ČVUT v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství. Katedra přírodovědných oborů. Biokompatibilní materiály

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČVUT v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství. Katedra přírodovědných oborů. Biokompatibilní materiály"

Transkript

1 ČVUT v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Katedra přírodovědných oborů Biokompatibilní materiály Překlad kapitoly Aplikace kompozitů, strany Věra Brandysová

2 12.2 Aplikace kompozitů Je velmi důležité, že každá složka kompozitního biomateriálu je biokompatibilní a povrch mezi složkami se nemění v kontaktu s prostředím uvnitř těla. Kompozity užívané v biomateriálových aplikacích zahrnují: (1) kompozity pro zubní výplně, (2) kostní části, karbonové vlákno a polyetylen s extrémně vysokou molekulovou hmotností (UHMWPE) vyztužený kostní cement a (3) porézní povrch ortopedických implantátů. K docílení vetší silnosti a tuhosti je pryž obvykle plněna velmi jemnou částí křemíku nebo sazí. Nanočásticové (< 100 nm v průměru) kompozity mohou být vyrobeny pro spoustu aplikací. Jako u ostatních kompozitů, jsou důležité pro výrobu a použití produktů přilnavost a jednotnost rozptylu nanočástic, jak ukazuje obr Nové nonakompozity mohou být použity jako výztuha, jak pro měkké, tak tvrdé tkáně Ortopedické implantáty V ortopedii jsou užívány dva typy kompozitů: (1) zdokonalující mechanické vlastnosti existujících pevných homogenních matričních materiálů, (2) zahrnující jiné materiály pro zdokonalení výkonu biologických i nebiologických funkcí. Karbonová vlákna- vyztužený uhlík se řádí do typu 1, zatímco kostní morfogenetický protein (BMPs) a barium sulfát-začleněný kostní cement patří do typu 2. Použití keramických matričních kompozitů (CMCs) není možné v ortopedii, navzdory jejich ohromným výhodám jako je jednolitá keramika aluminia a zirkonia. Obrázek 12.6: Skenovací elektronová mikroskopie titanu barnatého (BT, BaTiO 3 ) nanokompozitu s polykarbonátem (PC, vlevo nahoře a dole) a Viton (vpravo nahoře a dole) polymerová matrice. Jednotnost zajištěná použitím kyseliny

3 fosforité potažené BaTiO 3 nanočásticemi (na obr. dole) jako srovnání s nepotaženými nanočásticemi (na obr. nahoře). Vysoká jednotnost výsledně zdokonaluje dielektrické vlastnosti. Upraveno s povolením z Copyright c 2007, Georgia Institute of Technology. Kompozity polymerové matrice (PMCs) jsou používány v takových aplikacích, jako jsou samovyztužení polymeru kyseliny mléčné a glykolové (PLGA) pro kostní šrouby a v destičkách, používaných k fixaci malých kostí, jak ukazuje obr a 12.8 [146]. Použití kovových matričních kompozitů jako cermetů může být poněkud náročné, ve srovnání s biokompatibilitou CMC nebo PMC je biokompatibilita obecně nižší vzhledem k pravděpodobnosti koroze. Tabulka 12.2 ukazuje vlastnosti některých vyztužených vláken, které jsou komerčně používány. Uhlíková vlákna byla použita k výrobě umělých šlach, ale toto úsilí selhalo in vivo vzhledem k poruchám vláken. Ačkoli použití aramidových vláken (Kevlar) se stává nejatraktivnější pro tyto aplikace. Kompozity jsou náhradou pro kostní destičky (plotýnky) a ve stehenní části pro totální kyčelní náhradu. V současné době jsou používané kovové implantáty (210 GPa pro slitinu CoCr, 110 GPa pro slitinu Ti) mnohem tužší než kosti (18 GPa). Proto chrání kosti před mechanickým poškozením, atrofií a vstřebávání kosti [47]. Kompozitní materiály mohou být vyráběny jako více vyhovující než kovové a pružně deformované jako odezva na vyšší napětí (okolo 0.01 ve srovnání s měkkou ocelí), což je potenciální výhodou. Flexibilní kompozitní kostní destičky byly shledány jako efektivní pomoc při léčbě [73]. Protetická kyčelní náhrada se vyrábí z kompozitů obsahující uhlíková vlákna v matrici polysulfanu a polyetérketonu (PEEK)[56]. Dřík do femorální kosti z polysulfan-uhlíkového kompozitu je ukázán na obr Obrázek 12.7: Absorbovatelné polymery jsou požívány k výrobě kolíků, šroubů a prutů pro ortopedické aplikace. Dotisk s povolením od [146]. Copyright 2000, Marcel Dekker.

4 Obrázek 12.8: Schematický nákres vyztužené biorozložitelné PGA, z US Pat 4,743,257 (1988). Dotisk s povolením od [146]. Copyright 2000, Marcel Dekker. Tabulka 12.2: Vlastnosti vybraných komerčně používaných posilujících vláken Obrázek 12.9: Detail dříku femorální kosti z polysulfát-uhlíkového kompozitu. Reprinted with permission from [108]. Copyright c 1988, Lippincott Williams & Wilkins.

