repetice I/09 elektronický informační zpravodaj JOSÉ CURA Být sám sebou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "repetice I/09 elektronický informační zpravodaj JOSÉ CURA Být sám sebou"

Transkript

1 repetice JOSÉ CURA Být sám sebou

2 REPETICE elektronický informační čtvrtletník MHF Český Krumlov vydává: Auviex, s.r.o., Perlitová 1820, Praha 4 Ing. Lucie Johanovská, johanovska@auviex.cz repetice Vážení a milí příznivci Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, dovolujeme si Vám představit první číslo nového festivalového zpravodaje s názvem odvozeným z jeho znaku Repetice. Rádi bychom Vám nabídli nový informační zdroj, který Vám čtvrtletně bude přinášet aktuality a zajímavosti nejen o dění na této hudební přehlídce. Pravidelně bychom Vás chtěli seznamovat s významnými interprety, kteří na festivalu vystoupí, zastavíme se u některých perliček z oblasti dramaturgie a připomeneme si i významná hudební výročí. Vzhledem k tomu, že MHF Český Krumlov je spjat s jihočeskou perlou Českým Krumlovem obohatíme ryze hudební obsah tohoto periodika například i toulkami městem, v jehož zdech dlí genius loci. V zimním čísle Repetice naleznete exkluzivní rozhovor s hvězdou a tváří příštího ročníku argentinským tenoristou Josém Curou, portrét jazzového multiinstrumentalisty Jamese Morrisona, dále připomenutí 200. výroční narození skladatele Fryderyka Chopina a v neposlední řadě nám na tři otázky odpoví zpěvačka Christiane Noll. Závěrem poodhalíme roušku tajemství města Český Krumlov. Tolik k představení alespoň některých základních obsahových prvků Repetice na úvod. Našim cílem je vytvořit z tohoto zpravodaje hodnotné periodikum kvalitního a poutavého obsahu i formy respektující Vaše zájmy a přání, a proto budeme velmi rádi, sdělíte-li nám Vaše názory, připomínky a nápady, které nám napomohou k dalšímu kvalitativnímu rozvoji zpravodaje. Šťastný vstup do nového roku Vám za festivalový tým přeje Lucie Johanovská VYBÍRÁME Z OBSAHU: Exkluzivní rozhovor s argentinským tenoristou Josém Curou - tváří 19. ročníku MHF Český Krumlov strana 3 Jazzové okénko: James Morrison strana 9 Tři otázky pro... zpěvačku Christiane Noll...strana 10 S O U T Ě Ž : Vyhrajte 2 vstupenky na zahajovací galakoncert Josého Cury! José Cura je renesančním člověkem a mistrem mnoha uměleckých řemesel. Již za svých studií se Cura věnoval i skladbě. Jmenujte alespoň 3 z Curových vlastních kompozic? Správné odpovědi zasílejte na johanovska@auviex.cz. První správná odpověď bude odměněna 2 vstupenkami na tento výjimečný koncert.

3 JOSÉ CURA Být sám sebou Bohatý, sametový hlas vybroušený k dokonalosti jako diamant, strhující interpretace neobyčejné emocionální hloubky, fascinující herecký projev vysoce ceněn kritikou, milován publikem takový je argentinský tenorista José Cura nekonvenční umělec mnoha tváří a výjimečného charismatu důstojný pokračovatel legendárních Tří tenorů tenor 21. století renesanční umělec mistrným způsobem ovládajícím i operní režii, dirigování a skladbu. José Cura je tenoristou, dirigentem, skladatelem, operním režisérem a designérem, ale i fotografem. Narodil v Rosariu (Santa Fé, Argentina) a ve dvanácti letech začal hrát na kytaru a zpívat ve sboru, poté následovala studia kompozice a dirigování. Sólovému zpěvu se José Cura začal soustavně věnovat až, když se ve svých 29 letech přestěhoval do Evropy. V roce 1992 debutoval ve Veroně a brzy následovaly úspěchy v Turíně, Londýně a Paříži, které Curovi otevřely cestu i do zámořských operních domů. Tento kritikou ceněný a publikem milovaný tenor 21. století proslul po celém světě svými emocionálně vypjatými a originálními interpretacemi hrdinů italských a francouzských oper stejně tak, jako nekonvenčními a inovativními koncertními představeními, a to díky svému bohatému, sametovému hlasu i fascinujícímu jevištnímu projevu. Jeho inteligentní, hluboko se nořící, místy až kontroverzní, avšak vždy intenzívní a nezapomenutelné výkony z něj učinily stálici předních operních domů nevyjímaje Metropolitní operu v New Yorku, Královskou operu v Londýně, Vídeňskou státní operu, Velké divadlo v Liceu, Curyšskou operu či La Scalu. José Cura je rovněž výjimečný schopností kombinovat zpěv s dirigováním. Svým působením v rolích operního režiséra, designéra a fotografa (připomeňme populární Curovu fotografickou publikaci Espontaneas) si též získal významný mediální ohlas. Na koncertu zazní árie a duety z italských oper G. Verdiho, R. Leoncavalla a G. Pucciniho proložené vlastními předehrami a instrumentálními mezihrami. José Cura se tedy představí ve svých parádních rolích, jakými jsou Othello, Canio v Komediantech, Kalaf v Turandot nebo Mario Cavaradossi v Tosce. S korejskou sopranistkou In-Hye Kim pak zazpívá například i duet Cio-Cio San a Pinkertona z Madamy Butterfly Viene la sera.

