Sociální kompetence pro společenské začlenění osob se zdravotním postižením: Projekty partnerství programu Grundtvig

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sociální kompetence pro společenské začlenění osob se zdravotním postižením: Projekty partnerství programu Grundtvig"

Transkript

1 Sociální kompetence pro společenské začlenění osob se zdravotním postižením: Projekty partnerství programu Grundtvig Bulletin z prvního mezinárodního setkání, které se konalo v Aténách ve dnech listopadu Organizace První mezinárodní setkání se konalo v Aténách, hostitelem byla společnost Society of Social Psychiatry and Mental Health. Tato nezisková nevládní organizace byla založena v roce Společnost výrazně přispívá do programu reformy psychiatrické péče v Řecku, která je založena na principu sociální a komunitní psychiatrie. Společnost nabízí celou řadu služeb: obytné domy a chráněné byty, služby duševního zdraví pro děti, dorost a dospělé, mobilní psychiatrické jednotky, programy pro vzdělávání a zaměstnanost, rehabilitační programy, denní centrum pro psychologickou podporu lidí s nádorovým onemocněním a aktivity směřující ke zvýšení citlivosti společnosti k osobám s duševním onemocněním. Do jednání byly dále zapojeny tyto čtyři organizace: Diözesan-Caritasverband für das Erzbistum Köln ev (DiCV), která je součástí Charity Německo - největší národní katolické nevládní organizace poskytující sociální služby. DiCV zastřešuje sociální práci a dále nabízí: (i) vzdělávací a trénikové programy pro dobrovolníky, zaměstnance a osoby se zdravotním postižením, (ii) podporu pro osoby se zdravotním postižením překonávat předsudky a umožnit jim získání kontroly nad vlastním životem, (iii) řadu dalších aktivit na podporu sociálního začleňování a boje proti předsudkům. The Dan Church Hostel for Homeless je nezisková nevládní instituce, která ve spolupráci s městem Kodaň a ministerstvem sociální péče pomáhá bezdomovcům, drogově závislým, alkoholikům a mentálně postiženým ve snaze zajistit jim běžný život bez drog s kontrolou jejich psychického stavu, pokud možno v jejich vlastním domě.

2 Oblastní Charita Znojmo byla založena v roce 1993 a poskytuje profesionální a dobrovolnou pomoc všem potřebným lidem v oblasti sociální, zdravotní a humanitární. Oblastní charita Znojmo nabízí tři hlavní typy služeb: péče, prevence a poradenství. Mezi další služby patří krizový dobrovolný tým a humanitární pomoc na Ukrajině. Bridge Research and Development je koordinátor projektu se sídlem ve Velké Británii. Je zapojen do výzkumu a vzdělávání zvyšující zapojení veřejnosti do ekonomického a sociálního rozvoje, zvláště se zaměřuje na vzdělávání ve zdravotních a sociálních službách. Od svého založení v roce 2005 se účastní konferencí a kulatých stolů s partnerskými organizacemi přidruženými k OSN a působil jako partner ve výzkumu v evropském projektu zkoumajícím zkušenosti pečovatelů: členové rodiny a přátelé, kteří poskytují péči a podporu lidem, kteří potřebují pomoc z důvodu nemoci, zdravotního postižení nebo omezení Účel jednání vytvoření efektivního pracovního týmu potvrzení plánu a cílů projektu výměna poznatků o zkušenostech a klíčových otázkách lidí s postižením, jejich rodin a komunit ve vztahu ke vzdělání, práci, příjmům, kulturním, společenským a volnočasovým aktivitám výměna informací a myšlenek o roli vzdělávání dospělých vedoucí ke zvýšení citlivosti společnosti k lidem se zdravotním postižením a k získání schopností těchto lidí k účasti na veřejném životě odsouhlasení metod pro hodnocení projektu návrh dotazníku zjišťujícího vzdělávací potřeby, požadavky, očekávání a ambice našich cílových skupin odsouhlasení podrobného harmonogramu a programu činnosti 3. Výsledky setkání: Plán projektu a cíle Zasedání potvrdilo, že všeobecným cílem projektu je posílení role vzdělávání dospělých a vytváření lepších podmínek pro sociální začlenění, zejména s ohledem na lepší přístup ke vzdělání, volnému času, bydlení, práci a společenským aktivitám.

