Akusticko - fonetické charakteristiky neplynulých promluv

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Akusticko - fonetické charakteristiky neplynulých promluv"

Transkript

1 Akusticko - fonetické charakteristiky neplynulých promluv Petr Bergl České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická berglp1@fel.cvut.cz 31. října 2007 Abstrakt: Tento příspěvek popisuje základní analýzy akusticko fonetických parametrů, které byly vyhodnoceny pro část databáze koktavých jedinců. Tyto parametry jsou porovnány s výsledky pro plynule hovořící mluvčí. Srovnáván je poměr ticho/řeč (za použití SVM klasifikátoru jako detektoru řečové aktivity), dále obsazení úrovní intenzity a energetická obálka signálu. Na závěr je popsán souhrnný parametr odvozený z výše zmíněných. 1. Úvod Mezi nejčastější poruchy plynulosti řeči patří brebtavost a koktavost. Brebtavost je charakteristická překotným tempem řeči, náhlými lokálními změnami rychlosti a rytmu. V důsledku toho se stává řeč těžko srozumitelnou. Koktavost (balbuties) se projevuje opakováním určitých hlásek či slabik (repetice), prodlužováním hlásek (prolongace), četnými pauzami apod. Důležitý rozdíl mezi těmito onemocněními je ten, že brebtaví si svoji poruchu neuvědomují. Naopak koktaví si jsou své poruchy dobře vědomi. S tím spojený stres pak může vést až ke strachu z mluvení (logofobie). Problémem při léčbě koktavosti je objektivní stanovení její vážnosti. Tu popisuje např. Youngův index: I Y = 100 Nnepl N slov, (1) kde N nepl je počet neplynulostí a N slov je počet slov. Existují též subjektivní škály, např. Rileyho škála (viz [1]) definuje pro konkrétní příznak 6 stupňů: 0 neprojevuje se; 1 je nepostřehnutelný, pokud se nezačne hledat; 2 náhodným posluchačům je nepostřehnutelný; 3 uvádí posluchače do rozpaků; 4 velmi rozptyluje; 5 úporný a těžký.

2 Určení těchto indexů vyžaduje posouzení specialistou foniatrem. Výsledek tohoto soudu však může být subjektivní, výsledné indexy se mohou mezi foniatry lišit. Při posuzování pokroků léčby více lékaři by se tak teoreticky mohlo stát, že nebude správně pozorováno zlepšení či zhoršení neplynulosti. Metoda, která by automaticky a hlavně objektivně určila vážnost poruchy řeči, by byla velkým přínosem. Umožnila by zejména určení tíže poruchy (jakousi absolutní hodnotu ), dále hodnocení výsledků léčby a porovnání efektivnosti a účinnosti léčebného postupu s jiným léčebným postupem. Dle mého názoru jsou možné dva základní přístupy k vyvinutí takové metody: 1) Automatické zaměření všech neplynulostí (repetic, prolongací atd.). 2) Definice parametrů obecně charakterizujících plynulost řeči (např. poměr ticho/řeč). Odchylky těchto parametrů od normy by byly ukazatelem onemocnění. Tato práce se zabývá druhou možností, v následujících kapitolkách se seznámíme s několika akusticko fonetickými charakteristikami a porovnáme je mezi zdravými a koktavými jedinci. 2. Signály a jejich charakteristiky 2.1. Databáze signálů Základem výzkumu je databáze obsahující signály od cca 160 mluvčích s různou vážností poruchy plynulosti řeči, k dispozici máme také promluvy kontrolních zdravých jedinců. Databáze obsahuje jak čtený 1 tak volně formulovaný text. Text pochází z Babičky od Boženy Němcové: Podzim na starém bělidle V okolí starého bělidla začínalo být smutno a ticho. Les byl světlejší, stráň žloutla, vítr a vlny odnášely chomáče starého listí bůh ví kam. Ozdoba sadu uschována byla v komoře. V zahrádce kvetla astra, měsíčky a umrlčí kvítky. Na louce za splavem růžověly se naháčky a v noci prováděla tam světélka svoje rejdy. Když babička šla s dětmi na procházku, nezapomněli chlapci na papírové draky, které pak na vrchu pouštěli Klasifikátor SVM V dalším textu se zmíníme o klasifikátoru SVM (Support Vector Machine). Ten rozděluje lineárně separabilní data ideální nadrovinou, tj. nadrovinou, která má od trénovacích vzorů největší vzdálenost (největší margin). Tím minimalizuje chybu na datech skutečných. S nelineárně separabilními daty si SVM poradí použitím kernel funkcí, v našem případě RBF (Radial Basis Function). Případnou neseparabilitu dat řeší zavedením relaxačních proměnných, které jsou nulové pro správně klasifikované vzory, nenulové pro špatně klasifikované. Minimalizací sumy relaxačních proměnných se zaručí vhodný průběh nadroviny. Pro účely této práce však stačí SVM chápat jako nástroj, na jehož vstup přivedeme parametry krátkého úseku signálu (např. energii, počet průchodů nulou), a na jejímž výstupu obdržíme 0 či 1 (ticho vs. řeč apod.) Zkoumané charakteristiky Všechny následující charakteristiky jsou zkoumány na 9 pacientech s poměrně vážnou poruchou plynulosti řeči a na 9 kontrolních zdravých jedincích. Zkoumán je čtený text Podzim na starém bělidle. 1 U všech jedinců, co umí číst (účastníky jsou i velmi malé děti).

