Postavení sektoru služeb v Rusku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Postavení sektoru služeb v Rusku"

Transkript

1 Postavení sektoru služeb v Rusku Odbor mnohostranné a společné obchodní politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR červen 2007

2 Rusko 1. Význam služeb v národní ekonomice Ruska Ačkoli sektor služeb RF v posledních letech roste a nabírá na významu, ve srovnání s vyspělými státy s tržní ekonomikou nadále dosti pokulhává. Potvrzuje to i jeho relativně nízký podíl na tvorbě HDP, který v roce 2006 dosáhl 55 %. Nicméně je možné konstatovat, že se v průběhu posledních let trh služeb rozvíjel rychleji než průmyslová výroba (5,9%). Vláda Ruské federace provádí dlouhodobou politiku zvyšování konkurenceschopnosti a efektivity ruského hospodářství, cílem které je dosažení stabilního tempa ekonomického růstu. Příznivá ekonomická konjunktura, která se vytvořila v průběhu posledních let, pozitivní dynamika makroekonomických ukazatelů, jakož i stabilní růst reálné mzdy a reálného důchodu napomáhaly dalšímu nárůstu spotřebitelské poptávky obyvatelstva jakož i zrychlování obratu maloobchodu a nárůstu kapacity placených služeb obyvatelstvu. Spotřebitelský trh má i nadále rozhodující vliv na udržení celkové ekonomické dynamiky na vysoké úrovni. V roce 2006 činnost obchodu (velkoobchodu, maloobchodu, oprava autodopravních prostředků, motocyklů, domácích potřeb a předmětů osobní spotřeby) zabezpečila 19,3% HDP a předčila tak všechny ostatní oblasti ekonomické činnosti. Maloobchod V současné době je obchod jednou z nejvíce dynamicky se rozvíjejících odvětví hospodářství, který značnou měrou přispívá do státního rozpočtu.v průběhu několika let se toto odvětví stalo jedním z hlavních tahounů ekonomického růstu země. Obrat maloobchodu se od roku 2000 vyznačuje stabilně vysokým tempem růstu. Výjimečný byl rok 2006, kdy růst maloobchodního obratu dosáhl 113%. V největší míře byl spotřebitelský boom zaznamenán v činnosti restaurací, kaváren a barů. V letech tvořil průměrný celoroční nárůst obratu veřejného stravování 7%, v roce 2004 se zrychlil a v období let 2004 až 2006 již tvořil 11,3%. V současné době je Rusku více než polovina maloobchodního prodeje zajišťována prostřednictvím prodeje na průmyslových, společných a potravinových tržnicích individuálními podnikateli. Jejich podíl na celkovém obratu se však snižuje (např. podíl potravinových tržnic na maloobchodním prodeji byl roce ,6%, v roce ,8% a v roce ,6%; podíl průmyslových tržnic tvořil ve jednotlivých letech 26%, 24,5% a 22,8%). Čtvrtina maloobchodního prodeje pak připadá na malé podniky. V průběhu posledních let začínají domácí a zahraniční investoři aktivně rozvíjet ve všech regionech země obchodní řetězce různých forem, počínaje výprodejem až po supermarkety. Předpokládá se, že v nejbližších letech tato tendence potrvá. Dle hodnocení expertů obchodní řetězce již kontrolují více než 15% vnitřního obchodu, přičemž ve velkoměstech je to až 50%.

