Práce se vztahy ve třídě, dětské skupině

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Práce se vztahy ve třídě, dětské skupině"

Transkript

1 Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) Práce se vztahy ve třídě, dětské skupině VOŠ JABOK, Salmovská 8, Praha 2 Volitelný předmět Mgr. Lucie Hubertová Září 2013-leden 2014

2 Já a sebereflexe pocitů Sebereflexe představuje neustálý proces. Je základním předpokladem pro práci v pomáhajících i pedagogických profesích(sociální pracovníci, psychologové, psychoterapeuté, sestry, učitelé, vychovatelé.). Cvičení sebereflexe-pocity: Technika Balón ( jaký jsem -co mi z mých osobních kvalit pomáhá, co mě tíží).

3 Já x sebereflexe mé práce s dětmi CVIČENÍ MYŠLENKY Jaký mám v současnosti vztah s dětmi? Jaký chci mít vztah s dětmi? Co bych mohl změnit na vztahu s dětmi? Jak bych to mohl ovlivnit,změnit? Je vůbec nutné něco měnit? POCITY Jaké pocity ve mně moje skupina vzbuzuje? Kdy se cítím s mojí skupinou dobře? V jakých situacích se cítím špatně? Kdy ve mně vyvolávají vztek? Kdy ve mně vyvolávají dojetí? Kdy na ně cítím hrdost, že jsou moje skupina, třída? Kdy za ně cítím stud? Kdo ve mně nejčastěji vzbuzuje negativní pocity? Proč? Kdo je mi hodně milý, blízký z dětí? Kdo ve mně často vzbuzuje radost, štěstí? Kdo je mi protivný? Kdo ve mně vzbuzuje často hněv, zlost?

4 Třída jako malá sociální skupina Dynamika malé sociální skupiny

5 PRÁCE S DĚTSKOU SKUPINOU- NASTAVENÍ PRAVIDEL Pravidla skupiny-jasná, pochopitelná, pouze několik, formulovaná ve smyslu žádoucího chování, nejlépe viditelně vyvěšená). Příklad (program Bezpečná třída, ZŠ Sázavská): Nasloucháme si-mluví vždy jen jeden. Chováme se bezpečně-k sobě i druhým. Respektujeme se - respektujeme odlišnost druhých (názory, zájmy, kulturu, rasu ). Dbáme na city druhých-diskutujeme tak, abychom nezranili ostatní.

6 PRÁCE S DĚTSKOU SKUPINOU- Jak často? Pravidelně, ideálně 1 x týdně-14 dní, Pravidla skupinové práce: Vymezit dost času - ideálně 2 hodiny!! (Třídnická hodina, v rámci výchov atp.) Vymezit cíl (co tím budu sledovat? Jaký bude mít setkání účel? Co od práce ve skupině očekávám?) FREKVENCE

7 PRÁCE S DĚTSKOU SKUPINOU- SESTAVOVÁNÍ PROGRAMU Vlastní program Má strukturu, dopředu připraven (Příklad struktury programu: Zahájení Rozehřívací technika Nosná technika Reflexe a sebereflexe dětí Odlehčovací technika Shrnutí Evaluace skupiny.) Uspořádání skupiny Sezení v kruhu (Proč kruh?)

8 PRÁCE S DĚTSKOU SKUPINOU- SEZNAMOVACÍ TECHNIKY Seznámení s otázkou (kdybych byl zvíře, kdybych měl milión, kdybych teď mohl být na libovolném místě ). Po mé pravé ruce sedí Plyšáci

9 PRÁCE S DĚTSKOU SKUPINOU- ROZEHŘÍVACÍ TECHNIKY Přesedávaná Mrkaná Rohy Ovoce

10 Techniky nosné-1/komunikace, prohloubení vzájemného poznání Techniky na komunikaci, prohloubení vzájemného poznání Molekuly bez mluvení Lovci lidí Interview Tichá pošta bez mluvení Hádej čí to je?