3 Obrázek 1: Histogramy pro délky intervalů řeči resp. ticha. Obrázek 2: Hodnoty poměru ticho/řeč pro 18 jedinců Poměr ticho řeč V promluvách pěti zdravých jedinců byly označeny úseky ticho řeč. Poté byly signály segmentovány s pevnou délkou okna L = 50 ms a překryvem 2 3L. Pro každý segment 3 byly určeny následující parametry 2 : počet průchodů nulou vztažený k délce segmentu; logaritmus energie úseku; první lpc koeficient; logaritmus energie chyby predikce; korelační koeficient; první a druhý spektrální moment; pět maxim segmentu, přičemž první je maximem v první pětině segmentu, druhé je maximem v druhé pětině segmentu atd. Pro 4 promluvy byl natrénován SVM klasifikátor. Úspěšnost na testovacích datech (pátá promluva) byla přes 90%. S tímto natrénováním byly klasifikovány všechny promluvy (zdravých i koktavých). Z výsledků byla spočítána délka každého intervalu řeči, resp. ticha. Četnosti délek vyneseme do histogramů, viz obr. 1, přičemž všechny četnosti byly normovány celkovým počtem úseků dané promluvy (ten je u koktavých podstatně vyšší). Přerušovanou čarou jsou vždy vykresleny hodnoty pro zdravé, plnou pro nemocné jedince. Všimněme si následujících vlastností: 1) intervaly řeči u zdravých jsou delší, typicky nad 1.5 s; 2) intervaly ticha mezi s jsou u zdravých méně četné. Na obr. 2 je vynesen poměr ticho/řeč pro všech 18 účastníků této studie. Pro kontrolní (zdravé) mluvčí vychází v rozmezí od 0.1 do Pro koktavé je v rozmezí od 0.3 do Více o některých parametrech viz [3].

4 Obrázek 3: Histogramy obsazení úrovní intenzity. Vlevo: Průměrné hodnoty. Vpravo: Histogramy všech přes sebe. Detail úpatí, tj. hodnot kolem nuly. K překryvu hodnot dochází jen pro jednoho jedince. Tento výsledek jistě není překvapující. Dá se předpokládat, že promluvy neplynule hovořících osob obsahují více ticha Obsazení úrovní intenzity Pokud zdravý jedinec čte, poměrně rovnoměrně využívá hladiny intenzity zvuku, tj. při čtení nekřičí, na slova nedává přehnaný důraz apod. Oproti tomu koktaví často při vyslovování vyvíjejí větší snahu, kladou větší důraz na počátky slov apod. To by se mělo projevit rozdíly v obsazení jednotlivých úrovní intenzity (tj. v amplitudách vzorků řečového signálu). Signály nejdříve zbavíme střední hodnoty a normujeme. Hodnoty vzorků se tak budou pohybovat od 1 do +1. Poté definujeme 200 intervalů, v nichž se mohou pohybovat, tj. od 1 do +1 s krokem Pro každý interval spočteme jeho obsazení, tj. kolik vzorků do něj spadá. Výsledky vydělíme počtem vzorků (délkou signálu), obdržíme relativní četnosti vynesené do histogramů na obr. 3. Na levém obrázku nalezneme průměrné hodnoty pro všechny signály. Je zřejmé, že pro kontrolní promluvy jsou úrovně obsazeny rovnoměrněji. Na pravém obrázku jsou histogramy vykreslené přes sebe (je vyobrazen jen detail úpatí ). Zde můžeme pozorovat, že v přihrádkách kolem hodnoty 0.05 jsou všechny četnosti pro zdravé jedince větší než četnosti jedinců postižených poruchou plynulosti řeči. Četnost v tomto binu by se tedy dala použít jako klasifikátor zdravých vs. koktavých jedinců Analýza energetické obálky Nyní se budeme zajímat o energetickou obálku promluv. Signál normujeme, zbavíme stejnosměrné složky a každý vzorek umocníme na druhou. Výsledné vzorky přivedeme na vstup integrátoru, čímž obdržíme energetickou obálku promluvy. Dále stanovíme práh p, na jehož základě určíme náběžné hrany obálky. Ukázku pro p = 0.4 nalezneme na obr. 4 vlevo. Pro danou hodnotu prahu představuje průměrný počet náběžných hran za jednu sekundu parametr, jež budeme zkoumat. Přesněji řečeno jeho rozdílnost mezi mluvčími trpícími koktavostí a mluvčími kontrolními. Je zřejmé, že tento parametr bude značně závislý na volbě prahu p. Průměrný počet náběžných hran pro hodnoty p od 0.05 do 0.95 je vyobrazen na obr. 4 vpravo. Silná plná čára reprezentuje průměr pro koktavé, přerušovaná čára pro kontrolní jedince. Tenkými plnými čarami je zobrazen interval vymezený směrodatnou odchylkou. Za pozornost stojí výsledky pro p = 0.1, kde je průnik oblastí pro obě skupiny prázdný. Průměrný počet náběžných hran za jednu sekundu s prahem p = 0.1 mů-

5 Obrázek 4: Vlevo: Signál, jeho energetická obálka a její náběžné hrany pro práh 0.4. Vpravo: Průměrný počet náběžných hran energetické obálky za sekundu pro různé hodnoty prahu p (vyobrazeny výsledky pro koktavé a kontrolní jedince spolu se směrodatnými odchylkami). žeme tedy považovat za parametr schopný rozlišovat patologii promluvy (obecná platnost tohoto závěru samozřejmě musí být ještě ověřena na větší části databáze). Za zmínku stojí fakt, že velmi podobné závěry lze učinit, pokud energetickou obálku nahradíme její derivací Souhrn parametrů V předchozích odstavcích jsme definovali několik jednoduchých parametrů. Nyní pro každý signál dáme tyto parametry dohromady a signál budeme reprezentovat jediným číslem. Nejdříve jednoznačně stanovme uvažované charakteristiky: poměr ticho řeč; obsazení úrovní intenzity, konkrétně hodnoty pro biny ±0.05; průměrný počet náběžných hran energetické obálky za jednu sekundu s prahem p = 0.1; průměrný počet náběžných hran derivace energetické obálky za jednu sekundu s prahem p = 0.1. Tento výčet představuje pět čísel pro každý signál. Tato čísla transformujme tak, aby jejich vysoká hodnota byla ukazatelem patologie. Tak je tomu např. u poměru ticho řeč, u obsazení úrovní intenzity je tomu naopak. Dále provedeme normalizaci do rozpětí od nuly do jedné. Poté velmi snadno vypočteme jakousi průměrnou známku, danou průměrem transformovaných a normovaných hodnot. Z obr. 5 je zjevné, že známka je pro všechny kontrolní jedince (signály 1 9) menší než pro jedince koktavé (signály 10 18). 3. Závěr Se záznamy 9 zdravých a 9 koktavých jedinců byly provedeny tři jednoduché pokusy. V prvním byl použit klasifikátor SVM pro detekci řeč ticho. Bylo zjištěno, že poměr ticho/řeč je u koktavých vyšší. Tento závěr je naprostou samožřejmostí, řeč koktavých zjevně obsahuje více pauz.

