VÝCHODNÍ SLOVANÉ PED PÍCHODEM RUS. V kruhu soused, jež jsme poznali v KAPITOLA II. Slovan. Tam byli už za jednoty praslovanské a odtud se šíili

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝCHODNÍ SLOVANÉ PED PÍCHODEM RUS. V kruhu soused, jež jsme poznali v KAPITOLA II. Slovan. Tam byli už za jednoty praslovanské a odtud se šíili"

Transkript

1 KAPITOLA II. VÝCHODNÍ SLOVANÉ PED PÍCHODEM RUS. I. Hypothesy pedhistorické a poátky skutené historie. II. Píchod Got na Dnpr a vznik i zánik g-otského panstvi. Gotové krymští a famanští. Vliv na Slovany. III. Antové. Jejich význam, historie a zánik. IV. Píchod Hunn, Avar a Chazar. Pomr k Slovanm. I. V kruhu soused, jež jsme poznali v kapitole pedešlé, byla pi stedním Dnpru od pradávna kolébka východních Slovan. Tam byli už za jednoty praslovanské a odtud se šíili po rozpadnutí této jednoty dále po Dnpru nahoru i dol a na druhou stranu do Podesní. O jejich osudech v dob ped Kr. narozením víme pramálo. Z jazykových pomr vidíme, jak už výše bylo podoteno, že mli úzké styky se všemi sousedy, ale jakého druhu styky ty byly, není nám známo. Jan Peisker sice vytvoil z tchto jazykových styk a dále z úvah o rázu territoria a z úvah o povaze jednotlivých národ theorii, podle níž Slované poleští speciáln a odedávna byli v stídavé porob germánskoturkotatarské, v porob, jež je inila v každém hnutí a v každé existenní poteb závislé na milosti svých pán, a zárove v porob tak kruté bestiální" praví Peisker že existence jejich byla pravým peklem.^ Ale celou tuto smlou hypothesu vybudoval Peisker jen na nkolika pedpokladech, z vtší ástí neovených, ba i nesprávných, ^ Srv. co jsem o dvodech a vývodech této Peiskerovy theorie vyložil v Život Slovan II. 135, a pak v referátu Des théories nouvelles de Jan Peisker sur les anciens Slaves" v Revue des études slaves II. (1922) 19, k emuž srv. i referát v Arch. si. Phil. XXXI J. Peisker vyložil své theorie pedevším v díle Die alteren Beziehungender SlawenzuTurkotataren u. Germanen." (Sonderabdr. aus der Vierteljahrschr. fíir Soc- und Wirtschaftgesch. III.) Stuttgart 1905, dále v struném nártku Neue Grundlagen der slaw. Altertum-kurde" Stuttg. 1910, v stati The Expansion of the Slavs" v The Cambridge Medieval History II. (Cambr. 1914) a konen v knížce nadepsané Kdo byli naši pedkové a co jsme po nich zddili" (Praha 1921).

2 57 které i pi nejvtší shovívavosti tak dalekosáhlých vývod nedovolují. Dvody Peiskerovy k doložení poroby jím vylíené naprosto nestaí. Není sice vyloueno, že tak jako po dob Kristov už dávno ped tím daly se vpády turkotatarských výbojník do území slovanských, není vyloueno, že tak jako pozdji na as tito výbojníci jichž ostatn neznáme, nebo vlastní Skythové a Sarmati to nebyli ovládli kusy zemí slovanských, ale dkazu pro to není, a po njaké trvalé kruté porob, hluboko zasahující do života a kultury slovanské, není rovnž stop ani v historii, ani v praslovanské kultue. Peiskerv obraz zstává nedokázanou hypothesou. Z celého materiálu prkazného zstává mu po ruce jen nkolik málo kulturních slov, domnle pevzatých^ z nkterého jazyka turkotatarského v dob praslovanské : tvarogii a hlavn ti názvy z bohaté slovanské nomenklatury dobytí : bykh, votb, koza. A na tchto nkolika slovech buduje Peisker celou svou theorii o pravké porob turkotatarské, podobn jako na jediném slovu mléko, mile theorii o intermittující pravké porob g^ermánské. O tom, že pozdji po Kr. narození pišli Slované z ásti pod nadvládu germánskou (na západ a pod gótskou na východ), z ásti pod turkotatarské panství Hunn, Avar, Bulhar a Peeng, a že tímto stykem pešlo k nim leccos z kulturního a slovního fondu tchto národ, nikdo nepochybuje a nepopírá. Novum je v Peiskerov theorii jen pedstava strašlivé poroby a záplavy cizí, kterou prý Slované musili snášeti, a dále položení této poroby už do doby pedhistorické, do doby praslovanské jednoty a do kolébky poleské. A to jsou vci, které Peisker dokázati nemže. Kdybychom chtli takto konstruovati poátky slovanských djin, mohli bychom spíše než Peisker mluviti na p. o pedhistorickém panství iránském nad Slovany, nebo vidíme, že Praslované pevzali z iránštiny vtší adu a nemén dležitých slov, která ást dobrých filolog za iránská pokládá : bog, vatra, socha, kur, sobaka, konop, chmel, sekera, topor, chata, šaravary, s'bto atd." * Pravím výslovn domnle pevzatých", ponvadž ani u tch nkolika není vždy jisto, zdali jsou vskutku pvodu turkotatarského (tvarogt>, bykt>, vo1t>), a ješt mén lze to tvrditi o jiných Koršových analogiích (baram>, kons). Srv. co jsem o tom podrobn povdl v Život st. Slov. I. 163 a III. 146, 149 (srv. i 23, 135). Viz výše str. 47.

