Kapitola 31. Ten starý dobrý poèítaè

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola 31. Ten starý dobrý poèítaè"

Transkript

1 771 Kapitola 31 Ten starý dobrý poèítaè

2 772 Ten starý dobrý poèítaè Úvod S poèítaèi pracuji už desítky let. Mìl jsem tak pøíležitost poznat, jak se poèítaèe postupnì vyvíjely; od gigantických monster, vyplòujících velké místnosti, ke kterým patøil napøíklad Univac, odhadující výsledky prezidentských voleb v dobách poèátkù televize, až po dnešní palmtopy, které se pohodlnì vejdou do lidské dlanì. A bìhem tìch let jsem se vždy mohl spolehnout na jedno universální pravidlo: každý nový poèítaè je rychlejší, menší a levnìjší než jeho pøedchùdce, a má navíc i vìtši kapacitu. Co z toho vyplývá pro vás? Pro zaèáteèníky mùžeme závìr shrnout do tìchto bodù: Libovolný poèítaè, který zakoupíte, zaène zastarávat už v okamžiku, kdy ho pøivezete domù. Doplòky, které si s poèítaèem zakoupíte, budou bìhem nìkolika dnù èi týdnù levnìjší. A už váš poèítaè dokáže cokoli, brzy na nìm budete chtít dìlat nìco, co zatím neumí. Co s tím? Odpovìï je ve skuteènosti velmi prostá: nikdy si k poèítaèi nepoøizujte doplnìk, který nezaènete okamžitì používat. Proè? Pøed chvílí jste si to pøeèetli co si dnes koupíte, bude za chvíli levnìjší, rychlejší a obecnì i lepší. Pokud to tedy nepotøebujete, kupte to až v dobì, kdy to skuteènì budete používat. Bìžnou chybou nováèkù-laikù je pøedpoklad, že poèítaè je bìžný domácí pøístroj nìco jako lednièka který vydrží deset let a déle. Poèítaèe však do podobné kategorie dlouholetých spoleèníkù v žádném pøípadì nepatøí. Zcela urèitì váš poèítaè bude schopen deset let provádìt stejné úlohy, které po nìm požadujete pøi nákupu (pokud se v nìm nìco nepokazí), vaše potøeby se však budou èasem mìnit. Nebudete-li modernizovat žádné souèásti poèítaèe, který koupíte jako nový, zastará vám do dvou, nejpozdìji tøí let. Postupnou obmìnou jednotlivých souèástek však mùžete životnost poèítaèe znaènì prodloužit. Z pravìku poèítaèù jak a proè se objevily Staré zlaté èasy poèítaèù, to byla pøedevším doba, kdy nešlo o kšeft poèítaèe byly tehdy koníèkem. A to koníèkem všech lidí, kteøí mají rádi techniku a rádi fušují do elektroniky. Správnì bych mìl øíci, že vìtšina z nich nepatøila mezi obyèejné fušery. Mnozí z nich samo dokázali navrhnout rùzné pøístroje (rádia, televize a rùzné mìøící zaøízení). Tito lidé studovali techniku, protože ji mìli rádi. Takže když Intel v polovinì 70tých let 20. století vyvinul èip 4004, tedy první mikroprocesor (Intel mu tehdy øíkal microcomputer ), otevøely se tìmto fanouškùm zcela nové svìty. Je zajímavé, že lidé z Intelu sami netušili, co vlastnì vyvinuli. Èip 4004 spatøil svìtlo svìta proto, aby øešil potíže jednoho zákazníka této firmy. Vidíte ho na obrázku 31.1.

3 Z pravìku poèítaèù - jak a proè se objevily 773? Obrázek 31.1 Mikroprocesor Intel Jaký problém tehdy Intel øešil?? irma Busicom, která vyrábìla elektronické kalkulátory, soutìžila s jinými firmami, které rychlým tempem pøicházely s novými a novými verzemi elektronických obvodù. Busicom potøeboval najít zpùsob, jak urychlit vývoj a slouèit velké množství samostatných obvodù do jednoho èipu. Intel tento zpùsob objevil. Intel pøišel s nìèím vskutku revoluèním. irmy vyrábìjící elektroniku tehdy používaly integrované PAL (Programmable Array Logic), obsahující aritmeticko-logické obvody, které mohly být pøizpùsobeny k provádìní urèitých èinností. PAL umožnily rychlejší vývoj obvodù, protože mohly obsahovat více takto pøizpùsobitelných èástí a zmìny v obvodech se daly provádìt bez zmìny návrhu celé desky. PAL však také mìly svá omezení. Byly velmi malé a obsahovaly jen pár logických bran. Navíc možnost jejich zmìny byla jednorázová po provedené úpravì se dál mìnit nemohly. Logické brány jsou èásti poèítaèového èipu, ve kterých jsou elektrické signály porovnávány pomocí logických operací (AND, OR, NOT). Napøíklad brána AND porovná nejménì dvì hodnoty a vrátí True (èili 1 v binárním zápisu), pokud jsou identické. V opaèném pøípadì vrátí brána hodnotu alse (binárnì 0). Intel pøišel s myšlenkou programovatelného zaøízení, které by mohlo provádìt rùzné úlohy, podle toho, jak by bylo naprogramováno. A toto zaøízení by mohlo být pøeprogramováno kdykoliv, i kdyby na nìm již bìžel jiný program. Výsledkem vývoje tedy mìla být souèástka, nahrazující vìtší množství logických èipù, ve skuteènosti však šlo o první jednoèipový poèítaè. (Toto tvrzení není úplnì pøesné, protože 4004 vyžadoval nìkolik dalších podpùrných obvodù, ale i tak to byla úžasná vìc.)

4 774 Ten starý dobrý poèítaè Intel 4004 byl v praxi spojován s èipem ROM, ve kterém byl uložen program. Procesor provedl tu úlohu, která byla naprogramována do pamìti ROM. Pozdìji se objevil pøepisovatelné èipy EPROM (Erasable/Programmable Read Only memory), jejichž logické membrány se daly vymazat ultrafialovým svìtlem. Programovatelný èip Intel 4004 byl vynikajícím výrobkem své doby, Busicom mu však nevìøil a protože nutnì potøeboval hotovost, prodal jeho licenci (kterou vlastnil) Intelu, kterému tak zùstal nový èip, ale zato nemìl žádné zákazníky. Co mìl v této situaci dìlat? Zaèal ho prodávat zmínìným nadšencùm, pro které byla elektronika koníèkem. To byli první skuteèní zákazníci Intelu v oblasti procesorù. Netrvalo to však dlouho a chtìli víc. Intel proto vyvinul osmibitový procesor 8008 a zbytek je už historie. Nadšení pro nové technologie zapøíèinilo vývoj dalších, rychlejších èipù, které se daly dobøe prodávat a pøinášely tak solidní zisk. Peníze se postupnì staly hlavním motorem dalšího vývoje. Díky tomu se také poèítaèový prùmysl tak dlouho rozvíjí vysokou rychlostí. Koncoví uživatelé zpoèátku žádný zájem neprojevovali, to se však zmìnilo po super úspìšném uvedení programu Visicalc. irmy si zaèaly všímat, že jejich konkurenti náhle kupují poèítaèe a zaèaly je kupovat také. Další vývoj je již dobøe znám. Tento historický úvod vám vysvìtlil, jak a proè se poèítaèe spatøily svìtlo svìta a proè je jejich vývoj tak rychlý. V tomto odvìtví je jediný zpùsob, jak pøežít: vyvíjet co nejrychleji. Takže pøidržte si klobouky a poèítaèe, zaèínáme! Co si nechat a co vyhodit? Sám fakt, že váš poèítaè je již starý (a jak jsme si øekli, starý je urèitì!), ještì neznamená, že ho máte vzít a vyhodit oknem nebo do popelnice. Zkusme se nyní podívat, jak vybrat souèástky, které ještì vydrží a jak zjistit, co je potøeba vymìnit. Nová šance pro 486? Podívejme se nejdøíve na staré systémy 486DX/66. Tvoøí je obvykle základní deska 486, 8 MB RAM, disketová jednotka, pevný disk s kapacitou 120 až 540 MB, modem s rychlostí bps; patnáctipalcový monitor; starší inkoustová tiskárna; mechanika CD-ROM drive (rychlost 4x až 8x), zvuková karta ISA a nìjaká grafická karta. Proè zaèínám poèítaèem 486? Starší stroj už v žádném pøípadì nemá význam modernizovat a navíc už nekoupíte nic nového, co by se v tìchto poèítaèích dalo použít. Novìjší poèítaèe modernizovat mùžete. Samozøejmì, èím novìjší je, tím snazší modernizace. Co konkrétního mùžete pro svùj systém udìlat? Podívejte se na následující seznam souèástí, které se dají vymìnit, ale ještì než to udìláte, upozoròuji, že výmìna všech souèástí by vás stála možná více než koupì úplnì nového poèítaèe, znamenala by urèitì více potencionálních potíží, pøípadnì byste takovou kombinaci nezprovoznili.

