ŘEŠENÍ BEZKONTAKTNÍ VÝUKY V PROJEKTU EVYNA DISTANCE LEARNING SOLUTION OF EVYNA PROJECT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŘEŠENÍ BEZKONTAKTNÍ VÝUKY V PROJEKTU EVYNA DISTANCE LEARNING SOLUTION OF EVYNA PROJECT"

Transkript

1 ŘEŠENÍ BEZKONTAKTNÍ VÝUKY V PROJEKTU EVYNA DISTANCE LEARNING SOLUTION OF EVYNA PROJECT MILAN HOUŠKA, MARTINA BERÁNKOVÁ 1 Abstrakt Cílem článku je prezentovat řešení vzdělávacího procesu v projektu Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené (EVYNA). Vzdělávací proces je plně bezkontaktní, je tedy navržen tak, aby bylo možné úspěšně dokončit kurz bez nutnosti návštěvy kontaktního centra. Pro e-learningové kurzy projektu EVYNA byl použit systém edoceo. K analýze procesů byla využita metodologie Architektura integrovaných informačních systémů (ARIS). Klíčová slova Evropský sociální fond, operační program Rozvoj lidských zdrojů, návrat na trh práce, vysokoškolsky vzdělané ženy, vzdělávací kurzy, vyrovnání rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce Abstract The goal of this article is to present solution of educational process of the project Effective return of university absolvents to labour market after parental leave (EVYNA). Educational process is fully non-contact, so it is suggested to finish courses successfully without any visit of contact center. E-learning courses are in EVYNA project realized in edoceo system. For processes analysis was used methodology Architecture of integrated information systems (ARIS). Key words European Social Fund, Operational Programme Human Resource Development, Return to Labour Market, Women with University Degree of Education, Educational Courses, Balance the Differences between Women and Men in the Labour Market ÚVOD Projekt Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené (EVYNA) je projektem Evropského sociálního fondu, který napomáhá rozvoji zaměstnanosti podporou zaměstnatelnosti, podnikatelského ducha, rovných příležitostí a investicemi do lidských zdrojů. Projekt je zaměřen na odstranění znevýhodnění u žen, které se vrací na trh práce po mateřské nebo rodičovské dovolené. Tyto ženy dosáhly vysokoškolské vzdělání ekonomického směru, ale vinou delší absence v pracovním procesu ztratily částečně svoji kvalifikaci. Jak uvádí Dömeová (1), v okamžiku návratu na pracovní trh mají problémy zvládnout činnosti a práce, které dříve vykonávaly rutinně. V oborech, které se rychle vyvíjejí (např. informační a komunikační technologie) nebo v oborech, které jsou založeny na znalostech aktuálně platných předpisů (právo, účetnictví, daně, apod.) je dočasná ztráta kontaktu s oborem velmi znevýhodňující. 1 Ing. Milan Houška, Ph.D., Ing. Martina Beránková, houska@pef.czu.cz, berankova@pef.czu.cz, Katedra operační a systémové analýzy, PEF ČZU v Praze, Kamýcká 129, Praha, tel.:

2 Při analýze vzdělávacích potřeb cílové skupiny, kterou prováděly Dömeová a Vorlíčková (2), se ukázalo, že bude třeba nabídnout takové řešení vzdělávacího procesu, které minimalizuje počet nutných osobních kontaktů studentek a kontaktních míst. Přitom se ukázalo, jak je náročná koordinace činností jednotlivých partnerů a správná součinnost jejich funkčních míst, aby byl celý vzdělávací proces spolehlivě a správně administrován. Řešení, které bylo aplikováno, je předmětem tohoto článku. CÍL Cílem článku je prezentovat řešení vzdělávacího procesu v projektu EVYNA. Vzdělávací proces je plně bezkontaktní. To znamená, že je navržen tak, aby bylo možné úspěšně dokončit kurz bez nutnosti návštěvy kontaktního centra. K tomu je potřeba správně koncipovat vzdělávací materiály, tj. e-learningové kurzy, a pro správu studia použít profesionální learning management systém (LMS). Pro projekt EVYNA byl použit systém edoceo. Samotný LMS však nestačí. Aby ho bylo možné efektivně využívat, musí být definovány standardní procesy, které probíhají během studia. K analýze procesů byla využita metodologie Architektura integrovaných informačních systémů (ARIS). Zkušenosti s jejím využitím jsou také prezentovány v tomto článku. MATERIÁL A METODY E-learning O e-learningu je možno říci, že je efektivním využíváním informačních technologií ve vzdělávacím procesu. Definice je v této podobě velmi široká a poskytuje možnost představit si e-learning pouze jako elektronickou distribuci studijních materiálů nebo jako výuku podporovanou počítači. Podle Procházky (3) ale v sobě e-learning skrývá větší potenciál. Z hlediska funkčnosti může být e-learning jako vzdělávací proces rozdělen následovně: První funkce je vlastní prezentace a distribuce studijních podkladů, která má za úkol poskytovat studentům informace potřebné pro studium. Studijní materiály je možné rozšiřovat em, prezentací na webových stránkách nebo na různých datových nosičích. Druhou funkci zajišťují nástroje na podporu komunikace, které slouží k interakci mezi studenty, tutory a pedagogy. Jedná se o diskusní fóra, chat, výměnu souborů, video-služby apod. Třetí oblastí jsou nástroje pro administraci kurzů, sledování studentů a jejich výsledků a samozřejmě také hodnocení jejich studijních pokroků. K tomu účelu slouží různé LMS systémy. Výhody e-learningu: Flexibilita Časová přizpůsobivost Snadná modernizace Úspora cestovních výdajů Úspora výdajů na klasické vzdělávání Dostupnost Možnost vzdělávání téměř pro každého Nevýhody e-learningu Velké počáteční náklady na pořízení Závislost na funkčnosti ICT Limity v oblasti zvuku, videa a grafiky Některé znalosti a dovednosti nelze předat formou e-learningu

