Certifikace projektových manažerů v České republice zkušenosti z praxe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Certifikace projektových manažerů v České republice zkušenosti z praxe"

Transkript

1 Certifikace projektových manažerů v České republice zkušenosti z praxe Jaromír Pitaš, Michael Motal, Josef Hajkr Klíčová slova: Národní standard kompetencí projektového řízení, CERTIFIKACE, certifikační proces, IPMA, projektové řízení Anotace: Příspěvek shrnuje zkušenosti z certifikace projektových manažerů podle IPMA v České republice za poslední tři roky, představuje současný stav nastavení procesu zlepšování a uvádí rovněž i některá fakta z budoucnosti. Úvod V polovině letošního roku uplynou právě tři roky od zahájení procesu implementace nového standardu IPMA ICB v3.0. Článek shrnuje průběh celého úspěšného procesu. Objasňuje stávající nastavení certifikace v rámci Certifikačního orgánu Společnosti pro projektové řízení. Zmiňuje možné zdroje ohrožení a uvádí směry, kterými se bude rozvoj procesu certifikace ubírat. Jak se podařilo implementovat IPMA ICB v.3.0 Celý proces implementace nového standardu IPMA ICBv3.0 začal v ČR v návaznosti na Kongres IPMA, který se konal v červnu 2007 v Krakově. Již v červenci byl iniciován interní projekt Společnosti pro projektové řízení "Implementace ICB ver.3.0 vytvoření Národního standardu kompetencí projektového řízení (CzNCB v.3.0)". Tento projekt proběhl v období a podařilo se dosáhnout jak věcné stránky, tak i dodržet plánovaný termín. Řešitelský tým pracoval ve složení Jaromír Pitaš, Josef Hajkr, Michael Motal, Pavel Máchal, Zdenko Staníček. V rámci strategie tohoto projektu jsme rozhodli o tom, že národní implementaci IPMA ICB v3.0 postavíme na těchto faktech: Kvalitní projektové řízení je jenom jedno. Nemá smysl dělat tlustou čáru mezi IPMA (kompetenčním pohledem), PMI a PRINCE2 (procesním pohledem). Tyto standardy se budou v budoucnu dále sbližovat. Je třeba, aby pojmy, nástroje a techniky byly přiměřeně kompatibilní. Kvalitní srovnání pojmů, nástrojů a technik a rovněž znalost toho, jak konkrétně probíhá zkouška IPMA v jiných zemích EU. Zohlednění ČSN ISO Povinné absolvování tréninkových hodin před vlastní certifikací (stupeň D 30 hodin, stupeň C 36 hodin a stupeň B 45 hodin).

2 Projekt implementace ICB ver.3.0 byl úspěšně proveden a stanovené cíle byly splněny. Jaké jsou, ale dopady tohoto projektu? Na tuto otázku lze odpovědět následovně: Jsou jasně definovány pojmy, nástroje a techniky, které tvoří znalostní základ profese projektového manažera, a které se také začaly zkoušet v rámci certifikace IPMA. Je vytipována vhodná literatura, ze které je možné se připravovat a dle které je vhodné vytvářet studijní a tréninkové programy. Zájemci o certifikaci přesně vědí, co se požaduje a odkud studovat. Vzdělávací instituce mohou postupně upravit své programy a prokázat trhu, jakým procentem pokrývají CzNCB v.3.0. Je možné vytvářet jednoznačné testové otázky (vytvořena první verze databáze tesových otázek) a celkově zkvalitnit certifikační proces. Povinné vzdělávání výrazným pozitivním způsobem ovlivnilo celý trh přípravných kurzů (širší nabídka, vyšší kvalita). Je možné zahájit následnou přípravu akreditace vzdělávacích programů (viz samostatný projekt, který je dostupný na Nedlouho po ukončení úspěšné prvotní implementace ICB v.3.0 byl zahájen druhý projekt Dotažení certifikačního procesu DCP, který měl za cíl celý proces certifikace vylepšit a nastavit kvalitně proces jeho rozvoje. Tento projekt proběhl v období Sponzorem byl Jaromír Pitaš a řešitelský tým pracoval v rozšířeném složení Josef Hajkr, Jan Havlík, Pavel Máchal, Michael Motal, Igor Novák, Zdenko Staníček. Opět bylo dosaženo všech cílů projektu. Za zmínku stojí celková pracnost, kdy na vytvoření výstupů bylo v průběhu necelého roku věnováno téměř 200 člověkodnů práce týmu. Projekt byl průběžně dokumentován a komunikován (viz Realizací projektu byly vytvořeny následující klíčové výstupy: Je nastaven proces údržby otázek a CzNCB (včetně bezpečnostní politiky). CzNCB je iterováno do verze 3.1 (tištěné vydání vyšlo v březnu 2010). Jsou opraveny a rozšířeny sady zkouškových otázek pro všechny stupně certifikace (revidována a rozšířena databáze testových otázek). Je sjednocen styl zkoušení písemné části zkoušky mezi zkoušejícími. Je sesouladěna dokumentace pro žadatele o certifikaci s CzNCB a NCRG. Nad původní plánovaný rozsah projektu proběhly úspěšně dva workshopy (WS): WS se zkoušejícím v Praze, zaměřený na sjednocení přístupu k hodnocení písemné části zkoušky. Akreditační WS se vzdělávacími firmami ve Zlíně. Nyní je třeba si odpovědět na otázku: Jaké jsou dopady tohoto projektu nad rámec těch, které přinesl projekt první? Odpověď lze vyjádřit takto: Jsou odladěny testové sady pro všechny stupně certifikace. Je optimalizován celý proces certifikace (viz podrobné schéma dále). Zájemci o certifikaci IPMA mají možnost využít kvalitnější a on-line dostupné informace (viz specializovaná webová stránka web/certifikace/jak-se-efektivne-pripravit-kezkousce-ipma.php). Organizace mají možnost implementovat zlepšený kompetenční model IPMA včetně kvalitního výkladového česko-anglického i anglicko-českého slovníku pojmů.

