- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL.SR.O.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL.SR.O."

Transkript

1 - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL.SR.O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce (SZZKb) Studijní obor Sportovní a kondiční specialista (SKS) Tematické okruhy SZZKb: I. KINEZIOLOGIE, TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ A FYZIOLOGIE TĚLESNÉ ZÁTĚŽE II. DIDAKTIKA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU A PSYCHOLOGIE SPORTU III. APLIKACE TEORETICKÝCH POZNATKŮ VE SPORTOVNÍ PRAXI Průběh zkoušky: Z tématického okruhu I. si kandidát vylosuje po jedné otázce z bloku A a B. Z tématického okruhu II. si vylosuje jednu otázku, má čas na přípravu odpovědí (max. 30 min.), odpovídá na otázky s diskusí a doplňujícími otázkami zkoušejících (zpravidla 30 min.). Otázky se mohou týkat i obhájené bakalářské práce kandidáta. Každá odpověď na otázky z tematického okruhu II. musí obsahovat: a) obecné aspekty dané problematiky; b) aplikace tematického zaměření na vybramý III. aplikační okruh ze sportovní oblasti; výběr aplikačního okruhu záleží na studentovi. Vše v rozsahu odpovídajícímu studijnímu programu bakalářského studia. Obsah okruhů: I. KINEZIOLOGIE, TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ A FYZIOLOGIE TĚLESNÉ ZÁTĚŽE Blok A 1. Stavba a mechanické vlastnosti kostí, chrupavek a vazů, kostní páky, vyšetření kloubní pohyblivosti. 2. Stavba kosterního svalu, typy svalových vláken, svalový tonus a svalová kontrakce, tonické a fyzické, svaly, vyšetření svalové síly. 3. Osový systém těla: stavba, hybný segment, kinematika osového systému, úloha páteřního svalstva. 4. Kostra horní končetiny: artrokinematika kloubů horní končetiny, hlavní funkční svalové skupiny. 5. Postavení a pohyby pánve, pánevní sklon, svaly ovládající držení pánve. 6. Kostra volné dolní končetiny: artrokinematika nosných kloubů, hlavní funkční svalové skupiny. 7. Klenba nohy, její stavby, význam a udržování, popř. poruchy, morfologické a funkční důsledky bipedie. 8. Podstata a příčiny svalových dysbalancí, hlavní syndromy, průkaz zkrácených a oslabených svalů. 9. Základní principy biologické regenerace tkání: tkáň vazivová (pouzdro kloubní, vazy), kostní a svalová (kosterní sval, myokard).

2 Centrální nervový systém: stavební a funkční jednotky, motorika a senzitivita, fyziologie čidel, vegetativní nervový systém. 11. Řízení opěrné a volné (úmyslné) motoriky, úloha mozečku při udržování svalového tonu a rovnováhy těla, limbický systém, korové analyzátory, pyramidová dráha. 12. Nervosvalová koordinace, paměťové stopy, dynamické stereotypy, motorická paměť a motorické učení. 13. Vzpřímená poloha těla, posturální mechanismy, držení těla a hlavní typy vadného držení. 14. Kineziologie sportovního pohybu: chůze, běh, skok, hod a vrh. 15. Kineziologie sportovního pohybu: plavání, gymnastika. 16. Kineziologie sportovního pohybu: cyklistika, hry, zimní sporty. 17. Krev, její složení a biologické vlastnosti, nespecifická a specifická obrana organismu. 18. Srdce a cévy: stavba a funkce srdečního svalu, krevní oběh, úloha tepen, vlásečnic a žil. 19. Dýchací ústrojí: stavba a funkce plic a dýchacích cest, mechanika dýchání, regulace acidobázické rovnováhy. 20. Spiroergometrie, ventilační, oběhové a metabolické ukazatele, anaerobní práh. 21. Trávicí ústrojí: trávení, vstřebávání a zažívání, úloha jater v tzv. intermediárním metabolismu. 22. Přeměna látek v organismu, anabolismus a katabolismus, obezita a podvýživa, anorexie a bulimie. 23. Energetický metabolismus: složky energetického metabolismu, bazální metabolismus, zdroje energie pro svalovou činnost, energetický ekvivalent. 24. Vylučovací ústrojí: stavba a funkce ledvin, fyziologie vylučování, hospodaření organismu s vodou a minerály. 25. Anatomie a funkce kůže, termoregulace organismu (chemické a fyzikální prostředky). 26. Žlázy s vnitřní sekrecí: hypotalomo-hypofyzární systém, hormonální sekrece a její zpětnovazebná regulace, účinky základních hormonů. 27. Antropologie: složení těla z antropologického hlediska, základní antropometrické body a antropometrické postupy, metody měření procenta tělesného tuku. 28. Rozdíly ve stavbě těla muže, ženy a dítěte, somatotypy, morfologické i funkční dispozice k různým formám pohybové aktivity. Blok B 1. Tělesná zátěž jako forma stresu, adrenergní systém neurohumorální regulace při zátěži, reakce a adaptace orgánů motoriky na sportovní zátěž. 2. Reakce a adaptace respiračního ústrojí na sportovní zátěž, poruchy ventilaceobstrukční a restrikční. 3. Reakce a adaptace kardiovaskulárního ústrojí na sportovní zátěž, prevence jeho poškození při sportu. 4. Fyzická zdatnost a její význam pro prevenci především tzv. civilizačních nemocí (diabetes, hypertenze, ischemická choroba srdeční, obezita), měření a posuzování tělesné zdatnosti.

