9. Technologie výroby papírových obalů. 9.1 Technologie výroby papírových pytlů TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ 267

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "9. Technologie výroby papírových obalů. 9.1 Technologie výroby papírových pytlů TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ 267"

Transkript

1 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Technologie výroby papírových obalů 9.1 Technologie výroby papírových pytlů Papírové pytle jsou nevratné průmyslové přepravní obaly, které slouží k balení sypkých hmot. Jsou určeny především pro automatizované plnicí procesy v hromadné výrobě např. cementu,průmyslových hnojiv, krmiv pro zemědělství, ale i pro balení některých potravin. Jsou lehké a před naplněním zaujímají malý prostor. Vzhledem k relativně nízké ceně jsou to obaly ekonomické. Po použití vzhledem k sulfátovému základu vhodnou surovinou pro papírenský průmysl. Nejsou náhradou tradičních pytlů tkaných, ale mají v obalové technice významnou úlohu jako progresivní obaly pro své specifické vlastnosti. Pórovitost papíru umožňuje přístup vzduchu, což je žádoucí pro balení potravin, nebo krmiv. V případě nutnosti zamezit vyprašování obalu a zabránit vnikání nečistot, prachu a vlhkosti, vybavují se pytle tzv. bariérovou vrstvou. Zboží zabalené v papírových pytlích je dobře manipulovatelné a skladovatelné. Ložené na paletách umožňuje mechanizovanou dopravu a manipulaci. Papírové pytle plnily a plní funkce obalů spotřebitelských, ale i skupinových a přepravních.lze do nich balit množství zboží, které u některého zboží může být spotřebitelskou dávkou (např. hnojiva, cement, vápno), nebo i skupinovou, kdy se v pytli balené zboží v obchodě rozvažuje na spotřebitelské dávky a může byt obalem i pro určitou dávku spotřebitelsky baleného zboží (např.v šáčcích nebo i nebalených výrobků). Plní také funkci přepravních obalů neboť obsahují dávku zboži určeného k dopravě i manipulaci a skladování. Funkce spotřebitelského a skupinového obalu si v minulosti vyžadovala potisk zpravidla jen označovací, t.j. druhu baleného zboží, označení výrobce a někdy i stručný návod ke správnému užití zboží. Rozvoj forem samobslužného prodeje, zvětšování prodejní dávky zboží v markentingových obchodech, postupně zvýraznil úlohu papírových pytlů jako spotřebitelských obalů, které musí kromě svých základních funkcí, plnit také funkce prodejně propagační a markentingové. Zvyšuje se nárok na grafickou úpravu nejenom na pérovkové a plošné grafiky, které byly pro používaný flexotisk na sulfátové papíry do jisté míry reprodukčním maximem. Pro balení krmiv pro psy a zvířata, ale i pro balení potravin, se dnes vyžadují náročné grafické úpravy využívající barevné fotografie v kombinaci s plošnými a textovými grafikami.náročnější grafická úprava si vyžaduje použítí sulfátových papírů v barvě bílé a technika flexotisku v minulých letech výrazně zlepšila možnosti reprudkce na samostatných tiskových strojích (až s osmi tiskovými jednotkami) a to jako preprintt.j. potiskem kotoučů před jejich zpracováním na papírové pytle. Kvalitně potištěné

2 268 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Obr. 130 Druhy papírových pytlů 1 Druh pytle 2 Počet vrstev 3 Způsob spojování 4 Potisk 5 Spojování naplněných pytlů Otevřený lepený se šestiúhelníkovým dnem Otevřený šitý s rovným dnem Ventilový lepený se šestiúhelníkovým dnem Otevřený s postranními záhyby a rovným šitým dnem Ventilový s postranními záhyby a rovným šitým dnem Přebalový lepený s postranními záhyby a obdélníkovým dnem Přebalový lepený s šestiúhelníkovým dnem Otevřený odnosný Ventilový odnosný Flexotiskem při výrobě na komb. stroji Potisk kotoučů před zpracováním na pytle 2.1 Jednovrstvý Dvou- až šestivrstvý Slepování dna Slepování a přelepování dna Slepování a přelepování dna se zachováním ventilu Sešívání dna Sešívání dna i vršku se zachováním ventilu Samosvorné ventilovým naplněním Úvazkem Sešitím Křížovým složením a přelepem Složením a přelepením etiketou spotřebitelské pytle zvětšují svůj podíl na trhu a nacházejí stále nová uplatnění. Manipulovatelnost s naplněnými pytli zbožím si vyžádala řešení odnosnosti a tak vznikají nové druhy pytlů odnosných. Původní druhová struktůra určovaná normami se dnes výrazně rozšiřuje a nové druhy pytlů řeší požadavky trhu a úspěšně soutěží z podobnými obaly z jiných materiálů. Byla zavedena výroba odnosných pytlů otevřených a odnosných pytlů ventilových (obr. 132).

3 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ 269 A B C D E F Obr. 131 Druhy papírových pytlů (hadicový přířez, výrobní tvar, poloha při naplnění a uzavření) A - otevřený pytel s šestiúhelníkovým dnem lepený B - ventilový pytel s lepeným šestiúhelníkovým dnem a uzávěrem C - otevřený pytel s postranními záhyby a rovným šitým dnem D - ventilový pytel s postranními záhyby a rovným šitým dnem a uzávěrem E - přebalový pytel s postranními záhyby a obdélníkovým dnem F - přebalový pytel s lepeným šestiúhelníkovým dnem

4 270 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Obr. 132 Papírové pytle odnosné otevřené I. a papírové pytle odnosné II. 9.2 Druhy papírových pytlů Papírové pytle se rozlišují podle konstrukčního provedení, podle počtu vrstev a druhů použitých materiálů, které se volí a různě kombinují s ohledem na účel použití (schéma na obr. 130). Konstrukční typy se rozlišují podle tvaru dna, stranových ploch (s postranními záhyby nebo bez záhybů), provedení plnicího otvoru (s ventilem nebo bez ventilu) a uzávěru. 9.3 Rozlišují se tyto druhy papírových pytlů Otevřené lepené s lepeným šestiúhelníkovým dnem (obr. 131 A) v různých rozměrech 390 x 610 mm až 650 x 1350 mm tří- až pětivrstvé. Ventilové lepené oboustranně uzavřené lepenými šestiúhelníkovými dny a jedním rohovým samouzavíracím plnicím otvorem (obr. 131 B). Vyrábějí se v různých rozměrech od 450 x 610 mm do 500 x 870 mm, tří až pětivrstvé. Otevřené šité s postranními záhyby a rovným šitým dnem (obr. 131 C) v různých rozměrech od 500 x 800 mm do 620 x 1325 mm tří- až šestivrstvé. Ventilové šité s postraními záhyby a rovnými šitými dny a s jedním rohovým otvorem (obr. 131 D) v různých rozměrech od 500 x 640 mm do 550 x 880 mm, čtyř- až šestivrstvé.

