Společně pro lepší život

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Společně pro lepší život"

Transkript

1 Společně pro lepší život Volební program ODS Karlovarský kraj

2

3 Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský. Nastal čas pro změnu vlády i stylu vládnutí, ale jen společně s vámi, občany této země, to můžeme dokázat. ODS přináší PLUS pro každého (1)

4 Dámy a pánové, vážení spoluobčané, Česká republika stojí před důležitým rozhodnutím. Ve volbách do Poslanecké sněmovny, které proběhnou 2. a 3. června, rozhodnete mezi dvěma variantami vývoje. Doleva po červené se jde cestou přežívání a strnulosti zpět k minulosti. Doprava po modré vede cesta odvahy a dynamiky k budoucnosti. Vaše volba ovlivní osud země nejen na čtyři roky, ale na dlouhá léta dopředu. Řadu klíčových rozhodnutí o naší budoucnosti nelze dále odkládat. Nahromaděné problémy se musí začít řešit ihned, neboť již včera bylo pozdě. Firmám se daří, vstup do Evropské unie přinesl konjunkturu a růst exportu. Přesto nezaměstnanost dosahuje půl milionové hranice a je dvojnásobná oproti konci devadesátých let. Stát hospodaří se schodky v řádu desítek a stovek miliard a veřejný dluh se vyšplhal přes bilion korun. Do země proudí miliardy cizího kapitálu, velké nadnárodní firmy i díky vládním pobídkám dosahují nadprůměrných zisků. Přesto kabinet omezuje zdravotní péči, zdražuje léky a není schopen zajistit důchodcům spravedlivý růst penzí. Vaše červnová volba však tentokrát nerozhodne jen o programu příští vlády. Rozhodne také o její podstatě a charakteru. Poprvé od listopadu 1989 je reálná možnost prolomení demokratického konsensu a návratu komunistů k řízení státních záležitostí. Dosavadní parlamentní spojenectví ČSSD a KSČM a růst vlivu bývalých komunistů v řadách sociální demokracie přineslo zákony zasahující do našich osobních svobod, pohrdání právním státem a úctou k soukromému majetku. Dočkali jsme se hrozeb omezení svobody tisku, potlačování občanských práv, politicky motivovaného zneužívání policie a odpírání kontrolní role nekomunistické opozici. Bývalí příslušníci a spolupracovníci StB se vrátili do vysokých postů ve státní správě. Vy rozhodnete o tom, zda se stíny minulosti budou dále prodlužovat, nebo se vrátíme zpět na cestu ke svobodné budoucnosti. S charakterem vlády souvisí také podoba státu a i o ní se rozhodne ve volbách. Pasivitu při řešení problémů země kabinet nahrazuje snahou aktivně řídit životy občanů. Za tisíci stran zbytečně přijímaných regulačních zákonů a nařizujících vyhlášek stojí tisíce nových ministerských úředníků. Za rostoucí mocí úřadů je čím dál menší a slabší občan, který se proti státu stále hůře domáhá vyřízení svých záležitostí. A čím slabší je postavení občana vůči úředníkovi, tím více je existenční nutností tlačen ke korupci. Vysoký počet občanů, které stát staví před ponižující otázku, zda budou muset dát úplatek, vede k frustraci, rezignaci a klesající důvěře v politiku. To umožňuje další expanzi státu na úkor svobodné občanské společnosti a začarovaný kruh se uzavírá. (2)

5 Vy si vyberete mezi strnulým byrokratickým státem, stále náročnějším na obsluhu a dynamickou státní správou, která slouží občanům. Vysoká nezaměstnanost, rekordní státní dluhy a rozbujelá korupce, to jsou tři známé jistoty červené cesty. Minulost už nezměníme, můžeme však změnit budoucnost, když se společně vydáme po modré. ODS nabízí přátelský stát, který občany nezatěžuje zbytečnými zásahy do jejich života a byrokracii omezuje jen na nejnutnější míru. Malý stát nepotřebuje tolik prostředků k vlastnímu provozu a může si tak dovolit výrazně snížit dnešní vysoké zdanění. Takový stát podněcuje lidi k aktivitě a k ochotě platit daně a oplátkou jim může garantovat kvalitní sociální služby a udržení rozumného životního standardu i v době, kdy se jim nedaří a ve stáří. Chceme stát, na který budou občané doma i v zahraničí hrdí. Chceme otevřenou společnost nerozdělenou umělými sociálními bariérami. Chceme, aby každý bez ohledu na svůj původ a momentální sociální postavení dostal díky své aktivitě, pracovitosti a schopnostem šanci k sociálnímu vzestupu. Touha po vzdělání, píle, nasazení a činorodost se musí opět vyplácet. Chceme soudržnou společnost, která bude myslet na potřebné, bude jim pomáhat a vytvoří jim oporu. Chceme společnost vlastníků, která ukáže, že vlastnictví je nejen nedotknutelné, ale především vede každého z nás k odpovědnosti. Proto budeme podporovat a chránit vlastnictví movité i nemovité. Chceme vládu práva a vymahatelný a průhledný právní systém. Místo fiktivního sociálního státu, který dokáže jen ne-efektivně rozdávat z peněz daňových poplatníků, nabízíme reálný efektivní sociální a zdravotní systém chránící ty skutečně potřebné a zároveň umožňující vyniknout všem pracovitým a odvážným. Chceme spravedlivý stát, který občanům slouží a ne vládne, slušné a poctivé chrání, ale darebáky rychle a přísně trestá. Stát, v němž lidé rozhodují o svém osudu sami a jsou za své rozhodnutí také odpovědní. Stát, který zajistí spravedlnost, právo a pořádek pro všechny, je občanům odpovědný za své chyby a vždy je náležitě odškodní. Stát, který policisty, úředníky a další státní zaměstnance za dobrou práci náležitě odmění, ale za porušování předpisů je naopak potrestá. Chceme efektivní stát, který omezuje svou rozpínavost, soustředí se na své skutečné úkoly a na občana se dívá jako na zákazníka a klienta. Už žádné čekání ve frontách a nekonečné obíhání úřadů. Už žádné omezené úřední hodiny. Umožníme občanům vyřídit důležité věci na jednom místě, bez čekání a kdykoliv si vzpomenou. Chceme stát jako servis pro občany, nejen doma, ale i v zahraničí, zejména při vyjednávání rovných podmínek a pomoci při podnikání a hledání práce v rámci Evropské unie. (3)

6 Chceme společnost a stát, kde se korupce stane nepřijatelným a neobhajitelným způsobem jednání, aktivně omezíme prostor a příležitosti, z nichž vzniká, a boj proti ní učiníme věcí každého z nás. Vláda a stát jsou ale jen formami organizace moci, jsou to jen prostředky, modré šipky na cestě ke skutečnému cíli. Oním cílem je lepší život občanů. Tato země zažívá prosperitu díky svým pilným a zdatným obyvatelům. Zažívá růst díky členství v Evropské unii. Tento úspěch mě těší a o to víc mě mrzí, že sami občané z tohoto úspěchu nemají větší prospěch. Může za to vláda, která pro sebe spotřebovává ve formě daní a rostoucích dluhů neúměrně velkou část takto vytvořeného bohatství, čímž zatěžuje kapsy dnešních i budoucích generací. Na dnešním růstu profitují jen někteří, ti, kteří jsou preferováni vládou. Rovná daň, kterou prosazujeme, znamená snížení daní pro všechny a spravedlivou distribuci bohatství. Představuje i nejlepší motivační nástroj k práci a k podnikání. Všude tam, kde byla zavedena - a dnes mají v určité formě rovnou daň v 60 zemích světa - nastartovala ekonomický růst, vedla k výraznému zvýšení rodinných příjmů všech domácností a k většímu bohatství celé společnosti. Díky rovné dani a změnám sociální politiky program ODS zajistí snížení nezaměstnanosti na polovinu. Dalšími garantovanými cíli je lepší dostupnost zdravotní péče, vyšší úroveň školství, větší bezpečnost a lepší práce policie. Naše reformy sníží náklady na státní správu, radikálně omezí korupci, zlepší ochranu práv občana vůči státu i u soudu. Konečně, ale ne v poslední řadě, nabízíme sociální jistotu v podobě státem garantovaného příjmu, který nenechá nikoho spadnout pod hranici bídy. Vážení spoluobčané, věřím, že následující volební program Občanské demokratické strany Vás přesvědčí o tom, že má smysl se voleb zúčastnit, že má smysl dívat se do budoucnosti, že má smysl volit ODS. Tento program ukazuje, jak chceme dojít k cílům, které jsem zde vyjmenoval. Je to naše konkrétní nabídka cesty, po níž si můžeme všichni, bez rozdílu sociálního postavení a věku, dojít SPOLEČNĚ pro lepší život. Mirek Topolánek předseda ODS (4)