3 Pohyb v léčbě tzv. civilizačních typů onemocnění (vč. psychosomatických onemocnění), vhodné pohybové aktivity při chronickém onemocnění oběhového a dýchacího systému. 6. Různé druhy sportu z hlediska jejich působení na zdraví člověka, kontraindikace sportovních aktivit. 7. Pohyb v ontogenezi: dětství a jeho vývojová období, vývoj lokomočních aktivit a pohybových schopností dítěte, působení pohybu na dětský organismus. 8. Sport dětí, vhodné pohybové aktivity pro jednotlivé vývojové fáze dítěte. 9. Specifika sportu žen, fyziologie menstruačního cyklu a jeho možné poruchy při sportovní činnosti. 10. Sport a stáří: pohybové aktivity seniorů, specifika sportu starších osob. 11. Výživa a sport: zásady dietologie sportu, trojpoměr živin, potravinové doplňky. 12. Příjem potravy a trénink, prevence poškození organismu nesprávným stravováním, pitný režim, iontové nápoje, výživa sportovců různých odvětví. 13. Energetický výdej při sportovních aktivitách, stanovení energetického příjmu a výdeje. 14. Únava a zotavení, regenerace sil sportovce. 15. Akutní přetížení a zchvácení, chronické přetrénování, hlavní příznaky přetížení a zchvácení Sportovní aktivity dynamického a statického typu, prevence poškození aktivního a pasivního pohybového aparátu při sportu. 17. Trénink: vytrvalostní, silový, obratnostní, rychlostní a jejich vliv na lidský organismus, stádia trénovanosti. 18. Reakce a adaptace organismu na teplo a chlad, efektivní teplota, poškození organismu teplem a chladem, jejich prevence. 19. Adaptace na vysokohorské prostředí, výšková nemoc. 20. Profesní pohybové programy, negativní vliv inaktivity, sport invalidů. 21. Hygiena tělesné výchovy a sportu: hygiena tělovýchovných zařízení, osobní hygiena sportovce. 22. Rizikové sporty (sportovní potápění, horolezectví, box apod.), fyziologie potápění. 23. Doping: zakázané a povolené podpůrné prostředky ke zvýšení výkonnosti, pozitivní a negativní vlivy dopingu na lidský organismu. 24. Specifika sportovních úrazů, základní zásady první pomoci a úrazové zábrany. 25. Nejčastější sportovní úrazy osového systému a jejich prevence, poškození centrálního nervového systému při sportu. 26. Sportovní úrazy kloubů horní končetiny a jejich prevence, poškození kůže ve sportu. 27. Sportovní úrazy kloubů dolní končetiny a jejich prevence, chondroprotektiva. 28. Preventivní lékařské prohlídky sportovců, součinnost trenéra a TV lékaře.

