MAĎARSKO HU MM. Stát ve střední Evropě. Budapešť

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MAĎARSKO HU MM. Stát ve střední Evropě. Budapešť"

Transkript

1 MAĎARSKO HU MM Umístění Hlavní město Rozloha Nejvyšší bod Stát ve střední Evropě Budapešť km² (106. na světě) Kékes (1 014 m n. m.) Počet obyvatel (80. na světě, leden 2013) Hustota zalidnění Státní zřízení Měna V čele státu 232 ob./km² (53. na světě)) Parlamentní republika Forint HUF Prezident János Áder Budapešť Hlavní město existuje pod tímto názvem již od roku 1873, ale území je obydlené už od dob Keltů. V dobách Římské říše byla hlavním městem Aquinca a Pannónie (Óbuda - Stará Buda). Počet obyvatel je asi 2 miliony. Je vyhledávaným místem turistů a 6. nejnavštěvovanější město Evropy. Podle mínění turistů jde o 9. nejkrásnější město světa. Parlament Byl postaven kolem roku Je to 2. největší budova parlamentu v Evropě a 3. na světě. Má 27 bran a uvnitř se nachází 29 schodišť. Je 289 metrů dlouhý, 123 m široký a 96 m vysoký. Zdobí ho 242 soch, k jeho zlacení bylo použito 40 kg zlata. Kdybychom strávili v každé jeho místnosti jeden den, nestačil by nám k jeho prohlídce ani celý rok. Náměstí Hrdinů Je pomníkem tisícileté historie Maďarska. Dnešní vzhled byl vytvořen k výročí Milénia (1896) a k výročí příchodu Hunů. Náměstí je vyzdobeno mnoha sochami a sousošími. Je zde i pomník neznámého hrdiny. Malá princeznička Dílo sochaře László Martona, nositele Kossuthovy ceny, který byl inspirován vlastní dcerkou. Historickou hodnotu nemá, jedná se jen o prostorový zdobný prvek, ale je to symbol Budapešti. Citadella Byla postavena po potlačeném povstání v roce 1848; cílem bylo zastrašení pešťského lidu. Její zdi bránilo 60 děl, bylo v ní usazeno rakouské vojsko. Je jedním ze symbolů Budapešti. V současné době se zde nachází hotel, restaurace, galerie a výstavy. Gellértovy lázně Získaly své jméno spolu s přilehlým vrchem po biskupovi jménem Gellért, který kolem roku 1000 Maďary pokřtil. Jedná se o jeden z oblíbených budapešťských hotelů, v krytém bazénu je napuštěna léčivá voda. Léčivé vody znali již ve 13. stol. a stavěli kolem nich lázně. Hotel byl postaven v prvních letech po roce Na místě Hradu Budín (Budínský hradní palác) nechal král Vojtěch IV. po tatarských nájezdech (1241) zbudovat pevnost. Hrad byl budován až do vypuknutí tureckých válek (1541). Palác začali stavět až po vyhnání Turků (1686) v několika etapách a svoji konečnou podobu získal na konci 18. stol. V současnosti se zde nalézá několik muzeí a největší maďarská veřejná knihovna. V hradu (ale ne v paláci) se nachází palác maďarského prezidenta.

2 Matyášův chrám Hlavní korunovační chrám budínského hradu nechal zbudovat první maďarský král Svatý Štěpán. Svoji současnou podobu získal za časů krále Matyáše (15. stol., podle něj je kostel pojmenován). Poslední výzdoba byla provedena k Miléniu. Chrám byl dříve korunovačním místem, posledním zde korunovaným maďarským králem zde byl František Josef. Miškolc Město se 140 tisíci obyvateli a 4. největší maďarské město co do počtu obyvatel. Byl postaven na svazích vrchu Avaš. Je zmiňován již ve 12. stol. Dříve byl i významným průmyslovým centrem. Kečkemét Město má 140 tisíc obyvatel, je 8. nejlidnatějším městem Maďarska, území je obydleno skoro let. Seged Se svými 170 tisíci obyvateli třetí nejlidnatější maďarské město. Seged byl v roce 1879 následkem záplav na Tise prakticky zničen, zůstalo pouze několik domů. Současné město se vyvinulo na přelomu 19. a 20. století. Město charakterizuje školství a výzkum na vysoké úrovni. Pécs (čti péč - Pětikostelí) Má 160 tisíc obyvatel, je pátým nejobydlenějším městem Maďarska. V době Římské říše byla osada jménem Sopianae jedním z nejvýznamnějších měst Pannónie. Byla v područí Turků, kostely byly Turky přestavěny. Dříve tureckému dnes katolickému kostelu stojícímu na hlavním náměstí (Széchenyiho) se dodnes přezdívá džami. Szentendre Malé město se 4 tisíci obyvateli ležící 30 km od Budapešti. Město umělců, umělecká kolonie byla založena počátkem 20. stol. Významný je srbsko-dalmátský vliv. Srbové a Dalmatinci prchajíce před Turky zde nalezli útočiště. Felsönyék Osada s obyvateli, název je odvozen od příchodu Hunů po kmeni Nyéků. Nená zde žádný průmysl. Sbírky dokládající místní historii ( Vesnické muzeum ) chválí ruční práci místních dobrovolných přispěvatelů. Centrální park ve Felsönyék (veřejná zahrada) je dějištěm četných rovněž dobrovolně organizovaných akcí. Takovými jsou např. oslava velikonoc a expozice betlému před Vánocemi. Podle maďarské pověsti jsou Maďaři potomci Hunů, i když na to nejsou vědecké důkazy. Je ovšem fakt, že Attila na tomto území žil a to sloužilo jako sídlo říše Hunů. I hrob Attily se nachází na tomto území, i když se ho zatím nepodařilo najít. Velitel Hunů zemřel v noci po své vlastní svatbě; spustilo se mu krvácení z nosu a on se udusil. Sedm kmenů, které tvořily maďarský lid, obsadilo roku 896 Karpatskou kotlinu. Na území dnešního města Ópusztaszer uzavřeli velitelé všech sedmi kmenů tzv. Krevní dohodu, kdy svojí krví kapající do poháru zpečetili svůj svazek. Tehdy byl zvolen kmen Árpáda velitelským kmenem.

