JEO Nová evropská organizační struktura. JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení. Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JEO Nová evropská organizační struktura. JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení. Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury"

Transkript

1 2. ročník JEO Nová evropská organizační struktura JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení 50. ročník JPS MEETING v Pardubicích Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury JTEKT FAMILY DAY 2015 INFO Z HR DESATERO ZDRAVÉ JARNÍ OČISTY ENGLISH CORNER A DALŠÍ Jtekt Automotive Czech Pardubice s.r.o.

2 Úvodní slovo Milí kolegové, po delší odmlce jsme zase zpět a přinášíme Vám nové číslo našeho firemního časopisu Jtekt News, tentokrát s pořadovým číslem 3. Abyste byli v obraze a věděli více o dění ze zákulisí, rádi bychom se s Vámi podělili o tom, co se děje v Office. Dočtete se více informací o konání JPS Meetingu, rekordních tržbách, nové evropské organizační struktuře a spousty dalších zajímavostí. Poprvé se nám zde představí jedno z oddělení. Rádi bychom v tomto představování pokračovali i nadále a vy jste tak mohli nahlédnout do fungování jednotlivých oddělení napříč celou společností. Využití dotací v rámci evropského projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců prof. Ing. Petr Louda, CSc. V rámci projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců, který navazuje na sérii projektů, jež jsou v ČR realizovány od roku 2009 s cílem podpořit odborný rozvoj zaměstnanců, proběhlo v naší společnosti několik odborných školení. Tento projekt je financován prostřednictvím Úřadu práce České republiky z dotací EU. Školení bylo zahájeno v prosinci Hlavním cílem bylo rozšíření a prohloubení odborného vzdělání našich zaměstnanců. Výkladu na téma Tepelné zpracování, Deformace a trhliny v tepleném zpracování, Vady odlitků ze slitin hliníku, Technologie vysokotlakého lití se ujal vážený profesor Technické univerzity v Liberci, prof. Ing. Petr Louda, CSc. Doufáme, že se Vám časopis bude líbit Vaše HR oddělení ŠKOLENÍ V ČÍSLECH: HR Obsah Využití dotací z EU 1 52 Školení se zúčastnilo 52 zaměstnanců ,00 Kč ,00 Kč 50. ročník JPS Meeting 2 JEO nová evropská organizační struktura 3-4 JAPA zhodnocení roku Kč celkem obdrženo v rámci projektu Dotace mzdových nákladů Dotace nákladů na školení Finanční oddělení 6-7 Pozvánka na FAMILY DAY 8 Informace z personálního oddělení 9-10 Desatero zdravé jarní očisty 11 English corner 12 HÁDANKA MĚSÍCE: Pozorně se podívejte na písmena a přijďte na to, jaké písmeno tam chybí: L_BDKČČSZŘLP Víte, co je to Hanami? 13 Řešení: Mezi řadu písmen patří písmeno: Ú (únor). Písmena totiž značí vždy první písmeno měsíců v roce. Strana 1

3 50. ročník JPS MEETING Společnost (neboli JAPA), měla tu čest přivítat v lednu 2015 odborníky ze všech koutů Evropy na již 50. ročník setkání JPS Meeting. 50. ročník JPS Meeting se konal dne 29. ledna Účastnilo se 34 odborníků ze společností JTEKT Europe, JEB, Jtekt Lyon, KBVM Vierzon, KBVM Maromme, KBE, Jtekt Plzeň, JADS, KBDE, KRA, Jtekt United Kingdom, KBCZ. Co to vlastně znamená JPS Meeting? JPS Meeting probíhá napříč všemi společnostmi JTEKT a my jsme byli velice poctěni, že právě tento kulatý ročník mohl probíhat v Pardubicích. Této akce se účastní zástupci výrobních závodů, aby mohli prodiskutovat témata týkající se výroby a postupů daného závodu. Úvodního slova se ujal pan Dechaud, JPS Manager z JEU, následně prezentoval naši společnost prezident pan Kentaro Kudo. Po tomto úvodu se účastníci rozdělili do třech skupin, aby mohli prodiskutovat svá témata. Součástí programu byla prohlídka výrobních prostor společnosti, kde vybraní odborníci JAPA představili jednotlivé operace. Při prohlídce výroby účastníci oceňovali 5S. Po návratu z výroby následovala diskuze všech zúčastněných. Na základě pozorování na hale a diskuze se stanovil akční plán pro zlepšení činností v daných oblastech. Závěrečného slova se ujal pan Ohtsu, JPS Executive Coordinator z JEU a pan Kentaro Kudo, prezident naší společnosti. 50. ročník JPS Meeting v Pardubicích ukončil, stejně jako zahájil, pan Dechaud. Celkové hodnocení této akce bylo velmi pozitivní a setkalo se s velkým úspěchem. HR Z výrobní sféry bylo téma: činnosti Shomiritsu a vylepšení výrobní linky 401. Toto téma prezentoval manager výroby, pan Klempíř. V oblasti tlakového lití, redukci času prezentoval Deputy manager, pan Semrád. A třetí skupinu, v oblasti logistiky na téma operace logistického vláčku měl na starosti manager logistiky, pan Tilkeridis. Strana 2