11 Techniky nosné-2/spolupráce Techniky prohlubující spolupráci mezi dětmi Pohádková postavička Společná kresba Dům, člověk, strom Stavba papírové věže Společný symbol Společná stavba, koláž. Neposedná tyčka

12 Techniky nosné-3/sebereflektující Moje tričko Balón-Co mě na sobě tíží, těší Nedokončené věty

13 Podpora vzájemného respektu a úcty Jak podpořit vzájemný respekt a respekt k učiteli u dětí (Crowl et. al. 1997): 1. Sám ukazuj, že respektuješ děti. 2. Diskutuj s dětmi o tom, proč je důležité respektovat druhé. Urči třídní pravidla pro prokazování respektu a úcty k druhým. Zvyšuj u studentů jejich sebeúctu. Odměňuj projevy vzájemného respektu a úcty u dětí. Podporuj děti v tom, aby přebíraly odpovědnost za atmosféru ve třídě. Pamatuj, ty sám jsi účastník této atmosféry!

14 Atmosféra školy a třídy Vztahy mezi pracovníky školy Hierarchie zaměstnanců Vztahy mezi zaměstnanci Management školy Atmosféra školy Atmosféra třídy???????(jaký je vztah mezi atmosférou školy atmosférou třídy?) Atmosféra třídy Tvoří ji vztahy mezi dětmi, vztahy mezi učitelem a dětmi. Budou uvedeny některé faktory, které se na atmosféře třídy podílejí: 1/ Status učitele x status dítěte Nevhodné způsoby získávání statusu učitele: Sarkasmy, nezdvořilost, neúcta k majetku dětí, nedostatek soucitu a empatie, nevhodná neverbální komunikace nebo naopak snaha vystupovat jako naprosto rovný dětem.

15 Atmosféra třídy Příklad nevhodného rozhovoru zneužívajícího vyšší status učitele (zaznamenán ve 2. třídě, podzim 2013, rozhovor proběl před celou třídou): U: Nováku, co to znamená rodinné důvody? N: My jsme včera museli doma uklízet. U: A proč jste uklízeli, když jsi měl být ve škole? N: Měla přijít sociální pracovnice. U: No to snad není možný, a kdo všechno byl doma? N: Petr, Eliška, Honzík, máma, já. U: No to se mi snad zdá..??????,jak by bylo vhodnější vést rozhovor o omluvence s dítětem? Co učitel dítěti zároveň sděloval? Co sděloval svojí tířdě?

16 Atmosféra třídy 2/ Sociální konformita ve třídě Sociální konformita je standardní sociálně-psychologický jev=ve skupině se chováme se pokud možno tak, jako ostatní. Také skupina na nás vyvíjí tlak, abychom se chovali stejně. Výzkumy S. Asche, USA. Ve skupině vrstevníků se projevuje obzvláště výrazně v období pubescence. Konformní x nonkonformní jedinci (Crutchfield). Nezávislý, sebejistý, s vysokým sebevědomím-umí se postavit tlaku skupiny, který nepovažuje za rozumný.????k čemu je konformita ve třídě užitečná?????kdy je naopak nebezpečná?

17 Agrese v různých sociálních Charakteristika oběti šikany: Úzkostná, zaujímá obranný postoj, má nižší sebeúctu, působí slabě, vypadá jinak než druzí. Charakteristika útočníka: Bývá silný, v mnoha situacích reaguje agresí, má tendenci k dominanci, bývá impulzivní a má vysoké sebehodnocení. Tyto charakteristiky ale naplatí absolutně, obětí šikany se může stát kdokoliv!!!! Dívky iniciují spíše nepřímé útoky, nepoužívají tolik fyzického násilí jako chlapci. situacích

18 Etapy šikany dle Koláře 1. etapa Jedná se o etapu vzniku počátků šikany. Stačí, aby se ve třídě objevily méně oblíbené děti, obětní beránci", outsideři. Stačí, aby učitel častěji vytýkal žáku některé jeho slabiny, neschopnost, snižoval jeho autoritu, dotýkal se slovně nevhodně jeho osoby. Takové děti se okamžitě dostanou na chvost skupiny a začnou zakoušet první, sice mírné, převážně psychické formy násilí. Jsou to různé legrácky, intriky, pomluvy. Ostatní se s ním nebaví, odstrkují jej, povyšují se nad ním, baví se na jeho účet. Takové dítě začíná přijímat roli utlačovaného, odstrkovaného, nedokáže se účinně bránit. Tento první stupeň je velice těžko pozorovatelný. Učitel by měl mít pro tyto projevy vytříbený cit a měl by umět rozlišit skutečný vtip od zlého úmyslu. Rodiče se většinou o těchto projevech nedozví, mohou však vypozorovat, že se mění chování dítěte.