3 58 Mohli bychom z toho íci, že pevzali kus iránského náboženství, že pevzali hospodáství iránské, poítání s vyššími ísly, výstroj, zbran. Nebyla by zde stejná, ba vtší píina souditi, že Praslované byli v podruí Irán, že iránští kmenové je podrobili a drželi v otroctví? A mli bychom proto ješt další a lepší doklady než má Peisker pro svou porobu turkotatarskou. Nebo Skythové a Sarmati, kteí nejmén od VII. století byli sousedy Slovan, mluvili vskutku iránskou eí a ne turkotatarskou^, a za druhé nás ruská archaeologie dnes uí, že severní ást kulturní oblasti skythské mezi horním Dnstrem a horním Doncem (pes stední Dnpr od Kijeva do Kremenugfu a Charkova) nepedstavuje nám vlastní Skythy, nýbrž kulturu domácího lidu se silnými vlivy eckoskythské kultury. M. Rostovcev ví docela na existenci velké skythské íše jihoruské v VIII. III. stol. se silnou civilisací, jež vytvoila v Kijevsku adu obchodních stedisk mst.' A který národ to zde mohl býti, jejž tu Skythové ovládli, ne-li jihovýchodní ást Praslovan, pedkové pozdjších jihoruských Slovan? To jsou podstatné dvody filologicko-archaeologické, historií podporované, pro nž možno mluviti o úzkém pedhistorickém styku východních Slovan s Íránci pro analogický styk s Litevci a Finny není zatím podobných doklad ale pes to bych se neodvážil kombinovati z toho více, zejména bych se neodvážil urovati formy tohoto styku ve smyslu Peiskerov. Bylo to klidné sousední s výmnou surovin a tovar, s exogamickými styky i to byla nadvláda Skyth nad Slovany válkou zpsobená a zotroením provázená? Ci oboje, na jednom míst to, na jiném druhé? Jaká byla nadvláda skythská, jak dlouho trvala? To jsou samé otázky, na nž rozmyslný badatel nemže rozhodn odpovdti, a nemže z dosavadních fakt tohoto styku vytváeti njaký nový kus neznámé dosud historie Slovan. A ješt mén mže odpovdti, co pro tuto historii znaí ti, tyi turkotatarská slova v slovanštin Peiskerem uvedená. Výklad ^ Peisker pokládaje práv Skythy za první turkotatarské pány Slovan, je nucen k tomu cíli sáhnouti k umlé pedstav, že byli sice Turkotatai. ale iranisovaní, mluvící eí iránskou. Ale slova tvaragiy, byk'h, uolh, koza, kterými skythskou porobu dokazuje, jsou turkotatarská! ^ M. Rostovcev Les origines de la Russie kiévienne (Revue des ét. slaves. II. 5 si., 11). Pedstava ta není sice nemožná, ale že by zde byla existovala vskutku ve skythské dob jednotná a kompaktní íše proti Sarmatm, kteí ji vytvoiti už nedovedli, pro to nenalézám -dostatených dvod.

4 : 59 Peiskerv je strojený a chvílemi i násilný. Turkotatarská poroba ped Kristem prokázána vbec není, mžeme jen pipustit, že ped Kristem lokáln cos takového mohlo býti^ a pi germánské mohlo by bžeti nanejvýše o vliv doasné nadvlády bastarnské mezi polovinou V. a polovinou III. století, nebof Bastarni jen prošli slovanským územím. Jinak skutenou historii východních Slovan ped dobou Kristovou musíme omeziti jen na tato historická fakta asov seadná 1. Staí Neurové jmenovaní v V. století Herodotem (Xsjpo), jsou Slované, patrn ásti východní, sedící v té dob v Polesí, ve Volyni a v Podolí.^ Snad jsou i Slovany, k východní vtvi patícími, Herodotovi Alazoni ('AXa^cví:) na stedním Bugu a Dnstru a Budini (BojoÍvc.) v stední Rusi na Dsn a Sejmu,^ ale zde není pravdpodobnost tak zjevná jako pi Neurech, jejichž lokalisace pímo spadá do kolébky slovanské a jejichž jméno má adu ohlas v slovanské nomenklatue.* Pak by ovšem i tradice Herodotem zaznamenaná (IV. 105), že se Neurové v polovin V. století hnuli ze své starší vlasti a usadili vedle Budin, byla první historickou událostí východních Slovan, zprávou o prvním jejich sthování. Více bych si však netroufal vykládati a o tom, co kdysi F. Braun nebo Iv. Zablin z tradice té vyvodili, vyslovil jsem se negativn již na míst jiném.' 2. Ješt uritji než tuto tradici smíme na východní Slovany pipoutati zprávu, že se jich úinn dotkla výprava Dareiova roku , nebo teme u Herodota (IV. 125), že Skythové, kteí ped Dareiem couvali, pobouili i Neury do té míry, že tito ze svých sídel ustoupili do severních pustin, zatím co se Skythové a Peršané dostali až do jejich zem.*^ Není sice nijak zajištno, že by všechny detaily Herodotova vypravování byly podstatné, ale jádro zprávy popírati neteba ; ovšem událost zde naznaená byla zjevn jenom rázu pechodného; trvalých následk nemla a nepivodila ani zmny v etnografických pomrech stedního Podnpí, ^ Nevyluuji na p., že pojmu Skythú bylo již v dob Herodotov užíváno nejen etnograficky, ale i geograficky, a že už tehdy obsahoval vedle vlastních iránských Skylh i elementy cizí. (Srv. výše str. 23 a 26). (1914) 212. ^ Srv. obšírný výklad o Neurech v SS. I. 266 si. 2 Obšírnji v SS. I * SS. I Srv. i lánek Fr. Ramovše Neuroi v as. mod. fil. IV. 5 SS. I. 271, 294. «Srv. SS. I. 230.

5 60 ani njaké zmny politické. Pro vývoj východních Slovan neznamená nieho. 3. Tetí historickou událostí z doby ped Kristem je zmínný již prchod Bastarn, o nmž jsem podal podrobný rozbor v 1. díle Starožitností na str Ukázal jsem tam, že datování Braunovo do stol. VI. p. Kr. není správné, že se událost stala mezi dobou Herodotovy innosti a r , kdy se Bastarni již objevují pi dolním Dunaji,* tedy mezi polovinou V. a polovinou III. století. V té dob nkdy, spíše pozdji než díve, prošli germánští Bastarnové a Skirové od dolní Visly pes západní Bug k ernému moi, tedy patrn Volyní a Podolím, kde zastihli jižní ást východních Slovan. Co se pi tom udalo, nikde povdno není, ale je pravdpodobno, že se prchod dvou cizích kmen, z nichž aspoii Bastarni byli etní a nesmírn bojovní,^ neudal kudn a hladce a že byl, jak jsem už jinde povdl, vskutku prvním bojovným nárazem svta germánského na svt slovanský, jimž podobných zná pozdjší historie mnoho až do roku Podolští a volynští Slované byli asi ovládnuti Bastarny, jejichž ásti se v severním Podkarpatí pipomínají ješt Strabonem ( "At xovov, SiSdve?) až k dnstranským Tyregetm.^ Je proto velmi pravdpodobno, že první germánské vlivy, které spatujeme pozdji v obsahu kultury a ei slovanské, nepinesli k nim teprve Gotové, ale Bastarni, pedpokládajíc ovšem, že byli vskutku pvodu germánského. Více historických událostí, které bychom mohli vztahovati na pedky ruských Slovan v dob ped nar. Kr., neznáme. Po celou tu starší dobu jsme jinak odkázáni jen na to, abychom si sami vytvoili pibližnou a pirozenou pedstavu o jejich vývoji. Žili zajisté až do doby Kristovy celkem ješt v jednot se západními a zejména jižními Slovany, ale ovšem pokroila již i vnitní diferenciace i vnjší periferní šíení.'* A zajisté ani východní vtev nebyla jednotná. Vznikala už v ní ada nových plemenných jednotek, budoucích kmen, soustedných na výhodných místech, a tyto rody a plemena zajisté se neomezovaly jen na sídla zddná, nýbrž hledly se šíiti podél splavných ek a otevených ^ Trogus Pomp. prolog. XXVIII. 2 Plutarch. Aem. Paul. 12, 2, Appian Mithr Strabo VII. 4, 17, (srv. SS. I.' 299). Také Ptolemaios uvádí Sidony pi horm' Visle (II. 11, 10). * Srv. o tom více dále na poátku kap. V.

