Případové studie k systému CEM (centrální energetický management)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Případové studie k systému CEM (centrální energetický management)"

Transkript

1 1 Případové studie k systému CEM (centrální energetický management) Samotné měření žádné úspory pochopitelně nepřináší. Když ale měříme soustavně, odhalíme kolik, kdy a na jaké činnosti máme největší spotřebu energie. Na tomto reálném základě potom můžeme přistoupit k účinným úsporným opatřením. Bez měření jen odhadujeme a dost možná se zbytečně omezujeme tam, kde to není nutné. Zákazník typu Rodinný dům Rozsah měření : a) Elektrická energie zjistíme, kolik energie odebírá náš dům v pasivním a kolik v aktivním režimu. Pasivní režim je odběr, který běží 24 hodin denně a 365 dní v roce. Do pasivního režimu nám hlavně přispívá chlazení a mražení potravin, což je patrné z níže uvedeného grafu. Proto je dobré se v každé domácnosti a v RD zamyslet nad tím, jaké máme v domě spotřebiče a jak a kde všude v domě se el. energie spotřebovává.

2 Uvědomme si, že při snížení spotřeby o 1KWh během 24 hodin získáme za rok, při ceně 5 Kč/KWh, cca 43 tis. Kč. Když průběžně neměříme, nevíme s určitostí, jakou spotřebu máme v různých denních situacích, při různých činnostech či v ročních obdobích. Úspory EE tak lze vysledovat, kromě klasických opatření jako jsou úsporné žárovky, spotřebiče apod., i v úpravě režimu spotřeby el. energie, například efektivním nastavením filtrace bazénu nebo využíváním nočního proudu apod. b) Plyn je významným nákladem, pokud s ním topíme a ohříváme teplou vodu, viz přiložený graf. Velký vliv na spotřebu plynu má, vedle konstrukce domu, dobře seřízená regulace vytápění. Pokud použijeme kontrolní teploměry systému CEM, velmi rychle zjistíme, zda regulace funguje či nikoliv. Odstraníme zbytečné zapínání kotle v noci anebo nesmyslné ohřívání vody v době, kdy ji nikdo nepotřebuje. Zde jsou rezervy až 20% celkových úspor. 2 c) Voda měření spotřeby vody nám pomůže odhalit, kolik nás vlastně stojí mytí nádobí, praní, umývání, zalévání zahrady, zjistíme, zda po nasazení perlátorů opravdu ušetříme a hlavně, když už dojde k nějakému úniku, tak se ho dozvíme včas a nezaplatíme vodárnám desetitisíce za vodu vyteklou do zahrady či do kanálu. Měřením vody lze ušetřit v důsledku organizačních opatření až 15 % nákladů na spotřebu vody.

3 3 Zákazník typu Firma Rozsah měření : a) Elektrické energie zjistíme kolik energie odebírá náše firma v pasivním a v aktivním režimu. Pasivní režim je odběr, který běží 24 hodin denně a 365 dní v roce. Do pasivního režimu ve firmách hlavně přispívá provoz IT, u většiny firem je to zásadní spotřebitel. Zatím se k chodu IT většinou přistupuje tak, že zařízení musí být neustále zapnuta, aby mohly fungovat ostatní firemní procesy. Není to ovšem pravda, řada specialistů IT nechávají zapnuté servery nebo počítače jenom proto, že se vlastně nemusí vypínat. Nebo mají špatně navržené systémy, nevyužívají virtualizaci na serverech apod. Výsledkem je potom zbytečná spotřeba el. energie. Uvědomme si, že při snížení spotřeby o 1KWh během 24 hodin získáme za rok, při ceně 5 Kč/KWh, cca 43 tis. Kč. Když průběžně neměříme, nevíme s určitostí, jakou spotřebu máme v různých denních situacích, při různých činnostech či v ročních obdobích. Úspory EE tak lze vysledovat, kromě klasických opatření jako jsou úsporné žárovky, spotřebiče apod., i v úpravě režimu spotřeby el. energie, například efektivním rozsvěcením na čidla, vypínáním el. zařízení po pracovní době apod. Prakticky u každé firmy se jedna KWh pro možné úspory najde a tím je řečen jasný výsledek. b) Plyn pokud se ve firmě topí plynem nebo je nainstalován výměník, jsou náklady na vytápění největším nákladem na provoz budovy. Velký vliv na spotřebu má, kromě konstrukce domu, dobře seřízená regulace vytápění. Pokud použijeme kontrolní teploměry systému CEM, velmi rychle zjistíme, zda regulace funguje či nikoliv. Zjistíme, zda jednotlivé provozy jsou vytápěny v souladu s jejich účelem užívání. Často dochází k vytápění provozů, chodeb, skladů apod., které mají mít daleko nižší teploty než kanceláře. Nemusíte hned instalovat zónovou regulaci vytápění. Stačí několik kontrolních radiových teploměrů a brzy si nastavíte pomocí termohlavic správné teploty pro jednotlivé místnosti. Dále zjistíte, jak vám pracuje regulace, zda netopíte zbytečně o víkendech a v noci. Těmito kroky ušetříte až 20% nákladů na vytápění. c) Voda spotřeba vody u většiny firem není významná, ale často dochází k únikům a haváriím, protože spotřeba není pod stálým dohledem jako doma. Měření vody nám pomůže odhalit protékající záchody, úniky vody v kotelně nebo v umývárně. Zjistíme kolik nás stojí koupání zaměstnanců apod. Zjistíme, zda po nasazení perlátorů opravdu ušetříme a když dojde k nějakému úniku vody, dozvíme se o něm včas a nezaplatíme vodárnám desetitisíce za vodu vyteklou do kanálu. Měřením vody lze ušetřit v důsledku organizačních opatření až 15 % nákladů na spotřebu vody.

