HOBOJ (2) ZÁKLADNÍ PŘEHLED PEDAGOGICKÝCH TÉMAT. (materiál určený zejména začínajícím učitelům základních uměleckých škol)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HOBOJ (2) ZÁKLADNÍ PŘEHLED PEDAGOGICKÝCH TÉMAT. (materiál určený zejména začínajícím učitelům základních uměleckých škol)"

Transkript

1 1 HOBOJ (2) ZÁKLADNÍ PŘEHLED PEDAGOGICKÝCH TÉMAT (materiál určený zejména začínajícím učitelům základních uměleckých škol) Autorka: MgA. Jarmila Štěpánková Duben 2013

2 2 Předpoklady pro hru na hoboj: Ověříme: všeobecně hudební předpoklady fyzické předpoklady charakterové a volní vlastnosti dobrý zdravotní stav spolupráci s rodiči Nedá se jednoznačně stanovit, kdy začít s výukou hry na hoboj. Rozhodující je žákova tělesná vyspělost a jeho předpoklady všeobecně hudební. Z dechových nástrojů může být vhodným přípravným nástrojem zobcová flétna. U žáků, kteří hrají na zobcovou flétnu, má učitel možnost sledovat a hodnotit míru jejich nadání a vybírat ze třídy ty nejtalentovanější žáky s výraznými hudebními schopnostmi. Jistou výhodou u těchto žáků je, že hrou na zobcovou flétnu získali základy hmatové techniky, bráničního dýchání, pohotovost ve čtení not a základní orientaci v rytmu. Všechny tyto dovednosti může žák uplatnit a rozvinout při hře na hoboj. Přes tyto uvedené společné znaky se však technika hry na zobcovou flétnu zásadním způsobem odlišuje od techniky hry na hoboj. Zejména to platí pro tvoření nátisku a tónu. Přechod ze zobcové flétny (jako lehce ovladatelného nástroje) na hoboj, který je způsobem hry obtížnější, může zejména zpočátku žáka odradit. Je třeba mnoho trpělivosti ze strany učitele a žáka a je nutné si uvědomit, že postup ve hře na hoboj bude mnohem pomalejší, než jak je tomu u zobcové flétny. Při výběru žáka ověříme jeho hudební předpoklady, a to: smysl pro rytmus, metrum a tempo, hudební sluch, hudební paměť a tvořivé schopnosti žáka. Sledujeme rovněž jeho fyzickou vyspělost, velikost rukou, rozpětí a délku prstů, jejich dostatečnou pohyblivost a především nátiskové předpoklady. Velmi důležitý je také jeho dobrý zdravotní stav. Neméně důležité jsou ale také charakterové a volní vlastnosti žáka, které hrají významnou úlohu při každodenním cvičení. Jsou to především píle, vytrvalost, trpělivost a svědomitost, odolnost vůči zátěži a schopnost koncentrace pozornosti. Vzhledem k náročnosti studia na hoboj jsou tyto předpoklady podmínkou dobrých výsledků hry na hoboj. Při hře na hoboj je velmi nutná spolupráce s rodiči. Ti by se měli podílet na každodenní domácí přípravě a kontrole svého dítěte a připravit mu klidné prostředí pro domácí cvičení. Co je důležité na počátku výuky: zajistit žákovi kvalitní nástroj opatřit vhodné strojky věnovat pozornost následujícím technikám

3 3 Pro výuku hry na hoboj je velmi důležité zajistit žákovi kvalitní nástroj, který zaručí pří správné výuce spolehlivé nasazování jednotlivých tónů (bezpečný ozev v nižší poloze nástroje). Hra na nástroj, který není zcela v pořádku, snižuje žákovo sebevědomí a vede k nechuti cvičit. Žák by měl mít pocit, že při jeho snaze se jeho vývoj den ode dne zlepšuje. Některé zahraniční firmy nabízejí nástroje, které vyhovují požadavkům začátečníka hobojisty a které by mohly usnadnit rychlejší přechod ze zobcové flétny na hoboj. Například studentský hoboj francouzské firmy Fossati (Paris model Debut) je vyroben z umělohmotného materiálu, je opatřen dvěma klapkami a nezatěžuje žáka složitou mechanikou. Je to nástroj, kterého je možno využít v 1. roce výuky žáka. Prstoklad nástroje je stejný jako u zobcové flétny a konstrukce umožňuje lehčí ozev a možnost interpretace jednodušších skladeb již v prvním roce jeho studia (nástroj nemá oktávovou klapku). Vhodným nástrojem pro malé hráče je také hoboj Howarth Junior. Konstrukce nástroje zaručuje kvalitní tón a intonační stabilitu. Prstoklad je jako u běžného nástroje, nástroj má délku klasického hoboje a je opatřen klapkami pro malé ruce. Strojky volíme pro začátečníky lehké, tak aby žáci byli schopni bez větší námahy vytvořit tón. Cílem je vytvořit jasný, měkký tón s čistým nasazením. Nespornou výhodou je, umí-li učitel žákovi podle situace strojek upravit. Základní techniky: posilování retních svalů - nátisk správné dýchání nasazení tónu snaha o kvalitní tón Každý pedagog využívá svých zkušeností a přihlíží k fyziologickým předpokladům žáka. Vytvoření nátisku je velmi individuální. Tvoří se podle postavení zubů, čelistí a síly rtů. Nelze tedy mluvit o univerzálním nátisku, výsledkem musí být měkký a zpěvný tón. Od začátku se snažíme, aby žák hrál lehkým nátiskem na lehké strojky. V každodenní domácí přípravě začátečníka jsou prvotně důležitá tónová cvičení, která mají zásadní význam na tvoření nátisku. První tóny je vhodné cvičit před zrcadlem, aby žák viděl pozici rtů.

