NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ"

Transkript

1 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ SUMARIZAČNÍ VERZE ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí Beroun Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Magistrů 1275/13, Praha V Praze, únor 2017 Page 0 (1)

2 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ SUMARIZAČNÍ VERZE ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum 3/2017 Zastoupený: Ing. Petrem Košanem Číslo zakázky Autorský kolektiv Ing. Martin Varhulík Ing. Jan Volek Michal Prosek Kontrola: Ing. Petr Hofhansl Ph.D. Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí Beroun Zastoupený Mgr. Miroslavem Jerlingem rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 25005, Strana 1 (17)

3 OBSAH 1 Úvod Dopravní průzkum... 3 DOPRAVNÍ PRŮZKUM PLOVOUCÍM VOZIDLEM VYHLEDÁNÍ KRITICKÝCH MÍST Optimalizace řízení světelného signalizačního zařízení Posouzení pomocí dynamické mikrosimulace dopravního proudu Intenzity vozidel Hodnocená kritéria Vyhodnocované varianty Vyhodnocení dynamické mikrosimulace Závěry a shrnutí Souhrn Doporučení Doporučené navazující práce před realizací Odhad nákladů na realizaci doporučených úprav řízení SSZ Strana 2 (17)

4 1 ÚVOD Předmětem studie je návrh optimalizace řízení automobilové dopravy na průtahu silnice II/605 v Berouně. Řešený úsek začíná od křižovatky Kollárová x Plzeňská přes centrum ke křižovatce Pražská x Lidická. Studie bude provedena pomocí unikátní v metody dynamické mikrosimulace, díky níž se dají zohlednit i pohyby pěších proudů. Návrh obsahuje: Dopravní průzkum průjezd plovoucím vozidlem po celém výše uvedeném úseku; Určení kritických míst v současném stavu Kalibrace makromodelu na základě aktuálních dat ze smyček SSZ Nový návrh signálních plánů a jejich vzájemná koordinace Mikrosimulační model posuzovaného území Na základě analyzovaných hodnot zjištěných dopravními průzkumy je sestaven podrobný dynamický mikrosimulační model průtahu II/605 města Beroun, a to v rozsahu uspořádání varianty současného stavu a nově navrženého řízení automobilové dopravy. 2 DOPRAVNÍ PRŮZKUM DOPRAVNÍ PRŮZKUM PLOVOUCÍM VOZIDLEM Dopravní průzkum kvality dopravy ve sledované lokalitě plovoucím vozidlem byl proveden v pátek Průzkum probíhal na principu záznamu pohybu vozidla pomocí GPS zařízení. Ukládání dat probíhalo v taktu jedné sekundy a zaznamenávána byla aktuální poloha automobilu, okamžitá jízdní rychlost a nadmořská výška vozidla. Záznamy byly následně vyhodnoceny, byly vytvořeny grafy jízdní rychlosti a tabelární přehledy doby jízdy, rychlosti a zdržení vozidla, způsobené zhoršenou kvalitou dopravy před jednotlivými křižovatkami. Projížděna byla jedna trasa oběma směry. - Trasa A Východ Západ - Trasa B Západ Východ Obrázek 1 Průtah II/605 Berounem vyznačení tras plovoucího vozidla Strana 3 (17)

5 Trasa A východ západ Průjezd úseku východ západ od benzinové stanice Euro Oil k obchodnímu centru Lidl. Na následujícím obrázku je znázorněna změna rychlosti v průběhu jízdy, z čehož je možné odvodit plynulost průjezdu. Z obrázku je možné vyčíst problémový úsek z východu na západ, a to především úsek od příjezdu do Berouna až ke křižovatce Politických vězňů x Tyršova. Obrázek 2 Znázornění jízdní rychlosti na trase v 16:13 trasa východ západ Délka trasy 4954 metrů Čas jízdy 0:16:52 Průměr rychlosti 11,2 km/h Trasa B západ východ Průjezd úseku západ východ od obchodního centra Lidl k benzinové stanici Euro Oil v obrázku je znázorněna změna rychlosti v průběhu jízdy. V tomto směru v odpolední špičce (15-17 hod) nevznikaly žádné větší problémy při průjezdu úsekem. Obrázek 3 Znázornění rychlosti plovoucího vozidla trasa západ východ Délka trasy 4954 metrů Čas jízdy 0:07:55 Průměr rychlosti 23,7 km/h Strana 4 (17)

6 3 VYHLEDÁNÍ KRITICKÝCH MÍST Vyhledání kritických míst stávajícího řešení řízení dopravy je provedeno na základě vyhodnocení jízdy plovoucím vozidlem a analýzy dopravního řešení posuzované oblasti. Obrázek 4 Lokalizace kritických míst 1) Kritická místa vlakových přejezdů na příjezdu do města Problém vzniká z důvodu kolon vznikajících od křižovatky Politických vězňů x Wagnerova přes křižovatku Politických vězňů x Česká. Přes které v období dopravní špičky dochází ke vzdutí kolony, zasahující až vlakovým přejezdům v okolí ulice Slavašovská. Vozidla připojující se z ulice Brožíkova a kolona před křižovatkou způsobuje zastavení vozidla na kolejích. Nárazová délka kolony od prvního vlakového přejezdu po vjezd do Berouna Křižovatka s ulicí Brožíkova zařazování vozidel do kolony. 2) Problém s koordinaci navazujících SSZ od východu k západu Od křižovatky Politických vězňů x Wagnerova dochází ke vzdouvání kolony až po křižovatku Pražská x Lidická. Důvodem je špatná koordinace doby zelené mezi křižovatkami. Strana 5 (17)

7 3) Problém s kapacitou levého odbočení do ulice Tyršova Kritickým místem z pohledu dopravy je levé odbočení z ulice Plzeňská do ulice Tyršova, kde muže docházet k vzdouvání kolony, z důvodu nízké kapacity levého odbočení. Ulice Tyršova a na ní navazující je nejbližším vjezdem do této oblasti východního směru. Tato oblast je atraktivní z hlediska občanské vybavenosti ((aquapark, fotbalový stadion, atletický stadion, střední škola) a rovněž je cílem pro bydlení. Strana 6 (17)