3 Obtížná motivace lidí pro sebevzdělávání E-learning je moderní výukovou metodou, perspektivní především v oblasti distančního vzdělávání. Studentovi dává možnost využít k procesu učení vzdělávací systém tvořený počítačovou sítí, souborem aplikací a komunikačními kanály. Podle Pavlíčka (4) se tradiční výuka probíhající v přednáškových síních a na cvičeních přesouvá do virtuální reality založené na vyspělých technologiích. S rostoucími funkčními parametry techniky a programového vybavení vstupují do vzdělávání multimediální aplikace přinášející větší názornost. K tvorbě náročných animovaných prezentací je již třeba přizvat odborníka. E-learningové kurzy EVYNA jsou rozděleny do 8 odborných oblastí, které byly vybrány na základě analýzy potřeb cílové skupiny: Informatika Ekonomika Účetnictví a daně Anglický jazyk (se zaměřením na analýzu textu) Organizace a řízení Pracovní právo Komunikace a sebereprezentace Občanská gramotnost (společnost, udržitelný rozvoj) Pro každou z těchto oblastí byl vytvořen kurz v rozsahu cca 1 semestru. Kurz se skládá z kapitol, rozsah každé z nich odpovídá zhruba deseti stranám textu. Součástí každé kapitoly jsou kontrolní otázky. Mají ověřit, že studentka prostudovala a správně pochopila nejdůležitější pasáže dané kapitoly. Kontrolní otázky mají velký význam při ukončení studia. Aby bylo možné úspěšně ukončit kurz, musí studentka správně odpovědět na 100% otázek. Takto přísné kritérium bylo zvoleno, neboť studentka není limitována počtem opakování jednotlivých testů. Cílem je donutit ji, aby si v textech našla odpovědi na to nejdůležitější a nejpotřebnější, co daná kapitola obsahuje. Analýza vzdělávacího procesu EVYNA Jak uvádí Carda a Kunstová (5), při modelování procesů je po stanovení cíle analýzy potřeba navrhnout závaznou metodiku tvorby procesního modelu. To znamená určit, které modely se budou používat a jaké jsou povolené konstrukty (prvky a vazby) v těchto modelech. Pro modelování vzdělávacího procesu EVYNA byly použity následující modely: model tvorby přidané hodnoty, který zachycuje hierarchii procesů a zároveň procesní návaznosti na každé její úrovni tak, aby bylo zřejmé, jakým způsobem přidaná hodnota vzniká, model eepc (extended Event driven Process Chain), neboli rozšířený procesní řetězec řízený událostmi, pomocí kterého je možno každý proces detailně modelovat. Rozšíření spočívá v možnostech používat konstrukty i jiných než procesních pohledů, např. funkční místo z organizačního pohledu, cluster z datového modelu, apod.

4 V modelech byly použity následující prvky: Prvek Zobrazení Popis proces Vzdělávání žen cílové skupiny Posloupnost činností, která přispívá k uspokojení potřeb cílové skupiny událost Elektronická přihláška obdržena Situace, stav, který nastal působením vnitřních nebo vnějších vlivů funkce funkční místo aplikace cluster Kontrola správnosti přihlášky Regionální pracovník e-doceo Přihláška Činnost, reakce na interní událost procesu Funkce reprezentující pracovní pozici v projektovém týmu LMS nebo webový portál projektu EVYNA, podporují výkon dané funkce Balíček dat, který je využíván danou funkcí rozhraní procesů logické operátory Studium V průběhu procesu je možné odkázat se (spustit) jiný proces Pro větvení procesů lze použít logické operátory, zde výhradně operátor výlučné nebo, XOR Podle Řepy (6) lze v metodologii ARIS dále pojmenovávat i vazby. Pro účely této analýzy není nutné vazby pojmenovávat a rozlišovat, neboť modely jsou velice jednoduché. Vazby proto budou chápány jako logické spojnice konstruktů. Orientované vazby označují posloupnost procesů, událostí a funkcí, tj. vlastní průběh procesu, neorientované vazby (např. mezi funkčním místem a funkcí) vztah souvislosti. VÝSLEDKY A DISKUSE Základem pro tvorbu modelu procesů projektu EVYNA je model tvorby přidané hodnoty. Cílem, který tvoří první hierarchickou úroveň modelu, je vzdělávání žen cílové skupiny. Na druhé úrovni je pomocí na sebe navazujících procesů popsáno, jakým způsobem bude výše uvedený cíl naplněn. Model tvorby přidané hodnoty je uveden na následujícím obrázku:

5 Vzdělávání žen cílové skupiny Přihlášení studentky Studium Ukončení studia Obrázek 1: Model tvorby přidané hodnoty Jak je vidět z obrázku 1, podrobně byly modelovány pouze procesy přihlášení studentky a ukončení studia. Proces studium byl do modelu tvorby přidané hodnoty zařazen pouze pro jeho úplnost. Jeho hierarchizace není pro naplnění cíle analýzy nezbytná, neboť studium probíhá individuálně. Problémy, které mohou během studia nastat, jsou řešeny případ od případu. Problém obvykle vyřeší pracovník, který je studentkou osloven, a proto není nutné řešit kooperaci mezi partnery projektu. Procesy přihlášení studentky a ukončení studia jsou naopak na koordinaci činností velmi náročné. Proto byly tyto procesy podrobně modelovány pomocí modelu procesů eepc. Zde jsou prezentovány zkrácené verze procesů. Pro úsporu místa byly odstraněny funkce, které jsou pro sice naplnění procesu nezbytné, ale z popisu jasně vyplývají. Zejména se jedná o funkce předávání informací mezi funkčními místy a následné události. Proces přihlášení studentky je spuštěn jednou ze dvou možných událostí: přijetím přihlášky v papírové podobě nebo přijetím elektronické přihlášky. Papírová přihláška musí být před vložením do systému EVYNA (viz webový portál projektu na zkontrolována a případně musí být doplněny chybějící údaje. To provádí pracovník kontaktního místa v regionu. Dále proces přebírá pracovník AGRIA klubu, ke kterému se sbíhají informace o přihlášených studentkách ze všech regionů. Podle zvolené formy studia buď pouze zašle studentce CD se vzdělávacími materiály a dopis s pokyny, jak má při studiu dále postupovat, nebo uvědomí administrátora e-learningu, aby studentce zřídil přístupová práva do LMS edoceo. Nastáním události studentka přihlášena proces končí. Proces je zachycen na následujícím obrázku:

6 Papírová přihláška obdržena Elektronická přihláška obdržena Regionální pracovník Kontrola správnosti přihlášky Přihláška Přihláška není v pořádku Regionální pracovník Doplnění údajů Přihláška je o.k. Přihláška Regionální pracovník Zadání přihlášky do systému EVYNA web Přihláška zadána Pracovník AGRIA Kontrola formy studia EVYNA web Off-line studium zvoleno On-line studium zvoleno Pracovník AGRIA Zaslání CD studentce Dopis s pokyny Admin e-lear Zaslání práv e-doceo Studentka přihlášena Obrázek 2: Model eepc: přihlášení studentky Proces ukončení studie bylo také nutno podrobně modelovat. Proces je velmi náročný na koordinaci a výměnu informací mezi funkčními místy regionální pracovník, které komunikuje se studentkami a umožňuje jim vykonávat zkoušky, a administrátor e- learningu, které ověřuje splnění podmínek pro složení zkoušky, zajišťuje testovací materiály a vydává certifikát o absolvování kurzu a vykonání zkoušky. Proces je podporován aplikacemi: LMS edoceo a webovým portálem EVYNA, jak je vidět na následujícím obrázku:

7 Oznámení o odstoupení přijato Kontakt se studentkou Zpráva o úspěšném ukončení obdržena Administrátor e-learningu Kontrola závěr. testů edoceo Testy Testy neúspěšné edoceo info s dalším Oznámení o splnění podmínek pro ukončení Administrátor e-learningu Oznámení o návratu ke studiu Studium Zkouška na místě požadována Zkouška na místě nepožadována Regionální pracovník Domluvení termínu zkoušky Složeno úspěšně Složeno neúspěšně Administrátor e-learningu edoceo Certifikát o složení zkoušky Potvrzení o absolvování kurzu Administrátor e-learningu edoceo Doklad pro studentku vystaven Regionální pracovník Aktualizace webu EVYNA EVYNA Web aktualizován Obrázek 3: Model eepc: ukončení studia ZÁVĚR Projekt EVYNA byl zahájen v únoru 2006, bude dokončen v lednu 2008 a je tedy v polovině realizace. Na tvorbě studijních textů spolupracuje více než 25 odborníků z PEF ČZU, další se podílí na technické realizaci. Komunikaci s cílovou skupinou zajišťují partneři projektu v 6 regionech České republiky.