19 Etapy šikany dle Koláře 2. etapa Je charakteristická tím, že psychický nátlak přerůstá ve fyzickou agresi, přitvrzuje se manipulace s obětí. Agresor v této etapě vstřebává zážitek jak chutná moc, jaké uspokojení mu přináší to, když bije, týrá, ponižuje. Nereaguje-li v tomto stádiu pozitivní jádro skupiny, třídy, neexistují-li kamarádské vztahy, záporný vztah k násilí, pozitivní morální vlastnosti, pak dochází k prolomení posledních morálních zábran a šikana se rozjíždí ve větším rozsahu. 3. etapa Je prakticky rozhodující. Existuje stále možnost vzniku silné pozitivní skupiny, která by oslabila vliv tvořícího se úderného jádra". Pokud tato silná pozitivní skupina nezasáhne, pak tažení tyranů přechází do dalších fází. K agresorům se přidají další jednotlivci. Cílem tohoto úderného jádra" budou stále ti nejslabší, ti nejníže postavení.

20 Etapy šikany dle Koláře 4, etapa Šikana se rozjíždí v plném rozsahu. Působení agresorů je tak silné, že jejich normy přejímá celá skupina. Klást odpor v této fázi se již nedá. I mírní a ukáznění žáci se začínají chovat krutě, aktivně se zúčastňují týrání spolužáka. I oni prožívají pocit uspokojení z ponížení, bolesti a útrap toho druhého, slabšího. Dělají to proto, aby oni sami se nestali tím týraným. Vliv pedagogů na chování takové skupiny třídy je minimální, případně zprostředkovaný přes vůdce", kinga".

21 Etapy šikany dle Koláře 5. etapa Zpravidla se na základní škole nestačí vytvořit, je to spíše záležitost věznic, výchovných ústavů, případně středních škol. Jeho charakteristickým znakem je to, že agresoři jsou chápáni a uznáváni jako vůdci", kingové", nadlidi", otrokáři", velkoknížata", ministři" apod. Oběti jsou vnímány jako podlidi", poddaní", nevolníci", otroci". Vůdce tyranů zaujímá vedoucí místo, rozhoduje o všem, co se ve skupině děje. Nejhorší je jestliže je tímto vůdcem žák s výborným prospěchem, ochotně pomáhající pedagogovi, žák mající podporu třídního učitele, protože on přece všechno spolehlivě zařídí". Oběť v tomto stadiu utíká do nemoci, má mnoho absencí, často i neomluvených, vyhýbá se škole a v nejhorším případě končí psychickým zhroucením nebo pokusem o sebevraždu.

V každém z nás je vrozená potřeba uspokojení, uznání, úspěchu, snaha dominovat.

V každém z nás je vrozená potřeba uspokojení, uznání, úspěchu, snaha dominovat. Otázka: Šikana Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková Nemoc sociálních vztahů, úmyslné ubližování. Šikanování je projev sociální patologie. Šikana není občasná rvačka nebo hádka.

Více

Než budeme charakterizovat jednotlivé stupně, připomeňme si ještě některá důležitá fakta.

Než budeme charakterizovat jednotlivé stupně, připomeňme si ještě některá důležitá fakta. Pět stupňů šikany Než budeme charakterizovat jednotlivé stupně, připomeňme si ještě některá důležitá fakta. 1. Odmítejte názor, že v té či oné třídě se šikana nemůže objevit, tam je kázeň, tam není patologický

Více

Příl. 2. Program prevence proti šikanování

Příl. 2. Program prevence proti šikanování Příl. 2 Program prevence proti šikanování Školní šikanování Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a opakované

Více

Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany

Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany Gymnázium Lovosice Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany Vypracovala: Mgr. Kateřina Daňková Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany mezi žáky vychází z Metodického pokynu ministryně

