- 1 - Odůvodnění. Obecná část

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- 1 - Odůvodnění. Obecná část"

Transkript

1 - 1 - Odůvodnění Obecná část Navrhovanou právní úpravou se realizuje zmocnění k vydání nařízení vlády obsažené v 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst 2 a v 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. V souladu s uvedenými zmocněními návrh nařízení vlády stanoví kvalifikační předpoklady vzdělání pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd, způsob zařazení do platových tříd, podmínky pro určení započitatelné praxe, podmínky pro zvláštní způsob zařazení do platové třídy a určení platového tarifu pro zaměstnance, kteří vykonávají práce, jejichž úspěšné provádění závisí především na míře talentu nebo na fyzické zdatnosti, a pro zaměstnance vykonávající jednoduché obslužné nebo rutinní práce, stupnice platových tarifů, výši příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí, rozdělení prací podle pracovních podmínek do skupin a výši zvláštního příplatku pro jednotlivé skupiny. Navrhovaná úprava navazuje na současnou úpravu odměňování zaměstnanců ve veřejných službách a správě založenou zákonem č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a prováděcími nařízeními vlády, zejména nařízením vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů. Je koncipována tak, aby dosavadní úprava, která je v praxi zažitá, byla pokud možno zachována, pokud při její aplikaci nebo výkladech nevznikaly potíže, nebo pokud nutnost změny nebyla nezbytná k zajištění souladu se zákoníkem práce nebo souvisejícími právními předpisy. Protože nařízení vlády č. 330/2003 Sb. a předložený návrh nařízení vlády upravují shodné platové instituty, jsou i některá ustanovení obou nařízení vlády shodná, popř. minimálně pozměněná. Tato skutečnost by měla mít i praktický dopad, neboť pravděpodobně sníží administrativní zátěž jednotlivých zaměstnavatelů při zavádění právních předpisů, které mají nabýt účinnosti dnem 1. ledna 2007, do praxe. Nejvýznamnější změny, ke kterým dochází, spočívají v zavedení alternativního vzdělání pro vyšší platové třídy, a s tím souvisejícím důslednějším stanovením odpočtů ze započitatelné praxe,

2 - 2 - zvýhodnění zápočtu praxe v oboru požadované práce před dosažením potřebného vzdělání oproti současné úpravě a zjednodušení podmínek pro výjimečné zařazení zaměstnance do platové třídy, pro kterou nesplňuje potřebné vzdělání, při současném posílení odpovědnosti zaměstnavatele. Návrh nařízení vlády byl zpracován na základě zmocnění ve shora uvedených ustanoveních zákoníku práce, respektuje rámec příslušných zmocnění a je v souladu s koncepcí i jednotlivými ustanoveními zákoníku práce. Navrhovaná úprava není v rozporu s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, ani s právem Evropské unie, neboť se týká pouze otázek, pro které komunitární právo nestanoví zvláštní úpravu. Návrh důsledně stanoví jednotné podmínky pro poskytování platu pro muže i ženy, nemá dopad do životního prostředí a neovlivňuje podnikatelské prostředí. Z usnesení vlády č. 970 ze dne 16. srpna 2006 vyplývá, že nárůst průměrných platů zaměstnanců veřejných služeb a správy pro rok 2007 bude činit 5 %. V rámci tohoto směrného čísla byl zpracován předkládaný materiál. Na pokrytí příslušných stupnic platových tarifů, které jsou novým zákoníkem práce jinak konstruovány, bylo původně požadováno celkem 5,8 mld Kč. Kromě toho bylo do Všeobecné pokladní správy zahrnuto 2,1 mld na úpravu zvláštních příplatků a nového způsobu odměňování pracovní pohotovosti, protože tyto prostředky nelze předem adresně do jednotlivých rozpočtových kapitol zahrnout (není znám postup jednotlivých zaměstnavatelů při poskytování příplatků za ztížené pracovní prostředí podle nové kategorizace ztěžujících vlivů a způsob řešení situace vyplývající ze zrušení možnosti držet pracovní pohotovost na pracovišti). V návrhu státního rozpočtu, který je předložen k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky je obsaženo pouze cca 4,3 mld Kč a předpokládaná rezerva na mandatorní výdaje spojené s uvedenou úpravou zvláštních příplatků a nového způsobu vymezení pracovní pohotovosti ve Všeobecné pokladní správě, byla zrušena. Z tohoto pohledu chybí na minimální požadavek k uplatnění části zákoníku práce upravující platové poměry zaměstnanců ve veřejných službách a správě, nejméně 3,6 mld Kč (včetně pojistného pak 4,95 mld Kč). Z důvodu nedostatku prostředků na platy lze očekávat značné problémy i v orgánech a organizacích, jejichž financování je napojeno na veřejné rozpočty a zdravotnických zařízeních financovaných prostřednictvím zdravotního pojištění. Jde celkem o cca 250 tis. zaměstnanců, takže další požadavky na navýšení prostředků na platy mohou dosáhnout až 2,5 mld Kč (včetně pojistného 3,5 mld Kč). Tyto skutečnosti neumožňují realizovat navrhovaná opatření bez zásahů do struktury současného výdělku přerozdělováním prostředků na platy mezi nárokovými a nenárokovými složkami platu. Je nezbytné zdůraznit, že uvedený postup nelze realizovat tam, kde je úroveň nenárokových složek platu nízká (např. sociální služby, místní kultura, komunální služby, atd.).