4 Strana 3

5 Strana 4

6 JAPA: Zhodnocení roku 2014 Rok 2014 je za námi a my bychom se za ním rádi ohlédli v číslech. BMW 1% Přehled tržeb dle automobilek za FY 2014 Toyota 59% Mercedes 13% PSA 13% Renault 12% Nissan 2% V minulém fiskálním roce jsme dosáhli tržeb za naše vyrobené výrobky v celkové výši ,-Kč. Tento výsledek je pro naši společnost rekordní. Tímto děkujeme všem, kteří se na něm podíleli. JAUK 5% TMMP 27% Přehled tržeb dle zákazníků za FY 2014 JADS - Jtekt Automotive Dijon JAPL 44% JADS 23% JALY JAPL JAUK TMMP - Jtekt Automotive Lyon - Jtekt Automotive Czech Plzeň - Jtekt Automotive UK - Toyota Motor Manufacturing Poland JALY 1% Jiří Podaný, GA Manager Strana 5

7 ks PŘEDSTAVENÍ ODDĚLENÍ: FINANČNÍ ODDĚLENÍ V organizační struktuře téměř každé firmy nalezneme finanční (popř. účetní) oddělení. Málokdo má ale představu, co je vlastně náplní práce takovéhoto oddělení. V následujících řádcích se Vám pokusíme nastínit, jaké povinnosti a kompetence má naše finanční oddělení. J ednou z hlavních povinností je vést účetnictví, což vyplývá nejen z platné legislativy, ale i z interních požadavků, jelikož z účetnictví vycházejí i základní reporty pro vedení společnosti. Hlavním požadavkem na vedení účetnictví je zachytit věrný a poctivý obraz skutečnosti. V realitě to znamená, že téměř všechny činnosti vykonávané u nás ve společnosti se nějakým způsobem promítnou do účetnictví (např. nakupovaný materiál, každý vyrobený výrobek, každý vyhozený zmetek, každá odpracovaná hodina zaměstnance, každý nafasovaný díl ze skladu, pohyb peněz na bankovním účtu, pohyb hotovosti v pokladně, atd.). Není samozřejmě v silách finančního oddělení všechny tyto operace přímo zachytit a zaznamenat, proto čerpáme i z ostatních systémů nebo jiné pomocné evidence vedené v naší společnosti. Z toho vyplývá, že podkladem pro účetnictví může být nejenom dokument obdržený od externích zdrojů (např. faktura, bankovní výpis), ale i interní dokument (např. manifest, denní záznam výroby, záznam o výdeji ze skladu náhradních dílů). Časově a objemově nejnáročnější je však zpracování externích dokladů, a to došlých faktur. V souvislosti s rozvojem výroby narůstá jejich objem. Faktury je nutné zaregistrovat, zajistit jejich schválení, zaúčtovat a v neposlední řadě také provést jejich včasnou úhradu. V roce 2014 jsme celkově přijali faktur, což představuje nárůst např. oproti roku 2010 o 74 %, oproti roku 2009 dokonce o 109 %. Neméně důležitou činností, avšak ne již tak časově náročnou, je vystavování faktur našim zákazníkům za odebrané výrobky. Fakturace odběratelům probíhá vždy na konci měsíce, kdy jsou fakturovány dodávky za celý měsíc najednou. Dále vedeme evidenci majetku, provádíme jeho inventarizaci, sledujeme jeho opotřebení prostřednictvím účetních odpisů. Při inventuře skladových zásob zajišťujeme zadání výsledků inventury do skladového systému. Z oblasti, která se týká přímo zaměstnanců, zabezpečujeme vyplácení záloh na služební cesty, zpracování cestovních příkazů a v neposlední řadě také úhradu mezd. PŘIJATÉ FAKTURY Naše oddělení je odpovědné také za interní reporting vedení společnosti. Na denní bázi se připravuje denní výsledovka (Daily P&L), ve které se sledují tržby, spotřeba materiálu a náhradních dílů, náklady na opravu, odpracované hodiny a množství vyrobených výrobků. Dalším důležitým úkolem finančního oddělení je splnění zákonných povinností v daňové oblasti. Podklady pro většinu daňových přiznání získáváme přímo z účetnictví. Takto získaná data se musí přenést (ať už automatizovaně nebo ručně) do předepsaných formulářů a podat na finanční úřad. Některá daňová přiznání se podávají měsíčně (např. přiznání k dani z přidané hodnoty), některá ročně (přiznání k silniční dani, přiznání k dani z příjmů právnických osob, přiznání k dani z nemovitosti ). Rok Strana 6

8 Organizační struktura finančního oddělení Jiří Podaný GA Manager Petra Heyduková Deputy Manager Jan Klecar Head of Controlling Lucie Chmelíková Accountant Zuzana Jozífová Accountant Zákon ukládá i další povinnost, a to provést minimálně jednou ročně účetní závěrku a pro některé společnosti i povinnost ověření účetní závěrky auditorem. Tuto povinnost nám sice ukládá zákon, nicméně auditorská zpráva není primárně určena pro státní orgány ale především vlastníkům. V souvislosti s reportováním ročních výsledků došlo v roce 2011 ke změně účetního období z kalendářního roku ( ) na rok hospodářský (vždy od do následujícího roku) a tím došlo ke sjednocení účetního období pro všechny společnosti patřící pod mateřskou společnost JTEKT Corporation. Před provedením účetní závěrky je nutné provést inventuru zásob a majetku, kontrolu účetních záznamů, zaúčtování operací, které se účtují pouze na konci účetního období a také prověřit, zda jsou zaúčtovány veškeré náklady a výnosy, které s daným účetním obdobím souvisí. Teprve poté je možné zjistit hospodářský výsledek, který je podkladem nejen pro přiznání k dani z příjmů právnických osob, ale také pro reporting mateřské společnosti. Jak jistě mnozí víte, právě před pár dny jsme provedli účetní závěrku hospodářského roku 2014, tj. za období a proto bych ráda využila této příležitosti a za celé finanční oddělení Vám poděkovala za součinnost při poskytnutí podkladů pro roční závěrku. Odpověď: Nebojíme Otázka: Petra Heyduková, FIN Nebojíte se při odesílání mezd, že uděláte chybu, jde přeci jenom o velkou částku? Platby mezd se nezadávají ručně, protože při zadávání zhruba 400 položek by opravdu pravděpodobnost chyby byla velká. Je to ošetřeno tak, že platební příkaz se generuje automaticky v softwaru, ve kterém se zpracovávají mzdy, a my ho poté naimportujeme do internetového bankovnictví a po kontrole platby odešleme. Strana 7

