Vládnutí. Třetí lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vládnutí. Třetí lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček"

Transkript

1 Vládnutí Třetí lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček

2 O čem bude tato přednáška? Pojem vládnutí Dimenze vládnutí Víceúrovňové vládnutí Regulátory - stát, trh, občanský sektor a média Teorie korporativismu Sítě aktérů Teorie politických sítí Sociálně patologické formy regulace Kapacity vládnutí Globální vládnutí

3 Pojem vládnutí Vládnutí je: kolektivní schopnost ovlivňovat budoucnost k lepšímu. (Dror 2001) Vládnutí je systém hodnot, veřejných politik a institucí, pomocí nichž společnost spravuje své hospodářské, politické a společenské záležitosti interakcí uvnitř a mezi státem, občanskou společností a soukromým sektorem. Funguje na všech úrovních lidského snažení. (Governance2000) Nesporné změny forem a způsobů vládnutíjako společenského procesu v moderních společnostech možná naznačují, že jádro tohoto konceptu je spojeno s procesuálností, pluralitou aktérů a komplexností.

4 Dimenze vládnutí Vládnutínelze omezovat jen na úroveň národního státu, je nutno respektovat i jeho nadnárodní (v případě naší země jde především o Evropskou unii), ale také regionální (u nás krajskou a obecní) úroveň. Dimenze: Víceúrovňové vládnutí (multi-level governance, MLG). Regulátory: Stát, trh, občanský sektor + média Horizontální vazby a neformální sítě

5 Víceúrovňové vládnutí Epocha suverénních národních států skončila. Vládnutí se sice dosud odehrává z větší části na této úrovni, nicméně podíl vyšší, nadnárodní úrovně, a úrovně nižší, zvláště regionální, roste (Zürn, Leibfried2005, s. 25; Pierre, Peters2000). Vládnutí na nadnárodní úrovni: globální úroveň (OSN, OECD, IMF, WB, G8, ); vládnutí na úrovni nadnárodních regionálních celků (EU).

6 Regulátory Vládnutí se neobejde bez regulátorů (Potůček 1995) Regulátory (regulativy) formují společenské podmínky života jednotlivců i organizací takovým způsobem, aby obracely jejich činnost předpokládaným směrem. Vlivtrhu, státu a občanského sektoruna veřejný život a dopad jejich vzájemných interakcí někdy synergický, jindy rozporný je předmětem pečlivého studia mnoha sociálních vědců. Dnes je téměř trivium tvrdit, že vlády samotné nejsou sto plnit své úkoly bez účasti dalších dvou regulátorů ve veřejném životě.

7 Vztah státu, trhu a občanského sektoru jako regulátorů života společnosti

8 Otázka k zamyšlení Proč má stát mezi dalšími regulátory (trhem, občanským sektorem, médii) stále výlučné postavení?

9 Stát zajišťuje obecný a stabilizovaný rámec fungování společnosti (Ústava) zprostředkovává formování a výkon politické moci tvoří a uplatňuje právo(přičemž se opírá o veřejnou správu) Co mohou dělat jen státy a nic než státy, je kumulovat aefektivně využívat legitimní moc. Tato moc je nutná kvynucení vlády zákona doma i ve světě. (Fukuyama 2004, s. 121)

10 Trh Trh je podobný ohni: je to dobrý sluha, ale zlý pán. Trh je samoregulační systém, v němž poptávka a nabídka, dosažený ziskči utrpěná ztrátaalokují vzácné zdroje (statky) při dodržení určitých omezujících předpokladů efektivněji než kterýkoli z ostatních regulátorů. Předpoklad dobrovolné kupní smlouvy mezi prodávajícím a kupujícím o směně zdrojů (statků). Na základě miliónů aktů takové směny se vytvářejí rovnovážné soustavy cen, které regulují výrobu i spotřebu. Neviditelná ruka trhu (reference k dílu A. Smithe)

11 Občanský sektor Občanstvíjako morální závazek jedince vůči zájmům společenství, v němž žije. (Etzioni 1995, s. 55). Občanská společnost je nezávislá samoorganizacespolečnosti, umožněná neustále se vynořujícími, působícími a zanikajícími sociálními interakcemi mezi občany. Ti společně vyjadřují své názory a hodnoty a promítají je do činů. Občanský sektorje institucionalizovaným vyjádřením života občanské společnosti. Tvoří jej organizace, které jsou formou dobrovolného sdružováníobčanů sdílejících společné hodnotya ochotných spolupracovat na společném díle. (Potůček 1995) Organizace občanského sektoru mají tendenci vznikat právě tam, kde se neuplatňuje dobře ani trh, ani stát.

12 Typy organizací občanského sektoru Sledovaný zájem Typ aktivit Servisní aktivity Advokační aktivity Vzájemná prospěšnost 1. Servisní vzájemně prospěšné neziskové organizace sport rekreace komunitní rozvoj zájmové spolky 3. Advokačnívzájemně prospěšné neziskové organizace odbory zaměstnavatelské svazy profesní organizace (svazy) Obecná prospěšnost 2. Servisní obecně prospěšné neziskové organizace sociální a zdravotní péče vzdělávání humanitární pomoc, charita 4. Advokačníobecně prospěšné neziskové organizace ochrana životního prostředí ochrana lidských práv ochrana občanských práv (práv spotřebitelů) Zdroj: Frič, Angelovská, Goulli 2009, upraveno.

