Vodohospodářské důsledky změny klimatu Vyhodnocení dat závěr Decision making. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vodohospodářské důsledky změny klimatu Vyhodnocení dat závěr Decision making. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut."

Transkript

1 Vodohospodářské důsledky změny klimatu Vyhodnocení dat závěr Decision making Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

2 Vyhodnocení domácího úkolu Vstupy: Stejná data (BILAN), různé (6) modely (viz dále) Cíl: Predikce vývoje klimatu na povodí ČR

3 Použité modely ALADIN Orig Tento model vznikl již v roce 1991 jako LAM-varianta globálního modelu IFS/ARPEGE. Většina zdrojového kódu modelu je totožná, avšak tento model přejímá výsledky globálního systému ARPEGE a poté je adaptuje na vyšší rozlišení, při kterém dochází k zpřesňování atmosférických procesů. V tomto modelu jsou používány informace o zemském povrchu, například výška terénu, půdní i vegetační poměry, a také se používají další pokročilé modely pro zpřesnění, například variační asimilace dat, globální analýza apod. ALADIN je založen na systému základních rovnic řešených spektrální metodou semi-implicitním semi-lagrangeovským schématem s hybridním vertikálním souřadnicovým systémem. Některé procesy, které jádro nepostihuje, jsou simulovány pomocí parametrizace. Na území ČR je tento systém, jako v jiných evropských státech, používaný ČHMÚ, který vlastní superpočítač NEC SX-9, aby mohl tato data interpretovat.

4 Použité modely HIR-ARP Dánský model, vyvinutý v Dánském Meteorologickém institutu, se nazývá HIRHAM a použitý model je kombinací právě HIRHAMU a ARPEGE, který byl zmíněn výše. HIRHAM je regionální klimatický model, který vznikl již v roce 1992, ale vylepšil ho v roce 1996 Christensen. Je založen na modelu HIRLAM, který byl vyvinut v rámci mezinárodní spolupráce Dánů, Finů, Islanďanů, Irů, Nizozemců, Norů, Švédů a Španělů. HIRHAM využívá parametry globálního klimatického modelu ECHAM, jako třeba záření, stratosférické mraky, procesy zemského povrchu, hydrologie, procesy mořského i pevninného ledu, planetární mezní vrstvy aj.

5 Použité modely RCA Ve Švédsku, respektive ve Švédském Swedish Regional Climate Modelling Programme (SWECLIM), vznikal model RCA the Rossby Centre Regional Atmospheric model, který měl za cíl sledovat a předpovídat klima v nordickém regionu. Bylo z počátku jasné, že se musejí udělat změny v kódu a zdrojových informacích, aby vycházely reprezentativní výsledky pro tento model. Nicméně po desetiletém vývoji se nakonec podařilo zapojit důležité faktory do modelací, jako sníh a jeho vrstvy, půdní podklady a evapotranspirace. Dnes se používá tento model pro predikování klimatu ve studených oblastech, nejen v Evropě.

6 Použité modely HaDRM HadRM (Jones et al., 2004), je třetí generace Hadley Centre modelu regionálního klimatu. Je to verze s omezenou působností, ale s vysokým rozlišením, modelu atmosférické globální cirkulace Hadley Centra HadAM3H, která sama o sobě má vysoké rozlišení o atmosférické složce ve vztahu atmosféra-oceán, který je spojen v obecném cirkulačním modelu HaDCM3. HaDRM je hydrostatická verze primární rovnice a zahrnuje dynamický odtok, horizontální difúzi, mraky a srážky, radiační procesy, mezní vrstvu atmosféry a povrch půdy, hluboké půdy a sílu gravitace. Důležité je zmínit, že mřížka zeměpisných poloh, délka a šířka, se otáčí v tomto modelu tak, aby rovník ležel v zájmové oblasti. K tomuto modelu se používá i balíček PRECIS, který je flexibilní, snadno použitelný a poměrně levný, a poskytuje další detailní informace o regionálních změnách klimatu popřípadě i posouzení jednotlivých dopadů.

7 Použité modely RegCM Regional Climate Model (RCM) je většinou použit pro výzkum regionálních změn klimatu a také pro sezónní předpovědi po celém světě. Mezinárodní centrum pro teoretickou fyziku zlepšuje tento model a během několika dalších let vydá balíčky pro aktualizaci. Tento model vychází z Global Climate Model (GCM), ale má vyšší rozlišení a je adaptabilní na zkoumané oblasti.