5 Co si nechat a co vyhodit? 775 No dobrá, zeptáte se, pokud se modernizace poèítaèe tøídy 486 nevyplatí, proè bych mìl èíst dále? Protože není nutné vymìòovat všechny souèásti. Nejlepší rada, kterou mohu vlastníkùm 486 dát, zní takto: pracujte na nìm jak jen dlouho to pùjde, dokud bude schopen provádìt všechno, co po nìm chcete, a dokud bude fungovat. Mimochodem, toto pravidlo se dá uplatnit u libovolného poèítaèe. Pokud potøebujete rychlejší poèítaè, zazálohujte si data a kupte nový. V kapitole 32 Stavíme špièkový poèítaè vám vysvìtlím výhody koupì hotového poèítaèe a výhody plynoucí ze stavby vlastního poèítaèe. Pokud si necháte starý poèítaè, ale nìkteré èásti (napøíklad mechanika CD-ROM nebo monitor) odejdou do vìèných loviš, mùžete je nahradit a poèítaè bude fungovat dále. Pokud tedy vaše 486 stále vyhovuje vašim nárokùm a potøebám, ale nìco se pokazí, prohlédnìte si seznam vìcí, které se dají vymìnit: Grafická karta Mrtvé VGA karty se dají nahradit novými, ty však dnes mají výhradnì porty AGP, které se na poèítaèích 486 nevyskytují. Pokud na vaší základní desce nechybí port PCI, mùžete s obtížemi sehnat novou grafickou kartu pro tento port. Jinak je nutné vyrazit do bazarù s shánìt funkèní staré karty pro slot ISA. Disketová jednotka Standardní 3,5 palcové disketové jednotky se za posledních nìkolik let nijak nezmìnily, jen jejich cena klesla, takže náhrada defektní jednotky nepøedstavuje žádný problém. Pevný disk Pokud musíte vymìnit pevný disk, kupte si takový, který je kompatibilní v BIOSem vašeho poèítaèe, nebo musíte pøed jeho montáží modernizovat BIOS. (Staré poèítaèe nerozeznávají pevné disky vìtší než 512 MB, starý BIOS také nemusí nový disk poznat vùbec. Dále je nutné koupit stejný typ disku, tedy za vadný disk SCSI musíte koupit disk SCSI, za IDE nový IDE. Napájecí zdroj U starých poèítaèù selhává napájecí zdroj èastìji než jiné souèástky. Pøíèinou bývá malá rezerva ve výkonu zdroje, který staèí obsloužit základní systém, ale vámi pøidané rozšiøující karty a zaøízení už kapacitu zdroje zcela vyèerpají. Pøi úmrtí starého napájecího zdroje bývá èasto nutné koupit také novou skøíò nové zdroje jsou vìtší a do starých skøíní se nevejdou. Základní deska A jsme u toho. To je ta pravá velká modernizace. Vymìníte-li základní desku, mìníte zároveò i procesor. Z vaší staré 486 tak mùže být i Pentium 4. Protože však výmìna základní desky znamená výmìnu ještì dalších èástí (ponechat v ní staré pomalé pøídavné karty není moc š astné), pøeètìte si radìji následující kapitolu a teprve potom se do této operace pus te. Výmìna základní desky si také obvykle vynucuje nákup nového napájecího zdroj, protože konektora jsou odlišné.

6 776 Ten starý dobrý poèítaè Uložte si data! Lidé mluvící o poèítaèi mají obvykle na mysli jeho fyzické souèásti procesor, monitor, klávesnice apod. Ve skuteènosti jsou nejdùležitìjší èástí poèítaèe informace, které jsou v nìm uloženy. Procesor, myš nebo grafická karta se dá vždy nahradit. Jakmile však pøijdete o data, mùžete udìlat jen jednu vìc: pokusit se o jejich rekonstrukci. Cena za tuto rekonstrukci však nìkdy mùže pøevýšit cenu celého poèítaèe. Nezapomeòte, že to jsou právì informace, které z libovolného poèítaèe dìlají váš poèítaè. Jestliže se rozhodnete pro modernizaci poèítaèe, ujistìte se, že o data nepøijdete. Jak to udìláte, je popsáno v následujících øádcích. Zálohování na vymìnitelná média Existuje nìkolik typù vymìnitelných médií. Velkokapacitní cartridge typu Jaz nebo Zip (obrázek 31.3), páskové jednotky typu HP Colorado, nebo zapisovací a pøepisovací mechaniky CD. Každý z nich má své výhody a nevýhody. Jejich hlavní výhodou je snadný transport dat z jednoho místa na jiné. Jedinou skuteènou nevýhodou je nižší pøenosová rychlost data z nich dostanete pomaleji než z primárního pevného disku. Obrázek 31.3 Vymìnitelné typy médií Pro pøesun dat na vymìnitelný disk typu Zip nebo Jaz je nutné nainstalovat pøíslušné ovladaèe a restartovat poèítaè (jednotka pøitom musí být pøipojena a zapnuta). U systému Windows se objeví jako další písmeno diskové jednotky v oknu Tento poèítaè. Každý vymìnitelný disk se po své instalaci chová stejnì jako klasické pevné disky. Data mùžete také uložit na záložní disk pomocí aplikace Zálohování. Pøíkaz pro spuštìní této pomùcky najdete v nabídce Start ve skupinì Programy / Pøíslušenství / Systé-

