Modul 5 Reklamní sada Kapitola 1. Etikety. Jürgen Undeutsch, B.A.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modul 5 Reklamní sada Kapitola 1. Etikety. Jürgen Undeutsch, B.A."

Transkript

1 Modul 5 Reklamní sada Kapitola 1 Etikety Jürgen Undeutsch, B.A.

2 OBSAH Autor: Jürgen Undeutsch, B.A. A. Úvod B. Než začneme C. Navrhování: Jak tvořit etikety Verze # 1: Práce s hotovými šablonami Verze # 2: Práce s individuálními šablonami Verze # 3: Navrhování vlastních etiket D. Výroba: jak tisknout etikety Možnost # 1: v malém množství do 50 ks Možnost # 2: ve středním množství do 250 ks Možnost # 3: ve velkém množství 250 ks a více Nakladatel Odpovědný za obsah: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Wieselburg Campus of FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Všechna práva na kopírování, distribuci a překlad vyhrazena. Tel: 0043-(0) office@amu.at Internet: zastoupena Dr. Astin Malschinger. Tento vzdělávací materiál byl realizován díky evropskému programu na celoživotní vzdělávání.

3 A. ÚVOD Etikety jsou klíčové z toho důvodu, že zákazníkovi poskytují informace o produktu a tím ovlivňují jeho rozhodování o nákupu. Obecněě platí, že všechny údaje, které nejsou výslovně povoleny, jsou zakázány. Některé informace jsou povinné, jiné jsou nepovinné a slouží např. k reklamním účelům. Etikety Povinné informace - dané zákonem Nepovinné informace -různé reklamní účely Výrobky ze zemědělské domácí produkce by měly mít etikety, na kterých budou jak objektivní tak subjektivní informace, avšak vždy relevantní pro zákazníka. Je důležité rozlišovat informativní účely (komunikujeme objektivní fakta) a marketingové/propagační účely (zde patří subjektivní informace, které mohou ovlivnit zákazníka k nákupu výrobku) ). Objektivní informace slouží především zákazníkovi a jsou často předepsané zákonem. Tyto povinné údaje zahrnují např. informace o složení, datum spotřeby a informace o výrobci (jméno, adresa, datum výroby, atd.). Naopak marketingové a propagační specifikace by měly aktivně podněcovat zákazníka, aby si daný produkt koupil, a představují tak reklamu. Etikety tvoří pojítko mezi produktem a zákazníkem a produkt a jeho původ pak působí konkrétněji a hmatatelněji. Co se týče marketingových a propagačních funkcí etiket, je potřeba, aby výrobce vzal v úvahu několik důležitých aspektů. Etikety a jejich vzhled nabízejí mnoho možností, jak komunikovat se zákazníkem. Cíl této sekce Cílem je poskytnou vám nezbytné nástroje a vědomosti k vytvoření a vyrobení vlastních etiket. Buď si můžete vybrat z několika hotových šablon, nebo si vytvořit etikety vlastní. Naučíte se, jak etikety tisknout nebo jak si je nechat vytisknout v grafických studiích.

4 B. Než začnemee Asi vás zajímá, jak se takové etikety vyvářejí. První krok je, určit si styl a rozvržení, které se nejlépe hodí k vaší firmě. Můžete si vybrat z následujících stylů: tradiční, selský, moderní a klasický-neutrální. Každý z těchto stylůů nabízí mnoho grafických možností a doporučení pro vaši etiketu. Tradiční Základní prvky: obrázky zemědělských produktů, krajiny, např. tradiční konev na mléko, viná réva Barvy: tlumené přírodní barvy, barvy země, odstíny zelené, oranžové akcenty Cílováá skupina: zákazníci, kteří si cení tradice a kteří upřednostňují lokální produkty Selský Základní prvky: prostý styl s kostkovanými vzory a ručním písmem Barvy: syté barvy jako červená a zelená v kombinace s bílou Cílováá skupina: zákazníci, kteří mají rádi čerstvé a domácí produkty Moderní Základní prvky: kudrlinkové a hravé elementy kombinované s jednoduchými designovými prvky Barvy: pastelové barvy kombinované se silnou kontrastním barvou, např. černou Cílováá skupina: zákazníci, pro které jsou chuť i balení velmi důležité; produkt mohou použít také jako dárek Klasický-neurální Základní prvky: prosté a přírodní prvky, čistýý styl písma, částečné použití fotografií, reálných obrázků Barvy: pár výrazných barev jako je zelená, v kombinaci s bílou Cílováá skupina: Zákazníci, pro které vzhled není důležitý. Místo toho vyžadují precizní informace a nechějí utrácet peníze za drahé balení. Abychom vám pomohli vybrat si ten správný styl, níže uvádíme několik příkladů. Obaly odpovídají jednotlivým stylům, které jsou popsány výše.

