29. duben patří od roku 1982 tanci. V Praze se tento svátek oslavuje již několik let, nejčastěji na Náměstí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "29. duben patří od roku 1982 tanci. V Praze se tento svátek oslavuje již několik let, nejčastěji na Náměstí"

Transkript

1

2

3 Tři lupiči v britském Leedsu tak moc toužili vyloupit tamější klenotnictví, že popadli první tašku, kterou v obchodě viděli. Majitele praštili do obličeje, kvůli loupeži dokonce ukradli auto, které později zapálili, aby se nakonec ukázalo, že ukradená taška je plná jídla. Myslím, že jídlo je cennější než šperky a od lupičů je velice šlechetné, že zisku jídla věnovali takovou snahu. Nizozemka Annie, která nedávno oslavila 99. narozeniny, si nepřála dort ani hodinky s vodotryskem. Annie si přála být zatčena. Díky její neteři, která přemluvila policisty tamějšího městečka, si Annie mohla vyzkoušet jaké to je, když vás zatýkají. Z dárku měla seniorka ohromnou radost.

4 29. duben patří od roku 1982 tanci. V Praze se tento svátek oslavuje již několik let, nejčastěji na Náměstí Václava Havla, kde se většinou konají nejrůznější workshopy a hřebem celé akce je skupinový tanec, který si může zatančit kdokoliv. Ale tančit nemusíš jen na piazzettě Národního divadla, tančit můžeš kdekoliv, třeba doma při mytí nádobí. V dubnu se Prahou a dalšími městy rozezní jazz, už poosmé se totiž koná festival Mladí ladí jazz. Cílem festivalu je přiblížit jazz mladým lidem, protože nemalá část z nás může mít poslech tohoto žánru zafixovaný jako poměrně nákladný a chudým studentům nepřístupný. Ale Mladí ladí jazz se snaží tyto stereotypy odbourávat, hosty festivalu jsou často mladé vycházející hvězdy jazzového světa a součástí festivalu je i soutěž pro mladé hudebníky Jazz fruit. Letošní ročník by měl být ještě lepší než ty předchozí, už jen kvůli jeho mottu Jazz je nářez! Loni to tedy nářez byl. A to i bez toho sloganu.

5 Tak proč? Co proč? No proč mě sleduješ? Já tě nesleduju. Ty sleduješ sám sebe. Takže ty jsi já? Nebo já jsem ty? Jsem spíš tvým obrazem. Mým obrazem? Tak proč vypadáš takhle? A jak bych měl vypadat? Rozhodně hubenější. Nohy, břicho. Radši všechno. Hezčí obličej. Celkově líp, prostě bez vad. Já svůj vzhled ale neovlivním. A kdo teda, když ne ty? No přece ty. Já? Jo, ty. Proč já? Protože mě vidíš jenom ty. Nikdo jiný se na tebe takhle nedívá. Tvýma očima. Jen ty. A proto já vypadám takhle. Vždycky na sobě hledáš chyby, které ostatní nevidí. Takže mi tady chceš nakecat, že jsem vlastně dokonalej člověk, ale jenom na sobě hledám chyby, jo? Ne.

6 Nic víc neřekneš? Nejsi dokonalý člověk, ale tvůj problém je, že to nevíš. Nikdy se sebou nebudeš spokojený, protože budeš hledat neexistující chyby, které ti překáží k tvé cestě za neexistující dokonalostí. Takže mám radši hnít doma, nic nedělat a jen tak se spokojit se svým nedokonalým já? Vidíš, ty jdeš z extrému do extrému. Co ale takhle zůstat někde uprostřed? Zlepšuj se, posouvej se dál, ale buď objektivní, ne pesimistický. Jsi nějakej rozumbrada, ne? Jestli si to myslíš, tak si i o sobě myslíš, že jsi rozumbrada. Jako vážně? Já prohrávám hádku sám se sebou? Můžeš to brát tak, že nemůžeš prohrát. Vždycky přece vyhraješ ty. To máš pravdu. Jak tak koukám, moje druhý já je chytřejší než já. Tak bys mě měl častěji poslouchat. Ale ty tu vždycky nejsi. Jsem. Nemůžu za to, že mě někdy nevidíš, přehlížíš. Proč za všechno můžu já? A kdo jiný by za to mohl? Já jsem tu pořád, i když na mě často zapomínáš. Je jenom na tobě, kdy mě necháš ti poradit, pomoct. A kdy tě nechám zase rozplynout. Dokonalý trik. Dokonalej. Tak jo, máš poslední otázku. Proč? Proč mě nikdo nechápe? Kromě tebe teda. Protože jsi originál, jediný na světě, a nikdo k tobě ještě nenašel návod. Kromě tebe.

