Místo působení v ČR: MŠ,SZŠ,PŠ, Hradecká 1231, Hradec Králové , detašované pracoviště - MŠ Markovická 621, Hradec Králové

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Místo působení v ČR: MŠ,SZŠ,PŠ, Hradecká 1231, Hradec Králové 500 03, detašované pracoviště - MŠ Markovická 621, Hradec Králové 500 03"

Transkript

1 Závěrečná zpráva Jméno stážisty: Libuše Veselá zástupkyně ředitele školy pro MŠ Slunečnice Místo působení v ČR: MŠ,SZŠ,PŠ, Hradecká 1231, Hradec Králové , detašované pracoviště - MŠ Markovická 621, Hradec Králové V týdnu od jsem se zúčastnila stáže na Slovensku v MŠ Iljušinova v Bratislavě. Toto předškolní zařízení je umístěno v bratislavské čtvrti Petržalka. Zřizovatelem školy je Mestská časť Bratislava-Petržalka, Kutlíkova 17, Bratislava. Zaměstnavatelem školy je Stredisko služieb školám a školským zariadeniam Bohrova 1, Bratislava.

2 Mateřská škola pracuje podle školského vzdělávacího programu Hravá škola pre všetkých Hviezdičkovo, symbolizuje děti jako hvězdy bez rozdílu, ať jde o dítě zdravé nebo se zdravotním postižením. Cíle výchovy a vzdělávání našeho školského vzdělávacího programu vycházejí ze všeobecných cílů Štátneho vzdelávacieho programu ISCED 0 a Vzdelávacieho programu pre deti s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami ISCED 0 predprimární vzdelávánie, který je jeho součástí. Oba pedagogické dokumenty se řídí požadavky školského zákona. (viz. web. stránky MŠ) Škola se dlouhodobě profiluje na realizaci integrované predprimární výchovy a vzdělávání pro děti s autismem anebo dalšími pervazivními vývojovými poruchami. V MŠ je 8 tříd s celkovým počtem 147 dětí. Poskytuje celodenní výchovnou péči dětem od tří do šesti roků a dětem s odloženou povinnou školní docházkou. Škola má zařízených 6 homogenních tříd pro běžnou populaci s počtem 135 dětí. Pro děti s autismem jsou v zřízené 2 speciální třídy s počtem 12 dětí. Složením jsou tyto třídy heterogenní. V rámci školy využíváme formu integrovaných speciálních tříd, ve kterých zabezpečují odbornou péči specializovaní odborní pedagogové. MŠ je nadstandardně vybavena: Vybavení mateřské školy

3 o Digitálními technologiemi: interaktivní tabule ve všech třídách, tablety, digitální lupa, digitální fotoaparát vše určené pro děti. o Využívá programy: Program ABCD na rozvoj řeči, obohacení slovní zásoby a nácviku čtení u dětí s poruchou autistického spektra Program Fono2, který se využívá v logopedických ambulancích, speciálních mateřských a základných školách, poradnách ale i v domácím prostředí.

4 o Speciální učebnu Sníčkoland, která je určená dětem s diagnózou autismus, ale úspěšně ji využívají i zdravé děti.

5 o o Kolem MŠ je prostorná zahrada s herními prvky. o Poplatky v MŠ, strava o Za pobyt dítěte v mateřské škole přispívá rodič na částečnou úhradu výdajů měsíčně na jedno dítě příspěvek ve výši 15% životního minima pro jedno nezaopatřené dítě - výška příspěvku *13, 60 EUR*(viz. web. stránky MŠ)

6 o Strava- stravná jednotka na jeden den v mateřské škole - 1,13, svačina, oběd, odpolední svačina o Děti se stravují ve společné jídelně pro celou MŠ, děti z autistických tříd ve své jídelničce. Denní řád Ve třídách pro děti s PAS a autismem probíhají ranní hry, přivítání, cvičení v kruhu či u interaktivní tabule, svačina, individuální práce strukturované úkoly, volná hra a práce na interaktivní tabuli, pobyt venku, oběd, odpočinek. přivítání s loutkou Výchova a vzdělávaní ve speciální třídě se diametrálně liší od běžných tříd. Edukační proces pro děti s autismem anebo dalšími pervazivními vývojovými poruchami se uskutečňuje prostřednictvím speciálních metod a prostředků. Prostor speciální třídy je strukturovaný do tzv. oddělení. Výuka probíhá v bezpodmětné místnosti. Děti s autismem se vzdělávají podle individuálního vzdělávacího programu.

