Název vzdělávacího programu: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název vzdělávacího programu: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let)"

Transkript

1 Název vzdělávacího : Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Minimální kompetenční profil: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Organizace: Duha A. Cíl vzdělávacího zlepšit kvalitu pro mladé lidi ve sdružení Duha vytvořením konceptu a metodologie vzdělávání vedoucích pracujících s mladými lidmi nad 18 let zvýšit kvalifikaci pracovníků s mládeží v základních článcích v oblastech stanovených minimálním kompetenčním profilem pro oblast vedoucího mládeže nad 18 let vytvořit vzdělávací materiály a návody (příklady dobré praxe), jak pracovat s cílovou skupinou nad 18 let. vytvořit a zhodnotit vzdělávací program vedoucího mládeže nad 18 let v souvislosti s minimálním kompetenčním profilem pro tuto oblast Konkrétní cíle pochopit koncept neformálního vzdělávání a logiku vzdělávací aktivity vyzkoušet si přípravu, realizaci a zhodnocení vlastní vzdělávací aktivity za podpory lektorů ( propojit teoretické znalosti vzdělávacích aktivit s praktickou zkušeností. uvědomit si specifika aktivit v oblasti práce s mládeží nad 18 let a neformálního vzdělávání a umět je použít reflektovat své dovednosti vedoucího mládeže nad 18 let a rozvinout je do rozmezí minimálního kompetenčního profilu. ověřit minimální kompetenční profil v praxi s jeho cílovou skupinou Absolvent je schopen aplikace základů neformálního vzdělávání (stanovení vzdělávacího cíle aktivit v souladu s cílovou skupinou, propojení cíle s aktivitami) v základním článku (nebo organizaci) a je schopen reflektovat neformální vzdělávání probíhající v základním článku, popsat jeho kvalitu a tím přispívat k uznávání neformálního vzdělávání. B. Cílová skupina Cílovou skupinou jsou pracovníci pracující s dětmi a mládeží. Požadavky na účastníky Profil účastníků je obdobný pro členy sdružení organizátora a účastníky z jiných organizací v téže skupině. Pro účastníky z mateřské organizace: starší 18 let

2 zkušenost z práce s mládeží, ať už v roli vedoucího, instruktora nebo profesionálního pracovníka s mládeží zkušenost s vedením aktivit pro mládež (alespoň 4 aktivity jako člen týmu nebo 2 jako samostatný vedoucí) člen nebo spolupracovník Duhy zájem o další vzdělávání zájem a možnost účasti na praxi jako součásti vzdělávacího minimální znalosti práce s počítačem (textový editor MS Word/Open office nebo jiný, Power Point, , Skype) možnost využití znalostí po skončení vzdělávacího motivace sdílet své znalosti se svými kolegy U potenciálních účastníků z jiných organizací je doporučeno zařadit ještě dvě podmínky: znalost poslání a cílů své organizace a znalost cílové skupiny organizace a typu aktivit, které připravují. Počet účastníků: Doporučený počet účastníků pro vzdělávací program je 15 účastníků. C. Forma vzdělávacího včetně hodinové dotace Vzdělávací program má kombinovanou formu. Skládá se ze čtyř modulů. Moduly 1 a 3 jsou prezenční, realizované skupinovou formou, zatímco modul 2 a 4 je distanční a individuální. Vzdělávací formy Jsou využity formy individuální (s podporou e-learningu), skupinová, minisemináře a prožitková forma. Samostudium probíhalo převážně v distančních modulech a je zohledněno v časové dotaci na ně. E-learning je dostupný na: kapitola Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let). K přihlášení použijte tlačítko Přihlásit se jako host. Hodinová dotace vzdělávacího Celková hodinová dotace je 45 vyučovacích hodin. D. Metody vzdělávání Metodologie byla postavena na principech neformálního vzdělávání, kdy se účastníci podílejí na vedení svého vlastního učení, jsou do něj aktivně zapojeni a učí se pomocí propojení teorie a praxe. Vztah mezi lektory, organizátory a účastníky je rovnocenný, lektoři jsou partnery účastníků a do určité míry jejich průvodci v procesu učení a získávání zkušeností. Velký důraz je kladen na využití znalostí, dovedností a postojů, které již účastníci získali před začátkem. Reflexe účastníků a nové zkušenosti jsou do tohoto rámce doplňovány. Program byl postaven na konceptu learning by doing (učení se aktivitou) využívajícím určité aspekty zážitkové pedagogiky.