5 DRUHY PAPÍROVÝCH PYTLŮ 271 A B a b c a b D C E a b a b Obr. 133 Jednotlivé druhy pytlů ve vyrobeném - plochém stavu a naplněné obsahem (označení shodné s obr. 131) A - otevřený pytel, B - ventilový pytel lepený, C - otevřený pytel šitý, D - ventilový pytel šitý E - přebalový pytel, a - pytel před naplněním, b - pytel po naplnění c - nehospodárný uzávět úvazkem Přebalové lepené s čtyřúhelníkovým dnem a postranními záhyby v různých rozměrech (obr. 131 E) zpravidla jednovrstvé. Vyrábějí se rovněž pytle otevřené bez postranního záhybu a s rovným šitým dnem. Byla zavedena výroba odnosných pytlů otevřených a odnosných pytlů ventilových (obr. 132). Druh a počet vrstev pytlových papírů se označuje písmeny a arabskými číslicemi. Pořadí vrstev se udává podle druhu papíru směrem od povrchu pytle dovnitř. Pytle s vrstvami zušlechtěných papírů se označovaly podélnými barevnými přerušovanými pruhy na přední i zadní straně pytle (natíraný papír D 85, mikrovoskovaný papír slepovaný M, papír vrstvený polyetylénem P, papír latexový L). Papírové ventilové pytle (obr. 133 B, D) se používají především ve stavebnictví na balení cementu a vápna, v chemickém průmyslu a na balení hnojiv. Jsou vybaveny pro automatizované plnění.

6 272 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ h h b b l l c h c h l l Obr. 134 Označení rozměrových proporcí jednotlivých druhů pytlů pro výpočet plnících objemů l - šířka pytle, h-výškapytle, b - šířka dna pytle, c - šířka postranního záhybu Papírové pytle otevřené (obr 133 A,C) mají širší využití, a to především v zemědělském výkupu na balení otrub, krmivových směsí, brambor a pod., v potravinářském průmyslu na balení různých druhů sypkých potravin (těstovin, vloček, kávovin a pod.), v cukrovarnickém průmyslu i v jiných průmyslových odvětvích (na balení např. mýdlových prášků, naftalínu, skelné vaty, dřevěného uhlí). Papírové pytle přebalové (obr. 133 E) plní zpravidla funkci skupinových obalů pro balení spotřebitelsky baleného zboží (v sáčcích, skládačkách, lahvích z plastu a pod.). Plní se ručně nebo pomocí jednoduchých balících strojů. Uzavírají se skládáním a slepováním vrcholu.

7 MATERIÁLY POUŽITÉ NA VÝROBU Plnící objem V v m pro jednotlivé druhy papírových pytlů se vypočítá podle těchto vzorců (obr. 134 ): Pytel otevřený lepený l 2 2l v= (h+0,25b-0,9 ) Pytel ventilový lepený l 2 2l v = ( h + 0,75 b - 0,75 ) Pytel otevřený šitý nebo ventilový šitý l 2 2l v = ( h - 0,5 b - 0,75 ) Výpočet hmotnosti obsahu m zboží. G lze vypočítat pomocí objemové hmotnosti plněného 9.5 Materiály použité pro výrobu Pro výrobu papírových pytlů se používají speciální pytlové papíry vyrobené ze sulfátové buničiny nebo ze směsi sulfátové a sulfitové buničiny v přírodní barvě (nebo bílé ). Jsou jednostranně strojně hlazené v jakostech, které určuje státní norma. Jsou to: -2-2 Pytlový papír N, plošné hmotnosti 70 g.m, výjimečně 95 g.m, ze sulfátové buničiny, hnědé přírodní barvy (na pytle ventilové a otevřené, šité i lepené). -2 Pytlový papír sulfáto-sulfitový A, přírodní hnědé barvy, plošné hmotnosti 70 g-m (na pytle otevřené, šité a lepené ) Pytlový papír sulfátový-krepovaný N 135 k, přírodní hnědé barvy, plošné hmotnosti až 150 g.m (na podložení šití u šitých pytlů při výrobě a uzavírání). Dvojitý sulfátový papír slepovaný asfaltem D, přírodní hnědé barvy, celkové plošné -2 hmotnosti 150 g.m (na jednu vrstvu s výjimkou první vnější vrstvy). -2 Sulfátový papír natíraný mikrovoskem M, plošné hmotnosti 83 g.m (na otevřené pytle pro speciální účely). -2 Sulfátový papír vrstvený polyetylénem P, plošné hmotnosti 90 g.m (obvykle na poslední vnitřní vrstvu vrstvenou stranou dovnitř pytle). -2 Papír latexový L, plošné hmotnosti 70 g.m (na pytle ventilové šité).

8 274 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Odvíjení kotoučů Řezání kotoučů Potisk vnější vrstvy Dělicí perforace Slepování vrstev Slepování hadice Lisování přehybů Dělení hadice Vykládání hadicových přířezů Odvíjení kotoučů Potisk vnější vrstvy Dělicí perforace Slepování vrstev Slepování hadice Dělení hadice Skládání dna Lisování přehybů (přelepování dna) Slepování den na uzavíracím stroji a vlepování ventilů - - ventilové pytle Slepování dna otevřených pytlů na uzavíracím stroji Sešívání den ventilových pytlů na šicím stroji Sešívání dna u otevřených pytlů na šicím stroji Svazkování Svazkování Svazkování Obr. 135 Schéma variant technologie výroby papírových pytlů (potištěných i nepotištěných) Ve znázorněných případech jsou flexotiskové stroje součástí kombinovaných strojů na výrobu hadic nebo pytlů.

9 VÝROBA HADICOVÝCH PŘÍŘEZŮ 275 Pro slepování papírových pytlů se používají modifikovaná škrobová lepidla zaručující dostatečnou pevnost slepení. V některých případech se používají lepidla syntetická (např. na bázi PVAC nebo tavná lepidla na bázi hotmeltů). Pro spojování pytlů šitím se používá speciální bavlněná nit s neostrým zkrutem. Pro uzavření vpichů se jako těsnící prostředek používá vigoňová příze a jako podklad při šití krepový sulfátový papír. V případě předtisku jsou kotouče poro vnější vrstvy potištěny na tiskovém stroji (až osmi barvami případně i povrchově zůšlechťovány lakováním). Potištěný papír se navíjí do kotoučů. Jejich zpracování na pytle se pak provádí na kombinovaných strojích, které nejsou vybaveny tiskovými jednotkami, nebo se u strojů jimi vybavenými se nevyužívají. Kombinované stroje stroje, které je zpracovávají musí být vybaveny registračním zařízením, které upravuje průběh skládání a výroby pytlů podle předtištěných registračních známenek, aby se zajistila souhlasnoust geometrie potisku s geometrickým tvarem pytle, po jeho rozložení do prostorového stavu. 9.6 Technologické postupy výroby (schéma na obr. 135) Výroba papírových pytlů je plně automatizovaná. Výrobní postup probíhá ve dvou hlavních výrobních operacích a to výrobou hadicových přířezů jako polotovarů na různé druhy pytlů a uzavíráním den, tj. dokončení hotových pytlů. V moderní technologii výroby papírových pytlů jsou stroje na výrobu hadic a stroje na uzavírání den propojeny dopravními a manipulačními zařízeními. Tvoří tak plně automatizovanou výrobní linku, na které se z kotoučů papírů vyrábějí, svazkují a paletizují papírové pytle. Výroba otevřených lepených pytlů s šestiúhelníkovým dnem menších rozměrů i pytlů otevřených s obdélníkovým dnem probíhá v jednom postupu na strojích, které vyrábějí pytle z nekonečné hadice dělením, skládáním a slepováním (přelepováním) dna Výroba hadicových přířezů Hadicové přířezy se vyrábějí na tzv. hadicových strojích příčným slepováním tří až šesti jednotlivých vrstev a podélným slepováním soustav do nekonečné hadice, která se příčným dělením dělí na jednotlivé přířezy. Hadicový přířez je buď plochý, nebo má na bočních stranách postranní záhyby, které zvětšují vnitřní obsah pytle.