8 Použité modely CLM (Community Land Model) CLM model vychází ze dvou hlavních modelů a to z parametrizovaných Community Atmosphere Model (CAM) a the Community Climate Systém Model (CCSM). Původně tento model měl zahrnovat uhlíkový cyklus, dynamiku vegetace a dokonce říční systémy a jejich směry, ale v roce 1996, kdy se datují počátky tohoto systému, nebyly na to dostatečně silné počítače. Specifikace nového modelu tedy přišly až v polovině roku 1998 a hned další rok byl nastaven nový zdrojový kód. Tento model se zaměřil a implementoval další charakteristiky na malých územích jako sezónnost odtoku vody z povodí, výšku sněhového pokryvu a podstatné snížení zaujatosti letních studených dní. Postupem času do něj byla přidána evapotranspirace, srážky, teplota a další atmosférická data.

9 Jak interpretovat nekonzistentní data Chybějící vstupní data (chyba měření) Špatně převedená data./, (data pro vás již byla vyčištěna )

10 Co dělalo problémy? Hydrologický rok!!! průměr roku XI.-X. Grafy Kontingenční tabulka Co vyplývá z modelů 12 Vývoj teploty Modelovaná období se podobají (vychází z měřené řady)!

11 Výsledky Srážky 2085 [mm] Variabilita modelů až 100%! Řešením je průměrná hodnota ALA_ORIG HIR_ARP RCA_BCM HadRM_Q0 RegCM_EH5 CLM_Q0 Průměr

12 Výsledky 100 Odtok 2085 [mm]

13 Výsledky 25 Teplota 2085 [ C] Nejnižší variabilita = největší jistota předpovědi

14 Název osy Název osy osy Dlouhá časová řada Srážky Chcete trend zdůraznit? Srážky Bäumelt Skala Bartosovska Knap Mrazkova Fejkl Bäumelt Skala Bartosovska Knap Mrazkova Fejkl

15 Název osy Dlouhá časová řada Teplota Bäumelt Skala Bartosovska Knap Mrazkova Fejkl Co dále vyplývá z použití modelů? Výchozí měřené období je stejné, dále se modely rozchází (podle nastavení parametrů)

16 Závěr domácího úkolu Modely dávají pro stejné území a stejné výchozí hodnoty zásadně rozdílné předpovědi (podle nastavení parametrů) Nevíme, který výsledek je správný použít více, PRŮMĚR Statistická data je třeba vyhodnotit (rutina práce se SW) a srozumitelně prezentovat (GRAFY)

17 Změna klimatu rekapitulace dle zprávy NASA Změna v minulosti Klima se měnilo, mění a bude měnit. Za posledních 650tis.let sedm dob ledových/meziledových. Konec ledové doby před asi 7000 roky = nástup moderní civilizace. Impuls pro změnu klimatu -malé změny v orbitu Země a tím vyvolané změny energetické bilance Země (Milankovičovy cykly)

18 Změna klimatu v současnosti Současný trend globálního oteplování je z převážné části působen lidskými aktivitami. Rychlost změny je větší než byla za posledních 1300 let. Globální měření klimatických dat jasně prokazuje (mimo jiné) globální oteplování.

19 Základní fakta o zemském klimatu Růst skleníkového efektu CO 2 a dalších skleníkových plynů se jasně projevuje od poloviny 19.stol. Schopnost odrážet infračervené záření je fyzikálně potvrzený fakt. Zvyšování konc. skleníkových plynů tak musí ovlivnit globální vývoj klimatu. Vrty v ledovcích v Grónsku a Antarktidě ukazují, že zemské klima reaguje na změny slunečního záření a úroveň koncentrace skleníkových plynů. Ukazují také, že změna klimatu probíhala relativně rychle ( za desítky let a nikoliv stovky let).

20 Vývoj obsahu CO 2 v atmosféře let průběhu CO2

21 Historické záznamy CO 2, CH 4 a K Závislost existuje, jen není zcela jasné, jaká!

22 Maledivy a stoupání hladiny moří Hladina světových oceánů vzrostla o 17 cm za poslední století. Rychlost stoupání se zvyšuje. V poslední dekádě byla dvojnásobná oproti průměru.