4 - 4 - II. PSYCHOLOGIE A DIDAKTIKA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU 1. P Nároky sportů na psychiku,, psychologická typologie sport. D Didaktika obecná, didaktika TVS, teorie a výzkum kurikula, teorie a výzkum vyučování. Organizační formy vyučování /sportovního tréninku, metody vyučování / sportovního tréninku, didaktické prostředky, didaktické zásady (principy). 2. P Historie psychologie sportu. D Historie sportu sport v Antickém Řecku, antické hry, sport v Římě, středověk a sport, vznik novodobého sportu v Anglii, počátky sportu v Českých zemích, obnovení olympijských her.vývoj sportu ve 20. a na začátku 21. století. Historie a současnost vybraného sportu. 3. P Psychologické znaky hry a sportu, pohybové rituály a jejich psychologická funkce. D Tělesná kultura, vztah TK a kultury, složky TK TV, rekreace, sport a jejich charakteristika. Herní podstata sportu, hra v životě člověka, teorie hry, společné znaky hry a sportu. Specifické znaky sportu. Struktura sportu jako společenského jevu, sport a politika, ekonomika, výchova a vzdělání, věda, umění. 4. P Metody psychologie sportu. D Vymezení základních pojmů z oblasti sportovního tréninku (ST). Sportovní výkonnost, sportovní výkon. Struktura sportovního výkonu (SV), faktory SV, dynamika struktury SV. 5. P Vůle a aspirace ve sportu. D Teoretická interpretace sportovního tréninku (ST). Sportovní výkon jako výsledek adaptace jedince. Systémové pojetí ST. Zatížení. Efekt sportovního tréninku: trénovanost, sportovní forma, přepětí a přetrénování. Zotavení a regenerace. 6. P Sport a agrese. D Kondiční příprava stimulace silových schopností. 7. P Strach a radost ve sportu. D Kondiční příprava stimulace rychlostních schopností. 8. P Motivace ve sportu. D Kondiční příprava stimulace vytrvalostních schopností. 9. P Osobnost ve sportu.

5 - 5 - D Kondiční příprava stimulace koordinačních schopností, pohyblivost a její ovlivňování. 10. P Ideomotorika a autoregulace ve sportu. D Technická příprava ve sportu. 11. P Poznávací funkce ve sportu. D Taktická příprava ve sportu. 12. P Emoce ve sportu. D Psychologická příprava ve sportu. 13. P Sociální skupina ve sportu. D Řízení sportovního tréninku. Technologie řízení. Prognózování, plánování, evidence, kontrola a vyhodnocování tréninku. 14. P Sport jako socializační činitel. D Dlouhodobá koncepce sportovního tréninku, etapy sportovního tréninku. 15. P Vedení ve sportu. D Tréninkové cykly. Druhy tréninkových cyklů, přípravné, předzávodní, závodní a přechodné období, tréninková jednotka. Sportovní soutěže a příprava k nim. 16. P Pohyb a ontogeneze motoriky. D Výběr talentů a sportovní příprava dětí. Teoretické vymezení talentu, organizace výběru. Zvláštnosti sportovní přípravy dětí. 17. P Úspěšný tým, sociální podpora ve sportu. D Sport zdravotně postižených. Sportovní organizace sportu handicapovaných, specifika sportovní přípravy handicapovaných. 18. P Hromadné chování ve sportu. D Sport pro všechny, sportovní služby, rekreační sport. 19. P Stres a sport, psychohygiena ve sportu. D Východiska kondičního poradenství, individuální tréninkový plán a životní styl. 20. P Sociopatogenní jevy ve sportu. D Motorické standardy, motorické testy, motorické kompetence moderního člověka.

6 - 6 - U tučně vysazených částí otázek z Didaktiky TV a sportu se předpokládá aplikace na vybraný sport (ad. IV. okruh). IV. APLIKAČNÍ OBLASTI Aplikační oblastí se rozumí sport, resp. pohybové aktivity dle výběru a zaměření studenta, vycházející ze zaměření jeho odborné praxe (např. trenérské aktivity - atletika, judo, karate, házená. cvičitelské a instruktorské aktivity -spinning, aerobic, jízda na koni, organizátorské činnosti, apod.). STUDIJNÍ LITERATURA PLATÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2008/2009 BIOMEDICÍNSKÉ PŘEDMĚTY Povinná DYLEVSKÝ, I. Základy funkční anatomie člověka I.Praha: VŠTVS PALESTRA, DYLEVSKÝ, I. Základy funkční anatomie člověka. II. Praha: VŠTVS PALESTRA, MÁČEK M. Fyziologie tělesných cvičení. Praha: Palestra, HAVLÍČKOVÁ L. A KOL. Fyziologie tělesné zátěže I. Obecná část. Praha: Karolinum, Doporučená: VILIKUS Z., BRANDEJSKÝ P., NOVOTNÝ V. Tělovýchovné lékařství. Praha: Karolinum, 2004: Základní lékařská prohlídka sportovce str Funkční antropologie str Spiroergometrie str Anaerobní práh str Energetický metabolizmus str Preskripce pohybových aktivit str Problematika dopingu str STEJSKAL, P. Proč a jak se zdravě hýbat. Břeclav: Presstempus - Moraviapress a.s., MÁČEK M., VÁVRA, J. Fyziologie a patofyziologie tělesné zátěže. Praha: Avicenum, ESTON R., REILLY, T. Kinanthropometry and Exercise Physiology Laboratory Manual. E&FN Spon, London, DIDAKTIKA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU Povinná: DOVALIL, J. A KOL. Výkon a trénink ve sportu. Praha: Olympia, 2005.

