Rozmanitost přírody 57 JARO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rozmanitost přírody 57 JARO"

Transkript

1 Rozmanitost přírody 57 JARO

2 Rozmanitost přírody 58 JARO Po dlouhé zimě konečně přichází jaro. Jarní měsíce jsou březen, duben a květen. Sníh taje a slunce začíná hřát. Dny se prodlužují. Příroda se probouzí ze zimního spánku. Na stromech pučí pupeny a objevují se první lístečky. Rozkvétají první jarní květiny sněženky a bledule, petrklíče, podběl a na zahradách narcisy a tulipány. Vracejí se k nám stěhovaví ptáci, jako například čápi, skřivani, vlaštovky a špačci. Ptáci si zakládají hnízda. Samička do nich snese vejce a vysedí z nich mladé. čáp vlaštovka skřivan špaček Na zahradě je na jaře mnoho práce. Záhony se musí zkypřit a uhrabat. Na připravené záhony vysejeme mrkev, petržel nebo hrášek. Sázíme sazenice salátu, kedluben a zelí. Oseté a osázené záhony dobře zaléváme. V sadech sadaři prohlížejí stromy. Uschlé větve odříznou, stromy pohnojí a okopou. V sadech a na zahradách žije mnoho škůdců. Třeba mšice. Obalí mladou růži a vysají z ní šťávu růže potom usychá. Další škůdce je bělásek. Je to motýl, který na listy naklade vajíčka. Z vajíček se vylíhnou housenky, které dovedou sežrat záhon zelí nebo kapusty. Zničí tak celou úrodu. Proti škůdcům pomáhají člověku ptáci, kteří tento hmyz chytají a krmí s ním sebe i svá mláďata. Jsou to např. sýkora, kos, špaček nebo pěnkava. Pomocníky člověka na zahradě a v sadu je včela. Sbírá na květech sladkou šťávu a při tom na svých chlupatých nožičkách přenáší pyl z květu na květ. Říkáme tomu opylování. Je to velmi důležité, protože jen z opylených květů vyroste ovoce. Také na poli je na jaře spousta práce. Zemědělci se svými stroji pole pohnojí a pluhem zorají. Sázecími stroji vysazují brambory, secími stroji zase obilí. OTÁZKY : 1. Jaké změny se v přírodě dějí na jaře? Vyjmenuj jarní měsíce. 2. Znáš některé zahradní škůdce? 3. Proč přilétají včely na květy? 4. Co se musí udělat na jaře na zahradě?

3 Rozmanitost přírody 59 JARO 1. Napiš názvy prací a obrázky si vymaluj. Nápověda : setí, hrabání, zalévání, rytí, sázení 2. Co se děje na jaře? ( spoj čarou, co k sobě patří ) Ptáci se Na stromech Ze země Slunce pučí pupeny. vyrůstají první květiny. více hřeje. vracejí z teplých krajů. 3. Napiš názvy jarních květin a vybarvi je.

4 Rozmanitost přírody 60 BYLINY A DŘEVINY 1. Popiš tělo rostliny 1. Napiš k těmto rostlinám, zda je to strom, keř nebo bylina. šípek lípa kopretina dub tulipán líska jabloň 3. Doplň slova do vět : V zemi drží strom. Stonek stromu se nazývá. Z květů vznikne. Plod jabloně je.