10 276 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Hadicové přířezy se potiskují flexotiskem (zpravidla jednou nebo dvěma barvami, možnost bývá až čtyřmi barvami).tisková jednotka je předřazena před stroj a krycí vrstva se potiskuje a vede zpět do stroje a společně s ostatními vrstvami je pak vedena k dalšímu zpracování.souhlasnost potisku s tvarem pytle musí být zajištěna přesnou přípravou tiskového stroje v návaznosti na geometrií dalšího zpracování. Při předtisku na flexotiskovém stroji se zpracovávavají potištěné kotouče. Příčné slepení jednotlivých vrstev papírů otevřených pytlů usnadňuje při plnění zabraňuje vnikání sypkého obsahu mezi jednotlivé vrstvy. Vrstvy hadicových přířezů určených pro výrobu ventilových pytlů se pro snazší vytvoření uzávěrů pytlů příčně slepují. Nános lepidla při příčném slepování je v celém proužku, v přerušovaném proužku nebo řadou plošek kruhového tvaru (obr.134 A). A 1 2 C 3 B Obr. 134 Tvorba hadicového přířezu A - způsoby příčného slepení vrstev B - podélné slepování hadice C - způsoby dělení hadicových přířezů z hadice 1 - rovným střihem 2 - stupňovým dělením v perforovaných linkách 3 - zalomeným dělením v perforovaných linkách

11 VÝROBA HADICOVÝCH PŘÍŘEZŮ 277 Podélné slepování hadic se děje nánosem nekonečného proužku lepidla na okraje jednotlivých stupňovitě sestavených vrstev papíru a přítlakem složené hadice v provedeném slepu (obr. 134 B). Příčné dělení hadic se děje rovným střihem při výrobě hadic pro otevření pytle, stupňovitým dělením v perforovaných linkách vícevrstvých hadic s odstupňovaným rozložením okrajů pro slepování uzávěrů a zalomeným dělením v perforovaných linkách (obr. 134 C). Přečnívající část zalomené linky dělení slouží k vytvoření ventilového otvoru u ventilových pytlů. Uzavírání den hadicových přířezů se provádí na uzavíracích strojích skládáním a slepováním uzávěrů pytlů s obdélníkovými a šestiúhelníkovými dny (obr. 135). Pevnost uzávěrů dna se zvyšuje vlepením vnitřních a vnějších obdélníkových vložek. Pro snazší skládání dna jsou hadicové přířezy opatřeny průseky. Průseky tvoří při skládání větší C M B B B C A A K L K K L B C M B B C A A K L K K L Obr. 135 Otevřený a ventilový pytel s rozloženými konci hadicového přířezu s rovným střihem a symetricky odstupňovaným dělením A - šíře hadice B - šíře šestiúhelníkového dna C - délka pytle K - šáře rozloženého šestiúhelníkového dna L - délka hadicového přířezu M - rozteč hlavních přehybů u oboustranně uzavřených pytlů

12 278 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ plochu pro nános lepidla a pevnější slepení závěrů dna. Pro větší jistotu uzavírání a snazší plnění se do otvorů ventilových pytlů vlepují manžety z měkkého (poddajného) papíru. Sešívání den pytlů se provádí na jednotlivých šicích strojích nebo na poloautomatických sešívacích strojích. V moderní výrobě se používají automatické šicí stroje, které sešívají okraje hadicových přířezů řetízkovým stehem dvěma nitěmi. Délka stehu je asi 8 mm. Sešitý okraj se podkládá proužkem krepovaného papíru. Vpichy jehly jsou utěsněny vigoňovou přízí. Stroje na uzavírání den a automatické šicí stroje mají zpravidla poloviční výkon než stroje hadicové. Výrobní linku tvoří obvykle dva uzavírací stroje a jeden hadicový stroj. 9.7 Používané stroje Předtisk t.j. potisk kotoučů papírů na vnější vrstvu náročnější grafickou úpravou se provádí na flexotiskovém stroji. K tomu účelu je používán stroj se šesti až osmi tiskovými jednotkami se společným protitlakovým válcem a intenzivní sušící jednotkou. Moderní stroj je vybaven pro rychlou přestavbu tiskových válců, rastrových válců, NON- STOP výměnou odvíjeného i navíjeného kotouče, dokonalým zabarvovacím systémem rastrových nanášecích válců raklovými komorami,průběžným sledováním kvality tisku a dálkovým ovládáním všech seřizovacích prvků tiskových jednotek. Je to stroj W & H Astraflex pro potisk kotoučů šíři 1120, 1320 a 1650 mm, který dosahuje maximální výkon až 365 m/min (obr. 136). Případné řezání kotoučů nebo kotoučů pro přelepy den se provádí na kotoučových řezačkách Stroj na výrobu hadicových přířezů (zkráceně zvaný hadicový stroj, obr. 137). Stroj se používá ve dvou vybaveních: - pro rovný řez hadicového přířezu ( pro otevřené pytle ) - pro stupňovité nebo zalomené dělení ( pro ventilové pytle )

13 STROJ NA VÝROBU HADICOVÝCH PŘÍŘEZŮ 279 Stroj je soustavou těchto hlavních částí: Odvíjení Stroj má zpravidla šest odvíjecích stolic. Počet odvíjecích stolic určuje maximální počet vrstev hadicových přířezů. Stolice jsou vybaveny brzdicím systémem a zařízením pro seřízení stranové polohy odvíjeného kotouče. Moderní stroje jsou vybaveny odvíjecími stolicemi, které umožňují výměnu kotouče bez zastavení stroje (letmá výměna kotouče). Motorizované polohy seřizování ovíjeného kotouče umožňují i dálkové ovládání odvíjecí stolice z místa obsluhy. Stranová regulace polohy pásů je vestavěna mezi odvíjení a soustavu tažných válců. Udržuje automaticky polohu jednotlivých odvíjených pásů papíru. Využívá pneumatický, elektrický, nebo fotoelektrický princip ovládání stranové polohy odvíjeného kotouče. U strojů na výrobu hadic se stupňovitým dělením následuje zařízení pro uspořádání pomocných tahů, které slouží k udržování konstantních tahů odvíjených pásů papíru. Perforování pro oddělení hadicového přířezu předznačuje linky oddělení hadicového přířezu u stupňovitého nebo zalomeného tvaru. Zařízení se skládá z rýhovaného válce, do kterého se vsazují perforační nože různých tvarů odpovídajících linkám oddělení přířezů z nekonečné hadice. Perforovací nože perforují pás papíru proti tlakovému válci. Poloha umístění perforace je stranově i ve směru výroby (radiálně) seřaditelná. Seřízení je motorizováno. Stanice pro příčné slepování vrstev hadice se skládá z jednotek pro nanášení lepidla na pružné štočky (vana na lepidlo s cirkulací lepidla mezi zásobníkovou kádí a vanou, ponorný a nanášecí válec). Lepidlo se nanáší na vrstvu papíru proti tlakovému válci. Podélné slepování se děje v dalším postupu, kdy se jednotlivé perforované a slepené vrstvy předsazené přibližně 3 mm opatřují podélným nánosem lepidla. Kotouče nanášející lepidlo jsou na obvodě přerušené, aby se lepidlo nenanášelo až ke krajům (nebezpečí vytékání v přítlaku). Nanášení lepidla se děje krátce po přítlaku pásu (k protitlakovému válci, aby se na něj nepřenášelo lepidlo při přetržení pásu papíru). Vysekávání prstového výseku zajišťuje nůž polokruhového tvaru U, uprostřed šířky hadicového přířezu. Pracuje principem střihu horního a dolního vysekávacího nože. Poloha výseku je v radiálním směru přesně seřiditelná. Odpad z výseku je zpravidla odsáván a dopravován do cyklonu. Skládání hadice se děje na formátovém plechu (který je podle šíře hadice