7 Na prvním místě jsem se rozhodla uvést raw neboli živou stravu, neboť se s ní poslední dobou setkávám nejčastěji. Pokud se stanete jejím příznivcem, na vašem talíři budete nejčastěji vídat syrové čerstvé ovoce, ořechy, semínka, klíčky a za studena lisované tuky. Budete moct konzumovat pokrmy tepelně upravené do C. Ptáte se proč zrovna toto rozmezí? Potraviny připravené do této teploty obsahují látky prospěšné našemu tělu, nejrůznější vitamíny a důležité enzymy. Být vitariánem, jak se jinak nazývá člověk stravující se raw stravou, je z počátku velmi náročné, avšak po čase se dá na tento životní styl zvyknout a stát se jeho součástí. A pokud se domníváte, že když se stanete raw člověkem, můžete zapomenout na všechno dobré, doporučuji podnik, kde si můžete pochutnat například na výborných raw dortech. Můj tip? Restaurace a cukrárna v jednom: Sweet Secret of Raw (Praha 2).

8 Gluten-free dieta spočívá v konzumaci pokrmů bez pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich. Musíte tedy vynechat mouku, pečivo, strouhanku, těstoviny Na první pohled se může zdát, že její dodržování může dát zabrat, ale opak je pravdou. V dnešní době jsou na světě lidé, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, a tak tuto dietu musí držet nedobrovolně. Tak jsem k této stravě přišla i já, ale sama jsem byla později překvapena, jak snadný život s ní je. Téměř všechny možné potraviny, od pizzy, přes pečivo až po těstoviny, se dnes dají sehnat bez lepku. Ani se nenadějete a bude vám připadat, že nápis Gluten free, je snad na všech potravinách, které v obchodě míjíte. Navíc se dají tyto pokrmy nahradit například sojovými či kukuřičnými produkty. Spousta lidí se pro gluten-free život rozhodne z důvodu snížení váhy či nastartování metabolismu, kdy nám v obou zmíněných případech vynechání lepku značně pomůže. Tento druh stravování nás vrací zpět do doby kamenné, kdy se člověk živil převážně masem a plody, které ulovil. Být zastáncem Paleo tedy znamená jíst zeleninu, ovoce, libové maso, mořské plody, ořechy a semena. Výhodou je, že nám je tento způsob stravování geneticky blízký, a tak se při něm například velmi dobře hubne, či snižuje riziko onemocnění civilizačními chorobami. Hlavní princip je nahrazení sacharidů, jako hlavního zdroje příjmu energie, příjmem zdravých tuků. Samozřejmě existují další druhy nejrůznějších způsobů stravování- jako vegetariánství, veganství, bio potraviny, molekulární kuchyně Všechny tyto trendy by se však neměly přehánět a každý by si měl vybrat ten svůj, který mu bude vyhovovat. Zároveň platí, že i když se rozhodnete řídit se nějakými z výše uvedených pravidel stravy, neznamená to, že si je nemůžete přizpůsobit podle sebe, jelikož je většina z nich poněkud přísná. Žádná forma stravování není špatná, pokud se snažíme jíst zdravě.

9 Pakliže život má cenu nejvyšší, lze vůbec ospravedlnit mrhání jím samotným? Dá se za mrhání považovat zemřít pro přítomnost a zrodit budoucnost?,,do boje jdi vesele, neboť mrtví, kteří se nesmějí, jsou oškliví. Ať už si citát významného amerického spisovatele Jacka Londona vysvětluji nesprávně, či snad úplně odlišně, než jeho podstata zamýšlela, pro mě znamená mnohé a zároveň jediné. Zemřít pro náležitou věc je mnohdy více než oprávněné. Pocity bezmoci, strachu, úzkosti. Nepředstavitelně těžké chvíle, které zasáhly mladé muže, když 31. července roku 1914 zazněla zeměmi Rakouska-Uherska zpráva o všeobecné mobilizaci. Všichni zdatní, schopní, silní měli opustit své milé, své rodiny. Měli bojovat za něco, co nebylo naše. Měli bojovat proti někomu, koho brali jako bratry. Měli bojovat pro ty, kteří nás neuznávali. Pocity nejistoty, utrpení, tísně. Nesnadné chvíle, odloučení od domova. Vžít se do situací, kterým čelili právě oni, je nemožné. Odvaha, kterou si během dlouhého období nesli a udržovali, zaslouží nekonečnou úctu nás všech, kteří díky jejich odhodlanosti můžeme žít. Žít svobodně. Pocity obav, hrůz, muk. Bojovnost pro životy jiných za cenu svých. Bojovnost za svobodu. Válka přináší oběti našich nejbližších i těch vzdálených, bolestivé vzpomínky, které jen stěží zapomeneme. Jestliže se ale bije za vlast a proto, aby bila česká srdce, pak je to boj správný. Navzdory všemu do boje šli a zasloužili se o to, že tu teď jsme. My Češi, samostatní Češi. Mám na mysli československé legionáře, jejichž zásluhy jsou často opomínány a zastiňovány přešlapy, kterých se dopustili. To oni ve světě dokázali velikost československého národa, naše odhodlání, naši vážnost. Věřím a doufám, že jsou mezi námi, námi Čechy, tací, kteří by i dnes ve zlých časech za samostatnost a existenci našeho státu usilovali a chránili ji. Děkuji všem, kteří byli tak odvážní a postavili se čemukoliv, co kdy v historii ohrožovalo zemi naší.

