Sborní k exkurzí v Praze a okolí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sborní k exkurzí v Praze a okolí"

Transkript

1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Sborní k exkurzí v Praze a okolí

2

3

4 Exkurze po Praze a okolí Tento sborník je koncipován jako učební pomůcka a zároveň jako zdroj nápadů pro učitele, kteří už nevědí, kam by s žáky vyrazili. Ve sborníku jsou k jednotlivým vycházkám připojeny pracovní listy, popřípadě další dodatky, které mohou pedagogům pomoci i při jiných aktivitách. Míst, kam se dá po Praze a jejím okolí vyrazit je nepřeberné množství a v tomto textu najdete pouze malý výsek ze všech možností, které jsou dány například i umístěním školy. Škola na okraji prahy má zpravidla do přírody blíž, nežli škola v centru Prahy. I z centra se však dá vycestovat v sobotu či neděli do větší vzdálenosti, za větším dobrodružstvím. Mnoho inspirativního čtení přeje za všachny kolegy Šimon Hrozinka

5 Tůně u Čelákovic Lesní tůně nedaleko Čelákovic jsou ideálním místem pro rozmnožování obojživelníků. Tuto exkurzi je dobré provést na jaře (duben květen), kdy se obojživelníci stahují k vodním nádržím, aby se zde spářili a nakladli vajíčka. V okolí Čelákovic je velké množství slepých ramen Labe, které ale nejsou pro lov obojživelníků vhodné. Nám se osvědčily lesní tůňky na žluté turistické značce (v obrázku je místo označeno kroužkem). Tyto tůňky nejsou z cesty dobře vidět, nicméně je člověk tuší v terénní depresi po pravé ruce za hradbou vzrostlých smrčků. Pro lov obojživelníků jsou nejvhodnější prosvětlené vodní nádrže do metrové hloubky, kde není rybí osádka. Součástí exkurze je odchyt obojživelníků, jejich měření a demonstrace. Žáci se seznámí se zapisováním nálezů do monitorovací karty, která je nedílnou součástí ochrany obojživelníků. Dále se naučí rozeznávat jednotlivé druhy obojživelníků a v neposlední řadě by měl učitel zahájit diskuzi o ochraně obojživelníků v ČR.

6 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele - terénní vycházka Předmět Biologie Téma Obojživelníci rozmnožování Ročník První, druhý, třetí, čtvrtý Autor Mgr. Šimon Hrozinka Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 2. ledna 2009 Výchovně vzdělávací cíl: Ţáci jsou seznámeni s obojţivelníky České republiky a jejich ochranou. Časová náročnost: Jednodenní terénní vycházka Organizační formy vyučování: Frontální, skupinové a individuální vyučování Metody vyučování: Výzkumné Praktické Mezipředmětové vztahy: Zeměpis Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální a občanské Pomůcky: Určovací klíče obojţivelníků, lupa, síťka Použitá literatura: Diesener G. a kol., 1997, Ikar Praha Organizace vyučovací hodiny: Čas Aktivity učitele a žáků Poznámky Přesun na vhodnou lokalitu, kterou je nutno předem zkontrolovat, jestli je dostatek vody a jestli jsou obojţivelníci na místě. Učitel seznámí ţáky s našimi obojţivelníky a s problémy jejich ochrany. Učitel vysvětlí způsob zápisu do monitorovací karty a rozdělí ţáky do skupinek (2-4 ţáci), které provádí průzkum lokality. Učitel průzkum diriguje, aby si skupinky navzájem nepřekáţely. Ţáci zapisují svá pozorování do monitorovací karty. Učitel podle moţností představí web určený k monitoraci výskytu obojţivelníků. Učitel vysvětlí rozdíly mezi snůškami různých obojţivelníků. Ţáci pak pomocí pracovního listu odhadují stáří pulců. Poznámky a zkušenosti z výuky:

7 Jméno a kontakt na pozorovatele : Druh Počet jedinců Datum GPS souřadnice Lokalita Poznámky Vysvětlivky : Druh : zjištěný druh živočicha, rostliny, nebo houby; Počet jedinců : neurčené pohlaví ex., samec, samice, ml. mládě, L larvy, S snůšky, u rostlin odhad počtu exemplářů; GPS souřadnice : X X X N, X X X E; Lokalita : nejbližší obec, název rybníku, lesa apod., bližší lokalizace (louka, les apod. 100 metrů S, J, V, Z od obce), Poznámky : např. ohrožení lokality apod.

8 Životní cyklus žáby vnější žábry (a) jedna buňka Rýhování vajíčka po oplodnění povrch řez třídenní larva Pomocí mukózní žlázy se přichytí na vodní rostlinu. boční pohled dorzální pohled zavřen á ústa mukózní žlázy (b) jádro se rozdělilo svaly ocasu (c) cytokineze dvě buňky čtyřdenní (d) stádium 4 buněk (e) 8 buněk Střídání klidu a náhlého překotného boční pohled dorzální pohled vnější žábry (f) 32+ buněk šesti denní (g) mnoho buněk Cirkulace krve ve vnějších žábrách Pulec nejdřív dýchá vnějšími žábrami. Přibližně za 6 dní kožní záhyb (operkulum) přeroste žábry, které jsou i nadále funkční. Malá skulina (spirákulum) v operkulu umožní odtok vody od žaber. Pulec v raném stádiu se přilepí na vodní rostlinu pomocí mukózní žlázy a ostrouhává svými čelistmi z povrchu řasy. Adaptací na příjem rostlinné potravy je dlouhé střevo. Později přechází na masitou stravu; hledá na dně mrtvé organizmy. keříčkovité vnější žábry; operkulum začíná žábry přerůstat; patrné střevo (viditelné přes pokožku boční pohled dorzální pohled operkulum ventrální pohled operkulum diagram ukazující přerůstání operkula přes vnější žábry rty a čelisti mukózní žlázy 3 týdny. Mukózní žlázy a vnější žábry již nejsou patrné; larva dobře plave; takto vypadá larva několik týdnů aniž by se zvětšila.

9 Kormoráni na Císařském ostrově Tato vycházka je vycházkou zimní. Nejvhodnější je leden či únor. Žáci mimo jiné zjistí, že i v zimních měsících mohou spatřit v Praze něco neočekávaného a že tyto měsíce jsou nejvhodnější na to, aby se člověk začal věnovat ornitologii. Naše exkurze začínala před Zoologickou zahradou Praha. Po pravém břehu Vltavy jsme šli po proudu a sledovali dění na protějším břehu. U výtoku z čistírny odpadních vod je velké množství různých druhů vodních ptáků. Nicméně nejimpozantnější je zajisté přítomnost mnoha set jedinců kormorána velkého. Je dobré mají-li účastníci exkurze vlastní triedr a jako vhodný se jeví i velký dalekohled na stativu. Na pravém břehu je dostatek vhodných míst k pozorování ptactva. Vždy se snažíme dostat k pozorovaným objektům co nejblíže, aniž bychom je vyplašili. Proto je dobré zvolit oblečení bez křiklavých barev, nejlépe odstíny zelené či šedé. zakončit na přívozu, který nás dopraví do Podbaby. Celou exkurzi můžeme

10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Šimon Hrozinka Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 2. ledna 2009 Ornitologická vycházka - Trója Císařský ostrov Výchovně vzdělávací cíl: Ţáci jsou seznámeni s vodním ptactvem České republiky především s jejich ekologií a ochranou. Časová náročnost: jednodenní terénní vycházka Organizační formy vyučování: Frontální, skupinové a individuální vyučování, pozorování Metody vyučování: Výzkumné Praktické Mezipředmětové vztahy: Environmentální výchova, člověk a zdraví, zeměpis Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální a občanské Pomůcky: triedr, monokulární pozorovací dalekohled Základní pojmy: Ptačí řády, nidikolní a nidifugní mláďata, pelichání Použitá literatura: Ornitologický atlas (jakýkoli) Popis akce Jedna z nejlepších ornitologických lokalit se nalézá mezi Trójou a Císařským ostrovem za výpustí z čistírny odpadních vod. Voda je zde bohatá na živiny a je zde tudíž velké množství bezobratlých, za kterými se stahují ryby a obojí pak funguje jako dobrá potravní nabídka pro vodní ptactvo. Pro cca tříhodinovou vycházku je nejlepší dopravit se autobusem k zoologické zahradě, a pak se vydat k Vltavě, po jejímž pravém břehu pomalu dojdeme až k přívozu k Lysolajskému údolí. K vycházce je dobré jakékoli roční období, ale v zimě je tato lokalita zimovištěm baltských kormoránů, kterých zde může být až několik tisíc, a proto je nejvhodnější zvolit k vycházce leden či únor.