5 Rozmanitost přírody 61 BYLINY A DŘEVINY Lípa Šípek Divizna Lípa je urostlý strom. Její květy jsou léčivé, dává lidem stín a dřevo. Šípek je keř. Z jeho plodů se vaří čaj, který má spoustu vitamínu C, nebo se z nich dělá marmeláda. Divizna je statná bylina. Může být tak vysoká, že nedosáhnete na špičku. I z květů divizny, které lidé usuší, se vaří léčivý čaj proti kašli. Stromy, keře a byliny jsou rostliny. V přírodě je mnoho různých rostlin. Stejně jako zvířata mají rostliny tělo. Jejich tělo je však jiné. Důležitou částí rostliny je kořen. Ten drží rostlinu pevně v zemi. Kořeny rostlina přijímá vodu a výživu. Z kořenů vyrůstá stonek. Je nad zemí a rostou na něm listy. Stonkem proudí voda a výživa do listů a do květů. Byliny mají stonek dužnatý nebo dutý. Keře a stromy mají stonek dřevnatý.tento stonek se nazývá kmen. Listy rostlin jsou většinou ploché a zelené. Zachycují sluneční světlo, které rostlina potřebuje k životu. Květy vyrůstají většinou na konci stonku a jsou různě barevné. Květ se rozvíjí z poupěte, kvete, vadne a z něj se vytvoří plod. květ šípku plod šípku květ jabloně plod jabloně OTÁZKY :1. Které části má strom? 2. Jaký je rozdíl mezi stromem a keřem? 3. Jaký význam mají pro rostliny kořeny?

6 Rozmanitost přírody 62 DRUHY LISTNATÝCH A JEHLIČNATÝCH STROMŮ Naše lesy jsou jehličnaté, listnaté a smíšené. Smíšené jsou ty, kde rostou stromy listnaté i jehličnaté pohromadě. Jehličnaté stromy, které byste měli znát jsou smrk, borovice, jedle a modřín. Rostou v lese jehličnatém. Na větvích jim vyrůstá místo listů jehličí. Jsou zelené i v zimě. Jen modřín na zimu opadá, ale na jaře se zase zazelená. jedle smrk borovice modřín Listnatý les, na rozdíl od jehličnatého během roku mění svůj vzhled. V zimě jsou větve stromů holé, protože listy opadaly. V létě je zelený a na podzim žlutý. Mezi nejznámější listnaté stromy patří dub, javor, buk, bříza, lípa a kaštan. Listnatých stromů je samozřejmě mnohem víc, dub ale tyto stromy byste určitě měli poznat. Poznávat se je buk naučte podle listů a plodů. bříza javor lípa kaštan Lesy patří k nejcennějšímu přírodnímu bohatství naší vlasti. Jsou velkou zásobárnou vody a čistého vzduchu. Jsou domovem ptáků a zvířat. Lesy nám dávají lesní plody a dřevo. Proto všichni musíme les chránit!!! OTÁZKY : 1. Jaké znáš jehličnaté stromy? Který z nich na zimu opadává? 2. Vyjmenuj listnaté stromy. Znáš jejich plody? 3. Jaký význam pro člověka má les? Jak ho chráníme? 4. Jaké druhy lesů znáš? 5. Na vycházce pozoruj a poznávej stromy.

7 Rozmanitost přírody 63 DRUHY LISTNATÝCH A JEHLIČNATÝCH STROMŮ 1. Doplň slova do vět - pomůže ti učební text 2. Podtrhni zelenou pastelkou názvy jehličnatých stromů. Buk - lípa - smrk - topol - borovice - jedle - jabloň - modřín - dub bříza - kaštan 3. Napiš názvy listnatých stromů 4. Doplň věty : Jehličnaté stromy jsou v zimě. Listnaté stromy jsou v zimě.

8 Rozmanitost přírody 64 OPAKOVÁNÍ - JARO, BYLINY A DŘEVINY, STROMY 1. Vyber a přepiš jarní měsíce : září - leden - březen - srpen - duben - listopad - červen - květen 2. Napiš, co je strom a co je keř. 3. Popiš tělo rostliny (stonek,kořen,květ,list) 3. Napiš názvy jehličnatých stromů. Ten, který na zimu opadává, podtrhni. 4. Podtrhni podle pravítka to, co je správné : V lese se chováme - tiše, křičíme, dupeme, odhazujeme odpadky, neplašíme zvěř, neodhazujeme odpadky, nerozděláváme oheň, lámeme větve, nevybíráme z hnízda vajíčka, nelámeme větve. 5. Nakresli : větvičku jehličnatého stromu větvičku listnatého stromu PRO ŠIKOVNÉ ŽÁKY

