Římská nápisová unciála

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Římská nápisová unciála"

Transkript

1 Římská nápisová unciála O jedné okolnosti v souvislosti s římským latinkovým písmem jsme se zatím ale nezmínili. Je to fakt, že Římané sice vyvinuli dokonalou latinkovou abecedu, zůstali ale pouze u jedné řady písmen verzálek, tedy velkých liter Dosud se totiž neprojevila potřeba mít i druhou řadu písmových znaků minusky, tedy malá písmena Tento vývoj se bude odehrávat až v příštích dlouhých staletích středověku a současnou podobu 2 řad písmových znaků abecedy minusek a verzálek nebo jinak minuskuly a majuskuly získá latinka až v pozdním středově- ku resp. v renesanci. Tím vývojovým mezistupněm je písmo, které nazýváme unciála. U písmen A, B, D, H, M, P a Q již poznává- me nové tvary budoucích minusek s horními a dolními dotahy. Nesmělé náznaky těchto dotahů vidíme již mírně přečnívat přes obě účaří. Unciála, původně písmo knižní, se stala písmem, které zajistilo určitou kontinuitu tradice antické a raně středověké křesťanské.

2 Od 8. století unciála degeneruje, v 9. století mizí jako písmo textové, ale přežívá zejména v Německu jako písmo titulkové ve své ornamentální podobě až do konce středověku. Unciála - dává výrazně přednost oblouku před přímými tahy. Umožňovala rychlejší psaní při zachování dobré čitelnosti a byla výhodná i pro psaní na pergamenu. Krátce se dokonce unciála vrátila na scénu v době romantismu v 19. století, v Čechách např. v podání Josefa Mánesa či Mikoláše Alše.

3 46 Obrázek 33: Unciála od Oldřicha Menharta,

4 Polounciála Kromě písem majuskulových a unciál vznikají v raném středověku, ale možná už v pozdním starověku (snad ve 3. stol.) písma minuskulová, která nazýváme polounciála. Tato písma byla rozšířena v křesťanských centrech vzdělanosti po celé Evropě, tedy v klášterních scriptoriích v Itálii, Francii i v Anglii a Irsku.

5 48 Obrázek 35: Proměna verzálek v minusky

6 0.13. PÍSMA NÁRODNÍ Písma národní Národními písmy jsou označována písma od století, která používaly národy, sídlící na území rozpadlé římské říše a na britských ostrovech, které nikdy nebyly zcela Římany obsazeny. Po zániku Římské říše v5.století,vdobě stěhování národů se spolu s národy stěhuje i latinka.v jednotlivých zemích Evropy začaly vznikat odlišná tzv. národní písma. Útočištěm psané kultury se staly britské ostrovy, hlavně Irsko. Odtud přicházeli misionáři, kteří založili proslulé francouzské, německé a italské kláštery. V Irsku Irsko-anglosaská polounciála, pomocí níž byly psány bohatě zdobené kodexy snámznámouneobvyklouornamentikouplnoustylizovaných zvířecích motivů ve spleti propletených linek. Nejznámější památkou je evangeliář BOOK OF KELLS z pol. 7.stol. Vyvíjelo se především kurzívní písmo, které v rámci různých národů nabývalo svébytné lokální podoby a zabarvení. Písma této doby nelze považovat za minuskulní - tedy taková abychom je dokázali považovat za předobraz naší podoby abecedy. Tímto předobrazem bylo až minuskulní písmo vzniklé na dvoře KarlaVelikého. Nejblíže k Irsku je Anglosaská minuskula /8.:11.sto1/, déle pak Italské Langobardské minuskula /8.-9.sto1./ a napf. Spanélsku Vizigótská minuskula /9.-11.sto1./

7 Rozpad západořímské říše vedlo od univerzální platnosti tak od základního pravidla typografie určité zřetelnosti čitelnosti liter. Bylo to v souvislosti s přebujelou zdobností liter, nebo naopak sklonům ke kurzívnosti. Tím značně utrpěla čitelnost la- tinky, což bylo způsobeno rovněž neoddělováním nebo jen výjimečným oddělováním slov a množstvím zkraco- vání slov a ligatur. Nové národy přijímají křesťanství - přijímají kulturu a po- sléze písmo. Na počátku středověku vznikají nové druhy písma, tradičně označované jako národní písma.

8

9

10 Písmo Langobardské Langobardská kurziva

11 50

12

13 Karolinská minuskula (spojeno se vznikem francké říče ) Podnět k větší jasnosti a čitelnosti písmové kresby a k prvnímu stabilizování forem naší malé abecedy dal Karel Veliký, který vládl francké říši v letech Vyhlásil reformu písma a jeho zásluhou vznikla dobře čitelná rukopisná forma malých písem. Podle svého původu se tato forma malých písem nazývá karolínská minuskule. Pozn.: vydával svá nařízení písemně, což usnadňovalo správu říše.

14 Vyspělá forma Karolinské minuskuly

15 Základní dotažnice je lin ka, na které sedí jed not li vé znaky pís me na, také ji nazýváme účařím písma. Jedná se vlastně o řádek, kde tato základní dotažnice před stavu je spodní linku řád ku, resp. dolní okraj střed ní výšky písma. Výšku minusek (mi nus ku lí) definuje vzdálenost zá klad ní a střední do taž ni ce. Tuto vzdálenost na zý vá me střední výška písma (x-height). Střední výška pís ma velmi ovlivňuje či tel nost písma písma s větší střední výškou jsou či tel něj ší. Některé mínusky vy ža du jí i horní dotažnici. Třeba b, d, t. A ani toto není tak jednoduché. Třeba t má horní dotažnici níže, než ostatní zmíněné litery.

16 Když se francký král Karel Veliký ( ) ujal vlády, sou středil své úsilí na posílení centrální moci. Potlačoval rozpí navost šlechty, pronásledoval odbojníky, budoval správní in stituce, podporoval kulturu. Dospěl k názoru, že dobrý pa novník zcela nezbytně potřebuje vzdělané úředníky, a proto povolal z ciziny uznávané učence a s jejich pomocí zakládal školy. Nejschopnějším z nich byl anglický mnich Alkuin, jenž přijel roku 781 do Tours.

17 Dolní dotahy jsou také svislé tahy minusek, hlav ně písmen g, j, p, q, y a jejich velikost je určena vzdáleností základní dotaž ni ce a právě dolní do taž ni ce. Oblé litery vypadají opticky menší, dochází k vizuální kompenzaci. Oblé tvary jsou tedy větší než ostatní písmena a lehce přesahují přes dotažnice.

18 Oblost tvarů karolínské minuskuly dokládá úzkou spojitost mezi písmem a románskou architekturou, jež se rozšířila V 11. a 12. století. Tvar písma odpovídal nejvýraznějšímu stavebnímu prvku tohoto stylu - půlkruhu Rotunda sv. Víta Vyspělá forma Karolinské minuskuly

19 54 Dnes nejužívanější písmo Times má převzaté verzálky z římského písma monumentálního a mínusy vycházejí z karolínské minuskule.

