NÁVRH SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVRH SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI"

Transkript

1 NÁVRH SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI Rámcová pozice České republiky Praha, 24. listopadu 2011

2 Charakteristika legislativního návrhu Energetická účinnost + redukce emisí CO2 + zvýšení podílu využívání OZE = strategické cíle energetické politiky EU do roku 2020 a důležité cíle v rámci evropské strategie Evropa 2020 Indikativní (nezávazný) cíl pro energetickou účinnost Návaznost legislativního návrhu na vydání nelegislativního dokumentu Plán energetické účinnosti 2011, stanovující ideový základ pro aktuální směrnici Na půdě EU i další kroky v otázce energetické účinnosti (EE): revize směrnice o energetické náročnosti budov směrnice o energetickém štítkování směrnice o ekodesignu I přes tato opatření a na základě svého vyhodnocení se Evropská komise (EK) domnívá, že celoevropský cíl snížení energetické náročnosti v roce 2020 o 20 % nebude při opatřeních přijatých do roku 2009 splněn. Navržená opatření mají přispět k dosažení zmíněného cíle a k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství do roku 2050.

3 Navrhovaná opatření (I) Cíl Směrnice odpovídá úspoře 368 mil. tun ropného ekvivalentu (Mtoe) na spotřebě primárních zdrojů energie v Evropské unii v roce 2020 ve srovnání s referenčním scénářem. EK za tímto účelem navrhuje dvoustupňový přístup k cílům: V prvním stupni si samy členské státy určí své indikativní cíle, ale zároveň musejí plnit závazná opatření, která navrhuje Směrnice a která mají k tomuto cíli vést. Následně Komise v roce 2014 posoudí povahu jednotlivých národních indikativních cílů a jejich plnění s ohledem na dosažení celkového závazku, a dojde-li k závěru, že plnění navržených opatření není dostatečné, zváží zavedení závazných cílů. Závazná opatření se dotknou veřejného sektoru, energetických společností, průmyslu i domácností. Zároveň však budou zohledněny odlišné výchozí podmínky jednotlivých ČS (struktura hospodářství, ekonomická výkonnost, již implementovaná opatření atd.).

4 Navrhovaná opatření (II) Povinnost distributorů nebo prodejců energií konečným zákazníkům každoročně uspořit 1,5 % objemu prodané energie prostřednictvím zavedení opatření ke zvýšení energetické účinnosti u koncových spotřebitelů Nutnost veřejného sektoru jít v oblasti EE příkladem - povinnostkaždoroční renovace veřejných budov na úrovni 3 % jejich podlahové plochy Poskytnutí jednoduchého a bezplatného přístupu k údajům o spotřebě energie spotřebitelům díky individuálnímu měření a vyúčtování na základě aktuální spotřeby. Pro soukromé společnosti jsou energetické audity, které mají napomoci ve zjištění potenciálu pro snížení spotřeby (pro SME dobrovolné). Povinná kombinovaná výroba tepla a elektřiny u větších zdrojů jak pro nové zdroje, tak pro jejich výraznější rekonstrukce + zavedení vnitrostátních plánů vytápění a chlazení včetně zpětného získávání odpadního tepla. Další opatření: zohlednění kritérií EE (např. při schvalování síťových sazeb regulačními orgány), dělba nákladů mezi pronajímatele a nájemníka spojených se snížením energetické náročnosti pronajímaného objektu, aj.

