Restituce šlechtického majetku: Colloredo-Mansfeldové

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Restituce šlechtického majetku: Colloredo-Mansfeldové"

Transkript

1 Restituce šlechtického majetku: Colloredo-Mansfeldové vydáno: , 12:00 aktualizace: :18 Historie rodu: Původně italský rod pocházející z 11. století. Do Čech se Colloredové dostali v době třicetileté války, jíţ se účastnili na straně císařských vojsk. Z té doby proslul například císařský maršál Rudolf Colloredo ( ), jenţ úspěšně obhájil Prahu před Švédy a poté v Čechách zakotvil natrvalo. Roku 1635 získali bratři Jeroným a Rudolf Colloredové konfiskací po Trčcích východočeské panství Opočno. V roce 1763 jeden z příslušníků rodu František Gundakar po sňatku s Marií Isabelou Mansfeldovou získal panství Dobříš a Obořiště a spolu se svými potomky se začal psát z Colloredo-Mansfeldu. Další příslušníci rodu většinou slouţili ve vojsku nebo působili ve státních sluţbách. Rod Colloredo-Mansfeldů o svůj majetek přišel v roce 1942, kdy jej zabavilo gestapo na základě rozhodnutí říšských soudů, jeţ šlechtický rod označily za nepřátele Německa. V roce 1945 byli Colloredo-Mansfeldové vyhlášeni za osoby nepřátelské Československé republice a kolaboranty a jejich majetek převzal stát na základě Benešových dekretů. O návratu movitého i nemovitého majetku šlechticům rozhodl Zemský národní výbor v Praze v roce Mansfeldové se o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického reţimu emigrovali do Rakouska.

2 Hlavní sídlo rodu v Čechách Dobříš Příslušníci rodu nejvíce spjatí s restitucemi Jeroným Collored-Mansfeld (zemřel v roce 1998) Původní restituent majetku rodu na Příbramsku a Rokycansku. Zemřel v roce 1998 v šestaosmdesáti letech. Byl mu navrácen zámek Dobříš s přilehlým parkem a zbiroţské panství na Rokycansku. Kromě toho spravoval rozsáhlý rodový majetek na Podbrdsku a ve středozápadních Čechách. Patřilo mu více neţ hektarů lesů, 241 hektarů rybníků a 310 hektarů zemědělské půdy. Podle anket v médiích z posledních let byl řazen k největším vlastníkům půdy v České republice. Trţní cena těchto pozemků se podle tisku pohybuje mezi dvěma aţ pěti miliardami korun. Nárok na Dobříš uplatnil Jeroným jako bratr a dědic původního majitele zámku Vikarda Colloredo-Mansfelda, který zemřel v roce Tomu byl zámek vyvlastněn v roce 1942, jako osobě nepřátelské říši, kdyţ se odmítl přihlásit k německé národnosti a k říšské státní příslušnosti. Za druhé světové války se Vikard zapojil do protifašistického odboje. Přesto mu byl po válce majetek znovu zabaven, tentokrát na základě Benešových dekretů, jako zrádci českého a slovenského národa. Rozhodnutím tehdejšího Krajského národního výboru v Praze byl v roce 1950 důvod konfiskace změněn; novým důvodem se stala Mansfeldova německá národnost, kterou uvedl při sčítání lidu v roce Jerome Colloredo-Mansfeld Ţije v Rakousku, po smrti jeho předka a polistopadového restituenta Jeronýma Colloredo-Mansfelda v roce 1998 na něj přešlo vlastnictví zámku Dobříš na Příbramsku. Převzal i někdejší panství Zbiroh na Rokycansku, obnášející zhruba hektarů půdy. Hodnota pozemků činí několik miliard korun, zbiroţského zámku se přitom původní restituent zřekl. Kristina Colloredo-Mansfeldová * 1942 (1941?), Praha Dcera Josefa Colloredo-Mansfelda (zemřel v roce 1990), jemuţ před válkou patřilo Opočno. Po roce 1947 vyrůstala v Kanadě, později se usadila poblíţ rakouského Salzburku. Ţije střídavě v Rakousku, Řecku a Čechách. Věnuje se malířství. Byla třikrát vdaná a je matkou tří synů. V restituci získala pravomocným soudním rozhodnutím z roku 2003 zámek Opočno na Rychnovsku spolu s přilehlým parkem, letohrádkem, starou hájovnou a historickým domovním traktem na Trčkově náměstí v Opočně. V roce 2000 jí bylo vráceno zhruba 5000 hektarů lesů v Orlických horách a na dvě desítky nemovitostí v okolí Opočna. Spolu s bratrem Jeromem také od českého státu získala jiţ na sedm desítek obrazů. Nadále se soudí o obrazárnu a sbírku historických zbraní umístěnou na Opočně. Celková hodnota nemovitostí a sbírek, o něţ Colloredové usilují není vyčíslena, podle odborníků se podobná suma pohybuje v řádech miliard korun.