9 Strana 8

10 HR ODDĚLENÍ: JAPA v číslech Zajímalo by Vás kolik je u nás zaměstnáno mužů/žen? Říkáte si, jaký by mohl být průměrný věk zaměstnance? A kolik se v roce 2014 narodilo dětí? Na tyto otázky a další jsme se snažily odpovědět v následujícím článku. 412 lidí dnes pracuje ve společnosti: 285 mužů a 127 žen. Muži jsou tak v mírné převaze, ovšem jen početní. 36 let je aktuální průměrný věk zaměstnance. Konkrétně u mužů je průměrný věk 35 let, u žen 38 let. 14 dětí neboli Tímto přejeme nově narozeným a jejich rodičům hodně zdraví, lásky a spokojenosti. nově narozených JTEKTáčků V loňském roce se narodilo rodičům, pracujícím v naší společnosti 14 miminek. 17 do převedených zaměstnanců do kmenového stavu. Loni, stejně jako v předchozích letech, došlo k převádění agenturních zaměstnanců kmenového stavu. Celkem došlo k převodu 17 zaměstnanců. 86,41% Národnostní složení zaměstnanců Převážnou většinu v naší společnosti tvoří Češi. Druhá nejpočetnější národnost je slovenská. Mezi dalšími jsou: polská, bulharská, ukrajinská, egyptská, francouzská, maďarská a mongolská. HR 10,68% 0,73% 0,73% 0,49% 0,24% 0,24% 0,24% 0,24% CZ SK PL BG UA EG FR MD MN Strana 9

11 Malý personální rádce Téma: Nová sleva na dani Odpověď: Vážení zaměstnanci, vyrovnání daně za rok 2014 již sice proběhlo, ale chci Vás informovat o nové slevě na dani, která jistě potěší všechny, kteří mají umístěné dítě v mateřské škole. Někteří z Vás již tuto možnost využili, ale jsou i tací, kteří dítě do předškolního zařízení dají teprve letos. Novou roční slevou, kterou lze uplatnit podle zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, je sleva za umístění dítěte v předškolním zařízení. Jedná se o roční slevu poskytnutou jednomu z poplatníků, který žije s vyživovaným dítětem ve společně hospodařící domácnosti. Výše slevy odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte v daném zdaňovacím období v zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školního zákona. Jsou to výdaje za provoz školky, nikoliv za stravu nebo jeho dopravu do školky. Její maximální výše může v letošním roce 2015 činit 9.200,- Kč na jedno dítě. Právní poradna K aždému z nás se může stát, že se dostane do situace, se kterou si nedokáže poradit a pokud ji chce vyřešit, musí vyhledat odborníka. Jak ale najít vhodného právního zástupce? Většina z nás nezná vhodného právníka a obrátit se na někoho bez referencí od blízkých je vždy sázka do loterie. Může se tak stát, že narazíte na právníka, který se nebude snažit najít to opravdu nejlepší řešení, ale bude se zajímat jen o svoji provizi. Setkáváme se s tím, že máte problémy kvůli vydaným exekučním příkazům. V současné době mají stále exekutoři velkou pravomoc, využívají toho a velice často výkony provádí na hranici zákona nebo i za ní. Jak se ale bránit? Kam se odvolat? Pokud jste se také dostali do situace, kdy jste v právu, ale nevíte na koho se obrátit, případně nemáte dost finančních prostředků na právního zástupce, rádi Vám pomůžeme my. Nemusí se to týkat jen výše zmíněných exekučních příkazů, rádi Vám pomůžeme i v jiných oblastech. HR Za vyživované dítě se nepovažuje vnuk (vnučka), pokud nejsou v péči, která nahrazuje péči rodičů. Nárok na slevu doloží poplatník potvrzením zařízení péče o dítě s uvedením jména dítěte a částky, která byla jako výdaj za umístění poplatníkem uhrazena. Edita Čechová, mzdová účetní Strana 10