7 Individuální formu práce úspěšně kombinujeme se skupinovou formou a integrovanými činnostmi s vytypovanou třídou běžné populace. V oblasti integrované edukace dosahuje škola dobré pracovní výsledky. Pedagogové úspěšně aplikují v edukačním procese moderní multistimulační metodu Snoezelen. Speciální třídy pro děti s autismem se specializují na: rozvíjení sociálních kompetencí dětí hravými činnostmi, aplikovaní skupinových integrovaných hrových aktivit s běžnou populací, využívání multistimulační metody Snoezelen. (viz. web. stránky MŠ) individuální boxy Třída je rozdělena na část, kde dětí pracují a část, kde si hrají, cvičí, relaxují. Uprostřed je sociální zázemí a volně navazuje druhá třída pro děti s PAS. Pro obě třídy je společná ložnice.

8 spánek, relaxace s hudbou Psychosociální podmínky Posláním naší školy není jen naplňovat potřebu sociálního kontaktu dítěte a podporovat jeho vztah k poznávání a učení hrou, ale i podporovat a formovat u dětí předškolního věku základy postojů a vést je k dodržování etických a lidských principů. V inkluzívním a integračním procese je snažením školy, aby děti s rozmanitými schopnostmi, ale i děti s jinými projevy a chováním tvořili výchovné společenství na základě jejich práv a akceptace individuality. Cílem integračních snah je podpora socializace těchto dětí a jejich lepší příprava pro běžný život občanský i profesionální. Současně se podporuje přístup majoritní společnosti k akceptaci lidí se zdravotním postižením, či sociálním znevýhodněním. (viz. web. stránky MŠ) hra a relaxace

9 hygiena o Podpora komunikace prostřednictvím vizualizace: V rámci edukace se pokoušejí v MŠ Iljušinova u dětí kompenzovat projevy poruch komunikačních schopností prostřednictvím augmentativní a alternativní komunikace (AAK). Jako pomůcky slouží například předměty, fotografie, systémy grafických symbolů (např. PCS, Bliss, piktogramy), písmena či komunikační tabulky, které ulehčují komunikaci s dětmi, a tím i edukaci.

10 Komunikace předmětová, obrázkovo- slovní, slovní o MŠ Iljušinova využívá pro děti s PAS aplikovanou behaviorální analýzu (ABA) Jedná se o intenzívní trénink, kterým se zaměřujeme na učení komunikace, poznávacích a sociálních zručností, hry, samoobslužných zručností rozdělených do malých a postupných kroků.

11 Metoda ABA vychází z vědeckých poznatků o tom, jak je chování ovlivňované prostředím (například jak jisté chování odměníme, toto chování se pravděpodobně bude opakovat). Prostřednictvím ABA metody pozorujeme a hodnotíme chování a učíme chování nové. ABA na sebe nabaluje a propojuje další terapie jako je logopedie, fyzioterapie, ergoterapie, nácviky sociálních schopností, terapii hrou, kognitivně-behaviorální terapie, vizualizacii, používání piktogramů, komunikačních knih, program TEACCH, používaní tabletů. (viz. web. stránky MŠ) nácvik správného chování o Muzikoterapie pro děti s PAS o VOKS je určený pro všechny věkové kategorie, kde se vyskytuje problém s funkční komunikací.

12 o Snoezelen - svojí atmosférou je místem, kde můžeme zapomenout na všecko negativní a nepříjemné a kde se můžeme uvolnit. Klidná hudba a tlumené světlo učebny umocňuje příjemnou atmosféru. Sníčkoland je zařízený ve smyslu metody Snoezelen. Organizace Na třídě pro děti s PAS pracují 3 paní učitelky. Děti jsou rozdělené po dvojicích každá paní učitelka na třídě pracuje individuálně se 2 dětmi. V měsíci září a říjnu paní učitelky samy testují. Využívají k tomu psycho- edukační profil PEP-R. Připravuje pro ně režim dne, týdenní plány a strukturované úkoly (dle výsledku testu) v individuálních koutcích. Každý den dítě plní 6-7 úkolů dle