7 Co nabízí ODS Spravedlivý stát, který občanům slouží a ne vládne Svobodný stát, který si cení všech základních lidských a občanských práv a garantuje úplnou svobodu projevu a tisku Otevřenou společnost nerozdělenou umělými sociálními a stavovskými bariérami Soudržnou společnost, která bude myslet na potřebné Společnost vlastníků, kde soukromé vlastnictví zůstane nedotknutelné Prostor pro podnikání, nízké a jednodušší daně jako vyzkoušenou cestu k prosperitě a blahobytu všech občanů Snížení nezaměstnanosti, lepší kvalitu a dostupnost zdravotní péče, vyšší úroveň školství Vládu práva, vymahatelný a průhledný právní systém, větší bezpečnost a lepší práci policie Společnost, kde se korupce stane nepřijatelným a neobhajitelným způsobem jednání Efektivní státní správu, rychlé soudy a vstřícnost vůči občanům na všech úřadech Přátelský stát, který ukončí svou rozpínavost a zásadně omezí svou byrokracii Většinový volební systém, který jako jediný může garantovat dlouhodobou politickou stabilitu v zemi Zabránění návratu KSČM k moci, ať skryté či otevřené. Nedopustíme zrušení lustračního zákona (5)

8 Obsah Plus pro Českou republiku Plus pro ekonomiku a podnikání Plus pro nová pracovní místa Plus pro Vaši bezpečnost a spravedlnost Plus pro Vaše zdraví a důstojné stáří Plus pro Vaši rodinu a vzdělání Plus pro Karlovarský kraj (6)

9 po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání

10 Co nabízí ODS Nižší a spravedlivé daně ve výši 15 procent pro každého Jednodušší a přehledný daňový systém bez komplikovaných výjimek Zrušení nespravedlivých daní, jako jsou daně darovací, dědické, z převodu nemovitostí, z kapitálových příjmů a z úroků Zamezení dvojího zdanění u právnických i fyzických osob Snížení DPH z 19 na 15 procent Jedno místo pro výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění Hospodářský růst doprovázený snižující se nezaměstnaností Vyrovnané veřejné rozpočty do sedmi let po zavedení našich reforem Daňové prázdniny pro každého živnostníka na období jednoho roku Zrušení zbytečných byrokratických předpisů, jako je minimální daň či zákaz práce na dohodu Do roku 2010 druhé spojení mezi Čechami a Moravou, tedy postavení rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí Vrátíme silnice našim občanům a zlepšíme bezpečnost silničního provozu (8)

11 Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Ing. Vlastimil Tlustý, stínový ministr financí Není náhoda, že nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropě jsou státy s nízkými daněmi. Rovná daň již dnes není žádný daňový experiment, ale cesta k prosperitě. ODS přináší PLUS pro každého (9)

12 Česká ekonomika má šanci rychle dohnat středně bohaté země Evropy. Předpokládá to ovšem masivnější a na zdravějších základech založený hospodářský růst s nižšími nároky na státní rozpočet než dnes. Na hospodářské prosperitě země musí vydělat všichni občané, nejen zahraniční vlastníci firem. Proto potřebujeme moderní daňový, sociální a důchodový systém, zdravé státní finance, menší, ale výkonný úřednický aparát a fungující veřejné služby i soudy. Co nabízí ODS pro moderní ekonomiku? Vyšší hospodářský růst doprovázený zvyšováním zaměstnanosti. Chceme ho dosáhnout celkovou změnou fungování české ekonomiky, založenou na nižších daních a sociálních odvodech, transparentním a vymahatelném právu, politice vyrovnaných státních financí, pružném pracovním trhu s vyšším podílem dočasných a částečných úvazků a na vybudování prostředí, které bude příznivé pro investice do vzdělání, výzkumu a nových technologií. Nižší daně a jednodušší daňovou soustavu, založené na jednotné daňové sazbě fyzických a právnických osob ve výši 15 procent. To znamená, že každý bude platit stejné procento ze svých příjmů, nikoli stejnou výši daně. Lidé s nízkými příjmy nebudou platit žádné daně. Všem občanům stoupne čistá mzda nebo zisk. Na rovné dani zkrátka vydělá úplně každý. Snížení DPH z 19 procent na 15 procent. To znamená, že za vlády ODS klesne 70 % všech cen včetně cen energií o 4 procenta. Nasazení všech diplomatických nástrojů v Evropské unii k prosazení možnosti zavedení nulové sazby DPH u základních potravin i léků, a tedy jejich zlevnění. Zrušení nespravedlivých daní, jako jsou daně darovací, dědické, z převodu nemovitostí, z kapitálových příjmů a z úroků tedy daní, které platíme z příjmů, které už byly jednou zdaněny. Ani zisk právnických osob nebude podléhat dvojímu zdanění. (10)

13 Snížení sazeb sociálního a zdravotního pojištění. Odvody na sociální a zdravotní pojištění se budou platit maximálně do výše trojnásobku průměrné mzdy či výdělku osob samostatně výdělečně činných. Jednodušší a přehledný daňový systém. Zavedeme jedno místo pro výběr daní, zdravotního i sociálního pojištění. K vyplnění daňového přiznání nebude potřebný finanční poradce, ale každý to zvládne za 15 minut. Hospodaření státu je podobné jako hospodaření rodiny. Žít na dluh donekonečna nelze. ODS chce zdravé státní finance a ví, jak na to. Pokles daňových sazeb neznamená pokles výnosu přímých daní. Nízká sazba vede ke zrychlení růstu hospodářství a omezení šedé ekonomiky a daňových úniků. To vše má pozitivní vliv na nárůst příjmů státního rozpočtu. Zdaňovat nízkou sazbou se více vyplatí všem a snížení daní nevede k nutnosti dramatických škrtů v rozpočtu. Co nabízí ODS pro veřejné rozpočty? Vyrovnané hospodaření veřejných rozpočtů do sedmi let po zavedení našich opatření. Změny v důchodovém systému v souladu s demografickým vývojem, které povedou k jeho dlouhodobé finanční stabilizaci. Prosazení změn ve financování zdravotnického systému, které zajistí jeho finanční udržitelnost. Současná vláda ČSSD enormně podporuje velké firmy a likviduje drobné české živnostníky. Zejména zahraničním společnostem poskytuje nebývalé úlevy a na české firmy zapomíná. České živnostníky a podnikatele zatížila minimální daní, zvýšenými odvody na zdravotní a sociální pojištění a snížením limitu povinné platby DPH. Proto počet živnostníků za poslední dva roky klesl téměř o ! (11)

14 Co nabízí ODS pro živnostníky? Daňové prázdniny pro každého živnostníka na jeden rok v období , pokud se zřekne nároků na sociální příjmy. Zrovnoprávnění podmínek pro domácí a zahraniční podnikatele a podporu investic všech investorů a podnikatelů, a to jak domácích, tak zahraničních bez rozdílu velikosti společnosti. Nižší a jednodušší daně vytvoří spravedlivé investiční podmínky rovné pro všechny firmy. Zrušení zbytečných byrokratických předpisů, jako je minimální daň a povinné registrační pokladny. Zrovnoprávníme živnostníky se zaměstnanci a zrušíme zákaz práce na dohodu. Možnost odepisovat náklady okamžitě při pořízení a v plném rozsahu u firem s obratem do 15 mil. Kč ročně. Zvýšíme limit pro povinnou platbu DPH. Se vstupem naší země do EU a s růstem životní úrovně se dostává do obrovské krize naše silniční a dálniční síť. Hlavní tahy jsou přetíženy, při sebemenším omezení dopravy nebo havárii dochází ke kolapsům a mnohakilometrovým zácpám. Tuto situaci je možno vyřešit jedině zatraktivněním železniční nákladní dopravy a masivním budováním hlavních dopravních tahů. Tedy sítě dálnic a rychlostních silnic. Co nabízí ODS v dopravě? Výrazné rozšíření stávající dálniční sítě. Do roku 2010 postavíme druhé spojení mezi Čechami a Moravou, tedy rychlostní silnici R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí (Mohelnicí). Podporu konkurenceschopnosti nákladní železniční dopravy. Vrátíme české silnice našim občanům. Vyšší bezpečnost silničního provozu především pomocí technických opatření na silnicích a dálnicích s důrazem na zlepšení kvality stávajících komunikací a výstavbu obchvatů, které odvedou těžkou dopravu ze středů měst. (12)

