SMO SVAZ MĚST A OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SMO SVAZ MĚST A OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY"

Transkript

1 SMO SVAZ MĚST A OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY

2 Obsah Předmluva Project C2ENET Životní prostředí a kvalita Evropské indikátory udržitelného rozvoje Metodika Ekologické audity škol a školských organizací Ekologická stopa Metodika ekologická stopa mateřských a základních škol Životní prostředí a strategické řízení pomocí metody BSC...64 Slovník...69 Použitá literatura... 71

3 Předmluva Dostává se Vám do rukou publikace Přístup radnice k životnímu prostředí, první výstup projektu C2ENET (Středoevropská síť životního prostředí), ve kterém je Svaz měst a obcí partnerem. Projekt spolupráce partnerů z České republiky, Maďarska, Rakouska a Rumunska má za cíl řešit otázky spojené s přizpůsobováním se enviornmentální legislativě Evropské unie a jejím dopadem na místní samosprávy nových členských zemí. Vstup do Evropské unie sebou přinesl mnohé povinnosti pro místní samosprávy, které se významně dotýkají fungování obcí tam, kde se starají o své životního prostředí. Opatření na přizpůsobení se legislativě EU jsou nákladná, a proto se vyplatí učit se od jiných členských států EU. K tomu slouží právě projekt C2ENET. Rakouský partner v projektu je se svou více než desetiletou historií člena Evropské unie významným zdrojem zkušeností, jak životní prostředí šetřit a efektivně přistupovat k řízení odpadového hospodářství, energetickým úsporám a vodohospodářství z pozice obcí a měst. Vedoucí partner projektu, město Vsetín, zase realizovanými studiemi poskytuje partnerům cenné zdroje informací, které obecní samosprávy nových členských států pro přizpůsobování se legislativě EU potřebují. Partnerské asociace místních samospráv naopak umožní distribuci analýz a pilotních studií realizovaných v rámci projektu dalším městům a obcím v Maďarsku, České republice a Rakousku. Věřím, že publikace, kterou držíte v ruce, vám pomůže nalézt odpovědi na to, jak se složitá problematika politiky na podporu životního prostředí uplatňované Evropskou unií dá v obci efektivně řešit a že získáte podněty pro další práci ve vašem obci nebo městě. Oldřich Vlasák předseda Svazu měst a obcí ČR Strana 2 (celkem 71)

4 Město Vsetín se již mnoho let snaží realizovat řadu aktivit, projektů a činností, které vedou ke zvyšování kvality života našich občanů a okolního životního prostředí. Město Vsetín patří k síti Zdravých měst a regionů, uplatňujeme principy komunikace a spolupráce s veřejností dle zásad Místní Agendy 21, Městský úřad Vsetín má certifikovaný systém kvality a šetrnosti k přírodě dle ISO 9001 a ISO Vsetín je velmi aktivní v oblasti získávání zdrojů v oblasti životního prostředí. Budujeme za cca 200 mil. Kč z dotací fondů EU nový logistický závod na třídění odpadů v naší průmyslové zóně. V rámci Mikroregionu Vsetínsko realizujeme projekt Čistá řeka Bečva (řešení problematiky odpadních vod). Vydání této publikace je spolufinancováno z programu INTERREG IIIB CADSES Evropské unie a přispívá taktéž Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Některé z postupů, které uplatňujeme při řízení města, úřadu a našich organizací jsou zahrnuty v této publikaci. Jde o ty činnosti, se kterými máme dobré zkušenosti. Najdete zde například popis postupu provádění ekologických auditů škol, výsledky indikátorů udržitelného rozvoje, ekologický profil úřadu, informace o postupu výpočtu ekologické stopy apod. Všechny zde uvedené texty a návody si můžete také vyžádat v elektronické podobě u projektového manažera ( stanislav.kocourek@mestovsetin.cz). Jemu také můžete zaslat své názory, náměty a připomínky k této publikaci. Jiří Čunek starosta města Strana 3 (celkem 71)

5 1 Project C2ENET 1.1 O projektu C2ENET Projekt Central Europe Environmental Net (C2ENET) Středoevropská síť životního prostředí je realizován v rámci programu Interreg III B CADSES, priorita 4 Ochrana životního prostředí, hospodaření se zdroji a ochrana před riziky, opatření 4.1 Podpora ochrany životního prostředí a hospodaření se zdroji. Popis projektu Projekt má za cíl pomoci obcím z nových členských zemí při zdolávání existujících problémů v oblasti životního prostředí z technického, finančního a organizačního hlediska. Hlavní témata se zabývají obecnou otázkou udržitelného rozvoje s zaměřením na energetické úspory, odpadové hospodářství a kanalizaci. Součástí projektu jsou analýzy příslušné evropské legislativy a vypracováí pilotních projektů. Know-how partnerů a jejich zkušenosti jsou k dispozici městům a obcím partnerských asociací. Rozpočet projektu: celkový rozpočet (EUR): ,00 ERDF: ,00 Trvání projektu: 05/ / Projektoví partneři Město Vsetin (vedoucí partner projektu) Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR), Praha, ČR Rakouský svaz měst (Österreichischer Städtebund), Vídeň, Rakousko Maďarská národní asociace místních samospráv, Budapešť, Maďarsko Město Szigetszentmiklós, Maďarsko Regionální asociace pro životní prostředí a odpadové hospodářství severního Pest a okresu Nógrád, Kerepes, Maďarsko Město Oradea, Rumunsko Strana 4 (celkem 71)

6 Město Vsetín O Vsetínu Vsetín je male valašské město ležící 30 km severovýchodně od Zlína, rodiště známého podnikatele Tomáše Bati. Baťa byl všeobecně vnímán pro své úspěchy v řízení a moderní prosperitu. Vsetín je hornatý region, přes který teče řeka Bečva. Je zde spousta historických památek, jako např. dřevěné chalupy nebo vsetínský zámek. Tradiční fokové písně a tance jsou ve Vsetíně stále velmi populární. Zapojení do projektu Vsetín je vedoucím partnerem projektu. Je odpovědný za realizaci níže uvedených aktivit: Pilotní projekt Hodnocení základní sady evropských indikátorů A1-A5 a B6-B10 Pilotní projekt studie Jak využívat obnovitelné zdroje energie, jako např. solární technologie, vítr, biomasu, tepelná čerpadla apod. Pilotní projekt studie Čištění odpadních vod, dodávky pitné vody Pilotní projekt realizovaný na základě informací získaných z analýzy k hospodaření města Vsetína a projektů o udržitelném rozvoji Jiné řešené projekty v oblasti životního prostředí Vsetín je velmi aktivní při hledání zdrojů EU. Jako příklady lze uvést projekt Čistá řeka Bečva řešící odkanalizování řeky Bečvy (110 mil. Euro). V současné době realizujeme vybudování Logistického centra na třídění odpadů (7 mil. Euro). Kontakt: Město Vsetín, Stanislav Kocourek, Svárov 1080, Vsetín, ČR, tel: , stanislav.kocourek@mestovsetin.cz Strana 5 (celkem 71)

7 Svaz měst a obcí České republiky, SMO ČR SMO ČR je dobrovolnou nepolitickou a nevládní organizací, jejíž členové tvoří obce v souladu se zákonem o obcích. Členy Svazu je cca 2,5 tisíce obcí, ve kterých žije více než 7 milionů obyvatel. Svaz je partnerem vlády České republiky a parlamentní politické reprezentace a spolupracuje na novelizacích zákonů a připravovaných právních předpisech formou připomínkování návrhů zákonů v oblastech, které mají vliv na fungování místních samospráv. SMO ČR má tři komory Komoru statutárních měst, Komoru měst a Komoru obcí.každá členská obec je členem jedné ze tří komor. Svaz výkonně vede Předsednictvo, které politicky reprezentuje všechny tři komory. Předsednictvo má mnoho poradních výborů, které ovlivňují rozhodování ve SMO ČR. Hlavním cílem SMO ČR je podpora společných cílů a práv obcí sdružených ve Svazu. Jedním z nejdůležitějších dlouhodobých cílů SMO ČR je zakotvení organizací zastupující samosprávy do Ústavy nebo jiné primární legislativy. Dalšími cíli je ochrana obecných zájmů a práv obcí jako samosprávných orgánů, hospodářská samostatnost, lobování evropské legislativy ve prospěch místních samospráv, podpora dobrých kontaktů v zahraničí apod. Historie Jedním z hlavních cílů transformace společnosti po listopadu 1989 byla obnova demokratických místních samospráv v souladu s principem právního státu. Několik týdnů poté bylo fungování SMO ČR obnoveno na základě zkušeností místních samospráv z období před 1. světovou válkou. Ty byly započaty na Prvním sjezdu českých měst Království českého v Kolíně v říjnu 1907., Ustavující sněm současného Svazu se konal 16. ledna Zpočátku Svaz dával důraz na podporu a poradenské aktivity, ale časem nabyla na důležitosti potřeba prosazování zájmů místních samospráv vůči centrálním orgánům státní správy. Zaměření aktivit SMO ČR se tedy upravovalo podle vyvíjejících se priorit. První úspěchy byly dosaženy v průběhu roku 1992, kdy Svaz začal být vnímán jako partner vlády a ostatních úřadů státní správy. Kontakt: Svaz měst a obcí České republiky, 5. května 1640/65, Praha 4, tel: , fax: , smocr@smocr.cz Strana 6 (celkem 71)