6 61 cest dále. Zejména bych se domníval, že postup smrem jižním, dol po Dnstru, Bugu a Dnpru, rovnž jako postup na sever k Smolensku rozvíjel se už v dobách p. Kr. Slov. korablt, pejato bylo už v tchto dobách od Rek, navštvujících limany pontských ek.^ Ze se to nedlo bez srážek a boj se staršími domácími obyvateli (Finny a Litevci, srv. výše str. 33, 46), rovnž jako bez vtších spolk a koncentrací, tvoících se na stran slovanské, je najev, ale nevíme o tom ani o prvních pohybech z historie nic mimo uvedené narážky u Herodota. Tak bylo do doby Kr. nar. a ješt v prvních stoletích po nm. Teprve od 111. století objevují se nám události, které osvtlují stav východních Slovan zpsobem podrobnjším a zajímavjším. Poíná se to invasí gótskou v III. stol. po Kr., k níž se poutají i prvé zprávy o existenci slovanských Ant, a další dležité zprávy ze VI. až VII. století o invasi a okupaci avarské a chazarské. II. GOTOVÉ V RUSKU. Gotové, silný národ germánský," jenž se sám zval Guty, jak víme z fragmentu kalendáe bobbijského,^ mli podle tradice. ^ Srv. výše str Staré theorie o slavinit Got, k nimž nkteí ped lety byli svedeni jednak podobností a astjší zámnou jména Got a Get (o slavinit tchto srv. mj výklad v SS. II. 188), jednak tím, že Goti zasáhli i do slovanských vpád na Balkán, zejména do Dalmácie, zde znovu rozbírati nepotebuji, ponvadž jsem jejich vznik a význam ocenil už v SS. II Zámnu Got s Chorvaty nalézáme už v listin splitské synody z r. 1063, dále u knze Dukljanského a arcijáhna Tomáše Spiitského a na severu optn ztotožnní Got s Poláky už na náhrobku Boleslava Chrabrého z po. XI. stol. (Bielowski MP. I. 320). * Srv. Bernhardt Wulfila oder die got. Bibel. Halle (gut-thiuda t. j. gótský lid). S touto formou Gut srovnávají se i nejstarší zachované formy klasické: Pytheovi Gutones (Plín. XXXVII. 35 a IV. 9)), Ptolemaiovi rúd-wvss (III. 5. 8) a snad i jméno u Strabona, emendujeme-li s Zeussem jeho Boútiovsí (VII. 1. 3) v To'jzoyjžZ- Také na nápisech setkáváme se s adj. guticus, gutficus (CIL. III. Suppl. 7586, 11700) a rovnž sem spadají i formy staroslovanské v ruských letopisech F^Te od *r'lthh'b (na p. letopis Kijevský k r. 862) nebo v listin novgorodské z r Fotm, raxane, rti^kt 6eperi> atd. {Sobolevskij JInHr. Ha6.^K);Ii. 81, Archiv si. Phil. XXXIi. 309). Srv. též Gut v geografii Mojžíše Chorenského (SS. II. 176). Teprve pozdji povstal tvar s O, bud širší {Gotones u Tacita. Germ. 44, Ann. II. 62) nebo obvyklý a velmi hojný tvar užší Goti, od ehož adj. goticus. Aspirovaná forma s th (rús-tovsg u Ptolemaia, a Gothi, ToO-o;, FótS-O'. pozdjších ímských a byz. spisovatel je mén správná, nebo povstala patrn ze složky Guf-Thiuda. Nejstarší tvar slovanský v legend Konstantinov z IX. stol. zní rotgii. Totožni jménem i pvodem byli s tmito vislanskými Goty

7 62 zachované Jordanisem, pravlast v Skandinávii.^ Odtud pišli pes ostrovy baltické na protilehlý beh východní Germanie, kde se objevují již ve IV. století p. Kr.,'^ smíme-li zápisu Pytheovu o Gutonech dáti pednost ped emendací Miillenhoffa, toucího zde jméno Teuton.^ První sídlo bylo pi dolní Visle, odkudž se šíili na její stední tok a pravý beh. Zde, nkde za Lyg-ií, pipomíná gótskou íši Tacitus,'* zde je umísuje Ptolemaios'^ a zde také na n ukazuje starý, Pliniem zachovaný název eky Guttalus, Guthalus, bu samé Visly nebo Pregely.*^ Posavadní šíení bylo patrn v souvislosti s celkovým šíením a tlakem Germán, vycházejícím od dolního Labe a Odry, a ponvadž tlak neustával, nýbrž stále se stupoval, hnuli se konen Gotové i z vislanských svých sídel dále k jihovýchodu. A by bychom nemohli íci, že tento postup Got stal se píinou velkého hnutí severních národ, jež podle zprávy Capitolinovy pedcházelo válku markomannskou, vzniklou r. 165,^ mžeme pece míti za to, že souviselo s gótským pohybem a že obé bylo asi skandinávští Gautové {TabzoLi, Tauioí stšv. Góihar, stisl. Gautar obyvatelé Gautlandu). Srv. Bremer Ethnographie 83. Sem bych nejlépe vložil i novjši literaturu, jednající o djinách Got vbec. Vedle píslušných statí u Pallmanna Die Gesch. der Vólkerwanderung (Weimar Gotha ) I. 36 si., a Wietersteima-Dahna Gesch. der Volkerwanderung si., I. 140 si., srv. B. Rappaport Die Einfálle der Goten in das rom. Reich bis auf Constantin. Leipzig 1899, F. Braun PasbicKania , Bremer Ethnog-raphie 81 si., 91 si. (zde uvedena i starší historická literatura), L. Schmidt Gesch. d. d. Stamme Bradley H. The Goths from the earliest Times to the End of the gothic Dominion of Spain. Lond. 1906, (I. vyd. 1883). Schónfeid M. Goti (Paulys Realenz. N. B. Suppl. 3. Stuttg ) a Diculescu C. Die Wandalen und Gothen in Ungfarn und Rumaenien (Mannus IH, Erg. Bd. 62). 1 Jordanis Get. 26. Srv. Bremer Ethn. 83, 91, Schmidt Allg. Gesch. d. germ. V. 83. V novjší dob pokoušel se Braun dovoditi, že mli prvotní svá sídla na horní Visle vedle Vandal (Pa3MCKaHÍH I. 327 si., srv. i Bremer 1. c. 92), což však nepokládám za správné. Srv. Jul. Kulakovskij HoBbie ^OMBicibi o jupceh-feuiuem-b nepioa^fe HCTopiii rotobt (Htch. oóin,. HecT. XIV., 2, 47 51). - Plín. XXXVII. 35; Pytheas Gutonibus Germaniae genti accoli aestnarium Mentonomon nemine. 3 Mullenhoff DA. I. 474 si, 484, II. 114, 282 (srv. SS. I. 384).' S tímto datováním je ovšem v odporu datování archaeologické, nebo i Almgren i Kostrzewski kladou odchod Got z Gotlandu do stedního Latnu, tedy teprve do III. II. st. {Almgreen Mannus Vlil. 290, Kostrzewski Ostgerm. Kultur 230). * Tacitus Germ. 44. '" Ptol. III. 5, 8 (7:apdc tóv OiitaxoÚAav Tto-caiidv Otio touš OOsvéSa; rú9-wv$?;). «Plín. IV. 100, Solinus 20, 2, Srv. mé Starov. zprávy 93 a Braun PasBicK. I. 30. ' Jul. Capitolinus Vita Marci 22. Srv. výklad v mých SS. I. 403, II. 105.