20 Gotické písmo - Majuskulová písma nápisová /gotická majuskule, románsko-gotická majuskule aj. kaligrafické formy/ - Formální písma knižní /gotická knižní minuskule, textura, rotunda/ - Běžná písma kursivní /gotická kurzíva, bastarda/ Ve 2. polovině 12. století značně vzrostl význam evropských měst a souběžně s jejich ekonomickým rozmachem se vyvíjela také městská kultura. Na těžkopádnost románského uměleckého slohu reagovali tehdejší stavitelé budováním chrámů, jež charakterizovaly vysoké štíhlé sloupy, nádherné křížové klenby a lomené oblouky oken a dveří. Do prostoru staveb proudilo světlo velkými okenními otvory. Zaoblená karolínska minuskula byla lámanými tvary gotického písma postupně vytlačena už v 11. století. nicméně se stala základem pro písma románská a později gotická. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století. Gotická písma mají význam také pro českou kulturu veškerá česká literatura a ostatní písemné památky byly psány a tištěny do poč. 19. stol. gotickými písmeny.

21 Gotika je nejbohatší kapitolou vývoje latinky, je v tomto období zřetelně vidět, jak písmo odráží konkrétní potřeby doby. Všechna gotická písma mají společné znaky ostrost tvarů, lomení oblouků, snaha o dekorativnost a vertikalitu /ostatně jako v architektuře té doby/. Knižní majuskule

22 Skriptorium Produkce klášterních skriptorií přinesla na svět mnoho bohatě zdobených kodexů. V klášterních skriptoriích bylo psáno množství knih elegantními gotickými písmy, které byly často doplňovány nákladnými iluminacemi. Vznikala poptávka po knihách, což souviselo se vznikem univerzit v té době. Románsko-gotická smíšená nápisová majuskule století

23 Jednotlivé typy gotického písma GOTICKÉ PÍSMO NÁPISOVÉ Od 12. stol. se začíná vyvíjet románsko-gotická majuskule. Je to poměrně hrubé kamenické písmo s rozšířenými konci tahů namísto serifů. Kromě verzálkových tvarů zde lze nalézt i tvary unciální, nebo vyloženě minuskulové. Toto písmo se dlouho poté ještě udrželo na pečetích, mincích a zvonech.

24 GOTICKÉ PÍSMO KNIŽNÍ MAJUSKULOVÉ Nejstarší gotická knižní majuskulová písma jsou spíše variantami kapitály kvadrátní nebo unciály. Románská tradice zůstala ještě dlouho živá v tvorbě iniciál v podobě z stol. a v jednom rukopise se mohlo mísit i několik slohů zároveň. Objevuje se i taková směsice, kterou lze nazvat románsko-gotická smíšená majuskule knižní, kde je promíšeno množství prvků z obou slohů.

25 Gotická majuskula se objevovala v různě zdobených až ornamentálních variantách, které se ovšem často stávaly obtížně čitelnými. Většinou se ale jednalo o písma, která sloužila jako jednotlivé zdobné iniciály. Jestliže gotická majuskula sloužila především jako dekorativní písmo písmo pro iniciály, text samotný obstarávala gotická minuskula. Ta se vyíjela od raných přehledných forem k těm komplikovaným, od okrouhlých forem k lomeným. Tak se zrodila textura, písmo, které dominovalo po několik desetiletí nejen jako písmo knižní rukopisné, ale také jako první písmo knihtiskové. Tiskaři se z počátku snažili v maximální míře napodobit soudobé kodexy psané. Textura se vyvíjela také od formy původně okrouhlé, přes hranatější texturu s lomenými nožkami případně texturu bez nožek až po texturu čtvercovou. Právě tento typ textury si Gutenberg vybral pro svůj první velký tisk 42řádkovou Bibli. Prvá 42řádková bible je skvělou ukázkou nádherné tiskové knihy, která se i svojí malířskou výzdobou snažila napodobit soudobé knihy psané. V Itálii se ve 14. století objevila jiná abeceda, která se zde stala podobně dominantní jako textura na severu, a to kulatější a jižní nátuře lépe vyhovující rotunda.

26 Gotická knižní majuskule kreslená z 12. stol. se jen málo liší od gotické majuskule nápisové. Později byly k hlavním tahům často přidávané další tahy slabé, nebo do oblouků byly vsazovány tečky, případně některé serify protahovány do tvarů rostlinných úponků a lístků. V pol. 13. stol. vznikla gotická knižní majuskule psaná, kterou bylo možné psát nepřerušovaně týmž perem. Její další forma je typická přidáváním čistě ozdobných čar dovnitř i vně písmen. V kaligrafických sbornících té doby, lze najít odvážná díla zručných kaligrafů, kde schopnost vytvářet souběžné rozmanitě zakroucené čáry a složité propletené ornamenty je dovedena na samou hranici lidských možností.

27 GOTICKÉ PÍSMO KNIŽNÍ MINUSKULOVÉ Gotická minuskule vznikla postupným vývojem z minuskuly karolínské. V průběhu 14. stol. její vývoj dospěl k první formě již ryze gotického písma, později zvané TEXTURA. Textura je vertikálním písmem psaným doširoka seříznutým perem. Je spojeno především s náboženskými liturgickými texty. Jinak také misálové písmo. Ostře lomené a z dnešního pohledu obtížně čitelné. Písmo se stalo krásnou dekorací, písmo samo ale ztrácí, znaky jsou si podobné a klesá silně čitelnost. Problematické bylo například písmeno malé i, které do té doby nemělo tečku. Tečka se přidala k zvýraznění této litery, která se například mezi m a n ztrácela. Italská varianta TEXTURY byla ROTUNDA, měla umírněnější lomení oblouků, široké proporce, dvojbříškové a, dříky ukončené rovně nebo prostým zahnutím. Latinská Bible 1407

28 Důležitý příspěvek pro výuku textury přinesl i slavný malíř a grafik Albrecht Dürer, když vydal knižně své vzorníky textury. Již plně poplatný renesančnímu myšlení ale analyzuje geometrickou konstrukci čtvercové textury, neřeší způsob jejího kaligrafování.

29 vývoj textury se formoval do čtyř typů: TEXTURA OBLÁ forma ve které není ještě ukončen proces zalamování. Horní oblouky jsou již zalomené, ale spodní jsou stále tvořeny oblým tahem pera. TEXTURA LOMENÁ je už vrcholným gotickým písmem. Veškeré oblé části písmen jsou nahrazeny lomeným obloukem, písmo působí svou pravidelností a vertikálností. Jen pro přirovnání, k psaní karolínské minuskule je potřeba dvou tahů, při psaní textury lomené je zapotřebí tahů šesti a pokaždé je potřeba změnit ještě polohu ruky. To vše jen pro oslavu Boha a jeho slov. Co to muselo opisovačům knih dát práce

30 TEXTURA SEŘÍZNUTÁ u tohoto typu písma končí dříky v účaří bez zahnutí nebo lomení, ale jen vodorovným seříznutím. TEXTURA ČTVERCOVÁ ve 14. stol. se jí dovršuje vývoj gotických knižních písem. Je dekorativně zdobné písmo pomocí samostatných tahů v podobě šikmo posazených čtverců.

31 Rotunda V Itálii se ve 14. století objevila jiná abeceda, která se zde stala podobně dominantní jako textura na severu, a to kulatější a jižní nátuře lépe vyhovující rotunda. Brzy se rozšířila i do dalších oblastí jižní Evropy, zejména do jižní Francie a Španělska. Sloužila k sepisování knih náboženských i právnických, zavedena byla i jako tiskové písmo. V bohoslužebných kodexech ji můžeme nalézt v její nejčistší a nejpečlivější písařské podobě. V její tiskové podobě naopak můžeme pozorovat velkou stabilizaci znaků. Její okrouhlý tvar a tím lepší čitelnost a přehlednost umožňovaly její užití v menších stupních velikosti písma než tomu bylo u textury. Rotundy byly občas používané i v českých zemích, v některých případech alespoň jako písmo titulkové.