14 280 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Obr. 136 Flexotiskový stroj s osmi tiskovými jednotkami se společným protitlakovým válcem na potiskování vnějších vrstevpapírových pytlů W&H Astraflex 1. non-stop odvíjení 2. tažné a řídící zařízení tahu odvíjeného papíru 3. automatické řízení pásu papíru před tiskem 4. stojan tiskového stroje pro 8 tiskových barevníků, se společným, temperovaným protitlakovým válcem 5. barevník s raklovou komorou 6. mezibarevníkové sušení 7. sušící most 8. dvoukruhový dmychací systém ovládající sušení ad. 6. a měření tahu pásu a jeho regulace k navíjení 10. non-stop navíjení 11. klimatizační zařízení pro rozvody elektriky a elektroniky.

15 STROJ NA VÝROBU HADICOVÝCH PŘÍŘEZŮ Obr. 137 Vybavení linky na výrobu hadicivých přířezů (starší typ) 1-2- odvíjení s poloautomatickou výměnou kotoučů, 3 - automatická brzda dráhy papíru, 4 - pomocné vodící válce, 5 - seřizování podélného odstupňování drah papíru, 6 - pomocné vodící válce, 7 - perforace, 8- příčné slepování, 9 - válce podélné registrace, 10 - podélné lepení, 11 - formovací stůl, 12 - vpichová perforace, 13 - tažná hlava stroje 14 - oddělovací válce, 15 - pohon s převodovou skříní, 16 - odebírací stůl,

16 282 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ Obr. 138 Schématické znázornění moderního stroje na výrobu hadicových přířezů W&H AM 2155 (bez tiskového stroje) 1. odvíjení, 2. řízení běhu pásu, 3. tažné zařízení, 4. čištění (jehlování) plochy pásu, 5. perforace 6. příčné lepení, 7. vtahování pásů, 8. registrační válce, 9. podélné lepení 10. vysekávání prstového výseku, 11. tvorba hadice, 12. odtrhávání pomocí pásu 13. vyhazovací pás, 14. kontrolní zařízení, vysunovací pás vysunovací pás, 17. stohovač, 18. vykládací stůl

17 STROJ NA UZAVÍRÁNÍ DEN 283 vyměnitelný). Plech má zaoblenou náběhovou hranu. Nad plechem skládají slepené pásy papíru kotoučky s gumovým povlakem a přitlačují je k plechu. Uspořádání skládacích mechanismů je buď pro skládání ploché hadice, nebo pro skládání hadice s postraním záhybem. Složená hadice se v linkách ohybu lisuje seřiditelným přítlakem válečků. Podélný řez a děrovací zařízení provádí tlakový válec s rýhami a hřídel s nasazenými ozubenými noži nebo jehlami. Jimi se provádí nástřih hadic a vypichování odvzdušňovacích otvorů v ploše hadice. Zařízení pracuje v taktu k běhu stroje a je seřiditelné. Tažné zařízení vede hotovou hadici k příčnému řezání. Změna délky řezu se provádí výměnou ozubeného kola, které mění obvodovou rychlost tažné soustavy proti řezací stanici. Hadice se pohybuje pomaleji nebo rychleji proti vždy stejné průměrné obvodové rychlosti břitů příčných řezacích nožů. Nastavení ozubených kol dovoluje změnu délky řezu po 10 mm. Moderní stroje jsou vybaveny zařízením pro seřiditelnou délku řezu nastavitelnou na stupnici v5mmdělení, aniž by bylo třeba vyměňovat ozubená kola. Příčné řezání provádí řezací soustava horního a dolního válce. Na horním válci jsou dva držáky nožů, na dolním držáky pro připevnění lišt se střižnými hranami. Pohon nožů je přesně seřiditelný v závislosti na rychlosti posunu hadice a na délce řezu. V okamžiku řezu je hadice pevně držena soustavou válců. Při výrobě hadicových přířezů se zalomeným dělením se ozubené nože vymontují. Hadice se odděluje v perforované lince v soustavě tažných odtrhávacích válců s rozdílnou obvodovou rychlostí. Vykládací zařízení seřazuje hadicové přířezy šupinovitě na vodící pásky a skládá je do stohů. Stroje jsou zpravidla vybaveny dvojitým vykládáním, kdy se střídá jedna stanice s druhou. Stroje jsou vybaveny pro výrobu hadic s minimální šíří 300 mm a maximální šíří 650 mm, nebo větší rozměrový typ pro šíři až 800 mm. Délka hadicového přířezu může být až 1650 mm měnitelná po 5 mm nebo po 10 mm. Hloubka postranního záhybu je až 70 mm. Stroje dosahují výkonu až hadicových přířezů za hodinu Stroj na uzavírání den Stroje různých výrobců pracují odlišným způsobem, avšak základní výrobní postup je u všech strojů stejný. Skládají a slepují dna ventilových pytlů. Z hadicového přířezu zhotovují papírový pytel. Stroj se skládá z nakladače, který je buď dvojitý stohový, nebo rotační. Nakládá spodní přířez z doplňovaného stohu hadicových přířezů na principu rotace podtlakového

18 284 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ B B C C A A Obr. 140 Znázornění minimálních a maximálních rozměrů ventilových pytlů, které lze na stroji vyrábět A - šířka pytle 26 až 70 cm B - délka pytle 29 až 131 cm C - šířka pytle 7 až 23 cm rotujícího válce.v dalším postupu jsou hadicové přířezy přesně vyrovnány, aby jejich poloha byla kolmá k osám vodicích válců. Při nesprávné poloze nebo při naložení dvou přířezů zapojí stroj elektropneumatickým způsobem výhybku, která je vyřadí z dalšího postupu. Správně naložené hadicové přířezy se vedou do rýhovací jednotky, která provádí diagonální a příčné rýhování (příprava linek ohybu) rotujícím válcem s rýhovacími nástroji proti válci s rýhovacími drážkami. V této části je rovněž instalovaný válec s jehlami, který propichuje stěny hadicového přířezu (únikové otvory pro vzduch při plnění). V této části bývá rovněž instalováno zařízení k nástřihu dnových klop. Jeho poloha je podle potřeby seřiditelná.

