ZÁKLADY ARITMETIKY A ALGEBRY I

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADY ARITMETIKY A ALGEBRY I"

Transkript

1 1 ZÁKLADY ARITMETIKY A ALGEBRY I (Cvičení) 1. Úvod, jazyk matematiky V učebnici Lineární algebra pročítejte definice a věty, uvědomujte si jejich strukturu, i když prozatím neznáte a nechápete (aaniprozatímchápatnemůžete)jejichmatematický obsah. Uvědomujte si zásadní rozdíl mezi fomulací definice a věty. 2. Množiny a.nechť A={u,v,w,x}, B= {w,x,y}.utvořtemnožiny A B, A B, A \ B, A B. b. Nechť A je množina všech sudých čísel a B množina všech pětinásobků přirozených čísel. Popištemnožiny A B, A B, A \ B, A B. c.uvědomtesi,jakvypadajímnožiny R R, R R R, Z Z, Z Q {1,2}, Z R, Z {1,2}, {a,c,4} {1,2,a,x}. d.utvořtepotenčnímnožinumnožiny M = {1,2,3,4}.Kolikmáprvků?Nakresletesvaz podmnožin množiny M(svazovými operacemi jsou průnik a sjednocení). Vyznačte podsvaz tohoto svazu tvořený všemi podmnožinami množiny M, které obsahují číslo 2. e.utvořtepotenčnímnožinumnožiny M= {a,b,c,d,e}.kolikmáprvků?nakresletesvaz S podmnožin množiny M. Vyznačte podsvaz svazu S, který tvoří všechny podmnožiny množiny M obsažené v podmnožině {b, d, e}. Vyznačte dále podsvaz svazu S, který tvoří všechny podmnožiny množiny M obsahující prvek a a obsažené v podmnožině {a, d, e}. f.dokažte,žepropodmnožiny A,B,Cmnožiny Uplatí: (i) A A=A A A=A (ii) A B= B A A B= B A (iii) (A B) C= A (B C) (A B) C= A (B C) (iv) (A B) A=A (A B) A=A (v) (A B) C=(A C) (B C) (A B) C=(A C) (B C) (vi) (A B) = A B (A B) = A B (vii) (A ) = A (Symbolem A značímedoplněkmnožiny Avmnožině U,tj. A = U \ A.) g.uvědomtesi,žeprokonečnémnožiny A, Bplatírovnost A B = A + B A B. (Symbolem M značímepočetprvkůmnožiny M.) Nalezněteobdobnévyjádřenípro A B C.Jakbudevypadatobdobnývzorecpročtyři, resp. pět, resp. n množin? h. Nakreslete Vennův diagram pro tři, resp. čtyři množiny(v obecné poloze).

2 2 3. Relace, ekvivalence, disjunktní rozklad, uspořádání a. Definujte pojem relace na množině a pojem relace mezi množinami. Uveďte několik příkladů relací mezi množinami a relací na množině. b. Definujte pojem ekvivalence. Uveďte několik příkladů ekvivalencí. c. Definujte pojem disjunktní rozklad. Uveďte několik příkladů disjunktních rozkladů. d. Popište vztah ekvivalence a disjunktního rozkladu. Definujte pojem faktorová množina. Uveďte příklady. e. Definujte pojem uspořádání a pojem úplné uspořádání. f. Rozvažte následující příklady disjunktních rozkladů množin. Uvědomte si, jak vypadá příslušná faktorová množina. Pokuste se popsat tyto rozklady ekvivalencemi. Rozklad libovolně zvolené množiny M na jednoprvkové množiny. Rozklad množiny M na jedinou množinu. Rozklad množiny Z všech celých čísel na kladná čísla, záporná čísla a nulu. Rozkladmnožiny Značíslasudáalichá. Rozkladmnožiny Zpodlezbytkůpřidělenípevnězvolenýmčíslem n N: {kn; k Z}, {kn+1; k Z},..., {kn+(n 1); k Z}. Napištetentorozkladkonkrétněpro n=4an=5. Rozklad množiny C všech komplexních čísel na podmnožiny čísel stejné absolutní hodnoty (kružnice se středem v počátku a počátek). Rozklad množiny C na podmnožiny čísel stejného argumentu(polopřímky vycházející z počátku a zbavené počátku a počátek). g. Uspořádání Dejte příklad uspořádané množiny, která má 8 prvků, nemá největší prvek, má nejmenší prvek a má dva prvky maximální. Rozvažte, že množiny N, Z, Q, R jsou úplně(lineárně) uspořádané, ale množina C nikoli. Ukažte,žemnožina N 2 jeúplněuspořádanárelací definovanoupomocíobvyklého uspořádání přirozených čísel takto: (a,b) (a,b ) právětehdy,když a < a nebo a=a a b b. Ukažte,žemnožina Z 3 jeúplněuspořádanárelací definovanoupomocíobvyklého uspořádání celých čísel takto: (a,b,c) (a,b,c ) právětehdy,když a < a nebo a=a a b < b nebo a=a, b=b a c c. (Uspořádání uvedená ve dvou předchozích bodech se nazývaji lexikografická.) Ukažte, že potenční množina množiny M je částečně uspořádána relací (inkluze).

