Obor: Etika. aplikace. Součástí státní CHAPMAN, JOUVENEL,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obor: Etika. aplikace. Součástí státní CHAPMAN, JOUVENEL,"

Transkript

1 Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2014/ /2015 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterskéé studium Státní závěrečná zkouška trvá t 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava), student/ka si vylosuje dvě otázky po jedné z každého bloku otázek (blok I. I Teoretickáá východiska aplikace etiky v sociální práci a blok II. Aplikovaná etika a náboženství, Sociální etika a charita). Součástí státní zkoušky je i rozprava nad jedním ze dvou prostudovaných titulů ze seznamu doporučené odborné literatury, kdy student/ka prokáže znalost a reflexi zvolené literatury. Doporučená literatura: ADAMCOVÁ, L. a kol. Úvod do rozvojových studií. Praha: Nakl. VŠE, ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, ARENDTOVÁ, H. Vita activa. Praha: OIKOYMENH, ARISTOTELÉS, Etika Nikomachova. Praha: Rezek, BANKS, S. Ethics and values in social work. New York: Palgrave, BARON, M. PETTIT, P. SLOTE, M. Three methods of ethics: e a debate. Malden (MA) Oxford Carlton: Blackwell, BENEDIKT XVI. Encyklika Deus caritas est. Praha: Paulínky, BERLIN, I. Čtyři eseje o svobodě. Praha: Prostor, CORETH, E. Co je člověk? Praha: Zvon, FIALA, P., HANUŠ, J., VYBÍRAL, J. (eds.) Katolická sociální naukaa a současná věda. Interdisciplinární analýzy sociálních encyklik Jana Pavla II.. Brno: CDK, FIALA, P. Laboratoř sekularizace. s. Náboženství a politika v nenáboženské společnosti: český případ. Brno: CDK, FISCHER, O.; MILFAIT, R. a kol. Etika pro sociální práci. Praha: JABOK, ISBN FRANKL, V. Lékařská péče o duši. Brno: Cesta, FUKUYAMA, F. Velký rozvrat. Lidská přirozenost a rekonstrukce společenského řádu. Praha: Academia, GOLDMANN, R.; CICHÁ, M. Etika zdravotní a sociální práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci,, ISBNN GUGGENBÜHLCRAIG, A. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích. p Praha: Portál, HANUŠ, J. Křesťanství a lidská práva. Brno: CDK, HRUBEC, M. ed. Globální spravedlnost a demokracie. Praha: FILOSOFIA, CHAPMAN, R. A. Etika ve veřejné službě pro nové tisíciletí. Praha: Sociologické nakl., JONAS, H. Princip odpovědnosti. Praha: OIKOYMENH, JOUVENEL, B. de Etika přerozdělování. Praha: OI, KLÖCKER, M., TWORUSCHKA, M., TWORUSCHKA, U. Wörterbuch Ethikk der Weltreligionen. Die wichtigsten Unterschiede und Gemeinsamkeiten. Gütersloher, KELLER, J. Soumrak sociálního státu. Praha: Slon, KOMÁRKOVÁ, B. Původ a význam lidských práv. Praha: SPN, KÜNG, H. Světový étoss pro politikuu a hospodářství. Praha: Vyšehrad, LAUBACH, T. (eds.) Angewandte Ethik und Religion. Tübingen, LÉVINAS, E. Etika a nekonečno. Praha: OIKOYMNENH, LINVILLE, M., D. Je vše dovoleno? Morální hodnoty ve světěě bez Boha. Praha: Návrat domů, 2003.

2 LOEWENSTEIN, B. W. Projekt moderny. O duchu občanské společnosti a civilizace. Praha: OIKOYMENH, MACINTYRE, A. Ztráta ctnosti. K morální krizi současnosti. Praha: OIKOYMENH, MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. s Svitavy: Trinitas,1998. ISBN MATOUŠEK, O. a kol., Metody a řízení sociální práce, Praha, Portál, NOVAK, M. Filosofie svobody. Praha: Vyšehrad, NUSSBAUMOVÁ, M. R. Křehkost dobra. Praha: OIKOYMENH, OPATRNÝ, M.; LEHNER, M. a kol.. Teorie a praxe charitativní práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Č. B., Teologická fakulta, ISBNN PLATÓN, Protagoras. Praha: OIKOYMENH, POKOJ A DOBRO. List k sociálním otázkám v ČR k veřejné diskusi. Praha: ČBK, POSPÍŠIL, C. V. Teologie služby. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., RATZINGER, J. Evropa. Její základy dnes a zítra. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, RATZINGER, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, RAWLS, J. Teorie spravedlnosti. Praha: Victoria Publishing, etika. Praha: OIKOYMENH, ROLNÝ, I., LACINA, L. Globalizace,, etika, ekonomika. Boskovice: Nakladatelství František Šalé Albert, SOKOL, J. Člověk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, SOKOL, J. Pravidla jako podmínka konkrétní svobody. In Filosofiee jednání. Uspořádal Ondřej Švec. Praha: OIKOYMENH, ISBN SPAEMANN, R. Štěstí a vůle k dobru. Praha: OIKOYMENH, SPIEKER, M. Sociální stát a jeho krize. Praha: ČKA, ŠRAJER, J., MUSIL, L. (eds.) Etické kontexty sociální prácee s rodinou. Č. Budějovice, Brno: Albert, ŠRAJER, J., Suicidium, sebeobětovás ání, nebo mučednictví, Praha: P Triton, ŠRAJER, J., Etika a požadavek komplexnosti v sociální práci. In Sociální práce/ Sociálna práca 3/2012, s THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, ISBN TROJAN, J. S. Idea lidských práv v české duchovní tradici. Praha: P OIKOYMENH, TUGENDHAT, E. Přednášky o etice.. Praha: OIKOYMENH, VRÁNA, K. Experiment křesťanství.. Praha: Zvon, WEISCHEDEL, W. Skeptická etika. Praha: OIKOYMENH, WILKEN, U. (Ed.) Soziale Arbeit zwischen Ethik und Ökonomie. Ö Freiburg, Lambertus Verlag, OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE: I. Teoretická východiska aplikace etiky v sociální práci 1. Východiska oboru Etika v sociální práci jako obor vysokoškolského studiaa a sociální práce jako profese. Profesní etika. Etické kodexy pro soc. práci (národní, mezinárodní). Filosofická etika jako neempirická věda. Význam etické teorie a její vztah k praxi. Reflexivní a technické pojetí významu etiky pro sociální práci. Hodnoty v soc. práci. ARISTOTELÉS, Etika Nikomachova. Praha: Rezek, BANKS, S. Ethics and values inn social work. New York: Palgrave, 2001.