23 Změny teploty a sluneční aktivita Země se od roku 1800 otepluje. Nejvíce po roce Nejteplejší bylo posledních 12 let.

24 Oteplování oceánů Oceány pohltily většinu absorbovaného tepla v horní vrstvě atmosféry. Od roku 1969 vzrostla jejich teplota o 0,17 C. Odpovídá ohřátí vzduchu o 4,18 * 0,17 = 0,71 C. (měrná tepelná kapacita vody je 4,18 větší než vzduchu)

25 Acidifikace oceánů Od počátku průmyslové revoluce vzrostla acidita oceánů o 30%. Je to důsledek vzrůstu koncentrace CO2 v atmosféře. Množství pohlceného CO 2 ze vzduchu do vrchních vrstev oceánů je asi 2 až 3 miliardy tun ročně. ( 2-3 Gt CO 2 /rok) To způsobuje poškozování oceánských ekosystémů

26 Tání polárních ledovců Tání Grónského ledovce snížilo jeho hmotu o km 3 a Antarktického ledovce o 152 km 3 mezi roky (zdroj NASA Gravity Recovery and Climate Experiment)

27 Tání Arktida Jak rozsah tak tloušťka Arktického mořského ledovce se za poslední desítky let rapidně zmenšily. Znamená to ale i výhody pro dopravu!

28 Tání kontinentálních ledovců Kontinentální ledovce se zmenšují na celém světě - v Alpách, Himalajích, Andách a Rocky Mountains, na Aljašce a také Kilimanjaro v Africe (viz foto).

29 Extrémní klimatické jevy Počet rekordních záznamů vysokých teplot v USA i na celém světě roste. Počet rekordních záznamů nízkých teplot naopak klesá. Počet případů rekordních srážkových výšek roste.

30 KLIMATICKÁ ZMĚNA Známe fakta, známe opatření Jak opatření prosadit? Tušíme, co by se MĚLO DĚLAT Co ale máme dělat my? Čím začít? Jak se (správně) rozhodnout?

31 Společenský rozhodovací proces 1. Rozpoznání problému poškoz. ozónu freony tušili vědci již od 70.let, úzká skupina lidí musí upozornit! 2. Společenské uznání + pochopení nutnosti řešit jej přesvědčení vlivných osob + široké veř Vídeňská úmluva hrozba poškození ozónové vrstvy je vážná 3. Formulace opatření 4. Uskutečnění opatření 5. Zhodnocení, zda došlo k žádoucí změně vlády + instituce musí formulovat (omezení produkce CFC látek) kdo zodpovídá, kontroluje, jaké postihy? (1987 Montrealský protokol) odborníci + veřejnost dosaženo cíle? dodatky, další opatření (2003 zlepšení)

32 Co nového v řešení? (ZK) Mělo by se už něco dělat... meteorologové podle tiskové agentury AP upozorňují, že dekáda byla nejteplejší za dobu měření (od 1850) Přírodní katastrofy vzniklé v důsledku globálního oteplování zabily za prvních devět měsíců tohoto roku na lidí, což je více než 2x stejné bilance z roku předchozího koncentrace oxidu uhličitého jsou o více než třetinu (38 %) nad úrovní z roku 1750, druhého nejdůležitějšího skleníkového plynu, metanu, je v atmosféře dokonce o 153 % více Skončila konference v Limě (COP20), nového nic nepřinesla-stále nevíme, co bude po Kjótu! Negativní vliv člověka pokračuje! Obrazy viditelné z vesmíru tvořené často přímo z lidských těl se objevily na osmnácti místech po světě. Mají upozornit na nutnost snižovat emise oxidu uhličitého na 350 ppm (05/ ppm)

33 O významných věcech rozhodují politici, nikoliv odborníci! Jak se mají správně rozhodnout??? V rámci teorie her známé dilema zatčených Vy a já jsme zatčeni a drženi odděleně bez možnosti domlouvat se. Dostáváte (stejně jako já) nabídku: Přiznáte-li se a budete-li svědčit proti mně, který stále zapírám, budete zproštěni viny a já jdu sedět na 5let! (Totéž se může stát i vám!) Přiznáme-li se oba polehčující okolnost, jdeme oba sedět na 4 roky! Budeme-li oba vinu popírat nedostatek důkazů = oba na 2 roky! Jak to souvisí s rozhodováním v souvislosti se změnami klimatu? Volba max. osobního užitku či volba pro kolektiv? (5 x 8 x 4 člověkoroky) = volba krátkodobého zisku či perspektivy? (výroba z kvalitních surovin)

