Překlad: Jaroslav Krucký

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Překlad: Jaroslav Krucký"

Transkript

1 Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT Zimní semestr 2. Ročník PMB Kapitola 3.6 Characterisation of ceramics and glasses - Surface properties Strany Překlad: Jaroslav Krucký Předmět: Biokompatibilní materiály

2 3.6. Povrchové vlastnosti Povrchové vlastnosti materiálu se vztahují k jeho odolnosti vůči lomu a jeho náchylnosti ke korozi. Kromě toho reakce tkání na keramiku a polymery je úzce spojena s vlastnostmi povrchu [11]. Jak jsme viděli v rovnicích (3.10) a (3.19), povrchová (volná) energie a Youngův modul jsou podstatnými vlastnostmi materiálu a v závislosti na rozevření trhliny nebo směru šíření v krystalu, může být pevnost poněkud změněna. Čím menší je rozestup mřížky, tím vyšší síle bude vystavena. Odhaduje se, že maximální deformace (σ / E) dokonalé mřížky je asi 0,1, proto lze povrchovou energii z rovnice (3.10) zapsat jako: (3.57) V případě oxidu hlinitého je Youngův modul 380 GPa a a 0 je asi 4 Å, která dává γ 0 hodnotu 1,2 J/m 2, který dobře koresponduje s experimentálními daty uvedenými v tabulce 3.7. Povrchová volná energie lze odhadnout i jinými prostředky, než je štěpení krystalu, například měřením sublimační energie. Přibližný vztah byl dán Brucem [3]:

3 (3.58) kde γ * 0 je povrchová energie při 0 K, C je konstanta, a T je absolutní teplota. Rovnice (3.58) je lépe aplikovatelná na jednotlivé krystaly, protože polykrystalické keramiky mají hranice zrn a pórů, které mají tendenci ke zvýšení povrchové energie na daleko vyšší hodnoty (až J/m 2 ). Proto, pokud je velikost zrna je zvýšená, účinná povrchová energie se snižuje, jak je znázorněno na obr Je zajímavé, že vliv velikosti zrna na pevnost v tahu polykrystalické keramiky může být vyjádřena jako kde d je velikost zrna. Obrázek 3.24 ukazuje vztah mezi pevností a velikostí zrn. (3.59) Obrázek Závislost povrchové energie na velikosti zrn oxidu hlinitého. Přetištěno se svolením [20]. Copyright 1974, Plenum. Obrázek Závislost síly ohybu na velikosti zrn oxidu hlinitého. Přetištěno se svolením [21]. Copyright 1963, The American Ceramic Society. Povrchové napětí je přímým důsledkem atomové nebo molekulární síly nerovnovážné ve dvou fázích, jak je znázorněno na obr Molekula na tomto povrchu je přitahována k vnitřku,

4 který je obklopen jednotným průměrným polem sousedních molekul. Proto má povrch vyšší volnou energii než objem a má tendenci se smršťovat, aby minimalizoval svůj povrch. Extra volná povrchová energie může být vyjádřena rovnicí kde A je plocha povrchu, w je práce, a γ je povrchové napětí. (3.60) Obrázek Dvou-dimenzionální reprezentace rozhraní kapalina-pára. Povrchové napětí některých látek jsou uvedeny v tabulce 3.9. Konvenční jednotkou pro povrchové napětí jsou dyny na centimetr a pro povrchové energie to jsou ergy na čtvereční centimetr, ale obě jednotky jsou naprosto stejné 1 erg se rovná 1 dyne-cm. SI (International System) jednotka N/m je rovna J/m 2 nebo 1000 dyn/cm. Tabulka 3.9. Povrchová volná energie monokrystalové keramiky Přetištěno se svolením *3+. Copyright 1965, Academic Press. Je-li tekutina kápnuta na plochý pevný povrch, pak se kapky tekutiny rozprostřou kolem nebo vytvoří kulovou bublinu, jak je znázorněno na obr V rovnováze mezi třemi fázemi by mělo být povrchové napětí v pevné rovině nulové, protože kapalina se může volně pohybovat do doby, než se zavede rovnovážná síla, a proto

5 (3.61) a tedy (3.62) Obrázek Smáčení a nesmáčení kapaliny na plochém povrchu pevné látky. Všiměte si kontaktního úhlu θ. Tabulka Povrchové napětí některých látek Přetištěno se svolením *13+. Copyright 1962, Prentice-Hall.