3 Leonard Colloredo-Mansfeld * 1964 (1963?), Vídeň Nejstarší ze tří vnuků Josefa Colloredo-Mansfelda (zemřel v roce 1990), který adoptoval v roce 1988 syny své dcery Kristiny, a tak dál nesou jméno rodu. Leonard vyrůstal v Kanadě a poté na rakouském panství rodiny poblíţ Salcburku. Vystudoval lesní hospodářství. Majetek vrácený rodu v restituci Zámky Dobříš (Příbramsko) - Vrácen v roce 1998 Jeronýmu Colloredo- Mansfeldovi. Zámek slouţil v letech 1945 aţ 1993 jako domov spisovatelů. O jeho navrácení poţádali zástupci rodu v roce Středočeský památkový ústav jej odmítl vydat, restituenti se obrátili na soud. Ve věci rozhodovalo několik soudů včetně Ústavního. Ten zrušil předchozí zamítavé rozsudky a v roce 1997 Krajský soud v Praze rozhodl o vydání zámku. Jeroným Colloredo- Mansfeld oficiálně zámek na Dobříši převzal v lednu Nyní zámek spravuje syn restituenta Jerome. Opočno (Rychnovsko) - V květnu 2003 rozhodl pravomocně Krajský soud v Hradci Králové o vrácení renesančního zámku Kristině Colloredo-Mansfeldové. Nepodařilo se totiţ předloţit důkaz o tom, ţe Josef Colloredo-Mansfeld ztratil československé občanství a kolaboroval s nacisty. Národní památkový ústav podepsal 16. července 2003 smlouvu o vydání zámku restituentům, památkáři hodlají ve sporu o vlastnictví zámku pokračovat a chystají dovolání k Nejvyššímu soudu. Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhala od roku Zámek zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl na základě dekretů prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se tehdy o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického reţimu emigrovali do Rakouska. Spolu se zámkem restituentka získala přilehlý park, blízký letohrádek, hájovnu a historický trakt na Trčkově náměstí v Opočně. Zbiroh (Rokycansko) - Zámek vrácen Jeronýmu Colloredo- Mansfeldovi, v drţení rodu ale není. Restituent se tohoto majetku zřekl, podle některých pramenů jej prodal zpět jeho dosavadnímu uţivateli - armádě. Pozemky hektarů lesa u Zbirohu na Rokycansku a v Orlických horách. Další majetek Část zámeckého mobiliáře z Opočna - 68 obrazů z rodové sbírky (potomkům rodu vydána v roce 2000). Další restituční nároky Zbývající část mobiliáře ze zámku Opočno. Patří k němu vzácná galerie obrazů ze 16. a 18. století, sbírka historických zbraní která obsahuje více neţ zbraní z celého světa či historický kočár. Podle tisku má tento movitý majetek hodnotu šesti miliard korun.

