V tomto čísle najdete

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V tomto čísle najdete"

Transkript

1 Zpravodaj 1/2011 Vážení obchodní přátelé, Věrnostní program Agros získejte EMU TRACTOR Kvapem se blíží sezóna výroby objemných krmiv. Pro její lepší a méně stresující zvládnutí jsme pro Vás připravili zpestření ve formě Věrnostního programu AGROS. Více informací k tomuto programu naleznete uvnitř zpravodaje. Ing. Dalibor Mikyska Jednatel Volac Agro-Best spol. s r.o. (podrobnosti uvnitř Zpravodaje V tomto čísle najdete Klučenice nezklamou, novinkou je BPS a bude dojírna Akciovou společnost ZEMĚDĚLSKÁ KLUČENICE v chovatelské branži ani v našem časopise není třeba představovat. Patří mezi špičkové podniky nejen na Příbramsku, ale i v celorepublikovém žebříčku. Principem jejího podnikání jsou kontinuální investice do zemědělské výroby. Čerstvou novinkou je tu bioplynová stanice Agrodružstvo Zábřeh: Mléko z konce Hané AGRODRUŽSTVO ZÁBŘEH hospodaří v okrese Šumperk, jak tu sami říkají, přesně tam, kde končí úrodná Haná. Jde o typicky přechodovou oblast, kde bonita půdy v nadmořské výšce 280 až 400 metrů jde oproti sousední úrodnější oblasti výrazně dolů. Proto tu z hektarů zemědělské půdy mají pouze ha orné a druhou polovinu tvoří trvalé travní porosty. V rozvaze družstva hraje prim ekonomika. Za vysokou užitkovostí v chovu skotu za každou cenu se rozhodně neženou, přesto jejich holštýnské stádo patří svými výsledky mezi celorepublikových TOP 100. AGRO Slatiny stojí na široce rozkročených nohách Komplexně vybudovaný zemědělský podnik. Tak by se do jedné věty dala shrnout charakteristika společnosti AGRO SLATINY a.s., která hospodaří na hektarech zemědělské půdy na okresech Jičín a Hradec Králové. Rostlinná výroba se na tržbách podílí 52 %, pomocné činnosti 27 % a živočišná výroba 21 %. s kapacitou 703 kw, kterou uvedli do provozu v prosinci Oddychnout si ale rozhodně nemíní. Už na první polovinu roku 2011 mají naplánovány investice další, pořídit si chtějí nový krmný vůz a paralelní dojírnu 2 x 16. Volac Agro-Best spol. s r.o.

2 Klučenice nezklamou, novinkou je BPS a bude dojírna Akciovou společnost ZEMĚDĚLSKÁ KLUČENICE v chovatelské branži ani v našem časopise není třeba představovat. Patří mezi špičkové podniky nejen na Příbramsku, ale i v celorepublikovém žebříčku. Principem jejího podnikání jsou kontinuální investice do zemědělské výroby. Čerstvou novinkou je tu bioplynová stanice s kapacitou 703 kw, kterou uvedli do provozu v prosinci Oddychnout si ale rozhodně nemíní. Už na první polovinu roku 2011 mají naplánovány investice další, pořídit si chtějí nový krmný vůz a paralelní dojírnu 2 x 16. Za uzavřenou laktaci dosáhli v roce 2010 užitkovost litrů, při obsahu tuku 4,03 % a 3,26 % bílkovin. Na Příbramsku patří klučenická společnost mezi chovy s nejvyšší celoživotní užitkovostí. Průměrný počet laktací činí 3,34, přičemž 120 krav z 500 kusů chovaných holštýnek dosáhlo čtyři laktace. Mléko dlouhodobě dodávají do Povltavských mlékáren Sedlčany. Za rok 2010 průměrná realizační cena dosáhla 7,23 Kč, v lednu 2011 poporostla na 7,95 Kč za litr mléka. To, že je sloveso poporostla v uvozovkách, je zcela na místě. Bohužel, je to tak. Už v roce 2000 jsme totiž mléko realizovali za 7,68 Kč za litr a o 8,50 Kč v letech 2002 či 2007 už raději ani nemluvme, potvrzuje neutěšenou statistiku předseda představenstva společnosti Stanislav Žák a raději stáčí řeč od rentability na čistě chovatelskou problematiku. Kvalitní reprodukce Reprodukce v chovu je na velmi dobré úrovni. Po první inseminaci zabřezává 35,2 % krav, inseminační index mají 2,2, inseminační interval 81,7, servis periodu 124,5 a mezidobí 401 dnů. Jalovice telí ve věku 25 měsíců. Zvláštní péči věnují telatům. Po narození jsou ustájena na betonovém platu v 62 plastových boudách a odtud přemísťována do blízkého teletníku určeného pro telata ve věku tři až deset měsíců. Kapacita teletníku umožňuje ustájení 200 telat, z toho je 70 individuálních boxů pro býčky, které zhruba ve dvou měsících stáří prodávají. Z teletníku jsou jalovičky v 10 měsících převezeny do odchovny mladého dobytka v nedalekých Klenovicích. Odtud se jako vysokobřezí jalovice vracejí zpět do Klučenic do haly s výběhem. Ve výživě telat mají roční velmi dobré zkušenosti s mléčnou náhražkou ENERLAC INSTANT z portfolia produktů VOLAC AGRO-BESTU BĚSTOVICE. Náhražku telata dostávají od pátého dne stáří do 50 dnů věku, pak přecházejí na jinou směs. Zatím jsme s ENERLACEM spokojeni. Telata jsou určitě narostlejší a celkově se zlepšil jejich Předseda představenstva společnosti Zemědělská Klučenice Stanislav Žák s vedoucím BPS Františkem Janichem. S ENERLACEM máme u telat výborné zkušenosti. Rychleji rostou a zlepšil se i jejich zdravotní stav, říká po roce krmení hlavní zootechnik Hynek Holan.