3 Shrnutí předchozích dvou let a výhled do budoucna Rok 2008 byl charakteristický nástupem tvorby nového certifikačního procesu a zahájením optimalizace procesů certifikace. Zdlouhavost certifikačních procesů jednotlivých stupňů a nefungující komunikace byly hlavními problémy, které brzdily procesy a odrazovaly potenciální žadatele. Jejich postupnou nápravou došlo k významnému nárůstu počtu certifikovaných osob. V roce 2009 byl zahájen i recertifikační proces dle IPMA ICB v.3.0 (CzNCB v.3.0). Byl to taktéž rok dokončení certifikací dle ICB ver.2 a další optimalizace certifikačních procesů stupňů D B. Jasným vydefinováním požadavků na stupně C a B došlo k posílení významu certifikace stupně C i B. Certifikační proces dosáhl v tomto roce požadované vážnosti a náročnosti (rozdíly mezi D, C a B už při písemném přezkoušení), což se jednoznačně odrazilo ve vnímání certifikací potenciálními žadateli, kandidáty a zejména organizacemi. Zde svou roli také sehrál zahájený proces akreditací vzdělávání dle CzNCB v.3.0 a propagace certifikace IPMA. Došlo ke stabilizaci počtu žadatelů o certifikaci, a to včetně žadatelů z řad studentů univerzit. Pozitivem je zejména nárůst zájmu o certifikaci stupně D z řad studentů univerzit. Zde velkou roli hraje Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (Komunikační agentura) a ACSA ve spolupráci s YPMG. Statistika úspěšnosti kandidátů za rok 2009 Následující tabulky ukazují základní statistická data roku 2009 (od od zavedení revidovaných testových sad). Tabulka 1 Celková data za zkoušku jako celek průměr pokus č.1 pokus č.2 pokus č.3 celkem pokusů zkoušku neudělalo % neúspěchu 30,00% 30,77% 25,00% 0,00% D-pokusů celkem D-neudělal % neúspěchu 27,16% 29,33% 0,00% 0,00% C-pokusů celkem C-neudělal % neúspěchu 38,46% 37,50% 50,00% 0,00% B-pokusů celkem B-neudělal % neúspěchu 20,00% 20,00% 0,00% 0,00%

4 Tabulka 2 Data za písemnou zkoušku část test (zdroj: Certifikační orgán SPŘ, o.s.) Test celkem 130 Test neudělalo 23 % neúspěchu 17,69% D-pokusů celkem 81 D-neudělal 13 % neúspěchu 16,05% C-pokusů celkem 39 C-neudělal 9 % neúspěchu 23,08% B-pokusů celkem 10 B-neudělal 1 % neúspěchu 10,00% Tabulka 3 Data za písemnou zkoušku část volné otázky (zdroj: Certifikační orgán SPŘ, o.s.) VO celkem 120 VO neudělalo 9 % neúspěchu 7,50% D-pokusů celkem 81 D-neudělal 6 % neúspěchu 7,41% C-pokusů celkem 39 C-neudělal 3 % neúspěchu 7,69% Tabulka 4 Data za písemnou zkoušku část příklad (zdroj: Certifikační orgán SPŘ, o.s.) Příklad celkem 120 Příklad neudělalo 23 % neúspěchu 19,17% D-pokusů celkem 81 D-neudělal 15 % neúspěchu 18,52% C-pokusů celkem 39 C-neudělal 8 % neúspěchu 20,51% Tabulka 5 Data za písemnou zkoušku část komplexní příklad (zdroj: Certifikační orgán SPŘ, o.s.) KP-pokusů celkem 10 KP-neudělalo 2 % neúspěchu 20,00% V roce 2010 očekáváme minimálně shodný počet certifikovaných osob jako v roce Je třeba zmínit i významný úspěch, kdy se SPŘ o.s stalo dodavatelem služby Certifikace 240 úředníků státní správy podle IPMA v letech v rámci projektu spolufinancovaného z fondů EU Příprava projektových manažerů státní správy a jejich certifikace podle IPMA na stupeň D Certifikovaný projektový praktikant. Jedná se o přelomový projekt v uznání standardu a certifikace IPMA státní správou v České republice. Již v polovině tohoto roku bude možné absolvovat celý certifikační proces v anglickém jazyce (tuto problematiku řeší interní projekt Certifikace IPMA anglicky ).