11 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Na břehu řeky se dá nalézt dostatek vhodných pozorovacích míst. Žáci s pomocí atlasu určí všechny druhy ptáků, které se nacházejí na vodní hladině, či v její blízkosti. Učitel dále přidělí žákům jednotlivé druhy a vysvětlí zápis do monitorovací karty. Pakliže nemá GPS, tak si souřadnice zjistí předem. Učitel jednotlivé druhy podrobněji představí a seznámí žáky s jejich případnou ochranou. Žáci plní jednotlivé úkoly ve svém pracovním listu. Úkol č. 1 Podle klíče rozpoznej a pojmenuj co největší množství druhů vodních ptáků a vepiš je do tabulky. 1. potápka roháč 8. lyska černá 2. potápka malá 9. slípka zelenonohá 3. kachna divoká 10. kormorán velký 4. polák chocholačka 11. morčák velký 5. polák velký 12. čírka modrá 6. volavka popelavá 13. kopřivka obecná 7. racek chechtavý 14. Úkol č. 2 Rozděl tyto ptáky do následujících skupin. (Zaměř se hlavně na tvar těla, zobáku a na velikost.)

12 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti krátkokřídlí dlouhokřídlí vrubozobí brodiví potápky veslonozí Úkol č.3 Zaměř se na kachny a rozděl jednotlivé druhy do dvou skupin. kachny plovavé kachny potápivé Úkol č. 4 Změř časy jednotlivých potápějících se druhů, které stráví pod hladinou a najdi nezdatnějšího ptápěče. druh čas 1 čas 2 čas 3

13 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkol č. 5 Zamysli se nad tím, proč je na tomto místě přítomno takové množství ptačích druhů. Úkol do budoucna Vždy když půjdeš kolem vody pozoruj ptáky a porovnávej jednotlivé lokality. Hlavně porovnávej počty a zastoupení druhů.

14 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pracovní list pro žáka Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Šimon Hrozinka Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 2. ledna 2009 Ornitologická vycházka - Trója Císařský ostrov Úkol č. 1 Podle klíče rozpoznej a pojmenuj co největší množství druhů vodních ptáků a vepiš je do tabulky Úkol č. 2 Rozděl tyto ptáky do následujících skupin. (Zaměř se hlavně na tvar těla, zobáku a na velikost.) krátkokřídlí dlouhokřídlí vrubozobí brodiví potápky veslonozí

15 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkol č.3 Zaměř se na kachny a rozděl jednotlivé druhy do dvou skupin. kachny plovavé kachny potápivé Úkol č. 4 Změř časy jednotlivých potápějících se druhů, které stráví pod hladinou a najdi nezdatnějšího ptápěče. druh čas 1 čas 2 čas 3 Úkol č. 5 Zamysli se nad tím, proč je na tomto místě přítomno takové množství ptačích druhů. Úkol do budoucna Vždy když půjdeš kolem vody pozoruj ptáky a porovnávej jednotlivé lokality. Hlavně porovnávej počty a zastoupení druhů.

16 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Malý klíč k určování vodních ptáků 1. pták je mnohem větší než kachna...2 pták je cca velikosti kachny či menší pták je šedobílý či bílý a plave na hladině labuť velká pták je šedobílý a stojí ve vodě u břehu volavka popelavá 3. pták je černý...4 pták má jinou barvu pták je černý s bílou lysinou lyska černá pták je větší než kachna a je hodně ponořen kormorán velký 5. pták je kontrastně černobílý...6 pták má jinou barvu pták má žluté oko a černou chocholku polák chocholačka pták má bílou skvrnu u kořene zobáku hohol severní 7. pták má zelenou hlavu...8 pták má jinou barvu pták má žlutý zobák a hnědou hruď kachna divoká pták má tmavý zobák a bílou hruď lžíčák pestrý 9. pták má červenou hlavu...10 úplně jiný pták pták má červený zobák a oranžovou hlavu zrzohlávka rudozobá pták má rezavohnědou hlavu a světlý hřbet polák velký 11. pták létá nad hladinou je bílý a má černou hlavu racek chechtavý pták má oranžové líce a pořád se potápí potápka roháč

17 Výlet do Prokopského údolí Prokopské údolí je velmi zajímavá lokalita z pohledu botaniky a z pohledu paleontologie. Probíhá tudy hranice mezi kyselými a zásaditými půdami, které hostí odlišnou květenu. Severní svahy jsou porostlé lesem a jižní svahy vykazují stepní charakter. Vápence Prokopského údolí obsahují množství prvohorních zkamenělin, které se dají vysvobodit pomocí geologického kladívka, popřípadě najít již vyloupnuté v potoce. Návštěvu Prokopského údolí je dobré spojit i s údolím Dalejským a zakončit ji pod Barandovskými skálami.

18 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele - terénní vycházka Předmět Biologie Téma Prokopské údolí Ročník První, druhý, třetí, čtvrtý Autor Mgr. Šimon Hrozinka Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 2. února 2009 Výchovně vzdělávací cíl: Ţáci jsou seznámeni s geologií České republiky a jejich ochranou. Časová náročnost: Jednodenní terénní vycházka Organizační formy vyučování: Frontální, skupinové a individuální vyučování Metody vyučování: Výzkumné Praktické Mezipředmětové vztahy: Zeměpis Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální a občanské Pomůcky: Určovací klíče zkamenělin, lupa, kladívko Použitá literatura: Diesener G. a kol., 1997, Ikar Praha Organizace vyučovací hodiny: Poznámky a zkušenosti z výuky: Chceme-li projít i Dalejské údolí, pak je nejvhodnější dojet některým z mnoha autobusů na Řeporyjské náměstí, a pak se vydat po zelené turistické značce k potoku. Zde značku opustíme a vydáme se po proudu potoka do nitra údolí. Cestou míjíme několik opuštěných lomů, kde můţeme zkusit paleontologické štěstí. Pakliţe nám nebude přát štěstí, přesuneme se do potoka, kde mezi štěrkem je vţdy nějaká zkamenělina k nalezení. V potoce také oddemonstrujeme běţné potoční bezobratlé. Poslední naše zastávka bude pod Barandovskou skálou, kde jsou na lomech břidlic dobře patrné zkameněliny graptolitů. Po celou dobu se budeme pohybovat v Národní přírodní rezervaci, takţe se podle toho musí chovat celá naše skupina.