13 svých možností. Využívá metodiku TEACCH programu tzv. strukturovaném učení. Po práci děti uloží kartičku pracovat spolu do košíčku, vezmou si kartičku hrát si, nalepí ji na předem určené místo v herně. Zde si děti hrají samostatně, skupinově či s kamarádem ze druhé třídy pro děti PAS. Strukturované úkoly na interaktivní tabuli, v krabici Děti vytváří pracovní a výtvarné činnosti u stolu ve třídě individuálně i v menší skupině. Skupinově pracují na interaktivní tabuli, kde také cvičí ( Spievankovo Fika tralala ). U děti s PAS je snaha o dodržování režimu dle vizualizace dne.

14 Děti s PAS se chodí integrovat do třídy intaktních dětí jedná se o skupinku 2-3 dětí. Hrají si a vytvářejí různé výrobky s kamarády z běžných tříd, zapojují se i do tanečků a dalších aktivit. Integrace dětí s PAS v běžné třídě Děti v běžných třídách využívají velké množství herních koutků, kde mohou experimentovat, vyvíjet vlastní aktivity.

15 Řízení mateřské školy Mateřská škola má standardní stanovené povinnosti a pravomoce všech pracovníků, informační systém, taktéž kontrolní a evaluační činnosti, velmi dobrou spolupráci se zřizovatelem a dalšími odborníky např.: Edulab firma zabývající se digitálními technologiemi a podporující zavádění digitálních technologií ve školství - na Slovensku vytvořili bezplatně metodickou příručku pro každou MŠ MŠ v programe podpory 2/2). Zdá se, že učitelky jsou motivovány pro práci s dětmi s digitálními technologiemi a s robotickými hračkami, tato práce je baví. K práci jsou motivovány i paní ředitelkou, která na metodickém dni kterého jsme se jako stážistky také zúčastnily - připravila přednášku Implementácia digitálnych technologií do predprimárnej výchovy. Hra s robotickými hračkami programování na cestě k cíli Na Slovensku existuje poradenské zařízení Andreas (jako u nás APLA). Dále pak MPC metodické poradenské centrum.

16 Personální a pedagogické zajištění Vzdělání pedagogů ve třídě u dětí s PAS je vysokoškolské (doktorandské, magisterské). Další vzdělávání je formou kreditového systému k platovému postupu (30 kreditů do 7 let). Přímá výchovná péče pedagogů v auti-třídách je 5,5 hodin. Ve třídě pro děti s PAS pracují učitelky - speciální pedagogové a učitelka léčebné pedagogiky, z toho jsou 4 učitelky na ranní službu a 2 učitelky na odpoledne. kolektiv třídy Myšky a Kuřátka pro děti s PAS a stážistky Spoluúčast rodičů Rodiče a pedagogové jsou v každodenním kontaktu, informují se a spolupracují na výchovně vzdělávací intervenci, je zde ochota, otevřenost a vstřícnost, snaží se je vtahovat do dění MŠ, rodiče podporují zařízení sponzorskými dary. Děti navštěvující autistické třídy mají diagnózu PAS či suspektní PAS a symptomatické poruchy řeči.

17 Záznamy o individuelním vývoji: Hodnocení dětí Používá se zde psychoedukační profil PEP-R (diagnostické posouzení), individuální vzdělávací plán a týdenní plán, edukační program Výlety Šaša Tomáše (ve spolupráci s prof. Kalašem), Krok za krokom Hravé slovíčká, Hurá do školy - s metodikou hodnocení školní zralosti, v MŠ využívají metodickou příručku Školka hrou. Získávání zpětné vazby, sebehodnocení školy V této MŠ se používá zejména osobní pohovor, hodnocení ve formě škálování Připravená aktivita: Aktivita se týkala společné činnosti (dětí s PAS do běžné třídy MŠ) v době integračního pobytu ve vybrané třídě, kam pravidelně děti s PAS dochází. Jednalo se o taneček,,maluje sluníčko (předvedení, tanec, opakování a upevnění). Děti napodobovaly jednoduchý pohyb do rytmu písně, slovům v písničce rozuměly a zkusily si zapamatovat i rytmus a melodii. Děti reagovaly spontánně, chtěly taneček a píseň opakovat. Hned věděly, že jsme z Česka. Děti na Slovensku (podle paní učitelek) dobře rozumí česky dívají se na pohádky a reklamy, čeština jim není cizí. Další postřehy: MŠ Iljušinova má dlouholetou tradici ve vzdělávání dětí zaměřeným na děti s PAS, využívá velké množství pomůcek (strukturovaných úkolů, digitálních programů, metodu Snoezelenu), zařízení a vybavení MŠ je nadstandardní.