3 Etický kodex sociálních pracovníků ČR In FISCHER, O.; MILFAIT,, R. a kol. Etika pro sociální práci. Praha: JABOK, s Dostupné též na WWW: / nebo také na WWW: FISCHER, O. K pojetí etiky pro sociální práci; Role hodnot v etice pro sociální práci. In FISCHER, O.; MILFAIT, R. a kol. Etika pro sociální práci. p Praha: JABOK, s ; GOLDMANN, R.; CICHÁ, M. Etika zdravotní a sociální práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2004, s KLUG, W., Braucht die Sozialee Arbeit einee Ethik? In: WILKEN, U. (Ed.), Soziale Arbeit zwischen Ethik und Ökonomie, Freiburg: Lambertus Verlag, V 2000, str NEČASOVÁ, M., Profesní etika, In: MATOUŠEK, O. a kol., Metody a řízeníí sociální práce, Praha, Portál, 2003, str PLATÓN, Protagoras. Praha: OIKOYMENH, etika. Praha: OIKOYMENH, ŠRAJER, J., Etika a požadavek komplexnosti v sociální práci, in Sociální práce/ /Sociálna práca. 3/2012, s Problém orientace sociálního pracovníka Fundamentální (obecná) a aplikovaná (speciální) etikaa (vyjasněníí pojmů). Předměty filosofické etiky (moralita mravnost). Mravní předporozumění. Pojem a důležitost svobody (různá pojetí). Roviny lidské praxe. Normy (zdůvodnění autoritou, diskursem) Relativizace (Marx, Nietzsche, Freud). ANZENBACHER, A.. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; ; Praha: Academia 2001, s ; ; ARENDTOVÁ, H. Vita activa. Praha: OIKOYMENH, BANKS, S. Ethics and values inn social work. New York: Palgrave, PŘÍKASKÝ, J. V, Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, s. 1013; etika. Praha: OIKOYMENH, SOKOL, J. Pravidlaa jako podmínka konkrétní svobody. In Filosofiee jednání. Uspořádal Ondřej Švec. Praha: OIKOYMENH, 2006, s THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s VOLZ, F. R. Profesionelle Ethik in der Sozialen Arbeitt zwischen Ökonomisierung und Moralisierung. In: WILKEN, U. (Ed.) Soziale Arbeit zwischen Ethik und Ökonomie. Freiburg: Lambertus Verlag, 2000, str WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, s WEISCHEDEL, W. Skeptická etika. Praha: OIKOYMENH H, Způsob morální argumentace v sociální práci I: Empiristická východiska Filosofická východiska empirismu. Hedonismus (rozdělení). Humova etika. Klasický utilitarismus (kvantitativní a kvalitativní pojetí). Čtyři principy utilitarismu. Utilitarismus pravidel. Obtíže utilitarismu a možnosti jejich řešení. Kritika, K meze, aplikace a využití v soc. práci. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Academia 2001, s.1939; ;

4 BANKS, S. Ethics and values in social work. New York: Palgrave,, 2001, s. 3034, BARON, M. PETTIT, P. SLOTE, M., Threee methods of o ethics: a debate. Malden (MA) Oxford Carlton: Blackwell, SPAEMANN, R. Štěstí a vůle k dobru. Praha: OIKOYMENH, THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s TUGENDHAT, E., Přednášky o etice. Praha: OIKOYMENH, Způsob morální argumentace v sociální práci II: Deontologismus, Kantova etika Rozdíl mezi deontologií a utilitarismem. Kantova etika (etický formalismus). Praktický rozum jako zákonodárce. Úcta k ideji obecného zákona. Dobrá vůle. Maximy a obecný zákon. Kategorický a hypotetický imperativ. Autonomie člověka. č Osoba jako účel o sobě. Význam Kantovy etiky pro sociálníí práci. Kritika, meze, aplikace a využití v soc. práci. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: P Academia 2001, s BANKS, S. Ethics and values in social work. New York: Palgrave,, 2001, s. 2430, BARON, M. PETTIT, P. SLOTE, M., Threee methods of o ethics: a debate. Malden (MA) Oxford Carlton: Blackwell, etika. Praha: OIKOYMENH, s. s THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s TUGENDHAT, E., Přednášky o etice. Praha: OIKOYMENH, Způsob morální argumentace v sociální práci III: Aristotelova etika, Etika ctností Aristotelova návaznost na Platónovu etiku ctností ( shody, rozdíly). Pojem ctnost (definice, kardinální ctnosti, Aristotelovo pojetí ctností). Etické a dianoetické ctnosti (fronésis). Etika ctností v současnosti (MacIntyre, Ztrátaa ctnosti a další pojetí) ). Kritika, meze, aplikace a využití v soc. práci. ANZENBACHER, A.. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia 2001, s BANKS, S. Ethics and values inn social work. New York: Palgrave, 2001, s BARON, M. PETTIT, P. SLOTE, M., Threee methods of o ethics: a debate. Malden (MA) Oxford Carlton: Blackwell, MACINTYRE, A. Ztráta ctnosti.. K morální krizi současnosti. Praha: : OIKOYMENH, 2004, s PŘÍKASKÝ, J. V, Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, s THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s TUGENDHAT, E., Přednášky o etice. Praha: OIKOYMENH, WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998,s Život z víry. Překlad 2. dílu katolického katechismu pro dospělé. České Budějovice: Teologická fakultaa Jihočeské univerzity, 2005, s Způsob morální argumentace v sociální práci IV: Etika přirozeného zákona, Svědomí Pojmy: fysis nomos (u sofistů, u Aristotela) ). Pojem přirozenost. Teoretický a praktický rozum u Aristotela. Přirozený zákon u Tomáše Akvinského. Pojem svědomí 3 roviny