15 po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa

16 Co nabízí ODS Snížení nezaměstnanosti na polovinu Ekonomické prostředí, v němž bude zájem o nové pracovní síly Nižší odvody na sociální pojištění, což sníží cenu práce a umožní zaměstnávat více lidí Jednodušší zákony upravující drobné podnikání Zjednodušení Zákoníku práce Ekonomický a daňový systém, kde pracovat i za nízkou mzdu bude výhodnější, než zůstávat na sociálních dávkách Zatraktivnění práce starších občanů Zamezení zneužívání sociálních dávek Přímé platby z evropských fondů v plné výši a jednodušší pravidla pro jejich čerpání Transparentní prodej státní půdy a spravedlivé dokončení restitučního procesu Účinná protipovodňová opatření Výrazné omezení emisí z dopravy a malých topenišť Účinné zamezení dovozu odpadů za účelem jejich likvidace (14)

17 Společně Plus pro nová pracovní místa Mgr. Petr Gandalovič volební lídr Ústeckého kraje Nezaměstnanost nepovažujeme jen za ekonomický, ale hlavně za společenský a sociální problém. Vždyť jaké životní návyky může získat dítě, které vyrůstá v rodině, v níž ani jeden z rodičů nepracuje? ODS přináší PLUS pro každého (15)

18 Naším cílem je vrátit práci nejméně polovině z dnešní půlmilionové armády nezaměstnaných, tedy dvě stě padesáti tisícům lidí. Nezaměstnanost považujeme za jeden z nejpalčivějších problémů české společnosti, který současná vláda není schopna jakkoli řešit. Naopak, i přes vysoký hospodářský růst se nezaměstnanost za poslední čtyři roky zdvojnásobila a dramaticky se zvyšuje počet dlouhodobě nezaměstnaných. Navíc nemotivující systém sociálních dávek umožňuje některým skupinám obyvatelstva programově se vyhýbat práci. Co nabízí ODS pro snížení nezaměstnanosti? Snížení nezaměstnanosti na polovinu. Ekonomické prostředí, v němž bude zájem o nové pracovní síly. Snížíme a zjednodušíme daně cestou jednotné sazby ve výši 15 %. To povede k trvalému hospodářskému růstu a k vytvoření nových pracovních příležitostí. V rámci reformy sociálního a důchodového systému snížíme odvody na sociální pojištění, což sníží cenu práce a umožní zaměstnávat více lidí. Jednodušší zákony upravující drobné podnikání. To umožní stávajícím firmám a živnostníkům přijímat více zaměstnanců, ale také budou vznikat nové živnosti. Na založení nové firmy bude stačit jen týden. Zjednodušení Zákoníku práce, aby firmy nehleděly na nové zaměstnance jako na přítěž, nýbrž jako na vítaný přínos, ale zároveň neměly obavy, že se lajdáckých zaměstnanců nebudou moct zbavit. Ekonomický a daňový systém, kdy pracovat i za nízkou mzdu bude výhodnější než zůstávat na sociálních dávkách. (16) Aktivační bonusy. Za aktivitu v době nezaměstnanosti budou nezaměstnanému vypláceny k jeho sociálním příjmům zvláštní aktivační bonusy. Ty obdrží, bude-li se účastnit rekvalifikace nebo zvyšování kvalifikace. Další bonus obdrží, pokud se zapojí do veřejných prací organizovaných obcemi, městy či kraji.

19 Možnost pro nezaměstnané dva roky podnikat s nevázanou živností při pouhé evidenci na úřadu práce, pokud jejich příjem z této činnosti nepřesáhne sto tisíc korun ročně. Pokud příjmy budou vyšší nebo uplynou dva roky, řádně se zaregistrují na živnostenském úřadu. Zatraktivnění práce starších občanů. Firmy za občany starší 55 let budou platit jen poloviční sociální pojištění. Za občany nad 58 let je nebudou muset platit vůbec. Zamezení zneužívání sociálních dávek. Lidé, kteří dlouhodobě a soustavně odmítají nabízenou práci, účast v rekvalifikačních kurzech nebo v programu veřejně prospěšných prací, budou místo finančních částek postupně dostávat platbu služeb v podobě poukázek a kupónů jako zajištění existenčního minima. Stejný princip bude použit i pro rodiny, které pravidelně neposílají děti do školy. Český venkov se mění. Zemědělství přestává být hlavním zaměstnáním obyvatel žijících na venkově. Stávající zemědělská politika musí projít rozsáhlými změnami. Na venkov se musí vrátit dynamika, zdravý selský rozum a chuť místních občanů vzít svůj život do vlastních rukou. Změnou pohledu na venkov ukončíme období jeho ekonomické stagnace. Co nabízí ODS pro rozvoj venkova? Zjednodušení legislativy při hospodaření s majetkem na venkově, včetně zrušení daně z převodu nemovitostí. Přímo podpoříme začínající zemědělce. Jednodušší pravidla pro čerpání prostředků z evropských fondů. Budeme usilovat o přímé platby v plné výši. ODS nebude zpřísňovat legislativu v oblasti zemědělství více, než požaduje EU. Přehodnocení společné zemědělské politiky EU, aby byly odstraněny nerovné podmínky pro jednotlivé státy, stanovené datem vstupu. Budeme prosazovat politiku venkova, která bude v souladu se zájmy obyvatel České republiky. (17)

20 Transparentní prodej státní půdy a spravedlivé dokončení restitučního procesu. Úplně se vypořádáme s dědictvím minulosti v oblasti restitucí. Kompenzace soukromým vlastníkům a obcím za újmu způsobenou zákonem o naplňování veřejných zájmů. Jasně budeme definovat, co je veřejný zájem. Zeštíhlení přebujelé státní správy a reforma institucí v sektoru zemědělství ze současných dvaceti na základní tři Národní úřad pro bezpečnost potravin, Národní pozemkový úřad a Výzkumné a informační centrum. Cílem politiky životního prostředí ODS je ochrana lidského zdraví a přírodního a kulturního bohatství naší krajiny jako součásti plnohodnotného lidského života. Ochrana přírody nemusí být v rozporu s ekonomickým rozvojem, ale může s ním být dobře sladěna. Co nabízí ODS pro životní prostředí? Naším cílem je harmonický rozvoj krajiny, jejíž přírodní a kulturní hodnoty chceme uchovat i pro příští generace. O prioritách rozvoje regionu musí rozhodovat především místní samospráva, volené orgány kraje i vlastníci pozemků a místní podnikatelé. Účinná protipovodňová opatření. Stát vybuduje ve spolupráci s kraji, městy a obcemi účinná protipovodňová opatření v rizikových oblastech. Výrazné omezení emisí z dopravy a malých topenišť. Efektivně využijeme prostředky z evropských fondů k vybudování dopravních obchvatů měst a obcí a rozšíříme systémy ekologického vytápění. Účinné zamezení dovozu odpadů. Budeme podporovat recyklaci odpadů. Staré průmyslové areály chceme revitalizovat. (18) Snížení energetické náročnosti ekonomiky. Nižšími daněmi vytvoříme podnikům větší prostor pro investice do ekologicky šetrných a energeticky efektivních technologií.

21 po modré společně Společně Plus pro Vaši bezpečnost a spravedlnost

22 Co nabízí ODS Více policistů v ulicích Policii bez nadbytečné administrativy Tvrdší postihy pachatelů násilné trestné činnosti, rozšíříme možnosti pro ukládání výjimečných trestů včetně doživotí Více práv poškozeným a obětem trestných činů, za nesplnění povinnosti uhradit škodu bude pachateli automaticky hrozit další trest odnětí svobody Rychlejší trest pro pachatele trestných činů Za úkladnou vraždu budeme požadovat doživotí Rychlejší a přísnější azylové zákonodárství Omezení prostoru pro korupci menším vlivem státu na život občanů Specializovaný Zvláštní soudní tribunál proti korupci Přísnější tresty za korupční jednání v trestním zákoně Vyšší průhlednost nakládání s veřejnými prostředky Protikorupční audity na všech úrovních státní správy při účasti renomovaných nezávislých organizací a firem Rychlejší řízení před soudy, soudní rozhodnutí do půl roku; osvobodíme soudce od administrativních činností a zřídíme tzv. soudní minitýmy Kvalitnější českou justici (20) Posílení odpovědnosti soudce za výsledky jeho práce

23 Společně Plus pro Vaši bezpečnost a spravedlnost MUDr. Mgr. Ivan Langer místopředseda ODS Naším cílem je zvýšit bezpečnost v ulicích i na silnicích, aby se lidé cítili ve své zemi bezpeční, aby neměli obavy o život, zdraví a majetek svůj a svých blízkých. Ostře se postavíme proti korupci, společenskému zlu prvního řádu. Přísnost, profesionalita a nekompromisní přístup při jejím postihu je základem našeho boje proti korupci. ODS přináší PLUS pro každého (21)

