2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2"

Transkript

1 1

2 2

3 3

4 4

5 5

6 Sick sinus syndrom (SSS) je relativně častým nálezem u starých lidí. Odpovídá poruchám tvorby vzruchu vsa uzlu. Může se projevovat více způsoby, které se mohou kombinovat a na krátkém EKG obvyklezachytíme pouze některý z nich. Při SSS můžeme najít sinusovou bradykardii, AV blokády, tachyfibrilaci sínínebo jiné poruchy rytmu. Vzácně se nám může na záznamu podařit zachytit přechod jedné formy v druhou. Měli bychom na něj myslet vždy, když na EKG najdeme sinusovou bradykardii, která nevymizí po vysazení bradykardizujících léčiv. Pro bezpečnou diagnózu je potřeba trvalejší sledování a vyhodnocení EKG např. pomocí Holter monitoringu.

7 Léčba: vagové manévry ( nejčastěji masáž karotického sinu) verapamil betablokátory adenosin - CAVE - kontraindikován u asthma bronchiale

8 Flutter síní vzniká velmi často při dilataci jedné nebo obou síní. K dilataci LS dochází např. u mitrální stenózy, akutní dilatace PS nastává u PE a chronická při cor pulmonale. Příčinou flutteru bývá často také pokročilé stadium ischemické srdeční choroby u tohoto onemocnění obvykle přechází flutter do fibrilace síní. Méně často může flutter síní vzniknout bez poškození srdce.

9 FS je nejčastější poruchou srdečního rytmu a postihuje asi 5 % pacientů ve věku let, její incidence a prevalence exponenciálně stoupá s věkem.

10 Síňová extrasystola je jednou z nejčastějších abnormalit, kterou na EKG nalézáme. Při jinak pravidelném rytmu najdeme 1 či více komplexů QRS, které jsou v záznamu nepravidelně. Komplexy QRS jsou za normálních okolností štíhlé a každému předchází vlna P. Vznikne-li síňová extrasystola vsinusovém uzlu, má vlna P normální tvar, pokud vznikne vjiném místě síně, je její tvar odlišný od normálních P vln. Za QRS kmitem síňové extrasystoly následuje neúplná kompenzační pauza*. * Neúplná kompenzační pauza znamená, že součet vzdáleností QRS před extrasystolou a za ní je menší než dvojnásobek vzdálenosti 2 běžných QRS nejlépe se to dá pochopit zobrázku. Na obrázku vidíme 1 síňovou extrasystolu (modré kolečko plnou čarou). Její vlna P(čárkované modrékolečko) je tvarem odlišná od ostatních, vzruch tedy zřejmě vzniká v síni mimo SA uzel. Vzdálenost QRS před a za síňovou extrasystoluo je menší než dvojnásobek RR, přičemž RR je vzdálenost 2 normálních QRS. Pozn: Trochu zrádná je situace, kdy se zároveň vyskytuje blok Tawarova raménka, pak mohou být komplexy QRS rozšířené a mohou budit dojem komorových extrasystol. Klinicky se většinou nejedná o výrazný nález, vyskytuje se běžně u každého z nás. Někteří lidé mohou ovšem tyto extrasystoly vnímat nepříjemně.

11 Komorová extrasystola (KES) je relativně častým nálezem a izolované KES můžeme najít i u zcela zdravých jedinců. V ideálním případě ji můžeme popsat tak, že v normální EKG křivce najdeme 1 či více abnormálních komplexů QRS. Komplex QRS odpovídající KES je široký (nad 120ms) a má více či méně bizarní tvar. Po KES vždy následuje úplná kompenzační pauza*. Tvar QRS komplexu při KES do značné míry vypovídá o místě vzniku KES. KES vzniklá v pravé komoře má ve svodech tvar LBBB, KES vzniklá v levé komoře mívá tvar RBBB. Kompenzační pauza znamená, že vzdálenost QRS před KES a QRS za KES je rovna přesně dvojnásobku vzdáleností ostatních QRS komplexů (dobře to lze pochopit z obrázku). Na tomto jednosvodovém záznamu vidíme izolovanou komorovou extrasystolu s širokým QRS (modré kolečko). Úplná kompenzační pauza znamená, že vzdálenost mezi QRS před KES a za KES je rovna dvojnásobku RR, přičemž RR je vzdálenost dvoubežných QRS od sebe. Z klinického hlediska roste význam s počtem zjištěných KES čím více, tím je vyšší riziko onemocnění srdce. Jednotlivé izolované KES se vyskytují běžně u zdravých jedinců, četné KES jdoucí za sebou mohou vypovídat o ischemii, o akutním infarktu, o srdečních vadách, o poruchách chlopní apod.