5 Graf 1 Přehled počtu certifikovaných osob SPŘ o.s. (zdroj: Certifikační orgán SPŘ, o.s.) IPMA Certifikace 250 počet certifikovaných D C B total rok Jak je celý proces certifikace nyní nastaven? Zavedením povinného vzdělávání kandidátů o certifikaci došlo k výraznému zlepšení připravenosti kandidátů na zkoušku. Vlastní certifikační proces je průběžně zlepšován dílčími rozvojovými projekty, nebo již zavedenými procesy. Klíčovým prvkem dalšího zkvalitňování je pravidelné monitorování úspěšnosti kandidátů. Certifikační orgán pečlivě sleduje úspěšnost jednotlivých částí certifikačního procesu a může tak poukázat na nedostatky jak v oblastech, které činí kandidátům problémy, tak i nedostatky vlastního certifikačního procesu. Tým projektu DCP se pravidelně schází a garantuje workshopy pro zkoušející i vzdělávací společnosti (viz obr. 1.). Obsah workshopů a jejich zaměření: Zkoušející na workshopech probírají problematické oblasti při hodnocení a navzájem si sjednocují způsob hodnocení kandidátů. Zástupcům vzdělávacích společností jsou na workshopech prezentovány oblasti, ve kterých mají kandidáti největší potíže. Akreditované společnosti navíc získají v rámci uzavřené části přímou zpětnou vazbu v čem a jak upravit své vzdělávací programy tak, aby zvýšily úspěšnost svých kandidátů.

6 Obrázek 1 Schéma nastavení procesu zlepšování v rámci certifikace Kde je možné spatřovat hlavní ohrožení do budoucna? Pro budoucí období lze identifikovat několik možných zdrojů rizik. A/ Legislativní neukotvení Pokud by se SPŘ o.s. ani v rámci spolupráce s PMI Czech Republic Chapter, ani s dalšími subjekty, nedokázala legislativně zakotvit povinnost mít pro projekty, které jsou podpořeny z veřejných prostředků certifikované projektové manažery, znamenalo by to: nebezpečí budoucí preference nějaké jiné, úzce zaměřené zájmové skupiny, a rovněž i to, že certifikační proces bude opomíjen státní správou a samosprávou. B/ Důsledky krize do oblasti vzdělávání a poradenství Globální krize přinesla od loňského roku zásadní změny do oblasti vzdělávání a poradenství. Organizace začaly šetřit často i v oblasti rozvoje kompetencí projektového řízení. Organizacím byla ze strany státu nabídnuta možnost získat podporu pro vzdělávání a v několika grantových schématech i možnost financování vlastní certifikace. Tato v zásadě zajímavá myšlenka: Nepropouštějte lidi, ale pošlete je na kurzy. začala bohužel značně degenerovat. Úředníci, kteří administrují granty typu Vzdělávejte se, nyní silně ovlivňují koncové ceny na trhu. Neuvědomují si (a neuvědomuje si to ani řada firem, které si grantové přihlášky píší), že naprosto není nutné stavět finanční limity výběrového řízení pouze na prostředky přijaté v rámci grantu. V praxi je používána formulace: Celková cena nesmí překročit částku.. Tato formulace je v kombinaci s tím, že se jedná o veřejnou soutěž, naprosto nevhodná a má vážné důsledky. Jaké? Prostředky, kterými jsou jednotlivé firmy z grantů podpořeny, nestačí pokrýt ceny tržní. Běžná grantová podpora typicky vychází na cca tis. Kč/den kurzu a vyhovuje v zásadě pouze malým firmám, začátečníkům a jednotlivcům. Tato cena je ale mimo realitu projektového řízení, alespoň pro kvalitní akreditované firmy. Fakticky se předpokládá, že uchazeči se ve výběrových řízeních prostě přizpůsobí ceně, kterou určil úředník od stolu. To je zásadně špatně a navíc v příkrém rozporu s principy tržní ekonomiky. Cena musí vznikat na trhu. Kdyby tyto granty

