Průmysl versus pitná voda holešovský unikát

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Průmysl versus pitná voda holešovský unikát"

Transkript

1 Průmysl versus pitná voda holešovský unikát Příjezd do SPZ Holešov - zákaz vjezdu vozidel přepravujících náklad, který může způsobit znečištění vody. Strategická průmyslová zóna (SPZ) Holešov se řadí k největším rozvojovým průmyslovým plochám v České republice. Je však tragickým paradoxem, že byla postavena ve 2. pásmu hygienické ochrany vodního zdroje, a to v prostoru, kde jsou zásoby podzemní vody největší, a voda proudí k blízkým jímacím vodárenským studnám. Ty zásobují pitnou vodou obyvatel z desítek obcí regionu (Holešov, Bystřice pod Hostýnem, Bílavsko, Hlinsko, Chvalčov, Mrlínek, Slavkov pod Hostýnem, Bořenovice, Dobrotice, Količín, Tučapy, Žopy, Horní Lapač, Jankovice, Kostelec u Holešova, Kurovice, Lechotice, Ludslavice, Martinice, Míškovice, Němčice, Pacetluky, Prusinovice, Přílepy).

2 Řada podkladů přitom uvádí, že průmyslová zóna je v oblasti vodárenského jímání podzemních vod problematickou a z hlediska zákonných norem pro umisťování průmyslových staveb nevhodnou lokalitou. Realita ochrany vodního zdroje Vlastníkem SPZ a realizátorem projektu je Zlínský kraj. Počáteční ujištění o maximálních opatřeních k ochraně vodního zdroje, řádném posouzení každého záměru z hlediska dopadu na životní prostředí a umisťování pouze nezávadných provozů a lehkých výrob však vzaly rychle za své. Žádná ze staveb v zóně, ani její současná podoba a celá koncepce, neprošly komplexním procesem posouzení vlivu na životní prostředí (EIA, SEA). Je běžnou praxí, že je tento proces zastavován již ve zjišťovacím řízení s tím, že se záměr dále nemusí posuzovat. Nebo je projekt záměrně rozdroben na několik dílčích části, aby se posouzení vyhnul. Tato praxe umožnila např. vstup firmy Pokart, která od počátku dokládala užívání nebezpečných látek a plánovalo se i přemístění gumáren Mitas z blízkých Otrokovic, které však nebylo vzhledem k odporu místních občanů a iniciativ realizováno. Do oblasti jímání podzemních vod byla umístěna, přes její rizikovost, např. splašková, průběžně nekontrolovatelná, jednoplášťová kanalizace a přečerpávací stanice splaškových vod. Na ploše SPZ je trvale nepřípustně snižována mocnost krycích hlín, které podzemní vodu alespoň částečně chrání před znečištěním. Do retenční nádrže právě s takovouto menší ochrannou vrstvou hlín jsou svedeny znečištěné dešťové vody.

3 Jímací území Holešov nenahraditelný unikátní zdroj pitné vody Jižně od Holešova, v místě vodárenského jímání, se nachází pod povrchem terénu a pod krycí vrstvou hlín prohlubeň vyplněná až 60 m mocnou vrstvou štěrků a štěrkopísků zaplněná podzemní vodou. V prostoru pod samotným městem Holešov se tato vrstva ztenčuje na zlomek, cca 10 m. Zato celá SPZ byla umístěna do centrální oblasti této prohlubně s největší mocností štěrků a tedy i největší akumulací vodárensky využitelných vod. Nalézá se v prostoru, odkud podzemní vody proudí směrem k vodárenským studnám. Cokoli se v prostoru SPZ dostane pod povrch terénu a do podzemní vody, doputuje dříve nebo později do vodárenských jímacích studní. Již hydrogeologické posouzení z roku 2004, zpracované Vodními zdroji Holešov, záměr umístit průmyslovou zónu v ochranném pásmu vodního zdroje nedoporučilo s tím, že vzhledem k významnosti vodního zdroje by měla být obecným cílem postupná eliminace zdrojů kontaminace (zjištěných i potenciálních), a ne vytváření Ochranná hygienická pásma vodního zdroje Holešov a Všetuly a poloha SPZ Holešov.

