Jindøich Hoøejší: BÁSNÌ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jindøich Hoøejší: BÁSNÌ"

Transkript

1 Jindøich Hoøejší: BÁSNÌ

2 M Vèera ještì lomcoval mnou žal, tìžko mi bylo, že jsi tak brzy na mne zapomnìla a že tak krátce, že tak krátce se ti ve mnì zalíbilo. Dnes ráno, bùhvíkde se vzal trysk jako kdysi rozkoš z tvého tìla hlas mírný tichounce mi domlouval: žes kvìt, jenž kvete pro každièký zrak a pro všecky rty prahnoucí, žes plamen lásky, vzešlý pro zázrak roznítit všecka srdce horoucí, že neseš osud svùj jak tìžké bohatství, jak vzácný dar, jak výstrahu, jež vìstí temný zmar všem, kdož by chtìli zhyzdit ruku tvou, tvou ruku pøeštìdrou, prstýnkem vìrnosti a sobectví. MÌSTEM Sem a tam, køížem a krážem prošel jsem mìsto, jak mì nes dav. Na tisíc hlav, muže a ženy zachyt pohled mùj pohroužený ale jsem sám. Každá ta hlava má svou záø, božskou a lidskou svatozáø: mladosti jásot, staroby stín, rozkoše nahost, závoj vin, posvátný popel práce, lenosti lesk, revolty blesk, korunu bolu a resignace. A do každé, do každé za at byl spár nìjaké Víry a nìjaké Nadìje,

3 pod jejichž dotekem temnì se zachvìje, zahoøí v žár, zaúpí úšklebku palèivým mrazem. Snad i ty, Lásko, sešla jsi na zem. Snad i ty, drahá neznámá, vyšla jsi v ten den za pøeludem s nesmlouvavýma rukama: aby už Život nebral a dal, abys ty vydala, proè jsi zrála. Tebe však, drahá, jsem nepoznal; ty jsi mne, drahá, nepoznala. KVÌTNOVÝ DEN Na trávì ležím jak troseèník na pevné pùdì po pøestálé bouøi. Za mnou kdes v dálce, v šedavém kouøi mizí mi mìsto, topí se ve své vášnivé vøavì jak vzpomínka na nì v mé hlavì. Sním o nìm teï jako o vraku. Je líto mi tìch, kdož dole zbyli, že s tìmi jsem, kdož se zachránili. Slunce, mùj spasný majáku, z všeho jsem,vyvázl, sobì však neunik. Vteøina s vteøinou do Vìèna míjí a já ji provázím melodií: Pro tuto chvíli, pro ten vzruch prudký a sladký a bílý, pro toto nebe, pro všecky tyto hlasy

4 lásky a krásy, pro vroucí, sluncem zlíbanou víru v sebe, pro slávu svobody, dané teï otroku, chtìl bych tì, milá, mít po boku. Kdybys tu byla, vyvolená, z kytice svìta kvìtina rukou mou utržená, žena, žena, mé srdce by tvoje uprosilo: aby to všecko kolem nás v tobì jak v dychtivém filtru se slilo, v náruèi tvé mi vzešlo zas, až vrátím se do mìsta, navléknu poznovu muèící jho svých vezdejších okovù, dnù popeleèních tíž : Prach mìsta jsi, v ten se obrátíš! ULICE Podivným hlasem dnes mluví tvá síla. Jak jsi mne se vším znepøátelila, se vším, co žije! Dnes se mi nechce tvých pøívìskù: lidí a vozù. Vidím tì nahou, bez lesku, duši tvou, zakletou do hlomozu, zradila dnes tvá apatie. Je mi, jak bych se procházel v obrovském lomu. Z šedého dláždìní, ze žlutých domù zeje vše na mne kamennou hrùzou. Mohutný krystal,

5 za domem dùm jak z pùdy by vzrùstal, která jest jedinou obrovskou druzou. Je mi, jak sám bych kamenìl, jako by svaly tvrdost tvou ssály, jako by oèi pily z tvé síly: jak by tvá síla duši tvou vlila do mojí. Srdce mé køièí po boji, jak by v nì bodal cizí nùž. To tys v nìm vykøikla: Uhoï... už! HUDBA NA NÁMÌSTÍ Dnes všecky cesty sem vedou a svedou! Šedivé námìstí, smetištì spìchu a ryku, tržištì žehrání, denního lopocení a udýchaných zvykù, èasem a kroky a vozy otøelá mìsta lysina pohádkovitì se mìní. Je to jen smavá mýtina. Cos marnì tu, srdce, jindy hledalo, vzduchem teï chvìje. Dav lidí, jak sluneèný proud by je nes, dobrovolnì sem spìje. Tvoøí se kola a kola, lidský les. A do toho lesa orchestr hudbou volá.

6 Zní tiše však z lesa odezva. Kam jen se podìl vèerejší shon, kam dní každodenních klam, kde vzal jen každý ten tón sílu zaklinadla, že syrová pøítomnost s tváøí jak maska spadla a vrátit se bojí, že všichni tu stojí, šik desertérù Skuteèna? Tiše jen, tiše zní odezva, veselá píseò dokola, okolo stola. Kamenné srdce mìsta zaplálo Života bído, Života bído, ty nejsi dìdièná! MILENCI Milenci, láska a krása a mládí, mihli se ulicí. Svìtelnì bílí, jak z èerstvého snu by se byli narodili, šli, z chùze a z postav, ze sebe samých vychýleni, bronzovì sceleni, nedotèeni, èím mìsto smrtelnì plení. Šli, jak by odkudsi z prvotních, dávných vìkù, z legend o praèlovìku, a jak by jen náhodou byla je svedla cesta tápavých stop do cizího mìsta, na pouti do ráje pøíštích dob. Šli, veselé, køiklavé reklamy všeho, co zdá se tak daleko pøed námi, šli, vyzývavá provokace. otrokù práce,

7 dva plameny posmìchu za luzou penìz, vraždy a prospìchu, šli, žhoucí výèitky svìdomí všem, kdož už nad každým voláním spásy rukama jenom ztracenì zalomí šli, pyšné a prorocké blasfemie ubohé lidské komedie, šli, dìti revoluce, tiskli si jásavì radostné ruce, šli, køièeli, láska a krása a mládí, že není, co zradí, že zmaøí i bídu i léèky i klamy i zbabìlost stáøí, že nejsou sami, že nejsou sami... PAVOUCI MÌSTA Den sejme ti brýle mámení: Shod, srdce, svou pyšnou èlovìèinu, to nejsou tvé domy, dláždìní, což nepoznáváš pavuèinu? A noha se pojednou propadla do dlažby jako do pøediva, milion tkaniv se z nìho souká, po každé stranì a místo zdiva spletly se obrovské šedivé tkánì, zapjaté v prùèelích domù jak v rámech, prachové pavuèí pro pavouka tam v krámech. Nejsi už èlovìk jenom moucha.

8 Bzuèivá vlna o tebe šplouchá, dokola všude hejna a hejna lidských much a tam ta pavouèí chapadla. Plakáty lesknou se jako lep, firmy jsou magnetické póly, každièké písmeno huláká: Vlez! Hedvábný cár a straèí støep ohluchlé váhavce oslepují masa a sýry a alkoholy rozvály do ulic drsný puch, bøichatì bujejí, fascinují, výkladen lejna. Krámy se prázdní a znovu plní, bzuèivá vlna se vlní a vlní, vlez, pij a jez, mouchy se støetají s pavouky, tváøí v tváø nevìøící a lháø, nasládlý úsmìv a vzkypìlá žluè, dìdièná tupost a jistota: Jen si bzuè, má slina tì brzy omotá a peníze dáš a peníze dáš, krev vezdejšího života! Ty, dušièko muší, zakletá v pavuèinu, vzpomeò si však jen na revoltu much, jež posed zlý duch a písnièka nezákonných èinù, jak skuly se tenkrát v stohlavém shluku v obrovskou mstící lidskou ruku a trhaly, trhaly pavuèinu! Dni, nech mi mé brýle mámení!