Více

School and Health 21, 3/2008, Sociální a zdravotní aspekty výchovy ke zdraví

School and Health 21, 3/2008, Sociální a zdravotní aspekty výchovy ke zdraví School and Health 21, 3/2008, Sociální a zdravotní aspekty výchovy ke zdraví ŠIKANA VE ŠKOLE. Marie BLAHUTKOVÁ, Michal CHARVÁT Souhrn: Článek se zabývá problematikou šikanování na školách u dětí staršího

Více

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov Minimální preventivní program ZŠ Lačnov ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Zpracovala: Mgr. Jahodová Olga V Lačnově 29. 8. 2017 PŘÍLOHA: Program proti šikanování Základní údaje o škole Základní škola Lačnov je málotřídní

Více

Základní škola Bechyně, Školní 293

Základní škola Bechyně, Školní 293 Základní škola Bechyně, Školní 293 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ODHALOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠIKANY Motto: Nejúčinnější a nejlevnější prevencí je zdravá výchova dětí v rodině a ve škole Dobrá výchova dětí je

Více

PREVENCE ŠIKANY. A. Hadwigerová, ředitelka školy. Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008

PREVENCE ŠIKANY. A. Hadwigerová, ředitelka školy. Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008 Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek Chlebovice, Pod Kabáticí 107, příspěvková organizace Vypracovala: PREVENCE ŠIKANY Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008 A. Hadwigerová, ředitelka školy

Více

ITA, SMART Notebook, Version :35:24 Jul šikana, stádia šikany, kam se obrátit, co dělat, trestný čin

ITA, SMART Notebook, Version :35:24 Jul šikana, stádia šikany, kam se obrátit, co dělat, trestný čin Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

Odborné učiliště Kelč

Odborné učiliště Kelč Odborné učiliště Kelč SMĚRNICE K PREVENCI A ŘEŠENÍ ŠIKANOVÁNÍ MEZI ŽÁKY 1. Směrnice rozpracovává Metodický pokyn ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Střední odborná škola s.r.o., Školní 268, 273 24 Velvary Tel: 315 761 299, www.sosvelvary.cz Program proti šikanování Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu MŠMT k prevenci a řešení šikanování

Více

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy Školní program proti šikanování Táborské soukromé gymnázium a Základní škola, Zavadilská 2472, Tábor Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Číslo jednací : SUPŠS/187/2013 Počet stran: 000 Počet příloh: 001 Účinnost: 1. 09. 2015 Aktualizace: 1. 09. 2016 Zpracoval: Mgr. Dana Budayová, Bc. Miroslava Bartoňová

Více

Materiál je převzat z PORADENSKÉHO CENTRA A INFORMAČNÍHO PORTÁLU PPP BRNO http://www.poradenskecentrum.cz. Materiál je určen pedagogům a rodičům dětí

Materiál je převzat z PORADENSKÉHO CENTRA A INFORMAČNÍHO PORTÁLU PPP BRNO http://www.poradenskecentrum.cz. Materiál je určen pedagogům a rodičům dětí Materiál je převzat z PORADENSKÉHO CENTRA A INFORMAČNÍHO PORTÁLU PPP BRNO http://www.poradenskecentrum.cz Materiál je určen pedagogům a rodičům dětí Obsah : Co je to šikana Pět stupňů šikany Typy iniciátorů

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Je součástí preventivního programu ZŠ Lačnov. Právní východiska Metodický pokyn MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j. 24 264/2008-6, Metodické

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Škola má ze zákona odpovědnost za vytváření a udržování bezpečného prostředí, za ochranu žáků a jejich zdraví a za předcházení vzniku jakýchkoli forem rizikového chování

Více

Základní škola Lačnov, okres Vsetín Lačnov 96, Horní Lideč 756 12. PŘÍLOHA: Program proti šikanování

Základní škola Lačnov, okres Vsetín Lačnov 96, Horní Lideč 756 12. PŘÍLOHA: Program proti šikanování Minimální preventivní program ZŠ Lačnov ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Jahodová Olga V Lačnově 2. 9. 2014 PŘÍLOHA: Program proti šikanování Základní údaje o škole Základní škola Lačnov je málotřídní