5 V matrici polymerních kompozitů, je středem zájmu dotvarování složek polymeru. Prototyp kompozitních femorálních složek představil dotvarování v malém rozsahu omezeného vláknem, které nejsou tolik tvarovatelné. Nepředpokládá se, že by dotvarování omezilo životnost implantátu [109]. Obrázek ukazuje kolenní protézu s uhlíkovými vlákny vyztuženými polyetylenem. Tento produkt již není k dispozici pro klinické užívání. Obrázek 12.10: Kolení protéza s uhlíkovými vlákny-vyztužené polyetylenovým holením příslušenstvím. Dotisk s povolením od [120]. Copyright 2007, Springer. Poněkud komplikovanější jamka kyčelního kloubu pro protézu kyčelního kloubu je ukázána na obr [143]. Doufalo se, že vyztužené uhlíkové vlákno UHMWPE s HA na vnějším povrchu jamky by se mohlo přímo slepit s kostí. Ačkoli to neznamená lepení mezi karbonem a UHMWPE, vyplývající v eventuální rozlepení. Sofistikovanější vzhled je ukázán na obr Někteří vědci [121] vytvořili vnitřní povrch z ozářeného UHMWPE k minimalizaci opotřebení, zatímco vnější povrch měl PMMA vrstvu, která se slepila s kostním cementem při implantaci. Eliminace potřebná pro drážky, které oslabují jamku, drží jamku při implantaci s kostním cementem. Avšak tento designový koncept zatím nebyl klinicky testován. Někteří vědci [18] vyrobili z HA-polymeru kompozity pro použití v implantátech. Výsledky úvodní studie jsou uvedeny na obr Pracují na tom, co nazvali analogový kompozitní design, který jak doufají, by posílil jak mechanické, tak i biologické funkce během tkáňového zarůstání a regenerace. Jedním z těchto problémů s tímto typem kompozitů je, že povrch keramických HA je obvykle kompletně pokrytý polymerem, čímž brání kontaktu mezi bioaktivní keramikou a tkání. Podobné výsledky byly získány u kostních částic impregnovaných cementem. Minimální množství kostních částic pro kontinuální tvorbu pórů je % [106,119], podobné výsledky získal Bonfield

6 [17, 18]. Kost částečně potažená PMMA kostním cementem byla použitá pro kyčelní fixaci dříku u psa [60] (viz obr pro výsledek). Experimentální předměty ověřily maximální povrchové smykové pevnosti 7,35 MPa, přičemž kontrolní hodnota byla 2 MPa. Stejní vědci studovali BMP částečně potažený kostní cement a získali podobné výsledky. Avšak definitivní závěry nemohou být uvedeny, vzhledem k omezenému počtu subjektů. Obrázek 12.11: Před-krycí vrstva všech kyčelních jamek vnějšího povrchu s kostní cementovou vrstvou kombinovanou se síťovanou z UHMWPE z γ ozáření. Modified with permission from [121]. Copyright c 1999, Begell House. Obrázek 12.12: Vliv objemové frakce hydroxyapatitu (HA) na Youngově modulu (E) a napětí k porušení hydroxyapatitu vyztuženém polyetylenem, ve srovnání s kortikální kostí, jak reprezentuje Hench [59] na základě údajů Bonfielda [17]. Reprinted with permission from [59], Copyright c 1993, American Ceramic Society. Porézní HA může být vyrobeno do velikosti buněčných kompozitů, jak ukazuje obr Platforma přírodní tkáně buněčné struktury byla také použita v naději k získání buněčné struktury, jak je ukázáno na obr [36].

7 Obrázek 12.13: Maximální povrchové smykové napětí mezi kostí a kostním cementem v implantačním období. Femorální dříky byly implantovány s běžným kostním cementem a cementem s kostními částmi. V obou případech se povrchové napětí stabilizovalo po 5 měsících pro tento model psa. Reprinted with permission from [41]. Copyright 1991, Wiley. Obrázek 12.14: Mikrostruktura lidské spongiózní kosti. Osteony se zobrazí jako běžná lamela s intersticiální kostní výplní mezery mezi (a). Idealizovaná mikrostruktura lidské spongiózní kosti. Propojení velkých pórů povoluje vrůstání fibrovaskulární tkáně, regenerace osteonů, atd. (b). Reprinted with permission from [137]. Copyright c 1993, World Scientific.