12 OCHRANA, ZDRAVÍ, BEZPEČNOST Téma: Desatero zdravé jarní očisty Zapomeňte na hladovku a jděte do přírody Zdravá očista těla vyžaduje úsilí a disciplínu. Nečekejte týdenní kúru, kterou přetrpíte a pak se vrátíte k uzeninám a pivu. Změny nebudou dramatické, zato trvalé, odměnou bude lepší zdraví, nálada a vitalita. 1. ŽÁDNÉ HLADOVKY - Hladovění má za následek, že tloustnete. Tělo totiž zareaguje tím, že si do tukových zásob ukládá vše, co dostane. Při hladovkách se navíc zpomaluje metabolismus příště budete hubnout obtížněji. Pokud se pustíte do očistných kúr, kdy přijímáte jen jednostrannou potravu v podobě různých ovocných a zeleninových šťáv, tělu se nedostávají důležité živiny jako vitaminy rozpustné v tucích, minerální látky, bílkoviny. Možná se trápíte ve snaze ozdravit tělo, ale spíš mu pořádně škodíte. Jezte pětkrát denně a zdravě. 2. PROBERTE LEDNIČKU - Nezdravým a nekvalitním jídlem do těla vpravujeme spoustu látek, které nám škodí. Základem je proto úprava jídelníčku. Vynechejte smažené a instantní jídlo, uzeniny, sladkosti, omezte sůl, vyhýbejte se dochucovadlům a snažte se jíst libové maso, kvalitní mléčné výrobky, bílé pečivo vyměňte za celozrnné, vybírejte zdravé tuky, zařaďte luštěniny, ovoce a zeleninu. 7. HLÍDEJTE SI VLÁKNINU - Pro detoxikaci je nepostradatelná. Nerozpustná vláknina posouvá potravu ve střevech, čímž je nutí lépe pracovat, váže na sebe rakovinotvorné látky a toxiny a usnadňuje jejich vylučování z těla. Rozpustná vláknina čistí střeva a posiluje imunitu. Vlákninu najdete v ovoci a zelenině, celozrnném pečivu, ořeších, luštěninách. Doporučená denní dávka je 25 až 30 gramů, což je množství, které odpovídá denní dávce 200 g ovoce plus 400 g zeleniny. 8. ZAŘAĎTE ANTIOXIDANTY - Dodáváním antioxidantů do vašeho těla udržujete imunitní systém v kondici, navíc pomaleji stárnete. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří borůvky, švestky, jahody, jablka, citrusy, kiwi, kapusta, špenát, zelí, brokolice, červená řepa, česnek, mrkev. Z nápojů je to zelený čaj a z bylinek rozmarýn, máta, šalvěj, tymián. 9. VSAĎTE NA BYLINKY - Zdravých bylinek je spousta, při detoxikaci se však zaměřte na rostlinky, které povzbuzují činnost jater. Je to například ostropestřec mariánský, kopřiva nebo řebříček, který podporuje metabolismus. Játra chrání také popenec obecný a jablečník obecný. 10. POŘÁDNĚ PIJTE - Aby se škodlivé látky nehromadily v těle, je třeba je odplavit, to znamená pořádně pít. Nejlépe čistou vodu, zapomeňte na přeslazené limonády a omezte kávu. 3. NAKUPTE PROBIOTIKA - Možná už jste to udělali v zimě, když jste se probiotiky snažili zmírnit negativní účinky po léčbě antibiotiky. Tyto živé mikroorganismy svým působením ve střevní flóře zvyšují přirozenou imunitu organismu. V přírodní podobě je najdete v kvalitních jogurtech a kefírech, můžete je však koupit i v tabletách. 4. NEPONOCUJTE - Při spánku organismus regeneruje, což je pro zdraví velmi důležité. Kvalitní spánek prodlužuje život, zmírňuje stres, zlepšuje paměť, tělo prostě lépe funguje. 5. JDĚTE VEN - Dostatek pohybu zajistí, abyste byli v kondici a tedy i psychické pohodě, což je pro detoxikaci velmi důležité. Při pohybu spalujete tuky, zpevňujete postavu, snižujete riziko spousty nemocí. 6. OMEZTE ALKOHOL - Dvojka vína nebo malá sklenička piva jsou pro tělo přínosné, větší dávky alkoholu mu škodí. Odbourávání přetěžuje játra, detoxikační centrum organismu. A když už jsme u těch hříchů, přestaňte také kouřit. Zdroj: Strana 11

13 ENGLISH CORNER TOP NEWS How much is one dollar? Czech crown is weaker again. It is as low as it was 11 years ago. For one dollar we pay 26 crowns, What does it mean? We pay more for petrol or holiday. HLAVNÍ ZPRÁVA Kolik stojí jeden dolar? Koruna je znovu slabší. Je tak nízko, jako byla před 11 lety. Za jeden dolar zaplatíme 26 korun. Co to znamená? Zaplatíme víc za benzín nebo za dovolenou. SPORT F1 starts ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY weaker /wíkr/ slabší low /lou/ nízko petrol /petrol/ benzín F1 startuje Today starts the new season of Formula 1. Dnes startuje nova sezóna Formule 1. The first race is in Melbourne. Hamilton and Rosberg are big favorites. Who will be the fastest today? SPORT První závod je v Melbourne. Hamilton a Rosberg jsou velcí favorite. Kdo dnes bude nejrychlejší? ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY race /rejs/ závod favorites /fejvrits/ favoriti fastest /fástyst/ nejrychlejší TECHNOLOGY Mikrochips under the skin One Swedish company is very modern. The employees have microchips under the skin. But only if they want. The chips control many things and open doors. TECHNOLOGIE Mikročipy pod kůží Jedna švédská společnost je velmi modern. Zaměstnanci mají mikročipy pod kůží. Ale jen pokud chtějí. Čipy ovládají spoustu věcí a otevírají dveře. ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY company /kampeny/ společnost, firma employees /implojíz/ zaměstnanci control /kontrol/ ovládají Strana 12