8 Obrázek 5 Napojení oblasti přes křižovatku Plzeňská x Tyršova Délka připojovacího pruhu jen 23 metrů. Tato poměrně rozlehlá oblast je pro vozidla přijíždějící z východu napojena pouze přes ulici Tyršovu. Vozidla přijíždějící ze západu mohou využít ještě ulici Havlíčkovu. Z pohledu odlehčení ulice Politických vězňů (příjezd z východu) by bylo vhodné realizovat propojení celé oblasti přes okružní křižovatku resp. exit 18 z D5. Tímto krokem by došlo k přesunu části vozidel z II/605 na D5. Strana 7 (17)

9 Obrázek 6 Zobrazení alternativního napojení městské části doporučené propojení 4) Tři následující neřízené přechody pro chodce Tyto přechody pro chodce označené P1, P2, P3, mohou způsobovat problémy v plynulosti dopravy. Díky blízkosti základní a střední školy na jedné straně a na druhé straně rozlehlého parku, lze předpokládat vysoký pohyb pěších proudů přes ulici Plzeňskou. Pro zvýšení plynulosti dopravy v tomto mezikřižovatkovém úseku, by bylo vhodné alespoň dva sousední přechody sloučit a nahradit jedním světelně řízeným přechodem, který bude zapojen do koordinace se sousedními křižovatkami. Obrázek 7 Lokalizace přechodů pro chodce 5) Problém s koordinací navazujících SSZ na západě řešení oblasti Od západu k východu SSZ neumožňuje plynulý průjezd. Při dopravním průzkumu ve špičce byl možný průjezd jen dvou křižovatek za sebou. Ze směru od Králova Dvoru je do křižovatky Plzeňská x Kollárova x Obchodní plynulý příjezd (bez kolony na vjezdu), nicméně koordinace následných křižovatek není zcela funkční. Strana 8 (17)

10 Obrázek 8 Zobrazení západní části simulované oblasti 4 Optimalizace řízení světelného signalizačního zařízení V této kapitole je řešena úprava schémat fází signálních plánů, které byly vypočteny pro potřeby vzájemné koordinace křižovatek na průtahu městem Beroun silnice II/605. Jedná se o koordinaci směrem od východu k západu (křižovatka Pražská x Lidická Plzeňská x Obchodní). Jedná se o pevné signální plány o délce cyklu 80 sekund. Doba zelené na jednotlivých vjezdech byla určena na základě dopravního zatížení v odpolední špičkové hodině. Rozložení doby zelené v průběhu cyklu (začátek x konec) byl zvolen na základě koordinace se sousedními křižovatkami. Nový návrh signálních plánů byl kapacitně posouzen pomocí odpovídající metodiky TP 235 posuzování kapacity světelně řízených křižovatek. Posouzení vychází z metody určení úrovně kvality dopravy. Pro místní komunikace je vyhovující ÚKD na stupni E Nestabilní stav a pro průtahy silnic II. třídy je vyhovující stupeň D dostatečná ÚKD. Z kapacitního posouzení všech křižovatek vyplývá, že je možné nalézt vyhovující pevný signální plán, který bude kapacitně vyhovující. Navržené signální plány, signální skupiny a kapacitní posouzení je uvedeno v plném znění závěrečné zprávy. Strana 9 (17)

11 5 Posouzení pomocí dynamické mikrosimulace dopravního proudu Mikrosimulace je nejdetailnější typ dopravního modelu. Představuje podrobnou digitální podobu reálného děje. Mikrosimulace dovoluje oproti normovému posudku zohlednit celou řadu dalších faktorů. Pomocí mikrosimulace lze posoudit i atypická dopravně-inženýrská řešení, která nelze normovým postupem vůbec posoudit. Dále dovoluje do posudku zahrnout větší část dopravní sítě, například soustavu křižovatek, které se vzájemně ovlivňují. Intenzity vozidel Intenzity a směrování vozidel na komunikační síti byly převzaty z dopravního modelu města Beroun, který byl aktualizován na základě dodaných dat ze smyčkových detektorů jednotlivých křižovatek. Simulováno bylo v období 16:00 17:00. Intenzity byly do modelu zadány v intervalu 60 minut. Použité variace pro špičkovou hodinu, sloužící pro přepočet celodenních intenzit z dopravního modelu na intenzitu špičkové hodina byly získány ze smyčkových detektorů. Hodnocená kritéria Výsledky namodelované mikrosimulace v podobě rozsáhlých statistických souborů byly vyhodnoceny podle následujících kritérií: Kritérium č. 1 Jízdní čas v tomto kritériu byl hodnocen čas jízdy vozidel projíždějících úsekem z bodu A do bodu B. Průměrný jízdní čas (v sekundách) představuje průměrnou hodnotu ze všech vozidel, která projela danou trasu za simulované období. Jedná se tedy o skutečnou dobu jízdy vozidel na trase, která je závislá na dopravním zatížení a uspořádání trasy. Kritérium č. 2 Časové zdržení v tomto kritériu bylo hodnoceno časové zdržení vozidel projíždějících úsekem z bodu A do bodu B. Průměrné zdržení (v sekundách) představuje průměrnou hodnotu ze všech vozidel, která projela danou trasu za simulované období. Zdržení je vypočteno jako čas, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Za vyhovující se považuje časové zdržení na vjezdu do křižovatky, které se pohybuje do 70 sekund. Obrázek 9 Měření jízdního času a časového zdržení B B Jízdní čas vozidla v dopravním proudu [s] B Jízdní čas osamoceného vozidla [s] Časové zdržení [s] A A A Kritérium č. 3 Časová ztráta jedná se o poměr průměrného časového zdržení k průměrné jízdní době. Popisuje kvalitu dopravy na měřeném úseku. Kritérium č. 4 Délka kolony v tomto kritériu byla hodnocena průměrná délka kolony a nárazová délka kolony. Strana 10 (17)

12 Průměrná délka kolona označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu. Za vyhovující se považuje průměrná délka kolony do 100 metrů (cca 22 osobních automobilů). Nárazovou délkou kolony se rozumí maximální délka kolony, která se vytvoří za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu. Jedná se o náhodnou veličinu, proměnnou v čase a závisející na aktuální skladbě dopravního proudu. Za vznik kolony byl považován stav, kdy rychlost dopravního proudu klesne pod 5 km/h. Obrázek 10 Popis vyhodnocování délky kolony nárazová délka kolony proměnná během sledovaného období průměrná délka kolony během vyhodnocovaného období umístění virtuálního detektoru pro měření délky kolony na vjezdu Virtuální detektory pro měření délky kolony jsou umísťovány bezprostředně před vjezdem do křižovatky nebo na konec připojovacího pruhu, resp. průpletového úseku. Kritérium č. 5 Analýza průměrné jízdní rychlosti výsledkem hodnocení tímto kritériem je grafický přehled průměrné jízdní rychlosti na simulované síti. Dovoluje vysledovat kritická místa v síti, kde klesá jízdní rychlost pod požadované hodnoty zadané do mikrosimulačního modelu. Vyhodnocované varianty Mikrosimulační model je sestaven na základě intenzit z makroskopického modelu, a to pro dvě varianty odpolední špičkové hodiny: Varianta současného stavu (rok 2016) Varianta po úpravách (výhledová) obsahuje vzájemně koordinované křižovatky se SSZ, včetně aktivních nových signálních plánů. V této variantě je zaslepena ulice Havlíčkova, není možné odbočení z ulice Plzeňské. Strana 11 (17)

