NOVINKY Z OECD Stálá provozovna v Modelové smlouvě OECD OECD zahajuje diskusi ke zpřesnění výkladu pojmu stálá provozovna.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NOVINKY Z OECD Stálá provozovna v Modelové smlouvě OECD OECD zahajuje diskusi ke zpřesnění výkladu pojmu stálá provozovna."

Transkript

1 listopad 2011 Zřejmě nejvýznamnější událostí posledních dní je přehlasování veta Senátu návrhů zákonů, které mají nově upravit penzijní reformu, zákoník práce a novelu zákona o DPH. Schválení nepředstavuje vzhledem k tomu, o čem jsme informovali v minulých vydáních, věcnou změnu. Poslanci také schválili ve třetím čtení daňovou reformu, a to s účinností od roku Ministr financí ovšem hodlá předložit návrh na posunutí účinnosti na rok 2014 tak, jak se na tom dohodla koalice. Jednotlivým tématům se budeme podrobněji věnovat v příštích číslech. Za zmínku stojí i to, že vláda schválila návrh dlouho diskutované novely, která zvyšuje atraktivitu investičních pobídek, např. snížením investičních limitů, rozšířením podporovaných činností (nově především technologická centra a centra sdílených služeb), prodloužením daňových prázdnin na 10 let či zavedením zvýhodněného režimu pro strategické investice. Po diskutovaném zrušení pobídek je to podle našeho názoru pragmatický obrat správným směrem, který zavádí pro-růstové opatření. V současné době klesá množství investic na zelené louce. Projednávaná novela však vkládá do rukou českých společností účinnější nástroj, který mohou v rámci nadnárodních skupin uplatnit, pokud usilují o projekty zaměřené na expanzi či navazující na výrobu. Podstatný teď bude časový průběh schvalování. Z novely budou těžit pouze projekty, které budou zahájeny až po úplném ukončení legislativního procesu.

2 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Novely zákonů v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa schváleny Změny v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa mají být účinné od roku Rozšíření okruhu nemocensky pojištěných osob od roku 2012 schváleno Jednatelé a členové statutárních orgánů právnických osob budou od roku 2012 nemocensky pojištěni. Maximální výše vyměřovacího základu pojistného na sociální a zdravotní pojištění pro rok 2012 je již známa Maximální roční výše vyměřovacího základu pojistného na sociální pojištění se v roce 2012 snižuje na 48násobek průměrné měsíční mzdy, zatímco v případě zdravotního pojištění zůstává na 72násobku. Přechod pod působnost Specializovaného finančního úřadu Subjekty, které přejdou v roce 2012 pod Specializovaný finanční úřad, se přesné datum přechodu místní působnosti dozvědí z rozhodnutí správce daně. Pokuta za opožděné hlášení nebo vyúčtování Od tohoto roku zavedl daňový řád novou sankci za opožděné podání tzv. daňového tvrzení, a to ve formě pokuty. Pokuty za opožděné podání hlášení nebo vyúčtování mohou být poměrně citelné. Výhodnější investiční pobídky Vláda předložila v minulých dnech Sněmovně návrh novely zákona o investičních pobídkách. Pokud zákon následně schválí Parlament, měly by být investiční pobídky opět atraktivnější (rozšíření podporovaných činností, sleva na dani po dobu 10 namísto 5 let, snížení limitů atp.). JUDIKATURA Nejvyšší správní soud k přezkoumatelnosti závazného posouzení Daňový řád zrušil od roku 2011 obecnou možnost podat odvolání proti vlastnímu přiznání. Jedinou výjimkou zůstalo odvolání proti přiznání podanému na základě rozhodnutí o závazném posouzení. NOVINKY Z EU Česká vláda odmítá daň z finančních transakcí Evropská komise zveřejnila 28. září 2011 návrh směrnice o zavedení celounijní daně z finančních transakcí. Česká republika patří mezi ty státy, které zavedení daně odmítají. SDEU: Nákup portfolia rizikových úvěrů Předpokladem zdanitelného plnění je ujednání o protiplnění. Odkup rizikových pohledávek za nižší cenu, než je jejich jmenovitá hodnota, nepodléhá DPH. NOVINKY Z OECD Stálá provozovna v Modelové smlouvě OECD OECD zahajuje diskusi ke zpřesnění výkladu pojmu stálá provozovna. SLOVENSKO Legislatívne zmeny v oblasti DPH s účinnosťou od rokov 2012 a 2013 Novela slovenského zákona č. 563/2009 Z. z. o správě daní z října 2011 zahrnuje nepřímou novelu zákona o DPH.

3 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Novely zákonů v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa schváleny Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení tisk vládní návrh zákona o změně zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa. O změnách, které novely přinesou, jsme podrobně informovali v zářijových Finančních aktualitách. Návrh na posunutí účinnosti celého zákona na rok 2014 tak, jak se na tom dohodla koalice, byl nakonec v průběhu projednávání stažen, a tak by měl být zákon účinný od roku Ministr financí ovšem avizoval, že samostatnou novelu na posunutí účinnosti hodlá Sněmovně předložit. Z časového hlediska by neměl být problém, aby toto vláda včas prosadila. Upozorňujeme na schválené pozměňovací návrhy oproti původnímu vládnímu znění: Novela zákona o loteriích byla s určitými změnami schválena, a to s účinností od roku Sněmovna neschválila zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Časový test na osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů byl nakonec schválen jako tříletý (původně vláda navrhovala prodloužit časový test z dnešních 6 měsíců na 5 let). Zároveň bude platit hranice Kč ročně, do které příjem z prodeje cenných papírů bude zcela osvobozen. V zákoně o rezervách došlo k rozšíření možnosti tvorby bankovních daňových opravných položek pro pohledávky za dlužníky se sídlem mimo EU, avšak ze státu, který je vůči České republice vázán mezinárodní smlouvou zajišťující provádění výměny informací. Ladislav Malůšek, lmalusek@kpmg.cz, tel.: Rozšíření okruhu nemocensky pojištěných osob od roku 2012 schváleno Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona o nemocenském pojištění (tisk 441). S účinností od 1. ledna 2012 se okruh nemocensky a důchodově pojištěných osob rozšíří především o jednatele a členy statutárních orgánů, ale i další osoby (například komanditisté, prokuristé aj.). Zároveň odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob budou považovány za daňově uznatelné. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.:

4 Maximální výše vyměřovacího základu pojistného na sociální a zdravotní pojištění pro rok 2012 je již známa V září tohoto roku vydala vláda vyhlášku, kterou v návaznosti na platné předpisy určuje parametry pro výpočet maximální výše vyměřovacích základů pro odvody na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění pro rok Podle platných předpisů pro oblast sociálního a zdravotního pojištění bude v roce 2012 rozdílný maximální vyměřovací základ pro pojistné na sociální pojištění (nově pouze ve výši 48násobku průměrné mzdy) a pro pojistné na zdravotní pojištění (v dosavadní výši 72násobku průměrné mzdy). Maximální výše vyměřovacího základu bude tedy pro rok 2012 činit v případě pojistného na: - sociální zabezpečení: Kč a - zdravotní pojištění: Kč. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Zuzana Jasenovcová, zjasenovcova@kpmg.cz, tel.: Přechod pod působnost Specializovaného finančního úřadu Jak jsme Vás informovali v zářijovém vydání Finančních aktualit, 1. ledna 2012 vznikne Specializovaný finanční úřad (SFÚ), do jehož působnosti budou spadat tyto subjekty: tzv. velké subjekty, tedy právnické osoby s ročním obratem přesahujícím 2 miliardy Kč; toto kriterium budou k 1. lednu 2012 splňovat ty daňové subjekty, které stanoveného obratu dosáhly ve zdaňovacím období roku 2010, banky, pobočky zahraničních bank, spořitelní a úvěrní družstva, pojišťovny, pobočky zahraničních pojišťoven, zajišťovny a pobočky zahraničních zajišťoven, členové skupiny pro účely DPH, pokud alespoň jeden z jejích členů bude vybraným subjektem podle předchozích bodů. SFÚ u vybraných subjektů převezme správu všech daní, vyjma těch, u nichž může být současně místně příslušných více finančních úřadů, tj. například u daně z nemovitostí nebo daně z převodu nemovitostí. Podle uvedeného kriteria však není zcela zřejmé, zda v kompetenci SFÚ bude rovněž správa daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Dle sdělení v tisku bude mít SFÚ šest poboček, a to v Plzni, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Daňové subjekty budou moci se SFÚ komunikovat i prostřednictvím těchto poboček. Daňová přiznání tedy bude možné podávat rovněž u nich. V Parlamentu se v současné době jako součást tisku č. 377 nachází novela zákona o územních finančních orgánech, která mj. stanoví pravidla pro přechod daňových subjektů pod působnost SFÚ.

5 Finanční úřady již pravděpodobně vybraly subjekty, které výše uvedená kriteria splňují Je možné, že těmto subjektům budou zasílat rozhodnutí o přeregistraci ještě do konce roku 2011 nebo na počátku roku V rozhodnutí o přeregistraci bude stanoveno datum, k němuž místní příslušnost přejde na SFÚ. Od tohoto data bude subjekt činit všechna podání k SFÚ (kromě těch daní, jejichž agenda na SFÚ nepřešla). Subjektům, které výše uvedená kritéria splnily, a v roce 2012 neobdrží rozhodnutí o přeregistraci, lze doporučit, aby se obrátily na svého dosavadního správce daně. Obdrží-li například společnost, splňující některé z uvedených kriterií, v prosinci 2011 rozhodnutí svého současného správce daně o přeregistraci k SFÚ, může být jako datum přechodu stanoven např. 21. leden V případě, že by společnost za této situace podávala přiznání k DPH za prosinec 2011 již v předstihu dne 18. ledna 2012, měla by je adresovat dosavadnímu správci daně. Je však třeba, aby přiznání bylo stávajícímu správci daně doručeno ještě do 20. ledna Pokud ale přiznání k DPH podá až 25. ledna 2012, bude ho již muset adresovat SFÚ, resp. jedné z jeho šesti poboček. Placení daní změna ovlivní obdobně. Za den platby je považován den jejího připsání na účet správce daně, nikoli den odeslání. Při placení daně bude tedy třeba zohledňovat den, kdy by měl správce daně platbu obdržet. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Eva Doložílková, edolozilkova@kpmg.cz, tel.: Pokuta za opožděné hlášení nebo vyúčtování Od tohoto roku zavedl daňový řád novou sankci za opožděné podání tzv. daňového tvrzení, a to ve formě pokuty. Daňové tvrzení je nový pojem daňového řádu, který kromě daňového přiznání zahrnuje také hlášení a vyúčtování. Je tedy třeba si uvědomit, že správce daně může pokutovat nejenom pozdní podání daňového přiznání, ale i pozdní podání různých hlášení a vyúčtování. Jak ukazují zkušenosti z poslední doby, pokuty za opožděné podání hlášení nebo vyúčtování mohou být poměrně citelné, neboť jejich maximální výše dosahuje až Kč. Výše pokuty se odvíjí od délky prodlení a částky daně uvedené v daňovém tvrzení. Pokutu musí poplatník zaplatit, pokud daňové tvrzení podá se zpožděním delším než 5 pracovních dnů nebo je nepodá vůbec. Během těchto 5 pracovních dnů je však třeba finančnímu úřadu daňové tvrzení doručit, nikoli pouze podat na poštu. U opožděného podání hlášení a vyúčtování stanoví daňový řád pokutu ve výši 0,05 % z celkové částky daně, kterou byl plátce povinen v hlášení nebo vyúčtování uvést. Nejvýše se může jednat o 0,5 % z celkové částky daně. Dosažení maximální výše pokuty u hlášení a vyúčtování nastává již za 10 dní prodlení. Pokud by takto vypočtená pokuta byla vyšší než Kč, finanční úřad vyměří pokutu ve výši Kč. Pokuta se může týkat hlášení a vyúčtování v níže uvedených oblastech: Daň vybíraná srážkou hlášení o sražené dani u příjmů placených daňovým nerezidentům: podává se do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém vznikla povinnost srážku daně provést, vyúčtování o sražené dani: podává se do 4 měsíců po uplynutí kalendářního roku, Zajištění daně