3 - 3 - U příslušných zaměstnavatelů by proto mohlo dojít při uplatňování předkládaného nařízení vlády k vážným problémům. Prostředky na platy, které jsou v současné době obsaženy v návrhu státního rozpočtu postačují pouze na minimální úpravu platových tarifů v nově konstruovaných stupnicích platových tarifů. Zvláštní část K 1 Návrh nařízení vlády uvádí v 1 odst. 1 výčet platových náležitostí, které v souladu se zmocněním v 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst 2 a v 129 odst. 2 zákoníku práce upravuje. Okruh zaměstnanců, na které se toto nařízení vlády vztahuje, je shodný s okruhem zaměstnanců, kterým zaměstnavatel podle 109 zákoníku práce poskytuje za práci plat, proto se rozsah působnosti nařízení vlády vymezuje odkazem na citované ustanovení zákoníku práce. K 2 Hodnocení prací pro účely jejich zařazení do platových tříd vychází ze tří základních kriterií, kterými jsou složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce. Základním kritériem, vyjadřujícím složitost práce, je vzdělání potřebné pro její řádný výkon. Vzděláním se pro tento účel rozumí vzdělání dosažené v rámci školské soustavy nebo, v případě terciárního vzdělání, v rámci ukončeného studijního programu. Při vyšším podílu mimokvalifikačních kriterií na celkovém hodnocení práce může v praxi dojít k případům, kdy celkové hodnocení práce odpovídá platové třídě, pro kterou jsou stanoveny vyšší kvalifikační předpoklady než jsou pro výkon konkrétní hodnocené práce potřebné, nebo než jaké pro tuto práci stanoví zvláštní právní předpis. Vzhledem k velkému rozsahu různorodých prací vykonávaných zaměstnanci ve veřejných službách a správě je značně obtížné stanovit jednoznačně vzdělání potřebné pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd. Tato skutečnost činila potíže i zaměstnavatelům při obsazování pracovních míst a zařazování zaměstnanců do platových tříd.

4 - 4 - Na základě hodnocení prací pro účely zařazení do platových tříd, poznatků z praktické aplikace platových předpisů a po projednání s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy, proto byly vybrány platové třídy, pro které je vhodné stanovit vzdělání alternativně. Výhodou navrhované úpravy, oproti dosud využívanému postupu, který umožňuje zaměstnancům s nižším vzděláním výjimečné zařazení do platové třídy, je skutečnost, že i zaměstnanec, který dosáhne nižšího vzdělání z obou stanovených stupňů v rámci platové třídy, splňuje potřebné vzdělání. Zaměstnavatel s ním proto nemůže rozvázat pracovní poměr výpovědí z důvodu neplnění předpokladu stanoveného právním předpisem ( 52 písm. f) zákoníku práce). Tato úprava by proto měla představovat pro zaměstnance větší právní jistotu. Kvalifikační předpoklady vzdělání stanovené v platových předpisech se stanoví zejména pro účely jednotného přístupu k zaměstnancům při odměňování, nenahrazují však odbornou způsobilost, kterou stanoví jiné právní předpisy jako nezbytnou podmínku pro výkon některých prací nebo povolání. Zaměstnavateli se navrhuje ponechat možnost sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit vnitřním předpisem vedle kvalifikačního předpokladu vzdělání další požadavek zaměření nebo oboru vzdělání, popřípadě další požadavky pro výkon některých prací, s ohledem na konkrétní potřeby zaměstnavatele. K 3 Základní postup při zařazování zaměstnanců do platových tříd se stanoví v 123 odst. 2 zákoníku práce, a to tak, že zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platové třídy podle nejnáročnější práce, jejíž výkon na něm zaměstnavatel požaduje v rámci druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Tato úprava navazuje na dosud platný princip zařazování zaměstnanců do platových tříd. Zařazení prací do platových tříd stanoví nařízení vlády č. 469/2002 Sb., kterým se stanoví katalog prací a kvalifikační předpoklady a kterým se mění nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "katalog prací"). Katalog prací obsahuje širokou škálu prací vyskytujících se ve veřejných službách a správě, avšak nejde, ani nemůže jít, o úplný výčet. Proto se navrhuje stanovit, že zaměstnavatel může zařadit zaměstnance, vykonávajícího práce v katalogu prací neuvedené, do platové třídy, ve které jsou v katalogu prací zahrnuty příklady prací porovnatelné s ní z hlediska složitosti, odpovědnosti a namáhavosti.

5 - 5 - Od roku 1992, kdy byla zákonem o platu založena zcela nová koncepce odměňování zaměstnanců ve veřejných službách a správě, podmiňovaly platové předpisy zařazení zaměstnanců do platových tříd dosažením stanovených kvalifikačních předpokladů. Protože dodržení této podmínky činilo v praxi v některých případech potíže, byl zároveň platovými předpisy stanoven okruh výjimek z tohoto pravidla, které umožňují zařadit do platové třídy zaměstnance, který kvalifikační předpoklady neplní, a to buď na dobu časově omezenou (v současné době na 4 roky), nebo při splnění stanovených podmínek na dobu neomezenou. Okruh těchto výjimek byl za dobu účinnosti zákona o platu několikrát rozšířen, ať už z důvodů spočívajících v charakteru některých prací, nebo z důvodů kvalifikačních koncepcí a návazných požadavků jednotlivých resortů. V posledních letech pak začala nejen při praktické aplikaci platových předpisů, ale i při obsazování pracovních míst činit potíže skutečnost, že stále častěji stanoví zvláštní právní předpisy pro některá povolání, nebo pracovní činnosti kvalifikační předpoklady, které se v některých případech liší od kvalifikačních předpokladů stanovených platovými předpisy, popřípadě tyto předpisy rovněž připouštějí výjimky z kvalifikačních předpokladů, avšak případné uplatnění těchto výjimek v kontextu podmínek stanovených platovými předpisy je mnohdy aplikačně značně obtížné. Z uvedených důvodů bylo nutné vymezit vztah platových a zvláštních předpisů, pokud jde o kvalifikační předpoklady, a podstatným způsobem redukovat a zobecnit, a tím i zjednodušit a zprůhlednit úpravu výjimečného zařazení do platové třídy. Navrhovaná úprava proto vychází z těchto principů: Zaměstnavatel je povinen při obsazování pracovních míst respektovat kvalifikační předpoklady, stanovené platovými předpisy, výjimečně může zařadit do platové třídy i zaměstnance, který potřebné vzdělání nesplňuje, avšak pouze, pokud to není v rozporu s úpravou stanovenou zvláštním právním předpisem. Možnost výjimečně zařadit zaměstnance do platové třídy, pro kterou nesplňuje potřebné vzdělání, má zaměstnavatel: z důvodů spočívajících ve zvláštní povaze prací, u nichž pro kvalitní výkon práce nelze stanovit teoretickou přípravu (vzdělání) jako hlavní kritérium (například umělci, sportovci, a zaměstnanci vykonávající jednoduché, obslužné a rutinní práce), vyžaduje-li zvláštní právní předpis pro výkon některých prací nižší vzdělání, nebo splnění jiného kvalifikačního předpokladu (osvědčení u strážníků, řidičský průkaz apod.), jedná-li se o zaměstnance, který praxí v oboru prokázal schopnost vykonávat požadované práce,