32 GOTICKÁ KURZÍVA / BASTARDA Vedle gotické minuskuly vzniká také potřeba po dalším typu písma, které by lépe vyhovovalo daným společenským potřebám rychlého psaní, vytváří se tedy gotické písmo kurzívní užívané mimo církevní kruhy (což ovlivnily jak univerzity, tak i levnější náhrada pergamenu papír). Taktéž odvozuje svůj původ z karolinské minuskuly. Lze rozlišit následné typy kurzívy: bastardní písmo (prosazující se od 14. století) kaligrafická polokurzíva běžná polokurzíva Písmo je silně nakloněné, využívá různých ligatur, spojování písmen smyčkami a tahy. Bastarda okrouhlá stol. Bastarda hrotitá stol.

33 Bastarda Z gotického kurzivního písma se ve 14. století ve Francii vyvinula jiná důležitá abeceda té doby bastarda. Toto písmo bylo používáno v královských písárnách stejně jako v poněkud obyčejnější podobě k běžnému opisování textů a knih. I v Čechách se rukopisná bastarda uchytila a vznikly zde dokonce i její specifické formy česká bastarda okrouhlá, lomená a pozdější bastarda hrotitá. Českou bastardou tiskovou bylo vytištěno mnoho českých prvotisků, např. také slavná Kronika Trojanská.

34 písmo z kanceláří Karla IV Českou bastardou je psána většina staročeských literárních památek 15. století; byla jí vysázena krátce po roce 1468 první nejstarší česky tištěná kniha, Trojánská kronika; z české bastardy vychází pozdně gotická bastarda (fraktura), na několik následujících století německé národní písmo... Česká Bastarda lomená Trojánská kronika - Nejrozsáhlejšídílo staročeská beletrie

35

36 Bastarda lomená

37 Knihtisk Při nástupu knihtisku sloužily bastardy jako předlohy pro první tisková písma, těšily se oblibě v mnoha zemích, dokonce v Německu se staly národními písmy. Např. ve Francii se ve 14. stol. objevuje raná francouzská bastarda, kterou píší francouzské královské kanceláře. Kolem roku 1440 Johann Gutenberg odlil první tiskové litery v evropě. Tato technologie byla založena na třech vynálezech: 1. tisku z výšky (princip, který už byl známý delší dobu) 2. použití dřevěného lisu (podobného vinařskému) pro tisk (dosud se tisklo postupným tlakem ručními nástroji) 3. vyvinutí rozebíratelné sazby textu (dosud se pro tisk krátké texty ryly spolu s obrázkem do desek, jinak se knihy psaly rozmnožovaly ručně) 4. Inkoust, který tolik nepropíjel a bylo tím pádem možné ekonomičtěji tisknout voboustranně. Vynález knihtisku je bezesporu možno považovat za 2. komunikační revoluci, která opět dosud nevídaným zpùsobem umožnila rozšiřování vědomostí a informací. Guttenbergův lis

38 Hlavní rozměry písmové kuželky: 1. stupeň písma - velikost kuželky 2. světlá výška písma 3. střední výška písma

39 Ligatura - slitek

40 Guttenbergova bible se považuje za počátek oboru typografie. Přestože Textura nemá oblé tvary, vypadá sazba velice vyrovnaně a pravidelně zabarveně. Iniciály jsou domalovávány ručně. Je sázená Texturou čtvercovou. 42 řádková Guttenbergova bible vytištěná v Mohuči

41 Jedno z prvních dochovaných vyobrazení tiskařské dílny Velký tanec kostlivců. Prvotisk Mathiase Husze

42 Německá dílna v 17.století

43 V pol. 15. stol. s nástupem knihtisku se textura stává předlohou pro první tisková písma. V 16. stol. pomalu mizí a jako knižní písmo se udržuje už jen jako písmo psané. Kromě textury se z gotické knižní minuskule ve 14. stol. vyvinula ještě jedna vrcholná podoba knižního písma tzv. ROTUNDA. Ta byla velmi dekorativní, oblejší, psaná do šířky s tučnou kresbou a krátkými dotahy. Používala se v jižní Evropě. Rotunda je důležitá i pro písmařství v Čechách, kam přišla přímo z Itálie a setkáváme se s ní v prvních prvotiscích z stol.

44 SCHWABACHER, ŠVABACH Nejrozšířenější bastarda v 16. století, nazývaná poněkud posměšně písmo renesančního měšťáka. Švabachem potištěná stránka působila jasně a čitelně. Písmo má širší, oblejší duktus, jednobříškové a, ostře sbíhající dříky f a ostrého s. Verzálky jsou méně zdobné a celkově čitelnější než u písem předcházejících období Ubylo také ligatur a zkratek. Pro Čechy má švabach jistě význam jako písmo tisků Jiřího Melantricha a zejména Kralické bible (v šesti dílech ). Zatímco v Německu sláva švabachu rychle povadla a od 17. století se používal spíš jen jako písmo pomocné, vyznačovací, v českých tiscích byl oblíbený do 18. století, v knížkách lidového čtení a laciných kramářských tiscích až do počátku století dvacátého.

45 FRAKTURA Vývojově poslední, zato zejména pro Němce důležitá tisková bastarda (nazývaná někdy prostě deutsch). Švabach se v sazbě často jevil jako široký, neúsporný; fraktura naopak byla úzká, úsporná, světlejší. Typickými znaky fraktury jsou ostré hroty o, vidlicovité zakončení b, h, k, l, čtvercové zakončení dříků malých liter (ne nepodobné textuře) a kaligrafické křivky ( sloní choboty české bastardy). Vyznačování ve frakturním textu bylo prováděno nejčastěji švabachem (u latinských citátů antikvou) Právě málo kontrastní vyznačování z písem gotického typu a jejich omezená použitelnost v moderní typografii vedly od poloviny 18. století k stále častějšímu volání po jejich opuštění. Fraktura však byla až příliš vnímána jako hodnota nacionální tradice, takže nakonec přežila dlouho do 20. století a byla v Německu zrušena teprve 1. září 1941 výnosem říšského ministerstva výchovy (coby Schwabacher Judenletter ).

46

47 GOTICKÉ PÍSMO LISTINNÉ KURENTKA, tou se psalo do národního obrození i později. Ještě ve 20. stol. se jí vyučovalo jako krasopisnému písmu na základních školách v Německu a Čechách.

48 Typografické pojmy: Přechody mezi silným a slabým tahem

49 Typografické pojmy: Duktus / Dřík

50

51 Části písmového znaku

52

53

54 Renesance stol. Pojem znovuzrození (rinascenza) byl poprvé užit pro období rozkvětu umění a vědy v Itálii na konci 13.století. Souvisí s objevením vykopávek v pompejích a inspiruje se antickými vzory. Hlavní ideje: Antropomorfismus Klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Individualismus Člověk se stává všestranně rozvinutou osobností. Vznikají životopisy, vlastní podobizny malířů, umělci na rozdíl od středověku svá díla podepisují signují. Humanismus Hnutí, které se rozšířilo po Evropě do 16tého století. Rodí se v Itálii a jako opěrný používá návrat k antickým tradicím. Dochází k popularizaci všeho vědění. Renesanční humanismus přináší pronikavou změnu v pohledu člověka na sebe a vlastní postavení ve světě: život není jen příprava na věčnost, ale má vlastní cenu; aby jej mohl odpovědně vést, potřebuje člověk svobodu; k ceně života podstatně přispívá krása, kterou lze vidět a slyšet; člověk však musí smyslovou skutečnost pečlivě zkoumat; krása je také v jazyce, kterým mluvíme, zejména v poezii; člověk ji objevuje také v dílech antických básníků a umělců.