3 Ve vzpomínkovém parku v Ópusztaszer se nachází kruhový obraz příchodu Maďarů. Podle pověsti přijel Árpád na bílém koni k hranicím do té doby obývané Slovany (říše Svatoplukova) a vytlačil nebo včlenil již tehdy zde své poslední roky žijící obyvatele Velkomoravské říše na nově utvořeném maďarském území. (Oproti pověsti se Árpád nemohl se Svatoplukem setkat, neboť v době příchodu Árpáda byl druhý jmenovaný již po smrti). Příchozí Maďaři se toulali mnoha směry. Podle pověsti byzantskou bránu prorazil svým kyjem jeden maďarský hrdina jménem Botond. Ve 13. století plenili Maďarsko Tataři. Tehdejší maďarský král Vojtěch IV. učinil přísahu v tom smyslu, že bude-li jeho země zachována, obětuje svoji dceru Margaretu Bohu (neboli pošle ji do kláštera). Klášter nechal postavit na tehdejším Zaječím (Králičím)ostrově, od té doby byl nazýván Margaretiným. I dnes je k vidění Margaretin hrob a stále jej zdobí květiny. Maďarského původu byla i svatá Alžběta, patronka chudých (13. stol.) Když pro ně ukradla chléb a otec od ní žádal vysvětlení, proměnil se chléb v růži. Svatá Alžběta je proto patronkou a ochranitelkou chudých. Maďarského původu je i svatý Martin, patron Francie, biskup v Tours, který se podělil o svůj plášť s ubohým, třesoucím se žebrákem. Maďaři přijali křesťanství v roce 1000, když Vajka překřtili na krále Štěpána. Svatý Štěpán je prvním maďarským králem a zakladatelem státu. Obraz namaloval nejznámější maďarský malíř Gyula Benczur (19. stol.). Maďaři se dostali během svých nájezdů i do Německa, kde byl vojevůdce jménem Lehel zajat.před svou smrtí rafinovaně žádal, aby mohl zatroubit na svůj oblíbený roh a když mu jeho přání splnili, ranou tím rohem ( Lehelův roh ) zabil německého císaře. Maďarsko napadl v 11. stol. německo-římský císař Jindřich. Císař se svojí flotilou tábořil na Dunaji u Bratislavy, když jeden maďarský hrdina jménem Zotmund ( potápěč Kund ) provrtal jeho lodě a ty se potopily. Centrální sousoší na náměstí Hrdinů v Budapešti představuje Árpáda a jeho vojevůdce. Hlavní postavou je přirozeně Árpád, kterého následují vojevůdci dalších šesti kmenů.