3 3 4. Zobrazení a. Definujte pojem zobrazení (jako předpis a jako relaci). Uveďte vhodné příklady. Jak skládáme zobrazení? Objasněte pojem graf zobrazení. Uveďte příklady. b. Definujte pojem jádro zobrazení a obraz zobrazení. Uvědomte si, že jádro zobrazení je ekvivalence. Uveďte příklady. c. Definujte pojem binární operace. Uveďte příklady. d. Speciální typy zobrazení Definujte pojem injekce, surjekce, bijekce. Dokažte, že složení injekcí, resp. surjekcí, resp. bijekcí je injekce, resp. surjekce, resp. bijekce. Dokažte, že je-li složené zobrazení gf injekce, je f injekce. Dokažte, že je-li složené zobrazení gf surjekce, je g surjekce. Dokažte, že je-li složené zobrazení gf bijekce, je f injekce a g surjekce. Definujte pojem transformace množiny a pojem permutace množiny(i nekonečné). Kolik existuje transformací, resp. permutací n-prvkové množiny? e. Rozklad zobrazení Rozložte následující zobrazení standardním způsobem na surjekci, bijekci a injekci: f: R R, f(x)= x, f: R R, f(x)=x 2, f: R R, f(x)=x 3, f: R R, f(x)=[x]. (Symbol[x]značítzv.celoučástčísla x,tj.největšíceléčíslo,kteréjemenšíneborovno číslu x.např.[1]=1,[π]=3,[ π]= 4.) f. Mohutnost množin Kdy mají dvě množiny stejný počet prvků? Kdy říkáme, že dvě množiny mají stejnou mohutnost? Charakterizujte konečné a nekonečné množiny pomocí mohutností jejich vlastních podmnožin. Charakterizujte konečné a nekonečné množiny vlastnostmi jejich injektivních, resp. surjektivních transfomací. Definujte pojem spočetná množina a pojem nespočetná množina. Ukažte, že množina všech celých čísel je spočetná. Ukažte, že množina všech racionálních čísel je spočetná. Ukažte, že množina všech reálných čísel je nespočetná.

4 4 5. Přirozená čísla a. Vyslovte Peanovy axiomy. Zformulujte princip matematické indukce. b. Zformulujte princip dobrého uspořádání. c. Dokažte ekvivalenci principu matematické indukce a principu dobrého uspořádání. d.dokažte,žeprokaždé n Nplatí: n 3 = 1 4 n2 (n+1) 2, n 4 = 1 30 n(n+1)(6n3 +9n 2 + n 1), (2n 1) 2 = 1 3n(2n 1)(2n+1), (2n 1) 3 = n 2 (2n 2 1), 1 a(a+1) + 1 (a+1)(a+2) (a+n 1)(a+n) = n a(a+n), (4n 3)(4n+1) = n a(4n+1), 1 1!+2 2!+ +n n!=(n+1)! 1. f. Odvoďte rekurentní vzorec pro výpočet součtu d-tých mocnin prvních n přirozených čísel, tj.najdětevyjádřeníčísla S d (n)=1 d +2 d + +n d pomocíčísel S 1 (n),...,s d 1 (n). g.dokažte,žeprokaždéčíslo n N,resp. n N 0 platí: 7 2 n n n+1 8n n 4 +10n 3 5n 2 10n n n+1 6. Dělitelnost přirozených čísel a. Definujte pojem dělitel a pojem násobek. b. Definujte pojem největší společný dělitel d(a, b) a pojem nejmenší společný násobek n(a, b). Odkud vyplývá jejich existence? c. Definujte pojem prvočíslo a pojem číslo složené. d. Dokažte, že každé přirozené číslo je součinem prvočísel. e. Dokažte, že prvočísel je nekonečně mnoho. f. Dokažte bez užití kalkulačky, že ,

5 5 g. Svaz přirozených čísel Ukažte,žerelace a bjenamnožině Nčástečnýmuspořádáním.Ukažte,žemnožina N s tímto uspořádáním tvoří svaz. Nakreslete svaz všech dělitelů čísla 128, čísla a čísla 385. Nakreslete svaz všech dělitelů čísla 360. Nakreslete svaz všech dělitelů čísla 210. h. Fermatova čísla Definujte Fermatova čísla a Fermatova prvočísla. Dokažte,žeje-li2 n +1prvočíslo,je nmocninoudvojky. Vypočtěte prvních pět Fermatových prvočísel. 7. Dělení se zbytkem a. Zformulujte větu o dělení se zbytkem. b. Zformulujte tvrzení vyjadřující Eukleidův algoritmus. Jak získáte největšího společného dělitele dvou čísel a jeho vyjádření ve tvaru lineární kombinace těchto čísel(s celočíselnými koeficienty)? c. Zformulujte a dokažte Bézoutovu větu. d. Zformulujte a dokažte Eukleidovo lemma. e. Zformulujte a dokažte Základní větu aritmetiky. f. Vypočtěte největšího společného dělitele následujících dvou čísel a vyjádřete ho jako jejich lineární kombinaci: 253a161, 711a899, 22100a21021, a g. Vypočtěte d(a, b) a n(a, b), jsou-li čísla a, b vyjádřena jako součin prvočísel: a= , b= a= , b= h. Jiné číselné soustavy Číslo3275vyjádřetevčíselnýchsoustaváchozákladu4,resp.7,resp.13. Číslo6789vyjádřetevčíselnýchsoustaváchozákladu3,resp.5,resp.8,resp.11. Číslo4357vyjádřetevčíselnýchsoustaváchozákladu2,resp.6,resp.12.