6 Obrázek 5: Průměrná známka, signály 1 9 jsou kontrolní, signály jsou pro koktavé jedince. Další experiment zkoumal obsazení úrovní intenzity. Pro hodnoty intenzity kolem 0, 05 jsou relativní četnosti všech zdravých větší než četnosti všech jedinců postižených poruchou plynulosti řeči. Zde je však nutné podotknout, že pracovat s intenzitou zvukového signálu je věc ošidná, signály musejí být zkontrolovány, zda se v průběhu nahrávání intenzita nemění vlivem pohybu mluvčího (nahrávky byly pořízeny s pevným mikrofonem), změnami nastavení zesilovače apod. Poslední pokus zkoumal průměrný počet náběžných hran energetické obálky za jednu sekundu. Bylo ukázáno, že pro správně nastavený práh je tento parametr schopen poukázat na patologii v signálu. Závěrem uveďme, že pokud z výše zmíněných charakteristik vygenerujeme jednu souhrnnou, tvoří její hodnoty pro kontrolní a pro koktavé jedince disjunktní množiny. Poděkování Děkuji MUDr. M. Hrbkové a Dr.Ing. J. Vokřálovi z Foniatrické kliniky 1.LF UK a VFN za poskytnutí signálů. Tento výzkum byl podporován z grantů GAČR 102/03/H085 Modelování biologických a řečových signálů, IGA MZ ČR NR /2005, Počítačová analýza řečového projevu a celonočních EEG záznamů u dětí resp. výzkumného záměru MŠMT MSM Transdisciplinární výzkum v biomedicínckém inženýrství 2. Reference [1] M. Lašťovka, J. Vokřál, L. Černý, K. Radilová, M. Hrdličková, Hodnocení tíže poruchy plynulosti řeči pomocí neuronových sítí, Závěrečná zpráva grantu 237/1998/C/1.LF [2] J.Psutka, Komunikace s počítačem mluvenou řečí, Academia, Praha, 1995 [3] Bishnu S. Atal, L.R. Rabinier, A Pattern Recognition Approach to Voiced Unvoiced- Silence Classification with Application to Speech Recognition, IEEE Transactions on Acoustics, 1976.

Petr Zlatník, Roman Čmejla. Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická, ČVUT, Praha. Abstrakt

Petr Zlatník, Roman Čmejla. Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická, ČVUT, Praha. Abstrakt Vyhodnocování promluv dětí s poruchami řeči Petr Zlatník, Roman Čmejla Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická, ČVUT, Praha Abstrakt Příspěvek popisuje metodu, která byla vyvinuta pro vyhodnocení

Více

DTW. Petr Zlatník, Roman Čmejla. zlatnip@fel.cvut.cz, cmejla@fel.cvut.cz. Abstrakt: Příspěvek popisuje metodu, která byla vyvinuta pro vyhodnocení

DTW. Petr Zlatník, Roman Čmejla. zlatnip@fel.cvut.cz, cmejla@fel.cvut.cz. Abstrakt: Příspěvek popisuje metodu, která byla vyvinuta pro vyhodnocení Vyhodnocování vad řeči dětí s využitím algoritmu DTW Petr Zlatník, Roman Čmejla České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická zlatnip@fel.cvut.cz, cmejla@fel.cvut.cz Abstrakt: Příspěvek

Více

AKUSTICKÁ ANALÝZA INTENZITY A RYCHLOSTI ŘEČI U PARKINSONOVY NEMOCI

AKUSTICKÁ ANALÝZA INTENZITY A RYCHLOSTI ŘEČI U PARKINSONOVY NEMOCI AKUSTICKÁ AALÝZA ITEZITY A RYCHLOSTI ŘEČI U PARKISOOVY EMOCI Jan Rusz 1, Roman Čmejla 1, Hana Bachurová 2, Jan Janda 1 1Fakulta elektrotechnická, ČVUT, Praha 2eurologická klinika 1. LF UK a VF, Praha Abstrakt

Více

EOG. ERG Polysomnografie. spánkové cykly poruchy spánku. Úvod ke cvičení

EOG. ERG Polysomnografie. spánkové cykly poruchy spánku. Úvod ke cvičení EOG Úvod ke cvičení ERG Polysomnografie spánkové cykly poruchy spánku Laboratorní úloha č. 11 Elektrookulogram Cíle úlohy: podstata a snímání EOG základní typy očních pohybů volní a mimovolní fixace při

Více

ø. Laboratorní úloha č.11: Elektrookulogram

ø. Laboratorní úloha č.11: Elektrookulogram Laboratorní úloha č.11: Elektrookulogram Úvod: Elektrookulogram (EOG) zaznamenává rozdíl potenciálů mezi elektrodami umístěnými na kůži v blízkosti očí. Signál je generovaný pohybem očního bulbu a mění

Více

POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica

POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica Program Statistica I Statistica je velmi podobná Excelu. Na základní úrovni je to klikací program určený ke statistickému zpracování dat.