4 4 Nejčastější chyby: žák má rozkousané rty (strojek rty příliš tiskne, nátisk není volný) nafukuje tváře, mezi spodním rtem a zuby vzniká mezera, která je vyplněna vzduchem žák během hry mění nátisk (tóny jsou intonačně labilní) nedostatečně se soustředí před začátkem hry (uspěchané začátky) Nácvik dýchání je dlouhodobý proces a snahou učitele i žáka je techniku dýchání stále zdokonalovat. Pro hru na hoboj je nejvýhodnější a nejpřirozenější kombinované dýchání hrudně - brániční. Základem je hluboký nádech ústy při uvolněném a otevřeném hrdle (pocit jako při zívání) začínající odzdola břišní dutiny. Mluvíme o opření dechu nebo o dechové opoře. Nevyužíváme-li důsledně dechové opory dochází k přetržení tónu a k nejistotě při nasazení. Klíční dýchání nepoužíváme, vede snadno ke zvýšenému napětí kolem ramen, které se přenáší na hrdlo a nátisk. Zvolené nádechy je nutné vždy označit a dodržovat. Další časté chyby: nádech je pomalý nebo nedostatečný tóny se přetrhují a žák není schopen vytvořit hudební frázi (chybí dechová opora) hraje tupým tónem, špatně intonuje Základním dechovým cvičením je hra vydržovaných tónů. Dýchání věnujeme pozornost během celého studia a stále ho zdokonalujeme. Jemné a čisté nasazení je u hobojisty vždy obtížné. Důležité je pravidelné denní cvičení. Před začátkem hry je nezbytná soustředěná příprava nátisku, hmatu a dechu. Učíme žáka, aby si vědomě připravil prsty, nádech a jazyk. Uspěchané začátky jsou příčinou kazů. Začátek nasazení tónu ve velké míře závisí také na kvalitě strojku. Mírné křížení, zavírání strojku nebo jeho časté změny mají vliv na ozev tónu stejně tak jakékoliv poškození mechaniky, sebemenší netěsnosti v podlepení či seřízení nástroje se ihned projeví. Hoboj vždy spíše plnil úlohu zpěvného, pastorálního nástroje, kdy zaujal kantilénou a krásou svého tónu. Proto je nutné hned zpočátku vést žáka k tvoření tónu plného a znělého. Během každé hodiny by měl učitel častěji předehrávat, aby žák získal správnou představu o tvoření a kvalitě tónu. Stejně důležité je vést žáka k sebekontrole a pozornému naslouchání tak, aby rozpoznal vlastní chyby a snažil se o nápravu.

