Souhrnná teritoriální informace Libérie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Libérie"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Liberijská republika (Republic of Liberia) 1.2. Rozloha km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva 3,4 mil. Hustota obyvatel : 30,52 obyvatel/km 2 Věková struktura: 0 14let: 43,6 % 15 64let: 53,6 % nad 65 let: 2,8 % 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení 4,8 % 1.5. Národnostní složení Nejvýznamnějšími etniky jsou: Kpelle Bassa Gio Mano Krahn Buchanan Mandingo Kru. Významnou politicko ekonomickou úlohu hrají v Libérii američtí Libérijci, kteří představují sice přibližně pouhá 3 % populace, nicméně mají značný ekonomický vliv. Nejvýznamnější a ekonomicky velmi aktivní národnostní menšinou jsou Libanonci Náboženské složení křesťané 40 % muslimové 20 % tradiční náboženství 40 % 2/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

3 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky angličtina Nejvýznamnější místní jazyky: liberijská (kreolská) angličtina, Kpele, Kru, Bassa a Grebo Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města 15 regionů (Bomi, Bong, Gbarpolu, Gran Bassa, Grand Cape Mount, Grand Gedeh, Grand Kru, Lofa, Margibi, Maryland, Montserrado, Nimba, Rivercess, River Gee, Sinoe) hlavní město: Monrovia 1,3 mil. obyvatel další velká města: Harper Greenville Buchanan Robertsport 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn Liberijský dolar LD = 100 centů. Běžně používanou měnou je USD. V roce 2007 byl průměrný směnný kurs 61,3 LD/1 USD, odhad pro rok LD/ 1 USD a pro rok LD/ 1 USD Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba 1. leden 11. únor 12. březen 15. březen svátky Velikonoční 14. květen 26. červenec 24. srpen 8. listopad 12. listopad 29. listopad Vánoce Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Při plánování obchodního jednání je třeba vzít v úvahu nedochvilnost. Jednání jsou často odkládána a obchodní partneři se na schůzky velmi často vůbec nedostaví. Při přípravě a plánování doby jednání je zpravidla nutné plánovat několikadenní rezervu. Přístup ke smluvním závazkům je volný je dobré proto trvat na platbě předem případně neodvolatelném akreditivu potvrzeném některou prvotřídní bankou. Jednacím jazykem při obchodních jednáních v Libérii je angličtina. Oblečení je buďto tradiční nebo evropské (pro jednání je vždy žádoucí oblek s kravatou). Význam známostí a osobních kontaktů je při uzavírání obchodů zásadní. Při vyřizování obchodních (ale i ostatních) záležitostí na úřadech je třeba počítat s relativně dlouhými čekacími dobami, značnou mírou byrokracie a vysokou korupcí. 3/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

4 1.12. Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Ošetření v místních zařízeních lze doporučit jen ve vysloveně naléhavých případech, pro tento případ je třeba mít finanční hotovost. Ve vážnějších případech se doporučuje odlet do ČR Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Vízum je možné obdržet na velvyslanectví v SRN (Meinzerstrasse 259, Bonn). Do země je možné cestovat z Evropy přímo linkou Brussels Air nebo přes Ghanu (kde je též možné požádat o vstupní vízum do ). je silně malarická oblast, cestovatelům důrazně doporučujeme kontaktovat před cestou lékaře a případná zdravotní rizika před cestou konzultovat. Povinné je očkování na žlutou zimnici. Vzhledem k bezpečnostním rizikům, ZÚ Akkra doporučuje cestování občanů ČR do pouze v nutných případech Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Po více než 10leté válce byla v roce 2006 zvolena prezidentkou země ambiciózní Ellen Johnson-Sirleaf. Do funkce byla zvolena v demokratických volbách, které položily základní kámen pro nový demokratický začátek v zemi. Všeobecně se předpokládá, že prezidentka země Ellen Johnson-Sirleaf dokončí své funkční období, ale bude muset spoléhat na ad hoc koalici v parlamentu, aby prosadila plánované reformy. Prezidentka navrhla postup, který by měl umožnit obnovu, zavádění reforem a celkový rozvoj země. Kritici ovšem viní ji i exekutivu z řady zneužití moci při prosazování jejích myšlenek. Šance pro rekonstrukci dnešní jsou dobré. Svět potvrdil 420 mil. EUR jako mezinárodní rozvojovou pomoc. je dále integrována do řady nadnárodních aliancí a embargo USA na export diamantů, ve snaze zabránit exportu tzv. krvavých diamantů, bylo zrušeno v dubnu Nicméně příjem na jednoho obyvatele klesl pod 125 EUR a nezaměstnanost je až 85 %. 15 tisíc vojáků mírových sil OSN zůstane i nadále v Libérii s výhledem postupného snižování jejich počtu. USA podporují Libérii významně jak v oblasti technické, finanční, tak i vojenské. Silnou podporu má i z řady jiných zemí. Bezpečnostní situace v sousedních teritoriích ovšem zůstává velmi křehká a v případě vzniku jakýchkoliv nepokojů může mít tato skutečnost vliv na Libérii. Guinea je přímou hrozbou pro vypuknutí násilností, nepokojů nebo vojenského převratu, stejně tak nejistá je dosud situace v Pobřeží slonoviny, rozšířený je přeshraniční prodej zbraní a pohyb žoldáků v těchto regionech. i nadále zůstává bezpečnostním rizikem západní Afriky Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Embassy of the Czech Republic Kanda High Road No. 2, House No. C 260/5 P. O. Box 5226, Accra - North Tel: , Fax: /18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