9 PRODAVAÈKA RÙŽÍ Již zrána tam stála. Na prodej mìla košík rùží bílých, žlutých a èervených. Kvìtnové divy. Žen zrak se k nim upíral žádostivý. Muže víc vábila ona než rùže. Vrátil jsem se až k poledni. Ještì tam stála. Rùži mìla už poslední Pøistoup jsem: Voní? Rudý pøíval jí tváøe splách. Ten nach, ten nach mìly ty rùže jistì po ní! Když jsem k ní pøišel, poèítala. Držela hrstku penìz. V jejích oèích jsem èet nìjaký tìžký rozpoèet. V podivném studu dìla: - Já jsem k nim dnes ani nepøivonìla. - Èlovìk už pomalu nemá èas. Hlas se jí nìjak tøás. Znìl jak øinèení každodenních želez. Vzápìtí však se rozesmála: - Vám asi záleží na její vùni! Chcete ji beztoho jenom dobrat! A její smích z bìlostné øady zubù se zdvih dvojice køídel motýlích, bìlostných, na rudé rùži usedlých.

10 ÚRAZ NA ULICI Pøejeli starce. Krvácí. Dav se sbíhá. Na tváøích zvìdavost, odrazy bolesti. Do týla vìsí se s spoleèná tíha. Srdce se tøesou jedinou vibrací. Oèi, jež pøed chvílí zøely tak cize, šíøí se údìsem z jediné vise spoleèných osudù, spoleèných neštìstí. Jakoby za všecky, vyvolen všemi, shýbá se kdosi k zemi k aktu milosrdenství Jakoby za všecky šeptla èís ústa: Ubohý èlovìk! A starý muž jako když usíná. Zavøel oèi. Svìt se s ním toèí. Vzpomíná, že v celém tom životì prokletém nikdo a nikdy tak vroucnì mu neøek, že je èlovìkem. Kvìtino lidského souruèenství, tu na dlažbì ulice, jež je tak pustá, já vidìl jsem prve, jaks kvetla, jaks kvetla z krve.

11 HERNA Noc snáší se jako pøímìøí nad denním bojem. Ze zásek Kapitálu vždy vìrné pøední stráže, neochablí a bdìlí, trousí se jeho žoldnéøi do hráèských sálù. Jdou pít, jdou pít, jdou hrdlem si lít koøalku penìz, nepøíteli! Jak roztek se jed té lihoviny po stolech, sedadlech, stìnách a zemi! Jak krápníkovitì mokvá kol svìtel u stropu rùžicemi, jak zažral se do pijáckých mozkù, do rukou, tváøí bìlostné špíny! Jak èervivì hryže v tom bezduchém vosku! Tìch otylých chøtánù, chlamstavých hub, z nichž cení se žvýkavì zlatý zub jak chuchvalec zlata, jež vydávily! Tìch oèí, jež opilstvím penìz šílí! Tìch korektních masek, jež pod stùl se smekly! Tìch oplzlých gest, v nichž, zduøelé pijavice, duše se do naha svlékly! Sem slina žebrácká nevkusnì nestøíká vzpomínkou na ulice, pelyòkem do èíše. Své menetekel stín výhružný tu po zdech nepíše.

12 Až k ránu, když zástup otrokù své tìžké kroky vplétá do jitøní lehkosti a do meandrù Práce, údìsná iluminace opilou vidinu na chvíli ztøísní: dne bílá pochodeò je ozáøí, a psanci míjejí, pochmurní, pøísní jak hrobaøi, opilcù penìz hrobaøi a jejich svìta. SLUNCE Nìjak dnes posmìšnì svítí. Jako když nechce. Jako když slídí. Jako když hledá jen svoje lidi. Úkosem zírá na ulici, na lidský kolotoè. Jak slinou paprskù žíravou kyselinou po dlažbì leptá. Spaluje vzduch. Nazdaøbùh šeptá: - -Není vám lehce, galejníci? Jakou, ach, klamnou cestièkou života každý se smýká! Radosti vaše, jaká to tesknota! Ostrý jak dýka, paprsek jeden bodá svým proè. Kde myslí, že našlo ochotný sluch, tne do živého: - Nech všeho, nech všeho, le za mnou!

13 V ELEKTRICE Petru Køièkovi Dennì a dennì v šíleném chvatu chapadla vozu nás mají v své moci. Jak s nákladem živých automatù a jimi puzen se øítí za ranními rozkazy denního živobytí. Cigaret dým jak proøídlá mlha hluchého zapomnìní vychází z úst a nad hlavou civí. Dvou tøí žen zrak smutnì se diví, jak zahoøklé probuzení den schystal jim po sladké noci. Hrst sazí. Pár frází. A chlad. Jen nìkdy, jen nìkdy se ztiší po vnìjších dojmech zlý hlad. Odkudsi z kouta šlehne záø: drahého básníka tváø. Svìt jeho dumy, jenž býval svìtem tvým, k nìmu jak k sluneèní výhni tì pudí. Vzpomínky na svìtlo jas pøíštích jasù tiše ze sna budí. Vír jeho veršù rytmem v krvi šumí. v srdci je teplo.

14 JouJou Vše na ní se chvìlo. S horeèným chvatem, jak èinila asi vždy se svým šatem, chrlila ze sebe pøíval slov, znìjících jako otøelých mincí kov, jak šelest lepkavých bankovek. Jakým je ubohým joujou odporných mužù. Jak žije bídnì, anonymnì, neèlovìk. Jak jenom v nemocnici jí bývá klidno. Mluvila páté pøes deváté. O všem, co podle ji kruši a drtí. O scénách na strážnici. Co se jí lidé namuèí. Že v jediné jenom náruèí se nemùže vrhnout: v náruèí smrti. Jak paktuje s Bohem. Jak hnusné má zvyky. Svlékala duši. Bylo mi stydno, já chtìl jsem jen tìlo. Sestro, co mám, ti dám. Sestro, sbohem! Sestro, díky!

15 DUHA NAD MÌSTEM Déš snesl se do ulic, na námìstí. V støíbrné pruty rozlité kapky chøestí, øezavé, husté tyèe møíží. Jak v slzách, v kterých se tøepotá smích, z vìzení, kterým se propaluje, slunce z nich shlíží. A lidé, ach, lidé, jako když støelí, se rozletìli do elektrik, pod okap, do prùjezdù, domù, nad hlavou, symbol lopoty denní, si rozestøeli deštníkù èernou hvìzdu. Na vážkách nadìje liják a sluneèno balancuje. A náhle, aby ty mìstské oèi nezapomnìly, prachem a kouøem a špínou zamlžené, do drátù, dlažby a šerých zdí pohroužené, se rozpomnìly, náhle vysoko v nebesích, nad nízkou výší nejvyšších domù, jako když myšlenku vnìjškový náraz pøetíná, sesedlý trhajíc mrak, záplava barev laská zrak: Køiklavý plakát, mýdlová bublina, hraèka, staré povìry štít, sedmiradostná stuha, rub zastírající líc,

16 vìèného rytmu barevný kmit, luk napjatý do Vesmíru pro šípy touhy a snù o novém míru, nic, duha. TRANSPORT RUSKÝCH LEGIONÁØÙ Hlomoz a køik a fanfáry, slova, jimž teprve chvíle dá pøízvuk, gesta a slzy a prapory do tváøe støikly mi horkou pìnou vyvøelé sopeèné lávy. Nebo tys sopka, hrdinství i Sto let vøeš v srdci chladné zemì, jediné vrásky jí nezkøivíš, kletby a zoufalství, radost a pýcha, svìtlo a stín zapadnou v propast tvého ticha a ty je pøetavíš v èin. V den slávy obrovskou plamennou vlnou je vychrlíš a že jsi nezemøelo, že jsi nezemøelo, vášnivou øeèí promluvíš! Oslepíš oèi, ohlušíš sluch a ke všem a ke všem mluvíš jak ke mnì, že prostor a èas se chví.