18 Závěr: Z návštěvy MŠ Iljušinova bych využila zkušeností k obohacení práce v MŠ Slunečnice, ve které také pracujeme s dětmi s PAS a autismem. K další podpoře komunikace a sociálních dovedností u dětí s PAS a autismem bych ráda využívala některé pomůcky AAK, speciální metody či digitální technologie, se kterými jsem v MŠ Iljušinova seznámila. Také se mi líbilo umožnění integrace dětí s autismem do běžných tříd MŠ. Velmi mě zaujala metoda Snoezelenu, která se dá využívat u dětí s různými diagnózami k relaxaci, zklidnění dětí a rozvoji všech smyslů. Jsem velmi ráda, že jsem se stáže v Bratislavě mohla zúčastnit. Děkuji za milé a vstřícné přijetí ze strany zaměstnanců MŠ Iljušinova.

MŠ, SZŠ, PŠ, 1231, 500 03, - MŠ

MŠ, SZŠ, PŠ, 1231, 500 03, - MŠ Závěrečná práce Jméno stážisty: Jana Brandejsová, učitelka MŠ Slunečnice Místo působení v ČR: MŠ, SZŠ, PŠ, Hradecká 1231, Hradec Králové 500 03, detašované pracoviště - MŠ Markovická 621, Hradec Králové

Více

Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ SE SPECIÁLNÍMI TŘÍDAMI V LIBERCI. Ředitelka, učitelka, jiné: učitelka mš Počet roků praxe v MŠ: 18 let

Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ SE SPECIÁLNÍMI TŘÍDAMI V LIBERCI. Ředitelka, učitelka, jiné: učitelka mš Počet roků praxe v MŠ: 18 let PROJEKT JE FINANCOVÁN Z FONDŮ ESF A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA MŠ ILJUŠINOVA BRATISLAVA 9.3.-16.3.2015 Navštívená země: SLOVENSKO Jméno stážisty: KAROLÍNA POLÁKOVÁ Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město:

Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město: Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město: První krok k prevenci logopedie správná diagnostika řečových vad u předškolních

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a Kpt. Vajdy 1a, 700 03 Ostrava Identifikátor školy:

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice MATEŘSKÁ ŠKOLA 2013/2014 Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Adresa: Široká 42. 664 91 Ivančice IČO: 70 840 661 Identifikátor

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út 20.9.2011 PŘEDNÁŠKY ORGANIZAČNÍ INFORMACE SAMOSTUDIUM 14. Speciálně pedagogická diagnostika (pojetí, diagnostika v raném a předškolním

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 16/99-11073 Signatura: bk5as108 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola Poděšín Poděšín/45,

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT Obsah: 1 Identifikační údaje... 7 2 Charakteristika školy... 2. 1 Úplnost a velikost školy... 2. 2 Vybavení a možnosti školy... 2. 3 Charakteristika

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Předmět evaluace Cíle evaluace Podmínky vzdělávání: Věcné podmínky 1. Vhodnost dětského nábytku 2. Struktura v prostoru pro děti s PAS 3. Materiální

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, 603 00 Brno Právní forma: Příspěvková organizace Zřizovatel: MŠMT ČR, Karmelitská 529/5, 118 00 Praha 1 IZO: 600

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice Školní vzdělávací program pro školní družinu Č.j. 243/2015 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Adresa (sídlo) školy: Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice

Více

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Příloha č.1 ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU MŠ POBĚŽOVICE č.j.: MŠ/130/12 Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Obsah: 1. Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami /dále SVP/

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

Závěrečná zpráva Jméno stážisty: Termín stáže : Místo stáže:

Závěrečná zpráva Jméno stážisty: Termín stáže : Místo stáže: Závěrečná zpráva Jméno stážisty: Bc. Markéta Jedličková Termín stáže : 9.3.-13.3.2015 Místo stáže: Mateřská škola Švantnerova se sídlem Švantnerova 1, 84101 Bratislava Dne 9.3.2015 jsem navštívila mateřskou

Více

Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk

Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk Provoz ŠD : 6.15 16.30 hod. Počet oddělení: 5 Věk žáků ŠD: 6 9 let Platnost dokumentu: od 1. 9. 2015 Obsah: 1.Úvod 2.Informace

Více

PROVOZNÍ ŘÁD I. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ

PROVOZNÍ ŘÁD I. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ PROVOZNÍ ŘÁD Základní škola a mateřská škola Aš, Okružní 57, okres Cheb (dle zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů a dalších předpisů v pozdějším znění)

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Albrechtice v Jizerských horách, okres Jablonec nad Nisou

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Albrechtice v Jizerských horách, okres Jablonec nad Nisou Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a Mateřská škola Albrechtice v Jizerských horách, okres Jablonec nad Nisou Adresa: 468 43 Albrechtice v Jizerských horách 226

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace. Dlouhá Ves 170, Sušice. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace. Dlouhá Ves 170, Sušice. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace Dlouhá Ves 170, 342 01 Sušice Identifikátor školy: 650 032 951 Termín konání

Více

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS)

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Žáci s PAS Poruchy autistického spektra jsou V MKN 10 (F.84) označeny jako pervazivní (všepronikající) vývojové poruchy Dětský autismus, atypický

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary. Keramická 6, Karlovy Vary. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary. Keramická 6, Karlovy Vary. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary Keramická 6, 362 15 Karlovy Vary Identifikátor školy: 600 067 254 Termín konání

Více

Třídní vzdělávací program

Třídní vzdělávací program Žlutá třída Třídní vzdělávací program Název třídy: Žlutá Třídní učitelky: Ladislava Nováková, Bc. Nikola Radová Analýza skupiny: Počet dětí:28 Věkové složení:2,5-7 Předškolní děti:4 Odkladové děti:2 Mladší

Více

Naše pohodová školička v průběhu ročních období,

Naše pohodová školička v průběhu ročních období, Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola Elpis, Brno, Koperníkova 2/4 www.skolaelpis.cz tel. 545245630 e-mail: elpis@telecom.cz Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání,

Více

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře Vzdělávací oblast: ---------------------- Vzdělávací obor: --------------------- Vyučovací předmět: Individuální logopedická péče Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika

Více

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči při ZŠ pro žáky se specifickými poruchami učení Karlovy Vary, příspěvková organizace Zahájení činnosti: 1.9.2011 Ředitelka: Mgr. Klára Píšová Kontakty: 351 161

Více

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ Vypracovala: Hana Stránská 30. 6. 2007 ÚVOD: Evaluace je neustálý proces vyhodnocování podmínek vzdělávání a vzdělávacího procesu v MŠ. Jedná se o systematické

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NEBO/A INTEGRACE PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA V DĚTSKÉM REHABILITAČNÍM CENTRU

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-894/10-S. Předmět inspekční činnosti:

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-894/10-S. Předmět inspekční činnosti: Česká školní inspekce Středočeský inspektorát Název školy: Adresa: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIS-894/10-S Mateřská škola Modletice, okres Praha - východ Modletice 19, 251 01 Říčany Identifikátor: 600 051 862

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče

Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika a časové vymezení: Předmět speciálně pedagogické

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S T V Í PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE SPECIÁLNÍ PEDAGOG

Více

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň I. Údaje o zařízení Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň Telefon: 378 609 695 mateřská škola 378 609 619 školní jídelna E-mail: ms@vrcen.cz www.stránky:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Mateřská škola, Horní Bradlo ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Motto: Správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné. Antonie De Saint-Exupéry Zpracovala: Mgr. Jitka Matěnová Dne

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Horní Bojanovice, příspěvková organizace. Horní Bojanovice 170, Hustopeče u Brna

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Horní Bojanovice, příspěvková organizace. Horní Bojanovice 170, Hustopeče u Brna Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Horní Bojanovice, příspěvková organizace Horní Bojanovice 170, 693 01 Hustopeče u Brna Identifikátor školy: 600 111 504 Termín

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Národní, Praha 1, Národní 37/416. Národní 37/416, Praha 1. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Národní, Praha 1, Národní 37/416. Národní 37/416, Praha 1. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Národní, Praha 1, Národní 37/416 Národní 37/416, 110 00 Praha 1 Identifikátor školy: 600 035 191 Termín konání inspekce: 10. 11.