3 Toho dosáhneme vývojem, testováním a propagací návrhů vzdělávacích metod, které budou zaměřené na: zvýšení povědomí veřejnosti o možnostech a výhodách většího začlenění osob se zdravotním postižením do společnosti umožnění lidem se zdravotním postižením rozvíjet schopnosti podporující účast na veřejném životě Náměty budeme čerpat z různých zkušeností, kultur, životních podmínek a tradic zemí, zastoupených zúčastněnými organizacemi, a ze srovnávací analýzy zkušeností dvou různých skupin: lidí s mentálním postižením a lidí s duševní nemocí. Metody budeme vyvíjet a testovat prostřednictvím konzultací s různými klíčovými zainteresovanými stranami, včetně osob se zdravotním postižením, pedagogů, pečovatelů a zástupců místních komunit. 4. Výsledky setkání: Definice společenské senzibilizace Společnost Society of Social Psychiatry and Mental Health vedla diskusi o definici pojmu společenská senzibilizace. Je možné ho definovat jako práci, která probíhá ve spolupráci s obyvatelstvem, s cílem zvýšit citlivost veřejnosti k lidem se zdravotním postižením a měnit jejich postoj k duševní nemoci. Společenská senzibilizace je prováděna v rámci primární prevence a je důležitá, protože deinstitucionalizace pacientů by nebyla účinná bez opatření podporující jejich sociální začlenění. Sociální začlenění lidí s duševním onemocněním vyžaduje změnu postojů společnosti k lidem s vážným duševním onemocněním, jako je psychóza, a odstranění stigmat duševních nemocí. Mezi aktivity společenské senzibilizace patří vzdělávání široké veřejnosti, kontakt se zaměstnavateli, účast na vědeckých konferencích, kontakt s novináři a organizování společenských akcí. 5. Výsledky setkání: Osobní a participační kompetence Charita Köln (DiCV) vedla diskuzi na toto téma na základě jejích rozsáhlých zkušeností s prací s lidmi s mentálním postižením. Zdůrazňuje význam hledání způsobů, jak posílit sebevědomí a sebeúctu těchto lidí. Rovněž je důležité:

4 podpora společenské účasti a aktivního občanství, včetně zapojení do politického procesu kdykoli je to možné vytvořit síť poradenských služeb pro lidi se zdravotním postižením, rozvíjet sociální sítě a podporovat je ve stávajících sociálních vztazích peer poradenství jako pomoc k učení Mezi otázky pro členy široké veřejnosti a organizace místních obyvatel patří: Jak mluvíte s lidmi se zdravotním postižením a o nich? Jak jim můžete pomoci zapojit se do společnosti a účastnit se společenských aktivit? 6. Úmluva Organizace spojených národů Projekt vychází z Úmluvy OSN o právech lidí se zdravotním postižením. Její hlavní záměr byl představen v krátkém příspěvku člena týmu Charity Köln. To vedlo k diskusi o potřebách, které osoby se zdravotním postižením mohou mít společné, a ze kterých by mohly vycházet naše návrhy metod. Tato otázka bude zkoumána podrobněji v průběhu projektu. Více informací o úmluvě je na 7. Výsledek setkání: návrh dotazníku V původním plánu v projektu bylo navrženo, že dotazník bude použit k prozkoumání zkušeností, potřeb, očekávání a ambic lidí s mentálním postižením nebo duševní nemocí. Naše návrhy metod pro vzdělávání dospělých by vycházely z výsledků dotazníku. Když byly projednány zkušenosti účastníků, došli jsme k závěru, že by bylo nereálné vyvinout spolehlivý a smysluplný dotazník. Došli jsme tedy k závěru, že by bylo lepší, aby návrh metod vycházel z bohaté zkušenosti účastníků z vybraných organizací, a byl vyvinut a testován prostřednictvím individuálních strukturovaných rozhovorů s cílovými skupinami. 8. Hodnocení a šíření Vyhodnocení projektu může být provedeno na několika úrovních. Na základní úrovni to bude průběžná hodnotící zpráva (do 30. června 2011) a závěrečná zpráva (nejpozději do 30. září 2012). Tyto zprávy poskytnou následující informace:

5 údaje o zapojených pracovnících a studentech dopad projektu na studenty, zaměstnance, organizace a místní komunity popis místních a mezinárodních aktivit projektu včetně šíření případné změny z původního formuláře žádosti. Kromě těchto požadavků projektu bychom se rádi ujistili o tom, že: jsme zachytili podstatu debaty a rozsáhlé zkušenosti účastníků můžeme dosáhnout našich cílů a plánů, příp. být schopni identifikovat důvody jejich změn. Při sestavování hodnotícího žebříčku, byla navržena dvě užitečná kritéria: Kritérium opravdového začlenění a Index začlenění. Šíření bude probíhat na dvou úrovních: národní a evropské. Každý partner vypracuje plány pro šíření ve své zemi i na evropské úrovni. Evropská úroveň šíření bude zahrnovat nahrávání výsledků projektu do databáze EU (EST). 9. Významná data v časovém harmonogramu 15. leden 2011: zaslat členům projektu stručné dokumenty k (i) Společenská senzibilizace, (ii) Osobní kompetence sociální participace, (iii) Vyhodnocení projektu, (iv) Přístupy k dotazníku a (v) Šíření 15. únor 2011: zaslat komentáře k obdrženým dokumentům. 13., 14., 15. dubna 2011: 2. mezinárodní konference v Kodani začátek práce na návrhu vzdělávacích metod, které budou testovány s učiteli, pečovateli, osobami se zdravotním postižením a dalšími relevantními osobami mezi srpnem 2011 a únorem prosince 2011: 3. mezinárodní konference v Kolíně nad Rýnem - přezkoumání testování metod a začátek tvorby našich finálních produktů.

6 Duben 2012: 4. a poslední mezinárodní setkání ve Znojmě - dohodnutí konečné verze našich produktů (pokyny, příručky, tiskové zprávy). Červenec 2012: zveřejnění závěrečné zprávy a zahájení šíření na internetových stránkách. 10. Další podrobnosti Další informace lze získat na adresách: Evžen Adámek, Česká Republika Bjorn Bendorff, Denmark Elisabeth Komp, Germany Kitty Mylonopoulou, Greece Peter Mathias, UK evzen.adamek@caritas.cz bb@kkherberg.dk elisabeth.komp@caritas.net.de ekpsath@otenet.gr peter.mathias@bridge-international.org.uk

Komunikační strategie popis zapojení dotčené veřejnosti MAP ORP Kraslice

Komunikační strategie popis zapojení dotčené veřejnosti MAP ORP Kraslice Komunikační strategie popis zapojení dotčené veřejnosti MAP ORP Kraslice 1. ÚVOD Komunikační strategie Místního akčního plánu ORP Kraslice (dále jen MAP ORP Kraslice) obsahuje rámcový přehled jednotlivých

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti PhDr. Miloslav Macela OPZ 2014 2020, jeho investiční priority a konkrétní výzvy Investiční priority 2. 1. - 2. 3. (sociální začleňování), ale

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Komunikační plán projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Zábřeh II

Komunikační plán projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Zábřeh II Komunikační plán projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Zábřeh II registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008583 Verze 1.0 schválená ŘV dne 10. 10. 2018 Obsah: Úvod 1. Přehled

Více

ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA,

ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA, ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA, 18.3.2015 Erasmus+ (2014 2020) LLP Comenius Erasmus Leonardo Grundtvig SVES Erasmus Mundus, Tempus Mládež v akci I. Mobility 63 % II. Projekty 25 % III. Podpora

Více

Projekt Zdravé město Havlíčkův Brod

Projekt Zdravé město Havlíčkův Brod Projekt Zdravé město Havlíčkův Brod Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21 v roce 2018 Místní Agenda 21 bude v roce 2018 v Havlíčkově Brodě realizována prostřednictvím Projektu Zdravé město a místní

Více

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Program aktuální stav reformy kvalita péče regionální sítě péče nové služby a transformace psychiatrických

Více

Evropa pro občany 2007-13. Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Evropa pro občany 2007-13. Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Evropa pro občany 2007-13 Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu 2008 - gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských záležitostí Úřadu vlády ČR - program řídí Evropská komise/

Více

Program Zdraví v rámci EHP fondů

Program Zdraví v rámci EHP fondů Předběžné oznámení připravovaných Otevřených výzev pro předkládání žádostí o grant na financování projektů z EHP fondů 2014 2021 v rámci Programu Zdraví Ministerstvo financí ČR a Ministerstvo zdravotnictví

Více

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny 19. 3. 2019 Program setkání 1) Představení členů pracovní skupiny 2) Proces tvorby národního akčního plánu

