JEO Nová evropská organizační struktura. JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení. Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JEO Nová evropská organizační struktura. JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení. Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury"

Transkript

1 2. ročník JEO Nová evropská organizační struktura JAPA Zhodnocení roku 2014 Finanční oddělení 50. ročník JPS MEETING v Pardubicích Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury JTEKT FAMILY DAY 2015 INFO Z HR DESATERO ZDRAVÉ JARNÍ OČISTY ENGLISH CORNER A DALŠÍ Jtekt Automotive Czech Pardubice s.r.o.

2 Úvodní slovo Milí kolegové, po delší odmlce jsme zase zpět a přinášíme Vám nové číslo našeho firemního časopisu Jtekt News, tentokrát s pořadovým číslem 3. Abyste byli v obraze a věděli více o dění ze zákulisí, rádi bychom se s Vámi podělili o tom, co se děje v Office. Dočtete se více informací o konání JPS Meetingu, rekordních tržbách, nové evropské organizační struktuře a spousty dalších zajímavostí. Poprvé se nám zde představí jedno z oddělení. Rádi bychom v tomto představování pokračovali i nadále a vy jste tak mohli nahlédnout do fungování jednotlivých oddělení napříč celou společností. Využití dotací v rámci evropského projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců prof. Ing. Petr Louda, CSc. V rámci projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců, který navazuje na sérii projektů, jež jsou v ČR realizovány od roku 2009 s cílem podpořit odborný rozvoj zaměstnanců, proběhlo v naší společnosti několik odborných školení. Tento projekt je financován prostřednictvím Úřadu práce České republiky z dotací EU. Školení bylo zahájeno v prosinci Hlavním cílem bylo rozšíření a prohloubení odborného vzdělání našich zaměstnanců. Výkladu na téma Tepelné zpracování, Deformace a trhliny v tepleném zpracování, Vady odlitků ze slitin hliníku, Technologie vysokotlakého lití se ujal vážený profesor Technické univerzity v Liberci, prof. Ing. Petr Louda, CSc. Doufáme, že se Vám časopis bude líbit Vaše HR oddělení ŠKOLENÍ V ČÍSLECH: HR Obsah Využití dotací z EU 1 52 Školení se zúčastnilo 52 zaměstnanců ,00 Kč ,00 Kč 50. ročník JPS Meeting 2 JEO nová evropská organizační struktura 3-4 JAPA zhodnocení roku Kč celkem obdrženo v rámci projektu Dotace mzdových nákladů Dotace nákladů na školení Finanční oddělení 6-7 Pozvánka na FAMILY DAY 8 Informace z personálního oddělení 9-10 Desatero zdravé jarní očisty 11 English corner 12 HÁDANKA MĚSÍCE: Pozorně se podívejte na písmena a přijďte na to, jaké písmeno tam chybí: L_BDKČČSZŘLP Víte, co je to Hanami? 13 Řešení: Mezi řadu písmen patří písmeno: Ú (únor). Písmena totiž značí vždy první písmeno měsíců v roce. Strana 1

3 50. ročník JPS MEETING Společnost (neboli JAPA), měla tu čest přivítat v lednu 2015 odborníky ze všech koutů Evropy na již 50. ročník setkání JPS Meeting. 50. ročník JPS Meeting se konal dne 29. ledna Účastnilo se 34 odborníků ze společností JTEKT Europe, JEB, Jtekt Lyon, KBVM Vierzon, KBVM Maromme, KBE, Jtekt Plzeň, JADS, KBDE, KRA, Jtekt United Kingdom, KBCZ. Co to vlastně znamená JPS Meeting? JPS Meeting probíhá napříč všemi společnostmi JTEKT a my jsme byli velice poctěni, že právě tento kulatý ročník mohl probíhat v Pardubicích. Této akce se účastní zástupci výrobních závodů, aby mohli prodiskutovat témata týkající se výroby a postupů daného závodu. Úvodního slova se ujal pan Dechaud, JPS Manager z JEU, následně prezentoval naši společnost prezident pan Kentaro Kudo. Po tomto úvodu se účastníci rozdělili do třech skupin, aby mohli prodiskutovat svá témata. Součástí programu byla prohlídka výrobních prostor společnosti, kde vybraní odborníci JAPA představili jednotlivé operace. Při prohlídce výroby účastníci oceňovali 5S. Po návratu z výroby následovala diskuze všech zúčastněných. Na základě pozorování na hale a diskuze se stanovil akční plán pro zlepšení činností v daných oblastech. Závěrečného slova se ujal pan Ohtsu, JPS Executive Coordinator z JEU a pan Kentaro Kudo, prezident naší společnosti. 50. ročník JPS Meeting v Pardubicích ukončil, stejně jako zahájil, pan Dechaud. Celkové hodnocení této akce bylo velmi pozitivní a setkalo se s velkým úspěchem. HR Z výrobní sféry bylo téma: činnosti Shomiritsu a vylepšení výrobní linky 401. Toto téma prezentoval manager výroby, pan Klempíř. V oblasti tlakového lití, redukci času prezentoval Deputy manager, pan Semrád. A třetí skupinu, v oblasti logistiky na téma operace logistického vláčku měl na starosti manager logistiky, pan Tilkeridis. Strana 2