14 Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury Už kvetou! Právě na tohle sdělení čeká v posledních dnech celé Japonsko. Zraky většiny Japonců se upínají k sakurám a jejich květům. A až se na přelomu března a dubna objeví první kvítky, propukne v Japonsku doslova šílenství. Pod rozkvetlými stromy budou Japonci hromadně pořádat pikniky, popíjet alkohol a bavit se s přáteli. Tahle oslava jara má i svůj speciální název Hanami. Hanami je jednou z nejpopulárnějších japonských tradic. Ostatně spousta velkých firem si právě na tohle období připravuje speciální sakurové edice svého zboží. A v relacích o počasí se dlouze řeší, kde sakury už odkvetly, kde právě kvetou a kde se sakurová vlna čeká až v dalších týdnech. Slavit pod rozkvetlé stromy se chodí napříč věkovými i sociálními skupinami a bez ohledu na počasí. Důležitostí a mírou úcty se může se sakurou měřit snad jenom císařská chryzantéma. Sakury mimo jiné symbolizují příchod jara a to je potřeba náležitě oslavit. V Tokiu ovšem jaro nastupuje o něco dříve než u nás, takže sakury obvykle začínají kvést zhruba v posledním březnovém týdnu. Záleží ale samozřejmě na aktuálním počasí, takže pokud je chladněji, sakury se o pár dní či o týden zpozdí. Pokud ale sakury ještě nekvetou, tak to chce i trochu "sebeobětování" a na vyhlášená místa se sakurami zajít vícekrát. Sakury totiž kvetou pouze pár dní, takže se klidně může stát, že když se vrátíte za týden, může už být po všem. A nechat si sakury ujít, by byla opravdu škoda. Jednak proto, že nebývalý estetický zážitek musí zaujmout i ty největší cyniky. A také proto, že v té době se v tokijských parcích dějí věci, které značně přesahují běžný provoz. Na některých místech je doslova hlava na hlavě, když si každý chce sednout na deku tak, aby byl alespoň pod jednou malou sakurovou větvičkou. Sedět a jen tak koukat, je ale v Japonsku značně nepopulární, a tak se oslava jara spojuje s nejrůznějšími aktivitami. Stejně jako mnoho dalších věcí v Japonsku je i Hanami kolektivní záležitost. Prakticky nelze zahlédnout nikoho, kdo by přišel sám, otevřel si třeba knížku a pak sám zase odešel. Oslavuje se v tu větších, jinde menších skupinách, které si mimo pití přinesou třeba i improvizovaný kuchyňský kout, kde se na vařičích připravuje jídlo. Dost běžnou rekvizitou jsou i repro-soupravy nejrůznějších výkonů a velikostí, s jejichž pomocí se zpívá v Japonsku tolik oblíbené karaoke. A naproti sedí okolo dlouhého igelitu v sevřené formaci asi 30 lidí, což při bližším průzkumu dává tušit firemní 'večírek'. Jedno oddělení nějaké firmy se zkrátka komplet sebralo a šlo si sednout pod sakury. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, nebýt zrovna všední den. Až takovou mají sakury moc: jsou ještě silnější než typická japonská pracovitost. Zdroj: Strana 13

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH 1. Úvod do účetnictví... 3 1.1. Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti... 3 1.2.

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl Člověk a zdravý životní styl 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Integrovaná Brno, Šmahova střední 110 škola polygrafická, Brno, Šmahova Šmahova 110, 627 110 00 Brno Interaktivní metody zdokonalující

Více

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014 UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Obsah: 2 1. Úvod do účetnictví 1.1. ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI Daňová evidence je upravena

Více

Účtování o zásobách. Příklad 1/1

Účtování o zásobách. Příklad 1/1 Účtování o zásobách Příklad 1/1 Účetní jednotka používá pro oceňování nakoupených materiálových zásob stejné druhy ceny zjištěné váženým aritmetickým průměrem ze skutečných pořizovacích cen. Počáteční

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č.

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č. Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 15 Příloha č.1: Pokladní limit Pokladna a ceniny 2009 1 Úvodní ustanovení Pokladna Účetní jednotka vede tuto

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

oběh účetních dokladů

oběh účetních dokladů Vnitřní směrnice č. 5/2010 starosta obecniho úřadu Nový Kramolín kterou se řídí oběh účetních dokladů 1. Předmět úpravy 1. 1.Ustanovení této směrnice vymezuje oběh účetních dokladů. 1.2.Směrnice upravuje

Více

Správa nemovitostí a účetní služby

Správa nemovitostí a účetní služby Správa nemovitostí a účetní služby Vítejte ve společnosti Flow Management Společnost Flow Management nabízí v České republice služby v oblasti správy nemovitostí a účetnictví již od roku 1991. Díky našim

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

PŘEDMĚT A ÚPRAVA DAŇOVÉ EVIDENCE I.

PŘEDMĚT A ÚPRAVA DAŇOVÉ EVIDENCE I. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Laškov, okres Prostějov,příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: OBĚH PÍSEMNOSTÍ A ÚČETNÍCH DOKLADŮ Č.j.: S03/2010 Vypracoval: Mgr. Lenka Blahová, ředitelka školy Schválil: Mgr.

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

Kurzové rozdíly a valutové pokladny

Kurzové rozdíly a valutové pokladny KURZOVÉ ROZDÍLY KUR str. 1 Kurzové rozdíly a valutové pokladny Právní úprava: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zejména: 4 odst. 12 povinnost vést účetnictví v peněžních

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků AKTIVA PASIVA Stroje 320 Základní kapitál 200 Oprávky 80 Rezervní fond 20 Stálá aktiva 240 Nerozdělený zisk 50 Vlastní kapitál 270 Peníze na BÚ 30 pokladna 0 Dluhy 0 Oběžná aktiva 30 Aktiva celkem 270

Více

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013 Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013 Občanské sdružení: Czech Dance Organization, o.s. Sídlo: Polská 2400/1, 120 00 Praha IČO: 22693084 Právní forma: občanské sdružení Registrace: O.s. registrováno

Více

2.6 Příjmy ze samostatné činnosti ( 7 ZDP) 2.6.1 Vymezení příjmů ze samostatné činnosti

2.6 Příjmy ze samostatné činnosti ( 7 ZDP) 2.6.1 Vymezení příjmů ze samostatné činnosti 2.6 Příjmy ze samostatné činnosti ( 7 ZDP) 2.6.1 Vymezení příjmů ze samostatné činnosti Příjmy ze samostatné činnosti zahrnují: příjmy z činností vykonávaných na základě povolení, registrace nebo jiného