3 Největšími maloobchodními řetězci v Rusku jsou Pětjoročka, Magnit, Ašan, které ovládají pouze 5% trhu. V rozvinutých zemích mají 3 největší řetězce cca 50-95% podíl na trhu, v zemích Východní Evropy je to 10-30%. Na ruském maloobchodním trhu působilo v roce 2005 kolem 750 maloobchodních řetězců. Nejexpansivnějšími společnostmi na ruském trhu jsou Mokmart, Monětka a Magnit. Tendence růstu řetězcového obchodu vytváří doplňkové možností rozvoje trhu a přináší značný pozitivní dopad. Zvyšuje se průhlednost obchodních operací, přechod pohybu zboží ze stínového postavení přispívá nárůstu daňových příjmů státu, zavádějí se moderní, dokonalejší technologie. Ruská maloobchodní síť se snaží v podmínkách drsné konkurence na spotřebním trhu přiblížit úrovní obsluhy západoevropským normám, rozšiřuje obchodní nabídku, vytváří maximálně možné pohodlí pro kupující, který může všechno potřebné nakoupit pod jednou střechou. V současné době je obchod jedním z nejdynamičtějších odvětví hospodářství země. Počet maloobchodních podniků, mimo obchodu s motorovými vozidly, opravnami bytového zařízení a s předměty osobní potřeby, byl na konci roku ,1 tisíc a zvětšil se v porovnání s rokem 2005 o 7,7%. Pevné místo v obchodní síti patří malému podnikání. Je nutné podotknout, že ve sféře obchodu funguje největší počet malých podniků. Malé podniky vytváří 23% obratu maloobchodního prodeje, individuální podnikatelé, poskytující činnost v stacionární obchodní síti, tvoří více než 25%. Spotřebitelský trh země se vyznačuje vysokým podílem soukromého vlastnictví. V roce 2005 vytvářel nestátní sektor 97,8% obratu maloobchodu, ze kterého 86,3% tvořil soukromý sektor. Sektor obchodu se od roku 2002 stává vlajkovou lodí v přílivu zahraničních investic, jejich podíl dosahuje vyšších hodnot než v oblasti průmyslu. Tento fakt tak zpochybňuje názor o tom, že cizinci se zajímají v Rusku pouze o palivo-energetický komplex. V současné době se obchod zdá byt nesmírně atraktivním pro zahraniční investory. Za období leden-září 2006 investovali zahraniční investoři do tohoto odvětví 7,4 mld. USD, což představuje 20,9% z celkového objemu zahraničních investic. Finanční služby Finanční trhy hrají důležitější úlohu v rozvoji ruského hospodářství. Za období vzrostla jejích kapacita a zvýšila se efektivita. V průběhu posledních 7 let se aktivně rozvíjelo legislativní prostředí finančních trhů, zdokonalovalo se regulování finančních organizací, zaváděly se prvky podpory investičních aktivit. Rostly a upevňovaly své pozice profesionální účastníci finančních trhů, rozšířila se investiční základna, zvlášť díky zapojení finančních prostředků obyvatelstva. Zvětšila se různorodost finančních nástrojů, vznikly nové segmenty finančního trhu. Cestovní ruch Po uplynutí poměrně dlouhého období snižování objemu turistických služeb v Rusku, zaznamenává tento sektor v letech boom s průměrnými meziročními nárůsty objemu o 7,2%.