4 Slavným králem Maďarů byl Matyáš zvaný také spravedlivý. První manželkou krále Matyáše vládnoucího v druhé polovině 15. stol. byla Kateřina, dcera českého krále Jiřího z Poděbrad. Matyášův dvůr byl v Evropě vyhlášený, byl jedním z evropských center renesance. Jeho postava je mnoha nitkami protkána s Čechami. Matyášova socha od Jánose Fadrusze, slavného sochaře 19. století se nachází v Koložváru (Cluj, Rumunsko). Na konci vlády Turků (druhá polovina 17. stol.) byl hlavní postavou bojů proti sedmihradským knížatům proti Turkům a poté proti Habsburkům Imre Thököly, nevlastní otec Ference Rákócziho. Ferenc Rákóczi II. Byl vojevůdcem povstání proti Habsburkům na začátku 18. stol. Boj za svobodu trval 8 let, ale nakonec byl Rákóczi poražen. Uprchl do Turecka a tam také v roce 1735 zemřel. Významnou událostí maďarské historie je boj za svobodu v letech Hlavním aktérem boje proti Habsburkům byl Lajos Kossuth, který byl po porážce nucen emigrovat do Itálie ( Turínský poustevník ). Fotografie (!) představuje stárnoucího Lajose Kossutha. Dalšími dvěma postavami své doby byli István (Štěpán) Széchenyi a Ferenc Deák. Prvně jmenovaný byl politickým protivníkem revolucionáře Kossutha, reformátor, muž s myšlenkami na ekonomický růst; druhý Mudrc vlasti tvůrce rakousko-uherského vyrovnání v roce 1867, maďarský zakladatel rakousko-uherské monarchie. Řetězový most Na popud Széchenyiho byl postaven první pevný most spojující Budín s Peští. Stavitelem Řetězového mostu byl anglický architekt Adam Clark. Ferenc Kölcsey Známý básník 19. stol. složil hymnu. Hymny té doby začínaly všechny řádkem slovy Bůh chraň krále. U Kölcseyho začíná sloka slovy Bože, žehnej Maďarům. Sándor Petőfi (rovněž 19. stol.) Jeden z největších maďarských básníků, zahynul v bojích za svobodu následně po revoluci v roce Ferenc Liszt (19. stol.) Jeden z nejznámějších maďarských skladatelů. Autor Uherské rapsódie, jeden z nejlepších klavíristů všech dob. Béla Bartók Byl důstojným nástupcem Liszta ve 20. stol. Skladatel, klavírista a badatel lidové hudby. V bádání lidové hudby a i ve skladatelství mu byl partnerem Zoltán Kodály (20. stol.), jehož metoda hudební výuky Kodályho metoda se rozšířila po celém světě. Imre Kertész Jedna z výrazných postav maďarské literatury 20. stol. Za svoji literární činnost získal v roce 2002 Nobelovu cenu. Jeho neznámějším dílem je Osud člověka s židovskou tématikou. Skupina Omega Ve druhé polovině 20. stol. byla po celé Evropě známá a populární. Jejich nejznámější písní je Dívka s perlami ve vlasech. Albert Szentgyörgyi S jeho jménem je spojen Výrazný a důležitý objev lékařské vědy v oblasti ochrany lidského zdraví, a to objev vitaminu C. Pracoval v Segedu. Szentgyörgyi dostal za tento objev v roce 1937 Nobelovu cenu.

5 Dénes Gábor Objevitel holografie, vědec maďarského původu s britským občanstvím, který byl za svůj objev vyznamenán v roce 1971 Nobelovou cenou. Objevení holografie znamenalo skok v předávání informací. S její pomocí lze vytvořit obraz v prostoru, který lze obejít. Maďarský inženýr Marcell Jánosi vypracoval v roce 1973 jednotku mikrofloppy, která se obecně používá v počítačové technice. Nosná jednotka byla menších rozměrů, ale s větší kapacitou než dříve používané floppy diskety. József László Bíró Vynálezce celosvětově obecně používané psací potřeby, kuličkového pera. Licence ke kuličkovému peru byla Bíróovi zaregistrována v roce János Neumann V roce 1952 vyvinul první počítač na světě. Stroj byl mnohem větší než dnešní počítače, ale řádově několikanásobně nižší výkonností. Ernö Rubik vynálezce známé Rubikovy kostky, která je výbornou pomůckou k rozvoji prostorového vidění. V celosvětovém měřítku jsou pořádány soutěže v jejím skládání. János Irínyi V roce 1836 si nechal patentovat nehlučný a nevýbušný tzv. bezpečnostní zápalovač. Zápalka se od té doby stala každodenním obecně používaným nástrojem na celém světě. Ferenc Puskás Světová osobnost, kapitán zlatého týmu maďarských fotbalových reprezentantů v padesátých letech 20. stol. Pod jeho vedením vyhrálo maďarské mužstvo v roce 1953 v poměru 6:3 na stadionu ve Wembley. Toto střetnutí je zaznamenáno jako Zápas století. Předtím Anglie na vlastním stadionu nezažila porážku plných 90 let. Flórián Albert Vynikající maďarský fotbalista šedesátých let minulého století. Jako sedmnáctiletý hrál za reprezentaci. Za svoji hru získal jako nejlepší fotbalista Evropy vyznamenání Zlatý míč. László Papp Boxer, vyhrál třikrát olympiádu. Jako profesionál sbíral vavříny v řadě; stal se nejlepším v Evropě. Dániel Gyurta Výjimečně talentovaný maďarský plavec se stal olympijským vítězem v roce 2012 v Londýně. Zoltán Gere Známý maďarský fotbalista, který hraje v nejlepších evropských klubech. Všeobecně známá dráha automobilového sportu F1 je dráha dlouhá m postavená 10 km na sever od Budapešti Hungaroring. Obtížnost dráhy charakterizuje 14 zatáček. V Maďarsku se nachází mnoho známých budov. K budapešťskému Parlamentu, bazilice v Ostřihomi, Meděrskému mostu v Budapešti, Dómu v Segedu, budapešťskému náměstí Svaté trojice a Parádnímu paláci v Kečkemétu se zařadil i katolický kostel ve Felsőnyéku jako oblíbená stavba tvůrců tohoto materiálu. Budovu Parádního paláce zdobí majolika. Dóm v Segedu byl postaven v první polovině 20. stol.