6 6 8. Prvočísla a. Vyložte podstatu Eratosthenova síta. b. Dokonalá čísla Definujte pojem dokonalé číslo. Zformulujte a dokažte Eukleidovu větu o dokonalých číslech. Zformulujte a dokažte Eulerovu větu o sudých dokonalých číslech. c. Mersennova čísla Definujte Mersennova čísla a Mersennova prvočísla. Dokažte,žeje-li2 n 1prvočíslo,je nprvočíslo. Vypočtěte prvních pět Mersennových prvočísel a prvních pět dokonalých čísel. d. Gaussova celá čísla. Vyšetřujte dělitelnost v oboru Gaussových celých čísel Z[i]={a+bi a,b Z }. Ukažte,žepronormudefinovanouvztahem N(a+bi)=a 2 + b 2 je N(α β)=n(α) N(β) prokaždé α,β Z[i]. Ukažte,žeinvertibilníprvkyvZ[i]jsouprávě ±1, ±i. Ukažte,žepůvodníprvočísla p Ptvaru p=4k+1jsouvz[i]rozložitelná(reducibilní). [Využijte větu: Každé prvočíslo tvaru 4k + 1 je součtem dvou čtverců.] Ukažte,žepůvodníprvočísla p Ptvaru p=4k+3jsouvz[i]nerozložitelná(ireducibilní). Najděte některá další ireducibilní Gaussova celá čísla. e.oborintegrity Z[i 5] Vyšetřujtedělitelnostvoboruintegrity Z[i 5]={a+bi 5 a,b Z}. Ukažte,žepronormudefinovanouvztahem N(a+bi 5)=a 2 +5b 2 je N(α β)=n(α) N(β) prokaždé α,β Z[i 5]. Ukažte,žeinvertibilníprvkyvZ[i 5]jsouprávě ±1. Ukažte,žepůvodníprvočísla p Ptvaru p=4k+3jsouvz[i 5]ireducibilní. Ukažte,žemnohápůvodníprvočísla p Ptvaru p=4k+1jsouvz[i 5]rovněž ireducibilní.kterápůvodníprvočísla p PjsouvZ[i 5]reducibilní? Ukažte,žečísla6,9,21jemožnovZ[i 5]rozložitvícerůznýmizpůsoby.Najdětedalší čísla, která mají více různých rozkladů. Pokuste se v obecném oboru integrity rozlišit pojem prvočinitel a pojem ireducibilní prvek.

7 7 9. Konstrukce a. Vysvětlete základní myšlenku konstrukce oboru integrity Z celých čísel z pologrupy N přirozených čísel. b. Vysvětlete základní myšlenku konstrukce pole Q racionálních čísel z oboru integrity Z celých čísel. c. Jaký je rozdíl mezi zlomkem a racionálním číslem? 10. Kongruence a.namnožině Zcelýchčíseldefinujtepojemkongruencemodulo n.ukažte,žejetoekvivalence. b. Popište faktorizaci oboru celých čísel podle kongruence modulo n. Popište faktorovou množinu Z n. c. Malá Fermatova věta Zformulujte ve dvou verzích Malou Fermatovu větu. Dokažte ji. PomocíMaléFermatovyvětyukažte,ževšechnynenulovéprvkyvZ p,kde pjeprvočíslo, jsou invertibilní. d.vyslovtekriteriadělitelnostičísly2,3,4,5,6,7,8,9,10, Řetězové zlomky a. Jsou dány zlomky , , Vyjádřete je řetězovými zlomky. Najděte největšího společného dělitele čitatele a jmenovatele uvedených zlomků. Zapište tyto zlomky v základním tvaru. 12. Grupy a. Definujte pojem binární operace. Definujte pojem grupa. Uveďte příklady. b. Sestavte Cayleyho tabulku zachycující operaci skládání symetrií rovnostranného trojúhelníku,tj.tabulkugrupovéoperacedihedrálnígrupy D 3. c.nakresletesvazpodgrupdihedrálnígrupy D 3. d. Sestavte Cayleyho tabulku zachycující operaci skládání symetrií čtverce, tj. tabulku grupovéoperacedihedrálnígrupy D 4. e.nakresletesvazpodgrupdihedrálnígrupy D 4. f.jakvypadásvazpodgrupgrupy Z?Jakvypadápodsvaztohotosvazu,kterýjeutvořen všemi podgrupami obsahujícími podgrupu 42Z? g.nakresletesvazypodgrupcyklickýchgrupřádu3,4,5,6,7,8,9,10.