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob CHARAKTERISTIKA

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: ÚČETNICTVÍ na PC (UPC) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma studia: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 (2 hodiny týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 70 Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do tabulky,

Více

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ 2014 WWW.CITITSEDOBRE.CZ OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ Detoxikační program a návrh jídelníčku MVDr. Zuzana Neřádová Antónia Mačingová - očista 28 dní Očista spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 87 S tránka Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: ÚČETNICTVÍ NA PC (UPC) Obor vzdělání: 63-41-M/02 Obchodní akademie Forma studia: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 124 (4 hodiny týdně) Platnost: od 1.9.2009

Více

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky ! SMĚRNICE č.1/2010 HARMONOGRAM ÚČETNí ZÁVĚRKY Obec: Záměl Adresa: Zámě1158, 51743 Potštejn IČO: 275531 Směrnici zpracoval: Štěpánka Slezákolá Směrnici schválil: JO.s.f.F /ljovotn'! Projednáno a schváleno

Více

Kalorické tabulky potravin

Kalorické tabulky potravin BMI, Body Mass Index - jednoduchým výpočtem zjistíte, jak jste na tom s vaší váhou. BMI = hmotnost (kg) / výška (m) 2 BMI je však pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav

Více

V Z O R. Smlouvao vedení účetnictví

V Z O R. Smlouvao vedení účetnictví V Z O R Smlouvao vedení účetnictví Firma: se sídlem: zastoupená: IČO: DIČ: Bank.spojení: č.účtu: dále jen dodavatel a Firma: se sídlem: zastoupená: IČO: DIČ: Bank.spojení: č.účtu: dále jen odběratel uzavřeli

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

Ceník ekonomického software a služeb

Ceník ekonomického software a služeb 1. Dodací podmínky 6K spol. s r.o., Praha 9, Paříkova 7 Ceník ekonomického software a služeb od 15.06.2015 1.1. Předmětem dodávky ekonomického software je poskytnutí uživatelských práv k programovému vybavení,

Více

DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01. dále jen dodavatel. dále jen odběratel. uzavřeli tuto smlouvu o vedení účetnictví. Čl.I.

DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01. dále jen dodavatel. dále jen odběratel. uzavřeli tuto smlouvu o vedení účetnictví. Čl.I. S M L O U V A O V E D E N Í Ú Č E T N I C T V Í Č. Firma: DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01 zastoupená: p.zlatuše Pazderová IČO: 25007360 DIČ: CZ25007360 bank.spojení: Fio Banka

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví Allegro účetnictví Obsahuje zákonem vyžadované agendy podvojného účetnictví a tvoří jádro celého systému. Standardní bloky zahrnují účetní knihu, faktury přijaté a vydané, banky, pokladny a přiznání DPH.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví

Kapitola 1 - Základy účetnictví Kapitola 1 - Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA - jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. vyjadřují

Více

6.4 Základní účtování zboží

6.4 Základní účtování zboží Základní účtování zboží 6 6.4 Základní účtování zboží 6.4.1 Pojem zboží Zboží jsou movité věci koupené za účelem prodeje. Zbožím mohou být také nemovitosti, ale pouze v případě, že jsou splněny následující

Více

Zvláštní typ zúčtovacího vztahu: odložená daňová pohledávka či závazek časové rozlišení nákladů a výnosů (bude vysvětleno podrobněji později)

Zvláštní typ zúčtovacího vztahu: odložená daňová pohledávka či závazek časové rozlišení nákladů a výnosů (bude vysvětleno podrobněji později) 1 8. přednáška Účtování zúčtovacích vztahů Zúčtovací vztahy = vztahy s jinými ekonomickými subjekty účetními jednotkami, v nichž vystupuje buď a) jako věřitel, který má právo požadovat peněžitou úhradu

Více

1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je nižší než účetní) b) přebytek (skutečný stav je vyšší než účetní. 501-spotřeba materiálu

1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je nižší než účetní) b) přebytek (skutečný stav je vyšší než účetní. 501-spotřeba materiálu Základy účetnictví 7. přednáška Účtování zásob materiálu: 1) inventarizační rozdíly 2) reklamace dodávky materiálu 3) zásoby zboží (nákup, prodej) 1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je

Více

Výuka SAP-FI TUL Liberec

Výuka SAP-FI TUL Liberec Výuka SAP-FI TUL Liberec 22.10.2013 pomáháme Vám růst 1 Finanční účetnictví v SAP R/3 Lenka Rydvalová Výuka na TUL - rozsah 1. Blok (7.10.) 2. Blok (21.10) 3. Blok (4.11) 4. Blok (11.11) 5. Blok (18.11)

Více

Směrnice č. 4/2012 pro časové rozlišení nákladů a výnosů

Směrnice č. 4/2012 pro časové rozlišení nákladů a výnosů Obec : Dubenec IČ : 00277801 Směrnici zpracoval(a): Jana Baxová, účetní obce Směrnici schválil(a): Jaroslav Huňat, Starosta obce Datum zpracování : Směrnice nabývá platnosti: dnem podpisu Směrnice nabývá

Více

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím DAŇOVÁ EVIDENCE Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti: Formou vedení DEV (DEV = daňovou evidencí) Formou vedení UČE (UČE = účetnictví) Formou paušálních výdajů (PV) Právní předpisy zákon o daních

Více

Doklady_testové otázky.