4 4 Příklady z praxe Gymnázium Luďka Pika, Plzeň Měření spotřeby elektrické energie: Po zahájení měření byla vyhodnocena velmi vysoká pasivní spotřeba EE. Průzkumem v objektu bylo zjištěno, že tato spotřeba je generována především IT systémy. Průměrná spotřeba objektu za 1 hodinu činila 7,65 KWh. Pro představu, při ceně 5 Kč /KWh podílí se pasívní spotřeba na roční ceně za EE částkou Kč Následoval audit IT, který navrhnul určité změny provozování aplikací včetně modernizace zařízení. Výsledek je patrný na první pohled. Pasivní spotřeba objektu se snížila na 4,11 KWh za jednu hodinu. Roční pasivní spotřeba objektu bude Kč. Roční úspora na tomto objektu je Kč.

5 5 Bohužel, kvůli stávající legislativě nařizující na vše vypisovat výběrová řízení, trvalo více jak rok, než se podařilo přes všechna různá výběrová řízení spotřebu objektu snížit.

6 6 Online dálkové odečty vodoměrů Měření spotřeby vody: Dohledové centrum MČ Praha 11 je od ledna 2012 vybaveno systémem CEM. Ihned byly zjištěny úniky vody. Městská část Praha 11 přistoupila k pořízení systému CEM zejména proto, že již v předešlém roce došlo k havárii vodovodního potrubí pod městským parkem, na kterou se přišlo až v momentě, kdy už ztráta dosahovala, vyčísleno v korunách, přes 600 tisíc Kč. CEM byl nainstalován v mateřských a základních školách v Praze 11. Bezprostředně po instalaci monitorovacího systému CEM zjistili v Dohledovém centru Prahy 11, že v jedné z mateřských škol dochází k úniku vody. Zjištění závady bylo tím jednodušší, že se jednalo o víkend, kdy by měla být spotřeba vody v MŠ na nulových hodnotách. Není jasné, jak dlouho před tím, než byla závada zjištěna pomocí CEM, únik vody v dané MŠ trval. Takovéto podobné úniky totiž zaměstnanci neodhalí, jelikož spotřeba vody není pod stálým dohledem jako v domácnosti. CEM byl do školky nainstalován v pátek a hned v sobotu došlo k nápravě. Během týdenního provozu MŠ je běžná spotřeba vody, dle současných měření, v průměru 2,5 až 3m³, což představuje asi 755,-Kč týdně.

7 7 Při úniku vody přibližně 0,36 m³ za hodinu byl za jediný den měření spotřebován téměř čtyřnásobek průměrné týdenní spotřeby v MŠ! To představuje asi 2.567,-Kč týdně rozdíl je tedy značný! Závada byla zjištěna na vodovodním potrubí ve sklepním prostoru. Takové příčiny ztrát na spotřebě vody jsou časté a bohužel jsou zjišťovány se značným zpožděním, většinou při ročních odečtech patních vodoměrů. Zjištění úniků vody se systémem CEM je okamžité nejen díky online radiovým odečtům jako takovým, ale i díky tomu, že jsou odečítány jak bytové = podružné, tak patní=hlavní vodoměry.