4 V roce 2003 jste úspěšně debutoval v Praze a Vaše recitály se zařadily k těm koncertům, na které se nezapomíná. Těšíte se na svůj návrat do České republiky? Po mých vystoupeních v Praze jsem bohužel neobdržel žádnou seriózní nabídku, abych se mohl do Vaší skvělé země vrátit. Je to opravdu škoda, protože čeští hudebníci jsou báječní a české publikum velmi vřelé. Nyní, po tolika letech se konečně vracím do České republiky, ačkoli ne do Prahy. Věřím, že jednou budu pozván pracovat znovu i tam. Mnohokráte jste na svých vystoupeních uvedl Symfonii č. 9 Antonína Dvořáka. Vydal jste i jedinečnou nahrávku Antonín Dvořák Centenary Tribute, která obsahuje mimojiné krásný písňový cyklus Písně milostné. Jaký je Váš vztah k tomuto skladateli a české hudbě obecně? Nemohu říci, že bych měl k Dvořákovi zvláštní vztah kromě toho, že ho velmi obdivuji. Jedním z mých snů by bylo dirigovat jeho sborová symfonická díla. Začněme od Vašich kariérních počátků. V průběhu studií jste se více soustředil na dirigování a skladbu. Správnou pěveckou techniku jste začal budovat až v roce 1988 a záhy následovaly úspěšné debuty na předních operních scénách v Evropě i zámoří. Co bylo klíčové pro Váš přechod k opeře? Prosím, nebuďte zklamáni, pokud Vám řeknu, že na začátku bylo hlavním důvodem čistě přežít. Bylo velice obtížné uživit se pouze jako skladatel, takže když jsem objevil svůj hlas, bylo logické jej využít. Nakonec jsem onen pěvecký zámotek ve svém životě začal milovat. Zbytek příběhu už každý zná. Váš repertoár je velmi rozsáhlý, nicméně kritika Vás spojuje povětšinou s rolemi jako Samson, Othello, Andrea Chénier, Canio a další. Vy osobně preferujete určitou roli nebo specifickou část operního repertoáru? Samozřejmě, jsem herec-zpěvák, a tak upřednostňuji takové role, ve kterých mohu rozvinout jevištní projev, který odpovídá mým komediantským instinktům. Vaše sofistikovaná, emocionálně hluboká interpretace fascinuje publikum i kritiku po celém světě. Jaký je Váš přístup k interpretaci? Co je podle Vás klíčové pro vytvoření vysoce kvalitního, strhujícího výkonu, jenž dokáže zaujmout dnešní publikum? DOSTAT SE POD POVRCH MELODIE A TEXTU (ano, přesně tak, velkými písmeny!) v zájmu odhalení pravé podstaty mistrovského díla bez schovávání se za tóny a libreto v domněle správné interpretaci. Knihy napsané jinými je dobré používat je jako pohled, který vás obohatí, ale nikdy ne jako jediný možný plán. Be yourself. Everybody else is already taken jeden z nejlepších citátů Oscara Wilda.

5 V roce 2001 jste založil společnost Cuibar Productions. Proč a jaká je Vaše podnikatelská vize? Tato společnost byla založena jako pozadí pro mou práci. Po pravdě řečeno, měl jsem již dost všeho svinstva, do kterého mě moji první agenti a lidé z PR dostali, být tedy svým vlastním pánem bylo jedinou možnou nápravou. Ve výsledku jsem vidět, když je to potřeba, a naopak ve stínu, když to není nutné. Není to tak, jak si někteří myslí, že když netýrám všechny svou přítomností ve všech možných médiích, že nejsem na stejné umělecké úrovni, na které jsem byl. Zdrženlivost a respekt k publiku je to, co se v posledních letech vytratilo. Život operní hvězdy je velmi náročný a vyčerpávající, zvláště kdy jej navíc kombinujete i s rolí dirigenta a dalšími uměleckými aktivitami. Jak odpočíváte a pečujete o svůj krásný hlas? Odpovídám na rozhovory, jako je ten váš :-) debut v roli Jana (Signorina Julia, A. Bibalo) v Trieste, Itálie; vítězství v soutěži Operalia; - první komerční nahrávka Pucciniho opery Le Villi z festivalu Valle d'itria Festival v Martina Fran ca, Itálie; debut v Royal Opera House v Londýně (Stiffelio) a v, La Bastille v Paříži (Nabucco); debut v Samsonovi a Dalile v Royal Opera House v Londýně; - debut ve Wiener Staatsoper (Tosca); - debut v Sedláku kavalírovi na festivalu v Ravenně, cena Abbiati; za role v operách Iris (Osaka), Sedlák kavalír (Řím) a Korzár (Turín) cena Abbiati pro nejlepšího pěvce; - debut v Teatro alla Scala v Miláně (La Gioconda); - debut v roli Othella v Teatro Regio v Turíně; cena Orphée d'or udělovaná Académie du Disque Lyrique of France za jeho nahrávku opery Samsona a Dalily; - debut v Aidě v New Imperial Theatre v Tokyu; - debut v Manon Lescaut v Teatro alla Scala; - debut ve Washington Opera House; debut v Metropolitan Opera House v New Yorku (Sedlák kavalír); - titul profesor honoris causa na Argentinské univerzitě C.A.E.C.E.; - čestné občanství v rodném městě Rosariu; - cena Echo Klassik Pěvec roku za výkon v opeře Samson a Dalila; nahrávka La Traviaty v opeře v Paříži; - založení společnosti Cuibar Productions; - titul Chevalier de l'ordre du Cedre udělený Libanonskou vládou; nahrávka A passion for Verdi s London Symphony Orchestra v Barbican Centre v Londýně; - jmenování hlavním hostujícím dirigentem orchestru Sinfonia Varsovia (do roku 2004); - titul Nejlepší umělec roku udělený Grup de Liceistes de Barcelona za výkon v opeře Samson a Dalila

6 založení vlastního labelu Cuibar Phono Video (CPV) nahrávka Symfonie č. 2 Sergeje Rachmaninova se Sinfonia Varsovia; - cena Ewa Czeszejko udělená nadací Sochacka v Polsku; kombinovaný debut dirigování Sedláka kavalíra a zpěv v Komediantech v rámci jednoho večera v Hamburku; - vystoupení na zahajovacím ceremoniálu světového šampionátu v rugby v Sydney; - cena Catullus Umělec roku, Itálie; vystoupení na galakoncertu FIFA Centennial World Player v opeře v Curychu; - čestné občanství ve Veszprému, Maďarsko; debut v Deutsch Oper v Berlíně (Komedianti); - vystoupení na zahajovacím ceremoniálu Světových her v Duisburgu, Německo; - debut v opeře La Fanciulla del West v Royal Opera House Covent Garden v Londýně; - vystoupení s Toscanini Orchestra (Rachmaninův 2. Klavírní koncert a 2. Symfonie); - čestné občanství města Città di Piacenza, Itálie; - cena Città di Baveno na festivalu Umberta Giordana; dirigentský debut ve Wiener Staatsoper (Madama Butterfly); - cena Giovanni Zanatello nejlepší umělec roku 2005 v Arena di Verona; - cena Enric Granados a Insignia d'or dels Amics de l'ópera de Lerida ve Španělsku; světová premiéra La commedia è finita show vytvořené a řízené J. Curou; - světová premiéra Sonetos na básně Pabla Nerudy; - jmenování Socio Fundador Honorario v portugalské asociaci bojující proti leukémii; režie a scénografie Maškarního plesu v Kolíně nad Rýnem; - výstava fotografií na Tuscan Sun Festival v Itálii (z fotografické publikace Espontáneas); - jmenování nejlepším argentinským pěvcem roku 2007 Fundación Teatro Colón; ocenění jedním z nejlepších 10 argentinských umělců za posledních 100 let Fundación Konex; - Career Medal udělená Fondazione Ugo Becattini JOSÉ CURA Slavnostní zahajovací galakoncert 19. ročníku MHF Český Krumlov ve 20:30 Pivovarská zahrada, Český Krumlov Předprodej zahájen již 7. prosince 2009! Využijte možnosti získat vánoční slevu 10 % z ceny každé vstupenky! Akce platí do