8 Od zahájení byla realizována celá řada aktivit, z nichž se jako nejdůležitější jeví formalizace studijního procesu pomocí nástroje ARIS a také jeho aplikace v systému edoceo. Pro realizaci projektů v rozsahu projektu EVYNA se tento krok ukázal jako nezbytný. V současné chvíli je možno konstatovat, že cíle projektu a způsob jeho realizace se setkává s kladnými ohlasy u studentek z cílové skupiny. DEDIKACE Projekt Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené, č. CZ / /0035, je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projekt Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené rozšiřující projekt pro Prahu, č. CZ / /2014, je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy. Literatura 1. Dömeová, L.: Learning Modules for Women in Agriculturae. In Proceeding of conference Counryside - our world, Sociologická laboratoř ČZU v Praze, Český Krumlov, 2006, ISBN Dömeová L., Vorlíčková L.:Vzdělávací potřeby žen v zemědělství, in sborník konference Efficiency and responsibility in education, ČZU Praha, 2006, ISBN Procházka, J.: Internetové stránky jako výukové programy. In Sborník konference Pedagogický software, České Budějovice, 2002, ISBN Pavlíček, J.: Pedagogical concepts of learning object. In Sborník ICTE, Rožnov pod Radhoštěm, 2005, ISBN Carda, A., Kunstová, R.: Workflow nástroj manažera pro řízení podnikových procesů. Grada, 2003, ISBN Řepa, V.: Podnikové procesy. Procesní řízení a modelování. Grada, 2006, ISBN

Vzdělávání absolventek VŠ na mateřské dovolené při návratu na trh práce. Milan Houška, Martina Beránková, Jan Jarolímek

Vzdělávání absolventek VŠ na mateřské dovolené při návratu na trh práce. Milan Houška, Martina Beránková, Jan Jarolímek Vzdělávání absolventek VŠ na mateřské dovolené při návratu na trh práce Abstrakt Milan Houška, Martina Beránková, Jan Jarolímek Cílem příspěvku je informovat odbornou veřejnost o probíhajícím projektu,

Více

Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené

Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené Citace: Jarolímek, J., Houšková Beránková, M., Houška, M.: Efektivní návrat vysokoškolsky vzdělaných žen na trh práce po rodičovské dovolené. Závěrečná konference ESF Zkušenosti a příklady dobré praxe

Více

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST JAN ČERNÝ, PETR NOVÁK Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Článek popisuje problematiku rozvoje elearningu na UJEP. Snahu o vytvoření jednotného celouniverzitního

Více

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK Konvence procesního modelování v CENIA výtah z metodiky příloha č. 3 soutěžní dokumentace pro výběrové řízení na Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. STRUKTURA A ÚROVNĚ

Více

Vzdělávací portál a e-learning, online testy, online dotazníky v terciárním vzdělávání. NET University s.r.o.

Vzdělávací portál a e-learning, online testy, online dotazníky v terciárním vzdělávání. NET University s.r.o. Vzdělávací portál a e-learning, online testy, online dotazníky v terciárním vzdělávání NET University s.r.o. Proč e-learning na VŠ? Řízené ONLINE vzdělávání VŠ má mnoho vzdělávacího obsahu, know-how z

Více

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O.

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. ZDENĚK PEJSAR Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Spolupráce vysoké školy s firmou poskytující Learning

Více

XML Š ABLONY A JEJICH INTEGRACE V LCMS XML TEMPLATES AND THEIN INTEGRATION IN LCMS

XML Š ABLONY A JEJICH INTEGRACE V LCMS XML TEMPLATES AND THEIN INTEGRATION IN LCMS XML Š ABLONY A JEJICH INTEGRACE V LCMS XML TEMPLATES AND THEIN INTEGRATION IN LCMS Roman MALO - Arnošt MOTYČKA This paper is oriented to discussion about using markup language XML and its features in LCMS

Více

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Projekt EQUAL Výuka SPZE Výuka TOJ Podpora výuky Mtg a mang. sportu Závěry a diskuse k výsledkům a zkušenostem L. Eger 1 Projekt EQUAL

Více

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle:

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Cíl 1: Nastavit koncepci kombinovaného studia Akce: projednat způsob zajištění kombinované formy studia při navýšení počtu hodin přímé výuky. Provést

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE

PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. Vysoká škola Karla Engliše, Šujanovo náměstí 1, 602 00 Brno e-mail:nadezda.fasurova@vske.cz ÚVOD Elektronické vzdělávání umožňuje

Více

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM Interdisciplinární, informaticko-kognitivní, lingvistický a modulární rozvoj studia CZ.1.07/2.2.00/28.0104 Hradec Králové 29. 1. 2015 Program konference Představení

Více

lms moodle Focused on your needs

lms moodle Focused on your needs Focused on your needs lms moodle Trigama International s.r.o. Poděbradská 57/206, Praha 9 Hloubětín Czech Republic IČ 02184117 www.trigama.eu info@trigama.eu tel/phone 00420 777 820 487 LMS Moodle (Modular

Více

Firemní e-learning - bez learningu?