4 Strana 3

5 Strana 4

6 JAPA: Zhodnocení roku 2014 Rok 2014 je za námi a my bychom se za ním rádi ohlédli v číslech. BMW 1% Přehled tržeb dle automobilek za FY 2014 Toyota 59% Mercedes 13% PSA 13% Renault 12% Nissan 2% V minulém fiskálním roce jsme dosáhli tržeb za naše vyrobené výrobky v celkové výši ,-Kč. Tento výsledek je pro naši společnost rekordní. Tímto děkujeme všem, kteří se na něm podíleli. JAUK 5% TMMP 27% Přehled tržeb dle zákazníků za FY 2014 JADS - Jtekt Automotive Dijon JAPL 44% JADS 23% JALY JAPL JAUK TMMP - Jtekt Automotive Lyon - Jtekt Automotive Czech Plzeň - Jtekt Automotive UK - Toyota Motor Manufacturing Poland JALY 1% Jiří Podaný, GA Manager Strana 5

7 ks PŘEDSTAVENÍ ODDĚLENÍ: FINANČNÍ ODDĚLENÍ V organizační struktuře téměř každé firmy nalezneme finanční (popř. účetní) oddělení. Málokdo má ale představu, co je vlastně náplní práce takovéhoto oddělení. V následujících řádcích se Vám pokusíme nastínit, jaké povinnosti a kompetence má naše finanční oddělení. J ednou z hlavních povinností je vést účetnictví, což vyplývá nejen z platné legislativy, ale i z interních požadavků, jelikož z účetnictví vycházejí i základní reporty pro vedení společnosti. Hlavním požadavkem na vedení účetnictví je zachytit věrný a poctivý obraz skutečnosti. V realitě to znamená, že téměř všechny činnosti vykonávané u nás ve společnosti se nějakým způsobem promítnou do účetnictví (např. nakupovaný materiál, každý vyrobený výrobek, každý vyhozený zmetek, každá odpracovaná hodina zaměstnance, každý nafasovaný díl ze skladu, pohyb peněz na bankovním účtu, pohyb hotovosti v pokladně, atd.). Není samozřejmě v silách finančního oddělení všechny tyto operace přímo zachytit a zaznamenat, proto čerpáme i z ostatních systémů nebo jiné pomocné evidence vedené v naší společnosti. Z toho vyplývá, že podkladem pro účetnictví může být nejenom dokument obdržený od externích zdrojů (např. faktura, bankovní výpis), ale i interní dokument (např. manifest, denní záznam výroby, záznam o výdeji ze skladu náhradních dílů). Časově a objemově nejnáročnější je však zpracování externích dokladů, a to došlých faktur. V souvislosti s rozvojem výroby narůstá jejich objem. Faktury je nutné zaregistrovat, zajistit jejich schválení, zaúčtovat a v neposlední řadě také provést jejich včasnou úhradu. V roce 2014 jsme celkově přijali faktur, což představuje nárůst např. oproti roku 2010 o 74 %, oproti roku 2009 dokonce o 109 %. Neméně důležitou činností, avšak ne již tak časově náročnou, je vystavování faktur našim zákazníkům za odebrané výrobky. Fakturace odběratelům probíhá vždy na konci měsíce, kdy jsou fakturovány dodávky za celý měsíc najednou. Dále vedeme evidenci majetku, provádíme jeho inventarizaci, sledujeme jeho opotřebení prostřednictvím účetních odpisů. Při inventuře skladových zásob zajišťujeme zadání výsledků inventury do skladového systému. Z oblasti, která se týká přímo zaměstnanců, zabezpečujeme vyplácení záloh na služební cesty, zpracování cestovních příkazů a v neposlední řadě také úhradu mezd. PŘIJATÉ FAKTURY Naše oddělení je odpovědné také za interní reporting vedení společnosti. Na denní bázi se připravuje denní výsledovka (Daily P&L), ve které se sledují tržby, spotřeba materiálu a náhradních dílů, náklady na opravu, odpracované hodiny a množství vyrobených výrobků. Dalším důležitým úkolem finančního oddělení je splnění zákonných povinností v daňové oblasti. Podklady pro většinu daňových přiznání získáváme přímo z účetnictví. Takto získaná data se musí přenést (ať už automatizovaně nebo ručně) do předepsaných formulářů a podat na finanční úřad. Některá daňová přiznání se podávají měsíčně (např. přiznání k dani z přidané hodnoty), některá ročně (přiznání k silniční dani, přiznání k dani z příjmů právnických osob, přiznání k dani z nemovitosti ). Rok Strana 6