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ FRANTIŠKA KŘIŽÍKA 110 00 Praha 1, Na Příkopě 16, tel: 224 210 585, www.vosaspsekrizik.cz, e-mail: kancelar@vosaspsekrizik.cz Program proti

Více

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ Školní program proti šikaně 2015/2016 Metodický podklad Metodický pokyn k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže

Více

Pokyn ředitele školy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky Základní škola Žďár nad Sázavou, Švermova 4 Program proti šikanování

Pokyn ředitele školy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky Základní škola Žďár nad Sázavou, Švermova 4 Program proti šikanování Pokyn ředitele školy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky Základní škola Žďár nad Sázavou, Švermova 4 Program proti šikanování Motto: Šikanování si nezaslouží omluvu, ale jen důrazný a důsledný postih

Více

Krizový plán - prevence šikany na naší škole

Krizový plán - prevence šikany na naší škole Příloha č.2 Krizový plán - prevence šikany na naší škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených a opakovaných

Více

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov Minimální preventivní program ZŠ Lačnov ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Zpracovala: Mgr. Jahodová Olga V Lačnově 29. 8. 2017 PŘÍLOHA: Program proti šikanován Základní údaje o škole Základní škola Lačnov je málotřídní

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Školní program proti šikanování Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních a je součástí školního

Více

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Program proti šikanování je dokument, který je zpracován naší školou

Více

Minimální primární preventivní program ZŠ Laštůvkova 77 na školní rok 2014 / 2015

Minimální primární preventivní program ZŠ Laštůvkova 77 na školní rok 2014 / 2015 Minimální primární preventivní program ZŠ Laštůvkova 77 na školní rok 2014 / 2015 Minimální primární preventivní program ZŠ Laštůvkova byl zpracován na základě rozboru aktuální situace na škole a opírá

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA Jihlava, Žižkova 20

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA Jihlava, Žižkova 20 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA Jihlava, Žižkova 20 Minimální preventivní program školy v oblasti zneužívání návykových látek ŠKOLA BEZ DROG a prevence sociálně patologických jevů/prevence rizikového chování

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování 1. Charakteristika šikanování Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice IČO: 49 459 767 Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Postup při vyšetřování šikanování

Postup při vyšetřování šikanování Postup při vyšetřování šikanování V prvních třech stádiích šikanování bude uplatňován následující postup: 1. Rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili, a s oběťmi. 2. Nalezení vhodných svědků. 3.

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha 2 Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 se sídlem: Ústí nad Orlicí, Komenského 11, PSČ 562 01 Školní program proti šikanování NEUBLIŽUJ! NENECH SI UBLIŽOVAT! NENECH UBLIŽOVAT! Vnitřní metodický materiál

Více

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět TĚLESNÁ VÝCHOVA je součástí vědního oboru kinantropologie a zabývá se pohybovým učením, vyučováním a výchovou.

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2014/2015 ŠKOLA PRO VŠECHNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, PODĚBRADOVA 18 1. Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování ve školách a školských

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 17, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 10.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 17, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 10.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 17, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 10.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Výchova ke zdraví 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová projevuje odpovědný vztah k sobě samému, k vlastnímu dospívání a pravidlům zdravého životního stylu;

Více

KOLÁŘ, Michal. Bolest šikanování. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001, 255 s. ISBN X

KOLÁŘ, Michal. Bolest šikanování. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001, 255 s. ISBN X Program proti šikanování Strategie šetření šikany (příloha Preventivního programu) Prameny: Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: Schválil: Obchodní akademie, České Budějovice, Husova 1 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: Směrnice k prevenci šikanování na OA Krizový plán při řešení šikanování na OA Mgr. Ivana Pláteníková pedagogická

Více

agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní

agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní Co nás n čeká?? Opakování pojmů: šikana, druhy šikany, agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní chování Šikana (šikanov( ikanování) Šikana je každé chování,, které splňuje tyto znaky: 1. je cílenc

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy, Stachy 253 Program proti šikanování 2010/2011 Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky

Více

Dotazník pro žáky SŠ

Dotazník pro žáky SŠ Dotazník pro žáky SŠ Poznatky ze všech předmětů, které se na mém oboru vyučují, uplatním při výkonu povolání. Očekávám, že budu vykonávat povolání, pro které mě obor připravuje. Během výkladu nové látky