3 zdravotní stav, vypozoroval hlavní zootechnik Hynek Holan. Průměrný přírůstek telat do 10 měsíců věku dosahují 0,9 kg na den. MEGALAC i ALKALAGE Od VOLAC AGRO-BESTU má hlavní zootechnik ve výživě dojnic dlouhodobě zařazen MEGALAC, od uvedení na trh využívali tři roky po sobě ALKALAGE, kterou po dvou letech pauzy do krmné dávky opět vrátili. Jednoznačně pro potřebu zvýšení ph bachoru, vysvětluje hlavní zootechnik. Hlavní produkční dávku tu sestavují pro dojnice s užitkovostí 44 litrů mléka na kus a den. Obsahuje 24 kg kukuřičné siláže, 8 kg LKS, 3 kg čirokové siláže, 4 kg travní senáže, 9 kg vojtěškové senáže, 1,4 kg GPS z ječmene, 1 kg ALKALAGE a 8,6 kg směsi, ve které je 0,5 kg MEGALACU. poznatků zvířata nijak neprotestují, naopak se jim nové lože líbí. Masný skot Do klučenické živočišné výroby patří i chov masných krav, se kterým započali v roce To ještě zapouštěli méně užitkové kříženky a české straky býky plemene blond d Aquitaine. Aktuálně je v Klenovicích 250 kusů masného skotu, z toho 110 krav. Zapouští se pouze inseminací v průběhu celého roku. Zástavové býčky prodávají v hmotnosti kolem 250 kg, průměrný denní přírůstek u nich činí 1,3 kg. V letech 2012 až 2013 v Klenovicích plánují rekonstrukci obou hal OMD a rekonstrukci původního kravína K 96. V návaznosti na to je ve výhledu i nové hnojiště a silážní jámy. Po dokončení celého projektu zde má být ustájeno přibližně 150 kusů masných krav, včetně odchovu a 200 kusů jalovic holštýnského plemene do 5 měsíců březosti. Mozek BPS. Finální separát z BPS. Nově v prosinci 2010 do provozu uvedená bioplynová stanice se má s chovem skotu v Klučenicích výhodně doplnit. Celkově nás výstavba BPS vyšla na 67 milionů korun, samozřejmě s pomocí a využitím operačního programu. Návazné skladovací prostory stály 12 milionů korun. S dosavadním provozem jsme spokojeni, na plán 22 hodin běží BPS 23 hodin denně, vysvětluje předseda Stanislav Žák. Krmivem pro BPS má být ze 60 % kukuřičná siláž a ze 40 % veškeré zbytky krmení, dále skrývky z jam, GPS, LKS, šrot a vyřazené partie na hraně zkrmitelnosti, což by mělo přispět ke zkvalitnění krmných dávek ve výživě skotu. Separát z BPS v současnosti nastýlají místo separátu ze surové kejdy. Podle prvních Společnost Zemědělská Klučenice hospodaří v nadmořské výšce 450 až 500 metrů na celkové rozloze hektarů, z toho na 477 ha jsou trvalé travní porosty. Hlavním úkolem rostlinné výroby je produkce objemných krmiv a nově také potravy pro BPS. Plochu stěžejní kukuřice proto navýšili na 350 ha, na 370 ha pěstují obiloviny, včetně nově zařazeného triticale. Vojtěšku pěstují na 200 ha a ozimou řepku na 100 hektarech. Z několika hektarů v posledních letech sklízejí i čirok, který v krmné dávce skotu výhodně nahrazuje energetickou melasu. Za poslední roky se tu mohou pochlubit i vyššími výnosy. Podílí se na nich více faktorů, například vydatnější srážkový úhrn, ale nezanedbatelnou roli hraje rovněž hnojení koncentrovanějším hnojivem ze separované kejdy. Srdce BPS.

4 Agrodružstvo Zábřeh: Mléko z konce Hané AGRODRUŽSTVO ZÁBŘEH hospodaří v okrese Šumperk, jak tu sami říkají, přesně tam, kde končí úrodná Haná. Jde o typicky přechodovou oblast, kde bonita půdy v nadmořské výšce 280 až 400 metrů jde oproti sousední úrodnější oblasti výrazně dolů. Proto tu z hektarů zemědělské půdy mají pouze ha orné a druhou polovinu tvoří trvalé travní porosty. V rozvaze družstva hraje prim ekonomika. Za vysokou užitkovostí v chovu skotu za každou cenu se rozhodně neženou, přesto jejich holštýnské stádo patří svými výsledky mezi celorepublikových TOP 100. Kdo by však počítal, že předsedu představenstva agrodružstva ing. Bohuslava Steidla najde v roli ekonoma v kanceláři s kalkulačkou v ruce, spletl by se. Při naší návštěvě jsme ho zastihli při jednání nad mapou, kdy řešil problémy stavebního řízení okolo výstavby bioplynové stanice. V našich podmínkách vše musí odpovídat takzvané velké EIA. V současnosti řešíme dotčené Novou BPS potřebujeme. Pomůže nám nejen ekonomicky, řešit bude i využití produkce a hnojnou koncovku z živočišné výroby. Zbytečné průtahy kolem stavebního řízení nás hodně brzdí, dopadnou i do harmonogramu návazných investic, vysvětluje předseda představenstva Agrodružstva Zábřeh ing. Bohuslav Steidl. osoby v souvislosti s budoucím provozem BPS. Povolovací řízení rozhodně není jednoduché a i když projde například přes místní stavební úřad, nemusí projít přes další instituce. To je náš případ, pereme se prostě s byrokracií. Aktuálně nám brzdí plánovanou stavbu BPS, která má být do budoucna jedním z klíčových prvků podniku. Původní termín uvedení do provozu už nevidím reálně, konstatuje ing. Steidl. Podle jeho slov má BPS s kapacitou 750 kw řešit hnojnou koncovku z živočišné výroby, ruku v ruce s ohledem na zpřísněné požadavky na ochranu ŽP od roku Zajistit má i ekonomické využití zemědělské produkce (kukuřice, přebytky trav atd.), odpadní teplo má vytápět zemědělské objekty, kanceláře i byty. Stavbu za 77 milionů korun hodlají řešit přes podpůrný program. Dodavatelem zařízení bude AgriKomp Bohemia s.r.o., jehož technologie dokáže zpracovat slamnatý hnůj v takové podobě, v jaké ho produkují. Holštýn v první stovce Na farmě v Rovensku a v Zábřehu družstvo chová 850 kusů skotu, z toho 380 dojnic holštýnského plemene a 250 kusů masného skotu litrů mléka, při obsahu tuku 3,8 % na bílkoviny 3,4 %. Ukazatele je řadí na 95. místo v žebříčku holštýnských chovů v ČR. Roční dodávka přes Svaz výrobců mléka do Agricolu Polička činí 3 miliony litrů mléka, realizační cenu za leden měli 7,90 Kč/l. Obchodní vazby s Agricolem si pochvalují, především proto, že problémy spolu dokážou řešit analyticky a ne jednostranným diktátem. Mohou se pochlubit reprodukčními parametry, které jsou lepší než průměr holštýnské populace. Zabřezávání krav po všech inseminacích mají 42,9 %, u jalovic 69,7 %, inseminační index 1,2, inseminační interval 73,4 a servis periodu 114,4 dne. V pozadí pozemek přichystaný pro vybudování BPS. plemene limousine. Užitkovost za poslední uzavřenou laktaci dosáhli litrů, nápočet od října 2010 do února 2011 vykázal MEGALAC je stálicí Krmnou dávku tu sestavují celkem pro 6 skupin, k dispozici mají vlastní krmný vůz. Základem dávky pro produkční dojnice je 30 kg kukuřice, 3 kg trávy, 7 kg vojtěšky, 10 kg jádra a 0,4 MEGALACU od VOLAC AGRO-BESTU BĚSTOVICE, s jehož zařazením, nejen pro vysokoprodukční, ale i rozdojovací skupinu, mají dlouhodobě velmi dobré zkušenosti. Nově tu v odchovu telat