5 Jogurt Podívejte se na různé druhy balení ovocných jogurtů a vyberte si svůj styl. Uvědomíte si, že jogurty v supermarketech také musí splňovat určitá kritéria tak, aby přilákaly požadovanou cílovou skupinu. Tradiční: Zdroj: Ovocný jogurt Landliebe se prodává ve skleněných sklenicích a vymezuje se jasně do kategorie tradičního stylu. Etiketa se dvěma jemnými proužky a tradiční písmo také reprezentují tento styl. Zemitě-žluté pozadí a jednotlivé obrázky navíc podporují tradiční vzhled. V neposlední řadě název Landliebe (Láska ke kraji) odkazuje na tradiční původ produktu. Selský: Zdroj: Selský styl ovocného jogurtu Bonne Maman je podpořen výrazným červeno-bílým kostkovaným vzorem na balení. Celkový vzhled je prostý a jednoduchý, doplněn dále ručně psaným nápisem. Název je vypsaný celý, nejsou použity žádné zkratky nebo pseudonymy. Moderní:

6 Zdroj: Ovocný jogurt Yoplait používá pastelové barvy a čistýý styl písma. Fotografické ilustrace a mlhavé a hravé pozadí umocňují tento styl. Názvy takových produktů jsou často vyjádřeny pseudonymy, v tomto případě Source (zdroj, pramen) ). Klasický-neutrální: Zdroj: Ovocný bio jogurt Yeo Valley používá jednoduché a přesné balení. Nápis je dobře čitelný. Je použito málo barev, zato výrazných a jsou kombinované s bílou. Realistický obrázek ovoce je typický pro tento styl. Název produktu je neutrální a v kombinaci s názvem firmy. TIP! Při výběru stylu vždy mějte na paměti konzumenta. Jak chcete, aby vás váš potenciální zákazník vnímal? Až si zvolíte svůj styl, můžeme se přesunout na samotnou tvorbu etikety.

7 C. Jak tvořit etikety Existuje mnoho způsobů, jak tvořit etikety. Záleží na individuálních prioritách a na vašem technickém vybavení. Buď můžete pracovat s hotovými šablonami, nebo si etikety můžete upravovat podle sebe. Práce s hotovými šablonami Předchozí zkušenosti: není potřeba Technické požadavky: Adobe Acrobat Reader Potřebný čas: minimální, záieží na vaší předchozí zkušenosti (maximálně jedna hodina) Práce s předvolenými návrhy Předchozí zkušenosti: základy práce s textovým nebo grafickým softwarem Technické požadavky: žádné speciální požadavky Potřebný čas: zde budete potřebovat více času než v prvním případě, záleží také na vašich znalostech jak v oblastech technologií tak i v oblastech designu (několikk hodin) Tvorba vlastních etiket Předchozí zkušenosti: pokročilá znalost textového editoru a grafického softwaru Technické požadavky: např. Microsoft Word (textový editor) nebo Adobe Photoshop (grafický software) Potřebný čas: značný, záleží na vaší předchozí zkušenosti a vašich znalostech jak v oblastech technologií tak i v oblastech designu (několik hodin) Design vašich produktů může být ovlivněn kategorií, do které výrobek spadá, nebo také ročním obdobím. Vždy však musíte zachovávat jednotnost stylu. TIP! Kromě standarní nabídky zkuste také využít příležitostí, jako jsou Valentýn, Velikonoce, Vánoce, svatby, narozeniny, výročí, různé oslavy, motiv lásky, humoru, Podle toho můžete také upravit své etikety.

8 Verze # 1: Práce s hotovými šablonami Připravili jsme pro vás několik šablon, které můžete využít pro etikety svých produktů. Jediné, co musíte udělat, je otevřít šablony pomocí programu Acrobat Reader a vepsat do nich potřebné informace. V případě potřeby si můžete Acrobat Reader zdarma stáhnout na adrese a jednoduše jej nainstalovat do počítače. Pak už jen stačí vybrat si šablonu na adrese a vytvořit si tak svou vlastní etiketu, aniž by vám to zabralo mnoho času. Příklad: etikety na lahve Řekněme, že vyrábíte čerstvou ovocnou šťávu a plníte ji do skleněných lahví, na které byste chtěla vytvořit vhodnou etiketu. Zdroj: Při nákupu skleněných lahví se ujistěte, že na ně půjdou jednoduše umístit etikety. Vyhněte se zakulaceným tvarům a různým prohlubním a tvarováním. Dále přejděte na stránky a vyberte si z široké palety etiket. V našem případě chceme zvolit moderní design etikety, a proto zvolíme šablonu č. 1. Vyrobili jsme malinovou šťávu a chceme červenou etiketu, což je číslo Nyní si ji stáhneme do počítače. Etiketu otevřeme pomocí programu Adobe Acrobat Reader. Jak vidíte, šablony byly navrženy tak, aby se na papír A4 vešly 4 kusy.

9 Pro úpravu šablony klikněte například na Název společnosti a vepište jméno své firmy. Všimněte si, že zbývající šablony se automaticky přepíšou také. Dále vepište název produktu a další. Pro uložení změn klikněte na Soubor a pak Uložit jako a uložte si tento dokument.

