KRITICKÉ ZAMYŠLENÍ NAD PRÁVNÍ PROBLEMATIKOU PROVOZU BABYBOXU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KRITICKÉ ZAMYŠLENÍ NAD PRÁVNÍ PROBLEMATIKOU PROVOZU BABYBOXU"

Transkript

1 D i s k u s e KRITICKÉ ZAMYŠLENÍ NAD PRÁVNÍ PROBLEMATIKOU PROVOZU BABYBOXU Miroslav Mitlöhner Anotace: Zařízení, označované jako babybox, by mělo sloužit jako prevence vražd novorozených dětí a nebo jejich odkládání za podmínek, které vedou k vystavení nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Realizace myšlenky babyboxu však s sebou přináší nejedno právní úskalí. Jde především o 1) vymezení právního charakteru vložení dítěte do babyboxu, 2) vznik trestněprávní odpovědnosti toho, kdo dítě vložil, 3) odpovědnost za bezporuchový provoz, 4) identitu dítěte. Článek se snaží nalézt nebo alespoň naznačit některá možná řešení. Klíčová slova: babybox, odložení dítěte, opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, STATÍM - Úmluva o právech dítěte. Postavení dítěte ve společnosti doznalo v průběhu lidských dějin až do současnosti výrazných změn. Od 4. do 13. století stojí v popředí zájmu především děti opuštěné. V průběhu následujících staletí význam dítěte zvolna narůstá. Ve 20. století se stává partnerem rodičů. Dětství se stává přípravou na celý lidský život. Ve středověku zajišťovala veškerou péči o opuštěné děti a sirotky církev. Od konce 12. století se objevují ve zdech klášterů schránky, kam bylo možné vložit dítě a jejím otočením dítě svěřit klášteru. Smyslem tohoto opatření byla záchrana života dítěte, a to při zachování anonymity toho, kdo dítě odložil. V 16. století dochází v řadě evropských států ke vzniku prvních samostatných nalezinců, sirotčinců a obdobných zařízení. První skutečné sirotčince vznikly v 16. a 17. století v Holandsku, Německu, Belgii a Švýcarsku. Nejúplněji byla péče státu o nalezence zorganizována ve Francii. Tam roku 1811 Napoleon doplnil zákon z roku 1793 dekretem, na jehož základě byly vymezeny tři skupiny dětí, jejichž výchova spadala pod veřejnou dobročinnost. Šlo o děti neznámých rodičů, které byly nalezeny na veřejných místech, nebo byly donesené do hospiců, dále o děti, které byly svými rodiči opuštěny, a konečně o chudé sirotky. Napoleon rovněž nařídil zřídit v každém okrese hospic, který by měl otáčidlo (tornu). Zřejmě to byl důsledek enormního nárůstu počtu odložených dětí z cca 40 až 50 tisíc ročně před revolucí, na dětí v roce Po zrušení otáčidel opět počet odložených dětí výrazně poklesl a v roce 1868 činil téměř 67 tisíc. V rámci rakouské monarchie byl první nalezinec zřízen v roce 1741 v Lublani, další pak v roce 1784 ve Vídni.