8 8 h. Definujte pojem normální podgrupa. Definujte pojem homomorfismus grup. Jak spolu tyto pojmy souvisí? Uveďte příklady. i. Nakreslete svaz podgrup grupy kvaternionů. Ukažte, že se jedná o nekomutativní grupu, v níž jsou všechny podgrupy normální. 13. Permutace a. Jsou dány permutace ( ) P 1 = a P 2 = ( ) Vypočtětepočetinverzípermutací P 1 a P 2 azjistětejejichznaménka. Rozložtepermutace P 1 a P 2 nacyklyanatranspozice. Vypočtětesloženépermutace P 1 P 2, P 2 P 1, P 1 P 2 P 1 a(p 2 ) 3 (P 1 ) 5. Vypočtětemocniny(P 1 ) 1111, (P 2 ) a(p 1 ) b.vytvořtecayleyhotabulkusymetrickégrupy S 3 aalternujícígrupy A 3. c.nakresletesvazpodgrupsymetrickégrupy S 3.Sjakougrupoujetatogrupaizomorfní? d. Kolik prvků má symetrická grupa stupně n a kolik alternující grupa stupně n? e.ukažte,žepřiřazeníznaménkapermutacejeepimorfismussymetrickégrupy S n namultiplikativní grupu {1, 1}. f.ukažte,žealternujícípodgrupa A n jenormálnípodgrupousymetrickégrupy S n. g.vytvořtepravýalevýrozkladgrupy S 3 podlepodgrupy A 3,resp.podlepodgrupygenerované prvkem(1, 2). 14. Algebraické struktury a. Definujte pojem okruh, obor integrity, těleso, pole. Uveďte příklady. b. Definujte pojem homomorfismus okruhů, pojem jádro a obraz, pojem ideál. Vysvětlete na příkladech, jak spolu tyto pojmy souvisí. c. Jak vypadají ideály pole? Jak vypadá homomorfismus polí? d. Vysvětlete rozklad homomorfismu okruhů na epimorfismus, izomorfismus a monomorfismus. Premie pro dlouhé zimní večery. Dokažte následující tvrzení: a.prvočíseltvaru4k+3jenekonečněmnoho. b.prvočíseltvaru4k+1jenekonečněmnoho. c.prvočíseltvaru3k+2jenekonečněmnoho. d.prvočíseltvaru8k+1jenekonečněmnoho. e.prvočíseltvaru6k+5jenekonečněmnoho.

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

Definujte Gaussovský obor. Vysvětlete, co přesně rozumíme jednoznačností rozkladu.

Definujte Gaussovský obor. Vysvětlete, co přesně rozumíme jednoznačností rozkladu. 1.teorie(1bod) Formulujte princip matematické indukce. Napište základní větu aritmetiky. Napište Bézoutovu rovnost v oboru celých čísel. Definujte,coznamenázápis a b(mod n),auveďtezákladnívlastnosti. Napište

Více

Základy aritmetiky a algebry I

Základy aritmetiky a algebry I Základy aritmetiky a algebry I Základní literatura k předmětu: [BeDla] Bečvář J., Dlab V.: Od aritmetiky k abstraktní algebře. Serifa, Praha, 2016. Další literatura k předmětu: [Be] Bečvář J.: Lineární

Více

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x 1 ZOBRAZENÍ 1 Zobrazení a algebraické struktury 1 Zobrazení Příklad 1.1. (a) Ukažte, že zobrazení f : x na otevřený interval ( 1, 1). x x +1 je bijekce množiny reálných čísel R (b) Necht a, b R, a < b.

Více

Úlohy k procvičování textu o svazech

Úlohy k procvičování textu o svazech Úlohy k procvičování textu o svazech Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky - zadání

Více

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a Sbírka příkladů z okruhů a polynomů Algebra I Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): a) M = {a + i a R}, b) M = {a + i

Více

Základy aritmetiky a algebry II

Základy aritmetiky a algebry II Osnova předmětu Základy aritmetiky a algebry II 1. Lineární rovnice, řešení v tělesech Q, R, C, Z p, počet řešení v okruhu Z n, n N \ P. Grafické řešení, lineární nerovnice. 2. Kvadratická rovnice. Didaktický

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra študenti MFF 15. augusta 2008 1 8 Algebra Požadavky Grupa, okruh, těleso definice a příklady Podgrupa, normální podgrupa, faktorgrupa, ideál

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška sedmá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Čísla a číselné obory 2 Princip indukce 3 Vybrané

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup S Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 s Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy s Doporučene zdroje Martin Panák,

Více

ALGEBRA. 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = , b =

ALGEBRA. 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = , b = ALGEBRA 1 Úkol na 13. 11. 2018 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = 353 623, b = 244 571. 2. Připomeňte si, že pro ε = cos 2π 3 + i sin

Více

Věta o dělení polynomů se zbytkem

Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta. Nechť R je okruh, f, g R[x], přičemž vedoucí koeficient polynomu g 0 je jednotka okruhu R. Pak existuje jediná dvojice polynomů q, r R[x] taková, že st(r) < st(g)

Více

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz. Algebra Struktury s jednou operací

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz. Algebra Struktury s jednou operací Teoretická informatika Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz Algebra Struktury s jednou operací Teoretická informatika 2 Proč zavádíme algebru hledáme nástroj pro popis objektů reálného světa (zejména

Více

(1) Dokažte, že biprodukt je součin (a tím pádem i součet). Splňují-li homomorfismy. A B je izomorfismus stejně jako A B i+j

(1) Dokažte, že biprodukt je součin (a tím pádem i součet). Splňují-li homomorfismy. A B je izomorfismus stejně jako A B i+j 1. cvičení (1) Necht A je komutativní grupa. Dokažte, že End(A) společně s operacemi sčítání a skládání zobrazení je okruh. (2) Dokažte přímo z definice, že na každé komutativní grupě existuje právě jedna

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy Martin Panák, Jan Slovák, Drsná

Více

grupa těleso podgrupa konečné těleso polynomy komutativní generovaná prvkem, cyklická, řád prvku charakteristika tělesa

grupa těleso podgrupa konečné těleso polynomy komutativní generovaná prvkem, cyklická, řád prvku charakteristika tělesa grupa komutativní podgrupa těleso generovaná prvkem, cyklická, řád prvku Malá Fermatova věta konečné těleso charakteristika tělesa polynomy ireducibilní prvky, primitivní prvky definice: G, je grupa kde