5 Velvyslanec: ing. Miroslav Křenek Teritoriální působnost ZÚ ČR v Ghaně : Ghana, Togo,, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Niger, Guinea, Guinea-Bissau, Gambie Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) V Libérii nemá zastoupení žádná česká instituce Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Nejsou k dispozici Internetové informační zdroje Adresy významných institucí 5/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

6 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému je republika prezidentského typu. Prezident stojí v čele vlády, kterou jmenuje. Je volen na čtyřleté funkční období, přičemž může být zvolen dvakrát. Zákonodárnou moc má dvoukomorový parlament. Poslanecká sněmovna (House of Representatives) má 64 poslanců, Senát je 30členný. Nejvýznamnější politické strany: Aliance pro mír a demokracii (APD) Koalice pro transformaci (COTOL) Kongres pro demokratické změny (CDC) Liberijská strana akce (LAP) Strana svobody (LP) Národní patriotická strana (NPP) Strana jednoty (UP) Hlava státu (jméno, kompetence) Prezidentka republiky, Ellen Johnson-Sirleaf (UP), stojí v čele státu od prezidentských voleb konaných v říjnu Víceprezidentem je Joseph Niumah Boakai Složení vlády Ministr zemědělství Ministryně obchodu a průmyslu Ministr informatiky, kultury a turistiky Ministr obrany Ministr školství Ministryně financí Ministr spravedlnosti Ministryně zahraničních věcí Ministr zdravotnictví a sociálních věcí Ministr vnitra Ministr práce Ministr těžebního průmyslu a energetiky Ministr plánování a ekonomiky Ministr pošt a telekomunikací Ministr veřejných prací Ministr dopravy Ministr, ředitel úřadu národní bezpečnosti Ministr pro záležitosti žen a rozvoj Ministryně mládeže a sportu Ministr rozvoje venkova Ministr pro prezidentské záležitosti Složení vlády Dr. J. Chris Toe Frances Johnson Morris Lawrence Bropleh Brownie Samukai Dr. Joseph Korto Dr. Antoinette Sayeh Phillip A. Z. Banks Olubanka King-Akerele Dr. Walter Gwenigale Ambullai Johnson Samuel Kofi Woods Dr. Eugene Shannon Dr. Toga Gaywea McIntosh Jackson E. Doe Luseni Donzo Jeremiah Sulonteh Anthony Kromah Vabah Gayflor Etmonia Tarper Ernest Jones Edward B. McClain 6/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

7 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních UN AU ECOWAS IMF UNCTAD UNESCO aj. patří mezi země ACP Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách Platnost obchodní dohody s EU (smlouva z Cotonou) skončila k , smlouvy vyplývající z členství v ECOWAS Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Není. 7/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