8 Organizační struktura finančního oddělení Jiří Podaný GA Manager Petra Heyduková Deputy Manager Jan Klecar Head of Controlling Lucie Chmelíková Accountant Zuzana Jozífová Accountant Zákon ukládá i další povinnost, a to provést minimálně jednou ročně účetní závěrku a pro některé společnosti i povinnost ověření účetní závěrky auditorem. Tuto povinnost nám sice ukládá zákon, nicméně auditorská zpráva není primárně určena pro státní orgány ale především vlastníkům. V souvislosti s reportováním ročních výsledků došlo v roce 2011 ke změně účetního období z kalendářního roku ( ) na rok hospodářský (vždy od do následujícího roku) a tím došlo ke sjednocení účetního období pro všechny společnosti patřící pod mateřskou společnost JTEKT Corporation. Před provedením účetní závěrky je nutné provést inventuru zásob a majetku, kontrolu účetních záznamů, zaúčtování operací, které se účtují pouze na konci účetního období a také prověřit, zda jsou zaúčtovány veškeré náklady a výnosy, které s daným účetním obdobím souvisí. Teprve poté je možné zjistit hospodářský výsledek, který je podkladem nejen pro přiznání k dani z příjmů právnických osob, ale také pro reporting mateřské společnosti. Jak jistě mnozí víte, právě před pár dny jsme provedli účetní závěrku hospodářského roku 2014, tj. za období a proto bych ráda využila této příležitosti a za celé finanční oddělení Vám poděkovala za součinnost při poskytnutí podkladů pro roční závěrku. Odpověď: Nebojíme Otázka: Petra Heyduková, FIN Nebojíte se při odesílání mezd, že uděláte chybu, jde přeci jenom o velkou částku? Platby mezd se nezadávají ručně, protože při zadávání zhruba 400 položek by opravdu pravděpodobnost chyby byla velká. Je to ošetřeno tak, že platební příkaz se generuje automaticky v softwaru, ve kterém se zpracovávají mzdy, a my ho poté naimportujeme do internetového bankovnictví a po kontrole platby odešleme. Strana 7

9 Strana 8

10 HR ODDĚLENÍ: JAPA v číslech Zajímalo by Vás kolik je u nás zaměstnáno mužů/žen? Říkáte si, jaký by mohl být průměrný věk zaměstnance? A kolik se v roce 2014 narodilo dětí? Na tyto otázky a další jsme se snažily odpovědět v následujícím článku. 412 lidí dnes pracuje ve společnosti: 285 mužů a 127 žen. Muži jsou tak v mírné převaze, ovšem jen početní. 36 let je aktuální průměrný věk zaměstnance. Konkrétně u mužů je průměrný věk 35 let, u žen 38 let. 14 dětí neboli Tímto přejeme nově narozeným a jejich rodičům hodně zdraví, lásky a spokojenosti. nově narozených JTEKTáčků V loňském roce se narodilo rodičům, pracujícím v naší společnosti 14 miminek. 17 do převedených zaměstnanců do kmenového stavu. Loni, stejně jako v předchozích letech, došlo k převádění agenturních zaměstnanců kmenového stavu. Celkem došlo k převodu 17 zaměstnanců. 86,41% Národnostní složení zaměstnanců Převážnou většinu v naší společnosti tvoří Češi. Druhá nejpočetnější národnost je slovenská. Mezi dalšími jsou: polská, bulharská, ukrajinská, egyptská, francouzská, maďarská a mongolská. HR 10,68% 0,73% 0,73% 0,49% 0,24% 0,24% 0,24% 0,24% CZ SK PL BG UA EG FR MD MN Strana 9

11 Malý personální rádce Téma: Nová sleva na dani Odpověď: Vážení zaměstnanci, vyrovnání daně za rok 2014 již sice proběhlo, ale chci Vás informovat o nové slevě na dani, která jistě potěší všechny, kteří mají umístěné dítě v mateřské škole. Někteří z Vás již tuto možnost využili, ale jsou i tací, kteří dítě do předškolního zařízení dají teprve letos. Novou roční slevou, kterou lze uplatnit podle zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, je sleva za umístění dítěte v předškolním zařízení. Jedná se o roční slevu poskytnutou jednomu z poplatníků, který žije s vyživovaným dítětem ve společně hospodařící domácnosti. Výše slevy odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte v daném zdaňovacím období v zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školního zákona. Jsou to výdaje za provoz školky, nikoliv za stravu nebo jeho dopravu do školky. Její maximální výše může v letošním roce 2015 činit 9.200,- Kč na jedno dítě. Právní poradna K aždému z nás se může stát, že se dostane do situace, se kterou si nedokáže poradit a pokud ji chce vyřešit, musí vyhledat odborníka. Jak ale najít vhodného právního zástupce? Většina z nás nezná vhodného právníka a obrátit se na někoho bez referencí od blízkých je vždy sázka do loterie. Může se tak stát, že narazíte na právníka, který se nebude snažit najít to opravdu nejlepší řešení, ale bude se zajímat jen o svoji provizi. Setkáváme se s tím, že máte problémy kvůli vydaným exekučním příkazům. V současné době mají stále exekutoři velkou pravomoc, využívají toho a velice často výkony provádí na hranici zákona nebo i za ní. Jak se ale bránit? Kam se odvolat? Pokud jste se také dostali do situace, kdy jste v právu, ale nevíte na koho se obrátit, případně nemáte dost finančních prostředků na právního zástupce, rádi Vám pomůžeme my. Nemusí se to týkat jen výše zmíněných exekučních příkazů, rádi Vám pomůžeme i v jiných oblastech. HR Za vyživované dítě se nepovažuje vnuk (vnučka), pokud nejsou v péči, která nahrazuje péči rodičů. Nárok na slevu doloží poplatník potvrzením zařízení péče o dítě s uvedením jména dítěte a částky, která byla jako výdaj za umístění poplatníkem uhrazena. Edita Čechová, mzdová účetní Strana 10