Více

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Ústní zkouška z oboru Náročnost zkoušky je podtržena její ústní formou a komisionálním charakterem. Předmětem bakalářské zkoušky

Více

1. Základní příklady a poznatky o monoidech a grupách

1. Základní příklady a poznatky o monoidech a grupách Předmět: Algebra I Semestr: Zimní 2015/2016 Přednášel: J. Žemlička Verze z: 6. ledna 2017 Díky za pomoc s řešeními příkladů: Martin Šerý, Štěpán Hojdar, Petr Houška, Péťa Pelikánová. (A určitě další, ale

Více

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz Teorie čísel Nekonečno strana 2 Opakování z minulé přednášky Jak je definována podmnožina, průnik, sjednocení, rozdíl? Jak je definována uspořádaná dvojice a kartézský

Více

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky.

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky. Teorie množin V matematice je všechno množina I čísla jsou definována pomocí množin Informatika stojí na matematice Znalosti Teorie množin využijeme v databázových systémech v informačních systémech při

Více

)(x 2 + 3x + 4),

)(x 2 + 3x + 4), 3 IREDUCIBILNÍ ROZKLADY POLYNOMŮ V T [X] 3 Ireducibilní rozklady polynomů v T [x] - rozklady polynomů na ireducibilní (dále nerozložitelné) prvky v oboru integrity polynomů jedné neurčité x nad tělesem

Více

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy:

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy: Sbírka příkladů z polynomů pro předmět Cvičení z algebry I Dělení v okruzích polynomů 1. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy a) (x 5 + x 3 2x + 1) : ( x 3 + x + 1), b) (3x 3 + 10x 2 + 2x 3) : (5x 2 + 25x

Více

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Alena Šolcová 1 Binární operace Binary operation Binární operací na neprázdné množině A rozumíme každé zobrazení kartézského součinu A x A do A. Multiplikativní

Více

Algebra II pro distanční studium

Algebra II pro distanční studium Algebra II pro distanční studium (1) Předmluva................... 3 I. Struktury s jednou binární operací........ 5 1. Základní vlastnosti grup.......... 5 2. Podgrupy................ 22 3. Grupy permutací.............

Více

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám Algebra 2 slidy k přednáškám KMI/ALG2 Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. Vytvořeno za podpory projektu FRUP_2017_052: Tvorba a inovace výukových opor

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

Algebra I Cvičení. 4) Množina všech matic s nulou v levém dolním rohu a s jedničkami na diagonále.

Algebra I Cvičení. 4) Množina všech matic s nulou v levém dolním rohu a s jedničkami na diagonále. Algebra I Cvičení Podle následující sbírky probíhalo cvičení na PřF v semestru Jaro 2003. Příklady jsou rozděleny na ty, které jsme dělali na cvičení (označeno C), úlohy na kterých lze procvičovat probranou

Více

[1] x (y z) = (x y) z... (asociativní zákon), x y = y x... (komutativní zákon).

[1] x (y z) = (x y) z... (asociativní zákon), x y = y x... (komutativní zákon). Grupy, tělesa grupa: množina s jednou rozumnou operací příklady grup, vlastnosti těleso: množina se dvěma rozumnými operacemi příklady těles, vlastnosti, charakteristika tělesa lineární prostor nad tělesem

Více

Cvičení 1. Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1

Cvičení 1. Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1 Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1 Cvičení 1 Příklad 1: Pro každý z následujících formálních zápisů množin uveďte(svými slovy), jaké prvky daná množina obsahuje: a) {1,3,5,7,...} b)

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy 1.1 Relace a funkce V celém textu budeme používat následující označení pro číselné množiny: N množina všech přirozených čísel bez nuly, N={1, 2,

Více

Počet kreditů: 5 Forma studia: kombinovaná. Anotace: Předmět seznamuje se základy dělitelnosti, vybranými partiemi algebry, šifrování a kódování.

Počet kreditů: 5 Forma studia: kombinovaná. Anotace: Předmět seznamuje se základy dělitelnosti, vybranými partiemi algebry, šifrování a kódování. Název předmětu: Matematika pro informatiky Zkratka předmětu: MIE Počet kreditů: 5 Forma studia: kombinovaná Forma zkoušky: kombinovaná (písemná a ústní část) Anotace: Předmět seznamuje se základy dělitelnosti,

Více

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 1. přednáška, 21. 2. 2019 1. Napište množina x je prázdná (přesněji množina x nemá žádné prvky ) formulí základního jazyka teorie množin. 2. Dokažte ((x

Více

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky Ročník I II III IV Dotace 3 3+1 2+1 2+2 Povinnost povinný povinný povinný povinný Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Ročník 1 2 3 4 5 6 Dotace

Více

maticeteorie 1. Matice A je typu 2 4, matice B je typu 4 3. Jakých rozměrů musí být matice X, aby se dala provést

maticeteorie 1. Matice A je typu 2 4, matice B je typu 4 3. Jakých rozměrů musí být matice X, aby se dala provést Úlohy k zamyšlení 1. Zdůvodněte, proč třetí řádek Hornerova schématu pro vyhodnocení polynomu p v bodě c obsahuje koeficienty polynomu r, pro který platí p(x) = (x c) r(x) + p(c). 2. Dokažte, že pokud

