglie. Ještě jsme se zastavili v Praze na

Zájezd do Anglie ( 26.5. 2014 30.5. 2014) V ranních hodinách ( cca. v 5 hodin ) jsme vyrazili do vytoužené Anglie. Ještě jsme se zastavili v Praze na Zájezd do Anglie ( 26.5. 2014 30.5. 2014) V ranních hodinách ( cca. v 5 hodin ) jsme vyrazili do vytoužené Anglie. Ještě jsme se zastavili v Praze na Zličíně pro naši paní průvodkyni. Všichni jsme se moc

Více

Průběžná / závěrečná zpráva o projektu

Průběžná / závěrečná zpráva o projektu Průběžná / závěrečná zpráva o projektu Číslo projektu.15031362 Pořadí zprávy 1 Název projektu: Co trápí svět Název předkladatele: Základní škola Karviná, U Lesa 713, Karviná -Ráj Zpracoval: Mgr. Alena

Více

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Skupina 43 studentů se v termínu 16. 22.6.2019 vydala do Velké Británie, shlédnout nejen hlavní město Londýn, ale zejména krásy hrabství Cornwall. Jak je vidno

Více

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně.

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně. Jazykový pobyt v Anglii Vybraní žáci 2. stupně naší školy spolu s žáky ZŠ Horní Suchá se ve dnech 15.11. 20.11.2015 zúčastnili jazykového pobytu v Anglii. Celkem se jednalo o 40 žáků a 4 pedagogy (Mgr.

Více

Jazykový Poznávací zájezd. Londýn a Windsor

Jazykový Poznávací zájezd. Londýn a Windsor Jazykový Poznávací zájezd Londýn a Windsor Obsah Představení společnosti Naše filosofie Výuka jazyků úvod Výuka jazyků na Maltě Návrh programu Ceny a ubytování Kontakt Představení společnosti O nás CK

Více

Pak jsme si přeřídili čas o hodinu zpět, řidiči se zařadili do levého pruhu a po dálnici jsme vyrazili směrem na Londýn. První den jsme nachodili

Pak jsme si přeřídili čas o hodinu zpět, řidiči se zařadili do levého pruhu a po dálnici jsme vyrazili směrem na Londýn. První den jsme nachodili ANGLIE 2019 16.června se sedmnáct studentů obchodní akademie vydalo za poznáním za Lamanšský průliv. Na programu cesty bylo poznat nejen hlavní město Spojeného království, ale také místa mimo Londýn. Po

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

To nejlepší z Anglie. 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie.

To nejlepší z Anglie. 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie. To nejlepší z Anglie Termín: 23. 4. - 29. 4. 2016 Program: 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie. 2 den:. Celodenní návštěva hlavního města EU Bruselu. Dopoledne

Více

Jazykový Poznávací zájezd. Pobřeží jižní Anglie a Londýn

Jazykový Poznávací zájezd. Pobřeží jižní Anglie a Londýn Jazykový Poznávací zájezd Pobřeží jižní Anglie a Londýn Obsah Představení společnosti Naše filosofie Výuka jazyků úvod Výuka jazyků na Maltě Návrh programu Ceny a ubytování Kontakt Představení společnosti

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Zajištění 1 zahraničního jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky zaměřeného na němčinu

Zajištění 1 zahraničního jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky zaměřeného na němčinu Zadavatel: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno, Lerchova 63, 602 00 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/56.1777 Název projektu: Kniha a jazyk Název veřejné zakázky:

Více

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 V neděli 30. listopadu jsme dorazili společně se studenty z holičské střední školy do rakouského Gänserndorfu. Zde už na nás čekali rodiče z hostitelských rodin, kteří

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 1 Výzvy k podání nabídek ZADÁVACÍ DOKUMENTACE 1. Podmínky a požadavky na zpracování nabídky 1. 1 Předmětem zakázky je dodávka: zajištění čtyř pobytů pro žáky v Anglii, přesná specifikace je

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA HORNÍ STROPNICE Horní Stropnice 214, PSČ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA HORNÍ STROPNICE Horní Stropnice 214, PSČ Specifikace požadavků výzvy Zajištění intenzivního jazykového kurzu v zahraničí pro učitele a jazykově vzdělávacích pobytů pro žáky. a) Intenzivní jazykový kurz pro učitele v zahraničí Krátkodobý intenzivní