55 Renesance tak říkáme gigantickému kulturnímu hnutí, které se zrodilo v Itálii jako reakce na přežitou gotickou epochu. Již není v centru zájmu Bůh, ale člověk. Proto také jiné označení tohoto hnutí používané pro vědeckou, filosofickou a literární oblast humanismus. Napříště bude měřítkem života i umění člověk, ne nekonečný a nedosažitelný Bůh. A se zájmem o člo- věka se probudil nový zájem o antickou kulturu a její odkaz. Není divu, antické památky měli italští umělci stále na očích, dokonce se děly i nové objevy jako např. objevení helenistic- kého sousoší Láokoóna a jeho synů v Neronově domě v Římě, které bylo velkou událostí a významným impulsem pro rene- sanční umělce. Pokud jde

56 Tisková písma Dynamická renesanční antikva Pod vlivem těchto myšlenek vznikají první renesanční tisková písma tzv. antikvy, vycházející z monumentální antické římské kapitály a psané karolínské minuskuly. Adobe Jenson PRO Blok souvislého textu působí oproti lomeným písmům světle a lehce. Od gotiky jsme opustili dvojsloupcovou sazbu. Preferuje se sazba jednosloupcová. Významně se řeší sazba, zrcadlo sazby, rozvržení dokumentu, krásné široké okraje knih. V Benátkách italská renesanční antikva (benátská) V Paříži a Antverpách francouzská renesanční antikva

57 Tisková písma Dynamická renesanční antikva Charakteristické znaky: Diferencovaná šířková proporce (ad. násl. strana) Stínované písmo. Šikmá osa stínů oblých tahů tzv. dynamická (nakloněná doleva) Ukončení tahů patkami střední výška menší => dotahy větší rozdíly v tloušťce hlavních a vedlejších tahů nejsou výrazné serify mají prohnutý nebo klínovitý náběh příčka u e je u Italské varianty šikmá stínování písma

58 Šířková proporce diferencovaná Šířková proporce nediverencovaná

59 Přechodná fáze mezi gotikou a antikvou Od konce 15. století bude knižní produkce využívat nové technologie knihtisku a bude plně v rukách tiskařů a tvůrců písem tiskových. Jak jsme se již zmínili v kapi- tole o písmu gotickém, první tisková písma vznikla v Německu a byla to písma starého gotického slohu. Humanistické knihy byly ale v Evropě tištěny novými písmy, tzv. gotikoantikvami, písmy, která znamenala přechod mezi písmy gotickými a antikvou, jež měla brzy vzniknout právě z humanistické minuskuly.

60 RENESANČNÍ PÍSMO NÁPISOVÉ Majuskule je zde poprvé v dějinách jednotnou složkou abecedy složená z mínusek a verzálek. Vzorem pro humanistickou majuskuli byla předgotická písařská kapitála z rukopisů 9. stol., pro knižní minuskuli se stala předlohou karolínská minuskule 9. stol.. Humanistická minuskule je oblé, vzdušné písmo, psané šikmo drženým perem. V době kdy dávno již existoval knihtisk, bylo množství knih opisováno pro zálibu sběratelů, kteří chtěli takové knihy vlastnit. Až teprve v 16.stol. bylo definitivně vytlačeno tiskovými písmy. Konstruovaná renesanční majuskula, Luca Pacioli, 1509

61 Konstruovaná renesanční majuskula, Albrecht Durer 1525 Pro renesanci byla velmi důležitá záliba v matematice a geometrii, byl intensivně hledán vztah estetiky a geometrie, v nápisovém písmu konkrétně vztah čtverce, kruhu a liter, po- dobně jako čtverce a lidského těla. Vrcholným dílem v tomto směru byla kniha matematika Lucy Pacioliho Divina Proporti- one, kde najdeme i známou čtvercovou konstrukci nápisového písma.

62 Kaligrafie v renesanci byla také velmi důležitou oblastí, sloužila nejen ke zhotovování oficiálních listin, ale často i k opisování antických textů či pro běžné kancelářské účely. V Itálii podléhala kaligrafická písma podobným trendům jako písma nápisová majuskulová písmena mají své vzory v kapi- tále, minusky vycházejí z karolinských vzorů. Vznikají snadno čitelná písma, která se odklánějí od gotických abeced. Kance- lářská písma, jako např. Cancellaresca romana jsou používána pro kancelářské písařské účely, obchodní smlouvy a pod.

63 Významné osobnosti dynamické antikvy Italské Antikva benátského typu. N. Jenson, Nicolas Jenson ( ) Vyučený v Gutenbergově dílně. Byl rytcem v Paříži, Tours a nakonec v Benátkách. Vytvořil r první dokonalou antikvu vynikající kvality. R ji pod názvem Centaur zrekonstruoval Bruce Rogers. Před svou smrtí roku 1481 vlastní čtrnáct tiskáren. Aldus Manutius ( ) největší tiskař renesance, podle jeho písem (nazývaných aldinky ) byly ve 20. stol odlity písma Bembo 1495 a Poliphilus Založil nový formát knihy tzv. pro běhavce moderní kapesní formáty. Jeho záměrem bylo publikovat populární a levnou klasickou literaturu. K ještě většímu ušetření a zekonomičtění vydávání knih pověři 1499 Francesca Griffa k vytvoření Italiky(1501). Písmo bylo menší, úspornější než humanistní antikva inspirovaná principy kurzívy. Francesco Griffo, rytec Manutia Griffo italic

64 Nicolas Jenson 1475

65 Významné osobnosti dynamické antikvy Francouzské Těžiště vývoje nových renesančních tiskových písem se pozvolna přesouvá z politicky rozdrobené Itálie do Francie. Rodí se zde nové antikvy se zdokonalenou a harmonickou kresbou liter, které si za původní vzor berou aldinskou antikvu. Kolem autorství prvních francouzských antikvových písem není zcela jasno, ale jisté je, že významnými tiskaři a autory byli Henri a Robert Estienne (otec a syn). Claude Garamond Jeden z královských typografů, který jako jeden z prvních začal tiskárnám prodávat svá písma. Tedy poté co je navrhne rozkreslí, vyřeže a odlyje. Roku 1541 vyryje Grecs du roi elegantní a stylová písma, která jsou později označována jako královská. Tedy písma, která spadají do královské kanceláře určená k oficiálnímu projevu. Je znám především navržením a vyrytím nové antikvy pojmenované jeho jménem Garamond, který je ceněný především jako nejčitelnější font a lehce se rozšíří po celé evropě. Více zde: Garamondova písma a jejich variace byla považována za standard mezi typografy a tiskaři po čtyři staletí; téměř každý tiskař či písmolijna vytvořili během posledních osmdesáti let minimálně jednu verzi Garamondova písma.

66 Garamondova francouzská verze aldinské antikvy se stala na konci 16. století standartním písmem většiny evropských tiskařů a ve své době tak prakticky vytlačila starší verze antikvy. Garamondova antikva žije i dnes a je hojně používána. Je na trhu v mnoha různých modifikacích. Za zmínku stojí jistě Adobe Garamond s hranatě zakončenými serify nebo ITC Garamond s oblou kresbou serifů, ale s příliš velikou střední výškou minusek a přidanými řezy Condensed.