4 nových rizikových faktorů. Obdobná hodnocení poskytly i některé další odborné podklady, ale záměr byl přesto realizován. Přitom jímacích území s obdobnou kapacitou najdeme ve Zlínském kraji pouze pět. Holešovské jako jediné leží mimo nivu řeky Moravy a není ohrožováno povodněmi, při kterých jsou ostatní jímací území vyřazována z provozu. Má také zachován souvislý kryt povrchových hlín a tím lepší podmínky ochrany před náhlým znehodnocením jedovatými nebo radioaktivními spady. Ostatní území se nacházejí u šrěrkovišť s odkrytou hladinou podzemní vody. Holešovský zdroj může být při případném zhoršení kvality vody v hustě urbanizované moravní nivě jediným jistým kapacitním zdrojem podzemních vod v kraji. Ochranná vrstva povrchových hlín však nezabrání pronikání všech škodlivých látek. Tato skutečnost byla prokázána v roce 1990, kdy došlo v holešovském jímacím území k havarijnímu stavu, který souvisel se znečištěním z tehdejší průmyslové části města (Loana, Mopas). V případě Loany přitom šlo o polutanty emitované do ovzduší. Následná obtížná a nákladná sanace proběhla až po více jak dvaceti letech. Ochrannou funkci povrchových hlín navíc výrazně snižují nové stavebními zásahy. Koncentrace průmyslu v SPZ může způsobit trvalé poškození zásob kvalitní pitné vody. Zastavěnost území znemožní zvýšení využitelné vydatnosti vodního zdroje ze stávajících 70 l/s na možných 200 l/s, protože nebude kam situovat další jímací studny. Jakou ochranu poskytují kontrolní rozbory vod a ochranná pásma? Celá strategická průmyslová zóna se nachází v ochranném pásmu 2. stupně vnějšího, vodního zdroje Holešov a Všetuly, jinak též jímacího území Holešov. Provozovatel jímacího území sice kontroluje stav kvality čerpaných pitných vod pomocí rozborů, ty však nepostihují celou šíři možných znečisťujících látek. Počty nebezpečných chemických látek, které se v rozborech nijak nestanovují, jsou přitom v řádu mnoha tisíců a zanedbatelné není ani jejich možné spolupůsobení. Rozbory jsou navíc prováděny pouze v určitých časových intervalech, nepředstavují kontinuální informaci o kvalitě vody. Vzhledem k prodlení mezi odběrem vzorku vody a obdržením výsledků rozboru nevíme, jakou vodu pijeme, ale jakou jsme již vypili. I v případě zjištění zdroje znečištění je kompletní sanace nákladná, dlouhodobá a často prakticky neproveditelná. Kontrolní rozbory vody nás tedy neochrání. Právě z těchto důvodu je kvalita vody chráněna pomocí ochranných pásem, ve kterých jsou preventivně vyloučeny rizikové činnosti. Jiné mechanizmy ochrany podzemních vodárensky využívaných vod před látkami, které běžné rozbory nezachycují a které ohrožují lidské zdraví, prakticky neexistují.

5 Proč se staví nad zdrojem pitné vody? Na tuto otázku dosud nedostala veřejnost upokojivou odpověď. Argumenty ze strany vlastníka zóny Zlínského kraje o odborných studiích doporučujících toto umístění se ukázaly jako nepodložené. Neexistuje žádný odborný podklad, který by doporučoval výstavbu obřího průmyslového areálu nad zdrojem pitné vody pro 28 tisíc obyvatel na místě původního malého letiště s travnatým povrchem. Naopak jsou k dispozici studie, které toto umístění nedoporučují a odkazují na vhodnější místa ve Zlínském kraji, např. poblíž Břestu a Hulína, která mají i lepší parametry pro samotné podnikání. Letiště Holešov nebylo zařazeno mezi lokality vytypované pro průmyslové zóny na základě odborného doporučení, ale pouze na přání jeho tehdejšího majitele. Od něj následně odkoupil Zlínský kraj pozemky za 280 milionů a akcie jeho neprosperující firmy TTT Air (dnes Industry Servis ZK) za dalších 325 milionů korun. Podezření na možné korupční pozadí přípravy průmyslové zóny poprvé veřejně vyslovil až v září 2012 senátor Jiří Čunek. Jeví známky korupce, protože tu zónu koupil soukromý investor za 21 milionů a kraj ji od něj koupil za 600 milionů korun, uvedl Jiří Čunek. Rozhodnutí postavit SPZ v místě ochranného pásma vodního zdroje lze hodnotit nejen jako špatné manažerské rozhodnutí a strategický omyl politické reprezentace Zlínského kraje, ale také jako příklad nehájení veřejného zájmu na zachování kvality pitné vody a snahu využít státní finanční prostředky bez ohledu na smysluplnost a efektivitu. SPZ nulové výsledky Výstavba SPZ Holešov začala v roce 2008, aniž by byl znám jediný investor. O rok později byla dokončena základní technická a dopravní infrastruktura. Celá investice byla zásadním způsobem dotována ze státního rozpočtu a nemalé finanční prostředky vynaložil a stále vynakládá i Zlínský kraj (na rok 2013 byly vyčleněny z rozpočtu kraje investice ve výši 167 milionů Kč, roční provoz zóny přijde na cca 30 milionů Kč). Celkové náklady na SPZ se měly pohybovat kolem 1,6 miliard Kč, ale zdá se, že tato částka byla již nyní výrazně překročena, přičemž ještě není dokončena infrastruktura zóny. Dle portálu vsechnyzakazky.cz byly zadány v SPZ veřejné zakázky o objemu více jak 1 miliarda Kč. Pokud připočteme cenu pozemků (555 milionů Kč) a odkoupených akcií firmy původního majitele Letiště Holešov (325 milionů Kč), pravděpodobně přesahují doposud investované prostředky již více jak 2 miliardy Kč, a to bez náznaku efektivnosti.