6 - 6 - jedná-li se o zaměstnance, který zahájil studium, kterým si doplní potřebné vzdělání, jedná-li se o zaměstnance vykonávající práce převážně manuálního charakteru zařazené v platových třídách, pro které se vyžaduje střední vzdělání s maturitní zkouškou. Ze současné úpravy se zachovává časově omezená možnost výjimečného zařazení zaměstnance do platové třídy na dobu 4 let. Tato výjimka by se měla uplatnit zejména u zaměstnanců, u kterých lze předpokládat, že v této době zahájí potřebné studium. Na základě požadavku, uplatněného v rámci připomínkového řízení se podrobnější úpravou blíže vymezuje pojem řádně pokračuje ve studiu. Zároveň se pro zpřesnění doplňuje odkaz na příslušná ustanovení zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů..k zajištění spravedlivého odměňování se navrhuje zohlednit skutečnost, že zaměstnanec nesplňuje potřebné vzdělání v rámci podmínek pro určení započitatelné praxe pro zařazení zaměstnance do platového stupně ( 4). K 4 Podle 123 odst. 1 zákoníku práce přísluší zaměstnanci platový tarif stanovený pro platovou třídu a platový stupeň, do kterých je zařazen. Platový stupeň se navrhuje stanovit stejně, jako v dosud platné úpravě, pomocí tzv. započitatelné praxe, kterou zaměstnavatel určí podle stanovené míry zápočtu předchozí praxe a náhradních dob, redukované v případě zaměstnanců, kteří nezískali potřebné vzdělání (nebo při alternativně stanoveném vzdělání získali nižší ze stupňů vzdělání stanovených pro příslušnou platovou třídu) odpočtem stanoveného počtu let. Dobu praxe se navrhuje započíst diferencovaně podle toho, zda se jedná o dobu praxe v oboru požadované práce nebo o dobu jiné praxe. Praxe v oboru požadované práce je charakterizována v 4 odst. 2 návrhu. Posouzení, zda se jedná o praxi v oboru vykonávané práce nebo jinou praxi se navrhuje ponechat, stejně jako dosud, na zaměstnavateli, protože u každého zaměstnance je třeba individuálně posoudit podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě a druhu práce sjednaného s předchozími zaměstnavateli (popř. vykonávaného na základě jiného právního vztahu), zda se jedná o praxi v oboru požadované práce nebo o jinou praxi.

7 - 7 - Dobu praxe v oboru požadované práce se navrhuje započíst v plném rozsahu, dobu jiné praxe nejvýše v rozsahu dvou třetin, podle míry její využitelnosti pro výkon požadované práce. Na rozdíl od dosud platné úpravy se navrhuje započíst dobu praxe v oboru požadované práce v plném rozsahu všem zaměstnancům, nikoliv pouze zaměstnancům, kteří získali potřebné vzdělání, nebo splňují odbornou způsobilost pro výkon práce, popřípadě dosáhli vzdělání umožňující jejich výjimečné zařazení do příslušné platové třídy. Navrhuje se převzít stávající úpravu zápočtu tzv. náhradních dob, tj. doby výkonu vojenské základní (náhradní) služby a civilní služby, dobu mateřské, další mateřské dovolené a rodičovské dovolené a doby péče o těžce zdravotně postižené dítě. Ačkoliv zákoník práce nahradil institut další mateřské dovolené rodičovskou dovolenou, zůstává tento pojem v 4 nařízení vlády zachován vzhledem k tomu, že doba další mateřské dovolené, čerpané v minulosti, se bude, v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem platným v době jejího čerpání, i nadále zahrnovat zaměstnankyním do započitatelné praxe. Rozsah zápočtu náhradních dob vychází z úprav vyplývajících ze zvláštních právních předpisů, vymezujících zákonnou délku těchto dob v příslušné době. U náhradních dob vztahujících se k péči o dítě je, stejně jako v současné době, navržena horní hranice celkového zápočtu těchto dob na 6 let. Vyšší zápočet by neúměrně zvýhodňoval zaměstnance, kteří pečovali o děti, oproti zaměstnancům, kteří po celou dobu pracovali a získávali tak praxi. Protože návrh neumožňuje zahrnovat do doby započitatelné praxe jiné doby, než které jsou v něm výslovně uvedeny, tedy ani dobu přípravy na povolání, navrhuje se, stejně jako je tomu dosud, nezahrnovat náhradní doby do započitatelné praxe v případě, kdy se zaměstnanec připravoval na povolání formou denního nebo prezenčního studia. K odstranění nejasností při aplikaci se, na rozdíl od dosavadní úpravy, navrhuje výslovně uvést tuto podmínku i u zaměstnanců, kteří pečovali o osobu závislou na péči jiné osoby, je-li závislou osobou nezletilé dítě, a současně se připravovali na povolání v denním nebo prezenčním studiu. Z důvodů uvedených v odůvodnění k 2 se pro některé platové třídy navrhuje stanovit vzdělání alternativně. Tuto disproporci se navrhuje částečně kompenzovat tím, že se zaměstnanci, který dosáhl nižšího ze dvou stupňů vzdělání stanovených pro stejnou platovou třídu, odečte ze započitatelné praxe stanovený počet let (v podstatě odpovídající délce studia, kterým by zaměstnanec získal vyšší vzdělání stanovené pro tuto platovou třídu). Odečtením této doby se odstraní znevýhodnění zaměstnance zařazeného do stejné platové třídy, který dosáhl vyššího z alternativně stanovených stupňů vzdělání, a v důsledku delší doby studia získal kratší dobu praxe. K důslednému uplatnění tohoto principu se navrhuje zaměstnanci, kterému má být z výše