9 Rozmanitost přírody 65 Pokud jste všechny úkoly splnily, můžete si za odměnu vybarvit obrázek SEBEHODNOCENÍ ano částečně ne Učivo jsem zvládl/a Rozuměl/a jsem výkladu Dával/a jsem pozor Učivo mě bavilo Učivo je pro mě těžké Namaluj si :

10 Rozmanitost přírody 66

11 Rozmanitost přírody 67 LÉTO

12 Rozmanitost přírody 68 PŘÍRODA V LÉTĚ Léto začíná v červnu. Letní měsíce jsou červen, červenec, srpen. Dny jsou dlouhé a noci krátké. Slunce svítí a hřeje celý den. Dětem začínají prázdniny.v létě dozrává spousty ovoce, lesních plodů a na polích zlátne obilí. V červnu na zahradách dozrávají třešně a jahody. Nejsladší červnovou vůní je vůně rozkvetlých lip, doprovázená bzukotem včel. Lípa (list, květ, plod ) Jahodník (list, květ, plod ) Třešeń ( list, květ, plod ) Les je také plný plodů, které může člověk v létě sbírat. Patří mezi ně maliny, jahody, borůvky a ostružiny. Jejich listy se sbírají na čaj, plody jsou sladké a chutné. Maliník Jahodník Borůvka Ostružiník Další lesní plodinou jsou houby. Lidé je sbírají proto, že z nich mohou připravit výborné pokrmy. Ale pozor! Jsou houby jedlé, nejedlé a jedovaté. Některé dokonce i smrtelně jedovaté. Kdo chce houby sbírat, musí se je naučit znát. Vždy ale platí to, že sbíráme pouze ty houby, které dobře známe. Mezi houby jedovaté patří hřib satan a muchomůrka zelená. Vy znáte také určitě muchomůrku červenou. Jedlé a výborné jsou například tyto houby : hřib bedla žampion křemenáč kozák ryzec klouzek OTÁZKY : 1. Vyjmenuj letní měsíce a řekni, jak se mění příroda. 2. Které ovoce dozrává na zahradě? 3. Které lesní plody v létě sbíráme? Znáš některé jedovaté? 4. Vyhledej v atlasu hub některé jedlé a jedovaté houby.

13 Rozmanitost přírody 69 PŘÍRODA V LÉTĚ 1. Napiš letní měsíce : 2. Poznáš, co ti tak chutná v lese? Nápověda : jahody, maliny, ostružiny, borůvky 3. Potrhni, co je správně. Sbíráme všechny houby - jen ty, které známe. Muchomůrka zelená je jedlá - jedovatá houba. Borůvky a ostružiny rostou na zahradě - v lese. Houby, které jsou jedovaté rozkopneme - necháme růst. 4. Doplňovačka s tajenkou Tajenka

14 Rozmanitost přírody 70 LÉTO NA LOUCE A NA POLI 1. Napiš správné názvy nářadí a stroje. Nápověda: kosa, žací stroj, hrábě 2. Doplň slova. Na začátku léta je. Zemědělci sekají na louce. Potom ji a. Seno je pro zvířata. ( trávu, senoseč, krmivo, suší, obracejí ) 3. Doplň názvy obilí. 4. Odpověz správně. Co se mele z obilí? 5. Nakresli, co se peče z mouky.

15 Rozmanitost přírody 71 LÉTO NA LOUCE A NA POLI Na začátku léta je senoseč. Zemědělci sekají louky, posekanou trávu obracejí a suší. Suché trávě se říká seno. Seno se v zimě používá jako krmivo pro dobytek. Louka se od jara do podzimu barevně mění, podle toho, které rostliny právě rostou a kvetou. V červnu, před senosečí, jsou louky nejbarevnější. Kvetou tu třeba kopretiny a zvonky. Po senoseči je barva louky zelená. To je barva trávy. Trav je velké množství a mají různá jména : bojínek, lipnice, psárka. Poznáš je podle klasu, když kvetou. Nad rozkvetlou loukou létají také různé druhy motýlů. Z květu na květ poletují čmeláci a včely. Bojínek Lipnice Psárka Kopretina Zvonek Babočka Bělásek Na poli dozrává pšenice, žito, ječmen a oves. Jakmile obilí dozraje nastávají žně. Na pole vyjedou kombajny. Obilí pokosí a vymlátí. Vymlácené obilí se vozí do sýpek. Na poli zůstane sláma. Slámou se podestýlá dobytek. Z obilí se mele mouka. Žito Ječmen Pšenice Oves OTÁZKY : 1. Co je to senoseč? 2. Na co se používá seno? 3. Jaké rostliny můžeš vidět na louce? 4. Které obiloviny se u nás pěstují?