13 Základní charakteristiky státu, trhu a občanského sektoru Regulátory Charakteristiky Stát Trh Občanský sektor Základní mechanismy fungování Rozhodovatelé Regulace chování Kritéria rozhodování Sankce Převažující směr operací veřejná správa tržní směna politici, úředníci, občané právo, nařízení cíle politik a způsoby jejich realizace autorita státu s hrozbou přinucení seshora dolů vlastníci výrobních prostředků, finanční instituce, výrobci, spotřebitelé nabídka a poptávka dohody dobrovolné sdružování vůdci a členové organizace maximalizace zisku zájmy členů/ veřejné zájmy finanční ztráta horizontální kontrakt sociální nátlak zdola nahoru Zdroj: Uphoff1993, upraveno.

14 Otázka k zamyšlení Pro jaké úlohy se hodí veřejný sektor? Kde je efektivní komerční sektor a kde se nejlépe uplatňuje občanský sektor? Proč? Typ na pramen: Potůček, 2005

15 Teorie korporativismu Studuje a vysvětluje pevně definované vztahy spolupráce mezi státem, reprezentujícím veřejný zájem, na jedné straně a organizacemi, představujícími skupinové zájmy, na straně druhé. Existují sektory veřejné politiky, v nichž uplatnění korporativních institucí může vést k sociálně přizpůsobenějším a normativně přijatelnějším výsledkům než by tomu bylo v případě nezávislých neziskových organizací, volného trhu či státního intervencionismu. (Streeck-Schmitter 1985)

16 Teorie korporativismu Charakteristická je vzájemná strategická závislost zúčastněných subjektů: stát se stává závislým na činnostech nevládních (ziskových i neziskových) organizací, které se však naopak neobejdou bez dobrého fungování státu a ostatních nevládních organizací vstupujících do hry. Příklad korporativního uspořádání: Tripartita V ČR existuje od r Rada hospodářské a sociální dohody České republiky (tzv. tripartita, ve zkratce RHSD), v níž zasedají: zástupci státu (stát většinou zastupuje a Radě předsedá ministr práce a sociálních věcí); zástupci zaměstnanců (velká sdružení odborových svazů); zástupci zaměstnavatelů (Svaz průmyslu adopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR).

17 Vztah státu a trhu Hospodářství musí být natolik silné, aby vytvářelo pluralitní instituce, avšak ne tak silné, aby zničilo náš svět. (A. Gellner) Důvody selhání trhu: Selhání vedoucí k ekonomické neefektivnosti: existence veřejných statků či externalit, přirozený monopol na straně nabídky či poptávky, informační asymetrie mezi prodávajícím a kupujícím, měnící se preference účastníků tržní směny, důsledky neregulované konkurence, zanedbávání budoucnosti (Samuelson, Nordhaus 2008); Selhání při uplatnění jiných kritérií než kritéria ekonomické efektivnosti: zmenšení nerovností v rozdělování statků, zachování institucionálních hodnot, lidská důstojnost, kultivace a uplatnění lidského potenciálu, udržitelný způsob života (Potůček 1997; Potůček a kol. 2010; Benáček, Frič, Potůček 2008).

18 Média Od vynálezu knihtisku uplynula už řada století, ale teprve srozšířením denního tisku, ale hlavně rozhlasu, televize a internetu, se médiastala neodmyslitelnou součástí politiky (Heywood 2004). Tradiční konceptuální rámce politologie a veřejné správy vliv médií na vládnutí opomíjejí nebo podhodnocují a není mnoho teorií, které by je zařazovaly současně se státem, trhem a občanským sektorem do sféry regulátorů veřejných záležitostí Vznik tzv. nových médií

19 Dvojí role médií Média jako aktér Média jako subjekt aktivně vstupující do veřejně politického procesu. Thompsonova sociální teorie médií (2004). Média jako zprostředko vatel Média jako prostředník mezi aktéry (politiky, úředníky a občany). Média jako významný zdroj informací pro veřejnost, ale i pro politiky samotné (Schulz 2004)

20 Sítě aktérů Sítěumožňují apodporují širokou spolupráci velkého množství nezávislých aktérů, což je důležité pro dosažení jejich cílů. Vládnutí prostřednictvím sítí více závisí na neformálních dohodách, na motivacia dovednostechpotřebných pro účinnou kooperaci, na souhlasu o tom, že se domluvíme. (Gibson, Goodin 1999) Síťové vládnutí (networkedgovernance). (Heclo 1978, Rhodes 1997, Castels 2000)

21 Teorie politických sítí Politická síťje popisována jejími aktéry, jejich vazbami a ohraničením. (Kenis, Schneider 1991, s. 41) Politické sítě tvorby a realizace veřejných politik (policynetworks) představují prostor, v němž probíhají interakce mezi volně spjatými skupinami aktérů.tento prostor lze chápat také jako pravidla, vymezující/omezující rozhodovací prostora činnostiúčastnících se aktérů. Postavení aktérů v mocenské hierarchii přitom nemusí být rozhodující. Sítě se liší stupněm formalizace těchto pravidel, mírou otevřenosti přístupu do sítě zvenčí i svojí stabilitou: Tematické sítě (issuenetworks) (Heclo 1978) -adhoc strukturykrystalizující kolem určitého problému. Stabilní sítě zahrnující shluky aktérů, kteří vykonávají rutinní rozhodnutí vkonkrétní oblasti veřejné politiky -např. železné trojúhelníky(iron triangles) či veřejně politické sítě(policy networks).