8 - 8 - uvedených důvodů proveden odpočet ze započitatelné praxe, a který nezískal žádnou (nebo kratší) započitatelnou praxi, prodloužit o dobu, která mu měla být odečtena, dobu stanovenou pro postup do vyššího platového stupně (tzv. minusová praxe). Stejný postup se navrhuje v případech výjimečného zařazení zaměstnance do platové třídy, pro kterou nesplňuje stanovené kvalifikační předpoklady. K zajištění jednotného postupu zaměstnavatelů se, stejně jako v dosud platné úpravě, navrhuje stanovit vznik nároku na platový tarif ve vyšším platovém stupni na první den měsíce, ve kterém zaměstnanec dosáhne doby započitatelné praxe stanovené pro jednotlivé platové stupně v příslušné příloze k nařízení vlády. K 5 Návrh nařízení vlády obsahuje tři stupnice platových tarifů, platné pro vymezené okruhy zaměstnanců. Navrhovaná úprava se přejímá z dosud platné úpravy vyplývající z nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů. Jednorázové odstranění rozdílných stupnic platových tarifů by mělo značný dopad na státní rozpočet i další veřejné rozpočty a není proto k 1. lednu 2007, kdy má nařízení vlády nabýt účinnosti, reálné. Okruh zaměstnanců, jimž náleží platový tarif podle některé ze zvýšených stupnic platových tarifů, se oproti nařízení vlády č. 330/2003 Sb. zásadním způsobem nemění. Ke změně dochází pouze v těchto případech: Zužuje se okruh zaměstnanců, kterým podle 5 odst. 2 přísluší platový tarif podle druhé stupnice platových tarifů. V citovaném ustanovení nadále nebudou uvedeni akademičtí pracovníci Policejní akademie České republiky, kteří budou od 1. ledna 2007 splňovat podmínky pro poskytování platového tarifu podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 3 (jsou uvedeni v 303 odst. 1 zákoníku práce). Vzhledem ke sloučení Justiční školy v Kroměříži s Justiční akademií, nebudou už zaměstnanci Justiční školy v Kroměříži samostatně uváděni v 5 odst. 2. Dále se zpřesňují podmínky, za kterých přísluší platový tarif podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 2 vedoucím zaměstnancům v zařízení sociálních služeb. V důsledku organizačních změn, ke kterým došlo v resortu Ministerstva životního prostředí, se nadále v 5 odst. 2 neuvádí Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Právo na poskytování platových tarifů podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 2 se nadále vztahuje na zaměstnance Správy jeskyní České republiky a Český hydrometeorologický ústav. Platové tarify podle stupnice

9 - 9 - uvedené v příloze č. 2 budou nově příslušet i zaměstnancům Institutu pro místní správu Praha. Jedná se celkem o cca 80 zaměstnanců. Změna bude realizována bez dodatečných požadavků na finanční prostředky ze státního rozpočtu. V 5 odst. 3 se doplňuje výčet zaměstnanců, kterým přísluší platový tarif podle třetí stupnice platových tarifů o zaměstnance státu v Akademii věd České republiky a o zaměstnance státu v Grantové agentuře České republiky.v obou uvedených případech se jedná o minimální počet zaměstnanců a navržená změna bude realizována bez požadavku na další finanční prostředky. K 6 V praxi existují některé případy, kdy způsob určení platového stupně na základě započitatelné praxe, tj. podle 4, není praktický. Navrhuje se stanovit případy, kdy zaměstnavatel může určit zaměstnancům platový tarif v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy, pokud okruh zaměstnanců, jichž se tento způsob určení platového tarifu týká, a pravidla pro určení platového tarifu v rámci rozpětí nejnižšího až nejvyššího platového stupně příslušné platové třídy sjedná v kolektivní smlouvě nebo stanoví ve vnitřním předpisu. Tento způsob stanovení platového tarifu se umožňuje u zaměstnanců, kteří vykonávají málo kvalifikované práce zařazené v nízkých platových třídách, u kterých doba praxe výrazně neovlivňuje kvalitu vykonávané práce a u některých zaměstnanců vykonávajících odborné specializované práce, jejichž kvalitní výkon podstatným způsobem ovlivňují také jiné faktory než jen délka praxe, např. talent, nadání, fyzická výkonnost (např. umělci, sportovci). Zvláštní způsob určení platového tarifu se uplatní také v případech, kdy se při delší době praxe kvalita pracovního výkonu nezvyšuje, ale naopak klesá (taneční a baletní umělci, sportovci, výkonní letci). Ponechává se rovněž možnost využití zvláštního způsobu určení platového tarifu pro zaměstnance zdravotnických zařízení, přestože na základě dosud platné úpravy byla tato možnost v praxi jen zřídka využívána. Při stanovení podmínek pro zvláštní způsob určení platového tarifu uměleckým a uměleckotechnickým zaměstnancům se, oproti úpravě stanovené nařízením vlády č. 330/2003 Sb., neakcentuje přednost kolektivní smlouvy před vnitřním (platovým) předpisem, protože tento princip bez dalšího vyplývá z 305 odst. 1 zákoníku práce. K 7 Za vykonávání činností v prostředí, v němž převládají ztížené pracovní podmínky, které souvisejí s rizikem škodlivého vlivu profesionální infekce, ionizujícího a elektromagnetického