16 Rozmanitost přírody 72 LÉTO V ZAHRADĚ Zahradu bez květin si nikdo z nás ani nedovede představit. Většina květů, které v našich zahradách kvetou, je z volné přírody. Lidé si je přinesli do svých zahrad z polí, luk a lesů a vypěstovali z nich zahradní květiny. Mezi nejkrásnější květiny patří růže. Její květy mají různé barvy. Kvete v létě společně s lilií a kopretinami. Po nich začínají kvést kosatce a pivoňky. Kosatec Růže Lilie Pivoňka Na zahradě byste našli mnoho dalších krásných květin a ten, kdo zahrádku nemá, může si takové malé květinové království udělat za oknem nebo na balkoně v truhlíku. Zahrada ale není jen na okrasu. Lidé si sem sázejí i ovocné keře a stromy. Léto je čas, kdy na nichdozrává některé ovoce. Jako první to jsou jahody a třešně. Potom zrají první letní jablka a meruňky, na keřích angrešt a rybíz. Nejvíce vitamínů má ovoce čerstvé, ale protože i v zimě si na něm rádi pochutnáváme, nastává doba, kdy maminky ovoce zavařují nebo z něj dělají sladké marmelády. OTÁZKY : 1. Které zahradní květiny znáš? 2. Které ovoce dozrává v létě na zahradě? 3. Které na keři, které na stromech?

17 Rozmanitost přírody 73 LÉTO V ZAHRADĚ 1. Napiš názvy letního ovoce a obrázky vybarvi. 2. Podtrhni okrasné květiny, které rostou na zahradě a přepiš je. růže - smrk - mák - lilie - sedmikráska - kopretina - kosatec - pšenice 3. Nakresli. Letní ovoce, které máš nejraději Květinu, která roste na zahradě

18 Rozmanitost přírody 74 OPAKOVÁNÍ LÉTO 1. Doplň správná slova do vět Začíná. Dny jsou a noci. svítí celý den. Děti se a opalují. Na polích zlátne. Nápověda : krátké, dlouhé, léto, sluníčko, koupají, obilí 2. Napiš, které lesní plody můžeme v létě sbírat v lese. 3. Vybarvi názvy ovoce, které dozrává v létě jahody třešně hrušky rybíz švestky meruňky 4. Spoj správný název obilí s obrázkem oves pšenice Znáš ještě jiné druhy obilí?

19 1. Rozmanitost přírody 75 PRO ŠIKOVNÉ ŽÁKY Když vyplníš správně doplňovačku, tak Ti v tajence vyjde zvíře, které žije na poli. 1. Na začátku léta mají zemědělci 2. V létě mají děti 3. Druh obilí 4. Jiný druh obilí 5. Škodlivý motýl Tajenka SEBEHODNOCENÍ ano částečně ne Učivo jsem zvládl/a Rozuměl/a jsem výkladu Dával/a jsem pozor Učivo mě bavilo Učivo je pro mě těžké

20 Rozmanitost přírody 76 ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ U VODY 1. Doplň názvy obrázků vodních rostlin. ( Pomohou ti obrázky v učebním textu). Obrázek vybarvi. 2. Jaký je rozdíl mezi řekou a rybníkem? ( stojatá, teče ) Voda v řece. Voda v rybníce je. Nakresli rybník a řeku. 3. Najdi v učebním textu názvy živočichů, kteří žijí ve vodě nebo u vody a napiš je.

