Medical Office Dyndal 2010 Ordinace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Medical Office Dyndal 2010 Ordinace"

Transkript

1 Medical Office Dyndal 2010 Ordinace (R. Borkovec, verze )

2 Úvod Základní nastavení Pravidla pro práci se záložkami a okny - vlastní nastavení Ordinace Možnosti jednotlivých oken společných pro různé odbornosti Možnosti oken pro nestomatology Možnosti oken pro stomatology Řádkové fráze, knihovna frází Další funkce

3 1. Úvod Po několika letech vývoje našeho produktu jsme dospěli k závěru, že jeho možnosti jsou již velmi široké a pro běžného uživatele nepřehledné. Proto jsme se rozhodli kompletně přebudovat modul Ordinace tak, aby vyhovoval uživateli a zbytečně ho nerozptyloval funkcemi, které nepoužije. Základní pojmy pro práci s ordinací jsou záložky a okna. Vždy je k dispozici alespoň jedna záložka, maximálně jich každý uživatel může mít devět. K dispozici jsou v celém systému tyto okna: Osobní údaje (povinné okno, nelze ho odstranit, vždy je na první záložce) Bydliště Profese Vedlejší diagnózy Nepravidelná péče Výkony Léčiva Poukazy Kombinované výkony a léčiva Dekursy Zprávy Vyšetření Status praesent Cave Anamnesa Hospitalizace Recepty MISE (napojení na data laboratoří) Obrazová dokumentace (rentgeny, SONO, atp.) Zubní kříž Stomatologické práce Protetické plány Dokumentace Laboratoře Popisy jednotlivý oken a jejich možnosti najdete v poslední části tohoto manuálu.

4 2. Základní nastavení Po prvním spuštění Ordinace máte k dispozici základní záložky podle typu aplikace (kapitace, ambulantní, stomatolog): Ambulantní zařízení, např. Radiologie, první záložka:

5 Stomatolog první záložka pro osobní údaje a sloučené vykazování výkonů a protetik druhá záložka pro dokumentaci textovou a obrazovou (rentgeny)

6 třetí záložka zobrazuje Zubní kříž s možností vykazování a správou dent prací čtvrtá záložka spravuje laboratoře a jejich ceníky a protetické plány pacienta

7 Praktik, kapitační: - první záložka je nastavena pro osobní údaje a výkony druhá záložka je pro vedení dekursů, receptů a laboratorních hodnot z MISE:

8 třetí záložka je připravena pro informace z vyšetření a obrazovou dokumentaci Nezapomeňte, že se jedná o tovární nastavení a je zcela na Vás, jak si Ordinaci uzpůsobíte. Technický popis, jak na to, je v následující kapitole.

9 3. Pravidla pro práci se záložkami a okny - vlastní nastavení Ordinace Práce se záložkami V levém horním rohu Ordinace je k dispozici menu pro správu záložek. Vytvořit jich můžete kolik chcete, ale vzhledem k automatickým klávesovým zkratkám k jejich rychlému přepínání je rozumné jich m ít nejvíce devět. Pak se jednotlivé záložky dají otevřít stiskem Ctrl+cislo_zalozky (1..9). Před výmazem záložky doporučujeme smazat všechna okna, která jsou na ní umístěna. První záložka odstranit nejde, stejně jako okno Osobní údaje. Jakmile máte Ordinaci nastavenou, můžete si veškeré rozložení uložit jako tzv. Téma. Umožňuje to nastavit Ordinaci např. pro různé typy monitorů, nebo prostě podle Vašich podmínek, či Vašich uživatelů)