10 záření, chemických karcinogenů, jiných chemických škodlivin a fyzikálních vlivů, se navrhuje poskytovat zaměstnancům příplatek. Vymezení ztíženého prostředí bude upraveno samostatným nařízením vlády, společným pro zaměstnance odměňované mzdou i platem. V 7 se navrhuje stanovit pouze výši a podmínky pro poskytování příplatku za práci ve ztíženém prostředí. K 8 a k příloze č. 4 Kromě platové kompenzace výkonu práce ve ztížených pracovních podmínkách spočívajících ve vlivu pracovního prostředí se navrhuje převzít z nařízení vlády č. 330/2003 Sb. stávající úpravu, podle které jsou také další ztěžující vlivy, které se v oblasti veřejných služeb a správy vyskytují a jsou typické pouze pro některé činnosti, oceňovány zvláštním příplatkem. Okruh prací, při jejichž výkonu přísluší zaměstnanci zvláštní příplatek a podmínky pro jeho poskytování stanoví příloha č. 4 k návrhu nařízení vlády. Jednotlivé tituly pro vznik nároku na zvláštní příplatek se oproti současné úpravě nemění, pouze v některých případech, kdy se v praxi projevovaly aplikační potíže, dochází k precizaci některých formulací a konkrétnější úpravě. Nově se konkrétně vymezují práce a ztěžující vlivy, za které byl dosud poskytován zvláštní příplatek podle 9 odst. 23 nařízení vlády č. 330/2003 Sb. Důvodem pro novou formulaci titulů pro poskytování tohoto zvláštního příplatku je skutečnost, že podle zmocňovacího ustanovení v 129 zákoníku práce není již možné delegovat zmocnění pro stanovení podmínek, za kterých má být zvláštní příplatek poskytován, na ministry jednotlivých resortů, jako tomu bylo dosud. Výše zvláštního příplatku se navrhuje stanovit v rozpětí, a to v pěti skupinách, odstupňovaných podle míry ztěžujících vlivů. Výši zvláštního příplatku v rámci rozpětí stanoveného pro příslušnou skupinu určí zaměstnanci podle konkrétních podmínek, za nichž je práce vykonávána, zaměstnavatel. Vzhledem k tomu, že podle dosud platné úpravy ( 9 odst. 23 nařízení vlády č. 330/2003 Sb.), kdy byla výše rozpětí zvláštního příplatku stanovena samostatně pro vyjmenované práce spojené se ztěžujícímu vlivy, bylo obtížné sjednotit výši zvláštního příplatku pro jednotlivé skupiny prací tak, aby byla zachována srovnatelnost ztěžujících vlivů v rámci skupiny, a zároveň nedošlo ke zhoršení současného stavu odměňování zaměstnanců. To je v návrhu nařízení vlády zajištěno zvýšením horní hranice rozpětí zvláštních příplatků. Tím zůstane u některých skupin zaměstnanců zachován současný stav, aniž by to u dalších kategorií zaměstnanců vykonávajících práce zařazené do téže skupiny vyvolalo zvýšenou potřebu finančních prostředků, neboť na poskytování příplatku na úrovni horní hranice rozpětí nemá zaměstnanec, bez rozhodnutí zaměstnavatele, nárok. Navrhuje se rovněž určité minimální zvýšení spodní hranice rozpětí zvláštních příplatků, protože pro většinu prací nebyla výše zvláštního

11 příplatku měněna od roku Ani zvýšení spodní hranice rozpětí zvláštních příplatků by se však nemělo faktický promítnout do zvýšené potřeby finančních prostředků na platy, neboť vzhledem k nenavyšování zvláštního příplatku v uplynulých letech, není tento příplatek ve významném počtu poskytován na úrovni spodní hranice rozpětí. Z důvodu srovnatelnosti ztěžujících vlivů, kterým jsou zaměstnanci vykonávající práce v jednotlivých skupinách vystavení, a k odstupňování míry rizik, se nově navrhuje rozdělit činnosti vykonávaných zaměstnanci státu v Ministerstvu financí, územních finančních orgánech nebo celních orgánech do dvou skupin, a to do III. a IV. skupiny. K 9 Z dosud platné úpravy odměňování je do návrhu převzato také ustanovení ponechávající zaměstnavateli možnost plného zápočtu doby jiné praxe zaměstnancům, kteří nemohli z důvodů politické persekuce získat praxi v oboru požadované práce nebo byli vyloučeni ze studia. K 10 Podle přechodného ustanovení se navrhované nařízení vlády uplatní v plném rozsahu i na pracovní poměry existující ke dni, kdy má toto nařízení vlády nabýt účinnosti. Navrhovaná úprava znamená pro jednotlivé zaměstnavatele zejména povinnost stanovit všem zaměstnancům k 1. lednu 2007 nově platový stupeň (provést zápočet praxe) podle kriterií stanovených v 4. Odstraní se tím dlouhodobě se prohlubující věcně neodůvodněné rozdíly v zápočtu praxe u zaměstnanců, kteří nesplňují potřebné vzdělání, a kterým byla při srovnatelném vzdělání a předchozí praxi započítávána praxe pro účely zařazení do platového stupně v různých obdobích rozdílně. Například při přechodu na šestnáctitřídní platový systém stanovil 14 nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, který byl přechodným ustanovením, že doba započitatelné praxe zaměstnance dosažená ke dni 1. ledna 2004 se započte v plném rozsahu, tj. nepřepočítává se, pokud jediným důvodem pro zařazení zaměstnance do jiné platové třídy než do té, která mu přísluší ve dvanáctitřídním systému, je změna katalogu prací. Zaměstnancům, jejichž pracovní poměr vznikl po tomto datu, a kteří nezískali potřebné vzdělání, se však již praxe krátila. K 11 Účinnost nařízení vlády se navrhuje od 1. ledna Toto datum koresponduje s datem, kdy má nabýt účinnosti zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

12 K přílohám 1 až 3 V současné době se pro zaměstnance ve veřejných služeb a správě uplatňují tři stupnice platových tarifů: první (základní) s poměrem 12. platového stupně k 1. platovému stupni cca 1,5 násobku, druhá (zvýšená o 14 %) s poměrem 1,43 násobku a třetí (zvýšená o 25 %) s poměrem 1,38 násobku. Klesající poměr 12. stupně k 1. platovému stupni ve druhé a třetí stupnici platových tarifů byl způsoben tím, že částky odpovídající procentnímu navýšení platových tarifů nebyly stanoveny z příslušného platového tarifu, ale z platového tarifu nejvyššího platového stupně v dané platové třídě. Tento postup vedl ke zploštění uvedených stupnic. Přestože se počet stupnic platových tarifů navrhuje zachovat (viz komentář k 5), dochází ke změně v konstrukci těchto stupnic. K důslednějšímu promítnutí práva na spravedlivou odměnu za práci, které je zakotveno v článku 28 Listiny základních práv a svobod, byl závazný postup při konstrukci stupnic platových tarifů zakotven v 123 zákoníku práce. Podle tohoto ustanovení musí být u všech tří navrhovaných stupnic dodržen jednotný poměr mezi 12. a 1. platovým stupněm (1,5). Realizace této změny vyžaduje navýšení platových tarifů prvního platového stupně základní stupnice v rozmezí 6 7 %. U dalších dvou stupnic pak jen o cca 2 %, přičemž se uvedené procento vlivem změny poměru mezi 12. a 1. platovým stupněm ve vyšších platových stupních úměrně zvyšuje. Průměrné procento zvýšení platových tarifů za všechny stupnice činí cca 6,3 % (z toho u první a druhé 5,3 % a u třetí 7,7 %).

(1) Kvalifikační předpoklady vzdělání pro výkon

(1) Kvalifikační předpoklady vzdělání pro výkon Strana 3638 Sbírka zákonů č. 341 / 2017 341 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. b) až f), 128 odst.

