Postupy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR pro implementaci Programu švýcarskočeské. S platností od 18. června 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Postupy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR pro implementaci Programu švýcarskočeské. S platností od 18. června 2010"

Transkript

1 Postupy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR pro implementaci Programu švýcarskočeské S platností od 18. června 2010 Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 1 (celkem 61)

2 Obsah Vymezení pojmů Vybrané právní předpisy a dokumenty Hlavní zásady institucionální zabezpečení Nadnárodní řídící struktura Národní řídící struktura Oprávněnost Oprávnění žadatelé Partnerství a oprávněnost partnerů Oprávněná výše grantu Období oprávněnosti Oprávněné výdaje projektů Základní pravidla oprávněnosti výdajů Zahrnutí výdaje v projektu Účel výdaje Datum uskutečnění výdaje Evidence a prokazování uskutečněného výdaje Efektivita výdaje Vedení účetnictví na úrovni Konečných příjemců Veřejná podpora Oprávněnost výdajů partnerů Vymezení členění výdajů Investiční výdaje Neinvestiční výdaje Členění výdajů pro účely rozpočtu Členění výdajů pro účely žádosti o platby Oprávněné výdaje Zařízení a vybavení Nákup služeb Výdaje na řízení zajišťované dodavatelsky Osobní výdaje na realizaci projektu Obecná pravidla pro osobní výdaje Cestovní náhrady Daň z přidané hodnoty DPH Neoprávněné výdaje Pravidla a postupy předkládání a hodnocení projektů Otevřená výzva Stručný tabulkový přehled dvoucyklového předkládání a hodnocení projektů První cyklus: Postup při podávání žádosti a schvalování záměru projektu Druhý cyklus: Postup při podávání žádosti a schval. konečného návrhu Projektu Podrobný postup předkládání a hodnocení projektů Zpracování záměru projektu Poskytování informací žadateli Předkládání záměrů projektů Způsob předkládání záměrů projektů Převzetí záměru projektu Posuzování a hodnocení záměrů projektů Posouzení formálních náležitostí a oprávněnosti záměru projektu Hodnocení kvality záměru projektu Nominování členů a složení hodnotící komise Jednání hodnotící komise Zápis z jednání hodnotící komise a zaslání dokumentů na NKJ - CZP Posouzení doporučených záměrů projektů Národní koordinační jednotkou Zasedání Monitorovacího výboru Konečné rozhodnutí o záměru projektu Zpracování konečného návrhu projektu Předkládání konečného návrhu projektu Posouzení konečného návrhu projektu Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 2 (celkem 61)

3 Posouzení formálních náležitostí Zpracování stanoviska MPSV a zaslání NKJ-CZP Ověření na místě a zaslání švýcarské straně Konečné rozhodnutí o udělení grantu Podpis Dohody o projektu Zveřejnění informací Hlavní zásady a postupy finančního řízení projektů Dohoda o projektu Oznámení o poskytnutí grantu Rozhodnutí o poskytnutí dotace KP od MPSV Změna Rozhodnutí o poskytnutí dotace Oblasti související s vydáváním Rozhodnutí o poskytnutí dotace Zajištění spolufinancování Zásady pro zadávání veřejných zakázek Povinnosti při zadávání veřejných zakázek Monitorování, hodnocení a řízení projektů Průběžné zprávy o projektu Předkládání IR z úrovně KP na MPSV Předkládání IR z úrovně MPSV na NKJ Výroční zprávy o projektu Předkládání APR z úrovně KP na MPSV Předkládání APR z úrovně MPSV na NKJ Závěrečná zpráva o projektu Předkládání PCR z úrovně KP na MPSV Předkládání PCR z úrovně MPSV na NKJ Zasedání Řídícího výboru projektu Ověření na místě Závěrečné hodnocení projektů Řešení nesrovnalostí Šetření nesrovnalostí Vymáhání prostředků dotčených nesrovnalostí Finanční toky pro Program švýcarsko - české Postup při předfinancování a následné refundaci Průběžné platby Provádění průběžných ex-post plateb KP Provádění plateb prostředků z příspěvku na účet MPSV Závěrečná platba Změny v projektech Nepodstatné změny v projektech Podstatné změny v projektech Vliv změn na obsah Dohody o projektu - Dodatky Finanční kontrola Kontrola podle mezinárodních smluv Vnitřní kontrolní systém Řídící kontrola Interní audit Finanční audit Archivace Seznam příloh Seznam zkratek Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 3 (celkem 61)

4 Vymezení pojmů Pro účely Postupů se rozumí: 1. Auditním subjektem soukromá firma s uznávanou profesionální reputací, která pracuje v souladu s mezinárodními kontrolními standardy a je členem Komory auditorů ČR. Auditní subjekt stanovený v rámci celého Programu švýcarsko-české bude uveden v Dohodě o projektu nebo oznámen dodatečně; 2. Dohodou o delegování pravomocí a zodpovědností (dále jen Dohoda o delegování ) dvoustranná písemná dohoda uzavřená mezi Národní koordinační jednotkou a Ministerstvem práce a sociálních věcí (dále jen MPSV), jejímž předmětem je delegování některých pravomocí a zodpovědností Národní koordinační jednotky v přípravě a implementaci Programu švýcarsko-české vymezených Rámcovou dohodou na MPSV podle kap. 2.2 Metodiky finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české ; 3. Dohodou o projektu dohoda mezi ČR a Švýcarskem o implementaci konkrétního projektu; 4. Finančním útvarem odbor financování a majetku MPSV, který provádí platby konečnému příjemci z prostředků SR, odpovídající podílu určeného na předfinancování výdajů, které mají být kryty z prostředků grantu; 5. Grantem nevratný finanční příspěvek poskytnutý Švýcarskem na základě Dohody o projektu na schválený projekt. 6. Individuálním projektem (dále jen IP případně jen projekt ) soubor aktivit uvedených v Dohodě o projektu, na které je poskytován grant, naplňující cíle Programu švýcarsko-české. Grant bude činit minimálně 1 mil. CHF; 7. Konečným příjemcem (dále jen KP ) úřad veřejné správy, veřejnoprávní nebo soukromoprávní právnická osoba anebo jiná osoba pověřená implementací konkrétního IP, na který jí byl v souladu s Dohodou o projektu udělen grant; 8. Monitorovacím výborem (dále jen MoV ) poradní orgán Národní koordinační jednotky, jehož členy jmenuje ministr financí na základě nominací od subjektů zapojených do implementace Programu švýcarsko-české ; 9. Národním kontrolním orgánem (dále jen NKO ) ústřední orgán pro finanční kontrolu, který odpovídá za metodické řízení a koordinaci výkonu finanční kontroly v rámci celé implementační struktury a za metodickou pomoc při zajištění efektivního fungování řídících a kontrolních systémů včetně prevence podvodů a nesrovnalostí. Provádí kontroly a audity shody v souladu s vypracovanými plány, příslušnými národními právními předpisy a požadavky Rámcové dohody; 10. Národní koordinační jednotkou (dále jen NKJ ) subjekt pověřený koordinací Programu švýcarsko-české, tj. Ministerstvo financí ČR; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 4 (celkem 61)

5 11. Nesrovnalostí jakékoliv jednání nebo opomenutí směřující k neoprávněnému čerpání anebo užití prostředků dotace, zejména podvod, zpronevěra, uvedení klamavých údajů, porušení povinností vyplývajících z Dohody o individuálním projektu, porušení řádného využití dotace apod.; 12. Partnery české a švýcarské subjekty (soukromé i veřejné) vzájemně spolupracující 1 v rámci Programu švýcarsko-české na realizaci projektu a zajišťující udržitelnost jeho výstupů; 13. Předfinancováním předfinancování výdajů, které mají být kryty z prostředků grantu, prostředky SR kapitoly MPSV. V praxi to znamená, že KP obdrží prostředky SR, které mají být kryty prostředky grantu, a po vynaložení tohoto výdaje ze SR jsou prostředky grantu převedeny z účtu NF na účet MPSV; 14. Příspěvkem nevratný finanční příspěvek poskytnutý Švýcarskem na základě Rámcové dohody v celkové výši 109,780 mil. CHF; 15. Rámcovou dohodou Rámcová dohoda o implementaci Programu švýcarskočeské na snížení hospodářských a sociálních rozdílů v rámci rozšířené Evropské unie mezi Švýcarskou federální radou a vládou České republiky; 16. Výzvou pro předkládání záměrů projektů otevřená výzva, zveřejněna v tisku a dalších médiích (internet). Předkládat své záměry projektů mohou všichni oprávnění žadatelé uvedení v textu výzvy na MPSV, a to v rámci oblasti zaměření 1.1 (cíle 3), za kterou MPSV odpovídá. 17. Zprostředkujícím subjektem (dále jen ZS ) veřejný subjekt (organizační složky státu/kraje) pověřený NKJ na základě Dohody o delegování, který vykonává činnosti NKJ vůči KP. Zprostředkujícím subjektem je v tomto případě odbor EU a mezinárodní MPSV. 18. Žadatelem = Předkladatelem individuálního projektu předkladatel záměru individuálního projektu či konečného návrhu individuálního projektu. 1 Vybrané právní předpisy a dokumenty Využití Programu švýcarsko-české v České republice vychází z těchto mezinárodních dohod: Rámcová dohoda mezi Švýcarskou federální radou a vládou České republiky o implementaci Programu švýcarsko-české na snížení hospodářských a sociálních rozdílů v rámci rozšířené Evropské unie (podepsána dne 20. prosince 2007); Memorandum o porozumění mezi Evropskou unií a Švýcarskou konfederací o finančním příspěvku pro nově přistoupené státy Evropské unie (podepsáno 27. února 2006). 1 Jedná se zejména o spolupráci, při které švýcarský subjekt poskytne technologie a know-how potřebné pro splnění konkrétního projektu. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 5 (celkem 61)

6 Metodické postupy MPSV se dále řídí těmito hlavními předpisy: Právní předpisy ČR Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů; Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů; Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole); Zákon č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů; Vyhláška č. 416/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 309/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 123/2003 Sb.; Vyhláška č. 52/2008 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem. Metodiky NKJ Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české ; Manuál Programu švýcarsko-české pro vyhlašování výzev předkládání a hodnocení projektů udělování grantu; Manuál pro zadávání veřejných zakázek v rámci Programu švýcarsko-české ; Příručka pro implementaci Programu švýcarsko-české ; Pokyn č. 1 NKJ - Oprávněné výdaje projektů Programu švýcarsko-české ; Pokyn č. 2 NKJ - Pokyn pro vyplnění Průběžné zprávy o projektu (Interim Report - IR) Programu švýcarsko-české. Postupy pro zajištění publicity Programu švýcarsko-české Všechny metodiky NKJ jsou dostupné na stránkách Interní akty řízení MPSV Příkaz ministra Zásady hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu na MPSV; Příkaz ministra Zásady oběhu účetních dokladů a navazujících činností v MPSV; Příkaz ministra Zásady řídící kontroly v podmínkách MPSV; Příkaz ministra Zásady pro výkon kontrolní a inspekční činnosti; Příkaz ministra Zásady pro zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv a používání přímých objednávek na Ministerstvu práce a sociálních věcí ve smyslu zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 6 (celkem 61)