24 Naším cílem je profesionální a důvěryhodná policie, která je otevřená a slouží veřejnosti. Chceme, aby uniforma byla ve společnosti opět vážena a aby ti, kdo ji nosí, byli hrdí na svou profesi. Policie musí být vstřícná k obětem trestných činů a zároveň důsledná a nekompromisní k jejich pachatelům. Co nabízí ODS pro větší bezpečnost? Více policistů v ulicích, čímž výrazně omezíme možnosti páchání trestných činů. I drobná krádež musí být vyšetřena a potrestána. Policii bez nadbytečné administrativy. Zbavíme policii úkonů, které nesouvisejí s ochranou osob a majetku (doručování zásilek, převážení opilců na záchytky apod.). Výraznou, zejména finanční motivaci policistů k profesionalitě a zvyšování kvalifikace. Na druhou stranu budeme přísně postihovat porušování vnitřních předpisů a trestnou činnost policistů. Objektivní vyšetření trestné činnosti policistů zajistí na policii a ministerstvu vnitra nezávislá instituce generální inspekce policie. Nekompromisní válku násilníkům, nebezpečným zločincům, zlodějům a kapsářům. Tvrdší postihy pachatelů násilné trestné činnosti. Rozšíříme možnosti pro ukládání výjimečných trestů včetně doživotí. Více práv poškozeným a obětem trestných činů. Za nesplnění povinnosti nahradit škodu bude pachateli automaticky hrozit další trest odnětí svobody. Za úkladnou vraždu budeme požadovat doživotí. (22) Proti zlodějům aut, vykradačům bytů a jiným pachatelům majetkové kriminality nasadíme více policistů a techniky, omezíme prodej kradených věci.

25 Rychlejší a přísnější azylové zákonodárství. Znemožníme imigrantům zneužívat podmínek pobytu k páchání trestné činnosti a k nelegálnímu zaměstnávání. Korupce představuje společenské zlo prvního řádu. Nehodláme ji tolerovat a nehodláme se s ní smiřovat. Budeme a chceme proti ní bojovat. Boj s korupcí stavíme na třech pilířích: prevence, průhlednost a postih. Přísnost, profesionalita a nekompromisní přístup při jejím postihu je základem našeho boje proti korupci. Co nabízí ODS proti korupci? Omezení prostoru pro korupci, a to sníženou mírou přerozdělování a menším vlivem státní správy na život našich občanů. Prosadíme důsledné zákony, které nebudou umožňovat různý výklad. Specializovaný Zvláštní soudní tribunál, který bude rozhodovat o korupci veřejných a ústavních činitelů. Na státním zastupitelství vznikne speciální složka pověřená bojem proti korupci. Institut agenta, který pod dohledem soudu bude odhalovat, zjišťovat a usvědčovat pachatele korupce. Agent však nebude navádět k trestné činnosti. Přísnější tresty za korupční jednání v trestním zákoně. Větší průhlednost nakládání s veřejnými prostředky. Prosadíme nový zákon o veřejných zakázkách, univerzální správní řád omezující počet zvláštních procesních pravidel, motivační zákon o státní službě. Protikorupční audity na všech úrovních státní správy při účasti renomovaných, nezávislých organizací a firem. Majetková přiznání u osob odsouzených za majetkové a hospodářské trestné činy. Tomu, kdo neprokáže legální původ svého majetku, soud uloží trest propadnutí majetku. (23)

26 Zkvalitníme českou justici a zrychlíme řízení před soudy. Není možné, aby se kauzy táhly celé roky a Česká republika musela za příliš dlouhá řízení platit mnohamilionové náhrady škody. Kvalita zákonů je důležitější než jejich počet. Ukončíme současnou legislativní smršť, v jejímž důsledku vládne v našem právním řádu chaos a zmatek, v němž se nevyznají ani právníci. Co nabízí ODS pro vymahatelnost práva? Rychlejší řízení před soudy. Osvobodíme soudce od administrativních činností a zřídíme tzv. soudní minitýmy. Administrativu a jednoduché úkony přeneseme na vyšší soudní úředníky. Vyhýbání se soudům a tím prodlužování soudního řízení budeme tvrdě postihovat. Kvalitní a srozumitelné zákony i jednodušší procesní předpisy, aby řízení u soudů bylo rychlejší, pružnější a lidé si nemuseli brát i na maličkosti advokáta. Kvalitnější českou justici. Zpřísníme výběrová řízení pro přijímání nových soudců, zavedeme institut soudce juniora a zkvalitníme přípravu budoucích soudců a státních zástupců. Posílení odpovědnosti soudce za výsledky jeho práce. Zavedeme pořádkové lhůty pro rozhodnutí soudců. Rychlejší trest pro pachatele trestných činů. U méně závažných, zejména nedbalostních trestných činů chceme více využívat zkrácené řízení. Větší kapacitu věznic zapojením soukromého sektoru do jejich výstavby. Využijeme moderní bezpečnostní systémy k zabránění útěku vězňů. Pokračování v přestupku bude trestným činem. Ten, kdo bude opakovaně páchat stejné či podobné přestupky, bude posuzován jako pachatel trestné činnosti. Toto pravidlo uplatníme při regulaci prostituce. (24)

27 po modré společně Společně Plus pro Vaše zdraví a důstojné stáří

28 Co nabízí ODS Průměrný důchod, který neklesne pod 42 % průměrné mzdy Valorizace důchodů při růstu cen všem důchodcům o stejnou částku Rovnoprávný přístup ke všem zařízením sociální péče o seniory Kvalitní a dostupnou zdravotní péči pro všechny seniory Senioři nebudou nuceni vyměňovat osobní doklady Silnější postavení pacienta, aby se stal váženým klientem Přístup k informacím o diagnóze, léčbě i o kvalitě služeb nabízených jednotlivými zdravotnickými zařízeními Možnost výběru rozsahu zdravotního pojištění Dobrovolné připojištění na zdravotní péči podle uvážení každého občana Vysokou míru solidarity ve zdravotním pojištění Konec plýtvání veřejnými penězi na běžné léky; životně důležité léky s minimálním doplatkem Horní hranici celkové výše doplatků na léčbu i léky za rok Dostupnost všech zákroků a operací v pevně daných a smluvených termínech Moderní kombinované očkování bez poplatků pro všechny děti Nedotknutelnost soukromého vlastnictví bude zachována i ve zdravotnictví (26)

29 Společně Plus pro Vaše zdraví a důstojné stáří Miroslava Němcová, místopředsedkyně ODS Délka života se u nás po roce 1989 výrazně prodlužovala. To je jasný důkaz, že demokratická a svobodná společnost nabízí lepší zdravotní péči a dokáže o své občany pečovat lépe než komunisté. Ze společnosti se však ani dnes nesmí vytratit uznání a úcta ke starším spoluobčanům. ODS přináší PLUS pro každého (27)

30 Již dnes žijí v naší zemi téměř dva miliony seniorů starších šedesáti let. A jejich počet bude dále stoupat. Tomuto trendu se musí přizpůsobit celá společnost, zejména však zdravotnictví, důchodový a sociální systém. Za posledních osm let klesl průměrný důchod ze 45 % průměrné hrubé mzdy v roce 1998 pod dnešních 40 %. Nůžky mezi příjmy ekonomicky aktivní části obyvatelstva a důchodců se výrazně rozevřely a tento trend je nutné zastavit. Jako náš další klíčový úkol vidíme dosažení délky života srovnatelné s vyspělými západoevropskými státy. Co nabízí ODS českým seniorům? Průměrný důchod, který neklesne pod 42 % průměrné mzdy. Valorizace důchodů při růstu cen všem důchodcům o stejnou částku. Nižší důchody tedy porostou rychleji než důchody vyšší. Horní hranici celkové výše doplatků na léky za rok. Za posledních pět let totiž narostla výše doplatků na léky v domácnostech důchodců na dvojnásobek. Kombinaci státem zaručeného důchodu z průběžného pilíře a dobrovolného připojištění v důchodových fondech, kde chceme vyšším státním příspěvkem motivovat ke spoření větších částek, než je tomu dnes. Rovnoprávný přístup ke všem zařízením sociální péče o seniory. Chceme, aby péče o seniory obsahovala širokou paletu služeb, od domovů důchodců, domů s pečovatelskou službou až po různé druhy asistenční a individuální domácí péče. Klient si pak službu vybere podle svých potřeb. Rozvoj individuální sociální péče preferující zaměstnávání rodinných příslušníků a nezaměstnaných. Změnu v rozpočtovém určení daní tak, aby obce, města a kraje obdržely ročně dvě miliardy korun účelově vázané na péči o seniory. (28)