2 Pražský nalezinec, založený v roce 1789, byl určen pro nemanželské déti narozené v zemské porodnici. Nemél být výchovným ústavem, ale jen přechodným útulkem pro děti, které byly umisťovány do pěstounské péče. 1 Tak jak se v evropských zemích projevovala snaha o ochranu opuštěných dětí, opouštělo se postupně od praxe nalezinců ve prospěch praxe umísťování těchto dětí do rodin. Po 2. světové válce nastal u nás trend kolektivní výchovy. V roce 1963 bylo od něj upuštěno a rodina byla znovu uvedena na první místo mezi výchovnými institucemi. 2 Přes všechny tyto posuny v názorech a přístupech k nežádoucím dětem problematika anonymního odkládání dětí a s tím souvisejících porodů přetrvává. Vzbuzuje pozornost nejen u nás, ale i v jiných zemích, jako jsou např. Spolková republika Německo, Rakousko, Francie, USA. Ačkoli se nejedná o zařízení z moderní doby, ba naopak jde o zařízení známé již ze středověku, zdá se jakoby zde docházelo k jeho jakési renesanci, a to jistě za vydatného přispění médií. 3 V České republice jsou babyboxy zřizovány Nadačním fondem pro odložené déti STATÍM, jehož účelem je právě zřizování a provoz schránek pro odložené děti, podpora všech činností s tím spojených a poskytování pomoci odloženým a opuštěným dětem. Babybox pro odložené děti - Statim je sdružení občanů, jejichž cílem je snaha o záchranu novorozenců, kteří by jinak byli matkou odloženi za podmínek, které by jim hrozily vážnou újmou na zdraví nebo smrtí. Proto sdružení zejména: 1. Instaluje po dohodě se zdravotními zařízeními schránky - babyboxy, umožňující anonymní odložení novorozených dětí. 2. Sleduje a podporuje další vývoj odložených dětí. 3. Prostřednictvím svých vzdělávacích projektů a aktivitami členů usiluje o humanizaci společnosti a obecné blaho. 4. Podle svých možností realizuje i jinou humanitární pomoc. 5. Spolupracuje se státními orgány, organizacemi a institucemi, které se zabývají ochranou dětí, jakož i nestátními organizacemi vzniklými na podobných ideálech a myšlenkách. 6. Prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků informuje veřejnost o problematice odložených dětí. 7. Získává zkušenosti z oblasti péče o děti a mládež od zahraničních a mezinárodních organizací. 1 MATĚJČEK, Z.; LANGMEIER, J. Výpravy za člověkem. Praha : Odeon, 1981, s MATĚJČEK, Z., a kol. Náhradní rodinná péče. Praha : Portál, HERMANOVÁ, M. Právní aspekty problematiky anonymního odkládání dětí a anonymních porodů ve SRN a některých dalších zemích. Justiční praxe, 2002, č. 6, s. 384.

3 8. Nabízí svým členům i nečlenům potřebnou pomoc v životě, jak přímo prostřednictvím, tak i preventivní pomocí. 4 Babybox je jednoduchá schránka určená pro odložené děti. Oč je jeho provoz jednodušší, o to složitější je právní problematika s ním spojená. Ministerstvo práce a sociálních věcí zaujalo v lednu 2005 k babyboxům ambivalentní stanovisko a připomenulo, že náš právní řád jejich provoz sice neumožňuje, ale ani nezakazuje. 5 Přibližně o rok později pak vydalo metodiku postupu pro případ, že dojde k odložení dítěte do babyboxu. Metodika je určena orgánům sociálněprávní ochrany, kterým stanoví a upravuje postup v případě odložení dítěte do babyboxu. Tento materiál je určený i těm subjektům, které zřídily a provozují babyboxy, nestátním subjektům, poskytujícím okamžitou péči ohroženým dětem, Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu spravedlnosti. Cílem metodického pokynu je především zajistit, aby se odložené děti co nejrychleji vrátily do vlastní rodiny, nebo aby pro ně příslušné orgány našly v co nejkratší době rodinu náhradní. 6 Aby byly babyboxy v souladu se zákonem, jejich zřizovatel a provozovatel musí být nejen fyzickou či právnickou osobou, ale musí být osobou pověřenou výkonem sociálněprávní ochrany. Sociálněprávní ochrana dětí je však záležitostí státu a nesmí být vykonávána jiným způsobem, než dle zákona č. 359/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 7 Proti názoru, že jakákoli péče o dítě nalezené, bez vlastní rodiny, je součástí sociálně právní ochrany", 8 je nutno upozornit, že podle 2 odst. 2 zák. čís. 359/1999 Sb., se sociálněprávní ochrana poskytuje dítěti, které na území České republiky má trvalý pobyt, má podle zvláštního právního předpisu, 9 upravujícího pobyt cizinců na území České republiky, povolen trvalý pobyt, nebo je hlášeno k pobytu na území České republiky po dobu nejméně 90 dnů, podalo žádost o udělení azylu na území České republiky, je oprávněno trvale pobývat nebo pobývá s rodičem, který podal žádost o udělení oprávnění k pobytu za účelem poskytnutí dočasné ochrany na území České republiky, nebo které ' < 5 < 6 < 7 ZUKLlNOVÁ, M. Několik poznámek k právním otázkám okolo tzv. baby-schránek. Právní rozhledy, 2005, č. 7, s ' Čemu slouží baby boxy. Psychologie dnes, 2006, 12, č. 9, s Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů.