4 Stále přetrvává stabilní zájem ruských občanů vycestovat na rekreaci do zahraničí. Jenom za prvních 9 měsíců roku 2006 se zvýšil počet občanů Ruské federace, kteří vycestovali do zahraničí, v porovnání se stejným obdobím roku 2005 o 14,4%. Tyto služby jsou využívány skupinami obyvatelstva s vysokými příjmy a značný nárůst cen na tyto služby neovlivnil rozhodujícím způsobem jejich poptávku. Rozvoje trhu lázeňsko-ozdravných služeb zaznamenává relativně nízké tempo růstu, které lze vysvětlit nedostatkem plnohodnotné struktury ozdravování a zábavy, která by odpovídala současným požadavkům. Tuto situaci se snaží řešit státní koncepce namířena na uchování a rozvoj lázní, racionální využívání přírodních lázeňských zdrojů, upevnění materiálnětechnické základny lázeňských a sanatorních zařízení, jejímž cílem je postupně zvýšit dostupnost a efektivitu rozvoj lázeňských a ozdravných služeb. Stavebnictví Stavebnictví vykázalo v roce 2006 tempo růstu 15,7 %, což je nejvyšší hodnota za posledních 8 let a je odrazem vysokých investic do ekonomiky v tomto roce. Dynamika růstu objemu dodavatelských prací ve stavebnictví (v % oproti minulému roku) stavebnictví (%) 102,7 114,4 110,1 110,5 115,7 Pojem stavební služby, který je všeobecně známý v mezinárodní praxi, je v podmínkách transformační ekonomiky Ruska zcela novým. V zákonodárných aktech i v praxi převládá pojem stavebně-montážní práce, které se hodnotí jako výrobek stavebnictví jakožto odvětví materiální výroby, nikoli jako sféry služeb. Celkový obrat zahraničního obchodu stavebních služeb v Rusku za období leden-září 2006 činil 5,2 mld. USD a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku tak vzrostl o 26,4%. Saldo v oblasti služeb je trvale negativní. Hlavními obchodními partnery v oblasti stavebních služeb jsou Turecko, USA, Finsko, Rakousko, Kypr a Německo. Se zřetelem na současný stav a perspektivy rozvoje stavebního komplexu, můžeme konstatovat poměrně vysokou úroveň konkurenceschopnosti ruských stavebních podniků. Stavební podniky v Rusku mají bohaté zkušenosti s výstavbou objektů hutnictví, všeobecného strojírenství, petrochemického průmyslu, výstavby metra, stavebního průmyslu, zemědělství, potravinářství a lehkého průmyslu, výstavbou železnic a dálnic, stavbou mořských a říčních přístavů, mostů a tunelů, obytných budov. V průběhu posledních let, v důsledku přechodu na pokročilejší metody výstavby, byl dosažen podstatný nárůst objemů bytové výstavby se zřetelem na nové požadavky kladené na architektonicko- technickou povahu budov. V letech zůstávala poptávka po službách předních mezinárodních dodavatelských společností vcelku slabá, což bylo mimo jiné ovlivněno i válkou v Iráku. Mimo to, neustalé snižování kurzu amerického dolaru zapříčinilo podstatný nárůst ceny jednotlivých kontraktů, nominovaných v jiných základních měnách, v dolarovém přepočtu.

5 Ruským společnostem se v posledních letech podařilo zvítězit v celé řadě výběrových řízení na výstavbu velkých inženýrských projektů v zahraničí. Doprava Struktura a dynamika výkonu nákladní přepravy (t/km) Druh dopravy 2006 mld. t x km 2006 t x km v % celkem 4779, ,2 z toho: železnice 1950, ,0 říční doprava 71,0 1 82,5 automobilová 198, ,7 námořní 57,2 4 94,9 potrubní 2498, ,1 2006/2005 dynamika (%) Železniční doprava je nejvýznamnějším druhem dopravy v RF, zajišťuje téměř 85 % obratu nákladní dopravy (bez potrubní dopravy) a 40 % obratu osobní dopravy. Celková délka železniční sítě je 85,5 tis. km, toho 42,6 tis. km je elektrifikováno. Vozový park tvoří elektrických lokomotiv, motorových lokomotiv, nákladních a osobních vagónů. V celém sektoru pracuje 1,5 mil. zaměstnanců. Silniční doprava zajišťuje 8 % obratu nákladní dopravy a 40 % obratu osobní dopravy. Celková délka silnic v RF činí více než 900 tis. km. Veřejná (federální) silniční síť RF dosáhla podle údajů z roku 2005 celkové délky 592,6 tis. km, z toho 541,1 tis. km (91,3 %) tvoří silnice s tvrdým povrchem. Autobusovou dopravou je zajištěna dopravní obslužnost v 1,2 tis. městech a 81 tis. obcích. Městská elektrická doprava funguje ve 117 městech (tramvajová doprava v 67, trolejbusová v 90, metro v 6). Celková délka autobusových linek činila (k ) téměř 2 mil. km, tramvajových 6,3 tis. km, trolejbusových 9,9 tis. km, metra 420,5 km. Letecká doprava zajišťuje 0,1 % obratu nákladní dopravy a 18 % obratu osobní dopravy. Leteckými společnostmi bylo v roce 2006 přepraveno 45 mil. cestujících (oproti 40 mil. v roce 2005). Objem nákladní letecké dopravy v roce 2006 dosáhl hodnoty 300 mil. t x km, tj. růst o 2,9 % oproti roku Námořní doprava v této oblasti byl v roce 2006 zaznamenán další pokles objemu přeprav zboží (94,5 % úrovně 2005). Ruská námořní plavba zabezpečila přepravní výkon na úrovni 57,2 mld. t x km, počet přepravených osob (800 tis.) se zvýšil. Říční doprava - v roce 2006 bylo říční dopravou zabezpečen výkon 71 mld. t x km zboží což je pokles o 18 %, počet přepravených osob (16 mil.) rovněž poklesl. V průběhu roku 2006 byly realizovány následující nejvýznamnější projekty: - otevřeno železniční-prámové spojení Usť-Luga Baltijsk a automobilová přeprava na prámovém spoji Baltijsk Mukran (Německo), - dokončena rekonstrukce druhé startovací a přistávací plochy na letišti Pulkovo, - provedeno pokusné komorování na novém spoji Kočetovského vodního uzlu, provedeny prací po rekonstrukci jednotlivých části kanálů Moskva, Bělomoro-Baltijského, Volgo-