5 (funkce) svědomí. Svědomí před a po činu, svědomí správné a bludné. Zlaté Hledání univerzální etiky (dokument MTK, 2008). pravidlo. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Academia 2001s Hledání univerzální etiky: nový pohled na přirozenýý zákon (2008) In: Dokumenty Mezinárodní teologické komise věnované morální teologii Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, Gaudium et spes.. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu. In: Dokumenty II. Vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, zvl. čl. 16 (s ) ), čl. 87 (s ). Katechismus katolické církve. Praha: ZVON, 1995, s (čl ) etika. Praha: OIKOYMENH, 1995, s. s SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, heslo svědomí (s. 363). THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s. 7583; WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s Život z víry. Překlad 2. dílu katolického katechismu pro dospělé. České Budějovice: Teologická fakultaa Jihočeské univerzity, 2005, s Způsob morální argumentace v sociální práci V: Metaetika (analytická etika) Pojem metaetika (analytická etika) definice, význam v rámci etiky. 4 základní, výpovědní roviny: morální, metamorální, etická a metaetická (A. Pieper). Humův zákon. Naturalistický omyl (Moore). Preskriptivismus, decisionismus (Hare). Kritika, aplikace a využití v soc. práci. ANZENBACHER, A.. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia 2001, s ; etika. Praha: OIKOYMENH, 1995, s. s 1416; 4050; THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s Antropologické předpoklady etikyy v sociální práci. Slabost a potřebnost člověkaa Antropologie a etika (možné vztahy). Člověk jako myslícíí bytost. Člověk jako tázající se bytost (Vrána, Coreth). Lidský pobyt jako starost ( Heidegger). Lidská přirozenost. Člověk jako osoba (etické důsledky, různá pojetí). Lidská důstojnost (etické důsledky, různá pojetí). Otázka lidské slabosti z antropologického hlediska. h Smysl utrpení a oběti. BUBER, M. Já a ty. Praha: Kalich, CORETH, E. Co je člověk? Praha: Zvon, (srov. především s. 9 20, , ). FRANKL, V. E. A přesto řícii životu ano. Psycholog prožívá koncentrační tábor. 3. vydání. Kostelníí Vydří: Karmelitánské nakladatelství, LÉVINAS, E. Etika a nekonečno. Praha: OIKOYMNENH, s ; SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, s Láska a přátelství v soc. práci. Lidský vztah jako součást profese. Láska a přátelství u Platóna a Aristotela (charakteristika, rozdíly, význam zdravé sebelásky, náměty pro soc. práci). Láska k bližnímu a přátelství p v křesťanství. Sociální aspekty lásky a přátelství v encyklice Deus caritas est. Ordo O amoriss jako rámec pomoci

6 (Spaemann). Vztah mezi pracovníkem a klientem. Moc Hranice mezi pracovníkem a klientem (Kopřiva). a pomoc: řídit či podporovat? ARISTOTELÉS, Etika Nikomachova VIIIIX. Praha: Rezek, BENEDIKT XVI. Encyklika Deus caritas est. Bůh jee láska. 3. revid. vyd. Praha: PAULÍNKY, LÉVINAS, E., Etika a nekonečno, Praha, OIKOYMNENH, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, s SPAEMANN, R., Štěstí a vůle k dobru. Praha: OIKOYMENH, Etický konflikt, etický problém a etické dilema v sociální práci Vyjasnění pojmů: etický konfliktt (intrasubjektivní intersubjektivní), etický problém, etické dilema (definice, rozlišení, různé užití pojmů, příklady). Řešení etických problémů a dilemat za pomoci různých etických přístupů a teorií. Etické problémovéé okruhy v kodexu Společnosti soc. pracovníků ČR. BANKS, S. Ethics and values inn social work. New York: Palgrave, 2001, s Etický kodex sociálních pracovníků ČR In FISCHER, O.; O MILFAIT, R. a kol. Etika pro sociální práci. Praha: JABOK, s Dostupné též na WWW: / nebo také na WWW: KLUG, W. Brauchtt die Sozialee Arbeit einee Ethik?. In: WILKEN, U. (Ed.), Soziale Arbeit zwischen Ethik und Ökonomie, Freiburg, Lambertus Verlag, V 2000, str Nečasova, M. Dohnalova, Z. Talašova, R. Využití vybraných etických teorií v praxi sociální práce. In Sociální práce/ Sociálna práca. 3/2010 s VRÁNA, K., Experiment křesťanství, Praha: Zvon, Smysl a zdařilost lidského života z hlediska sociální prácee Cíl sociální práce a cíl lidského života. Pojem smyslu života (různé definice, pojetí). Stupně smyslu. Etika a víra transcendentní rozměr lidské bytosti a náboženský smysl člověka. Transitivnost smyslu a nedisponovatelnost dovršeného dobra (Anzenbacher). Svrchované a dovršené dobro (Kant). Zdařilost života (Aristotelés). Antická a křesťanská odpověď, různé náboženské pohledy na smysl života. Životní cíl pomáhajícího a potřebného. Vydařený všední den. ANZENBACHER, A.. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia 2001, s CORETH, E. Co je člověk? Praha: Zvon, 1994, s Lidská práva a jejich význam pro sociální práci Lidská práva jako hlavní zdroj profesní etiky sociálního pracovníka. p Dějinný původ étosu lidských práv. Lidská důstojnost pojetí klasické a moderní. Projekt moderny. Moderní pojetí politiky, teoriee společenské smlouvy. Moderní koncepce lidských práv a s ní spojené etické otázky. Kodifikace lidských práv. Všeobecná deklarace lidských práv a kodex Společnosti soc. pracovníků ČR. ANZENBACHER, A.. Křesťanskáá sociální etika. Úvod a principy. p Brno: CDK, 2004, s BANKS, S. Ethics and values inn social work. New York: Palgrave, 2001, s