7 Fryderyk Chopin komorní klavírní koncerty Klavírní koncerty polského skladatele Fryderyka Chopina byly dlouho nedoceněny a až zásluhou polských klavíristů pronikly na světová pódia. Jejich poetičnost a svěžest postrádá ještě hluboký smutek, jenž prostupuje pozdější Chopinova díla. Jsou to však již díla velice zralá, zvláště v klavírní lince, jenž byla Chopinovi nejbližší. Odborná kritika se dnes však většinou uchyluje k jednomu ze dvou šablonovitých hodnocení těchto stěžejních děl Fryderyka Chopina. Jedni tvrdí, že Chopin byl především skladatelem pro klavír a orchestrální doprovod je spíše jakýmsi nezajímavým vehiklem obtěžujícím nejen samotného klavíristu. Druzí jsou naopak toho názoru, že instrumentální pozadí opatrně a s rozmyslem doprovází zvuk klavíru a že jednoduchost aranžmá záměrně kontrastuje s harmonickou komplikovaností. Ať tak či onak, popřít nelze, že komorní verze obou koncertů, jenž ležely v zapomnění více jak 160 let, představují křišťálově čistou a hluboce niternou instanci tvořící základ obou těchto děl. Výzkumy ukazují, že Klavírní koncert č. 1 e moll, op. 11 byl původně koncipován pro klavír a smyčcové kvarteto. Není však známo, z jakého důvodu se Chopin rozhodl pro takovéto obsazení. Mohly jej k tomu vést obdobné důvody jako Mozarta, který rovněž některé ze svých koncertů upravoval komorně, aby si je mohli zahrát i méně zdatní klavíristé společně se svými přáteli. Jiní badatelé se přiklánějí k názoru, že Chopin touto verzí sledoval cíl lépe pochopit roli smyčcového doprovodu, neboť víme, že při přípravách orchestrální verze Chopin zkoušel se zástupci jednotlivých smyčcových sekcí. Orchestrace byla vždy Chopinovou slabinou a jediný dochovaný rukopis tohoto koncertu je důkazem toho, že Chopin využíval pomoci aranžéra. Komorní verze je výrazně rozdílná zejména v sólovém partu, neboť klavírista v tomto případě není jen sólistou, ale i partnerem kvarteta. Zatímco orchestrální verze začíná čistě orchestrálním tutti, v případě verze komorní nastupuje klavír hned od samého začátku a lze v podstatě říci, že každý smyčcový nástroj supluje celou nástrojovou sekci orchestrální verze. Dechové nástroje jsou nahrazeny violoncellem, nástrojem nejpodobnějším lidskému hlasu, což ještě více umocňuje emocionální intenzitu a hloubku tohoto díla. Druhý klavírní koncert f moll, op. 21 byl napsán v roce Jedná se o snovou, již však bolestí naplněnou skladbu začínající charakteristickým melancholickým motivem. Chopin v této skladbě patrně vydal svědectví o své hluboké lásce ke Konstanzi Gladkowské. Komorní verze koncertu vyznívá od počátku mnohem patetičtěji díky úvodní intimní souhře houslí a violoncella s klavírními tóny v pozadí.

8 Fryderyk Chopin ve zkratce: narozen 1. března 1810 Želazowa Wola u Varšavy v rodině francouzského emigranta; studium klavíru u českého emigranta Vojtěcha Živného; studium kompozice na Varšavské konzervatoři; jako zázračný mladý umělec koncertuje v salonech vysoké společnosti v Polsku, Berlíně, Vídni i Praze; kolem roku 1830, kdy Evropa dozrává k červencovému výbuchu, Chopin umělecky i citově vyzrává a pociťuje silně odpovědnost za osud polské hudby klavírní koncerty f a e moll, první řada etud ad.; v předvečer povstání Varšavy odjíždí Chopin do Paříže, aby se již nikdy nevrátil; v Paříži se zásluhou národně demokratické strany dostává do vysoké umělecké společnosti (Delacroix, Liszt, Mickiewicz, Heine aj.) působí jako učitel klavíru a svobodný skladatel; v roce 1837 se setkává s George Sandovou, se kterou tráví plodný čas na zámku v Nohant ( ), kde vzniká většina jeho děl; vztah a posléze i rozchod se Sandovou Chopina psychicky i fyzicky vyčerpává, jeho zdravotní stav se zhoršuje; revoluční rok 1848 prožívá Chopin velmi intenzivně a odjíždí do Anglie náročná cesta do Anglie působí závažné zdravotní problémy a 15. října 1849 Chopin umírá. Chopinovo dílo je zcela věnované klavíru a je základní a zásadní inspirací pro klavírní tvorbu 19. a 20. století. Dílo čerpá ze soudobých uměleckých projevů (Liszt, Paganini) a lidové polské písně a vyniká myšlenkovou a citovou plností, opravdovostí a vybraným vkusem. Základem jeho děl je živá, zdobená melodie, nepravidelný rytmus a novátorská výrazová harmonie odrážející stav skladatelova nitra. Po formální stránce je Chopinovo dílo typicky romantické, sázející na zdánlivě nenáročné písňové formy, jež jsou naplněny hlubokým obsahem. koncertní Etudy, op. 10 a 25 (á 12 kusů); Koncerty f moll (1829) a e moll (1830); idealizované Mazurky (56), Polonézy (18), Valčíky (16); Preludia, op. 28; vrcholná Nocturna, op. 22, Impromptu (5), Balady (4), Scherza (4); Sonáty; Barcarolly, Berceuse, Skotské tance, Bolero, Tarantella, Variace, Rondo; Písně.