6 Úhel θ se nazývá stykový úhel a smáčecí charakteristiky pro danou kapalinou a pevnou látku mohou být generalizované jako Θ = 0 (úplné smáčení), 0 < θ < 90 (částečné smáčení), (3.63) Θ > 90 (nesmáčení). Všimněte si, že rovnice (3.40) poskytuje pouze poměry spíše než absolutní hodnoty povrchového napětí. Nicméně, metoda kontaktního úhlu může být používána k měření kritického povrchového napětí dané kapaliny a pevné látky, které má hodnotu blízkou vnitřnímu povrchovému napětí. Série homologních kapalin se používá k měření kontaktního úhlu s pevnou látkou, a tyto úhly mohou být vyneseny v grafu Zisman (viz Obr. 3.27). Hodnoty povrchového napětí získané touto metodou jsou v dobré shodě s výsledky získanými jinými metodami (viz tabulka 3.10). Obrázek Zismanův graf Teflonu. Jsou prezentovány kontaktní úhly Teflonu s každou z řady čistých kapalin. Přetištěno se svolením [2]. Copyright 1980, NIH. PROBLÉMY 3.1. Několik skleněných tyčinek kruhového průřezu (0.25-palcový průměr) roztříštěných při průměrném napětí psi při ohýbání. Za předpokladu, že modul pružnosti je 10 7 psi, Poissonův koeficient 0,3 a povrchové napětí 300 dyn/cm: a. Vypočítejte průměrnou hloubku vady Griffith. b. Je žádoucí pokrýt tyčinky jiným sklem s odlišným koeficientem teplotní roztažnosti, ale v podstatě stejnými fyzikálními vlastnostmi, aby se zdvojnásobila průměrná pevnost tyče. Mělo by mít nové sklo vyšší nebo nižší koeficient než mateřská tyčka?

7 3.2. Modul pružnosti polykrystalického Al 2 O 3, je 6 x 10 7 psi a povrchová energie se předpokládá, že je asi 1000 dyn/cm. Lámavé napětí slinutého oxidu hlinitého se pohybuje v rozmezí od psi pro oxid hlinitý s velikostí zrn 100 μm až po psi velikost zrn 5 µm. Prokážte, zda Griffithova vada může být vazba mezi zrny Sada vzorků Al 2 O 3 dopovaných Cr 2 O 3 prokázala, že Cr 2 O 3 neovlivnil sílu, ale že ji ovlivnila pórovitost, ačkoli je v přiložených datech nějaký rozptyl. a. Tipněte si sílu slinutého Al 2 O 3 bez pórů b. Jaká by byla vaše předpověď pro modul pružnosti těchto vzorků, to znamená jak by se toto měření lišilo vzorek od vzorku? c. Co lze říci o kulovitém tvaru pórů? d. Porovnejte modul ohybu (prasknutí) a modul tlaku oxidu hlinitého. Proč jsou hodnoty tak odlišné? 3.4. Polyfázový keramický vzorek sestává z N fází. Níže je dáno: W i = hmotnostní podíl i-té fáze (i = 1, 2,..., N), r i = skutečná hustota i-té fáze (i =1, 2,..., N). Dokažte následující rovnice: 3.5. Odhadněte odolnost proti tepelným šokům ΔT, pro keramiky, které jsou uvedeny v tabulce 1.1. Využijte údajů pro Youngův modul E a koeficient tepelné roztažnosti α. Porovnejte s výsledky uvedenými v této tabulce Z následujícího SiO 2 -Al 2 O 3 fázového diagramu odpovězte:

8 a. Stanovte eutektické reakce systému. Určete teplotu, složení, a obsažené fáze. b. Jaká/é fáze existují při 1700 C, 1500 C a pokojové teplotě pro nízko-teplotové eutektické složení? c. Jaké jsou složení jednotlivých fází při teplotě 1500 pro nízko-teplotové eutektické složení d. Stanovte přesnou procentní váhu Al 2 O 3 pro mullit, který má složení 3Al 2 O 3 2SiO 2 [Al, 27 amu; Si, 28 amu; O, 16 amu]. e. Jaká je relativní množství každé fáze ve zlomcích při 1500 C pro nízko-teplotové eutektické reakce? f. Stanovte popis kroků pro vytvoření 99% čistého oxidu hlinitého z 96% čistého oxidu hlinitého Z údajů daných pro keramiku oxidu hlinitého odpovězte na otázky: Vlastnosti Dodané glazované a kalené Síla, σ (MPa) Poissonův koef. (ν) 0,25 0,3 Lineární expanzní koeficient α (x 10-7 / C) Modul E (GPa) a. Odhadněte množství tepelného šoku (ΔT) potřebné k lomu dodaného vzorku? Tip: b. Odhadněte K IC pro dodaný vzorek v případě, že největší hloubka vady byla 5 μm. Tip: c. Vypočítejte trhlinový radius dodaného vzorku. Tip:

9 d. Proč glazování a kalení zlepší sílu oxidu hlinitého? 3.8. Oxid hlinitý byl pokryt biosklem (Bioglass ) a změřen pro své statické únavové vlastnosti a vynesen takto: a. Za předpokladu, že lze odhadnout výsledek pomocí přímky, odhadněte sklon n ze vztahu log t/t 1/2 = n log S / S N + C, kde C je konstanta (napětí v jednotkách psi, čas v sekundách). b. Odhadněte čas pro testování odolnosti biosklem (Bioglass ) pokrytého skla z oxidu hlinitého na psi, pokud oxid hlinitý vydrží 5000 psi na 10 7 sec. c. Stručně stanovte teorii statické únavy navržené Hilligem a Charlesem pro skelné selhání. SYMBOLY/DEFINICE Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka.

10 γ: povrchová energie. ρ: rádius trhliny nebo hustota. γ p : povrchová energie. μ: koeficient tření. ΔT: odolnost proti tepelným šokům. Římská písmena E: Youngův modul. G: modul střihu. K: objemový modul. a 0 : mřížkový prostor. c: délka trhliny. K IC : trhlinu iniciující napětí. P S : pravděpodobnost přežití Weibullova rozdělení. m: Weibullův modul. V: objem. t f : doba do poruchy. n: časová exponenciální konstanta F: posuvná síla. A: oblast. k: výnos ve smyku. H: tvrdost. K: konstanta opotřebení. C: konstanta. T: teplota. d: průměr zrna G: Gibbsova volná energie w: práce DEFINICE Objemový modul: Tuhost materiálu, definována jako změna na jednotku objemu aplikovaným tlakem. Dislokace: Linie nedokonalosti, kterou lze považovat za hranici mezi oblastí vnitřního povrchu, na které došlo ke skluzu a oblastí, na které nedošlo ke skluzu. Hranové a šroubové dislokace mohou působit na krystaly. Leštění ohněm: Tepelný proces aplikován na křehké materiály, jako jsou skla a keramiky, aby se zzvýšila jejich pevnost snížením velikosti trhliny a žíháním řetězců v povrchu. Griffithova teorie: Brzy vyvinutá teorie lomu křehkých materiálů týkající se vnitřních vlastností (modul, povrchová energie) a vnějších vlastnosti - hlavně velikost trhlin pro předpovědění jejich pevnosti v tahu. Hookův zákon: Lineární vztah mezi napětím a namáháním přes modul pružnosti. Rázová pevnost: Pevnost materiálu měřena na vysokorychlostních zatěžovacích (silových) aplikacích.

11 Iontová vazba: Vazba tvořena mezi iontovými atomy nebo molekulami, jako jsou soli (NaCl). Kovová vazba: Pozitivní ionty sdílejí valenční elektrony volně ("moře" nebo "oblak" elektronů), a tak vytvoří mnohem menší směrové vazby ve srovnání s kovalentními vazbami. Plastická deformace: Pokud je materiál deformován nad mez pružnosti (mez skluzu), podstupuje plastickou deformace. Kovy a plasty mají toto chování stále, zatímco keramiky a skla se takto chovají jen za vysokých teplot nebo ve stavu blízkému roztoku. Poissonovo číslo: Poměr napětí v kolmém směru v důsledku deformace. Keramika a sklo mají nízké Poissonovo číslo (0.15-0,25), zatímco kovy a plasty mají vyšší hodnoty (> 0,3). Voda má hodnotu téměř 0,5, což je nestlačitelné. Kalení: Tepelný proces náhlého snižování teploty, díky kterému se zachová stav (fáze) materiálu. Tento proces je nerovnovážný, takže stav přejde do rovnováhy v teplotách nad 0 K. Některé kalené materiály, jako jsou skla, přechází k rovnováze pomalu. Modul pružnosti ve smyku: Poměr mezi smykovým napětím a smykovou deformací: obvykle mnohem nižší hodnota než modul tahu nebo tlaku (~ 1 / 3, v závislosti na Poissonově čísle). Systém skluzu: Počet rovin skluzu a směrů pro danou (krystalickou) strukturu. Povrchové krystalizace: Za účelem zvýšení pevnosti křehkého (amorfního) materiálu je jeho povrch vykrystalizován, aby rozložil tlakové napětí nebo deformaci na povrchu v poměru k vnitřnímu objemu. Tento nevyvážený stav energie zvýší jeho pevnost (vyšší energetický stav). Povrchová energie: Nadměrná povrchová energie vytvořena méně pevně vázánými povrchovými atomy a molekulami. Tuhost: Energie materiálu absorbována před zlomením. Materiály jako kovy a některé plasty mají vysokou tuhost, zatímco většina keramiky a skla mají velmi nízké hodnoty tuhosti. Weibullovo rozdělení: Na rozdíl od normálního rozdělení, statistická funkce pevnosti materiálu ukazuje poněkud jinou distribuci (funkci). Navržena Waloddi Weibullovem v roce Whisker: Monokrystal materiálu v podobě vlákna bez dislokace. Tyto materiály mohou být teoreticky pevné, protože nejsou přítomny žádné dislokace a vady. Youngův modul: Tuhost materiálu definována jako změna v napětí na jednotku deformace. REFERENCE 1. Ashby MF, Jones DR Engineering materials 2: an introduction to microstructures, processing and design, pp , Oxford: Pergamon. 2. Baier R Guidelines for physicochemical characterization of biomaterials. In Devices and technology branch, National Heart, Lung and Blood Institute, pp Washington, DC: NIH Publication. 3. Bruce RH Science of ceramics. Sci Ceram 2: Callister JWD Materials science and engineering: an introduction, 3rd ed. New York: Wiley. 5. Doremus RH Glass science. New York: Wiley. 6. Griffith A The phenomena of rupture and flow in solids. Philos Trans Roy Soc London Ser A 221: Harris B, Bunsell A Structure and properties of engineering materials. London: Longmans Inglis C Stress in a plate due to the pressure of cracks and sharp corners. Trans Inst Naval Arch 55:

12 9. Kitsugi T, Yamamuro T, Nakamura T, Kokubo T, Takagi M, Shibuya T, Takeuchi H, Ono M Bonding behavior between two bioactive ceramics. J Biomed Mater Res 21: Malchau H, Garellick G, Eisler T, Karrholm J, Herberts P The Swedish hip registry, increasing the sensitivity by patient outcome data. Clin Orthop Relat Res 441: McArthur SL Surface properties of biomaterials. In Encyclopedia of medical devices and instrumentation, pp Ed JG Webster. Hoboken, NJ: Wiley. 12. McClintock F, Argon A Mechanical behavior of materials. Reading, MA: Addison- Wesley. 13. Moore WJ Physical chemistry, 3rd ed. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall Nakamura T, Yamamuro T Development of a bioactive ceramic, A-W glass-ceramic. In Bioceramics, Vol. 6, pp Ed P Ducheyne, D Christiansen. Oxford: Pergamon/Elsevier Science. 15. Oosterbos CJM, Rahmy AIA, Tonino AJ, Witpeerd W High survival rate of hydroxyapatitecoated hip prostheses: 100 consecutive hips followed for 10 years. Acta Orthop Scand 75: Orowan E Die mechanischen Festigkeitseigenschaften und die Realstruktur der Kristalle. Z Kristallogr A89: Park JB, Kelley BJ, von Recum AF, Kenner GH, Coffeen WW, Grether MF Piezoelectric ceramic implants: in vivo results. J Biomed Mater Res 15: Schnittgrund G, Kenner G, Brown S In vivo and in vitro changes in strength of orthopedic calcium aluminate. J Biomed Mater Res Symp 4: Shi D Testing and structural properties of biomaterials. In Encyclopedia of medical devices and instrumentation, pp Ed JG Webster. Hoboken, NJ: Wiley. 20. Simpson LA Microstructural considerations for the application of fracture mechanics techniques. In Fracture mechanics of ceramics, pp Ed RC Bradt, DPH Hasselman, FF Lange. New York : Plenum. 21. Spraggs M, Vasilos T Effect of grain size on transverse bend strength of alumina and magnesia. J Am Ceram Soc 46: Van Vlack LH Materials science for engineers. Reading, MA: Addison-Wesley. 23. Weibull WA Statistical theory of the strength of materials. Proc Roy Swedish Inst Eng Res 151: Weibull W A statistical distribution function of wide applicability. J Appl Mech 18:

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek Struktura a vlastnosti pevných látek Rozdělení pevných látek (PL): monokrystalické krystalické Pevné látky polykrystalické amorfní Pevné látky Krystalické látky jsou charakterizovány pravidelným uspořádáním

Více

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Křehké materiály Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Základní charakteristiky Křehký lom bez znatelné trvalé deformace Mez pevnosti má velký rozptyl

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p.