67 Garamondova renesanční antikva představuje nejen výrazné změny kresby, ale i pozměněné detaily jednotlivých písmen a celkově větší subtilnost kresby posouvá celkový výraz antikvy k větší světlosti a eleganci. Výsledkem je elegantní francouzské písmo plné půvabných křivek a jemných detailů. Důležitým rysem Garamondovy antikvy je výška verzálek zvýšená na úroveň dlouhých horních dotažnic podobně, jako to měl u své antikvy N. Jenson. Garamond tedy nerespektoval zásah Francesca Griffa u aldinské antikvy, který výšku verzálek záměrně snížil a vytenčil jejich kresbu kvůli vyrovnané světlosti sazby. Francesco Griffo písmo Bembo

68 Příklad vysázení základní sazby různými verzemi písma Garamond This font s history also goes way back. The font was designed by Claude Garamond (or Jean Jannon), who was commissioned to make a typeface for King Francis I of France ( ) to be used in series of books. The modern, electric version was revived in 1989 by Robert Slimbach. Because there are different sources available for Garamond, there are numbers of different variations of the font. Adobe Garamond is the most popular and widely-available version today. Garamond is still used extensively by French publishers. They also insist that Garamond be printed in size 9. Some of the most famous publications in France are in Garamond such as Histoire de l édition français. The publishers prefer this font for its beauty, its richness and its legibility combined with an uncluttered graphic style that underscores the rigour of essays and analysis providing a radical critique of contemporary society. Garamond is a great font to be used in long proses such as textbooks, dissertations and theses. Keeping it at 9 point is optional. In fact, my master s thesis was in Garamond. So that s the 5 fonts that add credibility and professionalism to your scientific research. Did you find your favorite fonts here? Do you have other favorites? Please share your thoughts in the comment section. Also, please feel free to send this article along to those who might benefit from this short article. This font s history also goes way back. The font was designed by Claude Garamond (or Jean Jannon), who was commissioned to make a typeface for King Francis I of France ( ) to be used in series of books. The modern, electric version was revived in 1989 by Robert Slimbach. Because there are different sources available for Garamond, there are numbers of different variations of the font. Adobe Garamond is the most popular and widely-available version today.garamond is still used extensively by French publishers. They also insist that Garamond be printed in size 9. Some of the most famous publications in France are in Garamond such as Histoire de l édition français. The publishers prefer this font for its beauty, its richness and its legibility combined with an uncluttered graphic style that underscores the rigour of essays and analysis providing a radical critique of contemporary society. Garamond is a great font to be used in long proses such as textbooks, dissertations and theses. Keeping it at 9 point is optional. In fact, my master s thesis was in Garamond. So that s the 5 fonts that add credibility and professionalism to your scientific research. Did you find your favorite fonts here? Do you have other This font s history also goes way back. The font was designed by Claude Garamond (or Jean Jannon), who was commissioned to make a typeface for King Francis I of France ( ) to be used in series of books. The modern, electric version was revived in 1989 by Robert Slimbach. Because there are different sources available for Garamond, there are numbers of different variations of the font. Adobe Garamond is the most popular and widely-available version today. Garamond is still used extensively by French publishers. They also insist that Garamond be printed in size 9. Some of the most famous publications in France are in Garamond such as Histoire de l édition français. The publishers prefer this font for its beauty, its richness and its legibility combined with an uncluttered graphic style that underscores the rigour of essays and analysis providing a radical critique of contemporary society. Garamond is a great font to be used in long proses such as textbooks, dissertations and theses. Keeping it at 9 point is optional. In fact, my master s thesis was in Garamond. So that s the 5 fonts that add credibility and professionalism to your scientific research. Did you find your favorite fonts here? Do you have other favorites? Please share your thoughts in the comment section. Also, please feel free to send this article along to those who might benefit from this short article. This font s history also goes way back. The font was designed by Claude Garamond (or Jean Jannon), who was commissioned to make a typeface for King Francis I of France ( ) to be used in series of books. The modern, electric version was revived in 1989 by Robert Slimbach. Because there are different sources available for Garamond, there are numbers of different variations of the font. Adobe Garamond is the most popular and widely-available version today.garamond is still used extensively by French publishers. They also insist that Garamond be printed in size 9. Some of the most famous publications in France are in Garamond such as Histoire de l édition français. The publishers prefer this font for its beauty, its richness and its legibility combined with an uncluttered graphic style that underscores the rigour of essays and analysis providing a radical critique of contemporary society. Garamond is a great font to be used in long proses such as textbooks, dissertations and theses. Keeping it at 9 point is optional. In fact, my master s thesis was in Garamond. So that s the 5 fonts that add credibility and professionalism to your scientific research. Did you find your favorite fonts here? Do you have other

69 Robert Granjon autor francouzské italiky. Jeho italiky vynikají jemější a kultivovanější kresbou a jednotným sklonem liter. Jean Jannon byl pokračovatelem Clauda Garamonda v druhé půli 16. století. Jannon pokračoval v dalším zjemnění a odlehčení kresby antikvy a italiky. V italice navíc nakreslil některé znaky s mírně odlišným sklonem např. i, m, nebo n sklonil výrazněji než písmena jiná. Výsledkem je písmo nezvykle harmonické, ale přitom dynamické, jakoby v pohybu. U nás svoji verzi tohoto nádherného písma v 90. letech nakreslil a digitalizoval František Štorm (písmolijna.cz, stormtype.com) a nazval jej Jannon Antiqua. V průběhu 17. století ovládla garamondovská antikva a granjonovská italika celou Evropu. Robert Granjonova Antikva

70 Přechodová antikva Období Baroka anglická a francouzská větev vývoje knihtisku V 17. a 18. století se vývoj antikvy přenesl z Francie přes Nizozemí do Anglie, odkud dodnes září jména William Caslon a John Baskerville. Litery antikvy se stále více oprošťují od dynamiky dané psaním plochým perem tj. kaligrafismem a nabývají ryteckého charakteru s detaily umožněnými díky jemné technice rytí do kovu. Wiliam Caslon Rytec písma písmolijec v Londýně Vytvořil anglické antikvy, dobře čitelné, důstojné nástupkyně písma Garamondova. Jeho písmo bylo užito k tisku první verze anglické deklarace nezávislosti. Caslon John Baskerville Jeden z největších knižních umělců nejen své doby. Zdokonalil mechanismus lisu, poté se věnoval otázce papíru který inovoval. Za svůj život vytiskl 50 významných titulů mezi nimi i Vergilia kvartového formátu. Jeho knihy esteticky působí velmi prostými prostředky, klasicky jednoduchou sazbou, dokonalou barvou, kterou zlepšil i kvalitou papíru na které vždy trval. Byl přesvědčen, že k dokonalosti knihy zcela dostačuje písmo, sazba a tisk. Jeho nejznámnějším dílem je foliová bible z roku 1763 vytisklá v licenci Cambridgeské univerzity. Jeho majetek později přešel do rukou Didotů francouzské rodiny typografů. Piere Fourniere Nejslavnější z rodiny pařížškých typografů, tvůrce řady písem a vzorníku Manuel Typographic Tvořil mnoho znaků a vignět. Vydal Vzorník znaků a Typografickou příručku, která se zaobírala problematikou minimálního rozestupu liter na hranici čitelnosti. Stal se prvním velkým teoretikem typografie. Jeho písma se jmenují Fournier a Narcissus. Baskerville