7 Spisový řád a skartační řád MPSV. 2 Hlavní zásady institucionální zabezpečení 2.1 Nadnárodní řídící struktura Pro efektivní a transparentní řízení implementace Programu švýcarsko-české jsou v souladu s příslušnými mezinárodními dokumenty stanoveny na národní a nadnárodní úrovni implementační subjekty s jasně definovanými odpovědnostmi za jednotlivé činnosti celého implementačního cyklu. Švýcarské velvyslanectví Švýcarské velvyslanectví je oficiálním reprezentantem Švýcarska. Jeho hlavní funkcí je: a) zajišťovat funkci kontaktního místa pro NKJ; b) napomáhat kontaktům zajišťovat navazování vztahů a vytváření sítí mezi partnery; c) informovat a radit partnerům ohledně postupů a podmínek příspěvku; d) předávat oficiální informace a návrhy švýcarským orgánům; e) informovat a předávat návrhy švýcarské strany příslušným českým orgánům; f) přijímat, formálně kontrolovat a předkládat dále Švýcarské agentuře pro rozvoj a spolupráci (dále jen SDC ) a Státní kanceláři pro hospodářské záležitosti (dále jen SECO ) záměry projektů doporučené MoV a následně také konečné návrhy projektů doporučené NKJ Centrem pro zahraniční pomoc oddělení přípravy a koordinace (dále jen CZP1 ); g) přijímat od NKJ a předkládat SDC a SECO zprávy o projektech, žádosti o platbu, výsledky finančních auditů a další přílohy zpráv o projektech v souladu s Dohodami o projektu, a zpětně informovat NKJ o schválení těchto dokumentů; h) organizovat společně s NKJ pracovní mise švýcarských delegací; i) účastnit se zasedání týkajících se Programu švýcarsko-české ; j) poskytovat veřejnosti informace o Programu švýcarsko-české ; k) účastnit se jako pozorovatel jednání MoV. Švýcarská agentura pro rozvoj a spolupráci (SDC) a Státní kancelář pro hospodářské záležitosti (SECO) Na švýcarské straně existují pro Program švýcarsko-české dva kompetentní úřady SDC a SECO. Jejich hlavní úkoly jsou: a) zajistit strategické a operační řízení na celkové úrovni; b) účastnit se výročních zasedání organizovaných NKJ; c) poskytovat podporu při výběru a přípravě projektů; d) dohlížet na celkovou realizaci Programu švýcarsko-české prostřednictvím ověření na místě. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 7 (celkem 61)

8 SDC a SECO v rámci řízení Programu švýcarsko-české : a) konzultují: pravidla a postupy pro implementaci Programu švýcarsko-české ; podmínky pro výběr projektů; systém monitorování a hodnocení projektů; výroční a závěrečnou zprávu; b) po administrativní stránce zodpovídají za: příjem a posuzování záměrů a konečných návrhů projektů; přípravu Dohod o projektu ve spolupráci s NKJ; zajišťování finančního řízení projektů; příjem a schválení výročních monitorovacích zpráv k Programu švýcarsko-české od přijímajících států; zajišťování informovanosti veřejnosti o Programu švýcarsko-české ; Některé z těchto úkolů může SDC/SECO delegovat na švýcarské velvyslanectví v Praze. Projekty resortu práce a sociálních věcí (tematické zaměření 1, oblast zaměření 1.1, cíl 3.) budou v kompetenci SDC. Proto jsou informace o SECO v textu pouze informativní. 2.2 Národní řídící struktura Monitorovací výbor (MoV) MoV zodpovídá za monitorování přípravy, implementace, efektivní řízení a koordinaci využívání prostředků z Programu švýcarsko-české. Členové MoV jsou zástupci ministerstev, organizací veřejné správy, sociální partneři, neziskové organizace, zástupci regionální a místní samosprávy a ostatních organizací. Ministr financí jmenuje a odvolává členy MoV na základě návrhů příslušných ministrů, nebo vedoucích orgánů veřejné správy, případně dalších relevantních institucí. Jednání MoV se mohou účastnit se statutem pozorovatele zástupci švýcarského velvyslanectví, a pokud to je nutné, také zástupci dalších organizací a institucí. Každý člen MoV má svého náhradníka, který je nominován stejně jako řádný člen MoV. V případě zastupování má náhradník stejné hlasovací pravomoci jako řádný člen MoV. Odpovědnost MoV zahrnuje následující úkoly: projednávat záměry projektů předložené NKJ a doporučit nebo nedoporučit je ke schválení švýcarské straně; monitorovat soulad implementace pomoci s Rámcovou dohodou; navrhovat záměry projektů doporučené Národní koordinační jednotkou k předložení švýcarské straně; schvaluje výroční monitorovací zprávy připravené NKJ; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 8 (celkem 61)

9 vyhodnocovat celkový postup plnění cílů Programu švýcarsko-české, navrhovat jeho úpravy a prostřednictvím NKJ tyto předkládat k odsouhlasení švýcarské straně schvalovat výroční zprávy připravené NKJ; napomáhat NKJ ve strategickém řízení Programu švýcarsko-české. Národní koordinační jednotka (NKJ) (podrobněji viz příloha č. 1 Popis činností NKJ) V souladu s Usnesením vlády č ze dne 7. listopadu 2007 a Rámcovou dohodou mezi Švýcarskou federální radou a vládou České republiky týkající se implementace Programu švýcarsko-české, čl. 9, zabezpečuje Ministerstvo financí (dále jen MF ) funkci NKJ pro Program švýcarsko-české a nese celkovou zodpovědnost za implementaci Programu v České republice. Hlavní odpovědností NKJ je zejména celkové řízení Programu švýcarsko-české, výběr, plánování, realizace, kontrola a hodnocení projektů a rovněž použití finančních prostředků z příspěvku v souladu s Rámcovou dohodou 2. Administrativní struktura NKJ je tvořena následujícími subjekty: Centrum pro zahraniční pomoc oddělení příprava a koordinace (CZP1); Centrum pro zahraniční pomoc oddělení realizace, monitorování a hodnocení (CZP2); Národní Fond (NF); Centrální finanční a kontraktační jednotka (CFCU); Odbor Kontrola. NKJ je jediným místem pro předávání veškerých závazných informací za ČR týkajících se Programu švýcarsko-české švýcarské straně. Toto není na překážku sdělování informací pro případ součinnosti MPSV se švýcarskými orgány. O této součinnosti musí být NKJ vždy informována. MPSV předává oficiální informace švýcarské straně vždy na základě písemného souhlasu NKJ. MPSV Zprostředkující subjekt MPSV plní funkci zprostředkujícího subjektu (ZS) pro předkládání individuálních projektů v rámci tematického zaměření č. 1 Bezpečnost stabilita a podpora reforem, oblasti zaměření 1.1 Iniciativy regionálního rozvoje v okrajových nebo znevýhodněných regionech, Cíl 3 Zavádění nových metod sociální práce se seniory a nových metod přímé práce se seniory, zlepšování kvality v oblasti poskytování služeb, sociálních služeb na základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Na MPSV je vykonáváním činností delegovaných na základě Dohody o delegování pověřen odbor EU a mezinárodní, a to v souladu s organizačním řádem MPSV. Na odbor EU a mezinárodní MPSV jsou přeneseny vybrané odpovědnosti za přípravu projektů a jejich implementaci delegované na MPSV. Odbor EU 2 Mimo úkoly zmíněné níže u jednotlivých subjektů zajišťuje NKJ funkci ZP u Fondu partnerství, u Fondu na přípravu projektů a dále funkci KP u IP technické asistence. Funkci ZS zajišťuje také MF- NKJ. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 9 (celkem 61)

10 a mezinárodní MPSV ručí za zajištění všech odpovídajících aktivit včetně předfinancování jednotlivých projektů. Hlavními úkoly odboru EU a mezinárodní MPSV jsou: a) předkládat NKJ požadované podklady a spolupracovat s NKJ při vyhlašování otevřené výzvy; b) umístit na internetových stránkách MPSV všechny informace a dokumenty související s vyhlášením otevřené výzvy v rámci Programu švýcarsko-české s konečným výčtem oprávněných žadatelů a s uvedením kontaktních osob, které budou k dispozici pro případné konzultace žadatelů; c) shromažďovat a hodnotit záměry a konečné návrhy projektů, posoudit jejich soulad s požadavky na návrhy projektů a kvalitu předložených žádostí a vypracovat stanovisko MPSV k doporučeným záměrům a následně všem konečným návrhům projektů; d) předložit CZP1 vybrané záměry projektů spolu se zprávou ze zasedání hodnotící komise a stanoviskem MPSV a po jejich schválení švýcarskou stranou také konečné návrhy projektů spolu se stanoviskem MPSV; e) připravit, vydávat a uzavírat Rozhodnutí o poskytnutí dotace; f) ve spolupráci s NKJ provádět dohled podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, nad výběrovými řízeními prováděnými KP tak, aby byly v souladu s národní legislativou a se specifiky Programu švýcarsko-české ; g) účastnit se jednání Monitorovacích výborů; h) kontrolovat věcnou a formální správnost zpráv o projektech a dílčích žádostí o platbu včetně přiložené dokumentace, které předkládá KP; i) zajistit předkládání schválených zpráv o projektech a žádostí o platbu NKJ; j) zajistit, aby žádná část projektu nebyla financována duplicitně z jiného zdroje financování; k) zajistit ve spolupráci se správcem kapitoly narozpočtování prostředků v kapitole 313 MPSV, aby KP obdržel na základě zkontrolované a odsouhlasené žádosti o platbu prostředky na předfinancování grantu; l) potvrdit, že výše spolufinancování je zajištěna v souladu s Dohodou o projektu; m) kontrolovat a řídit realizaci projektů v souladu s Dohodami o projektu a s Dohodou o delegování a vykonávat nezbytné kontroly v souladu s ročním plánem veřejnoprávních kontrol u KP zpracovaným odborem EU a mezinárodní MPSV n) přijímat hlášení podezření na nesrovnalost na úrovni KP a potvrzovat jejich opodstatněnost, zahájit a vést řízení k prošetření podezření na nesrovnalost; o) odpovídat za vrácení nesprávně nebo neoprávněně vyplacených, zadržených, použitých nebo nevyužitých prostředků z příspěvku na účet Národního fondu; p) zajistit, aby platby KP byly prováděny v určených lhůtách; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 10 (celkem 61)