6 Projekt měl přinést pokles nezaměstnanosti v regionu, snížení rozdílu mezi průměrným výdělkem v kraji a celé České republice, zrychlení růstu hrubého domácího produktu, oživení podnikatelského prostředí, zlepšení dopravní infrastruktury v celém regionu a zkvalitnění občanské vybavenosti v okolí zóny. Dalo by se předpokládat, že se v podmínkách globální ekonomické krize naplní tato očekávání pouze částečně, ale ona se nenaplnila vůbec. S plným provozem zóny se počítalo v roce 2012 a mělo být vytvořeno až 12 tisíc pracovních míst. Později byl termín posunut na rok V roce 2013 je obsazenost pouze cca 1% a v zóně je zaměstnána necelá stovka lidí. Poslední zájemce o investování byl ohlášen před rokem a půl. Počet těch, kteří od svých záměrů v SPZ již ustoupili (např. Mitas, Foundry and Machining, DENESA, Creative Caps, NWT, FVE SOLAR GROUP, Unimarco), převažuje nad množstvím uchazečů. To, že investoři zónu bezpodmínečně nepotřebují a v kraji si místa pro podnikání naleznou, ukazuje případ firmy DuPont. Ta místo v SPZ zakotvila v blízkých Všetulích. Jako jeden z důvodů, proč neumístila závod v SPZ, tato firma uvádí: Naše společnost DupPont staví na vysokých standardech v oblasti bezpečnosti práce a ochrany životního prostředí jako klíčových hodnotách své existence a případného rozvoje. Nelze proto, a také se neslučuje s filosofií naší firmy, umístit závod v prostředí vodárensky využívaných podzemních vod. DuPont Moravia, září 2012 Firma plánuje další rozvoj, do čtyř let má vzniknout až 225 pracovních míst, což se celé průmyslové zóně jen stěží podaří, a to vše bez nutnosti investic z kapes daňových poplatníků. Obdobný je i příklad průmyslové zóny v Lukově, která v nepoměrně kratším čase a za vynaložení nepoměrně nižších nákladů získala již pět investorů, zatímco SPZ Holešov má dosud pouze jediného, firmu Pokart, která se navíc pouze přesunula z blízkých Otrokovic. Kolik veřejných prostředků se bude muset ještě promrhat, aby bylo zřejmé, že ochranná hygienická pásma vodních zdrojů jsou primárně určena k ochraně a čerpání pitné vody a jsou naprosto nevhodná pro budovní obřích průmyslových komplexů?

7 Kauza gumáren Mitas a začátek aktivity občanské veřejnosti Záměr umístit gumárny Mitas nad zdroj pitné vody v Holešově způsobil aktivizaci občanské veřejnosti, která vyjádřila svůj nesouhlas a zapojila se do ochrany tohoto zdroje. Kauzou SPZ se začala zabývat tři místní občanská sdružení (Ohnica, Za zdravé a krásné Holešovsko, Egeria), a také Ekologický právní servis. Petici proti umístění gumáren Mitas nad zdroj pitné vody a za zachování zdravého životního prostředí na Holešovsku podepsalo 2177 občanů. Firma Mitas se rozhodla svůj záměr přehodnotit a nalezla vhodnější prostor k podnikání v samotných Otrokovicích, odkud se měla přestěhovat i se zaměstnanci. Ochrana pitné vody z pohledu občanské iniciativy Potřebná opatření pro ochranu unikátního přírodního zdroje podzemních vod a možnost jeho využívání v budoucnu obecně shrnujeme do Programu 3R : Redukce (výrazné omezení záměru a stanovení regulativů, které předem vyloučí rizikové provozy). Rekonstrukce (např. je nezbytná kontrolovatelná dvouplášťová kanalizace, odstranění netěsností, kvalitnější lapoly pro záchyt ropných látek, atd.). Repozice (vymístění strategické průmyslové plochy do vhodnějšího prostoru). Právo a SPZ Holešov Místní občanská sdružení uplatňují své zákonné právo a účastní se správních řízení týkajících se záměrů v SPZ. Dlouhodobě se dožadují dodržování předpisů ve správních řízeních a obrací se na soud s žalobami, kterých bylo dosud podáno pět. Krajský soud v Brně rozhodl již dvakrát a v obou případech dal za pravdu občanským sdružením. Zastavil dva záměry, investoři nemohou připravovat území ani začít stavět. Bylo zrušeno územní rozhodnutí pro pokračování investiční přípravy SPZ a územní rozhodnutí a stavební povolení na přístavbu skladu společnosti Pokart. Zlínský kraj bude muset nejprve vyřešit možnou podjatost svých úředníků, posoudit námitky občanů a možné ohrožení zdroje pitné vody. Rozhodnutí soudu podle nás potvrzuje ledabylé a nepřesvědčivé rozhodování úřadů při povolování provozů v průmyslové zóně Holešov. Hana Sotoniaková, Ekologický právní servis