6 Baltijského, Volgo-Donského vodních cest, komor na vodních cestách Volžského a Kamského bazénů, Novosibirské komory, ropné základny Vitimského regiona vodních cest. - uvedeno do provozu více než 2244,1km dálnic, mezi nimi: první etapa okružní auto tepny města Sankt-Peterburg, úseky dálniční cesty Amur 4ita-Chabarovsk, při-hraniční úsek dálnice M-10 Skandinávie, vybudováno skoro 18,5 km mostů: přes řeky Volgu ve městě Jaroslavľ, přes řeku Don Rostovské oblasti, přes řeku Čulym v Tomské oblasti, přes řeku Tom ve městě Kemerovo. - koncem roku 2006 bylo schváleno šest investičních dopravních projektů, které se ucházely o státní podporu z prostředku Investičního fondu: výstavba rychlostní automobilové dálnice Moskva Sankt-Peterburg, automobilové dálnice M-4 Don se zpoplatněnými úseky, nového výstupu na Moskevsku okružní dálnici federální dálnice M- 1 Bělorus Moskva- Minsk, proekt výstavby Orlovského tunelu pod řekou Něvou ve velkoměstě Sankt-Peterburg, projekt dálnice Krasnodar Abinsk- Kabardinka, vybudování rychlostní dálnice Západní rychlostní diametr v Sankt-Peterburgu. Zisk celého dopravního komplexu (bez potrubní přepravy) činil v roce 2006 cca 95 mld. rublů. Při tom, nehledě na přijatá opatření, přeprava cestujících zůstává ztrátovou, dokonce i když započítáme dotace. Celková ztráta z přepravy cestujících v automobilové a městské elektrické dopravě (tramvaj, trolejbus, metro) tvoří kolem 5 mld. rublů. Spoje Celkový objem tržeb v oblasti spojů dosáhl v roce 2006 hodnoty 834 mld. RUB, což představuje meziroční růst o 24 %. Téměř tři čtvrtiny (71 %) celkového objemu tvoří telekomunikační služby, z čehož více než polovina připadá na mobilní služby. Telefonní síť zahrnovala ke konci roku 2006 téměř 43 mil. pevných účastnických telefonních stanic (roční přírůstek o 5,3 %), z toho bytových stanic bylo 32 mil. Přírůstek za rok 2006 činil 7,9 %. V roce 2006 bylo v Rusku 124 mil. účastníků mobilní sítě, což je nárůst o 73 % oproti předcházejícímu roku. Energetika Těžba a rozvod ropy - zaujímá v hospodářství Ruska mimořádně významné postavení. Těžba ropy od roku 1999 stoupá a to zejména díky konjunktuře světového ropného trhu, prováděným opatřením na rozšiřování exportních kapacit potrubí ropovodní přepravy a zavádění nových technologií. Od roku 2000 do roku 2006 stoupla těžba ropy, včetně plynového kondenzátu, z 323 na 480 mld. tun (nárůst o 48%). Těžba a rozvod plynu - těžba se zvýšila za období z 584 na 656,3 mld. m3, což představuje nárůst o 12,4%. Tendence stabilního růstu těžby, počínaje rokem 2002, je podmíněna uvedením do provozu nových ložisek, udržením těžby na již fungujících ložiskách, které mají stabilní nebo klesající těžbu plynu, a dynamickým nárůstem vnitřní spotřeby. Výroba, distribuce a rozdělování elektrické energie Výroba elektrické energie vzrostla v letech z 878 na 991,4 mld. KWt hodin, což představuje cca 12,9%. Výroba v atomových elektrárnách vzrostla o 19,7%, v tepelných elektrárnách o 13,4% a ve vodních elektrárnách o 5,9%. Srovnáme-li rok 2006 s předchozím rokem, došlo k celkovému nárůstu ve výrobě elektrické energie o cca 4%.