4 Odborníci se domnívají, ţe hodnota nemovitostí a sbírek, které by měli Colloredové získat, není vyčíslena. Podobná suma by se ale podle nich pohybovala v řádech miliard korun. Kauza sporu o zámek v Opočně a související události Září Okresní soud v Rychnově nad Kněţnou neuznal nároky Kristiny Colloredo-Mansfeldové na vydání nemovitého majetku v katastrálním území Opočno, včetně navrácení zámku. 4. ledna Krajský soud v Hradci Králové zamítl ţalobu Colloredo-Mansfeldů na vydání Opočna. Potomci rodu od roku 1991 ţádali vydání zámku, jízdárny, oranţerie, zámecké obory, lesů a polností. 16. března Okresní soud v Rychnově nad Kněţnou zamítl ţalobu Kristiny Colloredo-Mansfeldové (dcera posledního majitele opočenského zámku) proti Památkovému ústavu v Pardubicích o vydání opočenského zámku včetně pozemků. O rok později potvrdil rozhodnutí i Krajský soud v Hradci Králové. Colloredo- Mansfeldová podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Únor Ústavní soud zamítl stíţnost Kristiny Colloredo- Mansfeldové proti rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové. Podle něj více neţ 5000 hektarů lesní a zemědělské půdy, která dříve patřila k zámku, zůstane v majetku státu. 31. srpna Nejvyšší soud vyhověl dovolání Kristiny Colloredo-Masfeldové a zrušil zamítavé rozsudky okresního i krajského soudu. Nejvyšší soud rozhodl, ţe promlčení neplatí, neboť panství bylo rodině zabaveno jako "nepřátelům říše" podle stejného zákona, který nacisté často pouţívali při legalizaci svých loupeţí ţidovského majetku. Nejvyšší soud věc vrátil okresnímu soudu. 12. června Okresní soud v Rychnově nad Kněţnou umoţnil vydat zámek v Opočně. Soud nařídil vydání nejen zámku, ale také přilehlých pozemků a budov. Ve zdůvodnění verdiktu soudce uvedl, ţe otec Kristiny Colloredo-Mansfeldové Josef během druhé světové války nepozbyl československé státní občanství. Konfiskace zámku po válce tedy nebyla podle soudu zákonná. Pardubický památkový ústav, který zastupuje stát, se proti rozsudku odvolal. 13. května Krajský soud v Hradci Králové v odvolacím řízení rozhodl, ţe stát má Kristině Colloredo-Mansfeldové vrátit zámek v Opočně na Rychnovsku a pozemky v okolí. (Cenné sbírky kromě 68 obrazů stále zůstávají ve vlastnictví státu.) Památkáři s verdiktem soudu nesouhlasí a povaţují jej za určité zpochybnění Benešových dekretů. 16. července Národní památkový ústav podepsal smlouvu o vydání zámku Opočno na Rychnovsku a dalších nemovitostí šlechtickému rodu Colloredo- Mansfeldů. Památkáři však hodlají pokračovat v soudním sporu. 29. července Oznámeno, ţe o expozice na zámku v Opočně se bude dále starat Národní památkový ústav. Vyplývá to z uzavřené nájemní smlouvy, která má platit do doby, neţ soud vyřeší několik soudních sporů, které památkáři vedou o cenné umělecké sbírky.

5 Léto Pardubičtí památkáři podali proti rozhodnutí královéhradeckého soudu o vydání opočenského zámku dovolání k Nejvyššímu soudu. (ČTK/ ). 23. prosince Deník Právo uvedl, ţe ministerstvo vnitra vydalo zprávu, podle níţ je potvrzení o českém státním občanství Josefa Colloredo-Mansfelda vydané stejným úřadem v roce 1992 neplatné. - Noviny Rychnovska uvedly, ţe dovolání pardubického pracoviště Národního památkového ústavu proti rozsudku královéhradeckého krajského soudu o vydání zámku v Opočně bylo neúspěšné. Potomci rodu se dále se státem soudí o cenné sbírky, které na zámku jsou, například obrazy. Zatím bylo rodině vydáno 68 obrazů. Autor: ČTK

3. 12. 1992 Československé státní občanství dr. Josefu Colloredo-Mannsfeldovi potvrzeno MV ČR.

3. 12. 1992 Československé státní občanství dr. Josefu Colloredo-Mannsfeldovi potvrzeno MV ČR. Žalovaná strana: I. Národní památkový ústav právní zástupce: JUDr. Miloš Hošek, advokát Žalující strana: II. Colloredo-Mannsfeldové Dědicové: 1) Kristina Colloredo-Mansfeldová nemovitosti po dr. Josefu

Více

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ DUBEN 2015

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ DUBEN 2015 AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ DUBEN 2015 DUBNOVÉ TISKOVÉ ZPRÁVY STANOVISKO ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE HARTMANN, JELÍNEK, FRÁŇA A PARTNEŘI KE KAUZE BLANKA

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 29.05.1992 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 243 Z Á K O N České národní

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

německou národní příslušnost, aktivní pronacistická činnost zkonfiskován žádné námitky a nebyly využity žádné zákonné prostředky proti účinkům

německou národní příslušnost, aktivní pronacistická činnost zkonfiskován žádné námitky a nebyly využity žádné zákonné prostředky proti účinkům K A PI TOL A I V. K A U Z A T H U N - H O H E N S T E I N Bývalé choltické panství se nachází v jihozápadní části okresu Pardubice v podhůří Železných hor, územně zasahuje 22 katastrálních území okolních