8 Obrázek 12.15: (a) Schematické znázornění výrobního procesu platformy. Korál je uříznutý a tvarovaný k výrobě porézních implantátů v široké paletě materiálů. (b) 3D fotografie různých korálů po přečištění chlornanem sodným. (Nahoře) Rod Porities: Prakticky všechny póry jsou v rozmezí μm, navíc, když je správně orientován, jsou přítomny podélné vzpěry neporézní mikrostruktury. (Dole) rod Goniopora: Póry se pohybují od 200 do 1000 μm a úplná propojenost látek je snadněji ohodnotitelná. Modified with permission from [35]. Copyright 1975, Wiley. Bioaktivní sklo-keramika se navíc používá k výrobě kompozitů použitím kovových prutů (316L nerezová ocel, titan a slitina Co-Cr) [44,58]. In vitro a in vivo studie prokázaly možnosti využití kompozitů v ortopedii a jako zubní implantáty. Porézní povrch kompozitů byl také považován jako možné použití pro implantáty. Mohou být potaženy bioaktivní keramikou, jak je ukázáno na obr Pokusy na zvířatech přinesly smíšené výsledky [120] (viz obr ): HA vrstva porézního implantátu nabídla jako první vyšší povrchové smykové tření mezi kostí a implantátem, ačkoli po tří měsíční kontrole (bez vrstvy HA) ukázaly vyšší pevnost. Bylo to hlavně kvůli rozpuštění HA v pórech, které nemohly být odstraněny dost rychle pro pokračování růstu tkáně. Někteří vědci se snažili pochopit roli krystalovatění HA po nátěru na kov. Jejich výsledky neprokázaly žádné rozdíly povrchové pevnosti mezi nízko-, středně- a vysokou krystalicitou HA povrch na Ti slitině implantátu a kosti. Jediný podstatný rozdíl nastal u nekrytého kovového imlantátu, opět demonstrující dobrou kompatibilitu HA s kostí [31].

9 Obrázek 12.16: Struktura porézní vrstvy pro kostní prorůstání. Obrázek SEM je 5x zvětšený v dolní části obdélníkového obrazu (200x, slitina Ti6A14V). Poznámka: nepravidelná struktura póru. From unpublished data of J.B. Park. Obrázek 12.17: Maximální povrchové smykové tření mezí kostí a bioaktivní keramikou-krytou porézní zátkou implántátu versus implantované období. Zátka s a bez krytí byla implantovaná do kůry psí stehenní kosti. Reprinted with permission from [120]. Copyright c 2007,Springer Kompozitní a cementové zubní výplně [120] Zubní kompozitní pryskyřice se používá na opravy předních zubů a také se běžně používá k obnovení zadních stejně jako předních zubů. Kompozitní pryskyřice se skládá z polymerní matrice a tuhé anorganické mezivrstvy, jak ukazuje obr Všimněme si, že částice mají velmi hranatý tvar. Anorganické mezivrstvy prokazují relativně vysokou tuhost a vysokou odolnost proti opotřebení materiálu. Kromě toho, díky jejich průhlednosti a indexu lomu, který je podobný jako má zubní sklovina, jsou kosmeticky přijatelné. Anorganické mezivrstvy jsou většinou bariové sklo nebo oxid

10 křemičitý [křemen, SiO 2 ]. Mezivrstva, také nazývána výplň, má velikost částic od 0,04 do 13 μm a koncentraci od 33 do 78 % hmotnosti (tabulka 12.3). Matrice se skládá z bis-gma, přídavný produkt reakce bis(4-hydroxyfenolu), dimetylmetanu a glycidu metakrylátu. Vzhledem k tomu, že je materiál namíchán a poté umístěn do připravené dutiny aby polymeroval, jeho viskozita musí být dostatečně nízká a polymerizace musí být regulovatelná. Takto málo viskózní tekutiny jako trietylen glykol dimetylakrylát (TEGDMA) se používají ke snížení viskozity a inhibitory jako butyl trioxytoluen (2,4,6-tri-tert-butylfenol, BHT) se používají k zabránění předčasné polymerace. Polymerace může být zahájena termochemickým spouštěčem (např. benzyl peroxid) nebo fotochemicky (benzoin alkyl eter), což generuje volné radikály při vystavení ultrafialovému záření ke spuštění polymerace volných radikálů. Tabulka 12.3: Složení a modul pružnosti zubních kompozitů Složení a modul pružnosti několika komerčních zubních pryskyřicových kompozitů jsou uvedeny v tabulce Vzhledem k větší hustotě anorganické plnící fáze odpovídá 77 % výplně 55 % hmotnosti. Typické mechanické a fyzikální vlastnosti 50 % objemu zubních pryskyřicových kompozitů jsou uvedeny v tabulce Zubní kompozity jsou podstatně méně tuhé než přirozená sklovina (ta obsahuje >97 % minerálů). U syntetických kompozitů nemůžeme tak snadno získat tak vysoké koncentrace minerálních částic. Minerální částice nejsou tolik nahuštěné. Mimo to, viskozita nepolymerizované směsi roste s koncentrací částic. Příliš vysoká viskozita bude bránit zubaři v přiměřeném naplnění dutiny směsí. Použití povrchově aktivních látek sníží tento problém.