71 Firmin Didot Nakreslil a jako první vvyryl znaky pracující s kontrastem mezi plnou a vlasovou čárou. Vzniká dojem jakoby Didot, Baskerville, Bodoni pracovali na témže díle. Jeho znaky se postupně rozšířili po celé Evropě. Pozn: Jeho bratr František Ambroise Didot zavedl ve Francii velínový papír (před tím zdokonalený Baskervillem v Anglii) Roku 1775 stál za vznikem měrné typografické soustavy, zdokonalil lys a samotnou rychlost tisku (viz. klasicismus a klasicistní antikva) O generaci později vynikl Petr Didot (syn Františka Ambroise) když roku 1800 vytiskl pomocí znaků, kterou vytiskl jeho bratr Firmin, ústavu první republiky. Firmin Didot

72 Charakteristika písma: rytecký charakter písma stínované písmo ukončení písmového tahu patkami patky ploché s masivnějšími obloukovými náběhy na dřík, hlavy ještě mírně skloněné kontrast slabého a silného tahu střední menší dynamika daná šikmou osou stínů, která se vertikalizuje, zůstává mírně nakloněná jen u některých znaků proporce písma písmo užší, střední výška se zvětšuje, dotahy zkracují tendence: další zjemňování patek, zvětšování rozdílu síly tahů, napřimování osy stínu kolmo k účaří, zužování obrazu písmene, zvyšování střední výšky Adobe Caslon PRO ABCDE abcdefgh Baskerville ABCDE abcdefgh

73 Barokní antikva 17.stol

74

75 Příklad užití a vyznění pisma Caslon

76 Caslon Antique

77 Srovnání Antikvy

78 Přechodová antikva Cancelaresca Prvky vlivu mědirytu jsou patrné především na duktě cursív na různých modifikacích italského kancelářského písma zvaného Cancelaresca cancellaresca-lim normal.font Meditrytecký charakter Iniciály

79 Přechodová antikva Období Baroka Ligatura

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století.

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století. Gotické písmo - Majuskulová písma nápisová /gotická majuskule, románsko-gotická majuskule aj. kaligrafické formy/ - Formální písma knižní /gotická knižní minuskule, textura, rotunda/ - Běžná písma kursivní

Více

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století.

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století. Gotické písmo - Majuskulová písma nápisová /gotická majuskule, románsko-gotická majuskule aj. kaligrafické formy/ - Formální písma knižní /gotická knižní minuskule, textura, rotunda/ - Běžná písma kursivní

Více

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA Písmo Rozlišování tiskových písem Tiskové písmo je v současné době ze základního písma upravovat tzv. modifikací písma. Může se zmenšovat a zvětšovat na výšku a ještě se může zužovat nebo rozšiřovat na

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby Literatura Pavel Kočička, Filip Blažek: Praktická typografie Oldřich Hlavsa: Typographia I, II, III František Muzika: Krásné písmo ve vývoji latinky Martin T. Pecina: Knihy a typografie Jiří Rybička: LaTeX

Více

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn:

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn: Proč typografie? Dobrý typograf při sazbě dodržuje pravidla, která se tvořila několik staletí. Dodnes mají svůj smysl, neboť usnadňují čtenáři vnímání textu. Tvoříme dokumenty pomocí elektronických nástrojů

Více

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Typografie Autor: Jakub Havlíček, Joel Šárovec Editor: Lucie Prunarová, Pavel Rys Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

Antika. 8. 7. stol.př. n. l. až 6. 7. stol. n. l. 0.8 Řecké písmo. Obrázek 20: Řecké písmo. Řekové měli ve 2. tisíciletí př.n.l. vlastní systém písma

Antika. 8. 7. stol.př. n. l. až 6. 7. stol. n. l. 0.8 Řecké písmo. Obrázek 20: Řecké písmo. Řekové měli ve 2. tisíciletí př.n.l. vlastní systém písma Antika 8. 7. stol.př. n. l. až 6. 7. stol. n. l. 0.8 Řecké písmo Obrázek 20: Řecké písmo Řekové měli ve 2. tisíciletí př.n.l. vlastní systém písma 9. 8. století Řekové přejali a zdokonalili fénické písmo

Více

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie 15. Konstrukce písmových znaků www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 7. 2. 2013 Strana: 1/11 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století.

Gotické písmo. Gotické písmo se plně rozšířilo po Evropě ve 13. a 14. století. Gotické písmo Majuskulová písma nápisová /gotická majuskule, románsko gotická majuskule aj. kaligrafické formy/ Formální písma knižní /gotická knižní minuskule, textura, rotunda/ Běžná písma kursivní /gotická

Více

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Typografie Autor: Jakub Havlíček, Joel Šárovec Editor: Lucie Prunarová Praha, květen 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. PŘEHLED DĚJIN HUDBY Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová Užitá kaligrafie Výukový modul Iva Rohanová Stránka 1 Předmluva: Písmo je činnost, která má v různých kulturách různé vlastnosti. Přesto představuje jednu oblast s určitými společnými znaky. Jednotlivé

Více

Text je volně ke stažení na VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA

Text je volně ke stažení na  VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA Text je volně ke stažení na www.husitskemuzeum.cz/lektorske-programy/pracovni-listy/ VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA KALIGRAFICKÝM PSACÍM NÁSTROJEM. Milý návštěvníku Husitského muzea v Táboře, pevně

Více

ONDŘ EJ Š MERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma S Š OGD LYSÁ NAD L ABEM

ONDŘ EJ Š MERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma S Š OGD LYSÁ NAD L ABEM v ONDŘ EJ Š MERDA aaa eee Vývoj latinkového (typografického) i S Š OGD písma LYSÁ NAD L ABEM 2014 Tato učebnice vznikla za přispění operačního programu Investice do rozvoje vzdělávání. Copyright Ondřej

Více

Římská nápisová unciála

Římská nápisová unciála Římská nápisová unciála O jedné okolnosti v souvislosti s římským latinkovým písmem jsme se zatím ale nezmínili. Je to fakt, že Římané sice vyvinuli dokonalou latinkovou abecedu, zůstali ale pouze u jedné

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Písmo. Radek Fiala. fialar@kma.zcu.cz. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011

Písmo. Radek Fiala. fialar@kma.zcu.cz. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie písma Historie písma je prostředkem pro záznam myšlenek/skutečností. Vývoj písma: předchůdci písma kresby, piktogramy, ideogramy (symboly)

Více

Typografie. 1. Historie typografie. Typografie. Vytvořil: Bc. Milan Heroudek. DUM číslo: 1 Historie typografie Strana: 1

Typografie. 1. Historie typografie. Typografie. Vytvořil: Bc. Milan Heroudek.  DUM číslo: 1 Historie typografie Strana: 1 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Milan Heroudek Integrovaná Integrovaná střední střední škola škola polygrafická, polygrafická, Brno, Brno, Šmahova Šmahova 110 110 Šmahova Šmahova 110, 110, 627 627 00

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Historický www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 24. 11. 2012 Interaktivní 1 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1,3 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Typografie odborného textu (doplňující texty)

Typografie odborného textu (doplňující texty) Typografie odborného textu (doplňující texty) Klasifikace písma Bc. Zdeněk Zeman MODUL SEDMÝ Doplňující texty k předmětu KPI22

Více

Maturitní otázka číslo 25 strana 1 z 6. Písma

Maturitní otázka číslo 25 strana 1 z 6. Písma Maturitní otázka číslo 25 strana 1 z 6 Písma Základem každého dokumentu jsou písmena. Pokud nás ale zajímá jejich tvar a jiné vlastnosti, pak ale mluvíme o písmu. Písmo vzniklo jako potřeba zaznamenávat

Více

Tradiční sazba. skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků

Tradiční sazba. skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků Tradiční sazba skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků Typografické měrné soustavy Didotův měrný systém (Francie) bod (dd) = 0,376 mm cicero (cc) = 12 dd = 4,513 mm Monotypový měrný systém (USA)