10 Tento zvyk, i přesto že není původní českou tradicí, se u nás pravděpodobně díky našemu pověstnému smyslu pro humor, zabydlel a zdomácněl. O původu oslav aprílu v podobě legrácek není mnoho dochovaných záznamů, ale jsou prameny, které předpokládají, že tento svátek vznikl jako reakce na změnu ročního období z pochmurné a smutné zimy na veselé jaro plné života. Za kolébku aprílových žertíků se tedy považuje Francie, ve které se tento den slaví už od roku Pojmenován byl poisson d avril (což je i zvolání při prozrazení vtipu) podle toho, že děti vystřihnou rybu (poisson) z papíru a připevní ji na záda někomu, kdo o výtvoru na svých zádech nemá vůbec tušení. U nás se dochovala první písemná zmínka o aprílu z roku 1690, jejím autorem byl jistý Bartoloměj Chrystellia z Prahy. Častější zprávy o aprílovém řádění se pak postupně začaly objevovat až na konci 18. století. Apríl se tehdy dodržoval nejen 1. dubna, ale také 30. dubna, od čehož se postupem upustilo. Lidé si nejčastěji dělali legraci ze svých příbuzných a známých. Dnes tyto vtípky nejčastěji nazýváme kanadské žertíky. V dřívějších dobách se často posílalo oběti aprílu něco vypůjčit či zakoupit. Sehnat věci, jako je např. vtipné semínko, zaječí peří, bublinka do vodováhy, komáří sádlo nebo hodinářská motyka, to byl úkol pro všechny, kteří se nechali napálit.

11 V roce 1957 se diváci televizního pořadu BBC mohli dozvědět, že ve Švýcarsku se díky mírné zimě a úspěšně vyhraném boji s broukem nosatcem špagetovým, farmáři těší z neobvykle velké úrody špaget. Následovaly záběry Švýcarů tahajících ze stromů špagety. Tato zpráva vedla k záplavě telefonátů od diváků pořadu, kteří chtěli vědět, jak by si mohli sami vypěstovat špagetovník na vlastní zahrádce. V roce 1995 uveřejnil list Discover Magazine, že světově uznávaný biolog Aprile Pazzo (italský výraz pro aprílový žert) objevil na Antarktidě nový živočišný druh: horkohlavého nahého ledoborce. Tito tvorové měli na hlavách kostnaté desky, které se zahřívaly na vysokou teplotu a umožňovaly zvířatům rychle se probourávat ledem. Tato technika prý byla velmi úspěšná při lovu tučňáků. V roce 1962 existovala ve Švédsku jen jediná televizní stanice. Ta ke všemu vysílala pouze černobíle. Na apríla se tedy v hlavních zprávách představil technický šéf stanice a řekl, že díky nově objevené technologii si mohou diváci své televize zbarevnit. Toto vylepšení spočívalo v přetažení televizní obrazovky barevnou punčochou. V roce 2008 zas byl největším hitem článek britského deníku The Sun. Ten otiskl zprávu, že se chce nechat tehdejší francouzský prezident Sarkozy zvětšit. V článku byl zároveň zahrnutý odborný názor na tento zákrok od izraelského vědce Ury Smucka (samozřejmě nikdy neexistujícího). Ten měl na švýcarské klinice vymyslet unikátní metodu prodlužování lidského těla. Prezidenta by prý natahovali na lavici připomínající mučidla a do kolen mu píchali kalciové injekce. Každý opravdový ortoped by musel nad tímto scénářem zelenat hrůzou, ale britští novináři ještě doložili pravdivost tohoto článku vyjádřením mluvčího francouzské vlády jménem Luc Biggér (bigger anglicky větší). Tento člověk ovšem také nikdy neexistoval. V roce 1998 ohlásil řetězec Burger King, že začne vyrábět nový burger pod názvem Left-Handed Whopper, který měl být speciálně upravený pro lepší požitek z jídla 32 miliónů amerických leváků. Reklama na tento burger tvrdila, že ingredience jsou stejné jako u obvyklého burgeru, ale jsou posunuté o 180 stupňů. Tisíce Američanů se pak snažily koupit si burger pro leváky a praváci naopak při objednávce žádali výslovně hamburger pravostranný.