19 STROJ NA UZAVÍRÁNÍ DEN 285 Obr. 139 Stroj na uzavírání den ventilových pytlů (AD 2379 W& H) 1. rotační nakladač hadic, 2. vyrovnávání hadic, 3. propichovací, rýhovací a nařezávací stanice 4. otevírací stanice, 5. ventilový aparát 1, 6. ventilový aparát 2, 7. vnitřní zastrkávací zařízení 8. stanice rýhování šíře dna a nanášení lepidla, 9. přikládací stanice, 10. zařízení pro přelep dna 11. zařízení pro obracení dna, 12. vyhazovací výhybka, 13. odvíjení pásů pro přelepování den s tiskovými jednotkami 14. dvoububnový vykladač, 15. paletizování

20 286 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ V dalším postupu je rozevírací hadice pro další skládání dna. Linky složení předznačuje rýhovací jednotka, která příčnými rýhami vyznačuje šíři dna. Následuje odvíjení pásu pro ventilovou vložku, která se odstřihne, opatří nánosem lepidla a vlepí do skládaného dna. Rozevřené dno se opatřuje na skládaných klopách nánosy lepidla lepícím zařízením a v dalším postupu se klopy skládají přes seřiditelná pravítka nebo přes vyměnitelné plochy. Skládáním klop s nánosem lepidla se dno slepuje. Na slepené dno se zpravidla přilepuje přelep. Opatřuje se nánosem lepidla v pruzích a přilepuje se na dno. Přelepy mohou být jedno-, nebo dvoubarevně potiskovány vestavěnými flexotiskovými jednotkami. Slepené pytle jsou šupinovitě skládány a v místech den jsou lisovány. Poté jsou v odpočítaných svazcích vykládány k další dopravě a manipulaci. Moderní stroj na uzavírání den hadicových přířezů ventilových pytlů znázorňuje obr Stroj AD 2379 W&H dosahuje výkon až 25O pytlů za minutu.rozměry nejmenších a největších ventilových pytlů, které lze na stroji vyrábět znázorňuje obr. 14O (s rozměrovou tabulkou). Stroj je vybaven pro vykládání pytlů do stohů a paletizování. Může být také vybaven pro navíjení hotových pytlů do kotouče. Výrobny pytlů jsou zpravidla velkokapacitní závody ve kterých se propojují hadicové stroje se stroji na uzavírání den mechanickými dopravníky, manipulačními zařízeními, paletizačními roboty nebo navíjecími systémy hotových pytlů. Uspořádání strojů na výrobu hadicových přířezů a strojů na uzavírání den s mechanizovaným systémem přepravy polotovarů a hotových pytlů až do paletizačních robotů znázorňuje obr. 141 (Systém TRANSYSTEMS nebo TRANSIFLEX W&H). Na obrázku 141 a, je znázorněno navíjení hotových ventilových pytlů do kotoučů. Stroje na výrobu malorozměrových otevřených pytlů pracují stejným způsobem jako stroje na výrobu sáčků s křížovým dnem. Liší se většími pracovními rozměry. Stroje na výrobu přebalových pytlů jsou velkorozměrné stroje. Používají se také na výrobu sáčků nebo tašek s postranním záhybem a obdélníkovým dnem (špalíčkové). Podle velikosti pytlů dosahují maximálního výkonu pytlů za hodinu. 9.8 Kvalita papírových pytlů Kvalita papírových pytlů se kontroluje podle platných norem. Rozměry se zjišťují běžnými měřidly. Pevnost pytlů se zkouší volným pádem pytle se standardní náplní. Zkouška vnitřním přetlakem se ověřuje jen u ventilových pytlů, a to na kompresoru s ústím upraveným jako hubice plnicího stroje.

21 KVALITY PAPÍROVÝCH PYTLŮ 287 Obr. 141 Znázornění uspořádání dopravních a paletizačních systémů ve výrobě pytlů TRANSYFLEX W&H Obr. 141 a Navíjení šupinovitě vykládaných ventilových vykládaných pytlů do kotouče.

22 288 TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH OBALŮ 9.9 Perspektiva papírových pytlů Tempo rozvoje výroby papírových pytlů bylo ve druhé polovině století úměrné rozvoji průmyslové výroby a zejména intenzívní výstavbě v poválečných letech (cementové pytle) a rozvoji zemědělství a agrotechnologií. Racionalizace dopravy cementu pro velkostavby zásilkami ve speciálních vagónech, jakož i uplatnění pytlů, např. z plastických fólií pro agrotechnická hnojiva (možnost skladování přímo na polích), které mají v některých případech nesporně lepší vlastnosti, změnily stoupající nároky na papírové pytle. Vývoj ukazuje, že papírové pytle nemohou být nahrazeny, že jejich potřeba pro specifické obalové vlastnosti pro vlastnosti ekonomické a ekologické se na trhu nejen udrží, ale může se i zvyšovat. Dokazují to také poměry výroby papírových pytlů k výrobě pytlů z plastů - vykazují státy s vyspělou obalovou technikou Kontrolní otázky a úkoly 1. Které druhy papírových pytlů rozlišujeme a k jakým účelům se jednotlivé druhy používají? 2. Vypočtěte plnicí objem ventilového pytle 50 x 62 cm s šíří dna 13 cm. 3. Které druhy materiálů se používají pro výrobu papírových pytlů? 4. Popište technologický postup výroby otevřených pytlů. Postup schematicky znázorněte. 5. Jak se oddělují hadicové přířezy z hadic pro jednotlivé druhy pytlů? 6. Které stroje se používají pro výrobu papírových pytlů?

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7 Obsah OBSAH 1. Úvod 7 2. Obaly z papíru, kartónu a lepenek 11 2.1. Členění obalů z papíru, kartónu a lepenek 11 2.2. Členění podle použití 13 2.2.1. Přepravní obaly 13 2.2.2. Skupinové obaly 13 2.2.3.

Více

10. Technologie výroby papírových sáčků

10. Technologie výroby papírových sáčků TECHNOLOGIE VÝROBY PAPÍROVÝCH SÁČKŮ 289 10. Technologie výroby papírových sáčků Papírové sáčky patří v historii používání papírových obalů k nejstarším dříve obchodních, dnes spotřebitelských obalů. Vznikaly

Více

ODVÍJENÍ FÓLIE FUNKCE VOLITELNÉ ROZMĚRY DOPLŇKY

ODVÍJENÍ FÓLIE FUNKCE VOLITELNÉ ROZMĚRY DOPLŇKY PRO VÝROBU OBALŮ Nabízíme zařízení pro zpracování fóliových materiálů na různé obaly - sáčky, tašky, pytle a celá škála průmyslových a zpracovatelských obalů. Můžete si vybrat způsob výroby podle Vašich

Více

6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK

6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK 151 6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK (Pozn. autora: v naší terminologii, v bývalé normalizaci i v odborné literatuře se setkáváme s názvem

Více

12. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží

12. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží MINIMÁLNÍ SPOTŘEA LEPENEK PŘI ÝROĚ KARTONÁŽÍ 47. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží Potřebnou plochu lepenky na výrobu krabice ovlivňuje jednak typ krabice, jednak její rozměry,

Více

5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK

5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK ŘEZÁNÍ PAPÍRU A LEPENKY 95 5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK Kartonáže z vlnitých lepenek představují v celém světě nejvýznamnější obalové prostředky, jejichž podíl se v obalové technice

Více

Tisk s přidanou hodnotou v maloformátovém ofsetu

Tisk s přidanou hodnotou v maloformátovém ofsetu Tisk s přidanou hodnotou v maloformátovém ofsetu Printfórum 18. červen 2009, Praha Vedoucí obchodního oddělení manroland s.r.o. Trh s tiskovinami Archový ofset 50 x 70 cm a menší Celkový trh s ofsetovými