34 Jaké rozhodnutí je tedy správné???...jste v pozici decision makera (např. premiéra s podporou parlamentu) Máte dát 10mld $ na jednu ze 2 zakázek Investujete do mitigačních opatření (např. sekvestrace uhlíku do zemské kůry)! nebo Budete investovat 10mld do adaptačních opatření např. zajištění zdrojů vody pro chudinské čtvrti, dodání klimatizačních jednotek do jeslí a penziónů pro seniory! Bohužel, Vaše rozhodnutí musí znít buď, anebo a není jen vaše osobní, je po čertech politické!! Svoji volbu máte obhájit před vládou (námi) jak?

35 Když už se rozhodnu, jak rozhodnutí prosadit: Jak správně lidi motivovat??? V jednom americkém hotelu chtěli, aby hosté neházeli hned ručník do špíny a ušetřilo se Co byste napsali hostům VY? (sázíte na loajalitu s uklízečkami?, patriotismus, ekologické uvědomění, hrozby)? S velkým náskokem zvítězila tato formulace: Na výzvu šetřit použitými ručníky v tomto hotelu reagovalo pozitivně již více než 75% hostů, kteří bydleli v tomto pokoji před Vámi, nebuďte horší než ONI! snáze se někdo zapojí, pokud vidí konání kolem sebe, je SOUČÁSTÍ a nechce být horší než většina!

36 Jak (a kde) tedy správně začít? V podstatě kdekoliv, když víme, co dělat Energetika žárovka ročně 29kg CO 2!, zateplení, nízko-e stavby Doprava rok ježdění autem = 2000kg CO 2, jeden let na Kanáry a zpět ročnímu ježdění autem. BTW rychlá a velká auta už nejsou SEXY! Volba obnov. zdrojů surovin dřevěná eurookna nebo plastová okna? (plast je levnější a nemusí se natírat při výrobě plastu se CO 2 produkuje, při růstu dřeva se spotřebovává ) Máte rádi maso? biomaso a další výrobky jsou nekřesťansky drahé, ale mají chuť, a tak nevítězí množství! (chov zvířat = 18% skl.plynů) Mmch maso má velkou náročnost na spotřebu vody! Tipněte si, kolik je potřeba vody, aby se na stůl dostalo 1kg hovězího steaku? 15500l dle

37 Na začátku stojí drobná rozhodnutí Jedete do práce autem nebo MHD Kupujete si na vánoce jahody z JAR nebo jablka z Pardubicka... Je libo Dům snů na břehu řeky??? nebo rodinný dům vzdorující povodni Ing.Arch.Josef Seman Že je to hodně o PENĚZÍCH?

38 Trocha povzbuzení pro TY, kteří žehrají na všeobecnou honbu za blahobytem... Spokojenost jedince (společnosti) nezávisí! na bohatství... 46% lidí si pod blahobytem představuje mít hodně peněz a být bohatý 63% si představuje dostatek volného času a žádný stres! (což často jde proti sobě)! Britové jsou méně šťastní, než v roce 1950 navzdory faktu, že jsou 3x bohatší! (Zdroj - BBC 2006) Proč??? Blahobyt majetku Blahobyt volného času Blahobyt prostředí

39 Závěr: Rozhodnutí dělají politici potřebují znát názory vědců Rozhodnutí ve prospěch společnosti ne jedince! Volba není jednoduchá, hledejme argumenty Začněme u drobností a motivujme ostatní! Děkuji za pozornost Těším se na dotazy

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Příčiny změny klimatu V této kapitole se dozvíte: Jaké jsou změny astronomických faktorů. Jaké jsou změny pozemského původu. Jaké jsou změny příčinou

Více

Pozemský klimatický systém a jeho proměny

Pozemský klimatický systém a jeho proměny Pozemský klimatický systém a jeho proměny Jiří Mikšovský Katedra meteorologie, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Seminář Univerzity třetího věku, 23.11.2009 Přehled obsahu přednášky Co je