11 Tabulka 12.4: Typické vlastnosti dentálních kompozitů Teplotní roztažnost zubních kompozitů je vyšší než u zubů. Projevuje se také smrštění (kontrakce) (až 1,6%) během polymerace, které má přispět k úniku slin, bakterií, mimo jiné na povrchové okraje. Tato vlastnost může v některých případech způsobit zubní kaz. Pro některé materiály je tato kontrakce zrušena otokem v důsledku absorpce vody v ústech. Použití koloidní siliky v tzv. mikrofilních kompozitech umožňuje tyto pryskyřice leštit, což snižuje opotřebení a tvorbu plaku. Nicméně, je mnohem obtížnější vyrobit ty s vysokým podílem výplně, protože tendence pro vysoké viskozity nepolymerované směsi musí být upravovatelná. Příliš vysoká viskozita je problematická, protože brání zubaři, aby adekvátně vyplnil dutinu a materiál tak vyplní trhliny méně efektivně. Všechny zubní kompozity prokazují dotvarování [118], které může vést k obnově zubu, ale větším problémem může být opotřebení. Zubní kompozity mají tendenci být pod napětím křehké a relativně slabé. Navíc jsou vystaveny mechanické náročnosti, takže se mohou při namáhání porušit. Dole jsou popsány statistické pevnosti zlomeniny [9,23]. Jejich použití je tedy omezeno na určité typy zubních náhrad. Sbalitelnost nebo zhustitelnost zubních kompozitů byla zavedena jako lepší alternativa amalgámových výplní zadních zubů a mohou být vtěsnány snadněji do připravené dutiny, což umožní těsnější kontakt s obnovovaným zubem [101]. Modul pružnosti těchto kompozitů se pohybuje cca od 9,5 do 21 GPa. Různé výplně na bázi pryskyřice-cement, s hmotností výplně %, jsou využitelné pro připevnění zubních korunek na zbylou část zubu [130]. Vysoký modul je považován za prospěšnou schopnost cementu, brání tak ztrátě korunky. Zubní kompozitní pryskyřice jsou používány jako výplňový materiál pro přední i zadní zuby a také jako tmely. Použití těchto materiálů se zvýší s vývojem dokonalejších složek a také s reakcí na obavy z dlouhodobé toxicity náplně amalgám stříbro-rtuť.

12 Nanočástice kompozitů mohou být atraktivní alternativou zubních kompozitů jako výplně lepidla. Hlavním problémem je disperze nanočástic, které mohou být případně řešitelné úpravou výplně (keramických částic) s kyselinou (viz obr. 12.6) a povrchově aktivními látkami. Příklad 12.3 Kompozit vyrobený ze sférických částic hliníku (20 % objemu) a polymerní matrice. Vypočítejte Youngův modul a srovnejte s Reussovým modelem. Hliník a polymer mají Youngův modul 400 a 1 GPa. Odpověď: Užití vztahu z tabulky 12.2, Reussovým modelem dostaneme Tuhost kompozitních částic není o moc větší než Reussův, zatímco sférické zvýšení Youngova modulu je pouze okrajové. Obrázek 12.18: Moderní zubní implantát.

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Okruhy otázek ke zkoušce

Okruhy otázek ke zkoušce Kompozity A farao pokračoval: "Hle, lidu země je teď mnoho, a vy chcete, aby nechali svých robot? Onoho dne přikázal farao poháněčům lidu a dozorcům: Propříště nebudete vydávat lidu slámu k výrobě cihel

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Kap. 1 Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Informační a vzdělávací centrum kompozitních technologií & Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky FS ČVUT v Praze 26. října 2007 1

Více

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012 Prohloubení odborné spolupráce a propojení ústavů lékařské biofyziky na lékařských fakultách v České republice CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či

Více

Katedra materiálu.

Katedra materiálu. Katedra materiálu Vedoucí katedry: prof. Ing. Petr Louda, CSc. Zástupce vedoucího katedry: doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D. Tajemnice katedry: Ing. Daniela Odehnalová http://www.kmt.tul.cz/ EF TUL, Gaudeamus

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODOVÁNÍ V MCHANIC MCHANIKA KOMPOZINÍCH MARIÁŮ Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav aš, CSc. Základní pojmy pružnosti Vlivem vnějších sil se těleso deformuje a vzniká v něm napětí dn Normálové napětí

Více

PMC - kompozity s plastovou matricí

PMC - kompozity s plastovou matricí PMC - kompozity s plastovou matricí Rozdělení PMC PMC částicové vláknové Matrice elastomer Matrice elastomer Matrice termoplast Matrice termoplast Matrice reaktoplast Matrice reaktoplast Částice v polymeru

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška Obsah Definice kompozitních materiálů Synergické působení

Více

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy vláken Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy různých vláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová

Více

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA FUNKCE ŠLACH A VAZŮ Šlachy: spojují sval a kost přenos svalové síly na kost nebo chrupavku uložení elastické energie Vazy: spojují kosti stabilizace kloubu vymezení