3 Metody vzdělávání, respektive typy metod, jsou popsány v příloze Metodika 1. Jedná se o ledolamy, energizery, zpětná vazba individuální i skupinová, koučink, přednáška, aktivní prezentace, diskuse, workshop, sebehodnocení, learning by doing. E. Didaktické prostředky V rámci realizace vzdělávacího jsou doporučeny tyto didaktické prostředky: Flipchart, fixy, papíry, tužky, lepicí papírky, materiál podle zvolených her, pomůcky pro realizaci připravené lektory (grafy, formuláře, nákresy, literatura a studijní materiály). V části, kdy účastníci sami realizují vzdělávací aktivitu, jsou didaktické prostředky určeny účastníky podle zvolených metod vzdělávání (např. workshop, hra). Další informace viz část J. Materiální a technické zabezpečení. F. Inovativnost Velký důraz je kladen na využití znalostí, dovedností a zkušeností, které již účastníci získali před začátkem vzdělávacího, jejich reflexe a nové zkušenosti byly do tohoto rámce doplňovány. Vztah mezi lektory, organizátory a účastníky je rovnocenný, lektoři (školitelé) jsou partnery účastníků a do určité míry jejich průvodci v procesu učení a nehodnotí účastníky, zpětnou vazbu poskytují na vyžádání a v míře přijatelné pro účastníky. Tento přístup byl propojen s technikami a přístupy převzatými z dalších oblastí, které jsou v kontextu neformálního vzdělávání inovativní z hlediska postupu koučinkem (provázení účastníka za pomoci otázek k uvědomění si vlastních cílů, kroků a motivace k jejich dosažení) a supervizí (zprostředkování náhledu na činnost účastníka s cílem pomoci při sebereflexi a při zhodnocení kvality této činnosti), které dobře slouží k podpoře učení a vedení účastníků nevtíravým a rovnocenným způsobem. V oblasti cílů je princip inovativnosti naplněn přístupem k určení cílů, které jsou provázány s minimálním kompetenčním profilem. G. Popis vzdělávacího Vzdělávací program je rozdělen do čtyř modulů. Na základě ověřování je doporučeno zařadit čtvrtý modul, pokud lektorský tým na základě vyhodnocení určí, že některé procesy učení mohly zůstat nedokončeny. Obsah a hodinová dotace vzdělávacích modulů Podrobný obsah vzdělávacích modulů, včetně popisu jednotlivých metod a aktivit je v příloze Metodika. 2 Modul 1 (19 hodin, prezenčně) Anotace: V prvním modulu se účastníci seznámí se základy práce s mládeží nad 18 let a reflektují, které ze znalostí a dovedností již mají. 1 Přílohu Metodika naleznete na v sekci Uznávání neformálního vzdělávání, Cíle a výstupy. 2 Přílohu Metodika naleznete na v sekci Uznávání neformálního vzdělávání, Cíle a výstupy.