Více

TISKOPISY. Nepotištěné tiskopisy

TISKOPISY. Nepotištěné tiskopisy TISKOPISY TISKOPISY Nepotištěné tiskopisy Nepotištěné tiskopisy Standardní produkce P šířka (mm) originál boční složek ID typ x délka ( ) + počet kopií perforace v krabici položky 1 210x12 1+0 tab. ne

Více

11. Obálky a obchodní tašky

11. Obálky a obchodní tašky DRUHY A ÚČEL POUŽITÍ 317 11. Obálky a obchodní tašky Obálky a obchodní tašky slouží jako obaly na písemnosti v poštovním provozu. Používají se rovněž na ukládání dokladů, vizitek, fofografií apod. K nejpoužívanějším

Více

OBÁLKY C6, 80 g/m 2. OBÁLKY C5, 80 g/m 2

OBÁLKY C6, 80 g/m 2. OBÁLKY C5, 80 g/m 2 1 2 4 3 6 OBÁLKY C6, 80 g/m 2 114 x 162 mm 1 C6 vlhčící, rovná klopa 1001700 2 C6R vlhčící, rovná klopa 1083776 3 C6 samolepící 1070941 4 C6 samolepící, recy 1071863 C6 samolepící, vnitřní tisk 107099

Více

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch Filtry a filtrační koše Naše filtry pro váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém

Více

S T A N D A R D I Z A C E

S T A N D A R D I Z A C E S T A N D A R D I Z A C E OXIDOVANÝCH ASFALTOVÝCH PÁSŮ Standard č. 02-01 - 02 V 60 S 35 Natavitelný asfaltovaný hydroizolační pás s nosnou vložkou ze skleněné rohože - typ S Standard č. 02-02 02 V 60 S

Více

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Ministerstvo životního prostředí Technická směrnice č. 22-2011 kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Papírové odnosné tašky a nákupní pytle Papírové odnosné

Více

4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ

4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ 4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ SCHÉMA VÝROBNÍHO PROCESU Tisková technologie TISK 1 Potiskovaný materiál Zušlechťovací technologie Technologie postpressového zpracování ZUŠLECHTĚNÍ TISKOVINY POTISKOVÉ

Více

S Í T O T I S K O V É S T R O J E

S Í T O T I S K O V É S T R O J E S Í T O T I S K O V É S T R O J E Princip tisku 1 Sklopný pohyb tiskové formy 2 Sítotisková barva 3 Tříč (Těrka) 4 Potiskovaný materiál 5 Barviště 6 5 6 Obrazotvorná šablona 7 Barvový film 7 Na tisknoucích

Více

TISKOPISY. Nepotištěné tiskopisy

TISKOPISY. Nepotištěné tiskopisy Nepotištěné tiskopisy Nepotištěné tiskopisy Standardní produkce P šířka (mm) originál boční složek ID x délka ( ) + počet kopií perforace v krabici položky 1 210x12 1+0 tab. ne 3 600 1002489 2 210x12 1+0

Více

POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY

POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY OBÁLKY A TAŠKY Poštovní obálky 1 2 3 4 5 6 OBÁLKY C6, 80 g/m 2 114 x 162 (mm) 1 C6 vlhčící, rovná klopa 1001700 S 2 C6R vlhčící, rovná klopa 1083776 S 3 C6 samolepící 1070941

Více

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch Filtry a koše Naše filtry pro Váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém a potravinářském

Více

Proč mít řezačku? Typy řezaček ŘEZÁNÍ

Proč mít řezačku? Typy řezaček ŘEZÁNÍ GBC Premier Proč mít řezačku? Při výrobě tištěných materiálů následuje po samotném tisku dokumentů další důležitý krok, úprava tvaru dokumentů, obrázků, fotografií, prezentací. Mnohdy konečný tvar a úprava

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Měkké vazby zpracované v průmyslové výrobě www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 20.2.2013 zpracované v průmyslové Strana: výrobě 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 4 (SOŠ, SOU)

Více

Balící stroj na brikety BP 800

Balící stroj na brikety BP 800 Balící stroj na brikety BP 800 Pro balení briket nabízíme poloautomatický balicí stroj typu SmiPack BP 800 pro skupinové balení briket do teplem smrštitelné folie LDPE. Předpokládané technické zadání:

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 10. Kotoučový tisk 1. VII. novinový tisk www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM

Více

Stroj na lepenou vazbu Quickbinder

Stroj na lepenou vazbu Quickbinder Stroj na lepenou vazbu Quickbinder Quickbinder Kompaktní univerzální kvalitní stroj na lepenou vazbu Plně motorické přestavování všech důležitých funkcí pro nastavení tloušťky knižního bloku a formátu

Více

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.10.2012 Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Jsou nedílnou součástí automobilu pro jeho pohyb, přenos sil a momentů. Účel kola

Více

PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA

PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA Parametry archovačky 1 (hašple) Vstupní materiál role o maximální šíři 1500 mm maximální váha role: 400 kg Průměr dutinky : minimální 70 mm maximálně 86mm Výstupní materiál

Více

Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím u dopravních vozíkû

Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím u dopravních vozíkû ZPRACOVÁNÍ D EVA část 4, díl 4, str. 7 Časové využití vozíků se pohybuje mezi 40 až 60 % a počet vozíků určený z časového rozboru je q T T n T = až 1152 1728 Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím

Více

Velkoobjemové boxy 186

Velkoobjemové boxy 186 Zakladatel firmy Georg Utz 1916 1988 Velkoobjemové boxy 186 GLT Velko- -objemové boxy 187 Varianty KOLOX KOLOX systém skládání Po otevření mechanismu zámků... KOLOX skládací velkoobjemový box KOLOX-GLT

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 12 Laťovky

Více

POSTŘIKOVÝ MAZACÍ SYSTÉM

POSTŘIKOVÝ MAZACÍ SYSTÉM POSTŘIKOVÝ MAZACÍ SYSTÉM POUŽITÍ Postřikové mazací systémy jsou užívány pro trvalé, pravidelné mazání směsí maziva a vzduchu pro ozubené převody různých strojů, strojních technologií a zařízení. Pomocí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 25

Více

Průmyslové zpracování tuhých vazeb

Průmyslové zpracování tuhých vazeb tuhých vazeb 12. Linky na tuhé vazby.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Dne: 12. 1. 2013 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

7. Technologie výroby potištěných skládaček - spotřebitelských kartonáží z lepenek do plošné hmotnosti 500 g.m -2

7. Technologie výroby potištěných skládaček - spotřebitelských kartonáží z lepenek do plošné hmotnosti 500 g.m -2 DRUHY POTIŠTĚNÝCH LEPENEK 179 7. Technologie výroby potištěných skládaček - spotřebitelských kartonáží z lepenek do plošné hmotnosti 500 g.m -2 Potištěné skládačky jsou spotřebitelské obaly vyráběné z

Více

20 Hoblování a obrážení

20 Hoblování a obrážení 20 Hoblování a obrážení Podstata hoblování : Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem ( hoblovacím nožem), přičemž hlavní pohyb je přímočarý, vratný a koná jej převážně obrobek. Vedlejší posuv je přerušovaný,

Více

CODIMAG VIVA340. Představení

CODIMAG VIVA340. Představení CODIMAG VIVA340 V souvislosti s trendem stále menších a menších tiskových zakázek, jsou stále více požadovány kotoučové tiskové stroje s přerušovaným posuvem potiskovaného média s velmi rychlou přípravou