19 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pracovní list pro žáka Předmět Biologie Téma Prokopské údolí Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Šimon Hrozinka Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 2. února 2009 Prokopské údolí Úkol č. 1 Podle mapky urči stáří hornin v Prokopském údolí. Úkol č. 2 Vypiš všechny části prvohor

20 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkol č.3 Jak tehdy vypadalo toto území? Úkol č. 4 Vypiš organizmy, které na tomto místě tehdy žily. Úkol č. 5 Nakresli zkamenělinu, kterou jsi nalezl(a).

21 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele 1 Předmět Zeměpis Téma Typy měst Ročník Druhý Autor PaedDr.Jiří Kokeš Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Město Datum Výchovně vzdělávací cíl: Ţáci se seznámí s vybraným krajským městem. Prozkoumají ho ve vybraných oblastech ( MHD, úřady a instituce, ochrana památek, školství, kulturní a sportovní zařízení) Zjištěné výsledky pouţijí při porovnávání funkcí krajského města s městy jiné funkce, třeba s městy okresními,popř s městy regionálního významu. Časová náročnost: 1 den Organizační formy vyučování: Práce ve skupinách, frontální vyučování, individuální vyučování. Metody vyučování: Aktivizující metody (diskuse, rozbor obrázků a mapek) Slovní metody (metody monologické výklad učitel ve formě vysvětlování; metody dialogické rozhovor, dialog, diskuse; práce s textem studium textu) Metody vlastního výzkumu a pozorování. Metoda výpisu z metodických materiálů. Metoda vlastního výzkumu Mezipředmětové vztahy: dějepis, biologie, ZSV. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence komunikativní, kompetence občanské, kompetence ţáka k řešení problémů. Pomůcky: Plánek města, plánek MHD, letáky, obrázky, popisné texty Základní pojmy: Funkce města, struktura města, funkce městských institucí život ve městě. Pojmy dříve vytvořené: centrum a periferie, typy měst, město jako organický celek, funkce měst, státoprávní uspořádání, MHD a její organizace, městské instituce

22 Čas Aktivity učitele a žáků Poznámky 1.den -Jihlava Cesta z Prahy do Jihlavy vlakem (cca 2,5 hod.) Cesta MHD (trolejbus) z nádraží mimo centrum do centra města (při této příležitosti získávají první informace o uspořádání MHD v Jihlavě. Po cestě obdrží žáci metodický list,který obsahuje řadu úkolů,které budou plnit v předem určených pracovních skupinkách. Trolejbusy MHD v JI se označují písmeny, autobusy čísly. Čtvrtě na okraji města nebo přilehlé obce jsou očíslovány a autobusy mají čísla podle toho,které části města spojují. (kupř.autobus 36 jede z části č.3 do části č.6.) Po příjezdu do centra navštěvují všichni společně Městské informační centrum a zjišťují vše potřebné pro zvládnutí úkolů z metodického listu Společná návštěva Jihlavského podzemí. Žáci plní úkoly z metodického listu ve skupinkách. Část času je plánována na oběd. Společná návštěva ZOO Jihlava a cesta trolejbusem na hlavní nádraží. Cesta vlakem do Chřenovic-Podhradí. Ubytování v základně DDM HMP. Cestou mohou žáci dokončit vyplnění metodických listů, které pak odevzdají učitelům. Večeře. V rámci mezipředmětových vztahů s dějepisem zkoumají především, jaký důvod mělo budování chodeb pod centrem města a zda mají tyto chodby nějakou souvislost s těžbou stříbra ve středověku. V rámci mezipředmětových vztahů s biologií zkoumají jaké mimořádné druhy živočichů chová jihlavská ZOO a co je pro ni typické. Společenské hry v klubovně Sauna pro zájemce.

23 Jihlava Historie města Jihlavy Na konci 12.století je na návrší nad řekou Jihlavou historicky doložena slovanská vesnice s kostelíkem sv.jana Křtitele. Stala se východištěm kolonizace kraje, neobyčejně urychlené nálezem stříbrných rud koncem 40.let 13. století. Stříbrná horečka sem přivedla horníky, řemeslníky a obchodníky z celé Evropy. Malá vesnice jejich náporu a potřebám nestačila, a proto se začalo na protějším břehu řeky budovat nové město. Bohatství plynoucí z dolování se projevilo zejména velkorysostí jeho založení. Téměř současně byly stavěny tři hlavní církevní stavby farní kostel sv.jakuba a klášterní komplexy minoritů a dominikánů. Pravidelný půdorys pravoúhlé sítě ulic s velkým náměstím uprostřed byl dán stavebním řádem krále Přemysla Otakara II. Z roku Královská privilegia zaručovala městu prosperitu a Jihlava se brzy stala jedním z nejmocnějších měst království. Bylo chráněno mohutným opevněním, náměstí lemovaly kamenné domy s podloubím, ve městě se razily mince. Zachované umělecké památky (iluminované právnické rukopisy a pozdně gotické plastiky) patří k nejvýznamnějším svého druhu v českých zemích. Jihlava zaujímá přední místo i v oblasti právní poprvé ve střední Evropě zde bylo vedle městského práva kodifikováno horní právo, které se stalo vzorem pro řadu dalších horních měst. Po dlouhá staletí byla Jihlava sídlem vrchního horního soudu. Význam těžby stříbra poklesl koncem 14.století, kdy byly vytěženy nejbohatší žíly ryzího stříbra a doly postiženy zemětřesením a záplavami. Hospodářský vývoj města však již v té době zajišťoval obchod a řemeslná výroba zejména soukenictví se na tři století stává rozhodujícím hospodářským odvětvím. Velký požár města v roce 1523 ukončil středověkou etapu výstavby města, které bylo obnoveno v renesančním stylu. Vzniká jihlavský typ domu s tzv. krytým dvorem, kdy se nad gotickou dolní síní (mázhauzem) otevírá renesanční prostor horní síně s arkádovou lodžií s toskánskými sloupy, zaklenutý obvykle sklípkovou klenbou a často doplněný freskovou výzdobou. Město velmi utrpělo za švédské okupace během třicetileté války. Byla vypálena předměstí, pobořena většina domů, ve městě zbyla pouhá osmina obyvatel. Trvalo více než sto let než byly zahlazeny všechny škody a Jihlava dosáhla nového hmotného i kulturního rozvoje. Město bylo obnoveno v barokním duchu. Nejvýznamnější barokní stavbou je jezuitský kostel sv. Ignáce vybudovaný spolu s kolejí a gymnáziem v poslední čtvrtině 17.století. Další etapa rozvoje se uskutečnila opět ve znamení sukna. Císařovna Marie Terezie do města pozvala nizozemské soukeníky, jejichž zkušenosti vedly ke zdokonalení výroby. Soukenictvím se živily tisíce lidí ve městě a okolí, ve druhé polovině 18.století byla Jihlava druhým největším producentem sukna v monarchii. Město se v té době mění vymaňuje se z těsného okruhu hradeb, náměstí získává noční osvětlení, přestavuje se radnice, počátkem 19.století se bourají městské brány s úzkými průjezdy, průčelí domů jsou upravována klasicistně. Celá městská památková rezervace jedinečná kombinace gotické, renesanční a barokní architektury potěší každého obdivovatele uměleckých památek a dávné historie. Městská památková rezervace byla vyhlášena v roce 1951 (nové znění 1982). V historickém středu se nachází 213 památkově chráněných objektů, z toho 70 památek. ZOO Jihlava Zvířata: "Zoo bez mříţí" je domovem pro 150 druhů exotických zvířat, včetně druhů ohroţených vyhubením. Zoo se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů.