4 Rozpis probíraných témat: Čas 1. den Čas 2. den Čas 3. den 45 Domácí příprava 15 Energiser a uvedení do 60 Příprava vstupu účastníků pro 3. modul část II Příjezd účastníků 45 Osobnost vedoucí 30 Osobní cíle učení II 60 Stavba vzdělávací aktivity 30 Praktické info, zdroje pro modul 2 a další proces 45 Vymezení typů vzdělávání 60 Hodnocení 45 Seznámení a tmelení skupiny 45 Metody a techniky neformálního vzdělávání 45 Úvod do vzdělávacího 120 Oblasti a témata práce s 18+ Rizika práce s 18+ Odjezd účastníků 30 Očekávání a cíle vzdělávacího 105 Prezentace projektů účastníků k reflexi 30 Reflexe vlastní aktivity 45 Příprava vstupu účastníků pro 3. modul část I Modul 2 praxe (4 hodiny, distančně) Anotace: Účastníci mají za možné podpory školitelů za úkol znovu se podívat na svou aktivitu a zamyslet se nad změnami, které by do budoucna mohli v dané aktivitě udělat (v oblastech, kterým se věnoval první modul). Další část se věnuje skupinové přípravě vzdělávací aktivity, kterou mají účastníci za úkol zrealizovat během třetího modulu. Modul 2 60 Příprava vstupu účastníků pro 3. modul část III 15 Mentoring vstupu lektorem 60 Studium tématu pro vstup na 3. modulu (z výběru témat) 45 Doplnění popisu vlastní aktivity a možných změn Modul 3 (20 hodin, prezenčně) Anotace: Třetí modul je věnován realizaci vzdělávacích vstupů ze strany účastníků na doplňující témata minimálního kompetenčního profilu (environmentální výchova, bezpečnost a legislativa, základy prevence, výchova ke zdraví, multikulturní výchova) spolu se zpětnou vazbou účastníkům na jejich vstup. Dále se modul věnuje více do hloubky učení, skupinové dynamice, motivaci, specifikům práce s mládeží nad 18 let a celkovému zhodnocení vzdělávacího. Na základě potřeb účastníků je do modulu vložen nepovinný program týkající se sebemotivace a program přizpůsobený potřebám účastníků - dva výběrové workshopy motivace a práce se skupinou. Poslední, čtvrtý, modul je přidanou nadstavbou ke vzdělávacímu. Rozpis probíraných témat:

5 1. den 2. den 3. den Příjezd účastníků 15 Úvod dne 45 Specifika skupiny Program dne, intro ke vstupům účastníků 60 Paralelní workshop: Motivace 45 Výchova ke zdraví 60 Paralelní workshop_ Skupinová dynamika 15 Zpětná vazba ke vstupu I 30 Kontext práce s mládeží 45 Ekologická výchova 30 Reflexe minimálního kompetenčního profilu 15 Zpětná vazba ke vstupu II 45 Hodnocení vzdělávacího 45 Multikulturní výchova 15 Zpětná vazba ke vstupu III Odjezd účastníků 15 Úvod do modulu Znovu tmelení skupiny 15 Zpětná vazba ke vstupu IV 15 Představení Praktické informace 15 Zpětná vazba ke vstupu V 30 Očekávání a cíle osobního učení 120 Příprava vstupu účastníků část IV 30 Cyklus učení a neformální vzdělávání 75 Styly a typy učení Modul 4 distanční práce ( 2 hodiny) Anotace: Tento modul je zaměřen na dopracování reflexe vlastní aktivity účastníků a dokončení návrhu změn popisu aktivity, s níž pracují od začátku vzdělávacího. 45 Dopracování popisu aktivity účastníků 15 Zpětná vazba lektorů + dovysvětlení témat dle potřeby 30 Finalizace popisu aktivity + návrhy na změny Doporučená literatura T-kit Základy školení. Praha: Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Fischer, R., Hájková, A. Paragrafy vedoucího dětského kolektivu. Brno: Computer press, Kutý, J., Jůza, Š. Bezpečnost mimoškolní práce s dětmi a mládeží. Praha: Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP Praha, 2007.

