Screening TESAŘ 1. Screeneři základní představení: Václav Janoušek (SŠT, Zelený pruh, Praha 4) Stanislav Biskup (Dřevostavby Biskup, s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Screening TESAŘ 1. Screeneři základní představení: Václav Janoušek (SŠT, Zelený pruh, Praha 4) Stanislav Biskup (Dřevostavby Biskup, s.r.o."

Transkript

1 Obsah: 1. Screeneři základní představení: Výukové exkurze: Klíčové dovednosti: Klíčové stroje: Klíčové technologie: Klíčové inovace: Klíčové tradice: Učitelé odborných předmětů: Soutěže zručnosti: Podnikání absolventů: Selektivní podpora nadaným žákům:...6

2 Screening TESAŘ 1. Screeneři základní představení: Václav Janoušek (SŠT, Zelený pruh, Praha 4) Vyučil se v oboru tesař OU Konstruktiva stavební, absolvent Střední průmyslové školy pro pracující, obor pozemní stavby, po získání praxe se stal mistrem HSV n.p. Konstruktiva, od roku 1982 mistr OU Zelený pruh (absolvoval DPS na Pedagogické fakultě), od roku 1987 vrchní mistr SOU Konstruktiva, od roku 1990pracoval jako tesař SBD Rozvoj, rok působil s n.p. Konstruktiva v Hamburku. Od roku 1991 pracoval jako technik družstva Stamont, od 1992 je MOV SOU Zelený pruh. Od roku 1998 pracoval jako OSVČ tesařské práce, v roce 2008 se stal tesařem u a.s. Metrostav a od roku 2011 působí jako UOV SŠ technické Zelený pruh. Stanislav Biskup (Dřevostavby Biskup, s.r.o.) Vyučen v oboru, kterému se věnuje už 30 let. Své vzdělání si doplnil večerním studiem SPŠ. 20 let soukromě podniká v oboru. Martin Maršík (Cech klempířů, pokrývačů a tesařů) Působil 8 let jako projektant a dalších 8 let v realizační firmě (střechy), z toho 3 roky jako její majitel. 2. Výukové exkurze: Výukové exkurze jsou jednou z možností, jak rozšířit vědomosti žáků i učňů, a to za předpokladu, že jsou exkurze vhodně vedeny a připraveny. Pro obor tesař je možností absolvovat výukové exkurze celá řada, přičemž při uzpůsobení rozsahu a obsahu výkladu během exkurze mohou být vhodné i pro žáky posledních ročníků základních škol. Jedná se hlavně o exkurze na akcích pro žáky typu Schola Pragensis, Jarmark řemesel, veletrhu Střechy Praha a dalších stavebních veletrhů. Zajímavou exkurzí může být také návštěva skanzenu a seznámení se se starými výrobními postupy, prohlídka historických střech v Praze s odborným výkladem a pro žáky ZŠ i návštěva učiliště. Učni pak mohou vedle již zmiňovaných akcí a míst absolvovat exkurze do podniků v rámci praxe, navštívit výrobní závod na krytinu a podobně. Exkurze může být velice přínosným doplňkem výuky, je-li zajímavá, s odborným výkladem a s praktickými ukázkami. Je dobré, aby oslovila žáky tématem, který využijí při výuce a ideálně, pokud o takovou exkurzi mají sami žáci zájem. Nevhodné jsou exkurze, které by mohly ohrozit zdraví a bezpečnost žáků, tedy pohyb po stavbě, návštěva provozu ve výškách a podobně. Není vhodná ani exkurze z jiného oboru. Škola a firma by měly naplánovat termín návštěvy dostatečně dopředu, aby byl zajištěn pracovník, který umí podat zasvěcený a přitom poutavý výklad, a předběžně žáky seznámit s výrobky či technologiemi, kterých se bude exkurze týkat. 3. Klíčové dovednosti: Kladně screeneři hodnotí znalosti žáků pouze v těchto dovednostech: 1. nemají strach z výšek 2. manuální zručnost, 3. teoretické znalosti, 4. vrtání, 5. spojování, 6. tělesná zdatnost. Všechny zmiňované dovednosti jsou spíše obecnými předpoklady pro zvládnutí řemesla, žáci je víceméně zvládají nebo mají předpoklady pro to, aby vykonávali povolání tesaře. Průměrně žáci zvládají: 1. měření a základní geometrii, 2. volbu materiálu, 3. měření, 4. vyměřování.