8 63 souasné, Tedy nejspíše v letech šedesátých II. stol. po Kr. poal se od Visly na východ nový postup Got (spolu s ástí Herul), a ten se stal jednou z nejvážnjších událostí slovanské praehistorie. Co bylo jeho bezprostední píinou, dobe nevíme. Jist jednak tlak jiných kmen germánských na psobil, ale je možné, že se pidružil k tomu i s druhé strany tlak Slovan, kteí se mocn rozpínali v Povislí, smrem na dolní Vislu. Dvojí cesta se otvírala Gotm, chtli-li na jihu hledati štstí a novou vlzist. Jedna vedla nahoru podél Visly pímo na jih, druhá podél severního Bug-u na jihovýchod do poíí Pripeti a Dnstru. První byla sice schdnjší, ale patrn peplnná jinými slovanskými a germánskými kmeny, druhá vedla územím mén schdným, ale byla asi volnjší a také jako staré obchodní spojení známjší. Gotové dali se druhou, ale jinak nevíme, kudy šli a kam, nebo o tom nás nechává i gótská tradice i ostatní historie v úplné nejistot. Gótská tradice, kterou zachoval ve svých djinách Jordanis, vypravuje pouze, že za krále Filimera Goti rozhodli se vysthovati z východní Germanie a že, hledajíce nová lepší sídla, pišli do Skythie k úrodnému, ale bain plnému kraji, zvanému Oium, podél nhož tekla jakási nesmírná eka. ást Got vedená Filimerem pekroila ji a zmocnila se zem Oium, zatím co jiní zstali.^ Jméno Oium se nikde jinde v literatue nevyskytá,* ale je nasnad, že nesmírnou ekou, u níž se Gotové rozdlili na dva proudy, je mínn buíf široký Dnpr nebo rozlitá Pripef. Podle ^ Jordaais 27: pervenit (Filimer> ad Scjrthíae tcrras, quae Unguae eonim Oium vocabantur, ubi delectatus roagna ubertate regionm haec ergo pars Gothonim quae apud Filemer dicitur in terras Oium emenso amoe transposita, optatura potiti solum nec mora iilico ad gentem Spalorum adveniunt consertoque proelio victoriam adipiscunt exindae iam velut victores ad extremam Scythiae partem, quae Ponto mari, viciua est, properant. u Jordána. ' Jméno jest úpln záhadné, vyskytujíc se v literatue pouze jednou, zde' Cod. Ambrosianus (A) má ocum, cod. Breslaviensis (B) oba z Xf. stol. ouina, jinak z nejlepších pijal Mommsen tení oium. Zprávu vyal Jordanis z gótské historie Ablabiovy, ale ta není zachována. Obyejn se vykládá jméno za dat. plur. germ. aue aajóm (got. awi. aujós jako mawi, maajós. Srv. Grienberger Zs. f. d- alt , 159, Mommsen ed. Jordána 163. Mallenhoff DA. II. 365). Ale výklad tento nepokládám za definitivní, nebof by Ablabius a Jordanis (oba znalci gótského jazyka) byli zprávu stylisovaii jinak, a neuvedli jména zem dativem plurálním od aae. Ze stylisace ostatn nevysvítá, že to musilo býti pojmenování gótské.