10 Práce s okny Konkrétní funkce jednotlivých oken, které si můžete nastavit v ordinaci jsou popsány dále. Tato kapitola shrnuje jejich společné vlastnosti. Vámi zvolené okno umístíte na aktuální záložku poklepáním na odpovídající ikonu např Bydliště. Pokud toto okno ještě není v Ordinaci použité, umístí se na aktuální záložku pokud již je, přepne se Ordinace na tu záložku, kde se okno nalézá a zaměří se. Jakmile se nové okno zobrazí, bude třeba ho nastavit k užívání. To obsahuje několik kroků: 1) napozicování 2) nastavení velikosti, barev a klávesových zkratek 3) přidělení práva zápisu sestrám v daném okně Napozicování se provede stiskem levého tlačitka myši na titulku okna přesné místo je tam, kde se objeví kurzor ukazující ruky: K nastavení okna slouží tlačítko v jeho levém rohu. Jakmile ho stisknete, objeví se tento formulář: První tlačítko po stisku nabídne změnu barvy titulku formuláře. Klávesová zkratka umožňuje přiřadit kombince F1-F10, případně ještě s prefixy Ctrl a Alt. Tím získáte třicet možností, jak učinit okno dostupné okamžitě na stisk této kombinace. V některých případech tím i nasimulejete činnost starších verzí programů. Šířka a výška definuje tyto hodnoty pro dané okno.

11 Titulek upraví titulek okna. Práva pro sestru zaškrtnutím může lékař nebo majitel určit, jestli bude moci údajev okně sestra měnit. Jak je poznamenáno přímo na formuláři, některé změny se promítnou až po dalším otevření ordinace. Další možnosti nastavení Zároveň je možné stiskem Ctrl+S nastavit právě zaměřené pole jako výchozí, pokud budete otevírat Ordinace pro již existujícího pacienta. Pokud tedy budete kurzorem nastaveni např v textu Dekursu a stisknete Ctrl+S, tak potom, jakmile otevřete dalšího pacienta, nebude kurzor nastaven v jeho titulu, ale právě rovnou v textu Dekursu.

12 4. Možnosti jednotlivých oken Obecně platné vlastnosti Pohyb mezi položkami okna: klávesou TAB ve směru vpřed, klávesou Shift+TAB zpět pomocí předznačených klávesových zkratek, většinou Alt+A u první až k Alt+poslední klávesa >> otevírá mailového klienta s doplněním ové adresy zelená pole umožní po stisku ENTER výběr z číselníku (např vedljší diagnózy) Osobní údaje Jediné povinné okno v Ordinaci, nemá ani na pravé straně tlačítko pro svoje zavření. Obsahuje základní a v podstatě povinné údaje o pacientovi. Po založení pacienta se vyplní jeho rodné číslo a pojišťovna, ostatní údaje je možno doplnit následně. Na rodné číslo probíhá standardní kontrola dle norem VZP. Pokud je toto číslo v nepořádku, zčervená. Pokud nemáte ručně vložené datum narození, dosadí se právě z tohoto rodného čísla, jakmile se tabelací dostanete až k datumu narození. Výběr fotografie probíhá z Vašeho disku (ů), vhodným formátem je jpg, bmp bývají zbytečně veliké. Fotografie se zarovnávají proporcionálně (u některých až po znovuotevření) vybírejte tedy zobrazení podobné poměrům stran podle velikosti rámečku.

13 Bydliště, Profese Dvě okna, které umožňují jednoduchou evidencí informací o pacientově bydlišti a profesi, včetně stručných NOXY informací. Pokud je třeba použít větší rozsah, zvolte okno Dokumentace nebo použijte poznámku u Vedlejších diagnóz.

14 Vedlejší diagnózy Pro evidenci vedlejších diagnóz v rámci daného zařízení je možno použít toto okno. Zároveň lze využít poznámky k uložení textové informace, která se nezobrazí ostatním zařízením.

15 Výkony, Léčiva, Poukazy, Kombinované výkony a léčiva Všechna tato okna slouží k vykazování péče pro zdravotní pojišťovny. Zajímavostí je možnost volby mezi samostatným přehledem a správou Výkonů a Léčiv a nebo jejich sloučením do jednoho okna. Tyto okna mají velmi podobné vlastnosti, proto jsou uvedena společně. Nová položka se ve všech případech založí stiskem ikony PLUS, nebo pomocí klávesy INS. Výmaz položky se provede stiskem ikony MINUS, resp klávesou DEL. Pokud označíte více řádků najednou, provede se výmaz pro všechny označené. Označování se provádí klepnutím na levý okraj mřížky, tam kde je trojúhelníkové ukazovátko pokud podržíte SHIFT a DOWN (šipka dolů) začnete označovat více řádků najednou. Pomocí CTRL a klepnutí myši na řádek označíte (nebo odznačíte) řádek i mimo skupinu. Hromadné označení je standardní funkce Windows, můžete použít i klávesy END,HOME atp. Doporučujeme natrénovat k plnému využití. Zelené sloupce slouží ke kontrole na číselník. Pokud vypíšete např kód výkonu celý,