3 Screeneři shodně poukazují na nedostatek píle, týmové spolupráce, na nechuť učňů do práce a na špatnou organizaci práce. Celkově se na práci učňů podepisuje nízká soustředěnost, malá trpělivost, fakt, že nejsou z domova vedeni k práci, ale také nižší inteligence učňů. Žákům zásadně schází nebo nezvládají: 1. vytrvalost, 2. poslušnost, 3. respekt k autoritě parťáka, 4. samostatné uvažování, 5. praktická geometrie, 6. kupecké počty, 7. řezání, 8. hoblování, 9. strojní opracování. Screeneři se shodují, že v případě praktických dovedností nejsou žáci příliš zruční, špatně se soustřeďují, a to se pak odráží na kvalitě odvedené práce. Velkým problémem jsou i osobnostní předpoklady žáků, na tento obor často chodí žáci neschopní se koncentrovat a s různými disfunkcemi. Chování žáků ovlivňuje i celospolečenské klima, sociální politika státu a v neposlední řadě také výchova v rodině. Pokud se mají nedostatky řešit, je třeba neustále všechny dovednosti procvičovat, aby došlo k automatickému návyku, striktně dbát na dobře vykonanou práci. Důležitá je snaha o zvýšení prestiže oboru a zpřísnění úrovně studia oboru, potažmo maturit. 4. Klíčové stroje: Mezi klíčové stroje a nástroje, které žáci ovládají, patří: 1. dlabačka, 2. kladivo, 3. sekera, 4. dláto, 5. poříz, 6. ruční pila. Žáci mají s těmito nástroji dostatek praxe ve škole, učitelé mohou ihned kontrolovat výsledek a případné chyby se dají hned řešit. Absolventi jen průměrně zvládají: 1. ruční stroje, 2. vrtačky, 3. pilu a její modifikace, 4. vodováhu, hadicovou vodováhu, 5. meřicí a opisovací pomůcky, tužky, pásma Mnohé činnosti žáci zpočátku zvládají, ale poté přechází v lajdáctví a tudíž zhoršení výsledků. Volba nástrojů a péče o ně vyžaduje přemýšlení, trpělivost, která žákům chybí. K některým nástrojům se učni dostanou velice málo a nemají šanci získat potřebnou praxi, jindy jim také schází fyzická síla pro práci s některými nástroji a stroji. Nezvládají: 1. okružní pilu, 2. pneumatická kladiva, 3. sponkovačky, 4. hoblovačky, 5. úhelníky, 6. vrátek, 7. motorovou pilu, 8. elektrický hoblík, 9. automatickou dřevoobráběcí sekyru. Z některých strojů a nástrojů mohou mít žáci strach, jindy nemají dostatek praxe nebo se s některými nástroji ve škole vůbec nesetkají.

4 Screeneři se shodují, že je třeba zajistit, aby studenti mohli pracovat s nářadím, se kterým se budou běžně setkávat ve svém profesním životě. Mnohé z nich nemají školy vůbec k dispozici, bylo by proto dobré navázat úzkou spolupráci s podniky. 5. Klíčové technologie: Hodnocení úrovně žáků v technologiích, které jsou pro obor tesař klíčové, dopadlo spíše průměrně, což je způsobeno nedostatkem praxe. Žáci podle screenerů ovládají: 1. řezání, 2. dlabání, 3. povrchová úprava, 4. příčné řezání, 5. přibíjení, 6. vrtání. Jedná se o technologie, které žáci ve škole procvičují, a tudíž je bez větších problémů zvládají. Průměrně ovládají: 1. podélné řezání, 2. zvedání, 3. hoblování, 4. lepení, 5. měření, 6. impregnování, 7. podpírání. Tyto technologie buď žáci hůře zvládají z důvodu nedostatku praxe, nebo vinou různých poruch učení (při měření problémy s geometrií). V případě zvedání je například zakázána práce mladistvých na zvedacích strojích a tělesná konstituce některých jedinců není uzpůsobena zvedání těžkých břemen, v případě impregnování se zase jedná o špinavou práci, kterou učni nechtějí vykonávat. Učni nezvládají: 1. montáž, 2. dopravu materiálu po stavbě, 3. výběr materiálu. Žáci nemají dostatek praxe na stavbě. K malým zkušenostem se navíc přičítá laxnost a malá zodpovědnost. Screeneři doporučují školám více pracovat na zakázkách, učit žáky samostatnosti, proškolovat žáky i učitele. 6. Klíčové inovace: Žáci částečně zvládají: 1. CNC obrábění, 2. nové nástroje (dlabačky, vrtačky, pneumatická kladiva), 3. prefabrikaci, 4. nové výrobky. Mnohdy jsou pro zvládnutí nižší nároky na úroveň tesaře při vyšší kvalitě díla, případně se vhodně vyučuje na školách. Nezvládají naopak automatická dřevoobráběcí centra, která ze školy vůbec neznají. Zvýšení inovativnosti výuky by pomohlo navázání kontaktů s podniky a jejich přímé zapojení do výuky, daňové zvýhodnění podniků a zaměstnavatelů zainteresovaných na školách, možnost školit žáky na moderních podnikových strojích, větší propojení teorie a praxe, využití internetu a didaktických pomůcek při výuce. 7. Klíčové tradice: Dle slov jednoho ze screenerů během uplynulého období došlo k naprosté devastaci řemesla, tradice byly zničeny, začíná se od nuly a inspirace se hledá v zahraničí.