Více

Doplňkový sortiment 3-4 5-6 7-8. www.antalis.cz. Obalový materiál - fólie. Obálky a tašky 2. Lepicí pásky. Obalový materiál - papír

Doplňkový sortiment 3-4 5-6 7-8. www.antalis.cz. Obalový materiál - fólie. Obálky a tašky 2. Lepicí pásky. Obalový materiál - papír Doplňkový sortiment Obalový materiál - fólie Obálky a tašky 2 Lepicí pásky Obalový materiál - papír Vlnité lepenky, krabice Strana v PDF 3-4 5-6 7-8 9 10 STREČOVÉ FÓLIE - RUČNÍ Micron Šíře (mm) Návin (m)

Více

Produktový katalog. KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín,

Produktový katalog. KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín, Produktový katalog KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín, www.kardo.cz 1 KARTONÁŽ WWW.KARDO.CZ Zpracovávané materiály Třívrstvá vlnitá lepenka vlna B, C, E Čtyřvrstvá vlnitá lepenka

Více

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ 1. Závitové spoje a. Druhy závitů z hlediska vzniku vrubů b. Závitové vložky c. Otvory pro závity d. Závity přímo lisované

Více

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21 pojovat i na ocelové potrubí. Dopravní trubky se používají na dopravu minerálních nebo agresivních vod. Trubky v sobě spojují přednosti vysokou pevnost

Více

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj.

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Vrtání a vyvrtávání Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Posuv je přímočarý ve směru otáčení a vykonává jej

Více

Katalog. obalových materiálů

Katalog. obalových materiálů Katalog obalových materiálů Kartonové lepící pásky Nejčastěji používané pásky, slouží většinou k uzavírání kartonů. Dodáváme v rozměrech 12 75 mm x 66 m, v provedení hnědém nebo průhledném. V šířích 25

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 6. Kotoučový 1. tisk III. www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM číslo: 1 Co je

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 14

Více

Návod ke zpracování IMAGIN S DRÁTĚNOU VLOŽKOU

Návod ke zpracování IMAGIN S DRÁTĚNOU VLOŽKOU Návod ke zpracování IMAGIN S DRÁTĚNOU VLOŽKOU 2006 Aktualizované informace O našich výrobcích, jejich dostupnost a RADY pro zpracování jsou K DISPOZICI on line na internetové stránce NAŠICH VÝROBKŮ: http://www.yourglass.cz/

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 16

Více

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Střední průmyslová škola polytechnická - Centrum odborné přípravy Zlín Praktická cvičení Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Vrzalíková Zuzana 29.4.2012, 3.A OBSAH.STRANA

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš)

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš) Popis produktu Jednotka Požadované množství 1) Pořadač archivační, šířka hřbetu 80 mm, hřbetní otvor pro pohodlné vytažení, vnější potah v tmavě mramorované barvě, všitá kartonová kapsa, určeno na dokumenty

Více

Průmyslové zpracování tiskovin

Průmyslové zpracování tiskovin 14. Expedice v průmyslové www.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 20. 1. 2013 Strana: 1/14 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Pneumatika. Potravinářství

Pneumatika. Potravinářství Pneumatika U pneumatických mechanismů je jako pracovní médium používán stlačený vzduch. V porovnání s hydraulickými mechanismy, kde je ve většině případů používán olej, mají pneumatické mechanismy řadu

Více

Tiskové techniky. 9. Přídavné zařízení archových ofsetových strojů. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 10. 12. 2012. www.isspolygr.

Tiskové techniky. 9. Přídavné zařízení archových ofsetových strojů. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 10. 12. 2012. www.isspolygr. 9. Přídavné zařízení www.isspolygr.cz Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 10. 12. 2012 Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 10

Více

Průmyslové zpracování měkkých vazeb

Průmyslové zpracování měkkých vazeb měkkých vazeb 13. Linky na vazbu lepenou a nové technologie měkkých vazeb www.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Dne: 15. 1. 2013 Strana: 1/14 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

Vše pro elektro-průmysl

Vše pro elektro-průmysl Zakladatel firmy Georg Utz 1916 1988 Vše pro elektro-průmysl 214 Antistatické přepravky ESD Antistatické přepravky ESD 215 Systémy skladování a přepravy ESD (ochrana před elektrostatickými výboji) Vakuové

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Šití nitěmi v průmyslové výrobě www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 15. 3. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 3, 4 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody

Více

CENÍK betonových tašek Betonová krytina

CENÍK betonových tašek Betonová krytina CENÍK betonových tašek 2017 Betonová krytina HEIDELBERG Povrch Duratop Pro** tmaně červená tmavě hnědá tmavě hnědá VERONA Povrch Duratop Pro** tmavě červená tmavě červená GÖTEBORG Povrch Duratop Pro**

Více

s.r.o. zapsaná v OR vedeném u MS Praha, oddíl C, vložka

s.r.o. zapsaná v OR vedeném u MS Praha, oddíl C, vložka Popis linky na výrobu I-beam 1. Předmět dodávky Předmětem dodávky je vodorovný pneumatický lis délky 13.000 mm tvořený pracovní komorou o velikosti 600 x 13.000 mm ve tvaru válečkového stolu (poz.1), na

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 5. 3. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 3,4 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP

Více

S T A N D A R D I Z A C E

S T A N D A R D I Z A C E S T A N D A R D I Z A C E MODIFIKOVANÝCH ASFALTOVÝCH PÁSŮ Standard č. 01-01 - 03 PYE PV S 4 Natavitelný asfaltovaný modifikovaný (SBS) pás s nosnou vložkou z polyesterového rouna Typ S 4 Standard č. 01-02

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 29

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 25. 3. 2013 Interaktivní 1 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1, 3, 4(SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 9. Kotoučový 1. tisk VI. www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM číslo: 1 Co je

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 13

Více

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává.

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává. Zdvihadla Pojmem zdvihadla (nebo poněkud přesněji jednoduchá zdvihadla ) rozumíme zdvihací zařízení, členěná dále do těchto tří skupin: zvedáky, kladkostroje, navíjedla. Zdvihadla jsou všeobecně charakterizována

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 27 Lepené

Více

2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK

2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK ČLENĚNÍ OBALŮ Z PAPÍRU, KARTÓNŮ A LEPENEK 11 2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK Více než polovina veškeré výroby papírů, kartónů a lepenek v Evropě se koncem dvacátého století zpracovává na obaly. V

Více

Kotoučová pila PKS-315 obj. číslo 25420090 92. Kombinovaná stolní pila FZB-250/2000. obj. číslo TSM1025

Kotoučová pila PKS-315 obj. číslo 25420090 92. Kombinovaná stolní pila FZB-250/2000. obj. číslo TSM1025 Kotoučové pily Stolní a stojanové kotoučové pily jsou vhodné pro příčné i podélné dělení dřevěných materiálů. Vyznačují se optimálním rozsahem otáček, který umožňuje využití nástrojů s plátky ze slinutých

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 26

Více

9.2 Rozdělení šicích strojů. čelní (dirkovačka) boční (běžné) 9 ŠICÍ TECHNIKA

9.2 Rozdělení šicích strojů. čelní (dirkovačka) boční (běžné) 9 ŠICÍ TECHNIKA 9 ŠICÍ TECHNIKA Rozdíl mezi ručním a strojovým šitím ruční šití (omezený návlek, ouško jehly na opačném konci než špice) x strojové šití ( neomezený návlek, ouško jehly na stejném konci jako špice) 9.1

Více

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl)

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

SPECiáLNÍ kleště A NáŘADÍ

SPECiáLNÍ kleště A NáŘADÍ 20 kleště na řezání trubek na hadice a ochranné trubice Lehké protočení břitu při řezu zabraňuje roztřepení zkřehlých trubek. 20 185 pro střihání tenkostěnných umělohmotných trubek (např. umělohmotných

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou AKTIVNÍ PRVKY LOGISTIKY VY_32_INOVACE_07_2_18_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VYMEZENÍ AKTIVNÍCH PRVKŮ Posláním aktivních prvků

Více

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

09 Zpracování plechu. quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s nožním pedálem pro bezpečné a rychlé upínání.