Více

Pozemkový úřad Blansko Poříčí 1569/18, Blansko tel ROZHODNUTÍ

Pozemkový úřad Blansko Poříčí 1569/18, Blansko tel ROZHODNUTÍ Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Blansko Poříčí 1569/18, 678 42 Blansko tel. 516 490 960 Spisová zn. PÚ 1240/08/Vy/Se Čj. PÚ I240/08/Vy/Se/ 194 Vyřizuje: Telefon: E-mail: Fax: Sedláková Jana 516490973

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

Dotaz č. 1. Odpověď: Dotaz č. 2. Odpověď: Dotaz č. 3

Dotaz č. 1. Odpověď: Dotaz č. 2. Odpověď: Dotaz č. 3 Poskytnuté informace na žádosti o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů za měsíc únor 2019 Dotaz č. 1 Zda byly u Lesů ČR, s.p.

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš a Jan Baťovi K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš Baťa - Československý podnikatel vizionář, spoluzakladatel světové obuvnické firmy, starosta Zlína - Narodil se 3.dubna 1876

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Podání žalobkyně ze dne označené jako kasační stížnost s e o d m í t á.

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Podání žalobkyně ze dne označené jako kasační stížnost s e o d m í t á. č. j. 4 As 8/2005-42 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr. Petra Průchy v právní věci žalobkyně R. Š.,

Více

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky III.ÚS 107/04 ze dne 16. 12. 2004 N 192/35 SbNU 509 Zámek Opočno Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky Nález Ústavního soudu - III. senátu složeného z předsedy senátu JUDr. Jana Musila

Více

Historie české správy. SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část

Historie české správy. SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr.

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Usnesení. Konf 36/

Usnesení. Konf 36/ Konf 36/2006-12 Usnesení Zvláštní senát zřízený dle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, rozhodl ve složení: předseda JUDr. Karel Podolka a soudci JUDr. Roman Fiala, JUDr.

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Jednací číslo: 4 C 276/2015-51 U S N E S E N Í Okresní soud v Chrudimi rozhodl samosoudcem Mgr. Markem Horáčkem ve věci žalobce (žalobkyně): Biskupství královéhradecké, Velké náměstí 35/44, 500 03, Hradec

Více

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7''

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7'' Vlčice u Javorníka Identifikační údaje Lokalita Vlčice u Javorníka Obec Vlčice Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Vlčice u Javorníka, kód: 783811 GPS souřadnice 50 20' 47.5'' 17 2' 46.7''

Více

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Počátky Československé republiky (1918 1920) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Z kterého dokumentu je tento úryvek? Národ náš touží se všemi demokraciemi

Více

Předmluva k českému vydání 7. Předmluva 11. I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu

Předmluva k českému vydání 7. Předmluva 11. I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu Obsah Předmluva k českému vydání 7 Předmluva 11 I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu 1945 1948 13 II Roland Marxer Vztahy mezi Lichtenštejnskem a Československem a jeho

Více

Jednací číslo: 4 C 272/ U S N E S E N Í. Okresní soud v Chrudimi rozhodl samosoudcem Mgr. Markem Horáčkem ve věci

Jednací číslo: 4 C 272/ U S N E S E N Í. Okresní soud v Chrudimi rozhodl samosoudcem Mgr. Markem Horáčkem ve věci Jednací číslo: 4 C 272/2015-29 U S N E S E N Í Okresní soud v Chrudimi rozhodl samosoudcem Mgr. Markem Horáčkem ve věci žalobce (žalobkyně): Biskupství královéhradecké, Velké náměstí 35/44, 500 03, Hradec

Více

II. ÚS 2924/13. Text judikátu. Exportováno: , 16: , Ústavní soud

II. ÚS 2924/13. Text judikátu.  Exportováno: , 16: , Ústavní soud www.iudictum.cz Exportováno: 17. 3. 2017, 16:43 II. ÚS 2924/13 7. 10. 2014, Ústavní soud Text judikátu Ústavní soud rozhodl mimo ústní jednání a bez přítomnosti účastníků v senátě složeném z předsedy Jiřího

Více

U S N E S E N Í. Číslo jednací: 20Co 235/

U S N E S E N Í. Číslo jednací: 20Co 235/ Číslo jednací: - 110 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Evy Dlouhé a soudkyň JUDr. Ivany Muchové a JUDr. Pavly Havlíkové ve věci oprávněného: Finanční

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 As 59/2006-39 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a JUDr.