16 provede se kontrola na pozadí a doplní se body, ceny apod. Pokud napíšete pouze část hodnoty, otevře se číselník, kde lze dovybrat přesnou položku. Vyhledávání je možné podle libovolných kombinací a všech položek dle číselníků. Jakmile máte odpovídající řádek v seznamu vybrán, stiskněte ENTER. Je možné použít i položky mimo číselník, bude se zobrazovat hláška Nenalezeno. U diagnóz se provádí kontrola na existenci čtyřmístné, podle specifikace ICD10 (MKN10). Je-li vybrána třímístná a existuje čtyřmístná, nabídne systém dovybrání. Šedé sloupce jsou needitovalné, zobrazují se pro přesnější specifikaci řádku a doplňují informace o celém řádku. Každý sloupec lze označit pro kopírování do dalšího řádku (např. Datum, Diagnóza atd.) Stačí pouze poklepat na jeho titulek, a jakmile zčervená, bude se při založení nového řádku přenášet údaj z předchozího. Kopírování sloupce se odstraní stejným způsobem. Ukázka je na obrázku Výkony/Léčiva na sloupci Hdiag. Po stisku pravého tlačítka myši na mřížce s daty (nikoliv na titulcích sloupců) se nabídne možnost nastavit první sloupce pro prázdný a nebo plný seznam v případě pořízení nového řádku se pak kurzor nastaví na zvolené místo (pokud se předchozí kopírují)

17 Blokování kódů Pro každý kód může být nastaveno blokování jakmile je pořízen, stačí stisknout tlačítko Blokování. Objeví se následující formulář, do kterého se přenesou informace z aktuálního řádku: Všechny hodnoty lze upravit, přenesení pouze usnadňuje prací s definicí blokování. Vyberte Období, na které chcete blokovat definovanou kombinaci kódu a stiskněte OK. Pokud kromě kódu zadáte i diagnózy, bude se užití kódu omezovat až ve vazbě na diagnózy. Přehled všech blokovacích podmínek je k dispozici v menu: Výmaz podmínky se nabídne jejím výběrem z menu, po potvrzení dotazu ze seznamu zmizí a přestane být funkční.

18 Šablony kódů Pro rychlejší práci s opakující se skupinou kódů slouží tlačítko Šablony. Po označení řádků, ze kterých je možno šablonu definovat, vyberte volbu Přidat šablonu Jakmile následně z tohoto seznamu vyberete šablonu, před jejím použitím ji můžete ještě doplnit a po stisku OK se provede vykázání všech položek.

19 Stav řádku U každého řádku se automaticky po pořízení nastaví stav Provedeno, což znamená, že bude brán do vytvoření dávky pro pojišťovnu (po vytvoření se stav změní na Vyúčtováno). Pokud chcete potřebujete jeden řádek označit jako Neprovedený (a tím pádem neúčtovat), případně že si ho hradil pacient sám, vyberte tento stav v nabídce na příslušném řádku. Pokud Vám nevyhovuje to, že se při založení nového řádku automaticky nastaví stav Provedeno, můžete to změnit výběrem v nabídce Stav Pokud vyberete například Samoplátce, bude se automaticky v řádku nabízet už tato volba. Z volby Přehledy můžete získat okamžitý stav na těchto hodnotách:

20 EU kódy Pro RTG zařízení je k dispozici okno, ve kterém lze pořizovat tzv EU kódy a automaticky je přenášet do běžných výkonů či poukazů. Ve sloupci Kódy pro VZP je popis kódů, do kterých se EU kód transformuje. Správa EU kódů je k dispozici ve standardním seznamu v základním menu aplikace. Pokud je třeba, je možno tuto transformaci upravit právě pro jeden konkrétní řádek bez toho, že by tato změna ovlivnila trvalou transformaci. Systém práce je podobný jako ve výše uvedených oknech výkonů, léčiv apod. Pokud není uvedeno IČZ, přenese se práce do výkonů, pokud je, pak do poukazů.