24 Jihlavská nej...": Nejmenší na světě: poddruh tygra (sumaterský), medvěd (malajský), vydra (malá), opice (kosmanzakrslý). Největší na světě: klokan (rudý), hlodavec (kapybara), papoušek (ara hyacintový) Největší kolekce drápkatých opic v republice. Členství v odborných organizacích: WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) EAZA (European Association of ZOOs and Aquaria) IZE (International Association of Zoo Educators) CBSG (Captive Breeding Specialist Group) UCSZ (Unie českých a slovenských ZOO). Servis: Návštěvnicky přístupné jsou tři pavilony: exotarium s expozicemi opic a plazů,pavilon šelem a Amazonský pavilon. Největším lákadlem pro návštěvníky stále zůstává Africká vesnice Matongo (podrobnosti viz. Africká vesnice). Originálně architektonicky řešený nový vstupní areál se nachází v bezprostřední blízkosti parkoviště, coţ ocení hlavně motorizovaní návštěvníci. Rozlohou "komorní" zoo poskytuje návštěvníkům moţnost občerstvení. Butik nabízí upomínkové předměty, netradičně řešený dětský koutek s kontaktní zoo přitahuje hlavně dětské návštěvníky. Mnoţství laviček a parková úprava nabízí odpočinek. Informační systém zprostředkuje poučení. (Podrobnosti viz mapa zoo).

25 Kraj Vysočina Vysočina (původním názvem Jihlavský kraj) leží na pomezí Čech a Moravy. Na severu sousedí s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským krajem, na jihozápadě s Jihočeským krajem a na severozápadě se Středočeským krajem. Na jihu se téměř přibližuje k hranici Rakouska, ale nedosáhne na ni. Je jedním ze tří vnitrozemských krajů v Česku. Vysočina a hlavní městopraha jsou jediné dva samosprávné kraje v Česku, které nemají v názvu stanoveném ústavním zákonem slovo kraj. Podle některých pramenů leží geografický střed Evropy na území kraje Vysočina poblíž vrchu Melechov na západě okresu Havlíčkův Brod wwwkraj-vysocina.cz

26 Metodický list pro učitele Předmět Zeměpis Téma Typy měst Ročník Druhý Autor PaedDr.Jiří Kokeš Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Město Datum Výchovně vzdělávací cíl: Ţáci se seznámí s vybraným krajským městem. Prozkoumají ho ve vybraných oblastech ( MHD, úřady a instituce, ochrana památek, školství, kulturní a sportovní zařízení) Zjištěné výsledky pouţijí při porovnávání funkcí krajského města s městy jiné funkce, třeba s městy okresními,popř s městy regionálního významu. Časová náročnost: 1 den Organizační formy vyučování: Práce ve skupinách, frontální vyučování, individuální vyučování. Metody vyučování: Aktivizující metody (diskuse, rozbor obrázků a mapek) Slovní metody (metody monologické výklad učitel ve formě vysvětlování; metody dialogické rozhovor, dialog, diskuse; práce s textem studium textu) Metody vlastního výzkumu a pozorování. Mezipředmětové vztahy: dějepis, biologie, ZSV. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence komunikativní, kompetence občanské, kompetence ţáka k řešení problémů. Pomůcky: Plánek města, plánek MHD, letáky, obrázky, popisné texty Základní pojmy: Funkce města, struktura města. Pojmy dříve vytvořené: centrum a periferie, typy měst, město jako organický celek Organizace vyučovací hodiny: Ranní hygiena, snídaně Vyhodnocení úkolů z předešlého dne Návštěva zříceniny hradu Chřenovice ( 15 min. Chůze od základny DDM) Informace o historii zříceniny, prohlídky zbylé strážní věže a zachovalých valů opevnění + bojová hra Osobní volno, příprava na odpolední výlet

27 Oběd Cesta do Havlíčkova Brodu, včetně cesty na nádraží Cesta vlakem, přestup Světlá n.s Prohlídka Havlíčkova Brodu možnosti místní dopravy, památky (Havlíčkův dům, náměstí, kostely, ) + návštěva bazénu (zajímavost místo chlóru slaná voda) Cesta do Prahy vlak Následně ve škole: Vyhodnocení odpovědí z pracovních listů. Informace lze získat v Info-centru na náměstí Doplnění informací. Použité zdroje: Typy obcí Menší obce tvořené zpravidla jednou nebo několika vesnicemi a přilehlým územím se nazývají prostě obcemi. V době centralizace veřejné správy v 60. letech 20. století byly v některých vesnicích rušeny místní národní výbory, přičemž obec, v němž MNV zůstal, se nazývala středisková obec. Zpočátku dalším vesnicím (resp.katastrálním územím), které neměly samostatný úřad ani samosprávu, zůstal status obce, avšak postupně se začal význam obec používat pouze pro celé území spravované jedním místním nebo městským národním výborem. Z hlediska státní správy se obce, které jsou pověřené širší působností státní správy, označují jako obec s pověřeným obecním úřadem(neoficiálně též obec II. stupně, často jde o města), obce s ještě větším rozsahem působnosti obec s rozšířenou působností (někdy se neoficiálně označuje jako obec III. stupně nebo jako malý okres, ve všech případech jde o města). Historický titul městys (městec, městečko) souvisel původně s právem pořádat týdenní a dobytčí trhy. Kolem roku 1950 se přestal používat, od roku 2006 byl obnoven. Město je titul udělovaný za stanovených podmínek (například počet obyvatel alespoň 3000) předsedou Poslanecké sněmovny. Historicky udělený titul města může být uznán i u obcí s nižším počtem obyvatel (například Výsluní má pouhých 200 obyvatel). V Česku je k listopadu 2007 celkem 594 měst. Město může sestávat z více původních měst nebo může zahrnovat i okolní vesnice, které nejsou samostatnými obcemi. Statutární město je město, jemuž tento status přiznává zákon. Takové město může vlastní vyhláškou zvanou statut města zřídit městské části nebo městské obvody a přenést na ně části svých kompetencí. Občas se i jejich městské části a obvody označují chybně jako obce, přestože jimi nejsou. V České republice je 23 statutárních měst. Krajské město je město, které je podle zákona sídlem kraje. Vzhledem k tomu, že v České republice souběžně existují dva druhy krajského členění (územní a samosprávné), existují i dva typy krajských měst, přičemž část těchto měst je krajským městem v obou významech. Obdobně okresní město je podle zákona sídlem okresu, třebaže okres již není korporací, ale pouze územím. Hlavní město je status přiznaný zvláštním zákonem pouze Praze. De facto je Praha svého druhu statutárním městem. Praha je obcí, ale nevztahuje se na ni obecný zákon o obcích a zároveň má i postavení kraje. V minulosti v určitém období neměla Praha status ani obce ani kraje, ale byla zvláštní územní a správní jednotkou, přičemž některé okrajové části Prahy, připojené v letech , byly i po připojení k Praze označovány jako obce. Nyní jsou městskými částmi. Hrad Chřenovice