9 64 toho možno Oium ztotožniti bu s Volyní a Kijevskem nebo s úrodným polostepním krajem pi levém behu stedního Dnpru, na jih od vtoku Desny.^ Ale je též možno nebrati bájenou zprávu Jordanisovu zcela doslovn, a za úrodné Oium pokládati kraj na obou stranách stedního Dnpru, nebo Gotové, jak sám Jordanis praví, zstali sedti i na behu pravém. Ze se soustedili u Dnpru, nechci pi strategicky významné povaze této eky vbec pochybovati, a že pešli za Dnpr, ukazuje i sedni Herul u Azovského moe,^ i srážka Got s kmenem Spal, pvodu asi turkotatarského,^ po nichž zstalo ruským Slovanm slovo spoliwh, ispoliríh ve smyslu obra, jako zstalo. obr, pol. olbrzym v témž smyslu ze jména Avar a rus. BJiaxi., bojioti) ze jména Velt, Velet a Xuhtj, XbíHOBe ze jména Hun.'* Pi tom dostihli beh ernomoských, odkudž poali podnikati odvážné výpravy i na protilehlé behy maloasijské. Celá vylíená událost spadá patrn do poátku III. století po Kr., jak nasvdují i souasné výboje gótské na Balkán, nebo druhá ást Got, jež se ve Volyni oddlila od Filimera, t. zv. Goti západní (Wisigoti), k nimž patili i Tervingové a Tajfalové, obrátila se k jihu podél Dnstru do ímské Dacie, kde se srazila r. 214 s vojskem Caracallovým a odtud, pešedši r. 238 Dunaj, poala adu velkých výboj balkánských, jež jsem ml už píležitost jinde ^ S Volyní ztotožnil Oium Braun Pas. I. 8, 245, 246 i Hruševskij KieB. Pycb I Šachmatov s krajem pripetským (JípcBH. cy^b^ti 12 13). * Jordanis Get * Ve kmeni Spal chtli nkteh vidti Slovany (tak K. Pallmann Gesch. d. Volkerwand. Weim II. 82, J. Cuno Forsch. I. 295, R. Róssler Zeitpunct 78, 84. J. Perwolf Arch. f. si. Phil. IV. 66, VIII. 11) nebo docela koruptelu Srb (Zeuss Deutschen 67). Sr. SS. II Róssler 1. c. vbec v zmínném boji shledával první historický boj Slovan s Germány krátce ped rokem 238. Ale Slovany nebyli, nebo je Plinius uvádí v Asii na východ Donu (Spalaei VI. 7, 22),.a nepochybuji, že i IláXoi, vzpomenutí tamže Diodorem Sicilským (II. 43), jsou tito Spálové (Latyšev Scyth. I. 458). Nov AI. Šachmatov v stati Cnojiu- HCKOHHBie coci^ah CjiaBaHT> (>ICiiB. Cxap. XX. 21 si.) a OiepKT) XV. dovozuje, ze Spálové byli germánští Basterni nebo Peukini, pvodn pi Visle sedící (od germ. spell mluviti, * spala mluvící se suffixem snad keltickým -in). Proti tomuto výkladu srv. Vasmer Roczn. síaw. VI * Srv. Sobolevskij Arch. si. Phil. XXX. 474 a Veselovskij Hsb. otjs,. p. a3.*1906. III. 8. Starobulh. je spolim,, pí. spoli (Supr. 485, 10), rus, HcnoJiHHT» malor. Hcno-nbíHt, pol. petvoeno v stolin, stoíym, stwolin, pod. kaš. stolémi {Bernecker EW ).

HISTORICKÁ BIBLIOTÉKA.

HISTORICKÁ BIBLIOTÉKA. ^' HISTORICKÁ BIBLIOTÉKA. SLOVANSKÉ STAROŽITNOSTI. oddíl L SV. IV. CELÉHO díla SV^AZEK X. 9 274C3 L. Niederk: Slev. StaroataoatL SLOVANSKÉ STAROŽITNOSTI SEPSAL DR. LUBOR NIEDERLE, PROFESOR KARLOVy UNIVERSITY

Více

W3t^^*i. t "li*'- " K3»t. Bi * *S. BB. 'r^ '.a. 'ti: r^ ** * \ : 'í. Htejir. ffihc

W3t^^*i. t li*'-  K3»t. Bi * *S. BB. 'r^ '.a. 'ti: r^ ** * \ : 'í. Htejir. ffihc ' ' W3t^^*i 'ti: ; t "li*'- r \ " K3»t Bi * *S. BB r^ ** * \ *»! L 'r^ '.a er Htejir ffihc : 'í» HISTORICKÁ BIBLIOTÉKA. ÍDÍ J. GOLL A I. PEKA.. VIII. SLOVANSKÉ STAROŽITNOSTI, lil. li 92-2 L Nicdcrle:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registranííslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2. materiálu: VY_32_INOVACE_467 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum vytvoení:

Více

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t.

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t. ž Vojnový záslužný kríž 2.triedy s memi + miniatúra, kríž s miniatúrou pochádza od bývalého vojaka Wehrmachtu z Viedne.Odznaky sa našli na pôvodnej uniforme v pivnici majitea.!! 100% Original Tzv. ád Váleného

Více

eská veejnost a její pístup k volbám

eská veejnost a její pístup k volbám Vyšší odborná škola publicistiky, Praha eská veejnost a její pístup k volbám Josef Mašek Kontakt: josef@jmasek.com, 602 489 538 I. roník VOŠP, Sociologie Pednášející: PhDr. MgrTh. Jií Vymazal, CSc. 3.1.2005,

Více

Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu. Techniky odkrývání bunk. Technika Naked Single. Technika Hidden Single

Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu. Techniky odkrývání bunk. Technika Naked Single. Technika Hidden Single Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu Sudoku hlavolam (puzzle) obsahuje celkem 81 bunk (cells), devt vodorovných ádk (rows), devt svislých sloupc (columns) a devt skupin po 3 3 bukách nazývaných bloky

Více

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST 1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST Kombinatorické pravidlo o souinu Poet všech uspoádaných k-tic, jejichž první len lze vybrat n 1 zpsoby, druhý len po výbru prvního lenu n 2 zpsoby atd. až k-tý

Více

Metodické poznámky: Materiál lze rozložit na více ástí a použít ve více vyuovacích hodinách. Materiál sloužící k osvojení a zapamatování uiva.

Metodické poznámky: Materiál lze rozložit na více ástí a použít ve více vyuovacích hodinách. Materiál sloužící k osvojení a zapamatování uiva. VY_32_INOVACE_Z1.20 Název vzdlávacího materiálu: Hydrosféra. Autor: Mgr. Martin Kovaka Pedmt: Zempis Roník: 6. Tematický celek: Hydrosféra. Struný popis aktivity: Zápis a studijní materiál pro Hydrosféra.

Více

Vyzkoušejte si své znalosti.

Vyzkoušejte si své znalosti. Vyzkoušejte si své znalosti. 1. NEHODA Potáp?? Tento dvaa?ty?icetiletý muž má potáp??ské opráv?ní od r. 1992. Od té doby provedl více než 80 ponor?, z?ehož bylo jen v lo?ském roce 11. K jeho pravidelným

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ ECKO PERSKÉ VÁLKY ROZSAH PERSKÉ ÍŠE Kolem roku 500 p.n.l. byla Perskáíše nejvtší na svt. Její východní hranici tvoila eka Indus, na západ sahala

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102 Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102 Stěhování národů lze charakterizovat jako časový úsek mezi zánikem západořímské říše (můžeme říci, že počátek stěhování národů ve 4. století zánik

Více

MEG jako dvoj inný blokující m ni

MEG jako dvoj inný blokující m ni 1 MEG jako dvojinný blokující mni (c) Ing. Ladislav Kopecký, leden 2015 K napsání tohoto lánku m inspiroval web (http://inkomp-delta.com/page3.html ) bulharského vynálezce Dmitri Ivanova, který pišel se