13 Vyhodnocení dynamické mikrosimulace Průjezd sledovanou oblastí Na dané síti byly vybrány dva body, vymezující dvě trasy Plzeňská Pražská a Pražská Plzeňská, na nichž byl sledován průměrný cestovní čas a průměrné časové zdržení. Poloha detektorů pro vymezení porovnávaných tras je na obrázku níže. Obrázek 11 Polohy detektorů pro vyhodnocení tras přes sledovanou síť II/605 Pražská průměrný jízdní čas [s] POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO JÍZDNÍHO ČASU BEROUN - SOUČASNÝ STAV - STAV PO ÚPRAVÁCH Varianta současného stavu 2016 Varianta po úpravách II/605 Plzeňská 0 Plzeňská Pražská Pražská Plzeňská trasa Po zavedení nově navržené koordinace světelného signalizačního zařízení ve výhledové variantě se na průtahu II/605 městem Beroun zvýšila propustnost a plynulost dopravního proudu. V tabulce je vidět celkový pokles průměrného časového zdržení, průměrného jízdního času a časové ztráty na trasách přes sledovanou oblast. Pokles jízdního času díky koordinaci křižovatek přesahuje na trase Pražská Plzeňská hodnotu 3,5 minuty. Tabulka 1- Průměrné časové zdržení, průměrný jízdní čas, časová ztráta tras přes sledovanou oblast Trasa /Varianta Průměrné časové zdržení [s] Průměrný jízdní čas[s] Časová ztráta [%] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Varianta současnéh o stavu Varianta po úpravách Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská Pražská % 43% Pražská Plzeňská % 52% Statistické vyhodnocení jednotlivých křižovatek Podrobné statistické vyhodnocení jednotlivých křižovatek je uvedeno v plném znění závěrečné zprávy, zde je uveden pouze souhrn zjištění. Na příjezdu do Berouna od Prahy (před křižovatkou Pražská x Lidická) mohou nadále nárazově vznikat kapacitní problémy, a to z důvodu železničních přejezdů, které nelze do koordinace zařadit, avšak už ne v takovém měřítku, jako v současném stavu, jelikož nedochází ke vzdouvání kolony od křižovatky Politických vězňů x Česká. Příjezd do této křižovatky není nijak regulován, jelikož se jedná o první křižovatku v koordinované soustavě, lze očekávat v období dopravní špičky vznik nárazových kolon na příjezdu od Prahy. V obrázku níže jsou znázorněny detaily křižovatek v koordinaci. Pro porovnání jsou u nejvíce problémových křižovatek současného stavu vloženy do obrázku tabulky průměrného časového zdržení současného stavu a upravené varianty. Z těch je možné vyčíst, že po zavedení koordinace a úpravy SSZ vycházejí hodnoty průměrného Strana 12 (17)

14 časového zdržení pod hranici 70 sekund a průměrná délka kolony pod 100 metrů. Po splnění těchto dvou podmínek lze konstatovat, že v křižovatkách bylo dosaženo vyhovujícího stavu. Obrázek 12 Porovnání délky kolony a časového zdržení ve vybraných křižovatkách Strana 13 (17)

15 Porovnání průměrné jízdní rychlosti je uvedeno na následujícím obrázku. Varianta po úpravě vykazuje výrazné zvýšení jízdní rychlosti v úseku mezi křižovatkami Pražská x Lidická Politických vězňů x Tyršova. Obrázek 13 Grafická analýza průměrné jízdní rychlosti porovnání rychlost [km/h] barva varianta současného stavu Pražská x Lidická Ve stávajícím stavu je z důvodu neexistující koordinace světelně řízených křižovatek Pražská x Lidická až Politických vězňů x Okružní sledovaná oblast ovlivněna vzdouvající kolonou, což má za následek výrazný pokles rychlosti. Politických vězňů x Tyršova varianta po úpravách Pražská x Lidická Po navržené koordinaci je výrazně zvýšena propustnost úseku ulice Politických vězňů Pražská. Politických vězňů x Tyršova Strana 14 (17)

16 6 ZÁVĚRY A SHRNUTÍ Předmětem studie je návrh optimalizace řízení automobilové dopravy na průtahu silnice II/605 v Berouně. Řešený úsek začíná od křižovatky Kollárová x Plzeňská přes centrum ke křižovatce Pražská x Lidická. Studie je provedena pomocí unikátní v metody dynamické mikrosimulace, díky níž se dají zohlednit i pohyby pěších proudů a vzájemné ovlivňování sousedních křižovatek. Dopravní průzkum plovoucím vozidlem Dopravní průzkum byl proveden v době odpolední dopravní špičky, kdy na území města dochází k návratu obyvatel ze zaměstnání. Díky průjezdu plovoucím vozidlem posuzovanou oblastí jsou označeny následující kapacitní nedostatky a případná místa dopravních komplikací: 1) Kritická místa vlakových přejezdů na příjezdu do města 2) Problém s koordinaci navazujících SSZ od východu k západu 3) Problém s kapacitou levého odbočení do ulice Tyršova 4) Tři následující neřízené přechody pro chodce 5) Problém s koordinací navazujících SSZ na západě řešené oblasti Hlavním problémem z hlediska kapacity je vysoká intenzita vozidel přijíždějících v době odpolední špičky směrem do města po II/605 a nefunkčnost vzájemné koordinace mezi křižovatkami. Z tohoto pohledu by bylo vhodné realizovat opatření, které by vedlo ke snížení intenzity na II/605, jako je například realizace nového propojení centra s okružní křižovatkou na exitu 18 D5. Tato propojka není v této studii zohledněna, a to z důvodu možného pozitivního ovlivnění dopravy v posuzované oblasti. Do posuzované varianty rovněž ze stejného důvodu není zahrnuta možnost sloučení dvou přechodů na ulici Plzeňské. Jedinou změnou oproti současnému stavu je znemožnění přímého odbočení z ulice Plzeňské do ulice Havlíčkova, čímž dochází k nevýraznému zvýšení dopravního zatížení v křižovatce Plzeňská x Tyršova, a to na pravém odbočení Plzeňská Tyršova. Strana 15 (17)