10 Na zadní stranu lahve dále přidáme informace o složení a výrobci včetně povinných informací daných zákonem. TIP! Dopředu si zjistěte, co vše se ze zákona musí na etiketě uvádět. Povinné informace se mohou lišit výrobek od výrobku. Nyní přejdeme na a vybereme si šablonu č a upravíme ji stejně, jako v předchozím případě. Jelikož jsou tyto etikety menší, umístili jsme 8 kusů na jeden list A4. Nyní vyplňte potřebné informace. V případě, že je váš text dlouhý, velikost písma se automaticky přizpůsobí. Nakonec si šablonu uložte pro případné použití v budoucnu. Verze # 2: Práce s individuálními šablonami Některé z vás si budou chtít navrhnout individuální etikety a vytvořit si úplně nový design, avšak bez toho, aniž byste museli při navrhování trávit hodiny času.

11 V tomto případě navrhujeme použít některý ze softwarů výrobců etiket. Software je většinou přiložen k samotnému produktu (ve formě CD) anebo si jej můžete stáhnout na webových stránkách výrobce. Zkuste na internetu hledat např. pod heslem Designing labels online (anglicky), online navrhování etiket (pro vyhledávání v češtině). Najdete několik dodavatelů. Doporučujeme vybrat si dodavatele, který používá stejné rozměry a tvary nálepek, jaké máte k dispozici (každá firma používá jiné rozměry nálepek, které se dají prázné zakoupit např. v copy centrech, papírnictvích). Příklad: etikety na marmeládu Řekněme, že vyrábíte marmeládu, kterou plníte do skleniček a chcete si rychle vytvořit odpovídající etikety. Zdroj: TIP! Zvolte skleničky, na které se budou etikety lehce nalepovat. Vyhněte se zakulaceným tvarům a různým prohlubním a tvarováním. Jakmile máte hotové výrobky, začněte hledat dodavatele etiket, např. a hledejte sekci online-sofware etikety. Jelikož jde o zahraniční server, budete potřebovat alespoň základní znalost angličtiny, němčiny nebo francouzštiny.

12 Zvolte jazyk Software Klikněte na software, vpravo na stránce (viz. obrázek). Software si můžete buď stáhnout (a nainstalovat do počítače) nebo ho použít online. Zde bychom doporučili použít online software, klikněte na Label Assistent Online na Instruktážní video Layout-Start Můžete se podívat na krátké instruktážní video a poté se pustit do tvorby vlastních etiket.

13 TIP! Doporučujeme shlédnutí instruktážních videí. Ty vás provedou základními postupy a ušteří vám tak čas při tvorbě vlastních eitket. Navíc vás ve videu upozorní na důležité body. Pokud se na webu zaregistrujete, můžete si uložit své etikety na později pro případnou budoucí potřebu. V našem případě jsme zvolili univerzální etikety, číslo produktu 464 (jiné formáty najdete vlevo v sekci Product catalogue). Zde je 24 kusů etiket na jednom A4 papíru. V případě, že byste si chtěli nálepky zakoupit, za balíček zaplatíte 22 Euro (balíček obsahuje ks). Postup: V sekci New document vepište do políčka číslo produktu. Online asistent automaticky vyhledá správnou velikost pro vaši etiketu a navrhne několik šablon. Začneme prázdnou etiketou. Tu si můžete upravit za pomocí široké palety nástrojů, např. druh písma a tvary. Také můžete vkládat obrázky a fotografie.

14 Nástroje Nezapomeňte, že design by měl být konzistentní. Po dokončení svého návrhu určete, zda chcete mít všechny etikety stejné (Design all labels the same), nebo zda chcete mít každou jinou (Design labels separately). K tomu použijte políčko vpravo, kde si vyberete jednu z těchto možností. Na horní liště najdete tlačítko pro uložení dokumentu do počítače (obrázek diskety, po umístění kurzoru na tento obrázek vyskočí nápis Save to hardisk ). Print / Tisk PDF Label sheet setting / Nastavení štítků

15 V našem případě zvolíme stejný design pro všechny štítky a exportujeme dokument tak, že klikneme na ikonku Print (Tisk) jako PDF dokument. Nyní si dokument uložíme do počítače pro případné budoucí potřeby. Verze # 3: Vlastní navrhování etiket Můžete si také navrhnout zcela vlastní etikety. Nejdříve se musíte rozhodnout ohledně typu produktu (viz. kapitola D), abyste mohly upravit návrh na požadovanou velikost. Tento typ tvorby etiket vám umožní využít vaši představivost a kreativitu. Při tvorbě vlastních etiket můžete využít běžně používaných programů jako je Microsoft Word anebo přímo grafických programů, např. Adobe Photoshop. Samozřejmě je lepší, pokud jste již někdy s těmito programy pracovala. Pokud ne, dnes již existuje mnoho materiálu jak na internetu, tak v knižním podání, které vám pomohou naučit se s programy zacházet. Z těchto důvodů se zde nebudeme zabývat jednotlivými postupy na samotné vytvoření návrhů, ale raději zdůrazníme několik důležitých bodů: Abyste se vyvarovaly zkreslení, vždy používejte přesná měřítka, např. milimetry. Nastavte si rozlišení minimálně na 300dpi to vám zaručí, že vytištěné etikety budou dobře čitelné. Mnoho programů dnes nabízí sériový tisk. Ten vám umožní efektivní množení materiálu. Nastavte si barvu na CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key), aby dosáhly atraktivních a čistých barev. Dejte si pozor při nastavení okrajů. Tam, kde chcete, aby končil tisk, vložte ořezové značky. Pokud se budete držet těchto doporučení, můžete se pak naplno věnovat rozvoji svého tvůrčího potenciálu.