8 Za stavu s minimálními ztrátami budou roční náklady na spotřebu vody pouze cca ,-Kč. Pokud by se v této dané MŠ zjistila závada až při ročním odečtu, představovala by roční ztráta přepočtená na koruny až ,-Kč! To znamená, že školka by zaplatila celkem neuvěřitelných ,-Kč za rok. 8 T-Port, Přístavy Ústí nad Labem To, že se automatické radiové odečty s online náhledem v reálném čase přes internet skutečně vyplatí, potvrzuje i další instalace CEM pro společnost T-Port, Přístavy Ústí nad Labem, v létě roku Když v lednu 2012 prasklo vodovodní potrubí, vznikla společnosti ztráta přes 1 milion Kč jen proto, že se na únik přišlo pozdě. Po této zkušenosti si firma nechala nainstalovat systém CEM, kde sleduje všechny své vodoměry pohodlně online.

Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel

Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel Úvod...4 Pohybová čidla:...4 Čidel reagujících na pohyb osob je velké množství...4 PIR pohybové čidlo pro stropní montáž SSO2...4 Použité stropní

Více

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Malenovicích k 1.1.2005 TOT přebírá rozvody od Tepla Zlín 74 předávacích

Více

Zaručené úspory energie ve školství

Zaručené úspory energie ve školství Zaručené úspory energie ve školství Právě základní a střední školství patří mezi oblasti, v nichž se náš systém zaručených úspor energie známý též jako EPC používá k dosažení úspor provozních nákladů nejčastěji.

Více

ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL

ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL Jana Kňavová Střední zdravotnická škola Benešov Máchova

Více

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA Cíl(e): Žáci vědí, že elektrické spotřebiče vypnuté v režimu stand-by také spotřebovávají elektrickou energii. Proto se naučí vypínat je úplně, když je to vhodné.

Více

Regenerace panelových domů v Novém Lískovci Idea 1999: Zvýšit kvalitu bydlení bez enormního nárůstu nákladů na bydlení Energetické úspory těžiště

Regenerace panelových domů v Novém Lískovci Idea 1999: Zvýšit kvalitu bydlení bez enormního nárůstu nákladů na bydlení Energetické úspory těžiště Energetický management v programu komplexní regenerace panelových domů Brno - Nový Lískovec Jan Sponar, sponar@nliskovec.brno.cz Brno Nový Lískovec 1 z 29 městských částí statutárního města Brna 12 tis.

Více

VICARE App. Komfort je dnes jednoduchý. A bezpečný zároveň. ViCare. Aplikace pro vaše vytápění.

VICARE App. Komfort je dnes jednoduchý. A bezpečný zároveň. ViCare. Aplikace pro vaše vytápění. VICARE App Komfort je dnes jednoduchý. A bezpečný zároveň. ViCare. Aplikace pro vaše vytápění. ViCare: v přímém kontaktu s vaším topným systémem. 2/3 Člověk je jednoduše klidnější, když je o všechno postaráno

Více

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV ZDROJE ENERGIE V ČR ZDROJE ENERGIE V ČR Převaha neobnovitelných

Více

Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec

Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec Trnava 23.10.2015 Jan Sponar, sponar@nliskovec.brno.cz úřad městské části Brno-Nový Lískovec Brno Nový Lískovec 1 z 29 městských

Více

Centrální zásobování teplem v Napajedlech. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice

Centrální zásobování teplem v Napajedlech. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Napajedlech Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Napajedlech 12/2012 TOT přebírá rozvody od NBTH 34 předávacích stanic, 2 100

Více

Energetický management na Vašem objektu

Energetický management na Vašem objektu Energetický management na Vašem objektu Úkolem Energetického managementu je dosažení optimalizace provozu budov a areálu s dosažením co nejnižších nákladů na energie v souladu s platným energetickým zákonem

Více

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Energeticky úsporná opatření v domácnostech Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Voda Zkontrolujte nastavení teploty ohřevu vody u zásobníkového

Více

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 AKČNÍ PLÁN NA ROK 2010 K ENERGETICKÉMU PLÁNU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 kompletní verze pro veřejné projednání listpad 2009 Akční plán na rok 2010 k Energetickému plánu městské části Praha-Libuš

Více

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Hospodaření s energiemi Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Rozdělení tématu Hospodaření v domácnostech Hospodaření ve velkých organizacích Podrobnější rozdělení 1. Hospodaření v domácnostech 1.1 Pasivní

Více

Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST

Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST 1 Představení Petr Jelínek, Grundfos s.r.o Společnost Grundfos byla založena v Dánsku v roce 1945 a je světovou jedničkou v inovativních čerpacích technologiích

Více

ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY

ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. ( zuzana.vyoralova@fa.cvut.cz ) BIVŠ 15.března 2016 OBSAH PŘEDNÁŠKY : ÚSPORA VODA SPECIÁLNÍ ZP ZPĚTNÉ VYUŽITÍ

Více

EPC. Energy Performance Contracting (EPC) je moderní model spolupráce mezi klientem a