Firemní e-learning - bez learningu? Firemní e-learning - bez learningu? Mgr. Petr Janoch Ústav pedagogických věd FF MU E-learning E + LEARNING Výzkum v Alfa Housing Středně velká firma Různá pracoviště na území ČR Kvalitativní výzkum Rozhovory

Více

METODY TZV. BLENDED LEARNINGU (ÚVOD DO PROBLEMATIKY)

METODY TZV. BLENDED LEARNINGU (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) METODY TZV. BLENDED LEARNINGU (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Kamil Kopecký Katedra českého jazyka a literatury, Pedagogická fakulta UP Abstrakt Tento článek je zaměřen na popis modelů tzv. blended learning (Purnima

Více

E-LEARNING NA KIT E-LEARNING

E-LEARNING NA KIT E-LEARNING E-LEARNING NA KIT E-LEARNING Eva Jablonská, Hana Rysová, Jitka Štěpánová, Radim Bílek, Kateřina Berková Anotace Tento článek se skládá ze dvou částí. V první části článku jsou uvedeny ukázky z e-learningových

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce Školení ICTK+ICTM Studijní průvodce Radek Maca, Roman Úlovec Gymnázium Voděradská, Praha 10 Strašnice 008 Pracovní materiál Praha /8 Úvod Toto studium vychází ze standardu Standardy pro udělování akreditací

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: rektorát Název projektu: Celouniverzitní e-learningové pracoviště pro tvorbu multimediálních výukových

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu vzdělávání Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121 500 Brojova 16 326

Více

SLET MANAŽERŮ A TECHNICKÝCH EXPERTŮ- 2012

SLET MANAŽERŮ A TECHNICKÝCH EXPERTŮ- 2012 SLET MANAŽERŮ A TECHNICKÝCH EXPERTŮ- 2012 13. 9-14. 9. 2012 Ing. Jitka Ondeková ondekova@cert-aco.cz CO JE E-LEARNING E-LEARNING je forma vzdělávání moderním, úsporným a efektivním způsobem, elektronickou,

Více

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/04. Použití distančních forem studia v rámci PdF UP v Olomouci

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/04. Použití distančních forem studia v rámci PdF UP v Olomouci VNITŘNÍ NORMA PdF UP PdF-B-17/04 Použití distančních forem studia v rámci PdF UP v Olomouci Obsah: Garant: Článek 1Úvodní ustanovení Článek 2 Distanční forma studia na PdF UP Článek 3 Oblast působnosti

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

Další vzdělávání učitelů odborných předmětů k využití nových technologií pro podporu výuky. Mgr.Anita Balcarová PhDr. PaedDr.Zdeněk Pejsar, Ph.

Další vzdělávání učitelů odborných předmětů k využití nových technologií pro podporu výuky. Mgr.Anita Balcarová PhDr. PaedDr.Zdeněk Pejsar, Ph. Další vzdělávání učitelů odborných předmětů k využití nových technologií pro podporu výuky Mgr.Anita Balcarová PhDr. PaedDr.Zdeněk Pejsar, Ph.D Informační a komunikační technologie dnes určitým způsobem

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Vás zve na mezinárodní vědecko-odbornou konferenci konanou pod záštitou děkanky Pedagogické fakulty UP prof. PaedDr.

Více

Název projektu: ICT ve vzdělávání

Název projektu: ICT ve vzdělávání Moderní škol Moderní škol Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Chomutov, Školní 50, příspěvková organizace IČO: 47796006 Projektový záměr Název projektu: ICT ve vzdělávání Zpracoval: realizační

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

Inovační vouchery s Univerzitou Hradec Králové. doc. Ing. Mgr. Petra Marešová, Ph.D. Ing. Richard Cimler

Inovační vouchery s Univerzitou Hradec Králové. doc. Ing. Mgr. Petra Marešová, Ph.D. Ing. Richard Cimler Inovační vouchery s Univerzitou Hradec Králové doc. Ing. Mgr. Petra Marešová, Ph.D. Ing. Richard Cimler Úvod Hlavní směry výzkumu: = Informační technologie = Bioinformatika = Ekonomika a management = Vzdělávání

Více

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ALENA OPLETALOVÁ, MILAN KLEMENT Univerzita Palackého v Olomouci Abstrakt: Na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Více

BLENDED LEARNING. (v souladu s výzvou 57) NET University s.r.o.