22 Sociálně patologické regulace Uspořádání, která společnost chronicky zatěžují a rozkládají(především korupce a působení mafií) či kde regulace není dobře zvládnuta (globální trhy vs. národní státy) výraz parazitování na veřejných zájmech, případně dokonce jejich ochočení a podřízení zájmům soukromým či skupinovým Socializace ztrát a privatizace zisků

23 Úkol Objasněte podmínky vzniku, principy fungování a nástroje mafie! Typ na pramen: Potůček, 2005

24 Kapacity vládnutí vsoudobém světě Globalizace, regionalizace, vytváření horizontálních sítí kooperací, prorůstání trhu, správy amédií činí odpovědnost za důsledky politických a správních rozhodnutí stále nejasnější atedy usnadňují neodpovědné postoje a činy politiků i občanů. Vymezení problému: nedostatečná kapacita vládnutí (insufficientcapacityofgovernance). Lidstvo neumí spravovat svoje vlastní záležitosti. Má tento problém řešení? Obecné řešení není známo a těžko předpokládat, že kdy známo bude. Určující bude právě rychlost proměn, která povede ktomu, že každá změna regulace bude vokamžiku svého zavedení nejspíš už zastaralá. (Dror 2001)

25 Globální vládnutí Skládá se z následujících infrastrukturvládnutí: celosvětová(např. OSN, OECD, IMF, WB, G8, G20), regionální(např. EU, ASEAN, MERCOSUR), transnárodní(nadnárodní korporace, globálně operující organizace občanského sektoru např. Greenpeace), podnárodní(obce, místně operující organizace občanského sektoru); národní vlády se pohybují mezi těmito úrovněmi; Je pluralistické(neexistuje jediné centrum rozhodování), má variabilnígeometrii, vytváří komplexnístrukturu, skládá se z nejrůznějších činitelů a sítí. (Held a McGrew 2002)

26 Neuralgické body vládnutí Disproporce mezi globální regulační silou trhu a absencí globální úrovně správy. Nedostatečná koordinace mezi globální, národní, regionální a místní úrovní správy. Nedostatečná koordinace mezi jednotlivými resorty. Destrukce organických forem sociální soudržnosti; oslabování institucionálních forem udržování podmínek sociální soudržnosti státu veřejných sociálních služeb. Prosazování úzkých a krátkodobé zájmy jedinců a korporací na maximalizaci zisku. Možnosti jejich léčení Organické integrační tendence v Evropě, představované především Evropskou unií, a podobné snahy na úrovni světových organizací Sítě aktérů podpořené moderními informačními technologiemi; podpora nových režimů správy, založených na sdílení odpovědnosti. Metody cílového programování, horizontální a maticovéřídící struktury. rychlé přizpůsobování neformální pomoci, institucí občanského sektoru a státu veřejných sociálních služeb měnícím se poměrům. Striktní regulace prosazující veřejné zájmy a uvědomělá skromnost (viz Vavroušek 1993) jako životní styl. Neodpovědnost politické reprezentace a neodpovědnost občanů ve vztahu k veřejným záležitostem se navzájem posilují. Vzdělávání a zrovnoprávnění forem a rámců participativní demokracie, deliberativní a přímá demokracie s tradičně rozvinutější (ale nedostačující) demokracií zastupitelskou. Zdroj: Potůček, 2015

27 Literaturein English Abrahamson, P Welfare Pluralism: Towards a New Consensus for a European Social Policy. Current Politics and Economics of Europe 5 (1): Castells, M Materials for an Exploratory Theory of the Networked Society. British Journal of Sociology 51 (1): Dror, Y The Capacity to Govern. London: Frank Cass. Etzioni, A The Moral Dimension: Toward a New Economics. New York: The Free Press. Gibson, D. M., R. E. Goodin The veil of vagueness. Pp in M. Egeberg, P. Laegreid(eds.). Organizing Political Institutions: Essay for Johan P. Olsen. Oslo: Scandinavian University Press. Governance for Human Development UNDP FRY, December. Heclo, H Issue Networks and the Executive Establishment. Pp in A. King (eds.). The New Americal Political System. Washington, DC: American Enterprise Institute. Held, D., A. McGrew Governing Globalization. Power, Authority and Global Governance. Cambridge: Polity. Fukuyama, F State-Building: Governance and World Order in the 21 st Century. Ithaca, NY: Cornell University Press. Kenis, P., V. Schneider Policy networks and policy analysis: Scrutinizing New Analytical Toolbox. In B. Marin, R. Mayntz(eds.). Policy Networks: Empirical Evidence and Theoretical Considerations. Boulder, Frankfurt: Campus Verlag, Westview Press.