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p. Bioceramics Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p. Překlad duben 2011 Josef Nekola Přeloženo kapitola 3 podčást 3.1.(29-36) podčást 3.2.(36-38) podčást 3.3.(38-43)

Více

Poruchy krystalové struktury

Poruchy krystalové struktury Tomáš Doktor K618 - Materiály 1 15. října 2013 Tomáš Doktor (18MRI1) Poruchy krystalové struktury 15. října 2013 1 / 30 Poruchy krystalové struktury nelze vytvořit ideální strukturu krystalu bez poruch

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Bioceramics Joon Park

Bioceramics Joon Park Bioceramics Joon Park 6 Aluminum Oxides (Alumina) 6.1 6.3 Str.: 117 128 16.4.2011 Bc. Jan Tureček skupina: PMB 23 obor: PMB FBMI ČVUT v Praze 6 Aluminum Oxides (Alumina) Jednotlivé pestrobarevné krystaly

Více

Struktura a vlastnosti kovů I.

Struktura a vlastnosti kovů I. Struktura a vlastnosti kovů I. Vlastnosti fyzikální (teplota tání, měrný objem, moduly pružnosti) Vlastnosti elektrické (vodivost,polovodivost, supravodivost) Vlastnosti magnetické (feromagnetika, antiferomagnetika)

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1 Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření Metody charakterizace nanomateriálů 1 Základní rozdělení vlastností ZMV Přednáška č. 1 Nejobvyklejší dělení vlastností materiálů v technické

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK 1. Druhy pevných látek AMORFNÍ nepravidelné uspořádání molekul KRYSTALICKÉ pravidelné uspořádání molekul krystalická mřížka polykrystaly více jader (krystalových zrn),

Více

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence)

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) Pružnost Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) R. Hook: ut tensio, sic vis (1676) 1 2 3 Pružnost 1) Modul pružnosti 2) Vazby mezi atomy

Více

2. Molekulová stavba pevných látek

2. Molekulová stavba pevných látek 2. Molekulová stavba pevných látek 2.1 Vznik tuhého tělesa krystalizace Při přeměně kapaliny v tuhou látku vzniknou nejprve krystalizační jádra, v nichž nastává tuhnutí kapaliny. Ochlazování kapaliny se

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

Plastická deformace a pevnost

Plastická deformace a pevnost Plastická deformace a pevnost Anelasticita vnitřní útlum Tahová zkouška (kovy, plasty, keramiky, kompozity) Fyzikální podstata pevnosti - dislokace (monokrystal polykrystal) - mez kluzu nízkouhlíkových

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie)

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti (Charpy, TNDT) iii. Lineárně-elastická elastická

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

PART 6 : ALUMINUM OXIDE (ALUMINA) Kapitola 6.4. : APLIKACE (str. 128-132) Kapitola 6.5. : DALŠÍ MYŠLENKY (str. 132-138)

PART 6 : ALUMINUM OXIDE (ALUMINA) Kapitola 6.4. : APLIKACE (str. 128-132) Kapitola 6.5. : DALŠÍ MYŠLENKY (str. 132-138) PART 6 : ALUMINUM OXIDE (ALUMINA) Kapitola 6.4. : APLIKACE (str. 128-132) Kapitola 6.5. : DALŠÍ MYŠLENKY (str. 132-138) Předmět: BIOKOMPATIBILNÍ MATERIÁLY Zpracoval: Bc. Filip Hejkal Letní semestr 2010/2011

Více

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Zdroj: Bioceramics: Properties, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Kapitola 8., strany: 167-177 8. Sklokeramika (a) Nádoby Corning

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Koncentrace napětí nesingulární koncentrátor napětí singulární koncentrátor napětí 1 σ = σ + a r 2 σ max = σ 1 + 2( / ) r 0 ; σ max Nekonečný pás s eliptickým otvorem [Pook 2000]

Více

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE Obrázek 1: Volba souřadnicového systému Pole posunutí, deformace, napětí v materiálovém bodě {u} = { u v w } T (1) Obecně 9 složek pole napětí lze uspořádat do matice [3x3] -

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY Příloha formuláře C OKRUHY ke státním závěrečným zkouškám BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Obor: Studijní program: Aplikace přírodních věd Základy fyziky kondenzovaných látek 1. Vazebné síly v kondenzovaných látkách

Více

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Atomy vázané v mřížce nejsou v klidu. Míru jejich pohybu vyjadřuje podobně jako u plynů a kapalin teplota. - Elastické vlny v kontinuu neatomární

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

Biomateriály. BIOCERAMICS Joon Park

Biomateriály. BIOCERAMICS Joon Park ČESKÉ VSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ Biomateriály BIOCERAMICS Joon Park PROPERTIES, CHARACTERIZATIONS, AND APPLICATIONS (str.69 81) Glass Formation and Characterization TVORBA