6 hlášení o provedení srážky zajištění daně ze zdanitelných příjmů: podává se do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém vznikla povinnost zajištění daně srazit, Daň z příjmů ze závislé činnosti vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti: podává se do 2 měsíců po uplynutí kalendářního roku. Podá-li plátce vyúčtování elektronicky, pak platí lhůta do 20. března, DPH hlášení o dani podávané evidovanými osobami poskytujícími elektronicky poskytované služby podle zákona o dani z přidané hodnoty: do 20 dnů po skončení příslušného kalendářního čtvrtletí, Ostatní vyúčtování odvodu z elektřiny ze slunečního záření podle zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů: do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce. Správce daně sdělí daňovému subjektu výši pokuty platebním výměrem, který zpravidla zašle do několika měsíců po opožděném podání daňového tvrzení. Pokuta je následně splatná do 30 dnů od doručení platebního výměru. Daňový řád již neumožňuje požádat správce daně o prominutí pokuty nebo její části. Proti platebnímu výměru na pokutu je sice možné podat odvolání, to však nemá z hlediska splatnosti odkladný účinek. Úspěšnost odvolání je přitom velmi omezená, neboť způsob výpočtu pokuty je v zásadě objektivní. Karel Engliš, karelenglis@kpmg.cz, tel.: Eva Doložílková, edolozilkova@kpmg.cz, tel.: Výhodnější investiční pobídky Vláda dne 27. října 2011 předložila Sněmovně návrh novely zákona o investičních pobídkách (tisk 524), podle něhož by vybudování nebo rozšíření technologických center a center strategických služeb mělo nově získat podporu formou zákonných investičních pobídek stejně jako vybudování nebo rozšíření výrobního závodu ve zpracovatelském průmyslu. Vláda rovněž navrhuje zavedení institutu tzv. strategické investiční akce ve zpracovatelském průmyslu a v oblasti technologických center. Investiční pobídky pro zpracovatelský průmysl, technologická centra i centra strategických služeb by měly být shodné sleva na dani z příjmů a hmotná podpora na vytváření nových pracovních míst a na školení a rekvalifikaci zaměstnanců či převod technicky vybaveného území za zvýhodněnou cenu. Vláda navrhuje prodloužení období pro čerpání slevy na dani z příjmů z 5 na 10 let. Návrh nakonec neobsahuje novou úpravu podmínek pro poskytování hmotné podpory na vytváření nových pracovních míst, školení a rekvalifikaci zaměstnanců. Úprava příslušných podmínek by tak co do výše (50 tis. Kč na pracovní místo, resp. 25 % z uznatelných nákladů na školení), tak co do oblastí, ve kterých bude možné hmotnou podporu získat (regiony s nezaměstnaností o 50 % vyšší než celostátní průměr), měla zůstat nezměněna. Podle návrhu by hmotná podpora na pořízení dlouhodobého

7 majetku měla u strategické investiční akce dosáhnout až výše 5 % z investičních nákladů (platí však pouze pro zpracovatelský průmysl a technologická centra). Rozdíly mezi zpracovatelským průmyslem, technologickými centry a centry strategických služeb by měly spočívat v podmínkách pro poskytnutí těchto investičních pobídek. Pro zpracovatelský průmysl jsou podmínky nastaveny historicky a novelou by mělo dojít k jejich zmírnění minimální výše investice 100 mil. Kč zůstává nezměněna, novela by nicméně měla vést ke snížení povinného podílu strojního zařízení na investice z dosavadních 60 % na přijatelnějších 50 %. Díky navrhované úpravě by investiční pobídky měly být nově přístupnější v tzv. regionech se soustředěnou podporou státu, a to díky snížení limitu pro minimální výši investice (50 mil. Kč). Základní podmínkou pro centra strategických služeb je vytvoření minimálně 40 pracovních míst u center pro tvorbu sofwarových řešení a 100 pracovních míst v případě center sdílených služeb či opravárenských center. Výše investičních pobídek by byla omezena buď výší nákladů na pořízení dlouhodobého majetku, nebo dvouletými mzdami a příslušnou mírou veřejné podpory (40 % resp. 30 %). Základní podmínkou pro technologická centra (tj. centra zabývající se výzkumem, vývojem či inovacemi) je pořízení dlouhodobého majetku ve výši minimálně 10 mil. Kč (z toho 50 % strojů) a vytvoření minimálně 50 pracovních míst. I v tomto případě by byla výše investičních pobídek omezena buď výší nákladů na pořízení dlouhodobého majetku, nebo dvouletými mzdami a příslušnou mírou veřejné podpory (40 % resp. 30 %). Podmínky pro to, aby se investice klasifikovala jako tzv. strategická investiční akce, jsou definované zvlášť pro zpracovatelský průmysl (minimální investice 500 mil. Kč, z toho minimálně 250 mil. Kč musí směřovat do strojního zařízení a vytvoření minimálně 500 nových pracovních míst) a zvlášť pro technologická centra (minimální investice 200 mil. Kč, z toho 100 mil. Kč do strojního zařízení a vytvoření minimálně 200 nových pracovních míst). Nová úprava by měla začít platit 30 dní po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Z nové úpravy investičních pobídek mohou těžit pouze projekty, u kterých bude žádost podána až po nabytí účinnosti novely. Daniel Szmaragowski, dszmaragowski@kpmg.cz, tel.: Barbora Halatová, bhalatova@kpmg.cz, tel.:

8 JUDIKATURA Nejvyšší správní soud k přezkoumatelnosti závazného posouzení V rozsudku z 23. srpna 2011 (č.j. 5 Afs 37/ ) se Nejvyšší správní soud zabýval případem daňového poplatníka, který nesouhlasil s výsledkem závazného posouzení, vydaným správce daně. V něm správce daně posoudil opravu septiku u poplatníka jako technické zhodnocení a nikoliv jako daňový náklad. Daňový poplatník toto závazné posouzení napadl správní žalobou, kterou krajský soud odmítl jako nepřípustnou. Nejvyšší správní soud se v rozhodnutí o kasační stížnosti se závěry krajského soudu v zásadě ztotožnil. Nejvyšší správní soud jasně vyjádřil, že rozhodnutí o závazném posouzení nepodléhá soudnímu přezkumu. Nedochází jím totiž k samotnému vyměření daně, a proto nezasahuje do práv a povinností daňového subjektu. Pokud se daňový subjekt s výsledkem závazného posouzení neztotožňuje, nemůže se tedy dovolávat jeho přezkoumání soudem přímo. Dle Nejvyššího správního soudu má subjekt v takovém případě v zásadě dvě možnosti: Podat daňové přiznání tak, jak považuje za správné, avšak v rozporu s obsahem závazného posouzení. Pokud správce daně následně daň doměří, je možné se soudního přezkumu domoci podáním odvolání a následně žaloby ve správním soudnictví. Tento postup ovšem snižuje právní jistotu, která je důvodem, proč daňové subjekty o závazné posouzení žádají. Podat daňové přiznání v souladu se závazným posouzením a poté proti němu podat odvolání. Daňový řád od roku 2011 obecnou možnost podat odvolání proti vlastnímu přiznání zrušil. Jedinou výjimkou zůstalo právě odvolání proti přiznání podanému na základě rozhodnutí o závazném posouzení. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Lucie Vinčálková, lvincalkova@kpmg.cz, tel.: NOVINKY Z EU Česká vláda odmítá daň z finančních transakcí Evropská komise zveřejnila 28. září 2011 návrh směrnice o zavedení celounijní daně z finančních transakcí. Česká republika patří mezi státy, které zavedení daně odmítají. Představitelé všech členských států nyní zahájí diskusi nad tímto návrhem v rámci Rady ministrů EU a v listopadu chce Komise prezentovat tento návrh na summitu G20. Jedná se v podstatě o obratovou daň, která by se vztahovala na všechny transakce s finančními instrumenty mezi finančními institucemi, v případě, kdy alespoň jedna ze stran, jichž se tato transakce týká, má své sídlo v EU. Směrnice navrhuje zatížit finanční transakce, které se netýkají derivátových

9 nástrojů, daní ve výši 0,1% a derivátové kontrakty daní ve výši 0,01%. Směrnice by měla nabýt účinnosti od 1. ledna Jedná se o převratný návrh, neboť tato daň by byla první opravdu evropskou daní ukládanou na úrovni EU. Výnosy z daně by pak byly rozděleny mezi EU a členské státy. Část daně by byla využita jako vlastní zdroj financování EU, takže by mohly být sníženy příspěvky členských států. Členské státy by podle návrhu směrnice mohly sazbu daně individuálně zvýšit. Původně Komise uvažovala o tom, že by daň měla být uvalena na škodlivé a vysoce spekulativní finanční transakce. V praxi by bylo ovšem velmi obtížné odlišit škodlivé transakce od transakcí běžných. Daň je tedy navržena tak, že by se měla týkat 85% finančních transakcí mezi finančními institucemi. Nedotkla by se transakcí mezi občany a podniky. Například sjednání pojištění, hypotéky, půjčky, spotřebitelského úvěru, poskytnutí platební služby a emise nebo upsání převoditelných cenných papírů by do předmětu daně nespadalo. Osud návrhu je značně nejistý, neboť legislativní návrhy v EU v daňové oblasti podléhají souhlasu všech členských států. Postoj členských států ovšem není jednotný. Například Velká Británie a Česká republika tento návrh odmítají. Komise si uvědomuje, že takováto daň může být účinná pouze v případě, že bude zavedena obecně, tedy jak uvnitř EU, tak mimo ni, a to především ve všech významných finančních centrech. V opačném případě hrozí přesun transakcí do jurisdikcí, kde daň nebude uvalována. Proto Komise hodlá předložit svůj návrh i na blížícím se summitu G20. Ladislav Malůšek, lmalusek@kpmg.cz, tel.: Eva Mikulášková, emikulaskova@kpmg.cz, tel.: SDEU: Nákup portfolia rizikových úvěrů V zářijovém vydání Finančních aktualit jsme vás informovali o stanovisku generálního advokáta ve věci GFKL Financial Services AG (C-93/10), kdy advokát došel k závěru, že nákup portfolia rizikových pohledávek není předmětem DPH. Soudní dvůr EU došel ke shodnému závěru jako advokát (i když s poněkud jinou argumentací), když uvedl, že subjekt, který odkoupí na své riziko rizikové pohledávky za nižší cenu, než je jejich jmenovitá hodnota, neposkytuje prodávajícímu službu za úplatu. Předpokladem je, že rozdíl mezi jmenovitou hodnotou pohledávek a jejich kupní cenou odráží jejich skutečnou ekonomickou hodnotu v okamžiku postoupení. Z titulu odkupu uvedených pohledávek tedy nevzniká zdanitelné plnění. Soud postavil svoje rozhodnutí na argumentu, že předpokladem zdanitelného plnění je ujednání o protiplnění (úplatě). V opačném případě, tedy není-li poskytnuto přímé protiplnění, transakce DPH nepodléhá. SDEU konstatuje, že v případě MKG Kraftfahrzeuge-Factoring (C-305/01), na který je v případu GFKL odkazováno, byla výchozí situace odlišná. V případě MKG se totiž postupník pohledávek zavázal poskytnout postupiteli faktoringové služby a jako protiplnění získal odměnu: faktoringový poplatek a poplatek za nesplacení. Ve věci GFKL se liší jmenovitá hodnota pohledávek a jejich kupní cena. Ovšem, jak soudí SDEU, v daném případě rozdíl odráží skutečnou ekonomickou hodnotu uvedených pohledávek v okamžiku jejich postoupení, která se odvíjí od jejich rizikovosti. Tento rozdíl dle soudu nepředstavuje odměnu za službu poskytnutou nabyvatelem postoupených pohledávek postupiteli. Postupník proto postupiteli neposkytuje službu za úplatu.