8 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Hospodářství i samotná společnost nadále zůstává silně poznamenaná válkou, ve které byla takřka naprosto zničena veškerá infrastruktura země. Na problémy neexistuje rychlý a krátkodobě účinný lék. Politika liberijské vlády je jednoznačně zaměřena na zlepšování negativního image země v zahraničí a přilákání co největšího množství zahraničních investic a rozvojových finančních prostředků. Průběžně se daří zlepšovat výběr daní, zlepšila se transparentnost orgánů generujících příjmy státního rozpočtu, částečně byly obnoveny dodávky proudu a vody v hlavním městě, díky četným zahraničním cestám prezidentky se daří navazovat aktivní vztahy s největšími donory (USA, Kanada, Německo, Japonsko, EU, WB, IMF), vládě se podařilo uzavřít smlouvu na těžbu železné rudy s koncernem Mittal, bylo zrušeno embargo na vývoz dřeva a diamantů MMF hodnotí s uspokojením pokrok v zavádění PRGF na roky Byla ustavena komise, která prověřuje prudký nárůst cen základních potravin, zvláště u rýže. Vláda zrušila přirážku 2 USD na pytel rýže, aby pomohla obyvatelům. Jihoafrická společnost Delta Mining Consolidated byla vybrána zahájit a dále rozvíjet aktivity při těžbě železné rudy. Růst HDP v roce 2007 dosáhl 9,4 % jako výsledek rostoucích dozorských příspěvků na rekonstrukci a rehabilitaci v řadě ekonomických sektorů. Všeobecně se očekává HDP v roce 2008 ve výši 10 % a v roce 2009 pak 10,5 % jako výsledek pokračující akcelerace v zavádění ekonomických reforem a nových investic. Inflace v roce ,4 %, odhad pro rok % a ,5 % Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Hrubý domácí produkt (HDP) (*): 1,023 mil.usd (2007) (*kvalifikovaný odhad EIU) Meziroční přírůstky HDP v procentech oproti předchozímu roku * 2009* 21,2 5,3 7,8 9,4 10,0 10,5 HDP na obyvatele(*): 240 USD/obyvatele* Míra inflace: 11,4 %(2007) Vývoj inflace % * 2009* 14,2 10,3 7,8 11,1 11, ,5 8/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

9 Vývoj devizového kurzu LD vůči USD Vývoj devizového kurzu LD vůči USD Měsíc/ 6/04 12/04 6/05 12/05 6/06 12/06 12/ rok Kurs 57,5 54,5 58,5 56,5 59,5 59,5 61, Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Poválečná obnova země nebude bez přispění mezinárodního společenství možná. Prezidentka využívá svoji velmi vysokou mezinárodní prestiž a daří se jí zlepšit vztahy s mezinárodními donory. Šance pro rekonstrukci dnešní jsou dobré. Svět potvrdil 420 mil. EUR jako mezinárodní rozvojovou pomoc. je dále integrována do řady nadnárodních aliancí a embargo USA na export diamantů, ve snaze zabránit exportu tzv. krvavých diamantů, bylo zrušeno v dubnu Stavebnictví Na tvorbě HDP se podílí necelými 4 %. Pokud se vládě podaří zajistit financování od mezinárodních donorů, role tohoto sektoru poroste. Vládní plán rekonstrukce infrastruktury počítá s modernizací letiště i přístavu v Monrovii, obnovou silnic, mostů, telekomunikačních i rozvodných sítí Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství zůstává páteří liberijské ekonomiky. Na celkové tvorbě HDP se tento sektor podílí 70 %, zaměstnává však až 75 % obyvatel. Hlavními pěstovanými plodinami jsou rýže, kasava, káva a kakao. Země je potravinově nesoběstačná a je závislá na dovozu rýže. Již od 2. světové války je významným pěstitelem gumovníku (největší plantáž v zemi patří koncernu Firestone). Roční produkce se se pohybuje kolem 92 tis. tun v roce 2005 se vyvezla guma ta téměř 100 mil. USD (největší zdroj deviz). má stále ještě velké zásoby tropického dřeva. Vláda ve snaze zabránit ilegální těžbě zrušila v roce 2006 všechny licence. V současné době probíhá nové kolo licencování Služby Na tvorbě HDP se podílí 26 %. je po Panamě druhou nejvýznamnější zemí, poskytující svoji vlajku cizím lodím. V současné době se pod liberijskou vlajkou plaví 1683 lodí s tonáží 70 mil. tun. Poplatky za registraci jsou významným zdrojem vládních příjmů Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Doprava Země má kolem km silnic, z toho je pouze 660 km asfaltovaných ostatní jsou nezpevněné a ve velmi špatném stavu (v deštné sezóně neprůjezdné). Železnice (490km) byla zničena válkou. Mezinárodní letiště v Monrovii má spojení s Bruselem (Brussels Air) a okolními západoafrickými státy (Bellview, Slokair). Námořní přístavy jsou v Monrovii, Buchananu, Greensville, Harperu a Robertsportu nutně však potřebují rekonstrukci. Telekomunikace Telekomunikace byly silně postiženy válkou, v současnosti je telefonní síť omezeně funkční pouze v Monrovii a má kolem 7 tisíc účastníků. Prudce se rozvíjí mobilní sítě. V zemi působí čtyři operátoři, mobilní telefon vlastní cca 160 tisíc účastníků. Nízký (kolem 1000) je počet uživatelů internetu. 9/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