16 D. Výroba jak vytisknout etikety Můžete zvolit z širokého výběru etiket a materiálů, lepidel a obalů. Proto je důležité seskupit různé komponenty, abyste splnila dané požadavky. Zvolte technologii, která vám nejvíce vyhovuje. Pak se vám vaše úsilí zúročí v podobě prémiového produktu. Vyberte si řešení, které vám nejvíce vyhovuje: Mini individuální malovýroba do 50 ks Midi tisk do 250 ks Maxi tisk 250 ks a více Možnost # 1: Mini individuální malovýroba do 50 ks Na obyčejný prázdný papír natiskněte etikety, ty pak vystřihněte a nalepte je na produkty lepidlem na bázi vody. TIP! Použijte samolepicí etikety. Ty zakoupíte buď v papírnictví nevo v copy centrech. Zkontrolujte si nastavení tiskárny, aby velikost a počet štítků odpovídal. Také nezapomeňte, že v prodejnách existují různé typy štítků, některé jsou určeny na tisk inkoustem, jiné na tisk v laserové tiskárně.

17 Po zvolení správného papíru klikněte na ikonku tisk a sledujte instrukce na vašem monitoru. TIP! Vyberte políčko žádné v sekci měřítko stránky. Tak vytisknete etikety vždy v jejich původní velikosti. Etikety můžete natisknout buď na originální papíry dodavatele, nebo na jiné papíry (obyčejný papír). Pokud použijete samolepicí etikety, pak jejich velikost musí odpovídat nastavení tisku. TIP! Předtím, než začnete tisknout na samolepicí etikety, vytiskněte si nejprve zkušební list na obyčejný papír. Takto zjistíte, zda jste správně zvolili nastavení pro tisk. Možná budeme muset nastavení trochu upravit.

18 Své produkty můžete dále ozdobit např. třpytivým práškem, Swarowski kamínky či jinými ozdobami. Nebo můžete svým zákazníkům nabídnout různé varianty balení, např. dárkové balení. Bildquelle: TIP! Zvaže výrobu dárkových balení pro různé příležitosti. Jako bonus by mohli sami zákazníci přidat svůj nápad a nechat si vyrobit své vlastní designy. Zdroj: Možnost # 2: Midi Tisk do 250 ks Pro tisk většího množství etiket (250 ks a více) doporučujeme použít samolepicí etikety. Jsou k dostání v různých barvách, tvarech a variantách od různých dodavatelů, a můžete si je také koupit po internetu nebo v lepších papírnictvích. Další variantou je nákup tiskárny. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byly schopny tisknout v kvalitě 300dpi.

19 Například tiskárna Zebra, je velice dobrá tiskárna na etikety, nálepky a štítky. Model TLP 3844-Z tiskne také čárové kódy a to vše v požadované kvalitě (300dpi). Zdroj: Možnost # 3: Maxi Tisk od 250 ks Pokud často tisknete větší množství etiket, možná se vám vyplatí najmout si na tuto činnost třetí osobu. Pokud si je necháte tisknout ve studiu, můžete etikety oživit různými zlepšováky vyryté nápisy, vystouplé nápisy, použití zlaté a stříbrné barvy, ad. TIP! Abyste se vyhla vysokým nákladům, vždy se dopředu ve studiu domluvte na jejich požadavcích na podklady. Další pozdější úprava nastavení tisku zbytečně zvyšuje náklady. Pokud nemáte zkušenosti s navrhováním etiket, nebo na to nemáte čas, doporučujeme využít služeb grafiků, kteří jsou k dispozici v každém větším grafickém studiu/copy centru. Často se vyplatí využít právě jejich služeb. Jednoduše jim zašlete hrubý nákres vašeho nápadu a oni vám pošlou grafický návrh a předpokládanou dobu potřebnou na zpracování. TIP! Požádejte o nezávazný návrh, abyste se tak vyhnuli nepříjemnému překvapení v podobě např. povinné objednávky.

20 Při tisku si pořádně zkontrolujte nastavení barev, ořezových značek, PDF verze. Typicky se používá PDF/X-3:2002-Standard. Důležité je se domluvit s danou tiskárnou/copy centrem. Doufáme, že vám bude tento stručný přehled o etiketách užitečný. Přejeme vám hodně zábavy při tvorbě vlastních etiket!

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí 1 Kapitola 2 Modul 2 Marketingový plán Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 2: Ohodnocení společnosti,

Více

Postavení vs. konkurence

Postavení vs. konkurence Kapitola 2 Modul 1: Postavení výrobků na trhu Postavení vs. konkurence Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 2: Postavení vs. konkurence Autorky: Dr. Andrea

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Nápověda k ESSELTE EaSY print

Nápověda k ESSELTE EaSY print Nápověda k ESSELTE EASY PRINT Obsah 1. Požadavky na systém 3 1.1. Prohlížeč internetu 3 1.2. Acrobat Reader 3 2. Registrace, přihlášení a můj účet 4 2.1. Proč se registrovat? 4 2.2. Jak se registrovat?