5 testují prestartér ALFALFA CALF. Výsledky jsou zatím pozitivní, prestartér zařazují od čtvrtého Prestartér řady ALFALFA CALF právě testujeme. Výsledky jsou pozitivní, říká hlavní zootechnik Jiří Verner. dne po narození s dosavadním zjištěním, že telata ALFALFA CALF velmi ochotně a rychleji přijímají. K ošetření objemných krmiv od VOLAC AGRO-BESTU tradičně používají biologické inokulanty a chemické inhibitory řady AGROS. Poradenství a novinky Každoročně se nám velmi osvědčilo poradenství VOLAC AGRO-BESTU ve výrobě objemných krmiv od obchodního zástupce ing. Jiřího Říhy. Ať už při konzultaci technologických postupů či školení pracovníků. Je dobré, když odborné informace slyší zvenčí. Já tomu říkám efekt cizího, navíc dochází třeba i k obměně personálu a to, že opakování je matka moudrosti, také nemusím zdůrazňovat, říká ing. Steidl a současně si domlouvá poradenství i pro letošní rok. V chovu skotu neustále zkoušíme hledat novinky, které by nám ještě pomohly s optimalizací nákladů. Kromě zmíněných prestartérů ALFALFA CALF je to nyní samolepka Estrotect určená ke snadnému vyhledávání říjí u krav či jalovic. Funguje jako stírací los, což znamená, že naskakováním krav na říjící se krávu dojde k setření stříbrné povrchové vrstvy, pod níž se nachází velmi dobře viditelná vrstva s fluorescentní barvou. Snažíme se samozřejmě pečlivě hlídat zdravotní stav, a protože geneticky a technologií je náš chov téměř na stropu, jakékoliv vybočení z průměru nám dá jasný signál, že je něco v nepořádku. Z investic uvažujeme například o pořízení řezačky. Máme již zpracovanou studii na rekonstrukci dojírny, protože ta stávající Stranco má již po 12 letech pochopitelně odslouženo. V návaznosti na to by měla ve třech etapách přijít rekonstrukce stájí. Prioritou je ale teď samozřejmě stavba BPS, doplňuje předsedu představenstva hlavní zootechnik Jiří Verner. Mléčný automat K již zavedeným novinkám patří i provoz mléčného automatu od firmy Toko Agri v Zábřehu u prodejny Albert. Prodej mléka s cenou 15 Kč/l spustili 26. ledna 2010 a za necelý rok Mléčný automat v Zábřehu u Alberta za necelý rok prodal 50 tisíc litrů mléka. Má své stálé klienty a jako marketingový tah má podle agrodružstva určitě své opodstatnění. Pokud se najde vhodná lokalita, nebránili by se instalovat další. přes automat prodali 50 tisíc litrů mléka. Cílem je zvýšit denní prodej z aktuálních 120 na 200 litrů za den, což by přesně odpovídalo kapacitě zásobníku a zjednodušilo tím obsluhu. Provoz automatu hodnotí po ročních zkušenostech jako bezproblémový a i přes dosud vykázanou finanční ztrátu, kde své sehrála i pořizovací cena 1,15 milionu korun, tuto filozofii doplňkového prodeje považují za správnou. K umístění automatu přispělo i to, že stojí na školním pozemku a v projektu se mimo školy angažovalo i město. Automat má své stálé klienty, zvažujeme případně instalaci ještě jednoho zařízení, pokud by se městu podařilo rozjet farmářské trhy. Lokalita se v současnosti hledá, upřesňuje zootechnik Verner. Nad prasaty otazník Do živočišné výroby tu dlouhodobě patřil i chov prasat na výkrm s ustájovací kapacitou pro 500 kusů. Nyní je na základě poslední neúnosné ceny 25 Kč za kilogram v živém pozastavený a družstvo vyčkává, co se na trhu bude dít. V rostlinné výrobě kromě travních porostů a krmných plodin osevnímu postupu vévodí obiloviny, speciální plodinou je mák pěstovaný na 20 hektarech. Za zmínku stojí i to, že na zdejších pozemcích se v roce 2009 uskutečnilo Mistrovství Evropy v orbě. Agrodružstvo Zábřeh v současnosti zaměstnává 54 pracovníků, z toho 19 jich pracuje v živočišné výrobě, a to včetně zootechniků. Možná by se zdálo, že z hlediska personálního obsazení je družstvo již na optimálních počtech, podle předsedy představenstva i tady má však ještě rezervy. Dovedu si představit počet například 48 pracovníků při stejném rozsahu zemědělské výroby včetně BPS, zakončuje ing. Steidl.

6 Soutěžte s výrobky AGROS o hlavní výhru EMU TRACTOR a další věcné ceny Soutěž se koná v termínu Slosování za dohledu státního notáře Více informací k soutěži naleznete na nebo u našich obchodních zástupců. AGROS kompletní program pr CLAMP XL40 Typ pícniny/sušina bílkovinné a polobílkovinné pícniny bílkovinné a polobílkovinné pícniny Složení na gram ošetřené píce 1x10 6 Lactobacillus plantarum 1x10 5 Pediococcus pentosaceus 1x10 6 Lactobacillus plantarum 1x10 5 Pediococcus pentosaceus Aplikace v roztoku v roztoku Přínosy snižuje odtok šťáv o 30 % snižuje rozklad proteinu o 32% zvyšuje příjem krmiva o 5% 19 litrů mléka navíc na tunu ošetřené siláže snižuje odtok šťáv o 30% snižuje rozklad proteinu o 32% zvyšuje příjem krmiva o 5% 19 litrů mléka navíc na tunu ošetřené siláže Vhodnost pro ekologické zemědělství ano ano Skladování <15 C 6 měsíců/ -18 C 2 roky <15 C 6 měsíců/ -18 C 2 roky Termín dodání (mimo víkendy) 24 hodin přímo na farmu(mimo víkendy) 24 hodin přímo na farmu(mimo víkendy) Balení 4 sáčky/krabice (na 100 tun) 1 x 20 kg tuba (na 50 tun) 2 sáčky/krabice (na 100 tun)

7 o konzervaci objemných krmiv DOMINATOR HI-DRI MAIZE (CORN) bílkovinné a polobílkovinné pícniny tráva 35+% velké balíky 35+% senáž 55-70% kukuřice 30-35% celá rostlina 35-75% 2x10 6 Lactobacillus plantarum Stimulant 2x10 6 Lactobacillus plantarum Lactobacillus plantarum Alliin, přírodní mikrobiální inhibitor v roztoku v roztoku v roztoku zlepšuje účinnost fermentace totální převaha přírodních mikroorganizmů za 24 hodin omezuje vysoké hladiny škodlivých organizmů v zavadlé píci velmi rychlé snížení ph minimalizuje rozklad proteinu vysoce kvalitní produkovaná siláž obsahuje Alliin, přírodní mikrobiální inhibitor zlepšuje aerobní stabilitu snižuje počet kvasinek a plísní obsahuje Alliin, přírodní mikrobiální inhibitor zlepšuje aerobní stabilitu zlepšuje využití živin z krmiva snižuje počet kvasinek a plísní okamžitá a dlouhodobá ochrana siláže proti zkažení ano ano ano <15 C 6 měsíců/ -18 C 2 roky <15 C 6 měsíců/ -18 C 2 roky <15 C 6 měsíců/ -18 C 2 roky 24 hodin přímo na farmu(mimo víkendy) 24 hodin přímo na farmu(mimo víkendy) 24 hodin přímo na farmu(mimo víkendy) 1 sáček/krabice (na 100 tun) 2 sáčky/krabice (na 50 tun) 2 sáčky/krabice (na 50 tun)