Více

Laboratorní úloha č. 9: Elektrookulogram ø

Laboratorní úloha č. 9: Elektrookulogram ø Laboratorní úloha č. 9: Elektrookulogram Cíle úlohy: podstata a snímání EOG základní typy očních pohybů o volní a mimovolní fixace při sledování pohybujícího se objektu o skokové změny zaměření pohledu

Více

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel Popisná statistika Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Máme k dispozici data o počtech bodů z 1. a 2. zápočtového testu z Matematiky I v zimním semestru 2015/2016 a to za všech 762 studentů,

Více

Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK

Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK Vznikají při zkoumání vztahů kvalitativních resp. diskrétních znaků Jedná se o analogii s korelační analýzou spojitých znaků Přitom předpokládáme, že každý prvek populace

Více

Klasifikace Landau-Kleffnerova syndromu

Klasifikace Landau-Kleffnerova syndromu Klasifikace Landau-Kleffnerova syndromu malých dětí 1. Abstrakt Petr Zlatník ČVUT FEL, K13131 Katedra teorie obvodů Tento příspěvěk pojednává o klasifikaci Landau-Kleffnerova syndromu, který se projevuje

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů)

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů) Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů) Autor: Vladimir Vapnik Vapnik, V. The Nature of Statistical Learning Theory.

Více

STANOVENÍ CHARAKTERU SEGMENTU ŘEČI S VYUŽITÍM REÁLNÉHO KEPSTRA

STANOVENÍ CHARAKTERU SEGMENTU ŘEČI S VYUŽITÍM REÁLNÉHO KEPSTRA STANOVENÍ CHARAKTERU SEGMENTU ŘEČI S VYUŽITÍM REÁLNÉHO KEPSTRA Oldřich Horák Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav systémového inženýrství a informatiky Abstract: The extraction of the

Více

Rozpoznávání izolovaných slov (malý slovník, např. číslovky, povely).

Rozpoznávání izolovaných slov (malý slovník, např. číslovky, povely). Rozpoznávání řeči Každý člověk má originální hlasové ústrojí a odlišný způsob artikulace, to se projevuje rozdílnou barvou hlasu, přízvukem, rychlostí řeči atd. I hlas jednoho řečníka je variabilní a závislý

Více

Lineární klasifikátory

Lineární klasifikátory Lineární klasifikátory Lineární klasifikátory obsah: perceptronový algoritmus základní verze varianta perceptronového algoritmu přihrádkový algoritmus podpůrné vektorové stroje Lineární klasifikátor navrhnout

Více

Matematické modelování dopravního proudu

Matematické modelování dopravního proudu Matematické modelování dopravního proudu Ondřej Lanč, Alena Girglová, Kateřina Papežová, Lucie Obšilová Gymnázium Otokara Březiny a SOŠ Telč lancondrej@centrum.cz Abstrakt: Cílem projektu bylo seznámení

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P10. Aplikace UNS v biomedicíně

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P10. Aplikace UNS v biomedicíně Aplikace UNS v biomedicíně aplikace v medicíně postup při zpracování úloh Aplikace UNS v medicíně Důvod: nalezení exaktnějších, levnějších a snadnějších metod určování diagnóz pro lékaře nalezení šetrnějších

Více

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů České vysoké učení technické v Praze ADA Semestrální práce Harmonické modelování signálů Jiří Kořínek 31.12.2005 1. Zadání Proveďte rozklad signálu do harmonických komponent (řeč, hudba). Syntetizujte

Více

2 Zpracování naměřených dat. 2.1 Gaussův zákon chyb. 2.2 Náhodná veličina a její rozdělení

2 Zpracování naměřených dat. 2.1 Gaussův zákon chyb. 2.2 Náhodná veličina a její rozdělení 2 Zpracování naměřených dat Důležitou součástí každé experimentální práce je statistické zpracování naměřených dat. V této krátké kapitole se budeme věnovat určení intervalů spolehlivosti získaných výsledků

Více

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1 Logistická regrese Menu: QCExpert Regrese Logistická Modul Logistická regrese umožňuje analýzu dat, kdy odezva je binární, nebo frekvenční veličina vyjádřená hodnotami 0 nebo 1, případně poměry v intervalu

Více

Support Vector Machines (jemný úvod)

Support Vector Machines (jemný úvod) Support Vector Machines (jemný úvod) Osnova Support Vector Classifier (SVC) Support Vector Machine (SVM) jádrový trik (kernel trick) klasifikace s měkkou hranicí (soft-margin classification) hledání optimálních

Více

Jasové transformace. Karel Horák. Rozvrh přednášky:

Jasové transformace. Karel Horák. Rozvrh přednášky: 1 / 23 Jasové transformace Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Úvod. 2. Histogram obrazu. 3. Globální jasová transformace. 4. Lokální jasová transformace. 5. Bodová jasová transformace. 2 / 23 Jasové transformace

Více

Kapacita jako náhodná veličina a její měření. Ing. Igor Mikolášek, Ing. Martin Bambušek Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

Kapacita jako náhodná veličina a její měření. Ing. Igor Mikolášek, Ing. Martin Bambušek Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Kapacita jako náhodná veličina a její měření Ing. Igor Mikolášek, Ing. Martin Bambušek Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Obsah Kapacita pozemních komunikací Funkce přežití Kaplan-Meier a parametrické

Více

Josef Rajnoha. České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická rajnoj1@fel.cvut.cz

Josef Rajnoha. České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická rajnoj1@fel.cvut.cz Modelování neřečových událostí v robustním rozpoznávání řeči s malým slovníkem Josef Rajnoha České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická rajnoj1@fel.cvut.cz Abstrakt: V tomto článku

Více

Využití algoritmu DTW pro vyhodnocování vad řeči dětí postižených Landau-Kleffnerovým syndromem (LKS)

Využití algoritmu DTW pro vyhodnocování vad řeči dětí postižených Landau-Kleffnerovým syndromem (LKS) Využití algoritmu DTW pro vyhodnocování vad řeči dětí postižených Landau-Kleffnerovým syndromem (LKS) Petr Zlatník České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická zlatnip@fel.cvut.cz Abstrakt:

Více

Ing. Petr Hájek, Ph.D. Podpora přednášky kurzu Aplikace umělé inteligence

Ing. Petr Hájek, Ph.D. Podpora přednášky kurzu Aplikace umělé inteligence APLIKACE UMĚLÉ INTELIGENCE Ing. Petr Hájek, Ph.D. Podpora přednášky kurzu Aplikace umělé inteligence Aplikace umělé inteligence - seminář ING. PETR HÁJEK, PH.D. ÚSTAV SYSTÉMOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKY

Více

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY Komentované řešení pomocí programu Statistica Vstupní data Data umístěná v excelovském souboru překopírujeme do tabulky ve Statistice a pojmenujeme proměnné, viz prezentace k tématu

Více

Fakulta informačních technologií VUT Brno. Předmět: Srovnání klasifikátorů Autor : Jakub Mahdal Login: xmahda03 Datum:

Fakulta informačních technologií VUT Brno. Předmět: Srovnání klasifikátorů Autor : Jakub Mahdal Login: xmahda03 Datum: Fakulta informačních technologií VUT Brno Předmět: Projekt: SRE Srovnání klasifikátorů Autor : Jakub Mahdal Login: xmahda03 Datum: 9.12.2006 Zadání Vyberte si jakékoliv 2 klasifikátory, např. GMM vs. neuronová

Více

Lineární regrese. Komentované řešení pomocí MS Excel

Lineární regrese. Komentované řešení pomocí MS Excel Lineární regrese Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Tabulka se vstupními daty je umístěna v oblasti A1:B11 (viz. obrázek) na listu cela data Postup Základní výpočty - regrese Výpočet základních

Více

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012 Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz Statistika věda o získávání znalostí z empirických dat empirická

Více

Větná polarita v češtině. Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice,

Větná polarita v češtině. Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice, Větná polarita v češtině Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice, 27. 11. 2009 1 Polarita - úvod do problematiky Větná polarita: a) Cíl a motivace b) Charakteristika c) Možnosti výzkumu Větná polarita a vyhledávání

Více

Jednofaktorová analýza rozptylu

Jednofaktorová analýza rozptylu I I.I Jednofaktorová analýza rozptylu Úvod Jednofaktorová analýza rozptylu (ANOVA) se využívá při porovnání několika středních hodnot. Často se využívá ve vědeckých a lékařských experimentech, při kterých

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT. Institut biostatistiky a analýz

ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT. Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT prof. Ing. Jiří Holčík,, CSc. NEURONOVÉ SÍTĚ otázky a odpovědi 1 AKD_predn4, slide 8: Hodnota výstupu závisí na znaménku funkce net i, tedy na tom, zda bude suma

Více

České akustické společnosti. Obsah

České akustické společnosti. Obsah České akustické společnosti www.czakustika.cz ročník 15, číslo 2 červen 2009 Obsah Formantová analýza a nové metody pro hodnocení míry artikulace u Parkinsonovy nemoci Formant analysis and new methods

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Prostá regresní a korelační analýza 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Problematika závislosti V podstatě lze rozlišovat mezi závislostí nepodstatnou, čili náhodnou

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ústav materiálového inženýrství - odbor slévárenství

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ústav materiálového inženýrství - odbor slévárenství 1 PŘÍLOHA KE KAPITOLE 11 2 Seznam příloh ke kapitole 11 Podkapitola 11.2. Přilité tyče: Graf 1 Graf 2 Graf 3 Graf 4 Graf 5 Graf 6 Graf 7 Graf 8 Graf 9 Graf 1 Graf 11 Rychlost šíření ultrazvuku vs. pořadí

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

11 Analýza hlavních komponet

11 Analýza hlavních komponet 11 Analýza hlavních komponet Tato úloha provádí transformaci měřených dat na menší počet tzv. fiktivních dat tak, aby většina informace obsažená v původních datech zůstala zachována. Jedná se tedy o úlohu

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Studentská 2 461 17 Liberec 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE STATISTICKÝ ROZBOR DAT Z DOTAZNÍKOVÝCH ŠETŘENÍ Gabriela Dlasková, Veronika Bukovinská Sára Kroupová, Dagmar

Více

TSO NEBO A INVARIANTNÍ ROZPOZNÁVACÍ SYSTÉMY

TSO NEBO A INVARIANTNÍ ROZPOZNÁVACÍ SYSTÉMY TSO NEBO A INVARIANTNÍ ROZPOZNÁVACÍ SYSTÉMY V PROSTŘEDÍ MATLAB K. Nováková, J. Kukal FJFI, ČVUT v Praze ÚPŘT, VŠCHT Praha Abstrakt Při rozpoznávání D binárních objektů z jejich diskrétní realizace se využívají

Více

23. Matematická statistika

23. Matematická statistika Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 23. Matematická statistika Statistika je věda, která se snaží zkoumat reálná data a s pomocí teorii pravděpodobnosti

Více

Aplikovaná statistika v R

Aplikovaná statistika v R Aplikovaná statistika v R Filip Děchtěrenko Matematicko-fyzikální fakulta filip.dechterenko@gmail.com 15.5.2014 Filip Děchtěrenko (MFF UK) Aplikovaná statistika v R 15.5.2014 1 / 15 Co bude náplní našich

Více

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín KLIMA ŠKOLY Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha Termín 29.9.2011-27.10.2011-1 - Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, milí kolegové! Dovolte, abychom

Více

Statistika pro geografy

Statistika pro geografy Statistika pro geografy 2. Popisná statistika Mgr. David Fiedor 23. února 2015 Osnova 1 2 3 Pojmy - Bodové rozdělení četností Absolutní četnost Absolutní četností hodnoty x j znaku x rozumíme počet statistických

Více

Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla. Jan Pruška

Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla. Jan Pruška Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla Jan Pruška Definice spolehlivos. Spolehlivost = schopnost systému (konstrukce) zachovávat požadované vlastnos4 po celou dobu životnos4 = pravděpodobnost,