8 Ústavní zakotvení Asociace rakouských měst (Österreichischer Städtebund) Historie Už v roce 1887 se uskutečnil první pravidelné setkání měst, resp. Generální sněm měst, který se zaměřoval na otázky společného zájmu, zejména v oblasti financí. Dne 24. září 1915 byl založen Rakouský svaz měst (Österreichischer St dtebund) a zároveň vznikla jeho kancelář. Článek 115, paragraph 3 rakouské Ústavy stanovuje funkci a povinnosti Rakouského svazu měst, které sestávají zejména ze zastupování zájmů místních samospráv. Proto je Rakouský svaz měst do velké miry zakotven v obecném politickém kontextu Rakouska. Členství Do srpna 2004 měl Rakouský svaz měst okolo 250 členů y celkového počtu místních samospráv v Rakousku. Přibližně 55 % celkové populace Rakouska žije v členských obcích Rakouského svazu měst. Členy jsou, kromě Vídně a hlavních měst spolkových zemí, v podstatě všechny obce s více než 10 tisíci obyvateli. Nejmenší obec má méně než obyvatel. Členství v rakouském svazu měst je dobrovolné. V rámci soukromého práva je Rakouský svaz měst financován pouze z příspěvků členských obcí. Úkoly Rakouského svazu měst Hlavním úkolem je zastupovat zájmy místních samospráv při vyjednávání o sdílení státního rozpočtu a daňových právech s federální vládou, zeměmi a místními samosprávami (sdílení daní). Podíl místních samospráv na celkových veřejných příjmech včetně Vídně, která je jak městem, tak zemí, je 11,8 %, vyjma Vídně činí 6.1 % hrubého domácího produktu (2000). Zastupování zájmů Rakouský svaz měst se účastní příprav legislativy a mezi jiným každoročně ve prospěch místních samospráv připomínkuje okolo 100 federálních zákonů. Zástupci Rakouského svazu měst jsou kromě toho aktivní v mnoha poradenských orgánech působících v oblasti životního prostředí nebo v sociální oblasti. Evropská unie a Rada Evropy Rakouský svaz měst je prvním svazem místních samospráv v Evropě, který založil kancelář v Bruselu (srpen 1994), která je fyzicky a organizačně napojena na rakouské diplomatické zastoupení při Evropské unii. Rakouský svaz měst má proto na základě Ústavy právo získávat informace a podílet se na rozhodování jak v Rakousku, tak na evropské úrovni. Kontakt: Rakouský svaz měst, Guido Dernbauer, Rathaus, 1082 Wien, Austria, tel: +43/1/ , guido.dernbauer@staedtebund.gv.at Strana 7 (celkem 71)

9 Maďarská národní asociace místních samospráv (Települési önkormányzatok országos szövetsége, TÖOSZ) Maďarská národní asociace místních samospráv (TÖOSZ) byla založena v březnu 1989, mezi prvními v Maďarsku. Cílem bylo vytvořit základ pro prosazování zájmů místních samospráv, pomoct ustálení jejich autonomie a účasti na vytváření vhodného sociálního, hospodářského a právního prostředí pro místní samosprávy. Více než 1700 místních samospráv se účastní práce v asociaci a více než polovina populace Maďarska žije v členských obcích TÖOSZ. TÖOSZ se liší od ostatních maďarských zájmových asociací reprezentujících místní samosprávy, protože jejími členy jsou všechny druhy místních samospráv (vesnice, města, města s okresními pravomocemi a okresy). Proto je základní filozofií TÖOSZ upřednostňovat prosazování obecných a společných zájmů místních samospráv. Nicméně to také znamená, že je nutné vzít v úvahu, že se zájmy některých typů místních samospráv liší. Proto komory obcí, měst a okresů mohou fungovat jako nezávislé orgány v rámci společné organizační struktury asociace. Předsednictví, okresní pobočky, radní zodpovědní za různé odborné oblasti, orgán pro starostky a odborná sekce pro veřejnou správu společně pomáhají při zastupování zájmů místních samospráv v TÖOSZ. TÖOSZ je nezávislá, samostatná organizace. Všechny místní samosprávy, které mají zájem spolupracovat k prosazování výše uvedených cílů, se mohou stát členy TÖOSZ za předpokladu, že přijmou tyto hodnoty: dobrovolnost, právní rovnoprávnost členů, solidaritu, podporu konsenzu, společnou odpovědnost, orientaci na budoucnost, podporu profesionalizace, pozitivní pragmatismus a nezávislost na politice během aktivit organizovaných TÖOSZ. Základními úkoly TÖOSZ jsou zejména: zjišťování, vyjednávání, zprostředkovávání, ochrana a prosazování zájmů podpora fungování místní samosprávy a podpora zvětšování a úspěšného spravování obecního majetku odborná a organizační podpora spolupráce místních samospráv vyjednávání týkající se rozpočtových rozhodnutí Parlamentu poskytování komentářů k návrhům zákonů a dalších právních předpisů na úrovni státu účast na mezinárodní spolupráci místních samospráv, podpora mezinárodních kontaktů mezi členy organizace konzultativních, zájmových a koordinačních fór pro členy podpora informační výměny a vztahů mezi členy pomoc členům vpři stíážnostech a v právních případech Kontakt: TÖOSZ, Budapešť, H Eötvös u. 10. Poštovní adresa: H-1386 Bp. 62. Pf.: 908 Tel.: (36-1) , Fax: (36-1) toosz@toosz.hu; Strana 8 (celkem 71)

10 Szigetszentmiklós (Hungary) Město Szigetszentmiklós leží na jihozápadě ostrova Csepel, nedaleko hlavního města. Město je více než 700 let staré. Název města se odvozuje od patrona kostela Svatý Mikuláš; předpona Sziget (což znamená ostrov ) se vztahuje k zeměpisné poloze, ostrovu Csepel. Mezi dvěma rameny řeky Dunaj jsou nádherné přírodní zdroje. Z fauny a flory mohou návštěvníci shlédnout mnohé na Ekologické naučné stezce. Usadily se zde vzácné druhy zvěře a rostlin, což přitáhlo pozornost odborníků a oblast začala být chráněna. Kromě jeskynních jezer jsou obě ramena řeky hodnotná pro rybáře a všechny, kdo provozují vodní sporty. Szigetszentmiklós nabízí aktivní život pro podnikatele, komerční sféru a průmysl. Funguje zde téměř 3000 podniků v oblasti služeb a komerce. V průmyslových parcích Leshegy a ÁTI-Sziget pracují jak národní, tak zahraniční firmy. Během posledních let došlo v životě města k významným změnám.město by rádo využilo výhod, jako jsou rychlá a pohodlná dosažitelnost a přímé sousedství hlavního města. Výsledkem je, že počet obyvatel rapidně roste (dnes má město více než 27 tisíc obyvatel), kulturní život bohatne a urbanistický vzhled města se pozitivně mění. Standard infrastrukturního vývoje a dopravní dostupnost jsou dobré, sinice pro motorová vozidla M0 zajiš tuje přímé napojení mezi dálnicemi M1, M5 a M7. Szigetszentmiklós má aktivní partnerství s Gyergyószentmiklóssalem (Rumunsko-Pennsylvanie), Haukipudas (Finsko), Specchia (Itálie), Steinheim (Německo), Busko Zdrój (Polsko), Gorna Orjahovica (Bulharsko) a Kochani (Makedonie). Rozvojové plány vycházejí z dalšího růstu populace a dynamického rozšiřování obytných zón. Kromě infrastrukturních investic a rozvoje institucionálních sítí je v plánu pro rok 2006 vybudování odděleného sběru odpadů. V následujících letech se počítá s dalším vybudováním kanalizace, výstavbou obchvatu a obnovou dunajského ramene u Soroksáru. Na hranicích města je významná památk, 314 m vysoká vysílací stanice Lakihegy, technická vymoženost 20. století, která se nyní stala průmyslovou národní památkou. Starostka města je Dr. Fodor Antalné. Pracovala ve veřejné správě od roku 1967 a díky důvěře veřejnosti je starostkou města Szigetszentmiklós od roku Kontakt: Město Szigetszentmiklós, Erika Katona, Polgármesteri Hiivatal 2310 Szigetszentmiklós Kossuth L.u.2., Maďarsko, tel: , katona.erika@szigetszentmiklós.hu Strana 9 (celkem 71)