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Zdravé město Hodonín systém sociální integrace občanů

Zdravé město Hodonín systém sociální integrace občanů Zdravé město Hodonín systém sociální integrace občanů - pomocí Komunitního plánování soc. služeb - ve spolupráci města s místními organizacemi Vize našeho města Město Hodonín je lázeňským místem a regionálním

Více

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21 Jednání Kolegia obcí K21 20. 11. 2015 1 2 Hlavní cíl projektu Zajištěním dostupnosti a rozvojem vybraných sociálních služeb v komunitě umožnit osobám se zdravotním postižením setrvat ve svém přirozeném

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 XVII. celostátní finanční konference Mgr. Lenka Kaucká, MPSV Praha 4. prosince 2014 Obsah prezentace Věcné zaměření OP Zaměstnanost

Více

DOMÁCÍ PÉČE A PARTICIPATIVNÍ

DOMÁCÍ PÉČE A PARTICIPATIVNÍ DOMÁCÍ PÉČE A PARTICIPATIVNÍ PŘÍSTUP Tomáš Vácha (tomas.vacha@cvut.cz) www.uceeb.cz Domácí péče a participativní přístup 1 20 UCEEB TECHNOLOGIE A LIDÉ Domácí péče a participativní přístup 2 20 LIDÉ A TECHNOLOGIE

Více

GRUNDTVIG. evropský program

GRUNDTVIG. evropský program GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých GRUNDTVIG podprogram LLP 2 2 GRUNDTVIG v České republice 2001 2003 v rámci EU programu Socrates I 2004 2006 v rámci EU programu Socrates II 2007

Více

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST 1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST v rámci Regionální stálé konference KHK pro potřeby tvorby Regionálního akčního plánu KHK 23. 10. 2014 Hradec Králové Schválené operační programy 2014 2020 =

Více

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo. Ve Znojmě dne

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo. Ve Znojmě dne Ve Znojmě dne 4.4.2007 Věc: Oslovující dopis k zápisu z veřejného připomínkování rozvoje sociálních služeb na období 2007-2010 Vážený pane / Vážená paní, v příloze přikládám zápis z veřejného setkání,

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ II ORP BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM KOMUNIKAČNÍ PLÁN CZ /0.0/0.0/17_047/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ II ORP BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM KOMUNIKAČNÍ PLÁN CZ /0.0/0.0/17_047/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ II ORP BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM KOMUNIKAČNÍ PLÁN Projekt Registrační číslo Nositel projektu Místní akční plán II rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008577

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová

Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000128 IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Pravidla pro zapojení dotčené

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 461 ze dne 17.07.2019 Projektový záměr Rozvoj pečovatelské služby na Praze 3 jako základní péče v domácím prostředí Rada městské části I. b e

Více

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROGRAMU FNNO, 24. 9. 2013 Zprostředkovatel Nadace rozvoje občanské společnosti (hlavní partner)

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

Indikátory sociálního podniku.

Indikátory sociálního podniku. Indikátory sociálního podniku http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory Podpora sociálního podnikání Nutné zkontrolovat, jestli náš podnák je sociálním podnikem: http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory

Více

Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, 5.6.

Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, 5.6. Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, 5.6.2012 Karlovy Vary, 5.6.2012 Termín realizace: červen 2012 prosinec

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2009 Ing. Andrea Sikorová 1 Vzdělávací programy V této

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Komunitní plánování sociálních služeb na Domažlicku

Komunitní plánování sociálních služeb na Domažlicku Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Obsah: I. Smysl realizačního

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

ERASMUS+ školní / odborné vzdělávání

ERASMUS+ školní / odborné vzdělávání ERASMUS+ školní / odborné vzdělávání Klíčová akce 1 Projekty mobility osob Klíčová akce 2 Projekty spolupráce Výzva 2017 Na kafe s ERASMEM+ KLÍČOVÁ AKCE 1 Projekty mobility osob Zapojené instituce - školní

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE

PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE Školní psycholog - poskytuje poradenství žákům (cílové skupině) - poskytuje a

Více

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2016-2017 Oblast Úkol Gestor Indikátor Vzdělávací politika, koncepce a programy Zlepšit vnímání důležitosti problematiky globálního

Více

Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS. 2. října 2018

Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS. 2. října 2018 Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS 2. října 2018 Analýza ČR Stručný design Cíle analýzy v ČR: Popis současné situace v ČR Příčiny nedostupnosti služeb pro lidi s PAS+ průběh:

Více

Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné. Martin Anders

Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné. Martin Anders Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné Martin Anders Ambulantní péče 90,00% Vývoj ambulantní psychiatrické péče 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00%

Více

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY II. INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Zadání aktualizace Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR (SRUR) je aktuálně platným strategickým dokumentem,

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR

Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR Kulatý stůl k reformě péče o duševní zdraví v České republice 11. dubna 2017 Pavel Novák Komunitní služby v ČR v roce 2015 Cca 30 organizací

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE 2013

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE 2013 CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE Centrum vzdělávání všem zahájilo svoji činnost v březnu jako instituce pro informační a poradenské služby v oblasti vzdělávání dospělých s

Více

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky 2.5.2007 1 Gender mainstreaming

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0.

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0. MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000407 Společné jednání pracovních skupin úterý 3.5.2016, 15:00

Více

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Adéla Cinková, Eva Klimentová, Zuzana Mačičková 15. listopadu 2018, Karlovy Vary Systémový projekt MPSV Systémový

Více

9803/05 IH/rl 1 DG I

9803/05 IH/rl 1 DG I RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel, 6. června 2005 9803/05 SAN 99 INFORMATIVNÍ POZNÁMKA Odesílatel : Generální sekretariát Příjemce : Delegace Č. předchozího dokumentu : 9181/05 SAN 67 Předmět : Závěry Rady o obezitě,

Více

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností Komponenta specifická primární prevence Popis jednotlivých základních kroků a činností duben 2011 1. Východiska Vycházíme z toho, že mezi hlavní kriteria efektivní primární prevence patří dobrá znalost

Více

Stigma spjaté s duševním onemocněním a současné snahy o destigmatizaci v ČR Eva Tušková, Národní ústav duševního zdraví

Stigma spjaté s duševním onemocněním a současné snahy o destigmatizaci v ČR Eva Tušková, Národní ústav duševního zdraví 1 Stigma spjaté s duševním onemocněním a současné snahy o destigmatizaci v ČR Eva Tušková, Národní ústav duševního zdraví Seminář SZÚ - Snižování zdravotních nerovností: Zdraví v kontextu sociálně ekonomických

Více

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání I. Cíle výzkumu V rámci výzvy Pregraduální vzdělávání budou organizována

Více

3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání

3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání 3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání 13.6.2017 17.00-18.00 Program jednání Zahájení, úvodní slovo Program jednání Určení zapisovatele a ověřovatele Informace o průběhu realizace projektu Zpráva realizačního

Více

Dům zahraniční spolupráce Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva http://www.dzs.cz/

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Cílem je podpořit zaměstnanost a sociální ochranu,

Více

OP Zaměstnanost

OP Zaměstnanost OP Zaměstnanost 2014-2020 Lukáš Hrabák 21. listopadu 2014 Současný stav přípravy OPZ Současný stav přípravy OPZ Schválení návrhu OPZ vládou ČR - 9. 7. 2014 Zaslání návrhu OPZ Evropské komisi (začátek formálního

Více

MOŽNOSTI ZAPOJENÍ DO PROGRAMU ERASMUS+ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH ZLÍN

MOŽNOSTI ZAPOJENÍ DO PROGRAMU ERASMUS+ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH ZLÍN MOŽNOSTI ZAPOJENÍ DO PROGRAMU ERASMUS+ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH ZLÍN 7. 11. 2017 Dům zahraniční spolupráce příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších spolupráce se

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova. Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne

Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova. Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne M Ě S T O T I Š N O V Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne 12. 6. 2012 Termín Místo Zapisovatel Ověřovatel Přítomni Omluveni

Více

Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS

Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS OBJEVUJEME NOVÝ SVĚT PSYCHIATRIE A PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRO UŽIVATELE PSYCHIATRICKÉ

Více

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace * *OBSAH PREZENTACE 1) Evropské dotace v novém programovacím období 2) Nástroj ITI 3) Hradecko-pardubická aglomerace 2 *EVROPSKÁ POLITIKA 2014-2020 STRATEGIE EVROPA 2020 Inteligentní růst» rozvíjet ekonomiku

Více

Výstupy a shrnutí. Veřejného projednání na téma. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb

Výstupy a shrnutí. Veřejného projednání na téma. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb Výstupy a shrnutí Veřejného projednání na téma Komunitní plán rozvoje sociálních služeb 1. ÚVOD MČ Praha 14 na svém území uplatňuje principy místní Agendy 21 a významnou části zapojuje veřejnost do procesu

Více

Prezentace programu Leonardo da Vinci 2008 (se zaměřením m na projekty mobility)

Prezentace programu Leonardo da Vinci 2008 (se zaměřením m na projekty mobility) Prezentace programu Leonardo da Vinci 2008 (se zaměřením m na projekty mobility) Cíle Přispívat k rozvoji kvalitního celoživotního učení Podporovat účastníky odborné přípravy a dalších vzdělávacích činností

Více

Problematika seniorů v České republice

Problematika seniorů v České republice Problematika seniorů v České republice Obsah Demografický vývoj v České republice a Evropské unii Aktivní stárnutí z pohledu MPSV Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období 2013 až 2017

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje vzdělávací programy Evropské komise Národní agentura programu

Více

Obsah. Předmluva...11 Úvod...12

Obsah. Předmluva...11 Úvod...12 Předmluva....................................................................................11 Úvod.........................................................................................12 I. Teorie

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště Od listopadu 2011 pracoval ve škole poradenský tým ve složení výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog. Fungovala také velmi úzká spolupráce s učiteli, zákonnými

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Marie Hatalová Jihlava 2. prosince 2014 Současný stav přípravy OPZ Schválení návrhu OPZ vládou ČR - 9. 7. 2014 Zaslání návrhu

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Jihomoravský kraj a podpora pečujících. Kulatý stůl FDV, Brno

Jihomoravský kraj a podpora pečujících. Kulatý stůl FDV, Brno Jihomoravský kraj a podpora pečujících Kulatý stůl FDV, Brno 16. 4. 2019 Hlavní cíl rodinné politiky v JMK podpora rodin a ocenění jejího přínosu pro společnost podporou vhodných podmínek a příznivého

Více

Odlišné resorty, jeden člověk. Nutnost propojení transformačních procesů v sociálních službách a ve zdravotnictví.

Odlišné resorty, jeden člověk. Nutnost propojení transformačních procesů v sociálních službách a ve zdravotnictví. Odlišné resorty, jeden člověk. Nutnost propojení transformačních procesů v sociálních službách a ve zdravotnictví. Milan Šveřepa Centrum podpory transformace, o.p.s. Konference sociální psychiatrie, Přerov,

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Příloha č. 2. Komunikační strategie

Příloha č. 2. Komunikační strategie Příloha č. 2 Akčního plánu rozvoje MA21 MSK na léta 2010-2011 Návrh Komunikační strategie OBSAH: 1. ÚVOD...3 2. NÁVRH KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE...4 2.1. CÍLOVÉ SKUPINY...4 HLAVNÍMI CÍLOVÝMI SKUPINAMI PROJEKTU

Více

INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ EQUAL PODROBNĚJŠÍ INFORMACE

INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ EQUAL PODROBNĚJŠÍ INFORMACE INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ EQUAL PODROBNĚJŠÍ INFORMACE Popis iniciativy a jejího cíle Iniciativa EQUAL je definována čl. 20 (1) Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999, o obecných ustanoveních o Strukturálních fondech,

Více

Popis postupu zapojení komunity do vypracování Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Hlubocko Lišovsko o.p.s.

Popis postupu zapojení komunity do vypracování Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Hlubocko Lišovsko o.p.s. Popis postupu zapojení komunity do vypracování Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Hlubocko Lišovsko o.p.s. Při vypracovávání strategie MAS Hlubocko Lišovsko bylo zapojeno

Více

Projekt mobility pracovníků v oblasti školního vzdělávání

Projekt mobility pracovníků v oblasti školního vzdělávání Projekt mobility pracovníků v oblasti školního vzdělávání Projekty mobility umožňují školám poskytnout učitelům i jiným pracovníkům příležitosti a podněty pro získání nových schopností odpovídajících potřebám

Více

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Mgr. Petra Kadlecová Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Kapitola 1 strana 2 Prevence rizik návykových látek Prevence (dle WHO): soubor intervencí s cílem zamezit a snížit

Více

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, Workshop KREDO, Praha,

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová,  Workshop KREDO, Praha, Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, www.fundraising.cz Workshop KREDO, Praha, 15. 9. 2015 www.kredo.reformy-msmt.cz Proč vytvářet absolventské programy? Fundraising ze soukromých zdrojů je pro univerzitu