7 II. HANUŠ, J. Křesťanství a lidskáá práva. Brno: CDK, KOMÁRKOVÁ, B. Původ a význam lidských práv. Praha: SPN. 1990, s LOEWENSTEIN, B. W. Projektt moderny. O duchu občanské společnosti a civilizace. Praha: OIKOYMENH, SOUSEDÍK, S. Svoboda a lidská práva. Praha: Vyšehrad, s SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, 1996, s TROJAN, J. S. Idea lidských práv v české duchovní tradici. Praha: OIKOYMENH,, 2002 Život z víry. Překlad 2. dílu katolického katechismu pro dospělé. České Budějovice: Teologická fakultaa Jihočeské univerzity, 2005, s Aplikovaná etika a náboženství, charita a sociální etika 13. Člověk a náboženství Co je to náboženství (definice, různé pohledy)?, Člověk jako náboženský tvor. Význam náboženství. Vděčnostt základní náboženský postoj (vděčnost v židovství, křesťanství). Vztah posvátna a profánna (předkřesťanská existence versus křesťanství), sekularizace etické důsledky. Člověkk a náboženství. Sborníky Křesťanské akademie Praha (4), Praha: KAP, SOKOL, J. Člověkk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnému. Praha: Portál, Světová náboženství etické a antropologické přístupy a argumentace Rozlišení jednotlivých náboženství (rozličné kategorizace). Etika světových náboženství (židovství, křesťanství, islám), etika východních náboženství /filosofických směrů/ (buddhismus, hinduismus) argumentační přístupy, pojetí člověka.. Solidarita s trpícím člověkem ve velkých náboženskýchh tradicích lidstva. FULA, M. Antropologia ženy a nauka Jana Pavla II. Bratislava: Donn Bosko, HALÍK, T. Co je bez chvění, není pevné. Labyrintem světa s vírou a pochybností. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002, s HLAVINKA, P. Dobro a ctnostt pohledem etických a náboženských koncepcí. Praha: Triton, KÁNSKÝ, A. Člověkk a náboženství. Praha: Albatros 1991, s POSPÍŠIL, C. V. Teologie služby. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, s Nová religiozita otázky sociální práce Základní charakteristiky nové religiozity (spiritualita, spirituální s inteligence, sekulární náboženství, pseudonáboženské projevy, potřeba prožitku, vztah k etablovaným církvím výzvy, proměny). Problematika sekt, okultismu, esoterismu, synkretismu konkrétní dopady do sociální práce a jejich řešení (etické otázky). 16. Teologickoetická kompetence ve společnosti vědy, církev v etickém diskursu Vztah Boha a morálky (Dostojevský, Linville, Merks, Havel, Benedikt XVI.), exklusivita teologického přístupu v etické argumentaci, církev v etickém diskursuu (dřívější postavení, současný význam): šance, problémy. Možné příčiny ztráty autority církve v etických

8 otázkách. Co znamená úkol církve být solí sociální práce (specifika). a kvasem země. Přínos církve pro oblast BOHLEN, S. Teologie a sociální práce podněty pro dialog. d In OPATRNÝ, M.; LEHNER, M. a kol. Teorie a praxe charitativní práce. České Budějovice: B Jihočeská univerzita v Č. B., Teologická fakulta, s LINVILLE, M., D. Je vše dovoleno? Morální hodnoty vee světě bez Boha. Praha: Návrat domů, 2003, s. 611 (viz také jednotlivé kapitoly). etika. Praha: OIKOYMENH, s. s ŠRAJER, J. Význam a poslání teologiee v rámci jiných vědních disciplin aneb oprávněnost studia sociální práce na TF JU. In Teologické studie 12/2007, s Charita, sociální etika a sociální učení církve Pojem charity, jeho kontext v biblickém a historickém diskursu, charita jako základní realizace církve. Definice a charakter sociální etiky, rozlišení sociálníí a individuální etiky, rozlišení sociální etiky a sociálního učení církve. Původ a dějinný vývoj sociálního učení církve, základní principy personální, subsidiarita, solidarita, obecné dobro a jejich vztah k sociální práci. ANZENBACHER, A.. Křesťanskáá sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, s ; MESSINA, R. Dějiny charitativní činnosti. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., OPATRNÝ, M. Charitativní práce: interakce sociální práce a diakonie In OPATRNÝ, M.; LEHNER, M. a kol. Teorie a praxe charitativní práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Č. B., Teologická fakulta, s POSPÍŠIL, C. V. Teologie služby. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2002, s SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s Politické ideologie Charakter, typologie, klasifikace a škály politických ideologií. Dichotomie levice pravice, Eysenckovo dvourozměrné spektrum. Antropologická, etická a sociálněetická východiska politických ideologií vztah ke svobodě, rovnosti a spravedlnosti. Vztah politologie, politické filosofie a sociální etiky. MÍČKA, R. Úvod do politologie, [skripta] s Dotupné na WWW: / HEYWOOD, A. Politologie. Praha: Eurolex Bohemia, 2004, s SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s Demokratická společnost Teorie demokracie, podstatné charakteristiky demokratické společnosti, dějinný vývoj v antice a moderní době, formyy demokracie. Etický rozměr demokracie, procesuální a normativní rozměrr demokracie, demokratický fundamentalismus, problémy demokracie (Gasset, Schumpeter, Arrow, Sartori), postoje jednotlivých politických ideologií k demokracii,, současné trendy, postoje sociálního učení církve k demokracii. MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, MÍČKA, R. Úvod do politologie, [skripta] s Dotupné na WWW: /