6 Náměstí Svaté trojice Jedním z centrálních náměstí budínského Hradu je v jeho středu je památník vděčné svaté trojice zvěčňující konec morové epidemie v 19. století. Tungsram Stoletý maďarský podnik světoznámý jeden z největších světových výrobců světelných zdrojů, strojů a elektronických součástek. Smolíkovi Dětem dobře známý dětský kreslený filmový seriál. Restaurace Gundel Nejznámější restaurace v Budapešti je elegantní a exkluzivní. Nazvaná je po svém prvním majiteli Károlyovi Gundelovi. Nejen vnější vzhled budovy, ale i jeho vnitřní provedení je elegantní. V cukrárně restaurace byl odzkoušen původní recept na Gundelovu palačinku. Guláš Je světově známým maďarským jídlem hungarikem. Jedná se o polévku tzv. z jednoho hrnce, kterou vařil pastevec stád (gula) hovězího dobytka od jara do podzimu pod širým nebem v kotlíku nad ohněm. Oproti tomu mimo Maďarsko jedí guláš spíše jako husté ragú -omáčku, obdobně jako maďarský perkelt, který se v Maďarsku podává po polévce jako druhý chod). Bugacká pusta Je jednou z nejznámějších maďarských pust, kde se i dnes v hojném počtu pase starobylé plemeno hovězího dobytka tzv. maďarský šedý skot. Maso volně chovaného šedého skotu je obzvlášť chutné a zdravé. Vedle Bugacké pusty se nachází známá chráněná oblast, druhá pusta-hortobáďská. Most klenoucí se nad hortobáďským potokem tzv. most s devíti dírami je emblémem Hortobádě. Hortobáď je chráněná krajinná oblast, oblíbené místo pobytu zvěře a ptáků. Hungarikem je i salám Herz (uherák) nazvaný podle svého prvního výrobce. Maďarský perkelt Je po světě známý pod názvem guláš. Dobošův dort Podle maďarského receptu upečený a po svém cukráři nazvaný. Typickým je pro něj karamelová poleva a několik vrstev krému. Tokajské víno Světově unikátní a vyrobené pouze v Maďarsku a jako hungarikum chráněné. Maďarský puli Obzvlášť chytrý pes, který po staletí pomáhal a sloužil pastevcům hlavně u hovězího dobytka při jejich práci.

7 MAĎARSKO HU VT Maďarsko leží ve střední Evropě, čítá 10 miliónů obyvatel, rozloha činí 93 tisíc čtverečních kilometrů. Jeho hlavním městem je Budapešť s přibližně 2 milióny obyvatel. Na levém břehu Dunaje se v Pešti nachází Parlament. Budova byla postavena na konci XIX. století v novogotickém slohu po vzoru londýnského parlamentu. V budově se nachází více než 300 místností. Náměstí hrdinů Bylo postaveno k výročí 1000 let osídlení. Je vyzdobeno četnými sochami znázorňujícími maďarskou historii. Jsou zde sochy vojevůdců dvou kmenů, které se osídlení zúčastnily a můžeme zde spatřit i sochy významných králů a hrdinů maďarské historie. Hrad Vajdahunyad Byl postaven k tisícímu výročí osídlení v roce Podle záměru architekta se v budově zrcadlí jednotlivé architektonické styly, proto má část románskou, gotickou, renesanční i barokní. Název dostala proto, že její průčelí je kopií průčelí původního hradu Vajdahunyad v Erdély (část dnešního severního Rumunska, sousedícího s Maďarskem). Léčebné lázně Széchenyi V Budapeští se nachází mnoho termálních pramenů. Tento největší lázeňský komplex v Evropě byl postaven v roce 1913 nad jedním z nich. Uvnitř probíhá lázeňská léčba a je zde i nemocnice. Malá princeznička Dílo sochaře jménem László Martona (1972). Socha je jedním ze symbolů Budapešti, ale nemá žádný historický význam. Sochaře inspirovala jeho vlastní dcerka. Citadella Pevnost na vrcholu hory Gellért byla postavena po potlačení revoluce a boje za svobodu v roce 1848, své stanoviště zde měla rakouská armáda. V současné době je zde provozována restaurace, hotel a jsou zde instalovány výstavy. Hotel Gellért Stojí na úpatí hory Gellért. Je jedním z hotelových skvostů Budapešti. V hotelu jsou v provozu i léčebné lázně, postavené nad jedním z budapešťských termálních pramenů. Hradní palác v Budě Ve své současné podobě se začal stavět v období po vyhnání Turků (1686), i když ve skupině domů najdeme i části dřívějšího provedení gotické a renesační. Jedna ze slavných uliček Hradní čtvrti v Budě, starobylá ulička Fortuny. Na Hradě se nachází rovněž Budský Korunovační Chrám, známý pod jménem Matyášův chrám. Název dostal po maďarském králi Matyášovi, za jehož časů získal dnešní podobu. V chrámu resp. na prostranství před ním byli korunováni maďarští králové Alžbětin most V Budapešti se přes Dunaj klene mnoho mostů. Povodní Alžbětin most byl postaven v roce 1903 a svým technickým řešením se stal známým po celém světě. Současný most byl postaven na místě původního. (Ten původní byl za 2. světové války odstřelen). Řetězový (Széchenyiho) most Postaven byl v první polovině 19. stol. Byl prvním stálým mostem na maďarském úseku Dunaje. Jeho stavbu inicioval Největší Maďar István Széchenyi, architektem byl Brit (Skot) Adam Clark. Tvůrcem lvích soch zdobících paty mostu byl sochař János Marschalkó.