7 - 7 - HODAŇ, B. Úvod do teorie tělesné kultury. Olomouc: UP, KOSSL, J., ŠTUMBAUER, J., WAIC, M. Vybrané kapitoly z dějin tělesné kultury. Praha: Karolinum, PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Úvod do studia oboru. Praha: Portál, (s ). RYCHECKÝ, A., FIALOVÁ, L. Didaktika školní tělesné výchovy. Praha: UK Karolinum, Doporučená: PERIČ, T. Sportovní příprava dětí. Praha: Grada, HOGENOVÁ, A. Etika a sport. Praha : FTVS UK, CHOUTKA, M., DOVALIL, J. Sportovní trénink. Praha: Olympia, DOVALIL J A KOL. Olympismus. Praha: Olympia, DOVALIL, J., CHOUTKOVÁ, B. Abeceda tréninku chlapců a děvčat. Praha: Olympia, MĚKOTA, K., NOVOSAD, J. Motorické schopnosti. Olomouc: UP v Olomouci, TILINGER, P. Prognózování vývoje výkonnosti ve sportu. Praha: Karolinum, PSYCHOLOGIE SPORTU Povinná: HOŠEK, V. Psychologie odolnosti. Praha: Karolinum, JANSA, P., DOVALIL, J. a kol. Sportovní příprava. Příbram: Q-art, KERN, H., MEHL, CH., NOLZ, H., PETER, M., WINTERSPERGER, R. Přehled psychologie. Praha: Portál, MACÁK, I., HOŠEK, V. Psychologie tělesné výchovy a sportu. Praha: SPN, SLEPIČKA, P., HOŠEK, V., HÁTLOVÁ, B. Psychologie sportu. Praha: Karolinum, Doporučená: VANĚK, M., HOŠEK, V., RYCHECKÝ, A., SLEPIČKA, P. Psychologie sportu. Praha: SPN, WEINBERG, R.S., GOULD, D. Foundation of Sport and Exercise Psychology. Champaign, Human Kinetice,

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o.

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE (SZZKB) Studijní obor: Sportovní a kondiční specialista (SKS) Tematické okruhy SZZKb: I. KINEZIOLOGIE,

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r.o.

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r.o. VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r.o. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce (SZZKb) Studijní obor Sportovní a kondiční specialista (SKS) specializace wellness Tematické

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o.

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE (SZZKB) Studijní obor: Sportovní a kondiční specialista (se specializací wellness) (SKS) Tematické

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o.

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, spol. s r. o. POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE (SZZKB) Studijní obor: Sportovní a kondiční specialista (se specializací wellness) (SKS) Tematické

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obor: Aplikovaná tělesná výchova Ochrana obyvatelstva Tělesná výchova (dvouoborové studium) Cílem zkoušky

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STUDIJNÍ PROGRAM: TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT MODUL TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT PRO STUDIJNÍ OBORY - APLIKOVANÁ TĚLESNÁ VÝCHOVA - TĚLESNÁ

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obory: Učitelství předmětu tělesná výchova Tělesná výchova a sport Aplikovaná tělesná výchova Tělesná výchova

Více

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní tekutiny složení, funkce krve,

Více

Instruktor zdravotní tělesné výchovy

Instruktor zdravotní tělesné výchovy Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů vede individuální i skupinové cvičební hodiny pro osoby seniorského věku s ohledem na přítomnost nejběžnějších