17 Však nejvíc že srdce se chvìjí, jak by je prostoupil zapøený bùh., Jak jsem tì laskal, rušný dne, pro tvoje poselství tajemné, pro nadìji! APOSTROFA Nebuï tak smutná! Pohled tvùj mrazí. Veèera stíny kladou se po zdech jak spoluviny nás všech. Jsme jako kruh chmurných horalù, ztracených navìky v ledové výši s temnými srázy. Šòùra tvých rudých korálù úží ti dech jak krvavá smyèka Absolutna. A pøece tu sedíme u stolu jak vèera a pøedevèírem pospolu, ochotni s tebe sejmout tvùj køíž, slova a úsmìvy nesem ti vstøíc, zdvíháme èíši. Víc: Milence oèi planou tmou. Žádostí svou tì obepíná. Napij se vína! Je to tvé rodné zemì krev. Dá více ti nežli zapomnìní. V krev, tìlo tvé bude to promìnìní

18 a v radost a v radost srdce zpìv, bys, když už svùj osud nemùžeš nést, jinému ze sebe dala zkvést: že za tebe dítì tvé Vìènu dá odpovìï. Hleï: Milence oèi planou tmou. Sklonilas hlavu? Skloò ji níž. Pyšný a prosebný uslyšíš òader svých úder. Smyslnou vlnou, životaplnou, vítìznou se dmou. U HROBU OSCARA WILDA Za noci zázraèné, jež stínùm dává tvar zas tìl, kdys živoucích, co mìsíc bílý, jak žádost roznícená v závrati a v žár, jim duši vdechne, aby oživily, k vám pøijde Salome: zrak, všemohoucí zmar, rty, které se rtù Smrti Život pily, v náruèi kvìty zla, svùj od vás vroucí dar, pokornì pyšná klesá u mohyly. A horce vypráví, jak druhého dne zrána po dvojí vraždì té spìt zøela Jochanana od Vesmíru bran sobì v ústrety. Nad snem svým zhrzeným lkal: jeho boha není! V objetí žádoucím jí vrátil políbení na míru znamení a odvety...

19 VERLAINÙV POMNÍK V LUCEMBURSKÉ ZAHRADÌ Jak z desky stolu, z trávníku v zelených reflexech k blankytu pùl socha, pùl paskvil tu trèí, láhev absintu. Tvùj mongoloid, tvá hlava, básníku, pro denního života hostinu smuteèní, pro filistrù støízlivý klid, pro žíznivých srdcí napojení, jak její hrdlo tu s výše èní. Proud šumivý z nìho crèí: že poesie není leè opojení. A v proudu tom lehce se pìní tvá sláva, básníku.

20 2 Z VOJNY Básnì MROUCÍ MÌSTO Dnes, kletbo, zhynu svrchovanou mukou: za cizí høích. Nezavinìných vin zšílelá obì, klesnu do sutin, já, pyšné dílo pyšných lidských rukou. Mùj tvùrce... Sním jen s hoøem o èlovìku, jenž, vlastní hrùzou jat, zbyl tu v mých zdech: lká v chrámech mých a na mých høbitovech, choule se k bohùm, modlám všechnìch vìkù Jak hejna supù, chimér, upírù dìs vzducholodí hømí a rojù letadel, z mých zvonu pøelitých zmar chrlí jícny dìl... A marnì pnu svou úzkost k Vesmíru: Mé slunce, slunce, jež mì celovalo, polibky Vìèna sílilo mùj rùst, svou tváø teï odvrací, žár drahých úst... A zemì, zemì, jíž mé štìstí zrálo

21 a která zdvíhala mì k nebesùm, jak èerstvý hrob se zrádnì otevøela a èeká, chtivá, na pád mého èela, co posmìch Èasu smrti pøeludùm tváø hnìte pitvornou: Má noc se sklání v ubohé pompì, v èerném rouchu knìžském, mìsíèných svìtù polije mì leskem... olejem posledního pomazání SINÝ DEN Nás nevidìlo, matko, zápraží v ten siný den, klid tiché vesnice. Mír nevál od lesa. Nebylo mìsíce, jenž bíle vždy o slunci zítøka hovoøil. A nebyli jsme sami. Jak v kleštích ve svých zdech nás tisklo nádraží a s námi sta bìdných stínù, matek a synù. Bojácný otazník do temnot Sudby lamp plamen plachý ve tmì živoøil. Jak øada rakví vozy èekaly.

22 Mluvily slzy: Pøijdeš? Pøijdeš brzy? Rakouské hudby vír tónù rozkøik se. A zalhaly. Byl jsem tak sám. A zástup všech tìch žen pojednou ve vás v jedinou mi splynul promìnìn, v tíž vaši jejich tíže. Na místì vašem stála tam vzpomínka z dìtství utkvìlá: Marie Matka u døeva køíže, Eva nad mrtvolou Abela. ZVEÈERA NÁVSÍ Zveèera návsí náš bataillon táh. Mlèky a trpnì jak stìny stavení, na jichž se choulily práh, nás vítaly zbylé ženy. Živote! Smrti! Tmou mìsíce lesk, bìl drtivých dravèích zubù, s bodákù ostøí do zøítelnic blesk v žár hladových vilných pudù.

23 MONOLOG BÝVALÉHO PÌŠÁKA Nikdy jsem nevidìl cizí zemì. Jen trocha vzpomínek ze školy myšlenku na nì živila. Továrna, denní robota, to byla mého života nemìnná mìstská idyla. Po prvé osud se laskavì sklonil ke mnì, když vypukla válka. Koneènì kynula dálka! Snad milost to nebyla, jenom škleb. Mnì - jako mùj každodenní chléb udìlili ji páni. Nastalo toužebné cestování Srbskem, Ruskem a Italií. Co jsem chtìl poznat, poznal jsem. Vidìl jsem: všude jsou stejné mozoly na tvrdé dlani, všude je stejné milování, stejné umírání. Noc se dnem se všude stejnì støídá. Jsme lidé,jsme lidé. Jsme na svìtì sami. Jen my jsme s námi. Dnes zase jsem doma. Už neopíjí hlas dálek. Vše slilo se v tichý sen, radostný jako bílý den. Ale má radost je nìjak kusá. (Snad i ta stará bolest dobolí.) Vzpomínám stále na toho Rusa,

24 jak jsem ho bod, jak rty rudé mìl, modrý zrak, oblièej bílý jak køída. LÍSTEK RANÌNÉHO Když jsem ji dostal, jak špalek jsem pad Pozbyl jsem vìdomí. Byl bych snad zaspal i blažený pocit, že jsem byl rád. Vzkøísil mì sani ák. Nìjak však dlouho jsem se probíral. Hádal jsem, jak jsem se tu ocit. Bylo mi, že jsem kdes naprostøed ulice. Trávník se nìjak zdál mi dlažbou. Ani jsem nevìdìl, že dostal jsem pažbou. Sani ák nìjak mi známý pøipadal, jako strážník. Asi mì sebere. Na to jsou pøedpisy. Já jsem se pral. Sáh jsem si po èele. Hlavou mi kmitly nápisy, jak jsem je èítával v soudní rubrice: Rušení veøejného pokoje a øádu. Tìžké ublížení na tìle.

25 Vražda z hladu. P. S. Táto, ten sani ák sbíral taky zlato. Chtìl jsem se podívat na hodinky, kde nic, tu nic! Taky mám v pekle prstýnek od Aninky. Snad mu ho poslala. Mohla to øíc. PÍSEÒ VÁNOÈNÍCH STROMKÙ K. Koho z nás utnou, odvlekou, vojáky, vojáky, na vojnu smutnou, dalekou? Kolik nás, kolik je vyvolených na pochod smrti do mìstských ètvrtí, do hrobù, do hrobù obílených? Ježíši Kriste! Pro Tvoje zrození, pro sny Tvé èisté nám nutno je møít. V nás rok co rok znovu Tys na køíž vbit.