12 Komorová tachykardie se může objevit nečekaně, a to i u zdravého člověka, závažnější je její výskyt u pacienta s chronickým onemocněním srdce, či její výskyt jako poinfarktové komplikace. Z terminologického hlediska je za komorovou tachykardii (KT) považována organizovaná komorová aktivita (alespoň 5 a více komorových ektopických komplexů) o frekvenci nad 100/min. V EKG obrazu se manifestuje jako tachykardie se širokými QRS ( 0,12s). KT lze třídit podle mnoha hledisek. Kromě možnosti odhadu mechanismu vzniku KT je základním kritériem pro dělení KT trvání a hemodynamická závažnost arytmie. SETRVALÁ KToznačuje arytmii trvající více než 30s nebo arytmii vedoucí k hemodynamickému zhroucení v kratším čase. NESETRVALÁ KT je kratší než 30s a nemá za následek hemodynamický kolaps. Podle elektrokardiografického obrazu se dělí KT na monomorfní a polymorfní. komorová tachykardie může snadno přejít v komorovou fibrilaci, která bez včasného zákroku končí smrtí. Komorové tachykardie můžeme dělit na udržující se(trvají nad 30s) a neudržující se(trvají pod 30s). Na EKG nacházíme široké vlny, které se s velkou frekvencí opakují. Záznam nemá podobu klasických komplexů QRS. Podle tvaru na EKG můžeme dělit komorové tachykardie na monomorfnía polymorfní. Při monomorfní vypadají vlny stejně, při polymorfní odlišně. Nejčastějším typem polymorfní komorové tachykardie je tzv. Torsade de pointes, kdy amplitudy vln postupně rostou a klesají. Torsade de pointes je spojen s prodlouženým QT intervalem.

13 V EKG obrazu lze někdy flutter komor někdy obtížně odlišit od rychlé, monomorfní KT. QRS komplexy mají tvar sinusoidy a frekvenci nad 250/min. Na obrázku flutter komor 240/min spuštěný předčasným komorovým stahem charakteru R/T. Fibrilace komor se projevuje chyběním organizované komorové aktivity, kdy jsou komplexy QRS nahrazeny nepravidelnými kmity o měnící se amplitudě. Flutter i fibrilace komor se objevují u nemocných s organickým srdečním onemocněním, avšak vzácně se mohou vyskytnout i u nemocných bez prokazatelného postižení srdce (idiopatická fibrilace komor).

14 Interval PQ není fixní parametr, je přímo úměrný délce RR, při tachykardii se fyziologicky zkracuje a při bradykardii prodlužuje. Za jeho horní hranici se považuje doba 0,20s.

15 Mobitz Iznamená postupné prodlužování PR intervalu až nakonec dojde knepřevedení vzruchu s výpadkem jednoho QRS. Po tomto výpadku se celý proces opakuje. Mobitz I (Wenckebach)-Nejlépe je vidět v prodlouženém záznamu z II. svodu (dlouhá křivka úplně dole). Velmi dobře v něm vidíme 4 pravidelněpo sobě jdoucí QRS komplexy. Vlna P se od nich stále vzdaluje a pak najednou vidíme samotnou vlnu P bez následujícího QRS - výpadek. Po tomto výpadku se celý proces začíná opakovat. Klinicky je AV blokáda II. stupně Mobitz Inepříliš významnýa obvykle se neřeší. Bývá bezpříznakový, někdy jej ovšem může doprovázet únava či kolapsové stavy.

16 Mobitz IIznamená opakované výpadkyqrs za vlnou Pbez změn v PR intervalu. Dochází k občasnému výpadku jednoho nebo více komplexů QRS, aniž předtím dochází k postupnému prodlužování dobyp-q. Nebezpečí spočívá vriziku přechodu tohoto bloku vav blok III. stupně. AV blokáda II. stupně Mobitz II je nebezpečnámožným rizikem přechodu do AV blokády III. stupně a jeho řešením je trvalá kardiostimulace.

17 AV blokáda III. stupně znamená naprostou neprůchodnost AV uzlem a tedy oddělení funkce síní a komor. Komory pracují ve svém vlastním rytmu, důsledkem je spíše těžší bradykardie. Komplexy QRS i vlny P jsou sice pravidelné, ale vůči sobě naprosto nekoordinované některé vlny P jsou viditelné, jiné jsou skryty vqrs komplexech. Pomůže u každé viditelné vlny P udělat značku, která nám pravidelnost P vln lépe znázorní. Klinicky může být AV blokáda III. stupně následkem srdeční ischemie a může se objevit po infarktu myokardu ( u 10% nemocných se spodním IM). Nález AV blokády III. stupně je indikací pro trvalou kardiostimulaci dvoudutinovým kardiostimulátorem.

18 - jelikož je septum fyziologicky aktivováno zleva doprava, tedy z levého Tawarova raménka, není u BPRT aktivace septa změněna - pravá komora je aktivována zleva. Změněna je jen aktivace pravé komory. *RSR (rsr, Rsr ) ve V1 a V2 QRS komplex je rozšířen: nad 0,12 s - kompletní BPRT; *Negativní T s descendentními depresemi ST *Ve V5, V6 a I, avl často široké S. šíře 0,11 0,12s - inkompletní BPRT

19 Při blokádě levého Tawarova raménka je změněna aktivace nejen levé komory, ale taktéž mezikomorového septa (to je totiž fyziologicky aktivováno zleva). QRS komplex je zpravidla výrazně rozšířen: do 0,12s inkompletní BLRT nad 0,12s kompletní BLRT. *široké R často se zářezy (tzv. notching), V5, V6 (I, avl) *negativní T s descendentními depresemi ST v týchž svodech *hluboký kmit QS či rs ve V1-V3 sascendentní elevací ST Klinicky nemusí jít o významný nález, není však radno ho podceňovat. LBBB obvykle souvisí spokročilejší ICHS, chlopenními vadami, kardiomyopatiemi apod. Poměrně významný je LBBB u infarktu, kdy kvůli němu nemusí být klasické infarktové změny patrné. Ztoho důvodu je u pacienta sbolestí na hrudi a LBBB na EKG vhodná velká opatrnost a opakované náběry kardioenzymů. Je-li LBBB náhodným nálezem, je vhodné objednat pacientovi ECHO srdce.