Více

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne , o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne , o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.... 2017, o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. b) až f), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu

Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu Konference Školního stravování 2017 - Pardubice 1 Legislativa Především: Zákon č. 262/2006

Více

Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od do )

Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od do ) Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od 1.1.2005 do 31.12.2008) Článek 1 Obecná ustanovení Podle 17 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách

Více

16. platová třída: vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu.

16. platová třída: vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu. Plné znění: 564 NAŘÍZENÍ VLÁDY Nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách

Více

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Úvodní ustanovení

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Úvodní ustanovení III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.... 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. b) až f), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb.,

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník

Více

Odůvodnění. I. Obecná část

Odůvodnění. I. Obecná část Odůvodnění IV. I. Obecná část A. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh na změnu nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 o platových poměrech státních zaměstnanců

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 o platových poměrech státních zaměstnanců Strana 3797 304 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 o platových poměrech státních zaměstnanců Vláda nařizuje podle 145 odst. 1, 146 odst. 2 a 148 odst. 1 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, a podle

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 341/2017 Sb. ze dne 25. září 2017

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 341/2017 Sb. ze dne 25. září 2017 NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 341/2017 Sb. ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 263/2018 Sb. Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. b) až

Více

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady vzdělání pro výkon prací v jednotlivých platových třídách (dále jen potřebné vzdělání ) jsou

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady vzdělání pro výkon prací v jednotlivých platových třídách (dále jen potřebné vzdělání ) jsou NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 341/2017 Sb. ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 263/2018 Sb. a nařízení vlády č. 332/2018 Sb. Vláda nařizuje

Více

Systém finančního ohodnocení zaměstnanců zařazených v OSPOD

Systém finančního ohodnocení zaměstnanců zařazených v OSPOD Systém finančního ohodnocení zaměstnanců zařazených v OSPOD Vnitřní předpis Obsah 1 Principy platového systému zaměstnanců zařazených do OSPOD... 1 2 Splatnost mzdy nebo platu a výplata mzdy nebo platu

Více

p) v šestnácté platové třídě: vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu.

p) v šestnácté platové třídě: vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu. Plné znění: 341 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. září 2017 Nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách

Více

1 Úvodní ustanovení. Toto nařízení stanoví pro zaměstnance, kterým zaměstnavatel poskytuje podle 109 odst. 3 zákoníku práce za práci plat,

1 Úvodní ustanovení. Toto nařízení stanoví pro zaměstnance, kterým zaměstnavatel poskytuje podle 109 odst. 3 zákoníku práce za práci plat, Úplné znění nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ve znění nařízení vlády č. 263/2018 Sb. a č. 332/2018 Sb. *Pozn. redakce: Právní stav sestaveného

Více

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011,

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, III Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje podle

Více

564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 7.1.2008 do částky 119/2007 Sb. a 49/2007 Sb.m.s. Obsah a text 564/2006 Sb. - poslední stav textu 564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce:

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

) 11) 12) 13) 14) 15)

) 11) 12) 13) 14) 15) IV Platné znění dotčených částí textu nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačenými změnami 3 Zařazení zaměstnance

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě platné k 1. 11. 2014

ÚPLNÉ ZNĚNÍ nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě platné k 1. 11. 2014 ÚPLNÉ ZNĚNÍ nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě platné k 1. 11. 2014 ve znění nařízení vlády č. 224/2014 Sb., ze dne 15. 10. 2014 Vláda nařizuje

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 23 odst. 1 písm. b) až f) zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost

Více

564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě 564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě (platí od 1. 71. 2017 do 30. 6. 2017) ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení

Více

564 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

564 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě 564 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., ve znění nařízení vlády č. 130/2009 Sb., ve znění nařízení

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ze dne 6. prosince 2006 jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 74/2009 Sb., č. 130/2009 Sb.,

Více

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I SM 02/2014 VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS SMĚRNICE Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování personalistka J.

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ze dne 6. prosince 2006 jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 74/2009 Sb., č. 130/2009

Více

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ze dne 6. prosince 2006 jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 74/2009 Sb., č. 130/2009

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I SM 02/2014 VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS SMĚRNICE Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování personalistka J.

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 74/2009 Sb., nařízení vlády č. 130/2009 Sb., nařízení vlády č. 201/2009 Sb.,

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: Platné znění vybraných částí nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn V A R I A N T

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 1. října 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx Článek 1 Úvodní ustanovení

Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx Článek 1 Úvodní ustanovení Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx. 2011 Článek 1 Úvodní ustanovení (1) V souladu s ustanovením zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a

Více

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení

Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. c) až g), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: Úvodní ustanovení Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 564/2006 Sb. Nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veř... - znění dle 224/14 Sb. 564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě ze dne 6. prosince 2006 jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 74/2009 Sb., č. 130/2009

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE Datum vydání: 25. 7. 2016 Účinnost od: 25. 7. 2016 Účinnost do: - Číslo jednací:

Více

Odměňování pedagogických pracovníků

Odměňování pedagogických pracovníků Odměňování pedagogických pracovníků "Naši předkové v 19. století dobře věděli - a proto také patřičně zdůrazňovali - že každému učiteli je zapotřebí, vedle určitých osobních vlastností, především dvou

Více

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I SM 02/2014 VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS SMĚRNICE Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování manažer pro PR a

Více

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

10) 11) 12) 13) 14) 15)

10) 11) 12) 13) 14) 15) Platné znění vybraných částí nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn 4 Zařazení zaměstnance

Více

1 Úvodní ustanovení Toto nařízení stanoví pro zaměstnance, kterým zaměstnavatel poskytuje podle 109 odst. 3 zákoníku práce za práci plat,

1 Úvodní ustanovení Toto nařízení stanoví pro zaměstnance, kterým zaměstnavatel poskytuje podle 109 odst. 3 zákoníku práce za práci plat, ÚPLNÉ ZNĚNÍ nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě platné k 1. 1. 2015 ve znění nařízení vlády č. 303/2014 Sb., ze dne 8. 12. 2014 Vláda nařizuje

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Citace pův. předpisu: 564/

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( O d ů v o d n ě n í

Zákony pro lidi - Monitor změn (  O d ů v o d n ě n í IV. O d ů v o d n ě n í 1. OBECNÁ ČÁST 1.1 Název Návrh nařízení vlády o úpravě náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a o úpravě