BLENDED LEARNING. (v souladu s výzvou 57) NET University s.r.o. BLENDED LEARNING (v souladu s výzvou 57) NET University s.r.o. V Olomouci 5. 8. 2015 1. E-learning Způsob výuky, vzdělávací proces, využívající ICT, je tvořen: > vzdělávacím obsahem (studijní materiály

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu Elektronické formy úředníků Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121

Více

POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING. Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová

POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING. Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová Anotace: V letošním akademickém roce provedly autorky již potřetí průzkum mezi studenty I.

Více

E-LEARNING NA JIHOČESKÉ UNIVERZITĚ

E-LEARNING NA JIHOČESKÉ UNIVERZITĚ E-LEARNING NA JIHOČESKÉ UNIVERZITĚ MICHAL ŠERÝ A MILAN NOVÁK Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Abstrakt: Projekt eamos (http://www.eamos.cz) je produkt vyvíjený na pedagogické fakultě Jihočeské

Více

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Charakteristika projektu Název projektu: Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Více

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Současné možnosti ICT ve vzdělávání

Více

VÝSLEDKY PRVNÍHO ROKU ŘEŠENÍ PROJEKTU CAD

VÝSLEDKY PRVNÍHO ROKU ŘEŠENÍ PROJEKTU CAD VÝSLEDKY PRVNÍHO ROKU ŘEŠENÍ PROJEKTU CAD KLEMENT Milan, CZ Resumé Článek představuje výsledky a výstupy realizovaných aktivit v rámci prvního roku řešení projektu CAD - počítačem podporované technické

Více

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková Proč e-learning? Výhody pro vás - potenciální účastníky školení Alternativa ke klasickým kurzům a seminářům pořádaným v NLK či IPVZ

Více

E-learning v cestovním ruchu. Josef Zelenka

E-learning v cestovním ruchu. Josef Zelenka E-learning v cestovním ruchu Josef Zelenka E-learning v CR - důvody Cena Flexibilita změny oboru Dostupnost vzdělávání (celoživotního) Jistota dostupnosti podkladů pro studium Možnost přizpůsobit se různým

Více

CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN

CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN Jaroslav Morkus, Rudolf Kampf, Alan Andonov 1, Rudolf Kampf 2 ABSTRACT The article is focused on the controlling in logistics chain. It deals with the basic methodology using

Více

Didaktické prostředky. Moderní trendy

Didaktické prostředky. Moderní trendy Didaktické prostředky Moderní trendy Didaktické prostředky v nejširším slova smyslu zahrnují vše, co napomáhá dosažení cílů vzdělávání. Jsou to zejména obsah, formy, principy, metody, pomůcky a didaktická

Více

INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE

INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE Do vzdělávacího procesu pronikají ve stále větší míře moderní informační a komunikační technologie.

Více

Tutorujeme pomocí Moodle

Tutorujeme pomocí Moodle Tutorujeme pomocí Moodle Ing. Robert Kempný Ing. Petr Korviny, Ph.D. Ing. Roman Foltýn 1 ÚDiV Ústav distančního vzdělávání Prof. RNDr. Jaroslav RAMÍK, CSc. vedoucí 227 A401 Ingrid JURČÍKOVÁ sekretářka

Více

Každý prostředek se dá efektivně využít, je-li správně uchopen a použit David Nocar

Každý prostředek se dá efektivně využít, je-li správně uchopen a použit David Nocar Informační a komunikační technologie ve vzdělávání NOCAR David Abstrakt: Autor se v článku zaměřuje na současné možnosti využití informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání. Poukazuje jak na

Více

Výuka informatiky s multimediálními oporami

Výuka informatiky s multimediálními oporami Výuka informatiky s multimediálními oporami Petr Korviny, František Koliba korviny@opf.slu.cz, koliba@opf.slu.cz Abstrakt Příspěvek shrnuje dosavadní průběh zavádění elearningu na Slezské univerzitě v

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

ICT KOORDINÁTOŘI INFORMACE O STUDIU A JEHO ORGANIZACI

ICT KOORDINÁTOŘI INFORMACE O STUDIU A JEHO ORGANIZACI ICT KOORDINÁTOŘI INFORMACE O STUDIU A JEHO ORGANIZACI ICT Koordinátoři STUDIUM PODLE VYHLÁŠKY Studium k výkonu specializovaných činností koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií Požadavky

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

WEBCT PODPORA VÝUKY PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE PRO ZS1

WEBCT PODPORA VÝUKY PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE PRO ZS1 WEBCT PODPORA VÝUKY PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE PRO ZS1 MANĚNOVÁ Martina BARTOŠOVÁ Iva, ČR Resumé Příspěvek seznamuje s e-learningovým prostředím, které se na Pedagogické fakultě Univerzity

Více

SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK

SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK HANA ROHROVÁ Univerzita Hradec Králové Abstrakt: Text příspěvku je zaměřen na distanční vzdělávání a způsob jeho realizace především v prostředí Fakulty informatiky

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti

Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s. nabízí v roce 2013 v rámci udržitelnosti projektů financovaných z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání

Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Ing. Kateřina Kostolányová Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, katedra informačních a komunikačních technologií