Více

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Předmět: ANATOMIE A FYZIOLOGIE Obor vzdělání: DIPLOMOVANÝ ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ

Více

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7 Instruktor aerobiku Instruktor aerobiku vede lekce skupinových cvičení při aktivním zapojení hudby a různých taneční stylů, s cílem zlepšit celkovou fyzickou i psychickou kondici člověka, jeho pohybovou

Více

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7 Instruktor pilates Instruktor pilates vede lekce skupinových cvičení technikou pilates, která se zaměřuje na posílení svalů hlubokého stabilizačního systému, mobilizaci a obnovu přirozené pohyblivosti

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata,

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata, Opakování - zařadí člověka do systému živočišné říše - charakterizuje biologickou a společenskou podstatu člověka - uvede význam kůže, objasní její stavbu a funkci - popíše odlišnosti barvy kůže lidských

Více

1) Anatomie, fyziologie, soustavy lidského těla; tělesná cvičení od starověku po 18. století

1) Anatomie, fyziologie, soustavy lidského těla; tělesná cvičení od starověku po 18. století 1) Anatomie, fyziologie, soustavy lidského těla; tělesná cvičení od starověku po 18. století (definice, historie anatomie, definice fyziologie, obory hraničící s fyziologií u člověka, moderní diagnostika

Více

Instruktor bodystylingu

Instruktor bodystylingu Instruktor bodystylingu Instruktor bodystylingu vede lekce skupinových cvičení se zaměřením na posilování a formování těla, zejména problémových zón s cílem zlepšit celkovou fyzickou i psychickou kondici

Více

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace SZZK magisterská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - biomechanika člověka - speciální a vývojová kineziologie - léčebná

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL. S. R. O.

VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL. S. R. O. VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA, SPOL. S. R. O. POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE (SZZKB) Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr.

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Aleš Hejlek Cíle předmětu: Seznámit studenty s fyziologií všech systémů s

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

SZZK bakalářská. - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie a TVL

SZZK bakalářská. - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie a TVL SZZK bakalářská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - klinická kineziologie - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie

Více

Sport zdravotně postižených

Sport zdravotně postižených Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Aplikované pohybové aktivity = pohybovou aktivitu, kde je zvláštní

Více

TEMATICKÉ PLÁNY K VÝUCE KURZŮ JEZDECTVÍ

TEMATICKÉ PLÁNY K VÝUCE KURZŮ JEZDECTVÍ jezdeckaakademie@email.cz TEMATICKÉ PLÁNY K VÝUCE KURZŮ JEZDECTVÍ AKREDITOVANÉ STŘEDISKO MARIÁNSKÉ LÁZNĚ Škola Jezdecká akademie střední odborná škola Mariánské Lázně s.r.o IČO: 264 066 24 IZO: 151 011

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

Sportovní příprava mládeže

Sportovní příprava mládeže Sportovní příprava mládeže Základní koncepce tréninku dětí 2 základní koncepce: Raná specializace snaha o nejvyšší výkonnost v útlém dětství; děti se přizpůsobují tréninku trénink je zaměřen na okamžitý

Více

Fakulta tělesné výchovy a sportu

Fakulta tělesné výchovy a sportu Fakulta tělesné výchovy a sportu Na této stránce najdete kompletní nabídku Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých

Více

Regenerace ve sportu. MUDr.Kateřina Kapounková. Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/ ) 1

Regenerace ve sportu. MUDr.Kateřina Kapounková. Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/ ) 1 Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Přednášky Regenerace základní pojmy Akutní a chronická únava Průběh stresové

Více

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Studijní rok: 2011/12 Studijní obor, ročník: navazující Mgr. Počet hodin: 12/12 Vyučující: Doc. PaedDr. M. Lehnert, Dr. Cíl vyučovacího předmětu: prohloubit

Více

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života - Tercie Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE. Jan Mareš a kol.

Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE. Jan Mareš a kol. Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE Jan Mareš a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Normální fyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Tréninková jednotka. základní a hlavní organizační forma SpT

Tréninková jednotka. základní a hlavní organizační forma SpT Tréninková jednotka základní a hlavní organizační forma SpT je základní a hlavní organizační forma sportovního tréninku. V plánování a stavbě tréninku představuje časově nejkratší úsek s tradičním dělením

Více

Proč rehabilitace osob vyššího věku?