EPC. Energy Performance Contracting (EPC) je moderní model spolupráce mezi klientem a EPC Energy Performance Contracting (EPC) je moderní model spolupráce mezi klientem a specializovaným dodavatelem, tj. firmou energetických služeb (ESCO Energy Services Company), zaměřený na zvyšování energetické

Více

Milan Trs. Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno

Milan Trs. Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno Milan Trs Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno Objekt: PŘEDSTAVENÍ Poradenské centrum, rekonstrukce stávající administrativní budovy a přístavba nové budovy, pasivní standard, důraz na úspory energií,

Více

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic. TRONIC CONTROL Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.cz Firemní program Výrobní oblast vývoj a výroba řídicích systémů

Více

Nabídka LED osvětlení pro rok 2013 ÚSPORNÁ LED OSVĚTLENÍ INOXLED

Nabídka LED osvětlení pro rok 2013 ÚSPORNÁ LED OSVĚTLENÍ INOXLED Nabídka LED osvětlení pro rok 2013 ÚSPORNÁ LED OSVĚTLENÍ INOXLED www.appost.cz OSVĚTLENÍ INOXLED AUDIT A PROJEKT Bezplatný audit a návrh nového osvětlení. FINANCOVÁNÍ Úspora CASH při prvním rozsvícení.

Více

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Střední škola energetická a stavební, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Na Průhoně 4800 430 11 CHOMUTOV Zpráva o hospodaření s energiemi

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

ÚSPORY ENERGIE - JIHLAVA ZASEDACÍ MÍSTNOST ZASTUPITELSTVA MĚSTA JIHLAVY,

ÚSPORY ENERGIE - JIHLAVA ZASEDACÍ MÍSTNOST ZASTUPITELSTVA MĚSTA JIHLAVY, ÚSPORY ENERGIE - JIHLAVA ZASEDACÍ MÍSTNOST ZASTUPITELSTVA MĚSTA JIHLAVY, 21. 11. 2017 Statutární město Jihlava - Poloha: 115 km jihovýchodně od Prahy, na někdejší česko-moravské zemské hranici, zčásti

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH ERGIE Třída: Spotřeba energií představuje největší ekologickou zátěž provozu školy. Jak zjistíte, stojí také školu mnoho peněz. Nižší spotřeby energie můžete dosáhnout pomocí třech kroků, jejichž realizace

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

Energetický dotazník

Energetický dotazník Energetický dotazník Prosím vyplňte tento dotazník jako součást energetického šetření a vraťte jej zpět svému projektovému koordinátorovi. Formulář by měl být vyplněn během energetického šetření společně

Více

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám, Dešťovka Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám až 20 mld. Kč do roku 2021 Podzimní novinky účinné od 15. října 2018 Hlavní změny Zateplení svépomocí, možnost

Více

Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů zateplování bez kompromisů. Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz

Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů zateplování bez kompromisů. Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů zateplování bez kompromisů Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz Brno Nový Lískovec Panelové sídliště 3,5 tisíce bytů Z toho 1056 ve vlastnictví

Více

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy Možnost kombinace metody EPC s dotací na zateplení objektů v majetku hlavního města Prahy 27.listopadu 2014 Základní dokumenty v oblasti energetiky Územní energetická koncepce hl. m. Prahy (aktualizovaná

Více

Nadstavbové online služby

Nadstavbové online služby Nadstavbové online služby Šetří energii i Váš čas Filip Dubský, MBA Strakonice 22.10.2015 Nadstavbové online systémy - přehled Úspora času a energie - Rádiové denní hodnoty odečetů - Monitoring přístrojů

Více

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Aby bylo možno provést porovnání energetické náročnosti pasivního domu (PD), nízkoenergetického domu

Více

Efektivita procesu. Znalost reálného stavu. Předcházení možným následkům. Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát

Efektivita procesu. Znalost reálného stavu. Předcházení možným následkům. Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát Efektivita procesu Znalost reálného stavu Předcházení možným následkům Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát Monitorování správné funkce - například při servisních pracích. Vlhkost Měření veškerých

Více

HWAT ENERGETICKY ÚSPORNÝ SYSTÉM UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY VODY V POTRUBÍ

HWAT ENERGETICKY ÚSPORNÝ SYSTÉM UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY VODY V POTRUBÍ HWAT ENERGETICKY ÚSPORNÝ SYSTÉM UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY VODY V POTRUBÍ PENTAIR THERMAL BUILDING SOLUTIONS WWW.RAYCHEMPODLAHOVETOPENI.CZ Požadavky na teplovodní systémy Abychom byli připraveni na dnešní a především

Více

Jak snížit náklady na vytápění bytu. Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz

Jak snížit náklady na vytápění bytu. Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz Jak snížit náklady na vytápění bytu Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz 1 Co nás čeká 1. Detekce problémů termovizní snímkování 2. Zajištění úspor systémové řešení =

Více

Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií

Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tato akce je realizována s dotací ze státního

Více

Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001

Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 Ing. Arch. Petr Daniš PORSENNA o.p.s.