10 Energetika V generátorových stanicích se vyrobí 320 mil. kwh elektrické energie. Elektřina není běžně dostupná ani v hlavním městě a obnovení dodávek patřilo k důležitým volebním slibům nové prezidentky (podařilo se splnit s ghanskou pomocí). Rozbíhají se práce na rekonstrukci vodní elektrárny Saint Paul. Veškerá ropa je do země dovážena. Převážná většina obyvatel je odkázána na tradiční paliva (dřevo, dřevné uhlí) Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc Poválečná obnova země nebude bez přispění mezinárodního společenství možná. Prezidentka využívá svoji velmi vysokou mezinárodní prestiž a daří se jí zlepšit vztahy s mezinárodními donory. Šance pro rekonstrukci dnešní jsou dobré. Svět potvrdil 420 mil. EUR jako mezinárodní rozvojovou pomoc. je dále integrována do řady nadnárodních aliancí a embargo USA na export diamantů, ve snaze zabránit exportu tzv. krvavých diamantů, bylo zrušeno v dubnu /18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

11 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Rozpočet na rok 2007/08 klade důraz na vládní výdaje v rámci programu snižování chudoby (vzdělání, zdravotnictví, veřejné práce a hygienu), rovněž plánuje zvýšení platů státních zaměstnanců. Příjmy i vydání by měly dosáhnout 182,4 mil USD Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) Platební bilance v letech 2003 až 2007 Položka /rok Běžný účet Kapitálový účet N/a N/a N/a N/a N/a Finanční účet N/a N/a N/a N/a N/a Devizové rezervy 7,4 18,7 25, ,4 (mil USD) 5.3. Zahraniční zadluženost, dluhová služba Vývoj celkového zahraničního dluhu v mil. USD * (podle údajů EIU) 5.4. Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Bankovní sektor je ve špatném stavu. Až 18 % půjček není spláceno. Centrální banka byla během války téměř zničena a i když byla za pomoci donorů rekonstruována, její schopnost regulovat bankovní systém je nízká. V současné době v Libérii operují Global Bank Liberia, Ecobank Liberia (pravděpodobně nejspolehlivější banka v zemi), First International Bank Liberia, Liberian Bank for Development and Investment a International Bank Daňový systém Údaje nejsou k dispozici. 11/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

12 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Vývoz zboží celkem (v mil. USD) * 2009* (podle údajů EIU) Dovoz zboží a služeb celkem (v mil. USD) * 2009* Teritoriální struktura postavení v (k) EU Hlavními obchodními partnery jsou Německo, Jihoafrická republika, Polsko, Belgie, Španělsko a USA. Zboží se dováží zejména z asijských zemí (Singapur,Japonsko, Jižní Korea, ČLR) Komoditní struktura Nejdůležitějším vývozním artiklem zůstává guma, země rovněž vyváží malé množství kakaa. Dováží se potraviny a nápoje, ropa a ropné produkty, dopravní stroje a zařízení, spotřební zboží všeho druhu Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Základními dokumenty pro vývoz do jsou: exportní faktura (v angličtině) potvrzení o původu doklad o předexpediční inspekci (Clean Report of Finding) dopravní dokumenty. Na liberijské straně pak dovozní povolení (Import Permit Declaration). Faktura musí obsahovat stručný, ale přesný popis zboží, určení množství, platební podmínku a ceny v USD. Dovozní clo je ve výši 2,5 25 % Ochrana domácího trhu S výjimkou zboží vyrobeného vězni a zboží pod sankcí OSN nejsou žádná další omezení Zóny volného obchodu Jedinou dnes fungující zónou je přístav v Monróvii. Podniky působící v této zóně jsou osvobozeny od dovozních cel a daní ze zisku. 12/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