8 Dosavadní, občanskými sdruženími dlouhodobě kritizovaný, postup Zlínského kraje k budování SPZ, ochraně pitné vody i námitkám veřejnosti ve výsledku znamená právní nejistotu pro kohokoliv, kdo bude chtít v zóně investovat. SPZ Holešov - co se skrývá za touto adresou pro vaše podnikání? Vzhledem k tomu, že se celá SPZ se nachází ve 2. pásmu hygienické ochrany vodního zdroje, pro případné investory, výstavbu i provoz zde platí specifické podmínky, které se mimo jiné odráží i ve vyšších investičních nákladech. Legislativní rámec tvoří zákon 254/2001 Sb., o vodách, zejména 30 odst. 2 a 8, který stanovuje, že realizací staveb a vlastní činností nesmí dojít k ohrožení vydatnosti, jakosti nebo zdravotní nezávadnosti vodního zdroje (v tomto případě tedy veškeré podzemní vody v území). Pro celou průmyslovou zónu dále platí podmínky v pásmech hygienické ochrany stanovené Městským úřadem Holešov a vyhl. č. 501/ odst. 4, dle které se v průmyslové zóně nesmí umisťovat servisy, opravny a čerpací stanice pohonných hmot včetně zařízení pro manipulaci s nimi, zejména překladiště, stáčírny, mycí rampy, odpařovací stanice, další stavby, zejména dílny, sklady, nádrže topných olejů, sběrny a skládky, ve kterých dochází k manipulaci s látkami, které mohou ohrozit povrchové nebo podzemní vody, například jedovaté a žíravé látky, radioaktivní látky. V praxi to například znamená, že na celém území zóny není možné zasakování srážkové vody, pro výstavbu je potřebný odborný hydrogeologický posudek, je zakázán chemický posyp komunikací apod. Mnozí zájemci o podnikání v SPZ své záměry díky lepší informovanosti o problematickém umístění zóny přehodnotili. Investoři si dnes už umějí představit rozdílnost výstavby provozu v ochranném vodárenském pásmu, kde mohou být zdrojem fatálního poškození pitných vod a vždy se vystavují drobnohledu veřejnosti, ochránců životního prostředí, státních orgánů a vodáren, které jsou správcem jímacího území. S vodou se musí v SPZ počítat... Zpracovalo Občanské sdružení Ohnica, ohnica@seznam.cz. Další informace najdete např. na Materiál vznikl za podpory Nadace VIA v dubnu 2013.

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE Petra Nováková 1), Jan Skryja 2) 1) Ústav aplikované a krajinné ekologie, MZLU V Brně, pnovakov@seznam.cz 2) Slovácké vodovody a kanalizace, a.s., jan.skryja@svkuh.cz

Více

ANALÝZA SPZ OSTRAVA MOŠNOV A SPZ HOLEŠOV J A N H A N A

ANALÝZA SPZ OSTRAVA MOŠNOV A SPZ HOLEŠOV J A N H A N A ANALÝZA SPZ OSTRAVA MOŠNOV A SPZ HOLEŠOV J A N H A N A Úvod Důvody pro budování průmyslových zón: - podpora strukturálně postižených regionů - příprava ploch pro investory Průmyslová zóna: Průmyslovou

Více

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod vodních zdrojů podzemních a povrchových vod Ochranná pásma vodních zdrojů patří do institutu speciální ochrany vod uplatňovaných na určitém území a slouží výhradně pro ochranu vod určených k pitným účelům.

Více

Městský úřad Vrchlabí Odbor životního prostředí Zámek 1, Vrchlabí

Městský úřad Vrchlabí Odbor životního prostředí Zámek 1, Vrchlabí Městský úřad Vrchlabí Odbor životního prostředí Zámek 1, 543 01 Vrchlabí Číslo jednací: ŽP/24997/2013-5 Ve Vrchlabí 13.05.2014 JID: ve20150/14 Vyřizuje: Ing. Milena Paučková Telefon: 499 405 704 E-mail:

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: Čj.: Spisová značka: Počet listů/příloh/listů př./sv.: Spis. a skart. znak, lhůta: Evid. list č.: 39932/2018/MUZBK

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Dle rozdělovníku Váš dopis značka / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Karlovy Vary Ing. Moudrá/581 Veřejná vyhláška Návrh opatření

Více

Městský úřad Horšovský Týn odbor životního prostředí nám. Republiky 52, Horšovský Týn datová schránka: zgibvyv

Městský úřad Horšovský Týn odbor životního prostředí nám. Republiky 52, Horšovský Týn   datová schránka: zgibvyv Městský úřad Horšovský Týn odbor životního prostředí nám. Republiky 52, 346 01 Horšovský Týn e-mail: epodatelna@muht.cz, datová schránka: zgibvyv VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE : NAŠE ZN.- Č.J: MUHT 13383/2017

Více

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y Výroková část

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y Výroková část MĚSTSKÝ ÚŘAD STŘÍBRO Masarykovo náměstí 1, 349 01 STŘÍBRO Tel. +420 374 801 111, Fax +420 374 801 331, E-mail: posta@mustribro.cz VÁŠ DOPIS Č. J./ZE DNE NAŠE Č. J. VYŘIZUJE/LINKA DATUM 907/ŽP/17 Lazorka/151

Více

Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz

Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz M Ě S T S K Ý Ú Ř A D Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz H O R A Ž Ď O V I C E Váš dopis č.j. / ze dne: Číslo jednací:

Více

Veselí nad Moravou Podnikatelský park

Veselí nad Moravou Podnikatelský park Průmyslová zóna Veselí nad Moravou Podnikatelský park Lokalita Vlastnictví obec/okres Veselí nad Moravou/Hodonín soukromé 13,9 ha katastrální území Veselí Předměstí obecní 17 ha celková plocha disponibilní