7 Uložte si data! 777 mové nástroje. Pokud ho tam nevidíte, je nutné ho doinstalovat pøes aplikaci Pøidat èi odebrat programy v Ovládacích panelech. Pokud pracujete na systému Windows Me, musíte si Zálohování nainstalovat samostatnì pøímo z instalaèního CD-ROM. Jakmile je aplikace pøipravena, mùžete pomocí prùvodce zálohovat data, nezapomeòte se však pøesvìdèit, že záložní médium je na svém místì. Zálohování na pásku Nijak zvláš se neliší od zálohování na vymìnitelná média. Díky tomu, že jde o sériové médium, nikoli o médium s náhodným pøístupem, se však nìkteré postupy pøece jen liší. U vìtšiny páskových jednotek není možné pøímo v Prùzkumníkovi používat metodu pøetáhni-a-pus (drag-and-drop). Zálohování je nutné provést prostøednictvím zálohovací aplikace. Pokud vám nevyhovují vlastnosti aplikace Zálohování, která je souèástí Windows, vyberte si nìkterý z velkého množství alternativních programù. Pøímé zálohování na jiný pevný disk Pøi koupi nového disku je nejrychlejší (a také asi nejlepší) pøímo zkopírovat soubory ze starého disku na nový (obrázek 31.4). Vìtšina nových diskù je dodávána s programy pro tyto operace. Napøíklad disky Seagate mají program ilecopy, který vytvoøí pøesnou kopii dat ze starého disku. Původní jednotka Nová jednotka Napájecí kabely Datový kabel IDE/EIDE K základní desce Obrázek 31.4 Souèasné pøipojení starého i nového pevného disku ke stejnému poèítaèi je asi nejlepším zpùsobem, jak pøenést soubory ze starého disku na nový. Když nainstalujete nový disk a starý ponecháte v poèítaèi také, je po startu poèítaèe nutné nastavit jeho parametry (BIOS je vìtšinou pozná sám), rozdìlit ho na oddíly a naformátovat. Poté mùžete spustit systém Windows a z jeho prostøedí aplikaci ilecopy nebo jiný podobný program, který pøekopíruje všechny soubory ze starého poèítaèe na nový.

8 778 Ten starý dobrý poèítaè Jakmile jste hotovi, mùžete starý disk buï vyndat nebo ho pøepnout do role druhého disku. A tak èi tak, nový disk je nutné zapojit jako primární (bývá jak vìtší, tak rychlejší). Odebraný starý disk mùžete ponechat tak jak je, v tom pøípadì v nìm máze zálohu pùvodního stavu systému. Celý starý disk se dá zkopírovat na nový disk (i když má tento vìtší kapacitu) pomocí programù DriveCopy, Norton Ghost, Powerquest DriveImage apod. Tyto programy kopírují disk sektor po sektoru, takže nový disk (jeho diskové jednotky) pak vypadají zcela stejnì jako starý disk.tyto programy vám mohou ušetøit spoustu èasu, protože není nutné znovu instalovat Windows a všechny aplikace. Po zkopírování starého disku na nový je v tomto pøípadì možné starý disk vyndat a zahodit, pøípadnì pøeformátovat a použít nìkde jinde. Modernizace se dá provádìt rùznì Pro modernizaci poèítaèe existuje spousta dùvodù. Mnozí lidé modernizují, protože se dozvìdìli o nástroji èi programu, který prostì musí mít. Musí? Ano, musí, protože: Jejich pøítel ho má také. Vidìli reklamu, které se nedá odolat. Jejich prodavaè jim øekl, že to je prostì boží a že kvùli tomu dvì noci nespal. Všechny tøi dùvody jsou samozøejmì na nic, kvùli podobným malichernostem není nutné hned tahat penìženku nebo platební kartu z kapsy. Jde-li vám jen o to, mít v poèítaèi další fajn vìcièku, koledujete si o malér. Èím více zaøízení pøipojíte, tím více bude systém zatížen a jeho náchylnost k nenadálým pádùm se bude zvyšovat. Každá další zaøízení, které obsadí nìjaké IRQ nebo rozsah adres v pamìti, mùže ukonèit správný chod jiné souèásti poèítaèe. (To platí i o všech programech.) Vìtšina lidí pøidává hardware a instaluje programy stejnì lehkomyslnì, jako kdyby do své diskotéky zaøadili nové CD. Problém je však v tom, že programy na rozdíl od kompaktních diskù mají vliv na systém. Proto než zaènete s instalací programu (nebo pøed nákupem nového zaøízení), ujistìte se, že ho opravdu chcete a že ho v praxi upotøebíte. Jak by to mìlo správnì vypadat? Když zjistíte, že váš poèítaè by mohl dìlat nìco, co nedokáže, zaènìte zkoumat, co je kvùli tomu nutné poøídit a ovìøte si, že vybraná položka tìmito schopnostmi skuteènì disponuje a že ji do poèítaèe mùžete pøidat. Dejme tomu, že máte poèítaè s grafickou kartou ISA SVGA, ve kterém není slot AGP. Pokud se necháte nìjakým prodavaèem pøesvìdèit ke koupi nejnovìjší grafické karty 3D 4x AGP, zjistíte až doma, že ji do poèítaèe nemùžete nikam zasunout. Èeká na vás návrat do obchodu a pokus o její vrácení.

9 Postup pøi modernizaci 779 Je už jasné, o co jde? Kdybyste pøed ukvapeným nákupem vìnovali trochu èasu zkoumání možného a nemožného, ušetøili byste si zklamání a možná i peníze. Pokud je modernizace skuteènì nutná, urèitì se vyplatí. Jestliže však nutná není no prostì si ty potíže mùžete ušetøit, ne? Že jste nìco nìkde èetli nebo slyšeli? Takových èlánkù ještì bude pro jistotu si nejlepší postup rozhodování pøi modernizaci poèítaèe ještì jednou shrneme: 1. Rozhodnìte se, zda je nová funkènost poèítaèe skuteènì nutná. 2. Prozkoumejte nejrùznìjší zdroje informací, výrobky, pomùcky a techniky. Vyberte si to, co nejlépe splòuje vaše potøeby a ujistìte se, že nová souèást se dá bez problémù integrovat do stávajícího systému. 3. Zakupte nové zaøízení a nainstalujte potøebné komponenty. Jste nyní teoreticky pøipraveni na modernizaci poèítaèe? Dobrá, pus me se do toho. Postup pøi modernizaci Pøed zaèátkem libovolné modernizace poèítaèe tedy i pøed instalací nového programu zazálohujte všechna dùležitá data na pevném disku. Pokud jste to neudìlali, pøestaòte èíst a udìlejte to. Vynechání tohoto kroku bývá fatální chybou. Plánování postupu pøi modernizaci Majitelé poèítaèù obvykle vlastní jeden ze dvou základních typù poèítaèù: domácí nebo podnikový (pøípadnì kombinaci obou). Obì kategorie obvykle zahrnují stejný hardware, liší se však èinnostmi, které uživatel na poèítaèi provádí. Domácí poèítaè je optimalizován pro domácí aplikace, podnikový poèítaè zase pro podnikové. Pøi plánování modernizace je na toto tøeba dávat pozor. Zaènìte sepsáním èinností, které váš poèítaè prozatím neumí a mìl by umìt. Mìl by být rychlejší? Na tuto otázku se samozøejmì vždy odpovídá ano, srovnejte si však v hlavì, kolik jste ochotni za vyšší rychlost zaplatit. Jaké nové schopnosti požadujete? Jaké nové souèásti je možné poøídit? Sem patøí modemy, sí ová zaøízení, tiskárny, skenery, digitální videokamery Následující seznam obsahuje nejobvyklejší souèásti poèítaèe a jeho klasické periferie; poslouží vám pøi sepisování vlastního seznamu nových souèástí. Podle potøeby si tento seznam doplòte o další, exotiètìjší díly. Základní deska Procesor Operaèní pamì