Více

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Biomateriály na bázi kovů L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Historie 1901 - objev krevních skupin, 1905 - první úspěšná transfuze mezi lidmi 1958 - kyčelní kloub na bázi oceli 1965

Více

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství Otěruvzdorn ruvzdorné povlaky endoprotéz Obsah Základní části endoprotéz Požadavky na materiály Materiály endoprotéz Keramické povlaky DLC povlaky MPC povlaky Metody vytváření povlaků Testy povlaků Závěr

Více

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI

Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI Úvod problematiky Monika Losertová VŠB-TU Ostrava, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, RMTVC Biokompatibilní

Více

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Důvody a cíle pro statické zesilování a zajištění konstrukcí - zvýšení užitného zatížení - oslabení konstrukce - konstrukční chyba - prodloužení

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. VYUŽITÍ NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ VE STROJÍRENSKÝCH APLIKACÍCH, TRENDY VÝVOJE NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost

Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost Elektricky vodivý iglidur Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost HENNLICH s.r.o. Tel. 416 711 338 ax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz

Více

Kompozitní materiály. Chemicky vázaná kombinace vhodného síťovaného polymeru s anorganickým plnivem.

Kompozitní materiály. Chemicky vázaná kombinace vhodného síťovaného polymeru s anorganickým plnivem. Kompozitní materiály Chemicky vázaná kombinace vhodného síťovaného polymeru s anorganickým plnivem. Kompozity Vlastnosti Složení Indikace Možnosti kompozitních materiálů Materiál pro definitivní ošetření

Více

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Zdroj: Bioceramics: Properties, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Kapitola 8., strany: 167-177 8. Sklokeramika (a) Nádoby Corning

Více

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost Elektricky vodivý Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost 59 Elektricky vodivý. Materiál je extrémní tuhý a tvrdý, kromě

Více

KARBONOVÉ PROFILY A PŘÍSLUŠENSTVÍ

KARBONOVÉ PROFILY A PŘÍSLUŠENSTVÍ KARBONOVÉ PROFILY A PŘÍSLUŠENSTVÍ Charakteristika Systém CarboSix je založen na strukturovaných modulárních profilech vyrobených z karbonových vláknových kompozitů za použití technologie pultruzního tažení.

Více

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU MECHANICKÉ VLASTNOSTI BIOLOGICKÝCH MATERIÁLŮ Viskoelasticita, nehomogenita, anizotropie, adaptabilita Základní parametry: hmotnost + elasticita (akumulace

Více

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu LETECKÉ MATERIÁLY Úvod do předmětu Historický vývoj leteckých konstrukčních materiálů Uplatnění konstrukčních materiálů souvisí s pevnostními koncepcemi leteckých konstrukcí Pevnostní koncepce leteckých

Více

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Modelování a aproximace v biomechanice

Modelování a aproximace v biomechanice Modelování a aproximace v biomechanice Během většiny lidské aktivity působí v jednom okamžiku víc než jedna skupina svalů. Je-li úkolem analyzovat síly působící v kloubech a svalech během určité lidské

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů TRIBOLOGIE Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů Vypracoval: Pavel Beran Obsah: Obsah 1. Zdravé koleno 2. Zatížení kolenního kloubu 3. Totální náhrady

Více

Kompozitní materiály

Kompozitní materiály Kompozitní materiály Základy materiálového inženýrství Katedra materiálu Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Definice kompozitu

Více

MMC kompozity s kovovou matricí

MMC kompozity s kovovou matricí MMC kompozity s kovovou matricí Přednosti MMC proti kovům Vyšší specifická pevnost (ne absolutní) Vyšší specifická tuhost (ne absolutní) Lepší únavové vlastnosti Lepší vlastnosti při vysokých teplotách

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Operaèní postup Døík TEP necementovaný revizní - typ SF

Operaèní postup Døík TEP necementovaný revizní - typ SF Operaèní postup Døík TEP necementovaný revizní - typ SF Revizní necementovaný dřík vychází tvarově z dříku TEP typu S.F., který je výjimečně, pokud je to možné, také používán k reoperacím, i když tento

Více

CMC kompozity s keramickou matricí

CMC kompozity s keramickou matricí CMC kompozity s keramickou matricí Základní požadavky Zvýšení houževnatosti - hlavně vlákna Zpevnění - vyrovnání pevnosti v tahu a tlaku - vlákna, především whiskery Zvýšení otěruvzdornosti v extremních

Více

Projekt TA Hybridní nanokompozity 01/ /2014 SYNPO - 5M - UTB

Projekt TA Hybridní nanokompozity 01/ /2014 SYNPO - 5M - UTB Projekt TA02011308 Hybridní nanokompozity 01/2012-12/2014 SYNPO - 5M - UTB 1 SYNPO, akciová společnost Více jak 70 letá historie Vysoká flexibilita schopnost reagovat na potřeby zákazníka. 130 zaměstnanců.