6 Gotcha - Attractive Youth Work: A guide to making things happen. Praha: IYNF, H. Časový harmonogram vzdělávacího 1) Prezenční část (Modul 1) 2) Distanční část praxe tj. příprava vzdělávací aktivity (Modul 2) 3) Prezenční část (Modul 3) 4) Distanční část reflexe a návrh na úpravu vzdělávací aktivity (Modul 4) V období mezi prezenčními částmi podpora účastníků v plánování vzdělávací aktivity lektory formou koučingu, doprovázená e-learningovými nástroji a zadáním pro samostudium. I. Personální zajištění Lektor 1 by měl mít vysokoškolské vzdělání obor pedagogika volného času a min. pět let lektorské praxe v oblasti neformálního vzdělávání na národní i mezinárodní úrovni. Lektor 2 by měl mít min. ukončené bakalářské studium humanitního/pedagogického směru, min. pět let pedagogické praxe, znalosti oblastí politiky mládeže na národní a evropské úrovni, hlubokou znalost metod a specifik neformálního vzdělávání. J. Materiální a technické zabezpečení Materiální zabezpečení V případě materiálního zabezpečení se jedná nutnost zajištění odborné literatury, papírenského materiálu k výrobě didaktických materiálů manuálů a příkladů dobré praxe, které jsou využity účastníky vzdělávacího. Je třeba zajistit vhodný e-learningový systém pro vzdělávací program. Během víkendů by mělo být pro účastníky zajištěno stravování, ubytování, učebna, prostory pro doprovodné aktivity, dataprojektor, flipchart, notebook a internetové připojení, kancelářské potřeby. Požadavky na prostorové podmínky: Výjezdní vzdělávací program se může konat na táborové základně ve vlastnictví sdružení, nebo v zařízení hotelového typu. Kromě místnosti typu učebna musí mít také ubytovací a stravovací možnosti. Kromě prostor pro výjezdní setkání vzdělávacího je třeba zajistit také zázemí pro pravidelné schůzky lektorského a metodického týmu (od fáze přípravy po závěrečnou fázi). K. Vyhodnocení Hodnocení probíhá na třech úrovních: ze strany účastníků po každém vzdělávacím modulu, v rámci týmu lektorů během a na konci každého modulu a se zástupci organizace (logistické záležitosti) také po každém modulu. Po prvním modulu se prostřednictvím sebeevaluace hodnotí hlavně to, co se účastníci naučili (o stavbě vzdělávací aktivity, metodách a technikách neformálního vzdělávání, osobnosti vedoucího a o nich samotných). Hodnotí se také přístup lektorů do jaké míry účastníkům vyhovoval. V rámci týmu se hodnotí převážně vhodnost metodiky, obsahové složení, relevance jednotlivých bloků a vhodnost jejich hloubky a časové dotace. Lektoři jsou v kontaktu s účastníky i během druhého modulu i během realizační fáze, kdy mohou pružně reagovat na aktuální potřeby. Na konci třetího modulu probíhá komplexní vyhodnocení vzdělávacího z různých pohledů a zjištění a doporučení se zapracovávají do výstupů vzdělávacího.

7 Výsledky jsou strukturovány do několika oblastí - schopnosti a dovednosti, které jsou účastníci schopni po skončení vzdělávacího přímo prakticky použít. Další oblastí jsou znalosti - vědomosti z dané oblasti - spíše na teoretické a všeobecné úrovni. Poslední oblastí je orientace v určité problematice, kdy účastníci mají povědomí o dané oblasti a vědí, z jakých zdrojů mohou potřebné informace dále získat. Absolvent: Schopnosti a dovednosti vytvoří vzdělávací aktivitu - stanovuje cíle a aktivity (metody), jež jsou ve vzájemném souladu vede písemnou dokumentaci aktivit sebereflektuje a reflektuje vzdělávací aktivitu prezentuje vzdělávací aktivitu- vizuálně i ústně posuzuje bezpečnost a zdravotní rizika spojená se vzdělávacími aktivitami popíše různé metody, techniky a přístupy k práci s mládeží 18+ dává a dostává zpětnou vazbu Znalosti zná základ neformálního vzdělávání a jeho principů zná bezpečnostní pravidla, pravidla požární ochrany a první pomoci zná nadstavbová témata z minimálního kompetenčního profilu ekologická výchova, výchova ke zdraví, multikulturní výchova, prevence zná cyklus učení a styly učení zná skupinovou dynamiku nebo motivaci skupiny zná různé volnočasové aktivity pro mládež nad 18 let Orientace orientuje v základním rozsahu v právní problematice související s danou oblastí - pojištění, odpovědnost za škodu a za majetek, činnost organizace orientuje v základním rozsahu v tématech a specificích práce s mládeží nad 18 let K evaluaci rozvoje kompetencí účastníků i samotné realizace byl pilotně využit sebehodnotící nástroj vyvíjený v projektu Klíče pro život v rámci Vzdělávacího modulu ( Princip nástroje je založen na porovnání vstupního a výstupního dotazníku účastníka vzdělávání, ve kterém sám hodnotí stupeň dosažených znalostí a dovedností, případně prochází toto hodnocení následnou korekturou lektora.

Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit

Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit Minimální kompetenční profil: Projektový manažer volnočasových aktivit pro děti a mládež Organizace: Duha; www.duha.cz Vzdělávací program

Více

Název příkladu dobré praxe: Projektový manažer volnočasových aktivit

Název příkladu dobré praxe: Projektový manažer volnočasových aktivit Název příkladu dobré praxe: Projektový manažer volnočasových aktivit Minimální kompetenční profil: Projektový manažer volnočasových aktivit pro děti a mládež Garant PDP: Bc. Monika Novosádová, Duha Klíčová

Více

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Minimální kompetenční profil: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Organizace: Duha A. Cíl vzdělávacího programu Obecné cíle propojit

Více

Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let

Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let Minimální kompetenční profil: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na vodácké (příp. horolezecké

Více

Název příkladu dobré praxe (PDP) Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let)

Název příkladu dobré praxe (PDP) Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Název příkladu dobré praxe (PDP) Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Minimální kompetenční profil (MKP) Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad

Více

Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů

Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů Název příkladu dobré praxe (PDP) Lektor - organizátor Minimální kompetenční profil (MKP) Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů Garant PDP (jméno a příjmení,

Více

Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením

Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením Minimální kompetenční profil: Samostatný vedoucí dětí a mládeže všeobecné záměření Organizace: Liga lesní moudrosti (LLM) A. Cíl

Více

Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží

Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží Minimální kompetenční profil: Garant vzdělávání v oblasti práce s dětmi a mládeží Organizace: Project Outdoor

Více

Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže

Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Minimální kompetenční profil: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Organizace: Project Outdoor s.r.o.;

Více

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce základů společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit neformální výchovy a vzdělávání

Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit neformální výchovy a vzdělávání Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit neformální výchovy a vzdělávání Minimální kompetenční profil (MKP): Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží Organizace: YMCA

Více

1. Název vzdělávacího programu : Moodle role žáka

1. Název vzdělávacího programu : Moodle role žáka 1. Název vzdělávacího programu : Moodle role žáka 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z obsahu modulu Využití počítačových sítí ve výuce

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost 1. Úvod V souladu s aktivitami projektu byl výukový modul Ekonomická gramotnost pilotně ověřen na primární (děti) i sekundární (pedagogové) cílové skupině.

Více

Třinecké vzdělávání, s.r.o. Příprava RT, BT a mistrů pro kvalitnější přípravu obsluh VTZ. Obsah školení

Třinecké vzdělávání, s.r.o. Příprava RT, BT a mistrů pro kvalitnější přípravu obsluh VTZ. Obsah školení Realizátor projektu: Třinecké vzdělávání, s.r.o. Název projektu: Příprava RT, BT a mistrů pro kvalitnější přípravu obsluh VTZ Obsah školení V rámci projektu proběhnou 4 vzdělávací programy: Plyn Tlakové

Více

Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit programový pořadatel kurzů

Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit programový pořadatel kurzů Název vzdělávacího programu: Lektor vzdělávacích aktivit programový pořadatel kurzů Minimální kompetenční profil: Lektor vzdělávacích aktivit v oblasti práce s dětmi a mládeží programový pořadatel kurzů

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení:

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení: Pořadové číslo: 2 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Zeměpis 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