Více

Počítačová typografie

Počítačová typografie Počítačová typografie Typografie je nauka o tom, jak má tiskovina vypadat. Proč se o typografii učíme? Každý z nás běžně připravuje nějakou tiskovinu a požadavky na její kvalitu a zpracování jsou všude

Více

Periodizace kulturních dějin raného středověku

Periodizace kulturních dějin raného středověku raného středověku Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: červen 2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s periodizací kulturních dějin

Více

stupeň písma je výška kuželky písma udávaná v bodech. Pojem kuželka označuje v kovové sazbě hranol s reliéfem píemene.

stupeň písma je výška kuželky písma udávaná v bodech. Pojem kuželka označuje v kovové sazbě hranol s reliéfem píemene. Velikost písma Velikost písma je třeba volit s ohledem na typ čtenáře (děti, dospělí, starší a hůře vidící lidé). Velikost písma je také dobré přizpůsobit velikosti formátu a šířce sloupce. Kombinace velkého

Více

KLASIFIKAČNÉ SKUPINY PÍSMA

KLASIFIKAČNÉ SKUPINY PÍSMA TYPOGRAFIA KLASIFIKAČNÉ SKUPINY PÍSMA VYPRACOVAL: Mgr. art. Jana Nálepková / KLASIKAČNÁ SKUPINA / skupina podobných písmen 11 klasifikačných skupín: 1. Dynamická (renesančná) ANTIKVA 2. Prechodová (baroková)

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Barbarské státy Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Nové státní celky, které vznikaly po zániku Západořímské říše odborně nazýváme barbarské státy, popř. barbarská království. Jedná se o státní celky,

Více

Typografie. Jakub Havlíček Joel Šárovec. Kartografická polygrafie a reprografie

Typografie. Jakub Havlíček Joel Šárovec. Kartografická polygrafie a reprografie Typografie Jakub Havlíček Joel Šárovec Kartografická polygrafie a reprografie Obsah: Co je typografie Historie typografie Vznik a vývoj typografické měrné soustavy Slavní světový typografové Čeští významní

Více

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04 RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník VY_32_INOVACE_DVK22/04 Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj Vybraná historická data 1431 upálena Panna Orleánská (Jana z Arku) 1450 Jan

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo Petr Lobaz, 21. 2. 2007 Historie písma PRVOPOČÁTEK mnemogramy pomůcka pro zapamatování (počet, směr) piktogram obrazový přepis sdělení, rébus ideogram

Více

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE. reprografie

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE. reprografie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie 2008 Chmelík Jiří, Dušková Pavla 1 KNIHTISK ( VÝZNAMNÉ

Více

2. Moderní pojetí práce s historickými fondy u nás a v cizině, zejména v oblasti moderního

2. Moderní pojetí práce s historickými fondy u nás a v cizině, zejména v oblasti moderního SZZK otázky pro INSK navazující, specializace knihověda (D) (platné pro studenty přijaté od 2010/2011 včetně) a) Historické knižní fondy, jejich ochrana a způsoby zpřístupňování 1. Vznik, proměny a cíle

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Strana 1 (celkem 10)

Strana 1 (celkem 10) Knihtisk - Johann Gensfleisch zván Guttenberg 15. století. Ofset- polygrafická technologii tisku z plochy (tisknoucí i netisknoucí místa jsou ve stejné výšce a samotný tisk je umožněn díky vzájemné odpudivosti

Více

14. Historie vzniku písma. Typografie

14. Historie vzniku písma. Typografie 14. Historie vzniku písma www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 7. 2. 2013 Strana: 1/14 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

Všechna písma se řadí do čtyř tříd:

Všechna písma se řadí do čtyř tříd: KLASIFIKACE PÍSMA Od vynálezu knihtisku vzniklo velké množství tiskových písem, v digitální podobě jich v současnosti existuje několik desítek tisíc. Pro orientaci při nakupovní nebo používání písma bylo

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN Stavitelství venkova a okrajových částí zejména venkovských měst. Obytná, hospodářská i kultovní stavení určená funkcí i kulturní tradicí. V širším pojetí stála lidová architektura

Více

Typografie odborného textu - doplňující texty

Typografie odborného textu - doplňující texty Typografie odborného textu - doplňující texty Bc. Zdeněk Zeman MODUL SEDMÝ Doplňující texty k předmětu KPI22 Kreativní práce

Více

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky 1 ÚVOD Grafika je jedním z druhů výtvarného umění. Vymezení pojmu je poměrně složité. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických technik a dílo rozmnoží

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R Formát knihy Formát knihy Formát knihy musí být zvolen adekvátně obsahu knihy a pohodlí čtenáře. Detektivku formátu A4 si člověk většinou do tramvaje nevezme................... Rozsáhlou obrazovou publikaci

Více

Typografie? Co to vlastně je?

Typografie? Co to vlastně je? TYPOGRAFIE - ÚVOD Typografie? Co to vlastně je? Typografie je nauka, která se po staletí zabývá úpravou tiskovin. Nejstarší pravidla, jak ladně sestavovat knihy pocházejí z dob Gutenbergových. S příchodem

Více

6. Pravidla smíšené sazby. Typografie

6. Pravidla smíšené sazby. Typografie 6. Pravidla smíšené sazby www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 12. 10. 2012 Strana: 1/9 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička Základy typografie a zpracování textů na počítači Helena Novotná Jiří Rybička 2 Proč typografie? motto: Podobně jako je morálně nepřípustné publikovat texty s pravopisnými chybami, je stejně nepřípustné

Více

Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ

Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ Dodatek k ŠVP byl projednán v pedagogické radě dne 10.9.2015 Dokument byl schválen ředitelem školy dne 10.9.2015 1 OBSAH strana 1. Identifikační údaje

Více

Literatura období humanismu a renesance I

Literatura období humanismu a renesance I Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literatura

Více

16. Klasifi kace tiskových písem. Typografie

16. Klasifi kace tiskových písem. Typografie 16. Klasifi kace tiskových písem www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 8. 2. 2013 Strana: 1/13 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Datum: 8.9.2011 Předmět: Dějepis Ročník: 7. Klíčová slova: Francká

Více

Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly.

Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Co je to písmo? Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Písmo je soubor symbolů (glyfů, znaků), na než jsou uplatněna podobná vizuální pravidla. HISTORIE 1815

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

smíšená forma dynamická forma přechodová forma statická forma smíšená forma

smíšená forma dynamická forma přechodová forma statická forma smíšená forma smíšená forma dynamická forma přechodová forma statická forma smíšená forma kaligrafické písmo dynamická antikva přechodová antikva volně psané písmo lineární antikva lineární serifové písmo lineární bezserifové

Více

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16.

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. Gotika Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. století To už v Itálii a Francii renesance Renesance

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.2 Základní typografická pravidla I. Tematická oblast

Více

Románský sloh architektonické články

Románský sloh architektonické články Románský sloh architektonické články Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karel Mastný, Jiří Roub Praha, květen 2011

Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karel Mastný, Jiří Roub Praha, květen 2011 Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie L A TEX Kaligrafie Autor: Karel Mastný, Jiří Roub Praha, květen 2011 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze arel

Více

Volná grafika, základní druhy a techniky

Volná grafika, základní druhy a techniky Volná grafika, základní druhy a techniky Grafika ve smyslu umělecké grafiky je jedním z druhů výtvarného umění. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických

Více

Písmo není soubor krásných znaků, ale krásný soubor znaků

Písmo není soubor krásných znaků, ale krásný soubor znaků Co je to písmo? Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Písmo je soubor symbolů (glyfů, znaků), na než jsou uplatněna podobná vizuální pravidla. Písmo není

Více

Typografie. Jakub Havlíček Joel Šárovec editor: Lucie Prunarová. semestrální práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

Typografie. Jakub Havlíček Joel Šárovec editor: Lucie Prunarová. semestrální práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Typografie semestrální práce Jakub Havlíček Joel Šárovec editor: Lucie Prunarová V Praze

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi.