31 Kvalitní a dostupnou zdravotní péči pro všechny seniory. Senioři nebudou nuceni vyměňovat osobní doklady. Budeme vyžadovat, aby úřady vycházely seniorům vstříc při vyřizování všech jejich záležitostí. Rozšíření zvýhodněného vstupného pro seniory do státních kulturních objektů. Cílem ODS je postavit občana do centra zájmu lékařů, nemocnic a zdravotních pojišťoven. Pacient musí mít právo na svobodnou volbu lékaře, zdravotnického zařízení a zdravotní pojišťovny, na uctivé zacházení ze strany všech zdravotních pracovníků. Současná finanční krize však není jediným problémem českého zdravotnictví, ohrožena je kvalita i dostupnost zdravotní péče, zejména pro nemocné a seniory. Cílem konceptu ODS ve zdravotnictví je modernizace veřejného pojištění v duchu evropských a světových trendů. Co nabízí ODS pro zdravotnictví? Silnější postavení pacienta. Chceme, aby se stal váženým klientem. Pacient bude dostávat ve srozumitelné formě všechny informace o své nemoci a léčbě a také o kvalitě nabízených služeb, aby si mohl svobodně vybrat zařízení, v němž se bude léčit. Každý pacient bude mít prostřednictvím osobních účtů přehled o tom, kolik peněz pojišťovně odvádí a kolik a na co z pojištění čerpá. Občan si bude moci vybrat rozsah zdravotního pojištění, které zahrnuje možnost dobrovolného připojištění na zdravotní péči podle vlastního uvážení. Finanční spoluúčast občanů se povinně nebude zvyšovat. Občané si však budou moci za nadstandardní služby připlatit. (29)

32 Možnost pro zdravotní pojišťovny nabízet bonusy včetně snížení pojistného občanům, kteří se chovají odpovědně ke svému zdraví. Vysokou míru solidarity ve zdravotním pojištění. Rozšíření nabídky služeb, především pro seniory a dlouhodobě nemocné. Pacienti se závažnými chronickými nemocemi nebudou na svoji léčbu doplácet. Konec plýtvání veřejnými penězi na běžné léky. Životně důležité léky budou s minimálním doplatkem. Pro všechny pacienty stanovíme horní hranici celkové výše doplatků na léčbu i léky za rok. Dostupnost všech zákroků a operací v pevně daných a smluvených termínech, stanovených v pojistných plánech. Změnu financování vzdělávání ve zdravotnictví a vyšší investice do vědy a výzkumu v medicíně, aby česká věda posílila své postavení ve světě. Důraz na prevenci. Zajistíme moderní kombinované očkování bez poplatků pro všechny děti. Starat se o své zdraví a preventivní lékařské prohlídky se vyplatí. Nedotknutelnost soukromého vlastnictví bude zachována i ve zdravotnictví. Zajistíme, aby i ve zdravotních službách rozhodovala kvalita péče, ne právní forma zdravotnického zařízení. (30)

33 po modré společně Společně Plus pro Vaši rodinu a vzdělání

34 Co nabízí ODS Možnost společného sociálního pojištění manželů Další zvyšování rodičovského příspěvku, aby v roce 2010 dosáhl poloviny průměrné mzdy Možnost zkrácení doby vyplácení rodičovského příspěvku na 3 roky s tím, že jeho výše v takovém případě vzroste minimálně o čtvrtinu Konec současné diskriminace maminek s dětmi Vyšší peněžitou pomoc v mateřství Otcovskou dovolenou v délce 2 týdnů, která umožní otcům zůstat doma s matkou a dítětem kdykoliv v prvních dvou měsících po narození dítěte Větší možnosti skloubení rodičovských povinností a profesního růstu Možnost podat přihlášku na více středních škol současně Vyšší sociální stipendia pro vysokoškolské studenty Studijní spoření na principu stavebního spoření Studentské brigády osvobozené od plateb zdravotního a sociálního pojištění Fond poskytující stipendia pro vynikající české studenty na špičkových zahraničních univerzitách (32)

35 Společně Plus pro Vaši rodinu a vzdělání RNDr. Petr Nečas, 1. místopředseda ODS Radost ze života v rodině nelze ničím nahradit. Rodina představuje jediné vhodné prostředí, kde se člověk seznámí se základními lidskými hodnotovými žebříčky a etickými principy, kde se dítě učí lásce, sounáležitosti, soucitu a laskavosti, kde se mladý člověk připraví k odpovědnému životu. ODS přináší PLUS pro každého (33)

36 Rodina představuje základní stavební článek lidské společnosti a je nenahraditelná v celé řadě funkcí. Pokusy státu převzít její přirozené funkce vedly vždy k záporným důsledkům pro život rodin, výchovu dětí i mezigenerační solidaritu. Námi navrhované změny v sociálním a daňovém systému vytvoří vhodné podmínky pro zakládání rodin a výchovu dětí. Co nabízí ODS pro podporu rodiny? Možnost společného sociálního pojištění manželů, kdy se nárok na plnění ze sociálního pojištění rozloží mezi oba manžele bez ohledu na výši příjmů. Daňový a sociální systém, který bude podporovat soudržnost rodiny, povede k vyšší míře vědomí nezávislosti rodiny na státu a bude výhodný právě pro rodiny s dětmi. Státem zaručený minimální příjem přinese každé rodině s dětmi několik tisíc korun měsíčně navíc oproti stávajícímu stavu. Další zvyšování rodičovského příspěvku, protože v něm vidíme i společenské ocenění rodičovské péče o budoucí členy společnosti. Vedle stávajícího vyplácení rodičovského příspěvku do čtyř let dítěte umožníme zkrácení doby jeho vyplácení na tři roky s tím, že jeho výše v takovém případě vzroste minimálně o čtvrtinu. Na konci roku 2010 dosáhne poloviny průměrné mzdy. Konec současné diskriminace maminek s dětmi, které jsou znevýhodňovány nejen na trhu práce, ale i v dopravě, službách či z hlediska obyčejného společenského uznání. Otcovskou dovolenou, která umožní otcům zůstat doma s matkou a dítětem po dobu dvou týdnů kdykoliv v prvních dvou měsících po narození dítěte. Tato dávka bude čerpána ze systému sociálního pojištění nezávisle na poskytování peněžité pomoci v mateřství. Vyšší peněžitou pomoc v mateřství. Zvážíme její zvýšení až na 100% původní čisté mzdy. (34) Možnost rodičům pečujícím trvale o dítě předškolního věku přivydělat si až v délce 100 hodin a do výše korun měsíčně, a to bez platby zdravotního pojištění.

37 Motivaci zaměstnavatelům k zaměstnávání rodičů tím, že první dva roky po ukončení rodičovské dovolené bude v případě uzavření smlouvy na dobu neurčitou platba sociálního pojištění snížena. Větší možnosti skloubení rodičovských povinností a profesního růstu. Usnadníme práci na zkrácený nebo pružný pracovní úvazek. Výdaje na zřízení dětského koutku či mateřského centra pro děti předškolního věku přímo na pracovišti rodiče budou plně uznanými náklady zaměstnavatele, stejně jako platba příspěvku pro zaměstnance na zajištění chůvy nebo au-pair pečující o děti. Podporu mezigenerační solidarity v rodině tím, že umožníme, aby lidé mohli poskytnout desetinu svého sociálního pojištění přímo svému rodiči nebo pěstounovi na zvýšení jeho důchodu. Co nabízí ODS pro školství? Na výchově dětí se podílejí i školy. Vzdělání představuje dnes klíčový faktor z hlediska budoucího uplatnění na trhu práce. S rostoucím a kvalitnějším vzděláním se zvyšuje možnost uplatnění. Sociální selektivnost současného vzdělávacího systému znevýhodňuje děti z nižších příjmových skupin. Budeme podporovat rozvoj špičkového školství a rozhodně se nebudou snižovat výdaje na školství, přestože počet dětí a mladých lidí dnes celkově klesá. Více mladých lidí dosáhne na úplné středoškolské vzdělání. Zvýšíme počet míst na gymnáziích a lyceích, rozšíříme možnosti získat maturitu na středních odborných učilištích. Možnost podat přihlášku na více středních škol současně. Rozšíření nabídek pro studium bakalářských programů na vyšších odborných školách ve spolupráci se zavedenými vysokými školami. (35)