28 Zbytky původně strážního hradu Chřenovice (dříve též Křenovice) se tyčí na skalním ostrohu při soutoku říčky Jestřebnice se Sázavou. Přesné záznamy o založení hradu chybí, ale pravděpodobně byl vystavěn před r. 1289, a to Lévou z Janovic, který se v Chřenovicích připomíná v letech Na hradě poté sídlil rytířský rod z Chřenovic, jehož nejznámějším představitelem byl Milota z Chřenovic zvolený v r na čáslavském husitském sněmu do zemské vlády. Z dalších majitelů je znám kutnohorský měšťan Kunrát Náz, jenž hrad koupil roku Posledními majiteli Chřenovic se stali pánové z Říčan, kteří hrad připojili k ledečskému panství. Od r se hrad prvně uvádí jako pustý a od té doby postupně chátral až do dnešní podoby. Popis hradu Z hradu, jehož půdorys představoval nepravidelný trojúhelník, se kromě zbytků zdiva několika budov dochovala takřka 20 m vysoká válcová věž se zdmi silnými až 2,5 metru. Původně se do ní vstupovalo po pavlači z hradebního ochozu, dnes je vstup do věže umožněn skrz uměle prolomený otvor u paty věže. Areál hradu je nyní zalesněn, ale kolem hradiště se táhne dodnes zřetelný hradní příkop. Havlíčkův Brod Historie Havlíčkova Brodu Havlíčkův Brod je přitaţlivé, starobylé město, jehoţ historie sahá aţ k počátku 13. století. Najdeme je jiţ po 700 let na řece Sázavě v oblasti obdařené mnohými přírodními krásami Českomoravské vrchoviny. Původní osada při stříbrných dolech se stala městem s královskými výsadami a vlastním horním zákoníkem. Město zaloţil mocný šlechtický rod Lichtenburkové zřejmě někdy mezi lety 1251 a 1258, jak dokládá zmínka v listině olomouckého biskupa Bruna z roku Prvním vlastníkem města byl mocný feudál Smil z Lichtenburka, lokátorem, tj. zakladatelem města pak jeho příbuzný, královský mincmistr Eberhard. Uspořádání městské správy a místní horní zákoník byl vydán tzv. Brodským privilegiem z roku 1278, které městu udělili synové Smila z Lichtenburka. Rozvoj horního podnikání a s ním také bouřlivý rozvoj města však trval pouhých několik desetiletí. V roce 1319 získává město nejvyšší maršálek Království českého Jindřich z Lipé. Ve druhé polovině 14. století dochází k rychlému střídání majitelů císař Karel IV, Boček z Poděbrad, Vítek z Landštejna a nakonec Čeněk z Vartenberka, V roce 1422 byl Německý Brod napaden a dobyt husity a veškeré muţské obyvatelstvo pobito. V roce 1436 koupil panství lipnické Mikuláš Trčka z Lípy a ve vlastnictví tohoto rodu byli obyvatelé Brodu aţ do roku 1561, kdy se jejich majiteli stali pánové z Thurnu. V 16. století dochází k novému rozkvětu města. Došlo k posílení hradebních zdí, ve městě působí téţ významná českobratrská škola. Brodským měšťanům se konečně podařilo domoci se významných městských privilegií. V roce 1565 získali potvrzení práv a svobod, jako měla královská města a roku 1566 právo uţívat nový městský znak. Vrcholný rozvoj Brodu byl bohuţel přerván třicetiletou válkou. Brod byl několikrát obsazen vojsky obou stran a vydrancován Švédy, Stejně tak město těţce zasáhly morové epidemie v letech 1624 a 1649 i patent vydaný císařem Ferdinandem II. přikazující nekatolickému obyvatelstvu přestup na

29 katolickou víru. V důsledku všech těchto událostí došlo k silnému úbytku obyvatel města a po válce najdeme takto v Brodě na 200 prázdných domů. Jedním z mála světlých bodů tohoto období bylo povýšení Brodu na královské město v roce 1637, jeţ se promítlo i do městského znaku. V následujícím období se Brod postupně vzpamatovával z utrpěných škod a stával se významným střediskem barokní kultury a vzdělanosti. Vyrostly zde nové kostely a v roce 1674 zde vznikl klášter bosých augustiniánů.v roce 1735 bylo ve městě zaloţeno první latinské gymnázium v čáslavském kraji. V roce 1850 se Německý Brod stal sídlem hejtmanství a dalších rakouských státních úřadů. V roce 1870 se s vybudováním ţelezniční trati mezi Prahou a Vídní stal Německý Brod významným hospodářským centrem kraje. Začíná stavební a podnikatelská konjunktura, která vrcholí v době pře první světovou válkou. Po vzniku republiky zaznamenává město mnoho změn. Vznikají nové obytné čtvrti, provádí se elektrifikace a plynofikace města. Léta nacistické okupace znamenají smutnou kapitolu v ţivotě města. Německý Brod je prohlášen za říšské město a dostává nacistickou správu. Jiţ 5. května 1945, po obdrţení zpráv o vypuknutí Praţského povstání je svolán místní národní výbor, jenţ město přejmenovává na Havlíčkův Brod na památku význačného vlastence, politika, novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského. V roce 1960 se Havlíčkův Brod stává okresním městem. Rychle roste počet obyvatel a staví se nové čtvrti (např. sídliště Praţská, Ţiţkov, Výšina). Nyní si lze však pouze klást otázku, nakolik socialistická architektura spolu s necitlivými zásahy do původní zástavby poškodily původní historický charakter města. I přesto zůstává Havlíčkův Brod malebným městem, jeţ bude vţdy přitahovat milovníky historie i okolní krásné přírody. wwwkraj-vysocina.cz

30 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pracovní list pro žáka Předmět Zeměpis Téma Havlíčkův Brod Ročník druhý Autor PaedDr.Jiří Kokeš Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Města Datum 2. ledna 2010 Havlíčkův Brod 1. Jak vnikl název města?... Jaká řeka protéká HB?...K povodí jaké řeky patří?... K jakému úmoří patří?... Jaká řeka protéká Jihlavou?...K povodí jaké řeky patří?... K jakému úmoří patří?... První zmínka o městě HB pochází z roku: a) 1234 b) 1534 c) 1834 (odhadni nebo zjisti) V HB i v JI jsou známé městské pivovary. Jak se jmenují? HB...JI... Kolik obyvatel má HB?...tis. Kolik obyvatel má JI?...tis. Ve které z historických zemí (Čechy, Morava, Slezsko) leží: HB...JI... V HB sídlí Výzkumný ústav: a) zelinářský b) ovocnářský c) bramborářský (odhadni nebo zjisti) Znáš nějaká další města v ČR, v jejichž názvu je slovo Brod?... Znáš nějaké město v zahraničí, v jehož názvu je slovo Brod? ( Brod = ford, Brod = Furt, Brod = qué ) Zakresli do slepé mapy, kde se přibližně nachází HB a JI.

31 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Tomáš Brinke Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 20. listopadu 2010 Ornitologická exkurze - zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří - Trója Výchovně vzdělávací cíl: Seznámení studentů se zimujícími druhy našich vodních ptáků na lokalitě patřící k významným ornitologickým shromaţdištím. Časová náročnost: odpolední terénní vycházka Organizační formy vyučování: Frontální, skupinové a individuální vyučování, pozorování Metody vyučování: Výzkumné Praktické Mezipředmětové vztahy: Environmentální výchova, člověk a zdraví, zeměpis Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální a občanské Pomůcky: triedr, monokulární stativový dalekohled Základní pojmy: Ptačí řády, svatební a zimní šat, pelichání Použitá literatura: Ilustrovaný ornitologický atlas (např. W. Černý & K. Drchal: Ptáci, Aventinum, 2004.) Popis akce Významná ornitologická lokalita zimujícího ptactva na Vltavě v Praze se nachází v úseku mezi Trójou a ústím Šáreckého potoka v Podbabě (viz mapa). Jelikoţ se zde u severního konce Císařského ostrova nachází výpusť z čistírny odpadních vod, řeka zde obvykle nezamrzá a za potravou se sem stahuje mnoţství vodních ptáků. Na lokalitu je možné se dopravit dvěma způsoby. Z autobusové zastávky v Podbabě se lze z levého na pravý břeh Vltavy přepravit přívozem do Podhoří, a odtud dále pokračovat proti proudu řeky k zoologické zahradě v Tróji. Druhou možností je dopravit se autobusem k zoologické zahradě či do Podhoří a vycházku absolvovat po proudu, respektive proti proudu řeky. Jako vhodné období pro vycházku je možné doporučit měsíce listopad, prosinec, leden a únor. V závislosti na stávajících klimatických podmínkách a průběhu zimy se zde pravidelně zdržuje několik druhů vodních ptáků z řádů potápky, veslonozí, brodiví, vrubozobí, dlouhokřídlí a krátkokřídlí.