12 Ve kterých letech jste AG navštěvovala? A jakou třídu? V letech Chodila jsem do přírodovědné třídy. Bylo těžké se sem dostat? Mezi jakými školami jste si vybírala a proč jste se rozhodla pro tu naší? Brali jsme to tehdy hodně vážně, měli jsme jen jednu možnost, pak už nám zbýval jen učňovský obor. Já jsem se dostala na základě prospěchu a toho, že jsem vyhrála biologickou olympiádu. Ale pan ředitel Vocelka mi řekl, že jsem přijata, až ráno před zkouškami, takže jsem se stejně do posledního dne učila. Na AG jsem šla kvůli tradici a hlavně proto, že kvůli rekonstrukci byla škola pár let v budově Nad Alejí a tam jsem to měla pěšky pět minut. Nejhezčí a nejhorší vzpomínka na AG? Nejhezčí asi byla maturita. Bylo to přátelské zkoušení, kdy se o přestávce podávala bábovka. Nejhorší asi byly hodiny deskriptivní geometrie, kdy jsme píchali špejle do polystyrénových desek a promítali přímky na dvě průmětny nikdy jsem to nepochopila. Nejoblíbenější předmět a učitel? Měla jsem školu moc ráda. Bavilo mě to. Měla jsem ráda prakticky všechny předměty, ale asi nejvíc chemii s profesorkou Navrátilovou. Byla úžasná. Co vztahy ve třídě? Hodně kluků, kteří se hádali a pár holek, co držely pohromadě. Co jste měla na škole nejradši a naopak? Měla jsem ráda galerii slavných absolventů, připadala jsem si důležitá, že tam taky patřím. Nesnášela jsem hodiny tělocviku v černých trikotech, černých punčocháčích a jarmilkách na nohou. Co se Vám vybaví jako první při zmínce o naší škole? Vůně mládí. Kde jste studovala po ukončení AG? Pomohlo Vám studium na Štěpánské se tam dostat? A jaké máte teď zaměstnání? Vystudovala jsem 1. Lékařskou fakultu UK. Pracuji jako lékařka. AG mě na školu i na život bezvadně připravilo. Nějaké rady pro dnešní studenty AG? Užijte si školu a svoje dospívání. Učte se všechno, nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit.

13 Knihkupectví Martinus se nachází na hlavní obchodní ulici (podle toho se i jmenuje Obchodná). Ulice je to sice menší, než byste možná očekávali, knihkupectví Martinus zde ovšem zaujímá přední místo. Po tom, co skleněnými dveřmi vejdete dovnitř, nezmůžete se na nic jiného, než na obdivný povzdech. Proč? Toto místo je učiněným rájem knihomolů! V knihkupectví hraje příjemná a klidná hudba, ochotné prodavačky se na vás usmívají a rády pomohou. Na stolech se nachází různé tipy na čtení, ať už se to týká knižních předloh filmových adaptací, či jednoduše knih pro milovníky určitého žánru. Když v knihkupectví popojdete až úplně dozadu, překvapí vás celá jedna zeď plná anglických knih, a to ne ledajakých - mnohdy se vám poštěstí dostat i čerstvou novinku. V celém knihkupectví se navíc nachází mnoho pohodlných sedaček a křesel ke čtení, kam si můžete sednout a ztratit se v knize klidně na několik hodin. Že už byste tam jeli teď? To není zdaleka všechno! Když vyjdete do druhého patra (ano, knihkupectví je tak velké), regály vám nabídnou knihy týkající se architektury, hudby, umění, historie a mnoho dalších. Vaše čichové buňky určitě postřehnou i neodolatelnou vůni kávy z kavárny Foxford, která ke knihám neodmyslitelně patří a kam si jistě každý knihomol rád sedne po těžkém rozhodování mezi tím, jakou knihu si koupí. Knihkupectví Martinus se nenachází jen v Bratislavě, najdete ho i v Martine, Nitre, Žilině či Košicích. Nabízí tisíce titulů - pokud se vám ovšem nechce cestovat, rozhodně se podívejte alespoň na jejich webový e-shop, který má i svou českou obdobu, takže vám knihy dojdou přímo z české centrály. Pokud jste se v Martinusu dostatečně dlouho pokochali a chcete si zajít na kávu někam jinam, pár minut cesty pěšky se nachází Urban Space. Urban Space vás hned po příchodu ohromí neodolatelnou vůní skořice. Kavárna, která je hlavním cílem všech, co tento objekt navštíví, je spojená s menším knihkupectvím. I tady se prodávají anglické knihy, není zde sice zdaleka takový výběr, jako v Martinusu, ale na uspokojení touhy rozhodně stačí. Kromě toho zde najdete i mnoho knih uměleckých či filmy na DVD. V kavárně se dá sedět na různorodých křeslech, židlích, a dokonce i na posteli. Jídlo i pití je na jedničku a celá kavárna působí velice příjemným dojmem.