17 Posouzení dynamickou mikrosimulací Mikrosimulační model je sestaven na základě intenzit z makroskopického modelu, a to pro dvě varianty odpolední špičkové hodiny: Varianta současného stavu (rok 2016) Varianta po úpravách (výhledová) obsahuje vzájemně koordinované křižovatky se SSZ, včetně aktivních nových signálních plánů. V této variantě je uzavřena ulice Havlíčkova z ulice Plzeňská. Na začátku trasy Pražská Plzeňská za křižovatkou Pražská x Lidická mohou nadále nárazově vznikat kapacitní problémy, a to z důvodu železničních přejezdů, které nelze do koordinace zařadit, avšak už ne v takovém měřítku, jako v současném stavu, jelikož nedochází ke vzdouvání kolony od křižovatky Politických vězňů x Česká. Dynamickou simulací je ověřeno, že novým návrhem koordinace světelného signalizačního zařízení, lze snížit dopravní komplikace při dopravním zatížení v odpolední špičkové hodině na průtahu městem Beroun. Souhrn Tato studie se zabývala kvalitou dopravy na průtahu městem Beroun v odpolední špičkové hodině. Návrh pevných signálních plánů a jejich vzájemná koordinace byla vytvořena pro směrově rozdělené dopravní zatížení v odpolední špičkové hodině. Pro ranní špičkovou hodinu, nebo období dopravního sedla je vhodné vypočíst alternativní signální plány a otestovat jejich použitelnost. Jako další alternativu lze vždy jednu z krajních křižovatek na průtahu řídit dynamicky (proměnná doba zelené dle aktuální dopravní situace) a doba zelené na ostatních křižovatkách se bude dynamicky upravovat na základě této řídící křižovatky. Jako problémová se v současném stavu ukazuje část průtahu mezi křižovatkami Pražská x Lidická a Politických vězňů x Tyršova. Především na druhé křižovatce je vysoce zatížené levé odbočení z ulice Politických vězňů Tyršova. Statistické vyhodnocení mikrosimulace ukazuje účinnost vzájemné koordinace v období odpolední špičky. Při průjezdu celým průtahem došlo k poklesu jízdní doby o 218 sekund (více než 3,5 minuty), což potvrzuje možnost zvýšení plynulosti dopravy ve sledované oblasti. Díky zvýšení propustnosti tohoto úseku dochází k drobnému poklesu kvality na zbývající části průtahu, na kterém se však v návrhové variantě nachází vyšší intenzity. Doporučení Zaznamenaná data ze smyčkových detektorů na některých vjezdech vykazovala nedůvěryhodné hodnoty, proto byla použita jen jejich část. Jelikož se to týkalo i křižovatky Pražská x Lidická doporučujeme pro ověření intenzit provést radarové dopravní sčítání na příjezdu do Berouna po II/605, a to nejlépe v období dubenkvěten. Dále doporučujeme ověřit varianty inženýrských opatření, které by měly za následek snížení intenzity na příjezdu do Berouna po II/605 a přesun části této intenzity na příjezd od exitu 18 od D5. Jedním z těchto opatření by mohla být realizace propojky OK u exitu 18 s centrem města (přes ulici U Archivu). Doporučené navazující práce před realizací Z hlediska stávajících SSZ doporučujeme pro optimalizaci řízení provozu v Berouně uplatnit následující postup: Strana 16 (17)

18 - Provedení auditu technického vybavení stávajících SSZ v rozsahu o Prověření funkčnosti a způsobu detekce vozidel a chodců o Prověření možností propojení jednotlivých SSZ Koordinační kabel Bezdrátové propojení Radiohodiny - Návrh úpravy dopravního řešení křižovatek o Volba způsobu koordinace o Návrh úpravy technického vybavení (dovybavení/modernizace řadičů, modernizace detekce, návrh vzájemného propojení) o Návrh úpravy řídící logiky SSZ o Zvolit technické vybavení umožňující automatický sběr dat - Ekonomické hodnocení projektu a volba způsobu financování o Prověření možnosti využít dotační programy zaměřené na ITS SSZ Odhad nákladů na realizaci doporučených úprav řízení Provedení auditu technologického vybavení SSZ Kč / 1 SSZ Projektová dokumentace pro nový přechod pro chodce (DUR, DSP, PDPS) ,- Projektová dokumentace pro úpravy stávajících SSZ (úpravy řídící logiky a vybavení SSZ) ,-/1 SSZ Stavební náklady na nový přechod (stavební práce + technologie) - cca Kč Náklady na modernizaci technického vybavení SSZ (doplnění detekce, LED návěstidla, modernizace řadiče) cca Kč / 1 SSZ (hrubý odhad) Celková investiční náročnost cca Kč bez DPH (hrubý odhad bez znalosti aktuálního stavu vybavení SSZ) Strana 17 (17)

NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ

NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ 16 31-13 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/65 V BEROUNĚ Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí 68 266 1 Beroun Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Magistrů 1275/13, 14 Praha

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH 13-3-056 Obsah Popis posuzovaných fází dopravních omezení Provedené dopravní průzkumy Posouzení pomocí mikrosimulace dopravního proudu

Více

Měření intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice

Měření intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Zastoupený: Ing. Petr Košan Datum: Listopad 217 Číslo zakázky: 217/193 Autorský kolektiv: Jan Volek Martin Varhulík Kontrola: Marek Šída Objednatel: Obec, Mělnická 43, 25

Více

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 MÚK Trojice Říjen 2009 Závěrečná zpráva Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 DHV CR, spol. s r.o. Sokolovská 100/94 186 00 Praha 8

Více

Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Žádost o poskytnutí informace (podána dne 21.09.2015) na odbor DOP: Žádost o poskytnutí informace o

Více

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ EDIP s.r.o. Ing. Jan Martolos, Ph.D. Ing. Luděk Bartoš, Ph.D. 28.5.2019, Hotel Olympik Congress, Praha 8 TP PRO POSUZOVÁNÍ KAPACITY Projekt

Více

RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE. AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D.

RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE. AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D. RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D. Obsah Popis prací Kapacitní výpočet dvou typů křižovatky v

Více

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ Správa veřejného statku města Plzně úsek koncepce a dopravního inženýrství Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ vyhodnocení dopravního průzkumu konaného

Více

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Květen 217 Vysoké učení technické v Brně I Fakulta stavební IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský

Více

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Zadavatel: Město Tábor Žižkovo náměstí 2 390 01 Tábor Zpracovatel : Silniční a městské dopravní inženýrství Hvězdná 46/V 377 05 Jindřichův Hradec

Více

KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ sídlo: Pařížská 1230/1, 301 00 Plzeň telefon: 377 224 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 16-04 ČESKÝ BROD KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ AKTUALIZACE ÚNOR 2016

Více

STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY VRANOV

STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY VRANOV SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVY STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY VRANOV Akce: Objednatel: Obec Vranov Vranov 24 664 32 Vranov Červen 2019 Brno CAMEA spol. s r.o., Kořenského 25, Brno 621 00 tel./fax: +420

Více

Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice

Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 Praha 2 Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice TECHNICKÁ

Více

Obec Loděnice Husovo náměstí čp Loděnice u Berouna IČ: Obec Vráž Školní 259 Vráž IČ:

Obec Loděnice Husovo náměstí čp Loděnice u Berouna IČ: Obec Vráž Školní 259 Vráž IČ: ANOTACE Obce Loděnice a Vráž se snaží omezit tranzitní nákladní dopravu na svém území. Pro objektivní zjištění intenzit a cílů (zdrojů) jízd nákladní dopravy byl proveden a vyhodnocen směrový dopravní

Více

Rezidence FLORES Květnice

Rezidence FLORES Květnice Rezidence FLORES Květnice Objednatel: FADESA Česko s.r.o. Italská 1203/18 120 00 Praha 2 Zastoupený: Ing. Lukášem Srchem Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 Zastoupený: Ing.

Více

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická Zpracovatel: Vedoucí projektu: ATELIÉR DPK, s.r.o. Žižkova 5 602 00 Brno Ing. Petr Soldán Říjen 2007 Obsah: 1 ÚVOD...

Více

Stručný popis oprav, úprav a výstavby světelné signalizace v Plzni, které byly provedeny v roce 2009

Stručný popis oprav, úprav a výstavby světelné signalizace v Plzni, které byly provedeny v roce 2009 6. ŘÍZENÍ DOPRAVY Světelná signalizace Základem funkce světelně řízené křižovatky je řadič, pracující v dopravně závislém režimu, který získává informace o počtu projíždějících vozidel ze smyčkových detektorů.

Více

STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY LELEKOVICE

STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY LELEKOVICE SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVY STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DOPRAVY LELEKOVICE Akce: Objednatel: Obec Lelekovice Hlavní 75/7 664 31 Lelekovice Září 2019 Brno CAMEA spol. s r.o., Kořenského 25, Brno 621 00

Více

Kuřim jižní obchvat. Dopravně inženýrský posudek

Kuřim jižní obchvat. Dopravně inženýrský posudek spol s r.o., Atelier dopravního inženýrství, Brno, Kabátníkova 5, mail: hbh@hbh.cz, tel.: 544 520 566 Kuřim jižní obchvat Dopravně inženýrský posudek 1. Úvod Při posouzení návrhu řešení MUK Česká se vycházelo

Více

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2 PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING.ŠKEŘÍKOVÁ ING. ŠKEŘÍKOVÁ DOC. DOLEŽEL KRAJ: PARDUBICKÝ INVESTOR: MĚSTO PŘELOUČ NÁZEV AKCE: STUDIE OKRES: PARDUBICE SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ

Více

Směrový průzkum ve městě Boskovice

Směrový průzkum ve městě Boskovice Směrový průzkum ve městě Boskovice červen 17 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský tým: Směrový průzkum ve městě Boskovice Město Boskovice Masarykovo

Více

Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188 Ing. Michal Dorda, Ph.D. Literatura k problematice Tato prezentace byla zpracována podle: TP 188 Posuzovaní kapacity neřízených úrovňových křižovatek. V

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci chodníky ulice kubelíkova a dělící ostrůvek přechodu ulice Řepná březen 2016 str. 1 z celkem 15 Obsah: Obsah 1. Úvod 1.1. Identifikační

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce Audit bezpečnosti pozemních komunikací Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce únor 2014 OBSAH Obsah... 2 1. ÚVOD... 3 1.1. Identifikace zhotovitele... 3 1.2. Obsah

Více

ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY

ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY Provoz a projektování místních komunikací K612PPMK ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY 6. přednáška ! KAPACITA INTENZITA = REZERVA! je-li rezerva kapacity < 0 jsou-li velké ztrátové časy je-li nízká cestovní

Více

Město Český Brod Odbor dopravy, Husovo náměstí 70, 282 24 Český Brod IČ: 00235334. Tel.: +420 777 736 633 Email: pik@pik-pce.cz http://www.pik-pce.

Město Český Brod Odbor dopravy, Husovo náměstí 70, 282 24 Český Brod IČ: 00235334. Tel.: +420 777 736 633 Email: pik@pik-pce.cz http://www.pik-pce. KAPACITNÍ POSOUZENÍ Český Brod Jungmannova, Kollárova NÁZEV AKCE: Dopravní studie Kapacitní posouzení v souvislosti se změnou organizace dopravy ulice Jungmannova v Českém Brodě INVESTOR: Město Český Brod

Více

Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26. dubna a Vlčnovská. Dopravně inženýrské posouzení

Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26. dubna a Vlčnovská. Dopravně inženýrské posouzení spol s r.o., Atelier dopravního inženýrství, Brno, Kabátníkova 5, mail: hbh@hbh.cz, tel.: 544 520 566 Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26.