11 Oradea (Rumunsko) Město Oradea bylo jako místní samospráva založeno v roce Magistrát města Oradea je veřejnou institucí se stálým výkonem, která efektivně vykonává rozhodnutí místní rady a řeší problémy místní komunity. Hlavou je starosta, který je zastupován dvěma místostarosty, dále má magistrát tajemníka a vlastní aparát sloužící radě. Vlastní struktura, místní rada města Oradea, funguje na základě místních voleb, které se uskutečnily 6. června Zvoleno bylo 27 radních. Starosta byl zvolen tajnou volbou 20. června Výběr místostarostů a radních se uskutečnil během oslav 24. června Organizace a pravidla fungování aparátu rady Oradea podléhají zákonu č. 215/2001, o místní samosprávě, a jsou v souladu s aktuálním právním řádem, na jehož základě rada vykonává své funkce. Za účelem kvalitní organizace a rozvoje aktivit rady a kvůli řešení veřejných záležitostí v zájmu místní komunity je magistrát města Oradea rozdělen do odborů a oddělení, a to podle jednotlivých oblastí, v souladu se specifickými a místními potřebami: - Místní veřejná správa - Místní financování - Rozvoj veřejných služeb - Bydlení - Architektura, urbanismus a katastr - Sociální věci - Informační technologie, lidské zdroje - Ochrana lidských práv Priority místní veřejné správy směřují ke zlepšení životů občanů města, infrastruktury, služeb, zlepšní bezpečnosti, prostory pro volný čas a integraci města do regionálních, národních a evropských struktur. Zaměstnanci: 3 hodnostáři; 586 zaměstnanců, z nichž 400 jsou veřejní funkcionáři; 186 smluvních zaměstnanců; 58 z celkového počtu zaměstnanců je ve vedoucích pozicích a 528 úředníků. Nadto město zaměstnává 14 projektových manažerů. Kontakt: City Hall of Oradea, Alida-Maria Dacin, European Integration and Local Development, Piata Unirii No 1-3, Oradea, Romania phone: , adacin@oradea.ro Strana 10 (celkem 71)

12 Společnost MEPCO (Mezinárodní poradenské centrum obcí) Společnost MEPCO byla založena v roce 2004 jako společný podnik Svazu měst a obcí České republiky (SMO) a holandského svazu měst a obcí (VNG). Posláním společnosti MEPCO je posilovat účinnost místní a regionální správy, jejích institucí a přidružených společností v České republice formou poskytování poradenských, manažerských a výzkumných služeb a dále nabídnout České správní know-how na mezinárodním trhu včetně pomoci samosprávám s realizací mezinárodních projektů. Mezinárodní oddělení poradenského centra měst a obcí (MEPCO), nazvaná MEPCO International, využívá také svou databázi expertů k účasti na projektech financovaných z EU v zemích Balkánu a východní Evropy, v budoucnosti také v Turecku ale i v Africe a Asii. Zaměstnanci a experti společnosti MEPCO využívají mezinárodně uznávané a podporované postupy a moderní nástroje řízení v oblasti veřejné správy, poskytují poradenské a výzkumní služby stejně jako služby v oblasti řízení obcím, regionům, jejich institucím a přidruženým společnostem nejen v ČR, ale i v zahraničí. Oblasti specializace společnosti MEPCO: Institucionální budování místní a regionální správy Posilování poskytování veřejných služeb v rámci místní a regionální správy Posilování kapacity ministerstev/institucí na místní úrovni Trénink NGO, regionální a místní správy Účast na tvorbě strategických plánů na obecní úrovni Implementace socio-ekonomických programů na místní úrovni Zlepšování spolupráce mezi místní správou, NGO a občany Zlepšování vztahů mezi jednotlivými složkami vlády Zřizování PMU pro implementaci servisních smluv EK a grantových procedur na místní úrovni MEPCO je aktivně zapojeno na tvorbě klíčových dokumentů pro financování v ČR na národní úrovni (Národní rozvojový plán, Evaluace společného operačního programu) stejně jako na úrovni regionální (Společný regionální program, absorpční kapacita v regionech NUTS III) a také na národní úrovni(různé projekty financované z programů PHARE, MATRA, Strukturálních fondů) Contact: MEPCO l. l. c., Liborova 11, Praha 6, Czech Republic, phone: , mepco@mepco.cz stanislav.kocourek@mestovsetin.cz Strana 11 (celkem 71)

13 1.3 Výstupy projektu Pilotní projekty a aktivity A) Analýzy: Přípravná fáze má tři stupně analýza legislativy EU, analýza národní legislativy a komplexní analýza organizačních, finančních a technických vlivů legislativy EU na obce. B) Pilotní projekty Plánovaných pět studií (realizovaných ve Vsetíně, Oradei a v Maďarsku) bude sloužit k výměně informací. Jedna ze studíií bude realizována na základě výsledků analýza. 1. Pilotní projekt Hodnocení základní sady Evropských indikátorů A1-A5 a B6-B10 2. Pilotní projekt 2.2 Studie: Jak využívat obnovitelné zdroje energie jako solární technologie, vítr, biomasu, tepelné čerpadla atd. 3. Pilotní projekt 2.3: Studie: Čištění odpadních vod, dodávka čisté vody 4. Pilotní projekt 2.4 realizovaný na základě informací získaných z analýzy: "Zdravý a udržitelný Vsetín (Vsetín - zdravé a udržitelné město)" 5. Pilotní projekt Ochrana životního prostředí a oblasti intervence C) Financování investic v oblasti životního prostředí: Plánováno je uskutečnění třech pracovních skupin k tématům odpadového hospodářství, energetické účinnosti a městskému hospodaření s odpadními vodami. D) Informační kampaň Výsledky analýz, pilotních projektů a setkání pracovních skupin budou distribuovány partnerům projektu pomocí třech shrnutí pracovních skupin, třech publikací a na seminářích a konferencích organizovaných v rámci projektu. Na konci projektu budou výstupy shrnuty ve finální příručce. Kromě toho budou informace k dispozici na krajských setkáních asociací samospráv, jednáních orgánů asociací, v bulletinech a na webových stránkách. Strana 12 (celkem 71)

14 1.4 Setkání pracovní skupiny Financování a unijní financování projektů obcí zaměřených na odpadové hospodářství Vídeň, Leoben, října 2005 Ekologická struktura a cíle managementu odpadu v Evropské unii Anne Baum Rudichhaus, Federation of the German Waste Management Industry, Brussels office Vstupem nových členských států do EU byla započata iniciativa týkající se spolupráce a výměny poznatků v oblasti řešení ekologických, environmentálních a legislativních záležitostí měst na úrovni EU. Výměna informací a zkušeností v rámci této pracovní skupiny je umožněna díky zeměpisné blízkosti členských zemí a může být tímto velmi aktivní. Pevné principy byly vytvořeny před 30 lety, kdy v roce 1972 bylo započato několik malých projektů v oblasti životního prostředí. Od té doby bylo zpracováno na 200 dalších projektů. V roce 1989 byl vytvořen samostatný koncept metod řízení odpadu, vzniklý na popud Evropského parlamentu. Byl to první dokument, ve kterém komise vyzdvihla řízení odpadu na evropskou úroveň. Jedním z prvních států se svými směrnicemi pro řízení odpadu na evropské úrovni bylo Německo a to díky vysokému standartu životního prostředí, což byla výzva pro další členské státy s menším stupněm ekologické vyspělosti. Na nějakou dobu však ochrana životního prostředí, jak v Německu tak v těchto zemích, ztratila na důležitosti, protože spousta stěžejních ekologických záležitostí už byla úspěšně vyřešena. Na druhé straně však klesající ekonomika mnoha zemí přinutila legislativní orgány zabývat se více ekonomickými než environmentálními záležitostmi. Dalším důvodem této změny je pomalý přístup členských zemí včas a důsledně realizovat nařízení EU. Jedním z důvodů změn podmínek environmentálního rámce je rozšíření unie na východ. Z tohoto důvodu reaguje Evropská komise životního prostředí velmi kladně, objeví-li se jakékoliv nové návrhy v oblasti řízení odpadu a environmentální politiky. Důležitou roli zde hraje program, který je součástí tzv. Lisabonské strategie, jehož snahou je zjednodušení legislativy EU. Cílem takovéto strategie je vytvořit z EU do roku 2010 nejdynamičtější a nejkonkurenčnější ekonomii světa. Zákonné podmínky a soudní systém managementu odpadu v EU Anne Baum Rudichhaus, Federation of the German Waste Management Industry, Brussels office Brusel vydává spoustu přísných a složitých nařízení, které je potřeba zjednodušit, aby nebránily inovacím v evropském průmyslu. Evropská komise by měla oznámit, jakým způsobem se bude odvíjet strategie řízení odpadu, omezení tvorby odpadu a recyklace, a ukázat jakou cestou by se měla legislativa dále ubírat. Základem pro další vývoj je plán environmentální činnosti, který defi- Strana 13 (celkem 71)