Více

Vzdělávací obsah 1. stupeň

Vzdělávací obsah 1. stupeň Příloha č. 2 Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. 12586/2009-22 ETICKÁ VÝCHOVA DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR Obsah

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

Školní program proti šikaně

Školní program proti šikaně Školní program proti šikaně Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j. 24 246/2008-6

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí Vnější charakteristika šikanování Školní program proti šikanování 1. Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit

Více

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Krizový plán řešení šikany ve škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených

Více

Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti. proces záměrného působení na osobnost člověka směřující k cíli

Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti. proces záměrného působení na osobnost člověka směřující k cíli Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti. proces záměrného působení na osobnost člověka směřující k cíli vzájemné působení vychovávajících a vychovávaných, jejich vzájemná

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PŘÍLOHA 6 ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Obsah: 1. Škola a šikana 2. Co je a není šikana 3. Jak poznáme, že by se mohlo jednat o šikanu 4. Postup třídního učitele, má-li podezření na šikanu 5. Tým pracovníků,

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová ŠIKANA Charakteristika šikany Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem

Více

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí Autoevaluace ZŠ, Praha 13, Klausova 2450, 155 00 Praha 5 Velká Ohrada Rozhodli jsme se provést autoevaluaci školy prostřednictvím žáků, učitelů i rodičů přesto, že již není povinná. Chtěli jsme však zpětnou

Více

Vzdělávací oblast: Etická výchova Vyučovací předmět: ČJ, AJ, PR, VL, PŘ, VV, TV

Vzdělávací oblast: Etická výchova Vyučovací předmět: ČJ, AJ, PR, VL, PŘ, VV, TV 1. 2. 3. třída Základní komunikační dovednosti osvojí si: -oslovování křestními jmény - používání vhodných forem pozdravu -naslouchání -dodržování jednoduchých komunikačních pravidel ve třídě -poděkování

Více

INTERVENČNÍ PROGRAM: postupy při řešení problematických vztahů v třídních kolektivech

INTERVENČNÍ PROGRAM: postupy při řešení problematických vztahů v třídních kolektivech INTERVENČNÍ PROGRAM: postupy při řešení problematických vztahů v třídních kolektivech M g r. P e t r a V á c l a v o v á B c. M i l u š e S t e h l í k o v á Prev Centrum z.ú., PROGRAMY PRIMÁRNÍ PREVENCE

Více

Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky

Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky Charakteristika Obsahové, časové a organizační vymezení V případě zařazení třídnických čtvrthodinek s tématem výchova osobnosti se nejedná o samostatný

Více

65 61,6 16,7 16,5. 3. 5. 6. 8. ročník

65 61,6 16,7 16,5. 3. 5. 6. 8. ročník Šikana a spokojenost žáků se vztahy vtřídním kolektivu v průběhu základní školní docházky (užší kritérium: šikana skoro každý den nebo týden) Pavel Letý Pedagogicko psychologická poradna Nový Jičín 28

Více

Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky.

Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky. Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky. Lektor : Ing. Mgr. Marie Nováková Účinný výchovný styl pedagoga integrace žáků do kolektivu třídy Doporučeno: Pedagogický pracovník ZŠ, SŠ, vychovatel

Více

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška Identifikace Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Adresa školy: Kpt. Jaroše 612, 432 01 Kadaň Ředitelka školy: Bc. Diana Roubová

Více

Integrovaná střední škola automobilní Křižíkova 15, 612 00 Brno KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

Integrovaná střední škola automobilní Křižíkova 15, 612 00 Brno KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Integrovaná střední škola automobilní Křižíkova 15, 612 00 Brno KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Zpracovali: Bc. Lucie Hrbáková, PaedDr. Jiří Prudký Schválil: Ing. Vratislav Kšica - ředitel školy

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice I. Tento program vznikl na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování

Více

Kyberšikana a bezpečnost dětí

Kyberšikana a bezpečnost dětí ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ Kyberšikana a bezpečnost dětí Mgr. Vladimíra Sehnalová, Ph.D. Prevence rizikového chování