Více

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno R O Z H O D N U T Í

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č.j. JMK 61996/2012 SpZn S-JMK 143940/2010/OŽP-Ho Brno dne 30.05.2012 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Jihomoravského

Více

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 10/04/2012 Spisová značka: 28 Cdo 4543/2011 ECLI:CZ:NS:2012:28.CDO

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 10/04/2012 Spisová značka: 28 Cdo 4543/2011 ECLI:CZ:NS:2012:28.CDO Soud: Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 10/04/2012 Spisová značka: 28 Cdo 4543/2011 ECLI: ECLI:CZ:NS:2012:28.CDO.4543.2011.1 Typ rozhodnutí: USNESENÍ Heslo: Držba Vydržení Dotčené předpisy: 134 odst. 1 obč.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 91/2006-54 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.12.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test

Více

Historie české správy. Správní vývoj v letech 1945 1989 3. část

Historie české správy. Správní vývoj v letech 1945 1989 3. část Historie české správy Správní vývoj v letech 1945 1989 3. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

ROK Číslo Č. j. /ze dne Název informace Platnost

ROK Číslo Č. j. /ze dne Název informace Platnost ROK 2007 Číslo Č. j. /ze dne Název informace Platnost 1. VS-454/60/2-2006 ze dne 19. 1. 2007 Doklad k uzavření manželství předkládaný státními občany Alžírska k uzavření manželství v České republice -

Více

Nejvyšší soud ČR Burešova Brno

Nejvyšší soud ČR Burešova Brno Mgr. MARIE BENEŠOVÁ MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI A PŘEDSEDKYNĚ LEGISLATIVNÍ RADY VLÁDY ČR V Praze dne Čj. 397/2013-OD-SPZ/2 Nejvyšší soud ČR Burešova 20 657 37 Brno Obv. J. K. a spol. stížnost pro porušení

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Doručeno dne: 10. 12. 2010 Spisová značka: 17 C 9/2010 - ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Husákem ve věci žalobce: Tomáš Pecina, bytem

Více

Datum rozhodnutí: 06/22/2011 Spisová značka: 30 Cdo 3978/2009 ECLI:CZ:NS:2011:30.CDO.3978.2009.1

Datum rozhodnutí: 06/22/2011 Spisová značka: 30 Cdo 3978/2009 ECLI:CZ:NS:2011:30.CDO.3978.2009.1 Název judikátu: Předkupní právo státu při prodeji kulturní památky Soud: Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 06/22/2011 Spisová značka: 30 Cdo 3978/2009 ECLI: ECLI:CZ:NS:2011:30.CDO.3978.2009.1 Typ rozhodnutí:

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

Ekonomika lesního hospodářství

Ekonomika lesního hospodářství Ekonomika lesního hospodářství Cvičení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými

Více

II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA

II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA Zákonem č. 480/2003 Sb., byl změněn zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, v platném znění. Předmětem změny se stal 16, kde byl doplněn nový odstavec, v pořadí 9., který včetně

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

2. Historický vývoj evidence nemovitostí

2. Historický vývoj evidence nemovitostí 2. Historický vývoj evidence nemovitostí 2. 1. Veřejné knihy Evidence nemovitostí je pojem, se kterým se setkáváme v našich zemích již od středověku. S vývojem evidence nemovitostí je spojena potřeba vyměření

Více

Habsburkové v Českých zemích v předbělohorském období

Habsburkové v Českých zemích v předbělohorském období Habsburkové v Českých zemích v předbělohorském období 1 Rodokmen Habsburků Maxmilián Habsburský + Marie Burgundská / Rakousko / Ferdinand Aragonský + Isabela Kastilská Španělsko Filip I. Sličný + Johana

Více

Žádost o přechod nájmu bytu

Žádost o přechod nájmu bytu Městská část Praha 4, odbor obecního majetku, Antala Staška 2059/80b, Praha 4 Žádost o přechod nájmu bytu I. Vyplňuje žadatel 1. Jméno žadatele:.... Datum narození:... stav.... 2. Nynější trvalé bydliště

Více

Zaloňov 46, Jaroměř Tel.: URL:

Zaloňov 46, Jaroměř Tel.: URL: Zaloňov Identifikační údaje Lokalita Zaloňov Obec Zaloňov Okres Náchod Kraj Královéhradecký kraj Katastrální území Zaloňov, kód: 790699 GPS souřadnice 50 22' 14.6'' 15 53' 1.4'' Hist. název Salnai Výměra