11 q) zajistit provádění kontrol, auditů a průběžné monitorování projektů v rámci dané oblasti zaměření; r) zajistit připomínkování dokumentů Programu švýcarsko-české ; s) zajistit veřejnou publicitu a informovanost; t) archivovat všechny relevantní dokumenty vztahující se k implementovaným projektům v rámci Programu švýcarsko-české po dobu 10 let od ukončení projektů; u) řídit se dalšími pokyny vydanými NKJ. Implementační struktura MPSV Odbor Evropské unie a mezinárodní (EUMS) - v rámci implementační struktury mezi jeho činnosti spadá: komunikace s NKJ, na přípravě otevřené výzvy, příjem záměrů projektů a konečných návrhů projektů, hodnocení projektů, jejich předkládání NKJ, zpracování stanoviska k záměrům projektů a konečným návrhům projektů, příprava a vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace, kontrola žádostí o platbu a monitorovacích zpráv, průběžné monitorování, kontrola a řízení projektů, evidence a řešení podezření na nesrovnalost, vypracování ročních plánů finančních kontrol. Odbor EU a mezinárodní MPSV spolupracuje při plnění těchto úkolů s dalšími útvary ministerstva, pokud je zapojení jiných odborů nezbytné vzhledem k obecné působnosti těchto útvarů, jak vyplývá ze znění platného organizačního řádu MPSV. Ekonomický odbor MPSV na základě požadavků odboru EU a mezinárodní zajišťuje přípravu rozpočtu, provádí rozpis prostředků na rozpočtové položky odboru EU a mezinárodní a na základě pokynů správce rozpočtu případné rozpočtové úpravy. Jednotlivé platby jsou prováděny odborem financování a majetku MPSV (OFM), kterému předává odbor EU a mezinárodní podněty pro uskutečnění potřebných operací a jejich zaúčtování. Odbor interního auditu a kontroly bude tvořit součást implementační struktury v rámci MPSV, jeho základními úkoly bude spolupracovat s odborem EU a mezinárodní na šetření podezření na nesrovnalost, 1x za rok prověřit vnitřní kontrolní systém na úrovni MPSV v rámci schváleného Plánu auditů na příslušný rok a zaslat NKO roční zprávu o výsledcích finančních kontrol a auditů. MPSV je oprávněno v souladu s ustanovením Dohody o delegování pravomocí a zodpovědností pověřit výkonem konkrétních činností jiný subjekt. Tento subjekt bude vybrán podle zákona č 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, a interních předpisů MPSV. MPSV však nadále nese odpovědnost za smluvně delegované činnosti/pravomoci. V případě, že MPSV této možnosti využije, uzavře s příslušným subjektem písemnou dohodu/smlouvu přesně vymezující rozsah povinností, odpovědností a plnění, a to v souladu s Rámcovou dohodou. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 11 (celkem 61)

12 3 Oprávněnost 3.1 Oprávnění žadatelé Oprávněnými žadateli pro oblast zaměření 1.1, cíl 3 Programu švýcarsko-české jsou: 3 kraj; organizace zřízená nebo založená krajem; obec; svazek obcí; organizace zřízená nebo založená obcí; nestátní nezisková organizace (NNO); dobrovolné a společenské organizace. Předkladatel žádosti (žadatel) musí splňovat následující kritéria oprávněnosti: musí mít právní subjektivitu, musí mít sídlo v České republice, jeho činnosti v rámci realizace projektu musí být vykonávány ve veřejném zájmu na území České Republiky, nesmí z projektu financovat běžnou činnost (provozní náklady a náklady na údržbu) své organizace. 3.2 Partnerství a oprávněnost partnerů Žadatelé mohou předložit návrh projektu buď samostatně, nebo společně s partnery. Žadatelé a partneři mají možnost podílet se na spolufinancování projektu, účastnit se přípravy zpracování záměru projektu, resp. konečného návrhu projektu a řízení projektu, ale nemohou z tohoto projektu financovat běžnou činnost své organizace. Partner je instituce (česká nebo švýcarská), která se podílí na přípravě projektu, jeho realizaci a dlouhodobé udržitelnosti projektu. Partnerem se nerozumí organizace, která je pouze dodavatelem stavebních prací, dodávek a služeb. Partner musí splňovat stejné požadavky na oprávněnost jako žadatel (vyjma kritéria týkajícího se sídla v ČR). Pokud bude projektový záměr schválen, návrh projektu může být předložen v rámci smluvně uzavřeného partnerství veřejného a soukromého sektoru. Za partnerství veřejného a soukromého sektoru je považován takový smluvní vztah mezi veřejným a soukromým subjektem, jehož cílem je společné zajištění činností ve veřejném zájmu, přičemž musí být vyloučen jakýkoliv ziskový motiv. V rámci této smluvní se soukromý subjekt zaváže k zajištění činností ve veřejném zájmu a souvisejících aktivit, které by jinak zajišťoval či poskytoval veřejný subjekt. Na soukromý subjekt se převádějí určitá oprávnění veřejného subjektu vůči veřejnosti. 3 Oprávněným žadatelem nebude organizační složka státu ani příspěvková organizace jí zřízená. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 12 (celkem 61)

13 3.3 Oprávněná výše grantu Finanční prostředky z Programu švýcarsko-české se proplácí zpětně, a to na základě předložených dokumentů o uskutečněných výdajích (pokud v Dohodě o projektu není stanoveno jinak). Minimální výše grantu projektu je CHF. Výše grantu může být maximálně (s ohledem na pravidla veřejné podpory): 60 % celkových oprávněných výdajů projektu; 85 % celkových oprávněných výdajů projektu pokud je spolufinancování zajištěno z veřejných rozpočtů (státního, regionálních nebo místních); 100 % celkových oprávněných výdajů projektu - pokud se jedná o: - projekty zaměřené na budování institucí, projekty technické asistence; - projekty realizované nevládními neziskovými organizacemi. V případě, že skutečné výdaje projektu jsou nižší než schválené, musí být vždy dodržen schválený poměr mezi uděleným grantem a spolufinancováním. Poměr spolufinancování je stanoven v příslušné Dohodě o projektu. V případě, že skutečné výdaje projektu jsou vyšší než schválené, musí vždy KP zajistit financování výdajů nad rámec schváleného grantu z vlastních zdrojů. 3.4 Období oprávněnosti Výchozím datem pro období oprávněnosti výdajů je datum schválení finančního příspěvku švýcarským parlamentem : předkládání a schvalování záměrů projektů / konečných návrhů projektů je stanoveno na 5 let: od do Švýcarská strana bude přijímat konečné návrhy projektů do doby dvou měsíců před ukončením tohoto období, tj. do období proplácení výdajů je stanoveno na 10 let, do Po tomto datu již nebude možné žádné výdaje v rámci Programu švýcarsko-české proplatit. Období oprávněnosti výdajů konkrétního projektu bude stanoveno v Dohodě o projektu. Náklady jsou oprávněné od data podpisu Dohody o projektu a max. 12 měsíců po plánovaném datu ukončení projektu. 3.5 Oprávněné výdaje projektů Základní pravidla oprávněnosti výdajů Podpora poskytnutá projektům realizovaným v rámci Programu švýcarsko-české se vztahuje pouze na oprávněné výdaje. Výdaje jsou oprávněné pro financování, jestliže splňují všechny následující podmínky: Zahrnutí výdaje v projektu Každý konkrétní výdaj je oprávněný, pouze pokud byl zahrnut a schválen v rámci konečného návrhu projektu (indikativní rozpočet) a je tedy uveden v Dohodě o projektu (příloha Rozhodnutí). Výdaje neuvedené v konečném návrhu projektu nejsou, bez předchozího schválení jejich dodatečného zahrnutí do projektu švýcarskou stranou, oprávněné ani Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 13 (celkem 61)

14 v případě, že by podle těchto Postupů splňovaly všechny další znaky oprávněného výdaje Účel výdaje Výdaj musí být nezbytný pro realizaci projektu a musí mít přímou vazbu na projekt (tj. musí být vynaložen na aktivity uvedené ve schváleném konečném návrhu projektu) Datum uskutečnění výdaje Výdaj je oprávněný, pokud vznikl v časovém rozmezí pro realizaci projektu 4 uvedeném v Dohodě o projektu a v Rozhodnutí a byl uhrazen v časovém rozmezí pro oprávněnost výdajů uvedeném v Dohodě o projektu a v Rozhodnutí. Obecně doba pro realizaci projektu začíná dnem podpisu Dohody o projektu oběma smluvními stranami a končí datem uvedeným v čl Dohody o projektu (toto datum je také uvedeno v Rozhodnutí). Obecně doba oprávněnosti výdajů projektu začíná dnem podpisu Dohody o projektu oběma smluvními stranami a končí 12 měsíců po datu ukončení projektu, které je uvedeno v Dohodě o projektu a v Rozhodnutí. Výdaje vynaložené před podpisem Dohody o projektu jsou vždy neoprávněné vyjma výdajů odsouhlasených švýcarskou stranou za účelem dopracování projektového záměru do podoby konečného návrhu projektu (hrazené z Fondu pro přípravu projektů na základě samostatného Rozhodnutí o poskytnutí dotace, které vydává NKJ - CFCU) Evidence a prokazování uskutečněného výdaje Výdaj musí skutečně vzniknout, být zaznamenán na bankovních účtech, nebo musí být doložen výdajovými pokladními doklady KP nebo jeho partnerů, musí být identifikovatelný a kontrolovatelný a musí být doložený účetními doklady ve smyslu 11 zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, resp. originály jiných dokladů ekvivalentní průkazní hodnoty Efektivita výdaje Výdaj musí být přiměřený (musí odpovídat cenám v čase a místě obvyklým) a musí být vynaložen v souladu s následujícími principy: o hospodárnosti minimalizace výdajů při respektování cílů projektu nezbytných pro realizaci projektu; o účelnosti přímá vazba na projekt a nezbytnost pro realizaci projektu; o efektivnosti maximalizace v poměru mezi výstupy a vstupy projektu. Zálohové faktury dodavatelům v rámci projektu je možno hradit pouze v případě, že budou do konce projektu vyúčtovány. Pokud nebudou zálohové platby vyúčtovány, nebudou zálohové faktury uznány jako oprávněné výdaje projektu Vedení účetnictví na úrovni Konečných příjemců KP jsou povinni vést účetnictví v souladu s předpisy ČR. Příjemci, kteří vedou účetnictví podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, jsou povinni vést analytické 4 s výjimkou výdajů na monitorování, audit a evaluaci, které byly schváleny v rámci konečného návrhu projektu tyto výdaje mohou vzniknout až do konce doby oprávněnosti výdajů projektu Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 14 (celkem 61)