20 Přetížení pravé komory je častým nálezem zejména u chronických kardiaků. Na EKG nacházíme změny odpovídající RBBB. Ve V1 nacházíme vqrs komplexu koncové pozitivní R nebo rsr. Ve svodech V1-V2 mohou být deprese ST a negativní vlny T. Srdeční osa je u přetížení a hypertrofii pravé komory stočena směrem doprava, tj. vertikálně. Ve svodu II, III, avf můžeme najít vysoké vlny P (P pulmonale), které nás informují o současném přetížení pravé síně. U dosud nevyšetřeného pacienta s tímto nálezem by jistě bylo vhodné provést ECHO srdce a zhodnotit přítomnost plicní hypertenze.

21 EKG známky akutního cor pulmonale: -S I -Q III s neg. T III -neg. T ve V1-3 (vzácně V4,5 popř. až V6) -z dilatace a přetížení PK - elektrická osa srdeční se vertikalizuje - někdy fibrilace síní nebo inkompletní BPRT -tachykardie akutní embolie plicnice; většinou jen hemodynamicky významná Pozor: EKG obraz akutního cor pulmonale někdy imituje akutní IM diafragmatické lokalizace nálezem Q II, III, avf a elevace ST ve stejných svodech.

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33

34 34

35 35

Komorové tachykardie. Jan Šimek 2. interní klinika VFN. Komorové tachykardie. EKG atributy tachyarytmií. Supraventrikulární tachykardie

Komorové tachykardie. Jan Šimek 2. interní klinika VFN. Komorové tachykardie. EKG atributy tachyarytmií. Supraventrikulární tachykardie Komorové tachykardie EKG atributy tachyarytmií 0. Frekvence 1. Šířka QRS komplexu Tachykardie se štíhlými komplexy (QRS 120ms) Supraventrikulární tachykardie Supraventrikulární tachykardie Jan Šimek 2.

Více

KAZUISTIKA 1. Komorové tachykardie. Tachykardie. Únor Jan Šimek 2. interní klinika VFN

KAZUISTIKA 1. Komorové tachykardie. Tachykardie. Únor Jan Šimek 2. interní klinika VFN Tachykardie Komorové tachykardie Jan Šimek 2. interní klinika VFN Definice: zrychlená srdeční aktivita o frekvenci nad 100/min (Tedy QRS komplexy jsou vzdáleny 3 velké čtverce nebo méně) Klinický obraz:

Více

Mechanismy bradykardií

Mechanismy bradykardií Bradykardie EKG bradykardie Definice: frekvence komor pod 60/min (50min) Tedy při posunu papíru 25mm/s je mezi QRS komplexy více než 5 (6) velkých čtverců Klinický obraz: Syndrom nízkého minutového srdečního

Více

Popis EKG. Flu?er síní - akce je často pravidelná a je nález pravidelných jasných fluxerových síňových vlnek.

Popis EKG. Flu?er síní - akce je často pravidelná a je nález pravidelných jasných fluxerových síňových vlnek. Popis EKG 1. Rytmus Sinusový rytmus (SR) - základní rytmus zdravého srdce, charakterizován nálezem vlny P, která v pravidelných intervalech předchází komplex QRS. - vzruchy vznikají v SA uzlu normálně

Více

ARYTMIE. Ústav patologické fyziologie 1. LF UK

ARYTMIE. Ústav patologické fyziologie 1. LF UK ARYTMIE Ústav patologické fyziologie 1. LF UK DĚLENÍ ARYTMIÍ 1) Lokalizace - supraventrikulární - ventrikulární 2) Tepová frekvence - bradyarytmie < 60/min - tachyarytmie > 100/min 3) Elektrické děje -

Více

Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám

Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D. Evropský fond pro regionální rozvoj Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Podpořeno projektem Materiálně technická

Více

Základy EKG. Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka

Základy EKG. Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka Základy EKG Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka Elektrokardiografie Poskytuje nám grafický záznam elektrické aktivity srdce Snímání z povrchu těla se provádí z končetin

Více

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Komorové arytmie MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol 65let - kuřačka, hypertonička, porucha glc tolerance - IM před 15 lety- bez dispenzarizace??? - v posledních 2 letech

Více

MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D.

MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D. MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D. RAO LAO AKCE RYTMUS FRQ OSA QRS P QRS QT ST T Patologické změny ARYTMIE Šíření aktivace v pravé a následně levé síni P vlna je zápis splynutí dvou vln Aktivace pravé

Více

EKG VYŠETŘENÍ. Ústav patologické fyziologie

EKG VYŠETŘENÍ. Ústav patologické fyziologie EKG VYŠETŘENÍ Ústav patologické fyziologie Převodní systém srdeční SA uzel AV uzel Hisův svazek Tawarova raménka Purkyňova vlákna Monophasic Action Potential (Cardiac Muscle Cell) Monophasic Action Potential

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM 6.4.2013 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý komorový rytmus,

Více

Patofyziologie oběhové soustavy poruchy tvorby a vedení vzruchu (EKG)

Patofyziologie oběhové soustavy poruchy tvorby a vedení vzruchu (EKG) Patofyziologie oběhové soustavy poruchy tvorby a vedení vzruchu (EKG) Při posuzování 12-ti svodového EKG hodnotíme: 3. 4. 5. 6. 7. 8. Rytmus Frekvenci Výše kmitů QRS Elektrickou osu Časové intervaly

Více

Schémata a animace zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU

Schémata a animace zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU Schémata a animace zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU http://is.muni.cz/stech/ ELEKTROKARDIOGRAFIE 1893 Einthoven zavádí termín elektrokardiogram 1895 Einthoven popisuje pět výchylek -

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc OBJEMOVÉ A TLAKOVÉ PŘETÍŽENÍ HYPERTROFIE - DILATACE SRDEČNÍCH ODDÍLŮ Hypertrofie/Dilatace síní

Více

ELEKTROKARDIOGRAFIE. ELEKTROKARDIOGRAFIE = metoda umožňující registraci elektrických změn vznikajících činností srdce z povrchu těla.