Více

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Program CEWE fotosvět profi Vám umožní pomocí Adobe InDesign objednat CEWE FOTOKNIHU. Abyste vše zvládli správně na první pokus, přečtěte si prosím níže

Více

Příklady pracovních postupů

Příklady pracovních postupů 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 11 června 2014 Obsah 3 Obsah Příklady pracovních postupů tisku na serveru Fiery Server...5

Více

Informace podporují prodej produktů

Informace podporují prodej produktů Marketing Praxe.Workshop Informace podporují prodej produktů Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAKTICKÁ CVIČENÍ Informace podporují prodej produktů Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw:

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Export PDF z Corelu Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Pokud potřebujete vytvořit PDF exportem z Corel Draw použijte popsané nastavení. Ideální postup je vytvořit vektorovou grafiku v Corelu,

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY 1.) Pro přihlášení účastníka do kroužku SVČ Odry na webových stránkách www.svcodry.cz zvolte v menu sekci KROUŽKY a klikněte na kroužek, o který máte zájem: 2.) U vybraného kroužku

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

PDF Creator. Instalace PDF Creatoru. Proč právě tento software? Vlastní instalace

PDF Creator. Instalace PDF Creatoru. Proč právě tento software? Vlastní instalace PDF Creator Proč právě tento software? Dlouhodobě jsme testovali freewarové programy pro tvorbu pdf souborů. Jako nejlepší ze skupiny programů zdarma se jeví PDF Creator. Je sice složitější na nastavení,

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

1. VSTUP do e-learningu

1. VSTUP do e-learningu ! 1 1. VSTUP do e-learningu Při vstupu na stránky klikněte na tlačítko PRO STUDENTY zde kliknete a vyberete si - E-learning. Otevře se stránka, zde vidíte obrázky učebnic s názvy jazyků. Vpravo je modrý

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

7 odlišovacích strategií

7 odlišovacích strategií Modul 1 Postavení výrobku na trhu Kapitola 6 7 odlišovacích strategií Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 6: 7 strategií k vytvoření jedinečné identity

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Návod k vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III.

Návod k vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III. Návod k vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III. Než začnete vyplňovat elektronický formulář 1. Pro vyplnění formuláře budete

Více

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6:

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Správa objednávek Když přijde objednávka, systém automaticky zasílá email provozovateli eshopu a zákazníkovi. Seznam objednávek je zde: Vedle každé

Více

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

Návod na vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II.

Návod na vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Návod na vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Než začnete vyplňovat elektronický formulář 1. Pro vyplnění formuláře budete

Více

TROJKAM STUDIO, s. r. o. Uživatelská příručka. E-learningový systém MUZA, příručka pro účastníky kurzů

TROJKAM STUDIO, s. r. o. Uživatelská příručka. E-learningový systém MUZA, příručka pro účastníky kurzů TROJKAM STUDIO, s. r. o. Uživatelská příručka E-learningový systém MUZA, příručka pro účastníky kurzů Artur Filipiak 15.5.2010 Obsah Uživatelský účet... 4 Registrace nového účtu... 4 Přihlášení do systému...

Více

Nastavení tisku. Přidání nové tiskárny. Ověření funkčnosti tiskárny

Nastavení tisku. Přidání nové tiskárny. Ověření funkčnosti tiskárny Nastavení tisku Ověření funkčnosti tiskárny 1. Ujistěte se, zda je tiskárna zapojena do sítě (nebo má nabitý akumulátor) a jestli je správně vložen papír. 2. Pro kontrolu funkčnosti tiskárny a zjištění

Více

Faxový server společnosti PODA s.r.o.

Faxový server společnosti PODA s.r.o. Faxový server společnosti PODA s.r.o. Vážení zákazníci, jako doplněk k poskytovaným službám VoIP jsme pro vás zprovoznili službu faxového serveru. Tento server vám umožní pohodlně odesílat a přijímat faxy

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni:

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: 4 Tvorba prezentací Cíl kapitoly Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: vytvořit jednoduchou prezentaci v Microsoft PowerPoint 2010, vkládat nové snímky, měnit návrh, rozvržení a přechody

Více

Nastavení tiskárny pro tisk štítků Geis Str. 1/16

Nastavení tiskárny pro tisk štítků Geis Str. 1/16 Str. 1/16 Obsah 1. Instalace tiskárny štítků... 2 Instalace tiskárny s rozhraním USB:... 2 Instalace tiskárny se síťovým rozhraním:... 4 2. Přímý tisk na tiskárnu... 9 3. Dump mode... 10 Pro tiskárnu Zebra

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

2. Fotografie tiskneme sami... 10

2. Fotografie tiskneme sami... 10 Tištěné fotoalbum OBSAH 1. Tištěné fotoalbum... 3 2. Fotografie tiskneme sami... 10 2.1 Snímky jsou uloženy v paměti fotoaparátu... 10 2.2 Snímky jsou uloženy na paměťové kartě... 10 2 1. TIŠTĚNÉ FOTOALBUM

Více

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M570

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M570 LASERJET PRO 500 COLOR MFP Stručná referenční příručka M570 Použití přímého tisku z jednotky USB 1. Připojte jednotku USB flash k portu USB na přední straně zařízení. 2. Otevře se nabídka Flash disk USB.