21 Obrazová dokumentace Toto okno umožňuje správu veškeré digitální obrazové dokumentace rentgeny, SONO, stomatologické rentgeny apod. Je možno napojit vlastní prohlížeč i zdroj adresář, ze kterého se napojují obrázky podle RČ, případně dle dohody i jinak. Obrázky lze zařazovat do skupin, a také lze nastavit velikost náhledu.

22 Nepravidelná péče Toto okno neslouží k práci s nepravidelnou péčí, jak by se snad z názvu mohlo zdát, ale pouze k přehledu výkonů, které byly provedeny do té doby, než pacient přešel do Ordinace. Má tedy pouze informativní funkci pro práci s Nepravidelnou péčí slouží standardní seznam v aplikačním menu Moje ordinace->doklady NP.

23 5. Možnosti oken pro nestomatology Dekursy, Zprávy, Vyšetření

24 Všechny tyto okna mají velmi podobné chování i ovládání, takže budou popsány v jediné kapitole. Při každém založení nového dekursu, zprávy nebo vyšetření se vytvoří záznam z odpovídajícím datem. U zpráv a vyšetření je dále možno vyplnit i datum jejich zadání a zařízení, pro kterou je zpráva vydána, resp, od které je vyšetření poskytnuto. V textové části je možno vložit datumové a časové razítko, kdy byla text sepsán. Písmo, jeho velikost, font atp se nastavuje jak pro celou textovou oblast, tak i jen pro označenou část textu. Pokud používáte laboratorní interface MISE, je možné provést do textu dekursu, zprávy nebo vyšetření opis dat. Stejným způsobem je možno provést opis receptu, který(é) byly vydány v odpovídající den jako je datována textová zpráva. Opis účtů, vykázaných v odpovídajícím dnu, se provede po stisku Opis účtů.

25 Recepty Pro účeky vystavení a evidence receptů je možno použít okno Recepty. Příjmení,jméno a adresa se přebírají s Osobního nastavení. Výběr léku je možno udělat buď podle kódu nebo názvu případně lze poklepem na recept v seznamu vydaných a vytvořit kopii receptu. Zkratkou Shift+F4 lze přímo tisknout základní šablonu receptu, v úpravách lze recept vymazat a nebo jen první či druhý lék. Pomocí lekárna lze podle nastavené inetové lekárny získat informace o léku.

26 MISE Realizaci interface s MISE (laboratorní údaje) má na starosti okno MISE. Umí importovat soubory a další běžné funkce. V textových oknech, jako je dekurs, zprávy a vyšetření lze provést import denních údajů.

27 6. Možnosti oken pro stomatology Zubní kříž Kromě okna s obrazovou dokumentací (rentgeny), které bylo popsáno ve společné části, máte k dispozici i speciální stomatologická okna. Zubní kříž je patrně nejdůležitější: V levé horní části je grafický editor pro správu prací. Ke každé můžete nadefinovat symbol do kříže a také kódy, které se mají při jeho použití vykázat do účtů. Pokud je zaškrtnuto Vykázat ke dni a existují u práce kódy, přenesou se včetně povinné lokalizace do výkonů rovnou při zadání do kříže. Pokud založíte pacienta po 18.roku, dostane k dispozici připravenou dospělou dentici, jinak dostane dětskou. Dentici je možno měnit poklepem myši přímo na středový pruh, kde jsou indexy jednotlivých zubů. Postupně se mění jeho barva, podle toho jak je nadefinovaná v první trojici tlačítek na pravé části (Stálý zub, Dočasný zub, Extrahovaný zub). Existují tři možnosti, jak provést zápis do kříže. přímým klikem, po výběru odpovídající práce zápisem do protetického plánu ručním pořízením účtu Způsob, jakým zápis vznikl, se liší barvou podobně jako u druhu zubu, barva