Více

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY I.Práva a povinnosti účastníků předškolní výchovy a vzdělávání 1.Základní cíle mateřské školy při zabezpečování předškolní výchovy a vzdělávání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA Údaje o škole Zřizovatel: Obec Roztoky Název organizace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY Adresa: V Zahrádkách 230.

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Školní řád aktualizovaný k / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. /

Školní řád aktualizovaný k / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. / Mateřská škola Tismice Školní řád aktualizovaný k 1.9.2010 / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. / Předškolní výchova: Podporuje zdravý tělesný, psychický a sociální

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. základní škola Cheb, Americká 36 Identifikační údaje Název programu: název školy 1. základní škola Cheb, Americká 36 REDIZO IČ 70987211 adresa školy Americká 36, Cheb 350 02 ředitel Mgr. Miroslav Janoušek

Více

LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE Děti s poruchami hybnosti, opožděným psychomotorickým vývojem, narušenou komunikační schopností a poruchami autistického spektra (PAS) Denní pobyt ve stacionáři

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika Definice, vymezení oboru Speciální pedagogika je orientována na výchovu a vzdělávání, na pracovní a společenské možnosti zdravotně a sociálně znevýhodněných

Více

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání.

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání. Výroční zpráva mateřské školy za školní rok 2013/2014 1. Základní údaje o škole zřizovatel školy: Brandýs nad Labem Stará Boleslav název školy: Základní škola a Mateřská škola Brandýs n. L. St. Boleslav

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Hnojice, okres Olomouc, příspěvková organizace Hnojice 59. Identifikátor:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Hnojice, okres Olomouc, příspěvková organizace Hnojice 59. Identifikátor: Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Hnojice, okres Olomouc, příspěvková organizace 783 11 Hnojice 59 Identifikátor: 600 138 941 Termín konání inspekce: 26. září

Více

PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ:

PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ: Mateřská škola Varnsdorf Nezvalova 2024 příspěvková organizace PSČ 407 47 Telefon: 412 371 113 E- mail: 14msvdf@tiscali.cz www.msctyrlistek-vdf.cz Č.j.: 3/2012 PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ: Věcné vybavení mateřské

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Mateřská škola Sluníčko, Tišnov, Na Rybníčku 1700

Mateřská škola Sluníčko, Tišnov, Na Rybníčku 1700 Mateřská škola Sluníčko, Tišnov, Na Rybníčku 1700 Základní údaje o škole Název: Mateřská škola Sluníčko,Tišnov, Na Rybníčku 1700 Sídlo: Na Rybníčku 1700, 666 01 Tišnov E-mail: slunicko.ms @ volny.cz, slunicko.ms.sj.@seznam.cz

Více

PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE K ZÁPISU DO SOUKROMÉ MATEŘSKÉ ŠKOLY DĚTSKÝ KOUTEK,s.r.o., ODBOJE 2269, LITOMĚŘICE

PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE K ZÁPISU DO SOUKROMÉ MATEŘSKÉ ŠKOLY DĚTSKÝ KOUTEK,s.r.o., ODBOJE 2269, LITOMĚŘICE PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE K ZÁPISU DO SOUKROMÉ MATEŘSKÉ ŠKOLY DĚTSKÝ KOUTEK,s.r.o., ODBOJE 2269, LITOMĚŘICE Žádáme, aby náš syn/dcera byl/a přijat/a do Soukromé MŠ Dětský koutek, s.r.o. podle 34 školského zákona.