ELEKTROKARDIOGRAFIE. ELEKTROKARDIOGRAFIE = metoda umožňující registraci elektrických změn vznikajících činností srdce z povrchu těla. ELEKTROKARDIOGRAFIE 1893 Einthoven zavádí termín elektrokardiogram 1895 Einthoven popisuje pět výchylek - P, Q, R, S a T 1902 Einthoven publikuje první elektrokardiogram 1905 Einthoven přenáší elektrokardiogramy

Více

Patologie na EKG křivce

Patologie na EKG křivce Patologie na EKG křivce EKG pro magistry II. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Elektrokardiografie a elektrokardiogram Elektrokardiografie (EKG) je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Jejím

Více

EKG. INTERVAL ms PQ QRS QT < 460. Komplex: QRS Intervaly: PQ, QRS, QT Úseky: ST QRSST P Q S T

EKG. INTERVAL ms PQ QRS QT < 460. Komplex: QRS Intervaly: PQ, QRS, QT Úseky: ST QRSST P Q S T INFARKT EKG Komplex: QRS Intervaly: PQ, QRS, QT Úseky: ST PQ QT QRSST R INTERVAL ms PQ 140 200 QRS 60 100 QT < 460 P Q S T EKG svody BIPOLÁRNÍ KONČETINOVÉ SVODY - I + - - II III + + EKG svody UNIPOLÁRNÍ

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK a VFN Kardiocentrum VFN EKG Vlny a kmity: P, Q, R, S, T, U PS LS LK R PK P Q S T EKG Komplex: QRS Intervaly:

Více

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK a VFN Kardiocentrum VFN EKG Vlny a kmity: P, Q, R, S, T, U PS LS LK R PK P Q S T EKG Komplex: QRS Intervaly:

Více

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání GRADA Publishing Základy EKG Normální EKG Srdeční hypertrofie 1 2 3 EKG do kapsy Raménkové blokády Atrioventrikulární

Více

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG TEST 1 Kazuistika 1 Prezentace 39-letý muž byl přijat pro klidovou bolest levého ramene, tlak na hrudi s lehkou závislostí na poloze, horší v předklonu. Vyšetřen na ambulanci a následně JIP interního oddělení,

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek, Jan Šimek Fyziologický srdeční rytmus II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Anatomické poznámky Vznik

Více

Jméno Datum Skupina EKG. Jak můžete zjistit z 12 svodového EKG záznamu, že jste přehodili končetinové svody?

Jméno Datum Skupina EKG. Jak můžete zjistit z 12 svodového EKG záznamu, že jste přehodili končetinové svody? 1 Úvod EKG 1.1 Odpovězte na otázky Kolik elektrod se používá u 12 svodového EKG záznamu? Jak můžete zjistit z 12 svodového EKG záznamu, že jste přehodili končetinové svody? Na kterém svodu je při fyziologických

Více

PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Arytmie 1 Fyziologickým udavatelem (pacemakerem) rytmu je SA uzel SINUSOVÝ rytmus typická křivka EKG http://www.wikiskripta.eu/index.php/projevy_poruch_tvorby_a_veden%c3%ad_vzruchu_na_elektrokardiogramu

Více

Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka

Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka EKG představuje grafický záznam elektrické aktivity, která vzniká při depolarizaci a repolarizaci myokardu a šíří se vodivými tkáněmi těla až k tělesnému povrchu.

Více

ARYTMIE. Zuzana Charvátová 23. 10. 2015

ARYTMIE. Zuzana Charvátová 23. 10. 2015 ARYTMIE Zuzana Charvátová 23. 10. 2015 ARYTMIE = poruchy srdečního rytmu přítomnost jakéhokoliv srdečního rytmu odlišného od sinusového rytmu ve fyziologickém rozmezí různé spektrum klinické závažnosti

Více

Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka

Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka Snímání a hodnocení EKG aktivity u člověka EKG představuje grafický záznam elektrické aktivity, která vzniká při depolarizaci a repolarizaci myokardu a šíří se vodivými tkáněmi těla až k tělesnému povrchu.

Více

DIAGNÓZA a LÉČBA ARYTMIÍ

DIAGNÓZA a LÉČBA ARYTMIÍ DIAGNÓZA a LÉČBA ARYTMIÍ ARK 1.LF UK a TN Praha ARYTMIE poruchy srdečního rytmu veškeré srdeční rytmy, které se odlišují od sinusového rytmu ARYTMIE Z klinického hlediska dvě základní skupiny : - tachyarytmie

Více

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny.