5 Nicméně i tak považují ostatní screeneři některé z činností v tomto oboru využívaných za tradiční: 1. klasická vazba s tradičními spoji, 2. opracování dřeva tesáním, 3. postupy Tyto činnosti se v rámci oboru truhlář jsou modernizované, byť se některé dosud učí. Nicméně i s klíčovými tradicemi je třeba žáky seznamovat, například ukázkou, exkurzí nebo návštěvami výstav. Úroveň řemesla je nutné udržovat při výuce tím, že se bude dbát na konkrétním postupu, žáci získají praxi pod vedením zkušeného profesionála a s přibývajícími zkušenostmi budou více připouštěni k samostatné práci. 8. Učitelé odborných předmětů: Screeneři se shodují, že učitelé odborných předmětů by měli mít bohaté praktické zkušenosti, zvládat teorii a umět ji předat dál. Musí být schopni pracovat s mládeží, být důslední a být ochotní prohlubovat si vzdělání a mít vazbu na firmu v oboru. Dle screenerů mají učitelé sklony rozřadit žáky na oblíbené a neoblíbené, což narušuje výuku. Kompetence pedagogů by pomohlo zlepšit vyšší platové ohodnocení, lepší pracovní prostředí, lepší vybavenost škol, přísný výběr žáků. 9. Soutěže zručnosti: V dnešní době v tomto oboru existuje jen několik málo soutěží : 1. Mezinárodní soutěž dovedností učňů pod záštitou cechu KPT, 2. Soutěž IFD, 3. Zlaté ručičky, 4. Soutěže spojené s výstavami a veletrhy. Soutěže žáky motivují ke kvalitnější práci, ke zdokonalení, přináší hrdost na výsledky své práce. Mohou sloužit také jako společenská setkání a přinášejí možnost konfrontovat úroveň škol. Některé soutěže jsou motivovány pouze potřebou utratit peníze z grantu ve prospěch organizátora. Soutěží pouze žáci 3. Ročníků, ale ti dobří jsou v té době v podnicích. Screeneři doporučují tyto finálové úkoly a postupový klíč soutěží: A) Praktická část + teoretická část Příprava teorie tajná, pouze okruhy. Losování trojic ze všech žáků Školy zajistí rozpočtové náklady samy. B) Model krovu 1:10 Doporuční členové odborné hodnotící komise soutěže: - zástupce cechu, - zástupce výrobců, - pedagogové, - nezávislí laici v příbuzném oboru Mezinárodní soutěže význam mají, žáci v oboru tesař jsou v nich úspěšní. 10. Podnikání absolventů: Bez praxe nelze v tomto oboru podnikat samostatně. V oboru je potřeba vybudovat systém mistrovských zkoušek podložených dostatečnou praxí, bez toho by vůbec neměli absolventi začít podnikat. Screeneři se shodují, že nepomohou kurzy, ale praxe po boku zkušeného řemeslníka. Pouze nástavbově, při praxi, je možné absolvovat kurzy základní daňové problematiky, legislativa, marketing.