10 Na závěr lze obecně říci, že rozsudek vnáší více jistoty do některých sporných oblastí a řeší některé problémy, se kterými se plátci u postoupení pohledávek setkávají. Zároveň by daný rozsudek mohl pomoci sjednotit přístup k dané problematice v jednotlivých členských státech EU. Aleš Krempa, akrempa@kpmg.cz, tel.: Zuzana Jatiová, zjatiova@kpmg.cz, tel.: NOVINKY Z OECD Stálá provozovna v Modelové smlouvě OECD Problematika vzniku stálých provozoven naráží v praxi na řadu problémů. Z tohoto důvodu zveřejnilo OECD dne 12. října 2011 návrh na upřesnění a doplnění komentáře k článku 5 (Stálá provozovna) Modelové smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Jedná se o pracovní verzi dokumentu, ke které může odborná veřejnost nyní zasílat své připomínky. Změny v komentáři by mohly být součástí aktualizace Komentáře k Modelové smlouvě plánované na rok Samotného znění článku 5 se tyto úpravy nedotknou. Dokument je rozdělen na dvě části: V první části je uvedeno 25 oblastí, které jsou v praxi při posuzování vzniku stálé provozovny nejproblematičtější (určení místa výkonu činnosti, interpretace místa vedení, subdodavatelské práce, charakter přípravných a pomocných prací, uzavírání smluv závislými zástupci, problematika práce z domova, otázka poskytování konzultantských služeb u zákazníka a další). Ke každé z uvedených oblastí je připojen rozbor, jehož závěry jsou následně promítnuty jako úpravy či doplnění komentáře k tomuto článku. V druhé části je uveden kompletní návrh znění aktualizovaného komentáře k článku 5 se všemi navrhovanými změnami. Komentář byl v uvedených oblastech doplněn rovněž o praktické příklady, které zpřesňují a doplňují stávající výklad. Připomínky k návrhu aktualizovaného komentáře je možné zasílat do 10. února Martin Houska, mhouska@kpmg.cz, tel.: Jana Šandová, jsandova@kpmg.cz, tel.:

11 SLOVENSKO Legislatívne zmeny v oblasti DPH s účinnosťou od rokov 2012 a 2013 Novela zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní z októbra 2011 zahŕňa nepriamu novelu zákona o DPH. Samozdanenie pri dovoze Novela obsahuje doplnenie možnosti tzv. samozdanenia pri dovoze. Nová úprava platiteľovi dane (ktorý má v SR sídlo, miesto podnikania alebo organizačnú zložkou zapísanú v obchodnom registri) umožní, aby pri dovoze tovaru daň neplatil ihneď pri prepustení tovaru do príslušného colného režimu, ale túto daň odviedol prostredníctvom daňového priznania. Z hľadiska platenia dane sa týmto vytvoria rovnaké podmienky pre tovary nadobudnuté platiteľom dane z iných členských štátov EÚ a pre tovary dovezené platiteľom dane z tretích štátov (mimo EÚ). Novelizovanú úpravu však bude môcť uplatniť iba platiteľ spĺňajúci podmienky ustanovené v zákone, týkajúce sa o.i. určenej minimálnej colnej hodnoty dovozeného tovaru, neexistencie daňových a colných nedoplatkov atď. Úprava odpočítanej dane pri obstaraní nehnuteľnosti Došlo k spresneniu pravidiel týkajúcich sa dodatočnej úpravy odpočítanej dane pri obstaraní nehnuteľnosti. Zámerom je, aby aj v prípade, ak si platiteľ dane pri obstaraní nehnuteľného majetku odpočítal daň v plnej výške a následne začne tento majetok využívať aj na iný účel ako na podnikanie, neuskutočnil následný odvod dane, ale uplatnil odpočítanie dane v pomernej výške. Faktúry poslané alebo sprístupnené elektronicky Nové znenie rozširuje možnosti pre zasielanie elektronických faktúr. Okrem elektronického podpisu a elektronickej výmeny údajov (EDI) zákon nevylučuje ani použitie iných postupov alebo technológií, pokiaľ nimi bude zabezpečená vierohodnosť pôvodu a integrita obsahu faktúr odoslaných alebo sprístupnených elektronicky. Ostatné zmeny Novela priniesla ďalšie zmeny napríklad v oblasti uplatnenia nadmerného odpočtu a súhrnných výkazov. Uvedené zmeny nadobudnú účinnosť 1. januára 2012, okrem úpravy samozdanenia pri dovoze, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára Elvíra Ungerová, eungerova@kpmg.sk, tel.:

12 KRÁTCE Sněmovna schválila návrhy zákonů zamítnuté Senátem. Jedná se o: o Novelu zákona o DPH (tisk 377), která zvyšuje sníženou sazbu DPH od roku 2012 na 14 %. o Zákony týkající se penzijní reformy (tisky 412, 413 a 414), které zavádějí druhý důchodový pilíř. o Novelu zákoníku práce (tisk 411). Sněmovna projednala ve druhém čtení tisk 473 návrh zákona souvisejícího se zavedením Jednoho inkasního místa. Zástupci Generálního finančního ředitelství a ministerstva financí sjednali dne 27. října 2011 text dohody o výměně informací v daňových záležitostech s Kajmanskými ostrovy. Jde již o sedmou mezinárodní dohodu tohoto druhu, přičemž předchozí byly v loňském roce sjednány s Bermudami, Ostrovem Man, Guernsey, Jersey, Britskými Panenskými ostrovy a San Marinem; uvedené dohody jsou v současné době předloženy k projednání vládě a Parlamentu. Česká daňová správa zveřejnila na svých webových stránkách Pokyn GFŘ-D-5: K postupu správců daně při realizaci institutu ručení v daňovém řízení. 4. října 2011 byl v Záhřebu podepsán protokol mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou ke smlouvě mezi uvedenými zeměmi o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a majetku. Ke konzultačnímu materiálu k novému zákonu o kolektivním investování, který byl publikován dne 26. října 2011, ministerstvo financí doplnilo na svých webových stránkách tabulkový přehled základních charakteristik fondů kolektivního investování, jak vyplývají z navrhované úpravy. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla být na základě těchto informací činěna žádná opatření.

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Daně z příjmů Dne 19. prosince 2008 podepsal prezident republiky novelu zákona o daních

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 692/5. Zákon o pojistném na důchodové spoření, vrácený prezidentem republiky

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 692/5. Zákon o pojistném na důchodové spoření, vrácený prezidentem republiky PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 692/5 Zákon o pojistném na důchodové spoření, vrácený prezidentem republiky Doručeno poslancům: 24. září 2012 v 12:37 ZÁKON ze dne 7. září

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 377/2. Pozměňovací a jiné návrhy

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 377/2. Pozměňovací a jiné návrhy Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 377/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších

Více

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012 Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý Říjen 2012 Daň z příjmů schválené legislativní změny od roku 2013 Zaokrouhlování srážkové daně (zák. č. 192/2012 Sb., účinnost od 1. 1. 2013) Základ daně i daň

Více

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011 Daňový kalendář pro rok Daňový kalendář pro rok LEDEN 10. ÚNOR 9. 21. 28. BŘEZEN biopaliva - splatnost za listopad 2010 (mimo z lihu) - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé

Více

397 ZÁKON ze dne 7. září 2012 o pojistném na důchodové spoření Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

397 ZÁKON ze dne 7. září 2012 o pojistném na důchodové spoření Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 397 ZÁKON ze dne 7. září 2012 o pojistném na důchodové spoření Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ POJISTNÉ 1 Poplatník Poplatníkem pojistného na důchodové spoření je účastník

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

397/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ POJISTNÉ

397/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ POJISTNÉ 397/2012 Sb. ZÁKON ze dne 7. září 2012 o pojistném na důchodové spoření Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ POJISTNÉ 1 Poplatník Poplatníkem pojistného na důchodové spoření

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013. v programech STEREO a DUEL

Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013. v programech STEREO a DUEL Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013 v programech STEREO a DUEL Část 1 Důchodové spoření 1. Důchodové spoření legislativa Reforma penzijního systému zavedla tzv. tři pilíře I. pilíř důchodové pojištění

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 Na tiskové konferenci, konané dne 18. března 2011, ministr financí Miroslav Kalousek představil reformu přímých daní a odvodů, která by měla tvořit třetí pilíř komplexní daňové

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 206/2

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 206/2 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 206/2 Usnesení rozpočtového výboru č. 176 ze dne 21. listopadu 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

Změny ve zdaňování fyzických osob

Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob I. Snížení sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 % v roce 2008 a 12,5 % Zrušení progresivní sazby, zavedení lineární sazby Změna kalkulace

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2019

Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Minimální mzda Od 1.12019 se zvyšuje na výši 13 350 Kč. Průměrná měsíční mzda. Pro rok 2019 je stanovena nařízením vlády č. 213/2018 Sb.ve výši 32 699 Kč. Maximální

Více

243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000

243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní) Změna: 492/2000 Sb. Změna: 483/2001

Více

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz.

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz. Katedra práva Osobní finace Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189.