Více

Cvičení z Lineární algebry 1

Cvičení z Lineární algebry 1 Cvičení z Lineární algebry Michael Krbek podzim 2003 2392003 Hodina Jsou dána komplexní čísla z = +2 i a w = 2 i Vyjádřete c algebraickém tvaru (z + w) 3,, (zw), z w 2 Řešte v komplexním oboru rovnice

Více

Nechť M je množina. Zobrazení z M M do M se nazývá (binární) operace

Nechť M je množina. Zobrazení z M M do M se nazývá (binární) operace Kapitola 2 Algebraické struktury Řada algebraických objektů má podobu množiny s nějakou dodatečnou strukturou. Například vektorový prostor je množina vektorů, ty však nejsou jeden jako druhý : jeden z

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Seznam témat Výroková logika, úsudky a operace s množinami Základní pojmy výrokové logiky, logické spojky a kvantifikátory, složené výroky (konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence), pravdivostní tabulky,

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška pátá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

Cyklické grupy a grupy permutací

Cyklické grupy a grupy permutací Cyklické grupy a grupy permutací Jiří Velebil: A7B01MCS 5. prosince 2011: Cyklické grupy, permutace 1/26 Z minula: grupa je důležitý ADT Dnešní přednáška: hlubší pohled na strukturu konečných grup. Aplikace:

Více

Co je to univerzální algebra?

Co je to univerzální algebra? Co je to univerzální algebra? Při studiu řadu algebraických struktur (grupoidy, pologrupy, grupy, komutativní grupy, okruhy, obory integrity, tělesa, polosvazy, svazy, Booleovy algebry) se často některé

Více

3. Algebraické systémy

3. Algebraické systémy Markl: 3.1. Morfismy a kongruence /ras31.doc/ Strana 1 3. Algebraické systémy Na rozdíl od klasické algebry, jejíž ústředním tématem jsou rovnice a potřebný aparát pro jejich řešení /matice, polynomy,.../,

Více

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y.

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební textykpřednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 8. Uspořádání asvazy Uspořádání je další užitečná abstraktní struktura na množině. Modeluje

Více

Cvičení z diskrétní matematiky. Dana Hliněná, Martin Kovár

Cvičení z diskrétní matematiky. Dana Hliněná, Martin Kovár Cvičení z diskrétní matematiky Dana Hliněná, Martin Kovár Tento text byl vytvořen v rámci realizace projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0156, Inovace výuky matematických předmětů v rámci studijních programů FEKT

Více

Polynomy nad Z p Konstrukce faktorových okruhů modulo polynom. Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30

Polynomy nad Z p Konstrukce faktorových okruhů modulo polynom. Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30 Počítání modulo polynom 3. přednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30 Obsah 1 Polynomy nad Zp Okruh Zp[x] a věta o dělení se zbytkem 2 Kongruence modulo polynom,

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2.

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 2. Homomorfismy V souvislosti se strukturami se v moderní matematice studují i zobrazení,

Více

1 Vektorové prostory a podprostory

1 Vektorové prostory a podprostory Pro nahrazení účasti v jednotlivých cvičeních (resp. pro studenty kombinované formy) je dostačující vypracování a odevzdání tučně vyznačených příkladů. 1 Vektorové prostory a podprostory Definujte vektorový

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA

Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA Státní zkouška aritmetika Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA Teoretická aritmetika 1. Prvky výrokové logiky - výrok, skládání výroků, abeceda výrokové logiky, výrokové formule,

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Regulární pologrupy Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Tomáš Masopust Brno, 2006 Obsah Úvod 1 1 Základní definice

Více

1. 1 P Ř I R O Z E N Á Č Í S L A

1. 1 P Ř I R O Z E N Á Č Í S L A 1. Č Í S E L N É O B O R Y 1. 1 P Ř I R O Z E N Á Č Í S L A Přirozená čísla (definice, značení, množinový zápis) Číslice (cifry 0 9) Číslo (rozvinutý resp. zkrácený zápis přirozeného čísla v desítkové

Více

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Olomouc

Více

Marie Duží

Marie Duží Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Co je to množina? Množina je soubor prvků a je svými prvky plně určena; množinu s prvky a, b, c značíme: {a, b, c}. Prvkem množiny může být opět množina, množina nemusí mít

Více

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014 1. Obor reálných čísel - obor přirozených, celých, racionálních a reálných čísel - vlastnosti operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) -

Více

Těleso racionálních funkcí

Těleso racionálních funkcí Těleso racionálních funkcí Poznámka. V minulém semestru jsme libovolnému oboru integrity sestrojili podílové těleso. Pro libovolné těleso R je okruh polynomů R[x] oborem integrity, máme tedy podílové těleso

Více

Základy teorie množin

Základy teorie množin 1 Základy teorie množin Z minula: 1. Cantorovu větu (x P(x)) 2. základní vlastnosti disjunktního sjednocení, kartézského součinu a množinové mocniny (z hlediska relací, ) 3. vztah P(a) a 2 4. větu (2 a

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

Požadavky znalostí ke státní bakalářské zkoušce

Požadavky znalostí ke státní bakalářské zkoušce Požadavky znalostí ke státní bakalářské zkoušce Matematická analýza 1. Posloupnosti reálných čísel, limity, elementární funkce. Posloupnost, limita posloupnosti, věty o limitách, vybrané posloupnosti.