26 VERŠE Víc nežli sluncem rozzpívaných jiter, kouzelných podveèerù, dychtivì sladkých nocí, zelenì hebké v roztoužených lukách, lehkého pelu rosy, nadìjí zlatou vlnících se polí, s nichž skøivan s hymnou díkù k nebi vzlétá, pohody mìkké, pýchy pevných lesù polibkù, jimiž líbá vonný vzduch, já, mìsta snìtí prolezlý, dýchaje jeho puch, v zástupech lidských ztracený a v malomocném dìsu z úst lidských trpnì vnímaje životu hoøká veta, oslnìn lány zrakù, které bolí slz tìžkých kovem, zimniènì jež prosí, šeï dlažby dennì zkrápìje a v štván dennì mìsta všemohoucí mocí, ve vìèném, marnì bílým dnem svìtélkujícím šeru, vidìl jsem žízní smutných lidských niter. Tak, psanec mezi psanci, poznal jsem ty, k jichž obrazu jsem stvoøen, s požárem jejichž srdcí mé srostlo plamenem, života mého koøen z nichž rozrùstá se v novém snu. Jich. nadìje jsou nadìjemi mými Za týmiž znameními, na poušti dnù propadlých nemilosti,

27 spoleènou mízou napité se moje.paže mísí do zmìti napøažených ramen, jež køísí vždy nového, vždy lepšího vždy lidštìjšího Pøíští, vod živných pramen ze skály Pøítomnosti. Již se tøíští KORÁLOVÝ NÁHRDELNÍK Rùženì KORÁLOVÝ NÁHRDELNÍK Dal jsem Ti cetku kdys z èervených korálkù, hrst zkamenìlých kvítkù, jež kvetly na dnì moøe. Žes dala vždycky krev za dary života, kde jiní zlato dali, krvavou barvou na Tvém hrdle zpívá. Nesu Ti knížku dnes. Jak dìlník korále spjal niti v náhrdelník, verš k verši do øádkù jsem køehce klad, verš k verši, mrtvý hlas živého hoøe. Žes dala vždycky krev za dary života, a o Tvém srdci zpívá..

28 DEDIKACE Na køižovatku neštìstí a štìstí mì vìrnì volal zmuèený Tvùj hlas; když bilý den Tvùj zkvétal pro bolesti a marnì has. Pod køížem Tvým sám klesaje, já cestou kytici vil jsem balsamických slov. Pøíštího spasitele vìrozvìstou, snùm novým budovat jsem pomáhal Ti krov. Mé srdce otevøelas nesmírnému svìtu všech lidských bolù, žalù, rmutù, vzlykù. Za suchou kytici s mi dala lány kvìtù. Zpívám Ti dennì vroucí hymnus díkù. NOC V noci, v svém nìmém pøíkrovu, mìsto se podobá èernému høbitovu. Paláce, divadla, banky a továrny splývají s chudými domy a doupaty, na hrobu hrob. Nejvìtší hrobku a nejsmutnìjší mezi všemi má Bùh. Všude jak zemøel by lidský pláè, všude jak lidský smích by skonal.

29 V ulici, plné mrtvých stop, žlutý pruh písmen zaplápolal, kostìným leskem lamp a hvìzd v náhrobní nápis pøerytý. Jak sami tak jdem, jediné spojení s životem jsou Tvoje rty. RYTMUS Kdyby to byla jen bolest Tvá a má, kdyby to byla jen radost zabitá vlastníma rukama, srdce by zpupnì nestenala, vinu by oddanì na sebe vzala, bylo by krásné, být sama a sám. Ale tos vidìla: svìta pùl je jediný bolesti plný dùl, v nìm miliony kopou jak my svùj èerný sáh, svùj èerný sáh, a nad mrtvou radostí civí vrah, bratrovrah. Jak je to krásné, že nejsme sami, sílo a vzpouro!

30 SEN O RÙŽOVÉ KRINOLINÌ Tak dlouho s mi kývala na cestu z okynka šedého domku jak z koøenáèe líbezná kvìtinka, až s mi pak na konec, nechtìla-chtìla, spánek svým blahem provonìla, a já mìl o Tobì na Štìdrý den živý sen. Chtìl jsem Ti pøinést k Ježíšku dáreèek, a jak jsem pøemítal, co bych Ti dal, vzpomnìl jsem, že Ty už všeho máš až až až, panenko štíhlá, modrooká, že by Ti závidìly dámy. A tak jsem se rozbìh pro tu krinolínu, však Ty víš, v Perlové, rùžovou s èernými sametkami, co na Tebe z výkladu volávala: - Jsem za 2500 Kè. Se mnou však radost nepøešla pøes Tvùj práh. Znìl smutnì Tvùj smích, když jsem Ti øekl, že jsem ji nekoupil, pro Tebe, chudá, že jsem krad, pro Tebe, chudý, po rùži rùžové ruku vztáh, znìl smutnì tvùj smích, protože Ty jsi netušila, že po cestì v lichváøských ulicích

31 tisíce chudých toužících radostnì na sebe vzalo už moji vinu. PÍSEÒ Vèera mi zlíbal ruce, dìvèata. Ještì teï prsty mám polibky sevøeny, jak by je obepjal krásnými prsteny, chvíli co chvíli se na mne usmìje korálem drahé kameje má èervená ranka od psacího stroje, kam ústa klad, vyleptal živé srdce svoje. Vèera mi zlíbal ruce, dìvèata. Mé prsty se tøásly, mé prsty žasly, kdo jim to sladké polibky vrací, kterými dennì laskají stroj, svou každodenní práci, co maminèin, sester sytí hlad. Dìvèata, dìvèata, mìjte milé, kteøí vám líbají ruce, co nejsou jen zbabìle bílé. Ti mají srdce ze zlata.

32 MELODIE Na stroji v kanceláøi Tvé prsty pøehrávají den ze dne píseò písní o chlebu v potu tváøi. A veèer u klavíru v témž rytmu dobývají snùm vezdejšího chleba: nadìji, lásku, víru. O trní rozedrané, Tvé prsty rozdávají svou každodenní koøist: po kvìtu z rùže plané. SLOKY Jak by Tvùj úsmìv jinak kvet, zobjímal láskou celý svìt, nebýti bídy kolem, jíž na Tebe køièí každý kout, jak mìsta elektrický proud Tvé srdce napájí bolem! Jak by Tvùj pohled hoøel èist, kdyby v nìm pohasla nenávist, již nestoudnì žatvou svou živí trustový otrokáø, lokaji vraždy, kteøí se pachtují s posupným Navždy života krásu a divy!

33 UKOLÉBAVKA Chlapeèku malinký, noc je tu, a ty máš tváøièku posetu lesklými slzièkami jak nebe hvìzdièkami. Chce se ti lásky, chce se ti maminky u tvého lùžka, aby tì líbala, hladila vlásky, do spánku hýèkala sladkými slovy. Maminka sedí u zrcadla. Za chvíli pùjde do divadla, je nervosní, Pámbu s ní. Jen neboj se, neplaè! Je tu služka. Aby dni života netížily, chléb nehoøkl v slzách pojídaný, veèer ji unáší, koníèek vraný, na palouk, kde si tancuji víly, v daleký, krásný, lidský svìt. Zná pohádku o tom vyprávìt. Jen neboj se, neplaè! Tobì ji poví. A každý den jinou.

34 ŽEBRÁCI Já chudý a chudá Ty mùžeme klidnì kolem jít, k nám žebrácké dlanì netrèí sepjaty. Smutnì, ach, smutnì, jako my, pár oèí, který je hlídá, si rozpùlil boží svìt, ví: tudy jde otylý blahobyt a tudy bratrství, bída. K nám nepne se vztažená žebrácká dlaò: jak slzy Tvé palèivì do ní by skanuly, jak zraky mé bodavì do ní by vsunuly zbraò, klesá. II. GALERIE Chudoba, to je cesta dlouhá v blátì, po tmavé silnici. Kdo záøi tvou na ní oèima hltá, mìsíci, mìsíci, to bludièka svítí mu, mince zlatá, a zlatý meè srdce probodá, aby je jako horkou krví zalila touha. Touha, ach, touha když chudobu raní, vysoko, vysoko do ráje svého

35 unese èasto ranìného: tøebas až na druhou galerii k stání. Tudy, tudy, tudy za Krásou chodí milenec chudý, protože z dálky jen smí ji zøít, o ní snít nad propastí, surovou jako hrob, lóží a køesel a pravdivých lží, protože chudý všudy života divùm jen pøihlíží z dálky, z dálky. HALÓ, 2501! Dnes, 8. èervence 1922 po poledni, mi zatelefonuješ, že na pìt minut zanecháš psacího stroje, že na pìt minut si zastávkuješ, abych i já odložil akta a pero a s tebou, má milá, se rozjel na smutný výlet ke Spezzii v Italii. Jak hukot moøe v lastuøe ta bouøe v srdcích nám pøes dálku sta let hømí náš vìrný pøítel, Prometheus nikdy nespoutaný, Percy Bysshe Shelley tone!