28 odpovídá barvě ve druhé trojici tlačítek na pravé straně (Přímý zápis do kříže, Protetický plán, Zapsáno vykázáním). Barvu všech tlačítek lze změnit po jejich stisku výběrem. Je-li zaškrtnuto KPE, zahrnuje se práce do indexu KPE. Pokud vykazujete k jinému dni, změňte datum v kalendáří u titulku Vykázáno ke dni. Při práci s křížem se předpokládá aktuální datum, ale v případě potřeby lze zapisovat i dodatečně, nebo prostě se zde nastaveným datem.

29 Laboratoře Pro správu laboratoří a jejich cen je určeno okno Laboratoře. Z tohoto okna je možno odesílat přímo mail pomocí mailového klienta, a plnit ceník laboratoře ze zdrojových VZP ceníků. V mřížce je možno přímo editovat cenu, vlastní dopočet v protetickém plánu probíhá na základě této ceny a maximální úhrady VZP. Protetické plány Ve vazbě na laboratoře je možné pomocí tohoto okna evidovat protetické plány. V levé části jsou jednotlivé plány pacienta. Mřížka uprostřed umožňuje evidovat plánované práce a zároveň je přiřazovat jednotlivým laboratořím. Poznámka vpravo se váže vždy k celému protetickému plánu.

30 7. Řádkové fráze, knihovna frází Fráze obecně definují opakované texty, V systému jsou k dispozici dva druhy frází řádkové a tzv velké. Oba tyto systémy jsou vázány na zařízení, nikoliv pouze na jednoho uživatele. Všichni uživatelé v daném zařízení je mohou tedy využívat. Řádkové fráze U textových krátkých položek jsou k dispozici po stisku klávesy HELP (vpravo od mezerníku, většinou za AltGr), resp po kliknutí pravým tlačítkem myši. <Zařadit označený text> - pokud je v položce označený text, dojde k jeho abecednímu zařazení do seznamu pod čarou. <Obsah položky nastavit jako default> - obsah celé položky se nastaví pro tuto položku jako výchozí tzn, že v příštím novém dokladu se rovnou do této položky vloží. Pod čarou je seznam všech zařazených textů. Jakmile některý vyberete, vloží se do aktuální položky. Velké fráze Tam, kde nestačí zaznamenat pouze jednoduchý text, jsou k dispozici tzv velké fráze. Spolupracují pouze s tzv rich-text-boxy, což jsou velká textová pole, ve kterých je možno uchovat formátované informace (texty s různým písmem,případně obrázky pozor na velikost ukládaných informací).

31 K dispozici je 26 schránek pro uložení frází a dostupné jsou přes klávesové zkratky CTRL+SHIFT+x, kde x jsou písmena A až Z (bez diakritiky, pouze anglická abeceda). Použití fráze: V odpovídající položce (tedy velkém textovém poli s možností formátovaného textu) stiskněte odpovídající kombinaci. Na to místo, kde je kurzor, se vloží obsah celé schránky. Definování fráze: Kromě možnosti využití Knihovny frází v ribbon menu aplikace, je možno v textovém poli označit požadovaný rozsah schránky (viz obrázek)... a po stisku zvolené kombinace se označený obsah objeví v tzv clipservisu kde můžete vidět stávající obsah zvolené schránky, případně doupravit nový obsah a po zralé úvaze stiskem OK nový obsah uložit do schránky. V našem konkrétním případě se objeví po stisku CTRL+SHIFT+K to, co je v pravém okně clipservisu, a to vždy, když na textovém poli tuto kombinaci kláves použijete. Správa Knihovny frází V ribbon menu aplikace je k dispozici standárdní seznam a detail pro práci s těmito schránkami velkých frází. Lze je pouze editovat, jejich počet je pevný.