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Třebíč, ul. Kpt. Jaroše 836 Kpt. Jaroše 836, 674 01 Třebíč Školní rok 2015/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE (příloha Minimálního preventivního programu) dle Metodického pokynu

Více

Střední odborná škola podnikání a obchodu, Rejskova 4, Prostějov PROGRAM PROTI ŠIKANĚ. pro školní rok

Střední odborná škola podnikání a obchodu, Rejskova 4, Prostějov PROGRAM PROTI ŠIKANĚ. pro školní rok Střední odborná škola podnikání a obchodu, Rejskova 4, Prostějov PROGRAM PROTI ŠIKANĚ pro školní rok 2017-2018 V Prostějově, dne 1. 9. 2017 Vypracovala: Mgr. Ilona Ambrožová metodik prevence Schválil:

Více

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ. stupeň Vzdělávací oblast Vzdělávací obor předmět.. 3. 4. 5. 6. předměty DČD* Jazyk a jazyková Čtení Čtení 3 3 3 3 6 0 komunikace Psaní Psaní 3

Více

Příloha č. 3. Program proti šikaně. I. Vymezení fenoménu školního šikanování

Příloha č. 3. Program proti šikaně. I. Vymezení fenoménu školního šikanování Příloha č. 3 Program proti šikaně I. Vymezení fenoménu školního šikanování Vnější charakteristika šikanování 1. Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka,

Více

SANKČNÍ ŘÁD. Celý sankční řád není vytvořen proto, abychom žáky trestali, ale abychom vytvořili jasná pravidla, vedoucí k příznivému klimatu ve škole.

SANKČNÍ ŘÁD. Celý sankční řád není vytvořen proto, abychom žáky trestali, ale abychom vytvořili jasná pravidla, vedoucí k příznivému klimatu ve škole. SANKČNÍ ŘÁD V souladu s preventivním programem zabývajícím se rizikovými faktory chování žáků jsme vypracovali následující sankční řád, který je nedílnou součástí řádu školy. Je v něm stanoven procesní

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek)

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti v riziku (prevence, diagnostika, poradenství) děti s problémy v chování (zejm. intervence,

Více

Program proti šikanování šk. rok 2016/2017

Program proti šikanování šk. rok 2016/2017 Program proti šikanování šk. rok 2016/2017 Úvod Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí, která ohrožuje základní výchovné a vzdělávací cíle školy. V místech jejího výskytu dochází ke ztrátě pocitu

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE. Projevy dítěte s PCHE

SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE. Projevy dítěte s PCHE SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE Projevy dítěte s PCHE Obsah Projevy dítěte s PCHE Charakteristiky vyplývající z definice charakteristiky dle klasifikace školské Internalizovaná, externalizovaná

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ (součást organizačního řádu školy)

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ (součást organizačního řádu školy) Základní škola a Mateřská škola Kladno, Doberská 323, 272 04 Kladno Tel.: 312 263 087 fax : 312 263 904 Web: www.6zskladno.cz e-mail: zs6kladno@volny.cz PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ (součást organizačního

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Šikana. Zpracováno podle: Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci. a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

Šikana. Zpracováno podle: Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci. a řešení šikany ve školách a školských zařízeních Základní škola Svitavy, Riegrova 4 Šikana Charakteristika Podoby šikany Kyberšikana Škádlení x agrese Stádia šikany Trestně právní hledisko šikany Trestní odpovědnost Postupy pro vyšetření a řešení šikany

Více

Program proti šikaně

Program proti šikaně Program proti šikaně Školní rok 2013/2014 Gymnázium Otrokovice Program proti šikaně slouží k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví v průběhu vyučování, k vytvoření příznivého a přátelského klimatu ve

Více

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Sociální síť je internetová služba Na sociálních sítích můžete komunikovat s přáteli a přidávat různé příspěvky Každá sociální síť je zaměřena na jinou tematiku Nejznámější

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Etická výchova 4. ročník Zpracovala: Mgr. Alena Tupá Základní komunikační dovednosti reflektuje důležitost prvků neverbální komunikace, eliminuje hrubé výrazy z verbální