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 1. března 2007

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (

Zákony pro lidi - Monitor změn ( III. ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST 1. VYSVĚTLENÍ NEZBYTNOSTI NAVRHOVANÉ PRÁVNÍ ÚPRAVY Předmětem návrhu novely nařízení vlády č. 123/2018 Sb., o stanovení maximálního počtu hodin výuky financovaného ze státního

Více

N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014,

N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014, N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje podle 123

Více

PLAT MZDA. Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce

PLAT MZDA. Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce PLAT = odměna za práci v pracovním poměru zaměstnanců státu, územně správních celků, státních fondů, příspěvkových organizací MZDA = odměna

Více

Důvodová zpráva. I. Obecná část. 1.1 Zhodnocení platného právního stavu

Důvodová zpráva. I. Obecná část. 1.1 Zhodnocení platného právního stavu Důvodová zpráva I. Obecná část 1.1 Zhodnocení platného právního stavu Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 381/2010 Sb., ze dne 7. prosince 2010,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 381/2010 Sb., ze dne 7. prosince 2010, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 381/2010 Sb., ze dne 7. prosince 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a

Více

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Datum vydání: 24. 6. 2013 Účinnost od: 30. 9. 2013 Účinnost do: - Číslo jednací: Informace o změnách MSMT- 31537/2013-30 - Počet

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2010,

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2010, III N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se zrušuje

Více

Pravidla pro určení platů ředitelů škol a školského zařízení zřízených městem Dvůr Králové nad Labem

Pravidla pro určení platů ředitelů škol a školského zařízení zřízených městem Dvůr Králové nad Labem Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č.12/2014 Pravidla pro určení platů ředitelů škol a školského zařízení zřízených městem Dvůr Králové nad Labem I. Úvodní ustanovení 1. Tímto vnitřním předpisem

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: Schválil: ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 5. VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Pedagogická rada projednala dne 11. dubna 2016 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. dubna 2016 Mgr. Michaela Hanyšová, ředitelka

Více

KATALOG PRACÍ. uplatňování podle povolání a platových tříd ve veřejných službách a správě k aktualizace k 1. 3.

KATALOG PRACÍ. uplatňování podle povolání a platových tříd ve veřejných službách a správě k aktualizace k 1. 3. KATALOG PRACÍ uplatňování podle povolání a platových tříd ve veřejných službách a správě k 1. 10. 2010 1. aktualizace k 1. 3. 2011 Nabylo úèinnosti 1. března 2011 Nabylo úèinnosti 1. ledna 2011 Nařízení

Více

Vnitřní platový předpis

Vnitřní platový předpis Vnitřní platový předpis Směrnice číslo 3 organizace verze 2018.1 ze dne 5. 10. 2018 Předpis Vnitřní platový předpis Forma nařízení Vnitřní směrnice Číslo 27 Verze 2018.1 ze dne 5. 10. 2018 Tato verze ruší

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Mzdy a zákonná pojištění

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Mzdy a zákonná pojištění Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Mzdy a zákonná pojištění Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová slova: mzda, plat,

Více

II. Hlediska, která jsou již v zákoníku páce oceněna ostatními složkami platu a která nesmí být použita pro stanovení platového stupně

II. Hlediska, která jsou již v zákoníku páce oceněna ostatními složkami platu a která nesmí být použita pro stanovení platového stupně Metodika (obecná pravidla a podmínky) pro určení platového tarifu podle 6 Zvláštního způsobu určení platového tarifu nařízení vlády č. 564/2006 Sb.,o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách

Více

Odůvodnění. I. Obecná část

Odůvodnění. I. Obecná část Odůvodnění IV. I. Obecná část A. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech

Více

ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání

ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání Vláda nařizuje podle 23 odst. 1 písm. b) až e) zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových

Více

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Základní škola Lužec nad Vltavou, příspěvková organizace se sídlem 1. máje 4, 277 06 Lužec nad Vltavou VNITŘNÍ PLATOVÝ PŘEDPIS Č.j.: 404 /2017 A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Na provozní poradě projednáno

Více

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN. č. P 5/2018. Vnitřní platový předpis pro ředitele příspěvkových organizací zřizovaných městem Louny

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN. č. P 5/2018. Vnitřní platový předpis pro ředitele příspěvkových organizací zřizovaných městem Louny P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN č. P 5/2018 Vnitřní platový předpis pro ředitele příspěvkových organizací zřizovaných městem Louny leden 2018 Článek 1 Působnost platového předpisu Tento platový předpis

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 458/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 458/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 458/0 Návrh poslanců Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších

Více

VZOROVÝ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS

VZOROVÝ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VZOROVÝ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS.XY s.r.o. se sídlem... IČ... DIČ... (dále jen zaměstnavatel) vydává v souladu se zákonem č. 262/2006Sb., zákoník práce (příp. po projednání s odborovou organizací, tento

Více

vrchního státního zastupitelství 0,88 0,96 1,05 do ukončení 5. roku 1,01 1,09 1,17 od počátku 6. roku 1,14 1,26 1,33 od počátku 9.

vrchního státního zastupitelství 0,88 0,96 1,05 do ukončení 5. roku 1,01 1,09 1,17 od počátku 6. roku 1,14 1,26 1,33 od počátku 9. Zákon č. 201/ 1997, o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších

Více

Metodický materiál pro potřeby účastníků Celostátní konference pracovníků DMI v roce 2018

Metodický materiál pro potřeby účastníků Celostátní konference pracovníků DMI v roce 2018 Metodický materiál pro potřeby účastníků Celostátní konference pracovníků DMI v roce 2018 Metodický výklad k odměňování pedagogických pracovníků a ostatních zaměstnanců škol a školských zařízení a jejich

Více

Vnitřní mzdový předpis Masarykovy univerzity

Vnitřní mzdový předpis Masarykovy univerzity Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 15. prosince 2017

Více

Strana 1 / /2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

Strana 1 / /2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě 564/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Změna: 74/2009 Sb. Změna: 130/2009 Sb. Změna: 133/2009 Sb., 201/2009 Sb. Změna: 381/2010

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 30. března 1999

Více

Strana 1 / /2017 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

Strana 1 / /2017 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě 341/2017 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. září 2017 o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. b) až f), 128 odst. 2 a 129 odst. 2 zákona č. 262/2006