9 PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, s SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s ; ; Občanská společnost Pojem občanské společnosti, jehoo chápání, různá pojetí občanské společnosti, struktura občanské společnosti,, vztah státu a občanské společnosti. Druhy, působení a agenda INGO s. Spor o charakter občanské společnosti, hrozba postdemokracie. Význam, šance a problémy zájmových skupin, spolků a hnutí, církví. Občanská společnost totalita (soc. encyklika Qudragessimo anno). Encyklika Quadragesimo anno. 1 Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánskéé nakl., 2008, čl MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, MÜLLER, K. B. Politická sociologie. Praha: Portál, 2008, s NOVAK, M. Duch demokratick kého kapitalismu. Praha: Občanský institut, 1992, s SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s Sociální stát Charakter sociálního státu, typologie sociálního státu. Politické P a ekonomické aspekty sociálního státu, pojem democratic overload. Kritika a perspektiva p konceptu sociálního státu, jednotlivé ideologické pozice vůči sociálnímu státu a jejich etický rozměr. Sociálně etické aspekty sociálníí politiky a sociálního státu, pozice sociálního s učení církve. OCKENFELS, W. Sociální politika na základě křesťanskéhk ho obrazu člověka. Subsidiarita, rodinná politika a znovuoživení křesťanské charity. Praha: OI,, Bulletin roč. 2005, č. 165, s RAWLS, J. Teorie spravedlnosti. Praha: Victoria Publishing, SPIEKER, M. Sociální stát a jeho krize. Praha: ČKA, SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s Sociální spravedlnost Pojem spravedlnosti, dějinný vývoj pojmu, význam pojmu pro sociální etiku. Typy spravedlnosti procedurální a materiální, distributivní, komutativní, kontributivní. Pojem sociální spravedlnosti a jeho kritika, ospravedlnění přerozdělování. Teorie smlouvy, teorie diskursu a teorie spravedlnosti. Současné teorie spravedlnosti (Rawls, Nozick, Hayek) a jejich kritika. ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvodd a principy. Brno: CDK, 2004, s , RAWLS, J., Teorie spravedlnosts ti, Praha: Victoria Publishing, SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s SWIFT, A. Politická filozofie.. Základní otázky moderní politologie. Praha: Portál, 2005, s Dostupné v elektronické podobě na:

10 23. Aktuální etické otázky sociální politiky Otázka role státu v sociální politice, sociální kontrola, sociální práva, blahobyt. Rodinná politika sociální, demografickéé a etické aspekty. Agenda feminismu a genderové rovnosti, její vývoj, role v současném politickém diskursu, antropologický a etický rozměr. Etické otázky antidiskriminačního zákonodárství. CHAPMAN, R. A. Etika ve veřejné službě pro nové tisíciletí. Praha: Sociologické nakl., 2003, MÍČKA, R. Úvod do politologie, [skripta] s Dotupné na WWW: / etika. Praha: OIKOYMENH, s. s ŠRAJER, J., MUSIL,, L. (eds.) Etické kontexty sociální práce s rodinou. Č. Budějovice, Brno: Albert, 2008 (viz jednotlivé kapitoly obsahu). 24. Hodnota lidské práce Pojetí lidské práce v dějinách (antika, současnost). Sociální encyklikaa Laborem exercens spiritualitaa práce, subjektivní a objektivní hodnota lidské práce, přímý a nepřímý zaměstnavatel). Workholismus, práce a odpočinek. Důsledky společenskohospodářských změn pro svět práce, problém nezaměstnanosti. Encyklika Laborem exercens. 2 Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánskéé nakl., 2008, čl MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s VYMĚTALÍK, B. Výzva pro Evropu: Místo konce práce nová n kulturaa práce. Život z víry. Překlad 2. dílu katolického katechismu pro dospělé. České Budějovice: Teologická fakultaa Jihočeské univerzity, 2005, s , Etické aspekty globalizace a rozvoje Definice globalizace, pluralita pohledů na globalizační procesy, pozitivní a negativní stránky globalizace v etickém rámci. Formy reakce na globalizaci, antiglobalizační hnutí. Etické aspekty ekonomické, politické a kulturní globalizace, otázka globální spravedlnosti, pozice sociálního učení církve (encyklika Caritas in veritate). Situace rozvojového světa, otázky celosvětové solidarity, etické aspekty chudoby a rozvoje v rozvojovém světě. ADAMCOVÁ, L. a kol. Úvod doo rozvojových studií. Praha: Nakl. VŠE, 2006, ISBN X. kapitola III. Územní a rozvojové aspekty rozvojové a humanitární pomoci, s BECK, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: Slon, BENEDIKT XVI. Caritas in veritate. Láska v pravdě. Encyklika E o integrálním lidském rozvoj v lásce a pravdě. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2009., s ; Encyklika Populorum progresio. 3 Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2008, (viz rejstřík s heslo globalizace ; dále čl a různé sociální encykliky). 2 Dostupné v elektronické podobě na: 3 Dostupné v elektronické podobě na:

11 MEZŘICKÝ, V. ed. Globalizace. Praha: Portál, ISBN , kap. Úvod: Peripetie procesu globalizacee Václava Mezřického s. s 929, a kap. Globalizace jako hospodářský proces a civilizační výzva L. Mlčocha s MÍČKA, R. Úvod do politologie, [skripta], s Dotupné na WWW: / MOLITOR, B. Etika hospodářství. Praha: ČKA, ISBN , s RENÖCKL, H. Co obsahuje a vyžaduje svoboda. Etickéé reflexe k tématům globalizace transformace integrace do Evropy. Dostupné na n webovýchh stránkách katedry (KET), sekce Témata/diskuse, pod tématem Církev v Evropě. RICH, A. Etika hospodářství II. Praha: Oikumené, ISBN kapitola Perspektivy světového hospodářství, s aktualizováno: 2. prosince 2014

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

Katedra filosofie a religionistiky. Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA

Katedra filosofie a religionistiky. Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA Katedra filosofie a religionistiky Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA platné pro obor ETIKA V SOCIÁLNÍ PRÁCI (Mgr.) v akademickém roce 2012/2013

Více

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít Požadavky ke SZZ z ETIKY pro ak. rok 2014/ /2015 Obor: Pedagogika volného času Navazujíc í magisterské studiu Státní závěrečná zkouška trvá t 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava), student/ka

Více

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002.