Proč rehabilitace osob vyššího věku? Proč rehabilitace osob vyššího věku? Opavský J., Urban J., Ošťádal O. Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury UP, Olomouc Co je to stárnutí a stáří Stárnutí - postupné změny ve struktuře organizmu,

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

M A T U R I T N Í T É M A T A

M A T U R I T N Í T É M A T A M A T U R I T N Í T É M A T A BIOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 1. BUŇKA Buňka základní strukturální a funkční jednotka. Chemické složení buňky. Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky. Funkční struktury

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

2. ZÁSADY SESTAVOVÁNÍ POSILOVACÍHO PROGRAMU

2. ZÁSADY SESTAVOVÁNÍ POSILOVACÍHO PROGRAMU 8. lekce Tématický plán: Teorie - Svalová síla, zásady rozvoje a tvorba posilovacích programů. Praxe - Cvičení na stanovištích s náčiním - činky, plné míče. Doporučená literatura 1. SVALOVÁ SÍLA Úroveň

Více

Fyziologie stárnutí. Hlávková J., Státní zdravotní ústav Centrum hygieny práce a pracovního lékařství

Fyziologie stárnutí. Hlávková J., Státní zdravotní ústav Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Fyziologie stárnutí Hlávková J., Státní zdravotní ústav Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Praha, 2014 Základní problém Stárnutí populace celosvětový fenomén (stoupá podíl osob nad 50let věku)

Více

Dodržování zásad bezpečnosti, prevence úrazů a poskytování první pomoci při sportovním tréninku a soutěžích 4

Dodržování zásad bezpečnosti, prevence úrazů a poskytování první pomoci při sportovním tréninku a soutěžích 4 Trenér golfu (kód: 74-032-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Tělesná kultura, tělovýchova a sport (kód: 74) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 3. lekce Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 1. TĚLESNÁ ZDATNOST Tělesná zdatnost v moderním

Více

Energie a pohyb. Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková

Energie a pohyb. Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková Energie a pohyb Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková Obsah přednášky Energetická potřeba (bazální a klidový metabolismus, zdroje energie, měření energetické potřeby) Fyzická aktivita (doporučení,

Více

Cvičební jednotka, tělovýchovná chvilka v MŠ. Mgr. Jan Veverka & PaedDr. Jaroslav Dobýval

Cvičební jednotka, tělovýchovná chvilka v MŠ. Mgr. Jan Veverka & PaedDr. Jaroslav Dobýval Cvičební jednotka, tělovýchovná chvilka v MŠ Mgr. Jan Veverka & PaedDr. Jaroslav Dobýval Specifika pohybových aktivit dětí v MŠ tělesná a pohybová aktivita je prostředkem osvojování POHYBOVÝCH DOVEDNOSTÍ

Více

Fakulta Sportovních Studií

Fakulta Sportovních Studií MASARYKOVA UNIVERZITA BRNO Fakulta Sportovních Studií Seminární práce na téma Vytrvalostní běh Fyziologie sportovních disciplín David Tomšík RVS CŽV UČO: 200488 1 Funkční a metabolická charakteristika

Více

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Název: Autor: Běhání (+ DVD) Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar Formát: 16x24 cm, 248 stran Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Anotace Kniha, doplněná DVD, poradí s technikou a nastavením

Více

INTENZITA ZATÍŽENÍ V KARATE Bc. Martin Sláma Pokud je karate správně vyučováno a trénováno, má jeho cvičení jako pravidelná pohybová aktivita pozitivní vliv na naše zdraví. Nezbytný je systematický a vědecky

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 8. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie živočichů porovná základní vnější a vnitřní stavbu těla vybraných živočichů; určí vybrané zástupce

Více

Sylabus pro předmět Humánní dietetika

Sylabus pro předmět Humánní dietetika Sylabus pro předmět Humánní dietetika Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Anatomie a fyziologie trávicího ústrojí člověka se podrobně věnuje anatomii a fyziologii trávicího ústrojí člověka. Studenti

Více

POHYBOVÉ SCHOPNOSTI. relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti

POHYBOVÉ SCHOPNOSTI. relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti POHYBOVÉ SCHOPNOSTI relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti KONDIČNÍ SCHOPNOSTI podmíněny metabolickými procesy, dominantně souvisejí se získáním a přenosem energie