8 Margaretin most Tento most se zahnutou osou byl postaven v roce 1876 a spojuje Budu s Peští. Margareta byla dcerou krále Bély IV. (13. stol.). Žila v klášteře na ostrově dříve zvaném Ostrov králíků. Margareta byla později svatořečena. Meděrský most Je nejnovější a nejseverněji položený most Budapešti s délkou 1861 metrů. Název dostal kvůli propojení dvou severních budapešťských území, Békášmeděru v Budě a Kápostášmeděru v Pešti. Most byl otevřen v roce Miškolc Největší město severního Maďarska, počet obyvatel je kolem 170 tisíc. Tím je Miškolc 4. nejlidnatějším městem Maďarska. Území bylo obydleno odpradávna. jedná se o nejdéle obývané území Maďarska. Miškolc leží na svahu vrchu Avaš. Vrch je oblíbeným výletním místem. Debrecín Druhé nejlidnatějším město Maďarska má asi 220 tisíc obyvatel. Je centrem maďarských reformátorů (kalvinistů), nachází se zde i největší maďarský reformátorský kostel, Debrecínský velký chrám. Prvním reformátorským biskupem v Debrecínu byl Péter Juhász Méliusz narozený ve Felsőnyéku (1552). Debrecínský reformátorský biskup je tradičně i hlavou maďarské reformátorské církve. Proto se Debrecenu přezdívá Řím kalvinistů. K Debrecínu patří známý Hortobáď. Svoji dnešní podobu získal Velký chrám v roce Kromě církevního významu hrál několikrát roli i v maďarských dějinách; konala se zde i zasedání parlamentu. Debrecínská Tržní (Trhová) ulice je známá stará ulice ve středu Debrecínu, tvoří osu města. Kečkemét Rozkládá se mezi řekami Dunajem a Tisou, území je obydlené již 5000 let. Ve městě bydlí asi obyvatel. V Kečkemétu se narodilo nebo zde žilo mnoho postav maďarské historie a umění např. Sándor Petőfi, Mór jókai, József Katona, Zoltán Kodály. Pohled na hlavní náměstí Kečkemétu z Velkého kostela. Po dlouhou dobu sloužil jako předloha pro stavbu kostelů v Nížině. Seged (Segedín) Největší město jižního Maďarska a třetí nejlidnatější město celého Maďarska. Město bylo postaveno u Tisy a řeka několikrát zasáhla i do jeho historie. Povodeň v roce 1879 město prakticky zničila, zůstalo jen málo neporušených domů. Jedním z nich je radnice. Radnice Poslední budova radnice byla vystavěna na začátku 19. stol., až později získala svoji dnešní podobu. Segedínský dóm Byl postaven po velké povodni v roce 1879, jeho dostavba se protáhla až do začátku 20. stol. Na náměstí před ním se každoročně odehrávají světově proslulé Segedínské sváteční hry. Pécs (čti péč - Pětikostelí) Se svými 170 tisíci obyvateli je největším městem jižního Zadunají a pátým největším městem Maďarska. Jeho území je obydleno od pradávna. V době Římské říše byla osada jménem Sopianae jedním z nejvýznamnějších měst Pannónie. Rozkládá se na jižních svazích pohoří Meček. V 16. stol. byla v područí Turků. Kostely byly Turky přestavěny na turecký způsob (džamiky). Po vyhnání Turků byly džamiky přestavěny zase na katolické kostely, ale katolickému kostelu stojícímu na hlavním náměstí Széchenyiho se dodnes říká džami. Pécs je jedním z kulturních center Maďarska a biskupské sídlo. V Káptalanském archivu vedle péčské katedrály je uchováváno mnoho cenných maďarských památek.