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/! http://pinhigh.info/adventuretravel/egypt/nileriversunset.jpg Území starovkého Egypta se rozprostíralo podél Nilu, druhé nejvtšíeky na svt (6695

Více

Zprávy z radnice. Volby do zastupitelstva obce

Zprávy z radnice. Volby do zastupitelstva obce Velmi důležité je také svědectví Tacitovo, tento upozornil na etnický rozdíl mezi Venedy a Germány. Podle Tacita obývali Venedové rozsáhlá území mezi Peukiny, kteří byli podle něho usazeni v Příkarpatí

Více

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,-

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/ -01.2 0,-,*/33/ PRAVLAST A EXPANZE KELT http://cs.wikipedia.org/wiki/keltov%c3%a9 Úkol: Vyhledej interaktivní mapu keltské a ímské expanze - http://resourcesforhistory.com/map.htm

Více

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: 11.00 SE - 23. 11. 2006 Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost

Více

Základy MIDI komunikace

Základy MIDI komunikace Propojení nástroje a poítae Základy MIDI komunikace MIDI IN, OUT, THRU Možností, jak pipojit klávesy k poítai je hned nkolik. Stále nejrozšíenjší porty pro MIDI komunikaci u kláves jsou klasické MIDI IN

Více

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu, 16. duben 2010 SEK(2010) 428 final Pracovní dokument útvar Komise Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky Neúední pekla CS CS OBSAH Pracovní dokument útvar

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

Slované na českém území a Sámova říše

Slované na českém území a Sámova říše Slované na českém území a Sámova říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0115 Slovanské kmeny, původně žijící v oblastech mezi Dunajem a Dněprem (dnešní Ukrajina a východní Polsko), během stěhování národů

Více

ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1)

ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 4. 5. VZNIK A POČÁTKY SLOVANŮ: archeologie, lingvistika, historie 1.ROČNÍK MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU ARCHEOLOGIE Katedra archeologie FF ZČU Doc. PhDr. Martin

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registranííslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2. materiálu: VY_32_INOVACE_466 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum vytvoení:

Více

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení 3.4 Úloha a struktura Hnutí Cviení CVIENÍ ÚLOHA A STRUKTURA CVIENÍ PREZENTACE NA TÉMA ÚLOHA A STRUKTURA HNUTÍ Individuální cviení as: 60' Úvod Byli jste požádáni panem XY, koordinátorem pro diseminaci

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

ZPRAVODAJ KLUBU AUGUSTA SEDLÁKA

ZPRAVODAJ KLUBU AUGUSTA SEDLÁKA ZPRAVODAJ KLUBU AUGUSTA SEDLÁKA roník XXV, 2014,. 2 Ti výroí Klubu Augusta Sedláka Rok 2014 doufejme a zaplapánbh nebude v historii Klubu Augusta Sedláka (dále Klub) pedstavovat zvláštní datum. Jedná se

Více

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu

Více

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme?

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? Veletrh nápad uitel fyziky 10 Proudní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? PAVEL KONENÝ Katedra obecné fyziky pírodovdecké fakulty Masarykovy

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ http://www.chinatoday.com/culture/bamboo_and_chinese/bamboo_and_chinese_culture.htm HISTORIE A KULTURA poátek historie starovkéíny spojený s dobou

Více

M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí

M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí Masarykovo nám. 1007, 763 12 Vizovice íslo jednací : MUVIZ 010573/2009 ZP-EJ Spisová znaka : MUVIZ 003267/2009 VYIZUJE: Ing. Eva Jelénková TEL.:

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Soudní exekutor JUDr. Vít Novozámský Bratislavská 40/ Brno k.j. 056 EX 9379/10-46

Soudní exekutor JUDr. Vít Novozámský Bratislavská 40/ Brno k.j. 056 EX 9379/10-46 ZNALECKÝ POSUDEK. 3158-87/12 o cen nemovitostí - pozemk p.. 6946/8, 6946/10, 6946/22, 6946/23 a 6946/24, k.ú. Domašov u Jeseníka, obec Blá pod Praddem, okres Jeseník, kraj Olomoucký. Objednatel: Exekutorský

Více

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky:

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: Na obrázcích je vyobrazena hospodáská budova a židlika, kterou urit mají tvoji rodie na chodb nebo

Více

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK Semestrální projekt 18.1.2007 GN 262 Barbora Hejlková 1 OBSAH OBSAH...2 ZADÁNÍ...3

Více

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Pokyny pro obsahové a grafické zpracování píspvk Strana 1 z 5 Obsah dokumentu: 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ REFERÁTU... 3 2.1. OBSAHOVÉ

Více

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu.

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Datový objekt [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Identita Identita datového objektu je jedinený a

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999 O místních záležitostech veejného poádku Mstské zastupitelstvo v Luhaovicích schválilo dne 9. 6.1999 v souladu s ustanovením 14, odst. 1, písm. i), 16, odst.

Více

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Tomáš Ferdan, Martin Pavlas Vysoké uení technické v Brn, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního a ekologického inženýrství, Technická

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 170 10. ešení individuálních pracovnprávních spor 10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 10.1 POJEM PRACOVNÍHO SPORU Právní ád jako celek a jeho jednotlivá právní odvtví stanoví subjektivní práva

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Vývoj Polska, vývoj hranic

Vývoj Polska, vývoj hranic Vývoj Polska, vývoj hranic 3 velké etapy ději: Polsko do dělení (do konce 18. stol.) období národní nesvodový (do začátku 20. stol.) obnovení Polska (od r. 1918) Ad 1 etapa: formování etnického státu (piastovská

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod.

NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod. Jaroslav Punochá - Brnnské poštovní úady v bhu asu 2009 83 A NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod. Poštovna Sobšice podízena p.ú. B12-Královo Pole A1 1901/10/1-22/6/10??? Veejná telefonní

Více

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Dnes si mžete prohlédnout jednoduchý návod jak pilepit plexi do vyezané bonice. Samozejm možností lepení je mnoho, dnes se však podíváme na lepení pružnými lepidly.