Více

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Ing. Martin Kloz, CSc. konference Globální a lokální přístupy k ochraně klimatu 8. 12. 2014 Strana 1 Skleníkový efekt a změna klimatu 1 Struktura

Více

Základy životního prostředí Klimatická změna a voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Základy životního prostředí Klimatická změna a voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Základy životního prostředí Klimatická změna a voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Události posledních let... Globální změna klimatu povodně, sucha, vedra,

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima viz Úvod Příjem sluneční energie a další cykly Sopečná činnost

Více

Změna klimatu dnes a zítra

Změna klimatu dnes a zítra Změna klimatu dnes a zítra a jakou roli v ní hraje člověk Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem to bude?

Více

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Zdeněk Žalud a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Seč, 6.12.2018 Rok 2018 teplota a srážky průměr ČR měsíc Tprům

Více

Změny klimatu za posledních 100 let

Změny klimatu za posledních 100 let Příloha A Změny klimatu za posledních 100 let Níže uvedené shrnutí změn klimatu za posledních 100 let bylo vypracováno na základě zpráv IPCC (2007) a WMO (2011). Podle vyhodnocení údajů za rok 2010 předními

Více

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Zdeněk Žalud a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Seč, 6.12.2018 Rok 2018 teplota a srážky průměr ČR měsíc Tprům

Více

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového???

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového??? Co je to CO 2 liga? Je to celorepubliková soutěž, která je učena pro týmy 3-10 studentů ve věku cca 13-18 let (ZŠ, SŠ). Zabývá se tématy: klimatické změny, vody, energie a bydlení, jídla, dopravy. Organizátorem

Více

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev.

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev. Pravděpodobný vývoj změny klimatu a reakce společnosti Jan P r e t e l Seminář Klimatická změna možné dopady na vodní systémy a vodní hodpodářství Česká limnologická společnost Praha, 10.12.2007 IPCC charakteristika

Více

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s.

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s. Představení tématu Viktor Třebický CI2, o. p. s. CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz http://adaptace.ci2.co.cz/ Kateřinská 26, Praha 2 1 CI2, o.p.s. www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz

Více

Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim

Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim Člověk působí na své okolí již od pradávna svou schopností přetvářet přírodu ke svému prospěchu nejen usnadnil svou existenci na Zemi

Více

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. ATMOSFÉRA Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. Atmosféra je to plynný obal Země společně s planetou Zemí se otáčí

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 16. Skleníkový jev a globální oteplování Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima viz Úvod Příjem sluneční energie a další cykly Sopečná činnost

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

Globální oteplování máme věřit předpovědím?

Globální oteplování máme věřit předpovědím? Globální oteplování máme věřit předpovědím? prof. Ing. Emil Pelikán,CSc. Ústav informatiky AV ČR, v.v.i. Fakulta dopravní ČVUT v Praze pelikan@cs.cas.cz Obsah Úvod Klimatický systém Skleníkové plyny Změny

Více

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky Změna teploty kontinentů ve 20. století Změny atmosféry, klimatu a biofyzikálních systémů ve 20. století Koncentrace CO 2 v atmosféře: 280 ppm

Více

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy 1. Jaké jsou formy šíření energie v klimatickém systému Země? (minimálně 4 formy) 2. Na čem závisí množství vyzářené energie tělesem? (minimálně 3 faktory)

Více

Klimatické modely a scénáře změny klimatu. Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze

Klimatické modely a scénáře změny klimatu. Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze Klimatické modely a scénáře změny klimatu Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze Jak se vytvářejí klimatické modely Verifikace modelů V čem spočívají hlavní nejistoty modelových projekcí Kvantifikace neurčitostí

Více

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Globální oteplování a jeho dopady V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Jak ovlivňují skleníkové plyny globální

Více

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Jaroslav Rožnovský Projekt EHP-CZ02-OV-1-035-01-2014 Resilience a adaptace

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Vodohospodářské důsledky změny klimatu Příčiny klimatické změny antropogenní x přirozené Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima Příjem sluneční energie