21 Rozmanitost přírody 77 ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ U VODY Některé rostliny mají rády vlhko. Najdeme je u potoků, řek nebo rybníků. Nejznámější z nich je rákos a orobinec. Na hladině rybníka můžeme vidět listy a květy leknínů, možná, že zahlédneme i žlutý stulík. Rákos Orobinec Leknín Stulík U vody žije i spousta živočichů. V rákosí kolem rybníka hnízdí vodní ptáci, kachny a labutě. Rákosí je také lovištěm šídel a vážek. Loví hlavně mouchy. V rybnících rybáři chovají ryby. O rybách jste se již učili. Vzpomenete si na některé? Další živočich, který žije ve vodě je rak. Je to živočich, který žije pouze v čisté vodě. U rybníka najdete také žáby. Měli byste poznat ropuchu, skokana a rosničku. U řeky žije vydra. Je to šelma. Mezi prsty má plovací blány, a tak se může dobře pohybovat ve vodě a lovit ryby. Když půjdete kolem řeky tiše a opatrně, možná budete mít štěstí a spatříte užovku. Užovka je had, který ve vodě dokáže ulovit rybu. OTÁZKY : 1. Jaké rostliny rostou u vody? Jaké přímo ve vodě? 2. Které živočichy byste mohli potkat u rybníka a které u řeky? Jaký je rozdíl mezi rybníkem a řekou? 3. Čím se živí vydra? 4. Na vycházce pozorujte život kolem řeky.

22 Rozmanitost přírody 78 OCHRANA PŘÍRODY Příroda je v naší České republice krásná. Její krása ale mizí, protože jí lidé ničí. Špatné zásahy člověka do přírody způsobují živelné a ekologické katastrofy ( povodně, tornáda ).Proto musíme přírodu chránit. Prohlédni si obrázky a řekni, jak lidé ničí přírodu. Co můžeš pro přírodu udělat ty? Napsali jsme vám některá pravidla ochránců přírody. Když je budeme všichni dodržovat, budeme se z krásné přírody dlouho radovat. 1. V lese se chováme tiše, neplašíme zvěř, nekopeme do hub, nelámeme větve. 2. V blízkosti lesa nerozděláváme oheň. 3. Netrháme květiny. Je to potrava pro včely, které se nám odvděčí sladkým medem. 4. Neodhazujeme v přírodě odpadky. 5. Nevyléváme nečistoty do řek a potoků. 6. Pomáháme lesníkům sbírat žaludy a kaštany pro lesní zvěř. 7. Pomáháme vysazovat nové stromy. 8. Třídíme odpad plasty, papír a sklo do popelnic k tomu označených. OTÁZKY : 1. Jak lidé ničí přírodu? Jak přírodě můžeme pomáhat? 2. Vyprávěj, jak se třídí odpad.

23 Rozmanitost přírody 79 OCHRANA PŘÍRODY 1. Vybarvi správně popelnice na třídění odpadu 2. Rozděl odpad do správných popelnic - noviny - skleněné lahve - igelitové sáčky - lahev od minerálky - starý sešit - rozbité okno - krabice od bot 3. Správné chování v přírodě vybarvi zeleně. Co je špatné vybarvi červeně. sázíme v lese nové stromky rozděláváme v lese oheň kopeme do hub a lámeme větve sbíráme kaštany a žaludy třídíme odpad v lese se chováme tiše plašíme zvířata v lese odpadky házíme do řeky

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Pokojové a okrasné květiny, chráněné, léčivé a jedovaté rostliny V pracovních listech se

Více

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace je věnovaná létu. Žák se seznamuje

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důležitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důležitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č. č. 32 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Ovocné stromy, keře a jejich pěstování V pracovních listech se žáci seznámí s ovocnými keři

Více

Listnatý strom má, Na jaře, V létě, Na podzim, V zimě, To je (list, plod, strom, )

Listnatý strom má, Na jaře, V létě, Na podzim, V zimě, To je (list, plod, strom, ) Listnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje zástupce listnatých stromů. - Žák rozpozná listnaté stromy podle listu a plodu. - Žák popíše proměnu listnatého stromu v průběhu roku. Jazykový cíl: - Žák

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č. č. 35 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Význam rostlin a jejich ochrana V pracovních listech se ţáci seznámí s významem rostlin