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA-706/11-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA-706/11-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIA-706/11-A Název kontrolované osoby: Mateřská škola Praha Lochkov, Za Ovčínem 1 Sídlo: Praha Lochkov, Za Ovčínem 1 IČO: 71 008 292 Identifikátor:

Více

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY MATEŘSKÁ ŠKOLA, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM, DRTINOVA 1 444 PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Je zpracován v souladu zákonem č. 561/2004 Sb., školský zákon, v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č. 14/2005 Sb., o předškolním

Více

Stáž-Slovensko, Košice

Stáž-Slovensko, Košice Stáž-Slovensko, Košice 21.-25.10. 2018 Základní informace o vzdělávání Systém je velmi podobný Českému Vzdělávání dětí od 2-6 (7) let Předškolní rok není povinný, avšak 5 leté děti mají u zápisu přednost

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Dlouhá 35, České Budějovice. Adresa: Dlouhá 35, 370 11 České Budějovice. Identifikátor školy: 600 057 127

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Dlouhá 35, České Budějovice. Adresa: Dlouhá 35, 370 11 České Budějovice. Identifikátor školy: 600 057 127 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Dlouhá 35, České Budějovice Adresa: Dlouhá 35, 370 11 České Budějovice Identifikátor školy: 600 057 127 Termín konání inspekce:

Více

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI VÝCHODISKA Potřeba včasné a kvalitní speciálně pedagogické diagnostiky Zhodnocení stavu komunikační schopnosti Východisko

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Vokovická, Praha 6 Vokovice, Vokovická e.č. 28. Vokovická e.č. 28, Praha 6 - Vokovice

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Vokovická, Praha 6 Vokovice, Vokovická e.č. 28. Vokovická e.č. 28, Praha 6 - Vokovice Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Vokovická, Praha 6 Vokovice, Vokovická e.č. 28 Vokovická e.č. 28, 160 00 Praha 6 - Vokovice Identifikátor školy: 600 038 947 Termín

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Praha 9, - Prosek

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Praha 9, - Prosek Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 0111963/98-1404 Inspektorát č. 1 Signatura: aa7as302 Okresní pracoviště Praha 1, Vodičkova 32, INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Soukromá mateřská

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ 2013 Název projektu: Připraveni pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.39/02.0015 Tato informační brožurka o činnosti školy a Metodického a konzultačního centra byla zpracována

Více

Závěrečná zpráva ze stáže

Závěrečná zpráva ze stáže Závěrečná zpráva ze stáže Mateřská škola Malínek, Kaplického 386, Liberec 23 Navštívená země: Slovensko Jméno stážisty: Mgr. Jitka Reindlová Navštívená škola: Spojená škola Dolinského, Bratislava od 23.2

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-632/14-A. Trávníčkova 1747, 155 00 Praha 5 - Stodůlky

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-632/14-A. Trávníčkova 1747, 155 00 Praha 5 - Stodůlky INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-632/14-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby IČO 750 308 11 Mateřská škola PALETKA, Praha 13, Trávníčkova 1747 Trávníčkova 1747, 155

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ( Verze pro webové stránky. Kompletní ŠVP je k nahlédnutí u ředitelky školy nebo vedoucí MŠ ) MOTÝLÍ KŘÍDLA jeden bez druhého neumíme létat (jeden bez

Více

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení č.j.: 13 710/2001-24 ze dne 6.6.2002 Ministerstvo školství,

Více

Zákonné a podzákonné normy ve školství speciální vzdělávání

Zákonné a podzákonné normy ve školství speciální vzdělávání Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány školním poradenským pracovištěm (dále jen ŠPP) a jsou poskytovány žákům, učitelům a rodičům (zákonným zástupcům). Pracovníci

Více

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2.1. Charakteristika školy Umístění a vybavení školy Naše Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Pionýrů 2352, Frýdek-Místek, příspěvková organizace se

Více

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Školu navštěvuje 596 žáků jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 Ve škole pracuje 40 učitelů 1 rodilý mluvčí ve 13 třídách asistent

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZÁKLADNÍ ŠKOLA VÍTĚZSLAVA HÁLKA Školní 200, 250 70 Odolena Voda Tel. 283 971 282, 736 752 156 Email: reditelna@zsodolenavoda.cz, www.zsodolenavoda.cz Školní vzdělávací program pro školní družinu č.j. 223/2016

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

Komplexní péče o žáky s poruchou autistického spektra na střední škole

Komplexní péče o žáky s poruchou autistického spektra na střední škole Komplexní péče o žáky s poruchou autistického spektra na střední škole Mgr. Eva Sedlačíková, školní speciální pedagog Mgr. Renáta Staňková, učitelka SŠ, předsedkyně Občanského sdružení ABAK, z. s. Mgr.