Více

Posudek budovy - MŠ Chrastava

Posudek budovy - MŠ Chrastava Posudek budovy - MŠ Chrastava 1. Základní popis typ výstavby: mateřská škola železobetonový skelet MS 66; obvodový plášť CDK cihly, nebo plynosilikát rok výstavby: 1972 počet podlaží (obytná, technická,

Více

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE EMI-TEST s.r.o. Na Sibiři 451 549 54 Police nad Metují ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE podle 3 odstavec 1 a 3 vyhlášky 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie číslo 0043/14

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Operační program : Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt : NENÍ POZDĚ komplexní environmentální vzdělávání na SŠ Registrační číslo projektu

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2011/2012 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013

Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013 Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013 VÝVOJ CEN ENERGIÍ V ČR 1991 2011 100 000 90 000 80 000 Zemní plyn Elektřina Tepelné čerpadlo Ceny energií dále porostou

Více

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti POSVIŤTE SI NA ÚSPORY Jak ušetřit elektřinu v domácnosti JAK UŠETŘIT V DOMÁCNOSTI ELEKTŘINU Co je cílem semináře přinést důležité a praktické informace a tipy, které vám pomohou v domácnosti s elektřinou

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

cesta k optimalizaci nákladů

cesta k optimalizaci nákladů ENERGETICKÉ SLUŽBY cesta k optimalizaci nákladů Pavel Míčka Praha, 26.8.2008 Představení Dalkia Dalkia jako součást světové skupiny g představuje v ČR největšího nezávislého výrobce a distributora tepla

Více

BILLER & BURDA s.r.o. AUTORIZOVANÝ PRODEJ A SERVIS KOMPRESORŮ ATLAS COPCO

BILLER & BURDA s.r.o. AUTORIZOVANÝ PRODEJ A SERVIS KOMPRESORŮ ATLAS COPCO BILLER & BURDA s.r.o. AUTORIZOVANÝ PRODEJ A SERVIS KOMPRESORŮ ATLAS COPCO Výroba stlačeného vzduchu z pohledu spotřeby energie Vzhledem k neustále se zvyšujícím cenám el. energie jsme připravili některá

Více

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Aby bylo možno provést porovnání energetické náročnosti pasivního domu (PD), nízkoenergetického domu

Více

Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda

Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice Václav Taubr Generální

Více

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Úvod Jednoduché pokusy zahrnují 4 tématické oblasti: - Úspory energie při vaření - Úsporné spotřebiče v domácnosti

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2904201411 Investor: paní Klára Černá RD Veltrusy email: klara.cerna@rebo-n.cz

Více

- vybavení a provoz MC (50.000,-) - obnova výpočetní techniky pro žáky a zaměstnance ZŠ, MŠ, ŠD ( ,-)

- vybavení a provoz MC (50.000,-) - obnova výpočetní techniky pro žáky a zaměstnance ZŠ, MŠ, ŠD ( ,-) ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KROUNA 539 43 Krouna 303,469341115, IČO 70986304, bank. sp. ČS Hlinsko 1145367369/0800 e-mail: zs_krouna@xaz.cz, http://www.zskrouna.cz Zpráva o hospodaření ZŠ a MŠ Krouna

Více

JAK FUNGUJE SLUNEČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO OHŘEV UŽITKOVÉ VODY A PRO PŘITÁPĚNÍ?

JAK FUNGUJE SLUNEČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO OHŘEV UŽITKOVÉ VODY A PRO PŘITÁPĚNÍ? Sluneční zařízení Energie slunce patří mezi obnovitelné zdroje energie (OZE) a můžeme ji využívat různými způsoby a pro rozdílné účely. Jedním ze způsobů využití energie slunce je výroba tepla na ohřev

Více

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Mnichov, Září 2009 Krátké představení skupiny BASE Začátek: Výchozí bod: Založení BASE CONSULT GmbH 1996 v Mnichově Vlastníkem řízená, samostatně financovaná

Více

MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ SPOTŘEBY ENERGIE BUDOV

MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ SPOTŘEBY ENERGIE BUDOV INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ SPOTŘEBY ENERGIE