Více

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý Oxid uhličitý v atmosféře před průmyslovou revolucí cca 0,028 % Vlivem skleníkového efektu se lidstvo dlouhodobě a všestranně rozvíjelo v situaci, kdy

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Vodohospodářské důsledky změny klimatu Záchranná brzda klimatu GEOINŽENÝRING Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz potřeba efektivních řešení, když konvenční postupy selžou

Více

ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Zdeněk Žalud Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) Ústav výzkumu globální změny AV ČR v.v.i (CzechGlobe) Konference GIS ESRI v ČR Praha, ZMĚNA

Více

Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru

Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru Globální problémy - příčiny primární postupná dominance člověka jako druhu, jeho nadvláda nad predátory, oslabení přirozených

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních budov Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského

Více

Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody

Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody 3 Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody Centrum polární ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zonální rozdělení úhrnů slunečního záření na

Více

DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 125EAB1, EABI prof.ing.karel Kabele,CSc. 285 1 sekunda = 434 let Carl Sagan s Universe Calendar 1 rok = 13,7 miliard let = stáří vesmíru 125EAB1, EABI prof.ing.karel

Více

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě)

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě) Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN Zdeněk Žalud 1, Miroslav Trnka 1, Daniela Semerádová 1, Martin Dubrovský 1,2 1 Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická

Více

Maturitní otázky do zeměpisu

Maturitní otázky do zeměpisu Maturitní otázky do zeměpisu 1. Geografie jako věda Předmět a objekt geografie a jeho vývoj v průběhu staletí. Postavení geografie v systému věd. Význam geografie pro život současného člověka. Uplatnění

Více

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Obsah: Podnebí Podnebné pásy Podnebí v České republice Počasí Předpověď počasí Co meteorologové sledují a používají Meteorologické přístroje Meteorologická stanice

Více

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí)

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) VEŘEJNÁ SPRÁVA udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) zajišťuje osvětu a informovanost obyvatel ve vztahu ke změně klimatu, ochraně zdraví a prevenci rizik,

Více

Počasí a klima. Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové. Meteorologie

Počasí a klima. Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové. Meteorologie Počasí a klima Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové Obsah 1. zabývá se počasím (cca 30 minut a otázky) 2. Klimatologie zabývá se klimatem

Více

Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ

Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ OSNOVA (1) Probíhající změny klimatu a jejich vliv na hydrologickou bilanci (2) Aktualizace

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 11. Atmosféra Země - vlastnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Naše podnebí proč je takové Extrémy počasí v posledních

Více

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Teorie her proč využívat hry? Hry a rozhodování varianty her cíle a vítězné strategie (simulační) Modely Operační hra WRENCH Cv. Katedra hydromeliorací a

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Adam Vizina (VÚV, ČZU), Martin Hanel (ČZU, VÚV), Radek Vlnas (ČHMÚ, VÚV) a kol. Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka veřejná výzkumná instituce,

Více

CO JE TO KLIMATOLOGIE

CO JE TO KLIMATOLOGIE CO JE TO KLIMATOLOGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to klimatologie V této kapitole se dozvíte: Co je to klimatologie. Co potřebují znát meteorologové pro předpověď počasí. Jaké jsou klimatické

Více

Vliv klimatu na vývoj člověka

Vliv klimatu na vývoj člověka Vliv klimatu na vývoj člověka - první hominidi se vyvinuly ve východní a jižní Africe v miocénu - spodní miocén - Afrika pokryta deštným pralesem, před 10 Ma se klima v Africe stává výrazně sušším rozloha

Více

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

Dopady změny klimatu na zemědělství

Dopady změny klimatu na zemědělství Dopady změny klimatu na zemědělství prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Troubelice 16.2.2018 Prolog. Jaký byl rok 2017 a letošní zima? Teplota

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA POLÁRNÍOBLASTI -ARKTIDA Mgr. Iva Svobodová Polární oblasti obecná charakteristika rozsáhlá území obklopující oba zemské póly přesněji vymezené polárním

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3) Mezinárodní spolupráce v ochraně životního prostředí 2 Ochrana ŽP vyžaduje

Více

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná HYDROSFÉRA = VODSTVO Lenka Pošepná Dělení vodstva 97,2% Ledovce 2,15% Povrchová a podpovrchová voda 0,635% Voda v atmosféře 0,001% Hydrologický cyklus OBĚH Pevnina výpar srážky pevnina OBĚH Oceán výpar

Více

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY SPOTŘEBA ENERGIE okamžitý příkon člověka = přibližně 100 W, tímto energetickým potenciálem nás pro přežití vybavila příroda (100Wx24hod = 2400Wh = spálení 8640 kj = 1,5 kg chleba nebo 300 g jedlého oleje)

Více

SKLENÍKOVÝ EFEKT. Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny.