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Mgr. Karel Šimek

Mgr. Karel Šimek 9. 11. 2015 1. Registrační řízení 2. Obecně k nalézacímu řízení 3. Tvrzení daně 4. Stanovení daně 5. Lhůta pro stanovení daně 2 Registrace k dani či ke správci daně? Okruh osob povinných k registraci:

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2007 5. volební období 319/3 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb.,

Více

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1. Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.2016 METIS Praha, spol. s r.o. 29. 1. 2016 K 1.1.2016 došlo ke zvýšení

Více

243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000

243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 Systém ASPI - stav k 3.6.2009 do částky 45/2009 Sb. a 18/2009 Sb.m.s. Obsah a text 243/2000 Sb. - poslední stav textu 243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 o rozpočtovém určení výnosů některých daní

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky v daních od roku 2017 Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky platné již v průběhu roku 2016 Daň z příjmů zaměstnavatelé Mzdové listy a vyúčtování u daňových nerezidentů Doplněny

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

KempHoogstad daňové novinky

KempHoogstad daňové novinky KempHoogstad daňové novinky Září 2014 Obsah: 1. Změny v oblasti daně z přidané hodnoty... 2 2. Změny v oblasti daně z příjmů od roku 2015... 4 3. Ostatní změny... 5 V tomto vydání našeho newsletteru naleznete

Více

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Informace Finanční správy ČR K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Za účelem zmírnění dopadů mimořádných událostí (povodní

Více

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017 , DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela Ing. O. Hochmannová, březen 2017 1. Aktuální informace z oblasti DPH Návrh novely (873) daňových zákonů vrácen zpět Senátem s pozměňovacími návrhy, navrženo i posunutí

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů Červen 2014 Příležitosti pro podnikatele Dotace (cash podpora) Investiční pobídky (sleva na dani z příjmů) Daňové odpočty

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 10 Afs 119/2016-29 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Daniely Zemanové, soudce Zdeňka Kühna a soudkyně Michaely

Více

Ministerstvo financí V. 243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000

Ministerstvo financí V. 243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 Ministerstvo financí V. 243/2000 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2000 o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní) Změna:

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. ze dne 29. června 2000

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. ze dne 29. června 2000 ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní) ze dne 29. června 2000 jak vyplývá

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvodem... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...12 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 190 Příloha č. 2... 199 Příloha č. 3... 199 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou

Více

Novela zákona o daních z příjmů

Novela zákona o daních z příjmů Novela zákona o daních z příjmů Dne 03.07.2009 byla prezidentem republiky podepsána novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP ), vypracovaná Ministerstvem

Více

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy VNITŘNÍ SMĚRNICE pro podnikatele 2011 1. aktualizace k 1. 4. 2011 Vzhledem k tomu, že novela č. 47/2011 Sb. s účinností od 1. 4. 2011 zrušila v zákoně č. 235/2004 Sb. pojmy daňový dobropis a daňový vrubopis,

Více

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Ing. Martin Jareš, Ph.D. Ministerstvo financí Obsah prezentace Daňové změny 2011

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4054 Sbírka zákonů č. 371 / 2017 371 ZÁKON ze dne 11. října 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ČÁST PRVN Obecná ustanovení 1 Rozsah působnosti... 2 Základní zásady daňového řízení...

Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ČÁST PRVN Obecná ustanovení 1 Rozsah působnosti... 2 Základní zásady daňového řízení... Obsah Seznam zkratek... 10 Přehled použitých právních předpisů... 10 Slova úvodem... 12 Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků... 14 (s komentářem) ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení... 14 1 Rozsah

Více

Grant Thornton Czech Republic News prosinec 2011

Grant Thornton Czech Republic News prosinec 2011 Grant Thornton Czech Republic News prosinec 2011 Obsah Nařízení EU 282/2011 změna definice DPH provozovny Rozsudek 5 Afs 66/2010-91 uskutečnitelné zdanitelné plnění. Upřesnění komentáře k definici,,stálá

Více

Zmeny v zákone o DPH od a od vykonané čl. V zákona č. 331/2011 Z. z.

Zmeny v zákone o DPH od a od vykonané čl. V zákona č. 331/2011 Z. z. www.finance.gov.sk Zmeny v zákone o DPH od 01.01.2012 a od 01.01.2013 vykonané čl. V zákona č. 331/2011 Z. z. Zmeny účinné od 1. januára 2012 nový vzor daňového priznania 75 ods. 6 zákona o DPH elektronická

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí

2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí 2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí Daň dědická a darovací se od příštího roku ruší a úprava zdanění dědictví a darování se přesouvá do zákona o daních z příjmů. Místo stávající daně z převodu nemovitostí

Více

připravili TAX PARTNERS pro své klienty

připravili TAX PARTNERS pro své klienty Změny daňových zákonů od roku 2009 připravili TAX PARTNERS pro své klienty 1 Změny zákonů: 1. Daň zpříjmů 2. Sociální, zdravotní a nemocenské pojištění 3. Zákon o rezervách 4. Daň z nemovitostí 5. Daň

Více

Daň a její konstrukční prvky

Daň a její konstrukční prvky Daň a její konstrukční prvky Daň a její charakteristika Daň je platba: zákonem určená povinná plynoucí do rozpočtu v penězích neúčelová nenávratná neekvivalentní najdu ji ve Sbírce zákonů; v rámci legislativního

Více

Obsah. Daňové novinky. březen Připravované změny v daních z příjmů pro rok Výše paušálních výdajů v daňovém přiznání za rok 2017

Obsah. Daňové novinky. březen Připravované změny v daních z příjmů pro rok Výše paušálních výdajů v daňovém přiznání za rok 2017 Daňové novinky březen 2018 Vážení klienti, přestože se s mnohými z Vás nyní scházíme kvůli přípravě daňových přiznání za loňský rok, je potřeba nezapomínat také na výhled do budoucna: vláda již nyní připravuje

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 791/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 791/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 791/0 Návrh Zastupitelstva Libereckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění

Více

Obsah. Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13. Úvod...10. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13

Obsah. Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13. Úvod...10. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13 Obsah Úvod...10 Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13 ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13 HLAVA I Předmět a účel úpravy ( 1 4)...13 HLAVA II Základní zásady správy daní ( 5 9)...24

Více

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje.