15 nuje cíle příštích 10 let a který byl odsouhlasen Evropským parlamentem v červenci Zdůrazňuje čtyři oblasti činnosti: 1) ochrana planety 2) ochrana zdraví a životní prostředí 3) přírodní biologická rozmanitost 4) využití přírodních zdrojů Plán environmentální činnosti počítá se spojením růstu ekonomiky s produkcí odpadu. Důležitou roli v řízení odpadu hraje recyklace. Strukturální fondy a programy na léta Dipl. Ing. Christiane Breznik; Managing Authority INTERREG IIIC East; City of Vienna Nové finanční struktury a fondy (Rakousko) Současné období financování ( ) je rozděleno do dvou oblastí: národní financování a komunální iniciativy Národní financování se zaměřuje na 3 typy oblasti cílů: 1) oblasti, zaostávající za vývojem 2) oblasti se strukturálními potížemi 3) oblasti se zaměřením na modernizaci strategie zaměstnanosti Nové členské státy spadají převážně do kategorie 2) s výjimkou několika málo oblastmi v kategorii 1). Takže za rok a půl získaly již nějaké zkušenosti s programy financování a strukturálními fondy. Komunální iniciativy se v současnosti zaměřují na spolupráci mezi regiony. A protože Rakousko je malá země, téměř všechny provincie se začleňují i do zahraniční spolupráce se sousedními zeměmi. Existuje zde mezinárodní program, který se také zapojuje do činnosti oblasti životního prostředí a řízení odpadu a nabízí možnosti financování mezinárodních projektů (PPP). PPP program zahrnuje projekty, na kterých se účastní více jak jedna členská země. Do budoucna se však činnost komunálních iniciativ ruší. Místo toho budou v novém strukturálním období financovány programy přeměn. Management odpadu v Rakousku SC Dipl.-Ing. Dr. Leopold Zahrer, Austrian Federal Ministry of Environment Rakouské směrnice skládek Od roku 1989 více než 60% odpadu z domácností bylo odvezeno na skládky, část byla mechanicky oddělena nebo biologicky odstraněna, část byla znovu využita na produkci energie. Nové rakouské směrnice vešly v platnost v roce 2004 a nastala změna v tom, že odpad ukládaný na skládky byl mechanicky nebo biologicky zpracován. Od byl obsah biologicky rozložitelného odpadu snížen ze 63% na 42%. Strana 14 (celkem 71)

16 I v zařízeních, které existovaly již dříve se zvýšila úroveň technologie, v čemž je možno do budoucna stále pokračovat. Pokud by však sběr odpadu probíhal odděleně (obaly, bioodpad, atd.), nebude pak třeba dalšího třídění. Význam řízení odpadu pro vývoj klimatu Skládky produkují škodlivé plyny a přispívají tak k poškozování ozónové vrstvy planety. Vytříděný, biologicky či mechanicky ošetřený odpad určený pro získávání energie může nahradit paliva, stavební materiály, atd. V současnosti probíhá proces stanovení požadavků kvality, využití druhotné energie a stanovení kritérií pro jednotlivé druhy odpadu. Rakouská vláda stanovila povinnosti pro naložení s odpadem: 1) registr a evidence odpadu 2) statistika 3) vyváženost Řízení odpadu nezahrnuje jen komunální, průmyslový odpad a věci, kterých se lidé chtějí jen zbavit, ale je to hlavně prevence vzniku odpadu zvýšením tlaku na výrobce a omezení kontaminantů na maximální míru. Management odpadu v Salzburgu Dr. Helmut Stadler, City of Salzburg Řízení odpadu v Salzburgu Město produkuje spoustu odpadu, proto je nutné vyřešit tento problém kvůli samotným občanům. Částečným řešením se stává spolupráce i se soukromými společnostmi. Legislativa podléhající Evropskému soudnímu dvoru se dělí na národní, provinční a komunální, z nichž každá má vlastní kompetence, projekty a poskytuje konzultace ohledně třídění odpadu tun je průměrné množství odpadu za rok a na tomto čísle se značně podílí růst populace a narůstající turismus. 50% odpadu však řeší recyklace a oddělený sběr. Město Salzburg se mimo jiné potýká s problémem přístupu po úzkých cestách v chráněných oblastech a do horských oblastí. Vše je však v kompetenci obce, která pravidelně provádí průzkum spokojenosti občanů. Na bodové stupnici 1 5, která odpovídá klasifikační stupnici na škole, dostalo město v otázce řešení odpadu Částky za odvoz odpadu vycházejí ze stanovených tabulek a město průběžně provádí srovnávání kalkulací pro občany. Řízení odpadu je zajímavá oblast a ekonomicky rozvíjející se odvětví a to díky ekonomickým a ekologickým podmínkám. Strana 15 (celkem 71)

17 Současné možnosti financování městských projektů managementu odpadu + Dotace pro management odpadu a vytřídění operací Andreas Kettenhuber, deputy od Head od department, Kommunalkredit (specialpurpose bank for the Austrian local authorities) DI Christopher Giay, head of department, Kommunalkredit Směrnice EU požadují obrovské investice do environmentálního sektoru, hlavně do ochrany zdrojů pitné vody a ošetření odpadních vod. Aby bylo možné tyto investice do období příštích let vložit. Odhaduje se, že v regionech Střední a Východní Evropy to budou investice v řádu 100 miliard během 10 let. Statistika současného způsobu nakládání s odpadem ukazuje, že více než 84% odpadu obcí je odváženo na skládky, ve srovnání Střední a Východní Evropy se Západní Evropou, kde je to pouze 40%. Proto bude potřeba zavřít nevyhovující skládky a zredukovat jejich počet jen na ty nejvýše prosperující. Pro čerpání zdrojů z EU byly zřízeny komunitní fondy, kam spadají kohezní fondy a strukturální fondy. Kohezní fondy a ISPA je téměř to samé. Fungují na základě téměř totožných směrnic a proceduře přijetí. Tyto fondy slouží jen pro dopravní a environmentální sektor a slouží pouze k financování projektů. Zde spadají projekty týkající se zdrojů pitné vody a systémů odpadních vod, řízení odpadu. ISPA je poměrně malý fond s rozpočtem 7 miliard do roku 2007, ve srovnání s kohezním fondem, který disponuje 18 miliardami a strukturálním fondem o rozpočtu 95 miliard. Strukturální fond se dále dělí do 4 menších fondů, takže rozpočty pro jednotlivé fondy jsou srovnatelné s kohezními fondy. Hodnota grantu je u fondu ISPA do výše 75% a u kohezního fondu 85%, což je maximální hodnota, které může být dosaženo. Rozpočet projektů v rámci ISPA musí být v rozsahu minimálně 5 milionů a v rámci kohezního fondu minimálně 10 milionů, což jsou už poměrně velké projekty, bereme-li v úvahu navíc i složitou strukturu pro přijetí projektu a administrativu. Společnost Saubermacher a řízení odpadového hospodářství Dr. Klaus Tritscher, Saubermacher GmbH Soukromé společnosti zabývající se řízením odpadu Jednou z těchto soukromých společností, která spolupracuje s veřejným sektorem v modelech je rakouská společnost Saubermarch Ta se zabírá sběrem odpadu, přepravou odpadu, odděleným sběrem, skládkováním, třídicími linkami, mechanickým a biologickým ošetřením odpadu, atd. Saubermarch má také řešení pro zpracování odpadních vod, za což nedávno získala cenu životního prostředí. Firma Saubermarch je partnerem veřejných společností, ve kterém je hlavním podílníkem obec. Těchto partnerství funguje několik v Rakousku, Slovinsku, Maďarsku a České republice. Výhodou takového partnerství je sdílení zisku, zvýšení efektivity a snazší zisk financí Strana 16 (celkem 71)

18 Soukromá společnost.a.s.a. Další soukromou firmou je.a.s.a., která je partnerem veřejnému sektoru mnoha obcí. Tato společnost se zabývá sběrem, transportem odpadu (včetně nebezpečného odpadu) vlastní zařízení na mechanické a biologické ošetření odpadu. Při přípravě projektů spojí obec a soukromá firma své síly, kdy firma většinou poskytne knothow a finance, obec zase pozemky a trh, a dividendy, které vzejdou ze vzájemné spolupráce se vrací oběma partnerům. Podrobnější informace k jednotlivým příspěvkům konference naleznete na webových stránkách &archiv=0&p1=&p2=&p3 Strana 17 (celkem 71)