12 OCHRANA, ZDRAVÍ, BEZPEČNOST Téma: Desatero zdravé jarní očisty Zapomeňte na hladovku a jděte do přírody Zdravá očista těla vyžaduje úsilí a disciplínu. Nečekejte týdenní kúru, kterou přetrpíte a pak se vrátíte k uzeninám a pivu. Změny nebudou dramatické, zato trvalé, odměnou bude lepší zdraví, nálada a vitalita. 1. ŽÁDNÉ HLADOVKY - Hladovění má za následek, že tloustnete. Tělo totiž zareaguje tím, že si do tukových zásob ukládá vše, co dostane. Při hladovkách se navíc zpomaluje metabolismus příště budete hubnout obtížněji. Pokud se pustíte do očistných kúr, kdy přijímáte jen jednostrannou potravu v podobě různých ovocných a zeleninových šťáv, tělu se nedostávají důležité živiny jako vitaminy rozpustné v tucích, minerální látky, bílkoviny. Možná se trápíte ve snaze ozdravit tělo, ale spíš mu pořádně škodíte. Jezte pětkrát denně a zdravě. 2. PROBERTE LEDNIČKU - Nezdravým a nekvalitním jídlem do těla vpravujeme spoustu látek, které nám škodí. Základem je proto úprava jídelníčku. Vynechejte smažené a instantní jídlo, uzeniny, sladkosti, omezte sůl, vyhýbejte se dochucovadlům a snažte se jíst libové maso, kvalitní mléčné výrobky, bílé pečivo vyměňte za celozrnné, vybírejte zdravé tuky, zařaďte luštěniny, ovoce a zeleninu. 7. HLÍDEJTE SI VLÁKNINU - Pro detoxikaci je nepostradatelná. Nerozpustná vláknina posouvá potravu ve střevech, čímž je nutí lépe pracovat, váže na sebe rakovinotvorné látky a toxiny a usnadňuje jejich vylučování z těla. Rozpustná vláknina čistí střeva a posiluje imunitu. Vlákninu najdete v ovoci a zelenině, celozrnném pečivu, ořeších, luštěninách. Doporučená denní dávka je 25 až 30 gramů, což je množství, které odpovídá denní dávce 200 g ovoce plus 400 g zeleniny. 8. ZAŘAĎTE ANTIOXIDANTY - Dodáváním antioxidantů do vašeho těla udržujete imunitní systém v kondici, navíc pomaleji stárnete. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří borůvky, švestky, jahody, jablka, citrusy, kiwi, kapusta, špenát, zelí, brokolice, červená řepa, česnek, mrkev. Z nápojů je to zelený čaj a z bylinek rozmarýn, máta, šalvěj, tymián. 9. VSAĎTE NA BYLINKY - Zdravých bylinek je spousta, při detoxikaci se však zaměřte na rostlinky, které povzbuzují činnost jater. Je to například ostropestřec mariánský, kopřiva nebo řebříček, který podporuje metabolismus. Játra chrání také popenec obecný a jablečník obecný. 10. POŘÁDNĚ PIJTE - Aby se škodlivé látky nehromadily v těle, je třeba je odplavit, to znamená pořádně pít. Nejlépe čistou vodu, zapomeňte na přeslazené limonády a omezte kávu. 3. NAKUPTE PROBIOTIKA - Možná už jste to udělali v zimě, když jste se probiotiky snažili zmírnit negativní účinky po léčbě antibiotiky. Tyto živé mikroorganismy svým působením ve střevní flóře zvyšují přirozenou imunitu organismu. V přírodní podobě je najdete v kvalitních jogurtech a kefírech, můžete je však koupit i v tabletách. 4. NEPONOCUJTE - Při spánku organismus regeneruje, což je pro zdraví velmi důležité. Kvalitní spánek prodlužuje život, zmírňuje stres, zlepšuje paměť, tělo prostě lépe funguje. 5. JDĚTE VEN - Dostatek pohybu zajistí, abyste byli v kondici a tedy i psychické pohodě, což je pro detoxikaci velmi důležité. Při pohybu spalujete tuky, zpevňujete postavu, snižujete riziko spousty nemocí. 6. OMEZTE ALKOHOL - Dvojka vína nebo malá sklenička piva jsou pro tělo přínosné, větší dávky alkoholu mu škodí. Odbourávání přetěžuje játra, detoxikační centrum organismu. A když už jsme u těch hříchů, přestaňte také kouřit. Zdroj: Strana 11

13 ENGLISH CORNER TOP NEWS How much is one dollar? Czech crown is weaker again. It is as low as it was 11 years ago. For one dollar we pay 26 crowns, What does it mean? We pay more for petrol or holiday. HLAVNÍ ZPRÁVA Kolik stojí jeden dolar? Koruna je znovu slabší. Je tak nízko, jako byla před 11 lety. Za jeden dolar zaplatíme 26 korun. Co to znamená? Zaplatíme víc za benzín nebo za dovolenou. SPORT F1 starts ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY weaker /wíkr/ slabší low /lou/ nízko petrol /petrol/ benzín F1 startuje Today starts the new season of Formula 1. Dnes startuje nova sezóna Formule 1. The first race is in Melbourne. Hamilton and Rosberg are big favorites. Who will be the fastest today? SPORT První závod je v Melbourne. Hamilton a Rosberg jsou velcí favorite. Kdo dnes bude nejrychlejší? ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY race /rejs/ závod favorites /fejvrits/ favoriti fastest /fástyst/ nejrychlejší TECHNOLOGY Mikrochips under the skin One Swedish company is very modern. The employees have microchips under the skin. But only if they want. The chips control many things and open doors. TECHNOLOGIE Mikročipy pod kůží Jedna švédská společnost je velmi modern. Zaměstnanci mají mikročipy pod kůží. Ale jen pokud chtějí. Čipy ovládají spoustu věcí a otevírají dveře. ANGLICKY VÝSLOVNOST ČESKY company /kampeny/ společnost, firma employees /implojíz/ zaměstnanci control /kontrol/ ovládají Strana 12