Více

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty Nízká cena iglidur Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty 399 iglidur Nízká cena. Pro aplikace s vysokými požadavky na teplotní odolnost. Může být podmíněně

Více

Tříbodový závěs traktoru z nekovového materiálu

Tříbodový závěs traktoru z nekovového materiálu Technická fakulta ČZU Praha Autor: Karel Sobotka Semestr: letní 2009 Tříbodový závěs traktoru z nekovového materiálu Úkol Úkolem je vymodelovat v programu Autocad tříbodový závěs traktoru a zpočítat jeho

Více

Kompozity s termoplastovou matricí

Kompozity s termoplastovou matricí Kompozity s termoplastovou matricí Ing. Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9 Letňany josef.krena@letov.cz Obsah 1. Typy matric 2. Vlastnosti vyztužených termoplastů 3. Zvláštnosti vyztužených

Více

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad Ing. Petr Písařík petr.pisarik@fbmi.cvut.cz Kladno Listopad 2010 Cíl

Více

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2 Syntéza leucitové suroviny pro dentální kompozity 1 Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO- TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír

Více

Revizní systémy. Katalog revizních implantátů

Revizní systémy. Katalog revizních implantátů evizní systémy Katalog revizních implantátů AOPASTIKA Materiály pro výrobu implantátů Přehled materiálů MATEIÁ ISO ČSN DIN ASTM Korozivzdorná ocel 321 1730 výběr 17 3 W.Nr. 1.1 F 13 Grade 2 Korozivzdorná

Více

Individuální onkologické implantáty

Individuální onkologické implantáty Individuální onkologické implantáty Individuální onkologické implantáty ONKOLOGIE MATERIÁLY pro výrobu implantátů Přehled materiálů MATERIÁL ISO ČSN DIN ASTM Korozivzdorná ocel 5832-1 17350 výběr 17 443

Více

Kompozitní materiály. přehled

Kompozitní materiály. přehled Kompozitní materiály přehled Porovnání vlastností Porovnání vlastností (2) dřevo nemá konkurenci jako lehká tuhá konstrukce Porovnání vlastností (3) dobře tlumí slitiny Mg Cu a vlákny zpevněné plasty Definice

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Potravinářské aplikace

Potravinářské aplikace Potravinářské aplikace Nanodisperze a nanokapsle Funkční složky (např. léky, vitaminy, antimikrobiální prostředky, antioxidanty, aromatizující látky, barviva a konzervační prostředky) jsou základními složkami

Více

Příklady kompozitních materiálů. Otomanský luk Pykrete Židle T3.1

Příklady kompozitních materiálů. Otomanský luk Pykrete Židle T3.1 Kompozity A farao pokračoval: "Hle, lidu země je teď mnoho, a vy chcete, aby nechali svých robot? Onoho dne přikázal farao poháněčům lidu a dozorcům: Propříště nebudete vydávat lidu slámu k výrobě cihel

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu

Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu

Více

Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE

Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE Libor Beránek, Rudolf Dvořák, Lucie Bačáková Abstrakt V minulých desetiletích se v medicíně rozšířilo použití umělých materiálů, ať už v

Více

DEFORMAČNĚ NAPĚŤOVÁ ANALÝZA TEP KOLENNÍHO KLOUBU / STRESS- STRAIN ANALYSIS OF TOTAL KNEE REPLACEMENT

DEFORMAČNĚ NAPĚŤOVÁ ANALÝZA TEP KOLENNÍHO KLOUBU / STRESS- STRAIN ANALYSIS OF TOTAL KNEE REPLACEMENT Konference diplomových prací 2007 Ústav konstruování, Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky, FSI VUT v Brně 5. 6. června 2007, Brno, Česká republika DEFORMAČNĚ NAPĚŤOVÁ ANALÝZA TEP KOLENNÍHO

Více

Kompozitní materiály

Kompozitní materiály Kompozitní materiály Chemie, složení, vlastnosti Pavel Bradna 1. lékařská fakulta, Karlova Universita, Praha, Česká republika Výzkumnýústav stomatologický bradna@vus.cz Názvosloví: též pryskyřičné kompozity

Více

Přijímací zkoušky na magisterské studium, obor M

Přijímací zkoušky na magisterské studium, obor M Přijímací zkoušky na magisterské studium, obor M 1. S jakou vnitřní strukturou silikátů (křemičitanů), tedy uspořádáním tetraedrů, se setkáváme v přírodě? a) izolovanou b) strukturovanou c) polymorfní

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání Reologie obor mechaniky - zabývá obecnými mechanickými vlastnostmi látek vztahy mezi napětím, deformacemi

Více

Druhy vláken. Nanokompozity

Druhy vláken. Nanokompozity Druhy vláken Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Druhy různých vláken Přírodní

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova www.zlinskedumy.cz Střední odborná

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE PLASTY VZTAH MEZI STRUKTUROU A VLASTNOSTMI Obsah Definice Rozdělení plastů Vztah mezi strukturou a vlastnostmi chemické složení a tvar molekulárních jednotek

Více

Vláknobetony. Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz www.tpm.fsv.cvut.cz

Vláknobetony. Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz www.tpm.fsv.cvut.cz Vláknobetony Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz www.tpm.fsv.cvut.cz Úvod Beton křehký materiál s nízkou pevností v tahu a deformační kapacitou Od konce 60.