19 2 Životní prostředí a kvalita 2.1 Co způsobilo změnu S pojmy jako kvalita, systém řízení šetrný k přírodě (např. pomocí ISO 14001), ISO 9001, EFQM, benchmarking, Balanced Scorecard (BSC) atd. se často můžeme setkat v průmyslu a celé podnikatelské sféře. Řadě lidí při vyslovení těchto názvů naskakuje husí kůže. Vidí v nich jen módní trend, nárůst práce či byrokracie. Při nákupu jakéhokoli zboží nebo odběru služby (třeba jídlo v restauraci, jízdu vlakem, či opravu čehokoli) automaticky očekávají, že dostanou kvalitní výrobek či službu za relativně nízkou cenu. Přitom právě výše zmíněné metody sehrávají z hlediska kvality za přiměřenou cenu rozhodující roli. Ve veřejné správě se tyto metody na základě tlaku změn začaly ve větší míře používat před rokem Slouží ke zvyšování kvality a výkonnosti jednotlivých veřejných služeb a procesů (činností), kvality procesu strategického plánování či zvyšování kvality života občanů. Tyto metody se také týkají organizací působících v oblasti životního prostředí, včetně obecních úřadů. 2.2 Pojem kvalita ve veřejné správě Kvalita ve veřejné správě je míra naplňování oprávněných požadavků: zákazníků na poskytovanou veřejnou službu nebo, občanů na kvalitu života v dané obci, regionu či kraji. Přičemž: zákazníci (například žadatelé na úřadě, účastníci správního řízení atd.) očekávají, že jejich žádost nebo potřeba služby bude vyřízena rychle, bez právních a jiných nedostatků, v požadovaném standardu, občané očekávají, že dojde ke zvyšování kvality života v jejich obci, kraji nebo regionu, veřejné služby jsou služby poskytované ve veřejném zájmu. 2.3 Co je cílem veřejné správy? Proč je třeba popisovat tak jednoznačnou věc jako je cíl veřejné správy? Zkušenosti ukazují, že pracovníci úřadů v této věci nemají zcela jasno. Přitom kvalitní řízení úřadu má-li našim občanům přinášet užitek musí vycházet ze strategických priorit a současně efektivně a kvalitně zvládat všechny operativní úkoly (včetně těch, které se týkají oblasti životního prostředí). Jinak řečeno, kvalitní řízení má vycházet z cíle veřejné správy. Současně je třeba přizpůsobit tento cíl místním podmínkám. To není možné bez toho, že cíli porozumíme: V našem případě definujeme jako cíl veřejné správy: zvyšování kvality života občanů při respektování zásad udržitelného rozvoje a současně, zvyšování výkonnosti a kvality úřadem poskytovaných veřejných služeb. Strana 18 (celkem 71)

20 Cíl je zobrazen pomocí modelu na obrázku 1. Obrázek 1: Model Cíl veřejné správy Cíl veřejné správy Zvyšovat kvalitu života při respektování udržitelného rozvoje Týká se všech občanů Zvyšovat kvalitu a výkonnost Týká se zákazníků těchto služeb Lze ji vyjádřit například jako spokojenost občanů nebo pomocí indikátorů udržitelného rozvoje nebo porovnáním s nejlepšími. Lze ji vyjádřit například jako spokojenost zákazníků nebo pomocí auditu služby nebo porovnáním s nejlepšími. Jak to řešíme? -Město zjišťuje potřeby například pomocí Místní agendy 21 (Zdravé město) a provádí benchmarking. -Město řídí svoji strategii například dle Balanced Scorecard (BSC). Jak to řešíme? Úřad se snaží služby poskytovat kvalitně, efektivně a včas (pomáhá benchmarking, uplatnění systému kvality a výkonnosti dle ISO, CAF ). Dělat správné věci Dělat věci správně 2.4 Kde lze získat více informací Více informací o metodách kvality je možné získat: V publikaci Řízení procesů výkonu státní správy, kterou vydalo Ministerstvo vnitra jako případovou studii lze ji získat na MV, odboru modernizace veřejné správy. V publikaci Jak efektivně uplatnit CAF, kterou letos vydává Národní politika jakosti (dále NPJ) publikaci lze ji získat v Informační středisku NPJ. S MV jsme připravili publikaci Měření spokojenosti měla by být k dispozici v prosinci. Případně je možné si je v elektronické podobě vyžádat u autora kapitoly. 2.5 Přílohy Příloha č. 1 Environmentální profil Městského úřadu Vsetín ke konci roku 2005 Strana 19 (celkem 71)

21 Příloha č. 1 Environmentální profil Městského úřadu Vsetín ke konci roku 2005 Úvodem ENVIRONMENTÁLNÍ PROFIL Městského úřadu Vsetín Město Vsetín je dle zákona veřejnoprávní korporací. Problematiku obecního zřízení upravuje zákon o obcích č.128/2000 ve znění pozdějších předpisů. Orgány obce jsou zastupitelstvo, rada, starosta a městský úřad. Městský úřad Vsetín je současně pověřeným úřadem III. stupně pro výkon státní správy pro více obcí ve správním obvodu. Městský úřad je výkonným orgánem zajišťujícím plnění požadavků na: - plnění úkolů a činností schválených radou nebo zastupitelstvem města Vsetína (v oblasti jeho samostatné působnosti) a - zabezpečování výkonu státní správy ve správním obvodu v rozsahu stanoveném zvláštními zákony (v oblasti přenesené působnosti). Městský úřad Vsetín tvoří dle zákona o obcích starosta, místostarostové, tajemník a ostatní zaměstnanci města Vsetín zařazení do Městského úřadu Vsetín. Organizační strukturu úřadu, činnosti a odpovědnosti stanovuje organizační řád úřadu. Certifikovaný systém zahrnuje Městský úřad mimo volené zástupce (starosta, místostarostové) Environmentální politika Městský úřad v Koncepci trvalého zlepšování činnosti, šetrnosti k přírodě Městského úřadu Vsetín deklaruje: Trvale chceme vytvářet podmínky pro zlepšování uspokojování potřeb města a regionu, zlepšovat podmínky pro péči o občany, zlepšovat pracovní prostředí pro návštěvníky i zaměstnance úřadu a šetrně se chovat k životnímu prostředí. Environmentální aspekty Při hodnocení environmentálních aspektů byly posuzovány činnosti městského úřadu s dopadem jak na vnitřní, tak i na vnější prostředí. Vyhodnocení se promítlo do definice environmentálních cílů s konkrétními cílovými hodnotami. Významné environmentální aspekty jsou v Registru vyznačeny červeně nebo zeleně. Environmentální cíle Environmentální cíle jsou definovány: - Koncepcí trvalého zlepšování činnosti, šetrnosti k přírodě Městského úřadu Vsetín envinmentální politikou - Registrem environmentálních aspektů Z hlediska systému jakosti jsou cíle definovány v Plánu zdraví a kvality života Environmentální cíle jsou definovány v dokumentu s názvem Environmentální cíle MěÚ Vsetín. Každý z cílů má rozvedeny popisy činností a stanovené cílové hodnoty. Strana 20 (celkem 71)

22 Koncepce trvalého zlepšování činnosti, šetrnosti k přírodě Městského úřadu Vsetín Stanovení poslání: Poslání města vyplývá z 2 zákona č.128/2000 o obcích. Posláním města je péče o všestranný rozvoj svého území a potřeb svých občanů, dále též chránit při plnění úkolů veřejný zájem vyjádřený v zákonech. Městský úřad je výkonným orgánem města. Postavení a působnost městského úřadu je dána zákonem č. 128/2000 Sb. o obcích. Naše vize pro zabezpečení poslání je: Vsetín, srdce Valašska příjemné město k životu, práci a zábavě; město usilující o zvyšování kvality života při respektování udržitelného rozvoje. Priority města jsou: a) Pracovní příležitosti, b) Dostupné bydlení, c) Příležitosti k využití volného času, d) Zdravé a půvabné město, e) Bezpečné město Co chceme zlepšovat: Trvale chceme zvyšovat kvalitu života našich občanů a kvalitu městem poskytovaných nebo zajišťovaných veřejných služeb (tedy kvalitu pro zákazníky těchto služeb). K tomu je třeba: A) Mít přehled o potřebách města i regionu, usilovat o spokojenost našich občanů a zákazníků tak, abychom dělali správné věci, tedy naplnili priority a vizi města: 1. Město realizuje aktivity a činnosti ke snižování nezaměstnanosti tak, aby se ve městě a regionu vytvářely podmínky pro vznik motivujících pracovních příležitostí. 2. Vytváříme podmínky pro zlepšování dostupnosti služeb, péče (včetně zdravotní a sociální), vzdělávání a možností spolkového, kulturního a duchovního života. Ke službám patří i služby poskytované úřadem (včetně výkonu státní správy), městskou policií, technickými službami, organizacemi a společnostmi města. Důležité je také zlepšovat informovanost občanů a zákazníků o poskytovaných službách a prováděných aktivitách. 3. Zdraví je jednou z nejdůležitějších hodnot člověka. Usilujeme o to, aby naši občané měli dostatek možností pro zdravý životní styl a sportování. 4. Možnost získat odpovídající bydlení je pro život každého z nás důležité. Ti, kteří bydlení mají, chtějí žít v příjemném životním prostředí, v pěkném, čistém - upraveném městě. K tomu město v rámci svých zdrojů vytváří podmínky. 5. Ke spokojenosti přispívá prevence a bezpečnost. Město přímo nebo ve spolupráci s dalšími usiluje o prevenci a bezpečnost z hlediska kriminality, dopravní bezpečnosti i bezpečnosti z hlediska dodávek tepla, vody a ostatních médií. B) Hospodařit a financovat činnosti tak, aby zajistili spokojenost našich občanů: 6. Na zastupitelstvo, úřad či organizace a společnosti města se obrací mnoho občanů, podnikatelů, spolků a dalších organizací s žádostmi o zlepšení standardu poskytované služby (MHD, rychlost vyřizování žádostí atd.) nebo s žádostmi o spolufinancování či příspěvek nebo s žádostmi na vybudování či opravu chodníků, cest, kanalizace, bytů a dalších staveb. Finance města jsou omezené. Proto je nezbytné zodpovědné financování, aby nedošlo k neúnosnému zadlužení města, stejně jako úsilí hledat možnosti pro financování z různých zdrojů (stát, EU, kraj, spoluúčast žadatele atd.). 7. U prostředků, které město nebo jeho organizace a společnosti vynakládají, zajistit vždy účelné hospodaření s finančními prostředky a stejně tak i s majetkem města. Strana 21 (celkem 71)