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 1 Blok 3 Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 2 Dle ustanovení 55 vodního zákona je vrtaná studna vodním dílem a ve smyslu 15, odst. (1) vyžaduje stavební povolení. Toto povolení vydává

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í Městský úřad Rumburk Třída 9. května 1366/48, 408 01 Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad č. j.: OŽP/14681-12/uzl Zpracovatel: Bc.Uzlová Datum: 10.05.2012 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed Rokycany

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed Rokycany MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed 337 01 Rokycany Vaše značka Naše značka Vyřizuje Rokycany 1907-2 /OŽP/12 Tůmová /249 28. 6. 2012 miloslava.tumova@rokycany.cz

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY M Ě S T S K Ý Ú Ř A D H O R A Ž Ď O V I C E Odbor životního prostředí tel.:376547545, fax: 376547529, email: vaskova@muhorazdovice.cz Mírové nám.1, 341 01 Horažďovice Váš dopis č.j. / ze dne: Číslo jednací:

Více

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU Obecně závazná vyhláška města Benátky nad Jizerou o závazných částech územního plánu sídelního útvaru Benátky nad Jizerou Vyhláška č. 5/1998 Na základě usnesení č. 32/98 ze dne

Více

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ B - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ OBSAH: 1. Celkový popis stavby 2. Zhodnocení stávajícího stavebně technického stavu 3.

Více

Ochrana vod závadné látky

Ochrana vod závadné látky 19.02.2015 Ochrana vod závadné látky Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Závadné látky Nakládání se závadnými látkami

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 19539/2017/MUZBK Čj.: MUZBK-1739/2017/ZPZE-16/231.8/SCHP Spisová značka: MUZBK-1739/2017/ZPZE Počet

Více

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE - MENDELU oppeltova@mendelu.cz Vodárenská akciová společnost, a.s. novak@vasgr.cz Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR Petra Oppeltová Jiří Novák

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 13. srpna 2007 Ing. Vlasta Urbánková KUZL 46222/2007 KUSP 46222/2007

Více

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KAKA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST Ing. František Kačírek odpovědný

Více

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Asseco Central Europe, a.s., říjen 2010 Asseco Central Europe, a.s. STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN OBCE SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Mgr. Ing. Jan Majer odpovědný projektant

Více

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Zpracoval CityPlan spol. s r.o. ve spolupráci s ENVI-TON Veřejné projednání SR LK 8.3.2007 1 Obsah prezentace Účel

Více

Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava

Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava 16.4.2018 Jaroslava Nietscheová, prom.práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Platná právní úprava zák. č. 254/2001 Sb. o vodách

Více

Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství

Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství Ing. Pavel Uhlíř Projektový manažer pro oblast životního prostředí RAVEN EU Advisory, a.s. Žďár nad Sázavou, 28.2.2008 RAVEN EU ADVISORY, A.S. Programové

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Městský úřad Holešov Odbor výstavby, rozvoje a životního prostředí Oddělení stavebního řádu

Městský úřad Holešov Odbor výstavby, rozvoje a životního prostředí Oddělení stavebního řádu Městský úřad Holešov Odbor výstavby, rozvoje a životního prostředí Oddělení stavebního řádu E.ON Distribuce, a.s., IČ 28085400 F.A. Gerstnera č.p.2151 370 01 České Budějovice Zastoupená na základě plné

Více

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Marek Skalický Národní dialog o vodě 2015: Retence vody v krajině Medlov, 9. 10. června 2015 Časté

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: MZP/2017/710/1851 V Praze dne 25. října 2017 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o

Více

*S00FX00M6AM8* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje

*S00FX00M6AM8* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí Husovo náměstí 2938, 390 02 Tábor *S00FX00M6AM8* S00FX00M6AM8 Spis.značka S-META 13952/2011 OŽP/Ba 4 Tábor Číslo jednací METAB 50824/2011/OŽP/Ba 2011-10-17

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor výstavby a územního plánování V Písku dne: 01.04.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 28.04.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Podnět ke zrušení regulačního plánu Písek Putimská Vysoká

Více

Průmyslové zóny. 15. října Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství

Průmyslové zóny. 15. října Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Průmyslové zóny 15. října 2014 Úvod a klasifikace Rozvojové zóny jako významný nástroj regionálního rozvoje. Průmyslové zóny (průmyslové parky) - klasické průmyslové zóny - vědeckotechnické parky Definice

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 5066/M/10, 93231/ENV/10 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

01 SITUACE ŠIRŠÍ VZTAHY A VLASTNICKÉ VZTAHY

01 SITUACE ŠIRŠÍ VZTAHY A VLASTNICKÉ VZTAHY OBSAH DOKUMENTACE: A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA OBSAH: 1. ÚČEL ÚZEMNÍ STUDIE 2. VÝCHOZÍ PODKLADY 3. PODMÍNKY ŘEŠENÍ ÚS A POŽADAVKY DLE ÚP 4. URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ 5. KAPACITNÍ ÚDAJE 6. NAVRŽENÉ REGULAČNÍ PODMÍNKY

Více

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 28.4.2015 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ - BRATISLAVA PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ V ČR Speciální zákon

Více

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady (+ příklady z praxe) 10.6.2008, Praha Ing. Petr Havelka vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Představení

Více

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 5. ledna 2015 Ing. Eva Gregušová KUZL 60230/2014 KUSP 60230/2014 ŽPZE-EG ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 5. ledna 2015 Ing. Eva Gregušová KUZL 60230/2014 KUSP 60230/2014 ŽPZE-EG ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 5. ledna 2015 Ing. Eva Gregušová KUZL 60230/2014 KUSP 60230/2014

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb.