5 5 Způsoby výuky: Na začátku výuky je nutné postupovat velmi pomalu, se vší trpělivostí a důsledně opravovat žákovy chyby. Využíváme tónových cvičení, které zaměříme na jednotlivé činnosti. Zařazujeme tónová cvičení s nácvikem dýchání, cvičení s nácvikem tvoření a nasazení tónu a sledujeme čistou intonaci. Důležité je cvičit uvolněně a se soustředěním. Podmínkou úspěšného postupu je pravidelná denní příprava se zařazením všech těchto činností. Mezi cvičeními děláme časté přestávky. Předejdeme tak zdravotním obtížím a možným poruchám nátisku. Postup a tempo výuky volíme vždy podle individuálních schopností a fyzické vyspělosti žáka. Hraní v rychlejších hodnotách a vyšších polohách v začátcích výuky vede k intonační nepřesnosti a k nátiskovým chybám. Nástrojový rozsah a techniku hry rozšiřujeme proto postupně podle předpokladů žáka. Nástrojové školy: Mezi nejznámější školy věnované hře na hoboj u nás patří Škola hry na hoboj A. Kubáta a V. Smetáčka (1. vydání v roce 1956). Je napsána pro vyspělejší hobojisty, sami autoři hovoří o začínajících žácích, kteří dovršili minimálně 14 let věku. Škola postupuje poměrně rychle a zpracovává všechny oblasti výuky. Nepřihlíží ale k problematice jednotlivých ročníků ani k individualitě žáků. Pro mladší žáky jsou uvedená cvičení dlouhá a náročná. Využití této školy vidím spíše ve výběru vhodných cvičení podle toho, co potřebuje žák procvičit, a v navazování na tuto školu se staršími žáky. Výhodou školy je přehled všech stupnic a akordů, intervalových a technických cvičení, nácvik melodických ozdob, které lze ve vyšších ročnících postupně využívat. Autorem Školy pro nejmladší hobojisty je Miroslav Hošek. Tato škola je rozvržena do 4 sešitů a vychází z autorových celoživotních pedagogických zkušeností. První se sešit je věnován nejmladším hobojistům. Žáci se učí ovládat dýchání, pracují na tvoření tónu a základech prstové techniky. Ve výuce postupuje autor pomaleji, nabízí krátká cvičení úměrná věku žáka zpestřená lidovými písněmi, v každém sešitě je řada přednesových skladeb s doprovodem klavíru. Sešity na sebe náročností výuky navazují. Podnětnou školou se jeví i ruská škola A. Pušečnikova: Chrestomatia pedagogičeskogo repertuara dla goboja (1. 2. díl) kde je možné vybrat krátká cvičení a skladbičky pro veřejná vystoupení s doprovodem klavíru. 1. díl školy obsahuje oddíl etud, oddíl stupnic a oddíl písní a skladeb pro 2 hoboje. Metodicky zajímavá je také škola A tune a day autorů C. P. Herfurth and Hugh M. Stuart. Jednostránkové lekce, zaměřující se vždy na nový prvek ve výuce, obsahují krátká cvičení, písně a popěvky, které pak autor uplatňuje v duetech pro žáka a učitele. V závěru školy se objevují hobojová sóla z orchestrálních děl našich i zahraničních skladatelů. Velmi pěkná a přehledná škola pro menší hobojisty.

6 6 Osobně jsem často pracovala s vlastním rukopisem začátků hry na hoboj, kde jsem využívala postupů vycházejících z možností svých žáků. Výběr etud: Etudy a cvičení vybíráme podle vyspělosti žáka. Vzhledem k tomu, že hobojisté zvláště zpočátku nevydrží nátiskově dlouhé pasáže, je možné etudy rozdělit na několik kratších úseků. Při nácviku etud vycházíme z velmi pomalého tempa. Z nově uložené látky cvičí žák nejobtížnější místa zvlášť, po jejich zvládnutí přehraje žák celé cvičení vcelku..obtížná místa procvičuje žák v artikulacích. Tempo etudy přizpůsobí svým možnostem. Etudy: J. Degen : 20 snadných etud A. Konig: Etudy pro hoboj V. Smetáček : Stupnicové etudy C. Salvianni : Stupnicové etudy T. Čančík : 42 etud pro zobcovou flétnu (hoboj, flétnu, klarinet) L. Wiedemann : 45 etud Přehled hobojové literatury a soupis nejhranějších skladeb pro hoboj uvádí ve 4. dílu Školy pro nejmladší hobojisty Miroslav Hošek. Přehled literatury je podle stupně obtížnosti dobře zpracován v dobíhajících učebních osnovách hry na dechové a bicí nástroje. Tento základní přehled literatury je možno doplnit o nově vycházející instruktivní skladbičky pro začátečníky soudobých autorů. Výrazové prostředky: Mezi výrazové prostředky je možno zařadit všechny způsoby hry, které podpoří účinek skladby na posluchače. Dynamika S dynamickým rozlišením seznamujeme žáka již na začátku výuky. Učíme ho hrát ve forte, mezzoforte, později v pianu.