6 Ideálním lektorem kurzu by byl praktik odborník podnikatel, případně majitel úspěšné firmy s vlastní řemeslnou minulostí. 11. Selektivní podpora nadaným žákům: Screeneři se jednoznačně shodují, že v oboru tesař je podpora dobrá zejména u žáků s rodinnou tradicí v oboru. Jinak taková snaha žáky separuje.v zásadě je úroveň velmi nízká, přednost je dávána studiu s maturitou. Škola pouze paběrkuje žáky s dobrým vysvědčením. U elitních žáků by předpokládala lásku k řemeslu, chuť se učit, píli, zručnost a přirozenou inteligenci. Škola je může motivovat ubytováním pro mimopražské studenty, zvýhodnění dobře studujících žáků lepšími nabídkami. Screeneři v rámci certifikace nadstandardní připravenosti absolventů učebních oborů očekávají od učňů dobré výsledky v učilišti, výsledky v soutěžích a praxi u firem v době učení. Podpora elitních žáků ze strany podniků je dle screenerů možná., ale brání jí legislativa, BOZP a nízká podpora státu firmám ochotným praxi provádět. Návrhy vhodných firem pro podporu nadaných žáků: - Dřevostavby Biskup, - Metrostav. Aktivity: - Příprava na soutěže dovedností - Praxe ve firmách - exkurze Návrhy témat na krátkodobé vzdělávací kurzy pro elitní žáky: - kurzy motorových a elektrických pil, - počítače, - lešenářský kurz, - kurz na dřevoobráběcích strojích, - školení výrobců, - školení cechu, - zdravotní příprava.

Screening TRUHLÁŘ. Miloš Říha (OSVČ) Vyučil se v oboru tesař a od roku 1991 podniká jako truhlář.

Screening TRUHLÁŘ. Miloš Říha (OSVČ) Vyučil se v oboru tesař a od roku 1991 podniká jako truhlář. Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

Screening KLEMPÍŘ. Petr Váňa (Střední škola stavební a zahradnická) Vyučen v oboru klempíř. Výroba klempířských výrobků a VZT na Jarově.

Screening KLEMPÍŘ. Petr Váňa (Střední škola stavební a zahradnická) Vyučen v oboru klempíř. Výroba klempířských výrobků a VZT na Jarově. Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

Screening ELEKTRIKÁŘ

Screening ELEKTRIKÁŘ Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...2 5. Klíčové technologie:...

Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...2 5. Klíčové technologie:... Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...2 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...3 7. Klíčové tradice:...3 8. Soutěže

Více

Screening MALÍŘI A LAKÝRNÍCI

Screening MALÍŘI A LAKÝRNÍCI Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...4 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...5 8. Soutěže

Více

Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012

Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012 Tradiční řemeslo TESAŘ Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012 Tesař tesá a nejen to Úkolem tesaře je výroba, údržba a opravy dřevěných (především stavebních) konstrukcí a jejich prvků. Tesařovy činnosti:

Více

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. Stavební obory - tesař

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. Stavební obory - tesař Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Stavební obory - tesař I. Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků: 1. ročník - ruční opracování

Více

KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE. Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79

KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE. Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79 KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79 www.ssprool.cz Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Screening ZEDNÍK 1. Screeneři základní představení: Roman Pommer (Cech obkladačů ČR) František Ptáček (Metrostav) Josef Šindelář (SP spol. s r.o.

Screening ZEDNÍK 1. Screeneři základní představení: Roman Pommer (Cech obkladačů ČR) František Ptáček (Metrostav) Josef Šindelář (SP spol. s r.o. Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Screening MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

Screening MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...4 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...5 8. Učitelé

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby bednění Kvalifikační

Více

Za poznáním technických oborů a řemesel

Za poznáním technických oborů a řemesel OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Za poznáním technických oborů a řemesel reg. č.: CZ.1.07/1.1.24/02.0061 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení projektu Název: Za poznáním technických

Více

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H)

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Název akce: Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo:

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Název akce: Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo: Název akce: ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo: Organizátor: Nová Ves, okres Český Krumlov Fakulta stavební VUT v Brně, Ústav technologie, mechanizace a

Více

AGROSTROJ a školství návrhy a praktické zkušenosti

AGROSTROJ a školství návrhy a praktické zkušenosti I. Základní školy zavést systém praktické výuky a motivaci rodičů a žáků zjistit technickou úroveň a manuální zručnost dětí od 6. - 9. třídy technicky zdatné děti vést k technickým povoláním, speciální

Více

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Stavební truhlář;

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Příručka dobré praxe Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Partner 11 Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Klíčová

Více

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky POSPOLU pilotáž Registrační číslo projektu: CZ.1.07/4.1.00/33.0015 Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, p. o. Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky Zpracoval: Ing. Pavel

Více

Screening INSTALATÉŘI

Screening INSTALATÉŘI Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Mgr. Dana Fialová, ŽĎAS,a.s. Žďár nad Sázavou Brno, 21. června 2012 a státního rozpočtu České republiky. Představení firmy ŽĎAS, a.s.