9 James Morrison repetice Rakouský multi-instrumentalista James Morrison patří mezi nejtalentovanější hudebníky, kteří kdy vystoupili na světové hudební scéně. Odborná kritika jej staví po bok takových hvězd, jakými jsou Quincy Jones, Phil Collins, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie, George Benson, Ray Charles, B.B. King, Lalo Schifrin nebo Ray Brown. Kdo byl někdy svědkem výkonu Jamese Morrisona během jeho senzačních vystoupení, kdy střídá řadu různých nástrojů, ví proč Jazzové okénko James Morrison je virtuosem v pravém smyslu tohoto slova. Kromě trubky hraje rovněž na křídlovku, trombon, eufonium, tubu, saxofon a klavír. V sedmi letech začal hrát na svůj první nástroj, v devíti založil svoji první skupinu a ve třinácti letech již hrál profesionálně v nočních klubech. Jeho mezinárodní kariéra se rozvinula podobně rychle. V šestnácti letech debutoval Morrison v USA a strhujícím koncertu na jazzovém festivalu v Monterey. Následně se objevil na velkých festivalech v Evropě včetně Montreaux, Pori, North Sea, Nice a Bernu na kterých si zahrál s velkými jazzovými legendami, jako například s Dizzym Gillespiem, Cabem Callowayem, Woodym Shawem, Redem Rodneyem, Georgem Bensonem, Rayem Charlesem, B.B. Kingem, Rayem Brownem či Wyntonem Marsalisem. Vystoupil rovněž v různých světově proslulých jazzových klubech, jakými jsou Blue Note a Village Vanguard v New Yorku, New Morning v Paříži nebo Ronnie Scott s v Londýně. Postupně se však Morrisonova kariéra začala ubírat pro jazz méně typickým způsobem. Morrison natočil Jazz Meets the Symphony s London Symphony Orchestra řízeným Lalo Schifrinem, vystupoval v Royal Albert hall a v Královské opeře Covent Garden s London Philharmonic Orchestra. James Morrison vystoupil též na mnohých koncertech na počest významných osob královny Alžběty II, princezny Anny, bývalých amerických prezidentů Clintona a Bushe. V roce 1997 získal nejvyšší vyznamenání Austrálie Řád za zásluhy. Kromě koncertování po celém světě se James Morrison věnuje též své společnosti Morrison Records nezávislému labelu věnovanému tomu nejlepšímu z oblasti jazzu. Morrison věnuje hodně času i vyučování, pořádání mistrovských kurzů a workshopů v různých zemích a poskytování jazzových stipendií. Morrison jakožto zanícený příznivec nových technologií je podporovatelem rozvoje jazzového a hudebního vzdělávání po internetu a výpočetní techniku rovněž hojně užívá nejen ve své kompoziční práci a nahrávání, ale i na vystoupeních. Pokud zrovna neskládá filmovou hudbu či nepodporuje orchestry mladých hráčů, relaxuje Morrison poměrně neobvyklým způsobem triatlonem, slaňováním, pilotováním svého soukromého letadla nebo řízením svého vozu v šampionátu rallye. Při šíři Morrisonových zájmů a vzhledem k pestrosti palety dosažených výsledků by se mohlo zdát, že již snad dělal vše, co by mohl. Avšak když se jej na to zeptáte, odpoví vzrušeně: To vše je jen pro zahřátí!.

10 zpěvačku Christiane Noll repetice 3 otázky pro... Christiane Noll je přední muzikálovou zpěvačkou a herečkou, která září na amerických muzikálových scénách po celé Americe. V Českém Krumlově se Christiane Noll poprvé úspěšně představila v prvním díle muzikálového projektu Noc na Broadwayi v roce 2008 a na její podmanivý zpěv se můžete těšit i v příštím roce, kdy se Noc na Broadwayi dočká již třetího pokračování. V těchto dnech se Christiane Noll vrací na pravou newyorskou Broadway, aby zde ztvárnila hlavní roli v muzikálu Ragtime Představte nám roli Matky, ve které se představíte, a přibližte, jak jste se na ní připravovala? Je to nadčasový příběh svobodomyslné matky, které je v zajetí své rodiny. Matka je velice odvážnou ženou, aniž si to sama uvědomuje. Role žen se stále proměňují a vyvíjí a je opravdu fascinující proniknout do životní cesty této ženy, na které objevuje sama sebe, svou sílu, nezávislost a místo na světě, jakožto moderní žena! Myslím, že se s tím potýkáme dnes a denně. A jak jsem se připravovala? Mám dítě, haha! To je největší škola! Viděla jsem před tím filmové zpracování, několikrát jsem přečetla i knihu Ragtime. Viděla jsem rovněž původní show na Broadwayi, dokonce premiéru. To vše mi pomohlo proniknout do příběhu, ale nedokázalo mě inspirovat pro vlastní pojetí role Matky. Vždy se snažím podívat se na obrázek té, které doby zvláště mě zajímají portréty, abych pochopila dobové chování lidí. Většinou však jen čtu scénář pořád dokola a snažím se moc nad tím nepřemýšlet. Ragtime, byť v Čechách méně známý, je proslulý krásnou hudbou, že? Ano, máte pravdu. Zrovna jsme měli první orchestrální zkoušky. Je to velmi unášející a inspirující hudba a je radost ji zpívat. Dovoluje plné vyjádření emocí a tyto písně jsou silně emocionální. Zvlášť závěr prvního jednání dojme vždy všechny v sále až k slzám. Vaše univerzalita je obdivuhodná. Vracíte se na Broadway s Ragtimem, ale Vaším prvním muzikálem zde byl Jekyll & Hyde, pak následoval například Mambo Kings. Existují vůbec nějaké limity pro herce? Za příležitost v muzikálu Jekyll & Hyde jsem velmi vděčná. Emma byla pro mě skvělým začátkem a nastartovala mě na neuvěřitelnou cestu. A co se týče limitů, existují jen ty, kterési herci sami vytvoří. Aspoň já to tak cítím. Jsem velmi šťastná, že mě potkaly správné role ve správný čas.

11 Ragtime je určitě další z nich. Být novou Matkou a možnost ztvárnit takovýto ikonický charakter to je překrásná chuť kismetu! Nebyl by to tak důležitý moment v žádné jiné etapě mého života. Jaké nakopnutí pro další kariéru! Christiane Noll pochází z New Yorku, vystudovala Carnegie Mellon University. Brzy se stala jednou z nejvšestrannějších hereček amerického hudebního divadla s širokým repertoárem zahrnujícím jak muzikálový repertoár broadwayských divadel, tak operu, operetu a jazz. Na Broadway divadle debutovala v roli Emmy v Muzikálu Jekyll a Hyde, nedávno zažila velký úspěch v roli Jane Smart v americké premiéře Čarodějnic z Eastwicku. Je pravidelnou hostující sólistkou v Bravo Broadway! Vedle řady dalších nahrávek vydala tři sólová CD (Christiane Noll A Broadway Love Story, The Ira Gershwin Album, Live At The Westbank Café). Úspěšně vystupovala i v operetách a v zájezdových představeních muzikálů Grease a Miss Saigon. V operním divadle debutovala na scéně Washington National Opera v Lehárově Veselé vdově po boku Plácida Dominga. Vystupuje také na sólových show v broadwayských kabaretech. (zdroj:

12 Tajemné toulky Českým Krumlovem Při proudu Vltavy v zákrutech klikatých, na okraji Blanského lesa v dávných dobách vystavěno bylo stejně křivé město, jež svědkem slávy mnoha věhlasných rodů se stalo a do jehož podoby vtiskla se krása staletí lidského snažení tak jako do nemnoha jiných město Český Krumlov (původně Krumme Aue Křivý luh) se spletí klikatých uliček a romantických zákoutí, s gotickými a renesančními měšťanskými domy a dominantou mohutného zámku rozkládajícího se na žulovém ostrohu tyčícím se nad levým vltavským břehem. Město, jehož genius loci na Vás dýchne, jakmile vstoupíte do jeho bran město, jehož silnou uměleckou a zejména hudební tradici pomáhá v současné době udržovat a rozvíjet i Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Český Krumlov má nejen svou jedinečnou atmosféru a kouzlo, ale je tu i něco jiného, tajemného, vábícího, co návštěvníky po staletí přitahuje a chytá do svých sítí. Někteří podlehnou natolik, že zmámeni zůstávají v jeho zdech navždy. Před lety byl Český Krumlov jiný, omšelé fasády, temná zákoutí, poničená dlažba z každého domu dýchala starobylost dávných věků ještě silněji než dnes, kdy vše svítí novotou a žije tisíci krámky, galeriemi, kavárnami, restauracemi a penziony. Ale i tak tajemno zůstává a mnoho Krumlovanů by i dnes potvrdilo, že často roztodivné věci v nočních tmách město zažívá, jakkoli bizarní se nám to v 21. století může zdát. Jihočeská perla mezi městy, jež je domovem našemu festivalu, je studnicí tajemných příběhů, které se tradují po generace. Nahlédněme tedy pod povrch známé historie města a jeho památek a pátrejme společně po příbězích a osudech vepsaných do českokrumlovských starých zdí Adventní čas již pomalu vrcholí a zanedlouho budeme slavit vánoční svátky. Vzpomeňme na příběh, který se v Českém Krumlově po generace traduje a který se odehrál právě v době očekávání příchodu Spasitele, na příběh o zvláštní mši, jež se odehrála v klášterním kostele. Mladé děvče Anežka se jednoho dne probudila a při pohledu z okna ji překvapilo, jak jasné světlo rozlévá se po krajině. Pomyslela si, že určitě zaspala a přijde pozdě na roráty. Rychle se oblékla a vyběhla ke kostelu. Podivila se však, že nikde nejsou žádní lidé, nebe bylo světlé a z měsíce rozlévala se podivná záře, však ráno měsíc přece takto nesvítí Anežka zahnala náhlý pocit hrůzy a pospíchala na Tramín do kostela, určitě tam již všichni jsou, blíží se Vánoce a ona ještě nebyla ani u zpovědi. Čím více se blížila ke kostelu, tím více ji mátlo, že čerstvý sníh nebyl nikde prošlapaný, ale kostel byl otevřený a již z dálky se ozýval zpěv, a proto ještě přidala do kroku. Když vešla do kostela, pokřižovala se a chtěla se zapojit do adventní mše, avšak zvláštní zpěv, zhroucené postavy v předních lavicích a mlžný opar, který se nad celou pobožností vznášel, ji naplnil strachem a hrůzou. Když se kněz sloužící ranní mši otočil od hlavního oltáře, Anežka úlekem vykřikla, neboť místo lidského obličeje, měl kněz umrlčí hlavu. Výkřik Anežčin zanikl v ponurém zpěvu sboru, avšak jedna žena sedící před ní v lavici se otočila. Anežka v té tváři poznala svoji zesnulou tetu. Pach záhrobí a hniloby, který Anežku ovanul, ji vyděsil ještě více, proč jen neuposlechla vnitřnímu hlasu a nevrátila se raději domů. Teta Anežku poznala a konejšivě ji upokojila, že jí nechce ublížit, neboť jak svoji dceru ji milovala. Co tě to děvče napadlo, že jsi uprostřed noci přišla do kostela! Teď musíš udělat přesně to, co ti řeknu, jinak hrozným způsobem zahyneš. Anežka se polekala, však poslouchala tetu o to pozorněji. Nikdo z živých nesmí rušit naši mši, sic zaplatí za to svým životem. Já ti však pomohu. Až se otočím, rychle vstup z lavice a vycouvej tiše ven z kostela, až překročíš práh, zahoď svůj převlečník a pospíchej k domovu. Doma se pak modli růženec a ráno jdi ke zpovědi.

13 Anežka udělala to, co jí teta řekla a modlila se až do rána. Když ráno opět ke kostelu spěchala, vše bylo již jiné, všude čilý ruch a lidé věnující se svým každodenním povinnostem. Hrůzný noční zážitek ji pojednou ve srovnání s tímto poklidným obrázkem života připadal neskutečný. Když však ke kostelu přišla, spatřila na zemi svůj roztrhaný převlečník a věděla, že noční událost nebyla jen strašným snem. Kousek si sebrala na památku. Adventní mše, modlitby i zpověď jí však do duše navrátily ztracený klid. Po letech, když již byla stará, vzpomněla si na tento dávný zážitek a vypravovala jej své rodině. Nikdo jí však uvěřit nechtěl, vždyť i hřbitov kolem kostela byl dávno zrušen. Ona však pravila: Tyto Vánoce s vámi ještě prožiji, ale vím, že příští roráty budu již se svou tetou. Požehnala jim a krátce po Vánocích opravdu zemřela. Předtím však u svého úmrtního lože před shromážděnou celou rodinou rozložila na peřinu kousek černé tkaniny. Je to zbytek z onoho převlečníku, který jsem měla na sobě oné hrůzné noci, o které jsem Vám vyprávěla a kterou mi osud připravil do cesty. Je to důkaz, že se opravdu vše stalo. Modlete se za mě! Po těchto slovech zesnula. Její příběh se v českokrumlovských zdech vypráví dodnes. podle knihy Českokrumlovské tajemno Heleny Braunerové (Kopp České Budějovice, 1997)

Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015. Vážení přátelé,

Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015. Vážení přátelé, Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015 Vážení přátelé, s potěšením Vám oznamujeme, že jsme na našem webu www.festivalkrumlov.cz již zveřejnili stěžejní body programu příštího

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

POZVÁNKA NA DRUHÝ FESTIVALOVÝ VÍKEND

POZVÁNKA NA DRUHÝ FESTIVALOVÝ VÍKEND TISKOVÁ ZPRÁVA č. 14 ze dne 21. července 2010 POZVÁNKA NA DRUHÝ FESTIVALOVÝ VÍKEND Dne 22. července pokračuje 19. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov kytarovým recitálem Štěpána Raka,

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

ROBERT FUCHS. Místo / datum narození: Praha /15.03.1972 Mobil: +420 723 755 555 Rodný jazyk: čeština Pevná linka (FAX): +420 272 047 301

ROBERT FUCHS. Místo / datum narození: Praha /15.03.1972 Mobil: +420 723 755 555 Rodný jazyk: čeština Pevná linka (FAX): +420 272 047 301 ROBERT FUCHS Místo / datum narození: Praha /15.03.1972 Mobil: +420 723 755 555 Rodný jazyk: čeština Pevná linka (FAX): +420 272 047 301 Cizí jazyk: angličtina E-mail: robertfuchs.composer@gmail.com Web:

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době klasicismu a romantismu. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 60. ročník 8. 12. května 2018 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil v

Více

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA 59. ročník Chopinova festivalu 16. 25. srpna 2018 Festival se koná za finanční podpory Města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje a Ministerstva kultury ČR. Firma C. Bechstein oficiální partner 59. ročníku

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY KONCERTNÍ AGENTURA uvádí pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV s.