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Smyslová výchova 1.- 3. ročník pomocná třída Průřezové téma - Rozmanitost přírody ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Mgr. Ivana Pattermanová, ZŠ Rýmařovská 15, Bruntál, př. org. říjen 2012 Příroda je náš

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu:

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

ročník 7. č. 36 název

ročník 7. č. 36 název č. 36 název Rostlinné společenstvo - les anotace V pracovních listech si žáci vysvětlí význam lesů, vyčlení rostliny lesního společenství, naučí se rozlišovat základní systematické skupiny rostlin a znát

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy 1. ZAHRADY A PARKY Často se u škol vysazuje park, ve kterém rostou vedle domácích dřevin i dřeviny cizokrajné. Stejně tak je to i v případě Základní školy v Mladecku. Vpravo od hlavní brány rostou borovice

Více

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2

Více

PRACOVNÍ LISTY. pro I. stupeň základních škol PRACOVNÍ LISTY PRO 1. ROČNÍK

PRACOVNÍ LISTY. pro I. stupeň základních škol PRACOVNÍ LISTY PRO 1. ROČNÍK Mgr. Ludmila Svobodová & kolektiv PRACOVNÍ LISTY pro I. stupeň základních škol V lesoparku pod Kvádrberkem se můžete seznámit s různými dřevinami, bylinami, ale i živočichy. Prosíme, chovejte se zde ohleduplně

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup:

Více

Živá příroda rostliny

Živá příroda rostliny 1. Rozděl rostliny podle typu stonku: Živá příroda rostliny ( bříza, cibule, slunečnice, jedle, jabloň, blatouch, modřín, jilm, netřesk, hrušeň, pšenice, pýr) byliny dřeviny 2. Správně přiřaď: stonek koruna

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lidských obydlí. Ekosystém okolí lidských obydlí

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení notace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva podstatných jmen rodu ženského utor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat číslo, pády a vzory podstatných jmen rodu výstup

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase.

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. Pohyby Země Země vykonává tyto pohyby: otáčí se kolem své

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

Popis materiálu a jeho využití:

Popis materiálu a jeho využití: Popis materiálu a jeho využití: Materiál je určen pro žáky 1. 3. ročníku základní školy. Materiál je určen pro individuální práci během společné aktivity (učivo ROK ROČNÍ OBDOBÍ). Jde o velmi jednoduchý

Více

Jarní probuzení. Projekt k tématu Jaro. Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová

Jarní probuzení. Projekt k tématu Jaro. Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová Jarní probuzení Projekt k tématu Jaro Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová Hlavní cíle projektu Hlavním cílem tohoto projektu je upevnit znalosti z prvouky týkající se jara, jarní přírody, zvířat, zlepšit

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin č. 31 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Stavba těla rostlin květ, plod V pracovních listech se žáci seznámí se stavbou těla rostlin.

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl Inovace výuky I.stupeň Inovace výuky Člověk a svět práce Autorka : Mgr. Martina Tanglová Včelí úl Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Tematický okruh: Práce s drobným

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice JARNÍ KVĚTINY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 25.11.2011 Anotace Materiál obsahuje pracovní listy. Autor

Více

Název materiálu: Růžovité

Název materiálu: Růžovité Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_29_Louka Vyučovací předmět:

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ Věta jednoduchá je uspořádaný větný celek, který vyjadřuje jednu myšlenku. Slova, která k sobě patří, tvoří dvojice slov, v této dvojici jedno slovo závisí na druhém. Takové dvojice

Více

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci VY _52_ INOVACE_18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí Jarní květiny texty + opakovací testík k prezentaci Sněženku

Více

Opakování učiva za I. pololetí

Opakování učiva za I. pololetí Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Opakování

Více

V lese - poznáváme rostliny a houby

V lese - poznáváme rostliny a houby Název ekostezky nebo ekokoutku: Ekostezka Lesík Škola: ZŠ a MŠ Nové Sedlo Tvůrce pracovních listů: Jitka Zamrzlová Přírodovědný test pro žáky Přírodovědný test pro žáky V lese - poznáváme rostliny a houby