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

On-line měření energií = cesta k úsporám

On-line měření energií = cesta k úsporám On-line měření energií = cesta k úsporám Jak měříme energie a vodu? Standardní metoda odečet měřidel 1 x za rok Nelze zjistit kdy a za jakých podmínek jsme energii a vodu spotřebovali Nejsme schopni zjistit

Více

systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů

systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů PODPORA DIGITÁLNÍ TRANSFORMACE MĚST A OBCÍ» od měření po služby» nová generace SMART sítí pro průmyslový internet věcí CO PŘINÁŠÍ

Více

Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů. Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz

Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů. Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz Brno-Nový Lískovec Komplexní regenerace panelových domů Jana Drápalová, drapalova@nliskovec.brno.cz Brno Nový Lískovec Panelové sídliště 3,5 tisíce bytů Z toho 1056 ve vlastnictví města Ostatní SBD Družba

Více

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel?

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel? 7.8. 2003 12:14:02 - Dům a byt Jedenáct rad pro úsporu energie v bytě I v běžné domácnosti lze snížit spotřebu energie Autor: Repro: Küpperbusch Kdo by se dnes nesnažil v domácnosti ušetřit? Vždyť vše

Více

UŽIVATELSKÁ PREZENTACE inels. www.elkoep.cz

UŽIVATELSKÁ PREZENTACE inels. www.elkoep.cz UŽIVATELSKÁ PREZENTACE inels www.elkoep.cz Chytrý dům s jeden DŮM jeden SYSTÉM jeden OVLADAČ na VŠE Technologie v domě si rozumí Technologie pracují za Vás Přináší maximální užitek Časové a finanční úspory

Více

ort Elektrická úsporná sada NorthO I identifikujte žrouty ve vaší domacnosti IT Specialista na chytrá řešení Q-Power

ort Elektrická úsporná sada NorthO I identifikujte žrouty ve vaší domacnosti IT Specialista na chytrá řešení Q-Power ort Elektrická úsporná sada identifikujte žrouty ve vaší domacnosti NorthO I Q-Power ---- Magické Trio produktů Balíček pro úsporu energie "Electricity Saving Kit" je cenově výhodné řešení, které umožňuje

Více

Provoz a správa plynových kotelen, dodávky tepelné energie

Provoz a správa plynových kotelen, dodávky tepelné energie Provoz a správa plynových kotelen, dodávky tepelné energie Společnost REÚSS ENERGETIKA a.s. se již od roku 2006 zabývá budováním a provozováním tepelných zdrojů. Název společnosti je zkratkou názvu " Realizace

Více

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ 163 udník 2010-1 oběť Louny 2002-6 obětí 164 1 Pojistné a zabezpečovací zařízení teplovodních otopných soustav Pojistné zařízení zařízení, které chrání zdroj tepla proti

Více

Konference o snižování spotřeby vody a souvisejících energií. Plzeň 2019

Konference o snižování spotřeby vody a souvisejících energií. Plzeň 2019 Konference o snižování spotřeby vody a souvisejících energií Plzeň 2019 Možné úspory vody ve FN Plzeň 1. Monitoring spotřeby vody a včasná lokalizace úniku vody: - dálkové odečty měřidel spotřeby vody

Více

Spravedlivé rozúčtování nákladů na teplo a vodu

Spravedlivé rozúčtování nákladů na teplo a vodu Příjemce: Panelový dům Zlín Odesílatel: Softlink s.r.o. Adresa: Slezská 4771-2, 760 05 Zlín Adresa: Tomkova 405, 278 01 Kralupy nad Vltavou Telefon: 608712411 Vytvořil: Ing. Iveta Bartoňová E-mail: hladky@inext.cz

Více

Energetický audit postup a součásti

Energetický audit postup a součásti Energetický audit postup a součásti VYHLÁŠKA č. 480/2012 Sb. Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 20. prosince 2012, o energetickém auditu a energetickém posudku 148 Co je to energetický audit? Komplexní

Více

Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru

Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru Profil společnosti ENESA a.s. Společnost ENESA byla založena v srpnu 2005 Hlavním předmětem naší práce je vyvíjet a realizovat projekty

Více

maximum z vaší energie

maximum z vaší energie Pomáháme me vám získat maximum z vaší energie Úspory energií: krok za krokem reálným provozem Energetické dilema Skutečnost Nutnost Energetická poptávka do r. 2050 Na elektrickou energii do r. 2030 vs

Více

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 Nepřímotopné zásobníky teplé vody unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 VIH R 120/150/200 pro závěsné a stacionární kotle Výhody velmi rychlý ohřev teplé vody zásobníky jsou vhodné

Více

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o.