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. 1) ŽADATEL: a) Fyzická osoba Jméno:. Bydliště:... Příjmení:.. PSČ: Titul:. Podpis:... b) Fyzická osoba podnikající: Jméno:. Místo podnikání:

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.J.: KUOK 30559/2015 V Olomouci dne 30. 3. 2015 Sp. Zn. KÚOK/21929/2015/OŽPZ/7232 Vyřizuje: Ing.

Více

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová Anotace Zajistit požární bezpečnost měst a obcí patří k základním úkolům samosprávných orgánů. V řadě případů je tento úkol u většiny

Více

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Ing. Miroslav Lubas Sweco Hydroprojekt a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

Poskytování informací rok 2017

Poskytování informací rok 2017 Poskytování informací rok 2017 1) Žádost ze dne 13.1.2017 Žádost o poskytnutí informace o odběrech, množství a jakosti čerpané podzemní vody Vodárenskou a kanalizační, a.s. z jímacích zářezů v katastrálním

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD CHEB ODBOR STAVEBNÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 1/14, Cheb

MĚSTSKÝ ÚŘAD CHEB ODBOR STAVEBNÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 1/14, Cheb MĚSTSKÝ ÚŘAD CHEB ODBOR STAVEBNÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 1/14, 350 20 Cheb Čj. došlého dokumentu: SPU 455926/2015/129/Sv Ze dne: 08.09.2015 Číslo jednací: MUCH 15157/2016

Více

E 67 SBÍRKA MATRIK OKRES KROMĚŘÍŽ MORAVSKÝ ZEMSKÝ ARCHIV V BRNĚ. Inventář. Číslo evidenčního listu NAD: 253. Evidenční číslo pomůcky: 3374

E 67 SBÍRKA MATRIK OKRES KROMĚŘÍŽ MORAVSKÝ ZEMSKÝ ARCHIV V BRNĚ. Inventář. Číslo evidenčního listu NAD: 253. Evidenční číslo pomůcky: 3374 MORAVSKÝ ZEMSKÝ ARCHIV V BRNĚ E 67 SBÍRKA MATRIK OKRES KROMĚŘÍŽ 1579-1950 Inventář Číslo evidenčního listu NAD: 253 Evidenční číslo pomůcky: 3374 Dr. Mojmír Švábenský Dr. Jiřina Kalendovská Brno, 1982

Více

Zásobení Benešovska a Sedlčanska pitnou vodou zkušenosti z přípravy významné vodárenské investice

Zásobení Benešovska a Sedlčanska pitnou vodou zkušenosti z přípravy významné vodárenské investice Zásobení Benešovska a Sedlčanska pitnou vodou zkušenosti z přípravy významné vodárenské investice Ing. Rostislav Kasal, Ph.D.; Ing. Jan Cihlář; Ing. Andrea H. Mináriková VRV a.s., Nábřežní 4, 150 56 Praha

Více

Vyřizuje: Ing. Alexandra Máslová / linka 788 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

Vyřizuje: Ing. Alexandra Máslová / linka 788 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne: 8. 7. 2010 Číslo jednací: 072710/2010/KUSK- OŽP/Más Vyřizuje: Ing. Alexandra Máslová / linka 788 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Ing. Ludmila Hartlová, RNDr. Jitka Novotná Obor hydrogeologie; GEOtest, a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 46522/2018/MUZBK Čj.: MUZBK-10453/2018/ZPZE-18/231.8/SCHP Spisová značka: MUZBK-10453/2018/ZPZE Počet

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2008

VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2008 REVIZE OCHRANNÝCH PÁSEM VODNÍHO ZDROJE RUDOLEC Petra Oppeltová Jiří Novák Luboš Mazel MZLU v Brně, Ústav aplikované a krajinné ekologie VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., GŘ Brno VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST,

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 21828/2018/MUZBK Čj.: MUZBK-1371/2017/ZPZE-14/231.8/SAFM Spisová značka: MUZBK-1371/2017/ZPZE-14 Počet

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek V Písku dne: 10.1. 2012 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.1.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obnova úpravny vody pro město Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání a)

Více

Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha?

Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha? Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha? MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Pro seminář Národní dialog o vodě 2014: Co

Více

Program semináře. 1. Novela zákona EIA. 2. Novela stavebního zákona. Zjednodušení a zrychlení povolovacího procesu

Program semináře. 1. Novela zákona EIA. 2. Novela stavebního zákona. Zjednodušení a zrychlení povolovacího procesu Program semináře 1. Novela zákona EIA 2. Novela stavebního zákona Zjednodušení a zrychlení povolovacího procesu 1 Program semináře 3. Stanoviska k prioritním stavbám posouzeným dle zákona č. 244/1992 Sb.