Doklady_testové otázky. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

2/2015 OBĚH ÚČETNÍCH DOKLADŮ

2/2015 OBĚH ÚČETNÍCH DOKLADŮ SMĚRNICE Obce Klokočná č. 2/2015 OBĚH ÚČETNÍCH DOKLADŮ Zastupitelstvo obce Klokočná (dále jen zastupitelstvo ) schválilo na svém zasedání dne 28. 01. 2015 tuto směrnici, která stanovuje postup při oběhů

Více

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů Založení základní evidence evidence objektů bytů a nebytových prostor evidence pasportů bytů a nebytových prostor evidence ploch místností nebo celkových ploch objektů evidence ploch pro vytápění TUV nastavení

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Témata pro ústní profilové zkoušky v předmětu: Aplikovaná ekonomika Školní rok: 2013/2014 Studijní obor: 78-42 M / 001

Více

zák. č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů

zák. č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Doklady a daňová evidence, testové otázky.

Doklady a daňová evidence, testové otázky. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Vedení účetnictví a mzdové agendy kpmg.cz

Vedení účetnictví a mzdové agendy kpmg.cz Vedení účetnictví kpmg.cz KPMG v České republice Oddělení Vedení účetnictví společnosti KPMG Česká republika poskytuje služby finančního, manažerského a mzdového účetnictví včetně souvisejících poradenských

Více

Příloha č. 3 usnesení 24. Rady města Stříbra ze dne 19.12.2011. Směrnice o časovém rozlišení

Příloha č. 3 usnesení 24. Rady města Stříbra ze dne 19.12.2011. Směrnice o časovém rozlišení Obsah směrnice: I. Úvodní ustanovení II. Metoda časového rozlišení III. Další zásady časového rozlišení IV. Závěrečná ustanovení Legislativní rámec Příloha č. 3 Příloha č. 26 Organizačního řádu MěÚ Směrnice

Více

Zpráva auditora o výsledcích přezkoumání hospodaření a účetní závěrky. Městská část Praha - Zbraslav. za období od 1.1.2006 do 31.12.

Zpráva auditora o výsledcích přezkoumání hospodaření a účetní závěrky. Městská část Praha - Zbraslav. za období od 1.1.2006 do 31.12. Zpráva auditora o výsledcích přezkoumání hospodaření a účetní závěrky Městské části Praha - Zbraslav za období od 1.1.2006 do 31.12.2006 Zpráva byla vypracována v souladu se zákonem č. 254/2000 Sb., o

Více

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Zpracovala: Ing. Iveta Vlčková Finanční gramotnost Korunová pokladna je využitelná v předmětu účetnictví a ekonomika u nástavbového studia Podnikání

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc.

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc. Časové rozlišení nákladů a výnosů Ing. Dana Kubíčková, CSc. Úvod Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Hospodářský výsledek je v účetnictví chápán jako výsledek hospodářské

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_20 Název materiálu: ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace charakterizuje žákům daňovou evidenci

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

ZÁVĚREČNÝ ÚČET OBCE RUDNÁ POD PRADĚDEM. ZA r. 2007

ZÁVĚREČNÝ ÚČET OBCE RUDNÁ POD PRADĚDEM. ZA r. 2007 ZÁVĚREČNÝ ÚČET OBCE RUDNÁ POD PRADĚDEM ZA r. 2007 I. Obecné informace II. Výsledek rozpočtového hospodaření Plnění rozpočtu příjmů Daňové příjmy Nedaňové a kapitálové příjmy Přijaté dotace Konsolidace

Více

Přednáška č. 9 ZÁSOBY

Přednáška č. 9 ZÁSOBY Přednáška č. 9 ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob 2.1.2013

Více

prostředky prostředky Text v hotovosti na bank. účtech příjem výdej příjem výdej příjem výdej a b c 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

prostředky prostředky Text v hotovosti na bank. účtech příjem výdej příjem výdej příjem výdej a b c 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Doklad Ing. Eliška Galambicová Maturitní otázka č. 19. 19/ Daňová evidence. Pojem a význam, deník příjmů a výdajů, kniha majetku a závazků, knihy ostatní evidence, účetní doklady, rozlišení daňových a

Více

V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E. Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť. Směrnice pro vedení účetnictví

V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E. Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť. Směrnice pro vedení účetnictví Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E Směrnice pro vedení účetnictví Touto organizační směrnicí se stanovují základní pravidla pro

Více

Příklady na sestavení rozvahy:

Příklady na sestavení rozvahy: Příklady na sestavení rozvahy: Příklad 1 Sestavte rozvahu firmy Horák, s. r. o., k 1.1.2006 z následujících položek v soupisu majetku a jeho zdrojů: Vklad na běžném účtu 25 000,-, bankovní úvěr 150 000,-,

Více

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ Vzhledem k velkému počtu účetních případů se provádí rozklad rozvahy a výsledovky na soustavu tabulek tzv. účtů, kdy se pro každou položku zřídí samostatná evidence = přehledná tabulka,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 OBECNĚ PROSPĚŠNÁ SPOLEČNOST

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 OBECNĚ PROSPĚŠNÁ SPOLEČNOST VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 OBECNĚ PROSPĚŠNÁ SPOLEČNOST OBSAH ÚVODNÍ SLOVO PŘEDSEDY SPRÁVNÍ RADY 3 ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA 4 ROZVAHA 6 AKTIVA 7 PASIVA 8 VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY 9 PŘÍLOHA ÚČETNÍ ZÁVĚRKY 11 CHARAKTERISTIKA

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 2 Oběh účetních dokladů 2009 1 1. Úvodní ustanovení Skutečnosti, které jsou předmětem účetnictví musí být

Více

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést Přednáška 15.11.06 1. Účetní doklady 2. Účetní zápisy a účetní knihy Účetní doklady - jsou významnou součástí systému účetnictví a jeho metody Význam účetních dokladů - evidují (zaznamenávají) hospodářské

Více

10/3 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. Obec

10/3 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. Obec Účetní uzávěrka str. 1 Obec ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Účetní závěrku upravuje zákon o účetnictví v 18 a definuje ji jako nedílný celek, který je tvořen 5 účetními výkazy rozvahou, výkazem zisku a ztráty (tj. výsledovkou),

Více

Převod dat z programu STEREO

Převod dat z programu STEREO Převod dat z programu STEREO Tento návod řeší nezbytné kroky, které je nutné provést před, v průběhu a po samotném převodu dat mezi programy Stereo 18 a DUEL 6.1. Jednotlivé kroky na sebe navazují a zajistí

Více

- o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně, - o majetku a závazcích podnikatele.