Více

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2. BEDŘICH SMETANA Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: únor 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz Janáčkovo trio 2009 Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír www.janacektrio.cz Děkujeme Allianz pojišťovně, a.s., že nás v roce 2009 opět podpořila LEDEN - ÚNOR Na začátku

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova)

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) PORTFOLIO JMÉNO:.. TŘÍDA:. ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) Kapitola 16. Strana 1 (celkem 19) SVP_ZS_NH_Cast_5_OSNOVY_II-HUDEBNI_VYCHOVA_Priloha_2_PORTFOLIO_VI_od_2010.docx

Více

Newsletter Repetice Závěrečný víkend MHF Český Krumlov 2015

Newsletter Repetice Závěrečný víkend MHF Český Krumlov 2015 Newsletter Repetice Závěrečný víkend MHF Český Krumlov 2015 V Zahradě Kooperativy se tančilo argentinské tango Závěrečný festivalový týden byl ve znamení vskutku letního počasí. První ze tří doslova žhavých

Více

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Společný projekt barokního souboru Hof-Musici a občanského sdružení Teatro alla Moda, pod záštitou paní Livie Klausové a

Více

A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987.

A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987. Přílohy A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987. B) První verze Otáčivého hlediště rok 1958 Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické

Více

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020 hudebně - zábavné pořady z produkce hudebně baviče - zábavné pořady z produkce baviče Vladimíra Hrona Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / 2020 v sezoně 2019 / 2020 Moderování provází Vladimíra od počátku

Více

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA 58. ročník Chopinova festivalu 17. 26. srpna 2017 11. MEZINÁRODNÍ KLAVÍRNÍ SOUTĚŽ F. CHOPINA 14. 17. srpna 2017 Festival a soutěž se konají za finanční podpory Města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. VÝROČNÍ ZPRÁVA společnosti NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. Čerchovská 1981/6, 120 00 Praha 2, Vinohrady IČO 264 31 017 2 0 1 1 Název účetní jednotky: Sídlo účetní jednotky: NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

Informační centrum pro mládež Prachatice

Informační centrum pro mládež Prachatice Na tvorbě se podílejí praktikanti, dobrovolníci a další pracovníci našeho íčka. Pokaždé zde naleznete koutek tvoření nebo nápadů, něco o akcích v našem městě, pozvánky na kulturu a třeba nás pak navštívíte

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

VY_32_INOVACE_15 Fryderyk Chopin: Básník klavíru_39

VY_32_INOVACE_15 Fryderyk Chopin: Básník klavíru_39 VY_32_INOVACE_15 Fryderyk Chopin: Básník klavíru_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

Přehled činnosti oddělení HV

Přehled činnosti oddělení HV Přehled činnosti oddělení HV Školní rok 2014/2015 13. 10. 2014 SOČR Generální zkouška Smetanova síň Obecního domu studenti vyššího 14. 11. 2014 Projektový den Pěvecký sbor 19. 11. 2014 Odpoledne otevřených

Více

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Základní umělecká škola Choceň Název projektu: Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Reg. č. CZ.1.07/1.1.28/02.0017 Projekt je spolufinancován z Evropského

Více

Duo Škarka - Pohl. Josef Škarka (bass-baritone) Richard Pohl (piano)

Duo Škarka - Pohl. Josef Škarka (bass-baritone) Richard Pohl (piano) Josef Škarka (bass-baritone) Richard Pohl (piano) Komponovaná umělecká vystoupení Tématicky laděné okruhy Divácky orientované okruhy Večery s hudbou a poezií Recitály a cykly pro znalce umění Tématicky

Více

Důsledná a pokorná pacientka Andrea Kalivodová

Důsledná a pokorná pacientka Andrea Kalivodová interview Důsledná a pokorná pacientka Andrea Kalivodová Zpěvačka Andrea Kalivodová je velmi vytížená žena. Vystupuje v operách i operetě, ale pomáhá také Nadaci Křižovatka a spolu s manželem vychovává

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_14

Více

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, 662 15 Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, 662 15 Brno Studijní program Hudební umění N8201 Podmínky pro přijetí ke studiu Studijní obor

Více

Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013

Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013 Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013 Tak tu máme, blárští příznivci, druhé nejdůležitější 200. výročí roku 2013. Hned podle prvního obrázku vidíte, čí výročí to je...! Ano, je to jubilant Giuseppe Verdi,

Více

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE VÁNOČNÍ TOUR 2017 V ČÍSLECH 13 měst 13 sborů přes 500 zapojených dětí více než 3 500 diváků PELHŘIMOV PARDUBICE TEPLICE CHVALETICE MĚLNÍK LITOMYŠL

Více

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče.

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. mladé plody rostou na starých stromech Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. Ale kdo tvoří budoucnost těch osamělých, které rodiče nemají? Nebo těch, které rodiče opustili, ať z vlastní vůle

Více

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží http://www.rozhlas.cz/pardubice/nej/_zprava/smetanova-litomysl-stale-vita-hvezdy-ale-uz-ne-na-malem-nadrazi--1732722 10.06.2017 - rozhlas.cz

Více

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz Jana Ludvíčková je absolventkou Pražské konzervatoře ( prof. F. Pospíšil) a Guildhall School of Music and Drama v Londýně ( prof. D. Takeno), kde získala mnohá ocenění v rámci studií, jako např: Pyramid

Více

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011 ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011 Co se událo minulý týden? AICM ČR na veletrhu Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích! Od středy 23. do pátku 25. listopadu 2011 byl v Českých Budějovicích zahájen již

Více

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury Tisková zpráva Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ 7. ledna 2004, 20:00, Rudolfinum, Dvořákova síň Česká filharmonie, dir. Vladimír Válek Antonín Dvořák: 8. symfonie G

Více

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA 59. ročník Chopinova festivalu 16. 25. srpna 2018 Festival a soutěž se konají za finanční podpory Města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje a Ministerstva kultury ČR. Firma C. Bechstein oficiální partner

Více

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav!