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss) IV. O d ů v o d n ě n í Hodnocení dopadů regulace podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace schválených usnesením vlády není k návrhu tohoto nařízení zpracováno, neboť předseda Legislativní rady

Více

201/1997 Sb. ZÁKON. ze dne 31. července 1997

201/1997 Sb. ZÁKON. ze dne 31. července 1997 201/1997 Sb. ZÁKON ze dne 31. července 1997 o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových

Více

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Důchody z důchodového pojištění se zvyšují na základě ustanovení 67 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ RADA KRAJE Z Á S A D Y

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ RADA KRAJE Z Á S A D Y MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ RADA KRAJE Z Á S A D Y pro stanovení tarifního platu, výše příplatku za vedení, pro poskytování osobního příplatku, zvláštního příplatku a odměn ředitelům škol a školských zařízení

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 309/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 309/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 309/0 Návrh Zastupitelstva Karlovarského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

dne 9. května 2017 pod čj. MSMT-11858/21017 Mgr. Tomáš Fliegl zastupující Karolínu Gondkovou ředitelku odboru vysokých škol

dne 9. května 2017 pod čj. MSMT-11858/21017 Mgr. Tomáš Fliegl zastupující Karolínu Gondkovou ředitelku odboru vysokých škol MZDOVÝ ŘÁD VUT Záhlaví Schválení AS: 4. 4. 2017 Platnost: 9. května 2017 Účinnost: 9. května 2017 Odpovědnost: Personální a mzdový odbor Rektorátu Závaznost: všechny součásti VUT Počet stran: 7 Počet příloh:

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ III. A. OBECNÁ ČÁST 1. VYSVĚTLENÍ NEZBYTNOSTI NAVRHOVANÉ PRÁVNÍ ÚPRAVY Po zavedení zcela nového systému podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na základě novely školského zákona

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., (dále jen MBÚ nebo zaměstnavatel), se sídlem Vídeňská 1083, 142 20, Praha 4 Krč vydává ve smyslu 20 zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných

Více

2. V 3 se doplňuje odstavec 4, který zní: (4) Nemůže-li zaměstnavatel obsadit pracovní

2. V 3 se doplňuje odstavec 4, který zní: (4) Nemůže-li zaměstnavatel obsadit pracovní Strana 3625 340 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. září 2017, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje

Více

Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ. Vnitřní platový předpis

Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ. Vnitřní platový předpis Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ Vnitřní platový předpis Čj.: SŠNM/2280/2012 Zpracovala: Jitka Faiferová Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 31. prosince 2012

Více

V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S

V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v. v. i. (dále jen ARÚP) se sídlem Letenská 4, 118 01 Praha 1 ARÚP vydává ve smyslu 20 zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:   ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. Obecná část Návrh novely vyhlášky č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška ), je předkládán v souvislosti

Více

304/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014

304/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 304/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 o platových poměrech státních zaměstnanců, ve znění nařízení vlády č. 279/2015 Sb., nařízení vlády č. 327/2016 Sb., nařízení vlády č. 115/2017 Sb., nařízení

Více

Informace předsedkyně OS

Informace předsedkyně OS 22 Ročník 51 Praha 19. prosince 2006 10,20 Kč http://statorg.cmkos.cz Případným autorům příspěvků do našeho časopisu sdělujeme, že honorář za zveřejnění může být vyplacen, pouze pokud autor uvede své rodné

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 340/2017 Sb. ze dne 25. září 2017,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 340/2017 Sb. ze dne 25. září 2017, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 340/2017 Sb. ze dne 25. září 2017, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje

Více

Materiál MŠMT č.j.: 123 / Stanovení výše normativů NIV RgŠ na rok 2010 pro účely poskytování dotací soukromému školství

Materiál MŠMT č.j.: 123 / Stanovení výše normativů NIV RgŠ na rok 2010 pro účely poskytování dotací soukromému školství Předkládací zpráva Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) stanovilo Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2010 pro účely poskytování dotací soukromému školství ve smyslu

Více

492/2005 Sb. VYHLÁŠKA

492/2005 Sb. VYHLÁŠKA 492/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2005 o krajských normativech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 161 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů

zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období 315 Návrh poslanců Vlasty Bohdalové, Bohuslava Sobotky, Ivana Ohlídala a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000

Více

Metodické stanovisko k 190a zákona o státní službě

Metodické stanovisko k 190a zákona o státní službě Metodické stanovisko k 190a zákona o státní službě Článek 1 Odklad zániku pracovního poměru ( 190a odst. 1 ZSS) (1) Účinností ustanovení 190a odst. 1 ZSS dochází k odkladu zániku pracovního poměru všech

Více

čl. I. Oblast pracovně právních vztahů

čl. I. Oblast pracovně právních vztahů Příloha usnesení rady městské části Praha 12 č. 04.04.11 Pravidla ke stanovení výše platu, příplatku za vedení, k poskytování osobního a zvláštního příplatku ředitelům mateřských škol a základních škol

Více

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY Tato legislativní pravidla jsou zjednodušenou verzí legislativních pravidel vlády, určená výhradně pro účely simulovaného zasedání vlády. V případě, že

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů,

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 383/2005 Sb., č. 179/2006 Sb., č. 264/2006 Sb., č. 189/2008 Sb., č.

Více

III. Podkladový materiál pro jednání o stupnicích platových tarifů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě

III. Podkladový materiál pro jednání o stupnicích platových tarifů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě III. Podkladový materiál pro jednání o stupnicích platových tarifů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě Návrh státního rozpočtu 2015 Usnesení vlády ČR ze dne 16. června 2014 č. 437 k přípravě

Více

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady potřebné pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd jsou

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady potřebné pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd jsou NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 565/2006 Sb. ze dne 6. prosince 2006, o platových poměrech vojáků z povolání, ve znění nařízení vlády č. 336/2007 Sb., nařízení vlády č. 131/2008 Sb., nařízení vlády č. 131/2009 Sb.,

Více

Návrh. Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. g) a podle 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 362/2007 Sb.: Čl.

Návrh. Vláda nařizuje podle 123 odst. 6 písm. g) a podle 129 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 362/2007 Sb.: Čl. Návrh Příloha III NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2009, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje

Více