4 pobývá na základě uděleného oprávnění k pobytu za účelem dočasné ochrany na území České republiky podle zvláštního právního předpisu. Dále o dítě, které nemá na území České republiky povolen trvalý pobyt, nebo není hlášeno k pobytu na území České republiky po dobu nejméně 90 dnů podle zvláštního právního předpisu 10 upravujícího pobyt cizinců na území České republiky, ani není oprávněno podle zvláštního právního předpisu" trvale pobývat na území České republiky. Otázkou je, jaký je právní charakter vložení dítěte do babyboxu. Okamžikem vložení novorozence do babyboxu začíná jeho opuštění ( 212 tr. zák.) osobou či osobami, které mají zákonnou povinnost o ně pečovat, včetně povinnosti vyživovat či zaopatřovat ( 213 tr. zák.), avšak nedochází k vystavení dítěte nebezpečí smrti nebo k ublížení na zdraví ( 212 tr. zák.). Jde vlastně o předání dítěte do péče zdravotnického zařízení. To ovšem o dítěti a osobě, která dítě do boxu vložila, nic neví. Neví ani, zda bylo dítě do boxu vloženo s vědomím jeho zákonných zástupců. Vložení dítěte do babyboxu je nutné oznámit příslušnému matričnímu úřadu. V současné době však pro tento případ nemá vedení matrik žádnou samostatnou úpravu. Problémy proto mohou vzniknout z toho, že zdravotnické zařízení, které přijme dítě prostřednictvím babyboxu, je zpravidla odlišné od zdravotnického zařízení nebo jiného místa, kde došlo k vlastnímu porodu dítěte. Mluvíme zde tedy o nalezenci, což musí zdravotnické zařízení neprodleně oznámit příslušnému matričnímu úřadu. Otázka kdo a za jakých podmínek může dítě odložit úzce souvisí s trestní odpovědností osoby, která dítě odloží. Ve všeobecném povědomí se vychází z předpokladu, že osobou, která dítě odloží, je právě jeho matka. Tato skutečnost je naprosto zřejmá v případě, kdy k odložení dítěte dojde po jeho narození přímo v porodnici, méně zřejmé to už může být v případě odložení dítěte do babyboxu. Ostatně není tomu dávno, kdy do babyboxu odložila svého vnuka babička, které matka předala děcko do opatrování a sama se někde potulovala. Když babičce došly finanční prostředky, prostě využila babybox a touto cestou vlastně svěřila vnuka do péče státu. Odložit dítě do babyboxu by stejně jako matka dítěte mohl odložit i jeho otec. Oba jsou nositelem rodičovské zodpovědnosti, vyplývající ze zákona o rodině. U té osoby (zpravidla matky), která dítě do babyboxu odloží, je vyloučena trestní odpovědnost pro trestný čin odložení dítěte podle 212 tr. zák. Tohoto trestného 10 Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů.

5 činu se dopustí ten, kdo opustí dítě, o které má povinnost pečovat a které si samo nemůže obstarat pomoc, a vystaví je tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Klasickým příkladem pachatele tohoto trestného činu je tatínek, který odvedl na příkaz macechy Jeníčka a Mařenku do hlubokého lesa a vydal je napospas divé zvěři. Nebezpečí smrti, a to alespoň pro Jeníčka, bylo z chování čarodějnice zcela jednoznačné. Naproti tomu odložení dítěte do babyboxu, tedy na místě k tomu určeném nebo alespoň přizpůsobeném, zcela vylučuje možnost existence nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. To ovšem za předpokladu, že babybox jako technické zařízení sui generis bude fungovat bezporuchově. V případě technické závady na tomto zařízení, která by měla za následek vznik újmy odloženému dítěti, by naopak vznikla právní odpovědnost provozovateli babyboxu a kdoví, možná i trestněprávní odpovědnost určité konkrétní osobě, odpovědné za bezporuchový provoz babyboxu. Nicméně v souvislosti s odložením dítěte, a to i do babyboxu, nezaniká vyživovací povinnost rodičů k nezletilému dítěti, která je stanovena v 85 zák. o rodině čís. 94/1963 Sb. v platném znění, a trvá do té doby, dokud dítě není samo schopno se živit. Jinak tato vyživovací povinnost zaniká pouze osvojením, kdy mezi osvojitelem a osvojencem vzniká takový poměr, jaký je mezi rodiči a dětmi ( 63 odst. 1 zák. o rodině). Vyživovací povinnost rodiče vůči dítěti nezaniká ani v případech, kdy soud omezí nebo zbavi rodiče rodičovské zodpovědnosti ( 44 odst. 5 zák. o rodině). Z toho tedy plyne, že v případě neplnění této vyživovací povinnosti vzniká pro oba rodiče trestněprávní odpovědnost pro trestný čin zanedbání povinné výživy podle 213 tr. zák., a to přinejmenším podle odstavce 1, který se vztahuje na toho, kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného". Kdoví, zda by nakonec soud neshledal v odložení dítěte dokonce úmyslné se vyhýbání plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného" ve smyslu odstavce 2 citovaného paragrafu. Jsem přesvědčen o reálné udržitelnosti tohoto stanoviska v případě, že by motivem odložení dítěte byl právě úmysl vyhnout se plnění této povinnosti. Ostatně je vždy motivem odložení dítěte objektivně existující neschopnost nebo nemožnost se o dítě starat, anebo je tímto motivem nezájem se o dítě starat. V tomto případě by součástí tohoto nezájmu bylo i vyhýbání se - zcela vědomé a tudíž i úmyslné - zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného. Jako podpůrný argument může jistě posloužit fakt, že je-li dítě umístěno do příslušného kolektivního zařízení a rodiče dítěte jsou známi, mají povinnosti plnit svoji vyživovací povinnost k dítěti a příslušnou částku poukazovat na účet tohoto zařízení.