23 C) Provádět činnosti (vnitřní procesy) správným způsobem a tak, abychom zajistili spokojenost občanů a zákazníků a současně dostatečné financování aktivit a hospodárnost: 8. Velká část rozpočtu města je určena na investice. Kvalitní, efektivní a promyšlená příprava a realizace investičních akcí je proto nezbytná. 9. Základem pro spokojenost občanů a zákazníků a také pro hospodárnost a zajištění zdrojů je každodenní kvalitní činnost radnice (zastupitelstva, rady, výborů, komisí, úřadu), městské policie, technických služeb, vlastních školských, kulturních, sportovních a ostatních zařízení. Radnice uplatňuje rozhodování založené na faktech, procesní a systémový přístup, aktivní zapojení zaměstnanců a partnerů a ostatní zásady managementu kvality. Je brán zřetel na zásady udržitelného rozvoje a metodiku Národní sítě Zdravých měst. Vyhovíme všem stávajícím i připravovaným zákonným požadavkům v samostatné i přenesené působnosti. K tomu všemu má úřad zaveden integrovaný systém řízení kvality a šetrnosti k přírodě. 10. Ve městě se děje mnoho činností, které zajišťuje či provádí někdo jiný. Pro úspěch je účelné vytvářet podmínky pro efektivní partnerství k realizaci záměrů, podnikání a vzdělanosti a také průhledné podmínky pro podporu spolků a neziskových organizací. D) Abychom to vše zvládli, musíme se naučit nebo zdokonalit: 11. Jakákoli činnost se mnohem více daří, pokud se všichni zúčastnění snaží o posilování prostředí spolupráce, důvěry a zodpovědnosti. Důležité je zlepšovat prostředí pro návštěvníky úřadu a města i pracovní prostředí a klima pro zaměstnance. Nedílnou součástí koncepce je také posilování zodpovědnosti ke kvalitě a šetrnosti k přírodě na radnici, všech jejich organizací a společností a také vytváření podmínek pro přenášení těchto principů dále (ostatní úřady, instituce, školy a podniky působící na území města a regionu). 12. V dnešním stále složitějším světě je nutností osvojit si techniky, které radnici pomohou snadněji nalézat nebo financovat správná řešení pro občany. K tomu je důležité stálé zdokonalování procesu komunitního plánování a projektového řízení. Zvláště při financování činností ze zdrojů EU se bez těchto znalostí nelze obejít. 13. Nositeli a hybateli všech činností jsou lidé jejich ochota, schopnosti, znalosti, dovednosti, kvalifikace. Pro úspěch je důležité rozvíjení dovedností a znalostí, zavádění nových metod a efektivních technologií. Strana 22 (celkem 71)

24 Registr environmentálních aspektů Vliv/ dopad na ŽP Vyhodnocení závažnosti dopadu na ŽP Číslo Činnost, služba Číslo Environmentální aspekt Číslo Environmentální dopad Pravděpodobnost výskytu Závažnost poškození ŽP Možnost změny Plnění požadavků Dopad na image MěÚ Vsetín Celková environm. závažnost Limit 2005 Limit 2006 Cíl / opatření 1. Provozování automobilů Skladování látek nebezpečných vodám (oleje, ředidla, kapalné nebezpečné odpady) Vytápění bubovy Svárov Parkování zřetelný únik provozních náplní Startování motoru, rozjezd automobilu, brždění automobilu, rovnoměrná jízda automobilu Znečištění horninového prostředí Znečištění odpadních vod Emise hluku od motoru Emise znečišťujících látek do ovzduší z výfuku Emise TZL z otěru spojkového kotouče Emise TZL z otěru pneumatik Porušení těsnosti obalu (nádrže) Nebezpečí znečištění okolí a následně OV Spotřeba tepelné energie Snižování energetické náročnosti provozu Užívání a úklid adm. budov 4.1 Kancelářské činnosti Vznik komunálního odpadu Osvětlení pracoviště, provoz kancelářské techniky, hluk počítače Spotřeba el. energie Vznik odpadů (vyřazená zařízení, vyřazené písemnosti) Elektromagnetické záření Světelná pohoda Hluk z výpočetní techniky Proškolení zaměstnanců ECíl. č. 3 recyklace, školení, audit, analýza pracovišť Strana 23 (celkem 71)

25 5. Různé druhy havárií, neshodný provoz Prašnost Komunikace s využitím pojítek Zvýšení úrovně elektromagnetického znečištění životního prostředí (radiostanic a mobilních telefonů) Užívání sociálních zařízení Spotřeba vody, vznik splaškových odpadních vod Mokrý úklid, mytí podlah a zařízení vod Spotřeba vody, vznik splaškových odpadních Vznik odpadů z obalů čistících prostředků Vznik odpadů použité úklidové prostředky Suchý úklid Vznik odpadu (smetky) Hluk od vysavače Spotřeba el. energie Úniky látek do prostředí, které jsou 5.1 svou podstatou nebo množstvím Poškozování životního prostředí cizorodé pro dané prostředí. Spotřeba vody, vznik splaškových odpadních Správa nebytových prostor 6.1 Užívání sociálních zařízení Mokrý úklid, mytí podlah a zařízení vod Spotřeba vody, vznik splaškových odpadních vod Vznik odpadů z obalů čistících prostředků Vznik odpadů použité úklidové prostředky Suchý úklid Vznik odpadu (smetky) Hluk od vysavače Spotřeba el. energie Správa vodárenských zařízení 7.1 Užívání vodárenských zařízení Spotřeba vody Užívání vodárenských zařízení Kvalita vody Pro vyhodnocení jsou stanovena následující kritéria: pravděpodobnost výskytu: závažnost poškození ŽP: možnost změny: plnění požadavků ( legislativní aj. ): dopad na image MěÚ 1. ojediněle 0. žádná 0. žádná 1. bezproblémové plnění 0. žádná 2. občas 2. malá 1. malá 2. plnění na hranici limitu 1. malá 3. často, trvale 4. střední 2. střední 3. občasné překročení limitu 2. střední 6. velká 3. velká 3. velká závažnost poškození ŽP = rozsah, závažnost, doba trvání Strana 24 (celkem 71)

26 Environmentální cíle MěÚ Vsetín a dále Plánování Popis Odpovědnost Termíny Cíl 1 zajištění kvalitní vody pro odběratele ze studní a drobných vodárenských zařízení města investiční odbor odbor SÚM 12/2005 Cílová hodnota rozbor a kontrola kvality vody ve vodárenských zařízeních a jejich stavebně správní a majetkoprávní dořešení Environmentální program zvýšit kvalitu vody Činnost 1 rozbor a kontrola kvality vody ve vodárenských zařízeních města odbor SÚM do ročně Činnost 2 stavebně správní a majetkoprávní dořešení vodárenských zařízení v majetku města odbor SÚM 12/2005 Cíl 2 zlepšování prostředí ve městě Vsetíně odbor ŽP 12/ ročně Cílová hodnota 70 % splněných aktivit Plánu zdraví a kvality života pro rok % probíhajících aktivit Plánu zdraví a kvality života pro rok 2004 Environmentální program plnění aktivit sekce životního prostředí v Plánu zdraví a kvality života pro rok 2003 Činnost 1 čtvrtletní kontrola plnění Plánu zdraví a kvality života odbor ŽP Činnost 2 příprava plánu na roky odbor ŽP 12/2005 Činnost 3 zabezpečení vyhodnocení odbor ŽP 1/2006 Činnost 4 projednání s veřejností odbor ŽP, KS 2/2006 Činnost 5 schválení v zastupitelstvu odbor ŽP, KS 2/2006 Cíl 3 omezení množství netříděného komunálního odpadu v administrativních budovách odbor ŽP MěÚ Vsetín Cílová hodnota o 5 % snížení množství komunálního odpadu na úředníka vůči I. pololetí 2004 Environmentální program snížení množství produkovaného komunálního odpadu Činnost 3 - snižování množství komunálního odpadu prostřednictvím kontrol zaměřených na způsoby a formy recyklace - analýza a vyhodnocení účinnosti recyklace v roce 2003 a ověření účinnosti směrnice č. ES odbor ŽP odbor ŽP odbor ŽP 08/ / /2005 Cíl 4 Řešení a spoluúčast na programu Evropské unie ISPA ČISTÁ ŘEKA BEČVA odbor ŽP 12/2006 Cílová hodnota zlepšení základních ukazatelů kvality povrchové vody pod řešenými obcemi se stávající čistírnou odpadních vod o 20%, s nově budovanými čistírnami odpadních vod o 60% Environmentální program Projekt ČISTÁ ŘEKA BEČVA tj.zvýšení kvality povrchové i podpovrchové vody ve vybraných lokalitách do konce roku 2006 prostřednictvím investic do kanalizací a čistíren odpadních vod ve výši 1,5 mld.kč. určení lokalit odpovídajících směrnici EU, zpracování záměru a studie, příprava podkladových materiálů pro Činnost žádost, příprava projektové dokumentace, jednání s občany a veřejností o smyslu, záměrech a cílech projektu, odbor ŽP územní a stavební řízení jednotlivých staveb,, následná kolaudace staveb Strana 25 (celkem 71)