7 zasahovaly jenom malou část vzdělávacího trhu jako v minulosti, je to v zásadě jedno. V současné době je ale takto podpořeno poměrně vysoké procento všech větších rozvojových programů. Jaké to má důsledky? Paradoxně nejvíce trpí přímo ty firmy, které se domnívají, že takto ušetří na vzdělávání. Opak je pravdou. Platí, že co je zadarmo, toho si nevážíme. Určitá finanční spoluúčast je nezbytná pro efektivní motivaci. Kvalitní firmy prostě na taková cenová omezení nereflektují, nabídky nepodávají (nebo jsou rychle z cenových důvodů vyřazovány) a granty vyhrávají firmy méně kvalitní, nebo ty, které jsou okolnostmi donuceny vzít každou možnou zakázku. To je ale velice nepříjemné. Reálně tak hrozí, že kvalita kurzů v oblasti projektového řízení, včetně specializovaných kurzů vedoucích k certifikaci IPMA, bude klesat. To následně ovlivní úspěšnost kandidátů u testů a ústních zkoušek. Navíc bývá oblast projektového řízení zpracována v grantech nekvalitně. Poptáváno není řešení nějakého problému, ale rovnou určité množství školících dní na předem vypsaná témata. Je poptáváno nikoliv, CO má být vyřešeno, ale JAK se má postupovat. To je špatně, protože firmy, které poptávají podporu v oblasti projektového řízení, většinou neumí kvalitně popsat potřebné řešení. Navíc jsou poptávaná řešení v převážné většině případů jenom o kurzech. To je ale návrat o několik let zpět. Kurzy samy o sobě na rozvoj kultury projektového řízení nestačí. Je třeba kombinovat interaktivní kurzy, řešitelské workshopy, poradenství a coaching. Takto ale nejsou většinou schopni uvažovat ani ti, kdo si granty sami píší, ani ti, kdo je posuzují. Doporučujeme: Úředníkům, kteří administrují granty, aby si uvědomili, že jejich úkolem je způsobit, aby organizace dostaly finanční podporu, nikoliv aby určovali koncovou cenu. firmám a organizacím, aby v každém případě formulovali granty tak, aby bylo možné nabídnout cenu nad rámec podpory z grantu. Přitom je to snadné. Stačí uvádět formulace typu: Předpokládaná hodnota zakázky je. Pak není problém i v rámci veřejné soutěže nabídnou cenu vyšší. Je třeba počítat s potřebou dofinancovat oblast projektového řízení z vlastních zdrojů. Jinak nelze očekávat opravdu kvalitní nabídku. Akreditovaným firmám, aby nepřistupovali na nerealistické grantové ceny a neohrožovaly tak potřebnou kvalitu. Je nutné zcela jasně komunikovat skutečnost, že oblast projektového řízení je právě tou oblastí, která má vysokou přidanou hodnotu a jednoznačnou a rychlou návratnost investic. To ale platí pouze za předpokladu kvalitního dodavatele. V rámci certifikačního orgánu budeme trvale analyzovat to, kdo školí a s jakým úspěchem a pokud by se v kvalitě připravenosti kandidátů začaly projevovat negativní tendence, nezbude nic jiného, než předepsat to, že všechny přípravné kurzy musí být absolvovány pouze u akreditovaných firem. Závěr Domníváme se, že uplynulé tři roky jsou dokladem toho, že investované úsilí mělo smysl. Dnešním dnem ale práce nekončí. Kam budeme směřovat svou pozornost? V letošním roce budeme kvalitu testových otázek průběžně sledovat a plánujeme tvorbu dalších testových sad (rozšíříme databázi testových otázek). Budeme dále věnovat pozornost zkoušejícím a rovněž i akreditovaným firmám a pořádat pro ně specializované workshopy. Iniciujeme diskusi nad problémem jak zkoušet behaviorální kompetence (to je problém v rámci celé IPMA). Budeme podporovat proces co nejužší spolupráce zejména mezi IPMA, PMI a PRINCE2 se záměrem koordinovat své úsilí zejména v legislativní oblasti.

8 V rámci IPMA budeme na mezinárodním poli diskutovat o tom, jak více harmonizovat celý proces certifikace a zejména znalostní základy (plánujeme zde aktivní vystoupení na Světovém kongresu IPMA v Istanbulu v listopadu 2010 a vystoupení v rámci workshopu zkoušejících tamtéž). Literatura: PITAŠ, Jaromír, STANÍČEK, Zdenko, MOTAL, Michael a kol. Národní standard kompetencí projektového řízení verze 3.1. Brno: VUT v Brně ve spolupráci se Společností pro projektové řízení, o.s. 2010, 314. S. ISBN

INTERNÍ PROJEKT "DOTAŽENÍ CERTIFIKAČNÍHO PROCESU" (DCP)

INTERNÍ PROJEKT DOTAŽENÍ CERTIFIKAČNÍHO PROCESU (DCP) INTERNÍ PROJEKT "DOTAŽENÍ CERTIFIKAČNÍHO PROCESU" (DCP) Prezentace stavu projektu k termínu Valné hromady dne 3.prosince 2008 Kontext Od 1.5.2008 byl v ČR úspěšně ukončen projekt Implementace ICB v3.0