15 účty nebo analytickou evidenci s vazbou ke konkrétnímu projektu. Příjemci musí být schopni průkazně všechny operace dokladovat při následných kontrolách a auditech. Obecně formulované doklady např. se zněním fakturuji za stavební práce atd. jsou nedostatečné. Je požadováno, aby byl na dokladech uveden vždy účel/specifikace výdaje ve vztahu k příslušným aktivitám projektu Veřejná podpora Všechny výdaje projektu musí být v souladu s pravidly o poskytování veřejné podpory a v souladu s příslušnými směrnicemi EU Oprávněnost výdajů partnerů Partner je stejně tak jako KP považován za subjekt, který čerpá podporu z projektu. Do žádosti o platbu tedy zahrne KP i oprávněné výdaje partnera. Výdaje vzniklé a uhrazené partnerem jsou oprávněné za stejných pravidel jako výdaje vzniklé a uhrazené KP. Vztah mezi KP a jeho partnerem musí být založen na nekomerčním principu a musí být podložen Dohodou o partnerství, která upravuje, mimo jiné, finanční toky mezi KP a partnerem. Partner nezasílá KP fakturu. Dodavatelsko-odběratelský vztah není považován za partnerství a není možno tímto způsobem obcházet požadavky na zadávání veřejných zakázek v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách a dalšími specifickými pravidly Programu švýcarsko-české pro zadávání zakázek Vymezení členění výdajů Investiční výdaje Investičními výdaji se rozumí pořízení dlouhodobého nehmotného nebo hmotného majetku. Zatímco pojem investiční výdaj je pojmem ekonomickým, hmotný a nehmotný majetek je vymezen v české legislativě (ve vyhláškách provádějících některá ustanovení zákona o účetnictví: Vyhláška č. 504/2002 Sb., k provedení zákona o účetnictví pro nepodnikatelské subjekty, ve znění pozdějších předpisů, Vyhláška č. 410/2009 Sb., k provedení zákona o účetnictví pro některé vybrané účetní jednotky, ve znění pozdějších předpisů) Neinvestiční výdaje Podobně jako u pojmu investiční výdaje nejsou neinvestiční výdaje vymezeny v platné legislativě ČR. Jedná se o ekonomické označení určité skupiny výdajů. Do této skupiny výdajů patří např. osobní výdaje, cestovní náhrady, materiál, výdaje na řízení, výdaje na služby, finanční výdaje aj Členění výdajů pro účely rozpočtu KP je povinen při sestavování rozpočtu projektu používat členění výdajů na investiční a neinvestiční výdaje projektu podle ekonomické životnosti Členění výdajů pro účely žádosti o platby Konečný příjemce je povinen při vykazování výdajů pro účely žádostí o platbu členit výdaje na investiční a neinvestiční výdaje projektu podle vyhlášky č. 323/2002 Sb., Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 15 (celkem 61)

16 o rozpočtové skladbě. Detailní přehled a rozdíly v členění jsou uvedeny v příloze č. 3 těchto Postupů Oprávněné výdaje Informace uvedené dále jsou obecná pravidla pro oprávněnost výdajů v rámci Programu švýcarsko-české. Konkrétní výdaj je oprávněný, pouze pokud byl zahrnut a schválen v rámci konečného návrhu projektu (indikativní rozpočet) a je tedy uveden v Dohodě o projektu (příloha Rozhodnutí) Zařízení a vybavení Oprávněné jsou výdaje spojené s nákupem nového vybavení či zařízení hmotné povahy a výdaje na nehmotný majetek. Nákup nemovitostí není oprávněným výdajem. Nákup dopravních prostředků je oprávněným výdajem pouze ve výjimečných a řádně zdůvodněných případech. Vybavení, zařízení a dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek zakoupený pro realizaci projektu musí, po dobu realizace projektu a po stanovenou dobu od ukončení projektu uvedenou v Rozhodnutí poskytnutí dotace, být využíván v souladu se stanoveným účelem projektu. Pokud není v příslušné Dohodě o projektu stanoveno jinak, nesmí KP nebo jeho partner majetek pořízený v rámci projektu v průběhu jeho realizace prodat ani jinak postoupit třetí osobě bez předchozího písemného souhlasu švýcarské strany Nákup služeb Výdaje spojené s dodáním služeb jsou oprávněné za splnění podmínky, že dodání služby bude přispívat k realizaci projektu a vytvářet přidanou hodnotu. Jedná se zejména o odborné služby pro realizaci projektu, pojištění majetku nebo výdaje související s pořádáním školení a seminářů (např. občerstvení, pronájem) Výdaje na řízení zajišťované dodavatelsky V rámci výdajů na řízení zajišťovaných dodavatelsky se mohou vyskytovat následující druhy služeb: o externí řízení projektu služby související s řízením a administrací projektu zajišťované externími firmami (v souladu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek) najatými KP; o výdaje na publicitu výdaje související s publicitou a propagací projektu (v souladu s plánem publicity), jiné než ty prováděné zaměstnanci KP. Externí řízení projektu je oprávněné za následujících podmínek: potřeba externího řízení projektu je zdůvodněna v záměru projektu; rozpočtovaná částka odpovídá cenám obvyklým na tento druh služeb v regionu v čase vyhlášení příslušného zadávacího řízení; externí společnost je vybrána v souladu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek v rámci Programu švýcarsko-české. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 16 (celkem 61)

17 Výdaje na publicitu jsou oprávněné pro všechny typy projektů Osobní výdaje na realizaci projektu Osobní výdaje na realizaci projektu jsou výdaje na zaměstnance konečného příjemce, který vykonává specifickou odbornou činnost, která je nezbytná pro dosažení cílů projektu, tj. činnost v souvislosti s obsahovou náplní realizace projektu. Osobní výdaje na řízení nejsou považovány za osobní výdaje na realizaci projektu. Osobní výdaje na realizaci projektu musí splňovat obecná pravidla oprávněnosti osobních výdajů definovaná v kapitole těchto Postupů. Pro individuální projekty jsou osobní výdaje na realizaci projektu oprávněnými výdaji za podmínky, že zapojení vlastních zaměstnanců konečného příjemce je nutné pro úspěšnou realizaci aktivit, jsou řádně zdůvodněny v záměru projektu, včetně specifikace zapojení zaměstnanců KP v časových jednotkách a celkovými výdaji. Osobní výdaje na řízení projektu nejsou pro individuální projekty oprávněnými výdaji Obecná pravidla pro osobní výdaje Osobní výdaje představují výdaje na zaměstnance konečného příjemce (včetně zaměstnanců zaměstnaných na základě dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce). Základní principy oprávněnosti osobních výdajů: výdaje musí odpovídat nominálním mzdám, eventuelně platům, a zákonným odvodům hrazeným zaměstnavatelem (sociální a zdravotní pojištění) 5 výdaje na zaměstnance, které svým charakterem mají zejména motivační a stabilizační funkci (odměny a prémie, příspěvky na penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na rekreaci apod.) nejsou oprávněnými výdaji. Osobní výdaje musí být stanoveny na základě průměrné mzdy zaměstnance v organizaci KP během období 6 měsíců za srovnatelnou práci v daném místě, čase, oboru, kvalifikaci zaměstnance a na jeho pracovní pozici. Metodika výpočtu průměrné mzdy musí být popsána v záměru projektu. Pracovní úvazek zaměstnance v rámci projektu (osobní výdaje na řízení, osobní výdaje na realizaci projektu) musí být jednoznačně oddělen od jeho běžné agendy. Pracovní úvazky zaměstnance se nesmí překrývat a není možné, aby byl placen za stejnou práci vícekrát. Čas skutečně strávený realizací projektu je třeba dokladovat pracovními výkazy jednotlivých osob zapojených do realizace projektu. Osobní výdaje jsou oprávněné v poměru pracovního času, v jakém se zaměstnanec podílí na implementaci projektu. Osobní výdaje musí být prokazatelně doloženy celkovými skutečnými osobními výdaji zaměstnance a metodika výpočtu poměru osobního výdaje z projektu k celkovým osobním výdajům zaměstnance musí být zachována po celou dobu projektu včetně závěrečného vyúčtování a auditu. 5 Dovolená v průběhu projektu a náhrada mzdy zaměstnanci při dočasné pracovní neschopnosti placená zaměstnavatelem jsou oprávněnými výdaji. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 17 (celkem 61)

18 Cestovní náhrady Oprávněné jsou výdaje spojené s pracovními cestami zaměstnanců KP a zaměstnanců partnerů při cestách v souvislosti s realizací projektu. Cestovní náhrady pro tuzemské zaměstnance musí být stanoveny v souladu s platnou českou legislativou zákoníkem práce č. 262/2006 Sb., a navazujícími předpisy vyhláškami MPSV a MF, které stanoví výši cestovních náhrad pro daný rok. Cestovní náhrady pro zahraniční zaměstnance kryjí výdaje na ubytování, stravné a cestovné v ČR. Dále je oprávněným výdajem výdaj za dopravu experta do ČR a zpět. Cestovní náhrady pro zahraniční zaměstnance jsou v rámci Programu švýcarskočeské stanoveny následovně: výdaje za ubytování a stravné do maximální výše Kč (orientačně 350 CHF) za noc, cestovné do ČR a zpět je oprávněné ve skutečné výši na základě předložených dokladů za úhradu jízdného. Není dovoleno cestovat letadlem 1. třídy a business třídou. U služebních cest realizovaných v rámci projektu musí být KP schopen na požádání doložit písemnou pozvánku, resp. program daného jednání či navštívené akce, zápis ze služební cesty Daň z přidané hodnoty DPH DPH je oprávněným výdajem pouze v případě, že nemůže plátce uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu za předpokladu splnění základních principů pro uznání oprávněných výdajů a za podmínky, že se daň z přidané hodnoty vztahuje k plněním, která jsou sama považována za oprávněná. DPH není oprávněným výdajem v případě, že existuje nárok na odpočet daně na vstupu. Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. DPH není oprávněným výdajem projektu ani v případě, že plátce DPH neuplatní nárok na odpočet daně na vstupu z vlastního rozhodnutí. Stejným způsobem se postupuje i v případě DPH ze zahraničních faktur. Další podrobnosti jsou upraveny zákonem č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů Neoprávněné výdaje Neoprávněné výdaje jsou výdaje, které: nebyly uvedeny a schváleny v konečném návrhu projektu (v indikativním rozpočtu), případně jejich dodatečné začlenění do rozpočtu nebylo předem schváleno švýcarskou stranou; nebyly vynaloženy v souladu s účelem projektu; nevznikly v časovém rozmezí pro realizaci projektu; nebyly uhrazeny v době oprávněnosti výdajů projektu; nejsou dokladovány příslušnými účetními doklady; nebyly zaznamenány na bankovních účtech KP (nebo partnerů) nebo nejsou doloženy výdajovými pokladními doklady; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 18 (celkem 61)