Více

Diagnostika infarktu myokardu pomocí pravidlových systémů

Diagnostika infarktu myokardu pomocí pravidlových systémů pomocí pravidlových systémů Bakalářská práce 2009 pomocí pravidlových systémů Přehled prezentace Motivace a cíle Infarkt myokardu, EKG Pravidlové systémy Výsledky Motivace Infarkt myokardu Detekce infarktu

Více

Úloha - rozpoznávání číslic

Úloha - rozpoznávání číslic Úloha - rozpoznávání číslic Vojtěch Franc, Tomáš Pajdla a Tomáš Svoboda http://cmp.felk.cvut.cz 27. listopadu 26 Abstrakt Podpůrný text pro cvičení předmětu X33KUI. Vysvětluje tři způsoby rozpoznávání

Více

StatSoft Jak poznat vliv faktorů vizuálně

StatSoft Jak poznat vliv faktorů vizuálně StatSoft Jak poznat vliv faktorů vizuálně V tomto článku bychom se rádi věnovali otázce, jak poznat již z grafického náhledu vztahy a závislosti v analýze rozptylu. Pomocí následujících grafických zobrazení

Více

STATISTIKA. Inovace předmětu. Obsah. 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7

STATISTIKA. Inovace předmětu. Obsah. 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7 Inovace předmětu STATISTIKA Obsah 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7 1 1. Inovace předmětu STATISTIKA Předmět Statistika se na bakalářském oboru

Více

676 + 4 + 100 + 196 + 0 + 484 + 196 + 324 + 64 + 324 = = 2368

676 + 4 + 100 + 196 + 0 + 484 + 196 + 324 + 64 + 324 = = 2368 Příklad 1 Je třeba prověřit, zda lze na 5% hladině významnosti pokládat za prokázanou hypotézu, že střední doba výroby výlisku je 30 sekund. Přitom 10 náhodně vybraných výlisků bylo vyráběno celkem 540

Více

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr.

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Analýza dat pro Neurovědy RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Jaro 2014 Institut biostatistiky Janoušová, a analýz Dušek: Analýza dat pro neurovědy Blok 7 Jak hodnotit vztah spojitých proměnných

Více

Náhodné signály. Honza Černocký, ÚPGM

Náhodné signály. Honza Černocký, ÚPGM Náhodné signály Honza Černocký, ÚPGM Signály ve škole a v reálném světě Deterministické Rovnice Obrázek Algoritmus Kus kódu } Můžeme vypočítat Málo informace! Náhodné Nevíme přesně Pokaždé jiné Především

Více

Intervalové odhady. Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v N(µ, σ 2 ) Interpretace intervalu spolehlivosti. Interval spolehlivosti ilustrace

Intervalové odhady. Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v N(µ, σ 2 ) Interpretace intervalu spolehlivosti. Interval spolehlivosti ilustrace Intervalové odhady Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v Nµ, σ 2 ) Situace: X 1,..., X n náhodný výběr z Nµ, σ 2 ), kde σ 2 > 0 známe měli jsme: bodové odhady odhadem charakteristiky je číslo) nevyjadřuje

Více

Úloha č. 2 - Kvantil a typická hodnota. (bodově tříděná data): (intervalově tříděná data): Zadání úlohy: Zadání úlohy:

Úloha č. 2 - Kvantil a typická hodnota. (bodově tříděná data): (intervalově tříděná data): Zadání úlohy: Zadání úlohy: Úloha č. 1 - Kvantily a typická hodnota (bodově tříděná data): Určete typickou hodnotu, 40% a 80% kvantil. Tabulka hodnot: Varianta Četnost 0 4 1 14 2 17 3 37 4 20 5 14 6 7 7 11 8 20 Typická hodnota je

Více

promluvách založených na rychlém opakováni slabik /pa/-/ta/ /ka/

promluvách založených na rychlém opakováni slabik /pa/-/ta/ /ka/ Automatické hledání významných pozic v Parkinsonických promluvách založených na rychlém opakováni slabik /pa/-/ta/ /ka/ M. Novotný, J. Rusz, R. Čmejla České vysoké učení v Praze, Fakulta elektrotechnická,

Více

9 Kolmost vektorových podprostorů

9 Kolmost vektorových podprostorů 9 Kolmost vektorových podprostorů Od kolmosti dvou vektorů nyní přejdeme ke kolmosti dvou vektorových podprostorů. Budeme se zabývat otázkou, kdy jsou dva vektorové podprostory na sebe kolmé a jak to poznáme.

Více

ROZPOZNÁVÁNÍ AKUSTICKÉHO SIGNÁLU ŘEČI S PODPOROU VIZUÁLNÍ INFORMACE

ROZPOZNÁVÁNÍ AKUSTICKÉHO SIGNÁLU ŘEČI S PODPOROU VIZUÁLNÍ INFORMACE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií ROZPOZNÁVÁNÍ AKUSTICKÉHO SIGNÁLU ŘEČI S PODPOROU VIZUÁLNÍ INFORMACE AUTOREFERÁT DISERTAČNÍ PRÁCE 2005 JOSEF CHALOUPKA

Více

Intervalové odhady. Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v N(µ, σ 2 ) Interpretace intervalu spolehlivosti. Interval spolehlivosti ilustrace

Intervalové odhady. Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v N(µ, σ 2 ) Interpretace intervalu spolehlivosti. Interval spolehlivosti ilustrace Intervalové odhady Interval spolehlivosti pro střední hodnotu v Nµ, σ 2 ) Situace: X 1,..., X n náhodný výběr z Nµ, σ 2 ), kde σ 2 > 0 známe měli jsme: bodové odhady odhadem charakteristiky je číslo) nevyjadřuje

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická fonoskopie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry8 Datum

Více

veličin, deskriptivní statistika Ing. Michael Rost, Ph.D.

veličin, deskriptivní statistika Ing. Michael Rost, Ph.D. Vybraná rozdělení spojitých náhodných veličin, deskriptivní statistika Ing. Michael Rost, Ph.D. Třídění Základním zpracováním dat je jejich třídění. Jde o uspořádání získaných dat, kde volba třídícího