Více

Certifikace konzultantů projektového řízení

Certifikace konzultantů projektového řízení Prezentuje: Josef Hajkr, PM Consultancy First Assessor a projektový manažer projektu. Zavedení produktu a jeho pilotní ověření je dnešním dnem ukončeno O co jde? V praxi to znamená, že i konzultanti v

Více

Přítomni: viz. příloha, VH SPŘ byla zahájena s počtem 24 přítomných členů. Celkový počet přítomných hlasů 37. Způsob svolání: Valná hromada SPŘ byla svolána na základě usnesení Valné hromady ze dne 16.

Více

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST Ing. Jan Doležal Agenda 2 Projektové řízení a projektová výuka Jaké jsou požadavky praxe? Význam a možnosti certifikace

Více

Zápis z Valné hromady Společnosti pro Projektové řízení (SPŘ)

Zápis z Valné hromady Společnosti pro Projektové řízení (SPŘ) Zápis z Valné hromady Společnosti pro Projektové řízení (SPŘ) Datum: Dne 11.3.2005 od 10:00 do 14:00 Místo konání: Způsob svolání: Praha 6, Thákurova 7, budova ČVUT, místnost č. 161 Valná hromada SPŘ byla

Více

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ I N F O R M A C E N Á R O D N Í C E R T I F I K A C E S T U D E N T Ů Tato publikace je autorským dílem Národního certifikačního a akreditačního orgánu Společnosti pro projektové

Více

VALNÁ HROMADA 3. 12. 2008. Program Valné hromady:

VALNÁ HROMADA 3. 12. 2008. Program Valné hromady: VALNÁ HROMADA 3. 12. 2008 Program Valné hromady: 1) Zahájení 2) Volba pracovních komisí 3) Zpráva o činnosti za uplynulé období 4) Certifikační orgán SPŘ a činnost za rok 2008 5) Diskuze ke zprávě 6) Projekt

Více

Zpráva o činnosti za rok 2011. Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749

Zpráva o činnosti za rok 2011. Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749 Zpráva o činnosti za rok 2011 Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749 OBSAH OBSAH... 2 1. O Společnosti... 3 2. Činnost SPŘ v roce 2011... 3 3. Aktivity sekcí... 4

Více

Novinky v projektovém řízení

Novinky v projektovém řízení Novinky v projektovém řízení Jiří Krátký Struktura prezentace - O Společnosti pro projektové řízení - Trendy v projektovém řízení - Nejčastější chyby v projektech - Certifikace projektových manažerů -

Více

Certifikace studentů dle standardu International Project Management Association příležitost nebo fikce?

Certifikace studentů dle standardu International Project Management Association příležitost nebo fikce? Certifikace studentů dle standardu International Project Management Association příležitost nebo fikce? Ing. Jaromír Pitaš vedoucí Certifikačního orgánu Společnosti pro projektové řízení o.s., Brno jaromir.pitas@unob.cz

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 80 01 15 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17020:2012 Posuzování shody Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci v akreditačním systému České republiky

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM PARTNERS s.r.o. Název programu: Projektové řízení

Více

PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM. Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B

PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM. Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B Ing. Jan Doležal, Ph.D. 2 Ředitel a jednatel PM Consulting s.r.o. IPMA level B (senior projektový manažer) PMI Project Management Professional

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM Partners, s.r.o. Název programu: Projektové

Více

OVĚŘENÍ PROFESNÍ KVALIFIKACE

OVĚŘENÍ PROFESNÍ KVALIFIKACE I N F O R M A C E O V Ě Ř E N Í P R O F E S N Í K V A L I F I K A C E O D 1. 1. 2 0 1 4 Tato publikace je autorským dílem Národního certifikačního a validačního orgánu Společnosti pro projektové řízení,

Více

Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s.

Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s. Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s. P R O C E S A K R E D I T A C E V Z D Ě L Á V A C Í C H P R O G R A M Ů U S P Ř, O. S. O D 2 6. 5. 2 0 0 8 Společnost pro projektové řízení, o.s. 2008 Vydání

Více

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Project Managers (APM) Association for Project Management

Více

Standardy projektového řízení a certifikace

Standardy projektového řízení a certifikace Projektové řízení (BI-PRR) Standardy projektového řízení a certifikace Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Více

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 ZÁKON O DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ přijatý (?) vládou 20.dubna 2005 Zákon o celoživotním učení Zákon o dalším vzdělávání Zákon o uznávání

Více

INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. www.ipepo.cz. Roman Vrba - MVČR

INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. www.ipepo.cz. Roman Vrba - MVČR INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ www.ipepo.cz Roman Vrba - MVČR PROJEKT: INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ REG.Č. CZ.1.04/4.1.00/38.00002