8 AGRO Slatiny stojí na široce rozkročených nohách Komplexně vybudovaný zemědělský podnik. Tak by se do jedné věty dala shrnout charakteristika společnosti AGRO SLATINY a.s., která hospodaří na hektarech zemědělské půdy na okresech Jičín a Hradec Králové. Rostlinná výroba se na tržbách podílí 52 %, pomocné činnosti 27 % a živočišná výroba 21 %. Z hlediska zaměření jsme multifunkční firmou. To je bez debat. V ekonomicky krajně nestabilním a rozkolísaném zemědělství je to značná výhoda, říká ředitel AGRO Slatiny a.s. ing. Vladimír Záveský V té hlavní roli hraje chov kusů skotu. Na farmě Vrbice mají ustájeno 500 kusů dojnic holštýnského plemene s aktuální užitkovostí litrů mléka. Své místo si tu zachovaly tradiční plodiny, jako například cukrovka, nechybějí moderní prvky, kterým vévodí nově vybudovaná bioplynová stanice. Dodávka mléka ke zpracovateli Müller činí 27 litrů na kus a den. Realizační cena v lednu 2011 za litr mléka při obsahu tuku 3,82 a bílkoviny 3,34 procenta dosáhla 7,83 Kč/l. Mléko je pro nás sice v živočišné výrobě klíčovou komoditou, ale celé odvětví skotu dlouhodobě trpí ekonomicky krajní nestabilitou, neopomene zdůraznit ředitel společnosti ing. Vladimír Záveský. A ihned to dokumentuje na číslech. Tehdejší družstvo tu v roce 1991 realizovalo mléko za 5,07 Kč/l, a to při denní dojivosti 10,02 litru na kus od krav českého strakatého plemene. Slibný rok 2008 poposunul cenu na průměrných 8,50 Kč za litr, s denní dojivostí 24,08 l/ks od 505 chovaných už holštýnek. Hned v roce 2009 sice zvedli denní nádoj na 25,47 litru, ovšem cena zahučela dolů až na neskutečných 6,08 Kč/l. Teprve od začátku roku 2011 se začala šplhat opět k osmi korunám za litr. Pochvala pro BLOSSOM Základem zdejšího chovu skotu je uzavřený obrat stáda. Trvalou pozornost věnují odchovu telat a zdravotnímu stavu zvířat. Výsledkem kromě dosahované užitkovosti jsou odpovídající reprodukční parametry: 2,6 inseminace na tele, zabřezávání krav po 1. inseminaci Hlavní zootechnička ing. Zuzana Špačková v diskuzi se zástupcem VOLAC AGRO-BESTU BĚSTOVICE ing. Petrem Janečkem. 43 % u krav a 70 % u jalovic, inseminační interval 74 a servis perioda 130 dní. Jalovice telí ve věku 24 měsíců, připouštějí od 13 měsíců. Do odchovu telat v poslední době velmi dobře od VOLAC AGRO-BESTU BĚSTOVICE zapadla mléčná náhražka BLOSSOM EASYMIX podporující dosahování potřebných hodnot růstu zvířat. Blossom musíme pochválit, podle našich zkušeností jeho kvalita převyšuje konkurenční výrobky. Telata ho ochotně přijímají, zdravotní stav zvířat je velmi dobrý, co je průjem, to u telat téměř nevíme, říká hlavní zootechnička ing. Zuzana Špačková.

9 Krmnou dávku na farmě ve Vrbici sestavují pro čtyři skupiny (rozdojovací, produkční, příprava na porod, zasušené + telata). Dávka pro produkční dojnice obsahuje 18 kg kukuřice, 13 kg vojtěšky, 6 kg jádra, 0,5 kg sena, 0,5 kg slámy, 2,5 kg ALKALAGE, 2 kg CCM, glykomel, Soy-pass, 0,3 MEGALACU, 4 kg mláta a 7 kg cukrovarnických řízků. Z nejbližších investic Vzorný krmivář a vodič Stanislav Odvářko se stříbrnou Miss prvotelkou z AGRO Slatiny na výstavě PRIM Chomutice do chovu skotu má přijít na řadu rekonstrukce či vybudování zcela nové dojírny. Stávající rybinová 2 x 12 od Farmtecu má po 12 letech už svoje za sebou. Ve výhledu jsou i aktivometry. V návaznosti plánují také úpravu stlaného provozu s přechodem na kejdové hospodářství. Ještě stále se rozhodují, zda mají zvolit separát či lehací matrace. Za tím účelem shlédli již nesčetně stájí, aby nasbírali co nejvíce zkušeností a mohli na základě praktických zkušeností od kolegů zootechniků zvážit všechna pro a proti. Kromě osvědčeného MEGALACU a perspektivní mléčné náhražky BLOSSOM EASYMIX tu z nabídky běstovického VOLAC AGRO-BESTU dlouhodobě k plné spokojenosti používají konzervanty pícnin řady AGROS. Prasata na rozcestí AGRO Slatiny a.s. má dlouholetou tradici v chovu prasat. V minulých letech firma produkovala ve svých šlechtitelských a rozmnožovacích chovech plemenné prasničky BU a chovné prasničky BU x L a dále plemenné kance v čistých liniích a jejich křížence. Od roku 2008 došlo k přerušení produkce chovných prasniček mateřských linií a produkce plemenných kanečků a prasniček otcovských linií byla výrazně zredukována. Ještě v roce 2001 tu prodávali 154 ks plemenných kanců, v roce 2010 už to bylo jen 52 kusů. Současný stav chovaných prasnic je 80 ks. Nyní se rozhodují o další koncepci v chovu prasat. Proti sobě stojí žalostná ekonomika a na druhé straně neúprosné požadavky na welfare do roku Svůj majetkový podíl mají i v akciové společnosti MAVE Jičín s chovem 6 tisíc jatečných prasat. Celorepublikově známý ekonomický propad v chovu prasat je tu ještě markantnější než u mléka. Farmářská cena za prasata v živém tu na začátku roku 1999 dosahovala 24,22 Kč/kg, v únoru 2011 byla 25,50 Kč/kg. Perspektivní BPS Nejnovějším přírůstkem do výrobního portfolia společnosti je bioplynová stanice s výkonem 600 kw, kterou do provozu uvedli v prosinci Vylepšit má ekonomiku využitím a zhodnocením travních porostů z 361 hektarů, hnoje od jalovic, travní senáže, 180 hektarů silážní kukuřice, cukrovarnických řízků a dalších přebytků. BPS si vyžádala nejen finanční investice, ale i perspektivní změnu například v odrůdové skladbě kukuřic, kdy musejí hledat odrůdy s vysokým výnosem celulózy a metanu z hektaru. Dořešit ještě zbývá efektivní využití odpadního tepla z BPS (sušení atd.) Do budoucna uvažují o zvýšení kapacity BPS na 1000 kw. Základem zdejší rostlinné výroby jsou kvalitativní tržní plodiny jako osiva, potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, řepka, hrách či mák. Pýchou zdejšího osevního postupu je 449 ha cukrovky, která si zde udržuje tradičně špičkovou úroveň. Šestiletý průměrný výnos z hektaru tu mají 74,96 t/ha v přepočtu na 16 % cukernatosti. Mezi zajímavé komodity patří i 45 ha konzumních brambor. Především proto, že mají sklad a loupárnu brambor. O takto upravenou a vakuově balenou produkci je zájem. Základem našeho polního hospodaření je vysoký podíl organického hnojení, které má v podniku výraznou tradici již od dob, kdy se zde vyráběl kompost Vitahum C. Efekt je znatelný nejen na úrodnosti půd, výnosech, ale i zdravotním stavu rostlin. Naší filozofií je i kvalitní zhodnocení produkce. Kromě loupárny brambor máme posklizňovou linku na úpravu obilovin, sušárnu, nové silo a tím jsme schopni produkci ošetřit, uskladnit a prodávat podle potřeby a aktuální situace na trhu, dodává ředitel Záveský. Efektivní doplňky Více než čtvrtinu tržeb podnik získá z pomocných činností. V nezemědělské výrobě provozuje kovovýrobu, kde vyrábí zejména opotřebitelné náhradní díly na stroje pro přípravu půdy. V rámci zastoupení firmy AGIP prodávají převodové a motorové oleje, mazací pasty, nemrznoucí kapaliny a další produkty z jejího sortimentu. Podnik provozuje dvě stanice technické kontroly osobních aut v Jičíně a Novém Bydžově a jednu stanici technické kontroly nákladních automobilů, traktorů a přípojných vozidel v Jičíně. Součástí areálu STK v Jičíně je také mycí centrum pro osobní automobily a nákladní automobily, včetně čištění interiérů a obnovy laků osobních automobilů. V rámci programu obnovitelných energeticích zdrojů vyrábějí topné pelety z pšeničné a řepkové slámy. Akciová společnost AGRO Slatiny dohromady zaměstnává 170 pracovníků.