Více

RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH. Seminá k tématu primární prevence úraz dtí

RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH. Seminá k tématu primární prevence úraz dtí RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH Seminá k tématu primární prevence úraz dtí PROGRAM SEMINÁE 1. ÚVOD 2. CO JE TO ÚRAZ 3. NÁSLEDKY ÚRAZ 4. RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ 5. PREVENCE ÚRAZ 2 ÚVOD Co už znáte z pedchozích

Více

Využití vodíku z alternativních zdroj

Využití vodíku z alternativních zdroj 121 Využití vodíku z alternativních zdroj Ing. Aleš Doucek 1,2 ; Ing. Daniel Tenkrát, Ph.D. 1 ; Ing. Ondej Prokeš, Ph.D. 1 1 Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší, VŠCHT Praha; Technická 5,

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení podle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis Název veejné zakázky OSSZ Klatovy Energetické

Více

Kapitoly z EKONOMICKÉ DEMOGRAFIE

Kapitoly z EKONOMICKÉ DEMOGRAFIE VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY Kapitoly z EKONOMICKÉ DEMOGRAFIE Felix Koschin Obsah Obsah 3 Kapitola 1 Vymezení 1. Vymezení Ekonomická demografie není zavedená vdní

Více

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management VÝRONÍ ZPRÁVA SPOLENOSTI KM-PRONA, A.S. ZA ROK 2005 PROFIL SPOLENOSTI Akciová spolenost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáe pana Vladimíra Minaíka

Více

Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín. D o m á c í á d. Domova se zvláštním režimem Podlesí

Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín. D o m á c í á d. Domova se zvláštním režimem Podlesí Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín D o m á c í á d Domova se zvláštním režimem Podlesí.j.: SSV 103/2010 Obsah lánek: l. I. l. II. l. III. l. IV. l. V. l. VI.

Více

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk Vimperk, 11. ledna 2011 Za hlavní problém považují obané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo msto Vimperk Obecn prospšná spolenost Jihoeská rozvojová, ve spolupráci s partnery mstem Vimperk a Centrem

Více

Evropa jeden ze světadílů

Evropa jeden ze světadílů Evropa jeden ze světadílů Povrch a poloha Evropy 5. třída ZŠ BŘEŢANY EVROPA Povrch naší planety Země je tvořen pevninou a vodstvem. Více než dvě třetiny povrchu Země jsou pokryty vodstvem. Vodstvo obklopující

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 4 ÍZENÉ ÚROVOVÉ KIŽOVATKY ÁST 1 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ technika ízení utkání v ledním hokeji Ing. Vladimír Mana Brno 2013 Tvorba a tisk tohoto studijního materiálu byly financovány z Operačního

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít?

Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít? Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít? Dekompresní potáp??ské bójky, které jsou vypoušt?ny na hladinu v pr?b?hu ponoru, nejsou ni?ím novým. Vyskytují se v r?zných barvách, délkách, jsou vyrobeny

Více

Cykly Intermezzo. FOR cyklus

Cykly Intermezzo. FOR cyklus Cykly Intermezzo Rozhodl jsem se zaadit do série nkolika lánk o základech programování v Delphi/Pascalu malou vsuvku, která nám pomže pochopit principy a zásady pi používání tzv. cykl. Mnoho ástí i jednoduchých

Více

CÏ ESKEÂ REPUBLIKY OBSAH:

CÏ ESKEÂ REPUBLIKY OBSAH: RocÏnõÂk 1999 SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ CÏ ESKEÂ REPUBLIKY CÏ aâstka 47 RozeslaÂna dne 29. cïervna 1999 Cena KcÏ 41,60 OBSAH: 126. NaÂlez UÂstavnõÂho soudu ze dne 19. kveïtna 1999 ve veïci naâvrhu na zrusïenõâ

Více

NOVOESKA BIBLIOTHÉKA VYDÁVANÁ NÁKLADEM MUSEA KRÁLOVSTVÍ ESKÉHO. ÍSLO XXVIII. Dr. J. L. Píce DJINY NÁRODA RUSKÉHO. v PRAZE. V KOMMISSI U FRANTIŠKA IVNÁE. 1889. T^. M DÉJINY NÁRODA RUSKÉHO. DÍL I. DO KONCE

Více

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 Obec Chlístov Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH Zastupitelstvo obce Chlístov se na svém zasedání dne 13.5.2004 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1]

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Autor:?íslo: Rubrika: JAN?, Veronika [2] 2018, ro?ník 27,?íslo 1 [3] Atlas knihoven [4] Klí?ová slova: Region: budovy knihoven [5],

Více

Zimní pikrmování pták

Zimní pikrmování pták ZPRAVODAJ. 101 íjen 2005 Vychází 4 x ron Ediní rada Zpravodaje: pátelé Soa Neumannová (odp. redaktorka), Iva Apfelbecková (zástupce), František Ducháek, V0ra Svobodová, Pavel Šulda a Dana Velebová Kresby

Více

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Možnosti archeologického poznání mezilidských kontaktů v pravěku a raném středověku Zuzana Bláhová, Miroslav Popelka, Ivo Štefan Ústav pro archeologii FF UK Konference

Více

OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. ZAT ÍD NÍ SÍDEL DLE HISTORICKÉ P DORYSNÉ FORMY... 2

OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. ZAT ÍD NÍ SÍDEL DLE HISTORICKÉ P DORYSNÉ FORMY... 2 OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. ZATÍDNÍ SÍDEL DLE HISTORICKÉ PDORYSNÉ FORMY... 2 2.1. SÍDLA NEPRAVIDELNÁ... 3 2.1.1. sídla hromadná (shluková)... 3 2.1.2. sídla s rozptýlenou zástavbou... 4 2.2. SÍDLA FORMOVANÁ...

Více

Programovací jazyk Python. Objektov orientovaný. [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php]

Programovací jazyk Python. Objektov orientovaný. [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Programovací jazyk Python [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Python je jazyk objektov orientovaný, interpretovaný, dynamický a siln typovaný, multiplatformní, s jednoduchou a itelnou syntaxí,

Více

DPS E-PROJEKT ORGANIZACE VÝSTAVBY ZPRÁVA O EŠENÍ BEZPENOST I PRÁCE A T ECHNICKÝCH ZAÍZENÍ,

DPS E-PROJEKT ORGANIZACE VÝSTAVBY ZPRÁVA O EŠENÍ BEZPENOST I PRÁCE A T ECHNICKÝCH ZAÍZENÍ, ZATEPLENÍ PODLAHY PDY BUDOVY SPŠ ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY OSTRAVA DPS E-PROJEKT ORGANIZACE VÝSTAVBY ZPRÁVA O EŠENÍ BEZPENOST I PRÁCE A T ECHNICKÝCH ZAÍZENÍ, PLÁN BOZP Zakázka. : 1013 1 Zhotovitel

Více

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Zpracoval: Ing. Michal Matoušek, Ph.D. Dresden, 11.5.2007 1 V návaznosti na provedený przkum kvality služby v Mstském dopravním

Více

Oddíl C Právo Evropské unie

Oddíl C Právo Evropské unie Oddíl C Právo Evropské unie Úvodní informace o EU Evropská unie, sdružující dnes 27 zemí vetnr, je velmi specifickým integraním útvarem, který není klasickou mezinárodní organizací. Má nadstátní charakter,

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Ptali jste se na soubh funkcí

Ptali jste se na soubh funkcí Úvodní stránka ihned.cz Hospodáské noviny Respekt Marketing&Media Obchodní vstník Investice FinWeb KarieraWeb Reality Odborné msíníky Firmy&trhy - Lidé - Politika&byznys - Analýzy&trendy - Peníze&burzy

Více

OECD Regions at a Glance. Translated title. Prvodce tenáe. Summary in Czech. Pehled v eském jazyce. Pro Struný pohled na regiony OECD?