Více

MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE

MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 Praha 2 MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE TECHNICKÁ ZPRÁVA Prosinec

Více

POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81

POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81 Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4 www.eltodo.cz POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81 na křižovatce Husovo náměstí Poděbradova - Československé armády Lysá nad Labem Technická zpráva červenec

Více

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt doc. Ing. Josef KOCOUREK, Ph.D., Ing. Bc. Dagmar KOČÁRKOVÁ, Ph.D., Ing. Tomáš PADĚLEK Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů,

Více

ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH

ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH DOPRAVNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH Řídit dopravu ve městě znamená mít systém složený z částí, které si vzájemně rozumí. ? Dáváte si za cíl zlepšit plynulost dopravy a snížit tvorbu kolon? Snažíte

Více

Dopravní průzkum - Analytická část

Dopravní průzkum - Analytická část Dopravní model města Kuřim Dopravní průzkum - Analytická část 11/2009 2 OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. PRŮZKUMY INDIVIDUÁLNÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY... 5 2.1. PŘÍPRAVA PRŮZKUMU... 5 2.1.1. Typ prováděho průzkumu...

Více

VYSOKÉ MÝTO. Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015

VYSOKÉ MÝTO. Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015 VYSOKÉ MÝTO Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015 Obsah prezentace Představení autorů. Účel vypracování projektu a vytvoření dopravního

Více

OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY

OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY 08-21 OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY ČÁST: DOPRAVNÍ PRŮZKUM ČERVENEC 2008 OBSAH OBSAH... 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2. ÚVOD... 3 ZADÁNÍ... 3 ŘEŠENÉ ÚZEMÍ... 3 CÍLE PRŮZKUMU... 3 POUŽITÉ PODKLADY...

Více

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Úprava ulice Za Cihelnou, včetně napojení na silnici II/240 Objednatel: Obec Statenice Statenice

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE ZÁVĚR V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ. Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 ÚVOD INTENZITY DOPRAVY KAPACITNÍ POSOUZENÍ

TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE ZÁVĚR V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ. Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 ÚVOD INTENZITY DOPRAVY KAPACITNÍ POSOUZENÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 CÍL PŘEDNÁŠKY seznámit s aktuálními TP v oblasti dopravního inženýrství, použití TP v projektování, možnosti

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY STANOVENÍ OPTIMÁLNÍ OBJÍZDNÉ TRASY 3. cvičení zadání úlohy č. 3 postup zpracování volba objízdné trasy kapacitní posouzení trasy příklady zpracování Zadání úlohy č. 3 Zadaný

Více

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY sídlo: Pařížská 123/1, 31 Plzeň telefon: 377 224 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 15-49 BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY LISTOPAD 215 15-49 Babylon, silnice I/26, průzkum intenzit dopravy, listopad

Více

DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016

DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016 DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016 OBJEDNATEL: Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ulice Zdiby ZPRACOVATEL: Ateliér DUA, s.r.o. Seznam příloh 1. Situace širších vztahů 2. Křižovatka I/9 x II/608 x rampa D8 -

Více

Dopravní průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54

Dopravní průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54 průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54 Město Veselí nad Moravou Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací říjen

Více

TECHNICKÁ SPRÁVA KOMUNIKACÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY. Preference MHD světelnou signalizací v Praze

TECHNICKÁ SPRÁVA KOMUNIKACÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY. Preference MHD světelnou signalizací v Praze Preference MHD světelnou signalizací v Praze PLZEŇ, DUBEN 2013 1 Preference MHD světelnou signalizací znamená možnost přednostní volby a prodlužování signálu volno jedoucími vozidly MHD tak, aby tato vozidla

Více

2. Automobilová doprava

2. Automobilová doprava 2. Automobilová doprava 2.1. Vývoj motorizace a automobilizace Evidence vozidel Od 1.1.2003 došlo ke změně v evidenci vozidel. Pod správní obvod Plzeň bylo po zrušení okresních úřadů převedeno dalších

Více

PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH

PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH Technická zpráva Červenec 2016 Odpovědný

Více

TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací

TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací Ing. Luděk Bartoš, Ph.D. (EDIP s.r.o., bartos@edip.cz) Ing. Jan Martolos, PhD. (EDIP s.r.o., martolos@edip.cz) Ing. Aleš Richtr (EDIP

Více

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ. úsek koncepce a dopravního inženýrství

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ. úsek koncepce a dopravního inženýrství Správa veřejného statku města Plzně úsek koncepce a dopravního inženýrství Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ vyhodnocení dopravního průzkumu konaného ve dnech 25.6. - 28.6.2013

Více

v Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Aktuální stav a rozvoj ITS hl. města Prahy Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D.

v Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Aktuální stav a rozvoj ITS hl. města Prahy Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Aktuální stav a rozvoj ITS pro řízení dopravy na území hl. města Prahy Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. Obsah prezentace Rozvoj dopravy v ČR a v Praze

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací NÁVRH SIGNÁLNÍHO PROGRAMU ZADANÉ KŘIŽOVATKY

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací NÁVRH SIGNÁLNÍHO PROGRAMU ZADANÉ KŘIŽOVATKY Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací NÁVRH SIGNÁLNÍHO PROGRAMU ZADANÉ KŘIŽOVATKY OBECNĚ Signální program je program řízení světelného signalizačního zařízení (SSZ), který

Více

Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015

Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015 Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015 Dlouho připravovaná rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě bude zahájena 15. března 2015. V rámci oprav dojde k rekonstrukci

Více

Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky. Implementace ITS ve městě příklady z hl.m. Prahy. Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D.

Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky. Implementace ITS ve městě příklady z hl.m. Prahy. Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Implementace ITS ve městě příklady z hl.m. Prahy Doc. Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. Obsah prezentace Rozvoj dopravy v ČR a v Praze Základní problémy

Více

II/305 TÝNIŠTĚ n. ORLICÍ ALBRECHTICE n. ORLICÍ. Zpracoval: Ing. Tomáš Nowak

II/305 TÝNIŠTĚ n. ORLICÍ ALBRECHTICE n. ORLICÍ. Zpracoval: Ing. Tomáš Nowak II/305 TÝNIŠTĚ n. ORLICÍ ALBRECHTICE n. ORLICÍ Zpracoval: Ing. Tomáš Nowak ÚDAJE A ROZSAH ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ Přeložka sil. II/305 v úseku Týniště n. Orl. Albrechtice n. Orl. je liniovou novostavbou, resp.

Více

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Listopad - Prosinec 2016 OBAH 1 Identifikační údaje projektu... 3 2 Úvod... 4 3 Realizace... 4 4 Vyhodnocení...