Více

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012 Prohloubení odborné spolupráce a propojení ústavů lékařské biofyziky na lékařských fakultách v České republice CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či

Více

Minule vazebné síly v látkách

Minule vazebné síly v látkách MTP-2-kovy Minule vazebné síly v látkách Kuličkový model polykrystalu kovu 1. Vakance 2. Když se povede divakance, je vidět, oč je pohyblivější než jednovakance 3. Nejzávažnější je ovšem prezentování zrn

Více

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Adhezní síly Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vazby na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní mezifázové povrchy. Možné vazby na rozhraní

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení)

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) Autor přednášky: Ing. Daniela Odehnalová Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu

Více

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku . lekce Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku Obsah. Základní pojmy Vnitřní síly napětí. Základní reologické modely technických materiálů 3.3 Elementární reologické modely creepu

Více

Příloha-výpočet motoru

Příloha-výpočet motoru Příloha-výpočet motoru 1.Zadané parametry motoru: vrtání d : 77mm zdvih z: 87mm kompresní poměr ε : 10.6 atmosférický tlak p 1 : 98000Pa teplota nasávaného vzduchu T 1 : 353.15K adiabatický exponent κ

Více

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov 3.2 Základy pevnosti materiálu Ing. Pavel Bělov 23.5.2018 Normálové napětí představuje vazbu, která brání částicím tělesa k sobě přiblížit nebo se od sebe oddálit je kolmé na rovinu řezu v případě že je

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

Fyzikální vlastnosti materiálů FX001

Fyzikální vlastnosti materiálů FX001 Fyzikální vlastnosti materiálů FX001 Ondřej Caha 1. Vazba v pevné látce, elastické a tepelné vlastnosti materiálů 2. Elektrické vlastnosti materiálů 3. Optické vlastnosti materiálů 4. Magnetické vlastnosti

Více

Namáhání na tah, tlak

Namáhání na tah, tlak Namáhání na tah, tlak Pro namáhání na tah i tlak platí stejné vztahy a rovnice. Velikost normálového napětí v tahu, resp. tlaku vypočítáme ze vztahu: resp. kde je napětí v tahu, je napětí v tlaku (dále

Více

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy vláken Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy různých vláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová

Více

Pracovní diagram vláken

Pracovní diagram vláken Druhy vláken Rozdělení přednášky Základní vlastnosti vláken a nanovláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová vlákna Keramická vlákna Kovová vlákna Whiskery

Více

Adhezní síly v kompozitech

Adhezní síly v kompozitech Adhezní síly v kompozitech Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vazby na rozhraní

Více

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Dr. Ing. Roman Růžek Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Praha 9 Letňany ruzek@vzlu.cz Základní rozdělení zkoušek pro ověření

Více

Okruhy otázek ke zkoušce

Okruhy otázek ke zkoušce Kompozity A farao pokračoval: "Hle, lidu země je teď mnoho, a vy chcete, aby nechali svých robot? Onoho dne přikázal farao poháněčům lidu a dozorcům: Propříště nebudete vydávat lidu slámu k výrobě cihel

Více

ANALÝZA NAPĚTÍ A DEFORMACÍ PRŮTOČNÉ ČOČKY KLAPKOVÉHO RYCHLOUZÁVĚRU DN5400 A POROVNÁNÍ HODNOCENÍ ÚNAVOVÉ ŽIVOTNOSTI DLE NOREM ČSN EN 13445-3 A ASME

ANALÝZA NAPĚTÍ A DEFORMACÍ PRŮTOČNÉ ČOČKY KLAPKOVÉHO RYCHLOUZÁVĚRU DN5400 A POROVNÁNÍ HODNOCENÍ ÚNAVOVÉ ŽIVOTNOSTI DLE NOREM ČSN EN 13445-3 A ASME 1. Úvod ANALÝZA NAPĚTÍ A DEFORMACÍ PRŮTOČNÉ ČOČKY KLAPKOVÉHO RYCHLOUZÁVĚRU DN5400 A POROVNÁNÍ HODNOCENÍ ÚNAVOVÉ ŽIVOTNOSTI DLE NOREM ČSN EN 13445-3 A ASME Michal Feilhauer, Miroslav Varner V článku se

Více

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky patří: a) grafit b) diamant c) jantar d) modrá skalice Mezi krystalické látky patří: a) rubín

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Zpevnění monokrystalu a polykrystalického kovu Monokrystal Atomy jsou pravidelně uspořádány, tvoří trojrozměrné útvary, které

Více

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Ing. Jaromír Kučera, Ústav letadlové techniky, FS ČVUT v Praze Vedoucí práce: doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. Abstrakt Analýza