Více

Společenstva lesů DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-14_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Společenstva lesů DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-14_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Společenstva

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Okruh A jehličnatý les

Okruh A jehličnatý les Okruh A jehličnatý les Otázky pouze pro 6. 9. třídu jsou označeny hvězdičkou. 1) *Který z následujících jehličnanů není v ČR s výjimkou Jeseníků původní? jedle bělokorá smrk ztepilý borovice lesní modřín

Více

Foto: Michaela Švarcová 2009 (vítězná fotografie soutěţe Můj region)

Foto: Michaela Švarcová 2009 (vítězná fotografie soutěţe Můj region) Pracovní list Les 1 Foto: Michaela Švarcová 2009 (vítězná fotografie soutěţe Můj region) Poznáš, kde Míša fotografii pořídila? Chodíš také rád(a) do lesa? A proč? Víš, jak se máme v lese chovat? Jak daleko

Více

ROČNÍ OBDOBÍ. Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník. Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011

ROČNÍ OBDOBÍ. Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník. Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011 ROČNÍ OBDOBÍ Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011 Jaro léto podzim zima Čtyři roční období Jaro Březen Duben květen Podzim Září Říjen listopad

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin č. 30 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Stavba těla rostlin stonek, list V pracovních listech se žáci seznámí se stavbou těla rostlin.

Více

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy Vypracovaly: Veronika Bořutová, UČO 253475 Olga Krejčí, UČO 322757 Edita Černá, UČO 191586

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek. č. 9 název Ptáci anotace V pracovních listech žáci poznávají ptáky, charakterizují hlavní druhy a poznávají zástupce. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

VYUŢÍVÁNÍ PŘÍRODNIN ČLOVĚKEM (pracovní část ke IV. přednáškovému bloku)

VYUŢÍVÁNÍ PŘÍRODNIN ČLOVĚKEM (pracovní část ke IV. přednáškovému bloku) 1 VYUŢÍVÁNÍ PŘÍRODNIN ČLOVĚKEM (pracovní část ke IV. přednáškovému bloku) blok č. I. a III. cvičící: Mgr. Iva Frýzová (12077@mail.muni.cz) katedra biologie PdF MU 1. Mnohem dříve, neţ se začaly pouţívat

Více

Věčko 1-18, Rozeznat vybrané typy hub

Věčko 1-18, Rozeznat vybrané typy hub Věčko 1-18, Rozeznat vybrané typy hub Pravidla: Z vybraných 10 hub rozeznat alespoň 9 a určit jedlá/nejedlá/jedovatá, popřípadě znát houbu se, kterou se dá zaměnit Hřib kovář Roste v jehličnatých, smíšených

Více

ročník 9. č. 26 název

ročník 9. č. 26 název č. 26 název Chráněné a léčivé rostliny anotace V pracovních listech se žáci seznámí s některými chráněnými a léčivými rostlinami. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Výukový materiál. VY_12_INOVACE_03_2_Čarovala ryba, aby byla chyba.notebook. July 05, :14

Výukový materiál. VY_12_INOVACE_03_2_Čarovala ryba, aby byla chyba.notebook. July 05, :14 Základní škola Ús nad Labem, Ažky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_03_2

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

VY_32_INOVACE_PRV4_16_07. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NA LOUCE - TRÁVY

VY_32_INOVACE_PRV4_16_07. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NA LOUCE - TRÁVY VY_32_INOVACE_PRV4_16_07 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NA LOUCE - TRÁVY VY_32_INOVACE_PRV3_16_07 Anotace: materiál obsahuje 2 listy anotace, 2 listy prezentace, 1 list

Více

JARNÍ ROSTLINY. VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí

JARNÍ ROSTLINY. VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí JARNÍ ROSTLINY VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí Sněženka podsněžník Sněženku nazýváme poslem jara. Její drobné bílé kvítky rozkvétají

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

Cesta do školy. PRVOUKA 1. ročník. Mgr. Lenka Marvánková. 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích.