Více

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška:

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška: Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Matematika I katedra matematiky, UL-605, rvyrut@kma.zcu.cz tel.: 377 63 2658 Zkouška: Písemná část zkoušky - příklady v rozsahu zápočtových prací Ústní část zkoušky - základní

Více

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 1. Některé základní poznatky z elementární matematiky: Číselné obory, dělitelnost přirozených čísel, prvočísla a čísla složená, největší společný dělitel,

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky G y m n á z i u m J i h l a v a Výroky, množiny jednoduché výroky, pravdivostní hodnoty výroků, negace operace s výroky, složené výroky, tabulky pravdivostních hodnot důkazy

Více

3 Množiny, Relace a Funkce

3 Množiny, Relace a Funkce 3 Množiny, Relace a Funkce V přehledu matematických formalismů informatiky se v této lekci zaměříme na základní datové typy matematiky, tj. na množiny, relace a funkce. O množinách jste sice zajisté slyšeli

Více

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S.

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S. 1 Kapitola 1 Množiny 11 Základní množinové pojmy Pojem množiny nedefinujeme, pouze připomínáme, že množina je souhrn, nebo soubor navzájem rozlišitelných objektů, kterým říkáme prvky 111 Princip rovnosti

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

Aritmetika s didaktikou I.

Aritmetika s didaktikou I. Katedra matematiky PF UJEP Aritmetika s didaktikou I. KM1 / 0001 Přednáška 11 Nejmenší společný násobek Největší společný dělitel O čem budeme hovořit: Nejmenší společný násobek a jeho vlastnosti Největší

Více

2. Test 07/08 zimní semestr

2. Test 07/08 zimní semestr 2. Test 07/08 zimní semestr Příklad 1. Najděte tříprvkový poset (částečně uspořádanou množinu), která má právě dva maximální a právě dva minimální prvky. Řešení. Takový poset je až na izomorfismus jeden:

Více

Základy teorie množin

Základy teorie množin Základy teorie množin Teorie Výběr základních pojmů: Množina Podmnožina Prázdná množina Označení běžně používaných množin Množinová algebra (sjednocení, průnik, rozdíl) Doplněk množiny Potenční množina

Více

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V.

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V. Učební texty k přednášce ALGEBRAICKÉ STRUKTURY Michal Marvan, Matematický ústav Slezská univerzita v Opavě 15. Moduly Definice. Bud R okruh, bud M množina na níž jsou zadány binární operace + : M M M,

Více

NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Doba řešení: 3 hodiny

NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Doba řešení: 3 hodiny NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Závěrečná zkouška verze cvičná 9.1.2013 Doba řešení: 3 hodiny Přednášející: L. Barto, J. Tůma Křestní jméno: Příjmení: Instrukce Neotvírejte

Více

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 2 Aritmetické vektorové prostory 7 3 Eukleidovské vektorové prostory 9 Levá vnější operace Definice 5.1 Necht A B. Levou vnější

Více

Matematika pro informatiku 2

Matematika pro informatiku 2 Matematika pro informatiku 2 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph. D., KTI FIT ČVUT v Praze 21. února 2011 Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Alena Šolcová Lámejte si hlavu - L1 Určete všechny

Více

Diskrétní matematika 1. týden

Diskrétní matematika 1. týden Diskrétní matematika 1. týden Elementární teorie čísel dělitelnost Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky jaro 2015 Obsah přednášky 1 Problémy teorie čísel 2 Dělitelnost 3 Společní dělitelé

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: MATEMATIKA Literatura: Matematika doc. RNDr. Oldřich Odvárko, DrSc., doc. RNDr. Jiří Kadleček, CSc Matematicko fyzikální tabulky pro základní školy UČIVO - ARITMETIKA: 1. Rozšířené

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Střípky z LA Letem světem algebry

Střípky z LA Letem světem algebry Střípky z LA Letem světem algebry Jaroslav Horáček Pojem Algebra Laicky řečeno algebra je struktura na nějaké množině, společně s nějakými operacemi, které splňují určité vlastnosti. Případy algebry lineární

Více

Teorie množin. pro fajnšmekry - TeMno. Lenka Macálková BR Solutions Orličky. Lenka (Brkos 2010) TeMno

Teorie množin. pro fajnšmekry - TeMno. Lenka Macálková BR Solutions Orličky. Lenka (Brkos 2010) TeMno Teorie množin pro fajnšmekry - TeMno Lenka Macálková BR Solutions 2010 - Orličky 23.2. 27.2.2010 Lenka (Brkos 2010) TeMno 23.2. 27.2.2010 1 / 42 Bylo nebylo... Starověké Řecko - nekonečnost nepochopená

Více

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce MATEMATIKA 5. TŘÍDA 1 - Přirozená čísla a číslo nula a číselná osa, porovnávání b zaokrouhlování c zápis čísla v desítkové soustavě d součet, rozdíl e násobek, činitel, součin f dělení, dělení se zbytkem

Více

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Marie Duží marie.duzi@vsb.cz 1 Úvod do teoretické informatiky (logika) Naivní teorie množin Co je to množina? Množina je soubor prvků

Více

Grupy Mgr. Růžena Holubová 2010

Grupy Mgr. Růžena Holubová 2010 Grupy Mgr. Růžena Holubová 2010 1. Úvod Cílem této práce je přehledně zpracovat elementární teorii algebraických struktur s jednou operací se zaměřením na teorii grup a sestavit sbírku řešených úloh, proto

Více

Matematika pro informatiku 1

Matematika pro informatiku 1 Matematika pro informatiku 1 Alena Šolcová katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií ČVUT Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Přednášející Ing. Karel Klouda, Ph.