Více

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Grid 2 Krok za krokem Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Kopírování sady mřížek (uživatele) Chceme-li si vyzkoušet práci s programem Grid 2, je nejlepší upravit si již vytvořené mřížky

Více

Co je nového v GM EPC

Co je nového v GM EPC Co je nového v GM EPC GM Next Gen EPC má mnoho nových funkcí, umožňujících najít správný díl rychleji a snáze. Podrobné pokyny k použití každé funkce si zobrazíte zvolením Uživatelské příručky z nabídky

Více

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 OBSAH 1 Zabezpečení systému... 3 1.1 Přístup do systému... 3 1.2 První přihlášení... 3 1.3 Heslo nefunguje nebo jej uživatel

Více

HC-CENTER 340. Záznamník teploty

HC-CENTER 340. Záznamník teploty /. Bezpečnostní informace: HC-CENTER 340 Záznamník teploty Dříve než začnete používat nebo opravovat měřič, prostudujte pečlivě následující informace. Opravy a údržbu nepopsané v tomto návodu smí provádět

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

SUN Outdoor Registrační systém. Návod pro pedagogy. Obsah návodu

SUN Outdoor Registrační systém. Návod pro pedagogy. Obsah návodu SUN Outdoor Registrační systém Obsah návodu SUN Outdoor Registrační systém... 1... 1 Obsah návodu... 1 1 Registrace a přihlašování... 2 1.1 Registrace... 2 1.2 Přihlášení... 3 1.2.1 Zapomněl jsem své údaje...

Více

Začínáme s newsletterem v Sambě

Začínáme s newsletterem v Sambě Začínáme s newsletterem v Sambě MANUÁL PRO UŽIVATELE Samba samomarketing pro e-shopy Vítejte v Sambě a nechte se jednoduše provést vaším novým systémem. 1. PŘIHLÁŠENÍ Po přihlášení se před vámi objeví

Více

Scribus základní kurz

Scribus základní kurz Scribus základní kurz příručka pro školení Prokop Zelený www.kurzygrafiky.cz Poznámka: Žádná část této příručky nesmí být kopírována, nebo publikována bez výslovného souhlasu autora. TEORIE úvod do počítačové

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

Tisk vysvědčení - krok za krokem

Tisk vysvědčení - krok za krokem Tisk vysvědčení - krok za krokem (v. 3.0) Obsah školení: Nastavení nejnutnějších společných dat na vysvědčení 2 Nastavení hodnotícího období 2 Nastavení pořadí tisku předmětů na vysvědčení 3 Nastavení

Více

Uživatelská příručka. J e d n o d u š e L e p š í Ú d a j e!

Uživatelská příručka. J e d n o d u š e L e p š í Ú d a j e! Uživatelská příručka J e d n o d u š e L e p š í Ú d a j e! OBSAH OBSAH... 3 ÚVOD... 3 O této příručce...3 O programu Volt 3 Určení 3 Potřebný Software 3 Co je ve Voltu nového...3 JAK ZAČÍT... 4 etoken...4

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

Velkoformátový skener Xerox 7742 Prospekt. Velkoformátový skener. Jednoduché barevné a černobílé skenování

Velkoformátový skener Xerox 7742 Prospekt. Velkoformátový skener. Jednoduché barevné a černobílé skenování Velkoformátový skener Xerox 774 Prospekt Velkoformátový skener Xerox 774 Jednoduché barevné a černobílé skenování Osvědčená spolehlivost a kvalita při skenování velkoformátových dokumentů Velkoformátový

Více

Word Lekce III. a IV.

Word Lekce III. a IV. Word 2007 Lekce III. a IV. Záložní kopie Povolení a nastavení automatického obnovení a automatického uložení může být žádoucí ve chvíli, kdy aplikace Word nahlásí neočekávanou chybu, kolizi aplikace a

Více

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH Ve Wordu tedy můžeme nastavovat vlastnosti písma, vlastnosti odstavce a také vlastnosti stránky. Přesuneme se na záložku ROZLOŽENÍ STRÁNKY, kde tyto najdeme v levé části. Další

Více

Tipy jak používat nový tiskový modul v LPIS Nový tiskový modul Vám umožňuje vytisknout i nástěnné mapy s přehledem všech vašich PB s názvy pozemků, nebo mapy s proložením katastru nemovitostí a půdních

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_20 Sada: Digitální fotografie Téma: DVD promítání a tisk fotografií Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace

Více

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Zadejte své uživatelské jméno a heslo Rada: Pokud si heslo nepamatujete, použijte nápovědu Zapomněli jste své heslo?. 2. krok Aktualizujte

Více

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg.