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení)

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) Autor přednášky: Ing. Daniela Odehnalová Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu

Více

POUZITELNOST LEPIDEL

POUZITELNOST LEPIDEL ˇ POUZITELNOST LEPIDEL PATENTOVANÝ UZÁVER A BEZPECNOST ˇ ˇ OBSAH KONSTRUKČNÍ LEPIDLA Akrylátová No-Mix lepidla Metakrylátová konstrukční lepidla (MMA) Epoxidová lepidla LEPENÍ A TMELENÍ RTV Silikony MS

Více

iglidur N54 Biopolymer iglidur N54 Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití

iglidur N54 Biopolymer iglidur N54 Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití iglidur Biopolymer iglidur Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití 575 Biopolymer. Z 54% je založen na obnovitelných zdrojích. I přesto tento nový

Více

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty josef.strasky@gmail.com Titan Saturn a TITAN sonda Pioneer, 26. srpen 1976 Titan Titan Titan Unikátní vlastnosti titanu + nejvyšší poměr mezi pevností a

Více

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU Základy technologie lepení V současnosti se technologie lepení stala jednou ze základních technologií spojování kovů, plastů i kombinovaných systémů materiálů

Více

Pracovní diagram vláken

Pracovní diagram vláken Druhy vláken Rozdělení přednášky Základní vlastnosti vláken a nanovláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová vlákna Keramická vlákna Kovová vlákna Whiskery

Více

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Vedoucí práce: Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Konzultant: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Bc. Roman Voch Obsah 1) Cíle diplomové práce

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby Pro horké tekutiny iglidur Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby 341 iglidur Pro horké tekutiny. Kluzná pouzdra iglidur byla vyvinuta pro aplikace pod vodou při teplotách

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

Letoxit PR 220 Verze: 18. ledna 2012 Letoxit EM 315, EM 316, EM 317

Letoxit PR 220 Verze: 18. ledna 2012 Letoxit EM 315, EM 316, EM 317 Popis Laminační směsi se zvýšenou houževnatostí bez plnících látek, určené pro laminování materiálů ze skleněných, uhlíkových nebo kevlarových vláken. Pryskyřice Letoxit PR 220 je vyrobena na bázi modifikované

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

Nízká cena při vysokých množstvích

Nízká cena při vysokých množstvích Nízká cena při vysokých množstvích iglidur Vhodné i pro statické zatížení Bezúdržbový provoz Cenově výhodné Odolný vůči nečistotám Odolnost proti vibracím 225 iglidur Nízká cena při vysokých množstvích.

Více

Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití

Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití Biopolymer Produktová řada Samomazná a bezúdržbová Založen na obnovitelných zdrojích Univerzální použití 575 Biopolymer. Z 54% je založen na obnovitelných zdrojích. I přesto tento nový materiál splňuje

Více

Inovační vrták pro strojírenský sektor

Inovační vrták pro strojírenský sektor Vrtáky z tvrdokovu Inovační vrták pro strojírenský sektor PLUS8, NĚMECKÁ TECHNOLOGIE S ITALSKÝM SRDCEM. Výrobní zařízení a Centra pro výzkum a vývoj v Evropě a Severní Americe umožňují firmě Cruing nabízet

Více

Pevnost v tahu vláknový kompozit

Pevnost v tahu vláknový kompozit Pevnost v tahu vláknový kompozit Obsah přednášky Předpoklady výpočtu pevnosti Stejná tažnost matrice i vlákna (disperze) Tažnější matrice než vlákna Kritické množství vláken Tažnější vlákna než matrice

Více

Náhrady hlavice kyčelního kloubu

Náhrady hlavice kyčelního kloubu Náhrady hlavice kyčelního kloubu Náhrady hlavice kyčelního kloubu ALOPLATIKA Popis implantátů Katalogová nabídka Úvod Všechny hlavice dodávané firmou BEZNOKA mají kulový tvar a jsou opatřeny samosvorným

Více

Adhezní síly v kompozitech

Adhezní síly v kompozitech Adhezní síly v kompozitech Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vazby na rozhraní

Více

Termoplastické materiály v dentálních technologiích

Termoplastické materiály v dentálních technologiích Termoplastické materiály v dentálních technologiích Autor: Claudia Herrmann, Německo Termoplastické materiály se již dlouho používají v leteckém a kosmickém inženýrství. zhledem k jejich vysoké mechanické

Více

V průmyslu nejužívanější technickou slitinou je ta, ve které převládá železo. Je to slitina železa s uhlíkem a jinými prvky, jenž se nazývají legury.