14 Víte, co je to Hanami? Aneb když rozkvetou sakury Už kvetou! Právě na tohle sdělení čeká v posledních dnech celé Japonsko. Zraky většiny Japonců se upínají k sakurám a jejich květům. A až se na přelomu března a dubna objeví první kvítky, propukne v Japonsku doslova šílenství. Pod rozkvetlými stromy budou Japonci hromadně pořádat pikniky, popíjet alkohol a bavit se s přáteli. Tahle oslava jara má i svůj speciální název Hanami. Hanami je jednou z nejpopulárnějších japonských tradic. Ostatně spousta velkých firem si právě na tohle období připravuje speciální sakurové edice svého zboží. A v relacích o počasí se dlouze řeší, kde sakury už odkvetly, kde právě kvetou a kde se sakurová vlna čeká až v dalších týdnech. Slavit pod rozkvetlé stromy se chodí napříč věkovými i sociálními skupinami a bez ohledu na počasí. Důležitostí a mírou úcty se může se sakurou měřit snad jenom císařská chryzantéma. Sakury mimo jiné symbolizují příchod jara a to je potřeba náležitě oslavit. V Tokiu ovšem jaro nastupuje o něco dříve než u nás, takže sakury obvykle začínají kvést zhruba v posledním březnovém týdnu. Záleží ale samozřejmě na aktuálním počasí, takže pokud je chladněji, sakury se o pár dní či o týden zpozdí. Pokud ale sakury ještě nekvetou, tak to chce i trochu "sebeobětování" a na vyhlášená místa se sakurami zajít vícekrát. Sakury totiž kvetou pouze pár dní, takže se klidně může stát, že když se vrátíte za týden, může už být po všem. A nechat si sakury ujít, by byla opravdu škoda. Jednak proto, že nebývalý estetický zážitek musí zaujmout i ty největší cyniky. A také proto, že v té době se v tokijských parcích dějí věci, které značně přesahují běžný provoz. Na některých místech je doslova hlava na hlavě, když si každý chce sednout na deku tak, aby byl alespoň pod jednou malou sakurovou větvičkou. Sedět a jen tak koukat, je ale v Japonsku značně nepopulární, a tak se oslava jara spojuje s nejrůznějšími aktivitami. Stejně jako mnoho dalších věcí v Japonsku je i Hanami kolektivní záležitost. Prakticky nelze zahlédnout nikoho, kdo by přišel sám, otevřel si třeba knížku a pak sám zase odešel. Oslavuje se v tu větších, jinde menších skupinách, které si mimo pití přinesou třeba i improvizovaný kuchyňský kout, kde se na vařičích připravuje jídlo. Dost běžnou rekvizitou jsou i repro-soupravy nejrůznějších výkonů a velikostí, s jejichž pomocí se zpívá v Japonsku tolik oblíbené karaoke. A naproti sedí okolo dlouhého igelitu v sevřené formaci asi 30 lidí, což při bližším průzkumu dává tušit firemní 'večírek'. Jedno oddělení nějaké firmy se zkrátka komplet sebralo a šlo si sednout pod sakury. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, nebýt zrovna všední den. Až takovou mají sakury moc: jsou ještě silnější než typická japonská pracovitost. Zdroj: Strana 13

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

Kurzové rozdíly a valutové pokladny

Kurzové rozdíly a valutové pokladny KURZOVÉ ROZDÍLY KUR str. 1 Kurzové rozdíly a valutové pokladny Právní úprava: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zejména: 4 odst. 12 povinnost vést účetnictví v peněžních

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob CHARAKTERISTIKA

Více

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013 Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2013 Občanské sdružení: Czech Dance Organization, o.s. Sídlo: Polská 2400/1, 120 00 Praha IČO: 22693084 Právní forma: občanské sdružení Registrace: O.s. registrováno

Více

Účtování o zásobách. Příklad 1/1

Účtování o zásobách. Příklad 1/1 Účtování o zásobách Příklad 1/1 Účetní jednotka používá pro oceňování nakoupených materiálových zásob stejné druhy ceny zjištěné váženým aritmetickým průměrem ze skutečných pořizovacích cen. Počáteční

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č.

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č. Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 15 Příloha č.1: Pokladní limit Pokladna a ceniny 2009 1 Úvodní ustanovení Pokladna Účetní jednotka vede tuto

Více

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014 UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Obsah: 2 1. Úvod do účetnictví 1.1. ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI Daňová evidence je upravena

Více

PŘEDMĚT A ÚPRAVA DAŇOVÉ EVIDENCE I.