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_04_Marie Terezie Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014 Týden 1/2014 1.ledna 2014-5.ledna 2014 30.12.2013 31.12.2013 1.1.2014 2.1.2014 3.1.2014 4.1.2014 5.1.2014 Týden 2/2014 6.ledna 2014-12.ledna 2014 6.1.2014 7.1.2014 8.1.2014 9.1.2014 10.1.2014 11.1.2014

Více

USNESENÍ. č. j. 29 Co 713/

USNESENÍ. č. j. 29 Co 713/ č. j. 29 Co 713/2013 753 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl jako soud odvolací v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Hany Lojkáskové a soudců Mgr. Vladimíra Soukupa a JUDr. Blaženy Škopkové ve věci

Více

dohodu o zániku zástavního práva

dohodu o zániku zástavního práva Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli 1. Zdeněk Bernatík, nar. 14.5.1954 a Jarmila Bernatíková, nar. 30.12.1956 oba bytem Staroveská 270/87, Ostrava-Proskovice oba jako Smluvní strana 1 a 2. Tělovýchovná

Více

Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji

Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji Objekty v minulosti převážně zestátněné a zdevastované, po restitucích bez zázemí (zdroje financí) rozebrané a ponechané náhodě

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MODELOVÝ TEST Z ČESKÝCH REÁLIÍ Tato část zkoušky má 30 úloh. Maximální počet bodů je 30. Vyberte u testových úloh 1 30 jedno správné řešení

Více

Rada m. č. Praha 10 Zastupitelstva m. č. Praha 10 dne 2. 9. 2010

Rada m. č. Praha 10 Zastupitelstva m. č. Praha 10 dne 2. 9. 2010 P10-065519/2010 Rada m. č. Praha 10 21. schůze Zastupitelstva m. č. Praha 10 dne 2. 9. 2010 Návrh na odkoupení pozemků v k. ú. Vršovice, Praha 10, od Jerome Colloredo Mansfelda a Kristiny Colloredo Mansfeld

Více

II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů dovolacího řízení.

II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů dovolacího řízení. 22 Cdo 505/2002 Neplatnost smlouvy pro obcházení zákona ( 39 ) Smlouva, která neodporuje výslovnému zákazu zákona, ale která však svými důsledky směřuje k výsledku zákonu odporujícímu, je absolutně neplatná

Více

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj, Pobočka Hradec Králové

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj, Pobočka Hradec Králové Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj, Pobočka Hradec Králové Ulrichovo náměstí 810/4, Hradec Králové, 500 02 Hradec Králové 2 Spisová značka.: 2RP5734/2013-514201 Č.j.:

Více

X. Mezinárodní barvářské zkoušky ABJ

X. Mezinárodní barvářské zkoušky ABJ Český klub chovatelů alpského brakýře jezevčíkovitého pořádá: X. Mezinárodní barvářské zkoušky ABJ Pod záštitou Jana Kolowrata Krakovského Zdobnice 2. - 3.9.2016 Krátce o Kolowratech První zmínka o rodu

Více

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček Dějiny slovenského práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen 1945 v Moskvě

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7.

Více

USNESENÍ. Konf 62/

USNESENÍ. Konf 62/ Konf 62/2003-15 USNESENÍ Zvláštní senát zřízený zákonem č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, rozhodl ve složení: předseda JUDr. Michal Mazanec a soudci: JUDr. Marie Žišková, JUDr.

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

Investiční příležitost - Opočno

Investiční příležitost - Opočno Objekt bývalého soudu a zámeckého pivovaru v Opočně - č.p. 2 Strana 1 z 9 Objekt č.p. 2 - základní informace součástí objektu jsou bývalá budova soudu a bývalý zámecký pivovar, spolu s areálem opočenského

Více

USNESENÍ. takto: Rozsudek okresního soudu se v celém rozsahu zrušuje a věc se vrací soudu prvního stupně k dalšímu řízení.