5 Obecné připomínky Návrhy na zvýšení energetické efektivnosti ve skutečnosti znamenají zvýšení administrativy (požadavky na ČS vypracovat plány, inventáře hlášení výjimek a pravidelné zprávy) a zvýšení nákladů pro všechny zúčastněné (energetické firmy, členské státy i konečné zákazníky). Česká republika se zabývá efektivním užitím energie již řadu let, mimo jiné na základě Zákona o hospodaření s energií a jeho prováděcích předpisů. Řada opatření požadovaných ve Směrnici již byla v minulosti stejným nebo obdobným způsobem implementována do legislativy ČR. Proto ČR na jednáních v Radě EU požaduje,aby EK provedla detailní analýzu vstupních podmínek všech ČS a její výstupy, například již vynaložené úsilí na zvýšení energetické účinnosti následně zohlednila ve Směrnici (zejména čl. 4 a čl. 6). Návrh vychází z rozhodnutí založených na ekonomické situaci před finanční a ekonomickou krizí nereflektuje princip předběžné opatrnosti prozatím neexistuje analýza, zda následování cíle pro rok 2020 stanoveného v roce 2005 neohrožuje základní zájmy a souběžné cíle EU. Návrh umožňuje neakceptovatelné množství rozhodnutí prostřednictvím delegovaných aktů.

6 Navrhovaná opatření (II) Povinnost distributorů nebo prodejců energií konečným zákazníkům každoročně uspořit 1,5 % objemu prodané energie prostřednictvím zavedení opatření ke zvýšení energetické účinnosti u koncových spotřebitelů Nutnost veřejného sektoru jít v oblasti EE příkladem - povinnostkaždoroční renovace veřejných budov na úrovni 3 % jejich podlahové plochy Poskytnutí jednoduchého a bezplatného přístupu k údajům o spotřebě energie spotřebitelům díky individuálnímu měření a vyúčtování na základě aktuální spotřeby. Pro soukromé společnosti jsou energetické audity, které mají napomoci ve zjištění potenciálu pro snížení spotřeby (pro SME dobrovolné). Povinná kombinovaná výroba tepla a elektřiny u větších zdrojů jak pro nové zdroje, tak pro jejich výraznější rekonstrukce + zavedení vnitrostátních plánů vytápění a chlazení včetně zpětného získávání odpadního tepla. Další opatření: zohlednění kritérií EE (např. při schvalování síťových sazeb regulačními orgány), dělba nákladů mezi pronajímatele a nájemníka spojených se snížením energetické náročnosti pronajímaného objektu, aj.

7 Úprava systému pro obchodování s emisními povolenkami pro období (preambule) Mechanismus snižování objemu povolenek nastíněn jako nástroj udržení cenového stimulu systému EU ETS, ale: lze očekávat, že jej provozovatelé budou vnímat jako hrozbu možného snížení objemu povolenek určených pro aukce může způsobit nejistotu provozovatelů a nepředvídatelnost systému Nežádoucí atributy pro fungování trhu s emisními povolenkami. Zároveň signál, že cena povolenky nebude významně klesat kvůli zvyšování energetické účinnosti zachování ekonomické motivace pro investice a modernizace pozitivní dopad na životní prostředí. ČR požaduje: aby případné snížení objemu povolenek bylo pouze v takovém množství, aby co nejvíce umožnilo zachovat motivaci pro provozovatele a zároveň zaručilo co největší míru jistoty provedení detailní analýzy.

8 Úprava systému pro obchodování s emisními povolenkami pro období (preambule) Mechanismus snižování objemu povolenek nastíněn jako nástroj udržení cenového stimulu systému EU ETS, ale: lze očekávat, že jej provozovatelé budou vnímat jako hrozbu možného snížení objemu povolenek určených pro aukce může způsobit nejistotu provozovatelů a nepředvídatelnost systému Nežádoucí atributy pro fungování trhu s emisními povolenkami. Zároveň signál, že cena povolenky nebude významně klesat kvůli zvyšování energetické účinnosti zachování ekonomické motivace pro investice a modernizace pozitivní dopad na životní prostředí. ČR požaduje: aby případné snížení objemu povolenek bylo pouze v takovém množství, aby co nejvíce umožnilo zachovat motivaci pro provozovatele a zároveň zaručilo co největší míru jistoty provedení detailní analýzy.