Praha 20.4.2007. Kvalita života. Ing. Milan Půček, MBA milan.pucek@mestovsetin.cz

Praha 20.4.2007. Kvalita života. Ing. Milan Půček, MBA milan.pucek@mestovsetin.cz Praha 20.4.2007 Procesnířízen zení a strategické plánov nování zkušenosti Vsetín Kvalita života Ing. Milan Půček, MBA milan.pucek@mestovsetin.cz 1 Přístup města Vsetín: strategie systematických malých

Více

ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR

ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR NÁRODNÍ SÍŤ ZDRAVÝCH MĚST M ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR 2006 1 1 Zdravá města, obce, regiony 1994 2006 76 členů (města, obce, kraje, mikroregiony) 24% obyvatel ČR NSZM ČR 2 2 Praha 6.12.20

Více

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Kolektiv autorů MěÚ Vsetín: Bc. Věra Goldová Ing. Milan Půček, MBAMBA Ing. JiříTrezner Martin Kučný (SPKP Vsetín o.p.s.)

Více

Balanced scorecard (BSC) jako strategický nástroj řízení UR v samosprávě

Balanced scorecard (BSC) jako strategický nástroj řízení UR v samosprávě Balanced scorecard (BSC) jako strategický nástroj řízení UR v samosprávě Ing. Radomír Zimek Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín Podpořeno grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního

Více

k ekologii ve městm Kvalita života šetrný provoz úřadu Sekce NSZM k tématu t Ekologicky Vsetín 19.4.2006

k ekologii ve městm Kvalita života šetrný provoz úřadu Sekce NSZM k tématu t Ekologicky Vsetín 19.4.2006 Sekce NSZM k tématu t Ekologicky šetrný provoz úřadu Strategický přístup p k ekologii ve městm stě Vsetíně Kvalita života Vsetín 19.4.2006 Ing. Milan Půček, MBA tajemník Městského úřad Vsetín milan.pucek@mestovsetin.cz

Více

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení Očekávání Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj Prezentace: co to je Společenská odpovědnost stručný popis metodiky pro zavedení do úřadu Práce ve skupinkách sběr námětů a návrhů pro další

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Budoucnost kohezní politiky EU

Budoucnost kohezní politiky EU Budoucnost kohezní politiky EU Daniela Grabmüllerová Stanislav Cysař Ministerstvo pro místní rozvoj Rozpočet a finanční vize obcí, měst a krajů Praha, 23. září 2010 Klíčové milníky - EU Schválení Strategie

Více

Kvalita ve veřejné správě. Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra

Kvalita ve veřejné správě. Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra Kvalita ve veřejné správě Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra Kvalita ve veřejné správě Kvalita ve veřejné správě = míra naplňování

Více

Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna

Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna Ing. Oldřich Vlasák místopředseda Svazu pro evropské záležitosti Celostátní finanční konference 4. prosince

Více

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55 Strategický plán města Ústí nad Labem Strategický plán města Ústí nad Labem byl schválen v prosinci 2007 zastupitelstvem města o počtu 37 členů, z toho 9 žen tj. 24%. Podrobné generové vyhodnocení cílů

Více

Zkušenosti se zaváděním indikátorů udržitelného rozvoje ve městě Vsetíně

Zkušenosti se zaváděním indikátorů udržitelného rozvoje ve městě Vsetíně Zkušenosti se zaváděním indikátorů udržitelného rozvoje ve městě Vsetíně Kolektiv autorů MěÚ Vsetín: Bc. Věra Goldová Ing. Milan Půček, MBAMBA Ing. Jiří Trezner Martin Kučný (SPKP Vsetín o.p.s.) 1 Co je

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Představení Svazu měst a obcí České republiky

Představení Svazu měst a obcí České republiky Představení Svazu měst a obcí České republiky XIX. celostátní finanční konference Ing. Dan Jiránek výkonný ředitel 1 Svaz je organizace Kdo jsme dobrovolná, nepolitická a nevládní Svaz je partnerem pro

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í

PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í C V I Č E N Í 2 Hodnocení přírodních zdrojů v okolí bydliště za obec Téma jednotlivec zpracování ke zkoušce jak jsou využívány zdroje (vodní

Více

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko)

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko) MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA DOBRICH (Bulharsko) Shrnutí Město Dobrich je jedno ze zakladatelů organizace Bulgarian Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy (bulharská síť EcoEnergy

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává

Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013 Brno JUDr. Věra Vojáčková,

Více

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Ministerstvo vnitra Odbor strukturálních fondů Ing. Radka Soukupová 7.4.2009 Ministerstvo vnitra ČR tzv. zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Hájíme zájmy měst a obcí České republiky

Hájíme zájmy měst a obcí České republiky Hájíme zájmy měst a obcí České republiky XVIII. celostátní finanční konference Ing. Dan Jiránek výkonný ředitel 1 Svaz je organizace Kdo jsme dobrovolná, nepolitická a nevládní Svaz je partnerem pro vládu

Více

Hájíme zájmy měst a obcí České republiky. Ing. Dan Jiránek Předseda a výkonný ředitel

Hájíme zájmy měst a obcí České republiky. Ing. Dan Jiránek Předseda a výkonný ředitel Hájíme zájmy měst a obcí České republiky Ing. Dan Jiránek Předseda a výkonný ředitel 1 Kdo jsme Celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací jako zájmové sdružení obcí a měst partnerem pro

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Plzeň 27. ledna 2015 Seminář Dotace pro obce Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice

Více

Představení Svazu měst a obcí České republiky

Představení Svazu měst a obcí České republiky Představení Svazu měst a obcí České republiky Krajská setkání 2016 Ing. Dan Jiránek výkonný ředitel 1 Svaz je organizace Kdo jsme dobrovolná, nepolitická a nevládní Svaz je partnerem pro vládu i parlament

Více

MEPCO, s. r. o. Mezinárodní poradenské centrum obcí. Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR

MEPCO, s. r. o. Mezinárodní poradenské centrum obcí. Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR MEPCO, s. r. o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR vlastníci: MEPCO, s. r. o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Svaz měst a obcí ČR VNG International (= agentura

Více

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá Programy v programovém období 2014-2020 Autor: Ing. Denisa Veselá Pro nadcházející programové období 2014-2020 jsou připravovány nové programy, které budou spolufinancovány z Evropských strukturálních

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2.

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. 2013, Brno JUDr. Věra Vojáčková, ředitelka Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Více

Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014-2020 Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec Ministerstvo vnitra Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly e-mail: tomas.jirovec@mvcr.cz tel.:

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Litoměřice, 16. března 2016 www.zdravamesta.cz/js2016 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Místní Akční Skupina Lašsko Strategie MAS 2014-2020 veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Co je místní akční skupina? MAS je neziskovou organizací nezávislou na politickém rozhodování PARTNERSTVÍ veřejného

Více

Udržitelný rozvoj na místní a regionální úrovni

Udržitelný rozvoj na místní a regionální úrovni e m pco Udržitelný rozvoj na místní a regionální úrovni Příručka projektu Středoevropská síť životního prostředí Vsetín, září 2007 Ing. Jiří Trezner, Ing. Stanislav Kocourek, Mgr. Aleš Černotík a kolektiv

Více

Balanced Scorecard a

Balanced Scorecard a Seminář NSZM na MV ČR Balanced Scorecard a využit ití indikátor torů ve strategickém řízení Kvalita života Praha 26.4.2006 Ing. Milan Půček, MBA tajemník Městského úřad Vsetín milan.pucek@mestovsetin.cz

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 2. června 2015 Stella Horváthová 2014-2020 Cíl 2: Evropská územní spolupráce v

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha,

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha, Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP Tisková konference EMAS MŽP, Praha, 6.2.2009 Důvody zavedení Příklad pro další subjekty (organizace i jednotlivce) Environmentální přínosy Zkvalitnění řízení (systém

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Brno, hotel Voroněž, 20. září 2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu č.j.: 59305/03/3900/1000 PID: MIPOX00I4ZP4