Více

Příklad 1. Řešení 1 ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 11

Příklad 1. Řešení 1 ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 11 Příklad 1 Vyhláška Ministerstva zdravotnictví předpokládala, že doba dojezdu k pacientovi od nahlášení požadavku nepřekročí 17 minut. Hodnoty deseti náhodně vybraných dob příjezdu sanitky k nemocnému byly:

Více

Zvýrazňování řeči pomocí vícekanálového zpracování

Zvýrazňování řeči pomocí vícekanálového zpracování Zvýrazňování řeči pomocí vícekanálového zpracování Václav Bolom, Pavel Sovka Katedra teorie obvodů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Technická 2, 66 27 Praha 6 Abstrakt Problém

Více

Klasifikace předmětů a jevů

Klasifikace předmětů a jevů Klasifikace předmětů a jevů 1. Úvod Rozpoznávání neboli klasifikace je základní znak lidské činnosti. Rozpoznávání (klasifikace) předmětů a jevů spočívá v jejich zařazování do jednotlivých tříd. Třídou

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základní pojmy diagnostiky a statistických metod vyhodnocení Učební text Ivan Jaksch Liberec 2012 Materiál vznikl

Více

Diskrétní náhodná veličina

Diskrétní náhodná veličina Lekce Diskrétní náhodná veličina Výsledek náhodného pokusu může být vyjádřen slovně to vede k zavedení pojmu náhodného jevu Výsledek náhodného pokusu můžeme někdy vyjádřit i číselně, což vede k pojmu náhodné

Více

IDENTIFIKACE BIMODALITY V DATECH

IDENTIFIKACE BIMODALITY V DATECH IDETIFIKACE BIMODALITY V DATECH Jiří Militky Technická universita v Liberci e- mail: jiri.miliky@vslib.cz Milan Meloun Universita Pardubice, Pardubice Motto: Je normální předpokládat normální data? Zvláštnosti

Více

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla Klasické provedení a didaktické aspekty pokusu U kyvadla, jakožto dalšího typu mechanického oscilátoru, platí obdobně vše, co bylo řečeno v předchozích experimentech SCLPX-7 a SCLPX-8. V současném pojetí

Více

OHYB (Napjatost) M A M + qc a + b + c ) M A = 2M qc a + b + c )

OHYB (Napjatost) M A M + qc a + b + c ) M A = 2M qc a + b + c ) 3.3 Řešené příklady Příklad 1: Pro nosník na obrázku vyšetřete a zakreslete reakce, T (x) a M(x). Dále určete M max a proveďte dimenzování pro zadaný průřez. Dáno: a = 0.5 m, b = 0.3 m, c = 0.4 m, d =

Více

9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y

9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y 9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y Při popisu procesů zpracováváme vstupní údaj, hodnotu x tak, že výstupní hodnota y závisí nějakým způsobem na vstupní, je její funkcí y = f(x).

Více

Strojové učení Marta Vomlelová

Strojové učení Marta Vomlelová Strojové učení Marta Vomlelová marta@ktiml.mff.cuni.cz KTIML, S303 Literatura 1.T. Hastie, R. Tishirani, and J. Friedman. The Elements of Statistical Learning, Data Mining, Inference and Prediction. Springer

Více

Chyby měření 210DPSM

Chyby měření 210DPSM Chyby měření 210DPSM Jan Zatloukal Stručný přehled Zdroje a druhy chyb Systematické chyby měření Náhodné chyby měření Spojité a diskrétní náhodné veličiny Normální rozdělení a jeho vlastnosti Odhad parametrů

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Úloha 3. Vzduchová dráha - ZZE, srážky, impuls síly Autor David Horák Datum měření 21. 11. 2011 Kruh 1 Skupina 7 Klasifikace 1. PRACOVNÍ ÚKOLY: 1) Elastické srážky:

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. 4.4 Aproximace křivek a vyhlazování křivek

UNIVERZITA PARDUBICE. 4.4 Aproximace křivek a vyhlazování křivek UNIVERZITA PARDUBICE Licenční Studium Archimedes Statistické zpracování dat a informatika 4.4 Aproximace křivek a vyhlazování křivek Mgr. Jana Kubátová Endokrinologický ústav V Praze, leden 2012 Obsah

Více

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE)

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) zhanel@fsps.muni.cz MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) 2.5 MÍRY ZÁVISLOSTI 2.5.1 ZÁVISLOST PEVNÁ, VOLNÁ, STATISTICKÁ A KORELAČNÍ Jednorozměrné soubory - charakterizovány jednotlivými statistickými znaky

Více

Testování statistických hypotéz

Testování statistických hypotéz Testování statistických hypotéz Na základě náhodného výběru, který je reprezentativním vzorkem základního souboru (který přesně neznáme, k němuž se ale daná statistická hypotéza váže), potřebujeme ověřit,

Více

Stanovení Ct hodnoty. Stanovení míry variability na úrovni izolace RNA, reverzní transkripce a real-time PCR

Stanovení Ct hodnoty. Stanovení míry variability na úrovni izolace RNA, reverzní transkripce a real-time PCR Stanovení Ct hodnoty Ct hodnotu (číselný výstup real-time PCR) stanovíme z amplifikačního grafu (grafický výstup real-time PCR) proložením thresholdu skrze lineární část amplifikační křivky. V bodě protnutí

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Příklady použití tenkých vrstev Jaromír Křepelka

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Příklady použití tenkých vrstev Jaromír Křepelka Příklady použití tenkých vrstev Jaromír Křepelka Příklad 01 Spočtěte odrazivost prostého rozhraní dvou izotropních homogenních materiálů s indexy lomu n 0 = 1 a n 1 = 1,52 v závislosti na úhlu dopadu pro

Více

Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11

Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11 Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11 Program 1. seminární cvičení: základní typy klasifikátorů a jejich princip 2. počítačové cvičení: procvičení na problému rozpoznávání číslic... body za aktivitu