38 Vyšší sociální stipendia pro vysokoškolské studenty z rodin do 1,1 násobku životního minima. Rozšíříme možnost sociálních stipendií i na studenty z rodin do 1,8 násobku životního minima. Studijní spoření na principu stavebního spoření, včetně možnosti získat výhodný úvěr na hrazení životních nákladů během studia. Studentské brigády, které umožní studentům spolufinancovat náklady spojené se studiem. Tyto brigády v rozsahu do sto hodin práce měsíčně budou osvobozeny od platby zdravotního a sociálního pojištění. Fond poskytující stipendia pro vynikající české studenty na špičkových zahraničních univerzitách na platbu školného a úhradu části životních nákladů. Podpoříme zřízení poboček renomovaných zahraničních univerzit v naší zemi. Výrazné rozšíření počtu míst na vysokých školách, aniž to povede ke snížení kvality výuky. K financování vysokých škol je nezbytné vedle zvýšení veřejných výdajů zapojit i soukromé zdroje. Nezavedeme školné. Navrhujeme finanční spoluúčast absolventů vysokých škol, nikoliv studentů. Absolvent vysoké školy by své vysoké škole splácel část nákladů na své vzdělání formou splátek poté, co by dosáhl alespoň na průměrný plat. Výše splátek bude závislá na jeho skutečném příjmu. Vysoká škola by takto získané prostředky investovala do rozšíření počtu studijních míst a na zvýšení kvality výuky. (36)

39 po modré společně Společně Plus pro Karlovarský kraj

40 Jaké priority nabízí ODS pro Karlovarský kraj? Podporujeme rozvoj silnic a karlovarského letiště - I pro nadcházející volební období je rozvoj dopravy naší hlavní prioritou. Jsme si totiž plně vědomi, že existence kvalitní dopravní sítě je určující pro další rozvoj regionálního života. Už z dávné historie víme, že ekonomický rozvoj se vždy odehrával v místech, která byla protnuta obchodními cestami. Dnes to platí dvojnásob. Proto podporujeme rozvoj dopravní sítě v kraji. - Plně podporujeme veškeré aktivity, které urychlí výstavbu rychlostní silnice R6. Zajistíme, aby silnice R6 byla v následujících čtyřech letech hotova či zahájena na celém území Karlovarského kraje. Podpoříme také výstavbu úseků v Ústeckém a Středočeském kraji. - Podporujeme vedení kraje v investicích do silnic 2. a 3. třídy a rychlé pokračování jejich oprav. Současně podpoříme vznik silnic nových, které zajistí dopravní obslužnost v kraji a budou přímo navazovat na výstavbu rychlostní silnice R6. - Karlovarské mezinárodní letiště patří k významným a současně atraktivním místům našeho kraje. Jednoznačně jsme podpořili jeho převod do majetku Karlovarského kraje, a proto podporujeme i jeho nutnou modernizaci. Konkrétně podporujeme investice do rozvoje přistávací dráhy a následně i do nové odbavovací haly tak, aby letiště splnilo veškeré mezinárodní požadavky. Podporujeme zkvalitňování zdravotnictví, lázeňství a cestovního ruchu - Při vyslovení názvu našeho kraje, si okamžitě každý vybaví lázeňská města Karlovy Vary, Jáchymov, Mariánské Lázně a Františkovi Lázně. Karlovarský kraj je regionem lázeňství a my uděláme vše pro to, aby tato skutečnost byla i v budoucnu platná. Proto aktivně podporujeme rozvoj zdravotnictví a lázeňství. - Podporujeme hrazení lázeňské péče ze zdravotního pojišťění. Nedopustíme, aby finance dlouhodobě určené na lázeňskou péči byly použity na hrazení dluhů nemocnic u farmaceutických firem. - Podporujeme rozšíření a zkvalitnění poskytované zdravotní péče v krajských nemocnicích. Chceme, aby nemocnice v kraji poskytovaly co nejširší zdravotnickou péči včetně výkonů, které umožní následné využití místní lázeňské péče. (38)

41 - Aktivně podporujeme pilotní projekty v oblasti orthopedie a rehabilitace, které účinně propojí zdravotní péči s následnou lázeňskou péčí. - Pomocí osvěty zvýšíme význam Karlovarského kraje tak, aby zde lidé v rámci cestovního ruchu vyhledávali i péči o své zdraví. Podporujeme zahlazování škod způsobených těžbou surovin - Podporujeme pokračování rekultivace a revitalizace území zasažených těžbou surovin. Naši podporu získají především uskutečnitelné projekty řešící revitalizaci území zasažených těžbou surovin v bezprostřední blízkosti obcí a měst. Na ostatních územích postižených těžbou podpoříme vhodnou formu rekultivace. - Podporujeme projekty využití území postižených těžbou surovin k vhodným aktivitám. Území postižená těžbou je možné využít jak pro podnikání, tak mohou v budoucnu sloužit pro příjemné trávení volného času. Proto podporujeme připravované společné projekty Karlovarského kraje a Sokolovské uhelné. - Podporujeme účast státu na odstraňování škod vzniklých v minulosti těžbou surovin. V minulosti vznikl státu vůči našemu regionu dluh, který by měl vhodnou formou splatit. Proto podporujeme finanční spoluúčast státu na odstraňování škod způsobených těžbou surovin s využitím všech dostupných zdrojů financování. Podporujeme posílení rozpočtů krajů a obcí - Po zřízení krajů došlo k postupnému přesunu řady kompetencí ze státu na jednotlivé kraje. Stát však nebyl ochoten převést na kraje odpovídající množství peněz na jejich řádné fungování. Proto podporujeme posílení příjmů krajů v rámci přerozdělení daní. A máme pro to pádný důvod: tam kde jsou kraje samostatné, prokázaly svou odpovědnost při rozhodování o našich společných záležitostech. Dokazují to například stamilionové investice do silnic 2. a 3. třídy, na kterých to začíná být také postupně vidět. - Stát ukládá obcím stále nové povinnosti a úkoly, na které neposkytuje přiměřený příspěvek. Tím nerespektuje samosprávné postavení obcí a navíc tuneluje jejich rozpočty, protože záko- (39)

42 nem uložené povinnosti obce plní zčásti na vlastní náklady. Obcím se tak prokazatelně snižuje objem peněz na vlastní investice. Proto prosazujeme zvýšení podílu obcí na společných daních a jejich spravedlivější rozdělování. Stejně jako u krajů je i samospráva v obcích schopna hospodařit odpovědněji než státní úředník. Podporujeme otevírání nových hraničních přechodů, důležitého prvku rozvoje přeshraniční spolupráce - Hraniční přechody jsou tou nejpřirozenější formou komunikace sousedních států. Po vstupu České republiky do EU je žádoucí tuto komunikaci výrazně oživit. Jde zejména o příznivé ovlivňování sousedících států v oblastech hospodářského a společenského života. Tím dojde k přirozenému obohacení aktivního života v pohraničí a návratu vzájemného vztahu, který tu historicky existoval. - Vhodnou oblastí k zvýšení počtu hraničních přechodů je především saská hranice. Proto podporujeme otevření hraničních přechodů i v osobní automobilové dopravě. Jde například o přechody v Potůčkách, Jelení, Bublavě, Aši, Plesné, Rolavě, Hranicích nebo v Lubech. (40)

43

44 ODS volby 2006

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa Společně Plus pro nová pracovní místa Mgr. Petr Gandalovič volební lídr Ústeckého kraje Nezaměstnanost nepovažujeme jen za ekonomický, ale hlavně

Více

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Ing. Vlastimil Tlustý, stínový ministr financí Není náhoda, že nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropě

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Královéhradecký kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Jihočeský kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Středočeský kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Vysočina Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský. Nastal

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Ústecký kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Pardubický kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Plzeňský kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz AGENDA 2014 25. března 2013 1 Agenda 2014 stanovuje program, který ODS bude prosazovat do konce řádného volebního období, tedy v letech 2013 a 2014. 2 Hlavní cíle, kterými se chceme řídit v následujícím

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Olomoucký kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Zlínský kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský.

Více

Společně pro lepší život

Společně pro lepší život Společně pro lepší život Volební program ODS Moravskoslezský kraj Společně Plus pro Českou republiku Mirek Topolánek, předseda ODS Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a

Více

Sociální reformy. Zhoršení stavu předvolebním zvýšením mandatorních výdajů o 68 miliard Kč

Sociální reformy. Zhoršení stavu předvolebním zvýšením mandatorních výdajů o 68 miliard Kč Sociální reformy Petr Nečas Hlavní cíl zastavení tempa zadlužování země Hlavní problém prudké tempo zadlužování státu růstem mandatorních výdajů především v posledních dvou letech vlády Jiřího Paroubka

Více

Ing. Petr Mach, Ph.D.