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny. MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny 18. Brněnské dny urgentní medicíny www.fnhk.cz Guidelines Česká kardiologická společnost 2007 European Society of Cardiology 2018 Definice SYNKOPA: Přechodná

Více

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání GRADA Publishing Základy EKG Normální EKG Srdeční hypertrofie 1 2 3 EKG do kapsy Raménkové blokády Atrioventrikulární

Více

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Komorové arytmie MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Definice a rozdělení Komorové arytmie = poruchy srdečního rytmu vznikající ve svalovině komor v převodním systému

Více

Jméno Datum Skupina EKG

Jméno Datum Skupina EKG 1 Úvod EKG 1.1 Doplňte do textu Měření EKG slouží k nahrávání.aktivity srdce. Elektrokardiogram zaznamenává depolarizaci a repolarizaci buněk.. (2 slova) Fyziologicky začíná impulz v.. nacházející se v.

Více

Diagnostika chronické ICHS. Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze

Diagnostika chronické ICHS. Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze Diagnostika chronické ICHS Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze Chronická ICHS Stabilní AP Vazospastická AP Němá ischemie Koronární syndrom X Ischemická dysfunkce LK Arytmická forma ICHS Chronická ICHS

Více

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání

Ralph Haberl. EKG do kapsy. Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání Ralph Haberl EKG do kapsy Překlad 4. vydání GRADA Publishing Základy EKG Normální EKG Srdeční hypertrofie 1 2 3 EKG do kapsy Raménkové blokády Atrioventrikulární

Více

Akutní formy ischemické choroby srdeční. Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc

Akutní formy ischemické choroby srdeční. Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Akutní formy ischemické choroby srdeční Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Ischemická choroba srdeční Akutní (nestabilní) formy nestabilní angina pectoris akutní infarkt myokardu s vývojem

Více

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie?

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? MUDr. David Šipula kardiovaskulární oddělení FNO Fibrilace síní Nejčastější setrvalá porucha srdečního rytmu odpovědná za podstatné zvýšení mortality

Více

Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči

Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči Miroslav Solař I. interní kardioangiologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Lékařská fakulta UK v Hradci Králové Arytmie v anestezii Poruchy srdečního

Více

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG Minutový objem srdeční/cardiac output Systolický objem/stroke Volume Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG MINUTOVÝ OBJEM SRDCE Q CARDIAC OUTPUT je množství krve, které srdce vyvrhne do krevního oběhu za

Více

ELEKTROKARDIOGRAFIE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni

ELEKTROKARDIOGRAFIE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni ELEKTROKARDIOGRAFIE Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni 1 ÚVOD, POPIS EKG KŘIVKY 2 STANDARDNÍ EKG SVODY 3 bipolární končetinové - I, II, III 3 (pseudo)unipolární augmentované - avr, avl, avf 6 unipolárních

Více

ELEKTROKARDIOGRAFIE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni

ELEKTROKARDIOGRAFIE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni ELEKTROKARDIOGRAFIE Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni 1 ÚVOD, POPIS EKG KŘIVKY 2 STANDARDNÍ EKG SVODY 3 bipolární končetinové - I, II, III 3 (pseudo)unipolární augmentované - avr, avl, avf 6 unipolárních

Více

Elektro(pato)fyziologie

Elektro(pato)fyziologie Elektro(pato)fyziologie Srde ní výdej CO = SV x f Tvorba a vedení vzruchu v srdci Poruchy rytmu tepový objem frekvence preload kontraktilita afterload automacie vedení Klidové membránové nap tí pro jeden

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. PROPAFENON AL 150 PROPAFENON AL 300 potahované tablety propafenoni hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. PROPAFENON AL 150 PROPAFENON AL 300 potahované tablety propafenoni hydrochloridum Příloha č.1 ke sdělení sp.zn.sukls8522/2012 a sukls8523/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PROPAFENON AL 150 PROPAFENON AL 300 potahované tablety propafenoni hydrochloridum Přečtěte si pozorně

Více

Arytmie v souvislosti se zástavou oběhu. MUDr. Radovan Turek ARO KNTB Zlín, a.s.

Arytmie v souvislosti se zástavou oběhu. MUDr. Radovan Turek ARO KNTB Zlín, a.s. Arytmie v souvislosti se zástavou oběhu MUDr. Radovan Turek ARO KNTB Zlín, a.s. Obsah Úvod a řetězec přežití Obecná opatření a rozpoznání arytmie EKG opakování Od asystolie po komorovou fibrilaci Léčba

Více

EKG se čte snadno, nebo ne?

EKG se čte snadno, nebo ne? BI Praha EKG se čte snadno, nebo ne? MVDr. Alan Kovačevič, DECVIM-CA/kardiologie Veterinární klinika Stommeln, Spolková republika Německo Stručné zopakování EKG-diagnostiky Typické indikační oblasti pro

Více

Supraventrikulární tachykardie

Supraventrikulární tachykardie Supraventrikulární tachykardie u dětí Jiří Kobr Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni 2011 Koncept Definice Klasifikace Patofyziologie Klinické příznaky Diagnostika Akutní léčba Léčba profylaktická

Více

Arytmie v intenzivní medicíně

Arytmie v intenzivní medicíně Arytmie v intenzivní medicíně V následujícím textu jsou uvedeny nejčastější arytmie, s kterými se setkáváme v běžné praxi intenzivní medicíny. K obecným zásadám léčby arytmií patří odstranění příčiny tam,

Více

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI MUDr. Robin Šín ZZS Plzeňského kraje ZZS Libereckého kraje ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Úvod nekróza části myokardu