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ DIEVAR DIEVAR 2 DIEVAR Charakteristika DIEVAR je Cr-Mo-V legovaná vysoce výkonná ocel pro práci za tepla s vysokou odolností proti vzniku trhlin a prasklin z tepelné únavy a s vysokou odolností proti opotřebení

Více

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1 Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin napjatost masivu je včase a prostoru proměnná nespojitosti jsou určeny pevnostními charakteristikami prostředí horniny ovlivňuje rychlost

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK Ing.Jiřina Strnadová Předmět:Fyzika Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1 Obsah Teoretický úvod... 3 Rozdělení pevných látek... 3 Mechanické vlastnosti pevných

Více

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Výukový text pro učební obor Technik plynových zařízení Vzdělávací oblast RVP Plynová zařízení a Tepelná technika (mechanika) Pardubice 013 Použitá literatura: Technická

Více

MKP simulace integrovaného snímače

MKP simulace integrovaného snímače MKP simulace integrovaného snímače podélných a příčných vln Petr Hora Olga Červená Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i. Praha, CZ Inženýrská mechanika 2012 - Svratka Úvod nedestruktivní testování (NDT)

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník Kapaliny Krátkodosahové uspořádání molekul. Molekuly kmitají okolo rovnovážných poloh. Při zvýšení teploty se zmenšuje doba setrvání v rovnovážné

Více

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení:

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení: BUM - 6 Zkouška rázem v ohybu Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Úvodní přednáška: 1) Vysvětlete pojem houževnatost. 2) Popište princip zkoušky

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii.

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. Henry Kaiser, Hoover Dam 1 Henry Kaiser, 2 Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti

Více

Adhezní síly v kompozitních materiálech

Adhezní síly v kompozitních materiálech Adhezní síly v kompozitních materiálech Obsah přednášky Adhezní síly, jejich původ a velikost. Adheze a smáčivost. Metoty určování adhezních sil. Adhezní síly na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní

Více

Elektrická vodivost - testové otázky:

Elektrická vodivost - testové otázky: Elektrická vodivost - testové otázky: 1) Elektrický náboj (proud) je přenášen? a) elektrony b) protony c) jádry atomu 2) Elektrický proud prochází pouze kovy? a) ano b) ne 3) Nejlepšími vodiči elektrického

Více

Zjednodušený 3D model materiálu pro maltu

Zjednodušený 3D model materiálu pro maltu Problémy lomové mechaniky IV. Brno, červen 2004 Zjednodušený 3D model materiálu pro maltu Jiří Brožovský, Lenka Lausová 2, Vladimíra Michalcová 3 Abstrakt : V článku je diskutován návrh jednoduchého materiálového

Více

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil.

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil. Směrnice Obsah Tato část se zabývá polyesterovými a vinylesterovými konstrukčními profily vyztuženými skleněnými vlákny. Profily splňují požadavky na kvalitu dle ČSN EN 13706. GDP KORAL s.r.o. může dodávat

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 2

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 2 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti Přednáška 2 Porušování při cyklickém zatěžování All machine and structural designs are problems in fatigue

Více

Výroba tablet. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY

Výroba tablet. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY Lisování tablet Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY plniva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla tabletování z granulátu homogenizace TABLETOVINA

Více

PRUŽNOST A PLASTICITA I

PRUŽNOST A PLASTICITA I Otázky k procvičování PRUŽNOST A PLASTICITA I 1. Kdy je materiál homogenní? 2. Kdy je materiál izotropní? 3. Za jakých podmínek můžeme použít princip superpozice účinků? 4. Vysvětlete princip superpozice

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Pružnost a pevnost I

Pružnost a pevnost I Stránka 1 teoretické otázk 2007 Ing. Tomáš PROFANT, Ph.D. verze 1.1 OBSAH: 1. Tenzor napětí 2. Věta o sdruženosti smkových napětí 3. Saint Venantův princip 4. Tenzor deformace (přetvoření) 5. Geometrická

Více

Použití. Části formy V 0,9. Části nástroje. Matrice Podpěrné nástroje, držáky matric, pouzdra, lisovací podložky,

Použití. Části formy V 0,9. Části nástroje. Matrice Podpěrné nástroje, držáky matric, pouzdra, lisovací podložky, ORVAR SUPREME 2 Charakteristika ORVAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná nástrojová ocel, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým tepelným změnám a tvoření trhlin za

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 939001, 1. Vydání, Oprava č.1 KORUNDOVÁ KERAMIKA PRO PANCÉŘOVÁNÍ 2. Oprava č. 2 Část č. 1 Původní verze strana 13, Část č. 2, Nová