Více

JAZYKOVĚ-POZNÁVACÍ POBYT FRANCIE, ANGLIE

JAZYKOVĚ-POZNÁVACÍ POBYT FRANCIE, ANGLIE JAZYKOVĚ-POZNÁVACÍ POBYT FRANCIE, ANGLIE Termín:21. 11. 28. 11. 2015 1. den odjezd z ČR přes Německo a Belgii do Paříže. 2. den v ranních hodinách příjezd do PAŘÍŽE: návštěva Eiffelovy věže, pěší prohlídka

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky pro část A

Specifikace předmětu veřejné zakázky pro část A Příloha č. 1 na veřejnou zakázku malého rozsahu na služby s názvem Zajištění zahraničního jazykového kurzu pro učitele a jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky ZŠ Povážská Strakonice Specifikace předmětu

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

Smajlík. V tomto díle najdete: Zahájení školního roku... 2. Přespolní běh 2. Sběr papíru... 3. Evropský den jazyků 4. Draví ptáci..

Smajlík. V tomto díle najdete: Zahájení školního roku... 2. Přespolní běh 2. Sběr papíru... 3. Evropský den jazyků 4. Draví ptáci.. 36. vydání Smajlík září říjen 2015 Slovo šéfredaktora: Jsme zpět po dvouměsíčních prázdninách, v novém školním roce 2015/2016, s novými prvňáčky a novou redakcí našeho časopisu Smajlík. V prvních dvou

Více

Zájezd do Anglie Sepsal Lukáš Dubnický,2.C

Zájezd do Anglie Sepsal Lukáš Dubnický,2.C 14.5. sobota Zájezd do Anglie Sepsal Lukáš Dubnický,2.C Odjezd od gymnázia proběhl přibližně ve 13:30. Seznámili jsme se s naší průvodkyní Šárkou. Po cca 4 hodinách cesty jsme dosáhli hraničního přechodu

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Příloha č. 1 k výzvě k podání nabídek na zakázku malého rozsahu

Příloha č. 1 k výzvě k podání nabídek na zakázku malého rozsahu Příloha č. 1 k výzvě k podání nabídek na zakázku malého rozsahu Komplexní dodávka zahraničního jazykově vzdělávacího pobytu pro žáky - jazykový kurz ve Velké Británii a vzdělávací pobyt pro žáky Základní

Více

Hurá do Anglie HURÁ DO ANGLIE. aneb vzděláváme se prakticky. Zahraniční exkurze jako prostředek výchovně vzdělávacího procesu

Hurá do Anglie HURÁ DO ANGLIE. aneb vzděláváme se prakticky. Zahraniční exkurze jako prostředek výchovně vzdělávacího procesu HURÁ DO ANGLIE aneb vzděláváme se prakticky Zahraniční exkurze jako prostředek výchovně vzdělávacího procesu Vhodně zabezpečená zahraniční exkurze cíleně rozvíjí teoretické i praktické znalosti a dovednosti

Více

Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů

Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů Brožíkova síň Staroměstské radnice v Praze patřila první prosincový čtvrtek dětským hrdinům,

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek pro zakázku malého rozsahu na dodávky zadanou v souladu s příručkou pro žadatele a příjemce výzvy č. 56 z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Nejedná se o zadávací

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 1 Výzvy k podání nabídek 1. Podmínky a požadavky na zpracování nabídky Předmětem zakázky jsou služby: ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zajištění zahraničního jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky v zahraničí

Více

Specifikace předmětu zakázky

Specifikace předmětu zakázky Zadavatel: Waldorfská škola Příbram - mateřská škola, základní škola a střední škola,hornická 327, 261 01, Příbram II Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/56.2604 Název projektu: Zlepšení jazykových

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Anglie a Irsko. Program: Tentokrát se vydáme poznávat krásy Anglie a Irska. Termín: , cena: Kč. Londýn, Tower bridge

Anglie a Irsko. Program: Tentokrát se vydáme poznávat krásy Anglie a Irska. Termín: , cena: Kč. Londýn, Tower bridge Anglie a Irsko Tentokrát se vydáme poznávat krásy Anglie a Irska. Termín: 25.5. 8.6.2019, cena: 52000 Kč. Londýn, Tower bridge Program: 25.5.: Odlet z Prahy do Londýna, odbavení a vyzvednutí auta, přejezd

Více

Anglo-Continental Bournemouth, UK. Angličtina pro děti a mládež English for Young Learners English for Teenagers