6 Babyboxy nejsou v souladu s článkem 7 Úmluvy o právech dítěte, podle kterého má dítě právo znát svůj původ, každé dítě je registrováno ihned po narození a má rovněž od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud je to možné, má též právo znát své rodiče a právo na jejich péči. Tato práva dítěte stojí nad zájmem matky na své anonymitě v souvislosti s porodem, který je s ohledem na koncepci českého rodinného práva více méně podřadnou a okrajovou otázkou. Závažnost problematiky a významu práva dítěte znát své rodiče a tedy i svůj původ, je možno odvodit zejména z hlediska dětí adoptovaných. Znalost vlastního původu je důležitým aspektem v budování vlastní identity, který nikterak nelze podceňovat. 12 Stát však nesmí položit či vystavět takové překážky, které by navždy znemožnily uplatnění a realizaci tohoto práva, což je v případě babyboxů vyloučeno již od samotného počátku. Právní problematika spojená s provozem babyboxů je značně složitá a dotýká se nejen takových právních odvětví jako je právo rodinné či občanské, ale i právo trestní, byť i zde platí zásada, že trestní právo zaujímá roli ultima racio. Nelze totiž přehlédnout zcela pozitivní a humánní snahu chránit lidský život v situaci, kdy existuje reálné ohrožení dítěte, ovšem na druhé straně je třeba v právním státě respektovat právní řád. 12 Ad l),s DOHERTY-SNEDDON, G. Neverbální komunikace dětí. Praha: Portál, s. ISBN V knize, jejíž autorkou je zkušená vývojová psycholožka, je neverbální komunikace rozdělena do čtyř základních částí: gesta rukou, pohledy očí, výrazy tváře, dotyky. Je zde popsán vývoj každé z těchto oblastí od narození do mladšího školního věku a možnosti, jak lze neverbální komunikaci rozvíjet, a tím zároveň podněcovat komunikaci verbální.

MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS. Zdeňka Králíčková, 2012

MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS. Zdeňka Králíčková, 2012 MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS Zdeňka Králíčková, 2012 PRAMENY - hmotněprávní LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.)

Více

MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS. Zdeňka Králíčková, 2010

MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS. Zdeňka Králíčková, 2010 MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS Zdeňka Králíčková, 2010 PRAMENY - hmotněprávní LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.)

Více

MATEŘSTVÍ. základní rodinněprávní status

MATEŘSTVÍ. základní rodinněprávní status MATEŘSTVÍ základní rodinněprávní status Zdeňka Králíčková, 2007 PRAMENY HMOTNĚPRÁVNÍ LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) ZOR (z. č. 94/1963 Sb.) ZSPOD (z. č. 359/1999 Sb.) ZPMS (z. č. 97/1963

Více

Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo. Vypracoval: JUDr. Čančík František Materiál: VY_32_INOVACE_42 Datum: 6.1.

Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo. Vypracoval: JUDr. Čančík František Materiál: VY_32_INOVACE_42 Datum: 6.1. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Občanská nauka Ročník:

Více

ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Čl. I

ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl

Více

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC BRANSOUZE PREVENCE 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky

Více

Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Orgán sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana je pomoc pro děti, jejich rodiče a další dospěláky, kteří se o děti starají nebo se chtějí starat. Děti chrání před násilím, zanedbáváním, zneužíváním

Více

Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Úvod do náhradní (rodinné) péče P R O Č N E M O H O U D Ě T I V Y R Ů S T A T V E V L A S T N Í R O D I N Ě? Proč nemohou žít některé

Více

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Náhradní rodinná péče je poskytována dětem bez rodiny, nebo dětem, které nemohou být z různých důvodů vychovávány ve své vlastní rodině. Dává dětem možnost vyrůstat v přirozeném rodinném

Více

Platné znění příslušné části zákona o registrovaném partnerství s vyznačením navrhovaných změn HLAVA III NEEXISTENCE A NEPLATNOST PARTNERSTVÍ

Platné znění příslušné části zákona o registrovaném partnerství s vyznačením navrhovaných změn HLAVA III NEEXISTENCE A NEPLATNOST PARTNERSTVÍ V. Platné znění příslušné části zákona o registrovaném partnerství s vyznačením navrhovaných změn HLAVA III NEEXISTENCE A NEPLATNOST PARTNERSTVÍ 5 Partnerství nevznikne, jestliže prohlášení trpělo podstatnou

Více

Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/ Předmět: Občanská nauka Ročník: 2.

Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/ Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. RODINNÉ PRÁVO Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/34 0535 Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o. Mládežnická 3, 690 02 Břeclav Předmět:

Více

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k 1. 7. 2017 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 posta@msmt.cz www.msmt.cz

Více

Část první. Úvodní ustanovení

Část první. Úvodní ustanovení Instrukce Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 5.4.2007 č.j. 142/2007-ODS-Org,

Více

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ KANCELÁŘ MINISTRA Tiskové oddě lení Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit Tisková zpráva Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více

Statutární město Ústí nad Labem

Statutární město Ústí nad Labem Statutární město Ústí nad Labem Obecně závazná vyhláška č. 5 /2012, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E

M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E Obecně závazná vyhláška č. 7/2017, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

M ě s t o R o k y c a n y

M ě s t o R o k y c a n y M ě s t o R o k y c a n y Obecně závazná vyhláška č. 6/2017 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města

Více

září 14 Náhradní rodinná péče

září 14 Náhradní rodinná péče zadal Odbor sociální péče graficky zpracoval Odbor vnitřních věcí Informační středisko tisk CCB, spol. s r.o. náklad 5 000 ks vydal Magistrát města Brna 2. vydání září 2014 Magistrát města Brna Dominikánské

Více

Náhradní rodinná péče

Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče Typy náhradní rodinné péče: pěstounská péče pěstounská péče na přechodnou dobu Pěstounská péče - pěstoun je povinen o dítě osobně pečovat a při péči o osobu dítěte vykonávat přiměřeně

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí M V S P ultikulturní zdělávání ociálních racovníků JUDr. Věra Novotná Sociálně právní ochrana dětí Obsah strana Úvod.. 4 Kapitola I. Základní principy sociálně-právní ochrany dětí a významné ústavní a

Více

Město Moravský Beroun

Město Moravský Beroun Město Moravský Beroun Zastupitelstvo města Moravský Beroun Obecně závazná vyhláška č. 3/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky Obecně závazná vyhláška Obce Krasová č. 2/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Krasová podle

Více

JIRIKOV. ČI. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník. ČI. 3 Ohlašovací povinnost

JIRIKOV. ČI. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník. ČI. 3 Ohlašovací povinnost v MEST O v, JIRIKOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2017, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (I ii li Zastupitelstvo

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO Mgr. Vladimír Černý Rodinné právo III/2 VY_32_INOVACE_197 3 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu

Více

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. Ročník: 1.-4. ročník studijních oborů, 1.-3. ročník učebních oborů

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. Ročník: 1.-4. ročník studijních oborů, 1.-3. ročník učebních oborů Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.07 Téma sady: Rodinné právo rodiče a děti Ročník: 1.-4. ročník

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

Náhradní rodinná péče. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Náhradní rodinná péče. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Náhradní rodinná péče Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče Rodiči

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ PRÁVO II_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

O B E C P R A C K O V I C E N A D L A B E M

O B E C P R A C K O V I C E N A D L A B E M O B E C P R A C K O V I C E N A D L A B E M Obecně závazná vyhláška č. 2/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

372 b) Omezení a vrácení svéprávnosti ( 55 a násl. NOZ) omezena 430 změna omezení 0 vrácení 538 doba omezení prodloužena 0 jiný výsledek 311