10 o 169 d od é od é od é # '/7 CNNVTCEM EE 8CTKQ 2¾U[ '/ #%- # #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ PCXKL¾M MT[VM[ TWMQLGVÊ C 52< X EGP M 2¾U[ PC EGNQTQéPÊ RQWåKVÊ '/7 CNNVTCEM EE 5RQTV[ #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ PCXKL¾M MT[VM[ TWMQLGVÊ C 52< X EGP '/7 VTCEVQT #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ PCXKL¾M RąGFPÊ UMNQ UVąGEJC FXGąG C 52< X EGP '/7 VTCEVQT 768 'NGEVTKE 0# 1$,'&0 8-7 RQJQP Z U XÚMQPGO M9 o d -é 52< X EGP 52< X EGP '/7 768 'HK 5RQTV #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ PCXKL¾M RąGFPÊ UMNQ C 52< X EGP o 300 d '/7 6TCEVQT #%- '/7 6TCEVQT 768 Q 219 F # #-%' '/7 CNNVTCEM EE 8CTKQ #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ PCXKL¾M MT[VM[ TWMQLGVÊ C 52< X EGP o 299 d 169 od / 139 '/7 CNNVTCEM EE 8CTKQ #.7 MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ C 52< X EGP o 188 d '/7 8CTKQ #%52< X EGP 8GwMGTÆ EGP[ WXGFGP[ Xé &2* 8ÚJTCFPÊ FQXQ\EG RTQ è4 C 54 2TCJC #7564#.+# GZRQTV KORQTV U T Q s &GCNGTUM¾ UÊċ RQ EGNÆ è4 & N M¾¾ Êċ NNÆÆ è è4 4 /1614%;%.' #68 5*12 4QåPQX RQF 4CFJQwV O #)4#(# U T Q.GåPKEG *QTPÊ 5NCXMQX /QVQ *QDD[ -TWONQXUM¾ ĄÊOQX #68#46 6 ) /CUCT[MC -QUVGNGE 0.CDGO # #TG¾N <&,GUGPÊM UVą #FQNHQXKEG #761 %#45 ( 4# U T Q &WDNQXKEG 5GFNéCP[ #761 %*. &'- %GTJQXKEG #WVQFÊN[ -WUUKQTQXK 1UVTCXC 8ÊVMQXKEG %'0647/ -1.'- 2#./' 6QWDQą -WPwV¾V è6;4-1.-; 2.<'þ U T Q 2N\Gÿ $QTUM¾ è6;ą-1.-; 41<-1i 4Q\MQw *WORQNGE '741#761 %< U T Q 8NCU¾MQXC 8NCwKO )1.'/ 64#&' %<.KDWwKPC 1NQOQWE *2 +08'56 )4172 8ÊV \UNCXC 0QX¾MC 5MWVGé *3* /QVQTU URQN U T Q - ègtxgpæow FXQTW 2TCJC /161 '0&741 %17(#. 4GXQNWéPÊ iworgtm -CO/QVQ2NWU $CXQT[P <FKEG /161 8;51è+0# 6TQLCP 4CFÿQXKEG 0QXÆ O UVQ PC /QTCX /161 è+* 0'- U T Q 6[TwQXC -NCVQX[ 2'.'8# / VWFGPGE W *QTGM 5VWFGPGE &86/ 2ąÊNWM[ <NÊP / /+.1560º -QåGNWåUM¾ 6ąGDÊé $QTQXKPC #2+ %< U T Q TWéPÊ QXN¾F¾PÊ 5NCR[ 5NCR[ W 6¾DQTC,12' #68 6ąGDQPKEM¾.QXQUKEG 4/ /QVQTU 0C 5MCN¾EJ äcodgtm 9CTOWR.KDGTGE 0¾MNCFPÊ WNKEG.KDGTGE 9CTOWR $TPQ 8ÊFGÿUM¾ $TPQ

11 od é # '/ CWVQOCVKEM¾ RąGXQFQXMC MQTDC CNW MQNC VCåPÆ \CąÊ\GPÊ MQPÊ 52< X EGP o 85d 0 -é 0 2ąG\WLVG X \KO PC R¾U[ 0QXÚ OQFGN QDNÊDGPÆJQ XÊEG égnqxæjq VTCMVQTW XG URQTVQXPÊ 0 0Q QXXÚ XÚ OQ XÚ O OQF QFFGN Q FFGN GN QD QDN DNÊDG ÊDGPPÆ ÊDGP PÆJ ÆJJJQ QQ XÊ XÊEG ÊEGGG é ég égnqxæ GNQXÆJ ÆJJQ V JQQ VVVTC TCM CMVQ MVQTW QTW XG XG U XG UR URQ RQT QTTVQXPÊ TVVQX QXXXPPÊ XGT\ XGT\K LG P[PÊ PC R¾UGEJ +FG¾NPÊ FQ LCMÆJQMQNKX VGTÆPW PGDQ XG GT\K L T\\K LG \ LG P G P[ P[[[PÊ P [PÊÊ PC PC C RR¾U R¾¾UUGE UGEJ +F EJ +FG EJ FGG¾ G¾NP ¾NPÊ PÊ FQ FQQ LC LCCMÆ CMMÆJJQ JQM QMQ MQNK QNKX VG X VGTÆ VGTÆP ÆPW PW W PGD PGDQ GDDQ PCC UUPÊJ PC UPÊJ &ÊM[ OCNÆ MQTD C ącf XQNKVGNPÚEJ FQRNÿMč LG VQ PGLGP PC UPÊJ & UPÊJ & &ÊM & ÊM[ O ÊM[[ OC OCCNÆ CNÆÆ MQ MQQTDDD C C C ąc ąccf CFF XQN XQN XQNNKVG NKVGNP GNPPÚ PÚE ÚEEEJ FQ J FQRNÿ QRN RNNÿM ÿmč Mč LG č LG V G VQ VQ PGLG PGLGGP UVT UVTQL PC \¾DCXW CNG VCMÆ RQą¾FPÚ RTCECPV UV VTTQQL Q PC QL P PC \ C \¾¾DC ¾DDCX CXW XW CNG C G VC CNG VCCM CMÆ MÆ R Æ RQ RQą¾F ąą¾¾fpú FPÚ RT Ú RTC TCCECCPV PPV '/ #%- 768 R¾U[ RTQ EGNQTQéPÊ RQWåKVÊ 8ÚJTCFPÊ FQXQ\EG RTQ è4 C 54 2TCJC #7564#.+# GZRQTV KORQTV U T Q s VGN 7XGFGPÆ EGP[ LUQW Xé &2*

12 Quality Products & Performance Mléčné náhražky Pro zdraví zvířat Silážní přípravky Krmné suroviny Krmná zařízení Volac Agro-Best spol. s r.o. Běstovice 115, Choceň, tel./fax: , agrobest@agrobest.cz,

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma. Mirošov Podnik: Příkosická zemědělská a. s. Mléčná farma hospodaří na ploše zhruba 2000 ha v rokycanském okresu. Pěstuje se obilí, řepka a pícniny. Krávy stojící na sucho jsou ustájeny v podestýlané stáji