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-1809/11-T. Škarabelova 562, Frýdek-Místek

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-1809/11-T. Škarabelova 562, Frýdek-Místek Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIT-1809/11-T Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Základní škola a mateřská škola Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562 Škarabelova

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola U Bobříka, Praha 13, Podpěrova Podpěrova/ Praha 5 - Stodůlky. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola U Bobříka, Praha 13, Podpěrova Podpěrova/ Praha 5 - Stodůlky. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola U Bobříka, Praha 13, Podpěrova 1880 Podpěrova/1880 155 00 Praha 5 - Stodůlky Identifikátor školy: 600 038 025 Termín konání inspekce:

Více

Těšíme se na Vás 1. září!

Těšíme se na Vás 1. září! DS Milí příznivci Labyrinthu, děkujeme za zájem o projekt Open School Space a laboratorní školu Labyrinth. Vašeho zájmu si velmi ceníme, a proto Vás prostřednictvím newsletteru pravidelně informujeme o

Více

Výroční zpráva o hospodaření školy za kalendářní rok 2012

Výroční zpráva o hospodaření školy za kalendářní rok 2012 Základní škola a Mateřská škola Strunkovice nad Blanicí 384 26 Strunkovice nad Blanicí 202 Výroční zpráva o hospodaření školy za kalendářní rok 2012 Vydaná dne 7. května 2013 Schválená školskou radou dne..

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Vážené kolegyně, studuji speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své diplomové práci se zabývám narušenou komunikační schopností u dětí

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-367/12-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-367/12-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-367/12-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola U RUMCAJSE Praha 13, Zázvorkova 1994 Sídlo: Zázvorkova 1994,

Více

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice ZŠ a MŠ Žirovnice Komenského 47 394 68 IČO: 70992614 ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice motto: Cesta práce na sobě je často klubíčkem velmi zamotaným a my nevíme, zda jsme ho začali rozmotávat ze správného

Více

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2010/2011 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21, MŠ Mlýnská

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tábor, Kollárova Adresa: Kollárova 2497, Tábor. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tábor, Kollárova Adresa: Kollárova 2497, Tábor. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Tábor, Kollárova 2497 Adresa: Kollárova 2497, 390 02 Tábor Identifikátor školy: 663 000 327 Termín konání inspekce: 23. a 25.

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Základní škola a Mateřská škola Šakvice příspěvková organizace Hlavní 41, 691 67 Šakvice, IČO 708 261 129 1 Identifikační údaje: Název programu:

Více

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Č.j. : 214/09 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 3. Účinnost od: 15. 8. 2009 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ

Více

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Jeden ze základních principů speciálního vzdělávání je princip zajištění jednoty výuky, výchovy, kompenzace, zotavení a (nebo) převýchovy.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLY J. VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV, OKRES DĚČÍN Schváleno školskou radou 30. 8. 2017 2. verze Razítko: Mgr. Renata Sochorová, řed. školy

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Český Krumlov, Plešivec II/391. Plešivec II 391, 381 01 Český Krumlov. Identifikátor školy: 600 058 778

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Český Krumlov, Plešivec II/391. Plešivec II 391, 381 01 Český Krumlov. Identifikátor školy: 600 058 778 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Český Krumlov, Plešivec II/391 Plešivec II 391, 381 01 Český Krumlov Identifikátor školy: 600 058 778 Termín konání inspekce:

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno

Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno Výsledky představují agregovaný výstup z výzkumu potřeb mateřských škol uskutečněné v období listopad 2015

Více

Školní vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální CESTA

Školní vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální CESTA Školní vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální CESTA ŠVP ZŠS Cesta Obsah 1 Identifikační údaje. 2 Charakteristika školy... 2. 1 Úplnost a velikost školy... 2. 2 Vybavení a možnosti

Více

Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov

Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov Škola byla postavena v letech 1930 1931 podle projektu ing. arch. Oldřicha Lisky z Hradce Králové. Na základě přípisu tehdejšího pana prezidenta

Více