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! KRUH PŘÁTEL HUDBY Koncertní sezóna 2019 Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! 22. ledna 2019, 18:00 Dům kultury neabonentní VERONIKA A VAŠEK ŘIHÁKOVI A W-BAND 17. února 2019, 19:00

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Z Á K L A D N Í U M Ě L E C K Á Š K O L A Ž I R O V N I C E VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY PEDAGOGICKÁ ČÁST ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 V ŽIROVNICI DNE 30. 6. 2012 a/ Charakteristika školy: V Základní umělecké

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013

PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013 PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013 4. března 2014 od 16.30 hod. v Muzeu Bedřicha Smetany Účinkující: Eliška Gattringerová (1. cena soutěže Opera junior

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09/09 Pražský filmový orchestr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Smíšeného pěveckého sboru

Smíšeného pěveckého sboru Přehled koncertů, akcí a vystoupení Smíšeného pěveckého sboru VOŠP a SPgŠ Litomyšl za školní rok 2008/09 zpracováno 24. 8. 2009 PODZIM 2008 6. 9. 2008 Vystoupení na zámku v Rudolticích 11. 9. 2008 Koncert

Více

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20.

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20. Hudební dění v Polné a okolí 349 XIX. Co se nevešlo do škatulek Není bez zajímavosti, že se někteří z polenských rodáků prosadili v populární hudbě v zahraničí. Touto první je: Alena Jacob Narodila se

Více

Příjemné letní dny Vám za festivalový tým přeje a na shledanou na koncertech v příštím ročníku se těší Radek Hrabě, vedoucí projektu

Příjemné letní dny Vám za festivalový tým přeje a na shledanou na koncertech v příštím ročníku se těší Radek Hrabě, vedoucí projektu informační zpravodaj Vážení a milí příznivci cyklu Svátky hudby v Praze, rok se s rokem sešel a pražský cyklus komorní hudby Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, uzavřel úspěšně svůj jednadvacátý

Více

Donátorský galavečer DEE DEE BRIDGEWATER. Jarní. a hosté GALA Obecní dům, Praha.

Donátorský galavečer DEE DEE BRIDGEWATER. Jarní. a hosté GALA Obecní dům, Praha. Donátorský galavečer DEE DEE BRIDGEWATER a hosté 2. 4. 2011 Obecní dům, Praha www.strunypodzimu.cz Donátorský galavečer ve prospěch mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu Pozvěte své přátele,

Více

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí EXKLUZIVNÍ AKCE STVOŘENÉ NA MÍRU PRO OSLAVY 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. V ROZSAHU OD AKTIVIT PODPORUJÍCÍ CESTOVNÍ RUCH AŽ PO JEDINEČNÁ UMĚLECKÁ

Více

VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39

VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39 VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

VY_32_INOVACE_17 B. Smetana : Vltava_37

VY_32_INOVACE_17 B. Smetana : Vltava_37 VY_32_INOVACE_17 B. Smetana : Vltava_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu :

Více

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír 1 Učební standardy hlavního oboru hra na klavír Standardy stanovují obecné repertoárové požadavky a minimum studijního materiálu, který musí každý žák nastudovat za příslušný ročník a připravit k pololetní

Více

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Tisková zpráva 420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Letošní 23. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Brno nabídne pozoruhodný program. Představíme

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

VY_32_INOVACE_07 L.v.Beethoven_37

VY_32_INOVACE_07 L.v.Beethoven_37 VY_32_INOVACE_07 L.v.Beethoven_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

rakouský hudební skladatel často označován jako otec symfonie nebo otec smyčcového kvarteta

rakouský hudební skladatel často označován jako otec symfonie nebo otec smyčcového kvarteta rakouský hudební skladatel často označován jako otec symfonie nebo 1732-1809 otec smyčcového kvarteta Životopis J.Haydna Narodil se ve zcela chudé muzikantské rodině. V osmi letech se stal zpěvákem chlapeckého

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EHV) Když zní krásný hlas, dobře se to poslouchá, Od klasiky k romantické zasněnosti, Hra a její pravidla, Globální pan Nonart, Pan

Více

Tisková zpráva ze dne 22. 8. 2014

Tisková zpráva ze dne 22. 8. 2014 Tisková zpráva ze dne 22. 8. 2014 Vynikající souhra Tria Martinů v Maškarním sále Poslední festivalový víkend 23. ročníku MHF Český Krumlov začal ve středu 13. srpna koncertem Tria Martinů v zámeckém Maškarním

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY Koncertní agentura uvádí pod záštitou primátora statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV, s. r. o. CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY 19.

Více

ÚVODNÍ SLOVO. www.slezskalilie.cz

ÚVODNÍ SLOVO. www.slezskalilie.cz ÚVODNÍ SLOVO Jásejte Pánu všechny země, předstupte před Něho s chvalozpěvy. Kéž vaše zpívání je vždy velkou oslavou Boží. Zpívejte Pánu k Jeho slávě! František Lobkowicz Mons. František Václav Lobkowicz

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hudební výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Naděžda Kubrichtová Vokální činnosti zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase či dvojhlase

Více

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010 Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010 Dnes proběhlo v aule HF JAMU druhé kolo 17. ročníku Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka. První cenu získalo Quartetto di Gioia, druhou cenu Doležalovo

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY uvádí pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV s. r. o. CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ

Více

TÉMA: Dějiny hudby. (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234

TÉMA: Dějiny hudby. (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234 TÉMA: Dějiny hudby (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234 1 Anotace: Výukový materiál interaktivní prezentace seznamuje žáky s dějinami hudby v období romantismu

Více

KULTURNÍ AKCE DUBEN. Hudební besídka ZUŠ :00 - Malá scéna. Pořádá ZUŠ Č. Třebová sledujte plakáty!

KULTURNÍ AKCE DUBEN. Hudební besídka ZUŠ :00 - Malá scéna. Pořádá ZUŠ Č. Třebová sledujte plakáty! Hudební besídka ZUŠ 5. 4. 2017 18:00 - Malá scéna KULTURNÍ AKCE DUBEN KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ZUŠ - Hra na smyčcové nástroje 6. 4. 2017 7:00 - velký sál Kulturního centra TANEČNÍ ODPOLEDNE S MALÝM TANEČNÍM

Více

X X

X X Granty v oblasti kultury Rozpočet 705 tis. Kč + převod 7,283 tis. Kč, celková částka k rozdělení 712,283 tis. Kč ORJ 03 Př.č.Z.ć. Zadatel Název projektu Popis projektu Předp. výdaje Předp. příjmy Žádost

Více

w w w. u m i m e h ra t. c z

w w w. u m i m e h ra t. c z JIŘÍ POSPÍCHAL 39 let, pochází ze Znojma, žije v Uherském Hradišti. Je ženatý, má dvě děti. Na housle začal hrát ve třídě svého otce Ladislava Pospíchala na znojemské hudební škole. Ten přivedl k tomuto