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002. Požadavky k SZZ z TEOLOGIC CKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Sociální a charitativní práce Bakalářs ké studium Předpoklady k udělení akademického stupně Bc. ve studijnímm oboru Sociální a charitativní

Více

Obor: Teologie Magisterské studium

Obor: Teologie Magisterské studium Požadavky k SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Teologie Magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie, jejích obsahů

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium

Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie,

Více

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 OBSAH 409 OBSAH PŘEDMLUVA... 5 ÚVOD... 8 1. HISTORICKÝ A PASTORÁLNĚTEOLOGICKÝ VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 1.1 O poselství(ch) koncilní konstituce Gaudium et spes... 12 1.1.1 Oslovit spásně svět... 12

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3 Křesťanská sociální etika Jabok 200 . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se souběžně učí na

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Studenti si vylosují dvě otázky, jednu z I. části souboru otázek z filosofie a teologie (ot.1-10), druhou

Více

Kvalita sociální práce v souvislosti s uskutečňováním profesních hodnot. Mgr. Monika Flídrová

Kvalita sociální práce v souvislosti s uskutečňováním profesních hodnot. Mgr. Monika Flídrová Kvalita sociální práce v souvislosti s uskutečňováním profesních hodnot Mgr. Monika Flídrová Cíle 1) uvést do problematiky hledání identity sociální práce 2) představit některá již definovaná východiska

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Student si vylosuje dvě otázky. První z části Otázky z filosofie a teologie, druhou z části Otázky z

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obor SOCIÁLNÍ A CHARITATIVNÍ PRÁCE (Bc.) v akademickém roce 2012/2013 Předpoklady

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 2008 2008. . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace 2008. 2 Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obory TEOLOGIE, UČITELSTVÍ NÁBOŽENSTVÍ A ETIKY, PASTORAČNÍ ASISTENCE (Mgr.) v

Více

RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA

RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA Představení oboru Religionistika, dříve srovnávací věda náboženská Teologie vědecké promyšlení

Více

Roman Míčka strukturovaný životopis

Roman Míčka strukturovaný životopis Roman Míčka strukturovaný životopis Data narození: 1. 5. 1976 PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D. Rodinný stav: ženatý (2002), manželka Eva (1980), 4 děti (2003 Anna, 2005 Alena, 2008 Roman, 2012 Pavel) Telefon:

Více

Evangelická teologie

Evangelická teologie Přijímací zkoušky na UK ETF pro akademický rok 2019 2020 Den otevřených dveří 28. 1. 2019 od 10 do 17 hodin Přihlášky se podávají do 31. 3. 2019 ----------------------------------------------------------------

Více

CSR = Etika + kultura +?

CSR = Etika + kultura +? CSR = Etika + kultura +? Etika právnické osoby? Morálka je to co je, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů uznávaných členy dané kultury Etika teoretická reflexe

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY.................................. 7 ZKRATKY BIBLICKÝCH KNIH.......................... 9 DOPIS KARDINÁLA ANGELA SODANA.................... 11 PREZENTACE DOKUMENTU...........................

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 1. Člověk jako osobnost 2. Učení a komunikace 3. Duševní vývoj osobnosti, poruchy vývoje osobnosti 4. Psychické jevy 5. Člověk ve společnosti 6. Sociální útvary

Více

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KATEDRA FILOZOFIE A ETIKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH OPORA PŘEDMĚTU ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI pro kombinované studium oboru

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ studijní opora kombinovaného studia Tělesná výchova a sport zdravotně postižených PhDr. Miloš Bednář, Ph.D. Praha

Více

ROZDÍLOVÉ ZKOUŠKY Pastorační a sociální práce AR 2018/19

ROZDÍLOVÉ ZKOUŠKY Pastorační a sociální práce AR 2018/19 ROZDÍLOVÉ ZKOUŠKY Pastorační a sociální práce AR 2018/19 ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY Rozdílové zkoušky z předmětu Úvod do sociální politiky budou probíhat formou písemného testu s otevřenými i uzavřenými

Více

OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012

OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012 OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012 SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Vzdělávání dětí se zdravotním

Více

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12.

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12. Obsah 1. Úvod.... 11 1.1 Situace oboru... 11 1.2 Místo této práce v oborové souvislosti... 12 1.3 Vztah k dosavadní literatuře... 13 1.4 Jaké cíle si klade tato práce?... 14 1.5 Poznámkový aparát a práce

Více

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8 Etická výchova ročník TÉMA G5 Citový život člověka VÝSTUP charakterizuje důležitost i úskalí citů pro život člověka; orientuje se ve své osobnosti, emocích a potřebách; identifikuje a taktně komunikuje

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

Okruhy ke státní rigorózní zkoušce

Okruhy ke státní rigorózní zkoušce Katedra společenských věd na PdF UP v Olomouci Žižkovo nám. 5 771 40 Olomouc Studijní program: Studijní obor: N 7504 Učitelství pro střední školy 7504T275 Učitelství základů společenských věd pro střední

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (magisterská) Psychosociální studia: sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení sociální práce. Pojmy, cíle, metody,

Více

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi.

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. 1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. / Jan Poněšický. -- Vyd. 1. V Praze: Triton 2006. 266 s. -- cze. ISBN 80-7254-861-1 člověk; společnost; etika; hodnota;

Více

Poznámky k předmětu Etika podnikání. osnova

Poznámky k předmětu Etika podnikání. osnova Poznámky k předmětu Etika podnikání osnova 1. Základy etiky K čemu je mi etika? K čemu je mé rodině? Mé partě? Naší ekonomice? Naší společnosti? Naší firmě? 2. Etika a morálka Historický exkurs 3 Etika

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Etika ve VS

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Etika ve VS Etika ve veřejné správě (N_EtVS) Magisterské studium Garant předmětu:. PhDr. Marek Matějka Vyučující:.. PhDr. Marek Matějka, Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.: 2/3 Rozsah studijního předmětu:

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Výzvy a trendy ve vzdělávání v sociální práci Prešov 2012 Alois Křišťan Martin Bednář Osnova prezentace 1) ASVSP a systém vzdělávání v ČR 2) Legislativní zakotvení

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 200 . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace Co nabízíme (volební program 2006): Spravedlivý stát, který občanům slouží a ne vládne

Více

Univerzalismus v etice jako problém

Univerzalismus v etice jako problém VLASTIMIL HÁLA Univerzalismus v etice jako problém K otázkám univerzalismu v některých etických koncepcích 3 Vydání knihy podpořilo Centrum globálních studií, společné pracoviště Filosofického ústavu Akademie

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 ETIKA Ethos = z řeckého zvyk, obyčej, charakter Mos = z latinského morálka Etika

Více

PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8

PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8 218 ZÁKLADNÍ OTÁZKY KŘESŤANSKÉ ETIKY OBSAH PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8 1. Programové slovo současného vědeckého diskurzu i běžného jazykového úzu............................