Více

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE ČERVENEC 2013 Odpovědný řešitel:

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Datum vyhotovení: 5.12.2009 Plzeňská Poštovka (A 33) úsek: Nad Hliníkem Zahradníčkova cca 300 m všechny stupně

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku Ing. Michal Dorda, Ph.D. Použitá literatura TP 81 Zásady pro navrhování světelných signalizačních zařízení na pozemních komunikacích. TP 235 Posuzování

Více

SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY

SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY Provoz a projektování místních komunikací K612PPMK SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY 4. přednáška První SSZ v Praze vyrobeno v ČKD r. 1927 křižovatka ulic Hybernská, Dlážděná a Havlíčkova Můstek První automatické

Více

Studie parkování v centrální části města Beroun a prověření navýšení kapacity na sídlišti Plzeňské předměstí

Studie parkování v centrální části města Beroun a prověření navýšení kapacity na sídlišti Plzeňské předměstí Click here and insert picture (20*22 16-41-129 Studie parkování v centrální části města Beroun a prověření navýšení kapacity na sídlišti Plzeňské předměstí B.2 Zpráva k návrhové části pro Plzeňské předměstí

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací SVĚTELNĚ ŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY První SSZ v Praze vyrobenovčkd r.1927 křižovatka ulic Hybernská, Dlážděná a Havlíčkova Můstek První automatické

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN UDI MORAVA s.r.o. Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN leden 2018 1 ÚVOD 3 2 ŠIRŠÍ DOPRAVNÍ VAZBY 4 3 DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

Více

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace listopad 2008 Závěrečná zpráva Zakázka č. B-08-2B-38 Centroprojekt a.s. Ing. Stanislav Kučera Štefánikova

Více

Příloha PS3 Průzkum křižovatek - Motorová vozidla

Příloha PS3 Průzkum křižovatek - Motorová vozidla Příloha PS3 Průzkum křižovatek - Motorová idla ZADAVATEL: Statutární město Přerov Zastoupen: Ing. Petr Měřinský, náměstek primátora Bratrská 709/34, 750 11 Přerov ZPRACOVATEL: UDIMO spol. s r.o. Zastoupen:

Více

řízení dopravy v oblasti města nosti Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D.

řízení dopravy v oblasti města nosti Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. Systémy řízení dopravy v oblasti města vyhodnocení funkčnosti nosti Ing. Bc. Tomáš Tichý, Ph.D. 27 Obsah prezentace Telematická architektura města Řízení oblasti Prahy 5 Smíchova Systém MOTION Detekce

Více

Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice

Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý květen 2011 Identifikační údaje Zadavatel: Zástupce zadavatele: Obec Sokolnice Komenského

Více

POSOUZENÍ VHODNOSTI NAVRHOVANÝCH VARIANT KŘIŽOVATKY SILNIC I/11 A II/298

POSOUZENÍ VHODNOSTI NAVRHOVANÝCH VARIANT KŘIŽOVATKY SILNIC I/11 A II/298 České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz POSOUZENÍ VHODNOSTI NAVRHOVANÝCH VARIANT KŘIŽOVATKY SILNIC I/11 A II/298 Prosinec 2012 Řešitelský tým: doc. Ing. Josef Kocourek,

Více

PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015

PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015 PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015 Přehled územních stop Cíle projektu Obsluha Kladna a Středočeského kraje Spojení největšího města kraje s Prahou

Více

Posouzení variant dopravně-inženýrských opatření na komunikaci I/55 v Břeclavi s využitím spojité mikroskopické simulace ANALYTICKÁ ČÁST

Posouzení variant dopravně-inženýrských opatření na komunikaci I/55 v Břeclavi s využitím spojité mikroskopické simulace ANALYTICKÁ ČÁST Posouzení variant dopravně-inženýrských opatření na komunikaci I/55 v Břeclavi s využitím spojité mikroskopické simulace ANALYTICKÁ ČÁST Květen 2013 Posouzení variant dopravně-inženýrských opatření na

Více

Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého

Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého Obec Telnice Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý duben 2014 1. Identifikační údaje Název práce: Objednatel: Vyhodnocení sčítání dopravy v

Více

Komplexní dopravní průzkum města Třeboň Bc. Jan Rajman, projektový manažer

Komplexní dopravní průzkum města Třeboň Bc. Jan Rajman, projektový manažer Komplexní dopravní průzkum města Třeboň 2017 Bc. Jan ajman, projektový manažer Představení společnosti CZECH Consult Založeno 1995 Sídlo: Praha - adotín Automobilová doprava Pěší a Cyklistická doprava

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU ZPRACOVATEL HBH Projekt, spol. s r.o. Kabátníkova 216/5, Brno, 602 00, CZ Atelier dopravního inženýrství a

Více

B. VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

B. VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB B. VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Pokud chceme modelovat rozvoj cyklistické infrastruktury, je nutné zhodnotit

Více

DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ. SSZ Lidická - Zborovská. Změna 12/15. Kód

DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ. SSZ Lidická - Zborovská. Změna 12/15. Kód DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ SSZ 5.068 Lidická - Zborovská Změna 12/15 Kód 2015 12 11 Změna 12/15 2015 12 11 je vydána na základě úpravy křižovatky s ohledem na zvýšení komfortu a bezpečnosti provozu cyklistů. Byly

Více

NÁVRH OPATŘENÍ PRO LOKALITY VYBRANÉ PROJEKTEM ZAMĚŘENÝM NA

NÁVRH OPATŘENÍ PRO LOKALITY VYBRANÉ PROJEKTEM ZAMĚŘENÝM NA Ing. Miroslav Ouzký Huntířov 191 405 02 NÁVRH OPATŘENÍ PRO LOKALITY VYBRANÉ PROJEKTEM ZAMĚŘENÝM NA BEZPEČNOU CESTU DĚTÍ DO ŠKOLY DOPRAVNÍ Objednatel : Základní škola v Děčíně II Zakázka č. 174/2015 Kamenická

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VARIACE INTENZIT CYKLISTICKÉ DOPRAVY ING. JAN MARTOLOS, EDIP s.r.o., www.edip.cz, E-MAIL: martolos@edip.cz ING.