USNESENÍ. takto: Rozsudek okresního soudu se v celém rozsahu zrušuje a věc se vrací soudu prvního stupně k dalšímu řízení. 11Co 444/2015 125 USNESENÍ Krajský soud v Ostravě rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Bohumíra Žídka a soudkyň JUDr. Zuzany Ihnátové a JUDr. Jany Palkovské v právní věci žalobce města Rožnov

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0103. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0103. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 267/2016-21 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Mgr. Davida Hipšra a soudců JUDr. Tomáše Foltase a JUDr. Pavla

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ NACISTICKÉ OKUPACE (1938 1945) 2. část: Protektorát Čechy a Morava Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 52 Sbírka zákonů č. 142 / 2012 Strana 2251 142 ZÁKON ze dne 11. dubna 2012 o změně některých zákonů v souvislosti se zavedením základních registrů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H : 141. Zákon, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 8 As 145/2016-20 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Michala Mazance a soudců JUDr. Miloslava Výborného a Mgr.

Více

Rozsudek Krajského soudu v Ostravě ze dne 25. října 2001, čj. 15 Co 15/ se zrušuje a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení.

Rozsudek Krajského soudu v Ostravě ze dne 25. října 2001, čj. 15 Co 15/ se zrušuje a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení. Název judikátu: Jednatelé. Způsob jednání jménem společnosti. Omezení jednatelského oprávnění. Právní věta: Jestliže společenská smlouva určuje, že jménem společnosti jedná více jednatelů společně, nejde

Více

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 27/2006-74 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudkyň JUDr. Barbary Pořízkové a Mgr. Daniely

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Mapa soudních sporů Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Mapa soudních sporů Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Mapa soudních sporů Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - zastupování státních institucí v majetkových sporech patří mezi hlavní činnosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Více

11/1944 Ú. v. ÚSTAVNÍ DEKRET presidenta republiky *)

11/1944 Ú. v. ÚSTAVNÍ DEKRET presidenta republiky *) 11/1944 Ú. v. ÚSTAVNÍ DEKRET presidenta republiky *) (Příloha k vyhlášce č. 30/1945 Sb.) ze dne 3. srpna 1944 o obnovení právního pořádku (Uveřejněno v roč. V, č. 3 Úředního věstníku československého,

Více

AKTUÁLNÍ OTÁZKY V ČINNOSTI, ORGANIZACI A PŘÍSTUPU SPRÁVNÍCH ORGÁNŮ, ZEJMÉNA V DOZORU A REGULACI OTEVŘENÁ DISKUSE. 06.

AKTUÁLNÍ OTÁZKY V ČINNOSTI, ORGANIZACI A PŘÍSTUPU SPRÁVNÍCH ORGÁNŮ, ZEJMÉNA V DOZORU A REGULACI OTEVŘENÁ DISKUSE. 06. AKTUÁLNÍ OTÁZKY V ČINNOSTI, ORGANIZACI A PŘÍSTUPU SPRÁVNÍCH ORGÁNŮ, ZEJMÉNA V DOZORU A REGULACI OTEVŘENÁ DISKUSE 06. června 2017 1 2011 konec ledna 2011-5. verze TN předložena vládě 02. února 2011 PS schválila

Více

USNESENÍ. takto: I. Rozsudek soudu prvního stupně se v napadené části, tj. ve vztahu mezi žalobcem a 2. a 3. žalovaným, výroku VI. potvrzuje.

USNESENÍ. takto: I. Rozsudek soudu prvního stupně se v napadené části, tj. ve vztahu mezi žalobcem a 2. a 3. žalovaným, výroku VI. potvrzuje. č. j. 28 Co 389/2018-303 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Martiny Štolbové a soudkyň Mgr. Daniely Jandové a Mgr. Šárky Hájkové ve věci žalobce: M F, narozený

Více

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska.

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Zámek Hluboš CÍLOVÝ STAV Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Výše uvedené mimo jiné obnáší: náročnou rekonstrukci a opravy exteriéru i interiéru

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

NÁZEV ŠKOLY. ČÍSLO PROJEKTU NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_6A_09_Restituční zákon z roku 1990 TÉMA SADY Dokumenty k českým dějinám po roce 1989 ROČNÍK

NÁZEV ŠKOLY. ČÍSLO PROJEKTU NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_6A_09_Restituční zákon z roku 1990 TÉMA SADY Dokumenty k českým dějinám po roce 1989 ROČNÍK NÁZEV ŠKOLY GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 ČÍSLO PROJEKTU NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_6A_09_Restituční zákon z roku 1990 TÉMA SADY

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Kancelář úřadu V Písku dne: 15.06.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 25.06.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na uzavření smíru v soudním sporu se společností Axcode, s.r.o. NÁVRH USNESENÍ Rada

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 714/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 235 ze dne 20.09.2016 Založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou

Více

4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.)