Více

PŘEHLED Antiarytmické terapie

PŘEHLED Antiarytmické terapie PŘEHLED Antiarytmické terapie Klinická praxe a ESC doporučení Bezpečnost a riziko léčby Speciální klinické případy Porucha automacie SA uzlu Porucha tvorby vzruchu fokální vznik signálu Porucha vedení

Více

Kurs Kardio 35 DIAGNOSTIKA V ARYTMOLOGII. Dan Wichterle

Kurs Kardio 35 DIAGNOSTIKA V ARYTMOLOGII. Dan Wichterle Kurs Kardio 35 DIAGNOSTIKA V ARYTMOLOGII Dan Wichterle 6.4.2013 Anamnéza Palpitace (charakter, četnost, intenzita, trvání) Nespecifické projevy (slabost, únava, nevýkonnost, dušnost, oprese až bolest na

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 16: Sick sinus syndrom 1. Popis případu a anamnéza: 69 letá žena je vyšetřována ambulantním kardiologem pro palpitace a presynkopální stavy. (Tab. 1 palpitace, Tab. 2 synkopa) Palpitace se

Více

Farmakologická lečba arytmií. Jiří Vítovec 1.interní kardioangiologická klinika FN u sv.anny a LF MU

Farmakologická lečba arytmií. Jiří Vítovec 1.interní kardioangiologická klinika FN u sv.anny a LF MU Farmakologická lečba arytmií Jiří Vítovec 1.interní kardioangiologická klinika FN u sv.anny a LF MU ARYTMIE 1. Poruchy tvorby impulzu - abnormální automaticita SA uzlu - přesun pacemakerové aktivity z

Více

Cardiac Arrhythmias. Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě. Bennett s. Practical Notes on Interpretation and Treatment

Cardiac Arrhythmias. Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě. Bennett s. Practical Notes on Interpretation and Treatment David H. Bennett Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě Překlad 8. vydání Bennett s Cardiac Arrhythmias Practical Notes on Interpretation and Treatment 8 th Edition David H. Bennett

Více

9/2017 TACHYKARDIE. Jan Šimek. II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1.

9/2017 TACHYKARDIE. Jan Šimek. II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1. TACHYKARDIE 9/2017 Jan Šimek II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1. LF UK Praha Popis fyziologické EKG křivky Rytmus: sinusový (každému QRS komplexu předchází

Více

Synkopa. Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s.

Synkopa. Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s. Synkopa Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s. Náhle vzniklé bezvědomí (atraumatické) Krátkodobé Spontánně končící Úprava ad integrum + synkopa epilepsie koma přerušená NS psychogenní

Více

Poruchy srdečního rytmu

Poruchy srdečního rytmu Poruchy srdečního rytmu Chirurgická léčba poruch srdečního rytmu: Co je to arytmie? Obecně lze říci, že se jedná se o poruchu srdečního rytmu, kdy elektrické impulsy, které za normálních okolností vznikají

Více

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou O. Spurná, J. Hojerová, S. Dvořáková, P. Kubuš, Dětské kardiocentrum FN v Motole, Praha, 2016 Etiologie srdečního selhání dle

Více

Bradyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Bradyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Bradyarytmie Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Základní pojmy Arytmie/dysrytmie = odchylky od fyziologického srdečního rytmu Bradykardie < 50/min. Tachykardie > 100/min. Fyziologie

Více

Supraventrikulární tachyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Supraventrikulární tachyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Supraventrikulární tachyarytmie Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Definice Supraventrikulární tachyarytmie (=SVT) Porucha srdečního rytmu K udržení je potřeba myokardu síní Frekvence

Více

STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ. Jiří Kettner. Klinika kardiologie, IKEM, Praha

STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ. Jiří Kettner. Klinika kardiologie, IKEM, Praha STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ Jiří Kettner Klinika kardiologie, IKEM, Praha Kardioverze Kardioverzí rozumíme výkon, který směřuje k obnovení normálního srdečního rytmu. Elektrická kardioverze

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 19: Palpitace z důvodu AV nodální re- entry tachykardie 1. Popis případu a anamnéza: 39 letá žena přivezena na příjmovou ambulanci interních klinik manželem pro palpitace spojené s presynkopálním

Více

NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT. Bc. Hana Javorková

NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT. Bc. Hana Javorková NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT Simona Janíčková Bc. Hana Javorková MUDr. Milan Sepši Ph.D. Proč lidé náhle umírají? Definice NSS: Přirozené úmrtí z kardiální příčiny do 1 hodiny od rozvoje symptomů u osob s nebo bez

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2017 Matěj Šimon Univerzita Pardubice Fakulta zdravotnických studií Znalosti elektrokardiografie u zdravotnických záchranářů Matěj Šimon

Více

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof MUDr.Jan Horejš Život ohrožující dysrytmie-postup lékaře v PNP Atestační práce Obsah I. Úvod II.