372 b) Omezení a vrácení svéprávnosti ( 55 a násl. NOZ) omezena 430 změna omezení 0 vrácení 538 doba omezení prodloužena 0 jiný výsledek 311 Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Okresní soud Teplice 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v

Více

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1 Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v

Více

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Okresní soud Děčín 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v předběžném

Více

Město Rosice. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ROSICE č. 3/2017

Město Rosice. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ROSICE č. 3/2017 Město Rosice OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ROSICE č. 3/2017 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2015 OBSAH Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Občanský zákoník

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 RODINNÉPRÁVO Upravuje vznik a zánik manželství, vztahy mezi manžely, rodiči, dětmi

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC Lužany Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Lužany se na

Více

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC DALOVICE Hlavní 99 362 63 VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ( dále jen SPOD) ve znění pozdějších předpisů,

Více

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Článek 2 Poplatník

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Článek 2 Poplatník OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA města Strakonice č. 3/2017 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Strakonice

Více

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014 Rodinné právo LS 2013/2014 11. Sociálně-právní ochrana dětí CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová lucie.vanova@vsci.cz Osnova semináře pojem SPOD orgány SPOD zákon o SPOD mezinárodněprávní instrumenty ochrany

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA města Strakonice č. 6 /2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Strakonice

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA města Strakonice č. 3 /2014

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA města Strakonice č. 3 /2014 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA města Strakonice č. 3 /2014 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Strakonice

Více

Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků

Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků (Výtah z dokumentu MŠMT Využití právních opatření při řešení problémového chování žáků na školách únor 2014) Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Více

Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka

Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka Obecně závazná vyhláška města Šternberka č. 5/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech

Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Opatrovnické řízení 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření

Více

Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013

Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013 Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013 Zpracoval: Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor sociálních věcí OBSAH 1. Úvod...4 I. Koncepční část

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2012 Obsah Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Zákon o rodině Zákon

Více

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci oprávnění subjektů provádějících zprostředkování náhradní rodinné péče a osob pověřených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zveřejňovat osobní

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 10/2015,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 10/2015, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2015 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních datum nabytí účinnosti: 1. 1. 2016 STATUTÁRNÍ

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 3. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je zaměřen na právní vztahy mezi rodiči a dětmi, na právní ochranu dítěte. Má

Více

NÁZEV: Interdisciplinární spolupráce v mezinárodněprávní ochraně dětí Nezletilý bez doprovodu - REPATRIACE

NÁZEV: Interdisciplinární spolupráce v mezinárodněprávní ochraně dětí Nezletilý bez doprovodu - REPATRIACE NÁZEV: Interdisciplinární spolupráce v mezinárodněprávní ochraně dětí Nezletilý bez doprovodu - REPATRIACE Místo: Olomouc 28.2.-1.3.2018 Jméno: Andrea Fialová Ráčilová, Markéta Nováková Kdy se řeší repatriace

Více

Okresní soud v Litoměřicích Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech

Okresní soud v Litoměřicích Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Okresní soud v Litoměřicích Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Opatrovnické řízení 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 6/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 6/2015 Město Třebíč OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 6/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Třebíč se na

Více

Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka

Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka Město Šternberk Zastupitelstvo města Šternberka Obecně závazná vyhláška města Šternberka č. 5/2017, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Na Poř í č ním právu 376 / 1 128 01 Praha 2 Č.j. 2006/56857-24 V Praze dne 19. září 2006 Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Více

Město Odry. Článek 1. Úvodní ustanovení. Článek 2. Poplatník

Město Odry. Článek 1. Úvodní ustanovení. Článek 2. Poplatník Město Odry Obecně závazná vyhláška Města Odry č. 4 /2016 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Odry

Více

Obec Huzová Zastupitelstvo obce huzová Obecně závazná vyhláška obce Huzová č. 1/2016,

Obec Huzová Zastupitelstvo obce huzová Obecně závazná vyhláška obce Huzová č. 1/2016, Obec Huzová Zastupitelstvo obce huzová Obecně závazná vyhláška obce Huzová č. 1/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Obecně závazná vyhláška města Velké Pavlovice č. 1/2018,

Obecně závazná vyhláška města Velké Pavlovice č. 1/2018, Město Velké Pavlovice Zastupitelstvo města Velké Pavlovice Obecně závazná vyhláška města Velké Pavlovice č. 1/2018, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání

Více

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí 359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí (platí od 15. 81. 7. 2017 do 31. 1014. 8. 2017) ve znění zákona č. 257/2000 Sb., zákona č. 272/2001 Sb., zákona č. 309/2002 Sb.,

Více

Soud může něčí svéprávnost omezit ze závažného důvodu, např. pro jeho duševní poruchu. Takovému člověku současně jmenuje opatrovníka.