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Školní program proti šikanování je součástí minimálního preventivního programu. Cílem programu je vytvořit ve škole bezpečné, respektující a spolupracující prostředí a co nejdřív odhalit a účinně řešit

Více

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA RADVANICE, okres KUTNÁ HORA Radvanice 49, 285 06 Sázava, tel: 327 321 303, e-mail: Materska_skola_Radvanice@seznam.cz PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ Zpracovala: Mgr. Helena Soustružníková,

Více

MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru

MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru Lektoři: Ing. Drahomíra Rancová, Gymnázium Rokycany Petra Váchová, PedF Plzeň Z lat. movere = hýbati se: souhrn hybných činitelů, které vedou

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014

Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014 Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014 Obsah: 1) Úvod 2) Charakteristika zařízení 3) Cíle 4) Struktura a zaměření preventivních aktivit 5) Plánované akce primární prevence specifické 6)

Více

Školní program proti šikanování Duhová škola

Školní program proti šikanování Duhová škola Duhová škola Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č.j. 24 246/2008-6 a je součástí

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ODHALOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠIKANY

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ODHALOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠIKANY Základní škola praktická Kmochova 205/10, Bílina příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ODHALOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠIKANY Motto: "Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi." (Bible,

Více

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p Příznaky šikany: Za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi. Dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod. Dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem. Nechuť

Více

Katalog preventivních programů 2017/2018

Katalog preventivních programů 2017/2018 Katalog preventivních programů 2017/2018 ÚVODNÍ SLOVO Charitní středisko preventivních programů Maják za školní rok 2016/2017 úspěšně uskutečnilo 76 preventivních programů na 12 základních školách na Karvinsku,

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300 Praha 6 Řepy Školní program proti šikanování Školního programu proti šikanování je dlouhodobý a trvalý proces. Určují ho dva znaky celoškolní rozměr

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice

vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice Školní vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Etická výchova Český jazyk - sloh Charakteristika vzdělávacího oboru Obsah doplňujícího vzdělávacího oboru

Více

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY. PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY. PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014 DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014 Základní otázky při poznávání skupiny A: obecně o žácích - Koho mám před sebou? - Jaký je? - Co dává a co potřebuje? B: obecně o projevech (názory,

Více

O organizaci. nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost

O organizaci. nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost O organizaci nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost Práce se třídou KPPP, Asistence při řešení krizových situací Práce s pedagogickými týmy Vzdělávání semináře a výcviky Prevence metodický

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

Monitorovací systém problémových projevů chování. PhDr. Jana Zapletalová

Monitorovací systém problémových projevů chování. PhDr. Jana Zapletalová Monitorovací systém problémových projevů chování PhDr. Jana Zapletalová V průběhu každodenní práce se žáky a studenty se psychologové, speciální pedagogové, výchovní poradci i třídní učitelé ve školách

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina Výchova ke zdraví 6. ročník rodina Výchova k občanství - postavení jedince v rodině (využití učebnice) - role členů rodiny - vztahy v rodině OSV osobnostní rozvoj při - náhradní rodinná péče působení rodiny

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Střední škola, České Velenice, Revoluční 220 Revoluční 220, 378 10 České Velenice telefon: 773 444 575 fax: 384 795 511 PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 1. Cíl programu Cílem programu je vytvořit ve škole bezpečné,

Více

Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů

Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů Masarykova Univerzita, Fakulta Sociálních Studií Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů Mgr. Alena Černá Úvod Kyberšikana je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií,

Více

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686,okres Děčín, příspěvková organizace MŠ Slunečnice PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A DOMOVA SRDCE V DLANÍCH VE FILIPOVĚ S NÁZVEM KDO SI HRAJE NEZLOBÍ

Více

NEBOJÍM SE ŘÍKAT NE! Mateřská škola Klubíčko Grusova 448 Pardubice

NEBOJÍM SE ŘÍKAT NE! Mateřská škola Klubíčko Grusova 448 Pardubice NEBOJÍM SE ŘÍKAT NE! Mateřská škola Klubíčko Grusova 448 Pardubice ZÁMĚRY PROJEKTU: Dlouhodobě zakotvit celou problematiku do školního vzdělávacího programu. Zkoordinovat související činnosti a aktivity

Více