Pořadové číslo: 7. 1. Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na vedoucí pracovníky škol

Pořadové číslo: 7. 1. Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na vedoucí pracovníky škol Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na vedoucí pracovníky škol 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah

Více

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ NA INTERNETU Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Charakteristika programu

Více

Sada vzdělávacích programů a příkladů dobré praxe

Sada vzdělávacích programů a příkladů dobré praxe řízení organizace Sada vzdělávacích programů a příkladů dobré praxe tato publikace je spolufinancována evropským sociálním fondem a státním rozpočtem české republiky 1 Sada vzdělávacích programů a příkladů

Více

Pořadové číslo: 1. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky

Pořadové číslo: 1. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky Pořadové číslo:. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí zotavovací akce

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí zotavovací akce Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí zotavovací akce Minimální kompetenční profil: Hlavní vedoucí zotavovací akce dětí a mládeže, základní pracovní předpoklady Organizace: Olomoucko-zlínská krajská

Více

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele 2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele Č. Položka ve formuláři 1 Název žadatele EDLiT s.r.o. 2 IČO 26840791 3 Sídlo Tyršova 275, 739 61 Třinec 4 Adresa instituce

Více

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ LEKTORŮ Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov Specifika vzdělávání lektorů v Institutu pro místní správu Praha velmi početný lektorský

Více

Téma Stručná anotace Počet h o d

Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 16 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Základy společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti

Více

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší Najděte nejlepší Nábor ve veřejné správě založený na kompetencích 526958-LLP-1-2012-1-PL-LEONARDO-LMP Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy 1

Více

Neformální vzdělávání mládeže projekt Klíče pro život

Neformální vzdělávání mládeže projekt Klíče pro život 1 Neformální vzdělávání mládeže projekt Klíče pro život 28.03.2012 Realizátoři 2 1086 Cílová skupina NNO pracující s dětmi a mládeží, NNO dětí a mládeže Počet ev. členů cca 200 tis. ve102 org. ČRDM Školská

Více

Pořadové číslo: Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli

Pořadové číslo: Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli Pořadové číslo: 5 1. Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah modulu

Více

e. Vztah forem a metod k dosahování kvality a efektivity vzdělávání dospělých (2h)

e. Vztah forem a metod k dosahování kvality a efektivity vzdělávání dospělých (2h) 1. Název vzdělávacího programu: Didaktické principy, formy a metody vyučování a učení dospělých 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace a. Předpoklady a možnosti

Více

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Muzejní edukátor (kód: 82-041-T) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Muzejní edukátor Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 7 Odborná způsobilost

Více

Název vzdělávacího programu: Vstupní kvalifikace ekonoma a hospodáře organizační jednotky sdružení

Název vzdělávacího programu: Vstupní kvalifikace ekonoma a hospodáře organizační jednotky sdružení Název vzdělávacího programu: Vstupní kvalifikace ekonoma a hospodáře organizační jednotky sdružení Minimální kompetenční profil: Ekonom NNO Organizace: Pionýr A. Cíl vzdělávacího programu Zajistit dostatečné

Více

Didaktický proces vzdělávání

Didaktický proces vzdělávání Didaktický proces vzdělávání dospělých Základní prvky didaktického procesu ve vzdělávání dospělých: Didaktický proces = výuka CÍL= určen zvenčí např. politikou, společností, potřebami institucí OBSAH=

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Lektorské dovednosti Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Sebepoznávání Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014 až 2016 Příloha č. 10 Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Závěrečná zpráva z pilotního ověřování

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte!