Anglo-Continental Bournemouth, UK. Angličtina pro děti a mládež English for Young Learners English for Teenagers Anglo-Continental Bournemouth, UK Angličtina pro děti a mládež English for Young Learners English for Teenagers Informace o škole Anglo-Continental School of English je instituce založená v roce 1950 s

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142)

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) Be SUstainable to SUstain the WORLD ŠVÉDSKO 11. 11. - 17. 11. 2013 ÚČASTNÍCI ZA GYMNÁZIUM KADAŇ Vyučující Mgr. Darina Kováčová (vedoucí exkurze)

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž. PIKNIK Září a říjen 2017 Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát Strana 4 Kutná Hora Strana 5 Drakiáda Strana 6 a 7 Rozhovory Strana 9 Soutěž 7 /PAGE/ Patronát zahájen Drakiáda Rozhovory Již tradičně jsme

Více

ZPRÁVA ZE ZAHRANIČNÍ CESTY

ZPRÁVA ZE ZAHRANIČNÍ CESTY ZPRÁVA ZE ZAHRANIČNÍ CESTY TERMÍN: 13. 9. 2010 15. 9. 2010 MÍSTO: Londýn, Velká Británie CÍL CESTY: Setkání se zástupci TUC (Trades Union Congress) TÉMA: Kolektivní vyjednávání na regionální úrovni, regionální

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme!

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme! Květen 2007 Turnaj v sudoku Dne 3. května se konal na Základní škole U Vršovického nádraží turnaj v sudoku. Účastnili se ho žáci 2.stupně ze tří základních škol. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle

Více

2. číslo 2015/2016. Kateřina Slavíková Natálie Štěpánková

2. číslo 2015/2016. Kateřina Slavíková Natálie Štěpánková 2. číslo 2015/2016 Redakční rada: Tereza Schwanová Anna Kvěchová Kateřina Slavíková Natálie Štěpánková Ondřej Hrabačka Přispěvatelé: Josef Slabý Kristýna Jestřábová Mgr. Lenka Beranová Milí čtenáři, po

Více

Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyty pro žáky. Smlouva o zajištění pobytů, kurzů, ubytování, stravování a dopravy žáků a učitelů

Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyty pro žáky. Smlouva o zajištění pobytů, kurzů, ubytování, stravování a dopravy žáků a učitelů Závazné obchodní podmínky na veřejnou zakázku s názvem Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyty pro žáky Smlouva o zajištění pobytů, kurzů, ubytování, stravování a dopravy žáků a učitelů I. Smluvní strany

Více

Realizace projektu SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU ROK 2018

Realizace projektu SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU ROK 2018 Realizace projektu SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU ROK 2018 V dotačním programu Podpora prevence kriminality ve městě Krnov, v dotačním titulu SK/PK1 Podpora zážitkových aktivit pro děti a mládež ohrožené delikvencí

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Druhý ročník se opět povedl

Druhý ročník se opět povedl Druhý ročník se opět povedl Zprávy z naší školy www.facebook.cz číslo 6 květen-červen 2015 Bylo to podruhé, a opět nezapomeneutelné! Přišlo také víc lidí než vloni. Sportovní odpoledne, na jehož konci

Více

SMLOUVA O ZÁJEZDU uzavřená ve smyslu zákona č. 89/2012 Sb.

SMLOUVA O ZÁJEZDU uzavřená ve smyslu zákona č. 89/2012 Sb. SMLOUVA O ZÁJEZDU uzavřená ve smyslu zákona č. 89/2012 Sb. Smluvní strany: Dodavatel: CK Barbora Dokoupilová, Nový Poddvorov 105, Hodonín-Nový Poddvorov 696 16 IČ: 757 47 472, DIČ: CZ8154204421 Jednající:

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

VYKŘIČNÍK. R očník : X V I ČA SO PIS Z Š Čáslav - náměstí ŠK OL N Í R O K : 2012/2013 Číslo: 1. Rada žáků

VYKŘIČNÍK. R očník : X V I ČA SO PIS Z Š Čáslav - náměstí ŠK OL N Í R O K : 2012/2013 Číslo: 1. Rada žáků VYKŘIČNÍK R očník : X V I ČA SO PIS Z Š Čáslav - náměstí ŠK OL N Í R O K : 2012/2013 Číslo: 1 Rada žáků TŘÍDA ZÁSTUPCE TŘÍDY ZÁSTUPCE TŘÍDY 4.A Filip Bednář Eliška Píšková 4.B Jakub Koudelka 5.A Kateřina