7 V průběhu let , za účelem plnění plánu opatření po transformování elektroenergetiky, byla rozšířena legislativní základna inovací v tomto odvětví, která je namířena na jasné rozdělení přírodně-monopolních a potenciálně konkurujících druhů hospodářské činnosti, na rozdělení regionálních elektro-energetických společnosti podle typů činnosti, na transformování síťového komplexu a soustavy dispečerského řízení. Strukturální transformace tradiční elektro-energetiky se blíží k závěru. K dnešnímu dni je schváleno 71 projektů transformování ze 72 akciových energetických společností, 66 akciových energetických společností je rozděleno podle druhů činnosti, z toho 13 za loňský rok. V procesu transformace 66 akciových energetických společností bylo vytvořeno 260 společnosti, z toho 31 za poslední období. Celkem bylo založeno 55 magistrálních síťových společností, z toho 10 v roce V roce 2006 byla zahájena transformace v atomové energetice. Byl rozpracován federální zákon o specifikách řízení a disponováním majetkem a akciovým kapitálem organizací atomového elektroprůmyslového komplexu a o podávání návrhů na změny a doplnění některých zákonodárných aktů Ruské federace. Implementace uvedených opatření vytvoří podmínky pro zabezpečení strategické stability dodávek elektrické energie a zapojení soukromého kapitálu do tohoto odvětví. Struktura a index výroby elektrické energie: /2006 (%) Výroba elektrické energie celkem ,4 Tepelné elektrárny ,9 Vodní elektrárny ,4 Jaderné elektrárny ,7

8 2. Postavení služeb v zahraničním obchodě Ruska 2.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami Celková hodnota vývozu služeb dosáhla v roce 2005 hodnoty mil. USD Dovezeny byly služby v celkové hodnotě mil. USD Zahraniční obchod ve službách vykázal v roce 2005 deficit ve výši mil. USD Podíl ruského exportu služeb se na světovém exportu podílel 1%, import 1,62% Negativní saldo zahraničního obchodu se službami má trvalejší charakter. Značný vliv na tuto skutečnost měl proces narůstající otevřenosti ruské společnosti, který je doprovázen v porovnání s příjmy nesouměrně velkým rozsahem zahraničního cestovního ruchu. Vývoz služeb průběžně narůstal až do r. 1998, pak prudce klesl a znovu se začal zvyšovat až v letech , přičemž převážně kopíroval dynamiku dodávek zboží. 2.2 Služby v celkovém zahraničním obchodě Ruska Podíl služeb na celkovém exportu Ruska byl v roce 2005 pouhých 10%. Podíl služeb na celkovém importu byl cca 30%. Obchod se zbožím vykázal v roce 2005 přebytek ve výši mil. USD. Export zboží dosáhl hodnoty mil. USD a meziročně se zvýšil o 33%. Import zboží dosáhl částky mil. USD a oproti předchozímu roku se zvýšil o 29%. Obchod se službami zaznamenal v roce 2005 deficit, a to ve výši mil. USD. Export služeb dosáhl hodnoty mil. USD, což znamená jeho zvýšení o 21%. Importovány byly služby v hodnotě mil. USD, což představuje 18% nárůst oproti předchozímu roku. 2.3 Odvětvová struktura zahraničního obchodu se službami Odvětvovou strukturu exportu a importu služeb v roce 2005 znázorňuje graf č. 11. Z grafu je zřejmé, že největší podíl na exportu služeb měly ostatní služby, jejichž export dosáhl hodnoty mil. USD, což představuje cca 39,9% podíl na celkovém exportu služeb. Podíl dopravy byl 37,3% a dosáhl hodnoty 9 114,3 mil. USD. Podíl cestovního ruchu byl 22,8% a dosáhl hodnoty cca mil. USD. Situace v oblasti importu je značně odlišná. Největší podíl je tvořen cestovním ruchem, a to 46,3%. Celková hodnota exportu služeb v oblasti cestovního ruchu byla mil. USD. Podíl ostatních služeb byl 40,4% a dosáhl hodnoty mil. USD. Služby v oblasti dopravy zaujímaly v roce ,4% podíl a hodnota jejich importu byla 5154 mil. USD. Rusko vykazuje vysoký deficit obchodní bilance v oblasti cestovního ruchu, který je dán velkým počtem cest ruských občanů do zahraničí. Deficit obchodní bilance zaznamenávají i ostatní služby. Naproti tomu přebytek vykazují služby v oblasti dopravy.