9 Cíle energetické účinnosti - čl. 3 Česká republika se domnívá, že stanovením cíle v oblasti energetické účinnosti měřeném na spotřebě primárních energií může dojít k rozporu s ostatními cíli a prioritami EU (závazný cíl v oblasti obnovitelných zdrojů energie, snaha o snížení závislosti na dodávkách energie z ostatních zemí). ČR se k závazným kvantifikovaným cílům po roce 2013 prozatím staví odmítavě. Věří, že ponechaní volby kombinace jednotlivých politik na členských státech zajistí plnění cíle pro rok ČR bude situaci nadále monitorovat. Z hlediska monitorování a podávání zpráv ČR požaduje, aby byl cíl nastaven vůči konečné spotřebě energie.

10 Povinnosti veřejných subjektů - čl. 4 ČR podporuje, aby veřejný sektor šel v oblasti snižování spotřeby energie (úspory) v budovách příkladem, podporuje však znění článku bez uvedení konkrétního procentního cíle. Za dostatečnou alternativu považuje ČR povinnost energetických štítků pro budovy ve vlastnictví veřejného sektoru, která vyplývá z již přijaté Směrnice o energetické náročnosti budov č. 2010/31/ES (Směrnice EPBD). ČR požaduje také od EK vysvětlení odlišných časových lhůt stanovených tímto návrhem Směrnice a Směrnicí EPBD týkající se energetických štítků. Podle odst. 3 písm. b) návrhu Směrnice má být seznam všech veřejných budov nesplňujících minimální energetickou náročnost předložen EK do 1. ledna Údaje v tomto seznamu, který bude obsahovat energetickou náročnost jednotlivých budov, lze získat pouze na základě vypracování energetického štítku budovy. Tady vzniká časový rozpor - podle Směrnice EPBD je štítek u obdobných budov vyžadován až 1,5 roku později (9. července 2015).

11 Povinnosti pro energetické společnosti - čl. 6 ČR je toho názoru, že stávající návrh EK není dostatečně rozpracován, aby k němu mohla zaujmout jasnou pozici. Bez bližšího upřesnění záměru je posouzení možnosti snížení spotřeby u koncových spotřebitelů velmi obtížné. Možnými způsoby, jak uvedeného cíle dosáhnout, je zvýšení ceny pro spotřebitele, omezení dodávek, anebo zavedení povinnosti spotřebitelů snížit svoji spotřebu nebo provést různá opatření v místě spotřeby (byť na náklady dodavatele). V případě povinného zvyšování ceny a omezování dodávek by bylo nutné zároveň zabránit novým dodavatelům ve vstupu na trh s levnější nabídkou. Pokud by se jednalo o povinnost spotřebitelů zavést různá opatření, tento způsob je v případě občanů v rozporu s jejich ústavními právy. ČR se domnívá, že ze strany EK se jedná o porušení zásady subsidiarity a proporcionality. Možnost určit jako povinné subjekty jen některé dodavatele energie, bude znamenat zvýhodnění ostatních subjektů ve stejném podnikání (podle čl. 6 odst. 8 mohou ČS vyjmout z působnosti článku ty distributory a prodejce, kteří prodají méně než 75 GWh energie, zaměstnávají méně než 10 osob nebo mají obrat menší než 2 mil EUR).

12 Energetické audity - čl. 7 Povinnost energetických auditů by měla být v případě žádosti o poskytnutí podpory z dotačních programů vedoucích ke snížení spotřeby energie, popř. ke zvýšení energetické efektivity. U soukromých společností nepodporujeme povinnost provádění energetických auditů. Domníváme se, že samotné vědomí o možnosti úspor je pro soukromé firmy dostatečnou motivací pro provedení energetického auditu. Z tohoto důvodu požaduje ČR ponechat jejich dobrovolný charakter. V této souvislosti se ČR domnívá, že nejlepším nástrojem na zvýšení dobrovolného využívání energetických auditů je zvyšování kvalifikace energetických auditorů, propagace energetických auditů a kladný příklad užitečnosti auditů provedený na majetku organizačních složek států.