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Semestrální práce z předmětu Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření Jméno: Lucie Krechlerová, Karel Kozma, René Dubský, David Drobík Ročník: 2015/2016

Více

Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ

Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ Ing. Dana Trávníčková, PaedDr. Jana Isteníková Funkční gramotnost je používání čtení a psaní v životních situacích. Nejde jen o elementární

Více

Dvouvýběrové a párové testy. Komentované řešení pomocí MS Excel

Dvouvýběrové a párové testy. Komentované řešení pomocí MS Excel Dvouvýběrové a párové testy Komentované řešení pomocí MS Excel Úloha A) koncentrace glukózy v krvi V této části posoudíme pomocí párového testu, zda nový lék prokazatelně snižuje koncentraci glukózy v

Více

Trénování sítě pomocí učení s učitelem

Trénování sítě pomocí učení s učitelem Trénování sítě pomocí učení s učitelem! předpokládá se, že máme k dispozici trénovací množinu, tj. množinu P dvojic [vstup x p, požadovaný výstup u p ]! chceme nastavit váhy a prahy sítě tak, aby výstup

Více

Základy popisné statistiky. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek

Základy popisné statistiky. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek Základy popisné statistiky Anotace Realitu můžeme popisovat různými typy dat, každý z nich se specifickými vlastnostmi, výhodami, nevýhodami a vlastní sadou využitelných statistických metod -od binárních

Více

Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika

Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika B. Vlková 1, M.Berg 2, B. Martínek 3, O. Švec 4, M. Neumann 5 Gymnázium Uničov 1, Gymnázium Václava Hraběte Hořovice 2, Mendelovo gymnázium Opava

Více

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů.

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů. 7 ZÁVĚRY Posouzení úrovně sportovní přípravy dětí v ledním hokeji je jedním z důležitých úkolů současné teorie sportovního tréninku. Množství prvků, jejichž deskripce je často nejasná, vzájemné vlivy a

Více

SIMULACE ZVUKOVÉHO POLE VÍCE ZDROJŮ

SIMULACE ZVUKOVÉHO POLE VÍCE ZDROJŮ SIMULACE ZVUKOVÉHO POLE VÍCE ZDROJŮ F. Rund Katedra radioelektroniky, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze Abstrakt Studium zvukového pole vytvářeného soustavou jednotlivých zvukových

Více

Regresní analýza 1. Regresní analýza

Regresní analýza 1. Regresní analýza Regresní analýza 1 1 Regresní funkce Regresní analýza Důležitou statistickou úlohou je hledání a zkoumání závislostí proměnných, jejichž hodnoty získáme při realizaci experimentů Vzhledem k jejich náhodnému

Více

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Matematika pro informatiky, FIT ČVUT Martin Holeňa, 13. týden LS 2010/2011 O čem to bude? Příklady

Více

Číselné charakteristiky a jejich výpočet

Číselné charakteristiky a jejich výpočet Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz charakteristiky polohy charakteristiky variability charakteristiky koncetrace charakteristiky polohy charakteristiky

Více

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Výsledky výzkumného projektu TA04031092 Ve rámci řešení projektu TA04031092 bylo dosaženo následujících

Více

Lombardův efekt v řečové databázi CLSD

Lombardův efekt v řečové databázi CLSD Lombardův efekt v řečové databázi CLSD Hynek Bořil České vysoké učení v Praze, Fakulta elektrotechnická borilh@gmail.com Abstrakt: V tomto příspěvku jsou prezentovány výsledky analýz parametrů řečové databáze

Více

J. Tatarinov, P. Pollák. Fakulta elektrotechnická. Abstrakt. otestován a zhodnocen na signálech z databáze CAR2CS. Detektor využívající

J. Tatarinov, P. Pollák. Fakulta elektrotechnická. Abstrakt. otestován a zhodnocen na signálech z databáze CAR2CS. Detektor využívající Řečové detektory využívající ergodické Markovovské modely J. Tatarinov, P. Pollák České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Abstrakt Tento článek prezentuje využití ergodických Markovovských

Více

10. Předpovídání - aplikace regresní úlohy

10. Předpovídání - aplikace regresní úlohy 10. Předpovídání - aplikace regresní úlohy Regresní úloha (analýza) je označení pro statistickou metodu, pomocí nichž odhadujeme hodnotu náhodné veličiny (tzv. závislé proměnné, cílové proměnné, regresandu

Více

Pokročilé operace s obrazem

Pokročilé operace s obrazem Získávání a analýza obrazové informace Pokročilé operace s obrazem Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 (BFÚ LF MU) Získávání

Více

Kategorická data METODOLOGICKÝ PROSEMINÁŘ II TÝDEN 7 4. DUBNA dubna 2018 Lukáš Hájek, Karel Höfer Metodologický proseminář II 1

Kategorická data METODOLOGICKÝ PROSEMINÁŘ II TÝDEN 7 4. DUBNA dubna 2018 Lukáš Hájek, Karel Höfer Metodologický proseminář II 1 Kategorická data METODOLOGICKÝ PROSEMINÁŘ II TÝDEN 7 4. DUBNA 2018 4. dubna 2018 Lukáš Hájek, Karel Höfer Metodologický proseminář II 1 Typy proměnných nominální (nominal) o dvou hodnotách lze říci pouze

Více

STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ. J. Pruška, T. Parák

STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ. J. Pruška, T. Parák STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ J. Pruška, T. Parák OBSAH: 1. Co je to spolehlivost, pravděpodobnost poruchy, riziko. 2. Deterministický a pravděpodobnostní přístup k řešení problémů.

Více

Mnohorozměrná statistická data

Mnohorozměrná statistická data Mnohorozměrná statistická data Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Mnohorozměrná

Více

Základy teorie pravděpodobnosti

Základy teorie pravděpodobnosti Základy teorie pravděpodobnosti Náhodná veličina Roman Biskup (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at)email.cz 12. února 2012 Statistika by Birom Základy teorie

Více