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi. Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Dějiny umění Druhy výtvarného umění

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Historický www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 12. 1. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1,3 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Základy redakční práce. Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211

Základy redakční práce. Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211 Základy redakční práce Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211 POLYGRAFICKÉ A TYPOGRAFICKÉ MINIMUM Polygrafie (výrobní odvětví, tiskový průmysl) na rozdíl od typografie (teorie a vývoj

Více

Základy genealogie II - čtení starého písma

Základy genealogie II - čtení starého písma Základy genealogie II - čtení starého písma Městská knihovna v Tišnově ve spolupráci s Moravskou genealogickou a heraldickou společností Cyklus čtyř přednášek zaměřený na čtení latinských zápisů, českého

Více

[1] Typografie. http://petr.olsak.net/bi-typo.html

[1] Typografie. http://petr.olsak.net/bi-typo.html [1] Typografie http://petr.olsak.net/bi-typo.html Co je typografie? [2] Forma informací zaznamenaných pomocí písma zejména v případě tisku a při prezentaci na počítačích. Je na pomezí mezi řemeslem a uměním.

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU Značka Ministerstva průmyslu a obchodu je tvořena dynamickými liniemi vytvářejícími plastický prostor vzájemně propojené ekonomiky

Více

Písmo přehled, historie, vývoj

Písmo přehled, historie, vývoj Písmo přehled, historie, vývoj Jana Křížová Tomáš Prosr Semestrální práce v rámci předmětu Kartografická polygrafie a reprografie, LS 2008/09 Úvod Písmo je jedním z epochálních vynálezů, díky němuž lidstvo

Více

Knihtisk - (významné tisky)

Knihtisk - (významné tisky) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Knihtisk - (významné tisky) Autor: Jiří Chmelík, Pavla Dušková Editor: Tereza Čechová Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukamoderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

Základy genealogie aneb jak sestavit rodokmen 5. Písmo, jeho vývoj, používání v genealogických zápisech, příklady textů, pravopis

Základy genealogie aneb jak sestavit rodokmen 5. Písmo, jeho vývoj, používání v genealogických zápisech, příklady textů, pravopis Základy genealogie aneb jak sestavit rodokmen 5. Písmo, jeho vývoj, používání v genealogických zápisech, příklady textů, pravopis Základní pojmy a historie Písmem se zabývá pomocná historická věda paleografie

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Faktory ovlivňující typograf ické kvality písma

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Faktory ovlivňující typograf ické kvality písma UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Filozofická fakulta Katedra bohemistiky Anna Zdráhalová Faktory ovlivňující typograf ické kvality písma The Factors influencing typographic qualities of font Bakalářská

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012 Obrazová dokumentace zahrnující umění především VY_32_INOVACE_DVK21/14 11. a 12. století v západní Evropě Tento nový sloh, zahrnující umění

Více

Typografie. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK)

Typografie. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Typografie Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Co nás dnes čeká? Dějiny typografie Rukopisy Vynález knih3sku Inkunábule (prvo3sky) Mistři typografie v období

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 42 Anotace Žák se seznámí s pojmem renesance, získá základní informace. Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT =Předmět /téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Trochu historie. Písmo je když. Vladimír Kopecký Jr. VERZÁLKY, MAJUSKULE, UPPER CASE minusky, minuskule, lower case

Trochu historie. Písmo je když. Vladimír Kopecký Jr. VERZÁLKY, MAJUSKULE, UPPER CASE minusky, minuskule, lower case Jemný úvod do počítačové typografie aneb průvodce světem dokumentů Vladimír Kopecký Jr. Fyzikální ústav MFF UK kopecky@karlov.mff.cuni.cz Trochu historie 9 století Korejci tisknou z dřevěných předloh knihy

Více

Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizins

Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizins Vznik slovanského písma a jeho vývoj Kyjevské listy Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizinské

Více

2/ Písmo (terminologie). Nauka o písmu. Latinka.

2/ Písmo (terminologie). Nauka o písmu. Latinka. 2/ Písmo (terminologie). Nauka o písmu. Latinka. Nauka o písmu Latinka. Ze všech písem, která se v historickém vývoje vyprofilovala, nás zajímá především latinka, protože žijeme v regionu, kde se tradičně

Více

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. únor 2011 Mgr.Jitka Cihelníková STŘEDOVĚK - vymezen pádem říše západořímské a objevem Ameriky

Více

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č. č. 15 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity ročník 7. Gotika Pracovní list je zaměřen na seznámení se se stavební kulturou středověku - gotikou. Testovou i zábavnou

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo. Petr Lobaz,

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo. Petr Lobaz, DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 2 / Písmo Petr Lobaz, 21. 2. 2007 Historie písma PRVOPOČÁTEK mnemogramy pomůcka pro zapamatování (počet, směr) piktogram obrazový přepis sdělení, rébus ideogram

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 9. 11. 2011 Slovníček XII. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

DTP1. Historie písma. Historie písma. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Písmo PRVOPOČÁTEK

DTP1. Historie písma. Historie písma. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Písmo PRVOPOČÁTEK DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Písmo Petr Lobaz, 23. 4. 2009 Historie písma PRVOPOČÁTEK mnemogramy pomůcka pro zapamatování (počet, směr) piktogram obrazový přepis sdělení, rébus ideogram

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník 2 hodiny týdně

Více

MUZEUM KNIHY. na zámku dr. R. Kinského ve Žďáru nad Sázavou Stálá expozice Národního muzea Dějiny písma, knihy a knihtisku

MUZEUM KNIHY. na zámku dr. R. Kinského ve Žďáru nad Sázavou Stálá expozice Národního muzea Dějiny písma, knihy a knihtisku MUZEUM KNIHY na zámku dr. R. Kinského ve Žďáru nad Sázavou Stálá expozice Národního muzea Dějiny písma, knihy a knihtisku Pracovní listy pro žáky a studenty základních a středních škol Muzeum knihy Otevřeno:

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

06 Klasicismus, osvícenství

06 Klasicismus, osvícenství 06 Klasicismus, osvícenství Otázka číslo: 1 Klasicismus se datuje do období: 16./17. století 17./18. století 18./19. století Otázka číslo: 2 Centrem klasicismu je: Anglie Itálie Francie Otázka číslo: 3

Více

>> TIRÁŽ A ÚVOD TIRÁŽ ÚVOD. Typografický manuál deníku Lidové noviny. 256430@mail.muni.cz

>> TIRÁŽ A ÚVOD TIRÁŽ ÚVOD. Typografický manuál deníku Lidové noviny. 256430@mail.muni.cz TYPOGRAFICKÝ MANUÁL TIRÁŽ >> TIRÁŽ A ÚVOD Typografický manuál deníku Lidové noviny. Autor manuálu: Marta Vašicová 256430@mail.muni.cz Manuál byl vypracovaný jako součást bakalářské práce na Fakultě informatiky

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus 14. stol. - Itálie návrat k antickým kořenům, zvláště do dob antického Říma četba starých antických spisů velmi ovlivňuje tehdejší učence ve středu zájmu již není tolik Bůh, ale

Více