Soud může něčí svéprávnost omezit ze závažného důvodu, např. pro jeho duševní poruchu. Takovému člověku současně jmenuje opatrovníka. 2 0. O b č a n s k é p r á v o I Z á k l a d n í p o j m y a p r a m e n y Občanské právo je souhrn soukromoprávních ustanovení, upravujících osobní stav, právní postavení a vzájemná práva a povinnosti

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 12/2012,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 12/2012, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2012 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 12/2012, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních datum nabytí

Více

Obec Dolany Dolany 78, p.opatovice nad Labem IČO:

Obec Dolany Dolany 78, p.opatovice nad Labem IČO: Obec Dolany Dolany 78, 533 45 p.opatovice nad Labem IČO:00273490 Obecně závazná vyhláška obce Dolany č. 1/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2015 MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města

Více

OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, Kuřim, okres Brno-venkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 3/2015

OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, Kuřim, okres Brno-venkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 3/2015 OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, 664 34 Kuřim, okres Brno-venkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 3/2015 obce Moravské Knínice o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

Článek 1. Úvodní ustanovení

Článek 1. Úvodní ustanovení Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 3/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Lanškroun

Více

ll~q 1/M 1/ m llfo-v S00AP00RD7UE Zastupitelstvo města Prostějova Statutární město Prostějov ČI. 1 ČI. 2 (2) Úvodní ustanovení

ll~q 1/M 1/ m llfo-v S00AP00RD7UE Zastupitelstvo města Prostějova Statutární město Prostějov ČI. 1 ČI. 2 (2) Úvodní ustanovení která Statutární město Prostějov Zastupitelstvo města Prostějova Obecně závazná vyhláška ě. 6/2016 S00AP00RD7UE 1/M 1/ m 17 45 llfo-v ll~q o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

Obec Dolní Těšice Zastupitelstvo obce Dolní Těšice Obecně závazná vyhláška obce 3/2015,

Obec Dolní Těšice Zastupitelstvo obce Dolní Těšice Obecně závazná vyhláška obce 3/2015, Obec Dolní Těšice Zastupitelstvo obce Dolní Těšice Obecně závazná vyhláška obce 3/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

M Ě S T O V A R N S D O R F

M Ě S T O V A R N S D O R F M Ě S T O V A R N S D O R F Obecně závazná vyhláška č. 4/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města

Více

Nový občanský zákoník

Nový občanský zákoník kód předmětu: B_CPr_3 Civilní právo 3 Nový občanský zákoník RODINNÉ PRÁVO David Hozman (2013) hozmand@seznam.cz nebo 21078@mail.vsfs.cz Legislativa ústavní základ v článku 32 Listiny základních práv a

Více

O B E C TLUMAČOV Nádražní TLUMAČOV, okres Zlín

O B E C TLUMAČOV Nádražní TLUMAČOV, okres Zlín O B E C TLUMAČOV Nádražní 440 763 62 TLUMAČOV, okres Zlín Obecně závazná vyhláška Obce Tlumačov Zastupitelstvo obce Tlumačov č. 2/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

Vydává město Šumperk

Vydává město Šumperk MĚSTO ŠUMPERK OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2/2016, O MÍSTNÍM POPLATKU ZA PROVOZ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ (OZV o místním poplatku za odpad)

Více

Č Č Město Jirkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

Č Č Město Jirkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 4-2012 Město Jirkov OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 4-2012 Obecně závazná vyhláška města Jirkova o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Obecně závazná vyhláška města Pohořelice č. 2/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo MĚSTA POHOŘELICE

Více

OBSAH DÍL ČTVRTÝ: RODINNÉ PRÁVO... 11. Hlava třicátá: Rodinné právo... 13

OBSAH DÍL ČTVRTÝ: RODINNÉ PRÁVO... 11. Hlava třicátá: Rodinné právo... 13 DÍL ČTVRTÝ: RODINNÉ PRÁVO... 11 Hlava třicátá: Rodinné právo... 13 1 Rodinné právo v České republice... 13 A. Pojem a předmět rodinného práva... 13 B. Systém rodinného práva; jeho místo v systému českého

Více

Město Janovice nad Úhlavou

Město Janovice nad Úhlavou Město Janovice nad Úhlavou OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA číslo 04/2016 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