13 Měření a informativní vyúčtování - čl. 8 Navrhovaný článek předjímá výsledky hodnotících studií, které jsou na základě Směrnice 2009/72/ES a 2009/73/ES v současné době v ČS prováděny. V rámci třetího energetického balíčku byla stanovena členským státům povinnost zajistit zavedení inteligentních měřicích systémů, které podpoří aktivní účast spotřebitelů na trhu, které může být podmíněno ekonomickým posouzením, které musí být provedeno do 3. září V současné době je toto posouzení zpracováváno, a proto považujeme za předčasné zavedení inteligentních měřících systémů před dokončením této analýzy, jak je to obsaženo v návrhu Směrnice. ČR zastává názor, že ČS mají mít možnost dále používat národní pravidla v oblasti individuálního měření. Pokud jde o přesné měsíční vyúčtování založené na skutečné spotřebě energie, bude ČR trvat na tom, aby nebylo propojeno s jeho uhrazením.

14 Podpora účinnosti při vytápění a chlazení - čl. 10 Z energetického hlediska není zcela možné, aby každý nový zdroj byl projektován pouze na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie a to z důvodu provozování elektrizační soustavy a regulace výroby elektrické energie v rovnováze se spotřebou. Pro případ prosazení tohoto článku EK a některými ČS, pak by se měl vztahovat pouze na elektrárny, u kterých jejich výrobní charakteristiky umožní dodávku tepla. Možnost výjimky, kterou může v tomto případě využít členský stát dle odst. 6, je opět podmíněna souhlasným stanoviskem Evropské komise a přináší jak zbytečnou administrativní zátěž, tak i riziko nejasných podmínek pro investice a provoz zařízení do budoucna. ČR se také domnívá, že implementace tohoto článku by byla značně komplikovaná i z hlediska územního plánování, neboť zavádí povinnost, ve velmi problematickém termínu (do roku 2014), zpracovat vnitrostátní plány vytápění a chlazení a ukládá soulad těchto plánů s plány místního a regionálního rozvoje (čl. 10 odst. 1 a Příloha VII). Vzhledem k uvedeným souvislostem považujeme termín 2014 za nereálný. ČR bude požadovat zmírnění požadavků tohoto článku na územní plánování.

15 Přenos a distribuce energie čl. 12 ČR nesouhlasí s požadavkem v odst. 4 na odstranění pobídek v sazbách za přenos a distribuci, které zbytečně zvyšují objemy přepravovaných energii. Tento požadavek je však v rozporu s cílem EU vybudovat plně integrovaný vnitřní trh s elektřinou, neboť by omezil prostor pro účastníky trhu redukováním množství přepravované energie. ČR rovněž vystupuje proti požadavku obsaženému v odst. 5 na přednostní či garantovaný přístup elektřiny z vysoce účinné KVET do sítí. Ten by také dále omezil tržní prostor, tím spíše, že ze směrnice o obnovitelných zdrojích energie již paralelní přednostní přístup garantuje pro elektřinu z OZE.

16 Další opatření na podporu energetické účinnosti - Čl. 15 ČR nesouhlasí s povinným zavedením pobídek k provádění energeticky úsporných opatření na budovách kromě vlastníků těchto nemovitostí také jejich nájemcům. Taková povinnost by byla v rozporu se soukromoprávním charakterem nájmu nemovitosti i s dalšími zákony, podle nichž je technický stav nemovitosti odpovědností jejího vlastníka. Zamýšlený účel by proto neměl být formulován jako jednoznačná povinnost, ale jako eventuální krok, který členský stát bude aplikovat až na základě vyhodnocení fungování trhu s nemovitostmi a konkurenčního prostředí na tomto trhu.