Více

Průvodka VY_32_INOVACE_20_03. Mgr. Jana Sedláčková. Mgr. Jana Sedláčková janasedl@centrum.cz druhý ročník. Estetická výchova hudební

Průvodka VY_32_INOVACE_20_03. Mgr. Jana Sedláčková. Mgr. Jana Sedláčková janasedl@centrum.cz druhý ročník. Estetická výchova hudební Průvodka Název DUMu DVOŘÁK A. Název dokumentu Pořadí DUMu v sadě 3 Vedoucí skupiny/sady Datum vytvoření 8. 1. 2013 Jméno autora E-mail autora Ročník studia Předmět nebo tematická oblast Výstižný popis

Více

Hudební výchova

Hudební výchova 5.7.1 5.7.1 Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA - 1. až 3. ročník 5.7.1/01 VOKÁLNÍ ČINNOSTI zazpívá podle svých možností intonačně čistě a rytmicky správně lidové písně a umělé písně pro děti rozliší notu

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

Petra Vlčková je mladá začínající

Petra Vlčková je mladá začínající Dialog s akordeonem Petra Vlčková & Petr Přibyl Petra Vlčková je mladá začínající akordeonistka. Úspěšně absolvovala Západočeskou univerzitu v Plzni, kde vystudovala hru na akordeon společně s učitelstvím

Více

PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI

PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: leden 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 Vyšehradský hřbitov je jednou z dominantních součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Je zde mimořádné soustředění hrobů význačných osobností, jež se ve své

Více

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ Doplň názvy not. Napiš půlové noty. e 1 c 1 g 1 h 1 d 1 a 1 c 2 f 1 Zařaď hudební nástroje (smyčcové, dechové plechové-žesťové, dechové dřevěné, bicí). TYMPÁNY POZOUN KONTRABAS

Více

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14.

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14. Obsah Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14 Brázdy života 15 Dětství (1923 33) 15 Červený Kostelec (1923 29) 15 Solnice u Rychnova

Více

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz HUDEBNÍ

Více

Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015

Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015 Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015 SEZNAM KONCERTŮ 22. ledna 2015, Slavnostní aula Gymnázia Dr. Pekaře od 19.15 hodin abonentní LOBKOWICZ TRIO Lukáš Klánský klavír Jan Mráček housle Ivan Vokáč violoncello

Více

VY_32_INOVACE_12 Georg Fridrich Händel_39

VY_32_INOVACE_12 Georg Fridrich Händel_39 VY_32_INOVACE_12 Georg Fridrich Händel_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Bedřich Smetana život a dílo DOMINO

Bedřich Smetana život a dílo DOMINO Bedřich Smetana život a dílo DOMINO ANOTACE: Žáci si formou skupinové hry domino procvičují nejdůležitější informace ze života a hudebního díla hudebního skladatele Bedřicha Smetany. KLÍČOVÁ SLOVA: domino,

Více

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Tisková zpráva Dne: 2. srpna 2014 Místo: zámek Lešná u Valašského Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, p. o. FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Závěr prázdnin v zámku Lešná u Valašského

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39

Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39 Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi 18. června 2005 1. ročník hudebního festivalu We rocked HARD 18. června 2005. Od časného dopoledne bylo v řevnickém Lesním divadle živo.

Více

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha BEDŘICH SMETANA 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha významný český hudební skladatel období romantismu Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli. Jeho otec se jmenoval František

Více

BAREVNÁ HUDBA PRVNÍ PRAKTICKÉ POKUSY O TENTO TYP SYNESTEZIE. LOUIS BERTRAND CASTEL - barevné cembalo. 2. polovina

BAREVNÁ HUDBA PRVNÍ PRAKTICKÉ POKUSY O TENTO TYP SYNESTEZIE. LOUIS BERTRAND CASTEL - barevné cembalo. 2. polovina BAREVNÁ HUDBA PRVNÍ PRAKTICKÉ POKUSY O TENTO TYP SYNESTEZIE LOUIS BERTRAND CASTEL - barevné cembalo. 2. polovina 18. století. Castel tvrdil, že barevná hudba je původním jazykem, kterým se mluvilo v ráji,

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 61. ročník 30. dubna 4. května 2019 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_07

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_20_Leoš Janáček Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY uvádí pod záštitou primátora statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci s společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV, s. r. o. CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY 18. koncertní sezóna 2013/14

Více

Hlavní myšlenkou tohoto festivalu bude spoluvytvářet kvalitní prostředí veřejného prostoru pro obyvatele a návštěvníky Jižní Moravy.

Hlavní myšlenkou tohoto festivalu bude spoluvytvářet kvalitní prostředí veřejného prostoru pro obyvatele a návštěvníky Jižní Moravy. LEDNICKO / VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL / (LVHF) Hlavní myšlenkou tohoto festivalu bude spoluvytvářet kvalitní prostředí veřejného prostoru pro obyvatele a návštěvníky Jižní Moravy. Tento zcela nový projekt

Více

Menu pro mecenáše. Jak lze finančně podpořit Vážný zájem:

Menu pro mecenáše. Jak lze finančně podpořit Vážný zájem: Menu pro mecenáše Děkujeme, že máte Vážný zájem! Šíříme vážnou hudbu, budujeme kulturní podhoubí, podporujeme sousedské vztahy, pomáháme studentům hudby, hrajeme pro seniory i ty nejmenší. To vše je možné

Více

KONCERT LAUREÁTŮ. Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012

KONCERT LAUREÁTŮ. Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012 Pražská konzervatoř pořádá KONCERT LAUREÁTŮ mezinárodní soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012 sobota 20. dubna 2013 v 18:30 hod. Koncertní sál Pražské konzervatoře Dvořákovo nábřeží

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Když zní krásný hlas, dobře se to poslouchá, Od klasiky k romantické zasněnosti, Hra a její pravidla, Globální pan Nonart, Pan

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, KONCERT PRO ŽÁKY 5. TŘÍD ZŠ Ten vánoční čas, aneb Jak Anděl málem propadl dovolujeme si Vám nabídnout výchovné koncerty, které základní umělecká škola Bedřicha

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ A VÝTVARNÝ OBOR Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dne

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vokální činnosti Využití vokální činnosti Pěvecký a mluvený projev Nácvik správného

Více

VY_32_INOVACE_19 Giuseppe Verdi_39

VY_32_INOVACE_19 Giuseppe Verdi_39 VY_32_INOVACE_19 Giuseppe Verdi_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

FJC. Folk, jazz a country

FJC. Folk, jazz a country FJC Folk, jazz a country 2016-2017 Předplatné folk, jazz a country: Základní informace Všechny potřebné informace pro zakoupení předplatného obdržíte v předprodeji vstupenek MěKS v přízemí městského domu

Více