19 jsou v jiných ohledech v rozporu s ustanoveními Pokynu č. 1 NKJ - Oprávněné výdaje projektů Programu švýcarsko-české. Dotaci nelze poskytnout na tyto výdaje: úroky z úvěrů; nákupy nemovitostí; pokuty, finanční tresty a právní výlohy související s právním sporem; daň z přidané hodnoty s nárokem na odpočet daně; jiné daně (silniční daň, daň z nemovitostí, daň darovací, daň dědická apod.); správní poplatky (výpis z katastru nemovitostí, výpis z obchodního rejstříku apod.); výdaje, které jsou součástí likvidace společnosti, nedobytné pohledávky a jiné; výdaje na právní spory vzniklé v souvislosti s určitým projektem, např. výdaje na uhrazení soudního poplatku, na pořízení důkazů, na právní zastoupení v případě sporu; odstupné; debetní úroky; výdaje spojené se zpracováním záměru projektu; kurzové ztráty; rezervy na možné budoucí ztráty a dluhy; výdaje, které byly nebo budou nárokovány jako oprávněné v rámci jiných dotací či programů; výdaje spojené s financováním běžného provozu organizace, které nesouvisí s projektem; výdaje na práce prováděné jakožto povinné ze zákona, včetně souvisejícího školení; nájemné, kdy je KP vlastníkem nemovitosti nebo ji užívá zdarma. 4 Pravidla a postupy předkládání a hodnocení projektů 4.1 Otevřená výzva MPSV ve spolupráci s NKJ-CZP1 připraví text výzvy a po vzájemném odsouhlasení vyhlásí NKJ otevřenou výzvu pro předkládání záměrů IP. Výzva stanovuje podmínky pro poskytování grantu z Programu švýcarsko-české na IP v rámci tematického zaměření 1 oblasti zaměření 1.1 cíli 3. NKJ vyhlašuje výzvu prostřednictvím oznámení v tisku (zajistí NKJ), včetně uvedení informace o vyhlášení výzvy na internetových stránkách MPSV zveřejní na svých internetových stránkách podrobné informace o vyhlášení výzvy, zveřejní všechny relevantní dokumenty týkající se výzvy a uvede také odkaz na stránky NKJ, a to v den vyhlášení výzvy. Projektová žádost, předložená na základě otevřené výzvy, prochází dvoucyklovým postupem. V prvním cyklu je předložen záměr projektu a je přijato rozhodnutí o schválení či neschválení tohoto záměru. V případě schválení projektového záměru je zahájen cyklus druhý. V druhém cyklu je předložen konečný návrh projektu a je učiněno konečné rozhodnutí ze strany Švýcarska. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 19 (celkem 61)

20 Odbor Evropské unie a mezinárodní, který plní roli ZS, nemůže v rámci otevřené výzvy předložit individuální projekt. 4.2 Stručný tabulkový přehled dvoucyklového předkládání a hodnocení projektů První cyklus: Postup při podávání žádosti a schvalování záměru projektu Čís. Kroky Aktivity a specifická pravidla Organizace 1. Zpracování záměru Projektu 2. Prescreening záměru Projektu 3. Posouzení a hodnocení záměru Projektu 4. Předložení záměru Projektu Příprava záměru projektu na základě Formuláře pro zpracování záměru projektu (viz příloha č. 4 těchto Postupů). Možnost neformálních konzultací s MPSV. MPSV však nesmí záměr projektu zpracovávat ani pomáhat jednotlivým žadatelům s vyplňováním formuláře pro zpracování záměru projektu. Posouzení formálních náležitostí a oprávněnosti záměru projektu, hodnocení kvality a projednání hodnotící komisí Předložení schválených záměrů projektů NKJ včetně stanoviska MPSV, v případě doporučení MoV jejich postoupení švýcarské straně Zodpovídá: KP Zodpovídá: KP, MPSV - ZS Zodpovídá: MPSV - ZS Zodpovídá: MPSV - ZS, NKJ 5. Konečné rozhodnutí o záměru Projektu Konečné rozhodnutí o záměru Projektu (včetně, pokud je relevantní, rozhodnutí o požadavku na financování přípravy konečného návrhu projektu z Fondu na přípravu projektů). Švýcarsko může připojit připomínky, které je nutné zohlednit při zpracovávání konečného návrhu Projektu. Zodpovídá: Švýcarská agentura rozvoj a spolupráci (SDC) pro Druhý cyklus: Postup při podávání žádosti a schvalování konečného návrhu Projektu Čís. Kroky Aktivity a specifická pravidla Organizace 1. Zpracování konečného návrhu Příprava konečného návrhu projektu na základě požadavků pro konečný návrh projektu a připomínek Zodpovídá: KP, NKJ MPSV, Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 20 (celkem 61)

21 Čís. Kroky Aktivity a specifická pravidla Organizace Projektu Švýcarska. Využití finanční podpory na přípravu Konečného návrhu projektu prostřednictvím Fondu na přípravu projektů, byl-li grant z Fondu na přípravu projektů žadateli udělen. 2. Screening Posouzení konečného návrhu Projektu (zejména zda došlo ke zapracování všech požadavků švýcarské strany a k doložení všech relevantních příloh). 3. Rozhodnutí o předložení konečného návrhu Projektu 4. Konečné rozhodnutí Pokud je akceptován, je předložen konečný návrh Projektu NKJ, a to včetně průvodního dopisu, který obsahuje stanovisko MPSV, které mimo jiné obsahuje informaci o tom, zda projekt nepředstavuje veřejnou podporu a případně vyjádření zda byly v konečném návrhu Projektu zapracovány všechny požadavky švýcarské strany Postoupení konečného návrhu projektu prostřednictvím NKJ švýcarskému velvyslanectví. Formální kontrola švýcarským velvyslanectvím a předložení konečného návrhu Projektu s průvodním dopisem NKJ Švýcarsku. Konečné rozhodnutí o projektu. Švýcarsko si vyhrazuje právo provést v případě potřeby nezávislé posouzení. Zodpovídá: MPSV Zodpovídá: NKJ Zodpovídá: Švýcarské velvyslanectví Zodpovídá: SDC MPSV, 4.3 Podrobný postup předkládání a hodnocení projektů Zpracování záměru projektu Žadatelé na základě vyhlášené otevřené výzvy budou předkládat záměry individuálních projektů na MPSV. Základní požadavky na předkládané záměry projektů projekt bude v souladu s podporovanými typy projektů Cíle 3 oblasti zaměření 1.1. Programu švýcarsko-české ; Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 21 (celkem 61)

22 předmětem projektu budou činnosti a aktivity ve veřejném zájmu; projekt bude v souladu s národními rozvojovými plány a prioritami příslušných sektorových a/nebo regionálních strategií; projekt musí být v souladu s pravidly o poskytování veřejné podpory; vyloučení duplicity se strukturálními fondy; bude zajištěna následná udržitelnost projektu po ukončení projektu; časový a věcný harmonogram bude garantovat realizaci projektu; projekt bude mít zajištěno předfinancování a spolufinancování z veřejných nebo jiných zdrojů; zadávací řízení na realizaci činností spolufinancovaných z grantu budou zajištěna veřejným výběrovým řízením v souladu s platnou legislativou ČR a specifickými požadavky Programu švýcarsko-české. Žadatelé musí zpracovat záměr projektu do Formuláře pro zpracování záměru projektu, jehož česká verze je přílohou č. 4 těchto Postupů. Standardní formulář pro zpracování záměru projektu bude v elektronickém formátu zveřejněn v české a anglické verzi na internetových stránkách MPSV ( spolu s vyhlášením dané výzvy, formulář pro zpracování záměru projektu je rovněž k dispozici na internetových stránkách NKJ ( Žadatel postupuje při zpracování záměru projektu podle vysvětlivek uvedených přímo ve formuláři pro zpracování záměru projektu. Záměr projektu, předkládaný v rámci dané výzvy, je zpracován v českém jazyce. K záměru projektu musí být doloženy i povinné přílohy, přičemž vzorové formuláře pro Prohlášení o spolufinancování, Indikativní rozpočet, Prohlášení o partnerství a Čestné prohlášení, že žádný oprávněný výdaj není financován duplicitně z jiného zdroje spolufinancování, jsou přiloženy k formuláři pro zpracování záměru projektu. Pokud v předloženém záměru projektu požádá žadatel také o grant z Fondu na přípravu projektů (PPF) a tento záměr projektu bude doporučen švýcarskou stranou ke zpracování konečného návrhu projektu, bude žadateli poskytnut také grant na zpracování požadované dokumentace ke konečnému návrhu projektu. Podrobnosti jsou stanoveny v Postupech pro žadatele Fondu na přípravu projektů, které jsou zveřejněny na Předložením záměru projektu ani konečného návrhu projektu nevzniká žadateli právní nárok na grant z Programu švýcarsko-české Poskytování informací žadateli MPSV, které bude v rámci otevřené výzvy záměry projektů přijímat, bude poskytovat bezplatné informace po celou dobu přípravy záměrů projektů, a to ode dne vyhlášení výzvy až do 14 kalendářních dnů před konečným termínem pro předložení záměrů projektů, a to prostřednictvím kontaktů uvedených ve výzvě a na webových stránkách MPSV. Žadatelé mohou s MPSV konzultovat postupy správného vyplnění formuláře pro zpracování záměru projektu a relevantních příloh. Žadatelé předkládají dotazy písemně (poštou nebo em). Ústní a telefonické informace nejsou závazné. MPSV musí žadateli odpovědět zpravidla do 7 kalendářních dnů. Odpovědi na kladené otázky budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách MPSV. Verze 1, platnost od 18. června 2010 Strana 22 (celkem 61)

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 1 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce Verze: 17. února 2010 Národní koordinační jednotka Ministerstvo

Více

Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů. Program švýcarsko české spolupráce

Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů. Program švýcarsko české spolupráce Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů Program švýcarsko české spolupráce Platné od 15.2. 2010 SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční a kontraktační jednotka (SO 902 MF) CZP Centrum pro zahraniční