7 7 Další možností je využití crescenda a decrescenda. Tuto techniku cvičíme na dlouhých vydržovaných tónech co nejdříve po upevnění nátisku. Agogika: Poměrně brzy je možné využít při hře zpomalení nebo zrychlení určité části skladbičky, a to podle pokynu autora nebo v zájmu zvýraznění určitého úseku. U mladších žáků jde spíše o doporučení učitele. Žák tímto získává určitou zkušenost. Je nutné, aby žák dokonale chápal metrum a dodržoval rytmus. Artikulace: Zde je možno vystřídat v určitých kombinacích tenuto, legato, staccato. Melodické ozdoby: Zvláštní kapitolou jsou melodické ozdoby. S těmito ozdobami začínám až ve třetím ročníku studia hry na hoboj. Důležitým předpokladem pro hru melodických ozdob je pohyblivost a přesnost prstů a schopnost dokonalé kontroly rytmu. Ozdoby musí být zřetelné a srozumitelné. Nesmějí narušit metrum, rytmus ani stavbu fráze. Základní ozdoby jako jsou trylek, nátryl, příraz a obal jsou ozdoby velmi rychlé a vyžadují lehkost a hbitost prstů. Použití těchto ozdob ve skladbách musí vyznít přirozeně a muzikálně. Nácviku a provádění melodických ozdob se v samostatné kapitole zabývá také Škola hry na hoboj autorů A. Kubát V. Smetáček. Jedním ze základních výrazových prostředků je bezesporu jemný a kultivovaný tón hoboje. Jak motivovat žáky: Hoboj nepatří v ZUŠ mezi hojně vyučované dechové nástroje, na rozdíl od zobcových fléten, příčných fléten a klarinetů. Zdá se, že zájem chybí nejen u žáků, ale bohužel i u učitelů. Pokud se hoboj v ZUŠ nevyučuje, žáci tento nástroj vůbec neznají, nevědí, jak vypadá, ani jak zní. Je tedy velkou nevýhodou, že rodiče a děti o možnosti hry na hoboj nevědí a z těchto důvodů o něm ani vůbec neuvažují. Vybírají si z nástrojů, které znají, se kterými se běžně setkávají. A to mnohdy jen proto, že je prostě napadnou. Velmi důležité je seznámit rodiče a budoucí žáky s možností výuky hry na hoboj a jejím dalším využitím např. v komorních souborech nebo orchestrech školy. Velkou výhodou a vzájemnou motivací pro začínající hráče na hoboj je, jestliže se učiteli podaří vytvořit vedle třídy zobcových fléten také třídu hobojistů, kteří vzájemně sledují svůj umělecký vývoj, poslouchají se na vystoupeních a soupeří spolu o lepší výkony, hrají společně v souborech školy, případně se účastní soutěží ZUŠ, kde se mohou setkat s hobojisty jiných škol a získávat tak vzájemné zkušenosti. Motivovat žáky i rodiče může učitel vlastním veřejným vystoupením, ale také poslechem hudebních nahrávek významných našich a světových hobojistů.

8 8 Kde najdeme další informace Používané metodiky hry: Nejcennějšími materiály metodiky hry na hoboj jsou ty, které studenti a budoucí učitelé získávají při studiu v konzervatoři nebo na vysokých uměleckých školách od svých vyučujících profesorů a jsou výukovým materiálem pro předměty Metodika hry na hoboj a Pedagogická praxe. V těchto metodikách jsou přehledně uspořádány a soustředěny teoretické a praktické poznatky hry na hoboj, které vycházejí z odborné praxe významných pedagogů konzervatoří a vysokých uměleckých škol a hráčů našich předních symfonických orchestrů.cenné metodické poznatky můžeme také čerpat z našich i zahraničních škol hry na hoboj. A. Kubát V. Smetáček: Škola hry na hoboj, M. Hošek: Škola pro nejmladší hobojisty, C. P. Herfurth, H. M. Stuart: A tune a day, apod. V dnešní době někteří studenti odcházejí studovat do zahraničí. Přinášejí si nové zkušenosti, poznávají moderní způsoby hry na hoboj, ale i nové výukové metody, které pak mohou úspěšně uplatnit jako učitelé. Možnosti dalšího vzdělávání pedagogů : S metodikou hry na dřevěné dechové nástroje se mohou učitelé seznámit například na přednáškách v rámci Dechových sobot, které nabízí učitelům dechových nástrojů akreditovaná vzdělávací instituce Konzervatoř Brno. Metodické přednášky jsou doplněny semináři z psychologie a rozšířeny o ukázky praktické výuky. Vedle přednášek probíhají také individuální konzultace u pedagogů brněnské konzervatoře. Metodické přednášky tak mohou přispět k modernosti a kvalitě výuky, k širšímu uplatnění praktických znalostí pedagogů a jsou rovněž podporou aktivního přístupu pedagogů k vyučování. Další možnosti vzdělávání učitelů ZUŠ v podobě kurzů individuálních hodin, nástrojové výuky, odborných přednášek, seminářů, výstavy nástrojů a výroby hobojových strojků nabízí Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě, JAMU, HAMU a Pražská konzervatoř. Hobojové aktuality a akce lze najít také na webu

Základní umělecká škola Jedovnice DODATEK KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Č. 1/2017

Základní umělecká škola Jedovnice DODATEK KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Č. 1/2017 Základní umělecká škola Jedovnice DODATEK KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Č. 1/2017 Platnost dokumentu: Dodatek k ŠVP č. 1/2017 je účinný od 4. 9. 2017.. podpis ředitele školy 5.1.1.20 Hra na lesní roh

Více

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu 5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu se uskutečňuje v předmětech Hra na zobcovou flétnu, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv.