SKLENÍKOVÝ EFEKT. Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny. SKLENÍKOVÝ EFEKT Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny. SKLENÍKOVÝ EFEKT: SKUTEČNOST NEBO VÝMYSL? Živé věci potřebují k přežití energii. Energie, která udržuje život na Zemi, přichází

Více

Dopad klimatických změn na hydrologický režim v ČR

Dopad klimatických změn na hydrologický režim v ČR ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV Dopad klimatických změn na hydrologický režim v ČR Jan Kubát Český hydrometeorologický ústav kubat@chmi.cz Podklady Climate Change 2001 Impacts, Adaptation and Vulnerability

Více

DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR. Marta Martínková

DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR. Marta Martínková DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR Marta Martínková hydrol_mod@yahoo.com Vývoj atmosféry na Zemi https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/ Oxygen_atmosphere.png https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Více

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Josef Novák CI2, o. p. s. VII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA, HOTEL STEP**** 15. Září 2016 CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz

Více

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teplota pozdě odpoledne

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty 1 2 chemického složení

Více

Výbor - Téma. Komise pro udržitelný rozvoj. Klimatická

Výbor - Téma. Komise pro udržitelný rozvoj. Klimatická Výbor - Téma Komise pro udržitelný rozvoj Klimatická změna KLIMATICKÁ ZMĚNA 1. Úvod Změna klimatu, její dopady a nutnost reakce představují jedno z klíčových témat současné environmentální politiky, protože

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2016/2017 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A 8 Mgr. Václav Krejčíř IV. A Mgr.

Více

KLIMATICKÝ DOWNSCALING. ZOO76 Meteorologie a klimatologie Petr Kolář PřF MU Brno

KLIMATICKÝ DOWNSCALING. ZOO76 Meteorologie a klimatologie Petr Kolář PřF MU Brno ZOO76 Meteorologie a klimatologie Petr Kolář PřF MU Brno 12.12.2012 Definice: klimatický downscaling zahrnuje soubor technik, které využívají předpovědí globálních klimatických modelů (AOGCMs) k získávání

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2018/2019 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A8 Mgr. Radomil Juřík VIII. B8 Mgr.

Více

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Globální oteplování 1 Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Co to vlastně je? 2 Globální oteplování je především termín pro poslední oteplování, které započalo na začátku 20. Století a projevuje se nárůstem

Více

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Eliška Krkoška Lorencová, David Vačkář, Eva Streberová, Adam Pártl, Zuzana Harmáčková Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Úvod: Klimatická změna a její dopady představují jeden z klíčových problémů

Více

Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru. Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR

Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru. Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR Motivace a cíle výzkumu Vznik nové vodní plochy mění charakter povrchu (teplotní charakteristiky,

Více

Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima

Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima, Tomáš Halenka, Michal Belda Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze Katedra fyziky atmosféry Výroční seminář ČMeS 21-23. září, 2015,

Více

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to globální oteplování V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Co je to změna klimatu. Co jsou to antropogenní změny.

Více

NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY

NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY Ondřej Lhotka 1,2,3 & Jan Kyselý 1,2 NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY Klimatická změna v ČR: projevy, důsledky, adaptace Uherské Hradiště, 21.9. 23.9.2016 1 Ústav fyziky

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1017 Číslo a název šablony III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Tematická oblast Fyzicko

Více

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové

Více

extrémní projevy počasí

extrémní projevy počasí Zm extrémní projevy počasí Tomáš Halenka, Jaroslava Kalvová KMOP MFF UK Pozorované změny průměrných hodnot Co považujeme za extrémní jev (teplota vzduchu, srážky, vítr) Extrémní jevy v současnosti Extrémní

Více

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší, Tomáš Halenka, Michal Belda, Kateřina Šindelářová Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze Katedra meteorologie a ochrany prostředí Projekt TEPELNÝ