9 Kapošvár Se svými 70 tisíci obyvateli je důležitým městem a župním centrem. Na začátku 20. stol. byl jedním z nejvyspělejších maďarských měst. Žije výjimečným kulturním životem. Mezi jeho zdmi se narodilo, žilo nebo tvořilo mnoho známých umělců a vědců. Zdejším proslulým rodákem je malíř József Rippl-Rónai, jeden z nejznámějších maďarských malířů. Jeho díla, společně s díly jiných umělců jsou střežena v budově Župního domu v Muzeu Rippl- Rónaiho. Kapošvár je i dnes důležitým studentským městem a církevním střediskem; katedrála Blahoslavené Panny Marie je dominantou kostelů katolického biskupského sídla. Szombathely (čti sombathej). Významné město západního Zadunají. Je to nejdříve založené město v Maďarsku. Jedná se o významné osídlení v době vlády Římanů (Savaria), z této doby je zachováno mnoho známých památek. Důležitý je i sportovní život města, moderní Aréna poskytuje prostor pro četná sportovní klání. Důležité je i umělecké dění; kolem moderně pojatého divadla Sándora Weörese je soustředěn čilý divadelní život. Sopron Rozkládá se bezprostředně na západní hranici Maďarska; město s bohatou historií. Sopron je Nejvěrnějším městem (Civitas Cidelissima), protože po 2. světové válce se lidovým hlasováním rozhodovalo, zda město bude maďarské nebo rakouské a město si vybralo Maďarsko. Sopron je i význačným turistickým cílem; zachovalo se v něm mnoho starých budov. Stará radnice se nacházela v prostorách domu Gambrinus. Győr (čti ďör) Rozkládá se na soutoku několika řek na břehu Dunaje se svými 130 tisíci obyvateli je 6. největším městem Maďarska. Je důležitým kulturním a průmyslovým centrem, významný je i sportovní život ve městě (fotbal, házená). Hlavním náměstím Győru je náměstí Széchenyiho. Szentendre Sotva 4 tisíce obyvatel má toto město ležící 20 km na sever od Budapešti. Je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů. Před tureckými dobyvateli zde našlo azyl mnoho Srbů a Dalmatinců; jejich vliv je zde dodnes znát. Szentendre je městem umělců, známá je jejich umělecká čtvrť. Úzké uličky městečka s atmosférou jihoslovanské Dalmácie jsou plné uměleckých děl, ale čilý je i obchod se starožitnými uměleckými díly. Szentendre je snadno dosažitelné z Budapešti, vzdálenost až do malebného středu lze překonat jednou až dvěma hodinami jízdy. Z domů umělců tvořících uvnitř jsou dnes obvykle muzea.

10 Felsönyék Osada s obyvateli v župě Tolna, na rozhraní žup Tolna, Somogy a Fejér. Je zde typické zemědělské osídlení, průmysl zde není, dokonce ani v okolí. Území osady je obydleno od pradávna. Hradní vrch skrývá pozůstatky hradiště z dob Avarů. Název Nyék (vyslov něék) je jméno jednoho z kmenů, které obsadily Maďarsko. Podle toho se název objevuje poprvé až v roce 1138, ale už tehdy ve starobylé podobě. Za dob Římanů byla osada jménem Fortiana důležitým strážním bodem na římské cestě z Aquinca do Sopiane. Později se dostal do držení lidu trenčínského Máté Csáka, jeden z nich Pál Dombó (Dombai) byl oblíbencem maďarského krále Vladislava II. Dávná katolická osada Felsönyék a zdi jeho kostela uchovávají četné gotické památky. V době turecké nadvlády a reformací se hlavním náboženstvím stalo reformátorství, poté v době protireformní se velká část osady rekatolizovala. Reformátorský kostel byl vystavěn v době tolerančního patentu vydaného Josefem II. a na jeho popud ve smíšeném stylu. Rodák z Felsönyéku, Péter Juhász Meliusz, byl prvním reformátorským biskupem, za jehož působení se Debrecín stal prakticky kalvinistickým. Felsőnyék je typická šňůrovitá osada; pouze na severním konci se vytvořila síť ulic. Centrem osady je obecní úřad, kolem kterého se nachází v okruhu 50 m veškerá komunální zařízení ve Felsőnyéku (škola, mateřská školka, lékařská ordinace atd.). V poslední době se centrální park před obecním úřadem stal dějištěm spontánních akcí, dobrovolných kulturních představení (např. Betlém). V osadě žije početná skupina členů Společenstva Nazaretských. Dunajský ohyb Jednou z nádherných přírodních oblastí Maďarska je místo, kde Dunaj přetíná pásmo zadunajského Středohoří a pak se stáčí od východu jižním směrem. Dunajský ohyb je také plný historických památek (Višegrád, Esztergom) a jako takový v kombinaci s přírodními krásami je výrazným turistickým cílem a atrakcí zároveň. Bazilika v Zsámbéku V Maďarsku se zachovalo jen málo románských a gotických památek. Mezi ně patří zřícenina baziliky. Byla postavena ve 12. stol. v pozdně románském, novogotickém stylu. Zsámbék (čti žámbék) je osada s obyvateli ležící západně od Budapešti. Siklós Osada s 10 tisíci obyvateli leží blízko jižní hranice. Je nejjižnějším městem Maďarska, siklóšský hrad byl vybudován na konci 13. století. V současnosti je také významným turistickým cílem. Puli Nejznámější maďarské pastevecké plemeno psa na světě. Je to neobyčejně chytré a věrné zvíře.