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte! ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU 1. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte! 1.1. Název organizace 0 1.2. 1.3. IČ organizace Právní forma organizace 1.4. ulice, číslo domu Sídlo organizace

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 9 - Personální a organizační zajištění sociální služby Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ

Více

E-learning v cestovním ruchu. Josef Zelenka

E-learning v cestovním ruchu. Josef Zelenka E-learning v cestovním ruchu Josef Zelenka E-learning v CR - důvody Cena Flexibilita změny oboru Dostupnost vzdělávání (celoživotního) Jistota dostupnosti podkladů pro studium Možnost přizpůsobit se různým

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život 1. Výzkumy pedagogičtí pracovníci, pracovníci pracující s dětmi a mládeží, děti a mládež Metodologie: sběr dat bude realizován technikou strukturovaných řízených rozhovorů (dotazníkem) v organizacích zabývajících

Více

Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: R)

Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: R) Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: 62-013-R) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Týká se povolání: Personalista specialista

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková

Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková Kariérní systém Kvalita vzdělávacího systému je přímo závislá na kvalitě učitelů Zvyšování profesionality pedagogů - jedna

Více

Hodnoticí standard. Manažer dalšího vzdělávání (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Manažer dalšího vzdělávání (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu Manažer dalšího vzdělávání (kód: 75-021-T) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

seznámení s nabídkou prezenčních vzdělávacích akcí Mgr. Michal Zídek vedoucí pedagogického oddělení 24. června 2010

seznámení s nabídkou prezenčních vzdělávacích akcí Mgr. Michal Zídek vedoucí pedagogického oddělení 24. června 2010 seznámení s nabídkou prezenčních vzdělávacích akcí Mgr. Michal Zídek vedoucí pedagogického oddělení 24. června 2010 stávající nabídka prohlubování kvalifikace Institut dnes realizuje vzdělávací akce pro

Více

Cíl vzdělávacích modulů:

Cíl vzdělávacích modulů: PŘÍLOHA č. 9 OBSAH VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Projekt rozšiřuje nabídku dalšího vzdělávání prostřednictvím vytvoření vzdělávacího programu se speciální SW aplikací a skripty pro personalisty a vedoucí pracovníky,

Více

Téma Stručná anotace Počet h o d

Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 13 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Dějepis 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

Moderní spisová a archívní služba v praxi. Informace o projektu, Královéhradecký kraj

Moderní spisová a archívní služba v praxi. Informace o projektu, Královéhradecký kraj Moderní spisová a archívní služba v praxi Informace o projektu, Královéhradecký kraj Základní informace o projektu Realizátor Univerzita Hradec Králové Partneři: 1. ČR Státní oblastní archív Zámrsk 2.

Více

KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK

KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK cíl obsah předpokládaná cílová skupina metody výuky technologie

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 2 - Ochrana práv klientů sociálních služeb Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ vzdělávání 1)

Více

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Charakteristika programu Podnikání

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce Školení ICTK+ICTM Studijní průvodce Radek Maca, Roman Úlovec Gymnázium Voděradská, Praha 10 Strašnice 008 Pracovní materiál Praha /8 Úvod Toto studium vychází ze standardu Standardy pro udělování akreditací

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO KURZU V PROSTŘEDÍ LMS MOODLE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO KURZU V PROSTŘEDÍ LMS MOODLE Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků při tvorbě výukových objektů a využívání e- learningových aplikací v odborných předmětech strojírenských CZ.1.07/1.3.44/02.0026 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.2.00/28.0115

Více

1. IDENTIFIKACE ŽADATELE (vzdělavatele) Název organizace (vzdělavatele) IČ organizace. Právní forma organizace. Sídlo organizace

1. IDENTIFIKACE ŽADATELE (vzdělavatele) Název organizace (vzdělavatele) IČ organizace. Právní forma organizace. Sídlo organizace k veřejné zakázce Vytvoření informačního systému pro agendu akreditací v rámci projektu Podpora kvality v celoživotním a kvalifikačním vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách 1. IDENTIFIKACE ŽADATELE

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Pořadové číslo: 5 1. Název

Více

Téma Stručná anotace Počet h o d

Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 8. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce. st. ZŠ 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah modulu umožní absolventům získání teoretických

Více

Pořadové číslo: 12. 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace:

Pořadové číslo: 12. 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Pořadové číslo: 12 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Výtvarná výchova 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

WP2. Adaptace existujícího produktu. Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce

WP2. Adaptace existujícího produktu. Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce WP2. Adaptace existujícího produktu Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce Vypracováno REALIZAČNÍM TÝMEM PROJEKTU ECCE Červenec Září 2012 Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce

Více

AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE

AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE Aktivity pro ţáky byly realizovány v rámci projektu na desítkách škol. Měly různý charakter, od praktických cvičení, přes projektovou

Více

Příklad dobré praxe XX

Příklad dobré praxe XX Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XX pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Pořadové číslo: 28 1. Název vzdělávacího programu: Bezpečná a zdravá škola 2.