36 Pùjdem a vzpomenem také Jaroslava Vrchlického. MLHA Mátožná vidina, na zemi spadlý trs nadoblaèna, tìkavá tvoøivá míza bílá, beztvárná sochaøská hlína vláèná, kadluby ulic naplnila. Jsou živí tak dusivì tiši v ní, trèící osy a pahýly, jež o nových tìlech a svalech sní, jsou živí jak stíny. Básníku, s tìmi, jichž svìt je tvùj, v ulicích zùstaò a modeluj k obrazu lásky své nový sen z èarovné hlíny, pahýlù, stínù ulituj a neøíkej bezmocnì: Mlha je krásná. PÍSMENA NÁPISÙ V ULICÍCH Zajatci firem a reklam a jmen, písmena nápisù v ulicích po šest dní v týdnu se zpovídají: - Jsme chycení zlodìji na pranýøi,

37 nevìstky, kup si, jsme na prodej, jsme zlaté rybièky na udici, ty, smiluj se, pus nás do vody jsme lupièi, visící na èakanu, slyš ještì náš šibenièní vtip: my s francouzských vìznic hlásáme svìtu Volnost, rovnost, bratrství, jsme dobráètí staøíci, zeptej se na cestu, jsme naivní dìti, jen vzpomeò si na mládí, kokardy èervené jak tvá krev, jsme vojáci, vojáci, vždy jsi byl ve válce, jsme hladovým chudákùm trnem v oku, jsme almužny dané do dlanì slepci, jsme umìlé kvìtiny, nemáme vùnì, jsme ztrnulý smích, snad nìkdy tì bolel, jsme slzy, tvé mìsto nás vyplakalo, a dílo jsme mozku a rukou tvých! V nedìli jsou však volný dav: Na nebi nad mìstem do tvých dum nejhezèí z nich se pro živý obraz složí slova PROVISORIUM. AUTOMOBIL Proletìl ulicí, sirenou vzkøik jak otrocká duše bièovaná, po nás jak krví blátem støik kovový soumar Civilisace na høbetì groteskní dvojici:

38 šoféra vpøedu, sluhu Práce, uvnitø pána. Sotva však za rohem zastavil a nabral sil, jak slzící oèi svítilny pøimhouøil a hovoøil: - Já po tobì blátem, ty po mnì slinou... Ubozí, pøeubozí! A pøece to mou není vinou, že nenávist k bratøím svým po mìstì ve mnì vozí ti, kdož mì vedou. Nechte mì žít, jak musím žít. A máte-li si cos vyøídit, vyøiïte si to mezi sebou. My stroje si jinak rozumíme. My také sníme a nenávidíme. Tak, na pøíklad, sentimentálnì a pateticky moh bych ti, zatrpklý, vykládat: My všechny, jichž snem je rozlet a dálka, rychlost, jež dá-li, dvakrát dá, my všechny, dnes ještì otroci pánù, my armády železnic, aut a aeroplánù, my zeppeliny, balony, bicykly, lodì, my všechny, dopravní prostøedky ve vzduchu, na souši, vodì, tak, jak nás poznala svìtová válka, tisíckrát jsme se už zmobilisovaly, tisíckrát jsme si už pøísahaly, že, na nás jen kdyby záleželo,

39 jediné dítì v Rusku hlady by nezemøelo. Jak bomby a støely po živných lánech kdys, dnes dennì, dnes dennì milion soust jak mana by pršelo do laèných mís Co øekl bys takové exportní znaèce: Prague port d Amour? ZVÌSTOVÁNÍ Ten pohled láskyplný Ti dosud v oèích zùstal: drobounké dìvèátko, nad jeslièkami stojíš, co Tvoje ruce samy urobily z Alšových obrázkù, a aè je to jen papír a aè už je to dálka tisíc let, s živými pastýøi, s živými pastýøkami o osud dítìte se tøeseš, co pøišlo spasit svìt. Tvou slzou hvìzda nad Betlemem vlhne. Ten pohled láskyplný Ti dosud v oèích zùstal. Vždy objal v dálce svatou Rus, kde nad tisíci našich Betlemù plá rudá hvìzda, kde v každém zmírá hlady malý Kristus.

40 Teï Ty jsi pastýøkou, teï já jsem pastýøem, a jako na Alšovy aršíky když støádala jsi krejcar ke krejcaru, dnes každý mìsíc stejnì uschráníme dva dolary: Ty jeden a já druhý. Kátìnka, Sergìj snad, malièký Kristus v ruském Betlemì, se za nì najedí: Ty budeš pìstounkou, já pìstounem, Ty budeš maminkou, má milá, a já tátou! Tos èetla: o vánocích máme jeho fotografii! IN MEMORIAM ALEXANDRA BLOKA Básníku zlatoústý, jenž si klesl nìm na pøídì korábu pøesvìtlých nadìjí, nad moøem krve vzkøiknuv slastné Zemì! slzavým trudem hoøknou naše dni, však smutku nad tvou smrtí není v nìm. My nelkáme. Neb jako srdce tvoje, ni naše rytmicky se nechvìjí, leè v zabušení vroucím srdce svìta. Tys nejblíže mu naslouchal, tys nejžhavìji slávu jeho vyzpíval, mìls nejkrásnìjší údìl, básníku pøeštastný,

41 tys umíraje vidìl, že slova tvoje tìlem, tìlem uèinìna jsou! DEN A NOC...Vouloir l'éternité lorsqu on n a qu un jour! Théophile Gautier ZA JIØÍM WOLKREM Hladová ústa, básníku, žíznící rty a slzavá lože, žal ukøižovaných tìl, to všecko si pøináší vykoupení, to všecko si pøináší promìnìní vzpourou a mstou. Ale je tìžko èlovìku, tìžko je Janu a Marii vidìt, jak klesá podaná ruka se sladkým kvìtem pro hlad srdcí... Tvá ruka, Jiøí; je smutná cesta, kde srdce, jež laèní, laská Tvùj hrob.

42 JARNÍ BÁSEÒ Sladkou svou vùni jaro v mìstì pøivírá sestersky oèi žen jak spoleèný nedosnìný sen: - Snily jsme, muži, že v zahradách nad mìsty snících v slunci a kráse, dennì po vašich výpravách za chlebem, prací, a po zápase o hrdý výboj a sílu a moc, vás uvítá smích náš, náruè a noc. Prudkou svou vùni jaro v mìstì rozvírá dokoøán oèi žen, aby s nich spadl spoleèný sen: - Ze zahrad, jež jste nám mìli dát, sešly jsme za vámi do vašich mìst, váš osud jsme pøijaly jako trest, váš osud, jenž dal nám s vámi stát na dvojí stranì barikády: v pøepychu pánùm žít po boku, v brlozích umírat touhou a hlady, být ženami mužù-otrokù. Sladkou svou vùní jaro v mìstì bohatým ženám dá o krásu víc, prudkou svou vùní chudaèkám smutek, jenž vzpurnì si pláèe do ulic:

43 - Mužové naši, otroci, pro krásu jara, pro noci, kdy našimi tìly život k vám modli se zesmutnìlý, nedejte zahynout našemu snu. Dejte mu vzkvést, vsaïte jej na vìky do vašich mìst v zítøejším spasném jarním dnu. VEÈER Kluk se úkradkem dívá na svou foukací harmoniku, støádal si na ni dlouho a dlouho; nìkolik korun dokonce ukrad a teï se bojí, že ukradené není požehnané. Chvílemi šlehne okem po starší sestøe, ta chodí okolo stolu jak koèka okolo horké kaše, záøící oèi laskají kytici v laciné váze. Øekla doma, že ji dostala od pøítelkynì, její otec že je zahradník a má jich v zahradì plné moøe. A zatím ji pøinesl vèera milenec za rudou rùži jejích rtù. Døív mívala doma jen kvìtiny, které kreslíval mráz na oknì nepøející svìtnice, a kluk už teï cítí vùni, kterou se omámí, až vskrytu vyloudí na své harmonice první tóny. Zapomenout!