10 780 Ten starý dobrý poèítaè Pevný disk Disketová jednotka Vymìnitelné jednotky pro ukládání dat Pásková jednotka Modem Souèásti domácích sítí Skenery Tiskárny Videokamery, digitální fotoaparáty Televizní tunery (umožòující sledovat televizní vysílání pøímo v poèítaèi) V následujících sekcích kapitoly jsou nìkteré komponenty probrány podrobnìji. Základní desky Pøestože je za srdce celého poèítaèe obvykle pokládán procesor, jsou skoro všechny souèásti poèítaèe zasunuty do základní desky. Dnešní základní desky mají také velké množství vstupnì-výstupních obvodù pøímo na sobì. U moderních základních desek nechybí: Øadièe EIDE pro pøipojení: pevných diskù mechanik CD-ROM a CD-RW interních jednotek s vymìnitelnými médii (Jaz, Zip apod.) Øadiè disketové jednotky Sériové porty Paralelní porty Porty USB Port PS/2 pro pøipojení klávesnice Port PS/2 pro pøipojení myši Integrovaná grafická karta (jen na nìkterých základních deskách)

11 Postup pøi modernizaci 781 Integrovaná zvuková karta (jen na nìkterých základních deskách) Rozšiøující sloty PCI Slot AGP Rozšiøující sloty ISA (výjimeènì; zastaralé) Vyrovnávací pamìti (cache) Sloty pro operaèní pamì Socket pro zasunutí procesoru Další pøídavné obvody Nìkteré položky tohoto seznamu nad ani není nutné uvádìt; jiné už tak samozøejmé nejsou. Vysvìtlíme si proto, k èemu slouží. Obrázek 31.5 Typická pozice øadièù EIDE na základní desce

12 782 Ten starý dobrý poèítaè Než se definitivnì rozhodnete zakoupit novou základní desku, zkontrolujte, zda se vejde do vaší souèasné skøínì. Základní desky se vyrábí v nìkolika základních velikostech, a tìmto velikostem odpovídají rùzné velikosti skøíní. Velkým problémem mùže být také vzájemná kolize souèástí základní desky a pøídavných jednotek (CD-ROM, CD- RW), které nìkdy není možné zcela zasunout do skøínì. Øadièe EIDE Témìø všechny základní desky mají dva øadièe EIDE, oznaèené jako primární a sekundární (obvykle rozlišené i barevnì). Na obrázku 31.5 je zachycena typická pozice tìchto øadièù. Jak si možná pamatujete z døívìjších kapitol, umí tyto øadièe komunikovat s pevnými disky IDE i EIDE. Nìkteré starší základní desky mají ve skuteènosti jeden øadiè EIDE a jeden IDE. Datový kabel je nutné do øadièe zasunout tak, aby jeho první zdíøka odpovídala prvnímu vývodu øadièe. Druhý konec datového kabelu zasunete do pevného disku èi mechaniky CD-ROM (CD-RW), opìt je nutné dodržet správnou orientaci kabelu (na spodní stranì mechaniky èi disku bývá popisek). Pevný disk, ze kterého je zavádìn systém, pøipojte k primárnímu øadièi EIDE a nastavte ho pomocí propojky do role Master. Na mechanice èi disku je propojka, kterou mùžete nasunout na piny Master, Slave, nebo Cable Select (CS). Tøetí volba je použitelná jen se speciálním datovým kabelem a Master disk v tomto pøípadì pøipojte konektorem na samém konci kabelu, nikoli uprostøed. Každý disk obsahuje adaptér, který dokáže øídit až dva disky. Pøepnutím propojky do pozice Slave tento adaptér vypnete. U nìkterých diskù je nutné vyndat propojku, pokud je disk na datovém kabelu pøipojen sám. Procesor Výbìr nového procesoru se mùže stát obtížným úkolem. Procesory vyrábí nìkolik výrobcù, vedoucí dvojkou jsou Intel a AMD. Intel má pochopitelnì vìtší podíl na trhu a je tvùrcem hlavních standardù.amd tradiènì vyrábí kompatibilní procesory, které jsou trochu (nìkdy hodnì) rychlejší, než srovnatelné procesory od Intelu. U procesorù nikdy nezapomeòte na to, že nejnovìjší a tedy i nejrychlejší procesory jsou vždy mnohem dražší než ty, které jsou jen o nìco pomalejší. Napøíklad v srpnu 2002 stálo Pentium 4 2,53 GHz asi 26 tisíc korun, zatímco Pentium 4 s rychlostí 2 GHz jen 8 tisíc. Vzájemné pomìry cen a rychlostí jsou výmluvné. Øadiè disketové jednotky Tento øadiè mùže øídit jednu èi dvì disketové jednotky, které také používají jeden datový kabel, ale místo nastavování propojek do pozic Master/Slave je upraven samotný kabel. Jednotka A: musí být pøipojena na konec kabelu, kde jsou pøekøížené dráty (viz obrázek 31.6).

13 Postup pøi modernizaci 783 Konektor jednotky B: Řadič disketové jednotky Konektor jednotky A: (za zkrouceným kabelem) Obrázek 31.6 Konec datového kabelu s pøekøíženými dráty je urèen pro jednotku A: Sériové a paralelní porty Kabely sériových a paralelních portù by mìly být k základní desce pøipojeny podobnì jako kabely EIDE (pozor na vývod è. 1!). U moderních desek s integrovanými sériovými i paralelními porty si s jejich pøipojením nemusíte nijak zatìžovat hlavu. Na zadní stìnì skøíní jsou pro tyto porty pøipraveny výøezy, do kterých u nových základních desek tyto porty zasunete. U starších desek bez integrovaných portù mùžete tyto porty pøišroubovat podle obrázku Díky tomu se dá ušetøit jeden rozšiøující slot, ve kterém u starších poèítaèù bývají tyto porty zasunuty na zvláštním kovovém pásku. Sériový port Paralelní port Sériový port Paralelní port Obrázek 31.7 Instalace sériového a paralelního portu.

14 784 Ten starý dobrý poèítaè Porty USB Tyto porty se vyskytují ve dvou možných provedeních. U novìjších desek jsou integrované, takže jejich instalace je nulová a staèí jen dávat pozor, aby porty zapadly do odpovídajících otvorù na zadní stranì skøínì. Do starších desek bez integrovaných portù lze periferie USB pøipojit také, pokud si dokoupíte pøídavnou kartu (adaptér), který se zasune do slotu PCI. Konektory USB Kabely USB Základní deska Klávesnice, myš, PS/2 a DIN Obrázek 31.8 Instalace portù USB Konektory pro klávesnici a myš se vyskytují ve dvou základních variantách, podle stáøí základní desky. Buï na ní máte jeden velký konektor DIN nebo dva menší konektory PS/ 2 (mini-din). Starší klávesnice používají kabel s koncovkou DIN, novìjší mají konektor PS/2. Vzhledem k tomu, že na první pohled vypadají skoro stejnì, najdou se obèas neš astníci, kteøí se pokouší nacpat kabel klávesnice do nesprávného konektoru. Pozor na to, a se k nim nepøipojíte i vy! A nikdy ho nezasunujte násilnì! Grafická a zvuková karta Kdysi dávno pracovaly osobní poèítaèe jen v textovém režimu a žádné zvukové vybavení nemìly. Až jednoho dne do Ameriky dorazil Mr. Sim a pøinesl s sebou první zvukovou kartu Sound Blaster. Dnes bychom tìžko hledali novou aplikaci, která by nevyužívala zvuk nebo pracovala v textovém režimu. I Microsoft využívá multimédia v hojné míøe.