Více

5.1.2 Studijní zaměření Hra na housle

5.1.2 Studijní zaměření Hra na housle 5.1.2 Studijní zaměření Hra na housle Studijní zaměření Hra na housle se uskutečňuje v předmětech Hra na housle, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv. Charakteristika vyučovacího

Více

5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku. Učební plán pro I. stupeň Základního studia Hra na trubku

5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku. Učební plán pro I. stupeň Základního studia Hra na trubku 5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku Studijní zaměření Hra na trubku se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební nauka a Komorní hra. Charakteristika vyučovacícho předmětu Hra na trubku.

Více

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r.

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r. VOLITELNÉ Studijní zaměření - I. stupeň Charakteristika předmětu Žáci, kteří přicházejí do prvního ročníku ZUŠ, mají různou míru talentu i uměleckých předpokladů. V rámci předmětu získají základní pěvecké

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 4. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 4. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 4 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 04 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ZOBCOVOU FLÉTNU 5..3 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA PŘÍČNOU

Více

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5.1.1 Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Dodatek k ŠVP ZUV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní umělecká škola Dolní Újezd, okres Svitavy Ředitelka školy:

Více

5.20. Studijní zaměření: Hra na violu

5.20. Studijní zaměření: Hra na violu 5.20. Studijní zaměření: Hra na violu Učební plán: I. stupeň II. stupeň 1.r 2.r 3.r 4.r 5.r 6.r 7.r I.r II.r III.r IV.r Povinné předměty Hra na violu 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hudební nauka 1 1 1 1 Dějiny

Více

Studijní zaměření Hra na tubu

Studijní zaměření Hra na tubu Studijní zaměření Hra na tubu Hra na tubu je vyhledávaný studijní obor. Cílem výuky je získání odborného hudebního vzdělání, které umožňuje uplatnění v různých hudebních žánrech. Vyžaduje nemalé schopnosti

Více

5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle

5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle 5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle Housle patří k nejznámějšímu a nejoblíbenějšímu nástroji ze skupiny smyčcových nástrojů. Svou dnešní podobu, na které mají zásluhu především italské houslové školy,

Více

Studijní zaměření Hra na akordeon

Studijní zaměření Hra na akordeon Studijní zaměření Hra na akordeon Akordeon je poměrně mladý hudební nástroj, který má ale vedle klasických hudebních nástrojů své významné místo. Je oblíbeným sólovým, doprovodným i souborovým nástrojem,

Více

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA:

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: 5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: Zpěv provází člověka od počátků civilizace a je jedním ze základních způsobů vyjadřování vnitřních prožitků a emocí. Studium sólového zpěvu nabízí

Více

STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA TRUBKU CHARAKTERISTIKA

STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA TRUBKU CHARAKTERISTIKA STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA TRUBKU CHARAKTERISTIKA Trubka je žesťový hudební nástroj, který se ve svém původním tvaru vyskytoval již ve starověku. U starých Řeků se používalo trub k povzbuzení odvahy útočících

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 03 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5..0 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KYTARU 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ELEKTRICKOU

Více

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r. Hra na elektrickou kytaru Hudební nauka

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r. Hra na elektrickou kytaru Hudební nauka VOLITELNÉ Studijní zaměření - Hra na elektrickou kytaru I. stupeň Charakteristika předmětu Nástup elektrické kytary byl ve své podstatě ovlivněn vývojem prvního použitelného snímače vyráběného firmou Rickenbacker

Více

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál 5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál Studijní zaměření Hra na cimbál se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na cimbál, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv. Charakteristika

Více

Studijní zaměření Hra na pozoun

Studijní zaměření Hra na pozoun Studijní zaměření Hra na pozoun Snižcový tenorový pozoun zvaný také trombon je nástroj dnes všeobecně používaný v hudební praxi v symfonickém orchestru, v taneční a populární hudbě i v hudbě dechové. Vznikl

Více

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

Studijní zaměření: S ó l o v ý zpěv...

Studijní zaměření: S ó l o v ý zpěv... Základní umělecká škola...frýdek - Místek... Návrh textu ŠVP Studijní zaměření: S ó l o v ý zpěv... Charakteristika: Tabulka učebních plánů: I.stupeň: názvy předmětů Sólový zpěv Nauka o hudbě Kolektivní

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

Studijní zaměření Hra na klavír

Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír Výuka hry na klavír představuje v dnešní době stále velmi žádanou oblast hudebního vzdělávání. Studium klavírní hry má svá specifika vycházející z charakteru tohoto nástroje.