14 ma, černo, temno, svítící body v dáli. Pořád totéž panorama viděl doktor Kratochvíl i přes to, že už museli jít dobrých několik hodin. Jeho údy ho už boleli natolik, že si nebyl zcela jist, zda mu ještě vůbec nějaké zbývají. Ruce měl svěšené podél těla tak, že při chůzi komicky vlály, až připomínal jakéhosi malátného hadrového panáka, co se teprve předevčírem naučil chodit. V hlavě mu dunilo. Naposledy pil, ani neví kdy, možná tehdy tu břečku z jídelny, a o pořádném jídle už také nějakou dobu neslyšel. I přes tyto nepříznivé podmínky ovlivňující velmi neblaze našeho hrdinu, mu došla naprosto zřejmá, až se v duchu sám zastyděl, že mu to nedošlo dříve, idea, po jejímž zpracování jeho nálada dramaticky poklesla. Ty idiote!, zakřičel na Gravitona, Trajdám se tu s tebou kdovíjak dlouho, přitom to nikam nevede. Copak nevíš, jak je Vesmír obrovský?! Jak je, jak je kolosální?!! Kratochvíl supěl, jeho tvář už byla úplně rudá....nikdy nikam nedojdem! Aby svému výstupu dodal tu pravou třešničku na závěr a aby ukázal všem a všemu, respektive nikomu a ničemu okolo, že už v životě nehodlá poslouchat žádnou elementární částici, sundal z nohy pantofel a mrštil jím po Gravitonovi. Ten ovšem jen ležérně uhnul a svým typicky vlnivým pohybem se začal vracet k doktorovi. Tohle sis, upřímně, mohl odpustit. Házet škrpálem po někom, kdo ti zdarma dělá výlet skrz Vesmír, to se tak úplně nedělá..... Hej. Hej! Vnímáš mě vůbec? šermoval rukama Kratochvílovi před obličejem. Ten ale nevnímal. Jeho fascinované oči tvořily pohled, jenž byl zapíchnutý na bačkoru pomalu se vzdalující ve tmě. P-promiň, Gravitone... začal se pomalu vracet do reality....omlouvám se, nechtěl jsem tak vybuchnout. Mladík se usmál. Omluvu přijímám. Cos říkal je pravda, Vesmír je celkem velkej, nicméně já vím, co dělám. Věř mi, ještě chvilku a už budeme dělat první zastávku. Co se tvých bot týče, nemusíš si dělat starosti. Na cestu domů ti seženu lepší, mnohem lepší. Uvidíš. Graviton se obrátil, znovu vyrazil, tentokrát tempem, se kterým doktor jen stěží držel krok. Možná mu chtěl ten jeho výstup oplatit, kdo ví? Kratochvílovi to bylo jedno. Slyšel ten magický, libozvučný, zvukomalebný výraz "na cestu domů". Dostane se domů. Zpátky do jeho malé, neuklizené cimry. Pomalu se mu začínalo stýskat. Graviton nelhal. Jeden ze světélkujících bodů se razantně zvětšil, z čehož doktor usoudil, že se musí blížit k nějaké hvězdě. Sám to cítil, bylo tepleji, světla přibývalo a celkově už se cítil mnohem méně pod psa než o pár chvil dříve. Musím uznat, pane Gravitone, pronesl lacině zahranou snobskou řečí, že nejste tak špatným průvodcem, za jakého jste byl mou osobou dříve považován. Chlapec se uchechtl, ale nic neodpověděl. Má něco za lubem, určitě něco kuje, říkal si Kratochvíl. Měl pravdu. V několika málo chvílích totiž stáli