15 Postup pøi modernizaci 785 Pokud vašemu systému možnost práce s multimédii schází, mìli byste vážnì uvažovat o rozšíøení jeho schopností v této oblasti. Mnohé základní desky dnes mají zvukovou i grafickou kartu integrovánu pøímo na sobì. V takovém pøípadì musíte jen nainstalovat jejich ovladaèe pro váš operaèní systém. Vìtšina dnes používaných systémù je dokáže sama detekovat a v pøípadì potøeby vás požádá o disketu èi disk CD-ROM s ovladaèi. PCI, ISA a AGP Na základní desce najdete rùzný poèet rozšiøujících slotù, vìtšina z nich jsou sloty PCI, které jsou mnohem rychlejší než sloty ISA. Na novìjších základních deskách se sloty ISA již vìtšinou nevyskytují, poslední modely je nemají urèitì. Zato se na novìjších modelech základních desek vždy objeví jeden slot AGP, urèený pro zasunutí grafické karty. Na obrázku 31.9 vidíte všechny tøi typy uvedených slotù. Obrázek 31.9 Sloty PCI, ISA a AGP

16 786 Ten starý dobrý poèítaè Pro zasunutí pamì ových èipù jsou na základních deskách další typy zásuvek, pro starší SIMM pamìti èi novìjší pamìti DIMM (SDRAM, DDR nebo RDRAM), a také èipy vyrovnávací pamìti. Tyto souèásti vidíte na obrázku Velikost cache (vyrovnávací pamìti) se liší, nejvíce 1 èi 2 MB. DIMM sloty Socket procesoru a øídící obvody Vyrovnávací paměť Obrázek Sockety DIMM a vyrovnávací pamì Zásuvka (socket) pro procesor je asi nejvýraznìjší èástí celé základní desky. Øíká se jí také socket ZI (zero insertion force; procesor se zasouvá bez použití síly) a vidíte ji na obrázku Umožòuje zasunout èi vyndat procesor, aniž byste jakkoliv zatìžovali jeho vývody. Po jeho stranì je páèka. Když tato páèka smìøuje vzhùru, jsou otvory horní plastové møížky mimo elektrické kontakty zásuvky, takže procesor lze snadno vložit èi vyndat. Jakmile je procesor usazen, staèí páèku sklopit dolù. Plastová møížka se posune a pøitiskne vývody procesoru ke kontaktùm socketu.

17 Postup pøi modernizaci 787 Obrázek Socket ZI s páèkou v horní poloze a vyndaným procesorem Nedaleko socketu ZI jsou u starších desek rozmístìny skupiny propojek, sloužící pro nastavení napájecího napìtí a frekvence procesoru. Možnosti jejich nastavení jsou popsány v dokumentaci k základní desce. U moderních desek tyto propojky schází, protože deska je schopna potøebné parametry sama zjistit a nastavit. V pøípadì nutnosti je mùžete zmìnit v BIOSu desky. Závìreèná rozhodnutí Ukázali jsme si, jak základní deska vypadá a kam se pøipojují jednotlivá zaøízení. Je tedy èas pøejít k závìreèným úvahám a rozhodnutím. Jaká zcela nová zaøízení do svého poèítaèe pøidáte? V této èásti se podíváme na možné volby a jejich význam a možnosti. Možnosti komunikace A už máte jakýkoliv poèítaè, témìø urèitì budete stát o to, aby byl schopen nìjakým zpùsobem komunikovat s dalšími poèítaèi. Do oblasti komunikace spadá pøístup k Internetu, pøípadnì zapojení do domácí sítì, u nìkterých z vás také možnost úèastnit se video konferencí. Komunikaci mezi poèítaèi obvykle tvoøí výmìna digitálních informací. Kromì toho, že oba poèítaèe, které si tyto údaje vymìòují, musí být navzájem sluèitelné, musí zvládat pøíjem i odesílání daného typu dat stejnou rychlostí. Tuto rychlost musí podporovat také pøenosové médium mezi obìma poèítaèi.

18 788 Ten starý dobrý poèítaè Modemy Nejèastìjším zaøízením pro komunikaci poèítaèù jsou modemy. Slovo modem je zkratkou termínu modulátor/demodulátor, který vyjadøuje princip komunikace. Komunikaèní signál je nejdøíve digitální. Modem pøijímá z poèítaèe digitální data a pøevádí je do série tónù, které jsou odesílány po analogové lince. Výbìr modemu je velmi jednoduchý, pokud vám jde jen o to, abyste se pøipojili ke svému ISP. Existují dva typy modemù: interní a externí. Interní modemy se zasunou do slotu ISA nebo PCI na základní desce, externí modem umístíte podle potøeby a k poèítaèi ho pøipojíte sériovým nebo USB kabelem. Interní modemy jsou levnìjší, nevyžadují další kabel, protože se však u novìjších modelù jedná výhradnì o tzv. soft-modemy, není možné je používat na nìkterých operaèních systémech. Externí modem je dražší, ale s jeho provozem na Linuxu nebudete mít potíže. Domácí sítì Zasí ování nìkolika poèítaèù v rámci jedné domácnosti se zaèíná stávat bìžnou záležitostí (alespoò v nìkterých zemích). Domácí sítì umožòují sdílet data i zdroje, napøíklad tiskárnu. Vyskytují se v rùzných provedeních, u nìkterých se používají klasické sí ové karty a kabely Ethernet, nìkdy jsou poèítaèe propojeny telefonní linkou. Nástup USB umožnil i propojování poèítaèù pomocí kabelù USB, i když jejich rychlost je nižší než u sítí Ethernet.? Hraní her Technologie USB je popsána ve tøetí kapitole, domácím sítím je vìnována jedna z èástí dvacáté sedmé kapitoly. Víte, že hry jsou druhým nejèastìjším dùvodem pro nákup poèítaèe? (Žebøíèek dùvodù vede pøístup k Internetu.) Co potøebujete k tomu, abyste si mohli co nejlépe zahrát? Potøebujete poèítaè s co nejvyšším výkonem. Hry jsou tím pravým hnacím motorem neustálého rychlého vývoje v oblasti multimédií. Na nejnovìjší hry budete potøebovat také nejnovìjší superrychlou grafickou kartu a rychlý procesor, zapomenout byste nemìli ani na kvalitní zvukovou kartu (Audigy) a reproduktory, co nejlepší monitor a také herní hardware (joystick, volant). Co dál A to je vše. Máte-li starší poèítaè a chcete z nìj udìlat poèítaè nový, sepište si seznam èástí, které potøebují výmìnu, a nahraïte je. Vybírejte velmi peèlivì. Nikdy nekupujte to, co momentálnì nepoužijete. Nákup takových souèástí bývá jen vyhazováním penìz, protože byste je pozdìji mohli koupit levnìji a navíc by byly novìjší a výkonnìjší.

19 Postup pøi modernizaci 789 A ještì jedna závìreèná poznámka: pokud jste po pøeètení této kapitoly došli k závìru, že chcete mít lepší poèítaè, pokraèujte ještì další kapitolou. Jak jsem již napsal, právì pøíští kapitola je vìnována sestavení nejlepšího poèítaèe. Pojem nejlepší je v tomto pøípadì samozøejmì eufemismus, protože nejlepší poèítaè už pár dní po sestavení není tím nejlepším, co na trhu je. Ale základy potøebné k tomu, abyste si správnì mohli vybrat potøebné souèástky, tu najdete.

20 790 Ten starý dobrý poèítaè

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 00] Elektronický identifikaèní systém Verze:.0 Datum: 0.02.2006 Obsah Program domovník. Instalace softwaru....2 Odinstalování....3 Spuštìní programu... Ovládání programu

Více

Informatika -- 8. ročník

Informatika -- 8. ročník Informatika -- 8. ročník stručné zápisy z Informatiky VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete na www.dosli.cz.