13 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna viz Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Vývoj vzájemné obchodní výměny (v tis.usd) rok /08 vývoz dovoz obrat saldo (podle údajů MpaO ČR) 7.3. Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Pořadí podle komoditního složení našeho vývozu podle SITC v roce 2006 Pořadí Komoditní skupina podle SITC 1. SITC 6 Tržní výrobky 2. SITC 2 Surové materiály 3. SITC 0 Potraviny a živá zvířata 4. SITC 7 Stroje a dopravní prostředky 5. SITC 1 Nápoje a tabák 6. SITC 8 Průmyslové spotřební zboží (podle údajů ČSÚ) Hlavní vývozní komodity ČR: sušené mléko, pivo, second hand ošacení, pneumatiky, zařízení pro telekomunikace. Hlavní dovozní komodity ČR: kaučuk 7.4. Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Jde o malý trh charakterizovaný velmi nízkou kupní silou obyvatel a vysokou konkurencí levných asijských dovozů. Bohatá klientela se orientuje na USA. Základním předpokladem úspěchu je spolehlivý partner. Perspektivními oblastmi jsou potravinářské výrobky, domácí potřeby všeho druhu, bižuterie, sklo a porcelán, chemikálie, strojní zařízení (i repasované), jednoduché strojní vybavení dílen, zemědělské stroje, automobily (i ojeté), ošacení (včetně second-handu), pneumatiky atd. Znovuotevření dolů a rekonstrukce dopravní sítě zvýší poptávku po těžkých stavebních strojích a dopravních prostředcích. 13/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

14 7.5. Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce Údaje nejsou k dispozici 7.6. Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci ZÚ Akkra se nesetkal s poptávkou z Zahraniční rozvojová spolupráce V roce 2007/8 ČR neposkytla Libérii žádnou rozvojovou ani humanitární pomoc Vzájemná výměna v oblasti služeb Údaje nejsou k dispozici Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 14/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

15 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej Situace v Libérii je pro české vývozce komplikovaná z mnoha důvodů. Vedle faktorů, působících ve všech zemích oblasti (extrémně nízká kupní síla, geografická vzdálenost, pracnost případu, nedůvěra v serióznost partnera, vysoká korupce.) existují i specifické faktory jako např. orientace na tradiční (především libanonské) dodavatele a neexistence smluvní základny. Navázání vztahu s místním spolehlivým partnerem (dovozcem, distributorem, zástupcem) je základní podmínkou úspěšného obchodu Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil Cizinci potřebují dlouhodobé vízum a pracovní povolení. Na základě liberalizačního zákona by měly zahraniční firmy zaměstnávat přednostně kvalifikované liberijské pracovníky a to na všech stupních. Zaměstnávání místních sil se řídí se Zákoníkem práce Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku je v tomto směru liberální. Společný podnik výrobního charakteru je možné založit za podmínky bez stanovené minimální kapitálové účasti zahraničního partnera. Je možné registrovat i firmu ve 100 % vlastnictví cizího subjektu. Postup při registraci nové firmy je po formální stránce poměrně nenáročný (žádost a registrační formulář na Ministerstvu obchodu a průmyslu), registrace však vyžaduje investici cca 1000 USD Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) Vzhledem k omezené infrastruktuře v zemi a nízké vzdělanosti mají inzeráty v denním tisku omezený dosah největší impakt má reklama v rozhlasu Způsoby řešení obchodních sporů Ve vztahu k českým firmám jsme dosud nezaznamenali případ obchodního sporu, který by musel být řešen třetí stranou (soudem). Při řešení obchodních sporů je vždy žádoucí dát přednost mimosoudnímu jednání. V každém případě doporučujeme zakomponovat do kontraktu ustanovení, na základě kterého by případné arbitrážní řízení probíhalo mimo Libérii Režim zadávání veřejných zakázek Veřejné zakázky státního sektoru jsou zadávány prostřednictvím tendrů a zveřejňovány v denním tisku Problémy a rizika místního trhu Trh je malý a má nízký absorpční potenciál. Nízká koupěschopnost velké většiny obyvatelstva tlačí dovozní ceny na minimum. Dovozci hledají nejlacinější nákupní možnosti, často na úkor kvality, významnou část dovozů tvoří použité výrobky (textil, obuv, ojeté pneumatiky, dopravní prostředky). Zákazník dává přednost nižší technické úrovni před technickými novinkami, zahraniční firmy působící v Libérii se orientují především na své země. Český exportér musí počítat s tím, že dodané stroje budou 15/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