9 Graf č.11 Struktura zahraničního obchodu se službami v Rusku v roce 2005 (v mil. USD) export import saldo doprava cestovní ruch ostatní služby 2.4 Teritoriální struktura Služby Ruské federace jsou exportovány především na trhy zemí Evropské unie, podíl EU na exportu služeb byl v roce ,5%. Do zemí SNS bylo exportováno 7,7% celkového exportu služeb a do zemí APEC 16,5%. 3. Vzájemná spolupráce s ČR v oblasti služeb 3.1 Vývoj vzájemné výměny služeb Vývoj vzájemné výměny služeb mezi ČR a Ruskem od roku 2004 znázorňuje graf č.12. Dle údajů ČNB, dosáhla celková výměna služeb hodnoty ,7 mil. CZK a v porovnání s předchozím rokem se snížila o 22,4%. Export se na celkovém obratu podílel cca 74% a dosáhl hodnoty mil. CZK. Graf č.12 Vývoj zahraničního obchodu se službami s Ruskem v letech (v mil. CZK) , , , , , ,0 0, export import

10 3.2 Odvětvová struktura Odvětvovou strukturu exportu služeb do Ruska, v základním členění na služby cestovního ruchu, dopravu a ostatní služby, znázorňuje graf č. 13. Vývoj struktury exportu služeb do Ruska v letech (v mil. CZK) Graf č doprava cestovní ruch ostatní služby Postavení jednotlivých skupin služeb ve sledovaných letech značně kolísá. Zřejmé je silné postavení oblasti dopravy a cestovního ruchu, nicméně v porovnání s rokem 2004 je zaznamenáno i znatelné zvýšení exportu ostatních služeb. V roce 2006 připadl největší podíl exportu na oblast dopravy, a to cca 38,1%, přičemž největší podíl měla jednoznačně potrubní přeprava a přenos elektřiny. Podíl cestovního ruchu na celkovém exportu ČR byl v roce 2006 přibližně 37% s převahou soukromých cest. Podíl ostatních služeb byl cca 24,8%. V této skupině se jednoznačně jako nejvýznamnější jeví služby výpočetní techniky a informační služby a dále různé obchodní, odborné a technické služby. 3.3 Perspektivy budoucí spolupráce Ruská federace je pro české exportéry služeb perspektivním partnerem pro budoucí spolupráci. Čeští podnikatelé zde mají již řadu obchodních zkušeností i kontaktů z dřívějších let, znají místní podmínky a na tyto zkušenosti a vazby je možné navázat i v případě exportu služeb. Výhodou je i příbuzný jazyk a podobná kultura. Z důvodu rostoucích aktivit českých firem v této zemi lze očekávat zejména nárůst exportu ostatních služeb obchodní povahy a pojišťovacích a finančních služeb. Mezi perspektivní oblasti patří v souvislosti se stavebním boomem v Moskvě a jejím okolí i stavebnictví, dále cestovní ruch, velkoobchod a podnikatelské služby, jako např. právní služby, obchod s nemovitostmi, poradenství v oblasti IT, dodávky softwaru, zpracování dat, reklamní činnost, účetnictví a audit. Zpracovala: Edita Šedová, sedovae@mpo.cz

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO

DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO Anna Teličková ředitelka odboru mnohostranné a společné obchodní politiky 30. října 2012 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela?