Více

Kapitola 32. Stavíme dokonalý poèítaè

Kapitola 32. Stavíme dokonalý poèítaè 791 Kapitola 32 Stavíme dokonalý poèítaè 792 Stavíme dokonalý poèítaè Tak a je to tu. V této kapitole se pustíme do stavby dokonalého poèítaèe. Zní to dost vychloubavì, že? Dobrá, pøipouštím, že když zaènete

Více

Informatika teorie. Vladimír Hradecký

Informatika teorie. Vladimír Hradecký Informatika teorie Vladimír Hradecký Z historie vývoje počítačů První počítač v podobě elektrického stroje v době 2.sv. války název ENIAC v USA elektronky velikost několik místností Vývoj počítačů elektronky

Více

Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+

Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+ Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+ NÁVOD PRO INSTALACI SKENERU 1200UB+ Rozbalení skeneru Vybalte pøístroj z obalu a peèlivì zkontrolujte, zda nechybí nebo není poškozena žádná z položek. Balení by mìlo

Více

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě 1 Hardware Dvojková soustava Pro zápis čísel v počítači se používá dvojková soustava, kdy se jakékoliv číslo zapisuje jen pomocí nul (0 Voltů) a jedniček (5V). Např.: 9 10 =1001 2 nebo 75 10 =1001011 2

Více

David Matoušek UDÌLEJTE SI Z PC generátor, èítaè, pøevodník, programátor Praha 2001 PODÌKOVÁNÍ Chtìl bych podìkovat panu Liboru Kubicovi z nakladatelství BEN technická literatura za cenné pøipomínky pøi

Více

T-Mobile SpeedManager. Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook

T-Mobile SpeedManager. Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook T-Mobile SpeedManager Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook Obsah Na koho se mohu obrátit s žádostí o pomoc? 3 Instalace T-Mobile SpeedManager 4 Optimalizace provozu 4 Session Continuity

Více

HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média

HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média Variace 1 HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. HW složení

Více

OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY. Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod.

OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY. Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod. OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY Návod k použití Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod. ctecka.p65 1 DÙLEŽITÉ PRO BEZPEÈNÉ A SPRÁVNÉ POUŽÍVÁNÍ VÝROBKU Dìkujeme vám za

Více

SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky. Informační a komunikační technologie

SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky. Informační a komunikační technologie SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky Informační a komunikační technologie POČÍTAČ Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte) POČÍTAČ 1. Displej 2. Základní deska 3. CPU (mikroprocesor) 4. Paměť (RAM) 5. Přídavné

Více

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta Přídavné karty - jsou samostatná hardwarová zařízení umožňující rozšířit možnosti počítače o nové funkce, které základní hardwarová sestava neumožňuje. - díky přídavným kartám se z počítače stává skutečně

Více

Stručný obsah KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 3 KAPITOLA 4 KAPITOLA 5 KAPITOLA 6 KAPITOLA 7 KAPITOLA 8 KAPITOLA 9 KAPITOLA 10 KAPITOLA 11 KAPITOLA 12

Stručný obsah KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 3 KAPITOLA 4 KAPITOLA 5 KAPITOLA 6 KAPITOLA 7 KAPITOLA 8 KAPITOLA 9 KAPITOLA 10 KAPITOLA 11 KAPITOLA 12 Stručný obsah KAPITOLA 1 Prohlídka počítače 23 KAPITOLA 2 Mikroprocesory 49 KAPITOLA 3 RAM 103 KAPITOLA 4 BIOS a CMOS 133 KAPITOLA 5 Rozšiřující sběrnice 165 KAPITOLA 6 Základní desky 209 KAPITOLA 7 Zdroje

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a

Více

LaserJet *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919. Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku. recyklovan ém papíru C4224-90919

LaserJet *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919. Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku. recyklovan ém papíru C4224-90919 HP LaserJet Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku È. èásti manuálu C4224-90919 Vytištìno na recyklovan ém papíru *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919 2 1 3 4 5 6 7 8 Configuration Settings

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

DOKOPO. Komunikaèní karta se samostatným procesorem a dual-port pamìtí. Technická pøíruèka. verze 2.0. A plikace Mikroprocesorové Techniky

DOKOPO. Komunikaèní karta se samostatným procesorem a dual-port pamìtí. Technická pøíruèka. verze 2.0. A plikace Mikroprocesorové Techniky DOKOPO Komunikaèní karta se samostatným procesorem a dual-port pamìtí Technická pøíruèka verze 2.0 R A plikace Mikroprocesorové Techniky 1994 1. Komunikaèní procesor DOKOPO... 1 1.1. Pøerušovací systém

Více

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň.

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň. SKŘÍŇ PC Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Obsah skříně PC Skříň PC je nejdůležitější částí PC sestavy. Bez ní by počítač nemohl pracovat. Jsou v ní umístěny další součástky hardwaru, které

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

NOiYHVQLFH SVDFtKR VWURMH Í (Q Ï Á. (VF ) )SURJUDPRYDWHOQpNOiYHV\) ) 3VF 6F/ 3DX NRQWURON\ ,QV +RPH 3J8S 7DE 'HO (QG 3J'Q &DSV/ (QWHU Í 6KLIW

NOiYHVQLFH SVDFtKR VWURMH Í (Q Ï Á. (VF ) )SURJUDPRYDWHOQpNOiYHV\) ) 3VF 6F/ 3DX NRQWURON\ ,QV +RPH 3J8S 7DE 'HO (QG 3J'Q &DSV/ (QWHU Í 6KLIW Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu

Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu Obecná doporuèení pro úspìšnou instalaci pøipojení k internetu pøes Internet 4G/EDGE/GPRS Níže uvedený seznam obsahuje nejèastìjší možné problémy se

Více

TM Pøíruèka uživatele

TM Pøíruèka uživatele TM Pøíruèka uživatele Autorské právo Autorské právo firmy Promise Technology, Inc. (dále jen firma Promise), 2000. Žádná èást této pøíruèky nemùže být jakýmkoliv zpùsobem kopírována ani pøedána dál bez

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-08

Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Motherboard, CPU a RAM Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní desku počítače.

Více

Vítejte. philips. Prùvodce rychlým startem. Pøipojte. Nainstalujte. Užívejte

Vítejte. philips. Prùvodce rychlým startem. Pøipojte. Nainstalujte. Užívejte Vítejte Prùvodce rychlým startem 1 2 3 Pøipojte Nainstalujte Užívejte philips + Obsah balení Základna CD640 NEBO - Connect Install Enjoy Sluchátko CD640/CD645 Základna CD645 Napájecí adaptér základny Welcome

Více

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010 Přednášky o výpočetní technice Hardware teoreticky Adam Dominec 2010 Rozvržení Historie Procesor Paměť Základní deska přednášky o výpočetní technice Počítací stroje Mechanické počítačky se rozvíjely už

Více

Saunový regulátor S 500 NÁVOD NA OBSLUHU www.mctsro.com 1. Popis Saunový regulátor S 500 je urèen k ovládání a øízení provozu sauny. Umožòuje okamžité zapnutí sauny nebo zapnutí se zpoždìním až do 24 hodin.

Více

Kapitola 33. Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací

Kapitola 33. Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací 827 Kapitola 33 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací 828 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Hardware a software poèítaèových systémù nelze navzájem oddìlit. Aby mohlo nové hardwarové

Více

Základní deska (mainboard, motherboard)

Základní deska (mainboard, motherboard) Základní deska (mainboard, motherboard) Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a integrovaným součástem na základní desce poskytnout elektrické napájení.