28 Literaturein English Pierre, J., G. Peters Governance, Politics, and the State. New York: St. Martins Press. Potůček, M Not Only the Market. Budapest: CEU Press. Rhodes, R. A. W Understanding Governance: Policy Networks, Governance and Accountability. Buckingham: Open University Press. Ripley, R., G. Franklin Congress, the Bureaucracy, and Public Policy. Homewood, IL: Dorsey. Samuelson, P., W. D. Nordhaus Economics. 19 th ed. Boston: McGraw Hill. Streeck, W., P. C. Schmitter Private Interest Government. Beyond Market and State. London: SAGE Publications. Uphoff, N Grassroots Organizations and NGOs in Rural Development: Opportunities with Diminishing States and Expanding Markets. World Development 21 (4): Weigle, M. A., Butterfield, J Civil Society in ReformingCommunistregimes. Comparative Politics 25 (2): Zürn, M., St. Liebfried Reconfiguring the national constellation. European Review 13 (1): 1-36.

29 Literatura česky Benáček, V., P. Frič, M. Potůček Klíčové formy regulace ve vzájemných vztazích. Pp in M. Potůček, J. Musil, M. Mašková (eds.). Strategické volby pro českou společnost. Teoretická východiska. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Burton, G., J. Jirák Úvod do studia médií. Brno: Barrister a Principál. Dančák, B., V. Hloušek Víceúrovňové vládnutí v Evropě: zkušenosti, problémy a výzvy. Brno: Masarykova univerzita Mezinárodní politologický ústav. Etzioni, A Morální dimenze ekonomiky. Praha: Victoria Publishing. Fischer, J. L Pokus o nástin systému sociologie [online]. Unpublished manuscript [cit ]. Dostupné z < Frič, P. a kol Korupce na český způsob. Praha: G plus G. Frič, P., Angelovská, O., Goulli, R Revitalizace a konsolidace neziskového sektoru včr po roce Praha: Agnes. Fukuyama, F Budování státu podle Fukuyamy. Praha: Alfa Publishing.

30 Literatura česky Heywood, A Politologie. Praha: Eurolex Bohemia. McQuail, D Úvod do teorie masové komunikace. 2. vyd. Praha: Portál. Potůček, M Nejen trh. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Potůček, M Cesty z krize. Praha: Sociologické nakladatelství. Potůček, M. a kol (reedice 2010). Veřejná politika. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Potůček, M. a kol Veřejná politika. Praha: C.H. BECK. Rukopis je prezenčně k dispozicivestudovněknihovnyspolečenskýchvědt. G. Masaryka, Jinonice. Schulz, W Proces politické komunikace: vymezení problémů a kladení otázek. Pp in W. Schulz, I. Reifová (eds.). Analýza obsahu mediálních sdělení. Praha: Karolinum. Skovajsa, M. a kol Občanský sektor. Praha: Portál. Thompson, J. B Média a modernita. Sociální teorie médií. Praha: Karolinum.

a) Specifika občanského sektoru b) Přednosti a selhání občanského sektoru c) Spolupráce mezi státem a občanským sektorem

a) Specifika občanského sektoru b) Přednosti a selhání občanského sektoru c) Spolupráce mezi státem a občanským sektorem 9. Občanský sektor. Spolupráce se státem. Témata: a) Specifika občanského sektoru b) Přednosti a selhání občanského sektoru c) Spolupráce mezi státem a občanským sektorem Prameny: Frič, P.: Stát a neziskový

Více

6. Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti

6. Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti 6. Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti Témata: a) Regulační povaha trhu, státu a občanského sektoru c) Vlastnosti veřejného, komerčního a občanského sektoru Prameny: Potůček,

Více

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček Aktéři a instituce Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček Aktéři Instituce O čem bude tato přednáška? Vztah aktérů a institucí Stát jako instituce a aktér Teorie institucionalismu zaměřeného

Více

Lidský potenciál české společnosti a veřejná politika

Lidský potenciál české společnosti a veřejná politika a veřejná politika Slavnostní a pracovní zasedání Vědecké rady Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích 9.10. 2006 Martin Potůček, Karlova Univerzita v Praze a veřejná politika

Více

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces 4. Veřejná politika jako proces Témata: a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces Prameny: Fiala, P. - Schubert, K..: Moderní

Více

Wolfendenova komise (The Future 1978) navrhla členění regulátorů podle následující tabulky:

Wolfendenova komise (The Future 1978) navrhla členění regulátorů podle následující tabulky: Trh, stát a občanský sektor jako regulátory společenského vývoje Martin Potůček Veřejná politika jako vědní disciplína (blíže viz Potůček a kol. 2005) vychází z konceptu udržování či proměn sociální organizace

Více

Problémy a perspektivy vládnutí: svět, EU, ČR

Problémy a perspektivy vládnutí: svět, EU, ČR Problémy a perspektivy vládnutí: Přednáška v rámci kursu Veřejná politika Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha http://www.martinpotucek.cz Témata: Kapacity vládnutí v

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika 1 VEŘEJNÉ POLITIKY 2 Veřejná správa a veřejná politika STÁT, VEŘEJNÁ SPRÁVA Různé pohledy na stát, pojetí státu, VS Výklad a chápání se liší: právo, sociologie, historické vědy, teorie byrokracie, politické