Více

Referenční model a jeho využití v praxi MěÚ Benešov

Referenční model a jeho využití v praxi MěÚ Benešov MěÚ Benešov Referenční model a jeho využití v praxi MěÚ Benešov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková tajemnice MěÚ Benešov E-mail: stiburkova@benesov-city.cz Telefon: 317 754 144, 317 754 145 Městský úřad Benešov

Více

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ Jan Havlík, AIT s.r.o., jhavlik@ait.cz, www.ait.cz AIT, 2002 1 Obsah 1. Příležitosti, rizika, projekty 2. Management rizik v procesech managementu projektu

Více

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Seminář ČSSI SPIS CACIO 15.5.2007 Konkurenceschopnost absolventů IT oborů VŠ a VOŠ na trhu práce v ČR Společný projekt ČSSI,

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Název programu: Řízení projektů v praxi Popište obsah jednotlivých

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Zápis z Valné hromady. Společnosti pro projektové řízení (SPŘ)

Zápis z Valné hromady. Společnosti pro projektové řízení (SPŘ) Zápis z Valné hromady Společnosti pro projektové řízení (SPŘ) Datum: Dne 23. 11. 2006 od 10:30 do 14:40 Místo konání: Způsob svolání: Institut celoživotního vzdělávání na Mendlově zemědělské a lesnické

Více

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje?

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013 Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ AL-Consulting s.r.o. Metody strategického poradenství v dnešní době

Více

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., Brněnská 47, 779 00 Olomouc tel: 585 417 828, 723 560 038, fax: 585 417 823 e mail: jana.palkova@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MARKETING

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 B-inside s.r.o. Šmeralova 12, 170 00 Praha Vavrečkova 5262, 760 01 Zlín IČ: 24790648 DIČ: CZ24790648 Telefon: +420 608 048

Více

egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Olomouckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes devět milionů korun

egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Olomouckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes devět milionů korun egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Olomouckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes devět milionů korun Vzdělávání úředníků zastřešují v obcích a krajích tzv. egon

Více

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov MěÚ Benešov Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková tajemnice MěÚ Benešov E-mail: stiburkova@benesov-city.cz Telefon: 317 754 144, 317 754 145 Městský úřad Benešov

Více

Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532

Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532 Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532 http://www.esfcr.cz/zakazky/komplexni-rozvoj-zamestnancu-spolecnosti-ella-cs-s-r-o Dotaz č. 1 k

Více

Písemná zpráva zadavatele. podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

Písemná zpráva zadavatele. podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění Písemná zpráva zadavatele podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění 1. Název veřejné zakázky: Semináře pro lektory zabývajících se dalším vzděláváním nové vyhlášení

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Příloha č. 1 Výzvy č. 89: Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy. Podporujeme vaši budoucnost

Příloha č. 1 Výzvy č. 89: Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy. Podporujeme vaši budoucnost Příloha č. 1 Výzvy č. 89: Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy Upřesnění výzvy v bodě 3.4 a specifikace podporovaných klíčových aktivit Cílem výzvy je v

Více

1. Konference PM 2010

1. Konference PM 2010 Přítomni: B. Lacko, J. Švec, Z. Krebs, Z. Ježková, J. Pitaš, J. Doležal, V. Musilová, J. Krátký Skype konference Omluveni: V. Obrdlíková, M. Nováková, H. Krejčí 1. Konference PM 2010 Z. Ježková předložila

Více

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH 12.1. Organizovat správu a obhospodařování lesního majetku, zejména státního tak, aby přispívala ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů, za

Více

Podpora meziobecní spolupráce

Podpora meziobecní spolupráce Projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 Další vývoj v oblasti MOS Svaz měst a obcí

Více

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích úředníků měst,

Více

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle:

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Cíl 1: Nastavit koncepci kombinovaného studia Akce: projednat způsob zajištění kombinované formy studia při navýšení počtu hodin přímé výuky. Provést

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Název programu: Řízení projektů v praxi Popište obsah jednotlivých

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

kapitola 2 předprojektová fáze 31

kapitola 2 předprojektová fáze 31 OBSAH 6 projektové řízení Předmluva 3 Kapitola 1 Základní pojmy a východiska 13 1.1 Úvod do řízení projektů 14 1.1.1 Co je to projektové řízení 14 1.2 Základní pojmy projektového řízení 17 1.2.1 Projekt

Více

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Kontrolní technik, provádějící technické kontroly manipulačních vozíků CS MV 04

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Kontrolní technik, provádějící technické kontroly manipulačních vozíků CS MV 04 CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Kontrolní technik, provádějící technické kontroly manipulačních vozíků CS MV 04 1. Účel Certifikační schéma stanoví postup činnosti akreditovaného certifikačního