Více

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc Pavel Grulich Zeptejte se Boha, která cesta je správná????? Univerzální cesta Božích dìtí Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem

Více

Obecný popis základní jednotky

Obecný popis základní jednotky Obecný popis základní jednotky Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Zatímco bez monitoru či klávesnice by principiálně počítač jako takový mohl fungovat, skříň je neodmyslitelná, tj. je nejdůležitějším

Více

Saunový regulátor S 2000 NÁVOD NA OBSLUHU www.mctsro.com 2 1. Popis Saunový regulátor S 2000 je urèen k ovládání a øízení provozu sauny. Je urèen k øízení provozu všech typù saun od suché až po parní.

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA

Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA RNDr. Jan Preclík, Ph.D. Ing. Dalibor Vích Jiráskovo gymnázium Náchod Skříň počítače case druhy Desktop Midi tower Middle tower Big tower Hardware - základní jednotka 2 Základní

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Petr Skalický Procesory øady 8051 Pøíruèka je urèena pøedevším studentùm a zaèáteèníkùm, kteøí se rozhodli proniknout alespoò na pokraj problematiky monolitických mikropoèítaèù øady 8051 Pomocí této pøíruèky

Více

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 PESdde KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 1. Co je nového ve verzi 2.3 Proti verzi 2.1 jsou v této verzi dvì významná vylepšení: 1. Server nyní stále

Více

2.7 Základní deska. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.7 Základní deska. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

USB Dokovací stanice. Uživatelský manuál

USB Dokovací stanice. Uživatelský manuál USB Dokovací stanice Uživatelský manuál Úvod Notebooková univerzální dokovací stanice USB 2.0 Dokovací stanice je unikátní rozšiřovací jednotkou speciálně navrženou k doplnění notebooků nebo stolních počítačů,

Více

Ostatní přídavné / rozšiřující karty

Ostatní přídavné / rozšiřující karty Ostatní přídavné / rozšiřující karty Autor: Kulhánek Zdeněk Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace Kód: VY_32_INOVACE_ICT_827

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Fanless VESA Mini PC

Fanless VESA Mini PC Fanless VESA Mini PC TC-261 TC-261H RB-261 RB-262 200MHz Mini PC, 1x LAN 200MHz Mini PC, 1x LAN, pozice pro HDD 200MHz Mini PC, 1x LAN, minipci 200MHz Mini PC, 1x LAN, minipci, 2xCOM Uživatelský manuál

Více

Tomáš Flajzar GSM ALARM pøenos poplachu na mobilní telefon kompletní stavební návod GSM pageru vèetnì zdrojového programu 2005 www.flajzar.cz www.ben.cz Tomáš Flajzar GSM alarm pøenos poplachu na mobilní

Více

Pavel Kras Tvorba textù na PC T602 a WORD 6 Pøíruèka je urèena pøedevším zaèáteèníkùm, kteøí se rozhodli proniknout alespoò na pokraj poèítaèové problematiky Pomocí této pøíruèky se nauèíte nejen ovládat

Více

Skříň zevnitř. ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace vzduchu v počítačové skříni je velmi

Skříň zevnitř. ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace vzduchu v počítačové skříni je velmi cirkulaci vzduchu, tedy to, aby nejlépe z přední části byl vzduch nasáván dostatečnými ventilačními otvory a ze zadní strany skříně byl teplý vzduch vyváděn ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 4. www.isspolygr.cz Vytvořil: Ing. David Adamovský Strana: 1 Škola Integrovaná střední škola polygrafická Ročník Název projektu 1. ročník SOŠ Interaktivní metody zdokonalující

Více

O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23

O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23 Obsah O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23 KAPITOLA 1 Obecně o přenosných systémech 25 Definice přenosného

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

1.2 Realizace èekání pomocí jednoduché programové smyèky Pøíklad 3: Chceme-li, aby dítì blikalo baterkou v co nejpøesnìjším intervalu, øekneme mu: Roz

1.2 Realizace èekání pomocí jednoduché programové smyèky Pøíklad 3: Chceme-li, aby dítì blikalo baterkou v co nejpøesnìjším intervalu, øekneme mu: Roz Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC Historie: červenec 1980 skupina 12 pracovníků firmy IBM byla pověřena vývojem osobního počítače 12. srpna 1981 byl počítač veřejně prezentován do konce r. 1983 400 000 prodaných

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

Správce spojení U¾ivatelská pøíruèka

Správce spojení U¾ivatelská pøíruèka Správce spojení U¾ivatelská pøíruèka 1.0. vydání CS 2010 Nokia. V¹echna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a logo Nokia Original Accessories jsou ochranné známky nebo registrované ochranné

Více

Pøepì ová ochrana videomonitorovacích systémù s analogovými kamerami Témìø celý povrch naší planety je pokrytý hustou sítí elektrických propojení. Kromì energetických sítí nyní zažívají bouølivý rozvoj

Více

Základní deska (motherboard, mainboard)

Základní deska (motherboard, mainboard) Základní deska (motherboard, mainboard) Jedná se o desku velkou cca 30 x 25 cm s plošnými spoji s množstvím konektorů a slotů připravených pro vložení konkrétních komponent (operační paměť, procesor, grafická

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 5 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Paměti Josef Horálek

Paměti Josef Horálek Paměti Josef Horálek Paměť = Paměť je pro počítač životní nutností = mikroprocesor z ní čte programy, kterými je řízen a také do ní ukládá výsledky své práce = Paměti v zásadě můžeme rozdělit na: = Primární

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-15

Identifikátor materiálu: ICT-1-15 Identifikátor materiálu: ICT-1-15 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Rozhraní vstupních a výstupních zařízení Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí rozhraní

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Instalační příručka pro kartu PCTV 310i

Instalační příručka pro kartu PCTV 310i Instalační příručka pro kartu PCTV 310i Společnost Pinnacle Systems GmbH vydala tento návod s použitím všech dostupných informací, ale nemůže zaručit, že jsou uvedeny vyčerpávající informace o produktu

Více

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska 3. Maturitní otázka Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními) zařízeními) Počítač je elektronické zařízení,

Více

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3. Hardware Osobní počítač a jeho periferie Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_10 Osobní počítač nebo někdy také PC je tvořeno čtyřmi částmi:

Více

Návod k obsluze počítačové sestavy ASTRA

Návod k obsluze počítačové sestavy ASTRA Návod k obsluze počítačové sestavy ASTRA Blahopřejeme Vám k zakoupení počítačové sestavy ASTRA. Doufáme, že budete s provedením a výkonem Vašeho nového PC ASTRA při práci s ním spokojeni. OBSAH 1. Provozní

Více

Zaèínáme. Nokia N93i-1

Zaèínáme. Nokia N93i-1 Zaèínáme Nokia N93i-1 Tlaèítka a èásti pøístroje zavøený pøístroj 2. vydání CS, 9253945 Èíslo modelu: Nokia N93i-1. Dále jen Nokia N93i. 1 Hlavní fotoaparát a objektiv. Pøístroj obsahuje 3,2megapixelový

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Návod na obsluhu a údržbu ponorného míchadla QJB

Návod na obsluhu a údržbu ponorného míchadla QJB Návod na obsluhu a údržbu ponorného míchadla QJB 1. Použití a provozní podmínky Díky kompaktní konstrukci, snadné instalaci a údržbì je široce rozšíøen v komerèní sféøe a prùmyslu. Používá se v èistièkách

Více

Hardware Skladba počítače. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_35

Hardware Skladba počítače. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_35 Hardware Skladba počítače Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_35 Počítač Zařízení pro zpracováni dat (v souborech text, hudba, video) Počítačová

Více

Konektory a Kabely. Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení

Konektory a Kabely. Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení Karel Johanovský Michal Bílek SPŠ-JIA Konektory a Kabely Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení 1 Zařízení integrovaná do MB Základní deska se