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje. Strana 7829 468 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro

Více

Kapitola 2. Předmět daně

Kapitola 2. Předmět daně Informace k publikaci Kraj a obec v pozici plátce DPH ve vazbě změny v oblasti DPH provedené s účinností od 1. 1. 2014 v rámci zákonného opatření Senátu Publikace Kraj a obec v pozici plátce je zpracována

Více

Daňový kalendář pro LEDEN 2016

Daňový kalendář pro LEDEN 2016 Daňový kalendář pro LEDEN 2016 11.01.2016 spotřební daň: splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z 20.01.2016 daň z příjmů: měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů 20.01.2016 pojistné:

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

Daňový kalendář Seznam daní - LEDEN A-Z účtárna, s.r.o ČTVRTEK. splatnost daně za listopad 2015 (pouze spotřební daň z lihu)

Daňový kalendář Seznam daní - LEDEN A-Z účtárna, s.r.o ČTVRTEK. splatnost daně za listopad 2015 (pouze spotřební daň z lihu) Daňový kalendář 2016 Seznam daní - LEDEN 2016 11.01. splatnost daně za listopad 2015 (mimo z lihu) 20.01. měsíční odvod úhrnu sražených záloh na 20.01. pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Daňové a transakční poradenství

Daňové a transakční poradenství Daňové a transakční poradenství Strategické plánování, znalost daňové legislativy a optimalizace daňového zatížení povedou ke stálému zlepšování vašeho hospodaření. Daňová legislativa se neustále vyvíjí

Více

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 Obsah Úvod...9 I. Výklad k zákonu o účetnictví...11 1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 1.1 Zákon o účetnictví a jeho novela...11 1.2 Prováděcí vyhláška

Více

Daně 1 EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Daně

Daně 1 EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Daně Daně Zákonem stanovená pravidelně opakující se. fyzické nebo právnické osoby do státního.. Tvoří.. příjem do státního rozpočtu Základní rozdělení: 1. Přímé daně 2. Nepřímé daně Přímé daně Vztahují se na

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2018

Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Slevy na dani a daňové zvýhodnění Daňové zvýhodnění na první dítě se zvyšuje na 15 204,- ročně, tj. 1 267,- Kč měsíčně. Další děti zůstávají ve stejné výši jako v

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 524/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 524/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 524/1 Usnesení hospodářského výboru č. 150 ze dne 29. února 2012 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních

Více

Poplatky za bankovní záruky

Poplatky za bankovní záruky Sdělení Ministerstva financí k aplikaci ustanovení 25 odst. 1 písm. w) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona č. 261/2007 Sb. a zákona č. 296/2007 Sb. Referent: Ing. Martincová, tel.

Více

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář pro LEDEN 11.01. spotřební daň: splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) 20.01. daň z příjmů: měsíční odvod úhrnu sražených záloh

Více

Novinky v oblasti investičních pobídek

Novinky v oblasti investičních pobídek 21. září 2015 NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Agenda Důvody pro novelu investičních Systém investičních Podporované oblasti Formy Všeobecné podmínky Způsobilé náklady Záměr získat investiční pobídku

Více

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Daně a účetnictví přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Hana Trnková Kocourková účetní DANEHNED.CZ Kryptoměny jsou nehmotné movité věci 496 OZ (VIZ PŘEDNÁŠKA Z 15. 11. 2016) OBSAH DANĚ Daň

Více

Duben duben (pondělí)

Duben duben (pondělí) Duben 2019 1. duben (pondělí) a) Podání přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2018 v neprodloužené lhůtě. Zálohy na daň zaplacené v průběhu zdaňovacího období 2018 se započtou na úhradu skutečné daně

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP)

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) 2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) Příjmy ze závislé činnosti jsou zejména: - příjmy z pracovněprávního nebo obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce je povinen dbát příkazu plátce ( 6

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek 1. Vznik společenství vlastníků jednotek právnické osoby... 1 2. SVJ účetní jednotka... 2 2.1. Účetní předpisy... 2 2.2. Účtování příspěvku

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 92/2004-79 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Josefa Baxy a JUDr. Lenky

Více

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění IIIb. Návrh ZÁKON ze dne... 2018, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna

Více

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád..........................

Více

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 INFORMACE Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 1. Hlavní změny při opravě základu daně a výše daně a při opravě výše daně v jiných případech Od 1.4.2011

Více

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Legenda Číslo před lomítkem označuje číslo časopisu, číslo za lomítkem označuje stranu v daném vydání. Daň z přidané hodnoty Ing. Václav Benda

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH od poplatníků (koncových spotřebitelů v ceně zboží

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 Afs 41/2007-50 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky

XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky Další vývoj finanční správy a hlavní změny v daňových zákonech pro rok 2015 Praha, 4. prosince 2014 Ing. Jiří Fojtík, Ing. Jarmila

Více

Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů Životní pojištění rekapitulace stavu k 31.12.2014 Daňové zvýhodnění životního pojištění se řídí zákonem 586/1992 Sb., o daních

Více

Daňová soustava České republiky v roce 2013

Daňová soustava České republiky v roce 2013 Daňová soustava České republiky v roce 2013 Daně z příjmů Daně majetkové Daně ze spotřeby Sociální pojištění Daň z příjmů fyzických osob právnických osob Daň z nemovitostí daň ze staveb daň z pozemků Převodové

Více

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 OBSAH ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11 ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 1. Úvodní ustanovení 16 1.1 Vymezení předmětu a účelu zákonné úpravy správy daní 16 2.

Více

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku ÚČETNÍ A DAŇOVÉ SOUVISLOSTI ZÁKONA O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH 4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku Dle 34 ZOK náleží právo na podíl na zisku především společníkům. Společníci se podílejí na zisku v poměru

Více

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25 OBSAH ÚVOD....................................................................9 Úvod k CD........................................................... 10 Konstrukce daňového řádu.............................................

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 22/0 Návrh poslanců Víta Kaňkovského a Patrika Nachera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více