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? Konference Fórum e-time 2011 květen 2011 Globální kontexty krize Dopad na českou ekonomiku a firemní sektor Odvětví informačních a komunikačních činností Telekomunikace

Více

Analýza struktury exportu služeb

Analýza struktury exportu služeb Analýza struktury exportu služeb aktualizováno - srpen 2008 Úvod... 3 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 4 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami v ČR... 4 I.1.1 Celkový objem zahraničního

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2014 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Zahraniční obchod RF se službami Podmínky vstupu na ruský trh služeb v souvislosti se vstupem do WTO

Zahraniční obchod RF se službami Podmínky vstupu na ruský trh služeb v souvislosti se vstupem do WTO Všeruský vědeckovýzkumný ústav pro konjunkturu Zahraniční obchod RF se službami Podmínky vstupu na ruský trh služeb v souvislosti se vstupem do WTO (zpracováno na objednávku Velvyslanectví České republiky

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Makroekonomické informace 4/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 4/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 4/2009 205-05-04 00:00:00 2 V lednu 2009 činil příliv prímých zahraničních investic do Polska - dle údajů NBP (Polské národní banky) - celkem 475 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů 18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 18.1. Charakteristika odvětví Odvětví zahrnuje široký

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Vývoj průmyslu v roce 2013

Vývoj průmyslu v roce 2013 Vývoj průmyslu v roce 2013 Za celý rok 2012 se průmyslová produkce snížila o 0,8 %. Tento vývoj pokračoval i v roce 2013, kdy se pokles v 1. čtvrtletí dále prohloubil (o,4 %). Ve 2. čtvrtletí se propad

Více

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků) Dopravní systém je tvořen navzájem provázanými složkami: 1. Dopravní prostředky soubor pohyblivých zařízení 2. Dopravní cesty část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

Více

Měsíční přehled 04/00

Měsíční přehled 04/00 Měsíční přehled 04/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 174,5 mld.kč, čímž stoupl

Více

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 6.1. Charakteristika odvětví Celulózopapírenský průmysl patří k tradičním odvětvím

Více

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE O BCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ K ATEDRA EKONOMIE Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE 6 Analytikův občasník LEDEN 2007 O BSAH: VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF. 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23

VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF. 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23 Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23 8.1. Charakteristika

Více

Analýza struktury exportu služeb. Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU

Analýza struktury exportu služeb. Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU Analýza struktury exportu služeb Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU aktualizováno k listopadu 2007 Úvod... 3 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 4 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 Rostoucí ceny energií jak dlouho? Rozhodne trh nebo politika? Výroba elektřiny v ČR je více zatížena růstem

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4. 3. Váha nefinančních firem kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4.3.1. Spojitost s přílivem přímých investic Odlišnost pojmů Je třeba rozlišovat termín příliv přímých

Více

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE O BCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ K ATEDRA EKONOMIE Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE 2 Analytikův občasník Ř ÍJEN 2006 O BSAH: AGREGÁTNÍ POPTÁVKA V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled

Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Strojírenství Ostrava Ostrava, 22. dubna 215 Konkurenceschopnost - definice Konkurenceschopnost

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 Lednová bilance zahraničního obchodu sáhla na rekord Lednové výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, když nejenže navázaly na pozitivní

Více

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013 Vývoj ekonomiky ČR v roce 12 březen 13 Výkonnost odvětví Viditelné oslabování meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty ve většině odvětví v průběhu roku 12 Dynamika reálné výkonnosti odvětví české ekonomiky,

Více

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve TOP STAV 2009 České stavebnictví je i přes dopad krize na poptávku po stavební produkci významným odvětvím ekonomiky, které se podílí cca 9 % na zaměstnanosti v ekonomice a na tvorbě HDP v úrovni 6-7%.