Více

Odborné certifikace na finančním trhu

Odborné certifikace na finančním trhu Odborné certifikace na finančním trhu Velikost, historie, reference od r. 2010 40 000+ účastníků 100+ korporátních klientů *10 bank 50+ finančně poradenských firem Společenské aktivity: Global Money Week,

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Žadatel projektu Číslo projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu: Název oblasti podpory: Rozpočet projektu

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: 3 Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Více

Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů

Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů Název příkladu dobré praxe (PDP) Lektor - organizátor Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů Garant PDP (jméno a příjmení,

Více

B. Lacko, J. Pitaš, J. Švec, H. Krejčí, Z. Krebs, J. Doležal, V. Zachařová

B. Lacko, J. Pitaš, J. Švec, H. Krejčí, Z. Krebs, J. Doležal, V. Zachařová Přítomni: Skype konference: Nepřítomni: Omluveni: B. Lacko, J. Pitaš, J. Švec, H. Krejčí, Z. Krebs, J. Doležal, V. Zachařová J. Krátký M. Nováková Z. Nováková 1. Zahájení diskuze o podmínkách soutěže sekcí

Více

Řízení projektů v praxi

Řízení projektů v praxi Řízení projektů v praxi Ing. Josef Hajkr, Ph.D., MBA (IPMA CPM) SHINE Consulting s.r.o. haj@shine.cz Abstrakt V rámci tohoto přízpěvku se soustředím na zdánlivě samozřejmé věci, které by z manažerského

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

Projekt Rozvoj vzdělávacích programů pro vzdělávání dospělých ve školách Zlínského kraje PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MANAŽER KVALITY

Projekt Rozvoj vzdělávacích programů pro vzdělávání dospělých ve školách Zlínského kraje PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MANAŽER KVALITY Projekt Rozvoj vzdělávacích programů pro vzdělávání dospělých ve školách Zlínského kraje PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MANAŽER KVALITY Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROGRAMU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ... 3 2. PROFIL

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

CERTIFIKACE PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ IPMA ETICKÝ KODEX PROFESIONÁLA V OBLASTI PROJEKTOVÉHO ŘÍZENÍ

CERTIFIKACE PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ IPMA ETICKÝ KODEX PROFESIONÁLA V OBLASTI PROJEKTOVÉHO ŘÍZENÍ CERTIFIKACE PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ IPMA ETICKÝ KODEX PROFESIONÁLA V OBLASTI PROJEKTOVÉHO ŘÍZENÍ Stran 5 Distribuce: Místo uložení Odpovědná osoba Podpis převzetí Certifikační orgán SPŘ President SPŘ Manažer

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Průběh čerpání strukturálních fondů

Průběh čerpání strukturálních fondů Rámec podpory Společenství představuje základní strategii pro rozvoj regionů České republiky na období 2006. Řídicí orgán Rámce podpory Společenství (MMR) plní roli výkonného orgánu, který zajišťuje celkovou

Více

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Praha květen 2008 2008-03 - Bezpečnost informací jsou aktiva, která mají pro organizaci hodnotu. mohou existovat v různých podobách

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Profesionální a bezpečný úřad Kraje Vysočina

Profesionální a bezpečný úřad Kraje Vysočina Profesionální a bezpečný úřad Kraje Vysočina Jak projekt vznikl, aneb potřeba versus možnosti Kraj Vysočina patří dlouhodobě k velmi úspěšným subjektům při čerpání finančních prostředků z EU Dlouhodobé

Více

Význam marketingu v době krize a výhled do budoucna

Význam marketingu v době krize a výhled do budoucna 1 Význam marketingu v době krize a výhled do budoucna Marketing B2B firem v ČR Jak se firmy vypořádali s krizí a jaké očekávají hospodářské výsledky v roce 2011 Šmeralova 12, 170 00 Praha 7 Vavrečkova

Více

Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost

Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi pozdravit Vás a toto setkání jménem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Všichni

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ ZÁKLADY PODNIKÁNÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, MŘ, GH, JT, DH 1 Obsah PODNIKATELSKÝ PLÁN / ZÁMĚR... 3 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI... 20 MARKETING... 42 PRÁVO...

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Květen 2010

Více

Informace o projektech MV ČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě

Informace o projektech MV ČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě Informace o projektech MV ČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 5. prosince 2013 Odbor personální Oddělení vzdělávání, personálního rozvoje a psychologických služeb Program schůzky Úvodní slovo ředitele

Více

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU Karel Zubek Vsetín 18 dubna 2013 Spotřeba a výhled celosvětové spotřeby energií Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70%, tedy

Více

Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k:

Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k: 13. ledna 2016 Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k: Zprávy z auditu Úvod Kapitola 1 ISO 9001 říká, že má organizace implementovat QMS v případě, že potřebuje

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU

4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU ZADÁNÍ 4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU 1 Základní informace V listopadu 2000 dokončil Národní vzdělávací fond (NVF) České republiky s pomocí projektů Phare