32 8. Další funkce Sledování společné práce v ordinaci na jednom pacientovi. Ve spodní části Ordinace je v pětivteřinových intervalech aktualizovaná informace o tom, kdo má současně otevřeného pacienta. Nastavení první položky pro vyplnění: Jako první položka pro vyplnění se nabídne u nového pacienta vždy jeho titul. Pokud ale otvíráte již existující kartu, můžete si nastavit, u které položky začínat (např rovnou na seznamu výkonů). Jakmile na vybrané položce stisknete Ctrl+S, bude si aplikace pamatovat, na které položce u existujícího pacienta začít. Rychlá změna tématu: Červeným tlačítkem a nebo stiskem F11 provedete výběr dalšího tématu podle seznamu v menu. Urychluje to práci, pokud používáte více než jedno téma ordinace na jednom pacientovi.

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

CGMesky. Rozšiřující služba

CGMesky. Rozšiřující služba CGMesky Rozšiřující služba Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 15.7.2015 CGMesky Služba CGMesky umožňuje odesílat textové SMS zprávy přímo z prostředí Vašeho programu. Rychle a efektivně můžete informovat

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

Dentist+ nové generace. Začínáme s programem

Dentist+ nové generace. Začínáme s programem Dentist+ nové generace Začínáme s programem SAKURA Software s.r.o. Zlín, 2009 Úvod Tato příručka je pojata jako jednoduchý návod pro využití základních funkcí programu. Kompletní příručku naleznete v nápovědě

Více

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih Po prvním spuštění Aplikace založení databází... 2 Založení prefixu, číslování záznamů... 7 Popis navigačních tlačítek... 8 Založení nového záznamu městské knihy...

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Laboratorní výsledky

Laboratorní výsledky Laboratorní výsledky Funkce slouží k automatickému převodu laboratorních výsledků (které vám laboratoř posílá na váš mail nebo prostřednictvím FTP) do programu Praktik, přímo do karty pacienta. Je potřeba

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější)

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port. (Pokud je tiskárna

Více

CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1.

CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1. CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1. KARTA PACIENTA Karta pacienta byla vizuálně změněna z důvodu přidávání dalších polí. Záložky I.část, II, část byly nahrazeny záložkami Osobní údaje, Anamnéza,

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky Obsah...3 Úvod...3 První...3 spuštění modulu Konfigurace...3 skladů ové... položky Karta... skladové položky Hromadný...5 příjem, výdej, převod Individuální...5 příjem, výdej, převod Automatický...6 výdej

Více

Tiskový manažer - Printman

Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se v případě, pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port (nebo vaše tiskárna není v seznamu podporovaných

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 Verze programu: 4.2.1.0 Datum: 16. 5. 2017 1. Nastavení programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek Uživatelský manuál Obsah První spuštění, přihlašování... 3 První spuštění... 3 Přihlášení... 5 Agenda Osoby... 6 Vytvoření nové osoby... 6 Tabletová aplikace...

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

WinFAS. Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony

WinFAS. Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony poslední úpravy 16. 3. 2006 O PROBLEMATICE - Níže uvedené postupy slouží pro vytvoření nových knih, číselných řad a šablon - Postup platí pro závazky,

Více

edávky Návod k použití

edávky Návod k použití Vytvořeno: 30.08.2012 Návod k použití Obsah 1 Modul 2 Nastavení fakturace pro VZP 2.1 Frekvence účtování 3 Tvorba dávek 3.1 Příprava seznamu dávek 3.1.1 Seznam dávek 3.2 Tvorba a odesílání dávek 3.2.1

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

WinFAS. 3 účto. Praktický úvod do WinFASu Banka

WinFAS. 3 účto. Praktický úvod do WinFASu Banka 3 účto Praktický úvod do u Banka verze z 30.3.2005 Zadání Teorie - Rozdíly FAS a - vytvoření příkazu se dělí na dvě části - vytvoření předvýběru - vyhotovení a odeslání příkazu - práce s výpisem se dělí

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

Začínáme se službou MEDICAL NET

Začínáme se službou MEDICAL NET Začínáme se službou MEDICAL NET Stručný postup Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 7.5.2014 Zkušenosti lékařů...3 Jak nejlépe využít...4 zabezpečenou výměnu lékařských dat Jak najít partnera...5 v

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení Postup: V hlavním menu zvolte Vyúčtování Všechna nastavení týkající se účtování, jsou pod tímto odkazem, účetní v podstatě nepotřebuje operovat pod jiným odkazem v menu. otevře

Více

Word základní ovládání a práce v programu I.