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 Statut školního poradenského pracoviště

Více

Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava 25.11.2010

Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava 25.11.2010 Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava 25.11.2010 Základní otázka Může takový typ projektů jako jsou Multilaterální projekty/přenos inovací

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

Evropský vzdělávací program Erasmus+

Evropský vzdělávací program Erasmus+ Evropský vzdělávací program Erasmus+ 19. 4. 2017 Podpora projektů 2014-2020, České Budějovice Pavel Zálom pavel.zalom@dzs.cz Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity

Více

Evropa pro občany

Evropa pro občany Evropa pro občany 2007-13 Veletrh komunitárních programů 7.1.2009 Liberec Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu 2008 - gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských záležitostí

Více

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Princip spolupráce V rámci MAP spolu plánují a spolupracují minimálně tři strany: zřizovatelé, poskytovatelé a uživatelé. Zřizovateli jsou

Více

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI ZAČÁTEK Slavnostní zahájení 20.5.2003. Cílem kpss je zajistit dostupné sociální služby pro lidi, kteří je opravdu potřebují. Motto: Komunitním plánováním

Více

Férové školy v LIBERCI. Setkání metodiků škol zapojených do projektu KIPR / Praha

Férové školy v LIBERCI. Setkání metodiků škol zapojených do projektu KIPR / Praha Férové školy v LIBERCI Setkání metodiků škol zapojených do projektu KIPR / Praha 19. 9. 2018 Základní informace o projektu Výzva č. 21 OP VVV: Inkluzivní vzdělávání Období realizace: 07/2017 do 06/2020

Více

Rada Evropské unie Brusel 5. dubna 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 5. dubna 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 5. dubna 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální

Více

Komunikační plán. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II

Komunikační plán. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II Místní akční plán rozvoje vzdělávání V ORP Znojmo II Komunikační plán Projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II Registrační číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009113 Nositel projektu

Více

Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020)

Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020) Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020) Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi Hradec Králové 15. prosince 2014 Obsah prezentace Věcné zaměření a alokace OP Zaměstnanost

Více

Namíchejte si tu nejlepší kávu a získejte finanční podporu z programu Erasmus+!

Namíchejte si tu nejlepší kávu a získejte finanční podporu z programu Erasmus+! Na kafe s Erasmem+ Namíchejte si tu nejlepší kávu a získejte finanční podporu z programu Erasmus+! Distributor: Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz, www.naerasmusplus.cz Doba použitelnosti: 2014 2020

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Cílem je podpořit zaměstnanost a sociální ochranu, bojovat proti sociálnímu vyloučení a chudobě

Více

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v Evropě. Zuzana Kaprová

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v Evropě. Zuzana Kaprová Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v Evropě Zuzana Kaprová Evropská agentura pro rozvoj speciálního vzdělávání European Agency for Development in Special Needs Education www. european-agency.org

Více

Norské fondy Program CZ 11 Iniciativy v oblasti veřejného zdraví

Norské fondy Program CZ 11 Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Norské fondy 2009-2014 - Program CZ 11 Iniciativy v oblasti veřejného zdraví (podkladové materiály) Zpracovatel: Ministerstvo financí (zprostředkovatel Programu), Ministerstvo zdravotnictví (partner Programu)

Více

Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ

Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ POSÍLENÍ SPOLUPRÁCE ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SLUŽBY PRO RODINY V OKRESE KLADNO (9. 10. 2014) 1 Projekt Primární prevence ohrožení dětí 1.

Více

Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti

Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti Zpracoval(a): Starzewská Sylvie, DiS. Datum: 13. 4. 2016 Přehled realizovaných individuálních projektů: 1. Podpora zkvalitnění

Více

Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST

Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST . Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST Litoměřice, 15. května 2014 www.zdravamesta.cz/mva-sekce Akce je součástí projektu NSZM ČR "Mládež v akci? Ano, v obci!", který je realizován

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA Vedoucí školního poradenského pracoviště: Členové školního poradenského pracoviště: 2 HLAVNÍ CÍLE: výchovný poradce

Více

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám.

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám. Projekt č. 3640069 - Aktivní detekce ohrožených dětí v prvních třídách základních škol v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám; Realizátor: Oběcně prospěšná společnost

Více