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Filozofická fakulta. Katedra politologie a filozofie. Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách

Filozofická fakulta. Katedra politologie a filozofie. Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách Filozofická fakulta Katedra politologie a filozofie Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách Pasteurova 3571/13 400 96 Ústí nad Labem, CZ Tel: +420 475 286 500 http://ff.ujep.cz BAKALÁŘSKÉ

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Maturitní otázky ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a význam psychologických poznatků, vznik a historický vývoj psychiky, determinace lidské psychiky. pojem a předmět psychologie metody psychologie,

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ Biblioterapie v pedagogické praxi Mgr. Marie Mokrá ÚVODEM tematická souvislost etiky s předmětem našeho zájmu učitel = terapeut, nejen v biblioterapii etika výhodou, ne-li nutností(!)

Více

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích Studijní opora předmětu ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI oboru Sociální

Více

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Obor: Pastorační a sociální práce UK ETF 2012 Zkoušku tvoří pojednání o jednom tématu, které si student z níže uvedených témat vylosuje. Témata jsou zařazena

Více

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium Při prezentaci u státní závěrečné zkoušky magisterského studia se od studenta/studentky očekává syntéza všech znalostí nabytých nejen v průběhu magisterského, ale rovněž i předcházejícího bakalářského

Více

Základní osnova studijního plánu magisterského navazujícího oboru Teologie spiritualita etika v prezenční formě 2015/16

Základní osnova studijního plánu magisterského navazujícího oboru Teologie spiritualita etika v prezenční formě 2015/16 1 Základní osnova studijního plánu magisterského navazujícího oboru Teologie spiritualita etika v prezenční formě 2015/16 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu (Bc./Mgr./NMgr.):

Více

Roman MÍČKA publikační činnost

Roman MÍČKA publikační činnost Roman MÍČKA publikační činnost MONOGRAFIE: MÍČKA, Roman. ZNOVU JSME SE UJALI DĚDICTVÍ OTCŮ Konzervativní politický katolicismus v USA na pozadí komparace Michaela Novaka a Patricka Buchanana. Brno: CDK,

Více

ZSV: Seznam doporučené literatury

ZSV: Seznam doporučené literatury ZSV: Seznam doporučené literatury Na následujících stránkách se nachází seznam doporučené literatury k testům NSZ ZSV. U každého oboru je uvedena řada publikací, které jsou rozděleny na učebnice, základní

Více

Fakulta humanitních studií

Fakulta humanitních studií Fakulta humanitních studií Cesty k filosofii I, II Mgr. Richard Zika, Ph.D. Člověk a náboženství I, II Interpretování filosofických textů (Descartes, Hobbes, Anselm, Platón a další). Mgr. Ondřej Skripnik

Více

Humanitní základy lékařství

Humanitní základy lékařství Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Humanitní základy lékařství Napsal uživatel Marie Havlová dne 7. Červen 2012-0:00. V zimním semestru dvouhodinová

Více

ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI. Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika

ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI. Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika 1 2 DOBRO Ontologické dobro (1) Dobro je to, co si všichni žádají. (2) Dobro je bytostně věc (jsoucno), nakolik zdokonaluje žádajícího

Více

Společné dobro je důvodem existence politické autority. Specifikum křesťanského přístupu: přednostní opce pro chudé. Rozdílná pojetí společného dobra

Společné dobro je důvodem existence politické autority. Specifikum křesťanského přístupu: přednostní opce pro chudé. Rozdílná pojetí společného dobra Křesťanská sociální etika Jabok 2008 6. SOLIDARITA, SUBSIDIARITA, SPOLEČNÉ DOBRO Zásady křesťanské sociální etiky Sociální etika vychází z reality člověka v současném světě na úrovni individuální, sociální

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek. Jabok

Křesťanská sociální etika. M. Martinek. Jabok Křesťanská sociální etika Jabok 2008 . SOLIDARITA, SUBSIDIARITA, SPOLEČNÉ DOBRO Jabok 2008 2 Zásady křesťanské sociální etiky Sociální etika vychází z reality člověka v současném světě na úrovni individuální,

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

Křesťanství. Dan Hammer 397876

Křesťanství. Dan Hammer 397876 Křesťanství Dan Hammer 397876 Andrea Kristinová 397719 Martina Veselá 386134 Základní údaje křesťanství je nejrozšířenější náboženský směr, v současnosti 1 200 milionů vyznavačů slovo křesťanství pochází

Více

Náboženství, církev a fenomén migrace

Náboženství, církev a fenomén migrace Náboženství, církev a fenomén migrace Hlavní teze: Současné dění ve světě staví křesťany do centra dění Zacílení: Role křesťanství, kat. církve s ohledem na fenomén migrace (obzvláštní zřetel na situaci

Více

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018 Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018 Obecné informace: 1. Jednotlivá témata prací jsou určena obecně, konkrétní zadání práce je nutno projednat osobně s příslušným

Více

Maturitní okruhy ZSV

Maturitní okruhy ZSV Maturitní okruhy ZSV 1. a) Filozofie předmět filozofie, základní pojmy, vztah filozofie a náboženství, vztah filozofie a speciálních věd disciplíny filozofie gnozeologie, ontologie, etika základní filozofické

Více

SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY. Vážení studenti,

SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY. Vážení studenti, SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY Vážení studenti, dostává se vám do ruky seznam doporučené literatury k testům NSZ - ZSV. U každého oboru je uvedena řada publikací, které jsou rozděleny na učebnice, základní

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

Ondřej Fischer - ÚVOD DO FILOZOFIE - I. ročník

Ondřej Fischer - ÚVOD DO FILOZOFIE - I. ročník Ondřej Fischer - ÚVOD DO FILOZOFIE - I. ročník Semestr: letní 2008/09 Obory: SPT (Jabok) a PSP (ETF) Forma: kombinovaná Tématické bloky výuky: 1.Zákl.filoz.myšlení 2.Poznání 3. Metafyzika 4.Estetika 5.Politická