17 Dopad na legislativu ČR Směrnice si vyžádá transpozici do právního řádu ČR, která bude pravděpodobná provedena prostřednictvím: revize zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií a návazných vyhlášek zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. MPO se domnívá, že některá navrhovaná opatření Směrnice nejsou v souladu se zásadou subsidiarity a proporcionality a jdou proti ústavním právům občanů ČR týká se zejména: čl. 6 o povinnostech energetických společností uspořit 1,5% dodávané energie (v případě zavedení povinných opatření u spotřebitelů), čl. 10 o podpoře účinnosti při vytápění a chlazení (pokud jde o právo obyvatel se demokraticky podílet na rozhodování o rozvoji jejich měst) čl. 15 o dalších opatřeních na podporu energetické účinnosti (zavedení pobídek k provádění energeticky úsporných opatření na budovách kromě vlastníků těchto nemovitostí také jejich nájemcům).

18 Děkuji Vám za pozornost.

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU 1 ÚČEL A ROZSAH SMĚRNICE Úspora 20 % spotřeby primární energie do roku 2020 = 1474 Mtoe Prognóza ale odhaduje 1842 Mtoe v roce 2020 Rozdíl 368 Mtoe ušetřit pomocí

Více

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti Informace o nové směrnici o (ENERGY EFFICIENCY DIRECTIVE - EED) Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Nová směrnice obsahuje 1. Nahrazení Směrnici 2006/32/ES,

Více

Územní energetická koncepce Zlínského kraje

Územní energetická koncepce Zlínského kraje Územní energetická koncepce Zlínského kraje 1. Nahrazuje Směrnici 2006/32/ES, o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS 2. Nahrazuje Směrnici

Více

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ Aquatherm Praha 2014 4. března 2014 Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa 2020, jeden z cílů klimaticko-energetické politiky 20-20-20: snížení emisí x zvýšení

Více

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Evropská politika, směrnice a regulace Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Energetická politika EU Energetický balíček

Více

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti.

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti. PŘÍLOHA Č. 5 2. ZPRÁVA O POKROKU V OBLASTI PLNĚNÍ VNITROSTÁTNÍCH CÍLŮ ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE (podle odst. 1 čl. 24 směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti) Úvod Směrnice Evropského

Více

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika v České republice Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika 1 Hlavní důvody novelizace zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Mezinárodní konference o energetických úsporách Úspory energie a metoda EPC hotel Diplomat, 27. 11. 2012 Praha Obsah Postoj

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Důvody pro novelizace směrnic Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) Připravovaná novelizace směrnice

Více

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 Jan Harnych 320a činnosti podporující vzájemná jednání sociálních partnerů na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů zaměstnavatelů

Více

Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj

Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ing. Miroslav

Více

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing.

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing. klimatu Seminář České bioplynové asociace 18. února 2019 VŠCHT Praha klimatu 1 Klimaticko-energetické cíle Evropské unie Druh cíle 2020 Hodnota cíle Doplňující informace Snížit emise skleníkových plynů

Více

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem?

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? 2. října 2014 OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice o energetické účinnosti

Více

Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno

Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Cíle energetické účinnosti cesta správným směrem? Podkladový materiál k debatě (2. 10. 2014, Evropský dům)

Cíle energetické účinnosti cesta správným směrem? Podkladový materiál k debatě (2. 10. 2014, Evropský dům) Popis Snížení spotřeby energie a odstranění plýtvání s energií patří k hlavním cílům Evropské unie. Změna klimatu a energetika je jedním z pěti tematických cílů, které mají být v rámci strategie Evropa

Více

Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií

Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií www.tuv-sud.cz Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií Seminář je uskutečněn za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok

Více

Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti

Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti Mezinárodní konference CombinES komplexní renovace budov kombinace metody EPC s dotacemi na zateplení Městská knihovna v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1,

Více

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Oblast úspor energie aktuální informace pro obce Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2009 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

majetku státu s možností využití metody EPC

majetku státu s možností využití metody EPC Seminář Komplexní řešení při renovaci budov v majetku státu s možností využití metody EPC 14. října 2014 MPO SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa

Více

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU IMPLEMENTACE EVROPSKÉ SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI DO ČESKÝCH PODMÍNEK VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU Sdělení EK z 11/2010 Energie 2020 strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Připravované změny povinnosti měření tepla

Připravované změny povinnosti měření tepla Připravované změny povinnosti měření tepla s ohledem na novou směrnici EED 8. listopadu 2018 Zimní balíček 1) Požadavky vyplývající pro teplárenství z balíčku EK Čistá energie pro všechny Evropany 2) Připravované

Více

Úspory energie v budovách. Brno AMPER březen 2012

Úspory energie v budovách. Brno AMPER březen 2012 Úspory energie v budovách Brno AMPER březen 2012 Osnova: 1. Energie pro budoucnost, ELA a FCC Public, AMPER Brno 2012 úspory v průmyslu 2. Legislativa Evropské unie 3. Legislativa v České republice, národní

Více

Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček. Energetický regulační úřad

Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček. Energetický regulační úřad Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček Energetický regulační úřad EK 30. 11. 2016 představila tzv. Zimní balíček s názvem Čistá energie pro všechny Evropany EU se rozhodla snížit emise

Více

Energetická účinnost z pohledu MPO

Energetická účinnost z pohledu MPO Energetická účinnost z pohledu MPO Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor workshop 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti energetická účinnost v rámci strategie Evropa

Více

PRIORITY MŽP V OBLASTI KLIMATICKO-ENERGETICKÉ POLITIKY - Pavel Zámyslický

PRIORITY MŽP V OBLASTI KLIMATICKO-ENERGETICKÉ POLITIKY - Pavel Zámyslický PRIORITY MŽP V OBLASTI KLIMATICKO-ENERGETICKÉ POLITIKY - Pavel Zámyslický Aktuální a očekávané priority Revize směrnice o EU ETS Projednávání systému řízení governance ke KER 2030 COP 21 Paříž Politika

Více

Možnosti snižování energetické náročnosti

Možnosti snižování energetické náročnosti Možnosti snižování energetické náročnosti Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Průmysl 4.0 snižuje energetickou náročnost ČR 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické

Více

Energeticky úsporná obec

Energeticky úsporná obec Energeticky úsporná obec Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2008 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících 10 až 15 letech mírný růst

Více

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Podpora metody EPC při aplikaci etického kodexu a možné způsoby obnovy veřejného osvětlení HUB Praha, 13. 5. 2014 Praha Obsah

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Dopady zimního balíčku na teplárenství a co nového chystá EU

Dopady zimního balíčku na teplárenství a co nového chystá EU XXIX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Dopady zimního balíčku na teplárenství a co nového chystá EU Ing. Martin Hájek, Ph.D. ředitel výkonného pracoviště 23. ledna 2019, hotel Harmonie Luhačovice Čistá planeta pro všechny

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Praha, 27. června 2018 Praha,

Více

Energetické audity v České republice

Energetické audity v České republice Energetické audity v České republice 24. října 2012 Ing. Jan Pejter (jan.pejter@enviros.cz) Obsah prezentace 1) Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, 2) Energetické audity, 3) Dotační tituly

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

kam směřuje zelený závazek EU?

kam směřuje zelený závazek EU? Energetická účinnost: Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor debata v Evropském domě 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Trendy evropské energetiky Praha, 20.

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 505/1990 Sb., o metrologii a související předpisy Novely: č. 119/2000 Sb., č. 13/2002 Sb., č. 137/2002 Sb., č. 226/2003 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 481/2008

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb.

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.11.2013 COM(2013) 762 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise {SWD(2013) 445 final} {SWD(2013) 446 final}

Více

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Ing. Michal Minčev, MBA Ministerstvo průmyslu a obchodu Nová strategie pro jednotný trh V politických směrech pro

Více

Česká debata o využití výnosů z aukcí EU ETS

Česká debata o využití výnosů z aukcí EU ETS Česká debata o využití výnosů z aukcí EU ETS Seminář - Jak budeme financovat přechod k energetickým úsporám? 16. dubna 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu MŽP Emisní povolenky v ČR

Více

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o.