Více

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek Speciální analýza EU Office Leden 2016 Klimatická změna: Paříž limatická změna: Pařížská dohoda je teprve začátek Klimatická změna: Pařížská doho e začátek Klimatická změn je teprve začátek Klimatická

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

Klimatické podmínky výskytů sucha

Klimatické podmínky výskytů sucha Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Klimatické podmínky výskytů sucha Jaroslav Rožnovský, Filip Chuchma PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO KRAJ VYSOČINA na středu až pátek Situace:

Více

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Více

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016 Podprogram klima programu LIFE Politické priority 2016 Cíle LIFE CLIMA Přispět k posunu směrem k účinném využívání zdrojů, nízkouhlíkovému hospodářství a rozvoji odolnému vůči změně klimatu Zlepšit rozvoj,

Více

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Metody predikace sucha a povodňových situací Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Obsah Definice povodeň, sucho Historie výskytu povodní a sucha v ČR Kde

Více

Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka

Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka 20. Konference Monitoringu, Milovy, 6. 10. 2015 Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka Vladimír Ostrý, Marie Jefremová, Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav v Praze Centrum zdraví, výživy a

Více

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 26 Jedním z nejdůležitějších vstupů pro tvorbu meteorologických předpovědí počasí jsou tzv. numerické předpovědní modely, které simulují

Více

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopující planetu Zemi, udržovaná na místě zemskou gravitací. Obsahuje přibližně 78 % dusíku a 21 % kyslíku, se stopovým množstvím

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Udržitelná

Více

Geografie. Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky. bakalářský studijní obor

Geografie. Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky. bakalářský studijní obor Katedra geografie Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky bakalářský studijní obor Geografie prezenční i kombinovaná forma studia verze 2017/2018

Více

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11.1 RADIAČNÍ PŮSOBENÍ JEDNOTLIVÝCH KLIMATOTVORNÝCH FAKTORŮ podíl jednotlivých klimatotvorných faktorů je vyjádřen jejich příspěvkem ve W.m -2 k radiační bilanci

Více

2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ 2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ http://cs.wikipedia.org/wiki/trvale_udr%c5%beiteln%c3%bd_rozvoj OBECNÉ SOUVISLOSTI V SOUČASNÉ DOBĚ ŽIJE VĚTŠÍ ČÁST LIDSTVA V PRO NÁS NEPŘEDSTAVITELNÉ CHUDOBĚ A OBYVATELÉ TZV.

Více

Monitoring a předpověď zemědělského sucha

Monitoring a předpověď zemědělského sucha Monitoring a předpověď zemědělského sucha Zdeněk Žalud, Petr Hlavinka, Daniela Semerádová, Jan Balek, Petr Štěpánek, Pavel Zahradníček, Martin Možný, František Pavlík, Michal Gebhart, Svatava Maradová,

Více

Koncentrace CO 2 v ovzduší / 1 ppmv

Koncentrace CO 2 v ovzduší / 1 ppmv Žijeme v pětihorách Pojem pětihory označuje současné geologické období, kdy se přírodní transport látek ze zemské kůry stal menší než látkové toky provozované lidmi. Jde přitom o veškerou těžební činnost

Více

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země ATMOSFÉRA Plynný obal Země NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PLYNY V ZEMSKÉ ATMOSFÉŘE PLYN MOLEKULA OBJEM V % Dusík N2 78,08 Kyslík O2 20,95 Argon Ar 0,93 Oxid uhličitý CO2 0,034 Neón Hélium Metan Vodík Oxid dusný Ozon Ne

Více

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu 30.1.2017, Brno Připravil: Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Habilitační přednáška Obor: Obecná produkce rostlinná Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu Osnova přednášky Výchozí podmínky

Více

Energetické problémy

Energetické problémy Energetické problémy Zdroje energie 1) Obnovitelné zdroje energie, které jsou prakticky nevyčerpatelné částečně a nebo úplně se obnovují (sluneční energie, voda, vítr, biomasa) Zdroje energie 2) Neobnovitelné

Více

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Skleníkový efekt V této kapitole se dozvíte: Co je to skleníkový efekt. Jaké jsou skleníkové plyny. Co je to tepelné záření. Budete schopni: Vysvětlit

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více