Více

Námitce č. 30, podané společností LAHOS s.r.o., se nevyhovuje. Odůvodnění rozhodnutí o námitce č. 30:

Námitce č. 30, podané společností LAHOS s.r.o., se nevyhovuje. Odůvodnění rozhodnutí o námitce č. 30: NÁMITKA č. 30 30-1 Námitka č. 30 30-2 30-3 Námitce č. 30, podané společností LAHOS s.r.o., se sídlem Kostelní 3311/3, 702 00 Ostrava, provozovna: U Cementárny 38/1172, 703 00 Ostrava Vítkovice, ze dne

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD CHRUDIM tel.: , fax: Resselovo náměstí 77, Chrudim Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství

MĚSTSKÝ ÚŘAD CHRUDIM tel.: , fax: Resselovo náměstí 77, Chrudim Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství MĚSTSKÝ ÚŘAD CHRUDIM tel.: 469 657 111, fax: 469 657 703 Resselovo náměstí 77, 537 16 Chrudim Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství e-mail: urad@chrudim-city.cz http://www.chrudim.eu

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 38185/2016/MUZBK Čj.: MUZBK-1091/2016/ZPZE-23/231.8/JUNM Spisová značka: MUZBK-1091/2016/ZPZE Počet

Více

Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje/telefon V Jihlavě dne KUJI 24766/2010/OZP/Fr Mgr. Fryš/564602504 2.4.2010

Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje/telefon V Jihlavě dne KUJI 24766/2010/OZP/Fr Mgr. Fryš/564602504 2.4.2010 KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Dle rozdělovníku : Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje/telefon

Více

Základní hodnocení rizika společnosti Příklad

Základní hodnocení rizika společnosti Příklad Základní rizika společnosti Příklad 1. 2. Obchodní firma, název nebo jméno, popřípadě jména, a příjmení, sídlo, identifikační číslo osoby (IČO) a datová schránka příslušného provozovatele Jméno, popřípadě

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 1889/M/10, 36724/ENV/10 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

Problematika sucha v podmínkách

Problematika sucha v podmínkách Problematika sucha v podmínkách VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s. Praktické poznatky Doc. Ing. Milan Látal, CSc., Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 15. 5. 2013 SUCHO A JAK MU ČELIT

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit

Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit zvýšení atraktivity kraje pro investory podpora stávajících a nových firem v oborech s vyšší mírou přidané hodnoty zvyšování exportní schopnosti regionální

Více

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech TA02020184 Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech JOSEF V. DATEL - ANNA HRABÁNKOVÁ

Více

stanovuje ochranné pásmo prvního stupně I.OP

stanovuje ochranné pásmo prvního stupně I.OP MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí Husovo náměstí 2938, 390 02 Tábor *S00FX00Y77R3* S00FX00Y77R3 Spis.značka S-META 55429/2014 OŽP/Ba 3 Tábor Číslo jednací METAB 7584/2015/OŽP/Ba 2015-02-16 Oprávněná

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KONICE Odbor životního prostředí Masarykovo nám. 27, Konice Pracoviště Na Příhonech 405, Konice

MĚSTSKÝ ÚŘAD KONICE Odbor životního prostředí Masarykovo nám. 27, Konice Pracoviště Na Příhonech 405, Konice MĚSTSKÝ ÚŘAD KONICE Odbor životního prostředí Masarykovo nám. 27, 798 52 Konice Pracoviště Na Příhonech 405, 798 52 Konice Obec Horní Štěpánov Váš dopis č.j.: Horní Štěpánov č. 326 ze dne: 798 47 HORNÍ

Více

MAGISTRÁT MĚSTA MLADÁ BOLESLAV

MAGISTRÁT MĚSTA MLADÁ BOLESLAV MAGISTRÁT MĚSTA MLADÁ BOLESLAV ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Komenského náměstí 61, 293 01 Mladá Boleslav Spis zn.: 13406/2017/VH/zuno Čj.: 17232/2017/VH/zuno Vyřizuje: Zuzana Novotná Oprávněná úřadní osoba:

Více

Hradec Králové Radim Sobotík

Hradec Králové Radim Sobotík Obrana proti odpojování od SZTE 24. 4. 2018 Hradec Králové Radim Sobotík CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice do zprovoznění PK pro Glencore 1 ČEZ TEPLÁRENSKÁ DODALA V

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Neznámá platnost Č. j.: 60320/ENV/15 V Praze dne 4. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex 29.3.2017 Jablonné nad Orlicí Matematické modelování (obecně hydrogeologie) ve svých

Více

Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje

Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu 129 250 MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje Porovnání alokace na PO 1 OPŽP 2007-2013 a OPŽP 2014-2020 OPŽP 2007-2013

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 7. března 2007 Ing. Ondřej Skoba KUZL 7234/2007 KUSP 7234/2007

Více

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP Možnosti čerpání prostředků z OPŽP 2014 2020 Se zaměřením na hospodaření se srážkovými vodami Mgr. Martin Pták Odbor ochrany vod MŽP Operační program Životní prostředí 2014-2020 Hlavním cílem OPŽP 2014-2020

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 19. 12. 2013 Č. j.: 91804/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje Hynaisova Olomouc. Návrh územního plánu Olomouc stanovisko

Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje Hynaisova Olomouc. Návrh územního plánu Olomouc stanovisko Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.J.: KUOK 89/2012 V Olomouci dne 2. 1. 2012 SpZn.: KÚOK/126838/2011/OŽPZ/7330 Sp. a skart. znak:

Více

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Jímací území Podlažice Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Proč právě Podlažice? V České republice je málo vodárensky tak významných území jako Podlažice u Chrasti v okrese Chrudim.