Více

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím Náklady - 2005 Tabulková část A - Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby Tabulka A1 Tabulka A2 Tabulka A3 Tabulka A4 Tabulka A5 Tabulka A6 Tabulka A7 Tabulka A8 Tabulka A9 Tabulka

Více

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz Batelov Podnik: DV Batelov Družstvo vlastníků v Batelově hospodaří na 300 ha zemědělské půdy v jihlavském okresu, kraji Vysočina. Na farmě v současnosti chovají 350 holštýnských krav, dojí se jich asi

Více

Kompletní program pro konzervaci objemných krmiv

Kompletní program pro konzervaci objemných krmiv Kompletní program pro konzervaci objemných krmiv Kompletní program pro konzervaci objemných krmiv Složení aditiv Agros odpovídá podmínkám chovů v EU. Zajišťuje účinnou fermentaci při zachování nutričních

Více

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku v rámci projektu PRV Zefektivnění managementu rodinného podniku (13/018/1310b/164/000697) Ing. Pavel Netrval, Lukrena a.s. 2 Základní informace

Více

2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky)

2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky) 2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky) Tabulková část Tab. A1/01 Pšenice ozimá Tab. A1/02 Žito Tab. A1/03 Ječmen jarní Tab. A1/04 Oves Tab. A1/05 Tritikále

Více

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla AgroKonzulta Žamberk s.r.o. Klostermanova ul. 1258, 564 01 Žamberk Tel.: 465 676767 Fax: 465 676700 E-mail:mikyska@ agrokonzulta.cz E-mail: vyziva@ agrokonzulta.cz Ing. František Mikyska Problémy ve výživě

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Osecká zemědělská a obchodní společnost a.s. 338 21 Osek u Rokycan 400 DIČ CZ25211943 V Oseku u Rokycan dne 6. března 2014. Obsah výroční zprávy: Základní údaje o firmě Informace

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 1 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 Zemědělská společnost Vítějeves a.s. byla zapsána v Obchodním rejstříku vedeného krajským soudem v Hradci Králové dne 14. 6. 1996. Společnost má k 31. 12. 2013

Více

Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014

Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014 Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014 V roce 2014podnik obhospodařoval 2468 ha zem půdy, z toho v ekologickém zemědělství 335,98

Více

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu 15. listopadu 2012, Agroprogress Trnava Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl

Zemědělství a potravinářský průmysl Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 26 Zeme Sasko Údaje z vykazovaného roku 26 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ ZEMĚDĚLSKĚ PŮDY ROZLOHA Celková rozloha 1. ha 1.842 35.75 Zemědělská

Více

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál:

Více

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY 1. Charakteristika oblasti Táborsko sousedí s Českobudějovickem na JZ, Píseckem na Z, Benešovskem (SČK) na S, Pelhřimovskem V. (VYS) na V a Jindřichohradeckém na K 1.1.2008

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 28 Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Svobodný stát Sasko Údaje z vykazovaného roku 28 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství. Maturitní okruhy z předmětu mechanizace

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství. Maturitní okruhy z předmětu mechanizace PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání 41 41 M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství Maturitní okruhy z předmětu mechanizace 1. Technické kreslení pravidla pro tvorbu technických výkresů

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

Výroční zpráva za rok POLABÍ Vysoká a.s. DIČ: CZ Vysoká nad Labem 160. oddíl B, vložka 1781

Výroční zpráva za rok POLABÍ Vysoká a.s. DIČ: CZ Vysoká nad Labem 160. oddíl B, vložka 1781 Výroční zpráva za rok 2015 POLABÍ Vysoká a.s. IČO: 252 901 42 Sídlo společnosti: DIČ: CZ 252 901 42 OR KS Hradec Králové okres Hradec Králové oddíl B, vložka 1781 Ing. Vladimír Tichý předseda představenstva

Více

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál:

Více

O hospodaření společnosti Školní statek Frýdlant, s.r.o. Za rok 2013

O hospodaření společnosti Školní statek Frýdlant, s.r.o. Za rok 2013 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A O hospodaření společnosti Školní statek Frýdlant, s.r.o. Za rok 2013 Červen 2014 Předkládá : Ing. Tomáš Kysilka jednatel společnosti 1 I. Charakteristika společnosti Společnost

Více

AK a obnovitelné zdroje energie

AK a obnovitelné zdroje energie AK a obnovitelné zdroje energie 27. listopadu 2012, CZ Biom Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál zemědělské půdy v ČR pro OZE Přínosy

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A V Ý R O Č N Í Z P R Á V A o hospodaření Agro bílá, a.s. za rok 2013 pro Valnou hromadu akcionářů, konanou dne 25.června 2014 Obsah výroční zprávy: I. Základní identifikační údaje účetní jednotky II. Zveřejňované

Více

VOD Zdislavice si udržuje mléčnou TOP pozici

VOD Zdislavice si udržuje mléčnou TOP pozici ZPRAVODAJ jaro 2008 Vážení přátelé a obchodní partneři, naše firma Vás zve k návštěvě svého stánku č. 45 v pavilonu A 2 při příležitosti výstavy TECHAGRO 2008 konané v termínu 6. 10. 4. v Brně. kolektiv

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Seznam příloh Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Příloha 2. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro smíšený hospodářský systém... 5 Příloha 3. Dotazník...

Více

NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky)

NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky) 2011 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky) Tabulková část Tab. A1/01 Tab. A1/02 Tab. A1/03 Tab. A1/04 Tab. A1/05 Tab. A1/06 Tab. A1/07 Tab. A1/08 Tab. A1/09 Tab.

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok ZOD Brniště a.s Brniště, Jáchymov 1 IČO: V Brništi dne

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok ZOD Brniště a.s Brniště, Jáchymov 1 IČO: V Brništi dne VÝROČNÍ ZPRÁVA za kalendářní rok 2015 ZOD Brniště a.s. 471 29 Brniště, Jáchymov 1 IČO: 00119407 V Brništi dne 31. 3. 2016 1) OBECNÉ ÚDAJE 1 a) Údaje z rozvahy, výkazu zisků a ztrát a přílohy k účetní závěrce

Více

POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo

POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo 25.09.2017 POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo Zemědělská praxe kompostování a využití v zemědělské praxi (přínos, technologie, ekonomika) Ing. Lukáš Jurečka Zahájení činnosti září 2014 Roční kapacita 2000 tun

Více

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Osnova: 1.Dosavadní vývoj českého zemědělství 2.Rozvoj obnovitelných zdrojů energie 3.Pozitiva a rizika obnovitelných

Více

Teplovod Klučenice - od myšlenky k realizaci za pár měsíců

Teplovod Klučenice - od myšlenky k realizaci za pár měsíců - od myšlenky k realizaci za pár měsíců Olomouc 7.- 8. listopadu 2017 Stanislav Žák Robert Štefanec Moyzesova 2/B 902 01 Pezinok +421 2 381 00 996 +421 907 893 203 info@nrgflex.sk www.nrgflex.sk Obsah

Více

Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost. Mojmír Severin GEMB

Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost. Mojmír Severin GEMB Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost Mojmír Severin GEMB Klasifikace: Veřejné Distribuce: Široké veřejnosti Přístup: Volný přístup Skartační znak a lhůta pro uchování do roku:

Více

VYUŢITÍ ODPADŮ A SUROVIN ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PROVOZU K VÝROBĚ BIOPLYNU. Ing Jaroslav Váňa CSc

VYUŢITÍ ODPADŮ A SUROVIN ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PROVOZU K VÝROBĚ BIOPLYNU. Ing Jaroslav Váňa CSc VYUŢITÍ ODPADŮ A SUROVIN ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PROVOZU K VÝROBĚ BIOPLYNU Ing Jaroslav Váňa CSc Použitelné druhy biologických odpadů zemědělské odpady o z rostlinné výroby, o z živočišné výroby, odpady z potravinářského

Více

V tomto čísle najdete

V tomto čísle najdete Zpravodaj 2/2010 Vážení obchodní přátelé, Chtěl bych Vám poděkovat za projevenou důvěru v uplynulém roce 2010 a doufám, že společnost Volac Agro-Best spol. s r.o. a jí nabízené produkty Vám pomohly k dosažení

Více

Kompletní program konzervace. Charakteristika konzervantů. objemných a koncentrovaných statkových krmiv. SilaFor NA.