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví 5. 3. 2013 Současná situace: Jak na tom jsme? Současná situace ve stavebnictví Jediné odvětví v ČR již pátým rokem v recesi V

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Analýza struktury exportu služeb

Analýza struktury exportu služeb Analýza struktury exportu služeb aktualizováno - srpen 2008 Manažerské shrnutí... 3 Úvod... 5 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 6 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami v ČR... 6 I.1.1 Celkový

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2017 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože česká ekonomika nadále vykazuje růstové

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti 5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti Schopnost dané země konkurovat na mezinárodních trzích ovlivňují cenové a necenové faktory. Následující výběr je soustředěn na změnu podílu na světovém exportu zboží

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35

20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35 20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35 20.1. Charakteristika odvětví Odvětví ostatní dopravní prostředky a zařízení je charakteristické širokou nabídkou dopravních prostředků.

Více

16. Výroba elektrických strojů a zařízení - OKEČ 31

16. Výroba elektrických strojů a zařízení - OKEČ 31 Výroba elektrických strojů a zařízení 16. Výroba elektrických strojů a zařízení - OKEČ 31 16.1. Charakteristika odvětví Pro odvětví je charakteristická velká diverzifikace a široká sortimentní nabídka

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa 1.7. 2014 Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa Převaha v dovozech potravin do ČR nad jejich vývozem nebyla za první čtyři měsíce letošního roku tak

Více

OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL

OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Marta Nováková prezidentka SOCR ČR ÚLOHA OBCHODU Obchod jako: Významný sektor NH Významný zaměstnavatel Exportér domácí produkce Společensky odpovědný podnik Významný

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 06/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1 Ve struktuře ekonomiky Prahy podle hrubé přidané hodnoty převažují odvětví sektoru služeb. Vybavenost domácností počítači je v Praze nad průměrem ČR; domácnosti s počítačem v Praze

Více

Vývoj stavebnictví a výroby stavebních hmot v ČR v roce 2011

Vývoj stavebnictví a výroby stavebních hmot v ČR v roce 2011 Seminář VÁPNO,CEMENT a EKOLOGIE 2012 Skalský Dvůr v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem 28.5.2012 Vývoj stavebnictví a výroby stavebních hmot v ČR v roce 2011 Ing. Pavel Malinský, MPO ČR Současná situace

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 1/2011 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. srpna 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2019 do 31.

Více

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Ing. Eva Hamplová, Ph.D. Univerzita Hradec Králové Fakulta informatiky a managementu Katedra ekonomie makroekonomická

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2017

Více

Tisková zpráva. Průmysl se spolu se zahraničním obchodem drží, naopak stavebnictví v krizi

Tisková zpráva. Průmysl se spolu se zahraničním obchodem drží, naopak stavebnictví v krizi Tisková zpráva Průmysl se spolu se zahraničním obchodem drží, naopak stavebnictví v krizi Praha, 7. listopadu 2011 Průmyslová produkce v září meziročně vzrostla reálně o 2,5 %. Hodnota nových zakázek meziročně

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za roku 2016 dosáhly tržby v běžných

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy

Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy Ing. Eduard Muřický odbor strategií a trendů Praha, 18. května 2011 Konference Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost chemického

Více

Vývoj zahraničního obchodu České republiky od jejího vstupu do Evropské unie do roku 2013

Vývoj zahraničního obchodu České republiky od jejího vstupu do Evropské unie do roku 2013 Vývoj zahraničního obchodu České republiky od jejího vstupu do Evropské unie do roku 213 Předložená datová sada poskytuje uživateli údaje o zahraničním obchodě České republiky a jeho vývoji od vstupu do

Více

Daniel Kukačka, Portfolio Manager. Generali Investments CEE Webinář, říjen 2017

Daniel Kukačka, Portfolio Manager. Generali Investments CEE Webinář, říjen 2017 č Daniel Kukačka, Portfolio Manager Generali Investments CEE Webinář, říjen 2017 Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulého měsíce Přehled vývoje hlavních ekonomik SEKCE II Kapitálové trhy Výhled

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Ekonomika Národní hospodářství. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Národní hospodářství. Ing. Ježková Eva Ekonomika Národní hospodářství Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny

Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny V poslední době se zintenzivnila jednání v rámci zemí Visegrádské skupiny, kterou tvoří společně s Českou republikou Maďarsko, Polsko a Slovensko. Dané země mají

Více