Word základní ovládání a práce v programu I. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Informační a 1. a 2. Ing. Andrea komunikační (podle oboru Duben 2013 Modrovská technologie zaměření) Název zpracovaného celku: Textový procesor Word základní ovládání

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Zahraniční cesty. 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty

Zahraniční cesty. 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty Zahraniční cesty 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Hlavní záložky 2.3.1 Záložka "Seznam

Více

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi).

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi). Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV Obsah Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV... 2 Nastavení systému... 2 Úloha Klasifikace CPV... 3 Úloha Limity CPV... 3 Postup vytvoření limitu CPV... 3 Karta Seznam CPV... 4 Funkce úlohy

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

Databox CONTACT 6 základní operace programu

Databox CONTACT 6 základní operace programu Databox CONTACT 6 základní operace programu Tento program slouží k evidenci firem, kontaktů a správě souvisejících obchodních aktivit a procesů. Obsahuje systém inteligentního třídění, plánování času a

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Manuál pro obsluhu Webových stránek

Manuál pro obsluhu Webových stránek ResMaster Systems s.r.o. Truhlářská 1119/20, 110 00 Praha 1 Manuál pro obsluhu Webových stránek (Prosinec 2018) Jana Vítová, +420 225 388 130 2018 Obsah Úvod Webové stránky... 3 Slovník pojmů... 3 URL

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.24 Databáze dílů 06/2012. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.24 Databáze dílů 06/2012. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 2.2.1 Klávesové zkratky... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Moduly... 3 3.1.2 Menu Soubor / Původní díl...

Více

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 20.5.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 20.5.2014 2 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Modul Zásoby IQ sestavy a jejich

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

Google Apps. dokumenty 4. verze 2012

Google Apps. dokumenty 4. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Tabulky... Popis prostředí... Menu a panely nástrojů... Uložení a nastavení sešitu... Tvorba a formátování tabulky... Vložení vzorce a funkce... Pravé

Více

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3?

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Systém ESTOFAN je určen pro administraci a editaci webových stránek, které jsou provozovány reklamní agenturou PANKREA. 1. Přihlášení Po objednávce a vytvoření

Více

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače.

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. J2 sklad a cenovky Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. Objeví se ovládací menu programu. První krok je přihlášení. Klikněte na žlutý klíč a zadejte heslo a klikněte na tlačítko OK.

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Rozsáhlý formulář Vyúčtování daně se dosud podával klasicky na tištěném formuláři, přičemž program Mzdy Profi pro něj sestavil a vytisknul podklad pro vyplnění.

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Převod na 2. pololetí

Převod na 2. pololetí Převod na 2. pololetí Funkce pro převod na 2. pololetí je součástí systému SAS od verze 5.12, kdy byla v SASu zavedena evidence žáků po pololetích. Umožňuje převést třídy a žáky z 1. do 2. pololetí. Nová

Více

Pošta a kancelář. Děkujeme za Váš zájem o tento program, věříme že v tomto dokumentu naleznete vše důležité pro práci s programem.

Pošta a kancelář. Děkujeme za Váš zájem o tento program, věříme že v tomto dokumentu naleznete vše důležité pro práci s programem. Pošta a kancelář Děkujeme za Váš zájem o tento program, věříme že v tomto dokumentu naleznete vše důležité pro práci s programem. I když panuje doba elektronické komunikace, stále je nutné většinu formulářů

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

2. SMS a MMS. 3. Základní nastavení telefonu. Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS. 4.

2. SMS a MMS. 3. Základní nastavení telefonu. Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS. 4. 1 z 33 Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové schránky Nastavení vyzvánění SMS a MMS Nastavení střediska

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR

Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR Verze: 0 Září 2015 Helpline: ISKP.OPPR@praha.eu 1 Po přihlášení do portálu ISKP 14+ (https://mseu.mssf.cz/) je uživateli v levé horní části

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více