44 ROZNAŠEÈKA NOVIN Snášela trpnì osud vdovy, když muž jí pad, památkou na svaly, lásku co dávaly, památkou na svaly, chleba co dávaly, po sobì zanechal jediné dìdictví: dìti a hlad. Po celou válku den co den z tupého doupìte chvátávala k nervosním prahùm bohatých, pokornì k nim se schylovala, aby své ranní zoufalé poselství za peníz bídy odevzdala: noviny, èerná smuteèní parte tisícù, tisícù zabitých. Mrtvého rnuže v nesmírné šachtì na konec ztratila, památkou dìti a ještì sen, sen netrpìlivý živila: Až zavolá den, by radosti svìta groš dala vdovin, naposled roznesla èerná parte smuteèních novin: - Dnes umøela svìtová válka!

45 SONATA TRANSATLANTICA Fragment Už tøetí den a nikde dementi a nikde konfiskace. Už tøetí den Opilý koráb Rimbaudùv, Tristane Corbiére, pluje nad moøem s Lindberghem na palubì. To není lastura, to je mé srdce v drátech radia, to je jen sluchátko. To nejsou žalmy z budoárù nymf, to není šumot køídel Ikarových, to není praskot Neptunova trojzubce, to není šelest korálových tajemství, to není echo srdce matèina, v nìmž zpívá chiméra, sen ztraceného syna domovu dolarù. To je hlas motoru. Ted není nic v tom tichu. Lán stébel èasu, dálek, leh strojem pokosen. Ted není nic v tom tichu. Jen úsmìv. Pøelét letcùv oblièej. Jen oblouk dráhy. Duha nad hrobem Colliho, Nungessera.

46 MARIE KOØENOVÁ Zavraždìna se svými zamìstnavateli 3. února 1927 Dìveèko zlatá, srdce mì bolí. Ale znáš tátu, nepovolí. Do služby musíš, jsi chudá, Máøí S nièím se tìžko hospodaøí. Budeš mít jídlo a budeš mít byt. A peníze mùžeš ušetøit. Uvidíš taky, jak žijou páni. Není jen døina, proklínání. U nich je krása. Pøi tom, co máme, v životì víc jí nepoznáme. Taky jsem sloužila, pøece to víš, Naøíkám? Nikdy mì neslyšíš. Kdybych se bejvala služby bála, tátu bych nikdy nepoznala. Kdyby tam nebejval vojákoval, byl by tì sotva nìkdy choval. Pøijde ti ženich a bude ti hej. Jdi. Neplaè. Pámbu tì ostøíhej. jsi mrtva a mrtvi jsou Tví páni, hrdinko svého povolání. Ne, neštìstí nechodí po horách. Splete si nìkdy i panský práh. Divný si pro Tebe ženich pøišel. Pámbu tvou mámu nevyslyšel. Èi vyslyšel? Spasil Tì? Kdož to ví. Hrob tvrdý jak dlaò nic nepoví.

47 Z Tvé krvavé hlavy trpnì záøí otazník nìmou svatozáøí. Snad bolel jak posmìch ten panský lesk? Závist Tì hlodala? Drzý stesk? Snad byla jsi málo trpìlivá? Se stolu drobtù málo chtivá? Maminèin køížek se promìnil v køíž, žes neunesla víc jeho tíž? Snad nejvìtší na všem Ty máš podíl. Snad sama jsi vinna, že pøišel vrah, žes dennì prosila v modlitbách, aby Tì pámbu vysvobodil. POLEDNE NA JEZEØE Hladina vody stojí nepohnuta, žhoucí láva, co z ní slunce vymodelovalo, padá do hlubin, z bøehu smyslné pivoòky ji barví do krvava, marnì støe nebe nad ní svùj platonický baldachýn. Zakletý bùh v bílém jasu, okøídlené šílenství, jezerem pluje labu, dychtivì pod vodou hledá, jista, že nìkde na poduškách mìkkých travin se chví, rùžový zázrak tìla na koberci lásky, Leda!

48 POPELÁØSKY VÙZ Pøed naším domem každého rána zastaví popeláøský vùz. Každého rána urputná hrana svolává devìt Popelek z pohádky, devìt degradovaných Mus. Jak nádobu s obìtí novému dni Básníku, nebuï sentimentální! zdvíhají služky popel a odpadky. Ted jsi ji slyšel! Jak studená sprcha dusnem se rozstøik její smích: Ta naše stará je mrcha! Nech pøirovnání jalových! Není to spíš, že pevné dvì ruce daly se do díla? Není to, jako by se o vùz rozbila odporná urna, z níž sype se troud všeho, co spálila trpící nenávist, na chvíli posmìškem zbavená pout? Nezní teï zvonek jak jásavé gloria? Chceš-li už popsat šedí svùj list: pøi práci vidìls tajemný personál Mìsta-Krematoria.

49 PASTEL Bílá oèím a srdci a smyslùm jsi zasvítila, obláèek bílý, který si oèi a smysly a srdce na nebi vyprosily, aby jim dolù na zem spad pro jejich èistý a krásný hlad. Bílá jsi ležela v zeleni, jak prostøel ji les, na skráni svatozáø lásky a oddání, v oèích sen modravých rájù, v úsmìvu hlubinu støíbrných tajù ZLATÉ OPOJENÍ Pane Bá a, vidìl jsem Chaplina. Dostal sem lísky do kina, mìl ste jít s náma. Takový boty, co von tam jed, p ne šéf, takový dybyste dìlal! Øíkala máma, že byste neprodìlal. Že bysme mockrát je zblafli jak med, dyž nejni co žrát. Pøite se na to podivat.

50 KARLU TOMANOVI 25.února 1927 Jediné brázdy, rodná vsi, tvé hroudy syn ti nevyoral. I vlastní chléb mu èasto zkoral, když v ilusorních modlitbách tvùj nevìrný syn trávil èas za vìrný chléb náš vezdejší. Když vzejde mìsíc nad návsí, dech zlaté lyry jak by provál šum topolù a prozpìvoval: Šel za svým snem. A sladce, v snách, pøi jeho písni møe i klas. Mìl rád jen vìci vìènìjší. LITANIE K TEREZII Z KONNERSREUTHU Ty, která v bázni boží peklu svìta sníš na bezstarostném loži, v snách vleèeš Kristùv køíž, strp, aby ti, kdo hlavy kam složit nemají, bez muèednické slávy toužili po ráji

51 na této zemi høíchù a milovali svìt a køièeli svou pýchu, nesnít a netrpìt! Ty, kterou souží cesta mystické Golgaty, nevykoupená gesta cizími stigmaty, strp, aby ti, kdo mrví svou trestaneckou pout nedobrovolnou krví za smíchu vìèných pout, na zemi nehledali klíè od nebeských bran, zrak k hvìzdì upírali zo kristovských pìti ran! PANÍ Z NÁMOØÍ Jediné svìtlo nehoøí nad temnou stezkou rozlouèení, nad sochou Paní z Námoøí a Cizince. Jen bílé mžení, jak oko cize v oko zøí, je halí v rubáš jasnozøení - Vyplul jsem s touhou dobýt svìt. Drásala, sládla; slibovala

52 dosíci nejpyšnìjších met: Poznal jsem pozdì: oklamala. Uvadla jako vadne kvìt. Jako tvá láska; lhala, lhala. Útržek novin promluvil, když vše už bylo dokonáno, když pozbyl jsem už všech svých sil, k všem porážkám už øekl ano, když ze sna jsem se probudil v støízlivé, chladné, bílé ráno. Nad hlavou den, tvùj modrý zrak, nad hlavou noc tvých èerných vlasù, na srdci, smutném jako vrak, tvou za slíbenou nahou krásu, já plul jsem, opuštìný vrak, k majáku smrtelného jasu. Jak ze záhrobí hrob jsem zøel uskuteènìné skuteènosti. Sen dovršený z nìho zel, pustota prázdných nesmírností: poznaných dálek slepá bìl, krás svìta ohlodané kosti, onìmlé zpìvy planet tmám, osleplá vidma cizích krajù, hlubokých moøí mìlký klam, vyèichlá vùnì blízkých tajù,