OECD Regions at a Glance. Translated title. Prvodce tenáe. Summary in Czech. Pehled v eském jazyce. Pro Struný pohled na regiony OECD? OECD Regions at a Glance Summary in Czech Translated title Pehled v eském jazyce Pro Struný pohled na regiony OECD? Prvodce tenáe V posledních letech se do politického programu mnoha zemí OECD vrátila

Více

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 Úplné znní organizaního ádu ŠZP Žabice ve znní Zmn a doplk.j. 104/2007-981 schválených Akademickým

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE VINTÍOV

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE VINTÍOV ING.ARCH. O.FÁRA ATELIER A.F.I. PLZE ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ, URBANISMUS, ARCHITEKTURA, PROJEKTOVÁ, PORADENSKÁ A KONZULTANÍ INNOST Železniní 28, 326 00 Plze, Telefon-záznamník-fax-377241839, E-mail- afi.atelier@volny.cz

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB RADA EVROPY VÝBOR MINISTR DOPORUENÍ. R (99) 4 1 VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB (Pijato Výborem ministr 23. února 1999 na 660. zasedání zástupc ministr)

Více

Kryogenní technika v elektrovakuové technice

Kryogenní technika v elektrovakuové technice Kryogenní technika v elektrovakuové technice V elektrovakuové technice má kryogenní technika velký význam. Používá se nap. k vymrazování, ale i k zajištní tepelného pomru u speciálních pístroj. Nejvtší

Více

Vizuální tuning PC ást 1

Vizuální tuning PC ást 1 Vizuální tuning PC ást 1 Tém každý lovk mní svj vzhled. Je spousty lidí, kteí tuní auta. Je dost lidí, kteí mní image svých tynohých milák. Je také hodn lidí, kteí tuní poíta pro vtší výkon, pá by si nezahráli

Více

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY Vypracovalo zastupitelstvo obce Polerady Dne 23. 3. 2007 Obsah 1. Úvod 2. Hlavní zámry obce Polerady 3. Rozbor souasné situace Obyvatelstvo Školská zaízení Sportovišt Zázemí

Více

HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ EVALUATION OF THE FINANCIAL SITUATION IN THE FIRM AND PROPOSALS TO ITS IMPROVEMENT

HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ EVALUATION OF THE FINANCIAL SITUATION IN THE FIRM AND PROPOSALS TO ITS IMPROVEMENT VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF MANAGEMENT HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA

Více

Efektivní uení. Žádná zpráva dobrá zpráva. (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold

Efektivní uení. Žádná zpráva dobrá zpráva. (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold Efektivní uení (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold Žádná zpráva dobrá zpráva 1 ásti efektivního uení Stanovení cíle (+ kritéria) Analýza úkolu Použití pimené podpory Volba

Více

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona Ekologický právní servis, 2010 Pavel erný Tato analýza byla vytvoena za finanní podpory Státního fondu životního prostedí

Více

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Moovice se usneslo dne 15. íjna 2003 dle ustanovení 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znní pozdjších

Více

Aukní vyhláška o provedení elektronické aukce. 201502

Aukní vyhláška o provedení elektronické aukce. 201502 Aukní vyhláška o provedení elektronické aukce. 201502 Organizátor aukce oznamuje úmysl vybrat ze zájemc, kteí podají svoji nabídku, jednoho se kterým uzave kupní smlouvu. Aukní vyhláškou též oznamuje a

Více

1. MODELY A MODELOVÁNÍ. as ke studiu: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: Výklad. 1.1. Model

1. MODELY A MODELOVÁNÍ. as ke studiu: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: Výklad. 1.1. Model 1. MODELY A MODELOVÁNÍ as ke studiu: 30 minut Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: charakterizovat model jako nástroj pro zobrazení skutenosti popsat proces modelování provést klasifikaci základních

Více

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY V této kapitole se budeme zabývat množinami (skupinami) bod, které spojuje njaká spolená vlastnost. Tato vlastnost je pro všechny body

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ. Diplomová práce. Správa daní. se zaměřením na vymáhací řízení. Jindřich Lorenc

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ. Diplomová práce. Správa daní. se zaměřením na vymáhací řízení. Jindřich Lorenc ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ Diplomová práce Správa daní se zaměřením na vymáhací řízení Plzeň 2013 Jindřich Lorenc Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Katedra národního

Více

ŽIVOT KRISTA PÁNA PODLE ČTYŘ EVANGELIÍ

ŽIVOT KRISTA PÁNA PODLE ČTYŘ EVANGELIÍ ,.. tl _.,.",..1.,.. r. r -... ut sequamini uestigia eius". (I Pe 2, 22.) ' ŽIVOT KRISTA PÁNA PODLE ČTYŘ EVANGELIÍ Náčrty rozjímání pro kněze. Svaz.ek II. APOŠTOLSKÝ ŽIVOT KRISTA PÁNA OD POČÁTKU VEŘEJNÉHO

Více

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce.

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce. SVALOVÁ SOUSTAVA Jedním ze základních projev života je pohyb, který je umožnn rznými zpsoby. U lovka ho realizují ve spolupráci s oprnou a nervovou soustavou svaly. Svaly však nezajišují lovku pouze pohyb

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Volím správnou kariéru

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Volím správnou kariéru INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Volím správnou kariéru CZ.1.07/1.1.22/02.0023 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Volím správnou kariéru Volím

Více

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí.

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Petr Martínek martip2@fel.cvut.cz, ICQ: 303-942-073 27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Multiplexování (sdružování) - jedná se o

Více

ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ. I. Obecný úvod

ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ. I. Obecný úvod ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ I. Obecný úvod a) Systematické návštvy 1. Do 1. ledna 2006 neexistoval v eské republice orgán, který by vykonával systematickou preventivní vnjší kontrolu míst, kde

Více

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU A PROVÁDCÍ PEDPISY K ÚSTAV PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU SCHVÁLENA IX. SNMEM PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU

Více