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

Studijní zaměření Hra na fagot

Studijní zaměření Hra na fagot Studijní zaměření Hra na fagot Fagot je dechový dřevěný hudební nástroj se strojkem z dvojitého třtinového plátku. Vznikl v Itálii v 16. století, jeho název pochází z italského fagotto svazek, otep. Zpravidla

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Studijní zaměření Hra na lesní roh

Studijní zaměření Hra na lesní roh Studijní zaměření Hra na lesní roh Lesní roh jako dechový nástroj žesťový nabízí hráčům zajímavé možnosti uplatnění. Jeho původní využití při lovu zvěře stále láká vyznavače myslivosti ke hře a stává se

Více

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Elektronické klávesové nástroje (dále EKN) jsou v dnešní době nedílnou součástí globálního hudebního vývoje. EKN se uplatňují především v hudbě

Více

Studijní zaměření Hra na mandolínu

Studijní zaměření Hra na mandolínu Studijní zaměření Hra na mandolínu Mandolína je melodický, drnkací nástroj. Má zdvojené struny, které odpovídají strunám houslí, proto je možno vedle původních skladeb pro mandolínu čerpat také z houslové

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna se spolu s ostatními flétnami řadí historicky mezi nejstarší hudební nástroje. První zmínky nacházíme již na jeskynních malbách. Největší obliby

Více

Studijní zaměření Sólový zpěv

Studijní zaměření Sólový zpěv Studijní zaměření Sólový zpěv Posláním výuky sólového zpěvu na základních uměleckých školách je položení základů pro přirozené a správné zacházení se zpěvním hlasem, rozvíjení schopnosti zpívat vícehlas,

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 5 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Studijní zaměření Hra na tenor

Studijní zaměření Hra na tenor Studijní zaměření Hra na tenor Tenor, zvaný také baskřídlovka, je trubkovitý žesťový nástroj, o oktávu níž znějící křídlovka. Je oválně stočen, takže vypadá jako malá tuba a ve většině případů je laděn

Více

UČEBNICE HRY NA ALTOVOU ZOBCOVOU FLÉTNU M. ZIMMERMANNA. Jan Kvapil

UČEBNICE HRY NA ALTOVOU ZOBCOVOU FLÉTNU M. ZIMMERMANNA. Jan Kvapil UČEBNICE HRY NA ALTOVOU ZOBCOVOU FLÉTNU M. ZIMMERMANNA Jan Kvapil ZIMMERMANN, M. Die Altblockflöte, spielen lernen musizieren. Band 1. München: Ricordi 7. vydání 2005, 104 s. ISBN 3-931788-64-4 ZIMMERMANN,

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY KLECANY Název ŠVP: Neustálá práce je zákonem jak pro umění, tak i pro život Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 5 2.1 Počet oborů,

Více

KOMORNÍ HRA DECHOVÝCH NÁSTROJŮ

KOMORNÍ HRA DECHOVÝCH NÁSTROJŮ 1 KOMORNÍ HRA DECHOVÝCH NÁSTROJŮ ZÁKLADNÍ PŘEHLED PEDAGOGICKÝCH TÉMAT (materiál určený zejména začínajícím učitelům základních uměleckých škol) Autor: Miloslav Tengler Duben 2013 2 Předpoklady pro hru

Více

Školní Vzdělávací Program

Školní Vzdělávací Program Školní Vzdělávací Program Základní umělecká škola, Praha 8, Taussigova 1150 Obsah 1. Škola 5 1.1 Identifikační údaje 6 1.2 Popis školy 7 1.3 Historie a současnost 8 1.4 Pedagogický sbor 9 1.5 Dlouhodobé

Více

Předmět PRAXE V SOUBORU. II. stupeň - základní studium

Předmět PRAXE V SOUBORU. II. stupeň - základní studium 4. - využívá při hře všechny získané technické i výrazové dovednosti - samostatně cílevědomě dbá na další zdokonalení prstové a dechové techniky - zvládá hru stupnic a akordů na vyšší úrovni - užívá smysluplně

Více

Studijní zaměření Hra na violoncello

Studijní zaměření Hra na violoncello Studijní zaměření Hra na violoncello Violoncello patří do rodiny smyčcových nástrojů houslového typu. První violoncella se objevují v 16. století. Původně violoncello sloužilo k doprovodným účelům, ale

Více

Klavír Nauka o hudbě Klavírní seminář

Klavír Nauka o hudbě Klavírní seminář Studijní zaměření Hra na klavír Charakteristika studijního zaměření V oblasti Hudební interpretace a tvorba je žákovi umožněno osvojit si hru na klavír. Během studia žák získává hudební návyky a dovednosti,

Více

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď)

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď) Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník:1. - zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase VOKÁLNÍ ČINNOSTI Pěvecký a mluvní projev: pěvecké dovednosti (dýchaní, výslovnost),

Více

Studijní zaměření Hra na trubku

Studijní zaměření Hra na trubku Studijní zaměření Hra na trubku Trubka je dechový žesťový nástroj, který dosahuje ze všech v současnosti používaných žesťových nástrojů nejvyšších tónů. Má široké využití prakticky ve všech hudebních žánrech

Více

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Nástroje strunné drnkací jsou považovány za jedny z nejstarších vůbec. Jejich původ bychom mohli hledat v pravěkém hudebním luku, který vznikl úpravou luku loveckého.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLARINET

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLARINET ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLARINET Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA MĚSTO ALBRECHTICE, TYRŠOVA 1 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE IČO: 60780487 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1 2 Obsah: 1. Identifikační údaje a platnost dokumentu 5 2. Charakteristika školy 6 3.