Více

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19 Matematika 1 Jiří Fišer 19. září 2016 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT1 19. září 2016 1 / 19 Zimní semestr KMA MAT1 1 Úprava algebraických výrazů. Číselné obory. 2 Kombinatorika, základy teorie

Více

Trocha teorie Ošklivé lemátko První generace Druhá generace Třetí generace Čtvrtá generace O OŠKLIVÉM LEMÁTKU PAVEL JAHODA

Trocha teorie Ošklivé lemátko První generace Druhá generace Třetí generace Čtvrtá generace O OŠKLIVÉM LEMÁTKU PAVEL JAHODA O OŠKLIVÉM LEMÁTKU PAVEL JAHODA Prezentace pro přednášku v rámci ŠKOMAM 2014. Dělitelnost na množině celých čísel 3 dělí 6 Dělitelnost na množině celých čísel 3 dělí 6 protože Dělitelnost na množině celých

Více

ÚVOD DO ARITMETIKY. Michal Botur

ÚVOD DO ARITMETIKY. Michal Botur ÚVOD DO ARITMETIKY Michal Botur 2011 2 Obsah 1 Algebraické základy 3 1.1 Binární relace.................................. 3 1.2 Zobrazení a operace............................... 7 1.3 Algebry s jednou

Více

Matematika IV - 2. přednáška Základy teorie grup

Matematika IV - 2. přednáška Základy teorie grup Matematika IV - 2. přednáška Základy teorie grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 25. 2. 2008 oooooooooooo Obsah přednášky Q Grupy - homomorfismy a součiny Martin Panák, Jan Slovák,

Více

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

Učitelství 2. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika

Učitelství 2. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika Učitelství 2. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika Povinné předměty: Matematická analýza I (KMD/MANA1)...2 Úvod do teorie množin (KMD/TMNZI)...4 Algebra 2 (KMD/ALGE2)...6 Konstruktivní geometrie

Více

PŘÍKLADY Z ALGEBRY.

PŘÍKLADY Z ALGEBRY. PŘÍKLADY Z ALGEBRY DAVID STANOVSKÝ stanovsk@karlin.mff.cuni.cz Motto: Není jiné rozumné výchovy než příkladem; když to nejde jinak, tak aspoň odstrašujícím. Albert Einstein Toto je pracovní verze sbírky

Více

GRUPY SBÍRKA PŘÍKLADŮ

GRUPY SBÍRKA PŘÍKLADŮ Masarykova Univerzita v Brně Přírodovědecká fakulta GRUPY SBÍRKA PŘÍKLADŮ bakalářská práce Brno 2005 Vít Musil i Prohlašuji, že jsem tuto bakalářskou práci vypracoval samostatně s použitím uvedené literatury.

Více

Matematika 2 Úvod ZS09. KMA, PřF UP Olomouc. Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MA2AA ZS09 1 / 25

Matematika 2 Úvod ZS09. KMA, PřF UP Olomouc. Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MA2AA ZS09 1 / 25 Matematika 2 Úvod Jiří Fišer KMA, PřF UP Olomouc ZS09 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MA2AA ZS09 1 / 25 Studijní materiály web předmětu: aix-slx.upol.cz/ fiser St. Trávníček: Matematická analýza kag.upol.cz/travnicek/1-matan.

Více

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin.

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. 1.2. Cíle Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. Průvodce studiem Množina je jedním ze základních pojmů moderní matematiky. Teorii množin je možno budovat

Více

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Aplikovaná matematika I, NMAF071

Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika I kap. 1: Úvod, čísla, zobrazení, posloupnosti 1 Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, KMA MFF UK ZS 2013/14 Sylabus = obsah (plán) přednášky [a orientační

Více

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij]

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] MATICE Matice typu m/n nad tělesem T je soubor m n prvků z tělesa T uspořádaných do m řádků a n sloupců: a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] a m1 a m2 a mn Prvek a i,j je prvek matice A na místě

Více

VYBRANÉ KAPITOLY Z ALGEBRY. Jaroslav Beránek

VYBRANÉ KAPITOLY Z ALGEBRY. Jaroslav Beránek VYBRANÉ KAPITOLY Z ALGEBRY Jaroslav Beránek Brno 2011 Obsah 1. Přirozená čísla... 4 2. Celá čísla... 9 3. Racionální čísla... 13 4. Reálná čísla... 17 5. Komplexní čísla... 24 6. Cyklické grupy... 27 7.

Více

RELACE, OPERACE. Relace

RELACE, OPERACE. Relace RELACE, OPERACE Relace Užití: 1. K popisu (evidenci) nějaké množiny objektů či jevů, které lze charakterizovat pomocí jejich vlastnostmi. Entita je popsána pomocí atributů. Ty se vybírají z domén. Různé

Více

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu.

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu. Kapitola 1 Relace Úvodní kapitola je věnována důležitému pojmu relace. Protože relace popisují vztahy mezi prvky množin a navíc jsou samy množinami, bude vhodné množiny nejprve krátce připomenout. 1.1

Více

Základy aritmetiky a algebry II

Základy aritmetiky a algebry II Osnova předmětu Základy aritmetiky a algebry II. Kvadratická rovnice. Odvození vzorce pro kořeny: klasické doplnění na čtverec, mezopotámské řešení na základě Viétových vzorců, odvození Viétových vzorců.

Více