16 pracovat ve vlhkém prostředí a vysokých teplotách, při značném kolísání elektrického napětí. Česká firma musí být připravena na nestandardní postupy (korupci) a jednání partnera Problematika ochrany duševního vlastnictví je smluvní stranou řady dohod na ochranu duševního vlastnictví. Vláda ale řeší základní existenční problémy obyvatel, ochrana duševního vlastnictví nepatří mezi její priority. Podíl falšovaného levného zboží asijského původu na trhu je dominantní Obvyklé platební podmínky, platební morálka Doporučujeme zabezpečení plateb. Odebírané zboží není radno platit předem Významné veletrhy a výstavy v teritoriu Neexistují. 16/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

17 9. Investiční klima 9.1. Podmínky vstupu zahraničního kapitálu (omezení, pobídky pro investory) Nová vlády se všemožně snaží přilákat do země zahraniční investory. Zákonné podmínky jsou liberální, zřízením National Investment Comission se značně zjednodušily byrokratické překážky. Vlastnictví půdy cizím subjektem není povoleno. Vláda rovněž definovala 26 oblastí, které jsou určeny liberijským podnikatelům (např. dovoz second handu, ojetých automobilů..). Investiční pobídky a výhody jsou definovány Zákonem na podporu investic z roku 1966 (ve znění úprav z roku 1973). Sektorové, oblastní, objemové aj. zvýhodnění, ke kterým patří i daňové prázdniny a bezcelní dovozy jsou v současnosti revidovány Přímé zahraniční investice v teritoriu (odvětvová a teritoriální struktura) Jejich výše dosahuje 500 mil. USD (různé sektory). V příštích letech se očekávají velké investice do obnovy těžby železné rudy (Mittal Steel) a průzkumu na uhlovodíky České investice v teritoriu V roce 2007/8 neinvestovala v Libérii žádná česká firma Nejperspektivnější odvětví pro investice, privatizační a rozvojové projekty Nejperspektivnějším odvětvím pro investice je těžba nerostných surovin Rizika investování v teritoriu je stále bezpečnostně riziková a investice jsou nepojistitelné. Vládní garance jsou poskytovány, nicméně nezaručují skutečné platby. Dále je třeba počítat s velmi špatnou infrastrukturou, nerozvinutými bankovními službami, praktickou nevymahatelností případných pohledávek a omezenými možnostmi komunikace. 17/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

18 10. Očekávaný vývoj v teritoriu Významné události v následujícím roce a jejich dopady na ekonomickou sféru země Ekonomická politika bude zaměřena na rekonstrukci infrastruktury, národní bezpečnost a snižování chudoby. Mezinárodní donoři budou hrát významnou roli, vláda však musí zlepšit řízení a průhlednost veřejných financí a snížit korupci. Vztahy se WB a IMF zůstanou dobré a bude těžit z jejich technických a finančních programů podpory (s výhledem na oddlužení země v roce 2009) Trendy, vstup země do mezinárodních uskupení, přijetí nových zákonů, daní apod. Liberijská ekonomika zůstane závislá na několika základních exportních komoditách zejména kaučuku a na pomoci mezinárodních donorů. Pozitivní dopad bude mít zrušení embarga na vývoz dřeva a diamantů a zahájení těžby železné rudy. Rok 2006 byl relativně úspěšný vysoký růst HDP signalizuje, že se hospodářství odrazilo ode dna, kam se dostalo díky občanské válce. Pro následující období se očekává růst HDP ve výši % Nové možnosti pro český export či jinou ekonomickou spolupráci s ČR 18/18 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Mgr. Tomáš Jan Podivínský velvyslanec Velvyslanectví ČR v Berlíně Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKÁ EKONOMIKA 82,8 milionů

Více

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ Velvyslanectví v Abuji OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ 21. 11. 2016 Beata Matusiková, ekonomický diplomat, ZÚ Abuja Téma prezentace 1. Obecně k Nigérii, ekonomická situace 2. Obchodní relace ČR - Nigérie 3. Příležitosti

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13217/14 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 16. září 2014 Příjemce: ACP 145 WTO 244 COAFR 248 RELEX 743 Jordi AYET

Více

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ Velvyslanectví v Buenos Aires OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ 25. 04. 2017 MZV ČR Ing. Ludevít Hrúz, obchodní rada, ZÚ Buenos Aires Téma prezentace 1. Základní údaje, ekonomická situace a výhled 2. Vzájemné vztahy