Ing. Petr Mach, Ph.D. Svobodní mají plán, jak snížit všem pracujícím daně a odvody tak, aby každému zůstalo o 1000 korun čistého měsíčně navíc. Zrušíme nespravedlivé dotace pro firmy, proto budeme moci snížit daně lidem. Ing.

Více

Proč potřebujeme důchodovou reformu?

Proč potřebujeme důchodovou reformu? Proč potřebujeme důchodovou reformu? V roce 2008 byl důchodový účet vyrovnaný. Dnes chybí ročně 30 40 mld. Kč. o Přibylo 80 000 důchodců (~ 10 mld. Kč) o Ubylo 180 000 zaměstnanců (~ 15 mld. Kč) o Mimořádná

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ PhDr. Lucie Bryndová 17. 10. 2007 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Fáze reformy zdravotnictví Opatření v oblasti zdravotního pojištění Opatření

Více

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Česká republika, náš domov Česká republika má za sebou díky vládě ČSSD několik roků stability a hospodářského růstu. Ne všichni z toho ovšem těží

Více

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů schválený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky je nutno považovat za výrazně liberální opatření,

Více

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1 Přehled změn od 1. 1. 2011 Od 1. 1. 2011 změny v oblasti: Nemocenských dávek Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

JISTOTA KVALITNÍ PÉČE

JISTOTA KVALITNÍ PÉČE JISTOTA KVALITNÍ PÉČE ORANŽOVÁ KNIHA PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ David Rath Stínový ministr zdravotnictví Praha, květen 2009 SOUČASNÁ SITUACE České zdravotnictví dosahuje v mezinárodním srovnání velmi dobrých

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1 Přehled změn od 1. 1. 2011 Od 1. 1. 2011 změny v oblasti: Nemocenských dávek Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI

PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI www.cssd.cz LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI Bojujeme za práva obyčejných lidí ČSSD jde do voleb s jasným cílem: bojovat za práva obyčejných

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Dopad sociální reformy

Dopad sociální reformy Dopad sociální reformy Zaměstnanost Státní sociální podpora Sociální služby Dávky osobám zdravotně postiženým Daně a pojistné odvody Oblast zaměstnanosti Přehled zásadních změn: redukce státní podpory

Více

ODS pro seniory Praha, 13. května 2010

ODS pro seniory Praha, 13. května 2010 ODS pro seniory Východiska Řešení důsledků pozitivního jevu prodlužování střední délky života a dlouhověkost je jednou z hlavních výzev, před kterou stojíme Pokles podílu ekonomicky aktivních lidí Extrémní

Více

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém)

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) zdroj financování pojistné, daně vlastnosti: plátci a příjemci rozdílné osoby běžné výdaje roku financovány

Více

BOJ S KORUPCÍ KONKRÉTNÍ ČINY, NE MARKETINGOVÉ KAMPANĚ

BOJ S KORUPCÍ KONKRÉTNÍ ČINY, NE MARKETINGOVÉ KAMPANĚ BOJ S KORUPCÍ KONKRÉTNÍ ČINY, NE MARKETINGOVÉ KAMPANĚ 14. února 2012 Petr Nečas předseda Vlády ČR Karolína Peake místopředsedkyně Vlády ČR O kolik peněz přijde Evropská unie kvůli korupci? Boj proti korupci

Více

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 Na tiskové konferenci, konané dne 18. března 2011, ministr financí Miroslav Kalousek představil reformu přímých daní a odvodů, která by měla tvořit třetí pilíř komplexní daňové

Více

ZELENÁ PRO ZAMÌSTNANCE KLIDNÁ SÍLA

ZELENÁ PRO ZAMÌSTNANCE KLIDNÁ SÍLA KLIDNÁ SÍLA WWW.KDU.CZ KDU-ČSL prosazuje: Vyvážený partnerský vztah mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který nebude podvazovat podnikatelské aktivity zaměstnavatelů a zaměstnancům zaručí jistotu ocenění

Více

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ Daňová reforma 2008 2010 Mirek Topolánek předseda vlády ČR 1. Daňová kvóta 40 35 30 25 20 15 10 5 0 1995 1997 1999 2001 2003 2005* Průměr zemí OECD Česká

Více

Milan Chovanec MINISTR VNITRA

Milan Chovanec MINISTR VNITRA Milan Chovanec MINISTR VNITRA Hlavní úspěchy Stabilizace Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR vyřešení dvojvládí, personální stabilizace, narovnání platů, investice Transparentní veřejná správa

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice MUDr. Tomáš Julínek DNEŠNÍ PROGRAM Důvody pro změnu Návrh nového systému Postup realizace nového systému 1 NUTNOST ZMĚNY Krize institucí v

Více

Podpora vzdělávání Peter Chrenko náměstek ministra financí. Kulatý stůl,

Podpora vzdělávání Peter Chrenko náměstek ministra financí. Kulatý stůl, Podpora vzdělávání Peter Chrenko náměstek ministra financí Kulatý stůl, 22. 9. 2008 Podpora vzdělávání 1. Východiska 2. Reformní kroky dle BK 3. Stávající systém daňové podpory Východiska z pohledu financí

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Reforma zdravotnictví

Reforma zdravotnictví Reforma zdravotnictví Tomáš Julínek Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001 Zvýraznění role občana Zdravotnická zařízení realizují nabídku v konkurenčním prostředí Zachování

Více

Poslední změny a reformní plány - Česká republika

Poslední změny a reformní plány - Česká republika Poslední změny a reformní plány - Česká republika International Health Summit Praha, 18.4.2007 PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo zdravotnictví ČR Dnešní prezentace Důvody pro změnu IHS 2005 Poslední změny

Více

Úspěchy & Plány Ministerstva financí

Úspěchy & Plány Ministerstva financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Úspěchy & Plány Ministerstva financí 8. dubna 2016 Andrej Babiš, ministr financí ČR Ministerstvo financí 2 Úspěchy MF

Více

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR České nemocnice - ZAMĚSTNANCI stresující pracovní podmínky

Více

582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení

582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení 582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (platí od 1. 87. 2017 do 31. 127. 2017) ve znění zákona č. 590/1992 Sb., zákona č. 37/1993

Více

pro studenty Praha, 25. května 2010

pro studenty Praha, 25. května 2010 Řešení ODS pro studenty Východiska o co nám jde Usilujeme o to, aby ve vzdělávání fungovalo liberální a konkurenční prostředí Vzdělávaným umožníme volbu školy a školám volbu vzdělávací nabídky Vzdělávat

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008

Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008 Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008 26.4.2008 ČLK a 2. fáze reformy 24.11.2007 Ministr Julínek na sjezdu ČLK předal věcné záměry 7 zákonů a slíbil, že se

Více

Fiskální teorie a politika LS 2016

Fiskální teorie a politika LS 2016 Fiskální teorie a politika LS 2016 RUD 2016 Vyhláška č. 213/2015 Sb. o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů podíl

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Volební program Starostové ProOlomoucký kraj Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Živé město + Živý venkov = ŽIVÝ KRAJ Olomoucký kraj je dobrým místem k životu, kde se snoubí

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 218 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 217 o státním rozpočtu České republiky na rok 218 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání s klientem 5.

Více

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3 Srovnání návrhu rozpočtu se schváleným rozpočtem Příloha č. 3 Samospráva - ORJ 91 9153 - grantová a dotační politika 3399 Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků (v tis. Kč) 522 Neinvestiční

Více

Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců

Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci se serverem Podnikatel.cz 27.5.2015, Praha Obsah: Porovnání odvodů daní z příjmů Porovnání

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ústní zkouška 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání

Více

Sociální kvóta. b) další veřejné výdaje na vzdělání, podpora spoření c) daňové výdaje daňové úlevy ze sociálních důvodů

Sociální kvóta. b) další veřejné výdaje na vzdělání, podpora spoření c) daňové výdaje daňové úlevy ze sociálních důvodů analogie s daňovou kvótou podílový ukazatel = sociální výdaje / HDP Sociální kvóta vazba na GINI koeficient sociální výdaje a) veřejné výdaje na sociální zabezpečení - výdaje na: zdraví (tj. zdravotní

Více

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15 Obsah Seznam autorů................................................ 3 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci.............. 11 Úvod........................................................