Více

Rozvoj lidských zdrojů MÚ Dobruška podle standardu Investors in People

Rozvoj lidských zdrojů MÚ Dobruška podle standardu Investors in People Rozvoj lidských zdrojů MÚ Dobruška podle standardu Investors in People Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, 746 01 Opava, Česká republika Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí

Více

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Fondy Evropské unie a jejich čerpání Metodický list č.1. Název tématického celku: Ekonomické teorie a historie Cíl: Charakterizovat některé běžné protiklady

Více

Nábor studentů výsledky a plány středních škol

Nábor studentů výsledky a plány středních škol Nábor studentů výsledky a plány středních škol Studie občanského sdružení Než zazvoní 31. března 2014 Průzkum středních škol Tento dokument shrnuje, jak probíhal nábor studentů na střední školy po celé

Více

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Univerzita Pardubice Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech ESF fondy a aktuální rozšíření realizace projektů

Více

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant.

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant. Individuální projekt MPSV Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Operační program Zaměstnanost (2014

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI

POLITIKA SOUDRŽNOSTI JEDNOTNÝ UDRŽITELNÝ ROZVOJ MĚST POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014-2020 Evropská komise v říjnu roku 2011 přijala legislativní návrhy na politiku soudržnosti pro období od roku 2014 do roku 2020 Tento infolist

Více

Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit

Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit Opatření A 1.1 Rozvoj podnikatelských aktivit zvýšení atraktivity kraje pro investory podpora stávajících a nových firem v oborech s vyšší mírou přidané hodnoty zvyšování exportní schopnosti regionální

Více

Pilotní ověření standardizace na agendě živnostenského podnikání. Projekt A121

Pilotní ověření standardizace na agendě živnostenského podnikání. Projekt A121 Projekt A121 Východiska projektu A121 #1 Procesní modelování agend je v širším smyslu součástí programu transformace výkonu veřejné správy založený na procesním přístupu a standardizaci agend. Přináší

Více

IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol

IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol Vladimír Roskovec Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i., Praha UKF, Nitra, prosinec 2012 ESG o řízení Basic principles prvotní odpovědnost za kvalitu poskytovaného

Více

Váš tým ve formě. Test Your Team. Souhra. Řešení problémů. Kondice. Tvořivost. Výkonnost. Komunikace

Váš tým ve formě. Test Your Team. Souhra. Řešení problémů. Kondice. Tvořivost. Výkonnost. Komunikace Souhra Řešení problémů Test Your Team Komunikace 1 Tvořivost Kondice Výkonnost Váš tým ve formě Charakter programu: Jedná se o celodenní program vhodný pro firemní týmy. Zahrnuje pestrou řadu zajímavých

Více

AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru

AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2016 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP

Více

AKTUALITY výpočty daňových příjmů na rok 2008 včetně výhledu 2009 emailem nebo poštou strategické plány rozvoje racionalizace organizací zřizovaných

AKTUALITY výpočty daňových příjmů na rok 2008 včetně výhledu 2009 emailem nebo poštou strategické plány rozvoje racionalizace organizací zřizovaných AKTUALITY výpočty daňových příjmů na rok 2008 včetně výhledu 2009 emailem nebo poštou strategické plány rozvoje racionalizace organizací zřizovaných městy ekonomické a projektové poradenství, rozbory a

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky Pracovní shrnutí Při své návštěvě v červenci 2008 provedla Deborah Edward, která vyučuje

Více

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek.

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. NABÍDKA KURZŮ AKTUÁLNĚ Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. Kontakt pro další informace a přihlášky: lukesova@spseplzen.cz VYHLÁŠKA 50 Školení

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání & Rozvoj Plánování & Nábor & Výběr Kariérový růst Firemní strategie STRATEGIE ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Firemní výsledky FF UK 18. DUBEN 2016 Odměňování Řízení

Více

Pedagogická činnost Matematického ústavu v Opavě Slezské univerzity v Opavě v roce 2008

Pedagogická činnost Matematického ústavu v Opavě Slezské univerzity v Opavě v roce 2008 Pedagogická činnost Matematického ústavu v Opavě Slezské univerzity v Opavě v roce 2008 Opava, leden 2009 1. Studijní programy Matematický ústav v Opavě, Slezské univerzity v Opavě, garantuje a zajišťuje

Více

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na rok 2014. Přerov říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Libereckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes čtyři miliony korun

egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Libereckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes čtyři miliony korun egon Centra pro úředníky vzdělávání za evropské peníze Úřady v Libereckém kraji získaly na zajištění výuky zaměstnanců přes čtyři miliony korun Vzdělávání úředníků zastřešují v obcích a krajích tzv. egon

Více

Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů

Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů Jaroslav Svoboda, Jiří Skalický Abstrakt: Příspěvek se týká nového studijního oboru Systémy projektového řízení na Fakultě ekonomické Západočeské

Více

Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR

Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku kurzů projektového managementu

Více