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference - Ostrava NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 19. 06. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

Souhrnná teritoriální informace Burkina Faso

Souhrnná teritoriální informace Burkina Faso Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 10.11.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Souhrnná teritoriální informace Gambie

Souhrnná teritoriální informace Gambie Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 20.10.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 27 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek předseda vlády ČR Stav veřejných financí vládní deficit Trvale deficitní hospodaření -1-2 -3 % HDP -4-5 -6-7 -8 Saldo vládního sektoru

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 921/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 921/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 921/1 Usnesení rozpočtového výboru č. 530 ze dne 12. října 2016 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2017

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 07. 02. 2017 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

V l á d n í n á v r h,

V l á d n í n á v r h, V l á d n í n á v r h, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Srílanskou demokratickou socialistickou republikou o podpoře a vzájemné

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 2/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 2/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 2/1 Usnesení rozpočtového výboru č. 10 ze dne 30. listopadu 2017 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

Více

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 30. květen 2007 PEGAS NONWOVENS SA s potěšením oznamuje své konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2007

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2248/04 V Praze dne 19. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 26. května 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT 10.11.2017 ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT MARIAN JUREČKA OBSAH VÝZNAM EXPORTU PRO EKONOMIKU ČR SROVNÁNÍ AGROPOTRAVINÁŘSKÉHO A CELKOVÉHO VÝVOZU ČR TERITORIÁLNÍ SMĚROVÁNÍ VÝVOZU ZÁVISLOST

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka).

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka). Průzkum MMF REGIONÁLNÍ EKONOMICKÁ TÉMATA Země nově vznikajících trhů v Evropě očekávají silnější růst, ale čelí novým rizikům IMF Survey 13. listopad 2015 Dělníci na ropném vrtu v Rusku: Zatímco většina

Více

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident Členění veřejné správy Veřejná správa Státní správa Samospráva Územní Neúzemní VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Parlament Prezident Vláda

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory. Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu

Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory. Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu 1 1 Obchodní prostředí 2 Kambodža mýtů a realit (česky hovořící král, Rudí Khmerové, nejméně

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 5. května 2004 v 19.30 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9. Česká exportní banka Česká banka pro český export Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.2015, MSV Brno Vládní program na podporu exportu České republiky MPO

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období.

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Analýza trhu je klíčovým faktorem budoucího úspěchu

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák Mexiko znamená příležitost 22. 2. 2018 Miroslav Manďák Mexiko obecné informace (2016) Státní zřízení federativní republika, prezidentský systém prezident Enrique Peňa Nieto 32 států včetně hlavního města

Více

USA země exportních příležitostí

USA země exportních příležitostí USA země exportních příležitostí Praha, 24. 5. 2017 Ing. Petr Ježek ředitel odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe Agrární zahraniční obchod ČR - USA Obchodní operace 2014 2015 2016 Vývoz z ČR do USA

Více

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti 5. 10. 2018 Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica ČERNÁ HORA - Aktuální situace na trhu za rok 2017/2018 Vybraná makroekonomická

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014 ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí T +420 595 683 390 M +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Hospodářské výsledky ArcelorMittal

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

MEXIKO STARONOVÁ OBCHODNÍ DESTINACE

MEXIKO STARONOVÁ OBCHODNÍ DESTINACE MEXIKO STARONOVÁ OBCHODNÍ DESTINACE Jak uspět při vstupu do Mexika 1 Aktuální stav Mexické ekonomiky Růst HDP 1,1 % HDP / obyv. 10 631 USD Inflace 3,97 % Nezaměstnanost 4,25 % Kurz USD 13,08 MXN/USD PZI

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil Hospodářská politika Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky Petr Musil petrmusil1977@gmail.com Nositelé hospodářské politiky jde o subjekty, které se podílí na procesu formování, provádění

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Rusko: exportní příležitosti pro české firmy Vladimír Йиржи Bärtl Пытличек náměstek Начальник ministra отдела Sekce СНГ EU и других a zahraničního obchodu MPO ČR Hlavní témata příspěvku Celkové výsledky

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Seminář organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR 28. března 2008 Ing. Vladimír Bomberovič vedoucí obchodně

Více

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. 1. Specifikum zemědělství Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 218 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 217 o státním rozpočtu České republiky na rok 218 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více