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Úspory energií v komunální oblasti a průmyslu-využití odpadního tepla V současné době, kdy dochází k dramatickému snižování emisních limitů a postupnému růstu cen vstupních

Více

STUDIE NÁVRATNOSTI PRO SAFETICA INSIGHT

STUDIE NÁVRATNOSTI PRO SAFETICA INSIGHT STUDE NÁVRATNOST PRO SAFETCA NSGHT 1 SHRNUTÍ Hlavní finanční výhoda spojená s používáním Safetica nsight je eliminace neefektivně vynaloženého pracovního času, který zaměstnanci tráví soukromými záležitostmi

Více

Praktické ukázky monitorování akčních plánů (SEAP) ve Zlínském kraji prostřednictvím Energetického monitorovacího centra EAZK

Praktické ukázky monitorování akčních plánů (SEAP) ve Zlínském kraji prostřednictvím Energetického monitorovacího centra EAZK Praktické ukázky monitorování akčních plánů (SEAP) ve Zlínském kraji prostřednictvím Energetického monitorovacího centra EAZK Modernizace zdrojů tepla v Karolínce město Karolínka - 1.274 domácností, 549

Více

Tepelná čerpadla v souvislostech

Tepelná čerpadla v souvislostech Efektivní výroba a využití elektrické energie Tepelná čerpadla v souvislostech Ing. Josef Slováček Asociace pro využití tepelných čerpadel Brno, 8.10.2013 Tepelná čerpadla jsou zařízení, která svým principem

Více

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC TRENDY NOVÉ ENERGETIKY A POTŘEBY CHYTRÝCH MĚST 75 % vyprodukované energie v EU je spotřebováno ve ENERGETIKA městech

Více

PŘÍRUČKA ODBORNÉHO PRODEJCE KOTLŮ BENEKOV

PŘÍRUČKA ODBORNÉHO PRODEJCE KOTLŮ BENEKOV PŘÍRUČKA ODBORNÉHO PRODEJCE KOTLŮ BENEKOV DO VÝKONU 25 kw Vydání: září 206 BENEKOVterm s. r. o., Masarykova 402, 793 2 Horní Benešov, tel.: +420 554 748 008, www.benekov.com Vážení zákazníci, investice

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 02032052 Investor: pan Jakub Fiala RD Plzeň, Křimická 32 email: jakub_fiala@

Více

Miroslav Marada ENERGETICKÉ ÚSPORY V MĚSTSKÉ ZÁSTAVBĚ 2015 7. 10. 2015. Energetická efektivita historické budovy. metodou EPC k vyšší efektivitě

Miroslav Marada ENERGETICKÉ ÚSPORY V MĚSTSKÉ ZÁSTAVBĚ 2015 7. 10. 2015. Energetická efektivita historické budovy. metodou EPC k vyšší efektivitě Miroslav Marada ENERGETICKÉ ÚSPORY V MĚSTSKÉ ZÁSTAVBĚ 2015 7. 10. 2015 Energetická efektivita historické budovy metodou EPC k vyšší efektivitě strana 1/26 OBSAH 1. Energy Performance Contracting v historických

Více

DOPLNĚNÍ K ENERGETICKÉMU AUDITU EV.Č Mateřská škola Jahůdka v Praze 12 Krouzova 3036/10, Praha 12 - Modřany

DOPLNĚNÍ K ENERGETICKÉMU AUDITU EV.Č Mateřská škola Jahůdka v Praze 12 Krouzova 3036/10, Praha 12 - Modřany DOPLNĚNÍ K ENERGETICKÉMU AUDITU EV.Č. 2015-049 Mateřská škola Jahůdka v Praze 12 Krouzova 3036/10, 143 00 Praha 12 - Modřany ENERGETICKÝ SPECIALISTA Ing. Jiří Mazáček číslo oprávnění: 1395 4. prosince

Více

EPBD Semináře Články 8 & 9

EPBD Semináře Články 8 & 9 EPBD Semináře Články 8 & 9 Zdeněk Kodytek Říjen 2005 Požadavky Směrnice v článcích 8 a 9 V článcích 8 a 9 Směrnice požaduje, aby členské státy aplikovaly pravidelné inspekce kotlů spalujících neobnovitelná

Více

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ e-mail: teplozlin@volny.cz www.teplozlin.cz CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ CZT ve Zlíně má dlouholetou tradici. Zdroj tepla původně jako energetický zdroj Baťových závodů, dnes Alpiq Generation (CZ)

Více

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU Energetický audit a Energetický management Ladislav Tintěra Hradec Králové, Centrum andragogiky, 16. listopad 2017 ladislav.tintera@seznam.cz Představení lektora