- o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně, - o majetku a závazcích podnikatele. Daňová evidence příjmů a výdajů Daňovou evidenci vedou podnikatelé (fyzické osoby), kteří nejsou účetní jednotkou, a pro daňové účely uplatňují výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů.

Více

Helios Orange. www.helios.eu

Helios Orange. www.helios.eu 45685696362545563221245896533661123695887878123456856963625455632212458965336611236958878781 23 568569636254556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568 556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH KAPITOLA 1 - ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ... 3 1.1. SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA... 3 1.2. FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ...

Více

Podklady ke schvalované účetní závěrce za rok 2013 Organizace: REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI JIHOVÝCHOD Adresa: Kounicova 13, 602 00 Brno IČO: 75082241 Období: 1. 1. 2013 31. 12. 2013 OBSAH 1 ZÁKLADNÍ

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Co si vybavíte, když se řekne účetnictví?

Co si vybavíte, když se řekne účetnictví? Co si vybavíte, když se řekne účetnictví? Co je úkolem účetnictví? 1.1 Právní úprava, předmět a funkce účetnictví - 563/1991 Sb. - Účetní jednotky Cíl a předmět účetnictví Funkce účetnictví: - Dokumentační

Více

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30 Obsah Editorial..................................................... 9 Předmluva autora............................................ 10 Poznámky k zapisování příkladů................................ 11

Více

Účtová třída 3 Zúčtovací vztahy

Účtová třída 3 Zúčtovací vztahy Kapitola 2 Účtová třída 3 Zúčtovací vztahy KAPITOLA 12 Charakteristika a klasifikace zúčtovacích vztahů Zúčtovacími vztahy rozumíme vztahy závazků a pohledávek účtované v účtové třídě 3. Můžeme je rozdělit

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Organizační směrnice Obsah: 1. Základní údaje o sdružení 2. Systém zpracování

Více

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků Obsah ČÁST I Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků DÍL 1 Povinnost vedení účetnictví a zahajovací rozvaha KAPITOLA 1 Účetní jednotka...................................

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

4.přednáška Dlouhodobý majetek

4.přednáška Dlouhodobý majetek 4.přednáška Dlouhodobý majetek Charakteristika dlouhodobého majetku 1. Dlouhodobý nehmotný majetek 2. Dlouhodobý hmotný majetek odepisovaný, neodepisovaný 3. Dlouhodobý finanční majetek Podmínky uznání

Více

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Společnost s ručením omezeným Svítidla, s. r. o. se zabývá nákupem a prodejem svítidel a jejich montáží u zákazníků. Adresa firmy: Strakonická

Více

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH. Bc. Anna Packová

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH. Bc. Anna Packová ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH Bc. Anna Packová V České republice jsou aktuální tato data: Děti ve věku od 6 do 12 let: 10 % dětí trpí nadváhou dalších 10 % je obézních Děti ve věku

Více

6. Účtová třída 2 - Finanční účty

6. Účtová třída 2 - Finanční účty 6. Účtová třída 2 - Finanční účty V této účtové třídě se sleduje finanční majetek a krátkodobé finanční zdroje účetní jednotky. Účty mohou být aktivní i pasivní. Jedná se o peněžní hotovost, šeky, ceniny,

Více

Daňová evidence. Obsah. Úvod do DE kdo vede DE. Ing. Štěpánka Fröhlichová. 1. Úvod do DE kdo vede DE. 2. Obsah daňové evidence

Daňová evidence. Obsah. Úvod do DE kdo vede DE. Ing. Štěpánka Fröhlichová. 1. Úvod do DE kdo vede DE. 2. Obsah daňové evidence Daňová evidence Ing. Štěpánka Fröhlichová Obsah 1. Úvod do DE kdo vede DE 2. Obsah daňové evidence 3. Forma daňové evidence 4. Peněžní deník 5. Evidence pohledávek a závazků 6. Evidence dlouhodobého majetku

Více

Zásady vedení pokladny

Zásady vedení pokladny Zásady vedení pokladny Název účetní jednotky: Označení: Číslo: Zpracoval: Kontroloval: Platnost: Závaznost: Datum vydání: Vydává: Nahrazuje: Doplňuje: Počet stran: Přílohy: Struktura vnitřního předpisu

Více

ÚČETNÍ SMĚRNICE Platnost od 1.8.2012

ÚČETNÍ SMĚRNICE Platnost od 1.8.2012 Účetní jednotka: Sportovní klub SC Kolín Brankovická 1289, Kolín ÚČETNÍ SMĚRNICE Platnost od 1.8.2012 Systém zpracování účetnictví Úschova účetních písemností Systém zpracování účetnictví Řídí se příslušnými

Více

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 ÚČETNICTVÍ 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 akademie 2. ročník výuka v celé třídě a) základní pojmy b) účetní doklady náležitosti, zpracování c) rozvaha charakteristika, struktura d) evidence peněžních prostředků

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více