Kompletní program konzervace. Charakteristika konzervantů. objemných a koncentrovaných statkových krmiv. SilaFor NA. SilaFor 2 SilaFor 2000 SilaFor NA 2. SILOTEX tkanina nebo SILONET síť 1. vícevrstvá PE nebo bariérová fólie SilaFor NA Vynikající protiplísňový účinek! SilaFor FA-85 Složení: kyselina mravenčí 85% Rovnoměrně

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. 1. zemědělské a. s. Chorušice akciové společnosti

VÝROČNÍ ZPRÁVA. 1. zemědělské a. s. Chorušice akciové společnosti VÝROČNÍ ZPRÁVA 1. zemědělské a. s. Chorušice akciové společnosti za rok 2013 Valná hromada se koná 20. 6. 2014 od 13.00 hodin v sále pohostinství ve Velkém Újezdě. Prezence od 12.30 hodin. Program jednání:

Více

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o.

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Uchopte příležitost ke zlepšení výkonnosti svého stáda Zdravý růst Vyšší mléčná produkce Vyšší celoživotní užitkovost Silné, odolné dojnice Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Jednoduchá, přirozená cesta

Více

Rozdíly mezi KZ a EZ

Rozdíly mezi KZ a EZ Chov zvířat v ekologickém zemědělství Rozdíly mezi KZ a EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ 1.Upřednostňování kvantity 2.Ekonomická

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc.

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Řízení stáda dojnic pro zlepšení ekonomiky výroby mléka Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kde hledat možnosti zlepšení ekonomiky

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů (platí od 151. 8. 2014 do 14. 8. 2017) 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb. a vyhlášky č. 229/2017 Sb. 7 Používání hnojiv,

Více

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat Ivo Vyskočil B 21-75 Obsah Obsah...1 1 Zadání...2 2 Obrat stáda...2 3 Zimní krmné dávky...3 3.1 Dojnice...3

Více

ZPRAVODAJ. jaro 2007. Vážení přátelé a obchodní partneři,

ZPRAVODAJ. jaro 2007. Vážení přátelé a obchodní partneři, ZPRAVODAJ jaro 2007 Vážení přátelé a obchodní partneři, Vstoupili jsme do roku 2007 po extrémně mírné zimě. Avšak takovéto podmínky farmáři v České republice zcela jistě v tomto roce čekat nemohou. Cena

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Kalkulace nákladů a výnosů bioplynových stanic v zemědělských podnicích

Kalkulace nákladů a výnosů bioplynových stanic v zemědělských podnicích Kalkulace nákladů a výnosů bioplynových stanic v zemědělských podnicích Mezinárodní konference Energie zemědělské energie květen 2013 Boudný Jan, Janotová Bohdana, Poláčková Jana Kalkulace nákladů a výnosů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok 2011. Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407. V Brništi dne 27. 2.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok 2011. Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407. V Brništi dne 27. 2. VÝROČNÍ ZPRÁVA za kalendářní rok 2011 Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407 V Brništi dne 27. 2. 2012 1) OBECNÉ ÚDAJE 1 a) Údaje z rozvahy, výkazu zisků a ztrát a přílohy k účetní

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

V tomto čísle najdete

V tomto čísle najdete Zpravodaj 1/2010 Vážení obchodní přátelé, Chtěl bych Vás informovat o změnách, které proběhly v naší společnosti. Po určitých majetkových peripetiích v loňském roce je jasno. Agro-Best vlastní Volac International

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč.

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč. Vážení akcionáři, Dovolte mi, abych Vás seznámil s hospodařením naší akciové společnosti za rok 2014. Naše společnost v současnosti obhospodařuje ve 13-ti katastrech 1.370 ha zem. půdy. Z toho je 944 ha

Více

1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny)

1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny) 1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny) Statkové hnojivo Dusík (N) Fosfor (P 2 O 5 ) Průměrný obsah sušiny

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Agropodnikání v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Tomáš Hrůša (c) AGRO-partner, s.r.o. 1 Obsah prezentace - O firmě AGRO-partner - Jednotlivé produkty: - Přihrnovač Lely Juno - GreenStall

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ Co je digestát Digestát je fermentační zbytek po anaerobní digesci vstupních materiálů při výrobě bioplynu v bioplynové

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU Hlavní vzdělávací program projektu je rozdělen na tyto segmenty: ekonomika výroby mléka, optimalizace tržeb, struktura výdajů (rozhodující výdaje a jejich hodnocení), nástroje

Více

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Odchov jalovic základ úspěchu Při odchovu telat a jalovic si musíme uvědomit, že náklady na jejich odchov

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV.

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV. IV. Platné znění části vyhlášky č. 377/2013 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb., s vyznačením navrhovaných změn *** 7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

DF ŽABČICE

DF ŽABČICE Seminář DF 2019 27.2.2019 ŽABČICE Ing. Marcel Herout Ph.D. tel: 737 289 212 Agronom mail: heroutzdkh@seznam.cz ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. farma Petrovice Rostlinná a živočišná výroba Obiloviny 1370

Více

FarmProfit nový ekonomický software pro zemědělce

FarmProfit nový ekonomický software pro zemědělce FarmProfit nový ekonomický software pro zemědělce Ing. Jan Syrůček Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. tel.: +420 267 009 529 e-mail: syrucek.jan@vuzv.cz FarmProfit Ekonomický software na kalkulaci

Více

Jak dosáhnout vyšších zisků v chovu dojnic

Jak dosáhnout vyšších zisků v chovu dojnic Jak dosáhnout vyšších zisků v chovu dojnic Kvalitnější siláží k vyšší produkci mléka na dojnici/den a delší laktaci Dr.H.-H.Herrmann Feb. 2013 AgriBusiness Consulting Struktura prezentace Požadavky dojnic

Více

Fermenten ROLS Lešany o efektu přesvědčil

Fermenten ROLS Lešany o efektu přesvědčil ZPRAVODAJ podzim 2007 Vážení přátelé a obchodní partneři, do nového roku 2008 Vám přejeme hodně štěstí, pevné zdraví a mnoho životních i pracovních úspěchů. kolektiv firmy AGRO-BEST spol. s r.o. Fermenten

Více

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel Eroze a úrodnost půdy Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : vpetrikova@volny.cz, Tel. 736 171 353 Hospodaření na orné půdě se zhoršuje Rozsah eroze půdy se zvětšuje Úrodnost se snižuje, zvl. v důsledku

Více

Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT

Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT DDM RADOVÁNEK Kaznějov a kolektiv 2 Pracovní list č. 1 Ekologicky šetrné zemědělství Pracovní list č. 1 (Ekologicky šetrné zemědělství) TÉMA: Ekologicky