Více

Návrh systému odloženého školného. Radim Valenčík

Návrh systému odloženého školného. Radim Valenčík Návrh systému odloženého školného Radim Valenčík 1 Otázky, které si - ke škodě věci ne vždy klademe: Školné - co je důležitější, zda či jak zavést? Víme a shodneme se v odpovědi, proč zavést školné? Kdo

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Základní pojmy a výpočty mezd

Základní pojmy a výpočty mezd Základní pojmy a výpočty mezd Hrubá a čistá mzda, částka k výplatě Základní mzda, pobídkové složky a náhrady mzdy tvoří hrubou mzdu. Hrubá mzda se snižuje o určité částky. Především to je zdravotní pojištění

Více

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Přehled navrhovaných změn v oblasti: 1) důchodové 2) sociální 3) daňové 4)

Více

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů. Pracovní list k DPFO Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 1. Jaké příjmy jsou od daně z příjmů osvobozeny? 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Více

- Rozpočtová - daně mají zabezpečit plynulé financování státního rozpočtu

- Rozpočtová - daně mají zabezpečit plynulé financování státního rozpočtu Otázka: Přímé daně Předmět: Ekonomie a účetnictví Přidal(a): KAYTYN Daňový systém - v každé zemi je stanoven příslušným zákonem (odpovídá ekonomickému systém) - jednotlivé země se mohou v daních výrazně

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

Navrhované změny na pracovním trhu

Navrhované změny na pracovním trhu Navrhované změny na pracovním trhu v souvislosti s novelami zákona o zaměstnanosti a dalších zákonů RNDr. Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 6. března 2008 Motto navrhovaných změn: Ten, kdo pracuje,

Více

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek ODS má návrh reformy zdravotnictví ODS jako jediná strana připravila návrh reformy zdravotnictví Návrh je v paragrafovém znění a prošel legislativním procesem

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.2 Peníze, mzdy, daně a pojistné 12. Daňový systém České republiky Mgr. Zuzana

Více

O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014

O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 tisková konference 10. ledna 2012, Praha RNDr. Petr Nečas předseda vlády Program Petr Nečas, předseda vlády ČR cíle ve snižování administrativní zátěže příklady

Více

MKOS. Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů

MKOS. Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů MKOS Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů Přehled dotčených oblastí Změny platné od 1.1.2011 v oblasti Nemocenských dávkách Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

JUDr. Irena Moozova, ředitelka, GŘ spravedlnost a spotřebitelé

JUDr. Irena Moozova, ředitelka, GŘ spravedlnost a spotřebitelé NOVÝ ZAČÁTEK PRO PODPORU ROVNOVÁHY MEZI PRACOVNÍM A SOUKROMÝM ŽIVOTEM RODIČŮ A PEČOVATELŮ #SocialRights JUDr. Irena Moozova, ředitelka, GŘ spravedlnost a spotřebitelé PROČ iniciativa EK na podporu "worklife

Více

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby Strana 1 P Ř Í J M Y Daně z příjmů fyzických osob v tom: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti Daň z příjmů fyzických

Více

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Sociální politika 1. ročník Studijní obor: Sociální činnost ZDRAVOTNÍ POLITIKA zdraví je stav úplného tělesného, duševního a sociálního blaha jedince zdravotní stav lidí determinuje mnoho faktorů: genetické

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí

Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí Miroslav Matej, Ministerstvo financí leden 2015 Hospodaření obcí v roce 2014 stav: listopad 2013 vs. listopad

Více

Cíle krajské samosprávy. Cíle a opatření

Cíle krajské samosprávy. Cíle a opatření Cíle krajské samosprávy Cíle a opatření - Definovány v : Programovém prohlášení rady kraje Bylo přijato Radou Karlovarského kraje dne 9. 6. 2005 usnesením č. RK 444/06/05 Regionální rozvoj Cíl 1.: Podpořit

Více

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Víte, co se stane v rámci důchodové reformy od roku 2013 s penzijním připojištěním? Mimo jiného se změní výše státního příspěvku, posune se hranice pro možnost

Více

Funkce státu z hlediska daní

Funkce státu z hlediska daní Daně zákonem stanovené platby do státního rozpočtu, které odvádí jak fyzické tak i právnické osoby Proč se odvádějí daně? aby měl stát z čeho platit výdaje do veřejného sektoru /tzn. z daní se financuje

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: DŮVODOVÁ ZPRÁVA

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:  DŮVODOVÁ ZPRÁVA DŮVODOVÁ ZPRÁVA Obecná část Zhodnocení platné právní úpravy Stanovení minimálního vyměřovacího základu demotivuje jak zaměstnance, tak především zaměstnavatele, k uzavírání pracovních poměrů na zkrácený

Více

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví Rozdělení 1. Zákonné Pojišťovnictví Uzavírá se automaticky po nahlášení, registraci Povinné platby, vyplývá ze zákona Nesjednává se smlouva Pro všechny občany stejné podmínky Patří sem: o Zdravotní pojištění

Více

PROTOKOL (č. 7) O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH EVROPSKÉ UNIE

PROTOKOL (č. 7) O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH EVROPSKÉ UNIE C 202/266 Úřední věstník Evropské unie 7.6.2016 PROTOKOL (č. 7) O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH EVROPSKÉ UNIE VYSOKÉ SMLUVNÍ STRANY, BEROUCE V ÚVAHU, že podle článku 343 Smlouvy o fungování Evropské unie a článku

Více

1 Veřejný sektor a veřejná správa

1 Veřejný sektor a veřejná správa OBSAH 1 Veřejný sektor a veřejná správa.................................. 13 1.1 Státní zásahy příčiny a důsledky, vznik veřejného sektoru......... 14 1.2 Rozhodování o netržních aktivitách. Teorie veřejné

Více

Příloha č. 4 KVANTIFIKACE DAŇOVÝCH ÚLEV

Příloha č. 4 KVANTIFIKACE DAŇOVÝCH ÚLEV Příloha č. 4 KVANTIFIKACE DAŇOVÝCH ÚLEV V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2015 1 Popis metodiky 1.1 Použitá metoda V současné době neexistuje jednotná metodika pro výpočet daňových úlev, nejsou dána ani žádná jiná

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní Otázka: Daňová soustava Předmět: Účetnictví Přidal(a): Kája Podstata a význam daní daň je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba FO nebo PO do státního rozpočtu, do rozpočtů územních

Více

Valorizace valorizace důchodů 2014 např. výše důchodu v roce 2013 11.256 Kč

Valorizace valorizace důchodů 2014 např. výše důchodu v roce 2013 11.256 Kč Valorizace zvýšení důchodů nejčastěji od lednové splátky důchodu, zvyšování základní výměry důchodu, procentní výměry (podle odpracovaných let a odvodů) nebo obou složek do r. 2011 schvalovala vláda vládní

Více

Příloha strana 1/13. Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015

Příloha strana 1/13. Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015 Příloha strana 1/13 Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015 Příloha strana 2/13 Členění hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů 1. Příjmy Tabulka č. 1 Příjmy podle příjmových

Více

Přehled sociálních dávek v roce 2009

Přehled sociálních dávek v roce 2009 Přehled sociálních dávek v roce 2009 27.12.08 - http://www.blesk.cz/clanek/106266/prehled-socialnich-davek-v-roce-2009.html Český sociální systém procházel v uplynulých dvou letech výraznými změnami. Rok

Více

Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi

Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi Posuzování příjmů 6 (1) Pro posouzení toho, zda příjem osoby dosahuje částky životního minima nebo existenčního minima, se porovnává úhrn jejích započitatelných

Více

Změny pro budoucnost

Změny pro budoucnost Změny pro budoucnost Proč je třeba reforma justice? Nespokojení občané a firmy Dlouhé trvání i jednoduchých případů v některých krajích Složitý soudní proces, složitý systém justice Komplikovaná komunikace

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba 4. Jednání s klientem 5. Komunikace 6. Vnitřní správa - zabezpečení

Více

ZÁKON. ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Čl.

ZÁKON. ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Čl. ZÁKON ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 592/1992

Více

Přestože zdraví nespadá mezi kompetence Evropské unie, sociální otázky a diskriminace mezi ně patří.

Přestože zdraví nespadá mezi kompetence Evropské unie, sociální otázky a diskriminace mezi ně patří. Vážení členové Evropské koalice onkologickýc, Přestože zdraví nespadá mezi kompetence Evropské unie, sociální otázky a diskriminace mezi ně patří. Jak bylo oznámeno na výročním kongresu ECPC v roce 2018,

Více

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce dávky. 2. Struktura sociálního zabezpečení v ČR, organizace a provádění

Více

Politika zaměstnanosti

Politika zaměstnanosti Politika zaměstnanosti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu, ODS Českomoravská elektrotechnická asociace Třeboň, 24. listopadu 2005 Milan Cabrnoch 2004 poslanec EP, ODS, výbor pro zaměstnanost

Více

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Obsah: 1. Porodné 2. Peněžitá pomoc v mateřství 3. Rodičovský příspěvek 4. Daňová sleva na dítě 5. Sociální příspěvek 6. Jak klesne rodičovský příspěvek

Více