Ministerstvo průmyslu a obchodu č.j.: 59305/03/3900/1000 PID: MIPOX00I4ZP4 Ministerstvo průmyslu a obchodu č.j.: 59305/03/3900/1000 PID: MIPOX00I4ZP4 V Praze dne 17. prosince 2003 Rozhodnutí č. 271/2003 ministra průmyslu a obchodu, kterým se vydává Statut Agentury pro podporu

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst Úvodní seminář Dačice, 21. března 2018 www.zdravamesta.cz/js2018 #SkolaNSZM ŠKOLA ZDRAVÝCH MĚST VÝZVA 03_17_080 21. 3. 2018 Dačice Vyhlašovatel výzev: MPSV Odb.83 Odbor realizace

Více

Zkušenosti ze souběžné implementace metod BSC, CAF a Controlling&Reporting na Ministerstvu pro místní rozvoj

Zkušenosti ze souběžné implementace metod BSC, CAF a Controlling&Reporting na Ministerstvu pro místní rozvoj Zkušenosti ze souběžné implementace metod BSC, CAF a Controlling&Reporting na Ministerstvu pro místní rozvoj Karlovy Vary, 23. - 24.1. 2008 4. Národní konference kvality ve veřejné správě Milan Půček,

Více

Strategie rozvoje obce Drozdov

Strategie rozvoje obce Drozdov Obec Drozdov ------------------------------------------------------------------------------ Drozdov 150 789 01 Zábřeh Telefon, fax: 583 427 245 www.obecdrozdov.cz vypracoval: Bc. Marek Karger - starosta

Více

Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí. Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava

Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí. Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava Svaz měst a obcí ČR Hájíme zájmy všech velikostních kategorií měst a

Více

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková 1) Regionální politika 2) Strukturální fondy 3) Operační programy 2007 2013 4) Projektová žádost 5) Aktuální stav čerpání 6) Problémy s Operačními programy strana

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR 1. Národní politika jakosti Na základě usnesení vlády ČR č. 458 ze dne 10. května 2000 byla při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR ustavena Rada České republiky

Více

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Úvod 1. Dotační programy Plzeňského kraje v roce 2015 pro oblast ŽP 2. Národní dotační

Více

Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020

Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020 Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020 XI. Setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 12. února 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného

Více

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Obce a evropské fondy v období 2014-2020 Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha

21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha 21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha Akce je součástí projektu NSZM ČR STRATEG-2, který je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi V roce 2009 získalo Město Chrudim, které realizuje projekt Zdravé město a místní Agendu 21 Cenu za inovaci ve veřejné správě za rok 2008 díky zavádění systému EMAS

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy v oblasti životního prostředí Nedostatečné využití potenciálu obnovitelných zdrojů v kraji pro výrobu energie Zvýšená energetická

Více

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Deinstitucionalizace v České republice 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Situace v České republice Nízký počet pracovníků v přímé péči Nedostatek odborných pracovníků Nedostatečná kvalifikace

Více

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST 1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST v rámci Regionální stálé konference KHK pro potřeby tvorby Regionálního akčního plánu KHK 23. 10. 2014 Hradec Králové Schválené operační programy 2014 2020 =

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Konference Moderní veřejná správa 2017 Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Město Valašské Klobouky je centrem Jihovýchodního Valašska je jihovýchodním regionem Zlínského kraje hraničícím

Více

Horizontální spolupráce obcí

Horizontální spolupráce obcí Horizontální spolupráce obcí Právo na spolupráci obcí je zakotveno v ústavě i legislativě ČR Lze je nalézt i v mezinárodních dokumentech především čl. 10 Evropské charty místní samosprávy, který zakotvuje

Více

Finanční zdroje euroregionů v období

Finanční zdroje euroregionů v období Finanční zdroje euroregionů v období 2007-2013 Cíle regionální politiky 2007-2013 V období 2007-2013 sleduje regionální politika tři cíle, k jejichž dosažení má v evropském střednědobém rozpočtovém rámci

Více

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020 Strategie regionálního rozvoje ČR pro období 2014 2020 (SRR) je základním koncepčním dokumentem v oblasti regionálního rozvoje. Dle

Více

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu Číslo: NPK 20 Číslo vydání: 2 Strana: 1 Název: Cena hejtmana za uplatňování konceptu společenské odpovědnosti Statut Celkem stran: 5 Platnost od: 2015 Počet příloh: 7 Rada kvality České republiky CENA

Více

WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA

WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA Autoři: Francesca Visintin, Alessia Vecchiet, Elisa Tomasinsig CETA Konečná verze:

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce 2016

Více

PARTNERSTVÍ PRO BUDOUCNOST 1 a 2. - projekt Karlovarského kraje -SROP, priorita 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech, opatření 3.3

PARTNERSTVÍ PRO BUDOUCNOST 1 a 2. - projekt Karlovarského kraje -SROP, priorita 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech, opatření 3.3 PARTNERSTVÍ PRO BUDOUCNOST 1 a 2 - projekt Karlovarského kraje -SROP, priorita 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech, opatření 3.3 Zkušenosti Karlovarského kraje z předchozího období PHARE, PHARE CBC SAPARD,

Více

1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017

1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017 1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí MSP 70% celkového průmyslového znečištění v EU Vlivy na místní životní prostředí i komunity: v

Více

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Jaký je dopad politiky soudržnosti EU? 2. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 3. Jaké

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020

Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020 Podpora měst a obcí v oblasti agend veřejné správy v působnosti MV ČR v programovém období 2014-2020 XI. Setkání starostů a místostarostů Karlovarského kraje 12. března 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí

Více

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Preambule 1. V programovém období 2014-2020 Evropské unie jsou uplatňovány principy územní dimenze. Územní dimenzí se rozumí zacílení

Více

Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018

Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018 Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018 Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014 2020 uvádí ve specifickém cíli 1.3 Rozšíření řízení kvality a zlepšení strategického

Více

Nové programové období 2014-2020

Nové programové období 2014-2020 Nové programové období 2014-2020 Prostor pro projekty obcí a měst Ing. Oldřich Vlasák Svaz měst a obcí ČR 29.4. 2015 Dvůr Králové SVAZ MĚST A OBCÍ ČR Hájíme zájmy všech velikostních kategorií měst a obcí

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

Projekty pro obce, DSO a prospěch občana

Projekty pro obce, DSO a prospěch občana Projekty pro obce, DSO a prospěch občana Celostátní finanční konference Praha, 9. 10. 12. 2015 Jaromír Jech ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR Významné projekty Svazu měst

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

Podpora meziobecní spolupráce

Podpora meziobecní spolupráce Projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 Další vývoj v oblasti MOS Svaz měst a obcí

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl =

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = poskytovat zákazníkům produkt požadované kvality s maximálním

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem. Brno,

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem. Brno, Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem Brno, 10.10.2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci Od

Více

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Ondřej Pašek Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Dohoda o partnerství Schválena Vládou ČR 9. 4. 2014, odeslána k formálním vyjednáváním s Evropskou

Více

Agendy v působnosti MV v rámci programového období 2014 2020 z pohledu příjemce

Agendy v působnosti MV v rámci programového období 2014 2020 z pohledu příjemce Agendy v působnosti MV v rámci programového období 2014 2020 z pohledu příjemce Konference o programovém období EU2014-2020 26. března 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného oddělení strategií a

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce 2018

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Evropský účetní dvůr kontroluje: a. činnosti financované z prostředků EU b. evropskou měnovou politiku c. financování ekonomik států, které přistoupily po roce 2004 d. financování činností členských

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 37. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 37. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 37. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II Přehled

Více

Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech. Mgr. Markéta Munková Praha,

Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech. Mgr. Markéta Munková Praha, Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech Mgr. Markéta Munková Praha, 18. 1. 2018 Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech I. Proč zavádět řízení kvality do služebních úřadů a z čeho taková povinnost

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu)

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu) Příloha č. 7: Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou komisí na Podmínkách přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2007 2013 předložených

Více

Příručka jakosti a environmentu

Příručka jakosti a environmentu Příručka jakosti a environmentu Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.5.2005 1.5.2005 0 Dne: 13.4.2005 Dne: 25.4.2005 1 / 6 O B S A H : 1. Úvod 3 2. Oblast použití systému řízení 3 3. Politika 3 4.

Více

Evropská politika soudržnosti 2014 2020

Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 2. Jaké jsou hlavní zmeny? 3. Jaké bude financování

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje Kde leží Zlínský kraj Kde leží Zlínský kraj Obecné informace o kraji Počet obyvatel:

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR 2. 12. 2014 Týn nad Vltavou Jitka Čechová Sociální podnikání podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí propojuje oblast sociální, ekonomickou

Více

Spolupráce MMR s NSZM. Finanční zdroje MMR pro města a obce

Spolupráce MMR s NSZM. Finanční zdroje MMR pro města a obce Spolupráce MMR s NSZM Finanční zdroje MMR pro města a obce XVII. Celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR Ing. Michal Janeba náměstek ministra pro regionální politiku a cestovní ruch Ministerstvo

Více