V průmyslu nejužívanější technickou slitinou je ta, ve které převládá železo. Je to slitina železa s uhlíkem a jinými prvky, jenž se nazývají legury. 3. TECHNICKÉ SLITINY ŽELEZA - rozdělení (oceli, litiny-šedá, tvárná, temperovaná) výroba, vlastnosti a použití - značení dle ČSN - perspektivní materiály V průmyslu nejužívanější technickou slitinou je

Více

Havel composites s.r.o. Svésedlice , Přáslavice Česká Republika. tel. (+420) fax (+420)

Havel composites s.r.o. Svésedlice , Přáslavice Česká Republika. tel. (+420) fax (+420) Havel composites s.r.o. Svésedlice 67 783 54, Přáslavice Česká Republika tel. (+420) 585 129 010 fax (+420) 585 129 011 www.havel-composites.com Tkaniny ze skelné příze typu E. Příze má úpravu (sizing)

Více

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost Bez PTFE a silikonu iglidur Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost HENNLIH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz www.hennlich.cz 613 iglidur Bez PTFE a

Více

Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků.

Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků. PORTFOLIO SLUŽEB Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků. Využíváme nejmodernějších technologií pro výrobu kovových a vysokopevnostních kompozitních součástek.

Více

Pro vysoké rychlosti pod vodou

Pro vysoké rychlosti pod vodou Pro vysoké rychlosti pod vodou iglidur Produktová řada Pro aplikace pod vodou Pro rychlý a konstantní pohyb Dlouhá životnost HENNLICH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz www.hennlich.cz

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

Revizní systémy. Katalog revizních implantátů ALOPLASTIKA

Revizní systémy. Katalog revizních implantátů ALOPLASTIKA evizní systémy Katalog revizních implantátů AOPASTIKA Přehled materiálů Obsah Přehled materiálů MATEIÁ ISO ČSN DIN ASTM Korozivzdorná ocel 321 1730 výběr 17 3 W.Nr. 1.1 F 13 Grade 2 Korozivzdorná ocel

Více

Kompozity ve strojírenství

Kompozity ve strojírenství Kompozity ve strojírenství Doplněná inovovaná přednáška Zpracoval: Jozef Kaniok Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je

Více

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU František HNILICA a, LUDĚK JOSKA b, BOHUMIL SMOLA c, IVANA STULÍKOVÁ c a České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Technická

Více

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Pevnost v tahu vláknový kompozit Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Předpoklady výpočtu Vycházíme z uspořádání Voigtova modelu Všechna vlákna mají

Více

LCM - 05 Metakrylátové konstrukční lepidlo list technických údajů

LCM - 05 Metakrylátové konstrukční lepidlo list technických údajů LCM - 05 Metakrylátové konstrukční lepidlo list technických údajů Popis LCM - 05 je rychle tvrdnoucí dvousložkové akrylové lepidlo pro lepení kompozit, termoplastů a kovů. LCM - 05 je bezpodkladové lepidlo

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Nejlepší pružné sběrnice

Nejlepší pružné sběrnice Nejlepší pružné sběrnice ERIFLEX STANDARD a ERIFLEX SUMMUM je tvořen vrstvami tenké pocínované nebo holé elektrolytické mědi Propojení ERIFLEX se provádí přímým děrováním lamel. Odpadá nutnost použití

Více

Rukavice pro svařování

Rukavice pro svařování Standardy EN pro rukavice a materiály Kategorie 1, jednoduchý design: Tyto produkty chrání před minimálními riziky a mohou být použity pouze v případě minimálního nebezpečí, které může být snadno identifikováno

Více

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů Materiály 1. Molekulární struktura polymerů, polarita vazeb, ohebnost řetězců. 2. Krystalizace a nadmolekulární struktura polymerů, vliv na vlastnosti. 3. Molární hmotnost, její distribuce a vliv na vlastnosti.

Více

Únosnost kompozitních konstrukcí

Únosnost kompozitních konstrukcí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta strojní Ústav letadlové techniky Únosnost kompozitních konstrukcí Optimalizační výpočet kompozitních táhel konstantního průřezu Technická zpráva Pořadové číslo:

Více

STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ. Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b

STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ. Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b a UNIVERZITA PARDUBICE, Fakulta chemicko-technologická, Katedra anorganické

Více

VÝZNAM POLYMERNÍCH NANOKOMPOZITŮ V TRIBOLOGICKÝCH SYSTEMECH

VÝZNAM POLYMERNÍCH NANOKOMPOZITŮ V TRIBOLOGICKÝCH SYSTEMECH 12133 Ústav strojírenské technologie VÝZNAM POLYMERNÍCH NANOKOMPOZITŮ V TRIBOLOGICKÝCH SYSTEMECH Ing. Olga Konovalová Tribologické vlastnosti typických polymerů Polymer Polytetrafluoroethylene (PTFE) Nylony

Více