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

3. Forma: Prezenční a distanční

3. Forma: Prezenční a distanční Pořadové číslo: 3 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Tělesná výchova 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

1. Identifikační údaje programu dalšího. vzdělávání Název školy Adresa školy Slovanského bratrství 1664, 393 01 Pelhřimov Zřizovatel školy

1. Identifikační údaje programu dalšího. vzdělávání Název školy Adresa školy Slovanského bratrství 1664, 393 01 Pelhřimov Zřizovatel školy 1. Identifikační údaje programu dalšího Vyšší odborná škola a Střední škola hotelová SČMSD, Pelhřimov, s.r.o. vzdělávání Název školy Adresa školy Slovanského bratrství 1664, 393 01 Pelhřimov Zřizovatel

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

Příklad dobré praxe IV

Příklad dobré praxe IV Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe IV pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Olga Gajdošíková

Více

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Současné možnosti ICT ve vzdělávání

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Výzvy a trendy ve vzdělávání v sociální práci Prešov 2012 Alois Křišťan Martin Bednář Osnova prezentace 1) ASVSP a systém vzdělávání v ČR 2) Legislativní zakotvení

Více

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Praha, Holečkova ul. 5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 5. 2. Evaluační činnosti Evaluační (sebehodnotící, autoevaluační) činnosti

Více

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Kulatý stůl Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Struktura sdělení Informace o práci střediska ped.praxí na PedfUK Systém fakultních škol a fakultních

Více

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/22.00.00 101 Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Doba realizace 1. 5.2009 31. 7. 2010 Dotace 1 672 650,-

Více

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ CZ 1.07/1.3.07/04.0005 v rámci grantového projektu OPVK podpořeného v globálním grantu - oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Strategický rámec Řídící výbor 13. 12. 2016 ZÁKLADNÍ INFORMACE O STRATEGICKÉM RÁMCI Struktura Postup tvorby a zapojení aktérů Vize Tematická opatření SWOT-3

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Pořadové číslo: 4. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky

Pořadové číslo: 4. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky Pořadové číslo: 4 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje jeho

Více

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život 1. Výzkumy pedagogičtí pracovníci, pracovníci pracující s dětmi a mládeží, děti a mládež Metodologie: sběr dat bude realizován technikou strukturovaných řízených rozhovorů (dotazníkem) v organizacích zabývajících

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Úvod do standardů kvality Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné X 2.

Více

IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY MODUL 6: GRAFICKÉ MOŽNOSTI PC

IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY MODUL 6: GRAFICKÉ MOŽNOSTI PC Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY MODUL 6: GRAFICKÉ MOŽNOSTI PC Metodika Zpracoval: Ing. David Marek srpen 2009 Úvod Grafické možnosti

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,doprava hrou na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,doprava hrou na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,doprava hrou na ZŠ Vzdělávací program Doprava hrou na ZŠ Pořadové číslo: 24 1. Název vzdělávacího programu: Doprava hrou na ZŠ 2. Obsah podrobný přehled

Více

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Milan Jermář 25. 10. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky vzdělávacího modulu (popř. lektory, tutory) s cílem a obsahem

Více

Aktivity pro mateřské školy

Aktivity pro mateřské školy Aktivity pro mateřské školy Školní asistent nezaměňovat s asistentem pedagoga poskytuje základní podporu (nepedagogickou), rozvoj mimoškolních aktivit, podpora při administrativní a organizační činnosti

Více