Více

Energetický management v souladu s ISO 50001

Energetický management v souladu s ISO 50001 Energetický management v souladu s ISO 50001 Ing. Jindřich Nerad PREměření, a.s. Ampér 2019 20. března 2019 Komplexní řešení pro měření a optimalizaci spotřeby energií PREměření, a.s. Pražská energetika,

Více

Úspory energie ve veřejných budovách

Úspory energie ve veřejných budovách Úspory energie ve veřejných budovách Ing.Miroslav Šafařík, Ph.D. PORSENNA o.p.s. 6.prosince 2012, České Budějovice PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI PORSENNA o.p.s. PORSENNA o.p.s. od roku 2004 prosazujeme principy

Více

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Pardubický kraj - EPC projekty EPC je Energy Performance Contracting Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem ( pro budovy a objekty v majetku Pardubického

Více

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Zakládající partneři konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Významní partneři Praha Mgr. Petr Holub 14. 12. 2016 Partneři Energetická náročnost Zajištění vymahatelnosti plnění požadavků ze strany státní správy

Více

Systémová řešení pro kanceláře a konferenční místnosti

Systémová řešení pro kanceláře a konferenční místnosti Systémová řešení pro kanceláře a konferenční místnosti Produktové skupiny FACILITY Připojte se do světa možností IT POWER DISTRIBUTION Energie pro vaše IT ELEKTROMATERIÁL Komplexní program pro elektroniku

Více

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban Office Centre Fenix Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor 2019 Miroslav Urban 22.3.2019 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ 1 OBSAH 1 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ... 3 2 KLIMATICKÉ

Více

Ivo Slavotínek 30. 4. 2013. Perspektivy metody EPC v ČR. Projekty jk EPC ve státní správě ě Příklady dobré praxe v ČR

Ivo Slavotínek 30. 4. 2013. Perspektivy metody EPC v ČR. Projekty jk EPC ve státní správě ě Příklady dobré praxe v ČR Ivo Slavotínek Projekty jk EPC ve státní správě ě Příklady dobré praxe v ČR 30. 4. 2013 Perspektivy metody EPC v ČR Projekty EPC ve státní správě Příklady dobré praxe v ČR strana 1/32 OBSAH 1. Projekty

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU NÍZKOENERGETICKÝ DŮM V PARAMETRECH PASIVU!!! RODINNÝ DŮM TÉMĚŘ BEZ VYTÁPĚNÍ LZE UŠETŘIT AŽ 70% V PROVOZNÍCH NÁKLADECH! RODINNÉ DOMKY S NEUVĚŘITELNÝMI TEPELNÝMI ZTRÁTAMI 5-6,4 A 8 KW. TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy py a příklady Možnosti financování a příklady projektů Ing. Vladimír Sochor

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

STRÁŽCE SVĚTLA. Potřebné pomůcky: Stopky Tabulky na zapisování dat

STRÁŽCE SVĚTLA. Potřebné pomůcky: Stopky Tabulky na zapisování dat STRÁŽCE SVĚTLA Cíl(e): Žáci pochopí, jak se umělé osvětlení ve třídě podílí na spotřebě elektrické energie. Naučí se, jak jednoduše šetřit energií. Získají návyk zhasínat světlo, pokud zrovna není potřeba

Více

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU Karel Zubek Vsetín 18 dubna 2013 Spotřeba a výhled celosvětové spotřeby energií Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70%, tedy

Více

Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu

Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu Jan Louženský, E.ON Energie, a.s. 3.11.2015 Energetická skupina E.ON v České republice patří do

Více

OBECNÁ NABÍDKA. Realizace energetických úspor ve spolupráci s BASE-ING. GmbH. Jindřich Ertner jednatel ENEUS s.r.o. Červenec 2010

OBECNÁ NABÍDKA. Realizace energetických úspor ve spolupráci s BASE-ING. GmbH. Jindřich Ertner jednatel ENEUS s.r.o. Červenec 2010 OBECNÁ NABÍDKA Realizace energetických úspor ve spolupráci s BASE-ING. GmbH Jindřich Ertner jednatel ENEUS s.r.o. Červenec 2010 Shrnutí Současná situace Základem pro váš efektivní provoz je topení, klimatizace,

Více

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC Jaroslav Emmer emmer@eav.cz Jihlava 10.6.2014 Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC 1 Základní pilíř o hospodaření s energií je zákon 406 z roku 2000

Více

Výsledek ekostopy školy za rok 2012

Výsledek ekostopy školy za rok 2012 třídy Výsledek ekostopy školy za rok 2012 Ekologická stopa školy v roce 2012 je 533.17 Biokapacita školy v roce 2012 je 4.04 Ekologická stopa školní jídelny školy v roce 2012 je 101.55 Ekologická stopa

Více