Více

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek 1 Studijní obory 3-letý bakalářský studijní obor Speciální edukace bezpečnostních složek Prezenční

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava Popis

Více

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM. ČTVRTEK 6. října 2015

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM. ČTVRTEK 6. října 2015 PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM ČTVRTEK 6. října 2015 14.00 14.10 Zahájení Poděkování partnerům České společnosti tělovýchovného lékařství Matoulek M. předseda ČSTL 14.10 15.40 POHYBOVÝ APARÁT Objektivizace klíčových

Více

Okruhy pro SZZ Bc. Tělesná výchova a sport (akreditace od roku 2014)

Okruhy pro SZZ Bc. Tělesná výchova a sport (akreditace od roku 2014) Okruhy pro SZZ Bc. Tělesná výchova a sport (akreditace od roku 2014) Státní závěrečná zkouška z Tělesné výchovy a sportu (dále SZZ) je dílčí částí státní závěrečné zkoušky na PF UJEP. SZZ se hodnotí: výborně,

Více

ADAPTACE = přizpůsobení

ADAPTACE = přizpůsobení ADAPTACE = přizpůsobení BIOLOGICKÁ a) přizpp izpůsobení se organismu podmínk nkám m určit itého měnícího se prostřed edí b) důled ležitý faktor v evoluci organismů Vývojová adaptace je podmíněna na změnou

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání: 22.5. 213 Místo: SZÚ Praha V rámci Dne

Více

Povolání Vyšší odborné vzdělání; Bakalářský studijní program

Povolání Vyšší odborné vzdělání; Bakalářský studijní program Fyzioterapeut Jednotka práce bude aktualizována v souladu s platnou legislativou v průběhu roku 2013-2014. Fyzioterapeut provádí diagnostickou, preventivní a léčebnou péči v oblasti poruch pohybového aparátu

Více

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš. Konzultační hodiny: pouze po domluvě em

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš. Konzultační hodiny: pouze po domluvě  em FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš Konzultační hodiny: pouze po domluvě emailem Podmínky ukončení předmětu docházka (max. 2 absence na cvičeních) pracovní listy + protokoly

Více

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT 1. Gymnastika základní: její cíle, úkoly a funkce, obsah, anatomicko-fyziologická podstata cvičení. 2. Gymnastika nářaďová- kruhy, hrazda,

Více

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory:

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory: Kondiční příprava (dříve tělesná) nebo-li kondiční trénink je zaměřen na vyvolání adaptačních změn v organismu sportovce a to především na rozvoj pohybových schopností (PSch). Rozvoj PSch je determinován

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková. A33/dv.305. Konzultační hodiny: St: Pá: dle domluvy mailem.

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková. A33/dv.305. Konzultační hodiny: St: Pá: dle domluvy mailem. FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE Martina Bernaciková bernacikova@fsps.muni.cz A33/dv.305 Konzultační hodiny: St: 10.30 11.30 Pá: dle domluvy mailem Podmínky ukončení předmětu docházka (max. 2 absence na cvičeních) pracovní

Více

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Klíčová stadia Embryonální vývoj ovlivnění pohybem matky (přetěžování x úrazy), stresové situace Novorozenec pohybové automatismy

Více

AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI

AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI Termín: 27. 29. 4. 2012 Místo: PRAHA 6 Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy José Martího 31 162 52 Praha 6 - Veleslavín Cena: 4 000 Kč;

Více

Název: Zdravý životní styl 1

Název: Zdravý životní styl 1 Název: Zdravý životní styl 1 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013/2014 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

Povolání Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami)

Povolání Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) Vychovatel Jednotka práce bude aktualizována v souladu s platnou legislativou v průběhu roku 2013 2014. Vychovatel provádí výchovně vzdělávací činnost zaměřenou na celkový a specifický rozvoj osobnosti

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Jaroslav Babka Škola: Gymnázium Sušice Předmět: Tělesná výchova Datum vytvoření: květen 2014 Třída:

Více

Vytrvalostní schopnosti

Vytrvalostní schopnosti Vytrvalostní schopnosti komplex předpokladů provádět činnost požadovanou intenzitou co nejdéle nebo co nejvyšší intenzitou ve stanoveném čase (odolávat únavě) Ve vytrvalostních schopnostech má rozhodující

Více

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 Poznámka: V některých případech jde spíše o tematický rámec, tedy konkrétní téma bude vyprofilováno