Více

Fáze 3: Implementace veřejných politik

Fáze 3: Implementace veřejných politik Fáze 3: Implementace veřejných politik Osmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Pojem implementace Teoretické modely implementace Aktéři implementace Problémy implementace

Více

Formulace veřejných politik, rozhodování

Formulace veřejných politik, rozhodování Formulace veřejných politik, rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: pojetí racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejných politik

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Název tématického celku: Trh, stát a neziskový sektor regulátory v životě společnosti Cíl: Seznámit studenty s problematikou

Více

Veřejné zájmy a veřejná politika

Veřejné zájmy a veřejná politika Veřejné zájmy a veřejná politika Prof. PhDr. Martin POTŮČEK, CSc. MSc. http://www.martinpotucek.cz Přednáška v rámci kursu Veřejná politika O čem bude tato přednáška Příklady konfliktů veřejných a soukromých

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové organizace Název tématického celku: Úvod do problematiky neziskového sektoru Cíl: Cílem první přednášky je představit základní

Více

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Veřejná politika II Metodický list číslo 1 Tematický celek Občanská společnost v demokratickém systému Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat

Více

Proměny státu. Martin Potůček

Proměny státu. Martin Potůček Proměny státu Martin Potůček Na objasňování role státu a jeho funkcí v regulaci života společnosti se podílí mnoho vědních disciplín, především právo, historie, politické vědy, sociologie, teorie byrokracie,

Více

Jak porozumět veřejné politice

Jak porozumět veřejné politice Jak porozumět veřejné politice Desátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obtíže vědeckého poznávání veřejných politik Pravidla postupu poznávání Postup řešení poznávací

Více

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: model racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejné politiky

Více

Veřejná a sociální politika doktorské studium A. Hodnotová východiska B. Teoretické základy C. Procesy, aktéři a nástroje D.

Veřejná a sociální politika doktorské studium A. Hodnotová východiska B. Teoretické základy C. Procesy, aktéři a nástroje D. Veřejná a sociální politika doktorské studium Tématické okruhy ke státní závěrečné zkoušce s návrhy doporučené literatury akademický rok 2006/2007 Verze po projednání oborovou radou, říjen 2006 A. Hodnotová

Více

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé 3. Veřejná politika jako vědní disciplína Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé Prameny Anderson, J.E.: What

Více

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací MIKROEKNOMIKA I Základy teorie a typologie neziskových organizací Opodstatnění existence neziskových organizací 1) Opodstatnění svobody sdružování Brzdy svobody sdružování Charita a filantropie Kořeny

Více

Dokončení brzd svobody sdružování Vymezení nestátního neziskového sektoru

Dokončení brzd svobody sdružování Vymezení nestátního neziskového sektoru Přednáška 2 Dokončení brzd svobody sdružování Vymezení nestátního neziskového sektoru Simona Škarabelová simona@econ.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 414) Centrum pro výzkum neziskového

Více

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

VEP analyzuje jednotlivé aktivity vlád na různých stupních řízení, proč k nim přistupují, jak rozdílně, jaký dopad mají tyto aktivity na občany a

VEP analyzuje jednotlivé aktivity vlád na různých stupních řízení, proč k nim přistupují, jak rozdílně, jaký dopad mají tyto aktivity na občany a VEP analyzuje jednotlivé aktivity vlád na různých stupních řízení, proč k nim přistupují, jak rozdílně, jaký dopad mají tyto aktivity na občany a soukromý sektor. Jak se vytváří veřejný zájem, jak vznikají

Více

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Centralizace a decentralizace centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Budoucnost národních států? národní státy se v novověku staly univerzálními

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU

SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU Martin Potůček http://www.martinpotucek.cz Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha http://www.ceses.cuni.cz Dva politické

Více

PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR

PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR AAN120033 / PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR / Bakalářské studium 2014/2015 doc. PhDr. Pavol Frič, Ph.D. 1/1 LS; povinně volitelný předmět Z + Zk / 4 kredity Cílem předmětu je prohloubit

Více

Veřejné zájmy a veřejná politika

Veřejné zájmy a veřejná politika Veřejné zájmy a veřejná politika První lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Příklady konfliktů veřejných a soukromých zájmů Co jsou veřejné zájmy? Co je veřejná politika?

Více

1. Jakou vizi pro český stát?

1. Jakou vizi pro český stát? 1. Jakou vizi pro český stát? První lekce kurzu Zkoumání budoucnosti České republiky Přednášející: Martin Potůček http://martinpotucek.cz/ http://www.uni-konstanz.de/potucek/ Motto a prameny 1/13 Motto:

Více

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Sociální podnikání zaměstnanecká družstva Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Sociální inovace Koncept BEC BEC Družstvo Šumperk

Více

I společnost potřebuje inovovat

I společnost potřebuje inovovat I společnost potřebuje inovovat Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz) Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma

Více

Nástroje veřejné politiky

Nástroje veřejné politiky Nástroje veřejné politiky Pátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Poznávání Programové dokumenty Právo a veřejná správa Ekonomické nástroje Veřejné sociální služby Mocenské