Více

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ Programu švýcarsko-české spolupráce ZPROSTŘEDKUJÍCÍHO SUBJEKTU MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OD VYHLÁŠENÍ VÝZVY PO PODPIS DOHODY O PROJEKTU SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční

Více

Otevřená výzva pro předkládání záměrů individuálních projektů k udělení grantu z Programu švýcarsko-české spolupráce

Otevřená výzva pro předkládání záměrů individuálních projektů k udělení grantu z Programu švýcarsko-české spolupráce Otevřená výzva pro předkládání záměrů individuálních projektů k udělení grantu z Programu švýcarsko-české Ministerstvo financí České republiky ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí České

Více

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce s platností od 16. února 2009 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 VYMEZENÍ POJMŮ... 3 ČÁST I: SPOLEČNÁ USTANOVENÍ... 6 1. VYBRANÉ PRÁVNÍ

Více

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 1 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce Verze: srpen 2011 Národní koordinační jednotka Ministerstvo financí

Více

Způsobilé výdaje projektů

Způsobilé výdaje projektů Způsobilé výdaje projektů Apolena Karasová Ministerstvo financí ČR CFCU - Zprostředkovatel programu Způsobilé výdaje projektů Zahrnutí výdaje do rozpočtu projektu Účel výdaje Datum uskutečnění výdaje Evidence

Více

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce

OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 1 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY OPRÁVNĚNÉ VÝDAJE PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce Verze: únor 2014 Národní koordinační jednotka Ministerstvo financí

Více

FINANČNÍ MECHANISMUS EHP / NORSKA BLOKOVÝ GRANT CZ 0001 FOND TECHNICKÉ ASISTENCE POKYNY PRO ŽADATELE. 4. Výzva. (prosinec 2009)

FINANČNÍ MECHANISMUS EHP / NORSKA BLOKOVÝ GRANT CZ 0001 FOND TECHNICKÉ ASISTENCE POKYNY PRO ŽADATELE. 4. Výzva. (prosinec 2009) FINANČNÍ MECHANISMUS EHP / NORSKA BLOKOVÝ GRANT CZ 0001 FOND TECHNICKÉ ASISTENCE POKYNY PRO ŽADATELE 4. Výzva (prosinec 2009) Základní informace Fond Technické asistence je specifická forma grantové pomoci

Více

k udělení grantu z Programu švýcarsko-české spolupráce

k udělení grantu z Programu švýcarsko-české spolupráce Otevřená výzva pro předkládání záměrů projektů k udělení grantu z Programu švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí České republiky ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí České republiky

Více

Program švýcarsko-české spolupráce 5.6.2009

Program švýcarsko-české spolupráce 5.6.2009 Program švýcarsko-české spolupráce Právní rámec Memorandum o porozumění mezi Radou Evropské unie a Švýcarskou spolkovou radou z 27.2.2006 - pro ČR alokováno 109,78 mil. CHF. 24.3.2006 schválil švýcarský

Více

OPRÁVNĚNOST OSOBNÍCH VÝDAJŮ NA ZAMĚSTNANCE A EXTERNÍ EXPERTY

OPRÁVNĚNOST OSOBNÍCH VÝDAJŮ NA ZAMĚSTNANCE A EXTERNÍ EXPERTY FINANČNÍ MECHANISMY EHP / NORSKA POKYN č. 1 NÁRODNÍHO KONTAKTNÍHO MÍSTA OPRÁVNĚNOST OSOBNÍCH VÝDAJŮ NA ZAMĚSTNANCE A EXTERNÍ EXPERTY Verze: 1. ledna 2008 Národní kontaktní místo Ministerstvo financí SEZNAM

Více

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad Příloha 3: Pravidla a postupy pro Blokové granty, Fond na přípravu projektů, Fond technické asistence a Fond na stipendia v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce Příloha 3 tvoří nedílnou součást Rámcové

Více

ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI

ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI 1. Všeobecná ustanovení 1.1. Tyto zásady stanoví postup pro poskytování neinvestiční dotace z

Více

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce s účinností od 1. 12. 2013 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 4 VYMEZENÍ POJMŮ... 4 ČÁST I: SPOLEČNÁ USTANOVENÍ... 7 1. VYBRANÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C I N F O R M A C E. pro jednání zastupitelstva města dne

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C I N F O R M A C E. pro jednání zastupitelstva města dne S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C I N F O R M A C E pro jednání zastupitelstva města dne 12. 12. 2013 Zásady financování sociálních služeb SML Předkládá: Kamil Jan Svoboda Zpracoval: telefon:

Více

Rámcová dohoda - alokace

Rámcová dohoda - alokace Rámcová dohoda - alokace Rámcová dohoda podepsána v Bernu 20. prosince 2007 Alokace ČR 109,78 mil. CHF (11%) Období závazkování do 14. června 2012 Období plateb do 14. června 2017 Indikativní finanční

Více

Podmínky stanovené právním aktem o přidělení finančních prostředků Nesrovnalosti

Podmínky stanovené právním aktem o přidělení finančních prostředků Nesrovnalosti Podmínky stanovené právním aktem o přidělení finančních prostředků Nesrovnalosti Tereza Vavrečková Praha (únor 2015) Kde jsou podmínky stanoveny? ROPD/dopis NM Deklaratorní právní akt Navazuje na Dopis

Více

Pokyn pro nesrovnalosti

Pokyn pro nesrovnalosti PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 5 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY Pokyn pro nesrovnalosti Schváleno / revize: 19. května 2010 / 2. května 2013 (1. revize) / 23. prosince 2015 (2. revize) Národní

Více

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Náklady a rozpočet projektu Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Legislativa Základní nařízení Nařízení Rady č.1260/1999 Nařízení EP č. 1783/1999 Prováděcí nařízení Nařízení Komise č.438/2001

Více

INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY

INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRACOVNI PŘEKLAD Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus 2004-2009 (1.revize- 26.ledna 2006) Obsah 1. OBECNĚ... 3 1.1 CO JE TO INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT?...3 1.2 OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ...3 1.3 PODÍL

Více

Informace pro žadatele a příjemce Podpora komunitního života na venkově pro rok 2019

Informace pro žadatele a příjemce Podpora komunitního života na venkově pro rok 2019 Informace pro žadatele a příjemce Podpora komunitního života na venkově pro rok 2019 1. Informace o podpoře projektů Podpora komunitního života na venkově pro území MAS Český sever je financována z Programu

Více

Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2017

Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2017 Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2017 I. Název dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2017. II. Vyhlašovatel

Více

Podmínky vyplývající z právního aktu. Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha

Podmínky vyplývající z právního aktu. Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha Podmínky vyplývající z právního aktu Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha 19. 4. 2013 Obsah prezentace 1. Rozhodnutí o poskytnutí dotace 2. Část I a II RoPD - povinnosti 3. Část III RoPD platební podmínky

Více

II. Výklad pojmů. 2. Dotací se rozumí finanční prostředky ze státního rozpočtu přidělené příjemci za podmínek stanovených v této Metodice.

II. Výklad pojmů. 2. Dotací se rozumí finanční prostředky ze státního rozpočtu přidělené příjemci za podmínek stanovených v této Metodice. Metodika Ministerstva práce a sociálních věcí pro poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu za účelem podpory administrace krajských projektů OP PMP I. Úvodní ustanovení, zaměření dotační podpory

Více

Podmínky dotačního programu

Podmínky dotačního programu I. Název dotačního programu Podpora rodinných aktivit v roce 2019. Podmínky dotačního programu Podpora rodinných aktivit v roce 2019 II. Vyhlašovatel programu a poskytovatel dotace Vyhlašovatelem programu

Více

PROGRAM MĚSTA FULNEKU URČENÝ K FINANCOVÁNÍ POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY JAKO SLUŽBY SOCIÁLNÍ NA ROK 2016

PROGRAM MĚSTA FULNEKU URČENÝ K FINANCOVÁNÍ POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY JAKO SLUŽBY SOCIÁLNÍ NA ROK 2016 PROGRAM MĚSTA FULNEKU URČENÝ K FINANCOVÁNÍ POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY JAKO SLUŽBY SOCIÁLNÍ NA ROK 2016 I. Název programu Program města Fulneku určený k financování poskytování pečovatelské služby

Více

PŘÍLOHY K MANUÁLU Programu švýcarsko-české spolupráce PRO VYHLAŠOVÁNÍ VÝZEV - PŘEDKLÁDÁNÍ A HODNOCENÍ PROJEKTŮ - UDĚLOVÁNÍ GRANTU

PŘÍLOHY K MANUÁLU Programu švýcarsko-české spolupráce PRO VYHLAŠOVÁNÍ VÝZEV - PŘEDKLÁDÁNÍ A HODNOCENÍ PROJEKTŮ - UDĚLOVÁNÍ GRANTU PŘÍLOHY K MANUÁLU Programu švýcarsko-české spolupráce PRO VYHLAŠOVÁNÍ VÝZEV - PŘEDKLÁDÁNÍ A HODNOCENÍ PROJEKTŮ - UDĚLOVÁNÍ GRANTU Schváleno: 27.4.2009 1 Organizační schéma Programu CH-CZ spolupráce (ilustrativní

Více

Pokyn pro nesrovnalosti

Pokyn pro nesrovnalosti PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 5 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY Pokyn pro nesrovnalosti Schváleno / revize: 19. května 2010 / 2. května 2013 (1. revize) Národní koordinační jednotka Ministerstvo

Více

JEDNIČKA PRO ROK podpora MHMP v sociální oblasti

JEDNIČKA PRO ROK podpora MHMP v sociální oblasti Městská část Praha 1 vyhlašuje II. kolo výběrového řízení grantového programu: JEDNIČKA PRO ROK 2012 - podpora MHMP v sociální oblasti Dotace se vztahuje na následující druhy sociálních služeb: Pečovatelská

Více

PŘÍRUČKA PRO PŘÍJEMCE PODPORY Z PROGRAMU ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE

PŘÍRUČKA PRO PŘÍJEMCE PODPORY Z PROGRAMU ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE PŘÍRUČKA PRO PŘÍJEMCE PODPORY Z PROGRAMU ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE s účinností od 22. února 2013 verze 1 Schválili: JUDr. Miroslav Fuchs ředitel odboru EU a mezinárodní spolupráce Ing. Vendulka Zmeškalová

Více

Seminář pro příjemce OP LZZ finanční část MZ. Praha 5. 4. 2011

Seminář pro příjemce OP LZZ finanční část MZ. Praha 5. 4. 2011 Seminář pro příjemce OP LZZ finanční část MZ Praha 5. 4. 2011 Obsah prezentace Předkládané účetní doklady Přílohy monitorovací zprávy - 1) Podpisové vzory - 2) Soupiska účetních dokladů - 3) Pracovní výkazy