PŘEDMĚT A ÚPRAVA DAŇOVÉ EVIDENCE I. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/Základy účetnictví Přednáška 4 a 5 a 6 Nabytí dlouhodobého

Více

6.4 Základní účtování zboží

6.4 Základní účtování zboží Základní účtování zboží 6 6.4 Základní účtování zboží 6.4.1 Pojem zboží Zboží jsou movité věci koupené za účelem prodeje. Zbožím mohou být také nemovitosti, ale pouze v případě, že jsou splněny následující

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků AKTIVA PASIVA Stroje 320 Základní kapitál 200 Oprávky 80 Rezervní fond 20 Stálá aktiva 240 Nerozdělený zisk 50 Vlastní kapitál 270 Peníze na BÚ 30 pokladna 0 Dluhy 0 Oběžná aktiva 30 Aktiva celkem 270

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 70 Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do tabulky,

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ Vzhledem k velkému počtu účetních případů se provádí rozklad rozvahy a výsledovky na soustavu tabulek tzv. účtů, kdy se pro každou položku zřídí samostatná evidence = přehledná tabulka,

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 87 S tránka Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Marcela Vlachová. Dostupné z www.soes.cz.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Marcela Vlachová. Dostupné z www.soes.cz. Číslo projektu Název školy Předmět Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0852 Střední škola cestovního ruchu, s. r. o., Benešov Účetnictví Daňová evidence Téma Peněžní deník Ročník 2. Autor Ing. Bc. Marcela

Více

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům ON-LINE PŘÍSTUP K FIREMNÍM DATŮM Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům Oprávnění zaměstnanci klienta mohou pracovat s účetními a dalšími firemními daty 24 hod. denně, 7 dní v týdnu. Zřízením

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Obchodní akademie Břeclav

Obchodní akademie Břeclav TEST 3 Fyzická osoba ing. Jaromír Blaženka podniká v oboru účetní a daňové poradenství od 1. 11. 2007, vede účetnictví. Vložil na účet ze svých osobních prostředků 150 000 Kč a automobil v hodnotě 300

Více

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Společnost s ručením omezeným Svítidla, s. r. o. se zabývá nákupem a prodejem svítidel a jejich montáží u zákazníků. Adresa firmy: Strakonická

Více

Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace

Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace Pokyn ředitelky mateřské školy ke stanovení úplaty za předškolní vzdělávání Č.j.: 87/2015 Účinnost od: 1. 9. 2015 Tento pokyn vychází

Více

9. 6. účtová třída - Výnosy

9. 6. účtová třída - Výnosy 9. 6. účtová třída - Výnosy Výnosy = výstupy činností podniku určené k prodeji (tržby + další výnosy). Členění výnosů - pro potřeby finanční analýzy: 1. provozní výnosy (60-65 úč. skupina), vznikají z

Více

Členění dokladů_testové otázky

Členění dokladů_testové otázky Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30 Obsah Editorial..................................................... 9 Předmluva autora............................................ 10 Poznámky k zapisování příkladů................................ 11

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

10/3 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. Obec

10/3 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. Obec Účetní uzávěrka str. 1 Obec ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Účetní závěrku upravuje zákon o účetnictví v 18 a definuje ji jako nedílný celek, který je tvořen 5 účetními výkazy rozvahou, výkazem zisku a ztráty (tj. výsledovkou),

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Organizační směrnice Obsah: 1. Základní údaje o sdružení 2. Systém zpracování

Více

1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1.

1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1. 1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1. příklad - Co je kursovým rozdílem při částečné platbě 2. příklad - Co je směnou

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

Základy účetnictví KURZY SPRINT

Základy účetnictví KURZY SPRINT Základy účetnictví 2014 KURZY SPRINT OBSAH 1. Úvod do účetnictví 3 2. Účetní výkazy (rozvaha a výkaz zisků a ztrát) 5 3. Účet, účtový rozvrh, otevření účetnictví 8 4. Inventarizace základní principy 11

Více

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem Pořízení zásob 5. Pořízení zásob nákupem Tabulka 9 Účtování materiálových zásob dodavatelsky způsob A 1. Faktury dodavatelů za pořízení materiálu 111 321 2. Úhrady faktur za nakoupený materiál 321 241

Více

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2011

Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2011 Ekonomická zpráva k účetní závěrce k 31.8.2011 Občanské sdružení: Czech Dance Organization, o.s. Sídlo: Vídeňská 89, Brno IČO: 22693084 Právní forma: občanské sdružení Registrace: O.s. registrováno u MV

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

RON Portál je konfigurovatelný dle vašich potřeb. Můžete si vybrat z agend jednotlivých produktů (DOCHÁZKA, MZDY, PERSONALISTIKA, JÍDELNA) a jejich

RON Portál je konfigurovatelný dle vašich potřeb. Můžete si vybrat z agend jednotlivých produktů (DOCHÁZKA, MZDY, PERSONALISTIKA, JÍDELNA) a jejich RON PORTáL Moderní prostředí internetového prohlížeče zjednodušuje práci uživatelů HR systémů. V jednom prostředí může uživatel pracovat s různými agendami docházkou, personalistikou, mzdovým a stravovacím

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Nastavení základní konfigurace Údaje o firmě záložka Finanční úřad změny v souvislosti se změnou číselníku Finančních úřadů, proveďte

Více

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Zpracovala: Ing. Iveta Vlčková Finanční gramotnost Korunová pokladna je využitelná v předmětu účetnictví a ekonomika u nástavbového studia Podnikání

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Dokumentace, oceňování, účetní zápisy, účetní knihy, účetní výkazy Obecné zásady účetnictví Regulace účetnictví v ČR Zásoby Dokumentace Průkazné

Více

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a Přednáška 5 Nákladové a výnosové účty 1. Opakování podvojného účetního zápisu: 1 transakce = změna dvou položek rozvahy (příčina: bilanční princip) 1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí. Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál:

PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí. Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál: PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí Jméno: Datum Získané body Známka 1 Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál: Pohledávky za odběrateli 300 Pokladna

Více

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH 1. Úvod do účetnictví... 3 1.1. Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti... 3 1.2.