32 Z cesty procházející podél řeky je možné pozorovat vodní ptactvo jak na hladině, tak na náplavových ostrůvcích poskytujících řadě druhů místo odpočinku. Topoly na levém břehu jsou zároveň nocovištěm kormoránů. V odpoledních hodinách před soumrakem je možné pozorování zaměřit na kormorány vracející se z širšího okolí na zdejší nocoviště. V úvodu učitel studentům vysvětlí, jak provést zápis druhů do monitorovací karty. Během pozorování dále upozorňuje na charakteristické znaky, dle nichž lze jednotlivé druhy spolehlivě určit. Každý pozorovaný druh blíže představí s poukázáním na způsob získávání potravy a další zajímavosti z jeho života. Studenti se během exkurze řídí pokyny učitele a plní úkoly dle pracovního listu. Trasa exkurze na zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří - Trója Úkol č. 1 Podle atlasu urči co největší počet druhů vodních ptáků a zaznamenej je do tabulky. 1. potápka malá 8. čírka obecná 2. kormorán velký 9. morčák velký 3. volavka popelavá 10. racek chechtavý 4. polák chocholačka 11. racek bouřní

33 5. polák velký 12. racek bělohlavý/stříbřitý 6. hohol severní 13. lyska černá 7. kachna divoká 14. slípka zelenonohá Úkol č. 2 Rozděl pozorované druhy do jednotlivých řádů: Potápky potápka malá Veslonozí kormorán velký Brodiví Vrubozobí Dlouhokřídlí volavka popelavá polák chocholačka, polák velký, hohol severní. kachna divoká, čírka obecná, morčák velký racek chechtavý, racek bouřní, racek bělohlavý/stříbřitý Krátkokřídlí lyska černá, slípka zelenonohá Úkol č.3 Pozorované druhy kachen rozděl mezi kachny plovavé a potápivé kachny plovavé kachna divoká čírka obecná kachny potápivé polák chocholačka polák velký hohol severní morčák velký Úkol č. 4 Seřaď dle velikosti pozorované druhy racků a zaznamenej jejich hlavní určovací znaky (všímej si rozdílů mezi starými a mladými ptáky)

34 racek chechtavý racek bouřní racek bělohlavý/stříbřitý velikost nejmenší středně velký největší zbarvení bílá záda, bílý ocas + červené nohy a zobák (staří ptáci),ocas s černou páskou + ţluté nohy a zobák (mladí ptáci) šedá záda, žluté nohy a zobák šedá záda, žluté nohy a zobák, červená skvrna na spodní čelisti zobáku Úkol č. 5 Zaznamenej doma nebo ve škole pozorované druhy a jejich počty do webové faunistické databáze České společnosti ornitologické na stránkách Svými údaji přispěješ k dlouhodobému monitoringu druhů vodního ptactva v ČR.

35 Pracovní list pro žáka Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Tomáš Brinke Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 20. listopadu 2010 Ornitologická exkurze - zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří Trója Úkol č. 1 Podle atlasu urči co největší počet druhů vodních ptáků a zaznamenej je do tabulky Úkol č. 2 Rozděl pozorované druhy do jednotlivých řádů: Potápky Veslonozí Brodiví Vrubozobí Dlouhokřídlí Krátkokřídlí

36 Úkol č.3 Pozorované druhy kachen rozděl mezi kachny plovavé a potápivé Kachny potápivé Kachny plovavé Úkol č. 4 Seřaď dle velikosti pozorované druhy racků a zaznamenej jejich hlavní určovací znaky (všímej si rozdílů mezi starými a mladými ptáky) Druh Velikost Zbarvení Úkol č. 5 Zaznamenej doma nebo ve škole pozorované druhy ptáků a jejich počty do webové faunistické databáze České společnosti ornitologické na stránkách Svými údaji přispěješ k dlouhodobému monitoringu druhů vodního ptactva v ČR.

37 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodický list pro učitele Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Tomáš Brinke Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 19. prosince 2010 Ornitologická exkurze II - zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří Trója Kormoráni a vzácní zimní hosté Výchovně vzdělávací cíl: Seznámení studentů se zimujícími druhy našich vodních ptáků na lokalitě patřící k významným ornitologickým shromaţdištím. Zvláštní pozornost je věnována zejména severským druhům, které se na lokalitě vyskytují pouze v zimním období jako vzácní zimní hosté. Časová náročnost: odpolední terénní vycházka Organizační formy vyučování: Frontální, skupinové a individuální vyučování, pozorování Metody vyučování: Výzkumné Praktické Mezipředmětové vztahy: Environmentální výchova, člověk a zdraví, zeměpis Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální a občanské Pomůcky: triedr, monokulární stativový dalekohled Základní pojmy: Ptačí řády, svatební a zimní šat, pelichání, zimní host, migrace Pouţitá literatura: Ilustrovaný ornitologický atlas (např. W. Černý & K. Drchal: Ptáci, Aventinum, 2004.) Popis akce Významná ornitologická lokalita zimujícího ptactva na Vltavě v Praze se nachází v úseku mezi Trójou a ústím Šáreckého potoka v Podbabě (viz mapa). Jelikoţ se zde u severního konce Císařského ostrova nachází výpusť z čistírny odpadních vod, řeka zde obvykle nezamrzá a za potravou se sem stahuje mnoţství vodních ptáků. Na lokalitu je možné se dopravit dvěma způsoby. Z autobusové zastávky v Podbabě se lze z levého na pravý břeh Vltavy přepravit přívozem do Podhoří, a odtud dále pokračovat proti proudu řeky k zoologické zahradě v Tróji. Druhou možností je dopravit se autobusem k zoologické zahradě či do Podhoří a vycházku absolvovat po proudu, respektive proti proudu řeky. Jako vhodné období pro vycházku je možné doporučit měsíce listopad,

38 prosinec, leden a únor. V závislosti na stávajících klimatických podmínkách a průběhu zimy se zde pravidelně zdržuje několik druhů vodních ptáků z řádů potápky, veslonozí, brodiví, vrubozobí, dlouhokřídlí a krátkokřídlí. Z cesty procházející podél řeky je možné pozorovat vodní ptactvo jak na hladině, tak na náplavových ostrůvcích poskytujících řadě druhů místo odpočinku. Topoly na levém břehu jsou zároveň nocovištěm kormoránů. V odpoledních hodinách před soumrakem je možné pozorování zaměřit na kormorány vracející se z širšího okolí na zdejší nocoviště. Prosincový (popř. lednový a únorový) termín exkurze je vhodný pro pozorování vzácných severských druhů vodních ptáků, které na lokalitě pravidelně zimují. Jedná se především o zástupce řádu Vrubozubí, jako jsou potápivé kachny hohol severní, morčák bílý, morčák velký, polák kaholka, hvízdák euroasijský. Na lokalitě se též pravidelně vyskytují zimující druhy racků, např. racek bouřní či racek stříbřitý a racek bělohlavý. V úvodu učitel studentům vysvětlí, jak provést zápis druhů do monitorovací karty. Během pozorování dále upozorňuje na charakteristické znaky, dle nichž lze jednotlivé druhy spolehlivě určit. Každý pozorovaný druh blíže představí s poukázáním na způsob získávání potravy a další zajímavosti z jeho života. Studenti se během exkurze řídí pokyny učitele a plní úkoly dle pracovního listu. Trasa exkurze na zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří - Trója