Více

Dotační program města Česká Lípa pro oblast sociální v roce Článek 1 Důvod a účel podpory

Dotační program města Česká Lípa pro oblast sociální v roce Článek 1 Důvod a účel podpory 1/7 Město vyhlašuje dotační program. Článek 1 Důvod a účel podpory 1. Důvodem poskytnutí dotace je finanční podpora žadatele na účely spojené s činností v oblasti sociální, na účely související s činností

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu 1. Identifikace výzvy Číslo kola výzvy: 01 kontinuální Celková částka

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Obecné informace k finanční části

Obecné informace k finanční části Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele 1. výzva 2. GG 4.5.2011 1 Základní dokumenty, žádost Příručka pro žadatele OP VK verze 7 (datum

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Integrovaný operační program

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Integrovaný operační program Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vyhlašuje dne 11. listopadu 2009 5. výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Oblast intervence 3.3 Služby

Více

EHP fondy Program CZ02 Způsobilé výdaje

EHP fondy Program CZ02 Způsobilé výdaje EHP fondy Program CZ02 Způsobilé výdaje Základní pravidla Zahrnutí výdaje v rozpočtu způsobilé jsou jen ty výdaje, které jsou uvedeny rozpočtu žádosti o grant Účel výdaje nezbytnost pro realizaci projektu

Více

Dotační program města Česká Lípa pro oblast životního prostředí v roce 2016

Dotační program města Česká Lípa pro oblast životního prostředí v roce 2016 1/5 Město vyhlašuje Dotační program. Článek 1 Důvod a účel podpory 1. Důvodem poskytnutí dotace je finanční podpora žadatele na účely spojené s činností či s realizací akcí v oblasti životního prostředí.

Více

PŘÍLOHA č. 3 Programu

PŘÍLOHA č. 3 Programu Návrh PŘÍLOHA č. 3 Programu Sdělení zvýšení závazného ukazatele Oslovení, zastupitelstvo Moravskoslezského kraje dne usnesením č. rozhodlo Vaší příspěvkové organizaci dle 28 odst. 4 zákona č. 250/2000

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace O BEC MORAVANY Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace 1/ Obec Moravany sídlo:, 66448 Moravany IČO: 00282120 DIČ: CZ 00282120 Zastoupena: RNDr. Marií Barešovou, starostkou obce Kontaktní osoba: Bc. Helena

Více

Finanční část monitorovací zprávy. Ing. Petra Kalinová

Finanční část monitorovací zprávy. Ing. Petra Kalinová Finanční část monitorovací zprávy Ing. Petra Kalinová Obsah Přímé a nepřímé náklady Přílohy monitorovací zprávy Zadání žádosti o platbu Podezření na porušení rozpočtové kázně Přímé a nepřímé náklady Přímé

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Strategické projekty Smart Administration 1. Identifikace výzvy Číslo

Více

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM Vnitřní směrnice obce Ctiboř č. 9 k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů I. OBECNÁ ČÁST Finanční kontrola se vykonává podle

Více

Čl. 1 Důvod a účel podpory

Čl. 1 Důvod a účel podpory 1/5 Město vyhlašuje dotační program pro oblast dětí, mládeže a vzdělávání, podoblast rozvoj. Správcem dotačního programu je odbor organizační, oddělení školství a cestovního ruchu. Čl. 1 Důvod a účel podpory

Více

Pokyn pro implementaci sub-projektu FONDU PARTNERSTVÍ. Program švýcarsko české spolupráce

Pokyn pro implementaci sub-projektu FONDU PARTNERSTVÍ. Program švýcarsko české spolupráce Pokyn pro implementaci sub-projektu FONDU PARTNERSTVÍ Program švýcarsko české spolupráce 5. revize platná od 28. srpna 2015 SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční a kontraktační jednotka (odd. 5805) CHF

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE PŘÍRUČKA PRO IMPLEMENTACI. Programu švýcarsko-české spolupráce

PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE PŘÍRUČKA PRO IMPLEMENTACI. Programu švýcarsko-české spolupráce PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE PŘÍRUČKA PRO IMPLEMENTACI Programu švýcarsko-české spolupráce Schváleno / revize: 17. února 2010 / 9. května 2013 (1. revize) / 12. března 2014 (2. revize) Národní koordinační

Více

Uznatelné výdaje v grantových projektech

Uznatelné výdaje v grantových projektech Uznatelné výdaje v grantových projektech MPSV Praha, září 2005 Musí splňovat tato kriteria: Uznatelné výdaje obecná pravidla Typ výdaje: výdaj musí být vynaložen na činnosti v souladu s nařízeními Evropského

Více

Článek 1 Důvod a účel podpory

Článek 1 Důvod a účel podpory 1/5 Město vyhlašuje dotační program na rok 2017 - na účel stanovený zvláštním právním předpisem tj. na 108/2006 Sb. Správcem dotačního programu je odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Článek 1 Důvod

Více

Způsobilé výdaje Bilaterálního fondu na programové úrovni

Způsobilé výdaje Bilaterálního fondu na programové úrovni Způsobilé výdaje Bilaterálního fondu na programové úrovni Obecné principy Při plánovaní a realizování výdajů v rámci iniciativy, je nutné postupovat na základě principu hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

P R O G R A M Y (skupiny projektů)

P R O G R A M Y (skupiny projektů) PRACOVNI PŘKLAD P R O G R A M Y (skupiny projektů) Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus 2004-2009 Obsah 1. OBECNĚ... 3 1.1 CO JE TO PROGRAM?... 3 1.3 PODÍL GRANTOVÉ POMOCI A SPOLUFINANCOVÁNÍ...

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání

Více

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příloha č. 1 Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (dále jen Pravidla ) 1. Splnění účelu projektu Příjemce

Více

ROZSAH OPRÁVNĚNÍ K PROVÁDĚNÍ FINANČNÍ KONTROLY ÚČETNÍCH PŘÍPADŮ NA FAKULTĚ ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

ROZSAH OPRÁVNĚNÍ K PROVÁDĚNÍ FINANČNÍ KONTROLY ÚČETNÍCH PŘÍPADŮ NA FAKULTĚ ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FZV-B2-10/4 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ROZHODNUTÍ DĚKANKY ROZSAH OPRÁVNĚNÍ K PROVÁDĚNÍ FINANČNÍ KONTROLY ÚČETNÍCH PŘÍPADŮ NA FAKULTĚ ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO

Více

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec se na svém zasedání dne 25. 11. 2015 usneslo vydat v souladu s 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb.,

Více

Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2019

Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2019 Podmínky dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2019 I. Název dotačního programu Podpora volnočasových aktivit dětí, mládeže a seniorů v roce 2019. II. Vyhlašovatel

Více

Grantový systém Zdravého města Třebíč obecná pravidla pro rok 2011

Grantový systém Zdravého města Třebíč obecná pravidla pro rok 2011 Grantový systém Zdravého města Třebíč obecná pravidla pro rok 2011 Obsah: 1. Úvod 2. Grantové programy pro rok 2011 3. Časový harmonogram 4. Manuál pro předkladatele žádostí a projektů 5. Organizační zajištění

Více

ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE Z NÁRODNÍHO FONDU K OPATŘENÍM FSEU č: LK/ZP/6. Adresa: Letenská 15, Praha 1

ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE Z NÁRODNÍHO FONDU K OPATŘENÍM FSEU č: LK/ZP/6. Adresa: Letenská 15, Praha 1 ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE Z NÁRODNÍHO FONDU K OPATŘENÍM FSEU č: LK/ZP/6 Poskytovatel dotace: Česká republika Ministerstvo financí Adresa: Letenská 15, 118 10 Praha 1 Část I Obecné vymezení dotace

Více

Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Vypracoval: Ing. Roman Krupica interní auditor Datum: 26. 2. 2010 Schválil: Datum: 5. 3. 2010 Ing. Petr Rafaj předseda

Více

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů Zásady dotačního programu na podporu sociálních služeb definovaných v zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v Královéhradeckém kraji v roce 2012. I. Úvodní ustanovení Nestátní neziskové

Více

<jméno a příjmení> náměstek ministra financí

<jméno a příjmení> náměstek ministra financí Příloha č. 3 a) náměstek ministra financí V Praze dne Č.j.: /******/20yy-pm PID: Název projektu/sub projektu/iniciativy: název projektu/sub projekt/iniciativy č. (dále jen projekt/sub

Více

STATUT FONDU MĚSTA ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU

STATUT FONDU MĚSTA ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU STATUT FONDU MĚSTA ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU Město Žďár nad Sázavou zřizuje na základě zákona č. 128/2000 Sb., o obcích a v souladu s 5 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů samostatný

Více

POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ PUBLICITY

POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ PUBLICITY POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ PUBLICITY PROGRAM ŠVÝCARSKO ČESKÉ SPOLUPRÁCE Platné od 15.2.2010 SEZNAM ZKRATEK BG CHF CZP F IP KP MF NKJ PRG SDC SECO ZP ZS Blokový grant Švýcarský frank Centrum pro zahraniční pomoc

Více

Metodická pomoc pro příjemce příspěvků z rozpočtu Města Šternberka INTERNÍ AUDIT

Metodická pomoc pro příjemce příspěvků z rozpočtu Města Šternberka INTERNÍ AUDIT Metodická pomoc pro příjemce příspěvků z rozpočtu Města Šternberka INTERNÍ AUDIT Obsah: 1. Kontrola příspěvků z rozpočtu města, obsahová náplň smlouvy, sankce 2. Směrnice S 61-08 Zásady pro poskytování

Více

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Městského obvodu Plzeň 2 Slovany

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Městského obvodu Plzeň 2 Slovany Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Městského obvodu Plzeň 2 Slovany 1. Základní principy 1.1. Poskytování peněžních prostředků (dále jen dotace ) z rozpočtu Městského obvodu Plzeň 2 Slovany (dále

Více

O B E C P Ř E D S L A V I C E

O B E C P Ř E D S L A V I C E O B E C P Ř E D S L A V I C E DOTAČNÍ PROGRAM VYBUDOVÁNÍ VRTU ZDROJE PITNÉ VODY PRAVIDLA Tento dotační program není v režimu veřejné podpory Schváleno: usnesením ZO Předslavice č26/2018 ze dne 19.7.2018

Více

Podpora sociálních služeb na území ORP Mikulov pro rok 2018

Podpora sociálních služeb na území ORP Mikulov pro rok 2018 DOTAČNÍ PROGRAM Podpora sociálních služeb na území ORP Mikulov pro rok 2018 Článek I. 1. Dotační program Podpora sociálních služeb na území ORP Mikulov pro rok 2018 je vyhlašována v souladu s těmito právními