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.11/01.0041 Partneři projektu 1 Operační

Více

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze Vítá Vás Fakulta informačních ních technologií ČVUT v Praze 25. 11. 2009 Den otevřených dveří FIT 1 Historie FIT je zatím velmi krátká - jsme na startu 31. 3. 2008 první info na www.cvut.cz 20. 1. 2009

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji CZ.04.1.03/3.3.06.4/0003 Realizátor projektu: Asista, s.r.o. Partner projektu: Job Market, s.r.o. Projekt je realizován v rámci Opatření

Více

Metodik a koordinátor ICT

Metodik a koordinátor ICT Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Metodik a koordinátor ICT Číslo akreditace:

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.2.00/28.0115

Více

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Modelování procesů Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Procesní model organizace a hierarchická struktura procesů Identifikace oblastí a skupin procesů Identifikace procesů a popis jejich kontextu

Více

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání Celoživotní vzdělávání Nabízené akce CŽV - Přírodovědecká fakulta OU, ak.r. 2016/2017 Rozšiřující studium pro učitele o Rozšiřující studium biologie rozšíření o obor učitele biologie tak, aby po jeho absolvování

Více

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Ostrava 20 : Business modelování Autoři: Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vydání: první, 20 Počet stran: Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Matematika, informatika, projekty

Matematika, informatika, projekty Matematika, informatika, projekty Doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc Katedra informatiky a kvantitativních metod FIM UHK Hradec Králové tana.gavalcova@uhk.cz 1 Obsah příspěvku: Projekt REFIMAT, ESF, OP

Více

Partnerství s PEF MENDELU

Partnerství s PEF MENDELU Partnerství s PEF MENDELU C h a r a k t e r i s t i k a fa k u lt y Prestižní studium praktické a flexibilní studium vysoká zaměstnanost absolventů nejlepší ekonomická fakulta na Moravě* třetí nejlepší

Více

Distanční vzdělávání na VŠFS. nástin koncepce

Distanční vzdělávání na VŠFS. nástin koncepce Distanční vzdělávání na VŠFS nástin koncepce 1 Školení autorů DSO systematické školení úvodní kurz problematika distančního vzdělávání, terminologie didaktický kurz tvorba DSO technický kurz práce s e-learningovými

Více

ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností)

ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností) Prezentace pilotního projektu ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností) a (zmínkou) E-Learning for Acquiring New Types of Skills Continued (projektu

Více

LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU

LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU Hana Sochorová, Hana Materová Katedra biomedicínských oborů, Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě LMS proč? Pro úspěšné studium

Více

JAK JSOU ABSOLVENTI SŠ

JAK JSOU ABSOLVENTI SŠ 1 JAK JSOU ABSOLVENTI SŠ PŘIPRAVENI NA STUDIUM VŠ V OBLASTI PŘENOSITELNÝCH ICT KOMPETENCÍ Mgr. Ing. Vladimír Očenášek KIT PEF ČZU v Praze učíme informatické předměty na 2 fakultách, 8 oborech a 6 střediscích:

Více

Motivační intervence tutora e-learningového kurzu

Motivační intervence tutora e-learningového kurzu Motivační intervence tutora e-learningového kurzu Petr Hubáček Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí Ekonomická fakulta VŠB TU Ostrava 7. 8. 10. 2010 1 E-learning Vzdělávací proces a pozice e-learningu

Více

Jak postavit e-kurz práce s informacemi

Jak postavit e-kurz práce s informacemi Jak postavit e-kurz práce s informacemi Osnova Jakým způsobem knihovníci školí práci s informacemi? (zaměřují se na obsah i na proces) Co vše mohou knihovníci ve vzdělávání zlepšit? (systém, metody, kompetence

Více

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Bc. Eva DOHNÁLKOVÁ Česká zemědělská univerzita v Praze, Studijní a informační centrum dohnalko@sic.czu.cz PhDr. Hana LANDOVÁ, Ph.D. Česká zemědělská

Více

E-LEARNING V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

E-LEARNING V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ E-LEARNING V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ DAVID NOCAR Univerzita Palackého v Olomouci Abstrakt: V současné době se vzdělávací proces vyznačuje celou řadou nových aspektů. Hlavním fenoménem současnosti se jeví

Více

SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR

SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR Abstrakt: příspěvek se zabývá možností hodnocení kvality elektronických studijních opor určených pro distanční vzdělávání realizované formou

Více

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce základů společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu

Více

E-learning ve vzdělávání. Doc. Ing.Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry informatiky a počítačů Ostravská univerzita

E-learning ve vzdělávání. Doc. Ing.Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry informatiky a počítačů Ostravská univerzita E-learning ve vzdělávání Doc. Ing.Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry informatiky a počítačů Ostravská univerzita Motivace pro jiné formy vzdělávání základním zdrojem růstu jsou znalosti úroveň společnosti