Více

PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost:

PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost: PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost: Kapitoly v publikacích Současná česká tomistická psychologie, in NAKONEČNÝ, MACHULA, SAMOHÝL, Historie a perspektivy české tomistické psychologie, Praha: Triton,

Více

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy P. Kuchař, M. Kaplánek, M. Pařízek Proč sociální pedagogika Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako

Více

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost Monografie badatelské Machula, T., De aeternitate mundi Tomáše Akvinského v historické perspektivě, Praha: Krystal OP 2003 (monografie, 79 stran) ISBN

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina I (skup. A, B, C, D) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ. Filosofie náboženství

CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ. Filosofie náboženství CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ Filosofie náboženství 2 Průvodce: filosofie náboženství - 1.část 7.1 ÚVOD: ČLOVĚK JE KONEČNÁ BYTOST 7.2 ZROD FILOSOFIE NÁBOŽENSTVÍ Z KRIZE VĚROHODNOSTI MÝTICKÉHO VÝKLADU SVĚTA

Více

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE ÚKOL 1 Kdo byl předchůdcem německé klasické filosofie? Která filosofická témata řešil? NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOSOFIE jeden ze základních proudů v evropské filosofické tradici konec

Více

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ ÚKOL 1 VYTVOŘTE DVOJICE Co to znamená scholastika? Které období předchází vrcholné scholastice a kdo jsou jeho hlavní představitelé? CHARAKTERISTIKA fil. svět ovládnul

Více

ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI

ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ Pohledy z různých oborů Vývojová psychologie Legislativa (problém etiky a práva) Lidskoprávní přístup (etika a lidská práva)

Více

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu metafyzika 17 Antika... 17 Obsah Úvodní slovo překladatele Předběžné poznámky. 11 12 ÚVOD. 15 Co je metafyzika?.. 17 Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17 Středověk. 19 Novověk.. 21 Po Kantovi 23 Definice metafyziky a její vysvětlení

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění Nepovinný předmět 5.26 VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: NÁBOŽENSTVÍ OBSAHOVÉ, ČASOVÉ A ORGANIZAČNÍ VYMEZENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu: Předmět náboženství rozvíjí a podporuje základní předpoklady křesťanského

Více

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860)

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860) IRACIONALISMUS CHARAKTERISTIKA iracionalis - nerozumový; podstatu skutečnosti lze pochopit jedině citem, vůlí, intuicí, vírou skepse vůči rozumu, zdůraznění jiných cest pochopení světa než rozumových dvě

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina II (skup. E, F, G, I) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

Obsah. 1. Boěthiova učitelská mise Komparace dvou současníků Tajemné Divišovo autorství 49. Slovo ke čtenáři 11.

Obsah. 1. Boěthiova učitelská mise Komparace dvou současníků Tajemné Divišovo autorství 49. Slovo ke čtenáři 11. Obsah Předmluva ke druhému vydání 9 Slovo ke čtenáři 11 Prolog 13 ODDÍL PRVNÍ: Počátky středověké filosofie 15 I. Přehled duchovních proudů pozdní antiky a dílo Aurelia Augustina 15 II. Anicius Manlius

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2016/2017

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2016/2017 Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2016/2017 Obecné informace: 1. Jednotlivá témata prací jsou určena obecně, konkrétní zadání práce je nutno projednat osobně s příslušným

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 Filosofie novověk Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: 3. ročník střední zdravotnická

Více

Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti

Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti T322 Teologická etika 1 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Úvodem 2. Opakování co je to etika? 3. Elementy teologicko-etické

Více

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Milan Znoj, Jan Bíba a kol. Praha 2011 5 Vydání knihy podpořilo Centrum globálních studií, společné pracoviště Filosofického ústavu Akademie věd České republiky

Více

FILOSOFIE VÝCHOVY. Úvod do předmětu 2013/2014. Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková ÚPSS PdF UP v Olomouci

FILOSOFIE VÝCHOVY. Úvod do předmětu 2013/2014. Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková ÚPSS PdF UP v Olomouci FILOSOFIE VÝCHOVY Úvod do předmětu 2013/2014 Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková ÚPSS PdF UP v Olomouci Eva.kaneckova@upol.cz Úvod do předmětu Jaké jsou Vaše představy a očekávání od předmětu? K čemu tento předmět

Více

Otázky ke státním bakalářským zkouškám. Studijní obor Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání

Otázky ke státním bakalářským zkouškám. Studijní obor Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání Otázky ke státním bakalářským zkouškám Studijní obor Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání Zkouška SZZ trvá 30 minut a studující si připraví vlastní vystoupení na cca 15 minut podle zadaných bodů.

Více

Antropologie pro sociální práci - rozvedení filosofické části předmětu.

Antropologie pro sociální práci - rozvedení filosofické části předmětu. Antropologie pro sociální práci - rozvedení filosofické části předmětu. 1 2 Úvod do předmětu. Současná relevance, situace, užití - Problém znalosti svého já (Schopenhauer) - Ahtila alternativní umělecké

Více

Etika a ctnosti v pomáhajících profesích I. Profesní etika a kodex jako cesta ke ctnosti

Etika a ctnosti v pomáhajících profesích I. Profesní etika a kodex jako cesta ke ctnosti Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073 Etika a ctnosti v pomáhajících profesích I. Profesní etika a kodex

Více

Otázky ke státním bakalářským zkouškám Studijní obor: Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání

Otázky ke státním bakalářským zkouškám Studijní obor: Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání Otázky ke státním bakalářským zkouškám Studijní obor: Humanitní studia se zaměřením na vzdělávání Následující seznam obsahuje povinnou literaturu k SZZ v daných perspektivách (sociologickoantropologická,

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období: Počet hodin ročník: 33 Učební texty: Náboženství 1., 2. i 3. období 1 1., 2. i 3. období A) Cíle a charakteristika náboženství

Více

Etika v sociální práci

Etika v sociální práci Etika v sociální práci Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Etika v sociální práci Obsah 1. Úvod 2. Základy

Více