39 Úkol č. 1 Podle atlasu urči co největší počet druhů vodních ptáků a zaznamenej je do tabulky. 1. potápka malá 11. hvízdák euroasijský 2. potápka roháč 12. čírka obecná 3. kormorán velký 13. morčák velký 4. volavka popelavá 14. morčák bílý 5. polák chocholačka 15. labuť velká 6. polák velký 16. racek chechtavý 7. polák kaholka 17. racek bouřní 8. hohol severní 18. racek bělohlavý/stříbřitý 9. kachna divoká 19. lyska černá 10. čírka obecná 20. slípka zelenonohá Úkol č. 2 Rozděl pozorované druhy do jednotlivých řádů: Potápky potápka malá; potápka roháč Veslonozí kormorán velký Brodiví Vrubozobí Dlouhokřídlí volavka popelavá polák chocholačka, polák velký, polák kaholka, hohol severní. kachna divoká, čírka obecná, hvízdák euroasijský, morčák velký, morčák bílý, labuť velká racek chechtavý, racek bouřní, racek bělohlavý/stříbřitý Krátkokřídlí lyska černá, slípka zelenonohá

40 Úkol č.3 Pozorované druhy kachen rozděl mezi kachny vyskytující se v ČR celoročně a druhy vyskytující se jen v zimním (tj. mimohnízdním) období kachny vyskytující se celoročně kachna divoká čírka obecná polák chocholačka polák velký kachny zimující (zimní hosté) polák kaholka hohol severní* morčák velký morčák bílý *druh v ČR hnízdící, ale na lokalitě se jedná jednoznačně o severské jedince (zimní hosty) Úkol č. 4 Sečti počet kormoránů vyskytujících se na topolech levého břehu Vltavy v blízkosti ústí Šáreckého potoka. Dále spočítej kolik kormoránů se ve stejnou dobu vyskytuje na řece, popř. kolik jich zaznamenáš na přeletu. Vysvětli, proč se odpoledne a navečer počty kormoránů sedících na topolech výrazně zvyšují. Levý břeh Řeka Na přeletu V odpoledních až večerních hodinách je možné na lokalitě pozorovat vyšší počet kormoránů vracejících se z širšího okolí na místní nocoviště. Přestože se zde nevyskytují po celý den a za potravou se rozletují na desítky kilometrů vzdálené lokality, topoly na levém břehu jsou pravidelně místem, kde přenocují. Úkol č. 5 Zaznamenej doma nebo ve škole pozorované druhy a jejich počty do webové faunistické databáze České společnosti ornitologické na stránkách Svými údaji přispěješ k dlouhodobému monitoringu druhů vodního ptactva v ČR.

41 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pracovní list pro žáka Předmět Biologie Téma Ornitologie Ročník První aţ čtvrtý Autor Mgr. Tomáš Brinke Obor Humanitní vědy, přírodní vědy, programování Škola Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Učivo Zoologie Datum 18. prosince 2010 Ornitologická exkurze II - zimoviště vodního ptactva na Vltavě v úseku Podhoří Trója Kormoráni a vzácní zimní hosté Úkol č. 1 Podle atlasu urči co největší počet druhů vodních ptáků a zaznamenej je do tabulky

42 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkol č. 2 Rozděl pozorované druhy do jednotlivých řádů: Potápky Veslonozí Brodiví Vrubozobí Dlouhokřídlí Krátkokřídlí Úkol č.3 Pozorované druhy kachen rozděl mezi kachny vyskytující se v ČR celoročně a druhy vyskytující se jen v zimním (tj. mimohnízdním) období kachny vyskytující se celoročně kachny zimující (zimní hosté)

43 Úkol č. 4 Sečti počet kormoránů vyskytujících se na topolech levého břehu Vltavy v blízkosti ústí Šáreckého potoka. Dále sečti, kolik kormoránů se ve stejnou dobu vyskytuje na řece, popř. kolik jich zaznamenáš na přeletu. Vysvětli, proč se odpoledne a navečer počty kormoránů sedících na topolech výrazně zvyšují. Levý břeh Řeka Na přeletu Úkol č. 5 Zaznamenej doma nebo ve škole pozorované druhy ptáků a jejich počty do webové faunistické databáze České společnosti ornitologické na stránkách Svými údaji přispěješ k dlouhodobému monitoringu druhů vodního ptactva v ČR.

44 Královská zahrada RNDr. Lukáš Erhart Pražská Královská zahrada s letohrádkem královny Anny je součástí zahrad Pražského hradu. Na místě starých vinic ji založil císař Ferdinand I. Habsburský. Jejím účelem bylo zajistit královskému dvoru reprezentativní prostory pro pořádání kratochvílí, ale také shromažďovat exotické rostliny z dalekých zemí. Královská zahrada doznala v průběhu staletí mnoha změn, do její podoby se vepsalo nemálo dobových architektů. Její současná podoba je tedy výsledkem staletého vývoje od renesančních architektonických ideálů přes barokní prvky a krajinářské úpravy 19. století až třeba po zcela novodobou konstrukci moderního skleníku. Stylová pestrost zahrady je tedy dosti velká, nutno však přiznat, že tato značná roztříštěnost nepůsobí v zahradě rušivě. Výstavba zahrady byla zahájena v roce 1534, základy samotného letohrádku podle návrhu Paola della Stelly byly položeny v roce Cenná je i renesanční bronzová Zpívající fontána stojící před letohrádkem z roku Bratři Reinhardtovi následně vybudovali parter ve střední části zahrady, další budování zahrady je spojeno především se jménem Bonifáce Wohlmuta. Podle jeho návrhu zde byla vystavěna také míčovna a fíkovna.

45

46 Za vlády císaře Rudolfa II. se zahrada dále rozvíjela, na horní terase byly pěstovány exotické rostliny, především cibuloviny a koření, dolní terasa sloužila společenským hrám. Ve východní části zahrady byla štěpnice s ovocnými stromy, kolem Zpívající fontány se rozkládalo giardinetto ze čtyř záhonů. V letohrádku měl svou observatoř údajně i císařský hvězdář Tycho Brahe. V roce 1590 zde vznikla i oranžerie, ve které se pěstovaly především citrusy, marhaníky (Punica granatum) a fikovníky (Ficus carica). V západní části oranžerie dnes najdeme zcela moderní skleník, který zde byl postaven v roce 1999 podle projektu Evy Jiřičné. Slouží k pěstování pokojových rostlin pro prostory Hradu, část skleníku je upravena i pro potřeby reprezentace. Výrazných změn doznala zahrada v baroku, velká přestavba se uskutečnila především v letech Na horní terase vznikl nový parter ze zimostrázu (Buxus sempervirens) a na dolní terase bazén obklopený lípami. Cenná sochařská výzdoba pochází z dílny Matyáše Bernarda Brauna, Kilián Ignác Dientzenhofer zde postavil i skleník. Na konci 18. století zahrada opět prošla značnými proměnami, tentokrát se na jejím vzhledu podepsal tehdy módní krajinářský sloh. Osou východní části zahrady se stala platanová alej, štěpnici nahradila krajinářská úprava, giardinetto u letohrádku bylo zcela zrušeno.