Město Nová Role. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Město Nová Role. Čl. 1 Úvodní ustanovení Město Nová Role Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo Města Nová Role

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení Obec Malá Morávka Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Malá Morávka

Více

Obec Tetčice Zastupitelstvo obce Tetčice Obecně závazná vyhláška obce Tetčice č. 1/2016

Obec Tetčice Zastupitelstvo obce Tetčice Obecně závazná vyhláška obce Tetčice č. 1/2016 Obec Tetčice Zastupitelstvo obce Tetčice Obecně závazná vyhláška obce Tetčice č. 1/2016 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

upravuje 27a, zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí

upravuje 27a, zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí Praxe upravuje 27a, zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí před zařazením klientů do evidence osob vhodných stát se pěstouny nutná specializovaná a rozšířená příprava v praxi se ukazuje,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

14 odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen,,zákon o místních poplatcích ) 2

14 odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen,,zákon o místních poplatcích ) 2 Obec Vigantice Zastupitelstvo obce Vigantice Obecně závazná vyhláška obce Vigantice č. 3/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2012 Obsah Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Zákon o rodině Občanský

Více

Obecně závazná vyhláška č. 6/2017,

Obecně závazná vyhláška č. 6/2017, Obecně závazná vyhláška č. 6/2017, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Kadaň se na svém zasedání

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení MĚSTO ZBIROH Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Zbiroh se

Více

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších Terénní sociální pracovníci výchovu dítěte a dalšími

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Poplatník Město TRHOVÉ SVINY Obecně závazná vyhláška č. 3/2016 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Trhové

Více

Průvodce pro náhradní rodinnou péči

Průvodce pro náhradní rodinnou péči Průvodce pro náhradní rodinnou péči Jak na náhradní rodinnou péči V zájmu každého dítěte je vyrůstat v klidném a harmonickém prostředí své rodiny, právem a povinností rodičů je výchova a péče o děti. Bohužel

Více

Obec Teplice nad Bečvou. Obecně závazná vyhláška č. 1 /2016,

Obec Teplice nad Bečvou. Obecně závazná vyhláška č. 1 /2016, Strana 1 Zastupitelstvo obce Teplice nad Bečvou se na svém zasedání dne 8. 2. 2016 usnesením č. 102 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších

Více

Město Buštěhrad Revoluční 1/ Buštěhrad Tel: web:

Město Buštěhrad Revoluční 1/ Buštěhrad Tel: web: Obecně závazná vyhláška města Buštěhradu č. 8 / 2018 O místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo města Buštěhradu

Více

OSVOJENÍ. přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna

OSVOJENÍ. přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna OSVOJENÍ přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna Zdeňka Králíčková, 2007 STATISTIKA Pramen: www.idnes idnes.cz ze dne 9. 8. 2007 V roce 2006 bylo adoptováno 490 dětí, z toho 32 do zahraničí K

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC RAŠOVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Rašovice se

Více

Oddíl 5 Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí

Oddíl 5 Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí Oddíl 5 Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí Až doposud jsme se zabývali problematikou úpravy poměrů nezletilých dětí, jejíž vyřešení je podmínkou rozvodu rodičů. Nutno však konstatovat, že zákonná

Více

Poskytování zdravotní péče nezletilým osobám

Poskytování zdravotní péče nezletilým osobám Poskytování zdravotní péče nezletilým osobám Právní úprava vztahů mezi rodiči a dětmi stejně jako poskytování zdravotní péče nezletilým osobám se vlivem nového občanského zákoníku mění významným způsobem.

Více

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA 3/2015,

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA 3/2015, MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA 3/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a způsobu jeho výběru Zastupitelstvo

Více

OBEC NIVNICE. Čl. 1 Úvodní ustanovení

OBEC NIVNICE. Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC NIVNICE Obecně závazná vyhláška č. 1/ 2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Nivnice se

Více

Obec Dolní Tošanovice

Obec Dolní Tošanovice Obec Dolní Tošanovice Obecně závazná vyhláška obce Dolní Tošanovice č. 4/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Městys Vranov nad Dyjí

Městys Vranov nad Dyjí Městys Vranov nad Dyjí Obecně závazná vyhláška městyse Vranov nad Dyjí č. 1/2015, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů PRÁVNÍ PŘEDPISY 2012 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 12/2012, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních datum nabytí

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Kovářov č. 3/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Kovářov č. 3/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Kovářov č. 3/2015 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Kovářov se na

Více