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic

Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic Můj projekt na téma holocaustu nastartovala uskutečněná výstava Zmizelí sousedé, kterou jsem zorganizovala na přelomu měsíce února a března roku 2011 na naší

Více

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Cestopis: A. M. Bera Moje cesta začala v Praze. Do Londýna jsem jel autem (obr. 1). Cesta trvala 18 hodin. Když jsem dorazil, nebyl to přímo Londýn. Bydlel jsem ve

Více

Specifikace předmětu zakázky

Specifikace předmětu zakázky Zadavatel: Obchodní akademie, Český Těšín, Sokola Tůmy 12, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/56.0754 Název projektu: Za jazyky do světa Název veřejné zakázky: Výzva k podání

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková STUDIJNÍ POBYT Místo: Richard Language College Bournemouth Jméno: Šárka Kurková Spolupráce před výjezdem Aby se uskutečnila tato cesta, byla potřeba spolupráce řady lidí. Organizační tým, poskytl dostatečný

Více

VÝLET DO BŘEZOVÉ SVATÝ LINHART

VÝLET DO BŘEZOVÉ SVATÝ LINHART VÝLET DO BŘEZOVÉ SVATÝ LINHART Dne 18.5. se třída Broučků společně s paní učitelkami, zúčastnila výletu do zastávky Karlovy Vary Březová, kam jsme dojeli vláčkem a poté jsme se vydali na Svatý Linhart.

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Krásná Anglie ( )

Krásná Anglie ( ) Krásná Anglie (11. 6. 16. 6. 2017) V polovině června se uskutečnil plánovaný zájezd žáků nižšího gymnázia do Londýna a jižní Anglie s CK Royal. Program byl pečlivě sestaven tak, abychom prostřídali ruch

Více

HEJnoviny. krásný podzim a veselé Vánoce. Redakce Hejnovin. přeje všem učitelům, žákům a přátelům školy. Volné pokračování časopisu PUZZLE podzim 2015

HEJnoviny. krásný podzim a veselé Vánoce. Redakce Hejnovin. přeje všem učitelům, žákům a přátelům školy. Volné pokračování časopisu PUZZLE podzim 2015 Volné pokračování časopisu PUZZLE podzim 2015 HEJnoviny ZŠ V.HEJNY ČERVENÝ KOSTELEC VYCHÁZÍ 20. listopadu 2015 Redakce Hejnovin přeje všem učitelům, žákům a přátelům školy krásný podzim a veselé Vánoce

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Termizo Strana 3 Dějiny židů. Strana 4 Exkurze 8. A Strana 6 Rozhovor Strana 7 LEGO. Strana 8 Zimí DIY. 8.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Termizo Strana 3 Dějiny židů. Strana 4 Exkurze 8. A Strana 6 Rozhovor Strana 7 LEGO. Strana 8 Zimí DIY. 8. PIKNIK Listopad 2017 Strana 2 Termizo Strana 3 Dějiny židů Strana 4 Exkurze 8. A Strana 6 Rozhovor Strana 7 LEGO Strana 8 Zimí DIY 7 /PAGE/ Dějiny židů v Liberci 8. A na hřbitově DIY V pondělí 13. listopadu

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na Filmový večer CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D 45 Kč/osoba/1 film Občerstvení: Domácí beskydské placky,

Více

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Druhé letošní setkání v rámci projektu Comenius se konalo ve španělském Molins de Rei, malém městečku nedaleko Barcelony. 2. března, v pondělí ráno jsme se všichni

Více

Středisko výcviku vodicích psů

Středisko výcviku vodicích psů Středisko výcviku vodicích psů Ve čtvrtek 7. října 2010 jsme navštívili Středisko výcviku vodicích psů v Jinonicích. Tento den je Dnem nevidomých a slabozrakých, proto ve středisku probíhal den otevřených

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen 2018 www.zssv.cz Výstava fotografií V pasáži Lucerna je malá výstavní plocha, na které bývají vystaveny práce s aktuálními tématy. Protože

Více

Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012

Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012 Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012 Cíl projektu Jazykové vědomosti jsou důležitou investicí do budoucnosti dítěte, které hrají velkou roli nejen při

Více

CESTA ZA SALERSY. První cesta vedla na Moravu do Veletin k p.v.orlovskému. Čekaly jsme na něj v parčíku moc hezké vesničky.