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci Chodník ulice Horská březen str. z celkem 8 Obsah: Obsah. Úvod.. Identifikační údaje údaje zhotovitele bezpečnostního auditu

Více

Vývoj sběru intenzit dopravy. Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

Vývoj sběru intenzit dopravy. Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Vývoj sběru intenzit dopravy Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Metody sběru intenzit dopravy Dle typu dopravních průzkumů se využívá rozdílná metodologie a technologie. Manuální metody

Více

Statutární město Zlín, náměstí Míru 12, Zlín, IČ , DS 5ttb7bs

Statutární město Zlín, náměstí Míru 12, Zlín, IČ , DS 5ttb7bs VÝŠKOVÝ SYSTÉM BPV Pobočka Zlín: Max 32, kancelář 526 J. A. Bati 5648, 760 01 Zlín Telefon: +420 739 348 078 Email: riha.k@trafficdesign.cz SOUŘADNICOVÝ SYSTÉM JTSK Traffic Design s.r.o. Božkova 1618/8,

Více

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti DOPRAVNÍ STUDIE Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti Dodavatel: společnost DOSIP Servis, s. r.o., se sídlem Okříšky, Krahulov 37, 675 21 Okříšky, IČ : 27720713,

Více

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jan Novák Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 http://oblast.cdv.cz/cz/o37/ HENK

Více

TP 81 NAVRHOVÁNÍ SVĚTELNÝCH SIGNALIZAČNÍCH ZAŘÍZENÍ PRO ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. Technické podmínky. dodatek č. 1

TP 81 NAVRHOVÁNÍ SVĚTELNÝCH SIGNALIZAČNÍCH ZAŘÍZENÍ PRO ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. Technické podmínky. dodatek č. 1 TP 81 dodatek č. 1 Technické podmínky Ministerstvo dopravy NAVRHOVÁNÍ SVĚTELNÝCH SIGNALIZAČNÍCH ZAŘÍZENÍ PRO ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 81, dodatek č. 1 červen 2018 Schváleno Ministerstvem

Více

ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice

ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce e Objednatel: Obec e lnická 43 250 65 e Zastoupený: Mgr. Martinem Kupkou Ing. Janem Vondrášem Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o., Jind

Více

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013 Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů Cíl měření Cílem měření intenzity dopravy je získat hodnoty, které odpovídají skutečné intenzitě provozu

Více

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Výstavba chodníku pro pěší podél III/2405 Objednatel: Obec Statenice Statenice 23 252 62 Horoměřice

Více

DOPRAVNÍ STUDIE. Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ul., Zdiby. Průvodní zpráva. Razítko a podpis : (firemní, autorizační)

DOPRAVNÍ STUDIE. Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ul., Zdiby. Průvodní zpráva. Razítko a podpis : (firemní, autorizační) Název projektu: Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ulice, Zdiby Generální projektant: Kooperace : Stupeň projektu: Dopravní studie Objednatel: Atelier A6 Ateliér LUCIDA s.r.o. Marie Cibulkové 34,

Více

Okružní křižovatky. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Okružní křižovatky. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Okružní křižovatky Ing. Michal Dorda, Ph.D. Okružní křižovatky Okružní křižovatky se budují tam, kde: Je třeba snížit závažnost dopravních nehod. Je tvarem okružní křižovatky nutné např. zdůraznit konec

Více

PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV

PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV 09-32 PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV ZÁŘÍ 2009 ANOTACE Projekt Bezpečné cesty do školy je zaměřen na zmapování všech přístupových cest do školy

Více

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH Listopad 2009 Odpovědný řešitel: Řešitel: Ing. Josef Kocourek,

Více

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI t DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI DETEKCE DOPRAVY SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE VOZIDEL CROSSCOUNT SČÍTÁNÍ DOPRAVY, KLASIFIKACE VOZIDEL, DOJEZDOVÉ ČASY, NEZBYTNÁ DATA PRO SPRÁVCE SILNIC A ŘIDIČE CROSSCOUNT TECHNOLOGIE

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda:

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení KŘIŽ 02 Úrovňové obecně.ppt 2 Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: přednost v jízdě není upravena dopravním značením (platí

Více

Fakulta dopravní. České Vysoké Učení Technické v Praze

Fakulta dopravní. České Vysoké Učení Technické v Praze České Vysoké Učení Technické v Praze Fakulta dopravní Problematika dopravní obslužnosti neřízené, úrovňové křižovatky ulic PELLÉOVA - POD KAŠTANY - JASELSKÁ, Dejvice, Praha 6 Vyhodnocení dopravního průzkumu

Více

Bezbariérové úpravy zastávek MHD a dopravní telematika pro preferenci MHD v Jihlavě II. etapa

Bezbariérové úpravy zastávek MHD a dopravní telematika pro preferenci MHD v Jihlavě II. etapa Vypracováno dne: 23.5.2013 Zpracoval: Ing. Bohumír Mottl č.j.: MMJ/KT/1786/2013 JID: 67726/2013/MMJ Bezbariérové úpravy zastávek MHD a dopravní telematika pro preferenci MHD v Jihlavě II. etapa Odůvodnění

Více

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky okružní křižovatka + upravený úsek I/43 směr Svitavy I/43 směr Brno Letovice 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

Informace o připravovaných. telematických aplikacích na dálnici D1

Informace o připravovaných. telematických aplikacích na dálnici D1 Informace o připravovaných telematických aplikacích na dálnici D1 Plánované telematické aplikace na dálnici D1 Plánované telematické aplikace na dálnici D1 neintrusivní dopravní detektory zařízení pro

Více

Mobilita Ostrava Aktuality

Mobilita Ostrava Aktuality Mobilita Ostrava Aktuality Jak projekt postupuje? Projekt Integrovaný plán mobility Ostrava dospěl v březnu roku 2015 do ukončení analytické části dokumentace. Hlavním cílem této části dokumentace bylo

Více

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: SSZ 7.028 nábřeží Kapitána Jaroše Dukelských hrdinů celý uzel včetně bezprostředních návazností v okruhu cca 200

Více

PRAHA 6. Office & Shopping Centre Bořislavka. Dopravně inženýrská studie. Atelier PROMIKA s.r.o. Muchova 9, Praha 6

PRAHA 6. Office & Shopping Centre Bořislavka. Dopravně inženýrská studie. Atelier PROMIKA s.r.o. Muchova 9, Praha 6 PRAHA 6 Office & Shopping Centre Bořislavka Dopravně inženýrská studie Atelier PROMIKA s.r.o. Muchova 9, 160 00 Praha 6 březen 2014 Průvodní zpráva Obsah 1. Identifikační údaje 2. Důvody pro vypracování

Více

Základní pojmy (opakování)

Základní pojmy (opakování) Základní pojmy (opakování) Pozemní komunikace - je stavba určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti - výjimečně

Více

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Úvod do dopravního inženýrství Ing. Michal Dorda, Ph.D. Pozemní komunikace Pozemní komunikace je liniová stavba sloužící především dopravě silničních dopravních prostředků, případně k pohybu chodců, cyklistů

Více