53 vesmírných výšek bludný mam, past osamìlých, marných rájù. Ze všech mých touh jsi zbyla ty. Ze všech mých touh mi zbyla láska. V loži mých touh jsi spala ty, má pravá touha, ty, má láska, jediná touha, živá ty.. Mou touhou bylas ty, tvá láska Útržek novin promluvil, Když ze všech touh jen ty jsi zbyla. Nic nezkazil, jen dovršil. Jak bys ty také nezradila! Pozdì jsem sebe pochopil. Vracím ti prsten, mrtvá milá Vracím jej moøi, mrtvá milá. Jak obraz slunce zašplíchal neslyšnì prsten na hladinì, jak hlas, který se klnout bál, jak sbohem tone v tìžkém vínì, jak èerv, jenž srdce uhlodal, jak mizí tìlo v mrtvé hlínì. - Byls pro mne ztracen onen den, kdy moøe si tì odváželo a v tobì vzalo mi mùj sen. Co na mnì potom záleželo?

54 Nebylo zrady. Lhalo jen bezduché, živoèišné tìlo. To, co tys teprv poznával, když tisk jsi koøist prázdných dlaní, jsem znala. Byl to též mùj žal. Svìt, to je dlouhé umírání v prázdnotì, v temnu holých skal, o které bije moøe zdání. Abych svùj život mohla nést, zkrášlila jsem jej tajemstvími, blaženstvím ilusorních cest, sladkými ráji vysnìnými, rty svlažovala hrozny hvìzd za nocí touh, jež byly tvými Aby se svìt mùj nezøítil, duhová stavba pohádková, bylo mi tøeba nových sil, stavìt jej stále znova, znova. Tys pøišel. Tys mì posílil. Tvá kouzelná a slastná slova. Dávala srdci jistotu, že jeho tepot bude snìní že vyrveš se mnou životu tres vìcí, kterých v svìtì není že pøemùžeme nicotu pro neskuteèné naplnìní. Byls pro mne ztracen tehdy už, když jsme se spolu rozlouèili.

55 Šels uskuteènit - v ruce nùž, ilusí zabít pøízrak bílý. Snad jinak s nemoh, byl jsi muž. Vracím ti prsten, mrtvý milý. Vracím jej moøi, mrtvý milý. Jak obraz luny zašplíchal neslyšnì prsten na hladinì, jak povzdech na rtu kdyby tál, jak bloudí duše v meluzínì, jak úsmìv kdyby z mrtvých vstal na tváøi smutné otrokynì. SLEPÝ Když náhodou pohled váš utkví na mnì, snad suše, snad soucitnì øeknete: Slepý. Ale já vidím, neznám jen pláè. Vidím, co vy jste už pøestali vidìt, vídávám válku, co vzala mi zrak. Víc vidím, než živýma oèima vy, vždy skoro už ani nevidíte mne, slepého vojáka z války. Kdybyste alespoò vidìli mne. Mnou zahlédli byste, jak ve tmì, v níž tápu šlehají plameny, èíhají na vás. Jen já je vidím, jen já, jak zítra vám slzami otvírají oèi.

56 Až pøijde èas, pùjdete do války, znova, ne slepí, jen zaslepení, protože pro oèi nevidíte, co vidím já. A kde byste také ve chvatném dnu v jepièím reji svìtýlek denních zachytli prudkou záøi svìtla, jímž z noci mých dùlkù se propaluje pro jiné, nové zrození - Vìènost? TESKNICE Po domácí hroudì zastùnì srdce, jež prahlo po cizí. Kvìt pøesazený je bez vùnì a blízkost dálek bez visí Cit elegický a groteskní zapláèe v duši a žhavý rve jak milence, když zateskní pøi jiné lásce po prvé.

57 ROZHOVOR - Má matka mazlení ráda nemìla. Jen jednou, to už pozbývala sluchu, jsem pøitiskla, aby lépe slyšela, svá ústa zlehýnka k jejímu uchu A já jsem zas otce prvnì políbil, když jednou pøi práci pøišel k úrazu: jak jsem se nad jeho rukou nachýlil, abych v zubech stiskl uzel obvazu. LEDY JDOU Ledy plují, Vltavo-krasavice, zvìdavci celou tì ozevlují, jak bùhvíco by se dálo. A ty se tu zatím provaluješ, rozpínáš korset pražských bøehù, loupeš se z kùže. Jde jaro, ty vìèná milostnice, chceš novou mít plet a svody kuješ, aby se slunce na tebe smálo, poznalo novì tvou vlhkou nìhu, že jsi zas holka jako rùže. Kdyby to mohla tak o sobì øíci z tøetího patra domácí paní,

58 co pudru má na tváøích, až bùh brání, jak mouèný pytel! Tu však má dávno už ve svých drápech Èas, vášnivý Mstitel. VÈERA Za nocí, za nocí, v kterých kvet modloslužebný blín, z lyrických oas na zapøenou vycházeli básníci Smrt kráèela za nimi, vìrný chrt, smrt, jejich koketní stín. Na poušti století brali si plynové masky. V kotouèích dýmu z cigaret zlézali nejvyšší hory. Šedivé liany snù, tam v oblacích, kam jste je dovedly, tam vonìly nejsladší závratí šílené metafory! Na bøezích sklenìných øek, v zrcadlech neteèných hladin

59 chòapali s hyenami po utonulém mìsíci. V manových barech Faty Morgany, pøi èíších šampaòského z Lethy, vypravovali ženám o námìsíèním kostlivci o Hamletu v slzavém údolí krokodilù. Na jejich tìla rudými polibky psali své siné závìti: - Jsou obìtovaní.. - Neb vidìli je v osadách helotù pøi stavbách moderních Pyramid a slova smrti nad nimi jim vnukala prodejná Vìènost. A pøece nejvìtší básník tohoto století byl dítì lásky.. A pøece i heloti chtìli neskuteènou skuteènost.

60 ZA VLADIMÍREM MAJAKOVSKÝM Rty sešpulené v hlaveò revolveru, srdce básníka je nìkdy ubohá tyèinka rouge, dotknìte se jí polibkem a zbarví vás krvavou rùží nesmazatelnì. Básníku, odejdi, za utracený sen lze jenom umírat, vstup mezi stíny Leninova mausolea, levá, levá, levá. Nechtìl jsi s námi zùstat do skonání svìta, Voloïo, Sergìji, básníci mohou žíti bez traktorù, mít v srdci tøebas ubohou tyèinku rouge pro ústa sešpulená v hlaveò revolveru, básníci celého svìta, za utracený sen lze ještì umírat, básníci Sovìtského Ruska, všichni se postøílejte, jen SSSR a trvá, levá, levá, levá.