Více

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Ing. Jan Záhorka Červenec 2008 OBSAH ÚVOD... 3 Postavení zemědělství v ekonomice státu... 3 Podíl na tvorbě HDP... 3 Podíl na zaměstnanosti... 3

Více

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU 8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU A. SELEKCE SKOTU Zákon č. 154/2000Sb O šlechtění,plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat ( plemenářský zákon ) Organizace zabývající se šlechtěním: Plemo a.s., ČMSCH

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017 V roce 2017 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby v. v. i. výrobní

Více

Seminář rostlinné výroby

Seminář rostlinné výroby Seminář rostlinné výroby 26.října 217 Hotel Dvořák Tábor zdenek.kubiska@zznpe.cz Osnova: Svítá na lepší časy? Asi jak kde Vývoj v jednotlivých zemědělských výrobách Změna struktury českého zemědělství

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Chov zvířat v ekologickém zemědělství PŘECHODNÉ OBDOBÍ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd PŘECHOD NA EZ Přechodné období = období ve kterém dochází

Více

Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014

Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014 Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014 K 31. 12. 2014 činil stav drůbeže v Plzeňském kraji 2 612 123 ks, což znamená zásadní meziroční nárůst o 34,1 %. Plzeňský kraj se nacházel na třetím

Více

Anaerobní testování energetických hybridů kukuřice

Anaerobní testování energetických hybridů kukuřice Anaerobní testování energetických hybridů kukuřice Brno 14. dubna 2015 Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D., Karel Prokeš, Ph.D., Prof. Bořivoj Groda, DrSc., Ing. Tomáš Koutný Obecné souvislosti Plocha orné půdy není

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815 V roce 2003 vyšlo : Připravujeme : Z dalších listů: 01 / 03 Dojnice Volné porodny krav 02 / 03 Telata Venkovní individuální boxy 03 / 03 Skot Boxové lože optimalizace parametrů 04 / 03 Skot Boxové lože

Více

Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata. Dr. Edmund Mathies

Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata. Dr. Edmund Mathies Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata Dr. Edmund Mathies 2 Enzymatický systém Cukr Kys. mléčná 1,2- Propandiol Kys. mléčná Kys. octová Rozklad polysacharidů Potlačení clostridií Stravitelnost

Více

Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu

Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu Dr. Ing. Josef Langr CHOVSERVIS a.s., Hradec Králové Současné trendy a výhledy produkce se opírají

Více

Platné znění od 1.11.2009. 274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství. ze dne 12. listopadu 1998 ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍ HNOJIV

Platné znění od 1.11.2009. 274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství. ze dne 12. listopadu 1998 ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍ HNOJIV Změna: vyhláškou č. 476/2000 Sb. Změna: vyhláškou č. 473/2002 Sb. Změna: vyhláškou č. 399/2004 Sb. Změna: vyhláškou č. 91/2007 Sb. Změna: vyhláškou č. 353/2009 Sb. Platné znění od 1.11.2009 274/1998 Sb.

Více

Jméno:... Akademický rok:...

Jméno:... Akademický rok:... P R O J E K T H N O J E N Í Jméno:... Akademický rok:... I. Zadání projektu č.:... Hon Výměra Půdní podmínky AZP (ppm) N min na Výnos č. ha jaře v t/ha BPEJ půdní půdní druh ph KCl P K ornici typ 1 2 3

Více

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny Posílení í spolupráce mezi MZLU v Brně ě a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 00/12 045 Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny Ing. František Mikyska

Více

V tomto čísle najdete

V tomto čísle najdete Zpravodaj 1/2013 Vážení obchodní přátelé, Chtěl bych Vám touto cestou poděkovat za projevenou důvěru a spolupráci v uplynulém roce 2013 a doufám, že společnost Volac Agro-Best spol. s r.o. a jí nabízené

Více

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu uvolněné pánevní vazy pokleslé břicho zduření a zvětšení

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016 V roce 2016 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

Výroční zpráva EDEN CENTRE, s.r.o.

Výroční zpráva EDEN CENTRE, s.r.o. Výroční zpráva 2015 EDEN CENTRE, s.r.o. 1. ZPRÁVA O ČINNOSTI 1.1 Rok 2015 V nových modernizovaných prostorech a na větší výměře obhospodařovaných pozemků byl předpoklad dosažení lepších hospodářských výsledků

Více

Výroční zpráva Zemědělská Klučenice a.s. za rok 2014

Výroční zpráva Zemědělská Klučenice a.s. za rok 2014 Výroční zpráva Zemědělská Klučenice a.s. za rok 14 únor 15 předkládá představenstvo Zemědělská Klučenice a.s. Základní údaje Identifikační údaje Účetní jednotka: Název: Zemědělská Klučenice a.s. Sídlo:

Více

Zpráva o podnikatelské činnosti 2014

Zpráva o podnikatelské činnosti 2014 ZEMĚDĚLSKÁ a. s. Opava Kylešovice Bílovecká 167, č. p. 1162 746 06 Opava 6 2014 Ing. Dušan Schreier, předseda představenstva Ing. Jan Pirunčík, místopředseda představenstva Ing. Drahomíra Hertlová, ekonom

Více

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena dojeného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. řád: sudokopytníci podřád: sudokopytníci, přežvýkaví čeleď: turovití podčeleď:

Více

Genoservis Skalička je v genetice bezkonkurenční

Genoservis Skalička je v genetice bezkonkurenční ZPRAVODAJ podzim 2008 Vážení přátelé a obchodní partneři, do nového roku bychom Vám rádi popřáli pevné zdraví a hodně úspěchů v soukromém i pracovním životě. Zároveň Vám děkujeme za spolupráci v roce 2008

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál: 67.948.000,-

Více

Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák

Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák Success story - skot Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák 12.3.2015 ZAS Koloveč Chov skotu - plemeno Montbélliarde (cca 928 dojnic) - zaměřeno na: produkci mléka výkrm skotu prodej

Více

O NEJLEPŠÍ ODCHOV JALOVIC 2012

O NEJLEPŠÍ ODCHOV JALOVIC 2012 Volac Agro-Best, spol. s r.o. vyhlašuje soutěž O NEJLEPŠÍ ODCHOV JALOVIC 2012 Hlavní cenou je krmný automat pro telata URBAN U20 2. cena: 24 q mléčné náhražky VOLAC Heiferlac 3. cena: 24 q mléčné náhražky

Více

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Nabídka platí od 1. 6. 2016 do vyčerpání zásob ROSTLINNÁ VÝROBA Doporučené technologické postupy

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

Pátý ročník soutěže Mléčná farma

Pátý ročník soutěže Mléčná farma Pátý ročník soutěže Mléčná farma Poslední týden v dubnu proběhly po asi tříleté přestávce návštěvy farem v rámci pátého ročníku soutěže o nejlepší mléčnou farmu. Mezi finalisty vybrala odborná komise celkem

Více

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských zkoušek ÚKZÚZ Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Zacílení prezentace Hlavní trendy hospodaření v ČR Osevní sledy ideál versus realita

Více

ZPRAVODAJ. Hraničář" z Loděnice " na Opavsku hájí TOP pozici. Slovo úvodem. V tomto čísle najdete. jaro 2005

ZPRAVODAJ. Hraničář z Loděnice  na Opavsku hájí TOP pozici. Slovo úvodem. V tomto čísle najdete. jaro 2005 ZPRAVODAJ jaro 2005 Časopis společnosti AGRO-BEST Běstovice - specialisty na výživu skotu Slovo úvodem Vážení přátelé, máme za sebou první zkušenosti s naším členstvím ve společnosti vyspělých evropských

Více