CESTA ZA SALERSY. První cesta vedla na Moravu do Veletin k p.v.orlovskému. Čekaly jsme na něj v parčíku moc hezké vesničky. CESTA ZA SALERSY Naše cesta začala v Jižních Čechách po půli srpna. Cestou se Seat Ateca s nezaměnitelným označením na boku. Pod žlutou vlajkou Salers se posádka postupně doplňovala. Vepředu naše šéfová

Více

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom Ekologické aktivity, exkurze, praxe 2. 9. Prima až 4. ročník program Ornity Desatero sov 8. 10. Exkurze do Botanické zahrady, septima - Ing. Mgr. H. Kadlecová 9. 10. Porada k projektu ENERSOL 2015 - RNDr.

Více

Dáda Terka Aneta: Nikola

Dáda Terka Aneta: Nikola LONDÝN 2011 Před čtyřmi lety jsme poprvé s pár (šesti) žáky navštívili hlavní město Anglie Londýn. Letos se však výprava rozrostla až na 23 žáků naší školy a 7 žáků školy v Osvětimanech. Pod dozorem paní

Více

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově.

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově. Zápis Občanské sdružení Místní akční skupiny Krušné hory západ v rámci národního projektu spolupráce Kraj živých vod II. (reg.č.12/015/4210a/341/000004) spolufinancovaného v rámci Programu rozvoje venkova,

Více

Exkurze do Švýcarska

Exkurze do Švýcarska Exkurze do Švýcarska Daniela Javůrková, 6. A Ve dnech 22. až 27. 10. 2018 se uskutečnila vzdělávací exkurze do Švýcarska, které se zúčastnili studenti převážně ze tříd 6. A a 2. C. Krátce po protančené

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 1 Výzvy k podání nabídek ZADÁVACÍ DOKUMENTACE 1. Podmínky a požadavky na zpracování nabídky 1.1. Předmětem zakázky je dodávka pěti kurzů pro učitele v zahraničí (Německo a Malta) a pobytů pro

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí NORSKÝ DENÍK 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí Tímto dnem pro nás začala výprava za dobrodružstvím do Norska. Nad ránem jsme se v letištní hale spojili se zbývajícími účastníky projektu z Břeclavi a po odbavení

Více

Comenius setkání říjen 2013

Comenius setkání říjen 2013 Comenius setkání říjen 2013 V týdnu od 14. do 18. října 2013 hostila naše základní škola celkem 36 zahraničních účastníků projektu Comenius. Jednalo se o 7 návštěvníků z Francie v čele s koordinátorkou

Více

Memento. Jaké byly vaše dojmy?

Memento. Jaké byly vaše dojmy? Memento 8. dubna proběhl projekt Závislosti (především o drogách) pro 9. třídu. Během odpoledního vyučování pak dramatizace románu Radka Johna Memento. Memento je román o narkomanech.posluchač se v něm

Více

Týdenní zábavná dovolená v Riccione

Týdenní zábavná dovolená v Riccione Týdenní zábavná dovolená v Riccione Termín cesty: 28.8 4.9 2015 Počet osob: nabídka od 8 osob Doprava: letecky Highlights: 7-denní pobyt ve vyhlášeném letovisku - Riccione Gay pláž Osobní gay průvodce

Více

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 (Šablona č. 3 Stínování (shadowing) pro pedagogy cizích jazyků, matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí) Účastnici stáže:

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

JIHLAVA přistavení autokaru v 10.40 h OD Billa parkoviště ul. Legionářů Odjezd z Jihlavy 11.00 h /parkoviště u OD Billa, ul.

JIHLAVA přistavení autokaru v 10.40 h OD Billa parkoviště ul. Legionářů Odjezd z Jihlavy 11.00 h /parkoviště u OD Billa, ul. RK TOUR, cestovní kancelář, Žižkova 13, Jihlava ANGLIE Předvánoční Londýn a jeho atraktivní atmosféra.. Poznávací zájezd 5 dní Termín zájezdu : 23. 11. 27. 11. 2011 /středa neděle/ Program zájezdu : 1.

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky. Zahraniční jazykově vzdělávací zájezd ZŠ Želiv do Skotska

Specifikace předmětu veřejné zakázky. Zahraniční jazykově vzdělávací zájezd ZŠ Želiv do Skotska Specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č. 4 Zahraniční jazykově vzdělávací zájezd ZŠ Želiv do Skotska Níže jsou uvedeny závazné požadavky zadavatele na předmět plnění. Dodavatel je povinen se těmito

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více