Více

Cvičení Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí (

Cvičení Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí ( Cvičení 11 1. Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí ( σxx τ xy τ xy σ yy ) (a) Najděte vyjádření tenzoru napětí v soustavě souřadnic pootočené v rovině xy o

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

Výroba tablet. Lisovací nástroje. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. Horní trn (razidlo) Lisovací matrice (forma, lisovnice)

Výroba tablet. Lisovací nástroje. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. Horní trn (razidlo) Lisovací matrice (forma, lisovnice) Lisování tablet Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY plniva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla tabletování z granulátu homogenizace TABLETOVINA

Více

10. Elasto-plastická lomová mechanika

10. Elasto-plastická lomová mechanika (J-integrál) Únava a lomová mechanika J-integrál je zobecněním hnací síly trhliny a umožňuje použití i v případech plastické deformace většího rozsahu: d J = A U da ( ) A práce vnějších sil působících

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů

Nauka o materiálu. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Nauka o materiálu Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Zpevnění monokrystalu a polykrystalického kovu Monokrystal Atomy jsou pravidelně uspořádány, tvoří trojrozměrné útvary, které lze získat

Více

Výroba tablet. Fáze lisování. Lisovací nástroje. Typy tabletovacích lisů. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob

Výroba tablet. Fáze lisování. Lisovací nástroje. Typy tabletovacích lisů. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY piva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla homogenizace homogenizace tabletování z granulátu TABLETOVINA

Více

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem.

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem. Namáhání krutem Uvažujme přímý prut neměnného kruhového průřezu (Obr.2), popřípadě trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek : Prut namáhaný kroutícím momentem.

Více

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické).

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické). PŘEDMĚTY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V BAKALÁŘSKÉM STUDIU SP: CHEMIE A TECHNOLOGIE MATERIÁLŮ SO: MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ POVINNÝ PŘEDMĚT: NAUKA O MATERIÁLECH Ing. Alena Macháčková, CSc. 1. Souvislost

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část A4 Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Tepelně aktivovaná deformace

Tepelně aktivovaná deformace 2 typy překážek působící proti pohybu D: Tepelně aktivovaná deformace a) překážky vytvářející napěťové pole dalekého dosahu (τ G, τ µ ) Síla působící na dislokaci F G se mění pomalu s polohou dislokace

Více

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010 Křehké porušení a zlomy Ondrej Lexa, 2010 Odpověď na působení napětí Reologie 2 Křehká deformace Obálky porušení Tenzní versus střižné fraktury Co je křehká deformace? pevné látky se skládají z atomů propojených

Více

1. Měření hodnoty Youngova modulu pružnosti ocelového drátu v tahu a kovové tyče v ohybu

1. Měření hodnoty Youngova modulu pružnosti ocelového drátu v tahu a kovové tyče v ohybu Měření modulu pružnosti Úkol : 1. Měření hodnoty Youngova modulu pružnosti ocelového drátu v tahu a kovové tyče v ohybu Pomůcky : - Měřící zařízení s indikátorovými hodinkami - Mikrometr - Svinovací metr

Více

Keramika. 1) Keramika jako nejstarší konstrukční materiál

Keramika. 1) Keramika jako nejstarší konstrukční materiál Keramika 1) Keramika jako nejstarší konstrukční materiál 2) Modul pružnosti a pevnost 3) Podstata křehkosti 4) Statistická povaha pevnosti 5) Zkoušení keramik 6) Zhouževnaťování 1 Nejstarší konstrukční

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná.

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. Test A 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. 2. Co je to µ? - Poissonův poměr µ poměr poměrného příčného zkrácení k poměrnému podélnému prodloužení v oblasti pružných

Více

Voigtův model kompozitu

Voigtův model kompozitu Voigtův model kompozitu Osnova přednášky Směšovací pravidlo použitelnost Princip Voigtova modelu Důsledky Voigtova modelu Specifika vláknových kompozitů Směšovací pravidlo Nejjednoduší vztah pro vlastnost

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce Metody využívající rentgenové záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 Rentgenovo záření 2 Rentgenovo záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá se v lékařství a krystalografii.

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.1 Konstrukční materiály

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.1 Konstrukční materiály Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.1 Konstrukční materiály Základní skupiny konstrukčních materiálů Materiál: Je každá pevná látka, která je určená pro další technologické zpracování ve výrobě.

Více

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8 Laserové zpracování materiálu Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Lasery pro průmyslové zpracování materiálu E (ev) 0,12 1,17 1,17 1,2 1,5 4,17

Více