Více

MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI

MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI Opportunities and Limits of Further Education of Pedagogical Staff Provided by Universities Lenka Cimbálníková

Více

POVINNÉ NÁLEŽITOSTI ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

POVINNÉ NÁLEŽITOSTI ZADÁVACÍ DOKUMENTACE POVINNÉ NÁLEŽITOSTI ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název zakázky Zadavatel o Obchodní firma / název Vzdělávací centrum pro veřejnou správu o. p. s. o Právní forma Obecně prospěšná společnost o Osoba oprávněná jednat

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2018/2019 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 5/2017 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL VINŠ VÁCLAV & AKREDITAČNÍ KOMISE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 vins@msmt.cz Abstrakt:

Více

Moderní formy a metody vzdělávání

Moderní formy a metody vzdělávání Moderní formy a metody vzdělávání S postupným vývojem společnosti se postupně vyvíjí také její nároky na systémy rozvoje lidských zdrojů. Měnící se organizace práce a pracovní doby, výkonnostní nároky

Více

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava Tvorba vzdělávacího programu pro stavební inženýry v Moravskoslezském kraji. Inovace studijních programů a posílení mezioborové spolupráce v oblasti navrhování a požární bezpečnosti budov. Tato prezentace

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 8/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

E-learning z pohledu managementu vysoké školy

E-learning z pohledu managementu vysoké školy E-learning z pohledu managementu vysoké školy Doc. RNDR. Petr Kolář, CSc. Prorekor pro vědu a zahraniční styky Univerzita Jana Amose Komenského Praha www.ujak.cz kolar.petr@ujak.cz Obsah Kdo ví, co je

Více

UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK

UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK PETRA POULOVÁ, HANA ŠRÁMKOVÁ Univerzita Hradec Králové Abstrakt: V roce 1998 vznikl na FIM UHK Institut dalšího

Více

ISKI 2007 - Využitie operačných systémov a počítačových sietí v podpore výučby informatických predmetov

ISKI 2007 - Využitie operačných systémov a počítačových sietí v podpore výučby informatických predmetov ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE A MOŽNOSTI AKTIVIZACE DISTANČNÍCH STUDENTŮ ELECTRONIC COMMUNICATION AND POSSIBILITIES FOR ACTIVITY AND MOTIVATION OF DISTANCE STUDENT Rostislav Fojtík Ostravská univerzita v Ostravě

Více

HODNOCENÍ KVALITY A EFEKTIVITY E-LEARNINGOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ THE QUALITY AND EFFICIENCY EVALUATION OF E-LEARNING EDUCATION. Tomáš Maier, Ludmila Gallová

HODNOCENÍ KVALITY A EFEKTIVITY E-LEARNINGOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ THE QUALITY AND EFFICIENCY EVALUATION OF E-LEARNING EDUCATION. Tomáš Maier, Ludmila Gallová HODNOCENÍ KVALITY A EFEKTIVITY E-LEARNINGOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ THE QUALITY AND EFFICIENCY EVALUATION OF E-LEARNING EDUCATION Tomáš Maier, Ludmila Gallová Anotace: Příspěvek se zabývá hodnocením kvality a efektivity

Více

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI MATERIÁLY Radomír Paláček, Dagmar Dlouhá VŠB - Technická univerzita Ostrava Abstrakt: Tento příspěvek popisuje projekt Vytvoření

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální grant: Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji realizovaný v rámci prioritní osy 3, oblasti podpory 3.2 21. 1. 2013 Zlín TENTO

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení. E-learning CZ.1.07/3.2.04/04.0040. In Company Education, a.s.

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení. E-learning CZ.1.07/3.2.04/04.0040. In Company Education, a.s. Číslo zakázky: VŘ 89/2013 Zadávací dokumentace k výběrovému řízení E-learning Název programu: Registrační číslo projektu: Název projektu: Název zakázky: Datum vyhlášení zakázky: Název zadavatele: Cílová

Více

Výzva č. 40 pro předkládání IP 4.1 - Vzdělávání v egon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností. Newsletter

Výzva č. 40 pro předkládání IP 4.1 - Vzdělávání v egon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností. Newsletter Newsletter Obsah Aktualizace kurzů... 3 Informační systém datových schránek v přípravě je kurz Informační systém datových... 3 Word pro začátečníky (egon)... 3 Czech POINT - Autorizovaná konverze dokumentů...

Více

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav Bankovní institut vysoká škola, a.s. Kdo jsme? První soukromá vysoká škola Atraktivní studijní obory Univerzitní informační systém Skvělé zázemí a nejnovější technika Moderní bezbariérová budova Jsme součástí

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

Procesní management veřejné správy

Procesní management veřejné správy Procesní management veřejné správy Václav Řepa Vysoká škola ekonomická v Praze, ČR Projekt PARMA (Public Administration Reference Model and Architecture) repa@vse.cz vaclav@panrepa.com http://parma.vse.cz/w

Více