09 Zpracování plechu. quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s nožním pedálem pro bezpečné a rychlé upínání. 09 Ruční stolní lis Univerzální svěrák Pákové nůžky na plech Ruční ohýbačky plechu Ruční zakružovačky plechu Elektrické zakružovačky plechu Signovačky 09 quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

ZVVZ MACHINERY, a.s. Tel:

ZVVZ MACHINERY, a.s. Tel: KATALOGOVÝ LIST KM 12 1417 PODAVAČE KOMOROVÉ PKA Vydání: 3/11 Strana: 1 Stran: 6 Komorové podavače PKA (dále jen podavače) jsou elementy pneumatické dopravy, používají se k dopravě práškového suchého a

Více

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami:

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: 6. Geometrie břitu, řezné podmínky Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: Základní rovina Z je rovina rovnoběžná nebo totožná s

Více

POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY

POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY POŠTOVNÍ OBÁLKY POŠTOVNÍ TAŠKY OBÁLKY A TAŠKY 1 2 4 3 6 OBÁLKY C6, 80 g/m 2 114 x 162 mm 1 C6 vlhčící, rovná klopa 1001700 2 C6R vlhčící, rovná klopa 1083776 3 C6 samolepící 1070941 4 C6 samolepící, recy

Více

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ 1 HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem, hlavní pohyb přímočarý vratný koná obvykle obrobek. Vedlejší pohyb (posuv) přerušovaný a kolmý na hlavní pohyb koná nástroj. Obrážení

Více

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě.

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. T.5 Manipulace s materiálem a manipulační technika 5.1. Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. V souladu se zaužívanou praxí však budeme pod

Více

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion Aperion Absolutní univerzál Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem od firmy Strautmann Nástavba na přání pro zvýšení přepravního objemu Robustní bočnice z plastu garantují šetrnou přepravu materiálu Aperion

Více

Formáty výkresů a úprava výkresových listů

Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů Rozměry výkresových listů a předtisků pro všechny druhy technických výkresů používaných ve všech oblastech průmyslu a ve stavebnictví předepisuje

Více

BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU

BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_626_Balení čalouněného nábytku_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 26

Více

Instrukce pro alternativní způsob balení záchranného padáku ATL 88/92 S

Instrukce pro alternativní způsob balení záchranného padáku ATL 88/92 S Instrukce pro alternativní způsob balení záchranného padáku ATL 88/92 S Postup balení: 1. Příprava balení viz Technický popis, návod pro obsluhu a údržbu Záchranného padáku ATL 88/92 S číslo P 002 93,

Více

Lisovací nástroje. Stříhání

Lisovací nástroje. Stříhání Lisovací nástroje Podle počtu pracovních úkonů při jednom zdvihu jsou lisovací nástroje: - Jednoduché při každém zdvihu beranu lisu je zhotoven výrobek. Např. k vystřižení jednoduchého tvaru na jeden krok.

Více

Sleva. 1020 x 70 x 680 mm 1240 x 70 x 270 mm 710 x 510 x 410 mm 580 x 100 x 90 mm. 327 x 137 x 1069 mm. 124 kg 135 kg. 83 kg 93 kg

Sleva. 1020 x 70 x 680 mm 1240 x 70 x 270 mm 710 x 510 x 410 mm 580 x 100 x 90 mm. 327 x 137 x 1069 mm. 124 kg 135 kg. 83 kg 93 kg kdr 60, 602 kdr 604 KOMBINOVANÉ BRUSKY Válcová bruska Průměr kotouče Hmotnost KDR 60 00 x 90 mm 50 x 220 mm 2 400 W, 230 V/50 Hz 550 W, 230 V/ 50 Hz 560 x 270 x 300 mm 700 x 450 x 3 7 kg 8 kg 5 kg 54 kg

Více

OBÁLKY A TAŠKY. Poštovní obálky. OBÁLKY C6, 80 g/m 2

OBÁLKY A TAŠKY. Poštovní obálky. OBÁLKY C6, 80 g/m 2 OBÁLKY A TAŠKY 1 2 4 3 5 6 OBÁLKY C6, 80 g/m 2 114 x 162 mm 1 C6 vlhčící, rovná klopa 1001700 2 C6R vlhčící, rovná klopa 1083776 3 C6 samolepící 1070941 4 C6 samolepící, recy 1071863 5 C6 samolepící, vnitřní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 11

Více

PROFESIONÁLNÍ STROJE PRO STAVEBNICTVÍ KATALOG 2012/2013

PROFESIONÁLNÍ STROJE PRO STAVEBNICTVÍ KATALOG 2012/2013 PROFESIONÁLNÍ STROJE PRO STAVEBNICTVÍ KATALOG 2012/2013 Profesionální univerzální stavební pila Tato pila na zdicí materiály nabízí výborně vyvážený poměr mezi kvalitou a cenou, jak se říká "za málo peněz

Více

Sklolaminátové silo. Návod k používání a obsluze

Sklolaminátové silo. Návod k používání a obsluze Návod k používání a obsluze Sklolaminátové silo Výrobek Dodavatel název: Sklolaminátové silo typ: SIV 06, 08, 10, 12, 15, 18, 20, 25, 31, 40, 52 název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň

Více

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 G2020 GÖWEIL / G2020 / Strana 02-03 GÖWEIL Maschinenbau GmbH Davidschlag 11 / 4202 Kirchschlag / Rakousko Tel: +43 (0)7215 2131-0 / Fax: +43 (0)7215 2131-9 office@goeweil.com / www.goeweil.com Během dvou

Více

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 GÖWEIL / G2020 / Strana 02-03 GÖWEIL Maschinenbau GmbH Davidschlag 11 / 4202 Kirchschlag / Rakousko Tel: +43 (0)7215 2131-0 / Fax: +43 (0)7215 2131-9 office@goeweil.com

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování stroje na lepenou vazbu V2 www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 3. 3. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 3, 4 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

LAURA LAURA. spol. s r.o. www.laurapraha.cz

LAURA LAURA. spol. s r.o. www.laurapraha.cz LAURA www.laurapraha.cz spol. s r.o. velkoobchod školní, kancelářské a výtvarné potřeby, párty program LAURA SKOLA Pražská Kostelec nad Černými lesy Telefon: Telefax: E-mail: info@laurapraha.cz Internet:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Hrubování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Cílem je odebrat co nejvíce materiálu za

Více

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku.

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku. Ultralam je obchodní značka výrobce pro konstrukční materiál vrstvené dřevo. (Anglicky se tento materiál nazývá LVL laminated veneer lumber, německy FSH Furnierschichtholz). Vrstvené dřevo Ultralam svými

Více