Více

ÚZEMNÍ PLÁN HOLEŠOV C. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH. Obsah. Str. 2. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH UPLATNĚNÝCH K NÁVRHU PROJEDNÁVANÉHO DLE 52 SZ 24

ÚZEMNÍ PLÁN HOLEŠOV C. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH. Obsah. Str. 2. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH UPLATNĚNÝCH K NÁVRHU PROJEDNÁVANÉHO DLE 52 SZ 24 ÚZEMNÍ PLÁN HOLEŠOV C. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH Obsah 1. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH UPLATNĚNÝCH KE KONCEPTU 2 Str. 2. NÁVRH ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH UPLATNĚNÝCH K NÁVRHU PROJEDNÁVANÉHO DLE 52 SZ 24

Více

MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU Č. 1/2005 KTEROU SE VYHLAŠUJE ZÁVAZNÁ ČÁST ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU

MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU Č. 1/2005 KTEROU SE VYHLAŠUJE ZÁVAZNÁ ČÁST ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU Č. 1/2005 KTEROU SE VYHLAŠUJE ZÁVAZNÁ ČÁST ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU MĚSTO NĚMČICE NAD HANOU Zastupitelstvo města Němčice nad Hanou OBECNĚ ZÁVAZNÁ

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků z OPŽP v souvislosti s povodněmi a sesuvy

Možnosti čerpání finančních prostředků z OPŽP v souvislosti s povodněmi a sesuvy Možnosti čerpání finančních prostředků z OPŽP v souvislosti s povodněmi a sesuvy Ing. Michal Kotus Projektový manažer odboru ochrany přírody, odpadů a ENV Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního

Více

Multimodální cargo Mošnov strategický projekt Moravskoslezského kraje

Multimodální cargo Mošnov strategický projekt Moravskoslezského kraje Multimodální cargo Mošnov strategický projekt Moravskoslezského kraje Zpracoval(a): Jiří Schnirch Datum: 21.6.2018 Strategická průmyslová zóna a Logistické centrum Mošnov schéma využití území LC Mošnov

Více

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 OBSAH: 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 3 2. MECHANICKÁ ODOLNOST A STABILITA... 5 3. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST... 5 4. HYGIENA, OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO

Více

Řešení STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ, resp. z pohledu MŽP

Řešení STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ, resp. z pohledu MŽP Řešení STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ, resp. KONTAMINOVANÝCH MÍST, z pohledu MŽP Mgr. Ivana Vávrová Ministerstvo životního prostředí odbor ekologických škod ivana.vavrova@mzp.cz OBSAH Stará ekologická zátěž

Více

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK Seminář ČVTVHS dne 24.10. 2018 vyhodnocení dotazníku celkem bylo odevzdáno 32 dotazníků počet odpovědí na jednotlivé otázky se pohybuje mezi 27 30 profesní

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

345/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. října 2013

345/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. října 2013 345/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. října 2013 o stanovení ochranných pásem přírodního léčivého zdroje peloidu ložiska Vrbka a vymezení konkrétních ochranných opatření Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

*S00FX00P9IRH* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje

*S00FX00P9IRH* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí Husovo náměstí 2938, 390 02 Tábor *S00FX00P9IRH* S00FX00P9IRH Spis.značka SMETA 59536/2011 OŽP/Ba 9 Tábor Číslo jednací METAB 49340/2012/OŽP/Ba 20121026 Oprávněná

Více

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 PRŮZKUM EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH V HRADCI KRÁLOVÉ Základní údaje Objednatel: Statutární město Hradec Králové Doba řešení projektu: 2017

Více

O B E C D O L N Í P Ř Í M

O B E C D O L N Í P Ř Í M O B E C D O L N Í P Ř Í M Zastupitelstvo obce Dolní Přím, příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen: stavební

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Městský úřad Ústí nad Orlicí Odbor životního prostředí Vaše č.j.: Naše č.j.: MUUO/24961/2019/ŽP/Lin Vyřizuje: Ing. Zdeňka Lindenthalová Ze dne: 29.07.2019 Číslo spisu: 4094/2019 Tel: 465 514 259 Spis.

Více

Zpráva pro zastupitele města Brandýs nad Labem Stará Boleslav. zásadně nesouhlasí.

Zpráva pro zastupitele města Brandýs nad Labem Stará Boleslav. zásadně nesouhlasí. Zpráva pro zastupitele města Brandýs nad Labem Stará Boleslav Námitky podané k žádosti o povolení hornické činnosti na OBÚ pro území hl. města Prahy a kraje Středočeského a jejich zdůvodnění. Město Brandýs

Více