Více

Přednáška č. 9 ZÁSOBY

Přednáška č. 9 ZÁSOBY Přednáška č. 9 ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob 2.1.2013

Více

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 var. Aa Úloha 1 - Zásoby 1. Na sklad převzato zboží pořizovací ceně 62 000,- 132 131 2. Faktura od zahraničního dodavatele za pom. materiál 10 000 USD (aktuální

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

V Z O R. Smlouvao vedení účetnictví

V Z O R. Smlouvao vedení účetnictví V Z O R Smlouvao vedení účetnictví Firma: se sídlem: zastoupená: IČO: DIČ: Bank.spojení: č.účtu: dále jen dodavatel a Firma: se sídlem: zastoupená: IČO: DIČ: Bank.spojení: č.účtu: dále jen odběratel uzavřeli

Více

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 INFORMACE K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 PRO ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI A KAPITULY BRNĚNSKÉ DIECÉZE Biskupství brněnské 31. 7. 2014 1

Více

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů Založení základní evidence evidence objektů bytů a nebytových prostor evidence pasportů bytů a nebytových prostor evidence ploch místností nebo celkových ploch objektů evidence ploch pro vytápění TUV nastavení

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl Člověk a zdravý životní styl 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Integrovaná Brno, Šmahova střední 110 škola polygrafická, Brno, Šmahova Šmahova 110, 627 110 00 Brno Interaktivní metody zdokonalující

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

Základní účetní operace společnosti

Základní účetní operace společnosti Základní účetní operace společnosti Úvodní informace Vedoucí skupiny: Ostatní členové skupiny: Základní informace o společnosti Jméno společnosti: Jafa, s.r.o. Sídlo společnosti: Praha 6, Konvičková 1563

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s.

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Ulice Sokolovská 138 Obec Praha 8 PSČ 186 00 E-mail Internetová adresa Jméno,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 EKONOMICKÁ ČÁST Výkaz zisku a ztráty NÁKLADY název ukazatele číslo hlavní hosp. I. Spotřebované nákupy celkem 02 1 271 01. Spotřeba materiálu 03 516 02. Spotřeba energie 04 755

Více

1. Hospodaření společnosti Intergram v roce 2013

1. Hospodaření společnosti Intergram v roce 2013 Zpráva o roční účetní závěrce společnosti Intergram za rok 2013, zprávě auditora a návrhu rozpočtu na rok 2014 pro 25. řádnou valnou hromadu, která se uskuteční dne 18.6.2014. 1. Hospodaření společnosti

Více

Základy účetnictví 2012

Základy účetnictví 2012 2012 5. Pokladna, banka a ceniny 5.1. Pokladna (211) Aktivní účet Eviduje se tu stav a pohyb hotových peněz, dále šek a poukázek např.na odběr zboží y příjmový a výdajový pokladní Povinnost vést pokladní

Více

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

DUM - Digitální Učební Materiál

DUM - Digitální Učební Materiál DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839 460 01 Liberec 6 IČO: 25018507 REDIZO: 600010520 Vzdělávací oblast : Účetnictví Název a číslo DUMu : Časové

Více

Doklady a daňová evidence, testové otázky.

Doklady a daňová evidence, testové otázky. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

Doklady_testové otázky.

Doklady_testové otázky. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím DAŇOVÁ EVIDENCE Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti: Formou vedení DEV (DEV = daňovou evidencí) Formou vedení UČE (UČE = účetnictví) Formou paušálních výdajů (PV) Právní předpisy zákon o daních

Více

DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01. dále jen dodavatel. dále jen odběratel. uzavřeli tuto smlouvu o vedení účetnictví. Čl.I.

DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01. dále jen dodavatel. dále jen odběratel. uzavřeli tuto smlouvu o vedení účetnictví. Čl.I. S M L O U V A O V E D E N Í Ú Č E T N I C T V Í Č. Firma: DEBIT-SET s.r.o. se sídlem: Most, tř.budovatelů 2957, 434 01 zastoupená: p.zlatuše Pazderová IČO: 25007360 DIČ: CZ25007360 bank.spojení: Fio Banka

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1 čj. 33/13 Praha, 17. 1. 2013 DODATEK č. 6 k Opatření ředitele č. 16/2012 - Oběh účetních a neúčetních dokladů a podpisových vzorů 1. Tímto

Více

ÚČTOVÁNÍ FINANČNÍHO MAJETKU

ÚČTOVÁNÍ FINANČNÍHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ FINANČNÍHO MAJETKU Charakteristickým rysem finančního majetku účtovaného v účtové třídě 2 je zejména vysoká likvidnost, bezprostřední obchodovatelnost, předpokládaná držba či smluvená splatnost

Více

NABÍDKA PRÁCE ÚČETNÍ

NABÍDKA PRÁCE ÚČETNÍ ÚČETNÍ Samostatné účtování účetních transakcí Příprava podkladů pro hlavní účetní knihu Příprava a účtování všech závěrkových operací včetně inventarizace Příprava podkladů pro přiznání DPH včetně souhrnného

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

MIKROREGION OBCÍ POVODÍ STONÁVKY----------------------

MIKROREGION OBCÍ POVODÍ STONÁVKY---------------------- Výroční zpráva o činnosti a hospodaření společnosti STONAX, o.p.s. v roce 2008 Obsah: 1/ Zpráva o činnosti společnosti v roce 2008 2/ Roční účetní závěrka 3/ Přehled o peněžních příjmech a výdajích 4/