Více

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Mgr. et Mgr. Lenka Formánková, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 23. 10. - 24. 10. 2014 v Brně Konference Slaďování soukromého a pracovního

Více

Konceptuální rámce ve veřejné politice

Konceptuální rámce ve veřejné politice Konceptuální rámce ve veřejné politice Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie (CESES) a Institut sociologických studií Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy http://ceses.cuni.cz

Více

Financování nestátních neziskových organizací z veřejných zdrojů

Financování nestátních neziskových organizací z veřejných zdrojů Financování nestátních neziskových organizací z veřejných zdrojů Kvantifikace NI a NNO - viz dokument Praktické důsledky vztahu státu a NS Od spolupráce po konflikt, včetně varianty neutrality Činnost

Více

Vedoucí autorského kolektivu: Ing. Jana Soukupová, CSc. Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti RWE Transgas, a. s.

Vedoucí autorského kolektivu: Ing. Jana Soukupová, CSc. Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti RWE Transgas, a. s. Autoři kapitol: Doc. Ing. Bronislava Hořejší, CSc. (kapitoly 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16) Doc. PhDr. Libuše Macáková, CSc. (kapitoly 4, 17.6, 18, 19) Prof. Ing. Jindřich Soukup, CSc. (kapitoly

Více

Veřejné a klubové statky

Veřejné a klubové statky Veřejné a klubové statky Čistý veřejný statek statek, kterýmusí být poskytován všem členům společnosti ve stejném množství definice nese dvě vlastnosti společnou spotřebu/nabídku nemožnost/neefektivnost

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 6. Lekce Úloha státu v tržním hospodářství Struktura lekce:

Více

Veřejná politika. webová stránka: Aktuální kursy: kurs Veřejná politika. Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.

Veřejná politika. webová stránka:  Aktuální kursy: kurs Veřejná politika. Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Veřejná politika webová stránka: http://www.martinpotucek.cz/vyuka Aktuální kursy: kurs Veřejná politika Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Akademický rok 2011/2012 1. Veřejná politika jako sociální

Více

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal Sociální inovace Mgr. Ivo Škrabal Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Inovace Sociální inovace Příklady Sociální ekonomika teorie o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené

Více

Sociální ekonomika jako součást alternativních směrů. Kurz Sociální ekonomie, KSP FF UK, 2013/2014 PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Sociální ekonomika jako součást alternativních směrů. Kurz Sociální ekonomie, KSP FF UK, 2013/2014 PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Sociální ekonomika jako součást alternativních směrů Kurz Sociální ekonomie, KSP FF UK, 2013/2014 PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. (Neo) liberalismus Neo-liberalismus jako součást ekonomie hlavního proudu

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA ÚVOD VYMEZENÍ VYMEZEN ZÁKLADNÍCH

VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA ÚVOD VYMEZENÍ VYMEZEN ZÁKLADNÍCH VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ TEMATICKÉ OKRUHY STUDIA Veřejná politika vymezení oblastí zájmu studia Hodnotové zakotvení veřejných politik Veřejný zájem Proces identifikace,

Více

Sociální skupiny. Sociální kategorie a sociální agregáty. Sociální skupiny. Socializace ze sociologického hlediska. Hodnoty a normy.

Sociální skupiny. Sociální kategorie a sociální agregáty. Sociální skupiny. Socializace ze sociologického hlediska. Hodnoty a normy. Sociální skupiny Sociální kategorie a sociální agregáty. Sociální skupiny. Socializace ze sociologického hlediska. Hodnoty a normy. PSS9új 1 Sociální kategorie seskupení většího počtu osob, které mají

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta VEŘEJNÁ POLITIKA. Martin Potůček, Marek Pavlík a kolektiv

Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta VEŘEJNÁ POLITIKA. Martin Potůček, Marek Pavlík a kolektiv Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta VEŘEJNÁ POLITIKA Martin Potůček, Marek Pavlík a kolektiv Brno 2015 Inovace studia ekonomických disciplín v souladu s požadavky znalostní ekonomiky (CZ.1.07/2.2.00/28.0227)

Více

Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky

Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky Veřejné politiky 2 Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky Úvodem VEP: realizace společenského zájmu, problému (zdraví, zaměstnanost, doprava ) Tlak zájmových skupin Preference voličů Rozhodnutí

Více

Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova)

Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova) 2010 Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova) Libor Prudký, Michaela Šmídová SOCIOKLUB Dlouholetý výzkum klientů občanského sdružení Naděje (středisko Praha,

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Úvod Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Harmonogram: 1. Úvod do ekonomie 2. Trh, nabídka, poptávka 3. Úvod do chování spotřebitele 4. Rovnováha spotřebitele na trhu statků a služeb, poptávka, poptávané množství

Více

Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií

Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika http://martinpotucek.cz, http://ceses.cuni.cz Beseda Společnosti pro trvale udrţitelný ţivot

Více

Sociální stát náklady a výnosy

Sociální stát náklady a výnosy Sociální stát náklady a výnosy Prof. Martin Potůček Fakulta sociálních věd Univerzita Karlova www.martinpotucek.cz Na úvod: Sociální stát (Welfare State) je stát, v němž se v zákonech, ve vědomí a postojích