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg. 1. Tabulky, styly tabulek Obecné texty k vytváření tabulek najdete na této adrese: http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_i_cz/defaultce.html Nabídka Kreslení Tabulky. Lze se k nim dostat

Více

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates.

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates. Adobe Connect stručný průvodce vkládáním a zveřejňováním výukových materiálů Vkládat lze soubory v jednom z následujících formátů: *.ppt, pptx*, *.flv, *.swf, *.pdf, *.gif, *.jpg, *.png, *.mp3, *.html,

Více

OBSAH MANUÁL PRO VOC PARTNERY NA

OBSAH MANUÁL PRO VOC PARTNERY NA OBSAH Co je na www.alax.cz nového? Jak pracovat a využívat nový systém?... 1 1) FILTRY...1 2) MOŽNOST ZPRACOVÁNÍ CENOVÉ NABÍDKY PRO KLIENTA...2 3) ONLINE OBJEDNÁVÁNÍ...2 4) PROFIZÓNA... 2 JAK PRACOVAT

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Programování v jazyce VISUAL BASIC.NET

Programování v jazyce VISUAL BASIC.NET GYMNÁZIUM ŠTERNBERK Programování v jazyce VISUAL BASIC.NET JAROSLAV ZAVADIL 1. ČÁST ŠTERNBERK 2009 1 / 51 1. kapitola Úvod V následujících kapitolách se seznámíme s ukázkou programování ve vyšším programovacím

Více

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Internetová část Microdata s.r.o. Verze 2.5 Srpen 2010 Přihlášení do systému... 3 Prohlížení jídelníčku... 4 Objednávání jídel... 4 Přehled Objednávek... 6 Změna

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 (DUM)

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 (DUM) VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 (DUM) Vy_32_inovace_019_Jo7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Tvorba půdorysů Floorplans. Stručný manuál pro úspěšnou spolupráci

Tvorba půdorysů Floorplans. Stručný manuál pro úspěšnou spolupráci Tvorba půdorysů Floorplans Stručný manuál pro úspěšnou spolupráci Copyright Floorplans s.r.o. 2013 Věnujte prosím pár minut vašeho času seznámení se s tímto návodem. Jestliže nám zašlete nečitelný náčrtek,

Více

Tisk vysvědčení pro třídní učitele

Tisk vysvědčení pro třídní učitele Tisk vysvědčení pro třídní učitele (v. 1.0) Obsah: Kontrola osobních dat žáků 2 Závěrka třídního učitele 3 Vyplnění absence u žáků 3 Doplnění známky z chování 4 Doplnění známek z předmětů u žáků 4 Nastavení

Více

Google Apps. kalendář 2. verze 2012

Google Apps. kalendář 2. verze 2012 Google Apps kalendář verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Vytvoření události... Vytvoření události v daném čase... Vytvoření celodenní události... 6 Vytvoření opakované události... 6 Vytvoření vícedenní události...

Více

Nastavení prohlížeče Internet explorer

Nastavení prohlížeče Internet explorer WEBOVÁ APLIKACE PPL Nastavení prohlížeče Internet explorer Otevřete si Internet Explorer a zadejte adresu aplikace http://klient.ppl.cz Zvolte menu "Nástroje" a pak "Možnosti internetu". Následně vyberte

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Laboratorní výsledky

Laboratorní výsledky Laboratorní výsledky Funkce slouží k automatickému převodu laboratorních výsledků (které vám laboratoř posílá na váš mail nebo prostřednictvím FTP) do programu Praktik, přímo do karty pacienta. Je potřeba

Více

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS němčina angličtina španělština francouzština italština nizozemština Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Všechna

Více

Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu

Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu Stránka 1/6 Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu Služba Mail2Fax umožňuje zasílání faxové zprávy bez faxového zařízení. Místo odeslání zprávy pomocí faxového zařízení uživatel

Více

Návod pro registraci žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělání pro zákonné zástupce dítěte:

Návod pro registraci žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělání pro zákonné zástupce dítěte: 1) Vydání žádosti k přijetí dítěte pro vstup do systému je nutné znát číslo zdravotního pojištění (uvedené na průkazu pojištěnce zdravotní pojišťovny). Vytvoření žádosti je možné těmito způsoby: a) On-line

Více

Akční nabídka marketingového řešení pro neziskové organizace

Akční nabídka marketingového řešení pro neziskové organizace Akční nabídka marketingového řešení pro neziskové organizace Varianta BASIC Obsahem balíčku je: webová stránka včetně: redakčního systému umožňujícího snadnou úpravu obsahu i neprofesionálním uživatelům,

Více

Následující kategorie používáme na našich webových stránkách a v dalších online službách:

Následující kategorie používáme na našich webových stránkách a v dalších online službách: Naposledy aktualizováno: 25.5.2018 Jak se používají soubory cookie Webové stránky a online služby společnosti Thermo Fisher Scientific mohou používat soubory cookie. Soubory cookie jsou malé soubory obsahující

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

Elektronická evidence činnosti studentů DSP na FLD Česká zemědělská univerzita v Praze

Elektronická evidence činnosti studentů DSP na FLD Česká zemědělská univerzita v Praze Elektronická evidence činnosti studentů DSP na FLD Česká zemědělská univerzita v Praze 1 Návod pro studenty DSP 1.1 Vyplnění tabulky v Excelu Vzorovou tabulku ke stažení naleznete na webu www.fld.czu.cz

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám Dell Premier Návod k nakupování a objednávkám Navrženo pro podnikání. Přizpůsobeno pro vás. Nový portál Premier přináší přizpůsobenou a zabezpečenou online sadu nástrojů pro nákup, reporting, vyhledávání

Více

Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.)

Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.) Mgr. Radka Hlaváčová VY_32_INOVACE_Inf.Hl.20-1 - Předmět: Informatika Stupeň vzdělávání:

Více

FilmScan35 I. Uživatelská příručka

FilmScan35 I. Uživatelská příručka FilmScan35 I Uživatelská příručka -1- I. Obsah balení FilmScan35 I FilmScan35 I Držák negativů Držák diapozitivů CD-ROM Instalační příručka Čistící štětec -2- POZNÁMKA Filmový skener podporuje Windows

Více

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Proč byste měli začít trading na Demo účtu Goldstarway? Než začnete obchodovat se živým účtem a než zjistíte, že burza

Více

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.02 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír Šauer Škola: Gymnázium, Polička,

Více

Jak spustit program P-touch Editor

Jak spustit program P-touch Editor Jak spustit program P-touch Editor Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry tohoto produktu se mohou bez upozornění změnit. Společnost Brother si vyhrazuje právo

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost o dotace prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Návod na obsluhu internetového portálu O.K.V. Leasing s.r.o.

Návod na obsluhu internetového portálu O.K.V. Leasing s.r.o. Návod na obsluhu internetového portálu O.K.V. Leasing s.r.o. Internetový portál O.K.V. nám slouží: k pořízení smlouvy o úvěru se zákazníkem k vytištění smlouvy k vygenerování a odeslání pořízených dat

Více

Maximální rozměr fotografie 305x305 mm (větší foto může být použito v případě výkonnějšího počítače).

Maximální rozměr fotografie 305x305 mm (větší foto může být použito v případě výkonnějšího počítače). Návod k použití ÚVOD Děkujeme Vám, že jste si vybrali program od firmy Universal Laser Systems. Autorizovaný program je vytvořen k snadnému a efektivní mu zpracování fotek a k jejich přípravě na laserové

Více

Průvodce prostředím Twinspace

Průvodce prostředím Twinspace Vítejte Průvodce prostředím Twinspace Návod pro práci v prostředí TwinSpace byl vytvořen pro učitele-administrátory, kteří jsou v prostředí TwinSpace nováčky. S pomocí návodu dokážete: - vstoupit do prostředí

Více

Od evzdání závěrečn é práce na PEF

Od evzdání závěrečn é práce na PEF Od evzdání závěrečn é práce na PEF 1. Přihlaste se do Osobní administrativy UIS - http://is.czu.cz. Pro odevzdání Vaší závěrečné práce zvolte v základní nabídce v modulu Moje studium možnost Portál studenta.

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

Firmadat SMS Sender. aplikace pro odesílání SMS zpráv z Vašeho PC pomocí telefonu ZÁKLADNÍ INFORMACE A INSTALACE MILAN PASTOR, ROMAN NEPŠINSKÝ

Firmadat SMS Sender. aplikace pro odesílání SMS zpráv z Vašeho PC pomocí telefonu ZÁKLADNÍ INFORMACE A INSTALACE MILAN PASTOR, ROMAN NEPŠINSKÝ 2013 Firmadat SMS Sender aplikace pro odesílání SMS zpráv z Vašeho PC pomocí telefonu ZÁKLADNÍ INFORMACE A INSTALACE MILAN PASTOR, ROMAN NEPŠINSKÝ FIRMDAT S.R.O. Havlíčkova 1280,765 02 Otrokovice, tel.:

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

Tvorba webových stránek na google Sites (1.)

Tvorba webových stránek na google Sites (1.) Tvorba webových stránek na google Sites (1.) Vytvoření webové stránky Nastavení sdílení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Výpis z Insolvenčního rejstříku Vytvořeno dne: 26.3.2009 Aktualizováno: 18.9.2009 Verze: 1.1 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do Centrály Czech

Více

Moje PNS. Návod použití

Moje PNS. Návod použití Moje PNS Návod použití První přihlášení Pro první přihlášení potřebujete Zvací email. Ten jsme Vám zaslali, pokud známe Vaši emailovou adresu. V emailu najdete návod na první přihlášení. Heslo, které budete

Více

PDF Creator. Instalace PDF Creatoru. Proč právě tento software? Stažení instalačního souboru

PDF Creator. Instalace PDF Creatoru. Proč právě tento software? Stažení instalačního souboru PDF Creator Proč právě tento software? Dlouhodobě jsme testovali freewarové programy pro tvorbu PDF souborů. Jako nejlepší ze skupiny programů zdarma se jeví PDF Creator. Je sice složitější na nastavení,

Více