Více

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec se na svém zasedání dne 20. 12. 2017 usneslo vydat v souladu s 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb.,

Více

Dotační program města Česká Lípa pro oblast dětí, mládeže a vzdělávání, podoblast vzdělávání dospělých v roce 2016

Dotační program města Česká Lípa pro oblast dětí, mládeže a vzdělávání, podoblast vzdělávání dospělých v roce 2016 1/5 Město vyhlašuje dotační program pro oblast dětí, mládeže a vzdělávání, podoblast vzdělávání. Správcem dotačního programu je odbor organizační, oddělení školství a cestovního ruchu. Čl. 1 Důvod a účel

Více

FOND PARTNERSTVÍ Program švýcarsko české spolupráce. Pokyny pro žadatele

FOND PARTNERSTVÍ Program švýcarsko české spolupráce. Pokyny pro žadatele FOND PARTNERSTVÍ Program švýcarsko české spolupráce Pokyny pro žadatele 3. revize platná od 19. září 2011 SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční a kontraktační jednotka (odd. 585) CHF Švýcarský frank CZK

Více

Metodický pokyn č. 1. Příloha č.1 Způsob dokladování výdajů

Metodický pokyn č. 1. Příloha č.1 Způsob dokladování výdajů Metodický pokyn č. 1 Dokladování způsobilých výdajů u projektů v rámci oblasti podpory 4.1, 4.2 a 4.3 Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy Řídící orgán ROP NUTS 2 Střední

Více

(ID dotace) Čl. 1 Smluvní strany. Varianta smluvní strany v případě poskytnutí podpory příspěvkové organizaci obce:

(ID dotace) Čl. 1 Smluvní strany. Varianta smluvní strany v případě poskytnutí podpory příspěvkové organizaci obce: Příloha č. 6 vzor smlouvy o poskytnutí dotace SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE uzavřená na základě dohody smluvních stran nikoliv na úkor ochrany kterékoliv ze smluvních stran ve smyslu 1746 odst. 2 zákona

Více

MANUÁL PŘEDKLADATELE A PŘÍJEMCE

MANUÁL PŘEDKLADATELE A PŘÍJEMCE Sociální komise RM Revize:2008 Vypracovala: O.Šoltésová Strana:1 MANUÁL PŘEDKLADATELE A PŘÍJEMCE dílčí grantový projekt pro oblast sociálních služeb Sociální komise RM Revize:2008 Vypracovala: O.Šoltésová

Více

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů Obec : Dubenec IČ : 00277801 Směrnici zpracoval(a): Jana Baxová, účetní obce Směrnici schválil(a): Jaroslav Huňat, Starosta obce Datum zpracování : Směrnice nabývá platnosti: dnem podpisu Směrnice nabývá

Více

VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA

VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku podle 10a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018

Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018 Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018 Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě ve znění pozdějších předpisů Obce Hradce

Více

KLASTRY. 1) Pro projekt vyhledávání vhodných firem pro klastry, vyhodnocení životaschopnosti a přínosu klastru:

KLASTRY. 1) Pro projekt vyhledávání vhodných firem pro klastry, vyhodnocení životaschopnosti a přínosu klastru: Uznatelné náklady v rámci tohoto programu jsou: 1) Pro projekt vyhledávání vhodných firem pro klastry, vyhodnocení životaschopnosti a přínosu klastru: Uznatelné náklady musí splňovat následující podmínky:

Více

Příloha 6 - Uznatelné výdaje projektu veřejné diplomacie v oblasti bezpečnostní politiky České republiky

Příloha 6 - Uznatelné výdaje projektu veřejné diplomacie v oblasti bezpečnostní politiky České republiky Příloha 6 - Uznatelné výdaje projektu veřejné diplomacie v oblasti bezpečnostní politiky České republiky Uznatelné výdaje lze obecně definovat jako ty skutečně vynaložené výdaje, které lze hradit z dotace

Více

Ing. Lubomírem Šmídem, starostou obce Na Budínku 240, Kobylnice IČ: 00488160 CZ700488160, není plátce DPH

Ing. Lubomírem Šmídem, starostou obce Na Budínku 240, Kobylnice IČ: 00488160 CZ700488160, není plátce DPH SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU OBCE KOBYLNICE Smluvní strany: 1. Obec Kobylnice zastoupená: Ing. Lubomírem Šmídem, starostou obce sídlo: Na Budínku 240, Kobylnice IČ: 00488160 DIČ: CZ700488160,

Více

Postupy uvedené v kapitole Financování ex-ante se doplňují následovně:

Postupy uvedené v kapitole Financování ex-ante se doplňují následovně: Metodický pokyn č. 9 k Příručce pro příjemce OP VaVpI 2007 2013, verze 4.0 Tímto metodickým pokynem s účinností od 20. 3. 2012 se doplňují postupy uvedené v kapitole 5.1.7 Financování ex-ante a 5.4 Monitorování

Více

POSTUPY A FINANČNÍ LIMITY PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU A ZAKÁZEK S VYŠŠÍ HODNOTOU V RÁMCI PRIORITNÍCH OS 1 6 OP DOPRAVA

POSTUPY A FINANČNÍ LIMITY PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU A ZAKÁZEK S VYŠŠÍ HODNOTOU V RÁMCI PRIORITNÍCH OS 1 6 OP DOPRAVA Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti POSTUPY A FINANČNÍ LIMITY PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU A ZAKÁZEK S VYŠŠÍ HODNOTOU V RÁMCI PRIORITNÍCH

Více

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II.

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II. MAS Český les, z. s., jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Český les na období 2014 2020 vyhlašuje 13. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE. POKYN č. 5 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY

PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE. POKYN č. 5 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY PROGRAM ŠVÝCARSKO-ČESKÉ SPOLUPRÁCE POKYN č. 5 NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ JEDNOTKY Pokyn pro nesrovnalosti Schváleno / revize: 19. května 2010 / 2. května 2013 (1. revize) / 23. prosince 2015 (2. revize) / 5.

Více

Program pro poskytování dotací v oblasti kultury na podporu celoroční kulturní činnosti v roce 2016 Strana č. 1 / 7

Program pro poskytování dotací v oblasti kultury na podporu celoroční kulturní činnosti v roce 2016 Strana č. 1 / 7 podporu celoroční kulturní činnosti v roce 2016 Strana č. 1 / 7 Město vyhlašuje dotační program pro oblast kultury na podporu celoroční kulturní činnosti v roce 2016. Článek 1 Důvod a účel podpory 1. Důvodem

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ z rozpočtu města Žlutice v oblasti kultury, sportu a společenského života Zastupitelstvo města Žlutice (dále jen zastupitelstvo města) se usneslo na těchto Pravidlech pro

Více

PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3

PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3 PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3 Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro výzvu 6.3 Podpora pre-seed aktivit Omezení způsobilosti:

Více

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha Systém schvalování integrovaných projektů 5. 5. 2016 a 12.5 2016 Workshop Praha PROGRAM 1. Role MAS, CRR a ŘO IROP 2. Aktuální informace o vyhlášených a plánovaných výzvách 3. Systém schvalování integrovaných

Více

Seminář pro žadatele Finanční řízení projektů ve výzvě č. 35

Seminář pro žadatele Finanční řízení projektů ve výzvě č. 35 Seminář pro žadatele 19. 10. 2017 Finanční řízení projektů ve výzvě č. 35 Finanční řízení projektu Obsah Hlavní zásady financování projektu Finanční řízení (účetnictví, BÚ) Rozpočet projektu EFRR Způsobilost

Více

S M L O U V A o poskytnutí dotace z rozpočtu města Kopřivnice

S M L O U V A o poskytnutí dotace z rozpočtu města Kopřivnice S/2016/00080 S M L O U V A o poskytnutí dotace z rozpočtu města Kopřivnice I. SMLUVNÍ STRANY 1. Město Kopřivnice se sídlem: Štefánikova 1163, 742 21 Kopřivnice zastoupeno: Ing. Miroslavem Kopečným, starostou

Více

Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves

Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves Tento kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves byl vypracován a schválen v souladu se zákony č. 128/2000 Sb., 320/2001 Sb., a 416/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Město Nejdek náměstí Karla IV. 239, 362 21 Nejdek Telefon 353 240 111 ZASTUPITELSTVO MĚSTA PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Zpracoval Vydal Alena Kynclová, vedoucí OE Zastupitelstvo

Více

Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi

Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi Zastupitelstvo kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi (cíl, dílčí cíl a opatření Programu rozvoje

Více

Seminář pro příjemce 2. a 3. výzvy; oblast podpory 1.2, 3.1 a 3.2

Seminář pro příjemce 2. a 3. výzvy; oblast podpory 1.2, 3.1 a 3.2 EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ Seminář pro příjemce 2. a 3. výzvy; oblast podpory 1.2, 3.1 a 3.2 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI 27.1.2010 Struktura semináře Struktura semináře Způsobilé

Více

Seminář pro příjemce finanční podpory z I. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblast podpory 3.2

Seminář pro příjemce finanční podpory z I. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblast podpory 3.2 Seminář pro příjemce finanční podpory z I. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblast podpory 3.2 VÝTAH Z FINANČNÍCH PRAVIDEL OP VK - VYSVĚTLENÍ NĚKTERÝCH POJMŮ - VĚCNÉ ZMĚNY V TEXTU PŘÍRUČKY PRO PŘÍJEMCE

Více

S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu Města Mikulov

S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu Města Mikulov S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu Města Mikulov I. SMLUVNÍ STRANY 1. Město Mikulov se sídlem: Náměstí 1, 692 20 Mikulov zastoupen: starostou, Rostislavem Koštialem IČ: 002 83 347 DIČ: CZ

Více

Seminář pro příjemce OP LZZ. Praha 27. 5. 2010/22.6.2010

Seminář pro příjemce OP LZZ. Praha 27. 5. 2010/22.6.2010 Seminář pro příjemce OP LZZ finanční č část MZ Praha 27. 5. 2010/22.6.2010 Obsah prezentace Přílohy monitorovací zprávy - 1) Podpisové vzory - 2) Soupiska účetních dokladů - 3) Předkládané účetní doklady

Více

Zásady pro čerpání regionálního inovačního fondu Královéhradeckého kraje

Zásady pro čerpání regionálního inovačního fondu Královéhradeckého kraje Zásady pro čerpání regionálního inovačního fondu Královéhradeckého kraje Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje vydává usnesením č. ZK/14/1007/2010 ze dne 17.6.2010, tyto Zásady pro čerpání regionálního

Více