Více

UČEBNÍ PLÁN LEDNÍ HOKEJ LICENCE A TEORIE A PRAXE

UČEBNÍ PLÁN LEDNÍ HOKEJ LICENCE A TEORIE A PRAXE UČEBNÍ PLÁN LEDNÍ HOKEJ LICENCE A TEORIE A PRAXE 1. TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU V LH 1.1. Koučink Profesní etika Základ koučování Vzdělanost a zkušenost jako základ pro koučování Inovace tréninku neustálý

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti základní definice ZATÍŽENÍ záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti (v úrovni dovedností, schopností

Více

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra CÍL příspěvek shrnuje informace o úrazech a pádech v seniorském věku a o možnostech

Více

Fyziologie člověka. Aplikovaná tělesná výchova a sport. UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu

Fyziologie člověka. Aplikovaná tělesná výchova a sport. UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Fyziologie člověka studijní opora pro kombinovanou formu studia Aplikovaná tělesná výchova a sport Doc.MUDr.Staša Bartůňková, CSc. Praha 2011

Více

5. 17 Člověk, podpora a ochrana zdraví

5. 17 Člověk, podpora a ochrana zdraví Charakteristika integrovaného předmětu 5. 17 Člověk, podpora a ochrana zdraví Vyučovací předmět Člověk, podpora a ochrana zdraví je integrovaným předmětem, který je určený pro tercii. Propojuje v sobě

Více

Fyziologie výživy

Fyziologie výživy Fyziologie výživy Obrázek trávic vicí ústrojí 15.9.2006 1 Úvod Mgr. Lucie Mandelová Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy E -mail: mandelova@fsps.muni.cz Telefon: 5 49498664 Konzultační

Více

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Václav Bunc a Marie Skalská UK FTVS Praha Obezita nebo nadváha je jedním ze základních problémů současnosti. Je komplikací jak v rozvojových tak

Více

Specialista v ergonomii

Specialista v ergonomii Specialista v ergonomii Specialista v ergonomii posuzuje podmínky a stav zajištění prevence pracovních rizik tak, aby nedošlo k ohrožení produktivity práce, pohody, bezpečnosti a zdraví člověka na pracovištích

Více

Masér pro sportovní a rekondiční masáž

Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní masáž provádí neléčebné, sportovní a pohotovostní masáže. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň:

Více

Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura

Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura 9. lekce Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura 1. AEROBNÍ ZDATNOST Tento složitý komplex dispozic se v literatuře někdy

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy:

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy: Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 5 Očekávané výstupy: Žák by měl: - zařazovat do pohybového režimu korektivní cvičení v souvislosti

Více

Blok I Psychologie zdraví a Výživa ve wellness programech Psychologie zdraví

Blok I Psychologie zdraví a Výživa ve wellness programech Psychologie zdraví Blok I Psychologie zdraví a Výživa ve wellness programech Psychologie zdraví 1) Předmět psychologie zdraví, historie předmětu, aplikační oblasti, hlavní literatura. 2) Způsoby chápání zdraví a nemoci (laické,

Více

Povinný předmět (verze 2013)

Povinný předmět (verze 2013) Povinný předmět (verze 2013) Název kurzu: Rozvoj pohybových schopností Počet kb.: 2 Identifikační kód: KTV/6219 KTV/0397 KTV/6137 Hodinová dotace: 1/1, KS 3hod. Semestr: letni Forma výuky: semestrální

Více

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy Výchovy na ZŠP a ZŠS Specializace:Psychopedie * Vytváří základní předpoklady pro socializaci osob s MP v období dospívání a dospělosti. * Jeden z nejdůl. prostředků profesní orientace. * Vytváření schopnosti

Více

Sexuální diferenciace

Sexuální diferenciace Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Sexuální rozdíly vlivem sekrece hormonů sexuální rozdíly od puberty ( sekrece

Více

Motorické schopnosti

Motorické schopnosti Motorické schopnosti Vytrvalostní schopnosti Můžeme ji definovat jako schopnost organismu vykonávat pohybovou činnost určitou intenzitou po relativně dlouhou dobu nebo ve stanoveném čase. Schopnost provádět

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb pohyb a myšlení PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek nám jasně říká: Hýbej se, běhej, cvič. neboť Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje proces stárnutí

Více