Více

Tušené souvislosti paralelní krize vládnutí, ekonomiky a společenských věd

Tušené souvislosti paralelní krize vládnutí, ekonomiky a společenských věd Tušené souvislosti paralelní krize vládnutí, ekonomiky a společenských věd Mezinárodní vědecká konference ESF MU Šlapanice 2009 22.1. 2009 Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty

Více

Globální svět a komunikace požadavky k předmětu

Globální svět a komunikace požadavky k předmětu Globální svět a komunikace požadavky k předmětu SMK LS 2012/2013 PhDr. Iva Petrová iva.petrova.13@gmail.com Obsah předmětu V rámci předmětu bude věnována pozornost těmto tématům: Globální svět a komunikace

Více

8. Dysfunkce ve vztahu politiky a ekonomiky

8. Dysfunkce ve vztahu politiky a ekonomiky 8. Dysfunkce ve vztahu politiky a ekonomiky Témata: a) Typy politicko-ekonomických systémů b) Zneužitá privatizace v ČR po roce 1989 d) Mafie e) Globální trhy versus národní státy Prameny: Hertzová, N.:

Více

Zpráva místopředsedy NS MAS Jiřího Krista

Zpráva místopředsedy NS MAS Jiřího Krista Zpráva místopředsedy NS MAS Jiřího Krista Programová podpora MAS Programový dialog s řídícími orgány Zastupování NS v Radě vlády pro NNO Zastupování NS ve Výboru pro udržitelné municipality Rady vlády

Více

Sociální politika. Sylabus předmětu

Sociální politika. Sylabus předmětu Sociální politika Sylabus předmětu Identifikace Denní bakalářské studium oboru sociální politika a sociální práce. Rozsah a zařazení předmětu: jarní semestr Zakončení: zkouška (splnení průběžných úkolů

Více

Koncepty dobrého vládnutí. Good Governance. Osnova

Koncepty dobrého vládnutí. Good Governance. Osnova Koncepty dobrého vládnutí Lukáš Wagenknecht Good Osnova Standardy a mezinárodní dobrá praxe Hlavní nástroj Good Koncepty dobrého vládnutí 2 1 Dobré vládnutí a dobrá správa Reakce na špatné vládnutí Koncepty

Více

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Rovné příležitosti žen a mužů = neexistence překážek pro účast

Více

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium Při prezentaci u státní závěrečné zkoušky magisterského studia se od studenta/studentky očekává syntéza všech znalostí nabytých nejen v průběhu magisterského, ale rovněž i předcházejícího bakalářského

Více

Veřejná politika, její modely a analýza. 1. blok

Veřejná politika, její modely a analýza. 1. blok Veřejná politika, její modely a analýza 1. blok Proč se zabývat veřejnou politikou? Protože veřejná politika (její výstupy) mohou ovlivnit každý subjekt ve společnosti (ať chce nebo ne) Zákony, daně, sociální

Více

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU)

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU) Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Autor

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/1) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ ZSV sexta Robert Weinrich 2 hod./ týden DUFEK, Pavel et al. Společenské vědy pro střední školy.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MIKROEKONOMIE MIKROEKONOMICKÁ POLITIKA STÁTU, TRŽNÍ SLEHÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE VEŘEJNÉ POLITIKY PARTICIPACE a KOMUNIKACE Role participace Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity a akceschopnosti neustále expandovat a zvětšovat svoji

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje zvláštnosti

Více

Úvodní informace k předmětu.

Úvodní informace k předmětu. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy Rozsah výuky a studia Počet hodin přednášek týdně 2 hodiny Počet hodin seminářů týdně 0 hodin Počet kreditů 3 kredity Celková časová náročnost 78 hodin Cíl předmětu

Více

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium 1. Základní rozdíly mezi klasickou a integrovanou marketingovou komunikací. Úrovně a bariéry integrované marketingové komunikace.

Více

Úvod do sociologie globalizace

Úvod do sociologie globalizace Úvod do sociologie globalizace Kód předmětu: ASGV00443 LS 2016 Čas: úterý 14:10-15:45 Kde: Celetná 13, místnost 17 Atestace: zápočet Kapacita: max. 20 Forma kursu: seminář (0+2) Kredity: 4 PhDr. Oleg Suša,

Více

MIKROEKONOMIKA. Ekonomika neziskových organizací

MIKROEKONOMIKA. Ekonomika neziskových organizací MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace, jejímž posláním je něco jiného než tvorba

Více

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ Metodické listy pro předmět Vstup České republiky do EU nutně vyžaduje větší rozsah znalostí mezinárodního obchodu a různých forem podnikání v zahraničí. Cílem předmětu je poskytnout studentům potřebné

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 INTEGROVANÉ TERITORIÁLNÍ INVESTICE POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla a právní předpisy upravující další kolo investic v rámci politiky soudržnosti

Více

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD.