15 vedle sebe, Graviton se svým typickým zábleskem místo úsměvu a Kratochvíl s téměř vykloubenou čelistí. Otíral si těch několik málo atomů vodíku, které cestou sesbíral ze skel svých brýlí, aby se mohl ujistit, zdali vidí správně. Viděl. Byla tam. Planeta. S modrým povrchem a bílými mračny. Jedinečná, stejně jako Země. Nezměrně krásná a přesto osamělá v nekončící temnotě stejně jako její sestra, ze které Kratochvíl pocházel. Byl to nádherný pohled, ale znovu vyvolal u doktora stesk po domově. Ten ale rychle uhasl na úkor vzrostlého zájmu při pohledu na zdejší satelit. Měsíc této planety totiž nebyl "šedý", ale spíše červeno-hnědý, z čehož Kratochvíl usoudil, že zdejší měsíc bude na povrchu obsahovat mnohem více uhlíku než náš pozemský draselný soused. Aau! zasykl poté, co ho Graviton dloubl mezi žebra. Pojď už, prosimtě! hvízdl na něj. Doktor stál zaražený, mačkal si bolavé žebro. Kam má jít, nechápal. No dolů, přece. Nebo nechceš pozdravit sousedy? Sousedy? To už bylo na Kratochvíla moc. Samozřejmě, že jako fyzik nepochyboval o tom, že kdesi ve Vesmíru existuje další život, ale najít ho, setkat se s ním, to je něco jiného. Proto jistě každý, kdo nyní čte, odpustí našemu drahému hrdinovi, co tehdy udělal. Doktor Kratochvíl se vzpřímil. Narovnal se, vypjal záda, zhluboka nabral dech, obrátil oči v sloup a omdlel. Neměl zdání, jak dlouhá uběhla doba od chvíle, co odpadl. Minuta, hodina? Asi to bylo jedno. Byl na jakémsi měkkém, velmi pohodlném podkladu. Ležel, bylo mu příjemně a teplo, ale i přes to, že mu tento stav náramně vyhovoval, nedokázal se zbavit zvědavosti, a začal pomalu zvedat víčka. Mraky. To bylo to první, co doktorkratochvíl viděl. Čistě bílé obláčky vtisknuté do sytě modréoblohy. V dlaních cítil stébla trávy, cítil jejich vůni, až měl pocit, že toho pátečního odpoledne omdlel někde na louce. Dobré jitro, pane doktore. pronesl s posměvačským podtónem nad ním se sklánějící Graviton. Už jsem myslel, že se neprobereš. Což by upřímn... Aaaaah!!, zaječel najednou Kratochvíl a jako rak se bleskurychle odplazil několik metrů nazad. Bože.. snažil se doktor dostat pod kontrolu frekvenci dechu,...proboha, co to je? Graviton totiž nebyl sám, kdo se nad ležícího naklonil, bylo tam cosi dalšího a nyní to stálo před ním a hledělo to na něj. Najednou se nemohl pohnout, připadal si jako malý kluk, který se v koutě krčí před bubáky, měl strach. Klid, v klidu. Utěšoval ho Graviton. Vůbec nic se neděje. Neublíží ti. Postava se pomalu přibližovala, ale přesto Kratochvíl cítil, jak strach opadá. Dokázal zase normálně uvažovat, správně vnímat. Rozhlédl se kolem sebe. Bylo to nádherné místo. Seděl opřený o ruce, vcelku ve vysoké trávě, která sahala snad do nekonečna všemi směry. Občas se nad ní tyčil zvláštní druh stromu. V dáli pak viděl jasný obrys vysokých budov města, jasně ozářeného zapadající hvězdou. Otočil hlavu zpět, aby těsně nad obzorem spatřil měsíc, který mu vykouzlil úsměv na tváři. Tak přeci jen. utrousil. Měsíc byl šedý. Jeho dohněda zbarvený kolega plul Kratochvílovi téměř přesně nad hlavou. Doktor byl doma. Na planetě pobyli několik dní, ne mnoho, ale dostatečně dlouho na to, aby doktor prostudoval blízkou část zdejší krajiny, přírodní podmínky, floru a faunu, ale také, a to především, místní domorodce, neboť právě setkání s tím stvořením, a poté i s dalšími jeho druhu, bylo Kratochvílovým největším životním zážitkem. Byl prvním, a dosti možná i posledním člověkem, co komunikoval, nebo se alespoň ze všech sil snažil, s mimozemskou inteligentní civilizací. Musel si vše zapsat.