11 HU MAĎARSKO Maďarsko leží ve střední Evropě, jeho území měří kilometrů čtverečních, počet obyvatel je cca 10 miliónů. Hlavním městem je Budapešť se dvěma milióny obyvatel. Větší města - Debrecen, Seged, Miškolc, Pécs, Győr. Nejdůležitější řeky - Dunaj a Tisa. V Maďarsku se nachází největší evropské jezero - Balaton. Největší území státu je Nížina, nacházející se na levém břehu Dunaje a Zadunají na pravém břehu Dunaje. Maďarsko je z největší části rovinaté, Zadunají je kopcovité. Nejvyšší horou Maďarska je Kékes, m. Stát má vyspělé zemědělství a potravinářský průmysl, ale významný je i průmysl jako takový (elektronika, výroba automobilů, výroba léčiv). KRÁTKÁ HISTORIE MAĎARSKA Pravlast Maďarů náležících do ugrofinské rodiny je někde na Uralu, odkud se sedm maďarských (uherských) kmenů po dlouhém putování v roce 896 usadilo v Karpatské kotlině. Dobyvatelem byl kníže Árpád, jeho potomci byli maďarskými králi až do začátku 14. století. Prvním králem byl Štěpán (Svatý), který v roce 1000 Maďary pokřtil. Maďarsko se vyvíjelo společně s Evropou. Vrchol představoval evropsky proslulý král Matyáš (druhá polovina XV. století). Centrálně položené Maďarsko stálo na válečné cestě. V roce 1241 pustoší zemi Mongolové, poté ho po dlouhých bojích v 16. století obsazují Turci. V té době se rozpadá na tři části - část s tureckou nadvládou, Erdély a Západní Maďarsko pod vládou Habsburků. Turci opouští zemi až na samém konci 17. století. Od té doby si musí chránit nezávislost před Habsburky. Na začátku 18. století vede Rákóczi neúspěšný boj za svobodu, později Kossuth v roce 1848 vede revoluci, která byla později potlačena. V roce 1867 dochází k dohodě Rakouska a Maďarska a vzniká Rakousko- Uherská Monarchie. Po 1. světové válce se monarchie rozpadá. Maďarsko ztrácí 40 % svého území. Kvůli tomu se dostává v době mezi dvěma světovými válkami do sféry zájmů Německa s příslibem znovunastolení Velkých Uher. 2. světová válka s sebou nese velký zmar. Občanskou moc zprvu získávají násilím komunisté. V roce 1956 vypuká revoluce proti Sovětskému svazu a jeho maďarským přisluhovačům, ale je sovětskými silami během dvou týdnů potlačena. V roce 1990 dochází k pokojné změně režimu. Od té doby je Maďarsko multipartijní, s parlamentní demokracií.

12 1. Jaké je hlavní město Maďarska? A) Bratislava B) Vídeň C) Budapešť 2. Jak se jmenuje obec se kterou spolupracují Praskolesy? A) Szentendre B) Felsönyék C) Kečkemét 3. Co vynalezl Maďar Ernö Rubik? A) Kostku B) Kuličkové pero C) Zápalku 4. Jaká je nejvyšší hora Maďarska? A) Mont Blanc (4 811 m) B) Gerlachovcký štít (2 655) C) Kékes (1 014 m) 5. Kdo je Ferenc Liszt? A) Známý fotbalista B) Proslulý vědec C) Nejznámější maďarský hudební skladatel 6. Co je to Puli? A) Nejvyšší hora Maďarska B) Tradiční maďarské jídlo C) Plemeno maďarského psa

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 MAĎARSKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 MAĎARSKO jedna

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Počátky uherského státu

Počátky uherského státu Počátky uherského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0114 Maďaři patřili ke kočovným kmenům, které se pohybovaly na severu Evropy okolo řek Kamy a Visly na území dnešního Ruska. Během stěhování národů

Více

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha Hlavní město České republiky Praha je hlavním městem našeho státu. Je sídlem prezidenta republiky, který má svoji kancelář na Pražském hradě.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů dítěte: se zpr

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů dítěte: se zpr V souladu s GDPR je třeba, aby každá zaslaná kresba byla opatřena tímto souhlasem a podpisem zákonného zástupce. V opačném případě nebude možné kresbu uveřejnit. Souhlas zákonného zástupce se zpracováním

Více

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 (8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 La Défense La Défense je název obchodní čtvrtě, která je charakteristická supemoderními stavbami a mrakodrapy. Leží na předměstí Paříže severozápadně od centra.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY. Obr. 1

STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY. Obr. 1 STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY Obr. 1 Obr. 2 SLOVENSKO Základní údaje Parlamentní republika Hlavní město Bratislava Počet obyvatel 5 477 038 Rozloha 49 035 km 2 Hustota zalidnění 103 ob./km 2 Měna Euro Jazyk

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Za teplými prameny Maďarska

Za teplými prameny Maďarska Za teplými prameny Maďarska Mimo každoroční jarní či časně letní odborné exkurze jsme se letos v naší pobočce rozhodli uspořádat podzimní balneotechnickou exkurzi za minerálními a teplými prameny Maďarska.