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. Cíle 20-20-20 Podíl budov na celkové spotřebě energie v zemích EU činí 40 % Podíl na emisích CO 2 dosahuje 35-36 % Snaha o

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ OBSAH 1. Stávající podpora VO MPO EFEKT 2. Dotace v rámci OPŽP 2014 2020 2020 14. LEDNA 2014, ENERGETICKY ÚSPORNÉ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ, PRAHA 22 MPO EFEKT 2014 Program

Více

Optimalizace provozních nákladů

Optimalizace provozních nákladů Optimalizace provozních nákladů Představení společnosti Trh s elektrickou energií Trh se zemním plynem Metodologie 21/05/2013 Představení společnosti 3 27 let zkušeností 208 M roční obrat 2012 Pôle Social

Více

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Využití etického kodexu na podporu aplikace metody EPC Zastoupení EK v Praze, 19. 9. 2014 Praha Obsah Postoj MPO k energetické

Více

Zákon o hospodaření energií platnost v roce 2013

Zákon o hospodaření energií platnost v roce 2013 platnost v roce 2013 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Zákon o hospodaření energie v roce 2013 Základní informace k zákonu a) Práce na zákona započali

Více

Energetická účinnost: kam směřuje zelený závazek EU?

Energetická účinnost: kam směřuje zelený závazek EU? Informace ze semináře Energetická účinnost: kam směřuje zelený závazek EU? 2. 12. 2016, Evropský dům HK ČR ve spolupráci s CEBRE-Českou podnikatelskou reprezentací při EU v rámci projektu Zastoupení EK

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon). Novely: č. 151/2002 Sb., č. 262/2002 Sb., č. 309/2002 Sb.,

Více

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Stav a trendy ve zvyšování energetické efektivnosti a úsporách konečné spotřeby energie v ČR : jeden ze základních pilířů udržitelné energetiky

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie, pokud jde o mezinárodní nástroj, jejž mají vypracovat

Více

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie obnovitelných zdrojů energie 1 Působnost státní správy LIMITY, OMEZENÍ NEBO PODMÍKY PODPORY? 2 Působnost MPO 1. Vyjednávání v orgánech EU při procesu tvorby a úpravy směrnic EP a Rady a další legislativy

Více

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim www.tuv-sud.cz Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim Praha, 3. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Představení partnera SCHP, společnosti s.r.o. 2. Aktuální povinnosti

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013 Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění směrnice Rady 96/53/ES, pokud jde o lhůtu pro provádění zvláštních

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2010 2009/2228(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 (PE439.100v01-00) o mobilizaci informačních a komunikačních

Více

Zpráva o pokroku v oblasti KVET v ČR. Zpráva o pokroku v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla v České republice podle Směrnice 2004/8/ES

Zpráva o pokroku v oblasti KVET v ČR. Zpráva o pokroku v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla v České republice podle Směrnice 2004/8/ES Zpráva o pokroku v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla v České republice podle Směrnice 2004/8/ES Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Praha, únor 2007 Obsah zprávy Str. 1. Úvod 2 1.1 Současný stav

Více

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc 20. 2. 2018 Obsah zákona 3 Státní energetická koncepce 4 Územní energetická koncepce 5 Program

Více

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Seminář HV PSP ČR Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Josef Fiřt Energetický regulační úřad Rozhodovací pravomoci ERÚ v oblasti rozhodování sporů soukromoprávního charakteru 17 odst. 5 vedle stávající

Více

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 22. 4. 2013 B7-0000/2013 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o mikrogeneraci

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Podpora energetické účinnosti

Podpora energetické účinnosti Podpora energetické účinnosti Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor Konference Připravenost stavebnictví na nzeb Praha, 24. ledna 2018 1 Legislativa Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií

Více

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012 Novela zákona o hospodaření energií schválená v roce 2012 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Obsah prezentace 1. Směrnice 2020/31/EU, o energetické

Více

Čistá energie pro všechny Evropany

Čistá energie pro všechny Evropany Čistá energie pro všechny Evropany Energetická účinnost Radoš HORÁČEK GŘ Energie.C3 Energetická účinnost PRINCIP: ENERGETICKÁ ÚČINNOST PRVNÍ PROČ? Nejlevnější energie je tak, kterou nespotřebujeme Energetická

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR EU a ČR Náměstek ministra 1 Evropská energetika na rozcestí Trh budovaný od poloviny 90tých let se rozpadá Klasický model : struktury zdrojů, cenotvorby

Více

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s.

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. Konference Trendy Evropské Energetiky, Praha, 11.11.2014 ZÁKLADNÍ

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA Aktualizováno k zákonu 376/2012 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005 177/2006 406/2006

Více

Energetický průkaz a certifikace budov

Energetický průkaz a certifikace budov Energetický průkaz a certifikace budov Ing. Jan Kárník, CITYPLAN spol. s r.o. Konference energetická náročnost staveb 22.září 2006, ForArch Praha CITYPLAN spol. s r.o. Středisko energetiky a životního

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

výboru pro evropské záležitosti ze 46. schůze konané dne 22. ledna 2009

výboru pro evropské záležitosti ze 46. schůze konané dne 22. ledna 2009 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2009 5. volební období 367. USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti ze 46. schůze konané dne 22. ledna 2009 k Návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Směrnice o energetické účinnosti zvýší energetickou soběstačnost Evropy a sníží spotřebu fosilních paliv (státy

Více

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY 2. VLNA INVESTIČNÍHO ROZVOJE MĚST A OBCÍ Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY PŘINÁŠÍ DO ČR V PODOBĚ ALTERNATIVNÍHO SCHÉMATU 80 MLD. KČ EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH PROSTŘEDKŮ

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Pražské evropské energetické fórum 2014 MZV ČR Černínský palác Úvod Trh s elektřinou : Aktuální stav trhu s elektřinou Rizika a problémy Možné

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj NÁVRH STANOVISKA

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro regionální rozvoj 2009 2008/0013(COD) 6. 6. 2008 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro regionální rozvoj pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin k

Více

Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s.

Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. 1 2000 Udržitelný scénář vývoje spotřeby energie spotřeba PEZ (PJ) 1800 1600 1400 1200 1000

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013.

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013. Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Brno, 29. srpna 2018 Brno, 29. srpna

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/15 Aktualizováno k zákonu 239/2013 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Název právního předpisu Zákon 406/2000 Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

Energetická [r]evoluce pro ČR

Energetická [r]evoluce pro ČR Energetická [r]evoluce pro ČR Shrnutí pokročil ilého scénáře Návrh potřebných opatřen ení Co s teplárenstv renstvím? Jan Rovenský, Greenpeace ČR HUB, Praha,, 6. června 2012 Shrnutí pokročil ilého scénáře

Více

Energetické služby se zárukou

Energetické služby se zárukou Energetické služby se zárukou BANKA BUSINESS CENTRUM Poskytovatel komplexních energetických služeb a spolehlivý dodavatel elektřiny Skupina Enel 40 98 1,9 61 73 42 zemí GW milionu milionu tisíc % na ctyrech

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU MODERNIZACE ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU 24. září, 2018 Barbora Vondrušková DISKUTOVANÉ AGENDA BODY Determinanty vnějšího prostředí

Více

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství Ing. Jiří Bis Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy45%spotřeby je bytový sektor,

Více

Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí. 5. října 2017

Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí. 5. října 2017 Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí 5. října 2017 Podpora zvyšování energetické účinnosti v ČR - působnost Ministerstva financí: dlouhodobá strategie

Více