Více

Telefony pro digitální systémy LASKOMEX

Telefony pro digitální systémy LASKOMEX Jurije Gagarina 1589/a, 736 01 Havíøov-Bludovice Tel: +40 597 431 399 e-mail: info@torael.cz Gsm: +40 776 00 039 http://www.torael.cz Telefony pro digitální systémy LASKOMEX Široký výbìr modelù telefonù

Více

Dell OptiPlex XE. O výstrahách. Informace o instalaci a funkcích. VÝSTRAHA: VÝSTRAHA upozorňuje na možné. Stolní počítač pohled zepředu a zezadu

Dell OptiPlex XE. O výstrahách. Informace o instalaci a funkcích. VÝSTRAHA: VÝSTRAHA upozorňuje na možné. Stolní počítač pohled zepředu a zezadu Dell OptiPlex XE Informace o instalaci a funkcích O výstrahách VÝSTRAHA: VÝSTRAHA upozorňuje na možné poškození majetku a riziko úrazu nebo smrti. Stolní počítač pohled zepředu a zezadu 1 2 3 4 5 1 kontrolka

Více

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD 1 Úvod Blahopřejeme vám k zakoupení karty Trust 100MB Speedshare PCI. Karta Trust 100MB Speedshare PCI vám umožňuje připojení vašeho počítače k místní síti (LAN) nebo širokopásmové připojení k internetu.

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

Jiøí Král ØEŠENÉ PØÍKLADY VE VHDL HRADLOVÁ POLE FPGA PRO ZAÈÁTEÈNÍKY Praha 2010 Upozornìní! Vážení ètenáøi, na naší webové adrese: http://shop.ben.cz/cz/121309 v sekci download, se nachází soubory ke stažení:

Více

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 400i

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 400i Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 400i Společnost Pinnacle Systems GmbH vydala tento návod s použitím všech dostupných informací, ale nemůže zaručit, že jsou uvedeny vyčerpávající informace

Více

PESexcl. PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde

PESexcl. PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde PESexcl PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde PESexcl Hotová pøedpøipravená makra VBA pro program Microsoft EXCEL umožòující výmìnu tabulek dat s automaty MICROPEL

Více

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Osobní počítač Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Charakteristika PC Osobní počítač (personal computer - PC) je nástroj člověka pro zpracovávání informací Vyznačuje se schopností samostatně pracovat

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_04 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Jiøí Hrbáèek Moderní uèebnice programování jednoèipových mikrokontrolérù PIC 1. díl První krùèky pøi tvorbì aplikace Praha 2004 První díl uèebnice se zabývá úplnými základy programování. Výuka probíhá

Více

Datový a nabíjecí kabel Nokia CA-126

Datový a nabíjecí kabel Nokia CA-126 Datový a nabíjecí kabel Nokia CA-126 ÈESKY Prostøednictvím tohoto kabelu mù¾ete pøená¹et a synchronizovat data mezi kompatibilním PC a pøístrojem Nokia. Kabel mù¾ete rovnì¾ pou¾ít pro souèasné nabíjení

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Externí tiskové servery HP JetDirect

Externí tiskové servery HP JetDirect HP JetDirect Tiskové servery Externí tiskové servery HP JetDirect 300X, 500X, 170X, EX Plus Příručka pro instalaci hardwaru Pøíruèka pro instalaci hardwaru Externí tiskové servery HP JetDirect Copyright

Více

Obsah. Windows 95 je vaše. Windows si pamatují, kam co patøí. O knize 1

Obsah. Windows 95 je vaše. Windows si pamatují, kam co patøí. O knize 1 Obsah Windows 95 je vaše pracovní ústøedí Viz strana 5 Windows si pamatují, kam co patøí Viz strana 21 Hledání složky nebo souboru Viz strany 28 29 1 2 3 O knize 1 Užiteèné úkoly...2 a nejsnadnìjší zpùsob

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Základní deska (mainboard)

Základní deska (mainboard) Základní deska (mainboard) Základní deska je nejdůležitější části sestavy počítače. Zajišťuje přenos dat mezi všemi díly a jejich vzájemnou komunikaci. Pomocí konektorů umožňuje pevné přichycení (grafická

Více

Zaèínáme hrát Souèástí hry je herní deska (japonsky goban) se ètvercovou sítí 19 19. Pro zaèáteèníky

Zaèínáme hrát Souèástí hry je herní deska (japonsky goban) se ètvercovou sítí 19 19. Pro zaèáteèníky PRAVIDLA GO Japonské slovo go znamená sílu, tvrdost, protiúder. GO je 4000 let stará, pùvodnì èínská, stolní hra pro dva hráèe. Pøed více než 1300 lety se rozšíøila do Japonska, kde byla její pravidla

Více

Pøíruèka pro nastavení tiskárny

Pøíruèka pro nastavení tiskárny Pøíruèka pro nastavení tiskárny Poznámka Vynaložili jsme maximální úsilí, aby informace v tomto dokumentu byly kompletní, pøesné a platné. Výrobce nenese žádnou zodpovìdnost za následky chyb mimo jeho

Více

Kniha je urèena všem zájemcùm o teorii elektrických obvodù Poslouží jako pøíruèka pro praxi, ale i jako uèebnice pro studenty støedních a vysokých ško

Kniha je urèena všem zájemcùm o teorii elektrických obvodù Poslouží jako pøíruèka pro praxi, ale i jako uèebnice pro studenty støedních a vysokých ško Jiøí Myslík Elektrické obvody (Pøíruèka pro praxi a uèebnice pro støední a vysoké školy) Kniha je urèena všem zájemcùm o teorii elektrických obvodù Poslouží jako pøíruèka pro praxi, ale i jako uèebnice

Více

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně ZVT HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně HW vybavení PC Hardware Vnitřní (uvnitř počítačové skříně) Vnější ( ) Základní HW základní jednotka + zobrazovací zařízení + klávesnice + (myš) Vnější

Více

Základní jednotka procvičování

Základní jednotka procvičování Základní jednotka procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.11 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

Hardware. Roman Bartoš

Hardware. Roman Bartoš Hardware Roman Bartoš Copyright istudium, 2005, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení vydavatele. Produkce,

Více

Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS

Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS Popis ovládacího panelu Øídící karta ZBX7 je používána pro dálkové ovládání u jednofázových automatických posuvných závor (230 V), série BX-A/BX-B. Karta je vložena

Více

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 6 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 28.11.2013 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: přehled interních sběrnic a vstup-výstupních interface

Více

VÍCEKANÁLOVÝ REGISTRÁTOR ELEKTRICKÝCH VELIÈIN SÉRIE DL

VÍCEKANÁLOVÝ REGISTRÁTOR ELEKTRICKÝCH VELIÈIN SÉRIE DL VÍCEKANÁLOVÝ REGISTRÁTOR ELEKTRICKÝCH VELIÈIN SÉRIE DL Použití Mìøící pøístroj DL je vícekanálovým zaøízením mìøícím: teplotu, odpor, elektrický proud v rozsahu 0/4 20mA, napìtí -5 0 mv nebo 0 10V. Též

Více

Pinnacle Studio Deluxe Profesionální vytváření filmů. Rychlý průvodce instalací

Pinnacle Studio Deluxe Profesionální vytváření filmů. Rychlý průvodce instalací Pinnacle Profesionální vytváření filmů Rychlý průvodce instalací Než začnete Důležité: Pinnacle obsahuje kartu AVDV. Instalace AVDV karty do počítače je popsána v instrukcích uvedených níže. V této kapitole

Více