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Osazovač (kód: 36-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Osazovač Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01 STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD Školní vzdělávací program 2015 1. Identifikační údaje Předkladatel: název školy Střední odborné učiliště Uherský Brod REDIZO IČ 00055107 adresa školy Svatopluka Čecha

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01092016 Verze: 1.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tesař (kód: 36-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Tesař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační Typ kurzu Oborové zaměření Název kurzu Stručný popis (pro koho, o čem a k čemu kurz je) Počet Obsluha CNC obráběcích strojů (23-026-H) Truhlář nábytkář (33-001-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí (kód: 36-074-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká

Více

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník v dřevozpracujícím

Více

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Odbor: výzkumu vzdělávání a poradenství Ing. Ludmila Gočálová Místo konání: 10. dubna 2014 Olomouc Obsah Rozvoj odborného

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Metodika k dílně pro obor Truhlář

Metodika k dílně pro obor Truhlář Metodika k dílně pro obor Truhlář Příjemce:, Školní 709, 374 19 Trhové Sviny Projekt:, Cíl učebny: nákup nového strojního vybavení do dílen, zatraktivnit a zmodernizovat výuku a usnadnit tak cestu absolventům

Více

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace Havlíčkova 1223/17, 697 01 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 I N F O R M A C E - o oborech vzdělávání ve školním roce 2010/2011 - o termínech a organizaci přijímacího

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j.

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j. Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE

Více

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt CZ..07/..8/0.0050 Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ SOUBOR METODICKY A DIDAKTICKY ZPRACOVANÝCH VÝUKOVÝCH JEDNOTEK

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Čtyřleté denní studium INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2009-2010 010 www.zas-me.cz Informace o studiu Střední zahradnická škola v Mělníku (SZaŠ) je největší a nejstarší

Více

Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...3 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...

Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...3 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:... Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...3 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...4 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...5 8. Soutěže

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE ŠKOLY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE ŠKOLY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE ŠKOLY 2012 2017 OBSAH 1. Úvod 2 2. Současný stav 2 3. Krátkodobý výhled 2 4. Vize školy 3 5. Mise (poslání školy) 3 6. Financování školy 4 7. Strategie rozvoje 4 8. Priority na

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Předmět pracovní činnosti postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií. Žáci zde přicházejí do přímého kontaktu s

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Dílenský montážník nábytku (kód: 33-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář nábytkář;

Více

METODICKÝ PLÁN PRO HNÍZDA ODBORNOSTI A TECHNIKY

METODICKÝ PLÁN PRO HNÍZDA ODBORNOSTI A TECHNIKY METODICKÝ PLÁN PRO HNÍZDA ODBORNOSTI A TECHNIKY HNÍZDA ODBORNOSTI A TECHNIKY HOT PEDAGOGICKÝ PROGRAM ÚDAJE O HNÍZDĚ Provozovatel hnízda: Oborová specifikace hnízda: Střední škola technická, Praha 4, Zelený

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace 1 Prostupnost horizontální a vertikální Horizontální prostupnost

Více

SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/ Znojmo. Tel:

SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/ Znojmo. Tel: Držitel certifikátu dle ISO 9001 Držitel Zlatého certifikátu kvality uděleného Sdružením soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Kontaktní údaje SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/50 669 41

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce rámových dřevostaveb (kód: 33-044-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Výrobce rámových

Více

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Vzdělávací nabídka školy Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Jaké jsou přednosti certifikované školy? vytvoření moderního komplexního systému řízení

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli

Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli reg. č.: CZ.1.07/1.3.44/02.0045 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A1: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě u žáků a studentů

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H)

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H) Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: 36-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání:

Více

Společné setkání ZŠ Boskovice

Společné setkání ZŠ Boskovice Společné setkání ZŠ Boskovice 1. 11. 2018 Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání Kontaktní pracoviště Blansko Vypracovali: Mgr. Marie Hoffmannová, Bc. Filip Juriš Informační a poradenské středisko besedy

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/50 669 41 Znojmo. Tel: 537 020 555 E-mail: hanzal.libor@sousoszn.cz www.sousoszn.cz

SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/50 669 41 Znojmo. Tel: 537 020 555 E-mail: hanzal.libor@sousoszn.cz www.sousoszn.cz Držitel certifikátu dle ISO 9001 Držitel Zlatého certifikátu kvality uděleného Sdružením soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Kontaktní údaje SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. Přímětická 1812/50 669 41

Více

VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100

VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 1.Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zprostředkující

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Montér suchých podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér suchých podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér suchých podlah (kód: 36-065-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér suchých podlah Kvalifikační

Více

INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY

INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPVK (oblast 1.4) VYKUK PATRON ZŠ A MŠ DOLNÍ BŘEŽANY INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY Příjemce: ZŠ a MŠ Dolní Břežany 1 1) IDENTIFIKACE PŘEDKLADATELE PROJEKTU Název: ZŠ a MŠ Dolní Břežany

Více

Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele

Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele Vzdělávání odborných učitelů středních zahradnických škol Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele Ing. Zdeněk Nachlinger Přednáška na setkání s řediteli a zástupci zahradnických škol

Více

Předávání informací z MAP do KAP

Předávání informací z MAP do KAP Předávání informací z MAP do KAP Příjemce MAP Název MAP MAS Sokolovsko o.p.s. Místní akční plán ORP Sokolov Místní akční plán ORP Sokolov je nyní ve fázi rozpracovanosti z hlediska příprav projektů spolupráce,

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

SOU, Vyučen. Krumlovská 38, Prachatice II, Prachatice, okr. Prachatice Komu se hlásit:

SOU, Vyučen. Krumlovská 38, Prachatice II, Prachatice, okr. Prachatice Komu se hlásit: SOU, Vyučen Požadovaná profese: Obsluha CNC strojů Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) (72239) Počet volných míst: 5 KLIMA s.r.o., IČ 05471397 Krumlovská 38, II, 383

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Manažer ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek (kód: 33-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Obsluha dřevařských strojů a zařízení (kód: 33-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Obsluha

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Šablona stáže je

Více

Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů (kód: 33-038-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby drobných dřevěných výrobků (kód: 33-034-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Hodnoticí standard. Štípač kamene (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Štípač kamene (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Štípač kamene (kód: 36-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kameník Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

VIKBA32 Informační vzdělávání Knihovník učitel/tutor? Mgr. Jan Zikuška

VIKBA32 Informační vzdělávání Knihovník učitel/tutor? Mgr. Jan Zikuška VIKBA32 Informační vzdělávání Knihovník učitel/tutor? Mgr. Jan Zikuška 5.4. 2013 1 Kdo je učitel 2 (Pedagogický pracovník) zákona č. 563/2004Sb. Pedagogickým pracovníkem je ten, kdo koná přímou vyučovací,

Více

Klíčové dovednosti absolventů VŠ

Klíčové dovednosti absolventů VŠ Klíčové dovednosti absolventů VŠ Vysoké školy tvoří nejvyšší stupeň vzdělávací soustavy. V současné době (podle zákona č. 172/1990 Sb. o vysokých školách) existují tři druhy vysokoškolského studia: bakalářské,

Více

CZ.1.07/1.1.34/01.0010

CZ.1.07/1.1.34/01.0010 Projekt MECHATRONIKA "Implementace prvků mechatroniky do výuky elektro-technických oborů SŠ" CZ.1.07/1.1.34/01.0010 Datum zahájení projektu: 1.3. 2012 Datum ukončení projektu: 28.2. 2014 Doba trvání projektu:

Více

Stavíme společně 2012 (Spolupráce žáků škol z partnerských regionů JMK v oblasti učňovského školství)

Stavíme společně 2012 (Spolupráce žáků škol z partnerských regionů JMK v oblasti učňovského školství) Stavíme společně 2012 (Spolupráce žáků škol z partnerských regionů JMK v oblasti učňovského školství) 1. O projektu Projekt,,Stavíme společně 2012 je aktivitou SOŠ a SOU Brno - Bosonohy, která vychází

Více

23. - 26. dubna 2014

23. - 26. dubna 2014 CECH KLEMPÍŘŮ, POKRÝVAČŮ A TESAŘŮ ČR Pražská 1279/18, 120 00 PRAHA 10 a spolupořadatel STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍCH ŘEMESEL BRNO-BOSONOHY vyhlašuje SOUTĚŽ ODBORNÝCH DOVEDNOSTÍ UČŇŮ zařazenou do věstníku MŠMT

Více