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní umělecká škola Dolní Újezd, okres Svitavy Ředitelka školy:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů a

Více

MŠ Na Herzánce 1527, Choceň Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ

MŠ Na Herzánce 1527, Choceň Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ Věková kategorie: 3 6 let Doba trvání: 1-2 roky Zpracovala: Víchová Šárka Úvod Počátky hry na zobcovou flétnu jsou spojeny s utvářením

Více

Studijní zaměření Hra na housle

Studijní zaměření Hra na housle Studijní zaměření Hra na housle Housle patří k nástrojům, které mají nejširší možnosti využití. Mají za sebou dlouhý historický vývoj, který se definitivně dovršil v 17. století. Z této doby jsou zachované

Více

Výuka sólového zpěvu

Výuka sólového zpěvu Základní umělecká škola Leoše Janáčka, Havířov, příspěvková organizace Výuka sólového zpěvu Charakteristika pojetí předmětu sólový zpěv Zpěv je od nepaměti nejpřirozenějším projevem člověka. Zpěvnost národa

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY KYNŠPERK NAD OHŘÍ UMĚNÍ JE HRA Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOBOJ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOBOJ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOBOJ Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Otázky z hudební nauky 1. ročník

Otázky z hudební nauky 1. ročník Otázky z hudební nauky 1. ročník 1. Co je zvuk, tón (jeho vlastnosti), nota? 2. Jak vypadá notová osnova, houslový klíč (napiš), takt, taktová čára a k čemu to všechno slouží? 3. Vyjmenuj hudební abecedu

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1 ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA MĚSTO ALBRECHTICE, TYRŠOVA 1 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE IČO: 60780487 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 2 3 Obsah: 1. Identifikační údaje a platnost dokumentu 5 2. Charakteristika školy 6

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola Oslavany, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola Oslavany, příspěvková organizace [Zadejte podtitul dokumentu.] ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola Oslavany, příspěvková organizace Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. Charakteristika školy... 4 2.1 Počet oborů, velikost...

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA 1 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 071 115/99-4013 Signatura: bg1ks101 Oblastní pracoviště č. 7 České Budějovice Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní umělecká

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, PRAHA 9, RATIBOŘICKÁ 30

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, PRAHA 9, RATIBOŘICKÁ 30 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, PRAHA 9, RATIBOŘICKÁ 30 Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost... 4 2.3

Více

Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu

Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu Příčná flétna (flauto traverzo) se historicky řadí mezi nejstarší hudební nástroje. V 16. století nahradila do té doby velmi oblíbené flétny zobcové. V této době

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na saxofon

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na saxofon Hra na saxofon Nejčastěji na saxofon hrají klarinetisté, neboť pro tvorbu zvuku oba nástroje využívají hubičku a plátek. Liší se velikostí, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny a mechanikou, která uzavírá

Více

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu Hra na flétnu Příčná flétna se řadí mezi dřevěné dechové nástroje, uplatňuje se sólově, v různých komorních seskupeních, její zvuk je nepostradatelný v symfonickém či dechovém orchestru a jde jí skvěle

Více

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova 5.1.15 Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Pěvecká hlasová výchova, Hudební nauka, Komorní zpěv a v nepovinném předmětu

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola, Oslavany, okres Brno-venkov

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola, Oslavany, okres Brno-venkov [Zadejte podtitul dokumentu.] ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecká škola, Oslavany, okres Brno-venkov Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. Charakteristika školy... 4 2.1 Počet oborů, velikost...