Cesta do školy. PRVOUKA 1. ročník. Mgr. Lenka Marvánková. 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích. VY_12_INOVACE_Prv1.B.01 PRVOUKA 1. ročník Cesta do školy Mgr. Lenka Marvánková 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích. 2.) Vybarvi správnou barvou na semaforu, kdy můžeme přejít

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

Popis materiálu a jeho využití:

Popis materiálu a jeho využití: Popis materiálu a jeho využití: Materiál je určen žákům 1. ročníku základní školy. Po vytištění, zalaminování a vystřižení vznikne 39 karet. Žáci pomocí kolíčku či "mazací" fixy určují, která ze tří vět

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Stonek morfologie autor: MVDr. Alexandra Gajová vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 2.1.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém les Žák Typická věková skupina,

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD III. Modelová příprava pro výuku. téma : STROMY

INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD III. Modelová příprava pro výuku. téma : STROMY Masarykova univerzita Pedagogická fakulta INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD III. Modelová příprava pro výuku téma : STROMY Vypracovaly studentky 2. roč. oboru Učitelství pro 1. stupeň, KS : Markéta Hajná, 344659

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole

Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole Přílohy k bakalářské práci Brno 2011 Vedoucí práce: Vypracovala: Doc. PaedDr. Hana Horká,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2260 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_37 Jméno autora: Tereza Mašková Třída/ročník: II.

Více

Rostliny v lese VY_12_INOVACE_PRV.123.12

Rostliny v lese VY_12_INOVACE_PRV.123.12 Rostliny v lese VY_12_INOVACE_PRV.123.12 Mgr.Charlotta Kurcová říjen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Rostliny v lese Podtéma: lesní keře a plody, rostliny se kterými se nejčastěji setkáváme

Více

Stromy. Řešení. Pracovní list

Stromy. Řešení. Pracovní list Stromy Anotace: seznamuje žáky s vnější a vnitřní stavbou stromu a se základními rozdíly mezi jehličnatými a listnatými, opadavými a Zároveň vysvětluje rozdíl mezi krytosemennými a nahosemennými rostlinami.

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Duháček v lese Simopt Hlavní menu Neživá příroda a různé druhy lesů Neživé podmínky pro les Les kolem řeky Les v nížinách Les v podhůří Hory Rostliny Stromy jehličnaté Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/6 3.2.08.13 Růžovité - byliny, keře, stromy - obsahují vonné oleje /vůně květů/ - pětičetné, oboupohlavné, květní obaly rozdělené na kalich a korunu - střídavé listy s palisty - plod nažka /zdužnatělá

Více

Pracovní list stromy - I. stupeň. Projekt Obnova školní zahrady 2013/2014. ZŠ Tábor Zborovská 2696

Pracovní list stromy - I. stupeň. Projekt Obnova školní zahrady 2013/2014. ZŠ Tábor Zborovská 2696 Pracovní list stromy - I. stupeň Projekt Obnova školní zahrady 2013/2014 ZŠ Tábor Zborovská 2696 Jméno: Datum: 1. Když slyšíš slova příroda, zeleň, rostliny, vybaví se ti barva ZELENÁ. Rozhlédni se kolem

Více

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité - vytrvalé byliny (oddenky, hlízy) - pětičetné, oboupohlavné květy (mnoho tyčinek a pestíků) - plody - nažky, měchýřky - jedovaté (farmaceutický průmysl) -

Více

DŘEVO pracovní list I.

DŘEVO pracovní list I. DŘEVO pracovní list I. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů skrývačky, doplňovačky, přivazovačku, křížovku

Více

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV30 Číslo materiálu 30

Více

Svět kolem nás. Riskuj!

Svět kolem nás. Riskuj! Svět kolem nás Riskuj! Naše vlast Živočichové Rostliny Lidské tělo Přísloví 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 Naše vlast otázka za 1 bod Jak se jmenuje hlavní město České republiky? Správná

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy 1 Prvouka Prvouka Učivo Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka Bezpečná cesta do školy Domov: prostředí domova, panelový dům, nájemní dům, byt, vesnice, město Obec: úřady,

Více