Více

Helios Orange. www.helios.eu

Helios Orange. www.helios.eu 45685696362545563221245896533661123695887878123456856963625455632212458965336611236958878781 23 568569636254556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568 556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568

Více

Účtová osnova pro nevýdělečné organizace

Účtová osnova pro nevýdělečné organizace Účtová osnova pro nevýdělečné organizace Doplněné analytické účty jsou pouze doporučené Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Témata pro ústní profilové zkoušky v předmětu: Aplikovaná ekonomika Školní rok: 2013/2014 Studijní obor: 78-42 M / 001

Více

Příklady účtování transferů pro příspěvkové organizace

Příklady účtování transferů pro příspěvkové organizace 1. Příklad účtování investičního transferu na pořízení dlouhodobého majetku u příspěvkových organizací Pořízení speciálního auta 10. 4. 2014 bylo podepsáno rozhodnutí o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu

Více

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví Allegro účetnictví Obsahuje zákonem vyžadované agendy podvojného účetnictví a tvoří jádro celého systému. Standardní bloky zahrnují účetní knihu, faktury přijaté a vydané, banky, pokladny a přiznání DPH.

Více

O - C O N S U L T s. r. o.

O - C O N S U L T s. r. o. IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ LIBERECKÉHO KRAJE 14. ZÁŘÍ 2013 - LIBEREC PREZENTACE SPOLEČNOSTI O - C O N S U L T s. r. o. 460 01 Liberec, Baarova 48/4 * auditorská činnost (tři auditoři), daňové poradenství (3

Více

Zpráva o hospodaření příspěvkové organizace Základní škola Dolní Tošanovice a Mateřská škola Horní Tošanovice za rok 2008

Zpráva o hospodaření příspěvkové organizace Základní škola Dolní Tošanovice a Mateřská škola Horní Tošanovice za rok 2008 Základní škola Dolní Tošanovice a Mateřská škola Horní Tošanovice - příspěvková organizace, Dolní Tošanovice č.22, 739 53 Hnojník Zpráva o hospodaření příspěvkové organizace Základní škola Dolní Tošanovice

Více

Aspekty řízení vlastního podniku

Aspekty řízení vlastního podniku Aspekty řízení vlastního podniku Osnova: Živnostenské podnikání Proces založení Volba místa podnikání Kroky po založení živnosti Proces řízení provozu živnosti Proces ukončení provozu živnosti Obchodní

Více

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem Pořízení zásob 5. Pořízení zásob nákupem Tabulka 9 Účtování materiálových zásob dodavatelsky způsob A Č. Text MD D 1. Faktury dodavatelů za pořízení materiálu 111 321 2. Úhrady faktur za nakoupený materiál

Více

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. VY_32_INOVACE_1199_Doklady_pracovní list. Doklady_pracovní list

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. VY_32_INOVACE_1199_Doklady_pracovní list. Doklady_pracovní list Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

MAJETEK A ZÁVAZKY PODNIKATELE

MAJETEK A ZÁVAZKY PODNIKATELE MAJETEK A ZÁVAZKY PODNIKATELE DRUHY MAJETKU Jsou všechny hospodářské prostředky, které podnik využívá při své hospodářské činnosti. Krátkodobý majetek Mění zcela svoji podobu Dlouhodobý majetek Nemění

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: ÚČETNICTVÍ Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

6. Účtová třída 2 - Finanční účty

6. Účtová třída 2 - Finanční účty 6. Účtová třída 2 - Finanční účty V této účtové třídě se sleduje finanční majetek a krátkodobé finanční zdroje účetní jednotky. Účty mohou být aktivní i pasivní. Jedná se o peněžní hotovost, šeky, ceniny,

Více

Horky CZ s.r.o. Horky nad Jizerou 144, 294 73 Brodce

Horky CZ s.r.o. Horky nad Jizerou 144, 294 73 Brodce Horky CZ s.r.o. Horky nad Jizerou 144, 294 73 Brodce Nabídka na komplexní správu nemovitosti Společenství pro dům K Botiči 409/2 Praha 10 - Vršovice kontakt: Lenka Skalická Kancelář: Bystrá 761, Praha

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 2 Oběh účetních dokladů 2009 1 1. Úvodní ustanovení Skutečnosti, které jsou předmětem účetnictví musí být

Více

OBEC PŘEZLETICE, Veleňská 48, 250 73 Přezletice

OBEC PŘEZLETICE, Veleňská 48, 250 73 Přezletice OBEC PŘEZLETICE, Veleňská 48, 250 73 Přezletice IČ : 00240656 www.prezletice.cz Tel./fax: 286 852 133 e-mail: Tel.: 286 853 333 starosta.prezletice@prezletice.cz Z á v ě r e č n ý ú č e t k 31.12.2012

Více

ÚČETNICTVÍ. Opakovací příklad učivo 3. ročníku pracovní list

ÚČETNICTVÍ. Opakovací příklad učivo 3. ročníku pracovní list Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Opakovací

Více

Detailní část provádění auditu

Detailní část provádění auditu Detailní část provádění auditu 13) Audit tržby a) Cíl auditu: získat přiměřenou jistotu, že tržby jsou úplné získat přiměřenou jistotu o správném zaúčtování získat přiměřenou jistotu o správném ocenění

Více