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Teorie organizace a řízení garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Identifikace kurzu : Magisterské prezenční studium SPSP Povinně

Více

Knihovna Eurocentra Pardubice

Knihovna Eurocentra Pardubice Knihovna Eurocentra Pardubice Autor Titul Rok vydání Nakladatel Signatura Obecně o EU BRDEK, M., VYCHOVA, H. Evropská vzdělávací politika 2004 ASPI Publishing EC PCE 120 Nakladatelství CIHELKOVÁ, E., JAKŠ,

Více

Sociální podnikání uvedení do problému 3. Kulatý stůl v rámci spolupráce ČZU a NS MAS ČR Praha, 5.6.2015

Sociální podnikání uvedení do problému 3. Kulatý stůl v rámci spolupráce ČZU a NS MAS ČR Praha, 5.6.2015 Sociální podnikání uvedení do problému 3. Kulatý stůl v rámci spolupráce ČZU a NS MAS ČR Praha, 5.6.2015 Eva Kučerová, odborná asistentka katedry humanitních věd ČZU Praha, kucerovae@pef.czu.cz, tel. 603

Více

Přednáška č. 10: Demokracie

Přednáška č. 10: Demokracie Přednáška č. 10: Demokracie 03. 12. 2009 Co je demokracie? Demos = lid, kratos = síla, moc, vláda demokracie = vláda lidu Aténská demokracie Platón, Aristoteles: odmítání demokratického způsobu vlády Co

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

Andragogika Podklady do školy

Andragogika Podklady do školy Andragogika Podklady do školy 1 Vzdělávání dospělých 1.1 Důvody ke vzdělávání dospělých Vzdělávání dospělých, i přes významný pokrok, stále zaostává za potřebami ekonomik jednotlivých států. Oblast vzdělávání

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

Hodnocení veřejných politik

Hodnocení veřejných politik Hodnocení veřejných politik Devátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obecný rámec hodnocení Výstupy, účinky, výsledky veřejných politik Kotvy hodnocení: kritéria, indikátory

Více

Organizované zájmy v politice Liberálně-konzervativní akademie 2008/2009 Struktura přednášky Odlišnost zájmových a nátlakových skupin od politických stran Typy skupin Současné vývojové trendy Základní

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 1. díl Obecná ekonomie Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY EKONOMIE NEJEN K MATURITĚ

Více

Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky

Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky PhDr. Miloš Balabán, Ph.D. Středisko bezpečnostní politiky CESES FSV UK Komorní Hrádek, 5. října 2005 1. Deficity strategického

Více

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Úvod do zdravotní politiky Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Zdravotní POLITIKA Zdravotní politika je výrazem zájmu státu na zdravotní stavu obyvatelstva. V eštin existuje

Více

Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích

Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích Marcela Linková Sociologický ústav AV ČR 1 Systémový přístup Kulturní a institucionální změna / Strukturální

Více

Organizované zájmy v politice Liberálně-konzervativní akademie 2006/2007 Struktura přednášky Odlišnost zájmových a nátlakových skupin od politických stran Typy skupin Současné vývojové trendy Základní

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro rozvoj 2015/2104(INI) 3.9.2015 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Úloha EU v rámci OSN jak lépe dosáhnout cílů EU v oblasti zahraniční politiky

Více

Hodnoty ve veřejné politice

Hodnoty ve veřejné politice Hodnoty ve veřejné politice Druhá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Hodnotová ukotvení veřejných politik Hodnoty v polity Lidská práva Politické ideologie Sociální

Více

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D.

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Ekonomie Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Kontakt a organizační záležitosti vendula.masatova@email.cz Zakončení studia: písemná zkouška (leden, únor, popřípadě předtermín před Vánocemi) Testové

Více

Jiří Šafr, Markéta Sedláčková

Jiří Šafr, Markéta Sedláčková Konference DEMOKRACIE JAKO HODNOTA A PROBLÉM Katedra filozofie Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci, Liberec, 22. října 2010 Sociální kapitál a legitimita demokracie

Více

Evaluace průřezových témat

Evaluace průřezových témat KONFERENCE 2013 EVALUACE PRO BUDOUCNOST Evaluace průřezových témat Daniel Svoboda 28. 5. 2013 1 Úvod Busanské partnerství pro efektivní rozvojovou spolupráci potvrdilo, že odstraňování chudoby a nerovností

Více

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Úloha participace a spolupráce v rozvoji lokálním rozvoji Sociální faktory rozvoje regionů

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

KH: čtvrtek 12,00-14,00 (dle předchozí dohody!!!)

KH: čtvrtek 12,00-14,00 (dle předchozí dohody!!!) BIVŠ B103HOP Vyučující: GABRIELA MONGODI KH: čtvrtek 12,00-14,00 (dle předchozí dohody!!!) Email: smrckovag@seznam.cz ústí zkouška na konci semestru Tomeš, Z. a kol.: Hospodářská politika (1900 2007),

Více

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu a literatura z odborného předmětu 1 a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu Aktualizace: 9. 10. 2007 Podniková ekonomika 1. Pojetí podniku a jeho právní

Více

VEŘEJNÉ SLUŽBY / SOCIÁLNÍ STÁT

VEŘEJNÉ SLUŽBY / SOCIÁLNÍ STÁT VIZE ČR DO ROKU 2030: VEŘEJNÉ SLUŽBY / SOCIÁLNÍ STÁT MARTIN POTŮČEK, CESES FSV UK Zdravotnictví, sociální zabezpečení, školství, kultura, tělovýchova a sport, služby zaměstnanosti, výzkum a vývoj, podpora

Více