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Název materiálu: Vodní ptáci

Název materiálu: Vodní ptáci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

Název materiálu: Mokřadní ptáci

Název materiálu: Mokřadní ptáci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3 Příroda 3 Petr Macháček Zámecký rybník Příroda Zámecký rybník v Lednici je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Známá je kolonie volavek a kvakošů, která je trvale obsazena již od roku

Více

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Úkol 1: Místo: Doba: Pomůcky: Postup: Úkol 2: Úkol 3: Pozoruj a zapiš všechno co se děje v okolí rybníků rybníky Budkovan a Vrbový ryb. 30

Více

Žulová. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 6' 2.3''

Žulová. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 6' 2.3'' Žulová Identifikační údaje Lokalita Žulová Obec Žulová Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Žulová, kód: 797804 GPS souřadnice 50 18' 35.8'' 17 6' 2.3'' Hist. název Friedberg Výměra 1 575

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Kraj Vysočina Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_15 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM kulturní krajina areálu v proměnách času Miroslav Kroulík, listopad 2012 1. OBDOBÍ OD POČÁTKŮ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ DO R. 1560 (1142) 1352 první

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŚ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky.

Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky. EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky. Předmět Ročník Vlastivěda

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 7. ledna 2004 o pravidlech pro poskytování dotací provozovatelům zoologických zahrad Vláda nařizuje podle 18 zákona č. 162/2003 Sb., o podmínkách provozování zoologických

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci PTÁCI zástupci 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci Běžci zakrnělá křídla (nelétají) prapory obrysových per nedrží pohromadě na vejcích často sedí Pštros dvouprstý

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany:

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany: PRÁCE S MAPOU Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem. SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: sever

Více

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016 4 let CHKO Pálava Petr Macháček Lednické rybníky v letech 27 až 216 Národní přírodní rezervace (NPR) Lednické rybníky je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických lokalit. O tom svědčí i zařazení

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Prokopské a Dalejské údolí Milan Libertin

Prokopské a Dalejské údolí Milan Libertin Čas: 3 hod. Milan Libertin Hlavní město Praha GPS: 50 1 53 N, 14 19 58 E Praha 1 Geologie pro zvídavé / VYCHÁZKY A B C A. lom Mušlovka B. Lobolitová stráň C. lom Požáry GeoloGie pro zvídavé / VYCHÁZKY

Více

Zahrady Pražského hradu

Zahrady Pražského hradu Zahrady Pražského hradu Vedoucí projektu: Věra Kraklová Žáci: Quinones Ana Karla, Natálie Stahlová, Lucie Hrdličková, Denisa Janků, Aneta Zuzáková, Petra Miletínová, Luisa Šedivcová, Karolína Šubrtová,

Více

VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod. Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda

VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod. Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda Název: Škola: Autor: VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Ivana Hynková Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda Téma: 1. čtvrtletní

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

Kód: Pořadové číslo materiálu: 02

Kód: Pořadové číslo materiálu: 02 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 05.02 Pořadové číslo materiálu: 02 V/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim

Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim Created by zisava Okres Benešov Mapové listy 23-11 Lokalizace 3 km J od Vlašimi GPS N49 40 50.02 E14 54 07.03 Charakteristika objektu opuštěné lomy

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Nové mlýny a okolní krajina

Nové mlýny a okolní krajina Nové mlýny a okolní krajina Nádrže Nové Mlýny V letech 1975 1988 byly na řece Dyji postaveny nádrže Nové Mlýny. Tvoří ji tři nádrže, ve kterých se rozlévá voda na více než 3000 hektarech. Vznikly jako

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Strategický plán rozvoje městyse Jedovnice

Strategický plán rozvoje městyse Jedovnice Strategický plán rozvoje městyse Jedovnice Únor 2019 Městys Jedovnice leží v Jihomoravském kraj, okresu Blansko, v krásném prostředí Moravského krasu. Katastrální území je 14,2 km 2 a k 31. 12. 2018 má

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

PŘES HORY A POTOKY

PŘES HORY A POTOKY PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 Projektová výuka Gymnázium Varnsdorf Vlastimil Zelinka PROJEKT PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 V letošním školním roce jsme se v rámci projektové výuky (projekt Přes hory a potoky)

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu Jarmila Čiháková Jan Havrda HRADČANY Pražský hrad MALÁ STRANA 1257 STARÉ MĚSTO 1360 barokní opevnění NOVÉ MĚSTO Mapa Prahy s vyznačením jednotlivých historických

Více

RODINNÉ DOMY STODŮLKY

RODINNÉ DOMY STODŮLKY RODINNÉ DOMY STODŮLKY SLOVO ARCHITEKTA Pro výstavbu rodinných domů byla investorem vybrána atraktivní lokalita ve Stodůlkách, která je celá situována na slunný jihozápad a určena pro obytnou zástavbu.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou půjčka hluboká nad vltavou zámek otevírací doba. Podívejte se jaká je Otevírací doba PENN lokalitě. sociální dávky 2012 Nebankovní půjčky bez příjmu Levné nebankovní půjčky rychle. více Pomoc pro zoo v

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7''

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7'' Vlčice u Javorníka Identifikační údaje Lokalita Vlčice u Javorníka Obec Vlčice Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Vlčice u Javorníka, kód: 783811 GPS souřadnice 50 20' 47.5'' 17 2' 46.7''

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů Celkem 30 bodů Pomůcky: psací potřeby, Školní atlas světa (Kartografie Praha, a. s.), Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia (Kartografie Praha, a. s.) 1 8 bodů Česká cestovní

Více

Velhartice, okr. Klatovy

Velhartice, okr. Klatovy Velhartice, okr. Klatovy hrad P NPÚ NS **** Hrad stojí na vysokém ostrohu, obtékaném říčkou Ostružnou, jihovýchodně od města (1). GPS: 49 15 47.409 N, 13 23 58.859 E Hrad je poprvé zmiňován roku 1318,

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

Seznam šablon - Zeměpis

Seznam šablon - Zeměpis Seznam šablon - Zeměpis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - zeměpis Tematický celek: Regiony světa Ročník: 7 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám "šťastnou ruku" při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách.

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám šťastnou ruku při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách. Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Celoročním vyvrcholením naší zájmové činnosti, jsou už po mnoho let letní dětské tábory. Dům dětí a mládeže Jihlava, p. o. patří k tradičním a mnohaletým pořadatelům

Více

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů Celkem 40 bodů 4 7 bodů Doplňte chybějící pojmy do textu: Přírodní rekordy Jižní Ameriky Jižní Amerika se může pyšnit mnoha přírodními nej. Předně zde pramení Amazonka, řeka světa (7 062 km). Podél celého

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. září říjen. říjen. listopad. listopad prosinec. prosinec. leden

TEMATICKÝ PLÁN. září. září říjen. říjen. listopad. listopad prosinec. prosinec. leden TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VLASTIVĚDA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Matějcová, Mgr. Kateřina Rothová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 4. (4. A, 4. B) Školní rok 2016/2017

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

TÉMA: VODNÍ PTÁCI VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 8. 2. 2012 VY_32_Inovace/4_208

TÉMA: VODNÍ PTÁCI VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 8. 2. 2012 VY_32_Inovace/4_208 TÉMA: VODNÍ PTÁCI VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 8. 2. 2012 VY_32_Inovace/4_208 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE SEZNÁMÍ ŽÁKY A ZOPAKUJE JEDNOTLIVÉ ZÁSTUPCE VODNÍCH PTÁKŮ, JEJICH STAVBU

Více