16 Z univerzálního cestovního zápisníku doktora Kratochvíla: Všechny předchozí zápisy hodlám vyškubat a spálit. Nemají hodnotu. Tohle, toto je pravý objev! Skrz sérii mnoha neuvěřitelných náhod, špatnou výplatou a ještě horší kávou počínaje, až objevením malé černé díry v mé vlastní skříni typu Askvoll značky IKEA (po této nemilé zkušenosti doporučuji nekupovat) konče, jsem totiž dospěl k poznání. Poznání, ach, jak krásně to zní. Zjistil jsem mnohé, mnohé jsem viděl, mnohem množeji zažil a nyní zažívám. Pochopil jsem, prozřel jsem. Aby jakýkoli případný čtenář mohl sdílet mou zkušenost, vypíši zde základní body, které jsem od vstupu do skříně až dosud, do okamžiku, kdy sedím v mimozemském obydlí a zapisuji, pochytil. Za prvé, doopravdy existují, nebo minimálněexistuje, mimozemské, či mimozemská, civilizace. Za druhé, pohled z povrchu planety, která má dva měsíce v člověku vzbuzuje pocit, že je rytířem Jedi. Za třetí, hypotetická elementární částice gravitačního pole je mnohem méně elementární než většina mých studentů. A nakonec za čtvrté, mrštěný škrpál ve Vesmíru opravdu nic nebrzdí. S těmito moudry vás, ať už jste kdokoliv, vezmou na kteroukoli univerzitu. Z univerzálního cestovního zápisníku doktora Kratochvíla, o několik stránek dále: Ale stačilo už blábolení, chci popsat ono setkání, dokud ho mám v paměti. Doufám, že se na mne neurazíte, ale asi jsem neudělal moc dobrý dojem. Když totiž ke mne tehdy postava došla a já se zvedl z trávníku, nějak mi došlo, že nevím, co vlastně dělat, co říct. Byl jsem v rozpacích. Můj budoucí hostitel namne hleděl obrovskýma, zlehka protáhlýma očima. Měl velkou hlavu, jež vypadala jako by jí někdo uprostřed promáčkl. Již z toho jsem usoudil, což se mi i poté potvrdilo, že tvorové mají pravděpodobně dva mozky (tj. o mozek a půl více než průměrný český občan). Jeho pleť byla světlá, pravděpodobně z nepotřeby většího množství pigmentu kvůli zdejší husté atmosféře. Nos neměl žádný, dýchal několika otvory pod očima, jeho ústa byla podobná lidským, ale byla doplněna jakýmisi dvěma oválnými průduchy nad nimi, což jejich řeči, kterou jsem posléze měl tu čest poslouchat, dodává velmi zvučnýnádech (jako by mluvili a zároveň hráli na nějaký dechový nástroj). Tvor byl vysoký, velmi vysoký a bohatě oděný do jakéhosi pláště. To vše mne donutilo udělat onen nevydařený první dojem. Zpackal jsem to. Doktor Kratochvíl se uklonil. Ten blbec. Rychle jsem totiž pochopil (Gravitonovo vyprsknutí smíchy už byl jen bonus), že zde se asi úklona nepraktikuje, neboť můj hostitel též sklonil hlavu, ale začal se dívat po zemi a hledal, co mi upadlo. Když jsem chtěl situaci napravit a podat mu ruku, začal si prohlížet i ji. Trapněji jsem se v životě necítil. Měl jsem být delegátem Země, poslem dobrého vychování lidstva a já to totálně pos*al. Přišel den odchodu. Ne, že by doktor chtěl odcházet, ale Graviton naléhal. Věděl, že by tam dokázal zůstat navěky a tak chtěl odejít co nejdříve a pokračovat v cestě. Bylo to těžké loučení. Kratochvíl se s místními, i přes fakt, že jim pramák rozuměl, dokázal velmi rychle sblížit. Byly to bytosti inteligentní, rozvážné a klidné, až měl hluboko v srdci pocit, že kdyby se byl někdy naučil tu zvláštní pískavou řeč, do smrti by už jen rozmlouval s těmito velikány. Graviton viděl smutek v jeho očích, slzu zrcadlící se na panence poté, co se otočil, aby naposled spatřil své přátele v pláštích, kteří tam stálinarovnaní a vysocí, s velkýma očima, úplně stejně, jako tehdy onen, jenž ho prvně vylekal. Bylo to