Více

Cardiac Arrhythmias. Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě. Bennett s. Practical Notes on Interpretation and Treatment

Cardiac Arrhythmias. Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě. Bennett s. Practical Notes on Interpretation and Treatment David H. Bennett Srdeční arytmie praktické poznámky k interpretaci a léčbě Překlad 8. vydání Bennett s Cardiac Arrhythmias Practical Notes on Interpretation and Treatment 8 th Edition David H. Bennett

Více

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Základy hemodynamiky Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Invazívní měření tlaků 1. Nula=referenční hladina 1. Midchest level střed hrudníku 2. Skiaskopicky 2. Kalibrace systému 1. Elektronický range

Více

Léčiva používaná u chorob kardiovaskulárního systému

Léčiva používaná u chorob kardiovaskulárního systému Léčiva používaná u chorob kardiovaskulárního systému Poruchy srdečního rytmu Vznikají na podkladě poruchy rychlosti, pravidelnosti, vzniku a vedení nervového vzruchu Příčinou těchto poruch je poškození

Více

ANTIARYTMIKA V KLINICKÉ PRAXI

ANTIARYTMIKA V KLINICKÉ PRAXI ANTIARYTMIKA V KLINICKÉ PRAXI Roman Škulec Department of Anesthesiology, Perioperative Medicine and Intensive Care, J.E. Purkinje University, Masaryk Hospital, Usti nad Labem, Czech Republic Emergency

Více

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce SRDEČNÍ CYKLUS Srdeční cyklus je období mezi začátkem dvou, po sobě jdoucích srdečních stahů. Skládá se z: 1. kontrakce komor, označované jako systola a 2. relaxace komor, označované jako diastola. Obě

Více

Nukleární kardiologie. Zobrazování perfuze a funkce levé komory u pacientů se suspektní nebo známou ischemickou chorobou srdeční

Nukleární kardiologie. Zobrazování perfuze a funkce levé komory u pacientů se suspektní nebo známou ischemickou chorobou srdeční Nukleární kardiologie Zobrazování perfuze a funkce levé komory u pacientů se suspektní nebo známou ischemickou chorobou srdeční Zátěžové testy Fyzická zátěž farmakologická zátěž Dipyridamol Adenosin Regadenoson

Více

Druhé korigované vydání Autorský kolektiv pod vedením MUDr. Lenky Borské, Ph.D. Prof. MUDr. Miroslav Kuba, DSc. Doc. Ing. Jan Kremláček, Ph.D.

Druhé korigované vydání Autorský kolektiv pod vedením MUDr. Lenky Borské, Ph.D. Prof. MUDr. Miroslav Kuba, DSc. Doc. Ing. Jan Kremláček, Ph.D. druhé vydání Druhé korigované vydání Autorský kolektiv pod vedením MUDr. Lenky Borské, Ph.D. Recenzoval: Obálka a typografická úprava: Prof. MUDr. Miroslav Kuba, DSc. Doc. Ing. Jan Kremláček, PhD. Prof.

Více

Atestační otázky z oboru kardiologie

Atestační otázky z oboru kardiologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru kardiologie 1. Aortální stenóza CT a magnetická rezonance v kardiologii Antikoagulační léčba

Více

Doporuèení. pro implantace kardiostimulátorù, implantabilních kardioverterù defibrilátorù a srdeèní resynchronizaèní léèbu

Doporuèení. pro implantace kardiostimulátorù, implantabilních kardioverterù defibrilátorù a srdeèní resynchronizaèní léèbu Doporuèení pro implantace kardiostimulátorù, implantabilních kardioverterù defibrilátorù a srdeèní resynchronizaèní léèbu Kapesní verze Doporuèení pro implantace kardiostimulátorù, implantabilních kardioverterù

Více

Diagnostika a léčba supraventrikulárních arytmií. Pavel Osmančík III. Interní kardiologická klinika 3.LF UK a FNKV

Diagnostika a léčba supraventrikulárních arytmií. Pavel Osmančík III. Interní kardiologická klinika 3.LF UK a FNKV Diagnostika a léčba supraventrikulárních arytmií Pavel Osmančík III. Interní kardiologická klinika 3.LF UK a FNKV Supraventrikulární tachykardie Většinou paroxysmální Incidence 34/ 100 000 osob/rok Sinusový

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PRO DIAGNOSTIKU A LÉČBU SUPRAVENTRIKULÁRNÍCH TACHYARYTMIÍ

DOPORUČENÉ POSTUPY PRO DIAGNOSTIKU A LÉČBU SUPRAVENTRIKULÁRNÍCH TACHYARYTMIÍ DOPORUČENÉ POSTUPY PRO DIAGNOSTIKU A LÉČBU SUPRAVENTRIKULÁRNÍCH TACHYARYTMIÍ Martin Fiala Kardiocentrum Nemocnice Podlesí Třinec OBSAH PŘEDMLUVA OBECNÁ ČÁST I. ÚVOD II. EPIDEMIOLOGIE III. MECHANISMUS A

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - elektrografické metody

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - elektrografické metody Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

Antianginózní látky, kardiotonika, antiarytmika. Milan Sova

Antianginózní látky, kardiotonika, antiarytmika. Milan Sova Antianginózní látky, kardiotonika, antiarytmika Milan Sova Antianginózní látky Antianginózní látky Léčba anginy pectoris projev Ischemické choroby srdeční (ICHS) Používan vané skupiny látek: l Organické

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 100+1 Eliška Sovová Jan Lukl otázek a odpovědí pro kardiaky Vyšetření Rizikové faktory Srdeční onemocnění (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6021-6 Publishing,

Více

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? 1.místo: nemoci srdce a cév A co náhlá smrt - nečekané úmrtí z plného zdraví? Bez předchozích příznaků-velmi často Co ji způsobuje: Závažné