Více

Studijní zaměření Hra na saxofon

Studijní zaměření Hra na saxofon Studijní zaměření Hra na saxofon Saxofon je jednoplátkový nástroj s kónickou trubicí, který byl vynalezen kolem roku 1840 belgickým nástrojařem, flétnistou a klarinetistou Adolphem Saxem. Studium hry na

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY BOROVANY Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 5 2.1 Počet oborů, velikost... 5 2.2 Historie a současnost... 5 2.3 Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY BUŠTĚHRAD

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY BUŠTĚHRAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY BUŠTĚHRAD Obsah 1. IDENTIFIKACE ŠKOLY... 3 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1. POČET OBORŮ, VELIKOST... 4 2.2. HISTORIE A SOUČASNOST... 4 2.3. CHARAKTERISTIKA

Více

Kdo (si) hraje, nezlobí

Kdo (si) hraje, nezlobí Školní vzdělávací program Základní umělecké školy v Libčicích nad Vltavou Kdo (si) hraje, nezlobí Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 5 1 2.1 Počet oborů, velikost... 2.2 Historie

Více

Školní Vzdělávací Program

Školní Vzdělávací Program Školní Vzdělávací Program Základní umělecká škola, Praha 8, Taussigova 1150 Obsah 1. Škola 5 1.1 Identifikační údaje 6 1.2 Popis školy 7 1.3 Historie a současnost 8 1.4 Pedagogický sbor 9 1.5 Dlouhodobé

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 0 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KLAVÍR 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA VARHANY 0 5..4

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY STŘELICE naše škola děti baví Obsah: 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2

Více

Školní vzdělávací program ZUŠ Dačice OBSAH

Školní vzdělávací program ZUŠ Dačice OBSAH ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA DAČICE 2012 OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1.1 Název ŠVP...4 1.2 Předkladatel..4 1.3 Zřizovatel.4 1.4 Platnost dokumentu..4 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY 2.1

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY GUSTAVA WALTERA OBSAH: Kapitoly str. 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY 3 3. ZAMĚŘENÍ A VIZE 5 4. VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE 6 5. VZDĚLÁVACÍ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, KLADNO, 5. KVĚTNA 1870 UMĚNÍ ZKRÁŠLUJE ČLOVĚKA A BRÁNÍ MU BÝT ŠPATNÝM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1 OBSAH 1. Identifikační údaje str. 2 2. Charakteristika

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR 1995 Přípravné studium: pro děti 5 7 leté HUDEBNÍ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍHO UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ALFONSE MUCHY LETOHRAD OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY DOLNÍ BOJANOVICE Uměním za čistší lidská srdce Obsah: Obsah:... 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY NOVÝ BOR ŠKOLA, KTEROU MÁŠ RÁD Hudba je zjevení vyššího rozumu a moudrosti. Ludwig van Beethoven OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...

Více

Školní Vzdělávací Program

Školní Vzdělávací Program Školní Vzdělávací Program Základní umělecká škola, Praha 8, Taussigova 1150 1 Škola 5 1.1 Identifikační údaje 6 1.2 Popis školy 7 1.3 Historie a současnost 8 1.4 Pedagogický sbor 9 1.5 Dlouhodobé projekty,regionální

Více

Hra na zobcovou flétnu

Hra na zobcovou flétnu Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna je nástroj s bohatou historií a tradicí. Pro předškolní děti představuje jednu z prvních možností seznámení s instrumentální hudbou. Zobcová flétna může být pro žáka:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Č.j. ZUŠ-ZR-ŠVP-4/2015 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ZRUČ NAD SÁZAVOU BAREVNÁ ŠKOLA Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA SAXOFON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA SAXOFON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA SAXOFON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV Neučíme to, děláme to Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ZRUČ NAD SÁZAVOU BAREVNÁ ŠKOLA Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost...

Více

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět 5.7.1 Hudební výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tento předmět vede y k porozumění

Více

1 Identifikační údaje... 4 2 Charakteristika školy... 5 2.1 Počet oborů, velikost... 5. 2.2 Historie a současnost školy... 5

1 Identifikační údaje... 4 2 Charakteristika školy... 5 2.1 Počet oborů, velikost... 5. 2.2 Historie a současnost školy... 5 1 OBSAH 1 Identifikační údaje... 4 2 Charakteristika školy... 5 2.1 Počet oborů, velikost... 5 2.2 Historie a současnost školy... 5 2.3 Charakteristika pedagogického sboru... 5 2.4 Dlouhodobé projekty,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY DOBŘÍŠ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY DOBŘÍŠ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY DOBŘÍŠ Obsah 1. Identifikační údaje 3 Zřizovatel 3 Platnost dokumentu 3 Datum účinnosti 3 2. Charakteristika školy 4 2.1 Počet oborů, velikost 4 2.2 Historie

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Soukromé základní umělecké školy Schola musica Stella maris s.r.o. V Kaštanech 103 Králův Dvůr hudba pro radost 1 OBSAH : 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE....3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY....4

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Soukromé základní umělecké školy Schola musica Stella maris s.r.o. V Kaštanech 103 Králův Dvůr hudba pro radost 1 OBSAH : 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE...3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...4

Více

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Díky nemalému zájmu o elektrickou (přesněji elektrofonickou) kytaru je tento nástroj již řadu let vyučován také na některých základních uměleckých školách. Elektrická

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více