4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.) 4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.) 4.1. Ekonomické základy absolutistického - Ekonomické základy raného absolutistického - Ekonomické základy rozvinutého absolutistického

Více

Historie parlamentarismu a české ústavnosti

Historie parlamentarismu a české ústavnosti Historie parlamentarismu a české ústavnosti Zemské sněmy Předchůdce moderního parlamentu V Praze, Brně a Olomouci Od 13. století Revoluční rok 1848 Řetězec revolucí, které se roku 1848 prohnaly Evropou,

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 15.1.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Zámek Bystřice nad Úhlavou

Zámek Bystřice nad Úhlavou Zámek Bystřice nad Úhlavou První archivní zmínka je z roku 1339, kdy Sezema, syn Protivův z Dolan kupuje toto panství. Zřejmě již tehdy stála v místě dnešního zámku rozsáhlá tvrz. Její ochranná funkce

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 As 26/2008-72 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a JUDr. Bohuslava

Více

Aspekty hospodaření na soukromých lesních majetcích

Aspekty hospodaření na soukromých lesních majetcích Aspekty hospodaření na soukromých lesních majetcích Historický nástin vývoje vlastnictví lesů do roku 1938 Ing. Gabzdil Charakteristika historického vývoje vlastnictví lesů Lesy byly na počátku historické

Více

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Foto č. 2, 3, 4: průhled do bytu rodiny Veselých v roce 1919 (foto vpravo: za dveřmi portrét Charlotty G. Masarykové); rodinný

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku:

ČESKÁ REPUBLIKA. Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku: ČESKÁ REPUBLIKA Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku: Která historická území tvoří ČR? http://www.zemepis.com/images/slmapy/krajem.jpg

Více

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 07/11/2016 Spisová značka: 21 Cdo 5189/2015 ECLI:CZ:NS:2016:21.CDO

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 07/11/2016 Spisová značka: 21 Cdo 5189/2015 ECLI:CZ:NS:2016:21.CDO Soud: Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 07/11/2016 Spisová značka: 21 Cdo 5189/2015 ECLI: ECLI:CZ:NS:2016:21.CDO.5189.2015.1 Typ rozhodnutí: ROZSUDEK Heslo: Pracovní poměr Náhrada mzdy Dotčené předpisy:

Více

Místní školní rada Bolešiny

Místní školní rada Bolešiny Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Bolešiny 1896 1941 Inventář EL NAD č.: 1871 AP č.: 586 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

OKRESNÍ SOUD V DĚČÍNĚ Masarykovo nám. 1, Děčín tel.: , fax: ,

OKRESNÍ SOUD V DĚČÍNĚ Masarykovo nám. 1, Děčín tel.: , fax: , Sp. zn.: 50 Si 15/2018 OKRESNÍ SOUD V DĚČÍNĚ Masarykovo nám. 1, 405 97 Děčín tel.: 412709811, fax: 412510039, e-mail: podatelna@osoud.dec.justice.cz, IDDS: yj4abqb NAŠE ZNAČKA: 50 Si 15/2018 VAŠE ZNAČKA:

Více

říjen 2012 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2012

říjen 2012 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2012 říjen 2012 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2012 TÉMA MĚSÍCE Náhrada škody na zdraví způsobená pádem na zledovatělém chodníku Rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne 25.9.2012, sp. zn. 25 Cdo 2758/2011 Žalobkyně

Více

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

Výmarská republika Německá říše

Výmarská republika Německá říše Výmarská ústava Výmarská republika Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933 Přestože oficiální název Německa

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 6 Tz 49/2013-66 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší soud projednal ve veřejném zasedání konaném dne 11. prosince 2013 v senátě složeném z předsedy JUDr. Jana Engelmanna a soudců JUDr. Ivo

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 As 45/2006-87 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Milana Kamlacha a JUDr.

Více

STATISTIKA KAUZY 37 Co 168/2007 i 83 Nc 183/2003

STATISTIKA KAUZY 37 Co 168/2007 i 83 Nc 183/2003 Krajský soud v Brně Rooseveltova 16 sp. zn. 37 Co 168/2007 STATISTIKA KAUZY 37 Co 168/2007 i 83 Nc 183/2003 I. Počtu podání matky proti okleštění styku dětí s jejich otcem /podtrženo/ II. Zbytečného finančního

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : Číslo jednací: 3A 141/2016-23 U s n e s e n í Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Sandnerové a soudců Mgr. Milana Taubera a Mgr. Ivety Postulkové v právní věci žalobce:,

Více