17 smutné loučení. No táák, to bude dobrý. Nakonec, všude dobře, doma nejlíp, no ne? snažil se marně chlácholit Kratochvíla. No tak, zastav přece. Mám pro tebe poslední překvapení téhle planety a myslím si, alespoň se tedy domnívám, že by tě mohlo zajímat. Upřímně, zajímalo. Ale nebyl schopen zbavit se smutku z odchodu. Jen přikývl a následoval svého průvodce. Vešli do veliké budovy. Po chvilce rozhlížení bylo zřejmé, že jde o jakousi verzi knihovny. Byly zde uložené dokumenty ve formátu velmi tenkých plátů či destiček z nějakého místního nerostu. Musel být velmi pevný a zároveň pružný, vždyť desky měly každá, dle doktorova odhadu, kolem centimetru tloušťky. A že jich tu bylo. Statisíce, miliony? Více? Nedokázal říct. Nikdo by nedokázal. Jen Graviton z nějakého jemu neznámého důvodu věděl přesně, kam jít, kde hledat. Skončili u konkrétní sady desek. Kratochvíl jich několik sebral, aby si tedy prohlédl to úžasné překvapení. Prvních několik stran bylo pokrytých textem v místním jazyce, nerozuměl ničemu, ale pak se zarazil. Tohle přeci zná. Byla tam ilustrace. Schematické znázornění umístění planety ve vesmírném prostoru, upřesněné pomocí poloh čtrnácti nejbližších pulsarů. Nevěřil svým očím. Byla tam ilustrace. Schematické znázornění umístění planety ve vesmírném prostoru, planety Země. Musel si sednout. Vědí o nich. Vědí, že tam lidé jsou, vědí kde jsou a čím více obrazů Kratochvíl procházel, tím si byl jistější. Vědí to už pekelně dlouho. Postupně analyzovali složení atmosféry a v momentě, kdy se začala plnit kyslíkem jim muselo dojít, že tam začíná růst život. Poté jsou totiž záznamy častější a obsáhlejší. Bylo to úžasné. Zdejší civilizace tu musela být dlouho, předlouho. Už jen zdejší záznam o Zemi má počátek při její formaci. Kratochvíl si, ač s nimi ani slovo neprohodil, našel přátele v miliardy let staré civilizaci. Děkuji ti, příteli. pronesl tiše, když odcházeli. Graviton šel vedle něj, zvláštní záblesk občas se mihotající na jeho tváři naznačoval úsměv, zatímco jejich záda byla osvětlována zbytečkem zapadající hvězdy. Jejich cesta společně s oběma, nyní opticky těsně blízko sebe vycházejícími měsíci ležela před nimi. Vůbec nemáš zač, Luku. Z univerzálního cestovního zápisníku doktora Kratochvíla, o Alfrabské civilizaci: Ten zvláštní název jsem se dozvěděl od Gravitona. Sami si tak asi neříkají, ani by to nedokázali vyslovit, ale to je asi jedno. S takovou civilizací se člověk na Zemi nesetká. Jestli jsem pochopil správně, je jedna jediná po celé planetě. Jednají pospolitě, rozvážně, moudře a s rozmyslem. Neviděl jsem nikde žádné prvky bezpečnosti či vojenské ochrany, z čehož soudím, že žádné nepotřebují. Nepřekvapilo by mne, kdyby mezi sebou tvorové takto výjimeční a inteligentní nevedli války. Na druhou stranu mne to znepokojuje. Alfrabové jsou úžasní, jsou prototypem, jsou normou, ideálem, ale ačkoli jsou jakkoli dokonalí, jsou křehčí než domeček z karet. Jejich neznalost chuti po moci a násilí by mohla být jejich zhoubou, neboť by stačil jeden člověk s dostatkem munice a trpělivosti, aby je vyhladil do posledního, neb zatím, co by do nich střílel, ostatní by si ho se zájmem prohlíželi, jako si tehdy ten jeden prohlížel mou ruku. Proto si nezapisuji žádná data o jejich poloze ve Vesmíru, nic o jejich hvězdě, nic o okolí. Lidstvo se o nich musí dozvědět, ale v žádném případě je nesmí najít. Jsou knihovnou Vesmíru, zaznamenali náš vzestup, zaznamenají náš pád. Pokračování příště...

18

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Tel: , Martina Kučerová DiS. Nutriční terapeutka

Tel: , Martina Kučerová DiS. Nutriční terapeutka Je to jako v pohádce Obušku z pytle ven, kde vykutálený hostinský servíruje jitrnici, jakou svět neviděl. Všichni o ní mluvili a nikdo ji okem nezahlédl. S pestrou stravou se to má podle odborníků následovně.

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ VOJTĚCH FILIP VĚNOVÁNO BOHU 3 4 Copyright Autor: Vojtěch Filip Fotografie na obálce s laskavým svolením Petra Pospíšila, Hoher Bogen 2009 Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY jaro 2016 VÍTEJTE Vážení přátelé dobrého jídla a pití, právě jste otevřeli první vydání nového čtvrtletníku společnosti Ventura Food & Catering. Jak napovídá již samotný název našeho magazínu, rozhodli

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy Návštěva 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy 1. Co si s sebou vezmete na dalekou cestu? Psaní seznamů Max.5min 2. Kam jedeme? báseň

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

Pan Známka a jeho trápení

Pan Známka a jeho trápení Pan Známka a jeho trápení V jednom malém městečku, o kterém ještě uslyšíte, žil pan Známka. Ne vždycky to byl samozřejmě dospělý muž a jeho velké trápení se začalo psát už když byl ještě docela malý kluk.

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a

Více

Touha po spojení a jednotě

Touha po spojení a jednotě Touha po spojení a jednotě V rodině, kde jsem vyrůstal, jsem nejstarší ze dvou dětí. Otec poskytoval peníze a moje matka se starala o mojí sestru a o mě. Otec nebyl přes týden skoro vůbec doma, matka tu

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více