61 NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA Buï s Bohem; domove a rodný krove, buï s Bohem, kolébko, mùj pøíští rove, buï s Bohem, okno, u nìhož jsem stával, vám na shledanou, výšiny, jsem mával, vás, dálky, laskával; hlubiny, zdravil, dokud jsem v mìlèinách se po vás plavil, tak nízko, blízko vzlétal. Dnes po mnì osiøíš, otcovský dome. Vidìls mì naposled, náš starý strome, jak ještì váhám, u vrat trpnì stojím, tvých vìtví, vzpjatých do hrozeb, se bojím, tvých vìtví zmìtených, a v zamyšlení se vracím ke chvílím, kdy jsem svá snìní v gordický uzel splétal. Mou touhu vìjíøem už neochvìje chvost paví koruny, už nerozchvìje tvùj symbol, strome, srdce kolísavé, už nedám víry beznadìji lhavé, že èlovìk bezmocnì, podoben stromu, pøipoután koøeny, tkví v rodném domu, v hrob pomalu se sklání. Již jdu, jdu za vámi, to jsou mé kroky, již jdu a pospíchám jak dni a roky, dík, hvìzdný tøpyte, zocelils mi svaly, dík, temné dálky, že jste neselhaly, vám, hlubiny, buá dík, že jsem vás slyšel,

62 hlas znìmlý propastmi, který z vás vyšel v pøetichém zavolání. Vracíš se živ a zdráv, buï vítán, synu. Už neprovázíš mì, stín mého stínu, stojíš tu živý, abys vysvobodil z vìzení žalu noc, kdy jsem tì zplodil, a oèi zatlaèil dnùm, jež jsem pøežil, a za mne pohøbil je, dny, kdy jsem nežil s tebou tvá mladá léta. Kdo snìním omámen jde za touhami, jde svìtem bažinou a s bludièkami nad lesklým slizem nenávratnì krouží, když køídla zlomí, v nicotu se hrouží. Blah, kdo se spokojí jen s mírem v duši, jejž neoslepí nic, nic neohluší na trpké zkoušce svìta. Kdo Boha pokouší, pokouší bìsy. Tajemství prolíná vzduch pod nebesy, v pøeludy oblak zaklíná svou krásu. Nadarmo èlovìk jde s ním do zápasu, na vlastním køíži sám se ukøižuje a v smrti touhou, snem se pokøižuje, znamením sebevraha. Dokud jsem bloudil sám pustými místy, sluch touhou zjemnìlý, zrak snìním èistý jak dítì šel jsem, prostovlasý, bosý, ve vìtru výšin, dálek, v pelu rosy.

63 Pøede mnou zaskvìl se majestát zemì. Milostných paží bìl vzpínala ke mnì, líbezná, krásná, nahá. Syn èlovìka mìl den, kdy vášnì trnou, kdy touhy odumrou a snìní hynou, kdy, stvoøen k sobì, èlovìk volnì stojí, a bojí-li se, sebe sám se bojí, zem dálky lisuje ve víno èasu, slunce si ryžuje do zlatých klasù. A uvìøil jsem sobì. A mìl jsem chvíle chvil, jež nepominou, kdy dálky, hloubky, výšky v jedno splynou, v jedinou krásnou vìc: v klíè ke èlovìku. Bylo mi chvílemi, jak od pravìku bych v dílnì vesmíru kliè zpracovával, v modø nebes kalil jej a ukovával k trojzubé prapodobì. Dnes k tobì pøicházím, že den se chýlí, dlouží mou dlouhou pou a ubral síly, jdu staøec k starci smuten na hostinu, vzpomínkou ožít, snít pøi rudém vínu o krvi touh a snù a s tebou tiše chci stáøí upíjet až do dna èíše, kde sládnou mladá léta. Dnes k tobì pøicházím, abych ti pøipil, svùj kalich hoøkosti s tvým, otèe, vypil. Až tøesknou èíše, ozve se má hrana,

64 že nedožil jsem do bílého rána, kdy èlovìk jako bùh na zemi stane, peklem a nebesy v ráj zotvírané až do skonání svìta.

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

Pøi zádušní bohoslu bì

Pøi zádušní bohoslu bì Pøi zádušní bohoslu bì Hlavní hymny pro veèerní a liturgii ke slu bì za zesnulé Notace v pøíloze Pøi zádušní bohoslu bì Na veèerní Po úvodním almu Stichiry na»hospodine, k tobì volám«na 6 3 dle typiku

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum KAREL TOMAN Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s klíčovými texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti, procvičení

Více

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA PÍSEÒ NA VRBOVOU PÍŠ ALKU Už na nás prší z jehnìd pel a na køe letí jaro horempádem, zpod køídel kvoèny vyletìl houf kuøat, pípajících hladem. Bože, a i to nejmenší z nich

Více

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček 1 Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 978-80-88080-48-0 (pdf) ISBN 978-80-88080-49-7 (epub) ISBN 978-80-88080-50-3

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958)

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Klement Gottwald básně Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Vydal se mladý hoch do světa s pilkou a hoblíkem v ruce, Čech, Moravan a proletář. a pěšák revoluce. Prve než začal se slovy, rozmlouval

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle Tropary, kondaky a prokimeny nedìlní Z oktoichu Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny novì z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky Zpět na písňové texty Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou Obsah ukázky Ten bál se koná (Lady Madona) Hudba a původní text: John Lennon Paul McCartney Ten bál

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Obsah. Bez přestání se modlete 5

Obsah. Bez přestání se modlete 5 Obsah Bez přestání se modlete 5 MODLITBA ŽALMY 7 Blaze tomu, kdo nechodí, jak mu radí bezbožní 8 Vyslechni mě, když volám 9 Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám 10 Jen v Bohu odpočívá má duše 11 Bože,

Více

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy.

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. Mumie, růže 1973 Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. V bolesti dorostl jsem v muže. A poprvé teprv, poprvé jsem viděl, jak příroda v blaženém

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III.

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III. Triod postní Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne Díl III. Od Lazarovy soboty, pøes Kvìtnou nedìli a do Velkého ètvrtku (ve strastném týdnu) Notáø Obsahuje promìnné hymny (pøedevším

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta.

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení materiálu VY_12_INOVACE_Pap19

Více

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT výbor z milostné poezie 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či

Více

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ DAVID BÁTOR Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ David Bátor (*1974 v Opavě) Debutoval sbírkou Kukly slov (Tilia, 2004), která byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. O rok později vydal pod názvem Světlonoš

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18 Ověření ve výuce: český jazyk - literatura Třída: IX. Datum: 08. 12. 2011 Předmět: český jazyk - literatura Ročník: IX.

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_131 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti,

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20)

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) Anotace: Největší dramatik světa nemůže být zastoupen pouze jednou ukázkou. Okusme autorovo umění z třetího dějství jeho tragédie Typ úkolu: nácvik orientace

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu.

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu. PŘÍLOHA I. Seznam svateb z terénního výzkumu. II. Seznam svatebních informátorů. III. Ukázka 5 lidových písní zpívaných o svatbě ve Žďárském okrese: pevný řád, co se při jaké příležitosti zpívá, není dán.

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA

UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Přehled základních faktů o základním uměleckém směru 1. pol. 20. století. Ukázky textů, opakování, interpretace.

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

LOUČENÍ. K.D.Charlie6

LOUČENÍ. K.D.Charlie6 STRÁŽCE Zlé síly jsem vyprovodil na okraj propasti šílené dimenze Odemkl klíčem, pootevřel dveře zlehounka, aby jemný vánek odvál všechnu zlobu z mého srdce Teď tu stojím čistý jako křišťál, Přichystán

Více

Thyrsos Franti ek Halas

Thyrsos Franti ek Halas Thyrsos František Halas THYRSOS František Halas Ilustrace Jindøich Štyrský Nenaroditi se vùbec, to znamená štìstí. Ale pro toho, kdo se již zrodil, je nejlépe vrátiti se, odkud pøišel. SOFOKLES 4 SMUTEK

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

Poezie života je láska. Svatopluk Èech. Hledali jsme štìstí a našli jsme sebe. J. Lennon

Poezie života je láska. Svatopluk Èech. Hledali jsme štìstí a našli jsme sebe. J. Lennon MOTTA Hledali jsme štìstí a našli jsme sebe. J. Lennon Poezie života je láska. Svatopluk Èech 1 2 Kdo miluje, má stále plné ruce práce. Aischylos Láskou èlovìka k èlovìku se otvírá brána nebeská dokoøán.

Více

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce Støelec a most Støelec chvilkový výboj Nastal èas naplnit všechna pøece vzetí promìnit okovy v trpké víno bez pøíkras zahodit øece smetí výkøikem obnovy se pøímo prodrat štìrkem k podloží podkovy zakrýt

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ

Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ RÙŽOVÝ KEØ Tu starou loutnu troubadoura, až zemì bude jeden jas a v nebi vzplane perel šnùra, já se stìny chci vzíti zas. Jak rùžový keø u fontánu, v nìmž slavík šedý klokotá,

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více