Více

Akutní koronární syndrom v PNP. MUDr. Kristýna Junková, ZZS Plzeň

Akutní koronární syndrom v PNP. MUDr. Kristýna Junková, ZZS Plzeň Akutní koronární syndrom v PNP MUDr. Kristýna Junková, ZZS Plzeň Rozdělení akutních koronárních syndromů AKS s STE - STEMI AKS bez STE - NSTEMI a NAP nové guidelines ESC Management of Acute Myocardial

Více

Stimulace srdečního svalu. Doc.RNDr.Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojov technika

Stimulace srdečního svalu. Doc.RNDr.Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojov technika Stimulace srdečního svalu Doc.RNDr.Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojov technika Základní typy srdečních stimulací Kardiostimulace je nahrazována porucha rytmické funkce Defibirilace je rušena

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

Poruchy srdečního rytmu. Autor: Adam Rafaj. Výskyt

Poruchy srdečního rytmu. Autor: Adam Rafaj. Výskyt Poruchy srdečního rytmu Autor: Adam Rafaj Výskyt Poruchy srdečního rytmu (arytmie, dysrytmie) definujeme jako jakoukoliv změnu v oblasti tvorby nebo vedení srdečního vzruchu. Může se projevovat jako zpomalené,

Více

sp.zn. sukls70500/2014

sp.zn. sukls70500/2014 sp.zn. sukls70500/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ADENOCOR Injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Adenosinum 6 mg ve 2 ml injekčního roztoku. 3. LÉKOVÁ FORMA Injekční

Více

INTERPRETACE ELEKTROKARDIOGRAFICKÝCH ABNORMALIT U PSA

INTERPRETACE ELEKTROKARDIOGRAFICKÝCH ABNORMALIT U PSA INTERPRETACE ELEKTROKARDIOGRAFICKÝCH ABNORMALIT U PSA LENKA KAPUSTOVÁ, MV. CARLOS F. AGUDELO, Ph.D. PROJEKT IVA VFU č. 2017FVL/1660/13 BRNO 2017 1 OBSAH NORMÁLNÍ SINUSOVÝ RYTMUS Popis elektrokardiografické

Více

Příloha č.1 ke sdělení sp.zn.sukls56651/2012

Příloha č.1 ke sdělení sp.zn.sukls56651/2012 Příloha č.1 ke sdělení sp.zn.sukls56651/2012 Informace pro použití, čtěte pozorně! ADENOCOR injekční roztok (Adenosinum) Držitel rozhodnutí o registraci sanofi-aventis, s.r.o., Praha, Česká republika Výrobce

Více

prof MUDr Josef Kautzner, CSc, FESC Klinika kardiologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha

prof MUDr Josef Kautzner, CSc, FESC Klinika kardiologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha Katetrizační ablace srdečních arytmií prof MUDr Josef Kautzner, CSc, FESC Klinika kardiologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha joka@medicon.cz www.ikem.cz Schéma katetrizační ablace

Více

Supraventrikulární tachykardie - možnosti léčby

Supraventrikulární tachykardie - možnosti léčby Supraventrikulární tachykardie - možnosti léčby UDr. Petr Peichl, Ph.D. Klinika kardiologie,praha Supraventrikulární arytmie Definice: arytmie, které vznikají v srdečních síních nebo síně využívají jako

Více

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, Klinika kardiologie IKEM XXIV. výroční sjezd ČKS, Brno 6.5.06

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 1 2 U k á z k a k n i h

Více

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého SPIROERGOMETRIE = zátěžové vyšetření (velmi podobné ergometrii) posouzení funkční rezervy kardiovaskulárního systému objektivizace závažnosti onemocnění (přesně změří tělesnou výkonnost), efekt intervenčních

Více

Hypertrofická kardiomyopatie (lat. cardiomyopathia hyperthrophica)

Hypertrofická kardiomyopatie (lat. cardiomyopathia hyperthrophica) Hypertrofická kardiomyopatie (lat. cardiomyopathia hyperthrophica) Autor: Marek Hok Úvod: Hypertrofická kardiomyopatie (dále jen HKMP) je poměrně častým geneticky podmíněným onemocněním primárně postihujícím

Více

Srdeční selhání a fibrilace síní. Miloš Táborský Srdeční selhání pohledem internisty

Srdeční selhání a fibrilace síní. Miloš Táborský Srdeční selhání pohledem internisty Srdeční selhání a fibrilace síní Miloš Táborský Srdeční selhání pohledem internisty Počet nemocných s FS v USA (miliony) Fibrilace síní, SS, MS: Epidemie 21. století 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Předpokládaná

Více

ICHS 29.3.2011 ICHS. Rizikové faktory aterosklerózy. Klinické formy ICHS. Nestabilní angina pectoris. Akutní infarkt myokardu

ICHS 29.3.2011 ICHS. Rizikové faktory aterosklerózy. Klinické formy ICHS. Nestabilní angina pectoris. Akutní infarkt myokardu ICHS Nejčastější příčina mortality dospělé populace, více než ½ všech hospitalizovaných na interních odděleních ICHS Ischemie myokardu - klidová, nebo při zvýšených nárocích na dodávku kyslíku, vznikající

Více

Diagnostika poškození srdce amyloidem

Diagnostika poškození srdce amyloidem Diagnostika poškození srdce amyloidem Tomáš Paleček Komplexní kardiovaskulární centrum 1. LF UK a VFN, II. Interní klinika kardiologie a angiologie, Praha ICRC-FNUSA, Brno Postižení srdce: 1. Pozitivní

Více