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden)

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Tematický plán pro 7. ročník Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Témata rozložená do jednotlivých měsíců školního roku MĚSÍC září říjen listopad prosinec TÉMATA Počátek středověku a vznik prvních evropských

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Krize dualismu Za. světové války Kulturní vývoj, věda a školství Od Trianonu do konce. světové války Ve víru revolucí a za tzv. Bethlenovy éry Cestou

Krize dualismu Za. světové války Kulturní vývoj, věda a školství Od Trianonu do konce. světové války Ve víru revolucí a za tzv. Bethlenovy éry Cestou Obsah Uhry a Maďarsko Od Álmose k Arpádovcům Původ Maďarů a obsazení vlasti Christianissimus rex Stephanus Mezi Říší, Římem a Byzancí Neklidná léta Kultura raného středověku Za vlády cizích dynastií Anjouovci

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Karel IV. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: ROČNÍK: Vlastivìda Lidé a čas

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Cesta za poznáním aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Stalo se již dobrou tradicí, že žáci 7, - 9, ročníku naší školy se o kultuře a historii neučí jen teoreticky v hodinách dějepisu, zeměpisu,

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. únor 2011 Mgr.Jitka Cihelníková STŘEDOVĚK - vymezen pádem říše západořímské a objevem Ameriky

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník KŘESŤANSTVÍ A STŘEDOVĚKÁ EVROPA D-9-4-01 popíše podstatnou změnu evropské situace, která nastala v důsledku příchodu nových etnik, christianizace a vzniku států - určí časově příchod nových etnik na evropské

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.17.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

EVROPA PO REVOLUCI 1848

EVROPA PO REVOLUCI 1848 EVROPA PO REVOLUCI 1848 1 Velká Británie koloniální velmoc / Malta, Cejlon, Nový Zéland, Austrálie,Kanada, Egypt, Súdán, jižní Afrika, Indie = "perla britského impéria ", císařství, anglický král je indickým

Více

Průvodce "Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov"

Průvodce Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov Děvín 48 10'36.59"N 16 59'5.75"E se nachází jihozápadním cípu Malých Karpat. Dominantním vrcholem je Děvínská Kobyla. Pod Děvínským hradem začíná červená turistická značka vedoucí až na Duklianský průsmyk.

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Přílohy Příloha č. 1 TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Příjmení a jméno žáka: ročník 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. školní rok 2014/2015 Rozumí pokynům učitele Rozumí běžné komunikaci Čte s porozuměním Vyhledává

Více

o selfie je nutno pořídit +- z pohledu jako obrázek na fotce (žádné fotky z kilometrové vzdálenosti a opačného směru)

o selfie je nutno pořídit +- z pohledu jako obrázek na fotce (žádné fotky z kilometrové vzdálenosti a opačného směru) Hra po Brně a o Brně úkolem je obejít (oběhnout) maximum vybraných památek v daném čase běží se po týmech každá památka je podle svého umístění bodována aby týmy nešli stejnou trasou, losuje se 1 povinné

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - porovná vývoj v jednotlivých částech Evropy Žák: - na příkladech evropských dějin konkretizuje

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Jižní Čechy harmonické

Jižní Čechy harmonické w w w. j i z n i c e c h y. c z Jižní Čechy harmonické hrady a zámky jako v pohádce Tento projekt Tvorba tiskových materiálů vč. elektronických verzí pro propagaci Jihočeského kraje v ČR i zahraničí 1.

Více

nástavbové studium 1. ročník čtyřletý obor 1. ročník

nástavbové studium 1. ročník čtyřletý obor 1. ročník BAROKO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 432 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 26.3.2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět:

VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět: Název: Škola: Autor: VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět: Využívání informačních a komunikačních

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04 RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník VY_32_INOVACE_DVK22/04 Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj Vybraná historická data 1431 upálena Panna Orleánská (Jana z Arku) 1450 Jan

Více

ANGLIE v 17. století 1

ANGLIE v 17. století 1 ANGLIE v 17. století 1 1603 umírá královna Alžběta I. / dcera Jindřicha VIII. / bez potomků. Na trůn nastupuje syn Marie Stuartovny skotský král Jakub VI., vládne jako Jakub I. / 1603 1625 / 1603 UNIE

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli. Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013

O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli. Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013 O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013 Město vyvěsí tibetskou vlajku rok 2013 54. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu v neděli 10. 3. 2013 vyvěšení

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_54 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: IV. - rozlišuje hlavní orgány státní moci, některé jejich zástupce, symboly státu a jejich význam - chápe vztah vlast vs. cizina - chápe pojmy prezident, parlament, premiér, volby apod. - zná důležité

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více